Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΙΚΟΥ ΜΑΣ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΩΝ ΕΞΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΛ ΣΑΜΟΥΝΤ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [04] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ Η 35ΧΡΟΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΥΔΟΞΙΑ ΜΑΝΙΚΑΤΖΗ
  • [05] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [06] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΞΑΛΕΙΨΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [09] ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: "ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ"
  • [10] ΙΝΚΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • [11] ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [12] Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • [13] ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ
  • [14] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ν.ΛΕΣΙ
  • [15] ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ- ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-1
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [18] Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
  • [19] ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΠΑΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-0 ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [20] ΜΟΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΥΡΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [22] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [23] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [24] ΑΛΛΟΥΣ 6 ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ "ΑΛ ΣΑΜΟΥΝΤ-2" ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ο "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ" ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  • [26] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ.
  • [27] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΓΚΑΛΗΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΥΘΟ
  • [28] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ
  • [29] "ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [30] "ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΧΩΡΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

  • [01] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (12:58 UTC+2)

    Για τη δίκη και την προανάκριση, για τους δικαστές και τους κατηγορούμενους, για το θέμα που έχει προκύψει με την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης της "17 Νοέμβρη", μιλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Ο κ.Πετσάλνικος αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκδόσεις κατηγορουμένων στις ΗΠΑ και προαναγγέλλει νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.

    "H δίκαιη δίκη αποτελεί κατάκτηση και χαρακτηριστικό του δικαιικού μας πολιτισμού. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, η κατάρτιση και το καθήκον των δικαστών για τη διεξαγωγή της δίκης, το Σύνταγμά μας και οι νόμοι της χώρας κατοχυρώνουν απολύτως τη δίκαιη δίκαιη για οποιονδήποτε κατηγορούμενο και για οποιαδήποτε κατηγορία", υπογραμμίζει ο κ.Πετσάλνικος απαντώντας στους περί αντιθέτου ισχυρισμούς που ακούγονται από ορισμένους για τη δίκη της "17Νοέμβρη".

    Για την απαγόρευση στην κάλυψη δικών και του σχετικού νόμου του οποίου έχει την "πατρότητα", ο κ.Πετσάλνικος τονίζει μεταξύ άλλων: "Ο νόμος -να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- αφορά όλες τις δίκες και δεν τον εισηγήθηκα για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας στα δικαστήρια δεν εισφέρει θετικά στο παρεχόμενο δικαιοδοτικό έργο, αλλά αντίθετα προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην ομαλή διεξαγωγή της δίκης. Η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας προκαλεί ψυχική φόρτιση σε διαδίκους και μάρτυρες, που νιώθουν ότι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, επηρεάζει τη συμπεριφορά των παραγόντων της δίκης, δικαστών και δικηγόρων, που έστω και άθελά τους θα φροντίζουν για την τηλεοπτική προς τα έξω εικόνα τους". Ο νόμος που ψηφίστηκε, προσθέτει ο κ.Πετσάλνικος, "δεν θίγει τη δημοσιότητα των δικών, πολύ περισσότερο της δίκης που αρχίζει αύριο, μιας και φροντίσαμε να υπάρχει δυνατότητα πλήρους κάλυψής της από τους δημοσιογράφους".

    Ο υπουργός απαντά σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας έκανε εκπτώσεις σε δικαιώματα και κατέστρωσε ειδικές ρυθμίσεις λέγοντας: "Αυτά που λέγονται για ειδικές νομοθεσίες και έκτακτες ρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε βασανίζει. Η χώρα μας δικαιούται να σεμνύνεται για το δημοκρατικό δικαιικό σύστημα που έχουμε. Εδώ δεν έγινε ό,τι έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η αλήθεια".

    Σχετικά με τις ρυθμίσεις για την επιλογή των δικαστών ο κ.Πετσάλνικος εξηγεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές προέκυψαν από τον προβληματισμό που υπήρχε για τις δίκες που κρατούν καιρό, όπου η παρουσία των δικαστών στην έδρα είναι πολύμηνη, η απασχόλησή τους διαρκής και στις συνθήκες αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να ανταποκριθούν όλοι για διάφορους προσωπικούς ή λόγους υπηρεσιακής επιβάρυνσης. "Αλλωστε οι ίδιοι οι δικαστές πρότειναν τις ρυθμίσεις" τονίζει.

    Για τις καταγγελίες που διατύπωσαν κάποιοι από τους κατηγορουμένους για παραβιάσεις δικαιωμάτων στο στάδιο της έρευνας και τις σχετικές ενστάσεις που αναμένεται να κατατεθούν στη δίκη, ο κ.Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι η δίωξη κατά της τρομοκρατίας, όπως και για κάθε έγκλημα, έχει τεθεί και τελεί πάντοτε υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των ανεξάρτητων εισαγγελικών αρχών, οι οποίες είναι και θεματοφύλακες των ατομικών τους δικαιωμάτων, υπογραμμίζει: "Ο έλεγχος αυτός με την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν ατόνησε σε καμια περίπτωση στην υπόθεση των κατηγορουμένων για τη "17Ν", όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά και όπως είναι ευρέως γνωστό". Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί "λευκών κελιών" και τονίζει ότι είναι καθ'όλα σύννομες, σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, τα διεθνή κείμενα και κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκδοσης των κατηγορουμένων για τρομοκρατία στις ΗΠΑ."Τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν υπάρχει. Η νομοθεσία μας και η σύμβαση περί αμοιβαίας εκδόσεως ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα".

    Ο κ.Πετσάλνικος εκτιμά ότι η τρομοκρατία στη χώρα μας "έχει κατ'ουσίαν εξαρθρωθεί", τονίζει ωστόσο ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές "θα συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη και όποιοι ευθύνονται για εγκληματικές πράξεις άλλων "μικρότερων" οργανώσεων",.

