Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ "15" ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ
  • [02] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [03] ΑΝΑΝ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [04] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 130 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ
  • [05] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο Γ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΕΣΡ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
  • [07] ΔΗΚΚΙ: Η Ε.Ε. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΡΑΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η Ε.Γ. ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ EXPO 2008
  • [09] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΡ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  • [10] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ Η ΤΕΔΚΝΘ
  • [11] Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [13] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [14] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-18/2/03
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [17] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΚΟΞ
  • [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Π. ΚΟΞ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [20] Ο ΝΤ. ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [21] ΒΑΡΙΑ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΟ ΒΑΣΣΑΡΑ
  • [22] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [24] Η ΣΜΥΡΝΙΔΟΥ MVP ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ ΒΟΛΕΪ
  • [25] NTOYMΠΑΪ: ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [26] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΕ
  • [29] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
  • [30] ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [31] ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΣΤΗ "ΜΙΛΗΤΟ"
  • [33] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [34] ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [35] ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ "15" ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Στη συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με τις δέκα υπό ένταξη χώρες και τις τρεις υποψήφιες για ένταξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση έγινε μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής και επιβεβαιώθηκε ότι οι 13 χώρες συμφωνούν με την πορεία που χαράχθηκε.

    Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός τονίζεται ότι οι απόψεις των 13 υπό ένταξη και υποψηφίων προς ένταξη κρατών αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην κοινή πορεία της ΕΕ και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κρίση στο Ιράκ και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής. «Η Προεδρία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και να συντονίζει τα βήματα όλων σε σχέση με μελλοντικές εξελίξεις. Οι επικεφαλής των 13 συμφωνούν και ταυτίζονται με το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χτες και επαναλαμβάνουν ότι αποδέχονται τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 27 Ιανουαρίου», τόνισε ο κ. Σημίτης.

    «Το μήνυμα της ελληνικής προεδρίας μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην Κοπεγχάγη είναι: η Ευρώπη μας», σημείωσε ο κ. Σημίτης. «Η δύναμη της Ευρώπης είναι οι κοινές αξίες, είναι η κοινή της θέληση να κάνει την Ευρώπη μια ήπειρο, δημοκρατίας, μια οικογένεια δημοκρατίας, διαλόγου, ελευθερίας και προόδου. Η Ευρώπη μας μπορεί να έχει μια δυνατή φωνή στην παγκόσμια σκηνή και να συμβάλλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Η Ευρώπη εκτιμά τη συνεργασία με όλους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και σε αυτή την Ευρώπη θα συμβάλλουν αποφασιστικά οι χώρες που πρόκειται να συμμετάσχουν και οι υποψήφιες για μελλοντική συμμετοχή χώρες», συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι 13 υπό ένταξη και υποψήφιες για ένταξη χώρες επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να υπάρχει μια κοινή θέση να αποφευχθούν οι διαχωριστικές γραμμές, να προωθηθεί η ανάπτυξη και η σταθερότητα.

    «Αυτή η δήλωση υποδηλώνει τη θέλησή μας για κοινή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Είναι φανερό ότι έχει αρχίσει εδώ και καιρό μια διαδικασία, η οποία οδηγεί στην ενοποίηση ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου, όμως παρουσιάζει αρκετές διαφορές, κοινωνικές, οικονομικές, διαφορές νοοτροπιών. Είναι μπροστά μας ένας μεγάλος στόχος τον οποίο συμμεριζόμαστε όλοι μας. Και να δώσουμε δυναμική στην ΕΕ και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε ενοποιητικές πολιτικές στο εσωτερικό της, να εμπεδώσουμε κοινές απόψεις, να αποκτήσουμε ενότητα και δυναμική. Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι και αυτό είναι δυνατό και πραγματοποιείται», σημείωσε ο κ. Σημίτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρόεδρου Ζακ Σιράκ για τις υποψήφιες χώρες, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζει καθένας τις απόψεις του, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει μια κοινή γραμμή στα προβλήματα, όπως αυτή που αποφασίστηκε χτες για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν επαφές στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας με τις ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ και υπάρχει συνεννόηση για κοινές δράσεις.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε περίπτωση σύρραξης θα εξεταστεί τι πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί η Τουρκία και οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός πολέμου.

    Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για την ανάγκη υιοθέτησης δεύτερου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα.

    Αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, προς τους 13 ηγέτες της ΕΕ τόνισε ότι ο κ. Μπλερ ενημέρωσε για τις θέσεις και τις απόψεις του και αυτό «δεν αποτελεί τίποτα ιδιαίτερο».

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στη χθεσινή κοινή δήλωση των «15» τονίζεται ότι η χρήση στρατιωτικής βίας είναι δυνατή, όταν η διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει άλλη λύση, κάτι που προβλέπεται και στη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι και μετά την χθεσινή κοινή δήλωση των «15» εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στους κόλπους της ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο ότι «είναι λάθος να βλέπουμε μόνο τις διαφορές» και πρόσθεσε ότι το σημαντικό και το θετικό είναι ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ αισθάνθηκαν την ανάγκη να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το γεγονός αυτό δείχνει ότι η αίσθηση του κοινού είναι πολύ πιο δυνατή από την αίσθηση του διαφορετικού.

    [02] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Καρδίτσα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στο νομό Καρδίτσας καταβάλλουν τα αρμόδια συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μισθωμένα ιδιωτικά. Η Νομαρχία βρίσκεται σε επιφυλακή και θα επέμβει άμεσα, όπου χρειαστεί, διότι λόγω των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων η στάθμη του νερού στα ποτάμια είναι αυξημένη.

