Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [02] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΕΚ ΑΖΙΖ
  • [03] ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ
  • [04] Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
  • [05] ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • [06] ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [07] ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ALTEC ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΔΟΕ
  • [09] ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALTEC
  • [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [11] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΛΟΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΟΗΕ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ
  • [12] ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΣ
  • [13] ΟΥΡΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] Η ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΙ
  • [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ
  • [18] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΕΛΤΙΚ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΑΝΕ ΤΟ 3Χ3 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [20] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΦΗΣΕ 24ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
  • [21] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
  • [22] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 4 ΟΜΗΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
  • [23] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΓΟΥΙΝΙ ΜΑΝΤΕΛΑ
  • [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΡΑΚ
  • [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς στο Σεισμανόγλειο νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα, νοσηλεύεται άνδρας με συμπτώματα άτυπης πνευμονίας.

    Ο άνδρας ταξίδεψε από το Ντουμπάϊ στην Αθήνα στις 18 Απριλίου μαζί με επιβάτες από ασιατικές περιοχές, λίγες μέρες μετά παρουσίασε βήχα και πυρετό, ενώ προ δυο ημερών παρουσίασαν σχετικά συμπτώματα και άλλα δυο μέλη της οικογένειάς του.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής δήλωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα δεν πρόκειται ούτε για ύποπτο ούτε για πιθανό κρούσμα Σοβαρού Οξέως Πνευμονικού Συνδρόμου (SARS), ωστόσο, κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να ληφθούν προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν απομόνωση και χρήση γαντιών και μασκών από τους νοσηλευτές.

    Ο ίδιος τόνισε ότι «αν υπάρξει περιστατικό θα ανακοινωθεί» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα απόκρυψης ύποπτης ή πιθανής περίπτωσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

    [02] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΕΚ ΑΖΙΖ

    Βαγδάτη, 25 Απριλίου 2003 (09:22 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ, έχει συλληφθεί και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

    Ο κ. Αζίζ που ήταν ο υπ'αριθμόν 43 καταζητούμενος στην τράπουλα των 55 προσώπων που είχαν εκδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδόθηκε στους αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη.

    O κ. Αζίζ, ο μόνος Χριστιανός στο καθεστώς του Σαντάμ, ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά τον πόλεμο στον Περσικό το 1991.

    Γεννημένος το 1936, στη Μοσούλη, ο Αζίζ σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και έγινε εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος.

    Έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ το 1957 και συνεργάστηκε στενά με τον Σαντάμ κατά των Βρετανών και της μοναρχίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την είδηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαμογέλασε πλατιά και ύψωσε τον αντίχειρά του σε ένδειξη ικανοποίησης.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η σύλληψη του Αζίζ, πέρα από την συμβολική σημασία ότι το καθεστώς του Σαντάμ ανήκει στο παρελθόν, μπορεί να δώσει και σημαντικές πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα ίχνη του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    [03] ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2003 (16:12 UTC+2)

    Με σύμμαχο τον καιρό κορυφώνεται σήμερα και αύριο η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, ενώ η καλοκαιρία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και την Κυριακή, βοηθώντας έτσι στο σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία. Χωρίς καιρικά εμπόδια αναμένεται να γίνει και επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, καθώς ο καιρός θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη αίθριος και θα σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας.

    Αναλυτικά, αύριο, Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, με τοπικές παροδικές συννεφιές σε ανατολικές και βόρειες περιοχές. Οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 6-7 Μποφόρ και πιθανόν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια. Στο Ιόνιο το βοριαδάκι θα έχει ένταση 3-5 Μποφόρ.

    Ανήμερα του Πάσχα ο καιρός θα είναι πολύ καλός και η ηλιοφάνεια χαρακτηριστικό όλης της χώρας, με λίγες τοπικές συννεφιές στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί πάνω από τις κανονικές τιμές. Οι άνεμοι γενικά θα είναι ασθενείς, με ένταση 2 έως 5 Μποφόρ και οι θάλασσες κατάλληλες ακόμη και για κολύμπι.

    Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα ο καιρός θα είναι ζεστός, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα είναι και υγρός, καθώς θα επικρατήσει νοτιαδάκι με ένταση 3-5 Μποφόρ.

    [04] Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2003 (09:43 UTC+2)

    Γονυπετής μπροστά στο Θείο μνήμα θα σταθεί σήμερα η Ορθοδοξία σε κάθε γωνιά της γης, αφού πρώτα βιώσει με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή τα πάθη του Θεανθρώπου και την αποκαθήλωσή του. Ήδη από το πρωί, οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπάει πένθιμα, δίνοντας το στίγμα της πιο θλιβερής ημέρας του χρόνου.