    Επίσης ο υπουργός αναγγέλλει ότι ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο ως τον Απρίλιο, διευκρινίζοντας ότι "οι αλλαγές αυτές, που είναι συμπληρώσεις ουσιαστικά στην ισχύουσα νομοθεσία, είναι λίγες". Μεταξύ των άλλων ο νέος νόμος προβλέπει την επιμήκυνση από 20 σε 30 χρόνια της παραγραφής για συγκεκριμένες πράξεις, τη θέσπιση αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης του αρχηγού μιας οργάνωσης, τη τιμωρία όσων διευκολύνουν την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων με παροχή υλικών μέσων ή την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΩΝ ΕΞΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΛ ΣΑΜΟΥΝΤ

    Βαγδάτη, 2 Μαρτίου 2003 (11:21 UTC+2)

    Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επέστρεψαν σήμερα στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στη Βαγδάτη για να επιβλέψουν την καταστροφή άλλων έξι πυραύλων αλ Σαμούντ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

    Η Βαγδάτη σε μία κίνηση ένδειξης ότι συμμορφώνεται με τους όρους του Διεθνούς Οργανισμού, προχώρησε το Σάββατο στην καταστροφή τεσσάρων πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 μέσου βεληνεκούς των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά το όριο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα πυραυλικά συστήματα του Ιράκ.

    Σύμφωνα με το BBC, oι ιρακινές αρχές πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να συζητήσουν τα αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων τα οποία η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι έχουν όλα καταστραφεί. Πρόκειται για άνθρακα και αέρια που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα. Oι Ιρακινοί έχουν δώσει στα Ηνωμένα Έθνη λεπτομέρειες όσον αφορά τις εγκαταστάσεις όπου έγινε η καταστροφή των όπλων αυτών και ζήτησαν να γίνουν από κοινού έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι τα όπλα αυτά όντως δεν υπάρχουν πια.

    Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100 πύραυλοι εδάφους πρέπει να καταστραφούν καθώς το βεληνεκές τους ξεπερνά το όριο των 93 μιλίων που έχει θέσει ο ΟΗΕ

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Με την ομόφωνη πρόταση για ένταξη των θεμάτων της Παιδείας στην ατζέντα του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η άτυπη σύνοδος των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, τον λεγόμενο «ηλεκτρονικό διαφωτισμό» και τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης στον τομέα της τεχνογνωσίας.

    Ο Ελληνας υπουργός Παιδείας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε πως στην άτυπη αυτή σύνοδο τονίστηκε η ανάγκη διεξαγωγής μιας Συνόδου Κορυφής για την Παιδεία, στο πρότυπο της Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση, που έγινε στη Λισσαβόνα.

    Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Ευθυμίου εξουσιοδοτήθηκε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να στείλει επιστολή στον προεδρεύοντα της Ενωσης, πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ώστε να ενταχθεί το θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας και να ληφθεί μια απόφαση που ενδεχομένως οδηγήσει σε μια κοινή εκπαιδευτική πολιτική για τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    [04] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ Η 35ΧΡΟΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΥΔΟΞΙΑ ΜΑΝΙΚΑΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Εχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή, η οποία νοσηλεύονταν με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την πτώση λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στον Αλιάκμονα.

    Από το τραγικό δυστύχημα 14 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα τρίχρονο αγοράκι εξακολουθεί να αγνοείται.

    [05] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Ο Γιάννης Μαρκάκης εξελέγη από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, στις εκλογές που έγιναν σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, για τη συμπλήρωση της θέσης του εκλιπόντος Σπύρου Κουτσουβέλη.

    [06] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΞΑΛΕΙΨΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Στο θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, στη διάρκεια ομιλίας του, χτες το βράδυ, σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του Κινήματος.

    «Εχουμε την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος μας από το 1974 μέχρι σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε την αδιατάραχτη θέληση της δημοκρατίας μας με τους θεσμούς της, με ελευθερίες, με δικαιώματα, με συμμετοχή των πολιτών, με θεσμούς αποκεντρωμένης εξουσίας.

    »Όμως αυτή η δημοκρατία είχε ένα στίγμα, το στίγμα της τρομοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και κατάφερε να εξαλείψει και αυτό το στίγμα. Και, βεβαίως, θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όπως και κάποιοι στις υπηρεσίες των Αμερικανών, θέλανε να εμπορεύονται την τρομοκρατία για να κρατάνε όμηρο τη χώρα, να κρατάνε όμηρο τη δημοκρατία, για να κρατάνε όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Γιατί υποστήριζαν με πάθος ότι η τρομοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήταν ύβρις και όχι μόνο ύβρις. Ηταν και μια κατάντια που δεν οδηγούσε στην εξάλειψη της τρομοκρατίας».

    [07] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ετοιμος να δώσει το «παρών» την ώρα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, εκτιμώντας ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές στην κυβέρνηση.

    «Χρειαζόμαστε ανανέωση, ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, επαφή με την κοινωνική μας βάση, να ξαναμάθουμε μαζί με τον λαό να παράγουμε πολιτικές, που είναι απαραίτητες για να απαντήσουμε στα προβλήματα του λαού» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων απαιτείται αυτή τη στιγμή μια συνολική κινητοποίηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σε κορυφή και βάση.

    Ξεκαθαρίζει, επίσης, πως όταν κάποια στιγμή γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει το «παρών» με μια προοδευτική πολιτική πρόταση και θα καταθέσει την επιλογή του.

    [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για την προοπτική των καλλιεργειών τους ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της διεύρυνσης της ΕΕ με τα δέκα νέα κράτη-μέλη εξέθεσαν οι αγρότες που έδωσαν το «παρόν» στην τελευταία από τις τρεις ημερίδες που διοργάνωσε στο Άδενδρο ο Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο κ. Σαλαγκούδης έκανε λόγο για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής από την κυβέρνηση και διάλυση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας που οδήγησε, όπως τόνισε, στην κατασπατάληση των εισροών από την ΕΕ και την απαξίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

    Τόνισε δε πως η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι η γεωργία μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τα δυο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και παρουσίασε τους στόχους του Κυβερνητικού Προγράμματος του κόμματός του για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

    Στην ημερίδα έγινε παρέμβαση και από τον Τομεάρχη Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Βοιωτίας Ευ. Μπασιάκο, ο οποίος εξέθεσε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ως τώρα εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση αγροτική πολιτική.

    [09] ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: "ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Ικανοποιητικά, εξελίσσεται η πορεία του Γ΄ ΚΠΣ, επισημαίνει σε άρθρο του ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

    Η Ελλάδα, στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη της χώρας μας αποτελεί και η χρηματοδότηση έργων και δράσεων από την Ε.Ε.

    Το τμήμα του προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ που έχει ενεργοποιηθεί - αυτή τη στιγμή με τα στοιχεία πλέον του τέλους Ιουνίου - είναι το 67%, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Και με τον όρο ενεργοποίηση εννοούμε τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο όλων των μέτρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς τους τελικούς δικαιούχους, προς τους φορείς υλοποίησης, προκειμένου οι τελευταίοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους στα Επιχειρησιακά Προγράμματα για να έχουν την ένταξη έργων.

