Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΑΝΑΝ-ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 30% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2001 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [04] ΣΤΑ 31 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΜΑΪΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣ.
  • [06] EKKΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [07] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [09] Ο ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ 69.250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ
  • [11] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
  • [12] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ L. DEVELOPMENT
  • [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 25/02/2003
  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [15] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΙΣ 61.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
  • [20] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [21] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΑΜΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΠΑΛΗ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ
  • [23] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
  • [24] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [25] Ο ΟΗΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
  • [26] ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [27] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ
  • [28] ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [29] ΑΙΧΜΕΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.
  • [30] ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ-ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΘΒΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [31] Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΜΕ ΤΑ "ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ Ε. ΑΛΜΠΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΚΟΒΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

  • [01] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΑΝΑΝ-ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (12:29 UTC+2)

    "Ηρθε ο καιρός των αποφάσεων στο Κυπριακό", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" των Αθηνών.

    Προερχόμενος από την Αγκυρα ο κ. Ανάν είπε ότι οι συνομιλίες που είχε με την τουρκική ηγεσία του έδωσαν κουράγιο και σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε πως στην Τουρκία κατάλαβαν το επείγον του ζητήματος, θέλουν μια ενωμένη Κύπρο και θα τον βοηθήσουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έφτασε στο αεροδρόμιο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους επέμεινε ιδιαίτερα ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στο αναθεωρημένο σχέδιο του. Κι αυτό γιατί αν θέλουμε να μπει ενωμένη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η επανένωση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 16 Απριλίου, όταν θα υπογραφεί στην Αθήνα η Συνθήκη διεύρυνσης της Ε.Ε. με την ένταξη της Κύπρου και άλλων 9 χωρών. Αυτό κατά τον κ. Ανάν σημαίνει ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου πρέπει να έχουν γίνει και τα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    Μπορεί να μην προλάβουμε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία, είπε, αλλά δεν πρέπει να να πάει πολλές μέρες μετά, διότι δεν θα προλάβουμε τις υπόλοιπες προθεσμίες. Για την επιμονή του να βρεθεί τώρα λύση εξήγησε πως αν δεν ενταχθεί ενωμένη η Κύπρος στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου, ούτε ο ίδιος γνωρίζει αν και πότε θα δοθεί ανάλογη ευκαιρία για επανένωση του νησιού. "Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην χαθούν αυτές οι ευκαιρίες", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ανάν επισήμανε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. "Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας, ο ρόλος της αυξήθηκε από όταν ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης και την είδαμε σε δράση", παρατήρσηε αναφερόμενος στην έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ιράκ, στην οποία παραβρέθηκε και ο ίδιος ύστερα από πρόσκληση του κ. Σημίτη.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους.

    Ο κ. Μπους συνεχάρη τον κ. Σημίτη για το χειρισμό του θέματος του Ιράκ με αφορμή την σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την ιδιότητα του προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ίδιος εργάζεται και θα εργαστεί γι΄ αυτό.

    Για το θέμα του Ιράκ ο κ. Σημίτης επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση να χειριστεί το ζήτημα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ζήτησε δε από τον κ. Μπους να παρέμβει προς την Τουρκία ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    [03] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 30% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2001 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Aθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Τη μείωση, κατά το 2002, των θανάτων από ναρκωτικά κατά 30% σε σχέση με το 2001 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σημαίνει ότι ο στόχος της μείωσης του ποσοστού των θανάτων από ναρκωτικά είναι εφικτός.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση σε ένα χρόνο της ανώτατης ποινής στους χρήστες ναρκωτικών και τη μη αναγραφή της καταδίκης στο ποινικό τους μητρώο. «Ο χρήσης ουσιών είναι ασθενής και όχι εγκληματίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διευκόλυνσης της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών και χορήγησης περισσότερων ευκαιριών για την θεραπεία και απεξάρτησή τους.

    Μιλώντας για την πολιτική της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι τον περασμένο χρόνο επεκτάθηκε το πρόγραμμα πρόληψης και εισήχθη και στις ένοπλες δυνάμεις, πολλαπλασιάστηκαν τα θεραπευτικά προγράμματα., λειτούργησαν νέες θεραπευτικές μονάδες, αυξήθηκαν οι θέσεις θεραπείας κατά 32% σε σχέση με το 2001, αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί των θεραπευτικών φορέων, ενισχύθηκαν οι φορείς με προσωπικό και διευρύνθηκαν οι υπηρεσίες που προσφέρονται.

    Η διυπουργική επιτροπή εξέτασε την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο ενώ ενέκρινε τον προγραμματισμό για το τρέχον έτος.

    [04] ΣΤΑ 31 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, ήτοι 22,4% του ΑΕΠ ανήλθαν οι οφειλές των ελληνικών νοικοκυριών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια στο τέλος του 2002, έναντι 23,5 δισ. ευρώ (ήτοι 18,1% του ΑΕΠ) που ήταν τον Δεκέμβριο του 2001.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο τέλος του 2001, τα στεγαστικά αυξάνονταν με ρυθμό 38,9%, ποσοστό το οποίο υποχώρησε στο τέλος του 2002 στο 35,6%. Ο ρυθμός αύξησης των εκταμιεύσεων καταναλωτικών δανείων, από το 42,5% που ήταν το 2001, υποχώρησε στο 24,2% πέρσι.

    Ειδικότερα, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2002, για στεγαστικά δάνεια τα ελληνικά νοικοκυριά όφειλαν στις τράπεζες το ποσό των 21,224 δισ. ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια 9,755 δισ. ευρώ.

    Στην καταναλωτική πίστη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να «φορτώνουν» τις πιστωτικές τους κάρτες, επιδεικνύοντας ωστόσο μια πιο επιφυλακτική στάση προς το πλαστικό «χρήμα».

    Στο τέλος του 2001, οι οφειλές μέσω πιστωτικών καρτών εμφάνιζαν ρυθμό αύξησης της τάξης του 62,7% και το υπόλοιπο διαμορφωνόταν στα 3,725 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2002, ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων στις πιστωτικές κάρτες περιορίστηκε σχεδόν στο μισό ( 33,1%) με τις οφειλές να ανέρχονται στο ποσό των 4,957 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, τα προσωπικά δάνεια των 3.000 ευρώ αυξάνονται αλματωδώς. Ο ρυθμός μεταβολής από 22,4% αυξήθηκε στο 39,6% το Δεκέμβριο του 2002 και τα υπόλοιπα από 2,169 δισ. ευρώ στα 3,029 δισ. ευρώ.

    Στις καταθέσεις, ποσό ύψους 104,7 δισ. ευρώ «λιμνάζει» στις τράπεζες με μηδενικές έως αρνητικές αποδόσεις, έναντι 101,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2001, ενώ στα repos μετά τη φορολόγηση των αποδόσεών τους με συντελεστή 7,5% οι τοποθετήσεις φθίνουν διαρκώς.Στο τέλος του 2002 οι τοποθετήσεις σε repos ανέρχονταν σε 19,478 δισ. ευρώ όταν ένα χρόνο πριν ήταν 24,152 δισ. ευρώ ( μείωση 19,4%).

    E.A.

    [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΜΑΪΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Το Μάιο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπλασης της οδού Βασιλίσσης Όλγας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Ν. Ταχιάο, επιθεώρησε τα έργα αυτά.

    Ο δήμαρχος είπε ότι η πρώτη φάση της ανάπλασης της Βασ. Όλγας που ξεκινά από το ύψος της οδού Δελφών και ολοκληρώνεται στην περιοχή Μπότσαρη έχει προϋπολογισμό 650 εκτ. δραχ. εκ των οποίων τα 550 εκτ. προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα από το ΕΠΤΑ. Σημείωσε ακόμη ότι η δεύτερη φάση του έργου θα αρχίσει αμέσως μετά και θα περιλαμβάνει έργα ανάπλασης της Βασ. Όλγας μέχρι το ύψος της ΧΑΝΘ.

    Στόχος του έργου αυτού, όπως επισήμανε, είναι να αναβαθμιστεί αισθητικά ο άξονας της Βασ. Όλγας, να εξασφαλιστεί καθ' όλο το μήκος της επέμβασης άνετη κυκλοφορία πεζών και να διευκολυνθεί η εμπορική δραστηριότητα, που ούτως ή άλλως υφίσταται κατά μήκος του συγκεκριμένου οδικού άξονα.

    Στην πλευρά που και σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα διατηρείται η ζώνη στάθμευσης σε διαμορφωμένη εσοχή, αφού διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο, στην αρχή και στο τέλος κάθε οικοδομικού τετραγώνου. Επίσης τοποθετούνται νέα φωτιστικά εκατέρωθεν της οδού και αυξάνεται το πλάτος των πεζοδρομίων. Στο ίδιο έργο, περιλαμβάνεται η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ, ο ανασχεδιασμός της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών και η αναδιάρθρωση των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού με νέες διαβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος θα δημιουργηθούν κατά μήκος της Βασ. Όλγας νέες δενδροστοιχίες με νέες φυτεύσεις στα τμήματα των πεζοδρομίων, όπου το επιτρέπουν τα υπάρχοντα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

    [06] EKKΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Aθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Έκκληση για προσευχή ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο απευθύνει με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος παράλληλα καλεί τον πιστό λαό σε Αγρυπνία υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, την Παρασκευή 7 Μαρτίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

    «Η συνεχώς αυξανόμενη απειλή κατά της ειρήνης και ο κίνδυνος πολεμικής έκρηξης στην ευρύτερη περιοχή μας συνέχει τις καρδιές όλων των ειρηνόφιλων ανθρώπων όπου γης. Ελάχιστες πλέον ελπίδες φαίνεται να απομένουν για την αποτροπή μιας σύρραξης που μέλει να έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ανεξέλεγκτες παρενέργειες στο σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας, σταθερότητας και οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος.

    Τονίζει ακόμη ότι η Εκκλησία προσπάθησε να πείσει τα αρμόδια διεθνή όργανα και τους ισχυρούς του κόσμου ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί μέσο διευθέτησης των κρίσεων αλλά όχημα τροφοδότησης των εντάσεων. Σημειώνει τέλος ότι τελευταία ελπίδα που απομένει είναι η προσευχή ώστε να αποτραπεί η απειλή του πολέμου και οι πολιτικοί ηγέτες να αναζητήσουν άλλες μεθόδους διευθέτησης των κρίσεων που θα διασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη.

    [07] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Στη μείωση της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

    Για τους αντιρρησίες που υπηρετούν άοπλη θητεία μέσα στα στρατόπεδα, η θητεία θα διαμορφωθεί το ανώτερο στους 20 μήνες, από τους 24 που ίσχυε ως τώρα.

    Ο χρόνος εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε κοινωφελείς φορείς θα μειωθεί στους 24 μήνες το ανώτερο, αντί για 30 που ίσχυε ως τώρα.

    Ο εξορθολογισμός των ανωτάτων ορίων άοπλης και εναλλακτικής θητείας κρίθηκε επιβεβλημένος μετά την καθιέρωση στρατιωτικής θητείας 12 μηνών για το Στρατό Ξηράς, 14 για την Πολεμική Αεροπορία και 15 για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει από 1/1/2003.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Παρουσία του πολιτικού και πνευματικού κόσμου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εγκαινίασε απόψε στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής την έκθεση με θέμα "Η Ελλάδα των Βαλκανικών πολέμων 1912 - 1913".

    Η έκθεση γίνεται με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τους δύο Βαλκανικούς πολέμους και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει μέσα τα εκθέματα τις πολιτικές εξελίξεις, τα πολεμικά γεγονότα και το τέλος των Βαλκανικών πολέμων που επισφραγίστηκαν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, με πρωτεργάτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

    Ανάμεσα στα εκθέματα, που είναι από πολλά μέρη της Ελλάδας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το συντηρημένο θυρέο του ελληνικού προξενείου στη Σάμο, η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο διοικητήριο της Χίου, τουρκικό μπαϊράκι, το πρώτο λάφυρο των ελλήνων με την είσοδο τους στην πόλη της Μυτιλήνης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής καθώς και πολλά ενδιαφέροντα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ανοίγοντας την έκθεση ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την χαρακτήρισε πηγή υπερηφάνειας, συγκίνησης αλλά και πικρών διδαγμάτων σημειώνοντας με έμφαση:

    "Εμείς σήμερα γνωρίζουμε αυτό που οι πρωταγωνιστές εκείνης της μεγαλειώδους περιόδου του ελληνισμού αδυνατούσαν να στις ώρες του θριάμβου να προβλέψουν. Τον καταστροφικό ρόλο της αλαζονείας, της ματαιοδοξίας και τελικώς του διχασμού που σας γάγγραινα μαζί με τον εθνικό κορμό και σε συνδυασμό με τις καταστροφικές παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, οδήγησε την Ελλάδα στην περιπέτεια της Μικράς Ασίας στον ξεριζωμό του ελληνισμού της Ιωνίας και στον οριστικό ενταφιασμό της " Μεγάλης Ιδέας".

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Νατάσα Θωμά

    [09] Ο ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Με κίνητρο τη γνωριμία της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας δεκάδες φοιτητές από όλες της χώρες του πλανήτη εγκαθίστανται στη χώρα μας και φοιτούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι συμφοιτητές τους, τους "αγκαλιάζουν" και τους δίνουν χείρα βοηθείας κατά το στάδιο προσαρμογής, γνωρίζοντας ότι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία τους στη χώρα μας ενισχύει την διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης

    Σήμερα, εβδομήντα εννέα φοιτητές που φοιτούν με υποτροφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο) είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, αλλά και τις Προξενικές αρχές της χώρας καταγωγής τους.

    Οι 79 φοιτητές προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους, πλην της Αυστραλίας, και φοιτούν σε 23 διαφορετικά τμήματα του ΑΠΘ. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα Τμήματα της Θεολογίας και της Φιλοσοφικής.

    Η επιλογή των συγκεκριμένων φοιτητών γίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Διεθνών, Δημοσίων Σχέσεων και Σπουδών του Πανεπιστημίου.

    Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Ελένη Ίσιδα Κωνσταντινίδου, οι Έλληνες φοιτητές ''αγκαλιάζουν'' τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό και προσπαθούν να τους δικτυώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, δείχνοντάς τους την ελληνική φιλοξενία και μεγαλοψυχία.

    Ο εκπρόσωπος των υπότροφων φοιτητών του ΑΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας Φιλολογίας, Σαντιάγκο Καραμπονέλ, που προέρχεται από την Ισπανία, λέει, ότι έχει τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του στη Θεσσαλονίκη και έχει να πει τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες. "Είναι ανοιχτός και χαμογελαστός λαός". Όσο για την επιστροφή του στην Ισπανία, εκμυστηρεύεται ότι θα δυσκολευτεί να φύγει από την Ελλάδα.