    Καθώς περνούν οι ώρες και όσο πλησιάζει η νύχτα, τα συναισθήματα της θλίψης για την απώλεια του Θεανθρώπου κορυφώνονται. Γιατί αυτή η νύχτα, η εαρινή νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και της περιφοράς του Επιταφίου, παραμένει κάτι αμετακίνητο μέσα στο χρόνο, κάτι που αναβλύζει μια ομορφιά μοναδική, αναλλοίωτη.

    Ακόμη και ο αλλόθρησκος, ακόμη και ο σύγχρονος άνθρωπος της μεγαλούπολης, που προ πολλού έχει δει να νεκρώνονται μέσα του τα συναισθήματα εκείνα που βίωνε την Εβδομάδα των Παθών ο απλός λαός, ακόμη και ο χλευαστής των θείων, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτή την ιδιόμορφη ομορφιά.

    Κανείς δεν μπορεί να μη νιώσει σήμερα αυτό το τσίμπημα της συγκίνησης για τα Θεία Πάθη, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στον πλούτο των συναισθημάτων της Μεγάλης Παρασκευής και μάλλον είναι λίγοι αυτοί που δεν θα ριγήσουν όταν οι γυναικείες φωνές υψωθούν στον ουρανό, ψάλλοντας το "Ω γλυκύ μου έαρ"...

    Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, αποτυπώνοντας με τον λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της τον θρήνο και τον οδυρμό της Ορθοδοξίας ανά την υφήλιο. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Ελληνες Ορθόδοξοι, θα ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ" και -κρατώντας αναμμένα κεριά- θα ακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων, που ευωδιάζουν μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα, καθώς είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.

    Και είναι τόση η συμβολική δύναμη του Επιταφίου, τόση η ελπίδα την οποία περικλείει και εκπέμπει, που αυτά τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν φυλαχτά για τους ναυτικούς ή σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θεωρείτο ότι αν ένας άρρωστος περάσει τρεις φορές κάτω από τον Επιτάφιο θα γιάνει, ενώ αν ένα ζωηρό παιδί κάνει το ίδιο, θα φρονιμέψει.

    Αν και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες από το πρωί, ωστόσο η συγκίνηση κορυφώνεται το βράδυ, όταν μετά την περιφορά, το σύνολο του εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό, περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παληκάρια. Με τον τρόπον αυτό, παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. Κατεβαίνουν έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού. Θάβονται μαζι του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ, για να φτάσουν στην κάθαρση "δι' ελέου και φόβου".

    Στην επαρχία ο στολισμός τού Επιταφίου γίνεται πρωί από νεαρές κοπέλες και γυναίκες, που φέρνουν από τις αυλές των σπιτιών τα πιο δροσερά και μυρωδάτα λουλούδια (ενώ, οι μεγαλύτερες στην ηλικία επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τις εκκλησιές τής Παναγίας, καθαρίζουν και θυμιατίζουν). Τα εύοσμα άνθη πρέπει νά είναι πολλά, ιδίως οι λεπτές "κολαΐνες" με τους λεμονανθούς. Επιβάλλεται να ευωδιάζει τον αέρα ο Επιτάφιος κατά τη βραδυνή του περιφορά στις γειτονιές, αλλά και για να μπορέσουν όσοι τον προσκυνήσουν έπειτα να αποσπάσουνε μερικά φύλλα για ευλογία.

    Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα, παρά μοιράζονται ένα πιάτο με ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους. Σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα, καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.

    [05] ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Γιάννενα, 25 Απριλίου 2003 (16:25 UTC+2)

    Την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, παρακολούθησε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου στα Γιάννενα η τέως βασιλική οικογένεια. Η είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων και των φωτορεπόρτερ στο εσωτερικό του ναού απαγορεύθηκε από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο.

    Αμέσως μετά, η τέως βασιλική οικογένεια μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Θεόκλητο για την ιστορία της Ηπείρου και της Μητροπόλεως, ενώ επισκέφθηκε και το Κάστρο των Ιωαννίνων καθώς επίσης το Βυζαντινό Μουσείο.

    [06] ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Γιώργο Ανωμερίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Μαγκριώτη θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής και της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Στην αποστολή, που έχει διοργανώσει το υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ΄Εξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ. Θεόκτιστος και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Τελ-Αβίβ θα φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας το Μεγάλο Σάββατο στις 6 το απόγευμα, όπου Μικτός Λόχος Αποδόσεως Τιμών με μπάντα θα αποδώσει τιμές. Από το "Ελευθέριος Βενιζέλος'', το Αγιο Φως θα μεταφερθεί με πομπή και με συνοδεία μοτοσικλετιστών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, όπου θα το παραλάβει εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ θα μεταδίδεται τόσο στους πιστούς όσο και στον κλήρο που θα το μεταφέρει στις εκκλησίες της Αθήνας για την Αναστάσιμο ακολουθία τα μεσάνυκτα.

    Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος και την τελετή υποδοχής, το Αγιο Φως θα μεταφερθεί αεροπορικώς με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Ηράκλειο, τα Χανιά, την Καβάλα, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, την Κω, τη Μύκονο, την Σαντορίνη, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Νάξο, την Πρέβεζα, την Πάρο, τη Χίο και τη Λάρισα.Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι για την μεταφορά του Αγίου Φωτός στα νησιά Σύρο, Πάτμο, Λειψούς και Κέα θα διατεθεί ένα ελικόπτερο S-70B-6 (Sea Hawk)

    Στους εν λόγω προορισμούς θα πραγματοποιηθούν τελετές υποδοχής από τους κατά τόπους ιεράρχες με τη συμμετοχή επισήμων και τοπικών αρχών.

    [07] ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 25 Απριλίου 2003 (15:42 UTC+2)

    Συνεχίστηκε σήμερα το μεσημέρι η ακροαματική διαδικασία στην δίκη του Ελληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη στο Βουκουρέστι χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ιδιαίτερες εξελίξεις που βοηθούν στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δικηγόρος του Πάσσαρη, Ιουλία Ιλιέσκου τελικά δεν παραιτήθηκε όπως είχε ανακοινώσει και δήλωσε στο ΜΠΕ ότι αναθεώρησε την απόφαση της γιατί δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον πελάτη της αυτή την κρίσιμη στιγμή. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει στην εφημερίδα ZIUA ότι θα υπέβαλε παραίτηση μετά από απειλές που δέχθηκε η οικογένεια της από τον Γκαμπριέλ Μελίντε, συνεργάτη του Πάσσαρη.

    Σημειώνεται ότι η Ανώτατη Επιτροπή του Ιατρικού Κέντρου «Μίνα Μινοβιτσι» του Βουκουρεστίου δεν ενέκρινε ακόμη τα αποτελέσματα του τεστ DNA σε τρίχες που βρέθηκαν στο παντελόνι, που ήταν στο διαμέρισμα του Πάσσαρη. Σύμφωνα με το τεστ οι τρίχες δεν ανήκουν στον Πάσσαρη άρα το παντελόνι δεν έχει φορεθεί από τον Ελληνα κακοποιό αλλά για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν από την Επιτροπή.

    Πολύ σημαντική για την υπόθεση είναι και η έρευνα που διεξάγεται από τις εισαγγελικές αρχές στο Γαλάτσι για τον Πάσσαρη και τον Ρουμάνο συνεργάτη του Μελίντε. Μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς δεν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο δικαστήριο.

    Σήμερα ο Πάσσαρης είπε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του στις 27 Νοεμβρίου 2001 δεν κλάπηκαν από το ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι αλλά από παρόμοιο κατάστημα στο Γαλάτσι σε ληστεία με τον Μελίντε. Αν οι εισαγγελικές αρχές βρουν αποδείξεις που δεν στηρίζουν την δήλωση του Πάσσαρη τότε θα ενισχυθεί η ενοχή του.

    Η φίλη του Πάσσαρη Μιοάρα Μπαντίλα κλήθηκε σήμερα να δείξει στο δικαστήριο ποια συσκευή κινητού χρησιμοποιούσε ο Πάσσαρης από έξι συσκευές που της έδειξαν και ανέφερε ότι ήταν ένα Νόκια, το οποίο ο Ελληνας κακοποιός ισχυρίστηκε ότι το έχασε. Ο Πάσσαρης έδειξε ότι χρησιμοποιούσε ένα Ερικσον όταν έγινε η διπλή δολοφονία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος αλλά δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για το ίδιο κινητό που του έδειξαν στο δικαστήριο. Το κινητό ανακαλύφθηκε στο διαμέρισμα όπου διέμενε ο Πάσσαρης.

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Μαίου.

    Ιωάννα Ράντου

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ALTEC ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΔΟΕ

    Aθήνα, 25 Απριλίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Στην αντεπίθεση πέρασε ο όμιλος ALTEC, έπειτα από τις ανακοινώσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο διαπίστωσε φορολογικές παραβάσεις συνολικού ύψους 17,85 δισ. δρχ. στις επιχειρήσεις του Θανάση Αθανασούλη.

    Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ATEC χαρακτηρίζει «παντελώς αυθαίρετες» τις ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ για τον όμιλο, τονίζοντας ότι εξυπηρετούν «προφανείς σκοπιμότητες» και έρχονται να εξομοιώσουν «ανόμοιες καταστάσεις».