    Στο μεταξύ, το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επιδεινώσει τα φαινόμενα κατολισθήσεων. Για το λόγο αυτό η Νομαρχία, η Αστυνομική Διεύθυνση και η Τροχαία Καρδίτσας συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να τις περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φέρουν μαζί τους και να χρησιμοποιούν, όπου κρίνεται σκόπιμο, αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [03] ΑΝΑΝ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2003 (22:47 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ θεωρεί το νικητή των χθεσινών εκλογών Τάσσο Παπαδόπουλο πολύ καλό γνώστη και διαπραγματευτή του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αν η κρίση στο Ιράκ έχει βγάλει από το προσκήνιο το Κυπριακό απάντησε: "Μπορεί το Ιράκ να έχει βγάλει από τα πρωτοσέλιδα την Κύπρο, αλλά εγώ συνεχίζω τις προσπάθειές μου για τη λύση και πιστεύω ότι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι εφικτή.

    Η Κύπρος έχει ένα νέο ηγέτη, τον κ. Παπαδοπουλο τον οποίο συγχαίρω. Είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού, το παρακολουθεί επί μακρόν και ήταν διαπραγματευτής. Ελπίζω ότι μαζί του θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε θετικά αποτελέσματα".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [04] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 130 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 18 Φεβρουαρίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 130 και οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 100, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγειο τρένο στην πόλη Νταεγκου της Νότιας Κορέας. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο δράστης είναι ένας 56χρονος που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

    Οι αρχές αναφέρουν ότι τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ένα δεύτερο τρένο έμπαινε στο σταθμό. Συνολικά υπήρχαν εκείνη την ώρα έξι βαγόνια με περίπου 400 επιβάτες.

    Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα που κείτονται μέσα στα βαγόνια του μετρό ενώ οι πυκνοί καπνοί καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε όταν ο δράστης έβαλε φωτιά σε πλαστικό κουτί που ήταν γεμάτο εύφλεκτο υλικό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, την ώρα που ο δράστης προσπαθούσε να βάλει φωτιά στο κουτί με αναπτήρα κάποιοι περαστικοί επιχείρησαν να τον εμποδίσουν, ξέσπασε καβγάς και ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη.

    Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κατασβήσουν την πυρκαγιά τρεις ώρες μετά από τη στιγμή που ξέσπασε περίπου 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

    [05] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο Γ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (06:52 UTC+2)

    Κλήση σε κατάθεση για σήμερα το πρωί, έλαβε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος εμπλέκεται στην υπόθεση λόγω των καταγγελιών εις βάρος του που έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ζεύγος Αγγελόπουλου, τον Αργύρη Σαλιαρέλη, την Μαριάννα Λάτση και τον μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Σύμφωνα με ορισμένες από τις καταγγελίες αυτές ο κ. Μιχαλόπουλος φέρεται να εκβίαζε υπό την απειλή της 17 Νοέμβρη. Ο εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν από περίπου ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του δολοφονημένου από τη 17Ν Δημήτρη Αγγελόπουλου. Ο Δ. Αγγελόπουλος υποστήριζε στο ημερολόγιο του, ότι ο Γ. Μιχαλόπουλος τον είχε ενημερώσει το 1985 πως ήταν υποψήφιος στόχος της «17Ν» και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε για να απαλειφθεί το όνομά του από τη λίστα της οργάνωσης. Ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε από μέλη της Οργάνωσης.

    [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΕΣΡ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καταγγέλλει τον τρόπο κάλυψης των εκδηλώσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Η κ. Παπαρήγα επισημαίνει πως "η εικόνα που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες τα ιδιωτικά κανάλια, αποτελεί πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα προς τις χιλιάδες των διαδηλωτών στην Ελλάδα και στα εκατομμύρια ανά τον κόσμο".

    Σημειώνει επίσης "την απόλυτη αποσιώπηση και από την ΕΡΤ των ομιλιών που εκφωνήθηκαν στα Προπύλαια, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ διαδηλωτές".

    Η κ. Παπαρήγα κοινοποίησε την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ.

    [07] ΔΗΚΚΙ: Η Ε.Ε. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΡΑΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Η χθεσινή απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί "μια μικρή αναβολή στον προαποφασισμένο και αδικαιολόγητο πόλεμο των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΔΗΚΚΙ.

    "Απέδειξε γι' άλλη μια φορά, η Ε.Ε. ότι γίνεται ουραγός των αποφάσεων των ΗΠΑ ,ακόμη κι αν αυτές είναι αντίθετες προς τα συμφέροντά της, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράκ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η Ε.Γ. ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ EXPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας κυρίων, η οποία διαμορφώθηκε με την ηγεσία του ΒΙΕ και τους εκπροσώπους των άλλων υποψηφίων πόλεων στο Παρίσι, συζήτησε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης (ΣΕΔ) της ΕΧΡΟ 2008.

    Η συμφωνία αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, αφορά τα βήματα διεκδίκησης για το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι το τέλος του 2004, οπότε και θα γίνει η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για την επιλογή της πόλης που θα κληθεί να διοργανώσει την ΕΧΡΟ του 2008. «Με βάση αυτή τη συμφωνία, φροντίζουμε, στη φάση της διεκδίκησης, να πετύχουμε κανόνες του παιχνιδιού που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την παροχή ίσων ευκαιριών, το συντονισμό δραστηριοτήτων, την ενθάρρυνση του fair play», είπε ο υπουργός.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε τρεις τομείς: Στις συναντήσεις με εκπροσώπους του ΒΙΕ, στη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων του Ιουνίου του 2003, του Δεκεμβρίου του 2003 και του Ιουνίου του 2004. Στον τρόπο παρουσίασης της κάθε υποψηφιότητας σ΄ αυτές τις Γ.Σ. και στα Διεθνή Συμπόσια που θα διοργανώσει κάθε υποψήφια πόλη σ΄ αυτή τη φάση διεκδίκησης.

    Υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός αυτών των εκδηλώσεων στη διάρκεια του χρόνου που απομένει μέχρι την τελική ψηφοφορία. Επίσης, «έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσίαση του θέματος, στην υποστήριξη των χωρών που θα συμμετέχουν στην ΕΧΡΟ του 2008, στη διεθνή προβολή του γεγονότος και λιγότερο σε θέματα που κυρίως φάνηκε να προσέχουν οι υποψήφιες χώρες του 2010, οι οποίες -θα έλεγα- έδωσαν σημασία στο "στυλ" και όχι στην ουσία, στην κεντρική ιδέα, στο κεντρικό θέμα της υποψηφιότητας», τόνισε ο υπουργός.

    Με βάση, λοιπόν, αυτή τη συμφωνία κυρίων, η Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει το Διεθνές Συμπόσιο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2003, η Ισπανία τον Οκτώβριο του 2003, ενώ η Ιταλία προσανατολίζεται, μετά από κάποιες αρχικές σκέψεις που έβλεπαν το Μάρτη του 2003, να το διοργανώσει προς τα τέλη Ιουνίου του 2003.

    Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός, στη συνεδρίαση της Ε.Γ., εγκρίναμε το λογότυπο-σήμα της ΕΧΡΟ, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού που πραγματοποιήσαμε τους προηγούμενους δύο μήνες, αξιολογήσαμε την πορεία του διαγωνισμού για τον Σύμβουλο Διεκδίκησης που ολοκληρώνεται περί τα τέλη Μαρτίου του 2003 και απαντήσαμε σε πολιτικά ερωτήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, τα οποία αφορούν το χρόνο πραγματοποίησης της ΕΧΡΟ, το προφίλ του φορέα διοργάνωσης και τη χωροθέτηση του EXPO Site και των συναρτημένων υποδομών πρόσβασης στην περιοχή.

    Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει μία Ημερίδα, με θέμα "EXPO και Έργα Υποδομών της Ευρύτερης Θεσσαλονίκης", καθώς και η προκήρυξη ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα εξετάσει την αρχιτεκτονική διάσταση της πραγματοποίησης αυτού του σημαντικού γεγονότος.

    [09] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΡ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Περισσότερο από επτά ώρες παρέμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας για την υπόθεση των εκβιασμών. Η κατάθεση του κ. Μιχαλόπουλου θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 9.

    Αμέσως μετά την κατάθεσή του ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος αποχώρησε από το γραφείο του εισαγγελέα χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Αντιθέτως οι δικηγόροι του περιορίστηκαν να πουν ότι ο εκδότης αρνείται τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον του για εκβιασμούς.

    Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος φθάνοντας στο εισαγγελικό γραφείο είχε μαζί του τέσσερις τσάντες με έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές που αφορούν την υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γρ. Μιχαλόπουλος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζουν το ζεύγος Αγγελόπουλου, η Μαριάννα Λάτση, ο Αργύρης Σαλιαρέλης αλλά και ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος. Ειδικότερα, φέρεται να αρνήθηκε το περιστατικό που καταγράφεται στο ημερολόγιο του Δημήτρη Αγγελόπουλου από τη δημοσιοποίηση του οποίου ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα.

    Επίσης φέρεται να είπε ότι εκτός από το βιβλίο που είχε εκδώσει σχετικά με τον επιχειρηματία Γιάννη Λάτση, δεν είχε καμία άλλη σχέση με την οικογένεια. Αναφερόμενος στον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο Γρ.Μιχαλόπουλος φέρεται να επανέλαβε στον εισαγγελέα τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει σε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δηλαδή δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη σχέση.

    Τέλος, για το μητροπολίτη Χρυσόστομο φέρεται να υποστήριξε ότι τον είχε γνωρίσει σε κάποια εκκλησιαστική εκδήλωση και δεν είχαν ποτέ κανενός είδους συναλλαγή μεταξύ τους.

    [10] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ Η ΤΕΔΚΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Την αντίθεσή του τόσο στην οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων, όσο και σε κάθε ενδεχόμενη δημιουργία μικτού φορέα «εκμετάλλευσης» των εκτάσεων, εκφράζει το Δ.Σ. της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης (ΤΕΔΚΝΘ).

    "Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει άλλο τσιμέντο και η Τ.Α. δεν μπορεί να ανεχθεί άλλον εμπαιγμό και παραγκωνισμό. Οι Δήμοι αυτόνομα και συνεργαζόμενοι έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πετύχει στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και μπορούν να διασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των στρατοπέδων με στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η διάταξη του ν.2745/99 πρέπει να καταργηθεί και το σύνολο των εκτάσεων να περιέλθει με νόμο στους Δήμους για να αξιοποιείται για κοινωφελείς χρήσεις κι αναπτυξιακούς σκοπούς, που θα αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια, τουλάχιστο όσον αφορά στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισημαίνει η ΤΕΔΚΝΘ.

    Συγκεκριμένα η ΤΕΔΚΝΘ αναφέρεται στα στρατόπεδα που περιλαμβάνονται εντός των ορίων της πολεοδομικής ζώνης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Στρατόπεδο Κακιούση, Στρατόπεδο πλησίον του Λιμένος, μέρος του Στρατοπέδου του Πεδίου του ’ρεως. Στο υπόλοιπο που θα μετατραπεί σε στρατηγείο του ΝΑΤΟ, εκτεταμένη δενδροφύτεση. Δήμος Καλαμαριάς: Στρατόπεδο Κόδρα, Ναυτική Διοίκηση Β.Ε. Δήμος Μενεμένης: Στρατόπεδο Ζιάκκα. Δήμος Ευόσμου: Στρατόπεδο Παπακυριαζή. Δήμος Αμπελοκήπων: Στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου. Δήμος Σταυρουπόλεως: Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Δήμος Πολίχνης: Στρατόπεδο Καρατάσσου.