    Μέχρι το τέλος του 2002 στοχεύουμε στην πλήρη ενεργοποίηση του συνόλου του Γ' ΚΠΣ, δηλαδή του 100%, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2002 να είναι ανοιχτό το σύνολο των δράσεων, των μέτρων και των ενεργειών του ΚΠΣ προς τους φορείς υλοποίησης, για να υποβάλουν οι τελευταίοι τις προτάσεις τους.

    Το δεύτερο στοιχείο αφορά στα έργα τα οποία υποδέχεται ο νέος διοικητικός μηχανισμός του Γ' ΚΠΣ. Αυτός ο νέος διοικητικός μηχανισμός έχει υποδεχτεί πλέον 6.897 έργα και δράσεις.

    Ο προϋπολογισμός αυτών των έργων είναι 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Θέλω να θυμίσω ότι η συνολική δημόσια δαπάνη του Γ' ΚΠΣ ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Από τις προτάσεις των έργων που έχουν υποβληθεί, μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί τα 5.580 έργα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ποσοστό απορρίψεων είναι πολύ μικρό, δεδομένης της προεργασίας που γίνεται από τη Διαχειριστική Αρχή με τον τελικό δικαιούχο, το φορέα υλοποίησης, έτσι ώστε οι φάκελοι που τελικά υποβάλλονται να είναι απολύτως ώριμοι και έτοιμοι να ενταχθούν. Άρα, συνολικά, ο αριθμός των έργων που υποβάλλονται ουσιαστικά κάποια στιγμή εντάσσονται στο σύνολό τους.

    Από τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί και καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα 5.069 έργα και δράσεις.

    Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού ΚΠΣ. Δηλαδή, πάνω πλέον από το 1/3 του ΚΠΣ έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

    Αυτό σημαίνει ότι εντάσσεται το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, παίρνει "πράσινο φως" και χρηματοδοτείται, για να μπορεί ο φορέας υλοποίησης να το υλοποιήσει. Και ένα μέρος αυτού υλοποιείται, ενώ ένα άλλο μέρος έχει άμεση ετοιμότητα υλοποίησης.

    Υπάρχει, θα έλεγα ως ένα πρώτο συμπέρασμα, μια αισιόδοξη εικόνα. Τα έργα εντάσσονται με ρυθμούς συνεχώς αυξανόμενους. Μέσα σε εννιά μήνες εντάχθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες έργα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε τα εφτά χιλιάδες έργα, γιατί περίπου εφτά χιλιάδες έργα έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι τώρα, άρα κάποια στιγμή αυτά θα τύχουν της οριστικής ένταξης στα προγράμματα.

    Μέχρι το τέλος του 2002 στοχεύουμε να εντάξουμε έργα και δράσεις προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο 60% του Γ' ΚΠΣ. Όπως θυμάστε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΚΠΣ που έγινε πριν από ενάμιση μήνα, είχαμε βάλει ως στόχο τα έργα που θα εντάξουμε στο Γ' ΚΠΣ να αποτελούν το 50% του προϋπολογισμού.

    Ο στόχος αναθεωρείται προς τα πάνω, πάμε για το 60% του ΚΠΣ μέχρι το τέλος του 2002, και εντός του 2003 προβλέπουμε να έχουμε εντάξει έργα και δράσεις που θα καλύπτουν το σύνολο του ΚΠΣ. Μέχρι το 2003 θα έχουν ενταχθεί έργα και δράσεις που θα προσεγγίσουν το 100% του Γ' ΚΠΣ. Θα γνωρίζουμε, δηλαδή, ποιά έργα υλοποιούνται εντός του 2003.

    Από τα εγκεκριμένα και ενταγμένα έργα, το ύψος των νομικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί (δηλαδή έχουν συμβολαιοποιηθεί) φθάνει σε 6,26 δισ. ευρώ, ποσοστό που αποτελεί το 20% του συνολικού προϋπολογισμού το ΚΠΣ. Δηλαδή, το 1/5 του ΚΠΣ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, έχει ανάδοχο και εκτελείται.

    Όσον αφορά στις εισροές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με βάση τις τελευταίες αιτήσεις που έχουμε υποβάλει, έχει σημειωθεί πρόοδος.

    Από τις αιτήσεις που πρόσφατα υποβάλαμε, τέλη Ιουνίου, φαίνεται πλέον ότι έχουμε ξεπεράσει το 100% της δέσμευσης του 2001, βρισκόμαστε στο 104%, δηλαδή η αιτηθείσα κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί το 104% της δέσμευσης του 2001.

    Η οικονομία μας έχει πλέον γερές βάσεις και από μας μένει πλέον να διατηρήσουμε αυτό το κλίμα και να εδραιώσουμε τη θέση της χώρα μας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

    [10] ΙΝΚΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Με στόχο την ανανέωση και αποκέντρωση στην εκπροσώπηση των καταναλωτών συγκλήθηκε χθες, στην Αθήνα, Ειδική Συνέλευση των Ελληνικών Οργανώσεων Καταναλωτών, για την εκλογή των εκπροσώπων του Ελληνικού Καταναλωτικού Κινήματος σε εθνικές και Ευρωπαϊκές επιτροπές, ομάδες εργασίας και άλλα συμβουλευτικά ή αποφασιστικά όργανα, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.

    Η εκλογή των υποψηφίων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και τις αντίστοιχες ομοσπονδίες του Ελληνικού καταναλωτικού κινήματος, διεξήχθη ομαλά, με αποτέλεσμα την αντιπροσωπευτική εκλογή εκπροσώπων.

    Ιδιαίτερης σημασίας είναι τόσο η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού που θα εκπροσωπήσει τους καταναλωτές στα εν λόγω όργανα στη νέα περίοδο, με την εισαγωγή νέων καταρτισμένων και έμπειρων στελεχών, όσο και η εκπροσώπηση των οργανώσεων της περιφέρειας, που για πρώτη φορά συμμετέχει, σε αυτή την έκταση, σε εθνικά και Ευρωπαϊκά όργανα υψηλών απαιτήσεων και ευθύνης.

    Το ΙΝΚΑ εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνέλευσης και θεωρεί ότι οι διαδικασίες αυτές προάγουν την αποτελεσματικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του Καταναλωτικού Κινήματος».

    Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, συζητήθηκαν επίσης εκτενώς τα προβλήματα των καταναλωτών σχετικά με τις τράπεζες, «ιδιαίτερα μετά την τροπή που έχουν λάβει με την πρόσφατη απόφαση της τράπεζας Alpha να αυξήσει αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα τα επιτόκια των δανείων και την επαπειλούμενη αύξηση των επιτοκίων και από άλλες τράπεζες».

    «Το σύνολο των οργανώσεων επιβεβαίωσε την έντονη δυσφορία και των θυμό που διακατέχει τους καταναλωτές ως προς την ποιότητα και το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών στη χώρα μας και την αποφασιστικότητα του καταναλωτικού κινήματος να προβεί σε ενέργειες αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης», σημειώνει το ΙΝΚΑ.

    [11] ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Σεράγεβο, 2 Μαρτίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Το Συμβούλιο των Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, υιοθέτησε δύο διμερείς συμφωνίες με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη. Η κυβέρνηση ενέκρινε μια συμφωνία για τη διασυνοριακή κυκλοφορία με την Κροατία η οποία αναμένεται να διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, καθώς και να ενισχύσει το εμπόριο σε μεθοριακές περιοχές.

    Οι υπουργοί αποφάσισαν ότι μια παρόμοια συμφωνία θα πρέπει να καταρτιστεί για τη ρύθμιση των σχέσεων με τη Σερβία-Μαυροβούνιο.

    Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, υιοθέτησε ένα σχέδιο Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τη Βουλγαρία. Τα σχέδια έχουν προωθηθεί στο Προεδρείο της Β-Ε για έγκριση.

    [12] Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Σκόπια, 2 Μαρτίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Σερβίας-Μαυροβουνίου που συναντήθηκαν μέσα στην εβδομάδα αυτή, επεσήμαναν ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Η Ιλίνκα Μιτρέβα και ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα περιστατικά στην περιοχή ήταν έργο εγκλημάτων ομάδων και όχι μια ένδειξη εθνικών εντάσεων. Η κύρια απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή δεν προέρχεται από τους γείτονές μας, αλλά από το οργανωμένο έγκλημα, είπε ο Σβιλάνοβιτς μετά τη συνάντηση.

    Οι δύο υπουργοί είπαν ότι τα κέρδη από την πορνεία και τη διακίνηση χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Ο Σβιλάνοβιτς παρατήρησε ότι οι δύο χώρες δεν ανησυχούν για μια επανεμφάνιση της βίας την ερχόμενη άνοιξη διότι οι εξτρεμιστές που δρουν στη νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ δεν έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Πριν την αναχώρησή του, ο κ. Σβιλάνοβιτς συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Μπορίς Τραϊκόφσκι και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    [13] ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 2 Μαρτίου 2003 (17:20 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμύνης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπουτσόφσκι, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση Southeast European Times, εκφράζει φόβους νέας αποσταθεροποίησης και προσβλέπει σε μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, λέει:

    «Η κατάσταση στη «Μακεδονία» είναι εύθραυστη, και πιστεύω ότι η σταθερότητά της, μετά από μερικά πρόσφατα περιστατικά, έχει οδηγήσει τον καθένα στη χώρα μας να απασχοληθεί με σοβαρότητα για την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας κλιμάκωσης των προκλήσεων και νέας αποσταθεροποίησης. Μια τάση αύξησης της παρουσίας ενόπλων ατόμων έχει επίσης παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, η κατάσταση στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και στο Κοσσυφοπέδιο επιβάλλει καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών, καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, ώστε να είμαστε σε θέση να εμποδίσουμε τους εξτρεμιστές από την επίτευξη του στόχου τους - την εκ νέου αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Σε παρατήρηση ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ΑΝΑ) και η πολιτική του παράταξη, το Μέτωπο για την Αλβανική Εθνική Ένωση (FANU), απείλησαν δημοσίως να εξαπολύσουν επίθεση την άνοιξη υπέρ της ένωσης σε ένα κράτος όλων των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς στα Βαλκάνια, ο κ. Μπουτσόφσκι ανέφερε:

    «Πράγματι, το FANU τάσσεται υπέρ της ένωσης όλων των Αλβανών και της δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας. Η «Μακεδονία» δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και το Μέτωπο αυτό δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του μέσα από τη στρατιωτική του πτέρυγα, τον ΑΝΑ. Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη «Μακεδονία» έκλεισαν το 2001 όταν επιβεβαιώθηκε η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της μέσα από μια Συμφωνία Πλαίσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ στέκουν πίσω από αυτό ως συνυπογράφουσες της Συμφωνίας Πλαισίου και έτσι δεν αναμένω προβλήματα.

    Σε παρατήρηση ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του δημοσιοποίησαν πληροφορίες ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που δρουν στη δυτική πλευρά της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Άμυνας δηλώνει:

    «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται για μικρές ομάδες που εμφανίζονται σε διαφορετικά τμήματα των πρώην περιοχών της κρίσης στο Κουμάνοβο και το Τέτοβο. Μια ομάδα αποτελείται συνήθως από τρία έως πέντε άτομα και είναι πολύ ευκίνητα στο πεδίο. Εμφανίζονται αρκετά συχνά στην περιοχή και δίνουν έτσι την εντύπωση ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, η δική μου είναι ότι υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες".

    Σε άλλη ερώτηση ότι κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιχειρήσεων κατά του εγκλήματος στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπουτσόφσκι ανέφερε: «Η πολυεθνική σύνθεση της αστυνομίας στέφθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό όχι μόνο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλλά ακόμη και πριν από αυτές. Κατέστη προφανές ότι οι τοπικές κοινότητες αναζητούσαν την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας, τη μόνιμή τους παρουσία ως ένα είδος φράγματος στις εγκληματικές συμμορίες που σκορπούν τον τρόμο. Προφανώς, οι συνθήκες είναι καλές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέλλον ούτως ώστε η αστυνομία, πάνω από όλα, με την υποστήριξη του στρατού να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ενδεχόμενα σοβαρά περιστατικά με αυτές τις ένοπλες συμμορίες.