    Ο Νιγηριανικής καταγωγής Τζων Οϋεουμι που κάνει μεταπτυχιακό στο Τμήμα Φυσικής τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερή του πατρίδα.

    Ενιακόσιες εξήντα έξι υποτροφίες σε φοιτητές από 85 χώρες από όλο τον κόσμο έχει δώσει μέχρι στιγμής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Διεθνών, Δημοσίων Σχέσεων και Σπουδών, Ιωάννης Γαλάνης.

    Από το σύνολο των υπότροφων οι 342 έχουν πάρει πτυχίο προπτυχιακού επιπέδου, οι 19 μεταπτυχιακού, οι 41 έχουν αναγορευτεί σε διδάκτορες, οι 27 κάνουν επιστημονικές έρευνες και 79 δεν έχουν περατώσει ακόμη τις σπουδές τους. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τις σπουδές τους με δικούς τους πόρους.

    Ακόμη πρόσθεσε ότι το ύψος των υποτροφιών κυμαίνεται από 293,47 έως 321,25 ευρώ μηνιαίως, ενώ συνολικά το ΑΠΘ δαπανά κάθε χρόνο 286.572 ευρώ για υποτροφίες.

    Στ. Τ.

    [10] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ 69.250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 055) της χρηματοδότησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για έργα συνολικού προϋπολογισμού 69.250.000 ευρώ, που αφορούν στην άμεση αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες.

    Παράλληλα αποφασίσθηκε η έγκριση χρηματοδότησης από το ΠΔΕ 2003 με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, έργων αποκατάστασης ζημιών στους οδικούς άξονες Τρίπολη - Καλαμάτα και Κόρινθος - Τρίπολη, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ σταδιακά ξεκινά και η έγκριση άμεσης χρηματοδότησης των Περιφερειών με πόρους που θα κυμανθούν περί τα 120 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

    Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το 2003 σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 34.625.000 ευρώ και θα κατανεμηθούν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στους ΟΤΑ με σκοπό την ενίσχυσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

    Με την απόφαση αυτή ξεκινά το πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των Δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση του κόστους των ζημιών και τη δυνατότητα άμεσων μικρών παρεμβάσεων.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών, οι οποίες με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχονται συνολικά σε 600 εκατ. ευρώ περίπου.

    Ηδη τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έχουν ξεκινήσει την αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η αποκατάστασή τους.

    Με την ολοκλήρωση της αποτίμησης ανά Περιφέρεια, Νομαρχία και Δήμο θα εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα αποκατάστασης με ταυτόχρονη έγκριση των αναλογούντων πιστώσεων για τη χρηματοδότησή τους.

    Οι πόροι που θα διατεθούν αφορούν στην αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου μέσω του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, στην αποκατάσταση του νομαρχιακού επαρχιακού δικτύου μέσω των Περιφερειών, στην αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας μέσω των Δήμων, στην αποζημίωση των γεωργικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ και τέλος, στην άμεση ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

    Ειδικά για το Νόμο Κυκλάδων και τα νησιά που έχουν πληγεί από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με απόφαση του Πρωθυπουργού σε πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης με στόχο να αποκατασταθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, οι υποδομές εν όψει της τουριστικής περιόδου.

    [11] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Η αναδιοργάνωση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τις διοικήσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ).

    Ο υπουργός επισήμανε ότι οι στόχοι του Κρατικού Προϋπολογισμού για τις επενδύσεις και τον δανεισμό των δημοσίων επιχειρήσεων πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακρίβεια και συνέπεια της εφαρμογής της πολιτικής καθώς και στην αξιοπιστία των στοιχείων που αποστέλλονται από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ήδη ανατέθηκε σε ελεγκτικούς οίκους η διενέργεια ειδικών οικονομικών/λογιστικών ελέγχων στις κυριότερες δημόσιες επιχειρήσεις.

    Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ταυτόχρονα με την προσφορά ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών αποτελούν πρωταρχική επιδίωξη των διοικήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια.

    Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να δανείζονται μόνο για να επενδύσουν. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζουν είτε καθυστέρηση του επενδυτικού προγράμματος είτε αύξηση των χρηματικών διαθεσίμων δεν θα προβαίνουν σε δανεισμό.

    Η πολιτική της κυβέρνησης δίνει μεγάλο βάρος στην συνέχιση της αντιπληθωριστικής πολιτικής η οποία εξειδικεύεται στον κατάλληλο συνδυασμό τιμολογιακής και εισοδηματικής πολιτικής. Οι αυξήσεις των τιμολογίων, όποτε κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού.

    Η τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής εκ μέρους των Διοικήσεων ελέγχεται άμεσα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επίτευξης της πολιτικής.

    Στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, οι επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες και τις επιχορηγήσεις προς τρίτους οι οποίες θα δίδονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

    [12] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ L. DEVELOPMENT

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Πριν την Ολυμπιάδα του 2004 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τα εμπορικό κέντρο της Lamda Development στην Πυλαία, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Mediteranean Cosmos», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τεχνικός σύμβουλος της επιχείρησης, Ιωάννης Τρίκαρδος, στο περιθώριο της ημερίδας του ομίλου Καλοφωλιά, στη Θεσσαλονίκη. Οι εκσκαφές, κατά τον κ. Τρίκαρδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ήδη περάσει».

    Το εμπορικό κέντρο Πυλαίας, είναι ένα σύγχρονο υπερτοπικό εμπορικό κέντρο αναψυχής, που αναπτύσσεται σε έκταση 250 στρεμμάτων του Οικονομικού Πατριαρχείου (σύμβαση παραχώρησης 30 ετών), στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης.

    Το έργο αυτό, αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Lamda Development, Πυλαία ΑΕ σε συνεργασία με την SONAE Immobilaria, μέσω της θυγατρικής της SONAE-Χαραγκιώνης ΑΕ.

    Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, είναι 50.000 τετραγωνικά μέτρα και επεκτείνεται σε ένα ή δύο ορόφους, καθώς το έδαφος είναι επικλινές.

    Στην ίδια έκταση πρόκειται να αναπτυχθεί ένα ελληνικό χωρίο, με παραδοσιακά υλικά και χρωματισμούς, το οποίο θα περιστοιχίζει μια εκκλησία. Ο περιβάλλον χώρος θα είναι πλήρως διαμορφωμένος με εκτεταμένη δενδροφύτευση, ενώ θα υπάρχουν 3.500 υπέργειες θέσεις Parking.

    [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 25/02/2003

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και στο πλαίσιο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, η εταιρία ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. Παραθέτουμε πίνακα στον οποίο εμφανίζονται συγκριτικά μεγέθη του κύκλου εργασιών και αποτελεσμάτων χρήσεως των ετών 2001 & 2002: Kύκλος εργασιών 2001: Euro 411.770,23. Kύκλος εργασιών 2002: Euro 2.076.191,25. Αποτ. Χρήσης 2001 (ζημίες): Euro (3.729.902,51). Αποτ. Χρήσης 2002 (κέρδη): Euro 175.482,24 (Το αποτέλεσμα θα οριστικοποιηθεί εντός των αμέσως επομένων ημερών και θα σας γνωστοποιηθεί αμέσως). Από τα αναφερόμενα στον παραπάνω πίνακα στοιχεία ,σαφώς προκύπτει ότι η εταιρία μας αφενός μεν παρουσιάζει κατά τη χρήση 2002 σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών συγκριτικά με τη χρήση 2001, αφετέρου δε άρχισε ήδη να εμφανίζει μικρή κερδοφορία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: α) Στην έναρξη της δραστηριοποίησής μας στον εμπορικό τομέα του κλάδου των εκτυπώσεων και γραφικών τεχνών, β) Στην έναρξη της δραστηριοποίησής μας στον τομέα της εκμετάλλευσης μικρού ακόμη αριθμού περιπτέρων στην περιοχή της Αττικής. γ) Στον αποτελεσματικό χειρισμό των διαπραγματεύσεων με το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτών μας αναφορικά με το ύψος και τον τρόπο εξοφλήσεως των οφειλών μας σ' αυτούς. Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρία μας να αντιμετωπίσει επαρκώς τους σοβαρούς κινδύνους του πρόσφατου παρελθόντος, δημιουργούν βάσιμες προϋποθέσεις ευοίωνων προοπτικών. 2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας 31/12/02. ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 483.210,17 Euro. EFG EUROBANK: 527.006,16 Euro. ΣΥΝΟΛΑ: 1.010.216,33 Euro. ΕΛΛ. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΝΟΛΟ: 90.586,01 Euro. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑ: 313.548,96 Euro. ΤΕΑ ΥΕΚ: 91.250,79 Euro. ΣΥΝΟΛΑ: 404.799,75 Euro. ΤΡΙΤΟΙ ΣΥΝΟΛΟ: 2.032.272,40 Euro. Οι παραπάνω οφειλές θα τακτοποιηθούν ως εξής: α) Τράπεζες: Η Εμπορική Τράπεζα θα εξοφληθεί ολοσχερώς περί τα τέλη του 2004 με μηνιαίες καταβολές, σύμφωνα με το από 09/07/02 σύμφωνο ρύθμισης χρεωστικού καταλοίπου, του οποίου οι όροι τηρούνται επακριβώς. Η EFG Eurobank Εργασίας θα εξοφληθεί ολοσχερώς τον Ιανουάριο του 2004, με μηνιαίες καταβολές, κατά τους όρους του από 08/02/02 συμφωνητικού ρύθμισης οφειλής, του οποίου οι όροι τηρούνται επακριβώς. β) Η οφειλή προς τo Ελληνικό Δημόσιο έχει ρυθμιστεί και θα εξοφληθεί με μηνιαίες καταβολές το αργότερο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. γ) Οι οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς έχουν ρυθμιστεί και θα εξοφληθούν με μηνιαίες καταβολές, η μεν αυτή προς το ΙΚΑ μέχρι τον Απρίλιο 2004, η δε αυτή προς το ΤΕΑΥΕΚ μέχρι τον Μάρτιο του 2005. δ) Οι οφειλές προς τους τρίτους θα εξοφληθούν εφ΄ άπαξ ή με σταδιακές καταβολές, ανάλογα με τις επί μέρους συμφωνίες και κατά πάσα περίπτωση εντός του έτους 2003. Σημειώνεται ότι στο ανωτέρω ποσό των Euro 2.032.272,40 συμπεριλαμβάνεται ποσό Euro 1.099.744,79, το οποίο φέρεται να οφείλουμε σε μετόχους ή / και μέλη προηγουμένων Διοικήσεων της εταιρίας και ειδικότερα στους Αστέρα Εμπορική Α.Ε. Euro 575.273,37, Καρακίτσο Νικόλαο Euro 346.865,68 και Μπέλλα Αθανάσιο Euro 177.605,74. Κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των οικονομικών και νομικών μας συμβούλων οι οφειλές αυτές θα ακολουθήσουν την επίλυση δια της δικαστικής οδού, δεδομένου ότι αμφισβητούνται και για το λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση της 29/06/02 αποφάσισε όπως το ανωτέρω ποσό των Euro 1.099.744,79 καταβληθεί έναντι του τιμήματος της εξαγοράς του ποσοστού 50% της εταιρίας ΔΙΑΔΗΜ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., και σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό αυτό των Euro 1.099.744,79 ήθελε καταστεί απαιτητό κατόπιν τελεσιδίκων δικαστικών αποφάσεων, να καταβληθεί εκ των χρημάτων τα οποία θα εισρεύσουν στην εταιρία εκ της πωλήσεως των ακινήτων, όπως αυτό αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αποφασίστηκε την 15/01/2002. 3. Οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι πιστωτές για την είσπραξη των παραπάνω παλαιών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την άσκηση αγωγών, την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και αιτήσεις για κήρυξη σε κατάσταση πτωχεύσεως ή την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση. Σημειώνουμε ότι ουδέν από τα παραπάνω ασκηθέντα ένδικα μέσα έχει συζητηθεί ενώπιον οιουδήποτε Δικαστηρίου, δεδομένου ότι, λόγω της ολικής ή της μερικής εξόφλησης των οφειλών ή/και της ρύθμισης αυτών, οι σχετικές Δίκες έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί. Επίσης σημειώνουμε ότι από την ολοκλήρωση της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και εντεύθεν ουδέν νέο ένδικο μέσο έχει ασκηθεί. 4. Το ύψος του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας μας στις 31/12/02 ανέρχεται στο ανωτέρω αναφερόμενο ποσό των Euro 1.010.216,33 που αφορά στις παλαιές ρυθμισμένες οφειλές. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε συνάψει καμία νέα δανειακή σύμβαση. Οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι διασφαλισμένες με την εγγραφή προσημειώσεων σε βάρος των ακινήτων μας. Φρονούμε ότι, λόγω του δραστικού περιορισμού του αρχικού συνολικού μας χρέους προς τις τράπεζες, στοιχειοθετείται το δικαίωμά μας να περιορίσουμε όλα αυτά τα βάρη σε ένα εκ των δύο, ευρισκομένων εις την επαρχία ακινήτων μας, και πιθανόν συμπληρωματικά, εάν απαιτηθεί, στο δεύτερο εξ αυτών, απελευθερωμένων ολοσχερώς κατά πάσα περίπτωση των ακινήτων μας της Αθήνας από οιοδήποτε βάρος. Σημειώνουμε ότι για την περίπτωση κατά την οποία, μετά ταύτα, απαιτηθεί να πωληθεί και το βεβαρημένο ακίνητο, η εταιρία έχει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών με αποτέλεσμα να το καταστήσει και αυτό ελεύθερο παντός βάρους, προκειμένου να πωληθεί η να αξιοποιηθεί καθ΄ οιονδήποτε πρόσφορο και επωφελή για την εταιρία τρόπο. 5. Το εκτιμώμενο ύψος των τοκοχρεολυσίων που θα καταβάλει η εταιρία μας κατά τη χρήση 2003, ανέρχεται στο ποσό περίπου των Euro 354.312,05 και η εταιρία μας είναι απόλυτα ικανή να εκπληρώσει κανονικά την εν λόγω υποχρέωση. 6. Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας κανένα γεγονός, το οποίο να κρίνουμε σημαντικό ως δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας μας. 7. Η δραστηριοποίηση της εταιρίας μας στο χώρο εκμετάλλευσης περιπτέρων στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών, εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τα επιχειρηματικά μας σχέδια, έχοντας ήδη την εκμετάλλευση πέντε (5) περιπτέρων. Το επιχειρηματικό σχέδιο σε πρώτη φάση αναφέρεται σε ένα συνολικό αριθμό τριανταπέντε (35) περιπτέρων τουλάχιστον, τα δε εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους ανέρχονται στο ποσό των Euro 600.000,00 τουλάχιστον. Οι προοπτικές που διαμορφώνονται από την δραστηριότητα αυτή εμφανίζονται ευοίωνες, λαμβανομένης υπόψη της σταδιακής αύξησης του αριθμού των περιπτέρων και του αποτελεσματικότερου τρόπου στην εκμετάλλευσή τους. Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με την δραστηριότητα της εταιρίας στον εμπορικό τομέα του κλάδου των εκτυπώσεων, από την οποία αναμένουμε στο τέλος της χρήσης 2003 σημαντικά αυξημένα κέρδη, μας καθιστούν αισιόδοξους για το παρόν και το μέλλον της εταιρίας. 8. Μετά την ολοσχερή επιστροφή στην εταιρία με την επωνυμία PANEL 2+4 Α.Ε. του τιμήματος που είχε προκαταβληθεί για την εις αυτήν πώληση των ακινήτων της εταιρίας και την εντεύθεν της επιστροφής αυτής κατάργηση του σχετικού συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, η εταιρία μας επώλησε ήδη, ως γνωστόν, το εις την Θεσ/νίκη κείμενο ακίνητό της, ευρίσκεται δε σε διαπραγματεύσεις για leaseback των υπολοίπων ακινήτων της με τις εταιρίες χρηματοδοτικών μισθώσεων, Πειραιώς Leasing, Εμπορική Leasing, Interamerican και Allianz, τα δε αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αυτών αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα εξετάζεται και η περίπτωση της πώλησης με ευνοϊκούς όρους κάποιων εκ των ακινήτων μας υπάρχουν δε σχετικές προσφορές.»

    ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η εταιρία ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε., ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Α) Η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας μας, κατά τη χρήση 2002 έναντι της χρήσης 2001 έχει ως εξής: 1. Ο Κύκλος Εργασιών θα διαμορφωθεί σε 181,23 εκατ. ευρώ το 2002 έναντι 224,80 εκατ. ευρώ το 2001 και τα Αποτελέσματα χρήσεως θα διαμορφωθούν σε Ζημίες 22,59 εκατ. ευρώ για το 2002 έναντι Κερδών προ φόρων 2,18 εκατ. ευρώ του 2001. Η μείωση του κύκλου εργασιών και το αρνητικό αποτέλεσμα, οφείλονται κατά κύριο λόγο, αφενός στις αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά κλιματιστικών, μιας κατηγορίας προϊόντων που αποτελούν ποσοστό 17% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας μας, και αφετέρου στον έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος κατά το 2002 πίεσε τις τιμές προς τα κάτω. Οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την αγορά κλιματιστικών ήταν: α) Οι απροσδόκητα αρνητικές καιρικές συνθήκες και β) Η υπερβολικά υψηλή προσφορά μηχανημάτων με μειωμένες τιμές πωλήσεως στην παγκόσμια αγορά λόγω της επερχόμενης αλλαγής της τεχνολογίας τους (οικολογικό φρέον). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρενέργεια της μειωμένης ζήτησης των κλιματιστικών ήταν επί μακρό διάστημα και η μείωση των πωλήσεων και των άλλων προϊόντων λόγω της μειωμένης προσέλευσης των καταναλωτών. 2. Εκτίμηση των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας μας για την χρήση 2003 είναι: Κύκλος Εργασιών 205 εκατ. ευρώ και Αποτελέσματα χρήσεως-Κέρδη προ φόρων 1 εκατ. ευρώ.

    Οι βασικότερες παραδοχές που έχουν ληφθεί υπόψη προκειμένου να γίνει η πρόβλεψη για την χρήση 2003 είναι οι ακόλουθες: α) Ο Κύκλος Εργασιών αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 13,26% σε σχέση με το 2002 μέσω της ενίσχυσης του δικτύου πωλήσεων και της διαφοροποίησης των τελικών τιμών πωλήσεων. β) Όσον αφορά τα Αποτελέσματα χρήσεως θα επηρεασθούν θετικά από την αύξηση του συντελεστή του Μικτού Αποτελέσματος από 27,07% του 2002 σε 30,7% του 2003 που οφείλεται στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τους προμηθευτές μας καθώς επίσης και στην εξάντληση αποθεμάτων κλιματιστικών που δημιούργησαν έντονο πρόβλημα μικτής κερδοφορίας το 2002. γ) Σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών θα επέλθει μείωση της τάξεως του 9% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, σαν αποτέλεσμα της περιστολής των λειτουργικών εξόδων μέσω της ορθολογικότερης οργάνωσης της εταιρείας, (επένδυση σε νέο Logistic Center 12 εκατ. ευρώ και επαναδιοργάνωση των επιμέρους τμημάτων της εταιρείας), η οποία έχει αρχίσει από τον Ιούνιο του 2002. Επισημαίνεται ότι ήδη σε σύγκριση με το 2001 έχει επιτευχθεί μείωση 4,2% των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας. δ) Οι Χρεωστικοί τόκοι εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2002 κατά 5 εκατ. ευρώ, μείωση που οφείλεται στα χαμηλότερα επιτόκια και στην μικρότερη επιβάρυνση από τόκους factoring, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα έτη. Β) Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας μας με 31/12/2002, προς Τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς και προς τρίτους. Γ) Ο Μακροπρόθεσμος Τραπεζικός Δανεισμός της εταιρείας μας με 31/12/2002 ανέρχεται σε 35,20 εκατ. ευρώ και ο Βραχυπρόθεσμος Τραπεζικός Δανεισμός σε 50,69 εκατ. ευρώ ως είχαν την 31/12/2001. Όσον αφορά το Μακροπρόθεσμο Δανεισμό δεν έχει δοθεί ουδεμία εγγύηση. Όσον αφορά το Βραχυπρόθεσμο Δανεισμό έχουν δοθεί οι ακόλουθες εγγυήσεις εκ μέρους της εταιρείας: α) Επιταγές πελατείας μας 9,54 εκατ. ευρώ β) Πιστωτικές Κάρτες 9,30 εκατ. ευρώ γ) Μετοχές σε ενέχυρο της εταιρείας «MICROMEDIAΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.» 13.940.000. Δ) Ο δείκτης Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια με βάση τον Ισολογισμό της 31/12/2001 ανέρχονταν σε 5,24 και προσδιορίζονταν από την σχέση Ίδια Κεφάλαια 39,45 εκατ. ευρώ προς Ξένα Κεφάλαια 206,80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Λογιστική Κατάσταση της 31/12/2002 ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 8,15 και προσδιορίζεται από την σχέση Ίδια Κεφάλαια 23,28 εκατ. ευρώ προς Ξένα Κεφάλαια 189,79 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται: α) στις Ζημίες περιόδου 01-01/31-12-2002, 22,59 εκατ. ευρώ, οι οποίες οφείλονται σε συγκυριακούς λόγους όπως αναλυτικά έχουμε αναφέρει ανωτέρω. β) στην αποτίμηση συμμετοχών και χρεογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/20, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των σχηματισθέντων σε προηγούμενες χρήσεις αποθεματικών από πώληση χρεογράφων συνολικού ποσού 3,67 εκατ. ευρώ. γ) στις διαφορές φορολογικού ελέγχου προηγουμένων χρήσεων (χρήση 2000) ποσού 0,56 εκατ. ευρώ. Ήδη με την από 23/12/2002 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, απεφασίσθη να προταθεί προς τους μετόχους της εταιρείας η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων κατά 20 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών. Οι όροι της αύξησης θα αποφασισθούν από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Την ίδια ημερομηνία ο βασικός μέτοχος κ. Ανδρέας Κορασίδης κατέθεσε έναντι της μελλοντικής αύξησης ποσό 9,999 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην αξία των μετοχών που δικαιούται να λάβει μετά την ολοκλήρωση της αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου. Το ποσό αυτό καταχωρήθηκε στο λογαριασμό «Ποσά προορισμένα για αύξηση Κεφαλαίου». Μετά την ολοκλήρωση της αυξήσεως τα Ίδια Κεφάλαια θα ανέλθουν στο ποσό των 33,28 εκατ. ευρώ και ο δείκτης Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια θα διαμορφωθεί, ακόμη και στην περίπτωση που δεν μειωθούν τα Ξένα Κεφάλαια, σε σχέση με την 31/12/2002 σε 5,7, δείκτης ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός για Εμπορική Επιχείρηση. Σημειώνεται ότι ποσοτικά οι υποχρεώσεις με 31/12/2002 σε σχέση με την 31/12/2001 έχουν μειωθεί κατά 17,04 εκατ. ευρώ. Ε) Το εκτιμώμενο ύψος των τοκοχρεολυσίων που θα καταβάλει η εταιρεία για βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά την χρήση 2003 θα ανέλθει στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι οι τόκοι αυτοί αποτελούν το 3,1% του συνολικού Κύκλου Εργασιών. Οι δόσεις και οι τόκοι των δανείων καταβάλλονται κανονικά και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. Από την διαδικασία των πωλήσεων υφίστανται και τόκοι factoring, οι οποίοι λογίζονται και παρακρατούνται ταυτόχρονα με την εκχώρηση της απαίτησης. ΣΤ) Δεν υπάρχει γεγονός, το οποίο έχει έλθει σε γνώση μας και κρίνεται σημαντικό και δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας μας. Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι οι ζημίες της εταιρείας μας κατά την χρήση 2002 ήταν πρόσκαιρες και συγκυριακές. Η εταιρεία μας, όπως προαναφέρθηκε έχει ήδη προβεί σε κινήσεις όπως η εκλογίκευση της οργανωτικής της δομής, η συγκράτηση του κόστους και η ορθολογικοποίηση του όλου δικτύου καταστημάτων της, προκειμένου να διασφαλισθεί η επανάκαμψή της σε κερδοφόρο πορεία.»

    ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η εταιρία ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μέχρι 28/2/2003 θα δημοσιεύσουμε στις εφημερίδες και θα κοινοποιήσουμε στην υπηρεσία σας τον Ισολογισμό μας της Χρήσης 2002. Κατόπιν των ανωτέρω στη συνέχεια σας δίδουμε τις πληροφορίες τις οποίες δεν μπορείτε να αντλήσετε από τον Ισολογισμό: - Δεν υπάρχουν την 31/12/2002 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς οιονδήποτε. Κατά το έτος 2003 οι τόκοι και τα συναφή έξοδα θα υπερβούν τα αντίστοιχα έξοδα του 2002 αυξημένα κατά 30% εφ' όσον βεβαίως επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες χρηματοδοτήσεως. Δεν υπάρχουν χρεολύσια για εξόφληση και η εταιρία μας δεν πιθανολογεί προϋποθέσεις αδυναμίας εξοφλήσεως των ανωτέρω υποχρεώσεων. Η εταιρία μας παγίως αποφεύγει την αναφορά και τον σχολιασμό σχεδίων ή πιθανοτήτων και περιορίζει την ενημέρωση των επενδυτών σε γεγονότα. Πιεζόμενοι όμως από την ερώτησή σας και σε αντίθεση με την επιθυμία μας μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τις τρέχουσες προσπάθειές μας. Σε κάθε περίπτωση ή αναφορά πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα παρακάτω αφορούν σε σχεδιασμούς και προσπάθειες των οποίων το αποτέλεσμα δε μπορεί ακόμα να προβλεφθεί ούτε να προεξοφληθεί ή επιτυχία τους, ή η ουσιώδης επίδραση στα εταιρικά πράγματα. Η δημοσίευση αποσπασμάτων της επιστολής μας γίνεται πάντα με ευθύνη του επιλέγοντος τα αποσπάσματα. Η εταιρία μας προσπαθεί να βελτιώσει τα αποτελέσματά της κυρίως με δύο τρόπους: α) Αύξηση Πωλήσεων και β) Μείωση Κόστους. Για την αύξηση των πωλήσεων ενεργούμε με σκοπό να πετύχουμε τα εξής: 1. Διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που εμπορευόμαστε με στόχο να καλύπτουμε κατά το δυνατόν συνολικά τις ανάγκες των πελατών μας στο χώρο της θέρμανσης κλιματισμού. 2. Συμμετοχή στο υπό ανάπτυξη δίκτυο franchising με την εμπορική επωνυμία 'Ifestos' (Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης). Το δίκτυο έχει σήμερα 7 καταστήματα. 3. Ενταση στην λειτουργία των πωλήσεων. 4. Ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών στο χώρο κυρίως του Κεντρικού Κλιματισμού με εμπορικό ή στρατηγικό χαρακτήρα. Για τη μείωση του κόστους: 1. Εξορθολογισμός των διαδικασιών παραγωγής με επικέντρωση της παραγωγής σε σώματα καλοριφέρ και του Κεντρικού Κλιματισμού. 2. Μείωση των Γενικών Εξόδων Παραγωγής και των Αμεσων και Εμμεσων Εργατικών. Για να πετύχει τον περιορισμό του κόστους επιπρόσθετα η εταιρία έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πρόγραμμα σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και αναζητεί διεξόδους για μικρής παραγωγής τμημάτων που δεν εντάσσονται στον παραπάνω σχεδιασμό. Τελειώνοντας σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα γεγονός που έχει έλθει σε γνώση μας που κρίνεται σημαντικό για να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και Οικονομική διάρθρωση της εταιρίας μας.»

    ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε. CARDICO

    Η εταιρία ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε. CARDICO, με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την από 5-2-2003 επιστολή της, ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας μας για παράταση 1 μηνός της προθεσμίας δημοσιεύσεως των Οικονομικών Καταστάσεων, λόγω του ατυχούς γεγονότος που προέκυψε της πυρκαγιάς του εργοστασίου μας. Επιπρόσθετα, η Ε.Κ. με την ως άνω επιστολή της επισημαίνει ότι θα πρέπει η εταιρεία μας να προβεί στην ταχύτερη δυνατή δημοσίευση των εν λόγω καταστάσεων προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού Κοινού.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι στις 24.2.2003, οι παρακάτω εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία πώλησης μετοχών της Α.Ε. ΑΓΝΟ: ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., ΤΥΡΑΣ Α.Ε., WIMM-ΒILL-DANN FOODS OJSC (Ρωσία), ΦΑΡΜΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΙΜΩΝΗ Α.Ε. Η ΑΤΕ μαζί με το Σύμβουλο Πώλησης (Deloitte & Touche) θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ανακοινωθεί.