    Σύμφωνα με την ΤΕΔΚΝΘ, τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές και όχι με την ανέγερση νέων πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα προτείνεται να καλυφθούν, είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής του 2003, είτε από τα Ολυμπιακά Έργα, καθώς στην πλειοψηφία τους θα αποτελέσουν χώρους αθλητισμού, αναψυχής και ποιότητας ζωής, είτε με την αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος (Τράπεζα Γης).

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διαχειριστεί τα υπό μεταβίβαση στρατόπεδα με ενιαίο τρόπο ώστε να αποφευχθούν ανισορροπίες και να αποδωθούν πραγματικά και σύντομα στους πολίτες. Η ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης θα παρακολουθήσει τις ενέργειες και θα συντονίσει τους ΟΤΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος για τη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚΝΘ.

    [11] Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ECOFIN

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής, η φορολογία της ενέργειας, αλλά και τα προγράμματα σταθερότητας του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά και τα Προγράμματα Σύγκλισης της Δανίας και της Βρετανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ECOFIN, στις Βρυξέλλες, της οποίας προήδρευσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Αναφορικά με τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παρούσα διεθνή συγκυρία, οι υπουργοί Οικονομίας των «15» συμφώνησαν στη σημασία που έχει η υιοθέτηση από τους αρχηγούς κρατών, στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Μάρτιο, συγκεκριμένων ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν προταθεί από την Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά στο βρετανικό πρόγραμμα σύγκλισης, το Συμβούλιο σημείωσε ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 1,5% τα τελευταία χρόνια του αναθεωρημένου προγράμματος συνδέεται με την αντιστροφή της τάσης για μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ και συνιστά στις βρετανικές αρχές να επιδιώξουν μεσοπρόθεσμα μια δημοσιονομική θέση που να ευθυγραμμίζεται με την πρόνοια του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών. Τρεις χώρες είχαν τη θέση πως πρέπει να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στην απόκλιση ως προς τις προβλέψεις του Συμφώνου και ως εκ τούτου, η Γνώμη του Συμβουλίου υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία. Σε σχέση με την απόφαση αυτή εκδόθηκε Δήλωση της Επιτροπής.

    Στο θέμα της φορολογίας της ενέργειας η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το Μάρτιο και συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

    Σημειώνεται, ακόμη ότι στο πρόγευμα των υπουργών Οικονομίας της Ενωσης έγινε μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της Συντακτικής Συνέλευσης για την οικονομική πολιτική και συμφωνήθηκε πως το Σύμφωνο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και οι Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής επαρκούν ως πλαίσιο και δεν απαιτούν μείζονες αλλαγές, ούτε συνολικά ούτε σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, όπως η μορφή της συνεργασίας με την Επιτροπή.

    Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ επανέλαβαν προηγούμενη επισήμανσή τους για την ανάγκη μιας ισχυρότερης αναγνώρισης της Ευρωζώνης και αντίστοιχα της εκπροσώπησής της, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά το γεγονός πως ο άτυπος χαρακτήρας του Eurogroup δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, θα μπορούσε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα μέσα από άλλες επιλογές, όπως: α. μια πιο μακρά θητεία της προεδρίας του Eurogroup, με παράτασή της επί παραδείγματι στα δύο χρόνια, και β. την πιθανότητα της δημιουργίας ενός ECOFIN αποκλειστικά για τα μέλη της ευρωζώνης.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Στο 12,6% ανέρχεται η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για το 38,6% του προγράμματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος αναφερόμενος στους χθεσινούς ισχυρισμούς του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρη Κούβελα, ότι απορροφήθηκε μόλις το 5,4% των πόρων.

    Πάντως, ο κ. Λιακόπουλος παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αρχικά μεγάλες δυσκολίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες, όμως ξεπεράστηκαν στη συνέχεια χάρη στην «καλή συνεργασία των Δήμων και των Νομαρχιών», όπως είπε, με αποτέλεσμα ο σημερινός ρυθμός να είναι πολύ διαφορετικός.

    Επανέλαβε δε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κινδυνεύει να χάσει κοινοτικούς πόρους και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί το σύνολο των έργων του Γ' ΚΠΣ.

    Στ. Τ.

    [13] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (17:36 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μετέβη, σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Δρυς, προκειμένου να εκπροσωπήσει απόψε το Συμβούλιο στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο τη λήψη μέτρων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη μεταφορά των μικρών ζώων.

    Αύριο, ο κ. Δρυς θα συναντηθεί με τα προεδρεία των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανισμών COPA-COGECA προκειμένου να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη διαδικασία αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Την Πέμπτη 20/2 ο κ. Δρυς θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ενωσης.

    [14] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Έντονη είναι η ανησυχία που διέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών στα υγρά καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά, ενώ σύντομα το κλίμα αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω, οι σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις στην αγορά των φαρμάκων.

    Ειδικότερα, περί το τέλος του τρέχοντος μήνα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται να εκδώσει το πρώτο για φέτος δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αυξήσεις ως και 25% για 85 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα.

    Στο ίδιο δελτίο, αναμένεται να περιλαμβάνονται επίσης και μειώσεις ως και 70% για ανάλογο αριθμό φαρμάκων, ενώ θα εκδοθούν και τιμές για νέα φάρμακα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    ΚΛΑΔΟΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Τσουχτερές είναι οι τιμές των περισσοτέρων οπωροκηπευτικών προϊόντων, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι ανατιμήσεις, από την αρχή του χρόνου, φθάνουν ως και το 92% και οφείλονται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

    Προκειμένου να συγκρατηθεί το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον κλάδο των εισαγωγέων, προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγόμενες ποσότητες σε μαρούλια κρεμμύδια λάχανα και πατάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτα κράτη.

    Πάντως, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Θεοδώρου, μέχρι και σήμερα και παρά τις ανατιμήσεις, τα οπωροκηπευτικά δεν επιβάρυναν τον πληθωρισμό κατά τον Ιανουάριο. Όπως διευκρίνισε, η όποια επιβάρυνση στην πορεία του τιμάριθμου, προήλθε από τα τέλη κυκλοφορίας, τα υγρά καύσιμα, τα κόμιστρα των ταξί και τα δημοτικά τέλη.