    Τέλος, αναφορικά με τις μεγάλες ποσότητες παράνομων όπλων που υπάρχουν στη χώρα του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ σημείωσε:

    «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα διότι ο αφοπλισμός θα είναι γενικός και κατά την άποψή μου, θα είναι η τελική λύση της κρίσης στη «Μακεδονία», η οποία ξεκίνησε με μια συμβολική συγκέντρωση όπλων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της αποστολής Απαραίτητη Συγκομιδή. Πιστεύω ότι η ουσιαστική συγκομιδή θα πρέπει να γίνει από τους δικούς μας θεσμούς και τα σώματά μας μέσα από μια επιχείρηση μετά την ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος, σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχω, θα συμπεριληφθεί στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες το Μάρτιο. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνο 100.000 παράνομα ελαφρά όπλα είναι τεράστια, και οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις είναι πιθανόν αρκετές φορές μεγαλύτερες από αυτήν».

    [14] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ν.ΛΕΣΙ

    Τίρανα, 2 Μαρτίου 2003 (15:50 UTC+2)

    Tην παραίτηση της κυβέρνησης Νάνο και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο την προώθηση της ένταξης της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, πρότεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νικόλ Λέσι.

    Σύμφωνα με τον κ.Λέσι , στη νέα αυτή κυβέρνηση, από την πρωθυπουργία της οποίας αποκλείεται ο Φάτος Νάνο, το "σύμβολο του οργανωμένου εγκλήματος", όπως είπε, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Προτεραιότητες δε της νέας κυβέρνησης -με διετή θητεία- θα είναι η πάταξη της διαφθοράς και της εγκληματικότητας και η διοργάνωση των δημοτικών εκλογών το φθινόπωρο και των επόμενων κοινοβουλευτικών, το 2005.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση θα δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν τον αγώνα του Γενικού Εισαγγελέα Αλβανίας, Δόρι Σαλάκου, για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Με αφορμή τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Φατος Νάνο, Τζοάνα, σε βάρος του δημοσιογράφου Φατος Λιουμπόνια, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι άρχισε εκστρατεία λογοκρισίας στην Αλβανία.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [15] ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Τίρανα, 2 Μαρτίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Eντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεσήκωσε η ενέργεια της συζύγου του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, Τζοάνα, να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Φατος Λιουμπόνια.

    Αιτία για την υποβολή της μήνυσης ήταν οι δηλώσεις του κ.Λιουμπόνια σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η Τζοάνα Νάνο κατέχει το 25% των μετοχών γνωστού τηλεοπτικού δικτύου. Οπως όμως σημειώνουν τα δημοσιεύματα, ο κ.Λιουμπόνια προέβη στη δήλωση αυτή επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου.

    Αμεση ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι άρχισε εκστρατεία εναντίον των ΜΜΕ παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την κατηγόρησε ότι "εξυφαίνει μαύρα σενάρια για να πλήξει την ελευθεροτυπία", ενώ απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή.

    To Δημοκρατικό χαρακτηρίζει απαράδεκτες τέτοιου είδους ενέργειες και υποστηρίζει ότι εντάσσονται "στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Νάνο για τη συγκάλυψη του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και των παράνομων δραστηριοτήτων". Καταγγέλλει επίσης ότι οι αντιδημοκρατικές αυτές ενέργειες "στοχεύουν στην εγκαθίδρυση δικτατορίας του εγκλήματος στην Αλβανία" και στη μετατροπή της χώρας "σε προτεκτοράτο των αφεντικών των ναρκωτικών και των εγκληματικών δραστηριοτήτων"..

    Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να υπερασπίσουν την ελευθεροτυπία και να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Επίσης καλείται ο Πρόεδρος, Αλφρεντ Μοϊσίου να παρέμβει και να ασκήσει όλες τις συνταγματικές αρμοδιότητές του, προκειμένου "να εμποδιστεί αυτή η εκστρατεία της κυβέρνησης που οδηγεί σε πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας".

    Καταλήγοντας το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει έκκληση στον ΟΑΣΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να καταδικάσουν την "αντιδημοκρατική υστερία της κυβέρνησης Νάνο".

    Στο θέμα παρενέβη και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νικόλ Λέσι, ο οποίος κατήγγειλε την ενέργεια της συζύγου του πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "άρχισε εκστρατεία λογοκρισίας στη χώρα".

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ- ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-1

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι μεταξύ του Ιωνικού και της Καλλιθέας στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα οι δύο ομάδες συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Το αρχικό 0-1 έγινε στο 14' όταν ο Τσιμπλίδης ξέφυγε από τα δεξιά και με σέντρα άνοιξε στον Τάτση, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Κοψαχείλη. Η αντίδραση των γηπεδούχων ήταν άμεση και στο 32' ο Τάτσης στην προσπάθειά του να διώξει άνοιξε στον Οφρυδόπουλο που σε κενή εστία δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Στρακόσια κάνοντας το 1-1, το οποίο έμελλε να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ταπατζάς του συνδέσμου Θράκης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Μικέ, Βιλανάκη, Γκέκα και Γόγολο. Κόκκινη κάρτα έδειξε στον Κοψαχείλη

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Κοψαχείλης, Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσης, Αφάς (13` Ετορί), Ντα Σίλβα (68` Νολ), Βιλανάκης, Γυριχίδης (65` Ουκάρ), Οφρυδόπουλος, Μαρκομιχάλης, Μικές, Μακόρ.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στρακόσια, Κυργιάκος (73` Ντάνι), Δημητρίου, Τάτσης, Σαββίδης (79` Πέτκοβιτς), Ντραγκίσεβιτς, Τσιμπλίδης, Γκέκας, Γόγολος, Νταμπρόφσκι, Κουτσουπιάς. 

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες νίκες πέτυχε απόψε ο Μακεδονικός που επικράτησε με 87-85 του Ολυμπιακού στο κλειστό του Κορυδαλλού. Οι παίκτες του Σβι Σερφ έπαιξαν με πάθος και έδειξαν ότι μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα κόντρα σε οποιοδήποτε αντίπαλο.

    Οι παίκτες του Μακεδονικού πήραν από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Την μεγαλύτερη διαφορά πήραν στο τρίτο δεκάλεπτο όπου προηγήθηκαν μέχρι και με 18 πόντους (51-69). Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Εβανς που πέτυχε 25 πόντους, ενώ από τον Μακεδονικό διακρίθηκε ο Παπανικολάου που εκτός από τους 27 πόντους που πέτυχε έκανε ότι ήθελε στις δύο μπασκέτες και έγινε ο πρωταγωνιστής του ματς.

    Τα δεκάλεπτα: 16-24, 33-40, 51-69, 85-87.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 3 (1), Χαρίσης 1, Εβανς 25 (2), Μάρκοβιτς, Γιαννουζάκος 2, Τόμιτς 19 (4), Μοράλες, Τζόνσον 13, Ντε Μιγκέλ 22.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Χαρτ 15, Μπεχλιβάνης 1, Χαντλόγκντεν 17, Παπανικολάου 27 (3), Λιαδέλης 19, Κολόκας 4 (1), Δέσπος, Τζέλλος, Παπαϊωακείμ 4.

