Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΓΙΟ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΤΩΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΑΧΑΦ !!
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩ Ν ΔΥΤΙΚΩΝ
  • [04] ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [06] ΣΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  • [10] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ
  • [11] ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
  • [12] ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ
  • [13] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-11/4/2003
  • [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO - BOAT
  • [16] ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ
  • [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ
  • [18] ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ EUFOR
  • [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [20] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
  • [21] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [22] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [23] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [26] ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜ
  • [29] ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
  • [30] ΠΟΥΤΙΝ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΟΗΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [31] ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ
  • [33] "ΕΙΚΟΝΙΚΗ" ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ UNESCO ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [35] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ALAIN RESNAIS

  • [01] ΟΡΓΙΟ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 11 Απριλίου 2003 (14:48 UTC+2)

    ΄Ένα φοβερό κύμα βίας, αίματος και λεηλασιών, συγκλονίζει το Ιράκ, με τους κατοίκους στη συντριπτική τους πλειοψηφία να παραμένουν κλεισμένοι από φόβο και αγωνία στα σπίτια τους και ανεξέλεγκτες ομάδες να λεηλατούν τα πάντα και από τους πάντες και όχι μόνο από κυβερνητικά κτίρια, όπως γινόταν τις πρώτες ώρες μετά την πτώση της Βαγδάτης στους Αμερικανούς.

    Αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κατήγγειλαν ότι τα νοσοκομεία έχουν καταλεηλατηθεί. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ομάδες ενόπλων, αφαίρεσαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι της Βαγδάτης, για παράδειγμα, τα πάντα, από ηλεκτρικές μπρίζες έως ιατρικό εξοπλισμό και κρεβάτια. Άλλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, λόγω της παντελούς έλλειψης τάξης.

    Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, μεταδίδει ότι είδε τον όχλο να αφαιρεί από τα νοσοκομεία "ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους"--ένα παιδάκι που λέγεται πως προσπαθούσε να κλέψει κάτι σκοτώθηκε από εξαγριωμένους κατοίκους που πήραν το νόμο στα χέρια τους.

    Αλλά δεν λεηλατήθηκαν μόνο τα νοσοκομεία: ο όχλος λεηλάτησε τη γερμανική πρεσβεία και το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο που λειτουργούσαν στη Βαγδάτη, απ' όπου αφαίρεσαν έπιπλα, ψυγεία κι άλλα ηλεκτρικά είδη.

    Λεηλατήθηκαν επίσης οι πολυτελείς κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως του γιού του, Ουντάι, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ. Όπως δήλωσε όμως ένας Αμερικανός στρατιωτικός, δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι λεηλατούνται υπουργεία ή οι οι κατοικίες αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν: "αυτό που πρέπει όμως να προστατεύσουμε", δήλωσε, "είναι η υποδομή του κράτους--τα νοσοκομεία, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγκαταστάσεις ύδρευσης."

    Όμως, όταν δέχτηκε επίθεση ένα από τα νοσοκομεία-κλειδιά της Βαγδάτης, το νοσοκομείο αλ-Κίντι, από ομάδα ενόπλων που το λεηλάτησαν, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν επενέβησαν γιατί, όπως είπαν, είχαν διαταγές να μην επέμβουν.

    Η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικού Συντονισμού του ΟΗΕ για το Ιράκ, Βερονίκ Ταβό δήλωσε πως η απραξία των αμερικανικών δυνάμεων "συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης".

    Λίγο αργότερα, όμως, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης: θ'αρχίσει να λειτουργεί, είπαν, ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" κι απηύθυναν έκκληση στους Ιρακινούς που είναι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να τους βοηθήσουν.

    [02] ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΤΩΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΑΧΑΦ !!

    Λονδίνο, 11 Απριλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Μπορεί ο πανίσχυρος άλλοτε υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, να εξαφανίστηκε τη μέρα της πτώσης του καθεστώτος, μαζί με τον ηγέτη του και όλους τους άλλους υπουργούς του Σαντάμ Χουσεϊν, όμως τώρα μετατρέπεται σε ένα είδος ήρωα του διαδικτύου, χάρη στην ιστοσελίδα που δημιούργησε στο διαδίκτυο ένας Βρετανός συγγραφέας.

    Το πρόσωπο του 60χρονου Αλ Σαχάφ, το βλέπαμε καθημερινά στις οθόνες μας, να απειλεί με αφανισμό τους Αμερικανούς, να γελάει ικανοποιημένος και να δηλώνει, σε κάθε τόνο, ότι οι ιρακινές δυνάμεις, «θα νικήσουν» και «θα κατασφάξουν τον εχθρό τους», εκτοξεύοντας παράλληλα κατάρες και βρισιές κατά των «απίστων». Και αναμφισβήτητα, ήταν το πρόσωπο που αναδείχθηκε μέσα από τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς με τις υπερβολές και το λαϊκισμό του, προσπαθούσε μάταια όμως όπως αποδείχτηκε να εμψυχώσει τους Ιρακινούς. Οι δηλώσεις του όμως, αν και σκληρές, τελικά φαίνεται πως δεν επηρέασαν την αμερικανική εισβολή ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Και μπορεί ο υπουργός της προπαγάνδας του Σαντάμ Χουσεϊν να μην έγινε ήρωας των μαχών, μετατρέπεται όμως τώρα σε ήρωα του διαδικτύου, καθώς προς τιμήν του, ένας Βρετανός συγγραφέας και πρώην ακτιβιστής της Γκρίνπις, ο οποίος ζει τώρα στην Αλάσκα, ίδρυσε μαζί με φίλους του, την εξής ιστοσελίδα «www. We Love The Iraqi Information Minister.com», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Αγαπάμε τον Ιρακινό Υπουργό Πληροφοριών».

    Από την πρώτη κιόλας στιγμή που βγήκε στον «αέρα», η ιστοσελίδα αυτή απέκτησε χιλιάδες αναγνώστες, ακόμη και μέσα από το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Μάλιστα, σύμφωνα με μηνύματα που έφτασαν στην ιστοσελίδα, ο Αλ Σαχάφ έχει λείψει στους αξιωματούχους και μη του Πενταγώνου, γιατί όπως δηλώνουν «τον συμπάθησαν πολύ».

    Πάντως, δείγμα θαυμασμού και αγάπης προς τον Σαχαφ δεν αποτελεί μόνο η ίδρυση της ιστοσελίδας αυτής. Κυκλοφορούν στην αγορά και μπλουζάκια με το πρόσωπο του Ιρακινού υπουργού και από κάτω την περίφημη φράση του «Θα τους σφάξουμε όλους».

    Σύμφωνα μάλιστα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο μέχρι προχθές Ιρακινός υπουργός, τράβηξε και τα βλέμματα αρκετών σταρ του Χόλιγουντ, όπως του Σίδνεϊ Πόλακ, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να υποδυθεί τον Αλ Σαχάφ, όταν και αν βέβαια ο πόλεμος στο Ιράκ φτάσει στα Χολιγουντιανά πλατώ.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩ Ν ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Απριλίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε εκ νέου ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αντιπαλότητα ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο, μετά την πολεμική εκστρατεία στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξή του προς τον ανταποκριτή του BBC Νικ Θόρπ, ο πνευματικός ηγέτης τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στην ιρακινή κρίση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως άλλωστε και οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο κατά του Ιράκ, πολύ πριν αρχίσει η εισβολή των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

    Τώρα, καθώς η πολεμική εκστρατεία συνεχίζεται, ο Παναγιότατος απευθύνει νέα προειδοποίηση προς τους ηγέτες των δυτικών χωρών:

    «Υπάρχει ο κίνδυνος αντιπαράθεσης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου» επισημαίνει. Και εξηγεί περαιτέρω: «Δηλαδή οι Μουσουλμάνοι στη Μέση Ανατολή να πουν ότι οι Χριστιανοί ήρθαν από τη Δύση και σκότωσαν τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας και τον άμαχο λαό μας, επομένως πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον τους».

    «Πρόκεται για υπαρκτό κίνδυνο» σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης» που σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκφράζει την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να βρουν μια μόνιμη και ειρηνική λύση στην κρίση.

    [04] ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 11 Απριλίου 2003 (12:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε πως είναι πιθανόν να μην υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό μέχρι τη Δευτέρα.

    Οπως είπε, μετά τη διαφωνία μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή Αμερικανών και Βρετανών από τη μια και Γάλλων, Ρώσων και Κινέζων από την άλλη, αναφορικά με την αναφορά που θα υπάρχει σε ψήφισμα του Συμβουλίου σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, το θέμα οδηγήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ''όπου συνεχίζονται αυτές οι αντιπαραθέσεις, χωρίς να συγκλίνουν οι απόψεις, διότι και οι υπόλοιπες 10 χώρες έχουν διαφωνίες''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Μεγάλη γιορτή χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 15-17 Απριλίου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Η ένταξη της Κύπρου, μια διεκδίκηση δεκαετιών, είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για Ελλάδα και Κύπρο. Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη που αλλάζει μορφή. Στη Σύνοδο πρόκειται να συζητηθεί το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης, η σημερινή κρίση, τα προβλήματά της και τα νέα δεδομένα. Επιλέξαμε να γίνει στην Ελλάδα αυτή η τελετή, για να προβληθεί η χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Να στείλει σε όλο τον κόσμο το μήνυμά της ισχυρής Ελλάδας και όλοι οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.».

    Αναφορικά με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ο υπουργός Τύπου, τόνισε, σε συνέντευξή του στον "Φλας", ότι αυτή πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και βάσει του σχεδίου Ανάν, το οποίο εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι. Συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, συζητήσεις των "5" με τη Βρετανία ή με τις δύο κοινότητες δεν έχουν κανένα νόημα. Ουσιαστικά εξυπηρετούν μόνο την πρόθεση του κ. Ντενκτάς και του τουρκικού κατεστημένου να ανακηρύξει δύο κράτη. Κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να το δεχθεί η Ελλάδα, καθώς είναι έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο μεταπολεμικό σκηνικό, ο κ. Πρωτόπαπας , εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν δημιουργηθεί παντού και στη χώρα μας, συνειδήσεις που υποστηρίζουν την προσπάθεια να έχει ο ΟΗΕ τον κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Τέλος ως προς τα μέτρα ασφαλείας και τις κινητοποιήσεις που ήδη προγραμματίζονται ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και εφόσον κάποιοι φορείς θέλουν να κάνουν την κινητοποίησή τους είναι ελεύθεροι να το πράξουν. «Δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις. Απλώς θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, όπως υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν γίνονται σύνοδοι κορυφής, στους χώρους που θα γίνει η σύνοδος ή η τελετή της πράξης υπογραφής», είπε χαρακτηριστικά.

    [06] ΣΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Στις 25 Απριλίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Ελληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη στο Βουκουρέστι.

    Σήμερα η δικηγόρος του Ελληνα κατηγορούμενου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του πελάτη της για τα αποτελέσματα του τεστ ψεύδους, τα οποία είχαν ενοχοποιούσαν τον πελάτη της.

    Ο Πάσσαρης σύμφωνα με το τεστ είχε αποδειχθεί ότι έλεγε ψέματα σε αρκετές ερωτήσεις αλλά η δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι ήταν μεγάλη η διάρκεια του και αυτό κούρασε τον κατηγορούμενο που δεν μπορούσε να απαντά σε τόσες πολλές ερωτήσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα 14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη το Παρατηρητήριο Ενιαίας Αγοράς του τμήματος Ενιαίας Αγοράς, Παραγωγής και Κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Η συνεδρίαση με θέμα "Η πρόκληση της διεύρυνσης - Πως να κάνουμε την Ενιαία Αγορά να δουλεύει υπό τις νέες συνθήκες" θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δημόσια ακρόαση με εισήγηση του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μπρούνο Βεβέρ.

    Θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και αμέσως μετά θα απευνθυνθεί στα μέλη του Παρατηρητηρίου η επικεφαλής του ελληνικού κέντρου Solvit Ελένη Ψαρού.

    Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα PRISM - Progress Report of Initiatives in the Single Market (Εκθεση Προόδου για τις Πρωτοβουλίες στην Ενιαία Αγορά).

    Το Παρατηρητήριο Ενιαίας Αγοράς αποτελείται από 21 μέλη, ισομερώς προερχόμενο από τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και την ομάδα "διαφόρων συμφερόντων". Πρόεδρος είναι ο Γάλλος Μπρούνο Βεβέρ, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των εργοδοτών με αντιπροέδρους τον επίσης Γάλλο Αντριέν Μπεντόσα από την ομάδα "διαφόρων συμφερόντων" και την Αυστριακή Εύα Μπέλαμπεντ από την ομάδα των εργαζομένων.

    [08] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Την ανάγκη απαραίτητου συντονισμού και συνεννόησης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να μην φθάσει στον προορισμό της τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης σε χαιρετισμό που απέστειλε στην κοινή συνεδρίαση των φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεδρίαση και υψηλό το σκοπό της επισημαίνοντας ότι ο λαός του Ιράκ έχει άμεση ανάγκη τη βοήθεια που μπορούν να συγκεντρώσουν τα ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

    "Χαίρομαι γιατί οι πρώτες Ελληνικές ΜΚΟ έφθασαν στη Βαγδάτη. Χαίρομαι γιατί ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς είναι από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας", σημείωσε.

    Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, εκείνο της οργάνωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως επίσης ότι η εγκαθίδρυση και η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή είναι το άλλο μεγάλο καθήκον της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προετοιμασθεί για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι η δέσμη ανθρωπιστικών δράσεων που προγραμματίστηκαν επικεντρώνονται στην περίθαλψη του Ιρακινού πληθυσμού (ιατροφαρμακευτική φροντίδα με έμφαση στον παιδικό πληθυσμό), αλλά και στη συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων μακράς διάρκειας.

    "Η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια θα προωθηθεί μέσω των επί τόπου Πρεσβειών. Η εκτέλεση του Προγράμματος προβλέπει τη στενή συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία. Θέλω να επισημάνω πως πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός και η συνεννόηση, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μην φθάσει η βοήθεια στον προορισμό της", ανέφερε.

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Στεφανής θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενώ θα επισκεφθεί το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

    Την Τρίτη θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Θεαγένειο» και ΑΧΕΠΑ ενώ θα συναντηθεί με τους διοικητές των νοσοκομείων.

    [10] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Την ανάγκη διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Πετρέλαιο και Οικονομία, διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική αγορά».

    Όπως είπε ο υπουργός, ο πόλεμος στο Ιράκ άλλαξε τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της αλλαγής των ισορροπιών και της μετάθεσης του «παιχνιδιού» όπως είπε στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Στο νέο αυτό σκηνικό, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, το πετρέλαιο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς θα αποτελέσει τον βασικό τροφοδότη της αποπληρωμής των χρεών του Ιράκ για πολλά χρόνια. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν ερωτηματικά για το μοντέλο ανοικοδόμησης στην περιοχή και για το λόγο αυτό, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία απαιτεί τη διασύνδεση των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας, ώστε η οικονομική ανάκαμψη να συνεχιστεί στον 21ο αιώνα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και προέβλεψε για τα επόμενα χρόνια τη συγκρότηση ενός νέου διαδικτύου φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού που θα διασυνδέσει όλες τις περιοχές.

    Μιλώντας ειδικά για το ελληνικό εμπορικό και παραγωγικό δυναμικό στο χώρο της αγοράς πετρελαίου επισήμανε ότι λειτούργησε άψογα κατά την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ και τόνισε ότι οι ισορροπίες τελικά αποκαθίστανται. «Είναι μια επιβεβαίωση ότι οι όροι λειτουργίας στην πετρελαϊκή αγορά της χώρας μας είναι αποτελεσματικοί και σωστοί, έχουν την αποδοχή και το σεβασμό» είπε ο υπουργός ενώ προέβλεψε σταθερά μεγεθύνσεις των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

    [11] ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Οι διεθνείς εξελίξεις γύρω από το θέμα του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική αγορά, εξετάστηκαν σε ημερίδα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων οικονομικών παραγόντων.

    Στην αντιμετώπιση των κρίσεων του πετρελαίου και στον ρόλο των διυλιστηρίων

    αναφέρθηκε ο Γεώργιος Μωραϊτης, Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., ο οποίος τόνισε ότι παρά την συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο την τελευταία δεκαετία, το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή κάλυψης (40%) των ενεργειακών αναγκών.

    Μάλιστα, η κατανάλωση του πετρελαίου, σε απόλυτους αριθμούς, αναμένεται να

    αυξηθεί την επόμενη εικοσαετία, με ρυθμούς της τάξης του 2%.

    Είπε ακόμη ότι η σημασία του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία, η εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό χωρών που το παράγουν και το εύθραυστο ισοζύγιο παραγωγής- ζήτησης, δημιουργεί τη διαρκή αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίων για την ασφάλεια του εφοδιασμού των καταναλωτών, σε περίπτωση κρίσης πετρελαίου, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο με την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κρίσης

    πετρελαίου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της υφιστάμενης Κοινοτικής Νομοθεσίας στον Τομέα του Πετρελαίου προετοίμασε ένα σχέδιο νέας Οδηγίας για την τήρηση των αποθεμάτων και τη διαχείριση μιας μελλοντικής κρίσης πετρελαίου με κύριους άξονες:

    - Την αύξηση των αποθεμάτων από 90 σε 120 ημέρες.

    - Τη διαχείριση του ενός τρίτου των αποθεμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    - Τη δυνατότητα τήρησης των αποθεμάτων για λογαριασμό ενός κράτους μέλους σε άλλα κράτη- μέλη, χωρίς να απαιτείται διακρατική συμφωνία, αλλά με ελεύθερη επιλογή των εταιριών.

    - Τη δυνατότητα διοχέτευσης στην αγορά αποθεμάτων ασφαλείας, όχι μόνο σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού, αλλά και σε περιπτώσεις «υπερβολικής» αύξησης των τιμών.

    - Την υποχρέωση ίδρυσης στα κράτη μέλη Εθνικών Οργανισμών τήρησης αποθεμάτων.

    Όπως είπε ο κ. Μωραϊτης, στο σχέδιο αυτό, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, υπάρχει καθολική αντίδραση τόσο από χώρες μέλη όσο και από την πετρελαϊκή κοινότητα. Χαρακτήρισε «τελείως αδικαιολόγητη» την επιχειρούμενη αύξηση του ύψους της στάθμης των αποθεμάτων, η οποία θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Εκρινε δε, ότι τα αποθέματα των 90 ημερών είναι υπερεπαρκή για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μακρυβέλιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών

    Ελλάδος, όλες οι πετρελαϊκές κρίσεις μέχρι σήμερα, με σημαντικότερες αυτές του 1973, 1979 και 2000, οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μέσα από ερευνητικά προγράμματα, όπως το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο, την πυρηνική και αιολική ενέργεια, για όσο το δυνατόν λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, συγχρόνως και με τη δημιουργία καθεστώτος ασφαλείας.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζοντας τις πετρελαϊκές κρίσεις του παρελθόντος και με την πιθανότητα νέας, από τις εξελίξεις στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποσοστά των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου, βλέπουμε ότι το πετρέλαιο γίνεται πολλές φορές από στοιχείο ανάπτυξης και ευημερίας των λαών, θηλιά για όλους τους τομείς οικονομίας των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

    «Το πετρέλαιο ήταν, παραμένει και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη, σημαντικότατος οικονομικός δείκτης παγκοσμίου επιρροής οικονομικών εξελίξεων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Κ. Κούτρα

    [12] ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Ηράκλειο, 11 Απριλίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Τις πολιτικές προτάσεις που θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, εξέτασαν οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο των Υπουργών Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με θέμα «Προς μια Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ευρώπη για όλους τους Πολίτες» που διοργανώθηκε σήμερα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μανόλης Στρατάκης, χαρακτήρισαν «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση, στην οποία δόθηκε έμφαση στην ανάγκη προώθησης μέτρων- σε τεχνικό, νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο- για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού μεγάλης μερίδας του ευρωπαϊκού πληθυσμού από την κοινωνία της πληροφορίας, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα τεχνολογία.

    Στα συμπεράσματα του Συμποσίου, οι υπουργοί Επικοινωνιών της ΕΕ συμφώνησαν μεταξύ άλλων:

    - στην προώθηση των απαραίτητων δράσεων για τη δημιουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ανοιχτής και προσβάσιμης, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις,

    - στην ανάγκη οι πολιτικές της ηλεκτρονικής ενσωμάτωσης να έχουν γενικότερη θετική επίδραση σε διάφορες θεματικές περιοχές, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (eGovernment), η ηλεκτρονική μάθηση (eLearning) κλπ,

    - στην ανάγκη λήψης θεσμικών μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο,

    - στον συντονισμό των ενεργειών τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανταλλαγή εμπειριών, με σκοπό την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών,

    - στην ενθάρρυνση της βιομηχανίας για την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνολογικών λύσεων,

    - στην ανάπτυξη της απαιτούμενης υποδομής ευρυζωνικής πρόσβασης.

    [13] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Άλμα πάνω από το επίπεδο των 1.600 μονάδων πραγματοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις τοποθετήσεις στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι βασικοί δείκτες τιμών ενισχύονται σε ποσοστό άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

    Έτσι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης με σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,26% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 1.603,79 μονάδες, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το ναδίρ του στη ζώνη των 1.579,57 μονάδων.

    Ικανοποιητικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 86,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 269 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, έναντι 62 πτωτικών και 44 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης με πρωταγωνιστή τον ογδοντάρη της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,05%.

    Άνοδο της τάξης του 1,51% σημείωσαν αντίστοιχα ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips και ο FTSE/ASE 140, ενώ ο σαραντάρης της μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,19%.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σημαντικά κατά 2,11% και τον δεύτερο να καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,59%.

    Με εξαίρεση τρεις κλάδους, η εικόνα που εμφάνισαν οι επιμέρους δείκτες, είναι θετική. Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των ασφαλειών (0,40%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,82%) και της πληροφορικής (0,26%).

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 7,47% σημείωσε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων, κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (3,73%), των συμμετοχών (3,34%) και των βασικών μετάλλων (3,03%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (2,43%) και των τροφίμων και ποτών (2,14%) και ακολούθησαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (1,84%), του λιανικού εμπορίου (1,19%), των κατασκευαστικών (1,16%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,65%), των διυλιστηρίων (1,85%) και των βιομηχανιών (1,72%).

    Τη μικρότερη ενίσχυση παρουσίασαν οι κλάδοι των επενδύσεων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 0,33% και 0,36% αντίστοιχα.

    E.A.

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-11/4/2003

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (16:53 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    OLYMPIC CATERING Α.Ε.

    Αλλαγή Κατηγορίας Διαπραγμάτευσης

    Από σήμερα 11 Απριλίου 2003, σύμφωνα με την από 10/4/2003 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας «OLYMPIC CATERING Α.Ε.» μεταφέρεται στην «Αγορά Α», (συνεχής διαπραγμάτευση).

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.

    Παύση Διαπραγμάτευσης Μετοχών

    Από σήμερα 11 Απριλίου 2003, παύει η διαπραγμάτευση των 133.000.000 (ΚΑ) μετοχών της εταιρίας «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.» στο Χ.Α. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση από την «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.».