    «Επειδή τέτοιου είδους ενέργειες τραυματίζουν βάναυσα κάθε έννοια κράτους δικαίου και ευνομούμενης πολιτείας» τονίζεται στην ανακοίνωση «καλούμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα οτιδήποτε σχετικό με την εταιρία μας πόρισμα έχουν στη διάθεσή τους εκτός αν προδικάζουν το περιεχόμενό του».

    Προειδοποιεί δε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη «και για τις αδιαμφισβήτητες παραβάσεις καθήκοντος που έχουν διαπραχθεί και για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί».

    [09] ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALTEC

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης τίθενται η μετοχές του ομίλου ALTEC. Την απόφαση έλαβε η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ζητείται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο ορισμός ελεγκτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου το διάστημα 1999-2002 στις εισηγμένες στο ΧΧΑ εταιρίες ALTEC, ALTER και Microland, τις οποίες ελέγχει ο κ. Αθανάσιος Αθανασούλης.

    Η Επιτροπή έκρινε ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ «θέτει σε αμφιβολία την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων των εταιριών» και ο πρόεδρος του ΧΧΑ αποφάσισε την «επ' αόριστον παράταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών».

    Σημειώνεται ότι οι πρόσφατοι έλεγχοι του Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος στον όμιλο ALTEC εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις, περίπου 47 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένων και των παραβάσεων του ALTER.

    Από την πλευρά της ALTEC είχε ανακοινωθεί ότι η εταιρία αμφισβητεί τα στοιχεία και θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να αποδείξει τη νομιμότητα των συναλλαγών της.

    Ο όμιλος ALTEC κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων υψηλής τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς το 2001 αποφασίστηκε η συγχώνευση δι' απορροφήσεως των εταιριών Sysware, Unisoft και Stat από την Altec.

    [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (09:30 UTC+2)

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ συνέδριο με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα οργανώσει στο Σεράγεβο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2003, η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σεράγεβο.

    Οπως ενημερώθηκε ο Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών από την πρεσβεία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, οι κλάδοι οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν στο επιχειρηματικό συνέδριο αφορούν:

    Εμπορικές εταιρείες με προσανατολισμό στην εξαγωγή ξυλείας, ημι-προϊόντα ξυλείας και έπιπλα, καθώς επίσης προσφορά υπηρεσιών στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή ξυλείας.

    Εταιρείες από τον τομέα μετάλλου και μηχανολογικών εφαρμογών

    Εταιρείες από τη βιομηχανία χημικών.

    Εταιρείες από τον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα, καθώς και από τον κλάδο των τροφίμων και των παραγωγών /κατασκευαστών χάρτου.

    - Οι ενδιαφερόμενες να συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Αθήνα (τηλ. + 30 10 64 23 154,64 11 375,64 10 788, φαξ: + 30 10 6411 978, αρμόδιος κ. Sr. Srdjan Ljubojevic, Ambassador).

    [11] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΛΟΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΟΗΕ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2003 (12:55 UTC+2)

    Γύρω στους 300 Ελληνοκύπριους έχουν σπάσει τον κλοιό που σχημάτισαν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών μπροστά από το σημείο ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να συνωστισθούν μπροστά από το οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται πάρα το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη.

    Η εξέλιξη ανάγκασε αξιωματικό του ΟΗΕ να ανακοινώσει ότι στο κατοχικό σημείο ελέγχου αναμένουν περίπου 100 Ελληνοκύπριοι για να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΣ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2003 (11:55 UTC+2)

    Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων πληροφορεί τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα από το σημείο ελέγχου στο Πέργαμος ότι θα αντιμετωπίσουν και σήμερα μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της μαζικής προσέλευσης.

    Προσθέτει ότι από νωρίς το πρωί Ελληνοκύπριοι είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην περιοχή και πως τώρα η ουρά με αυτοκίνητα φτάνει μέχρι το μικτό χωριό Πύλα.

    Λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης, το κοινό θα πρέπει να αναμένει μέχρι οκτώ ώρες για να περάσει στα κατεχόμενα.

    Συνεχίζεται κανονικά η διέλευση των Τουρκοκύπριων στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, μέχρι τις 11:30 είχαν περάσει από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας γύρω στους 412 Τουρκοκύπριοι με κατεύθυνση τις ελεύθερες περιοχές.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΟΥΡΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2003 (11:11 UTC+2)

    Συνολικά 169 Τουρκοκύπριοι είχαν περάσει μέχρι τις 10:30 από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις ελεύθερες περιοχές.