    [18] Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ο Καλίνικος Κρεάνγκα μετέχει από αύριο στο 8ο Διεθνές Ανοικτό Πρωτάθλημα (Pro Tour) του Κατάρ. Ο Έλληνας πρωταθλητής λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο σ' αυτή τη διοργάνωση, η οποία ανήκει στην Α' κατηγορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

    Το Εθνικό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών συνεχίσθηκε το Σαββατοκύριακο με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Σάββατο

    Α1 Εθνική Ανδρών:

    ΟΑΑ Ηρακλείου -ΧΑΝ Θεσσαλονίκης 0-3

    ΑΟ Νέου Φαλήρου- ΑΟ Αριστοτέλειο Θεσ. 0-3

    Ολυμπιακός Πειρ. - ΑΣ ΠΚ Δήμου Ταύρου 0-3

    ΓΑΣ Ελευσίς-ΑΟ Ταταύλα 0-3

    ΑΣ Πέρα- ΟΦ Νέας Ιωνίας 3-0

    Σήμερα

    Α1 Εθνική Ανδρών:

    ΑΟ Νέου Φαλήρου- ΧΑΝ Θεσσαλονίκης 0-3

    ΟΑΑ Ηρακλείου -ΑΟ Αριστοτέλειο Θεσ. 3-1

    ΓΑΣ Ελευσίς- ΑΣ Πέρα 2-3

    ΟΦ Νέας Ιωνίας- Ολυμπιακός Πειρ. 0-3

    ΑΣ ΠΚ Δήμου Ταύρου-ΑΟ Ταταύλα 3-2.

    [19] ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΠΑΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-0 ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΟ που κέρδισε στη Λεωφόρο με 2-0 την Παναχαϊκή και συνέχισε την ξέφρενη πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ετσι οι «πράσινοι» παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

    Οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν χωρίς βασικούς παίκτες, όπως τους Καραγκούνη, Κόλκα, Φύσσα και Λυμπερόπουλο. Το αρχικό 1-0 έκανε ο Κωνσταντινίδης στο 5' με πλασέ από τη γωνία της μικρής περιοχής, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 21' όταν ο Μικάελσεν πάσαρε στο Ολισαντέμπε και αυτός με μονοκόμματο σουτ βρήκε πρώτα οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Καρατζάς του συνδέσμου Ευβοίας.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Πίτσος, Γκούμας, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης (60` Σάριτς), Μικάελσεν, Μπασινά, Λίνκαρ (70` Γήτας), Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε (60` Βαζέχα), Κωνσταντινίδης.

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Μπαλτιμάς, Βούκσεβιτς, Α. Καραμιάν, Ιωάννου, Μπούτιτσα, Γκουζιώτης, Κουτσοσπύρος (25` Μπονάνι), Μπαντάς (83` Ιστιόλ), Αρμ. Καραμιάν, Κωνσταντινίδης (60` Σκαρμούτσος), Λουμπαρδέας.

    [20] ΜΟΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 1-0 που τον εδραίωσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πήρε ο Απόλλων Καλαμαριάς σε βάρος του Παναιγιάλειου στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής. Η πρωτοπόρος Χαλκηδόνα παραχώρησε λευκή ισοπαλία στον Εθνικό Αστέρα, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε και ο Αθηναϊκός που κέρδισε με 1-0 τον Πανηλειακό.

    Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής είναι:

    Σάββατο

    Πανσερραϊκός-Φωστήρας 0-1

    Απόλλων Αθ.-Πατραϊκός 0-0

    Σήμερα

    Κασσάνδρα-Κέρκυρα 1-2

    Εθνικός Αστέρας-Χαλκηδόνα 0-0

    Καβάλα-Ατρόμητος 1-2

    Ολυμπιακός Βόλου-Καλαμάτα 1-1

    Καλαμαριά-Παναιγιάλειος 1-0

    Αθηναϊκός-Πανηλειακός 1-0

    Η βαθμολογία: Χαλκηδόνα 44, Καλαμαριά 41, Πανηλειακός 38, Φωστήρας 38, Κέρκυρα 35, Κασσάνδρα 28, Πατραϊκός 28, Καλαμάτα 28, Εθνικός Αστέρας 26, Ατρόμητος 26, Απόλλων Αθ. 25, Αθηναϊκός 25, Πανσερραϊκός 24, Ολυμπιακός Βόλου 23, Παναιγιάλειος 21, Καβάλα 7.  

    [21] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΥΡΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Ραμάλλα, 2 Μαρτίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Δυο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά και αρκετά σπίτια Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής επιχείρησης του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιούνες, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η νέα αυτή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού έγινε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον Αριέλ Σαρόν, αλλά και τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ότι θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.

    Ισραηλινά τανκς, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, προσχώρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας έναν 23χρονο κι έναν 50χρονο άνδρα και κατεδαφίζοντας δέκα σπίτια κι ένα κτίριο οχτώ ορόφων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.

    [22] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Κάιρο, 2 Μαρτίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε, σήμερα, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά τουλάχιστον 29 ατόμων στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε βραχυκύκλωμα, στον 4ο όροφο του κτιρίου.

    Δεν υπάρχει, επίσης, σαφή εικόνα για το μέγεθος της υλικής ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά.

    [23] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Καράτσι, 2 Μαρτίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Πάνω από 50 χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Καράτσι για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Πολλοί απ'αυτούς που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο επέκριναν επίσης τις πολύ στενές σχέσεις που διατηρεί, όπως πιστεύουν, η κυβέρνησή τους με τις ΗΠΑ.

    [24] ΑΛΛΟΥΣ 6 ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ "ΑΛ ΣΑΜΟΥΝΤ-2" ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Μαρτίου 2003 (17:26 UTC+2)

    Το Ιράκ δήλωσε ότι άρχισε να καταστρέφει έξι πυραύλους αλ-Σαμούντ 2 σε στρατιωτική εγκατάσταση βορείως της Βαγδάτης, όπου έγινε χθες η καταστροφή τεσσάρων πυραύλων αυτού του τύπου.

    Ομάδα επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ έχει επίσης μεταβεί σε μία άλλη περιοχή όπου θα καταστραφεί χυτήριο που εχρησιμοποιείτο για την κατασκευή πυραύλων αλ-Σαμούντ 2.