    RIDENCO Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας RIDENCO AΕ ανακοινώνει στους κ.κ. Μετόχους ότι η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία είχε αποφασιστεί από την Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της RIDENCO Α.Ε. της 20.11.2002, έληξε στις 21 Φεβρουαρίου 2003. Από τη διαδικασία της έκδοσης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων προέκυψε ότι προς κάλυψη της ως άνω Εκδόσεως ενεγράφησαν: 321 παλαιοί μέτοχοι, ασκούντες το σχετικό δικαίωμα προτίμησης προς ανάληψη 2.153.004 Ομολογιών και 46 εξ αυτών ασκούντες το δικαίωμα υπερεγγραφής προς ανάληψη 1.050.328 Ομολογιών. Από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης από τους παλαιούς μετόχους κατά τα ανωτέρω συγκεντρώθηκε συνολικά το ποσό των 4.306.008 Euro και από την άσκηση των δικαιωμάτων υπερεγγραφής συγκεντρώθηκε συνολικά το ποσό των 2.100.656 Euro, ήτοι συνολικό συγκεντρωθέν ποσό ύψους 6.406.664 Euro, έναντι συνολικού ποσού έκδοσης 5.764.922 Euro. Ως εκ τούτου, η έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου υπερκαλύφθηκε κατά 1,11 φορές. Οι Ομολογίες που προέκυψαν από την ως άνω έκδοση θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άυλη μορφή με πίστωση στην Μερίδα και τον Λογαριασμό Αξιών στο Σύστημα ’υλων Τίτλων, που έχει δηλωθεί από τους δικαιούχους, μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών. Η ημερομηνία πίστωσης των ομολογιών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν μέσω του τύπου με νεότερη ανακοίνωση της Εταιρίας.

    INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε.

    Η Διοίκηση της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου 2003 η συμφωνία εξαγοράς 233.483 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εκτυπωτικής Βορείου Ελλάδος Α.Ε. (EBE) έναντι τιμήματος 378.000 ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 11,25% της εταιρείας, με αποτέλεσμα η INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. να αυξάνει από 74,64 σε 85,89% το ποσοστό που κατέχει πλέον στην ΕΒΕ. Με τη νέα αυτή εξαγορά μετοχών η Inform Λύκος ενισχύει τη θέση της στην ΕΒΕ, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, όχι μόνο στην αγορά της Βορείου Ελλάδος αλλά και στις γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα με βάση την συμφωνία που υπεγράφη, η Inform Λύκος εξαγόρασε 63.211 μετοχές (ή 3,05%) από τον κ. Μάρκο Δούφο, και 170.272 μετοχές (ή 8,20%) από την κα. Ελένη Δούφου. Η ΕΒΕ είναι σήμερα το μοναδικό κέντρο Έντυπης Πληροφορικής στην Βόρειο Ελλάδα, ενώ αποτελεί πλήρες Back-Up και Disaster Recovery Center για την μητρική εταιρεία Inform Λύκος. Το 2001 πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 3,8 εκατομμυρίων κερδών και κέρδη 334,000 ευρώ, ενώ το 2002 αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις που θα υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη άνω των 400,000 ευρώ.

    ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ CARDICO Α.Ε.

    Η εταιρία Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί - Cardico δηλώνει σύμφωνα με τον Ν. 2892/2001 ότι: 1. Κατά το χρονικό διάστημα 25 Απριλίου 2002 έως 21 Φεβρουαρίου 2003 η εταιρεία αγόρασε σύμφωνα με την από 22/2/2002 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων 341.550 τεμάχια δικών της μετοχών με μέση τιμή κτήσης Ευρώ 3.46 για κάθε μία. 2. Μετά τις ανωτέρω αγορές η εταιρεία κατέχει 723.940 τεμάχια δικών της μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 3,26% του Μετοχικού της Κεφαλαίου.

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Η ASPIS BANK ΑΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση κατά 127,6% παρουσίασαν το 2002 τα κέρδη προ φόρων της ASPIS BANK σε σχέση με το 2001 και διαμορφώθηκαν σε 2.022 χιλ. ευρώ έναντι 888 χιλ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσίασαν αύξηση κατά 207,8% έναντι του 2001. Σημαντική άνοδο είχαν και τα υπόλοιπα μεγέθη της Τράπεζας και του Ομίλου (Καταθέσεις, Χορηγήσεις, Ενεργητικό, Ίδια Κεφάλαια), έναντι του 2001. Λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία των αγορών το τελευταίο έτος, η σημαντική αυτή αύξηση των μεγεθών και των αποτελεσμάτων της ASPIS BANK, υποδηλώνει την ορθή στρατηγική της Διοίκησής της και την επιτυχημένη μετατροπή της Τράπεζας από στεγαστική σε εμπορική και δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη κατά τα επόμενα έτη, προς όφελος των Μετόχων, των Πελατών και του Ανθρώπινου Δυναμικού της. Στην χρήση του 2002 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η απορρόφηση του Τομέα Καταναλωτικής και Εμπορικής Τραπεζικής της ABN AMRO BANK, που περιελάμβανε το δίκτυο 17 Καταστημάτων που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, τις εργασίες λιανικής και εμπορικής τραπεζικής, καθώς και τις θυγατρικές εταιρείες leasing και μεσιτών ασφαλίσεων που αποτελούν πλέον 100% θυγατρικές της ASPIS BANK. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε και η αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων της ASPIS BANK, κατά 39,2 εκατ. ευρώ, με την οποία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της ABN AMRO BANK κατά 5,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. ΜΕΓΕΘΗ ASPIS BANK. Το σύνολο ενεργητικού της Τράπεζας το 2002, ανήλθε σε 1.612.319 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,5% σε σχέση με το 2001. Η αύξηση του ενεργητικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των απαιτήσεων κατά πελατών κατά 54,8% οι οποίες ανήλθαν σε 1.066.078 χιλ. ευρώ, έναντι 688.508 χιλ. ευρώ το 2001. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 1.222.447 χιλ. ευρώ, έναντι 874.282 χιλ. ευρώ το 2001, αυξημένες κατά 39,8%. Ο δείκτης χορηγήσεων, (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις, διαμορφώθηκε στο 86,5% έναντι 78,5% το 2001. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 34,2% και διαμορφώθηκε στα 138.027 χιλ. ευρώ, λόγω της αύξησής του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 39,2 εκατ. ευρώ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ASPIS BANK. Παρά την αρνητική συγκυρία των αγορών η οργανική κερδοφορία της Τράπεζας παρουσίασε σημαντική βελτίωση με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων να αυξηθούν κατά 42,8% και να ανέλθουν σε 8.718 χιλ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων να αυξηθούν κατά 127,6% (2.022 χιλ. ευρώ). Η βελτίωση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα παρακάτω: Το σύνολο των καθαρών εσόδων της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 41.854 χιλ. ευρώ έναντι 29.213 χιλ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 43,3%. Σημειώνεται ότι το 95,2% των καθαρών εσόδων της Τράπεζας προήλθε από λειτουργικά έσοδα, δηλαδή από τόκους και προμήθειες εργασιών. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση κατά 53,6% και διαμορφώθηκαν σε 31.852 χιλ. ευρώ έναντι 20.735 χιλ. ευρώ το 2001. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,4% και διαμορφώθηκαν σε 8.000 χιλ. ευρώ, έναντι 6.588 χιλ. ευρώ το 2001, και τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις σημείωσαν αύξηση 234,9% και ανήλθαν σε 699 χιλ. ευρώ. Οι δαπάνες προσωπικού και τα γενικά έξοδα διοικήσεως διαμορφώθηκαν σε 18.203 χιλ. ευρώ και 13.714 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση 58,1% και 29,8% αντίστοιχα. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας που προήλθε αφενός μεν από την εξαγορά του δικτύου των 17 υποκαταστημάτων της ABN AMRO BANK, αφετέρου δε από τη συνεχιζόμενη οργανική ανάπτυξη του δικτύου υποκαταστημάτων της Τράπεζας με την προσθήκη επιπλέον 4 νέων υποκαταστημάτων μέσα στο 2002. Το δίκτυο της Τράπεζας αριθμεί έτσι σήμερα 62 υποκαταστήματα. Για τους ίδιους λόγους αυξήθηκαν και οι αποσβέσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 5.438 χιλ. ευρώ έναντι 4.284 χιλ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση 27%. ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ASPIS BANK. Ο Όμιλος της ASPIS BANK αποτελείται από την μητρική ASPIS BANK και τις θυγατρικές της ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ, ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ, ASPIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ και ABN AMRO (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΕ, η τελευταία εκ των οποίων αναμένει τις απαιτούμενες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών για τη μετονομασία της σε ASPIS ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε. Η πορεία των μεγεθών του Ομίλου κατά το 2002 ήταν ανάλογη αυτής της Τράπεζας, με το σύνολο ενεργητικού να σημειώνει αύξηση 27,6% σε σχέση με το 2001, και να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και προβλέψεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 25,9% και διαμορφώθηκαν στα 8.545 χιλ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 207,8% (2.420 χιλ. ευρώ). Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 50.429 χιλ. ευρώ έναντι 39.450 χιλ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 27,8%. Σημειώνεται ότι το 95,6% των καθαρών εσόδων του Ομίλου προήλθε από λειτουργικά έσοδα, δηλαδή από έντοκα έσοδα και προμήθειες εργασιών. Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 74,8% και διαμορφώθηκαν σε 848 χιλ. ευρώ. Όπως αποτυπώνεται στα παραπάνω η αρνητική συγκυρία των αγορών, και η συνεπακόλουθη επιβαρημένη χρήση της ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ είχε περιορισμένη σχετικά επίπτωση στα καθαρά έσοδα του Ομίλου.»

    AUTOHELLAS Α.Ε.

    Η εταιρία AUTOHELLAS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική αύξηση της τάξης του 26,7% παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων της AUTOHELLAS HERTZ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2002,φθάνοντας τα Euro 14,14 εκατ. Η ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία, οφείλεται τόσο στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εταιρικών μισθώσεων όσο και στην απόδοση (μερίσματα) των συμμετοχών της εταιρείας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% φθάνοντας τα Euro 87,1 εκατ.έναντι Euro 83,1 εκατ. το 2001, ενώ τα οργανικά κέρδη ανήλθαν στα Euro 12,78 εκατ. έναντι Euro 11,16 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, αύξηση δηλ. 14,5% βελτιώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους της εταιρείας. Αντίστοιχα τα κέρδη προ αποσβέσεων έφθασαν τα Euro 62,5 εκατ. από Euro 54,9 εκατ. το 2001, δηλ. αύξηση 13,8%. Τα εμφανιζόμενα ως έκτακτα κέρδη είναι αποτέλεσμα του υψηλού συντελεστή απόσβεσης (25%) των αυτοκινήτων ο οποίος οδηγεί σε χαμηλή λογιστική αξία των προς πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σημαντικά αυτά λογιστικά κέρδη. Τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τις πωλήσεις των αυτοκινήτων ουσιαστικά είναι οργανικά καθώς η πολιτική συνεχούς ανανέωσης και επέκτασης του στόλου αυτοκινήτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας της εταιρείας. Επιπρόσθετα στα οργανικά κέρδη η εταιρεία έλαβε συνολικό μέρισμα Euro 1,37 εκατ., το οποίο αφορά τη συμμετοχή της κατά 25% στην εταιρεία χρηματοδότησης πωλήσεων αυτοκινήτων Multifin. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των μακροενοικιάσεων, των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,9%. Παράλληλα, ο κλάδος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων παρουσίασε μικρή κάμψη αντίστοιχη της μείωσης της τουριστικής αγοράς, χωρίς όμως να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους του και με μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των μακροενοικιάσεων αποτελεί το 64% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας. Η αξία των παγίων της Autohellas - Hertz,στο τέλος της χρήσης του 2002 έφθασε τα Euro 226 εκατ., ενώ οι συνολικές καθαρές επενδύσεις της εταιρείας στο 2002 για επέκταση και ανανέωση του στόλου, καθώς και σε νέες εγκαταστάσεις έφθασαν τα Euro 42 εκατ. χωρίς να χρειαστεί η εταιρεία να αυξήσει το δανεισμό της. H απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας μετά από φόρους έφθασε το 2002 το 18,3% , ενώ το προτεινόμενο προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση μέρισμα για τη χρήση του 2002,ορίστηκε στα Euro 0,35 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 25% από το 2001. Και το 2002,ο στόλος της Autohellas Hertz ήταν ο μεγαλύτερος της ελληνικής αγοράς με συνολικό αριθμό αυτοκινήτων που ξεπέρασε τα 18.000 αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα αυτά διακινήθηκαν από 110 υποκαταστήματα που καλύπτουν όλες τις τουριστικές και εμπορικές περιοχές της Ελλάδας.»