    Αντίθετα, λόγω των προσκομμάτων που επιβάλλουν οι κατοχικές αρχές, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές να αναμένουν κατά χιλιάδες.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2003 (11:05 UTC+2)

    Η χθεσινή δεύτερη μέρα διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς και από τα κατεχόμενα, τα μέτρα της κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους και τα προβλήματα που προέκυψαν από την κοσμοσυρροή στο Λήδρα Πάλας, δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το παρασκήνιο γύρω από την άτυπη πνευμονία και τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο '''Ναι' στην πτώση του τείχους από παντού'', ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα και η Τουρκία, εξέφρασαν πλήρη αποδοχή της μερικής άρσης των απαγορευτικών μέτρων του κατοχικού καθεστώτος εις βάρος της διακίνησης των Κυπρίων από και προς τα κατεχόμενα, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων τα δύο τελευταία 24ώρα. Αλλού αναφέρει πως η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου διέψευσε ότι έχει εντοπισθεί ένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Κύπρο και βεβαίωσε ότι επρόκειτο για συνηθισμένη πνευμονία που προσέλαβε ηλικιωμένο άτομο.

    Η "Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Λεωφόρος για λαθρεμπόριο'' γράφει ότι το πρώτο και άμεσο πρόβλημα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη και άναρχη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα είναι εκείνο του λαθρεμπορίου, κάτι που όσοι βρίσκονται για λίγο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας διαπιστώνουν με μεγάλη ευκολία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως η Τροχαία Αρχηγείου σε συνεργασία με τους κλάδους Τροχαίας, προβλέποντας την αυξημένη κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητοδρόμους λόγω των εορτών του Πάσχα, λαμβάνει από σήμερα επιπρόσθετα μέτρα για την πρόληψη δυστυχημάτων.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο λαός μίλησε. Το μήνυμα ελήφθη;'' ότι κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν να αναπροσαρμόζουν την πολιτική και το λεκτικό τους μετά το λαϊκό ξέσπασμα και για πρώτη φορά χαιρετίζουν επίσημα την ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει σύντομα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για να αντισταθμιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.

    Η "Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Παίζει με τον πόθο μας'', γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς, εκτός του γεγονότος ότι υποβάλλει τους Ελληνοκύπριους σε έλεγχο διαβατηρίων και παραχωρεί ταξιδιωτικό έγγραφο εισόδου και εξόδου από το ψευδοκράτος, καθυστερεί συστηματικά στα σημεία ελέγχου. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποτραπούν οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα κάτω από αυτές τις συνθήκες, στέλνουν οι δήμαρχοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά και ο πρόεδρος των κοινοταρχών επαρχίας Κερύνειας, διότι με τον τρόπο αυτό προσφέρεται έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο "Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εξαγγέλλει γενναία μέτρα η κυβέρνηση'' ότι η κυπριακή κυβέρνηση επισπεύδει την εξαγγελία γενναίων και καινοτόμων μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Το πακέτο των μέτρων υπόκειται στις αναγκαίες μεταβολές που επιβάλλονται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τετάρτη, γράφει. Αλλού αναφέρει πως μέσα σε ένα χρόνο 2.463 εκπαιδευτικοί προστέθηκαν στους καταλόγους διοριστέων.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κοσμοσυρροή'' γράφει ότι κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και χθες στα δύο οδοφράγματα, του Λήδρα Πάλας και του Περγάμου, όπου εκατοντάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πέρασαν το συρματόπλεγμα της κατοχής, μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από το καθεστώς Ντενκτάς, εκφράζοντας την επιθυμία του λαού για επανένωση της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ, που έγινε χθες στη Βιέννη, αποφασίστηκε το ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του καρτέλ να μειωθεί από 1ην Ιουνίου στα 25,4 εκ. βαρέλια πετρελαίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Πάμε σπίτι'' γράφει ότι η Ρούλα Σαββίδου δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της όταν χθες επισκέφτηκε ύστερα από 29 χρόνια το σπίτι των παιδικών της χρόνων στην κατεχόμενη Κυθρέα. Η κ. Σαββίδου ανέφερε πως είδε την τουρκοκυπριακή οικογένεια που μένει τώρα στο σπίτι της, η οποία σχεδόν δεν άλλαξε τα έπιπλα του πατρικού της. Αλλού αναφέρει πως ο λεγόμενος ''αντιπρόεδρος'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης χθες στα κατεχόμενα, ανέφερε πως τα σημεία ελέγχου θα παραμείνουν ανοικτά, παρόλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον τεράστιο όγκο της τροχαίας κίνησης.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'', υπό τον τίτλο '''Γκρίζοι Λύκοι'. Ετοιμάζουν προβοκάτσιες σε Βορρά-Νότο'', γράφει ότι οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ''έποικοι έχουν ετοιμάσει ολιγομελείς ομάδες και είναι πανέτοιμες να κτυπήσουν Ελληνοκύπριους'' στα κατεχόμενα όταν πάρουν το σύνθημα από τους ηγέτες τους. Σε άλλη είδηση γράφει πως πενταμελής ομάδα Κυπρίων ιατρών της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', με επικεφαλής τη γιατρό και βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, αναχώρησε για το Ιράκ.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Η δύναμη του κόσμου κυβερνά", ότι λεωφορεία ήταν στη διάθεση των Τουρκοκύπριων να τους μεταφέρουν δωρεάν στις περιοχές που επιθυμούσαν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι υπόκειντο σε μια τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στην προσπάθεια τους να δουν την "άλλη πλευρά". Αλλού αναφέρει πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες από την Αθήνα ότι η μαζική διακίνηση των Τουρκοκυπρίων στις περιοχές που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση είναι χαρμόσυνο γεγονός.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Η ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βουκουρέστι, 25 Απριλίου 2003 (10:15 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στη δίκη του Ελληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ινανόφ στο Βουκουρέστι και η ενταξειακή πορεία της Ρουμανίας στην ΕΕ κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ρουμανικού τύπου.