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Πληροφοριακό Σημείωμα της εταιρίας OLYMPIC CATERING Α.Ε., για την άρση της υπαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο καθεστώς επιτήρησης (απόφαση Δ.Σ. του Χ.Α. στις 6/3/2003) και σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση 64/29.3.2001 του Δ.Σ. του Χ.Α., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού εν' όψει του αιτήματος της εταιρίας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της και στα πλαίσια της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία ανακοινώνει τα εξής: «Την Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 10.30, μετά από έκρηξη της οποίας τα αίτια ερευνώνται και που έλαβε χώρα στην παραγωγική μονάδα της ευθείας ραφής (ERW) στο εργοστάσιο της Κορίνθου, σημειώθηκε τραγικό εργατικό ατύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα έξι συνεργάτες μας να μην είναι πλέον μαζί μας και άλλοι τρεις να έχουν υποστεί τραύματα. Ως αποτέλεσμα της εκρήξεως προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην μονάδα ERW. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών ελέχθησαν, γράφτηκαν και ανακυκλώθηκαν από το σύνολο σχεδόν των Μ.Μ.Ε. ανακριβείς δηλώσεις, πληροφορίες και στοιχεία για την Εταιρία μας. Είναι χρέος της Διοίκησης να αποκαταστήσει το όνομα της Εταιρίας στην συνείδηση των εργαζομένων της, του επενδυτικού κοινού, των πελατών και των προμηθευτών της. Η Εταιρία δηλώνει ότι ουδέποτε της έχει επιβληθεί πρόστιμο για θέματα ασφάλειας, παρ' όλο που ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές. Τα μοναδικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Εταιρία μας αφορούν στην πρόκληση θορύβου και στην μη ύπαρξη επαρκούς εξαερισμού στην παλαιά μονάδα επένδυσης σωλήνων με πίσσα της Κορίνθου. Για το τελευταίο έχει υποβληθεί ένσταση καθ' ότι είχε προηγηθεί συμμόρφωση σύμφωνα με οδηγίες αρμοδίας υπηρεσίας ελέγχου. Η Εταιρία λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν της τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όπως επίσης και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το εργοστάσιο της Κορίνθου έχει πιστοποιηθεί για το σύστημα διαχείρισης υγιεινής και ασφάλειας από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης με την επωνυμία BVQI, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς κατοχυρωμένου προτύπου OHSAS 18001:1999. Επίσης, είναι πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης με την επωνυμία TUV-CERT για το σύστημα διαχείρισης περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς κατοχυρωμένου προτύπου ISO 14001. Επιπροσθέτως, και τα δύο εργοστάσια είναι πιστοποιημένα για το σύστημα διασφάλισης ποιότητας από το αμερικάνικο ινστιτούτο πετρελαίου σύμφωνα με τα πιστοποιητικά API Q1 και ISO 9002. Η ευαισθητοποίηση της Εταιρίας μας για την προληπτική μέριμνα σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και περιβάλλοντος επιβάλλεται άλλωστε και από τις ιδιαιτερότητες του κλάδου στο οποίο δραστηριοποιείται, όπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή της σε διεθνείς διαγωνισμούς. Οι όποιες υλικές ζημιές προεκλίθησαν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Κορίνθου καλύπτονται ασφαλιστικά, όπως αναλυτικότερα έχει δηλώσει η Εταιρία σε προηγούμενη ανακοίνωσή της. Χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης των υλικών ζημιών, εκτιμάται ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβούν το συνολικό ασφαλιζόμενο όριο. Στο προαναφερθέν ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν υπάρχει καμία αίρεση η οποία να ακυρώνει την ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου συμβάντος. Η Εταιρία επιπλέον παρέχει στο προσωπικό της και ομαδική ασφαλιστική κάλυψη σε ασφαλιστική εταιρία, πρόσθετη της ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ, η οποία αποζημιώνει τις κάτωθι περιπτώσεις: 1.Απώλεια Ζωής. 2.Μόνιμη Ολική Ανικανότητα από Ασθένεια. 3.Απώλεια Ζωής από ατύχημα. 4.Μόνιμη Ολική Ανικανότητα από ατύχημα. 5.Μόνιμη Μερική Ανικανότητα από ατύχημα. 6.Απώλεια εισοδήματος από ασθένεια ή ατύχημα. 7.Νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη. 8.Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Οι παραγωγικές μονάδες της Θίσβης λειτούργησαν ήδη από την Δευτέρα 7 Απριλίου 2003. Στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδος θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την επαναλειτουργία των μονάδων της Κορίνθου για την παραγωγή σωλήνων με την μέθοδο SAW και για την εσωτερική και εξωτερική επένδυση με αντιδιαβρωτικά υλικά σωλήνων, μετά την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων και εφόσον έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων αρχών. Ο χρόνος για την επανέναρξη της μονάδος ERW της Κορίνθου εξαρτάται και από την διαθεσιμότητα μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο ERW θα αρχίσουν άμεσα από την στιγμή που θα περατωθούν οι επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων για τον προσδιορισμό των αιτιών του συμβάντος. Κατά τον χρόνο αποκατάστασης της μονάδος ERW της Κορίνθου, η Εταιρία θα εκτιμήσει αν είναι σε θέση να αναλάβει νέες παραγγελίες προς εκτέλεση από την εν λόγω μονάδα. Η Εταιρία εξετάζει παράλληλα εναλλακτικές με στόχο την ελαχιστοποίηση της υπολειτουργίας των μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής επένδυσης της Κορίνθου. Η τελική επίδραση από την διακοπή λειτουργίας της μονάδος ERW της Κορίνθου δεν θα υπερβεί το 15% των αρχικώς προϋπολογισθέντων πωλήσεων της Εταιρίας για το 2003, και θα εξαρτηθεί από την χρονική διάρκεια που η εν λόγω μονάδα δεν θα λειτουργήσει. Διευκρινίζεται ότι οι πωλήσεις από παραγωγές των μονάδων ERW και εσωτερικής και εξωτερικής επένδυσης της Κορίνθου για το σύνολο του έτους 2003 είχαν αρχικώς προϋπολογισθεί σε ΕΥΡΩ 48 εκατομμύρια περίπου. Η αξία των σε εκκρεμότητα αναληφθεισών παραγγελιών του εργοστασίου της Κορίνθου ανέρχονται σε ποσοστό 1,4% περίπου των προϋπολογισθέντων πωλήσεων για το 2003. Η Εταιρία έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την μεταφορά της παραγωγής του μη παραχθέντος υπολοίπου στο εργοστάσιο της Θίσβης.»

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. ανακοινώνει ότι σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου 2003, καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης η υπ' αριθμ. Κ2-3669/9-4-2003 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. από την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E., με ταυτόχρονες μεταβολές του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2,76 ευρώ (που ήταν προ συγχωνεύσεως) σε 2,89 ευρώ. Συγκεκριμένα, επήλθαν οι ακόλουθες μεταβολές του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας: α) Μείωση κατά ποσό 22.305.011,76 ευρώ, λόγω ακύρωσης 8.081.526 ιδίων μετοχών της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Α.Ε., που είχαν αποκτηθεί προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής. β) Μείωση κατά 5.594.520 ευρώ, λόγω ακύρωσης 2.027.000 μετοχών της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. που ανήκαν στην ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε., οι οποίες κατέστησαν, λόγω της συγχώνευσης, ίδιες μετοχές της Τράπεζας και συνεπώς υποχρεωτικά αμέσως ακυρωτέες.

    γ) Αύξηση κατά ποσό 67.322.784,64 ευρώ, δηλαδή κατά το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το εκ 98.420.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. της εκ 31.097.215,36 ευρώ συνολικής ονομαστικής αξίας 42.023.264 μετοχών της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. που ανήκαν στην Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε., και ως εκ τούτου μη ανταλλασσόμενων με μετοχές της Τράπεζας και συνεπώς υποχρεωτικά αμέσως ακυρωτέων. δ) Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για λόγους στρογγυλοποίησης, κατά ποσό 1.331.862,17 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση ισόποσου μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.

    Έτσι, κατόπιν της ανωτέρω συγχωνεύσεως, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 906.017.557,65 ευρώ και διαιρείται σε 313.500.885 μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,89 ευρώ η κάθε μία. Oι εγγεγραμμένοι στις 10 Απριλίου 2003 μέτοχοι των ανωτέρω δύο εταιρειών δικαιούνται τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης κατά την συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Ειδικότερα: Kάθε μέτοχος της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. θα ανταλλάσσει 9 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας αυτής με 1 νέα μετοχή της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E., oνομαστικής αξίας 2,89 ευρώ. Οι μέτοχοι της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E. θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που ήδη κατέχουν, με αναπροσαρμοσμένη όμως την ονομαστική αξία κάθε μετοχής σε 2,89 ευρώ. Από αύριο, 11 Απριλίου 2003, παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι μέτοχοι της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E. για την χρήση 2002. Η ημερομηνία πιστώσεως των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε. με τις νέες μετοχές της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E., που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, καθώς και η ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων αυτών μετοχών, θα ανακοινωθεί δια του Τύπου. Με τον ίδιο τρόπο θα ανακοινωθούν και η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στην Τμήμα Μετόχων της Τράπεζας ΕFG Eurobank Ergasias A.E., Σανταρόζα 5, τηλ. (210) 3357158 & 3357159.

    ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ανακοινώνει ότι κατόπιν της από 17-1-2003 αποφάσεως της Επαναληπτικής Γενικής Συνελεύσεως το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 334.484,64 ευρώ δια αυξήσεως της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 16.724.232 μετοχών κατά 0,02 ευρώ, ήτοι η ονομαστική αξία εκάστης μετοχής αυξάνεται από 0,62 ευρώ σε 0,64 ευρώ. Η ανωτέρω αύξηση καλύπτεται δια κεφαλαιοποιήσεως 143.100,13 ευρώ από το αποθεματικό εκδόσεως μετοχών υπέρ το άρτιο και δια κεφαλαιοποιήσεως του αποθεματικού από διαφορά αναπροσαρμογής της αξίας των παγίων σύμφωνα με τον Ν. 2065/92 ύψους 191.384,51 ευρώ. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε ευρώ 10.703.508,48 διαιρούμενο σε 16.724.232 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,64 ευρώ εκάστη. Η ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ. Πρωτ. Κ2-862/21.2.2003 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 10-4-2003 ενημερώθηκε για την ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Κατ' ακολουθία των ανωτέρω από την 14-4-2003, ημέρα Δευτέρα, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία 0,64 ευρώ.

    ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.

    Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1) Μη ενοποίηση στοιχείων της ALFA SMART PARKS INC. Σύμφωνα με γνωστοποίησή μας προς την υπηρεσία σας, της 08/07/2002, η δραστηριότητα οκτώ (8) πάρκων ιδιοκτησίας της ALFA SMART PARKS INC. εκποιήθηκε με ταυτόχρονη συμμετοχή μας, ως μειοψηφία, στην αγοράστρια εταιρία PALACE ENTERTAINMENT INC. κατά 20% του κεφαλαίου της. Κατόπιν των ανωτέρω η εταιρία ALFA SMART PARKS δεν συμπεριλήφθηκε στην ενοποίηση κατά εφαρμογή του άρθρου 97 παρ. 1 του Ν.2190/1920 σε συνδυασμό με το άρθρο 100 παρ. 3 του Ν. 2190/1920, καθώς η εν λόγω εταιρία δεν αναπτύσσει πλέον κάποια δραστηριότητα και συνεπώς δεν ενδιαφέρει για την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, χρηματοοικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων χρήσης του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση. Περαιτέρω, η εταιρία PALACE ENTERTAINMENT δεν υπόκειται σε ενοποίηση καθώς δεν υπάρχει σχέση μητρικής προς θυγατρική με την εταιρία μας, με θυγατρική ή με θυγατρική θυγατρικής της εταιρίας μας (άρθρο 90 παρ. 2 Ν.2190/1920). Δεν υπόκειται εξάλλου σε ενοποίηση ούτε βάσει του άρθρου 96 παρ. 1 του Ν.2190/1920 καθώς δεν έχει τεθεί υπό ενιαία με την εταιρία μας διεύθυνση, ούτε η πλειοψηφία των διοικητικών, διαχειριστικών και εποπτικών οργάνων των δύο εταιριών αποτελούνται κατά πλειοψηφία από τα ίδια πρόσωπα. 2) Προσαυξήσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η σημείωση αφορά υποχρεώσεις φόρων τόσο της μητρικής όσο και θυγατρικών οι οποίες έγιναν ληξιπρόθεσμες λόγω της γενικότερης αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων του Ομίλου (π.χ. επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου). Μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων αυτών έχει ήδη ρυθμιστεί και εξυπηρετείται η πληρωμή τους και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική τακτοποίηση του θέματος αυτού. Σχετικά με επιπτώσεις στον Όμιλο από την αιτία αυτή, δεν υπάρχουν άλλες πέρα από τις αναλογούσες προσαυξήσεις. 3) Αποτίμηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Η αποτίμηση των μεριδίων αυτών στην τιμή κτήσης και όχι στην τρέχουσα τιμή έγινε επειδή, δεν έχει προγραμματισθεί ρευστοποίηση των μεριδίων αυτών στο προσεχές διάστημα. Όποια διαφορά προκύψει θα εμφανιστεί κατά το χρόνο της ρευστοποίησης. Η παρέκκλιση από το άρθρο 43 παρ. 6α και 6β αναφορικά με την αποτίμηση των παραπάνω μεριδίων επιβάλλεται καθώς η αποτίμηση αυτών στην τρέχουσα τιμή θα ερχόταν σε αντίθεση με «την αρχή της πραγματικής εικόνας» σύμφωνα με το άρθρο 42α παρ. 3 του Ν.2190/1920. Εάν εφαρμοσθεί η αποτίμηση σε τρέχουσα αξία στις 31/12/2002, θα προκύψει αρνητική διαφορά ποσού 2.053.000,00 Euro περίπου, η οποία θα πρέπει να αχθεί σε ισόποση μείωση της καθαρής θέσης του Ομίλου. 4) Μη τιμολογηθείσες εργασίες κατασκευαστικού κλάδου. Από τις εκτελεσθείσες εργασίες του κατασκευαστικού κλάδου που δεν είχαν τιμολογηθεί μέχρι 31/12/2002, λόγω της γνωστής ιδιομορφίας των κατασκευών, έχουν τιμολογηθεί μέχρι 17/3/2003 αξίες ύψους 11.821.646,00 Euro, οι δε διαδικασίες τιμολογήσεων προχωρούν κανονικά. Διευκρινίζουμε ότι τα ποσά αυτά ορθώς απεικονίζονται στο λογαριασμό Ε του Ενεργητικού, σύμφωνα με το άρθρο 42ε παρ. 12 εδάφιον 1 του Ν.2190/1920, καθώς πρόκειται για έσοδα που αφορούν την κλειόμενη χρήση αλλά δεν εισπράχθηκαν. 5) Κεφαλαιοποίηση δαπανών 5.400 χιλιάδες Euro. Η κεφαλαιοποίηση αυτή αφορά θυγατρική μας εταιρία του βιομηχανικού κλάδου και περιλαμβάνει δαπάνες που εξυπηρετούν τη δραστηριότητα και τις προοπτικές της επιχείρησης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσεως κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν αλλά κατά την διάρκεια περισσοτέρων χρήσεων. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν έξοδα εγκαταστάσεως κατά το άρθρο 42ε παρ. 1 Ν. 2190/1920. Επομένως οι δαπάνες αυτές θα αχθούν στα αποτελέσματα τμηματικά στις επόμενες χρήσεις και δεν θα βαρύνουν τα αποτελέσματα της παρούσας χρήσης. 6) Τόκοι δανείων για εξαγορά μετοχών. Αφορά τόκους ποσού 6.372.000,00 Euro θυγατρικής μας εταιρίας του κλάδου ενέργειας, οι οποίοι αναφέρονται σε δανεισμό για εξαγορά μεγάλης εταιρίας του εξωτερικού με βάση μακρόχρονο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρίας αυτής. Οι τόκοι αυτοί έχουν καταχωρηθεί στο λογαριασμό εξόδων εγκατάστασης κατά το άρθρο 42ε παρ. 1 Ν.2190/1920 και θα βαρύνουν τμηματικά τα αποτελέσματα επομένων χρήσεων. Δεν υπάρχει επίπτωση στα αποτελέσματα της παρούσας χρήσης του Ομίλου. 7) Απαίτησή μας από εκχώρηση πάρκου στις ΗΠΑ. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των θεματικών πάρκων στις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται και η απαίτησή μας ποσού 18.852.957,00 Euro κατά της εταιρίας η οποία με δικαστική απόφαση διαχειρίζεται το μη πωληθέν πάρκο JAZZLAND. Η απαίτησή μας αυτή προηγείται έναντι άλλων πιστωτών εκτός από το Δήμο της Νέας Ορλεάνης. Η τελική έκβαση της απαίτησης αυτής από άποψη χρόνου και ποσού, δεν μπορεί να προσδιορισθεί σήμερα. Θα σας ενημερώσουμε μόλις υπάρχουν εξελίξεις. 8) Προβλέψεις για απόσβεση απαιτήσεων σε καθυστέρηση. Πρόκειται για καθυστερημένες απαιτήσεις των οποίων το ποσοστό απώλειας δεν μπορεί να υπολογισθεί γι' αυτό δεν έγινε και σχετική πρόβλεψη. Εντούτοις μια λογική πρόβλεψη μέχρι ποσοστού 10% δηλαδή ποσού περίπου 680.000,00 Euro θα μπορούσε να εγγραφεί με ισόποση μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης. 9) Άλλα θέματα. Τέλος σας γνωστοποιούμε ότι δεν υπάρχουν γεγονότα τα οποία να επηρεάζουν δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.»

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. -ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

    Προαναγγελία Συναλλαγών

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. με την από 11/4/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 8 και εγκύκλιο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Κάτοχος του 56,5% των κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών. Επωνυμία εταιρίας: ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 140.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 14/4/2003 έως 30/4/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕ.

    ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση Συναλλαγών

    Η εταιρία Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 4 του άρθρου 10 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., και σύμφωνα με την από 7/2/2003 γνωστοποίηση προαναγγελίας συναλλαγών της εισηγμένης εταιρίας ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε., σχετικά με την απόκτηση κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., σας γνωρίζουμε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 10/3/2003 έως 10/4/2003, προέβη μέσω της Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ, ως ένα από τα ορισθέντα μέλη του Χ.Α. για την κατάρτιση της συναλλαγής αγοράς, στην απόκτηση 935.170 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.»

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε γνωστοποιεί, ότι η θυγατρική της εταιρεία «Sithonia Beach Porto Carras S.A» ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 10/4/2003 έναρξη λειτουργίας του Καζίνο και του ξενοδοχείου «ΣΙΘΩΝΙΑ» στο συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ της Χαλκιδικής, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό ανεστάλη και η πρόσληψη 350 υπαλλήλων του συγκροτήματος μέχρι νεωτέρας.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

    Αγορά Ιδίων Μετοχών

    Σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 10 του ν. 2190/20 και σε συνέχεια της από 31.3.2003 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. δηλώνει την πρόθεση της να προβεί σε απόκτηση ιδίων μετοχών βάσει της παραπάνω απόφασης μέχρι, κατ΄ ανώτατο όριο, του συνολικού αριθμού των 16.715.748 μετοχών, προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της. Η παραπάνω αγορά ιδίων μετοχών θα γίνει με εύρος τιμών αγοράς μεταξύ του 1 ευρώ (κατώτατη τιμή) και των 15 ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή κατά το χρονικό διάστημα από 15.4.2003 μέχρι 31.3.2004.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τη στρατηγική του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ με βάση την οποία θα διασφαλιστεί τόσο η διατήρηση της ηγετικής θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και η δυναμική δραστηριοποίηση σε τομείς όπως οι παραχωρήσεις, το περιβάλλον, η ενέργεια και η αξιοποίηση ακινήτων, παρουσίασε σήμερα η διοίκηση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση του ομίλου και η μετατροπή της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ σε εταιρία διαχείρισης συμμετοχών και παραχωρήσεων και παροχής υπηρεσιών στους τομείς των υποδομών και της ανάπτυξης γης. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Συγκεκριμένα η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, είναι ανάλογη με το πρότυπο ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως βασική τους δραστηριότητα την κατασκευή. Η στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ βασίζεται στους εξής άξονες: - Στη διατήρηση της ηγετικής θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο μέσω της ΑΚΤΩΡ που έχει αποκτήσει το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο και των εταιριών ΤΟΜΗ, ΚΑΣΤΩΡ, ΤΡΙΓΩΝΟ, ΤΕΜΚΑΤ που δραστηριοποιούνται σε άλλες κατασκευαστικές τάξεις πτυχίου. - Στη σημαντική συμμετοχή της στα έργα παραχωρήσεων που γίνονται στην Ελλάδα με κυριότερα την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ και τη ζεύξη ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, που εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα για την εταιρία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα διεκδικεί και νέα έργα που θα υλοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης όπως 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια στην Κύπρο και 4 σταθμοί αυτοκινήτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. - Στην εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας μέσω των θυγατρικών της ΗΛΕΚΤΩΡ και ΗΕ&D. Στον τομέα του περιβάλλοντος οι τομείς δραστηριοποίησης είναι κυρίως η διαχείριση αστικών απορριμμάτων και αδρανών υλικών. Στην ενέργεια η παρουσία του ομίλου είναι σημαντική αφού έχει εξασφαλίσει 21 άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, ενώ παράλληλα λειτουργεί μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές εκτιμώνται σε 8,5 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες μονάδες σχεδιάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Επίσης έχει άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Καβάλα σε συνεργασία με τη γαλλική EDF και σε συνεργασία με την εταιρία ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ υπέβαλε αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου ισχύος 440 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στην Βοιωτία. - Στην ανάπτυξη του τομέα αξιοποίησης ακινήτων και παροχής υπηρεσιών μέσω της θυγατρικής της REDS, που διαχειρίζεται έργα 120 εκ. ευρώ. Ήδη λειτουργεί το ψυχαγωγικό πάρκο Veso Mare στην Πάτρα, ενώ κατασκευάζεται ψυχαγωγικό πάρκο στο Ίλιον και 200 κατοικίες στο λόφο Παλλήνη, σε έκταση 46 στρεμμάτων. Επίσης υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των ακινήτων στη Κάντζα και τη Γυαλού βάση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα Μεσόγεια. - Στη δραστηριοποίηση σε νέους τομείς όπου παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Η απόκτηση του 49% της Εταιρίας Καζίνο Πάρνηθας σε συνεργασία με τη Hyatt δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σημαντικών προοπτικών για τον όμιλο. Επίσης η εταιρία ενεργοποιείται στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών Υποδομής όπου νέο βήμα αποτελεί η δραστηριοποίηση της εταιρίας πώλησης φυσικού αερίου σε καταναλωτές των Βορείων προαστίων της Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Η εταιρία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να διασφαλίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Υλοποίησε μέχρι τα τέλη του 2002 επενδύσεις ύψους 382 εκατ. ΕΥΡΩ, στους τομείς κατασκευής, παραχώρησης, ενέργειας και ανάπτυξης ακινήτων, ενώ έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 121 εκατ. ΕΥΡΩ, για τους ίδιους τομείς, αλλά και γι' αυτόν του περιβάλλοντος όπου και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ η μερισματική απόδοση θα ξεπεράσει το 2% της μέσης τιμής της μετοχής το 2002 και το μέρισμα που θα διανεμηθεί για την χρήση του 2002 θα ανέλθει σε 0,13 ΕΥΡΩ ανά μετοχή. Εξάλλου ανοδικά θα κινηθούν και το 2003 τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης της εταιρίας, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως του 10%.»

    ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζουνε ότι η θυγατρική μας εταιρία στην Κύπρο ELGEKA (CYPRUS) LTD έχει προχωρήσει με απόφαση των μετόχων της στις 27 Φεβρουαρίου 2003 σε αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 232.000 λιρών Κύπρου (περίπου 400.000 Ευρώ). Η αύξηση αυτή καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από την ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την καταβολή του ποσού στις 26/03/2003. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της ELGEKA (CYPRUS) LTD διαμορφώθηκε σε 7.015.000 λίρες Κύπρου ήτοι 7.015.000 μετοχές ονομαστικής αξίας μίας (1) λίρας Κύπρου εκάστη, όπου μέτοχος κατά 100% είναι η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. Στη συνέχεια σας γνωρίζουμε ότι η θυγατρική μας εταιρία ELGEKA (CYPRUS) LTD με το από 02/04/2003 ιδιωτικό συμφωνητικό, υπέγραψε συμφωνία με τον κ. Γκαράνη Στέλιο, ο οποίος κατέχει το 5,96% της εταιρίας ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL, για την μεταβίβαση του ποσοστού του στην ELGEKA (CYPRUS) LTD έναντι του ποσού των 240.000 USD.Έτσι, η μετοχική σύνθεση της ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, και τις μεταβιβάσεις μεριδίων θα έχει ως εξής: · ELGEKA (CYPRUS) LTD 52,63%, · ILIAN SERVICES LTD 47,37%.»

    ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι για την καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των επιχειρηματιών, η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. θα πραγματοποιήσει παρουσίαση της εταιρίας τη Δευτέρα 14 Απριλίου στην Επενδυτική Ημερίδα που διοργανώνουν το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Αίθουσα Συναλλαγών του Χ.Α. (Σοφοκλέους 10), ώρα 17:00 με 20:00.»

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την 9/4/2003 o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Αντωνακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της OTEestate κ. Πέτρου υπέγραψαν τη Συμβολαιογραφική Πράξη απόσχισης των ακινήτων του ΟΤΕ και εισφοράς τους στην OTEestate, προς υλοποίηση των από 28.1.02 αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των δύο εταιριών. Με την υπογραφή της Σύμβασης έκλεισε μια διετής περίπου περίοδος επίπονης προσπάθειας για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα εταιρικού μετασχηματισμού (2300 περίπου ακίνητα), για την οποία επιπροσθέτως απαιτήθηκαν δύο επικουρικές νομοθετικές ρυθμίσεις με πλέον πρόσφατη αυτή του Ν. 3130/28.3.2003. Η μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων στην OTEestate αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα, στην πορεία του Ομίλου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και σηματοδοτεί την ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα πολιτική διαχείρισης των εταιρικών ακινήτων, από την οποία ο Όμιλος προσδοκά σημαντικές υπεραξίες και εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών στέγασης. Σημαντική υποστήριξη, για την ανάδειξη υπεραξιών από τα ακίνητα, αναμένεται να προσφέρει και ο Σύμβουλος Αξιοποίησης Ακινήτων, ο οποίος θα προσληφθεί μέσω του σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε η OTEestate. Στον διαγωνισμό, που ήδη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής αναδόχου, συμμετέχουν 5 επιχειρηματικά σχήματα (J.P. Morgan, NBGΙ και ALPHA FINANCE, Nomura και Ernst & Young, SSSB και Lambert Smith Hampton, Deutsche Bank και EFG Telesis Finance, Morgan Stanley, DTZ Pieda, DTZ Μίχαλος και Αγροτική Τράπεζα).»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ακόμη ένα έργο ανέλαβε στην γειτονική Ρουμανία η ΔΙΕΚΑΤ μέσω της εκεί θυγατρικής της DIEKAT CONSTRUCT. Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου σημαντικού Real Estate Ρroject της Βελγικής Εταιρείας Liebreche & Wood στo Βουκουρέστι. Πιο συγκεκριμένα αφορά στην κατασκευή του εμπορικού συγκροτήματος Militari Shopping Centre, που με την ολοκλήρωση του θα καλύπτει χώρους επιφάνειας 73.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει εκτός από τους χώρους καταστημάτων, αποθήκες, γραφεία, 1900 θέσεις parking, fast-food εστιατόρια και τραπεζικές υπηρεσίες. Κατά την πρώτη φάση του έργου θα δημιουργηθούν χώροι επιφάνειας 26.000 τ.μ. ΄Ηδη, η αλυσίδα καταστημάτων PRAKTIKER έχει μισθώσει 10.240 τ.μ. για τις ανάγκες της, στους χώρους αυτούς. Η συνολική επένδυση για όλα τα στάδια υλοποίησης του project υπολογίζεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Η DIEKAT CONSTRUCT έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή της πρώτης φάσης, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά θα διεκδικήσει συμμετοχή στην κατασκευή του υπόλοιπου έργου. Ας σημειωθεί ότι η θυγατρική της ΔΙΕΚΑΤ στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1995, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες στην χώρα αναλαμβάνοντας έργα τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα.»

    ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την κερδοφόρο ανάπτυξη, τα συνολικά οικονομικά μεγέθη, την παραγωγική δομή, τη γκάμα των προϊόντων της, καθώς και τη γενικότερη στρατηγική της παρουσίασε την Πέμπτη 10 Απριλίου, στο Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σ.ΜΕ.Χ.Α.) η ΣΙΔΕΝΟΡ. Ειδικότερα, η Διοίκηση της Εταιρίας τόνισε ότι, παρά τη διεθνή αρνητική οικονομική συγκυρία, η ΣΙΔΕΝΟΡ πέτυχε σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών κατά το 2002. Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας έφτασε τα Euro 453 εκατ., έναντι ευρώ 341 εκατ. το 2001 (άνοδος 33%). Εξάλλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (E.B.I.T.D.A.) ανήλθαν σε Euro 87 εκατ., βελτιωμένα κατά 92% σε σχέση με το 2001, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε Euro 41 εκατ. (άνοδος 138%). Συγχρόνως, οι επενδύσεις του ομίλου, μέσα στο 2002 ανήλθαν σε Euro 41 εκατ., ενώ συνολικά την τελευταία πενταετία σε Euro 239 εκατ. Επίσης, η Εταιρία παρουσίασε τη δομή της και τη δυναμική παραγωγική της βάση. Οι εταιρίες του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ διαθέτουν πέντε κύρια βιομηχανικά συγκροτήματα στη Θεσσαλονίκη (ΣΙΔΕΝΟΡ), στον Αλμυρό (SOVEL), στο Κιλκίς (EΡΛIKON), στη Χαλκίδα (ΒΕΤ) και στο Πέρνικ Βουλγαρίας (STOMANA INDUSTRY), που περιλαμβάνουν τρία χαλυβουργεία, τρεις μονάδες ελάστρων επιμήκων προϊόντων και μία πλατέων προϊόντων, τέσσερεις μονάδες πλεγμάτων, δύο σωληνουργίες, ένα εργοστάσιο συρματουργίας και παραγωγής ηλεκτροδίων συγκολλήσεων. Τα παραγόμενα προϊόντα πωλούνται μέσω εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας συνεχώς αυξανόμενα μερίδια αγοράς. Στην Ελλάδα, η Εταιρία κατά το 2002 κάλυψε περίπου το 40% του συνόλου της αγοράς επιμήκων προϊόντων χάλυβα. Επίσης ενίσχυσε την εμβέλεια του επώνυμου ποιοτικού προϊόντος (χάλυβες SD, πλέγματα περιφράξεων PERINET) και παρουσίασε νέα προϊόντα που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους στις κατασκευές. (σχάρες SIDEFIT, οπλισμός κολώνας SD). Στο τελικό μέρος της παρουσίασης, παρουσιάστηκαν οι βασικοί στρατηγικοί άξονες της ΣΙΔΕΝΟΡ: η ενίσχυση της δυνατής θέσης της στην ελληνική αγορά, η ακόμα ισχυρότερη παρουσία της στα Βαλκάνια, η βελτίωση της κοστολογικής βάσης και η δημιουργία νέων προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, η αύξηση των εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή και η ανάπτυξη συνεργιών με τη STOMANA INDUSTRY, η έμφαση σε νέες τεχνολογίες διοικητικής και εμπορικής υποστήριξης και τέλος, η συνεχής επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Απριλίου θα ακολουθήσει ανάλογη παρουσίαση της Εταιρίας για τη Βόρεια Ελλάδα στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.»

    ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ γνωστοποιεί ότι συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείας ΧΟΜ ΝΕΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ κατά Euro 293.467,86. Σύμφωνα με την από 10/4/2003 απόφαση Δ.Σ. πιστοποίησης καταβολής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ως άνω εταιρείας, ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ μετέχει στην ΧΟΜ ΝΕΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με κεφάλαιο Euro 368.437,86 και ποσοστό συμμετοχής 41,85%.

    ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Γνωστοποίηση

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Ε.Κ. 5/204/14.11.2000, η εταιρία γνωστοποιεί ότι έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Κατόπιν παραίτησης του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Ζαχαρόπουλου, το Δ.Σ. της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 31.3.2002 εξέλεξε, σε αντικατάστασή του, τον κ. Νικόλαο Τσιώκα, και ομόφωνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέθεσαν προσωρινά την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου στον κ. Ιωάννη Σιαμπάνη, ενώ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος παρέμεινε ο κ. Ελευθέριος Θεοδώρου. Κατόπιν αυτού, το Δ.Σ. της εταιρείας ανασυγκροτείται σε σώμα ως εξής: 1/ Ιωάννης ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ, εκτελεστικό μέλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, 2/ Ελευθέριος ΘΕΟΔΩΡΟΥ, εκτελεστικό μέλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, 3/ Νικόλαος ΛΕΒΕΝΤΗΣ, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., 4/ Αριστοκλής ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., 5/ Νικόλαος ΤΣΙΩΚΑΣ, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., 6/ Μαίρη ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., και 7/ Ιωάννης ΒΟΥΚΑΚΗΣ, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Λόγω της ανωτέρω παραίτησης του κ. Ζαχαρόπουλου το Δ.Σ. της εταιρείας εξέλεξε νέα Επενδυτική Επιτροπή και εξέλεξε ως μέλη αυτής, τους κ.κ.: 1/ Ιωάννη Σιαμπάνη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, 2/ Ελευθέριο Θεοδώρου, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, και 3/ Δημήτριο Παπαδόπουλο του Νικολάου και της Έλλης. Πρόεδρο της Επενδυτικής Επιτροπής, το Δ.Σ. όρισε τον κ. Ιωάννη Σιαμπάνη και Αντιπρόεδρο αυτής τον κ. Ελευθέριο Θεοδώρου.