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση πωλήσεων 27,2% σημείωσε ο Όμιλος Επιχειρήσεις Αττικής το 2002 σε Ευρώ 318,6 εκατ., που προήλθαν από τα έσοδα της δραστηριότητος των πλοίων Superfast (Ευρώ 199,5 εκατ.) και των Blue Star Ferries (Ευρώ 119,1 εκατ.). Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 61 εκατ. έναντι Ευρώ 50 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 22% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 6,8 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των κερδών που προέρχονται κατ' αντιστοιχία από το ποσοστό συμμετοχής των Επιχειρήσεων Αττικής στον Όμιλο εταιριών Γραμμές Στρίντζη. Τα αποτελέσματα του Ομίλου περιλαμβάνουν καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες Ευρώ 37,3 εκατ. έναντι Ευρώ 30,2 εκατ. το 2001 και αποσβέσεις Ευρώ 33 εκατ. έναντι Ευρώ 24,7 εκατ. το 2001, καθώς και καθαρά ανόργανα αποτελέσματα Ευρώ 18,1 εκατ. Οι αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες και η αύξηση των αποσβέσεων προήλθαν από την προσθήκη 6 νέων πλοίων κατά τη διάρκεια του 2002. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου η οποία ανήλθε σε εξοντωτικά επίπεδα επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1/1/02-31/12/02, ο Όμιλος Επιχειρήσεις Αττικής παρέλαβε τέσσερα νέα Superfast (Superfast IX, Superfast X, Superfast XI και Superfast XIΙ) και δύο νέα Blue Star (Blue Star Paros και Blue Star Naxos) ενώ προέβη στην πώληση των Superfast III και Superfast IV, τα οποία απέδωσαν κέρδη Ευρώ 23,5 εκατ. Κατόπιν αναδιάταξης του στόλου των Superfast λόγω της πώλησης των Superfast III και Superfast IV και της καθυστέρησης της παράδοσης των Superfast XI και Superfast XII, η γραμμή Γερμανίας-Σουηδίας η οποία λειτούργησε με ένα πλοίο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2002 κατηργήθη. Το συνολικό κόστος Ευρώ 7 εκατ. περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στα αποτελέσματα του 2002 σύμφωνα με τις αρχές Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και δεν θα επιβαρύνει μελλοντικές χρήσεις. Κατά το 2002, η εταιρία Γραμμές Στρίντζη Blue Star Ferries επώλησε τα πλοία Blue Aegean και SeaJet1. ΤΑ SUPERFAST FERRIES ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ. Στις γραμμές Αδριατικής, τα πλοία Superfast διατήρησαν σταθερά την πρώτη θέση σε επιβάτες και φορτηγά αυτοκίνητα για πέμπτη συνεχή χρονιά με μερίδιο αγοράς 27,8% και 27,5% αντίστοιχα επί του συνόλου των μεταφερθέντων επιβατών και φορτηγών αυτοκινήτων των γραμμών Ελλάδος-Ιταλίας. Στη γραμμή Γερμανίας-Φινλανδίας, τα Superfast VII και Superfast VIII σε 616 ταξίδια μετέφεραν από την αρχή του έτους άνω των 150.000 επιβατών, επιβατηγά αυτοκίνητα και σημαντικό αριθμό φορτηγών αυτοκινήτων. Στη γραμμή αυτή, η Superfast Ferries επέτυχε ρεκόρ συντελεστών πληρότητας και έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στη μεταφορά συνοδευόμενων φορτίων, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της Διοίκησης της Εταιρίας. Το Σεπτέμβριο 2000, η Superfast Ferries επρώτευσε σε Διεθνή Διαγωνισμό μεταξύ 42 εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη σύνδεση Σκωτίας-Ηπειρωτικής Ευρώπης, σύνδεση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία. Η γραμμή Σκωτίας-Βελγίου ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 2002, και αποτελεί την μόνη και πρωτοποριακή απευθείας θαλάσσια σύνδεση της Σκωτίας με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Τα Superfast IX και Superfast X μετέφεραν σε 7 ½ μήνες, από την έναρξη της σύνδεσης στις 17 Μαΐου, 2002 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 2002, άνω των 100.000 επιβατών με τα οχήματά τους και αυξανόμενη κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων. ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ (BLUE STAR FERRIES) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛOΪΑ. Η εταιρία Γραμμές Στρίντζη, στην οποία οι Επιχειρήσεις Αττικής έχουν ποσοστό ελέγχου 48,6%, παρουσίασε το 2002 ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ευρώ 23,6 εκατ. (αύξηση 3,6%) με πωλήσεις Ευρώ 119,1 εκατ. (αύξηση 10,6%). Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου Στρίντζη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 4,1 εκατ., αυξημένα κατά 3,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Στο νέο απελευθερωμένο πλαίσιο της Ελληνικής ακτοπλοΐας, ο Όμιλος Στρίντζη πρωταγωνιστεί με τρία ολοκαίνουργα πλοία στις γραμμές των Κυκλάδων, τη δρομολόγηση του Blue Star 1 στη γραμμή των Δωδεκανήσων όπου το Blue Star 1 κατέκτησε ήδη υψηλότατα μερίδια αγοράς και από το Μάρτιο του 2003, με τη νέα καθημερινή ταχεία σύνδεση από Πειραιά για Χανιά με το υπερσύγχρονο Blue Star 2 που θα εκτελείται σε λιγότερο από 6 ώρες. ΣΤΟΧΟΣ: Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ. Η συνολική προσπάθεια των εταιριών του Ομίλου για βελτίωση της οικονομικής επιδόσεως θα συνεχισθεί με επίκεντρο τη δημιουργία και αξιοποίηση καλύτερης και ορθολογιστικότερης εκμετάλλευσης του μοντέρνου στόλου που διαθέτει.»

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιώντας άλλη μία στρατηγική κίνηση με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά, η NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕ, ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας αποκλειστικής αντιπροσώπευσης και διανομής στην Ελλάδα και την Κύπρο των ειδών Henry Cottons. Όπως όλα τα είδη ένδυσης και υπόδησης πού εταιρία αντιπροσωπεύει έτσι και τα είδη Henry Cottons θα διανέμονται στο δίκτυο χονδρικής, καθώς και μέσω καταστημάτων λιανικής (monobrand, multibrand, corners, shop-in-a-shop). Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη πρόσφατη επιτυχία της απόκτησης των ειδών Trussardi, επισφραγίζοντας την αποτελεσματικότητα της συνεχούς προσπάθειας της Notos Com να δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους και οικονομικά υγιέστερους Ομίλους της χώρας.»

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση στις 15 Μαϊου 2003, την καταβολή μερίσματος Euro 0,90 ανά μετοχή. Στη συνεδρίασή του στις 24 Φεβρουαρίου 2003, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2002, που παρουσιάζουν κύκλο εργασιών Euro 362,9 εκ. και καθαρό κέρδος προ φόρων Euro 36 εκ. Η γενική οικονομική κατάσταση, η οποία οδήγησε σε πτώση της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου κατά 6% έναντι του 2001, η υποτίμηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ και η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 01.01.99, αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες, που καθόρισαν τα αποτελέσματα του 2002. Χάρις στις υψηλού επιπέδου λειτουργικές της αποδόσεις, και παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κατόρθωσε να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές στην κερδοφορία της.»

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το σύνολο των οικονομικών στοιχείων της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε μητρικό επίπεδο για τη χρήση του 2002. Σε ενοποιημένη βάση ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε στα Euro 606,6 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2001, γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχή αύξηση μεριδίων αγοράς σ' όλες τις γεωγραφικές περιοχές που κινείται ο Όμιλος. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα Euro 65,3 εκ. από Euro 50,2 εκ. το 2001, εμφανίζοντας αύξηση κατά 30,1%. Παράλληλα αυξήθηκε και το περιθώριο του EBITDA margin, γεγονός που αποδίδεται στην προσπάθεια της διοίκησης για μείωση των λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό επί των πωλήσεων. Έτσι το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 17,9% από 21,7% που ήταν το 2001. Βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν σ΄ αυτήν τη βελτίωση, ήταν η αποτελεσματικότερη χρήση του Ανθρώπινου Δυναμικού, η εισαγωγή νέων συστημάτων πληροφορικής καθώς και η λειτουργία του υπερσύγχρονου Logistic Center στην περιοχή της Αυλώνας. Σε επίπεδο Κερδών προ Φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα αποτελέσματα παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 10,1% και προσέγγισαν τα Euro 45,9 εκ. από Euro 41,7 εκ. το 2001. Τέλος τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) αυξήθηκαν κατά 15,3% και διαμορφώθηκαν στα Euro 0,865 ανά μετοχή από Euro 0,75 το 2001. Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως στη χρήση του 2002 ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά η T.C.M. Πολωνίας (Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην Πολωνία) η οποία αποκτήθηκε την προηγούμενη χρονιά και η εταιρεία NG Systems που δραστηριοποιείται στο χώρο των ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιών, τηλεπληροφορικής και Internet. Επίσης στη χρήση του 2002 δεν ενοποιήθηκε η εταιρεία MULTIRAMA η οποία πωλήθηκε τον Ιούνιο του 2002. Με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκαν και τα μεγέθη της μητρικής ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ για το σύνολο της χρήσης του 2002. Ο Κύκλος Εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 25% φθάνοντας τα Euro 516,7 εκ., τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα Euro 61 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,7%, ενώ τέλος τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 14,5% και διαμορφώθηκαν στα Euro 49,13 εκ. Όσον αφορά την μερισματική πολιτική, θα παραμείνει το ίδιο υψηλή όπως και η περσινή. Έτσι η Διοίκηση θα προτείνει μέρισμα στην Γενική Συνέλευση 0,38 Ευρώ ανά μετοχή γεγονός που σημαίνει απόδοση περίπου 3,5% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.»

    UNISYSTEMS Α.Ε.Ε.

    Η εταιρία UNISYSTEMS Α.Ε.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κύκλος Εργασιών ευρώ 49 εκ. και Κέρδη προ φόρων ευρώ 10 εκ. για τη Unisystems το 2002. Εξαιρετικά κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Unisystems για τη χρήση 2002, με δεδομένο ότι επετεύχθησαν σε μία συγκυρία ιδιαίτερα δυσμενή τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε στα ευρώ 49.601.625,79, παρουσιάζοντας μείωση 1%, και τα Κέρδη προ Φόρων έφθασαν τα ευρώ 10.173.667,58, μειωμένα κατά 14 % σε σύγκριση με το 2001. Παράλληλα, μικρή πτώση της τάξης του 7% σημειώθηκε στον ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ευρώ 0,10 ανά μετοχή. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Unisystems αντικατοπτρίζουν τη σταθερότητα της πορείας της σε μία χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο της πληροφορικής. Η διοίκηση της εταιρίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εργάστηκε με συνέπεια για την εδραίωση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο δραστηριοποίησης της. Παράλληλα, πέτυχε να διατηρήσει σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια, απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξής της. Συγκριτικά πλεονεκτήματά της εταιρίας αποτέλεσαν και αποτελούν οι σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές τεχνολογίας, οι μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες της, τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και οι υπηρεσίες της, καθώς και η άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωσή της. Τέλος, το 2002 ήταν για τη Unisystems χρονιά προετοιμασίας για την εντονότερη δραστηριοποίησή της σε νέες αγορές, η οποία σηματοδοτήθηκε από τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την ισχυρή Nortel Networks. Η διοίκηση της Unisystems εκτιμά ότι το 2003 θα είναι ένας ακόμη χρόνος καθοριστικής σημασίας για τις εταιρίες πληροφορικής. Η αναμενόμενη ενεργοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στον κλάδο και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις με πραγματική αξία να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους. Ειδικότερα, η εταιρία αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, καθώς και τον κύκλο εργασιών, ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεών της κατά τα προηγούμενα έτη. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, η Unisystems δεσμεύεται, με στιβαρότητα και μακροπρόθεσμη στρατηγική, στην υλοποίηση του οράματός της.»

    ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:.«Η Intralot ανέλαβε την προμήθεια, εγκατάσταση, υποστήριξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου on-line συστήματος για την διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών του Οργανισμού Τυχερών Παιχνιδιών της FYROM "Lotarija na Makedonija". Με τη νέα σύμβαση ολοκληρώνεται η γεωγραφική εξάπλωση των εργασιών της εταιρίας στα Βαλκάνια, καθώς με τις δραστηριότητες που έχει ήδη αναπτύξει -Ελλάδα, Κύπρο, Γιουγκοσλαβία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία- ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κύριος προμηθευτής συστημάτων και υπηρεσιών για την διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης. Η σύμβαση με τη "Lotarija na Makedonija" είναι 6ετούς διάρκειας και η Intralot θα εγκαταστήσει νέα τερματικά συνδεδεμένα on-line σε όλα τα πρακτορεία του Οργανισμού, αλλά και σε νέα σημεία πώλησης. Ο Οργανισμός διαχειρίζεται τα παιχνίδια: Λόττο, Στοίχημα, Μπίνγκο, Ξυστό, και παιχνίδια σε μηχανήματα με οθόνη. Η έναρξη λειτουργίας του συστήματος θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2003 και η αμοιβή της εταιρίας είναι με ποσοστό επί του τζίρου των διενεργούμενων παιχνιδιών. Παράλληλα, με τη χρήση των τεχνολογικών συστημάτων της Intralot μέσω κλασικών δικτύων διανομής, υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με τον Οργανισμό σε νέα μέσα, καθώς και σε άλλου τύπου παιχνίδια, όπως η οργάνωση και λειτουργία του βιντεολόττο. Η αγορά τυχερών παιχνιδιών της FYROM είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, δεδομένου ότι η χώρα ξεπερνά τις πρόσφατες δυσκολίες και αναμένεται ότι με τα νέα παιχνίδια θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. Euro ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον εκσυγχρονισμό της, η "Lotarija na Makedonija" μπορεί να συμμετάσχει πλέον σε διαβαλκανική διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών, γεγονός που θα αποφέρει επιπλέον αύξηση των εσόδων της.»

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Δυναμική ήταν η παρουσία της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στην Διεθνή Έκθεση Franchising 2003, η οποία διήρκεσε από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία συμμετείχε προωθώντας τα καταστήματά της BARGAIN STORES, με στόχο την δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου FRANCHISING. Το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης για τα BARGAIN STORES, μεταφρασμένο σε περισσότερες από 150 αιτήσεις υποψηφίων μελλοντικών franchisees, οδηγεί αυτονόητα την ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ στην επίσπευση των διαδικασιών για την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όσο και στο σύνολο της επαρχίας της χώρας. Αξιοσημείωτο ήταν άλλωστε το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες για τα προϊόντα των BARGAIN STORES, παρακινώντας τους υπεύθυνους του περιπτέρου της Εταιρείας να τους παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τα σημεία πώλησης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει 5 καταστήματα εκ των οποίων τα (4) τέσσερα βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και το (1) ένα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στοχεύει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει καλύψει τις σημαντικότερες αγορές των περιοχών αυτών, με την δημιουργία καταστημάτων σε σημεία που αποτελούν εμπορικά κέντρα ή εξυπηρετούν γεωγραφικά πολλές περιοχές, δημιουργώντας προορισμούς αγοραστικού ενδιαφέροντος για τους καταναλωτές. Η Εταιρεία μελετά ήδη τις προτάσεις επενδυτικών οίκων του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του δικτύου εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, είτε με χρηματοδότηση, είτε μέσω της απευθείας συμμετοχής τους στην ανάπτυξη του δικτύου, ως franchisees, προσδοκώντας στην μεγαλύτερη δυνατή απόδοση των κεφαλαίων τους. Τα BARGAIN STORES διαθέτουν τεράστια ποικιλία ειδών για το σπίτι, το γραφείο, τα ταξίδια, την διακόσμηση κάθε χώρου, καθώς επίσης αξεσουάρ μόδας, ενδύματα, ηλεκτρονικά και μικρό-έπιπλα. Η επιτυχία τους και η επιβεβαιωμένη προτίμηση των καταναλωτών αποτελούν την συνισταμένη τριών κυρίως παραγόντων, οι οποίοι περιγράφουν και την βασική στρατηγική ανάπτυξης τους. Έτσι η συστηματική ανανέωση των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την αποφυγή εξαντλήσεως της ζήτησης, προκειμένου να μην δημιουργείται παθητικό απόθεμα σε προϊόντα, η ποιότητα σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό κόστος που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καταναλωτών και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών μέσω της άμεσης διαφημιστικής προβολής εξασφαλίζουν την σταθερή και ταχεία ανάπτυξη των BARGAIN STORES που εξελίσσονται ήδη σε βασικό μοχλό της συνολικής ανάπτυξης της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ.»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Τροποποίηση Χρήσης Αντληθέντων Κεφαλαίων

    Η Εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ με επιστολή της στο Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την απόφαση 58/2000 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σε συνέχεια της αιτήσεως μετάταξης της Εταιρείας μας από τη Παράλληλη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., σας ανακοινώνουμε την οριστική διάθεση των Κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την Δημόσια Εγγραφή της Εταιρείας μας το 1994. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Ενημερωτικού Δελτίου της εν λόγω αύξησης τα Αντληθέντα Κεφάλαια, ήτοι 2.08 εκατ. ευρώ, προεβλέπετο να διατεθούν ως ακολούθως: Ποσοστό 40% περίπου ήτοι 0,83 εκατ. ευρώ., για την αύξηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων (μηχανολογικός εξοπλισμός) και, Ποσοστό 60% περίπου ήτοι 1,25 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