    Η εφημερίδα ZIUA αναλύει την υπόθεση του Πάσσαρη και το παράδοξο ότι ο Ελληνας κακοποιός αποδεικνύεται αθώος μέχρι τώρα με την τροπή της δίκης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μπλόφα του Πασσαρη». Ενάμισι χρόνο μετά την διπλή δολοφονία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι τα στοιχεία φαίνεται να είναι υπέρ του Πάσσαρη. Ειδικός στην δικαστική ψυχολογία εξηγεί ότι το τεστ ανιχνευτή ψεύδους στο οποίο υποβλήθηκε ο Ελληνας κακοποιός δεν μπορεί να σταθεί νομικά γιατί ο τελευταίος εξετάστηκε τμηματικά και στη ρουμανική γλώσσα. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι τα αποτελέσματα του τεστ DNA, με δείγμα από τρίχες που βρέθηκαν έναν χρόνο και πλέον μετά το διπλό έγκλημα, αποδεικνύουν ότι το ματωμένο παντελόνι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Πάσαρη δεν είχε φορεθεί από τον ίδιο. Τέλος η εφημερίδα τονίζει ότι το δικαστήριο είναι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί είτε ο Πάσσαρης είναι ένοχος και δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό είτε είναι αθώος και δικάζεται άδικα.

    Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην επίσκεψη του Ιβανόφ στο Βουκουρέστι στις 5 και 6 Μαίου όπως η ADEVARUL και η GARDIANUL.

    Τέλος η Evenimentul Zilei γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κονσταντινέσκου κατηγορεί τους αξιωματούχους που διαπραγματεύονται με την ΕΕ για έλλειψη αποτελεσμάτων προς την ένταξη της χώρας.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΙ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Στα χρώματα της Ίντερ έσπευσε να ντύσει ο πρόεδρος των «νερατζούρι» Μάσιμο Μοράτι τον διεθνή μέσο του Παναθηναϊκού Γιώργου Καραγκούνη.

    Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Gazzeta dello Sport, ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας θεωρεί δεδομένη την μετακίνηση του Έλληνα παίκτη στο Σαν Σίρο το ερχόμενο καλοκαίρι.

    Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις μεταγραφικές κινήσεις που σχεδιάσει ο ίδιος ενόψει της ερχόμενης αγωνστικής περιόδου, ο κ. Μορατι δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά αρκέστηκε στο να επισημάνει ότι «το μόνο σίγουρο είναι πως αποκτήσαμε τον Γιώργο Καραγκούνη του Παναθηναϊκού χωρίς να πληρώσουμε μια λίρα καθώς είναι ελεύθερος».

    Υπενθυμίζεται ότι το φλέρτ ανάμεσα στην Ίντερ και τον Καραγκούνη ξεκίνησε πριν από δυο μήνες και είναι δεδηλωμένη η επιθυμία του τεχνικού της Ίντερ Έκτορ Ραούλ Κούπερ να εντάξει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

    Ο ισχυρός άνδρας της Ίντερ αναφέρθηκε και στον προπονητή της ομάδας του κ. Κούπερ, λέγοντας ότι θα παραμείνει για άλλα δυο χρόνια στο «τιμόνι» της ομάδας.        

    [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων ο Κριστιάν Καρεμπέ. Ο Γάλλος διεθνής του Ολυμπιακού που αναμένονταν να επιστρέψει στις προπονήσεις με την ομάδα μετά τις γιορτές του Πάσχα, έδειξε στη διάρκεια του σημερινού "οικογενειακού" να βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Στο μεταξύ, ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Όλεγκ Προτάσοφ έδωσε δυο μέρες ρεπό στους παίκτες του για να γιορτάσουν το Πάσχα κοντά στις οικογένειές τους. Οι Πειραιώτες θα επανέλθουν στου Ρέντη τη Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τον κρίσιμο αγώνα της 28ης αγωνιστικής με τα Γιάννινα.