    COSMOTE Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία COSMOTE Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Διευρύνθηκε περαιτέρω η πελατειακή βάση της COSMOTE, αφού στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2003 συμπεριλάμβανε 3.641.463 ενεργούς πελάτες (+18,4% ετήσια αύξηση). Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 η COSMOTE πραγματοποίησε 135.125 καθαρές νέες συνδέσεις, εκ των οποίων 121.276 ή ποσοστό 89,7% ήταν συνδέσεις καρτοκινητής και 13.849 ή ποσοστό 10,3% ήταν συνδέσεις βάσει συμβολαίου. Το σύνολο των νέων συνδέσεων με συμβόλαιο πραγματοποιήθηκε στα οικονομικά προγράμματα που εισήγαγε η εταιρία από τον περασμένο Νοέμβριο (bundled). Κατά συνέπεια, οι συνολικοί ενεργοί συνδρομητές με συμβόλαιο της COSMOTE ανήλθαν σε 1.565.290, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι συνολικοί ενεργοί πελάτες καρτοκινητής ανήλθαν σε 2.076.173, αυξημένοι σε ετήσια βάση κατά 30,8%. Σημειώνεται ότι οι πελάτες του What'sUp?, οι οποίοι προσμετρώνται στο τμήμα της καρτοκινητής πελατειακής βάσης, ξεπέρασαν τους 510.000 στο τέλος Μαρτίου 2003. Η αναλογία μεταξύ συνδρομητών βάσει συμβολαίου και πελατών καρτοκινητής διαμορφώνεται στο 43% και 57% αντίστοιχα, διατηρώντας έτσι τη διαμορφούμενη τάση υπέρ των καρτοκινητών. Εκτιμάται ότι η COSMOTE εξακολουθεί να διατηρεί την πλειοψηφία των συνδέσεων βάσει συμβολαίου στην ελληνική αγορά. Βάσει των στοιχείων του α΄ τριμήνου του 2003, ο δείκτης αποσυνδέσεων της εταιρίας για το έτος 2003 διαμορφώνεται σε 23,8% περίπου. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποσυνδέσεων του τριμήνου αφορούσε μετακίνηση των πελατών με συμβόλαιο προς τα νέα οικονομικά προγράμματα της εταιρίας, όπως επίσης και μετακίνηση πελατών καρτοκινητής στο What's Up?. Το κόστος απόκτησης πελατών με συμβόλαιο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα ευρώ 110, ενώ υπενθυμίζεται ότι το κόστος απόκτησης πελατών καρτοκινητής παραμένει από τις αρχές του 2001 σε μηδενικά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2003, η AMC, θυγατρική της COSMOTE στην Αλβανία, πραγματοποίησε 36.636 καθαρές νέες συνδέσεις. Κατά συνέπεια, η συνολική πελατειακή βάση της AMC ανέρχεται σε 537.783 πελάτες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 77,8%. Από αυτούς, οι 524.932 ή το 97,6% του συνόλου είναι πελάτες καρτοκινητής και οι υπόλοιποι 12.851 είναι συνδρομητές βάσει συμβολαίου. Ο Δ/νων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε σχετικά: 'Η περαιτέρω διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης και για το α' τρίμηνο του 2003 σταθεροποιεί την COSMOTE στην κορυφή της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Βάσει των επίσημων στοιχείων για το 2002, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να αποτελέσει βασικό άξονα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και η κερδοφορία, που παραμένουν οι πρωταρχικοί μας στόχοι, θα επιτευχθούν μέσα από τη συνεχή αύξηση της χρήσης φωνής και υπηρεσιών και την αποτελεσματική λειτουργική διαχείριση'.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Με βάση την Απόφαση 5/204/14-11-2000 της Ε.Κ. και το Π.Δ. 350/85, η εταιρία ΔΟΛ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι ο κ. Απόστολος Τζήκας, ο οποίος είχε προσληφθεί στις 20.1.2003 στην Εταιρεία προκειμένου να στελεχώσει το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, με επιστολή του αποχώρησε οικειοθελώς από τον Όμιλο ΔΟΛ με ημερομηνία 31.3.2003.

    ΔΑΝΕ SEA LINE

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι η πραγματοποιηθείσα Εκτακτη Γ' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της εταιρίας για την 7/4/2003, ματαιώθηκε λόγω ελλείψεως της νομίμου απαρτίας (1/3 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου).

    LAVIPHARM Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία LAVIPHARM ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Lavipharm Corp., το κέντρο Ερευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου Lavipharm στην Αμερική, με εξειδίκευση στις τεχνολογίες διαλυτοποίησης, μορφοποίησης και χορήγησης φαρμάκων, ανακοίνωσε την υπογραφή τριετούς συμφωνίας με την GlaxoSmithKline για συνεργασία στον τομέα της Φαρμακευτικής Ερευνας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι δύο εταιρίες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση και την παραγωγική δυνατότητα της Lavipharm στην τεχνολογία των Υπερκρίσιμων Υγρών (Super Critical Fluid, SCF) για την εφαρμογή, το σχεδιασμό και τη μορφοποίηση φαρμακευτικών μορίων. Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας, η Lavipharm θα εκχωρήσει στην GlaxoSmithKline παγκόσμια αποκλειστικότητα της χρήσης των εφαρμογών της τεχνολογίας των Υπερκρίσιμων Υγρών για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο εταιρίες να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες. "Αυτή η ερευνητική συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Lavipharm και την περαιτέρω ανάπτυξή της στο χώρο της τεχνολογίας των Υπερκρίσιμων Υγρών και των συστημάτων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών", δήλωσε ο κ. Θανάσης Λαβίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lavipharm. "Η συνεργασία με την GlaxoSmithKline σηματοδοτεί το συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνολογία αυτή στον παγκόσμιο φαρμακευτικό χώρο και επιβεβαιώνει τη διορατικότητα και την στρατηγική απόφαση της Lavipharm να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα". "Η τεχνολογία των Υπερκρίσιμων Υγρών υπόσχεται να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φαρμακευτική βιομηχανία και με τη Lavipharm έχουμε ένα συνεργάτη που έχει το προβάδισμα στην εφαρμογή της στο φαρμακευτικό χώρο", τόνισε ο Harry Ferres, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικής Ανάπτυξης της GlaxoSmithKline. Η Lavipharm Corp., μέσω της Separex και άλλων θυγατρικών της, κατέχει μοναδική εξειδίκευση, τεχνογνωσία και παραγωγική δυνατότητα στις εφαρμογές της τεχνολογίας των Υπερκρίσιμων Υγρών, σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές ουσίες. Η Lavipharm έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κατοχυρωμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Υπερκρίσιμων Υγρών, για τη διαλυτοποίηση, τη σωματιδιακή τροποποίηση, τη μορφοποίηση, την παρατεταμένη αποδέσμευση και τη χορήγηση μικρών μορίων, πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Διαθέτει εγκαταστάσεις GMP και εργοστάσιο εμπορικής πιλοτικής παραγωγής. Η Lavipharm έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας των υπερκρίσιμων υγρών με διεθνείς εταιρίες, όπως οι Kobe Steel στην Ιαπωνία, Sheffield, Intervet (Akzo Nobel), Cephalon και άλλες. O Ομιλος Lavipharm είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος Ομιλος ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, προώθησης και διανομής φαρμάκων και καλλυντικών στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Το 2002 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Lavipharm ξεπέρασε τα 300 εκ. Euro.»

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θυγατρικές του ομίλου Μυτιληναίου ΜΕΤΚΑ Α.Ε και ΕΛΒΟ Α.Ε στην κατασκευή των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 και των 12 αρμάτων περισυλλογής (ARVs), τα οποία θα προμηθευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wegmann. Η συμμετοχή των δύο εταιρειών στο παραπάνω πρόγραμμα θα ανέλθει σε 170 εκατομμύρια ευρώ (110 εκατ. ευρώ για την ΜΕΤΚΑ και 60 εκατ ευρώ για την ΕΛΒΟ) και αφορά τόσο στο κατασκευαστικό μέρος, όσο και στην συναρμολόγηση και τον έλεγχο αξιοπιστίας των αρμάτων. Η συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ και της EΛΒΟ στο πρόγραμμα προμήθειας των Leopard 2 και των ARVs θα συνδυαστεί με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις δύο επιχειρήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητές τους για συμμετοχή σε παρεμφερή προγράμματα στο μέλλον, μετά την απορρόφηση της σχετικής τεχνογνωσίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος: Η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει την κατασκευή του σκάφους, του πύργου και του μηχανολογικού πακέτου των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2 και των 12 αρμάτων περισυλλογής (ΑRVs) που προβλέπει η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Krauss Maffei Wegmann, καθώς και την κατασκευή των περισσότερων εξαρτημάτων του συστήματος περισυλλογής. Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου θα δημιουργηθεί νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο. Η εμπλοκή της ΜΕΤΚΑ στο πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο του 2008. Η ΕΛΒΟ αναλαμβάνει την συναρμολόγηση και τον έλεγχο αξιοπιστίας 140 αρμάτων Leopard, καθώς επίσης την κατασκευή των τελικών μεταδόσεων κίνησης του οχήματος (ΖF). To έργο αυτό θα απαιτήσει: α) την δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, β) την δημιουργία μίας νέας πίστας δοκιμών οδικής συμπεριφοράς και ελέγχου της αξιοπιστίας των οπλικών συστημάτων του άρματος και γ) την εγκατάσταση στην ΕΛΒΟ ενός νέου σύγχρονου συστήματος ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας των ηλεκτρονικών μερών του άρματος, το οποίο θα είναι μοναδικό στη χώρα. Οι παραπάνω επενδύσεις σε συνδυασμό με την απορρόφηση από την ΕΛΒΟ του υψηλού know how κατασκευής και συναρμολόγησης των αρμάτων θα αποτελέσει την βάση για την παραγωγή παρεμφερών οχημάτων από την εταιρεία στο μέλλον και ασφαλώς για την παραγωγή του ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Στο πρόγραμμα των Leopard 2 η ΕΛΒΟ θα απασχολήσει περίπου 100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, εκ των οποίων ένα μέρος θα αφορά νέες προσλήψεις. Η εμπλοκή της ΕΛΒΟ στο πρόγραμμα θα αρχίσει μετά από ένα χρόνο περίπου (αφού προηγηθεί η κατασκευή του σκάφους και του πύργου) και θα ολοκληρωθεί το 2009.»

    EUROMEDICA Α.Ε.

    Αγορά Ιδίων Μετοχών

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ανακοινώνει ότι, σε εφαρμογή της από 6 Φεβρουαρίου 2003 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, για αγορά ιδίων μετοχών, προτίθεται να προβεί στην αγορά ιδίων μετοχών της, μέχρι ποσοστού 1,6% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, ήτοι 500.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, με κατώτερη τιμή 0,50 ευρώ και ανώτερη τιμή 10,00 ευρώ για κάθε μετοχή για το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου 2003 έως 15 Ιουλίου 2003.

    Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μια νέα σημαντική δραστηριότητα προστίθεται στην Επιχειρηματική Μονάδα Φορτηγών και Λεωφορείων της Πέτρος Πετροπουλος ΑΕΒΕ. Από το φθινόπωρο θα αρχίσει η εισαγωγή και πανελλαδική διανομή των ημιφορτηγών (πικ-απ) Isuzu. Η Ελληνική αγορά των πικ-απ ανέρχεται σε 10.000 τεμάχια περίπου ετησίως, συνολικής άξιας ευρώ 180 200 εκατομμυρίων. Οι αγοραστές αυτών των οχημάτων είναι κυρίως αγρότες αλλά και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες. Η Isuzu είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πικ-απ στον κόσμο. Τα Isuzu κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά από πολλά χρόνια, και είναι γνωστά για την αξιοπιστία τους. Η αξιοπιστία αυτή ενισχύεται από την τεχνική υποστήριξη της Πέτρος Πετροπουλος ΑΕΒΕ, που στα 81 χρόνια πείρας της στην κατασκευή και διανομή οχημάτων έχει αποδείξει ότι τηρεί την υπόσχεση της. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η επιστροφή της Isuzu στην Ελληνική αγορά γίνεται με εντελώς νέα μοντέλα, τα D-Max, που ενσωματώνουν την τελευταία τεχνολογία της Isuzu και την υψηλότερη αντίληψη αισθητικής και άνεσης. Τα νέα πικ-απ Isuzu θα διανέμονται μέσο ενός πανελλαδικού δικτύου επίλεκτων αντιπρόσωπων υψηλών προδιαγραφών, εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων για την τεχνική υποστήριξη των D-Max. Η δραστηριότητα αυτή δεν είχε περιληφθεί στις προβλέψεις πωλήσεων και κερδών για το 2003. Θα περιληφθεί στην επικαιροποίηση των προβλέψεων που θα γίνει τον Απρίλιο.»

    [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO - BOAT

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, θα εγκαινιάσει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα την Έκθεση CAR & MOTO BOAT, που πραγματοποιείται στα περίπτερα, 13 και 15 της HELEXPO. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών της Βόρειας Ελλάδας, εφάμιλλη των ευρωπαϊκών, η οποία αναπτύσσεται σε ένα χώρο 15.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας της Έκθεσης, που διοργανώνει η εταιρεία ORGANICA η προσέλευση των επισκεπτών ήταν μεγάλη.

    Στην έκθεση, συμμετέχουν διακόσιοι εκθέτες και σε παράλληλες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, πάνω από διακόσια οχήματα, αγωνιστικά, αντίκες, υπερπολυτελή, σπορ και ηχητικά διαμορφωμένα Demo cars. Οι σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, συστήματα συναγερμού οχημάτων, αγωνιστικά, αντίκες, βελτιωτικά, αξεσουάρ οδήγησης, είδη μοτοσικλετιστή, ζάντες, ελαστικά, εξατμίσεις, αεροτομές, μεμβράνες, sport kit, turbo kit, εξοπλισμούς - μηχανήματα συνεργείων, ηλεκτρολογείων, φανοποιείων και βαφείων, λιπαντικά και ό,τι άλλο αφορά τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Επίσης, παρουσιάζονται θαλάσσια σκάφη, κινητήρες, είδη αλιείας και ό,τι αφορά στα θαλάσσια σπορ.