    O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων, αλλά οι ΗΠΑ μιλούν για "παιχνίδια" που παίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Χημικά και βιολογικά όπλα

    Εν τω μεταξύ, οι ιρακινές αρχές πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να συζητήσουν με ποιούς τρόπους μπορεί να εξακριβωθούν οι ισχυρισμοί της Βαγδάτης ότι κατέστρεψε το 1991 τα αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων που είχε.

    Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του ΒΒC στο Ιράκ, θα είναι σχετικά εύκολο να επιβεβαιωθεί ότι τέτοιες ουσίες έχουν "ταφεί" στο έδαφος.

    Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποδειχθεί ότι όλες οι απαγορευμένες ουσίες έχουν καταστραφεί.

    H θέση της Γαλλίας

    Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επανέλαβε πως η χώρα του αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ΒΒC, o κ. ντε Βιλπέν τόνισε χαρακτηριστικά: "δεν θα πρέπει να γίνουν τα Ηνωμένα Εθνη, η σφραγίδα που πρέπει να μπει σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί."

    Ρωσική διπλωματία

    Νέο γύρο διπλωματικών επαφών άρχισε η Ρωσία, η οποία, μαζί με τη Γαλλία, αντιτίθεται στην έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το Ιράκ ήταν μεταξύ των κυριοτέρων θεμάτων που συζήτησε ο πρόεδρος Πούτιν στη Βουλγαρία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του της Αγκόλας, της Γουινέας, του Καμερούν, του Μεξικού, του Πακιστάν, της Συρίας και της Χιλής, οι οποίες, όπως και η Βουλγαρία, δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τις χώρες αυτές προσπαθούν επίσης να προσεγγίσουν και οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

    [25] ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ο "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ" ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Μαρτίου 2003 (14:51 UTC+2)

    Οι αμερικάνικες αρχές μετέφεραν σήμερα τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από το Πακιστάν σε μια μυστική τοποθεσία, αφού κρατήθηκε το περασμένο βράδυ φρουρούμενος από πακιστανούς και αμερικάνους αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή του.

    Όπως μετέδωσε το BBC, νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος έπλεξε εγκώμιο της πακιστανικής αστυνομίας που συνέλαβε τον Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ και δύο άλλα άτομα χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Ραβαλπίντι.

    Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση Μπους δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις--θεωρεί τη σύλληψη του Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ ως την πιο σημαντική που γίνεται κατά τη διάρκεια του πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί που θα ανακρίνουν τον Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ ενδιαφέρονται να μάθουν εάν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο ηγέτης του δικτύου αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Από το 2001 το Πακιστάν έχει προβεί σε συλλήψεις πλέον των 400 ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της αλ-Κάιντα ή των Ταλεμπάν. Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν παραδοθεί στις ΗΠΑ.

    [26] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Σε τέσσερις άξονες- ιστορικός, αναπτυξιακός, πολιτισμικός και οικολογικός- κινούνται τα συμπεράσματα του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος χώρος. Παρελθόν- Παρόν- Μέλλον» που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

    Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Λαγόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, σε ό,τι αφορά στον ιστορικό άξονα, από τις εισηγήσεις προκύπτει ότι υπάρχει μια συνέχεια στην ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στην οικοδομική δραστηριότητα της πόλης που επικεντρώνεται στο κέντρο της και την ακτινοβολία της στον ευρύτερο χώρο.

    Μέσα από το αρχείο κτηματογράφησης και τοπογράφησης δόθηκε μια δεύτερη διάσταση ιστορικότητας, αυτής της καθημερινότητας του πεζού αστικού χώρου, ενώ μια τρίτη διάσταση είναι η ανάδειξη της πόλης μέσα από τη σύνδεση των ιστορικών χώρων με τους πολιτικούς χώρους, εξήγησε ο κ. Λαγόπουλος.

    Σε ό, τι αφορά στον αναπτυξιακό άξονα, επεσήμανε τα εξής: «Από τις εισηγήσεις προκύπτει ότι βασικοί στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι: η Θεσσαλονίκη κέντρο συνοχής και ανάπτυξης, η Θεσσαλονίκη να γίνει μητρόπολη των Βαλκανίων, κόμβος στο ευρωπαϊκό δίκτυο, με την προϋπόθεση όμως να είναι καινοτομικός κόμβος, αναπροσαρμόζοντας τη δομή της στα νέα οικονομικά δεδομένα».

    Αναφορικά με τον πολιτισμικό άξονα, τονίστηκε ότι μέσα από έναν συνδυασμό δημογραφίας, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη από τα δεδομένα θα είναι μια πόλη με ελληνική φυσιογνωμία.

    Τέλος, επισημάνθηκε ότι στους βασικούς συντελεστές της οικονομίας, το έδαφος, το κεφάλαιο και την εργασία, πρέπει να προστεθεί και το περιβάλλον, το οποίο στη Θεσσαλονίκη έχει πολλά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τις συνθήκες διαβίωσης της πόλης και την υγιεινή των κατοίκων, αλλά κυρίως γιατί αυτές οι συνιστώσες της πόλης αποτελούν ουσιαστικά συστατικά της αναζητούμενης νέας καινοτόμου πόλης.

    Στις εργασίες του συνεδρίου μετείχε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε σκέψεις που αφορούν στη στρατηγική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα έργα υποδομής ώστε η πόλη να διεκδικήσει επάξια τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008.

    [27] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΓΚΑΛΗΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΥΘΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Τη σχέση του Νίκου Γκάλη με τη Θεσσαλονίκη και το μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπο του αθλητή, επισήμανε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη προς τιμή του Νίκου Γκάλη, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας.

    Ο Νίκος Γκάλης είναι ένας από τους λίγους αθλητές που έχουν δημιουργήσει μύθο είπε ο Υπουργός και εξέφρασε τη χαρά του γιατί η Θεσσαλονίκη τιμά για μια ακόμη φορά τον αθλητή και στο πρόσωπό του τιμώ όλο τον ελληνικό αθλητισμό, ιδίως το ελληνικό μπάσκετ το οποίο ξεκίνησε μια πορεία θριάμβου από τη Θεσσαλονίκη και καταξιώθηκε διεθνώς. Και συμπλήρωσε: κάθε φορά χαιρόμαστε και αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν έχουμε μια παρουσία διεθνή με νίκες. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό τώρα που προετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προετοιμασία δεν είναι μόνο τεχνική αλλά πρέπει να είναι πρωτίστως αθλητική γιατί εκεί θα καταξιωθούν οι Ολυμπιακή Αγώνες του 2004 όταν έλθουν τα μετάλλια στους Έλληνες αθλητές και στις ελληνικές ομάδες.