    Η Εταιρεία έχει κάνει χρήση του συνόλου των Κεφαλαίων τα οποία άντλησε κατά την Δημόσια Εγγραφή και συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τα Αντληθέντα Κεφάλαια ως ακολούθως: Αύξηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων (επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό): Προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο: 0,83 εκατ. ευρώ, Διατεθέντα Κεφάλαια 15/11/1994 30/9/1995: 1,13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό 0,64 εκατ. ευρώ. Διατεθέντα Κεφάλαια 1/10/1995 31/12/1995: 0,20 εκατ. ευρώ, Πραγματοποιηθείσες Ενέργειες 15/11/1994 31/12/1995: 1,33, Αποκλίσεις: 0,50 εκατ. ευρώ. Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης: Προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο: 1,25 εκατ. ευρώ, Διατεθέντα κεφάλαια 15/11/1994 30/9/1995: 0,55 εκατ. ευρώ, Διατεθέντα Κεφάλαια 1/10/1995 31/12/1995: 0, Πραγματοποιηθείσες ενέργειες 15/11/1994 31/12/1995: 0,75 εκατ. ευρώ, Αποκλίσεις: - 0,50 εκατ. ευρώ. Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων ολοκληρώθηκε την 31.12.1995. Η απόκλιση του ποσού των 0,19 εκατ. για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στην υστέρηση του προγράμματος υλοποίησης των δημοσίων έργων τα προηγούμενα χρόνια και στην απόφαση της Διοίκησης της Εταιρίας να προβεί μόνο σε αναγκαίες και απαραίτητες αγορές μηχανολογικού εξοπλισμού για την εκτέλεση των υφιστάμενων για την περίοδο εκείνη έργων. Περαιτέρω, η απόκλιση των 0,19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και η απόκλιση ποσού 0,50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: - Ποσό 0,41 εκατ. ευρώ για την αγορά οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη για τη στέγαση των αποθηκευτικών χώρων της Εταιρίας στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην Κρήτη με σκοπό τη μελλοντική αξιοποίηση της έκτασης. - Ποσό 0,20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έναρξης κατασκευής των ιδιόκτητων γραφείων της Εταιρίας στην Αθήνα και - Ποσό 0,07 εκατ. ευρώ για την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας DIEKAT CONSTRUCT Srl. στην Ρουμανία η οποία κρίθηκε απαραίτητη δεδομένης της ανάπτυξης της κατασκευαστικής αγοράς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία.

    Οι δαπάνες έκδοσης που ανήλθαν σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της εν λόγω αύξησης σε 0,29 εκατ. ευρώ περίπου καλύφθηκαν από την ρευστότητα της Εταιρείας.»

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Τροποποίηση Χρήσης Αντληθέντων Κεφαλαίων

    Η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η παροχή διευκρινίσεων επί των αναθεωρήσεων και μεταβολών του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρίας, οι οποίες έχουν εγκριθεί με την από 17.06.2002 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και με την από 20.12.2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, το συνολικό ύψος του Επενδυτικού Σχεδίου της Εταιρίας για τα έτη 2001-2003 είχε ορισθεί στο ποσό των 7.483.000 ευρώ. Από την έκδοση αντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ύψους 2.386.165 ευρώ μετά τα έξοδα. Αρχικά προβλεπόταν ότι τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για τις ακόλουθες κατηγορίες επένδυσης: α) δημιουργία διεύθυνσης έρευνας και ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων, β) κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, και ιδίως λόγω καθυστέρησης κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και ιδιωτική τοποθέτηση και λόγω διαφορών που προέκυψαν μεταξύ προβλεπομένων και τελικώς αντληθέντων κεφαλαίων , η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας με την από 17.06.2002 απόφαση της ενέκρινε την αναθεώρηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Εταιρίας. Οι εγκριθείσες αναθεωρήσεις αφορούσαν αποκλειστικά την αλλαγή κατανομής κονδυλίων από τις προαναφερόμενες κατηγορίες επενδύσεων σε άλλες υποκατηγορίες επενδύσεων της ιδίας κατηγορίας και δεν συνεπάγονταν μεταβολή του αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου, αναλυτικά δε έχουν ως ακολούθως: α) στην κατηγορία "Δημιουργία Διεύθυνσης Έρευνας & Ανάπτυξης Καινοτομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών" αποφασίσθηκε να διατεθούν από τα αντλούμενα κεφάλαια 457,8 χιλ. ευρώ ενώ αρχικά προβλεπόταν όπως διατεθεί ποσό 1.109 χιλ. ευρώ, β) στην κατηγορία "Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Νέας Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη" αποφασίσθηκε να διατεθούν από τα αντλούμενα κεφάλαια 1.071 χιλ. ευρώ ενώ αρχικά προβλεπόταν όπως διατεθεί ποσά 1.277 χιλ. ευρώ. Σε συνέχεια των κατά τα ανωτέρω αλλαγών, παρέμειναν αδιάθετα κεφάλαια ύψους 857,20 χιλ. ευρώ, τα οποία η Γενική Συνέλευση των μετόχων με την από 17.06.2002 απόφαση της όρισε όπως διατεθούν ως εξής: 1. Επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό: 205.20 χιλ. Ευρώ. 2. Επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα: 258.00 χιλ. Ευρώ. 3. Αγορά εξοπλισμού: 394.00 χιλ. Ευρώ. Σύνολο: 857.20 χιλ. Ευρώ. Τα λοιπά απαιτούμενα ποσά για την ολοκλήρωση των επενδύσεων στις συγκεκριμένες κατηγορίες, ορίστηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν από ιδία κεφάλαια της Εταιρίας. Στη συνέχεια, με την από 20.12.2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, αποφασίστηκε όπως ποσό 88.000 ευρώ εκ των αντληθέντων κεφαλαίων, το οποίο είχε οριστεί ότι θα διατεθεί για την κατηγορία δράσεων «Επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» και ειδικότερα στην υποκατηγορία συμμετοχή σε εταιρία "Environmental engineering", διατεθεί για την ίδρυση νέας εταιρίας με την επωνυμία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, με σκοπό την διαχείριση επιχορήγησης του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια του προγράμματος "ΕΛΕΥΘΩ". Η ανωτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τελεί υπό την έγκριση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας. Πέραν των προαναφερομένων, δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλη μεταβολή ή αναθεώρηση επί του Επενδυτικού Σχεδίου της Εταιρίας. Τέλος, σημειώνουμε ότι η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της έως την 31.12.2002.»

    ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    Τροποποίηση Χρήσης Αντληθέντων Κεφαλαίων

    Η εταιρία ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η αποφασισθείσα από την Έκτακτη Γ.Σ των μετόχων της 27/12/2002 τροποποίηση του προορισμού και της χρήσης μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων επί του εγκριθέντα πίνακα διάθεσης αυτών από την Τακτική Γ.Σ των μετόχων της 30/6/2001, με την αποδέσμευση του συνολικού ποσού των 2.201,03 χιλ. ευρώ από το κονδύλι της κατασκευής αυτοχρηματοδοτούμενων έργων στη Ρουμανία (υπ'αριθ.6 στήλης προορισμού κεφαλαίων) και την μεταφορά του στα κονδύλια: α) της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας "ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε" (υπ'αριθμ.2 στήλης προορισμού κεφαλαίων) κατά το ποσό των 132,07 χιλ.ευρώ (και πέραν του εγκριθέντος ποσού των 730,74 χιλ. ευρώ), γεγονός το οποίο αναφέρεται και στο εγκεκριμένο Ετήσιο Δελτίο Απολογισμού χρήσης 2001 της εταιρείας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε και β) των κεφαλαίων κίνησης (υπ'αριθ.4 στήλης προορισμού κεφαλαίων) κατά το ποσό των 2.068,96 χιλ. ευρώ, οφείλεται στην σημειωθείσα σημαντική καθυστέρηση έναρξης κατασκευής του έργου της ανέγερσης του μεγάρου των κεντρικών γραφείων της ROMTELECOM στο Βουκουρέστι, για λόγους ανεξάρτητους των προγραμματισμένων επενδυτικών σχεδιασμών της εταιρείας και οφειλόμενους σε εσωτερικά θέματα του κυρίου του έργου. Συνεπεία αυτών, σταμάτησε οποιαδήποτε εξέλιξη υλοποίησης του παραπάνω έργου. Εν τω μεταξύ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας μας EUROROM CONSTRUCTII 97 SRL και της εταιρείας LAMDA DEVELOPMENT SA για την ίδρυση στη Ρουμανία της εταιρείας "LAMDA OLYMPIC SRL", με σκοπό την ανέγερση και εκμετάλλευση οικιστικού συγκροτήματος 93 διαμερισμάτων σε οικόπεδο εκτάσεως 9,2 στρεμ. στην περιοχή Herastrau του Βουκουρεστίου Ρουμανίας. Στην ιδρυθείσα αυτή εταιρεία, η θυγατρική εταιρεία μας EUROROM CONSTRUCTII 97 SRL συμμετέχει με ποσοστό 50%, έχοντας εισφέρει το παραπάνω οικόπεδο, τις δαπάνες μελετών και αδειών και τα έξοδα κατασκευής (μέχρι την ημερομηνία σύστασης της ως άνω νέας εταιρείας) και η εταιρεία LAMDA DEVELOPMENT SA με το υπόλοιπο 50%, με εισφορά μετρητών. Κατά συνέπεια εξέλιπε η ανάγκη εκταμίευσης κονδυλίων για την χρηματοδότηση του ως άνω έργου.»

    Α. ΚΑΛΠΙΝΗΣ Ν. ΣΙΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία Α.ΚΑΛΠΙΝΗΣ Ν.ΣΙΜΟΣ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αυξήσεις μεγεθών στο έτος 2002 σημειώθηκαν τόσο από την εισηγμένη εταιρεία, όσο και σε ενοποιημένη βάση. Ειδικότερα οι Ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 85,73εκ Ευρώ από 66,83εκ Ευρώ του έτους 2001 σημειώνοντας αύξηση 28,3%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (αφού αφαιρέθηκαν τα αναλογούντα στους μετόχους μειοψηφίας) ανήλθαν στο 2002 σε 5,59εκ Ευρώ έναντι 2,34εκ Ευρώ του περσινού έτους σημειώνοντας αύξηση 139%. Αντίστοιχα η εισηγμένη Α.ΚΑΛΠΙΝΗΣ - Ν.ΣΙΜΟΣ ΑΕΒΕ αύξησε τις πωλήσεις της κατά 19,5% στα 71,37εκ Ευρώ έναντι 59,72εκ Ευρώ του αντίστοιχου περσινού έτους και τα καθαρά προ φόρων κέρδη κατά 117% φτάνοντας στα 5,32εκ Ευρώ έναντι 2,45εκ Ευρώ την περίοδο του 2001. Τα αποτελέσματα αυτά, οφείλονται στην απόδοση των νέων επενδύσεων, στην αύξηση των πωλήσεων και στην διατήρηση βελτιωμένου επιπέδου τιμών στις διεθνείς αγορές.»

    RIDENCO Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας RIDENCO A.E. ανακοινώνει ότι: Ο συνολικός κύκλος εργασιών της Εταιρείας κατά την χρήση 2002 ανήλθε σε 24,45 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 10,8% εν σχέσει με την χρήση του έτους 2001. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν κατά την χρήση του 2002 σε 3,07 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 30% περίπου με την χρήση του 2001 και 0,16 εκατομμύρια ευρώ εν σχέσει με την εκτίμηση του έτους 2002 που παρουσιάζεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Εταιρεία. Η τελευταία αυτή θετική απόκλιση προήλθε κυρίως από πραγματοποίηση χαμηλότερων αποσβέσεων, ανοργάνων εξόδων - εσόδων και χρηματοοικονομικών δαπανών.

    GOODY'S Α.Ε.

    Η εταιρία GOODY'S A.E. ανακοινώνει την συμμετοχή της με ποσοστό 99.99% στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας εταιρίας "ΚΑΦΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Α.Ε.". Η εταιρία αυτή θα λειτουργήσει κατάστημα FLOCAFE με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Λ. Πεντέλης 41 & Σισμανογλείου 2. Καθώς πρόκειται για νεοϊδρυθείσα εταιρία δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για την παραπάνω εταιρία.

    ΛΑΝ ΝΕΤ Α.Ε.Β.Ε.Τ.

    Στα πλαίσια της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρία γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μετά την από 20.02.2003 συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρίας έχει προκύψει αλλαγή στην σύνθεση του ως ακολούθως: Θωμάς Χ. Λαναράς - Πρόεδρος (εκτελεστικό μέλος), Ιωάννης Στεριώτης - Αντιπρόεδρος (ανεξάρτητο-μη εκτελεστικό μέλος), Δημήτριος Ράϊκος - Διευθύνων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος), Σταύρος Παπαπαναγιώτου - Διευθύνων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος), Βασίλης Τσιλιμπάρης -Σύμβουλος (ανεξάρτητο-μη εκτελεστικό μέλος), Περικλής Κατσιούλας - Σύμβουλος (ανεξάρτητο-μη εκτελεστικό μέλος).»

    ΜΠΑΛΑΦΑΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και Κ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ Α.Τ.Ε. απέκτησαν πτυχίο 6ης τάξεως και η εταιρία ΕΡΚΑΤ Α.Ε. πτυχίο 5ης τάξεως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2940/01.

    INFO QUEST Α.Ε.Β.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Info-Quest A.E.B.E. γνωστοποιεί ότι στη συνεδρίασή του της 24ης Φεβρουαρίου 2003 εξέλεξε την κα ’ννα Γιαννακάκου-Ραζέλου ως μέλος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους κου Δαυίδ Σαμουήλ.

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    QUALITY & RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε.

    Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης, με την από 24/2/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζω ότι ύστερα από χρηματιστηριακές συναλλαγές στις 20/2/2003, το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ στην εταιρία QUALITY & RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε., ανήλθε σε 5,0003%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: QUALITY & RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. Υπόχρεος: Παύλος Ψωμιάδης. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου και αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 4,9928% ήτοι 1.353.650 (19/2/2003) κοινές ονομαστικές μετοχές (σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας: 27.112.000). Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου και αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου μετά την μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 5,0003% ήτοι 1.355.680 (20/2/2003) κοινές ονομαστικές μετοχές (σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας: 27.112.000). Αιτία μετοχικής μεταβολής: Αγορά. Ημ/νία μεταβολή ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου του υπόχρεου αναγγελίας: 20/2/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 24/2/2003.»

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Σκόπια, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Με τις συναντήσεις που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, τον ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και τον Επίτροπο Κρις Πάτεν, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες.