    Ο κ. Θεοδώρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι κατά τον Φεβρουάριο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, δεν θα "βοηθήσουν" στην αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών.

    Επισημαίνεται δε ότι σε επτά ή οκτώ ιδιωτικά σχολεία, πρόκειται να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα, καθώς εντοπίστηκε ότι κατά τη σχολική χρονιά 2001 2002 καταστρατήγησαν το πλαφόν που προβλέπει ο νόμος για τις ετήσιες αυξήσεις των διδάκτρων.

    Ε.Α.

    [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-18/2/03

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    RIDENCO Α.Ε.

    Λήξη Διαπραγμάτευσης Δικαιώματος

    Από σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2003, παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της εταιρίας «ΡΙΝΤΕΝΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διαγράφονται από τον ηλεκτρονικό πίνακα συναλλαγών του Χ.Α. Η ημερομηνία λήξης της άσκησης του δικαιώματος ορίζεται η 21/02/2003.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η ΟΠΑΠ Α.Ε. με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: Με την από 19/06/02 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, κατά την διάθεση του δευτέρου πακέτου μετοχών της εταιρείας, παρείχετο κίνητρο διακράτησης από τον πωλητή (Ελληνικό Δημόσιο) ως εξής: "Ο πωλητής θα διανείμει 1 δωρεάν μετοχή της εταιρείας, κυριότητάς του, ανά 10 μετοχές, στους Ιδιώτες Επενδυτές της Δημόσιας Εγγραφής και της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι Επενδυτές θα διακρατήσουν τις Μετοχές αυτές, για χρονική περίοδο 6 μηνών, από την ημερομηνία καταχώρησης της μεταβίβασης των Μετοχών στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και μέχρι συνολικού αριθμού 200 δωρεάν Μετοχών ανά Επενδυτή". Με δεδομένο ότι η καταχώρηση των Μετοχών της Δημόσιας Εγγραφής και της Ιδιωτικής Τοποθέτησης στο Κ.Α.Α. ήταν η 17/07/02, δικαιούχοι του κινήτρου είναι οι κάτοχοι μετοχών με την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 16/01/2003. Η δωρεάν μετοχές θα πιστωθούν στις μερίδες που τηρούν οι δικαιούχοι επενδυτές στο Σ.Α.Τ., την Παρασκευή 21/02/2003.

    ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Η/Υ Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 334.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ΕΥΡΩ 100.200, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους λοιπούς εργαζόμενους της εταιρίας (55 τον αριθμό), έχει οριστεί η 19η Φεβρουαρίου 2003. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 29ης Ιουνίου 2001, η διάθεση εκάστοτε της μετοχής έχει οριστεί στην τιμή του 1 ΕΥΡΩ. Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί τροποποίηση του καταστατικού, εγκρίθηκε με τις υπ' αριθ. Κ2-15685/26-11-2002 και Κ2-15613/26-11-2002 και Κ2-1031/28-1-2003 αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, πιστοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας την 21η Νοεμβρίου 2002, με την από 23 Ιανουαρίου 2003 και με την από 6 Φεβρουαρίου 2003 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. Την 19η Φεβρουαρίου 2003, οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των 55 δικαιούχων στο Σύστημα ’ϋλων Τίτλων (ΣΑΤ). Η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χ.Α., θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις 45(ΦΕΚ Β' 1036/23-8-2002) και 81 (ΦΕΚ Β' 1596/30-11-2001) του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Ανακοίνωση

    Το Δ.Σ. της Τράπεζας ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2003 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 10.621.250 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 2,94 Euro εκάστης όπως αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 4ης Σεπτεμβρίου 2002. Οι νέες μετοχές θα είναι σε άυλη μορφή και θα είναι πιστωμένες κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στις Μερίδες και στους Λογαριασμούς Αξιών των Μετόχων στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στην Τράπεζα, Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων, Ηλεκτρουπόλεως 25, Αργυρούπολη 164 52, τηλ 2109986151-5.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΤEXNIKH ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε ανακοινώνει, ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. της 13.2.2003 εγκρίθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 7.500.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής κατά 7.500.000 ευρώ, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option) από εννέα συνολικά πρόσωπα (μέλη του Δ.Σ της εταιρείας, στελέχη αυτής, καθώς και αντίστοιχα πρόσωπα των θυγατρικών της εταιρειών) με τιμή διάθεσης 1 Euro, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας της 2ας Αυγούστου 2002. Η απόκτηση των μετοχών αυτών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της παραπάνω Γ.Σ., πραγματοποιήθηκε υπό τις εξής προϋποθέσεις-δεσμεύσεις των δικαιούχων: Την επί πενταετία τουλάχιστον παραμονή αυτών στο στελεχιακό δυναμικό (management) της εταιρείας και των εταιρειών του ομίλου της και Τη διακατοχή των μετοχών αυτών επί μία πενταετία. H ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δεν αποτελεί τροποποίηση του καταστατικού, έχει δε καταχωρηθεί με την υπ'αριθ. Κ2-16615/27-12-2002 πράξη της Δ/νσης Α.Ε. και Πίστεως Εσωτ. Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (Μ.Α.Ε) της υπηρεσίας αυτής. Η πιστοποίηση της ολοσχερούς καταβολής του συνολικού ποσού της αύξησης αυτής, πραγματοποιήθηκε από το Δ.Σ της εταιρείας κατά την συνεδρίασή του της 13/12/2002 και καταχωρήθηκε στο Μ.Α.Ε. της πιο πάνω υπηρεσίας του Υπ. Ανάπτυξης, με την υπ'αριθ. Κ2-16824/27-12-2002 πράξη αυτής. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των ως άνω 7.500.000 νέων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003. Κατόπιν των ανωτέρω, την 21 /2/2003, οι νέες ως άνω μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων αυτών στο Σ.Α.Τ. Ανακοινώνεται επίσης προς τους μετόχους της εταιρείας, ότι από την ίδια ως άνω ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χ.Α., θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις 45 (ΦΕΚ Β' 1036/23-8-2000) και 81 (ΦΕΚ Β' 1596/30.11.2001) του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω της ανωτέρω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά την παραπάνω έγκριση εισαγωγής στο Χ.Α. των παραπάνω νέων μετοχών, ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας, με τις οποίες διαιρείται το μετοχικό κεφάλαιο αυτής ύψους 132.500.000 ευρώ, ανέρχεται σε 132.500.000.