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον εξωτερικό περίγυρο των περιπτέρων όπου πραγματοποιείται η έκθεση, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο πλήθος εκδηλώσεων, όπως επιδείξεις δεξιοτεχνίας οδήγησης. Ακόμη θα γίνουν μετρήσεις (διαγωνισμοί) ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων όσον αφορά στη βέλτιστη ποιότητα και τη μέγιστη ένταση ήχου, κ.ά.

    Για τους φίλους της μοτοσικλέτας παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα νέα μοντέλα, αφού είναι η μόνη έκθεση μοτοσικλετών που πραγματοποιείται φέτος στη Β. Ελλάδα.

    Σήμερα αρχίζουν, στο περίπτερο 8 της HELEXPO, οι εργασίες του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Μοτοσικλέτας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης και θα ολοκληρωθούν αύριο. Ορισμένα από τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ομιλητές είναι: Στατιστικές πωλήσεων Πορεία της αγοράς, Φορολογία της Μοτοσικλέτας, Μοτοσικλέτα και Καταναλωτής, Μάρκετινγκ και Διαφήμιση των Επιχειρήσεων Μοτοσικλέτας, Αξιολόγηση επιπτώσεων κυκλοφορίας Δικύκλων στο Οδικό Δίκτυο, Οδική Ασφάλεια Τροχαία Ατυχήματα Πρόληψη, Μοτοσικλέτα και Άνθρωπος, η ανάγκη για τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων για την μοτοσικλέτα και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

    Η έκθεση σήμερα θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 9 το βράδυ.

    Αύριο και μεθαύριο, οπότε αναμένεται η κίνηση των επισκεπτών να κορυφωθεί η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

    [16] ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥΣ

    Ποντγκόριτσα, 11 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η ανεργία, η φτώχεια, η εγκληματικότητα, η ακρίβεια και η διαφθορά είναι τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στο Μαυροβούνιο, εκτιμά η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Επιτήρηση και το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανισμών "Δράση".

    Το 47,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ανεργία, το 43,2% η φτώχεια, το 36,6% η εγκληματικότητα, το 35,1% η ακρίβεια και το 34,2% η διαφθορά.

    Αλλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Μαυροβουνίου είναι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ (21,4%), καθώς και οι κακές σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου (16,8%). Τέλος ποσοστό 12,3% των ερωτηθέντων θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την ανευθυνότητα των πολιτικών ηγετών να επιλύσουν τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

    [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

    Σκόπια, 11 Απριλίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Ο ξυλοδαρμός ενός στρατιώτη στη στρατιωτική βάση του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια κόστισε την θέση του διοικητή της βάσης. Ο υπουργός Αμύνης Βλάντο Μπουτσόφσκι αποφάσισε την απόλυση του συνταγματάρχη Στόιτσε Ντεσκόφσκι, ο οποίος διατελεί επίσης διοικητής της στρατιωτικής ακαδημίας της ΠΓΔΜ.

    Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο στρατιώτης Σαλί Κρασνίκι ξυλοκοπήθηκε αλύπητα για 30 λεπτά από τρεις μεθυσμένους πολίτες.

    [18] ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ EUFOR

    Σκόπια, 11 Απριλίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της ΕΕ (EUFOR) και οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία επιτρέπει στην EUFOR τη χρήση του εναερίου χώρου της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ταγματάρχης Φιλίπ Σουλιέ της αποστολής Κονκόρντια της ΕΕ τόνισε ότι οι δυνάμεις είναι επίσης έτοιμες να συμμετάσχουν σε ευρεία κλίμακα στην επιχείρηση συγκέντρωσης των παράνομων όπλων.

    Στα πλαίσια άλλων ειδήσεων την Τετάρτη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το ετήσιο σχέδιο προγράμματος για την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με αυτήν της ΕΕ. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει το πρόγραμμα σε δέκα ημέρες.

    [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 11 Απριλίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Πάνω από 1.000 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν στην πόλη Γκράνιτσα, διαμαρτυρόμενοι για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την UNMIK στις τοπικές αρχές. Οι διαδηλώσεις έγιναν μια ημέρα μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εκχώρησης στην Πρίστινα με την οποία σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά η έναρξη της πρωτοβουλίας.

    Ο αρχηγός του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, Μίλαν Ιβάνοβιτς, προέτρεψε τον επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ να τηρήσει κατά γράμμα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οι Σέρβοι στην επαρχία φοβούνται ότι οι εκχωρήσεις θα οδηγήσουν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    [20] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Σεράγεβο, 11 Απριλίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενέκρινε την υποψηφιότητα του Μπόρισλαβ Παράβατς ως σέρβου εκπροσώπου στο συλλογικό προεδρείο της χώρας. Το εθνικιστικό Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα τον υπέδειξε για να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή μετά την παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα του Μίρκο Σάροβιτς, λόγω της συμμετοχής του στη γνωστή υπόθεση Orao. Στη συνέχεια, η εκλογή του Παράβατς θα προωθηθεί προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση της Β-Ε. Εάν γίνει δεκτός, λέει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα είναι η προτεραιότητά του.

    Στο μεταξύ, η Κροατική Συνοριοφυλακή της Β-Ε αναγνώρισε ότι τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και στα αεροδρόμια έχουν ενισχυθεί. Αξιωματούχοι λένε ότι δύο γεγονότα κατέστησαν αναγκαία την ενέργεια: η δολοφονία του εκλιπόντος σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και η κρίση στο Ιράκ.

    [21] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Ο ρόλος των μη κυβερνητικών αθλητικών οργανώσεων είναι πρωταρχικός και συνάμα ουσιαστικός για την διεξαγωγή των αθλημάτων αφού στην ουσία αποτελεί την εθελοντική έκφραση για την πλειοψηφία των αθλητών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Bernard Courbariaux, μιλώντας στο σεμινάριο "Αθλητισμός και Κοινωνική Συνοχή Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες Η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων" που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    "Κάθε χώρα - πρόσθεσε - "είναι ελεύθερη να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τους αθλητές της που συμμετέχουν στους αγώνες. Κυρίως οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργασθούν υπό την αιγίδα της ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να αρχίσει να διαφαίνεται ένα κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο".

    Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004, Ιωάννα Καρυοφύλλη, τόνισε: "Στόχος μας είναι να οργανώσουμε μοναδικούς αγώνες με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τον αθλητή. Αγώνες που να αφήσουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους ακόμη και μετά το κλείσιμο της αυλαίας στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2004. Σκοπός μας είναι να τονισθεί η αθλητική πλευρά των αγώνων και όχι η αναπηρία και να προβάλλουμε τον θεαματικό χαρακτήρα των παραολυμπιακών αγώνων".

    Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics, Γιάννα Δεσποτοπούλου υπογράμμισε ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί την διοργάνωση πολύπλευρων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν όχι μόνον αγώνες για διανοητικά υστερούντα άτομα, αλλά και σεμινάρια εκπαίδευσης της μαθητιώσας νεολαίας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικά κέντρα εφαρμόζει προγράμματα για άτομα που προορίζονται να εργασθούν σε ειδικά σχολεία και ιδρύματα τα οποία αποτελούν το φυτώριό μας.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νικόλαος ΄Εξαρχος δήλωσε: "Μετά από το διήμερο συνέδριο που γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας θα έχουμε την εμπειρεία των ομιλητών από τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και θα είμαστε σοφότεροι για το πως πρέπει να είναι οργανωμένο το αθλητικό κίνημα των ατόμων με αναπηρίες, για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μόνιμο δίκτυο εθελοντών-ενεργων πολιτών, για το πως θα εξασφαλίσουμε την πλήρη προσβασιμότητά τους σε αθλητικούς και δημόσιους χώρους. Αυτό που μας απασχολεί επιπλέον είναι η προσβασιμότητα των συνειδήσεων, των νοοτροπιών και των αντιλήψεων της κοινωνίας σε ότι αφορά στά άτομα με αναπηρίες. Η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο είναι ένας βασικός δείκτης που θα πρέπει να κατακτήσουμε στη διαδρομή προς την παραολυμπιάδα του 2004".

    Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο, με την ενότητα "Κοινωνική συνοχή- Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες" και θα ακολουθήσει ανακοίνωση συμπερασμάτων.

    [22] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Λουτράκι, 11 Απριλίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Δέκα άντρες και οχτώ γυναίκες αποτελούν την Εθνική μας ομάδα, που θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών, στο Λουτράκι.

    Η διοργάνωση αρχίζει αύριο με συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και των επιτροπών της. Τη Δευτέρα υπάρχει η επίσημη τελετή έναρξης και την επόμενη μέρα ξεκινάει το αγωνιστικό πρόγραμμα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Απριλίου.

    Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι άνδρες: Θεοχάρης Χατζίδης (56κ), Δημήτρης Κυριλίδης (56κ), Αλέξανδρος Χατζίδης (62κ), Χάρης Μουζενίδης (62κ), Γιώργος Τζελίλης (69κ), Χρήστος Σπύρου (85κ), Ηρακλής Ψωμιάδης (85κ), Κάχι Καχιασβίλι (94κ), Νίκος Κουρτίδης (94κ), Βασίλης Κωνσταντινίδης (105κ) και οι γυναίκες: Χαρίκλεια Καστρίτση (58κ), Μαρία Παναγιωτίδου (63κ), Αναστασία Τσακίρη (63κ), Ζωγραφιά Αργυρού (69κ), Χριστίνα Ιωαννίδη (75κ), Θεανώ Ζαγκλιβέρη (75κ), Βασιλική Κασάπη (+75κ), Κατερίνα Ροδίτου (+75κ).

    Συνολικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών στο Λουτράκι θα πάρουν μέρος 35 χώρες με αθλητές και αθλήτριες, ενώ άλλες τρεις θα στείλουν εκπροσώπους μόνο για το συνέδριο. Στους άνδρες θα αγωνιστούν αθλητές από 32 κράτη και στις γυναίκες από 24. Ανδρική και γυναικεία ομάδα έχουν δηλώσει 21 χώρες, 10 κράτη δήλωσαν μόνο άνδρες και τρία μόνο γυναίκες.

    [23] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Με πρόστιμα τιμωρήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η ΠΑΕ Ηρακλής για επεισόδια των φιλάθλων τους στα παιχνίδια πρωταθλήματος, της 25ης αγωνιστικής, με αντιπάλους την Παναχαϊκή και τον Παναθηναϊκό, αντίστοιχα.

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με 4.000 ευρώ για επεισοδιακή συμπεριφορά των ερυθρόλευκων οπαδών στην Πάτρα, ενώ η ΠΑΕ Ηρακλής με 2.000 ευρώ για ρίψεις αντικειμένων στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο του Μακεδονικού.

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (13:59 UTC+2)

    Με το παιχνίδι Απόλλων Αθηνών - Κασσάνδρα ανοίγει αύριο, στις 4 το απόγευμα, η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Την Κυριακή ξεχωρίζει η αναμέτρηση της πρωτοπόρου Χαλκηδόνας με τον Φωστήρα, στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο της Νεάπολης. Δύο ώρες νωρίτερα, ο δεύτερος της βαθμολογίας Απόλλων Καλαμαριάς θα έχει δύσκολο έργο στις Σέρρες με τον τοπικό Πανσερραϊκό.

    Στις υπόλοιπες συναντήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής θα αναμετρηθούν τα ζευγάρια Ολυμπιακός Βόλου - Αθηναϊκός, Καβάλα - Πανηλειακός, Εθνικός Αστέρας - Παναιγιάλειος, Κέρκυρα - Πατραϊκός και Ατρόμητος - Καλαμάτα. Ολα τα παραπάνω ματς θα αρχίσουν στις 4 το απόγευμα.