    Η κ. Μίτρεβα ενημέρωσε τον κ. Ρόμπερτσον για τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον σκοπιανό στρατό και για την πρόοδο της χώρας της όσον αφορά την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Επίσης, συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Σκόπια, μαζί με την Αλβανία και την Κροατία, με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συζήτησε με τον κ. Σολάνα θέματα σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αποστολής των δυνάμεων της ΕΕ στην ΠΓΔΜ και την επικείμενη διάσκεψη για την ασφάλεια των συνόρων που θα γίνει στα Σκόπια, στις 22 και 23 Μαίου.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας της Οχρίδας ήταν το θέμα των συνομιλιών με τον Κρίστοφερ Πάτεν. Η κ. Μίτρεβα ζήτησε χρηματική βοήθεια για την εφαρμογή της συμφωνίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Συζήτησαν επίσης για το διυλιστήριο ΟΚΤΑ, το οποίο είναι ιδιοκτησία των «Ελληνικών Πετρελαίων». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να διατυπώσει τη γνώμη της από νομικής άποψης για την επίλυση του προβλήματος του μονοπωλίου που έχει η ΟΚΤΑ στα Σκόπια.

    [15] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ διεκδικώ την ηγεσία για να αναλάβω να οδηγήσω το κόμμα μας στην κοινωνία με στόχο να το διευρύνουμε, να το μεγαλώσουμε κοιτάζοντας προς τον κεντρώο χώρο'' είπε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας πως στην καινούργια εποχή που ανατέλλει για την Κύπρο και για το πολιτικό της σύστημα, ο ΔΗΣΥ χρειάζεται έναν πολιτικό ηγέτη ''με πολιτικό λόγο, απήχηση και διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και όχι έναν κομματικό αρχηγό που να βλέπει μόνο προς τα μέσα''.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τις επαφές και συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με την ελλαδική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρέχει τη σταθερή υποστήριξη και συμπαράστασή της στην επιτέλεση των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ''κάναμε μια λεπτομερή ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού, καθώς και για τις πιθανές και προβλεπόμενες εξελίξεις στις επόμενες ημέρες''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος έχουν συμφωνήσει στους τρόπους χειρισμού και στις θέσεις τους και δεν διαπίστωσαν ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Κύπρου.

    ''Είμαι, γενικά, ικανοποιημένος και αισθάνομαι πιο ενισχυμένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση'', δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ''για αντιμετώπιση των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν''.

    Για το έγγραφο το οποίο του επεδόθη από τα Ηνωμένα Εθνη πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, είπε πως πρόκειται για ένα μνημόνιο, όπως έχει κατ' επανάληψιν εξηγήσει, για τα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι τώρα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια από τα σημεία αυτά να περιληφθούν στο τρίτο σχέδιο Ανάν, το οποίο αναμένεται ότι θα δοθεί στις δύο πλευρές κατά την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο νησί.

    Για τις αιτιάσεις της Αγκυρας, ότι η επιστροφή της Καρπασίας στους Ελληνοκύπριους θα απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να ευσταθεί ως απειλή ''το να επιστρέψουν οι Ε/Κ στα σπίτια και στις περιουσίες τους, χωρίς στρατό, χωρίς οπλισμό, χωρίς κανέναν τρόπο να απειλήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας''. Ως προς την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει πριν από την 1η Μαρτίου.

    Κατά τις επαφές του στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν επίσης για το μνημόνιο που του είχε δοθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο σχέδιο που προσπαθεί να διαμορφώσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν «θα είναι το σχέδιο που θα είναι εύκολα διαπραγματεύσιμο και πιο κοντά στις πραγματικότητες στο νησί».

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Οριακές απώλειες της τάξης του 0,06% κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο επίπεδο των 89 μονάδων, κλείνοντας στις 89,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ένα εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένες τιμές που παρατηρήθηκαν σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες.

    Οριακή πτώση της τάξης του 0,19% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 347,67 μονάδες.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΙΣ 61.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Τον «μαγικό αριθμό» των 61.000 πέρασαν οι αιτήσεις εθελοντισμού προς την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Έφθασαν πλέον τις 61.018, δεκατρείς μήνες μετά την επίσημη έναρξη της κυκλοφορίας της Επίσημης Αίτησης Εθελοντισμού. Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη των αναγκών της διοργάνωσης απαιτούνται 60.000 εθελοντές.

    Εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση του κοινού από την ημέρα που άρχισε η διαφημιστική καμπάνια με την προβολή του τηλεοπτικού σποτ για τον Εθελοντισμό της ΑΘΗΝΑ 2004 (30 Ιανουαρίου 2003), όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Προσέλκυσης.

    Από τη μέρα εκείνη :

    - οι κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του εθελοντισμού έχουν αυξηθεί κατά 42,5%

    - οι έντυπες αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 45%

    - οι ηλεκτρονικές έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες ημερομηνίες του προηγούμενου μήνα.

    Την ίδια μέρα έναρξης προβολής ξεκίνησε το Πρόγραμμα Επιλογής Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004, με την πιλοτική εφαρμογή συνεντεύξεων 250 υποψηφίων Εθελοντών το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού, δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι εθελοντές και υποψήφιες εθελόντριες καλούνται τους επόμενους μήνες από την ΑΘΗΝΑ 2004 σε μια προσωπική συνέντευξη, διάρκειας 45΄ η οποία γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή των δεξιοτήτων και της ενδεχόμενης εμπειρίας των εθελοντών καθώς και η δυνατότητα τοποθέτησης τους στις κατάλληλες θέσεις -σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των Αγώνων αλλά και με τις προτιμήσεις τους - κάτι που χρειάζεται να γίνει το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε η επιλογή και η εκπαίδευση των εθελοντών να γίνει έγκαιρα.

    Για τον Μάρτιο 2003, ο αριθμός των συνεντεύξεων πάντα από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό- αναμένεται να ανέλθει στις 3.000, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο 2003 ο αριθμός θα αυξηθεί σε 4.000 συνεντεύξεις μηνιαίως. Συνολικά, με τους ρυθμούς αυτούς, στα τέλη του Ιουλίου 2003 θα έχουν γίνει συνεντεύξεις σχεδόν στο σύνολο των μέχρι στιγμής υποψηφίων εθελοντών που προέρχονται από την Αττική. Στη συνέχεια Θα γίνουν συνεντεύξεις σε όσους προέρχονται από τις Ολυμπιακές Πόλεις και εκτός Ελλάδος.

    Επόμενο στάδιο του Προγράμματος Εθελοντισμού είναι η εκπαίδευση τους, η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά εντός του 2003 και περιλαμβάνει 3 φάσεις:

    Εισαγωγική Εκπαίδευση, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι εθελοντές να μάθουν περισσότερα για τον Ολυμπισμό και τον Εθελοντισμό,

    Εκπαίδευση στις Εγκαταστάσεις, όπου θα εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο χώρο στον οποίο θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και

    Εξειδικευμένη Εκπαίδευση, όπου θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν κατά την εκτέλεση του έργου τους.

    Το πρόγραμμα Προσέλκυσης Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004 συνεχίζεται, παράλληλα, με τη δεύτερη φάση της διαφημιστικής επικοινωνίας με το τηλεοπτικό σποτ «Θυμάσαι;».

     Με μια σειρά εικόνων προσδοκίας, ενθουσιασμού και χαράς γίνεται μία αναδρομή στην ανακοίνωση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα και αναδεικνύονται τα συναισθήματα των ανθρώπων την ιστορική εκείνη στιγμή της ανακοίνωσης - που είναι, άλλωστε είναι και τα βασικά συναισθήματα των Ολυμπιακών Αγώνων: χαρά, γιορτή, υπερηφάνεια και διάθεση για συλλογική προσπάθεια.

     Το μήνυμα που περνάει μέσα από τηλεοπτικό αυτό σποτ είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν το πρόσωπο και την ψυχή των Εθελοντών που βοηθούν στη διοργάνωσή τους - και συνεπώς οι Αγώνες του 2004, που θα προβάλλουν την ανθρώπινη διάσταση τους θα είναι και μοναδικοί «γιατί θα έχουν το δικό μας πρόσωπο», το Ελληνικό.

     

    [20] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Επιστροφή στην ευρωπαϊκή δράση του μπάσκετ για τους «ερυθρόλευκους». Η πρεμιέρα της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκα θα γίνει στη Λιουμπλιάνα για τον Λευτέρη Σούμποτιτς και τους παίκτες του. Μια πρεμιέρα που σίγουρα κρύβει πολλές δυσκολίες.

    «Για μένα η Ολύμπια αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωλίγκα. Δεν υπάρχει κάποιο κρυφός λόγος για την πορεία της. Είναι μια ομάδα που τις δυο τελευταίες χρονιές αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ξεκίνησε φέτος χωρίς άγχος και απαιτήσεις από  τον κόσμο. Ήρθαν δυο, τρία συνεχόμενα καλά αποτελέσματα και οι παίκτες της γέμισαν  θάρρος», επισήμανε ο «Πίξι», την φανέλα της οποίας είχε φορέσει για 12 χρόνια.

    Ο Σούμποτιτς γνωρίζει τους συμπατριώτες του καλύτερα από τον καθένα: «Για να σας δώσω να καταλάβετε, η  Ολύμπια παίζει το μπάσκετ που εδώ στην  Ελλάδα παίζει ο Ηρακλής. Με ένα κοντό τεσσάρι τον Χούκιτς και με πολύ επικίνδυνους παίκτες στην περιφέρεια. Σε κάθε παιχνίδι  σουτάρουν μέσο όρο 20 τρίποντα και με πολύ καλά ποσοστά. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι δεν πάμε για τη νίκη, που θα μας ανοίξει το δρόμο για το φάιναλ φορ. Όλοι λένε ότι η Μπαρτσελόνα είναι το μεγάλο φαβορί, κι εγώ πιστεύω ότι έχει προβάδισμα, αλλά καμία ομάδα  δεν είναι 100% φαβορί σ' αυτή τη φάση», αναφέρει ο τεχνικός του Ολυμπιακού.

    Τι πρέπει να κάνουν όμως οι παίκτες του για να φύγουν νικητές από τη Σλοβενία; «Για να κερδίσουμε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλοί στην άμυνα. Όχι όπως με τον Ηρακλή και την Ολύμπια. Αυτό που με προβληματίζει είναι η κούραση με τα συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τίποτα  για αυτό. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Σούμποτιτς.

    Ο τεχνικός του Ολυμπιακού αφού επισήμανε ότι δεν βλέπει τον αγώνα της Πέμπτης σαν μια ευκαιρία για να πάρει ο Ολυμπιακός «εκδίκηση» για την περσινή ήττα αποκλεισμό στο ΣΕΦ, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες του: «Εγώ ζητάω από τα παιδιά να δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά κάποιες φορές είναι αδύνατο να το κάνεις. Μετά την Πρωτοχρονιά μας ήρθαν όλοι οι τραυματισμοί.  Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες, αλλά σίγουρα με προβλήματα δεν μπορείς να δουλέψεις σωστά. Αυτό που μπορώ να πω όμως για τα παιδιά είναι ένα μεγάλο μπράβο. Όλοι οι παίκτες που είναι φέτος στην ομάδα τη νοιάζονται και την αγαπάνε πολύ. Θέλουν να την οδηγήσουν ψηλά. Τι να πω για τον Ντε Μάρκο, που έχει πρόβλημα με το γόνατό του κι άλλος στη θέση του δεν θα το συζητούσε και να παίξει. Αυτός όμως δεν χάνει προπόνηση. Τι να πω για τον Ινιάκι; Έρχεται στις προπονήσεις με κάκωση στο δάχτυλο. Ο Τόμιτς, τραυματίστηκε στο παιχνίδι με  τον Ηρακλή, έπαιξε σ' όλο το παιχνίδι και με την Ολύμπια ήταν φανταστικός. Στον Χουάν είπαν οι γιατροί ότι μπορεί να ξανατραυματιστεί και να χρειαστεί εγχείριση, αλλά αυτός από μόνος του ζητάει να του τοποθετηθεί νάρθηκας και να κάνει ένεση για να παίξει. Αυτό βγαίνει από την  καρδιά τους και η καρδιά δεν πληρώνεται ούτε με δισεκατομμύρια», συμπλήρωσε ο κ. Σούμποτιτς.

    [21] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΑΜΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Οι πολλές απουσίες είναι αυτές που προβληματίζουν τον προπονητή του Ηρακλή, Ευγένιο Γκέραρντ. Στο επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος κόντρα με το Αιγάλεω στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής ο Ολλανδός τεχνικός δεν θα έχει στην διάθεσή του τους Γιώργο Ξενίδη, Ρετζίλιο Φρέιντε και τον Παναγιώτη Μπαχράμη, καθώς και τους τιμωρημένους Μιλόγεβιτς και Χατζί. Αριθμός παικτών αρκετά μεγάλος για να μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, την στιγμή που αναπόφευκτα δημιουργούνται πολύ μεγάλα κενά.

    Από την άλλη η ψυχολογία στην ομάδα είναι διάχυτη. Ειδικά μετά την σπουδαία εκτός έδρας νίκη, αφού η ομάδα κατάφερε να πάρει τους τρεις εκτός έδρας βαθμούς μετά από δυόμιση μήνες. Το πρώτο μέλημα του κ. Γκέραρντ είναι να βρει λύσεις για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν με την απουσία των πέντε παικτών. Το μόνο ευχάριστο για τον ίδιο είναι ότι επανέρχεται ο Τάσος Κατσαμπής. Ο έμπειρος αμυντικός ξεπέρασε τον μικροτραυματισμό του και θα βρίσκεται κανονικά στην διάθεση του Ολλανδού τεχνικού.

    [22] ΠΑΛΗ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια της πάλης Σοφία Πουμπουρίδου μεταβαίνουν αύριο πέντε αθλήτριές μας στην Τουρκία, προκειμένου να αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο στην ’γκυρα, σε ένα αρκετά ενδιαφέρον τουρνουά ανδρών και γυναικών.

    Την αποστολή των γυναικών αποτελούν οι εξής κατά κατηγορία βάρους αθλήτριες:

    48 κιλά: Μυρσίνη Κολώνη

    55 κιλά: Σοφία Πουμπουρίδου, Ζωή Αθανασιάδου

    63 κιλά: Αγόρω Παπαβασιλείου

    72 κιλά: Αικατερίνη Σιαβού

    Στο ίδιο τουρνουά θα αγωνιστούν και οι παρακάτω πέντε παλαιστές μας της ελευθέρας:

    60 κιλά: Θέμης Ιακωβίδης, Μ. Ασλανασβίλι

    74 κιλά: Φέλιξ Πολυανίδης

    96 κιλά: Σταμάτης Γιαγιάς

    120 κιλά: Αναστάσιος Συμεωνίδης

    [23] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Εντυπωσιακές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι δυο Ολυμπιονίκες μας παλαιστές, Αλέξανδρος Καρντάνοφ και Αβνταντίλ Ξανθόπουλος, στο διεθνές τουρνουά στο Κίεβο, όπου αγωνίστηκαν και ξεχώρισαν, αφού επέστρεψαν με ένα χρυσό μετάλλιο και ένα χάλκινο αντίστοιχα.