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι την 21.02.2003 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 148.250 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 134.907,5 Ευρώ, λόγω ασκήσεως από το προσωπικό και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών, με τιμή διάθεσης 3,52 Ευρώ σύμφωνα με αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 15ης Σεπτεμβρίου 2000, της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 5ης Οκτωβρίου 2001 και της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 9ης Αυγούστου 2002. Η ανωτέρω αύξηση που δεν αποτελεί τροποποίηση του καταστατικού, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στις 16.12.2002 σε εφαρμογή των αποφάσεων των ως άνω Γενικών Συνελεύσεων και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Α.Ε. & ΠΙΣΤΕΩΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης (υπ'αρ. Κ2-16998/22.01.2003 και Κ2-888/22.01.2003 Ανακοινώσεις). Το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά την συνεδρίασή του της 13.02.2003 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 148.250 αυτών μετοχών. Οι εν λόγω μετοχές θα έχουν πιστωθεί την 21.02.2003 στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (ΣΑΤ). Επίσης ανακοινώνεται ότι από την ίδια ημερομηνία η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. θα γίνεται σε προσαρμοσμένη τιμή, σύμφωνα με τις αποφάσεις 45 (ΦΕΚ Β' 1036/23.08.2000) και 81 (ΦΕΚ Β' 1596/30.11.2001) του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ

    & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την Εταιρία ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2003 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών 1.220 νέων, κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρίας, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ευρώ 7.751,80 (τιμή διάθεσης ευρώ 6,19 ανά μετοχή), λόγω άσκησης από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα στελέχη, δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών (stock option), σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του Ν.2190/1920, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 6/6/2001, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση της Γ.Σ. στις 12/6/2002 και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας στις 23/10/2002. Η ανωτέρω αύξηση, που δεν αποτελεί τροποποίηση του Καταστατικού, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας στις 9/12/2002. Στις 20 Φεβρουαρίου 2003 οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων στο Σύστημα ΄Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.). Ανακοινώνεται επίσης προς όλους τους μετόχους της Εταιρίας ότι από την ίδια ως άνω ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις 45 (Φ.Ε.Κ. Β1036/23.8.2002) και 81 (Φ.Ε.Κ. Β1596/30.11.2001) του Δ.Σ. του Χ.Α.

    ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    ΑΡΚΑΔΙΑΣ Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο του προγράμματος εισηγμένων εταιριών που διοργανώνει ο ΣΜΕΧΑ, έγινε η παρουσίαση της ΡΟΚΑΣ από τον Αντιπρόεδρο του Ομίλου κ. Γιώργο Σπύρου και τους Οικονομικούς Συμβούλους κκ. Σ. Καμχή, Γ.Χ. Ρόκα, Γ.Μ. Ρόκα και Ν. Νάτση. Η παρουσίαση περιελάμβανε 4 θεματικές ενότητες: α) Η Εταιρία: Αρχικά παρουσιάστηκε το ιστορικό της εταιρίας από την ίδρυσή της το 1958 καθώς και οι δραστηριότητές της, οι παραγωγικές της μονάδες, η οργάνωση της και οι βασικές της αρχές. β) Κλάδος Μεταλλικών Κατασκευών: Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα μεγάλα έργα που εκτελεί η Ρόκας στον κλάδο αυτό, οι κύριοι πελάτες της (Λιμάνια, Ναυπηγεία, ΔΕΗ, κλπ.), καθώς και οι ευκαιρίες/ προοπτικές στο μέλλον. γ) Κλάδος Ενέργειας: Η Ρόκας θεωρείται στην Ελλάδα πρωτοπόρος στον τομέα της αιολικής ενέργειας έχοντας κατασκευάσει 11 Α/Π συνολικής ισχύος 145 MW (περίπου το 50% της αγοράς). Οι εκπρόσωποι της εταιρίας παρουσίασαν το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη 300 περίπου MW έως το 2006-7, καθώς και την γενικότερη στρατηγική της εταιρείας στον κλάδο αυτό. δ) Οικονομικά Στοιχεία: Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ομίλου σε συνοπτική και σε ενοποιημένη βάση, ενώ συζητήθηκαν και οι εκτιμήσεις/ προβλέψεις για το μέλλον.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη του ΣΜΕΧΑ που επικεντρώθηκαν στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και στη στρατηγική της, τόσο στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών όσο και στην ενέργεια.»

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

    Αγορά Ιδίων Μετοχών

    Βάσει της Απόφασης ΕΚ 5/204 άρθρο 13 παρ. 2γ, γνωστοποιείται από την εταιρία απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 14/02/2003 και του Διοικητικού Συμβουλίου με ημερομηνία 17/02/2003 για την αγορά ιδίων μετοχών της εταιρίας. Ειδικότερα ανακοινώνεται: α) ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα αγοραστούν: μέχρι 445.000 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,75 % του συνόλου των 9.365.948 μετοχών, β) η ανώτατη τιμή αγοράς της μετοχής σε 11,70 ευρώ, γ) η κατώτατη τιμή αγοράς της μετοχής σε 4,00 ευρώ, δ) το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνουν οι ως άνω αγορές σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία λήψεως της απόφασης της ως άνω Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ε) Οι εταιρίες μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι αγορές: «ΣΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και «PROTON SECURITIES Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.» Σε εφαρμογή της ως άνω αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και σύμφωνα με την διάταξη της παραγρ.10 του άρθρου 16 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει σήμερα, ανακοινώνεται ήδη η πρόθεση της εταιρίας να προβεί στην απόκτηση δικών της μετοχών με ημερομηνία έναρξης την 03.03.2003.