    [25] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (13:42 UTC+2)

    Πέντε αγωνιστικές απομένουν έως τη λήξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και η μάχη στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα παραμένει σκληρή. Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η 26η ημέρα, που περιλαμβάνει σημαντικά παιχνίδια, τα οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις.

    Η αυλαία θα ανοίξει αύριο το απόγευμα με τρεις συναντήσεις. Στις 5 θα αναμετρηθούν Προοδευτική - Ιωνικός στη Νίκαια, ΠΑΣ Γιάννινα - Καλλιθέα στο ουδέτερο γήπεδο της Κοζάνης και Ακράτητος - Παναχαϊκή στα Ανω Λιόσια.

    Το κυρίως πιάτο της 26ης αγωνιστικής έρχεται την Κυριακή, με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρη να ξεχωρίζει. Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν στις 5:45 το απόγευμα στο ουδέτερο γήπεδο των Τρικάλων, λόγω τιμωρίας της Τούμπας. Και οι δύο θέλουν το θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να σκαρφαλώσουν ψηλότερα στη βαθμολογία και να κάνουν το καθοριστικό βήμα για έξοδο στην Ευρώπη.

    Την ίδια ώρα στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους και να παραμείνουν ψηλά στη βαθμολογία, ενώ οι ερυθρόλευκοι επιθυμούν να πάρουν τους τρεις βαθμούς ώστε να διατηρηθούν σε τροχιά τίτλου. Στις 7 το απόγευμα θα αναμετρηθούν Αιγάλεω - ΟΦΗ.

    Στις 8 το βράδυ ακολουθούν δύο ακόμη δυνατά παιχνίδια. Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει στο Νίκος Γκούμας τον Ηρακλή, ενώ ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Ξάνθη στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας. Οι πράσινοι, μετά την τιμωρία για επεισόδια, θα εκτίσουν την μια ποινή της εξορίας ελπίζοντας πως δεν θα στραβοπατήσουν και πως θα διατηρηθούν στην κορυφή.

    [26] ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 11 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στο έλεος της φωτιάς έχουν παραδοθεί δεκάδες κυβερνητικά και άλλα κτίρια στο κέντρο και τις συνοικίες της Βαγδάτης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες από την ιρακινή πρωτεύουσα κάνουν λόγο για λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της ιρακινής πρωτεύουσας, του μεγαλύτερου σε ολόκληρο το Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, λεηλασίες «χτυπούν» και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ- μετά τη Βαγδάτη και τη Βασόρα- τη Μοσούλη, όπου από το πρωί Ιρακινοί και κούρδοι μαχητές «πεσμεργκά» μαζεύουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

    [27] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 11 Απριλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Στη λεηλασία και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης οδήγησε το κενό εξουσίας που επικρατεί στο Ιράκ μετά τη κατάρρευση του καθεστώτος Σαντάμ. Πολύτιμα αγγεία έχουν σπάσει, αγάλματα έχουν ανατραπεί, τα ξύλινα ταμεία του μουσείου έχουν αδειαστεί και βρίσκονται διασκορπισμένα στο πάτωμα.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) από τη Βαγδάτη μετέδωσε ότι δύο άνδρες βγήκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο μεταφέροντας μία πόρτα αντίκα από τις αίθουσες του ισογείου.

    Στόχος λεηλασίας έγινε σύμφωνα με το Reuters και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, όπου φυλάσσονται εξαιρετικής σπανιότητας έγγραφα.

    Την ίδια ώρα στη Βαγδάτη καίγονται πάρα πολλά κυβερνητικά κτίρια όπως αυτό της κεντρικής βιβλιοθήκης.

    [28] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜ

    Μόσχα, 11 Απριλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα την ''πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν'', εκφράζοντας τη λύπη του για τα θύματα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

    "Είναι καλό το ότι έπεσε το καθεστώς του Σαντάμ. Η πτώση ενός τυραννικού καθεστώτος είναι ένα θετικό σημείο", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος που δεν είχε εκφραστεί για το Ιράκ από την πτώση της Βαγδάτης την Τετάρτη.

    Ομως ''τα μέσα'' που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό, "οι καταστροφές, οι νεκροί, είναι κάτι κακό", πρόσθεσε ο Πούτιν.

    "Δεν θα υπερασπιστούμε τον Σαντάμ, όμως θα πούμε ότι δεν έπρεπε να πέσει το Ιράκ με τη στρατιωτική βία. Το 80% των χωρών του κόσμου είναι στην ίδια περίπτωση με το Ιράκ, θα κάνουμε πόλεμο σε όλους; Οπωσδήποτε και όχι. Αυτό πρέπει να γίνει από το εσωτερικό, μόνο οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το πολιτικό τους καθεστώς", πρόσθεσε μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Πετρούπολης στο πλαίσιο του ρωσο-γερμανικού φόρουμ.

    [29] ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

    Λονδίνο, 11 Απριλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Σημεία ζωής έδωσαν τα δυο μέλη της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που βρίσκονταν στη ζώνη του πυρός στη Βαγδάτη και τα ίχνη των οποίων αγνοούνταν εδώ και τουλάχιστον 9 ημέρες.

    Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο ανακοίνωση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, τα δυο μέλη της, που αγνοούνταν από τις 2 Απριλίου, έδωσαν σημεία ζωής μετά την αποφυλάκισή τους από ιρακινή φυλακή, στην οποία κρατούνταν όλο αυτό το διάστημα.

    [30] ΠΟΥΤΙΝ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΟΗΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Μόσχα, 11 Απριλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Την ανάγκη να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη τον κεντρικό ρόλο στην επίλυση της ιρακινής κρίσης τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής του συνάντησης με τον γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

    «Θεωρούμε ότι βασικός στόχος είναι να επιστρέψει η διαδικασία επίλυσης της ιρακινής κρίσης στα (χέρια) των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος του διεθνούς δικαίου, που έχει τις βάσεις του στην πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Εθνών.

    [31] ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (13:57 UTC+2)

    Να ακυρώσει τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, ως τιμώμενης χώρας στην 26η Γιορτή του Βιβλίου, που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως από τις 9 έως τις 25 Μαϊου, αποφάσισε ο διοργανωτής Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών. Αυτή η συμμετοχή σχεδιαζόταν ήδη από πέρσι σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, όμως "η συμμετοχή της στην παράνομη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιρακ με τις επακόλουθες καταστροφικές συνέπειες στην εθνική κυριαρχία της χώρας, τις ανθρώπινες ζωές και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής ανατρέπει αυτή τη συνεργασία και επανακαθορίζει τον χαρακτήρα της έκθεσης", όπως σημειώνει το Δ.Σ. του ΣΕΒΑ, που εκτός της ματαίωσης της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε επίσης να αφιερώσει τη Γιορτή του Βιβλίου στην ειρήνη και να οργανώσει έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου με διαλέξεις και συζητήσεις με θέμα την ειρήνη καθώς και φεστιβάλ αντιπολεμικών κινηματογραφικών ταινιών.

    Στην επιστολή που έστειλε ο ΣΕΒΑ στο Βρετανικό Συμβούλιο για την απόφασή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η συνεχιζόμενη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην παράνομη εισβολή εναντίον του Ιράκ, με άγνωστο αριθμό θυμάτων, με καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους και με καταστροφές σε μια περιοχή με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά έχει εξεγείρει τους Έλληνες πολίτες, που έχουν κάνει μεγάλους αγώνες για την εθνική τους ανεξαρτησία στην Ελλάδα και την ακόμα υπό ξένη κατοχή τελούσα Κύπρο. Κατόπιν αυτού και συνυπολογίζοντας τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που θα ανέκυπταν, το Δ.Σ. του ΣΕΒΑ, εκφράζοντας τη βούληση των μελών του Συλλόγου, αποφάσισε ότι δεν μπορει να συμμετάσχει η Μεγάλη Βρετανία ως τιμώμενη χώρα στην 26η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως". Και καταλήγει "στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας στους συγγραφείς και τους εκδότες της Μεγάλης Βρετανίας που ενώνουν μαζί μας τις φωνές εναντίον της εισβολής, ευχόμαστε και ελπίζουμε οι συνεργασίες μας στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιούνται σε συνθήκες ειρήνης και ανθρωπισμού και όχι πολέμου".

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (13:54 UTC+2)

    Η έκθεση "Γιώργος Σεφέρης, ο φωτογράφος" άνοιξε ήδη στο Δουβλίνο, όπου παρουσιάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης από τις 4 έως τις 29 Απριλίου. Η φωτογραφική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, από το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία του Δουβλίνου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 48 φωτογραφίες του ποιητή Γιώργου Σεφέρη από το αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), οι οποίες είχαν παρουσιαστεί και στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης 2001. Περιλαμβάνει σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά.

    Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη και πολύ λιγότερο να αφηγηθεί τη ζωή του ή να εικονογραφήσει την ποίησή του μέσα από τις φωτογραφίες του.

    [33] "ΕΙΚΟΝΙΚΗ" ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ UNESCO ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Η έκθεση "Ενότητα ενός Μοναδικού Μνημείου: Παρθενώνας" πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και διαρκεί έως τις 18 Μαΐου.

    Η έκθεση, η οποία άνοιξε στις 4 Απριλίου στο πλέον νευραλγικό σημείο του κτιρίου της UNESCO -έξω από την αίθουσα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού- διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

    Στην έκθεση αυτή, για πρώτη φορά τα γλυπτά του Παρθενώνα παρουσιάζονται στις μόνιμες αντιπροσωπείες και στο διεθνές κοινό που επισκέπτεται καθημερινά την UNESCO, άρτια και ολοκληρωμένα σε μια "εικονική ένωση". Υλικό της έκθεσης είναι οι γιγαντοφωτογραφίες των γλυπτών από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα.

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Χοροί και τραγούδια της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης καθώς και της Ανατολικής Ρωμυλίας θα παρουσιαστούν στην παράσταση που διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αύριο στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στην εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Χοροί και τραγούδια της Ορφικής γης» θα λάβουν μέρος χορευτές του Ομίλου, οι οποίοι θα συνοδεύονται από αυθεντικούς οργανοπαίχτες της Θράκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [35] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ALAIN RESNAIS

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2003 (09:36 UTC+2)

    Στιγμές του γαλλικού σινεμά θα απολαύσει το κινηματογραφόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης από σήμερα μέχρι τις 17 Απριλίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον όπου θα προβληθεί ένα πλήρες αφιέρωμα στον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κινηματογραφικού μοντερνισμού στην Ευρώπη, τον Alain Resnais.

    Η καριέρα του αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του '40 με μια σειρά ερασιτεχνικών και αργότερα επαγγελματικών ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά για τους ζωγράφους Βαν Γκογκ, Πολ Γκογκέν, Πάμπλο Πικάσο, και ακόμα «Και τα αγάλματα πεθαίνουν», «Όλη η μνήμη του κόσμου», «Το τραγούδι των σειρήνων» κ.α.

    Το 1956 καταξιώνεται διεθνώς με το Νύχτα και Καταχνιά, ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη γενοκτονία. Μοναδικές στην ιστορία του κινηματογράφου είναι οι ταινίες του στη δεκαετία του '60, Χιροσίμα Αγάπη μου, Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ, Μίριελ, ο πόλεμος τελείωσε.

    Στο αφιέρωμα θα προβληθούν 14 ταινίες μεγάλου μήκους και 5 μικρού μεταξύ των οποίων οι: «Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ», «ο θείος από την Αμερική», «η Ζωή είναι ρομάντσο», «Ο έρωτας σε θάνατο», «Πέρσι στο Μαριενμπαντ». «Stavisky», «Χιροσίμα Αγάπη μου», «Ο πόλεμος τελείωσε», «Providence», «Θέλω να πάω σπίτι», «η ζωή είναι ένα τραγούδι» κ.α.

    Το αφιέρωμα διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το ίδιο αφιέρωμα πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 18 Απριλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 April 2003 - 18:13:52 UTC