    Συγκεκριμένα ο Καρντάνοφ στην πρώτη του διεθνή έξοδο εφέτος, όχι μόνο πέτυχε να κερδίσει όλους τους αντιπάλους του στην κατηγορία των 55 κιλών, αλλά και να νικήσει τον πρώτο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Αμπτουλάγιεφ, κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο.

    Ο Ξανθόπουλος, που κι αυτός πραγματοποίησε την πρώτη του εφετινή έξοδο, είχε εξίσου καλή απόδοση, αφού πέτυχε στα 96 κιλά της ελευθέρας να καταταγεί 3ος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Γεγονός είναι πάντως ότι και οι δύο παλαιστές μας έδειξαν πως βρίσκονται σε καλό δρόμο και πως θα πρέπει να αναμένονται κι εφέτος ξεχωριστές διακρίσεις και από τους δύο.

    [24] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    ’καρπες απέβησαν οι διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον να πείσει τη Ρωσία να ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, μετά από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ρωσική στάση στο ιρακινό ζήτημα.

    Ανέφερε ωστόσο ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών για το θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του γαλλογερμανικού άξονα που υποστηρίζει να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους επιθεωρητές ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Βαγδάτη.

    Από την πλευρά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία κατέθεσαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, το οποίο αναφέρει ότι η χώρα έχασε και την τελευταία ευκαιρία αφοπλισμού με ειρηνικά μέσα.

    [25] Ο ΟΗΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη απάντηση από τη Βαγδάτη σχετικά με το αίτημά τους για την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2, δήλωσε ο Χανς Μπλιξ.

    Ο κ. Μπλιξ αξίωσε από τη Βαγδάτη ν' αρχίσει να καταστρέφει ως την 1η Μαρτίου τους πυραύλους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 25 Φεβρουαρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Το Κόμμα Λικούντ και η Εθνική Ενωση (συνασπισμός μικρών κομμάτων της Ακροδεξιάς με επτά βουλευτές) κατέληξαν σε συμφωνία για την συμμετοχή της σε μία κυβέρνηση υπό τον Αριέλ Σαρόν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο Σαρόν θα διαθέτει 68 βουλευτές σε σύνολο 120 που έχει η Κνεσέτ.

    Σημειώνεται ότι η Εθνική Ενωση αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    [27] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ

    Αλαμπάμα, 25 Φεβρουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε από τη επίθεση ένοπλου άνδρα στην περιοχή Χαντσβιλ της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο ένοπλος εισήλθε στα γραφεία της υπηρεσίας ευρέσεως εργασίας Labor Ready Inc. στο Χαντσβιλ, 178 μίλια βορειοδυτικά της Ατλάντα και άρχισε να πυροβολεί.

    Τρία άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τον τόπο της επίθεσης και ένας 55χρονος άνδρας υπέκυψε στα τραύματα του ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Ενας 46χρονος άνδρας νοσηλεύεται και είναι εκτός κινδύνου ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

    Η εταιρία Τακόμα, στην οποία ανήκει το γραφείο ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τις ταυτότητες των θυμάτων και τα αίτια της επίθεσης.

    Οι αρχές δεν αποκάλυψαν στοιχεία για το αν συνελήφθη ο δράστης ή όχι.

    Ο.Κ.

    [28] ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 25 Φεβρουαρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε σήμερα το απόγευμα ότι «χρειάζεται ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ για να αποφευχθεί ο πόλεμος» και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος ο κ Μπους απάντησε ότι είναι αναγκαίος ο "πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι "ο Σαντάμ Χουσείν δεν έχει αφοπλιστεί και είναι ώρα γι αυτόν να το κάνει".

    Τέλος ο Μπους ελπίζει στην υιοθέτηση του νέου ψηφίσματος από τον ΟΗΕ αλλά επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο.

    Ο.Κ.

    [29] ΑΙΧΜΕΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Με αιχμές κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Βίκτωρα Αρδίτη απαντά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. Βασίλης Κολοβός, στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν χτες 59 άνθρωποι του θεάτρου στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Οι άνθρωποι του θεάτρου επικαλούνται στην επιστολή τους δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για τις δηλώσεις του κ. Κολοβού στη γενική συνέλευση των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε., σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η. άφησε αιχμές κατά του "πανεπιστημιακού κατεστημένου και του εβραϊκού λόμπι". Επιπλέον, τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να ξεσηκώσει τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή και προσθέτουν ότι οι δηλώσεις του κ. Κολοβού αποτελούν ακραία και δυσοίωνα φαινόμενα.

    Σε γραπτή του δήλωση με την οποία απαντά στην επιστολή, ο κ. Κολοβός εκφράζει την έκπληξη και την αγανάκτησή του. Προσθέτει, δε, ότι αρκετοί από αυτούς που υπογράφουν την επιστολή συνεργάζονται με ποικιλόμορφες και ειδικές σχέσεις με το "καθεστώς Αρδίτη το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί περισσότερο από ενάμιση χρόνο και έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο".

    Ο κ. Κολοβός κατηγορεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. ότι σκόπιμα παγίδευσε με την ελάχιστη αλήθεια αυτούς που υπογράφουν την επιστολή.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι με αφορμή τις θέσεις για τριχοτόμηση του Κ.Θ.Β.Ε., που ακούστηκαν από τους πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στο συμπόσιο για 40 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου, αναρωτήθηκε σε τι αποσκοπεί η πληθώρα θεατρολόγων του πανεπιστημίου στο Κ.Θ.Β.Ε.

    Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η. τονίζει ότι στη γενική συνέλευση των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. ακούστηκαν απόψεις για άτομα και κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το εβραϊκό λόμπι, που θα μπορούσαν να έχουν λόγο στις εξελίξεις του θεάτρου. Ο ίδιος είπε ότι και αυτό πρέπει να εξεταστεί.

    Σημειώνεται ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπολειτουργεί για έκτη βδομάδα εξαιτίας της στάσης εργασίας των ηθοποιών, που διαμαρτύρονται για την μη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο κ. Κολοβός σημειώνει ότι προσήλθε στη γενική συνέλευση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με υπερβολικά υποχωρητικές προτάσεις για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κολοβό, ο Βίκτωρ Αρδίτης αρνήθηκε κάθε συζήτηση και δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Μεσολάβηση και στη Διαιτησία, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η σύμβαση μεταξύ Σ.Ε.Η και Κ.Θ.Β.Ε, ενώ προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των ηθοποιών θα καταφύγει σε προσωρινά μέτρα για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές.

    [30] ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ-ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΘΒΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (16:45 UTC+2)

    Σκληραίνει η στάση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που εξαγγέλλει και γι αυτή την εβδομάδα στάσεις εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με αφορμή την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στην προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα οι στάσεις εργασίας αρχίζουν από την Τετάρτη και έτσι αδειάζουν εντελώς οι σκηνές του θεάτρου, ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εκτός από τις στάσεις εργασίας εξαγγέλλει για το Σάββατο 1η Μαρτίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

    Να σημειωθεί ότι οι στάσεις εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ για πέντε εβδομάδες γίνονταν από Πέμπτη ως Κυριακή με αποτέλεσμα να δίνονται μόνο οι παραστάσεις της Τετάρτης ενώ αυτή την εβδομάδα δεν θα δοθεί καμία παράσταση.

    Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας έχει ως εξής: αύριο 10-12.01 και 18.00-20.00, στις 27/2 από τις 10.00 έως 12.01 και από 21.00 έως 22.00, στις 28/2 από τις 10.00 πμ έως 12.01 και από τις 21.00 έως 22.00, την 1/3 θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία και στις 2/3 θα συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας από 11.00 έως 12.01, από 14.00 έως 16.00 και από 19.00 έως 20.00.

    [31] Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΜΕ ΤΑ "ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (15:14 UTC+2)

    «Χορέψετε χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε γιατί σε τούτο το ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε». Με αυτό το σύνθημα θα υποδεχτούν η Δόμνα Σαμίου και περίπου 150 συνεργάτες της (μουσικοί τραγουδιστές χορωδοί χορευτές) το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 & 5 Μαρτίου στις σε μία παράσταση με τίτλο «Αποκριάτικα» που θα περιλαμβάνει σατιρικά έως «άσεμνα» τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, που θα περιλαμβάνει επίσης κωμικά στιγμιότυπα, χαρακτηριστικά των ημερών. Στο πλευρό της Δόμνας Σαμίου θα εμφανιστούν τα Χάλκινα της Κοζάνης καθώς και οι χορευτικές ομάδες Περπερούνα, Μπουλούκι Γραμμενίτσας, του Φανού Κοζάνης και του δήμου Σοχού.

    Η παράσταση βασίζεται σε μία ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο τραγούδια που περιλαμβάνονται στο CD της Δόμνας Σαμίου με τίτλο «Αποκριάτικα» που κυκλοφόρησε πριν 8 χρόνια. Η Δόμνα Σαμίου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τις παραστάσεις στο ΜΜΘ ανέφερε ότι το χαρακτηριστικό των αποκριάτικων τραγουδιών είναι η σάτιρα και η αθυροστομία που έχε ως στόχο τους παπάδες και τις παπαδιές, τους καλόγερους και τις καλογριές , του γέρους και τις γριές γιατί, όπως είπε, αυτοί βρίσκονται έξω από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα τόνισε ότι τα τραγούδια αυτά που είναι κομμάτια της λαϊκής μας παράδοσης δεν συνδέονται απλώς με την αρχαιότητα και την εποχή που οι άνθρωποι λάτρευαν τον φαλλό ως σύμβολο γονιμότητας, αλλά είναι «και του Διονύσου αρχαιότερα»

    Στις επικρίσεις που δέχτηκε από μία μερίδα ανθρώπων που χαρακτήρισαν τα αποκριάτικα ως «πορνό» η κ Σαμίου απάντησε πως πορνό είναι αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και στα περιοδικά που είναι κρεμασμένα στα περίπτερα με τις φωτογραφίες γυμνών γυναικών που έχουν καλυμμένα τα επίμαχα σημεία. Τόνισε ακόμη ότι οι γέροι και οι γριές δεν χρησιμοποιούν επιστημονική ορολογία για τα γεννητικά όργανα αλλά τα λένε όπως τα λέει ο λαός και επισήμανε ότι τα αποκριάτικα τραγούδια τραγουδιούνται αποκλειστικά και μόνο στις Αποκριές.

    Η κ Σαμίου υπογράμμισε ακόμη ότι παλιά ο κόσμος ήξερε να γιορτάζει την Αποκριά που στις μέρες μας έχει καταντήσει εμπόριο. «Στις μέρες αποκρέβαμε. Μαζευόμασταν στα σπίτια άλλος φορώντας το σακάκι ανάποδα, άλλος μουτζουρώνοντας το πρόσωπό του . Εφερνε ο καθένα το κρασί του ή κάτι φαγώσιμο. Ο λαός δημιουργούς και γελούσαμε. Τώρα έγινε η Αποκριά έγινε εμπόριο, πουλάνε στολές αρλεκίνων για τα παιδιά και κάτι φριχτές μάσκες. Ποίος αποκρέβει σήμερα. Είμαστε μαϊμούδες, δεν εκτιμούμαι τον πλούτο μας και γινόμαστε Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι ανάγκη να μιμηθούμε αυτά που δεν μας εκφράζουν;» πρόσθεσε η κ Σαμίου

    Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 από γονείς Μικρασιάτες. Γαλουχημένη με το ελληνικό παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, είχε την ευκαιρία να το μελετήσει και να το γνωρίσει καλύτερα, όταν σε ηλικία 13 χρόνων, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής». Ο δάσκαλός της, ιδρυτής του Συλλόγου, Σίμων Καρράς, της παρέδωσε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και τη βοήθησε να κατακτήσει τα μυστικά των δημοτικών τραγουδιών. Επί σειρά ετών στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, ενώ αργότερα συνεργάστηκε και με την Ελληνική Τηλεόραση για μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Μουσικό Οδοιπορικό. Οι αναζητήσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού αρχείου, καθώς σκοπός της υπήρξε πάντα να διαφυλάξει τα δημοτικά τραγούδια και τη μουσική παράδοση της Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο του αγώνα της ενάντια στην εμπορική εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης έθεσε σαν στόχο τη διάδοσή της σε όσο το δυνατόν αυθεντικότερη μορφή. Το 1971 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό ερμηνεύοντας δημοτικά τραγούδια και έκτοτε έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες με επιλεγμένο ρεπερτόριο, όπου τραγουδάει η ίδια, παρουσιάζοντας όμως παράλληλα στο κοινό της αυθεντικούς μουσικούς και τραγουδιστές. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και την Αυστραλία.

    [32] ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ Ε. ΑΛΜΠΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2003 (13:34 UTC+2)

    «Το Έργο για το Μωρό» του Έντουαρντ ’λμπι θα παρουσιάσει και στη Θεσσαλονίκη η Εταιρία Θεάτρου «Εμπρός» σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι παραστάσεις θα αρχίσουν από την Παρασκευή και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Μαρτίου στη Σκηνή Μελίνα Μερκούρη του Βασιλικού Θεάτρου.

    Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Μπαντή ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: ’ννα Μακράκη, Χρήστος Στέργιογλου, Ιωάννα Παγιατάκη, Ιωσήφ Πολυζωίδης.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΚΟΒΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Οδησσός, 25 Φεβρουαρίου 2003 (12:31 UTC+2)

    Έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών από το Χάρκοβο με τίτλο «Οικουμενική Παλέτα» θα φιλοξενήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παράρτημα Οδησσού από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν πέντε Έλληνες καλλιτέχνες με 58 έργα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτικά). Η έκθεση παρουσιάζει τις δημιουργίες καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής διαφόρων ηλικιών: ώριμων δημιουργών, όπως ο Χαριτόν και η Έλενα Ντούμπουρ, ο Αντρέι Πιτσαχτσί και νεαρών καλλιτεχνών, όπως η Πολίνα Ντζιουμπένκο και η Όλγα Πετρόβα.

    Το έργο των καλλιτεχνών της ελληνικής κοινότητας του Χαρκόβου αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα της πολιτιστικής καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, αλλά είναι ιδιαίτερα θετικό πως η θεματολογία των έργων σχετίζεται με την εθνική καταγωγή και κληρονομιά.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΕΙΠ και την ελληνική κοινότητα του Χαρκόβου «Ήλιος», στα πλαίσια της συνεργασίας του Παραρτήματος με τις ομογενειακές κοινότητες. Η Κοινότητα «Ήλιος» από το 1989 είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και αριθμεί περίπου 400 μέλη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 February 2003 - 19:13:54 UTC