    [18] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΕΛΤΙΚ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Η Σέλτικ και η Πόρτο είναι οι δυο ομάδες που θα αναμετρηθούν στις 21 Μαΐου, στη Σεβίλλη, στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς ξεπέρασαν στην ημιτεική φάση του θεσμού το εμπόδιο των Μοαβίστα και Λάτσιο, αντίστοιχα.

    Στους χθεσινούς επαναληπτικούς, η σκωτσέζικη Σέλτικ επικράτησε στο «Ντο Μπέσα» του Οπόρτο της Μποαβίστα με 1:0 με χρυσό σκόρερ τον Σουηδό Χένρικ Λάρσον. Ο πρώτος αγώνα στη Γλασκόβη είχε λήξει ισόπαλος 1:1.

    Είναι η πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια που ομάδα της Σκωτίας προκρίνεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η τελευταία αντίστοιχη επιτυχία χρονολογείται από το 1987 όταν η Νταντί Γιουνάιτεντ, αντιμετώπισε για τον ίδιο θεσμό την Γκέτεμποργκ (με νικητές τους Σουηδούς).

    Στο δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών, η Λάτσιο δεν κατάφερε στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, να ανατρέψει το εις βάρος της 4:1 του πρώτο αγώνα και περιορίστηκε σε «λευκή» ισοπαλία. Οι Ιταλοί έχασαν την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα στο 57', όταν κέρδισαν πέναλτι, αλλά ο Αργεντίνος Κλάουντιο Λόπες δεν μπόρεσε να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα.

    Οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν για ολόκληρο το β' ημίχρονο με έναν παίκτη λιγότερο, καθώς στο 45' αποβλήθηκαν οι Σέζαρ (Λάτσιο) και Πόστιγκα (Πόρτο), έπειτα από διαπληκτισμό.

    [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΑΝΕ ΤΟ 3Χ3 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (15:50 UTC+2)

    Την τρίτη της φιλική νίκη επί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αιγύπτου πέτυχε η ελληνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, σε παιχνίδι προετοιμασίας που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη, ενόψει των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα γίνουν 9-11 Μαΐου στο Τάμπερε της Φινλανδίας

    Η εθνική ομάδα κέρδισε με 3-2 σετ (25-21, 20-25, 11-25, 25-17, 15-13), με τον Θανάση Ψάρρα να κάνει το ντεμπούτο του με τα ελληνικά χρώματα. Ο παίκτης της Κυπελλούχου Ελλάδος Α.Ε Νικαίας αγωνίστηκε στη θέση του πασαδόρου, αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του τεχνικού Στέλιου Προσαλίκα και των συμπαικτών του.

    Θετική ήταν και η εμφάνιση του Ακη Χατζηαντωνίου μετά την αρθροσκόπηση που είχε υποβληθεί στο γόνατο.

    Οι διεθνείς μας πήραν τριήμερο ρεπό για τις ημέρες του Πάσχα και θα ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους ατρίδες. Θα επανέλθουν στην ενεργό δράση με τα τρία φιλικά παιχνίδια εναντίον της εθνικής ομάδας της Κούβας (στις 1, 2 και 3 Μαϊου στο κλειστό της Γλυφάδας), η αποστολή της οποίας θα φτάσει στη χώρας μας την Κυριακή του Πάσχα.

    [20] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΦΗΣΕ 24ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2003 (00:11 UTC+2)

    Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός 24χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα.

    Ο Θανάσης Γκότσης που αγωνιζόταν στο Θρίαμβο Χαϊδαρίου έπεσε ξαφνικά αναίσθητος στο έβδομο λεπτό της αναμέτρησης της ομάδας του με το Χαϊδάρι.

    Παρά τις πρώτες βοήθειες που του προσέφερε ο γιατρός που βρισκόταν στο γήπεδο και παρά τη γρήγορη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να διαπιστώσουν το θάνατό του, ο οποίος οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    [21] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

    Ανόβερο, 25 Απριλίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η πειρατεία που εκδηλώθηκε σε λεωφορείο των αστικών γραμμών της Βρέμης, με δράστη έναν νεαρό, ο οποίος κρατούσε κατά διαστήματα 11 άτομα όμηρους. Ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στο λεωφορείο, που είχε σταματήσει στον αυτοκινητόδρομο 7 κοντά στην πόλη Χίλντεσχαϊμ, με αποτέλεσμα να παραδοθεί ο ένοπλος δράστης στην αστυνομία, χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι όμηροι, ανάμεσά τους και παιδιά, είναι καλά στην υγεία τους. Ο δράστης ηλικίας περίπου 25 ετών φέρεται να είναι τουρκικής καταγωγής και τα κίνητρά του ενδέχεται να είναι πολιτικά.