    [28] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια ενός μεγάλου θεατρανθρώπου, του Μίμη Κουγιουμτζή, εκφράζουν με σημερινή τους ανακοίνωση το ΔΣ και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, Περικλής Κούκος.

    «Το καλοκαίρι του 2003 ο Οιδίποδας επί Κολωνώ θα ανοίξει τα Επιδαύρια. Η παράσταση που με φροντίδα, γνώση και αγάπη ετοίμασε ο Μίμης Κουγιουμτζής για τα 60 χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, στο οποίο αφιέρωσε την τέχνη και τη ζωή του. Εκείνος δεν θα είναι εκεί. Θα είναι όμως πάντα στις καρδιές μας να μας θυμίζει τον άξιο συνεργάτη του Κάρολου Κουν, έναν από τους στυλοβάτες του Θεάτρου Τέχνης, μια από τις σημαντικές μορφές της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας, έναν άνθρωπο γεμάτο ζωντάνια, χιούμορ και ζεστασιά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    [29] "ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Παλαιστίνη: Παιδιά και Πόλεμος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι στο Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων της Θεσσαλονίκης.

    Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της έκτακτης ενότητας του προγράμματος του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα με τον τίτλο «Σύγχρονα Θέματα: Παλαιστίνη», η οποία ερευνά μέσα από εννιά ντοκιμαντέρ την ανθρώπινη εμπειρία του πολέμου, της κατοχής και του πόνου στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής. Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν οι εξής:

    Teresa Shalufi (Ισραήλ): επικεφαλής του μη κυβερνητικού οργανισμού Build A Better World, ο οποίος εδρεύει στη Βηθλεέμ και οργανώνει εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για Παλαιστίνια παιδιά.

    Nidal A.S. Alayasa (Παλαιστίνη): δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος συμμετέχει μέσω των προγραμμάτων του οργανισμού Build a Better World.

    Subhi Hadidi (Γαλλία): Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολή, κριτικός κινηματογράφου και λογοτεχνίας, μεταφραστής στα αραβικά των LeviStrauss, Noam Chomsky, Edward Said κ.α.

    Ram Levοy (Ισραήλ): σκηνοθέτης της ταινία Gaza, Closed Closure (Γάζα, ο Εγκλεισμός), που προβάλλεται στην ενότητα «Σύγχρονα Θέματα: Παλαιστίνη».

    Hany Abu-Assad (Παλαιστίνη): σκηνοθέτης της ταινίας Ford Transit (Φορντ Τράνζιτ) η οποία προβάλλεται στην ενότητα «Σύγχρονα Θέματα: Παλαιστίνη».

    Κώστας Παπαϊωάννου (Ελλάδα): επικεφαλής του οργανισμού Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, που αυτή τη στιγμή έχει σε εξέλιξη ιατρική αποστολή στην Παλαιστίνη.

    Ντίνα Βαγενά (Ελλάδα): δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η οποία ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της Μέσης Ανατολής.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

    Σημειώνεται ότι την Τρίτη, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο φουαγιέ του Ολύμπιον Renault θα δώσουν συνέντευξη Τύπου οι σκηνοθέτες Hani Abu Assad (Ford Transit), S. Smith Patrick (Τα παιδιά της Ιμπντάα), Ram Loevy (Γάζα, ο Εγκλεισμός), Fulvio Weltzl (Γράμματα από την Παλαιστίνη).

    [30] "ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΧΩΡΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Την προώθηση ενός ψηφίσματος -που θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας- για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό και στις τέχνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ατόμων με αναπηρία που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    «Είμαστε μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που διαθέτουμε ειδική συνταγματική διάταξη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική και πολιτιστική ζωή», τόνισε ο υπουργός.

    «Προωθούμε ως προεδρία ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό και τις τέχνες και φυσικά προσπαθούμε μέσα από την προετοιμασία των ολυμπιακών και των παρολυμπιακών αγώνων να αλλάξουμε τις αντιλήψεις της κοινωνίας αλλά και τις δυνατότητες των κτιρίων», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά το χαιρετισμό των εργασιών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την εκδήλωση «εξαιρετική πρωτοβουλία» ιδίως, όπως σημείωσε «φέτος που η ΕΕ αναγορεύει όλη τη χρονιά: έτος ατόμων με αναπηρία».

    Ακόμη έκανε λόγο για την αναδιαμόρφωση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες και ιδίως με αναπηρικά καροτσάκια.

    «Το πιο σημαντικό όμως και συμβολικά και ουσιαστικά είναι η απόφασή μας να διαμορφώσουμε τεχνικά έτσι τα πράγματα ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των ατόμων με αμαξίδια και γενικότερα με κινητικά προβλήματα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης», πρόσθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού, συμπληρώνοντας: «Ήδη το ανακοίνωσα αυτό στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των ατόμων με αναπηρίες και στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Παραολυμπιακή Επιτροπή και έχει αρχίσει να εργάζεται μια υψηλού επιπέδου ομάδα αρχιτεκτόνων και γενικότερα τεχνικών, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη λύση που δεν θα θίγει αισθητικά τον βράχο της Ακρόπολης αλλά θα επιτρέπει στους Έλληνες αναπήρους αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας- που θα πολλαπλασιαστούν μέχρι το 2004 και θα συνεχιστεί αυτό και μετά ελπίζουμε- να επισκέπτονται την Ακρόπολη και να πραγματοποιούν έτσι ένα όνειρο γιατί ένοιωθαν εξαιρετικά αποκλεισμένοι όταν έβλεπαν ότι πρακτικά αυτό δεν είναι εφικτό».

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το ψήφισμα θα έχει ετοιμαστεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ ήδη η επεξεργασία σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών έχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται η εξέτασή του από τους μόνιμους αντιπροσώπους ενώ το Μάιο θα εξεταστεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών.

    «Το τεχνικό έργο της Ακρόπολης θα είναι έτοιμο το 2004 και είναι μια πτυχή των συνολικότερων έργων που γίνονται στην Ακρόπολη. Συνδέεται άλλωστε και με το πολύ μεγάλο ζήτημα, της επιστροφής των μαρμάρων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 March 2003 - 19:13:45 UTC