    Η πειρατεία εκδηλώθηκε στις 10.40 το πρωί ώρα Ελλάδος όταν ο δράστης μπήκε στο λεωφορείο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο της Βρέμης με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, και με την απειλή όπλου ανάγκασε τον οδηγό να αλλάξει δρομολόγιο. Το λεωφορείο κατευθύνθηκε αρχικά προς τον αυτοκινητόδρομο 27 που οδηγεί στο Ανόβερο και στη συνέχεια προς το Χιλντεσχαϊμ. Αυτόπτης μάρτυρας παρατήρησε την πορεία του λεωφορείου και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

    Περιπολικά της αστυνομίας κατάφεραν στο σημείο που έληξε η πειρατεία να «φράξει» το δρόμο με αποτέλεσμα να σταματήσει το λεωφορείο. Εκεί άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τον δράστη, ο οποίος, πάντως, έδειχνε ήρεμος. Το μεσημέρι ο δράστης απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, ενώ, νωρίτερα, είχε ζητήσει να μιλήσει με το δήμαρχο της Βρέμης Χένινγκ Σερφ, καθώς και έναν δεύτερο οδηγό για να συνεχίσει την πορεία του προς τη Νότια Γερμανία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη λεωφορειοπειρατεία που εκδηλώνεται μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων στη Γερμανία. Πριν από δυο εβδομάδες ένας άνδρας μετά από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα του Βερολίνου- κατέλαβε αστικό λεωφορείο της πρωτεύουσας με περισσότερους από είκοσι επιβάτες. Κι εκείνο το περιστατικό είχε αίσιο τέλος, κατόπιν επιτυχούς επέμβασης της αστυνομίας.

    [22] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 4 ΟΜΗΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

    Ανόβερο, 25 Απριλίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Τέσσερις ομήρους απελευθέρωσε το μεσημέρι ο ένοπλος δράστης ο οποίος κατέλαβε το πρωί στη Βρέμη λεωφορείο των αστικών γραμμών. Έτσι στο λεωφορείο, το οποίο κατάφερε η αστυνομία να σταματήσει στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στο Ανόβερο και το Χίλντεσχαϊμ, εκτιμάται ότι βρίσκονται πλέον 11 όμηροι, ανάμεσα τους και παιδιά.

    Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχουν έρθει σε επαφή με τον ένοπλο δράστη και συνδιαλέγονται μαζί του από την ανοιχτή πόρτα του λεωφορείου. Ο δράστης ηλικίας περίπου 25 ετών, ζήτησε να επικοινωνήσει με το δήμαρχο της Βρέμης Χένιγκ Σέρφ και ζήτησε έναν δεύτερο οδηγό για το λεωφορείο, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία προς τη Νότια Γερμανία.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προτεραιότητα έχει η υγεία των ομήρων. Η αστυνομία ζητά στις διαπραγματεύσεις της με τον δράστη την απελευθέρωση των παιδιών.

    Ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα, κατέλαβε στις 10.40 ώρα Ελλάδος στη Βρέμη το λεωφορείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά την εκδήλωση της πειρατείας τρία άτομα βγήκαν από το λεωφορείο, χωρίς όμως να είναι ακόμη γνωστό αν αφέθηκαν ελεύθεροι ή αν κατάφεραν να το «σκάσουν».

    [23] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΓΟΥΙΝΙ ΜΑΝΤΕΛΑ

    Πρετόρια, 25 Απριλίου 2003 (15:09 UTC+2)

    Δικαστήριο της Πρετόρια καταδίκασε την Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, τέως σύζυγο του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, σε φυλάκιση πέντε ετών, το ένα με αναστολή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ποινή είναι η κατάλληλη για την 66χρονη Μαντέλα, και για τον συγκατηγορούμενο και χρηματιστή της Αντι Μούλμαν, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της.

    [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Απριλίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ Φαρούκ Χιγιάζι, από αμερικανικές δυνάμεις, εντός του Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση και τις συνθήκες σύλληψής του.

    [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ελικόπτερο τύπου Μ-17 της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν συνετρίβη στην ορεινή περιοχή στα βόρεια της χώρας.

    «Ένα ελικόπτερο Μ-17 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν συνετρίβη χθες βράδυ κοντά στην επαρχία Αστόρ στις Βόρειες Περιοχές της χώρας. Οι δεκατρείς επιβάτες βρίσκονται πλέον στο Σαχαντάντ- στον κόσμο των Μαρτύρων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός του Πακιστάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 April 2003 - 18:13:59 UTC