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003 και ώρα 9:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, στα γραφεία της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας η οποία κατόπιν ψηφοφορίας αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: 1) Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, κατά 5.040.600 ευρώ, με την έκδοση 16.260.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 0,31 Euro ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέρχεται σε 7.560.900 Euro αποτελούμενο από 24.390.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,31 Euro ανά μετοχή. Ως εκ τούτου και όπως πρακτικά προκύπτει σε κάθε μία παλαιά μετοχή της εταιρείας αντιστοιχούν δύο νέες μετοχές δωρεάν. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος θα αποτελέσει αντικείμενο νέας ανακοίνωσης της Εταιρείας. 2) Την επικύρωση της από 6/2/2003, απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκε η παροχή εγγυήσεως υπέρ της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία PROMOTA BULGARIA EAD, για δάνειο ύψους 2.000.000 Euro ποσό το οποίο θα διατεθεί από την θυγατρική εταιρεία για την αγορά οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση κτιρίων για την στέγαση των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων της.»

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Η εταιρία ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Δ5/ΗΛ/Γ/Φ28Ε/179/14229/5.12.02 που εκδόθηκε μετά από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ με αριθμό ΡΑ 1086/19.9.02 βάσει του Ν.2773/1999 (ΦΕΚ 286 Α /22.12.99) και του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υπουργική Απόφαση Δ5/ΗΛ/Β/Φ1/17951/8.12.00 (ΦΕΚ 1498Β/8.12.00), χορηγήθηκε στην εταιρία 'ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.' με έδρα την Αθήνα νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον κ. Γ. Δημαράκη ΄Αδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Εφεδρικού Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους ισχύος 1,2 MW με καύσιμο Ελαφρύ Πετρέλαιο DIESEL στο χώρο του Ξενοδοχείου HILTON ΑΘΗΝΩΝ του Νομού Αττικής. Η εν λόγω ΄Αδεια ισχύει για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τον Κανονισμών Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    H εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. άλλαξε τόπο εγκατάστασης των γραφείων της και κατ΄ επέκταση του τμήματος εξυπηρέτησης των μετόχων της. Η νέα διεύθυνση είναι το 69ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θήβας, Τ.Κ 32 200. Τα νέα τηλέφωνα εξυπηρέτησης των μετόχων είναι: 22620 86623 και 22620 86624.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε. απέκτησε το εργοληπτικό πτυχίο της νέας 5ης τάξης για όλες τις κατηγορίες έργων (αρ. ΜΕΕΠ 2290) με την υπ' αριθ. 230/30-1-2003 απόφαση επιτροπής ΜΕΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνήλθε στις 17/2/2003 στα γραφεία της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στην οποία παρέστησαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 69,04% του κεφαλαίου και των ψήφων. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση απεφάσισε την αγορά 500.000 ιδίων μετοχών της εταιρείας που αντιπροσωπεύει το 5,33% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η τιμή στην οποία θα διενεργηθούν οι αγορές ορίσθηκε η κατώτερη 2,5 και η ανώτερη 8 ευρώ. Το χρονικό διάστημα ισχύος της απόφασης είναι δώδεκα μήνες και λήγει την 17η Φεβρουαρίου του 2004. Επίσης η Γ.Σ. επικύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. βάσει της οποίας είχαν καθορισθεί οι ιδιότητες των μελών του Δ.Σ. σε εκτελεστικά μέλη και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας κατά το έτος 2002, παρουσιάζοντας αύξηση πωλήσεων στα 11,72 εκατομμύρια ευρώ από 10,38 εκατομμύρια ευρώ το 2001 καταγράφοντας αύξηση 13% και αύξηση κερδών στα 1,41 εκατομμύρια ευρώ από 1,28 εκατομμύρια ευρώ το 2001 καταγράφοντας αύξηση 10%.»

    FRIGOGLASS Α.Β.Ε.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία FRIGOGLASS ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου Frigoglass για το 2002, μετά την αφαίρεση των μεριδίων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 16,9 εκ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε συγκρίσιμη βάση και αφού εξαιρέσουμε από τα αποτελέσματα του 2001 τις έκτατες ζημιές ύψους 6,45 εκ ευρώ που αφορούσαν την διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής του ομίλου Βlue Ice & Co AS, η αύξηση των κερδών ανέρχεται σε 9%. Τα ενοποιημένα, προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανέρχονται σε 51,7 εκ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αντίστοιχα ανήλθαν σε 291,4 εκ ευρώ. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης κατά 11% και κυρίως την βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω αναδιοργάνωσης, με αποτέλεσμα ο κλάδος να συνεισφέρει κέρδη 7 εκ ευρώ. Ο κλάδος της Νιγηρίας συνεισέφερε κέρδη 9 εκ ευρώ αν και υπήρχε διακοπή της λειτουργίας του ενός εργοστασίου υαλουργίας για δύο μήνες για την υλοποίηση των επενδύσεων αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας. Η VPI, εταιρεία παραγωγής ρητίνης PET, συνεισέφερε κέρδη 1,6 εκ ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω των αυξημένων αποσβέσεων και της πίεσης των τιμών της ρητίνης παγκοσμίως σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κλάδος των πλαστικών παραμένει με αρνητικό αποτέλεσμα 0,8 εκ ευρώ.»

    ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνήλθε στις 17/2/2003 στα γραφεία της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στην οποία παρέστησαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 69,04% του κεφαλαίου και των ψήφων. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση απεφάσισε την αγορά 500.000 ιδίων μετοχών της εταιρείας που αντιπροσωπεύει το 5,33% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η τιμή στην οποία θα διενεργηθούν οι αγορές ορίσθηκε η κατώτερη 2,5 και η ανώτερη 8 ευρώ. Το χρονικό διάστημα ισχύος της απόφασης είναι δώδεκα μήνες και λήγει την 17η Φεβρουαρίου του 2004. Επίσης η Γ.Σ. επικύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. για την εκλογή του κ. Σταμάτη Μαρίνου στην θέση του Βόδενα Δημητρίου. Επίσης επικύρωσε τις ιδιότητες των μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τον Ν.3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης ως ακολούθως: 1. Eυάγγελος Χαϊδάς του Νικολάου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος. 2. Ιουλία Χαϊδά του Ευαγγέλου, Αντιπρόεδρος. 3. Αναστασία Χαϊδά του Ευαγγέλου, Εκτελεστικό Μέλος. 4. Λυδία Χαϊδά του Ευαγγέλου, Εκτελεστικό Μέλος. 5. Δέσποινα Καλογήρου, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος. 6. Ευθύμιος Χατζηστεφανίδης, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος. 7. Σταμάτιος Μαρίνος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος.»

    ALPHA TRUST ASSET

    MANAGER FUND Α.Ε.Ε.Χ.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ALPHA TRUST ASSET MANAGER FUND A.E.E.X. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πρώτη σε απόδοση στην πενταετία 1998-2002, με σωρευτική μεταβολή εσωτερικής αξίας κατά 105,45%, κατατάσσεται η ALPHA TRUST ASSET MANAGER FUND A.E.E.X. (ATAM) μεταξύ των εταιριών του κλάδου, των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επίσης, η εταιρία ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. κατατάσσεται δεύτερη κατά τη χρήση 2002, με μεταβολή εσωτερικής αξίας 11,28%, έναντι 32,53% του Γενικού Δείκτη και 28,77% του Δείκτη των Εταιριών Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των παραπάνω εταιριών ασκεί η ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ. από τα μέσα περίπου του 2000, η οποία έχει καθορίσει ξεχωριστή επενδυτική πολιτική για το χαρτοφυλάκιο της κάθε εταιρίας, η οποία είναι και μοναδική για τα ελληνικά και ίσως και για τα παγκόσμια επενδυτικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, η ΑΤΑΜ επενδύει σε μετοχές εταιριών που ειδικεύονται στη Διαχείριση Κεφαλαίων (Asset Managers) σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε εταιρίες των οποίων η δραστηριότητα και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες της Διαχείρισης Κεφαλαίων. Κατά το 2002 η εσωτερική αξία της ΑΤΑΜ σημείωσε μείωση κατά 28,76%, έναντι των δεικτών MSCI Global Financial, που αποτελεί το benchmark του fund αλλά περιέχει μετοχές του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και των πιο ειδικών δεικτών Putnam Lovell US Asset Managers και Putnam Lovell UΚ Asset Managers, που αφορούν αποκλειστικά μετοχές asset managers, οι οποίοι κατά το 2002 σημείωσαν πτώση κατά 30,43%, -43,62%, και -51,30% αντίστοιχα. Η επενδυτική πολιτική της ΑLPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ εστιάζεται στις Ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών εκείνων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καινοτομία, για τα ελληνικά δεδομένα, έγκειται στον τρόπο επιλογής επενδύσεων και διαχείρισης: οι "καλύτερες επιλογές" όλων των μελών της επενδυτικής ομάδας της ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ. θα αποτυπώνονται πλέον σ' ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο. Οι επενδυτικές επιλογές της Εταιρίας έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της είναι ανεξάρτητη από τη σύνθεση χρηματιστηριακών δεικτών.

    ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πρώτη σε απόδοση στην πενταετία 1998-2002, με σωρευτική μεταβολή εσωτερικής αξίας κατά 105,45%, κατατάσσεται η ALPHA TRUST ASSET MANAGER FUND A.E.E.X. (ATAM) μεταξύ των εταιριών του κλάδου, των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επίσης, η εταιρία ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. κατατάσσεται δεύτερη κατά τη χρήση 2002, με μεταβολή εσωτερικής αξίας 11,28%, έναντι 32,53% του Γενικού Δείκτη και 28,77% του Δείκτη των Εταιριών Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των παραπάνω εταιριών ασκεί η ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ. από τα μέσα περίπου του 2000, η οποία έχει καθορίσει ξεχωριστή επενδυτική πολιτική για το χαρτοφυλάκιο της κάθε εταιρίας, η οποία είναι και μοναδική για τα ελληνικά και ίσως και για τα παγκόσμια επενδυτικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, η ΑΤΑΜ επενδύει σε μετοχές εταιριών που ειδικεύονται στη Διαχείριση Κεφαλαίων (Asset Managers) σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε εταιρίες των οποίων η δραστηριότητα και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες της Διαχείρισης Κεφαλαίων. Κατά το 2002 η εσωτερική αξία της ΑΤΑΜ σημείωσε μείωση κατά 28,76%, έναντι των δεικτών MSCI Global Financial, που αποτελεί το benchmark του fund αλλά περιέχει μετοχές του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και των πιο ειδικών δεικτών Putnam Lovell US Asset Managers και Putnam Lovell UΚ Asset Managers, που αφορούν αποκλειστικά μετοχές asset managers, οι οποίοι κατά το 2002 σημείωσαν πτώση κατά 30,43%, -43,62%, και -51,30% αντίστοιχα. Η επενδυτική πολιτική της ΑLPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ εστιάζεται στις Ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών εκείνων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καινοτομία, για τα ελληνικά δεδομένα, έγκειται στον τρόπο επιλογής επενδύσεων και διαχείρισης: οι "καλύτερες επιλογές" όλων των μελών της επενδυτικής ομάδας της ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ. θα αποτυπώνονται πλέον σ' ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο. Οι επενδυτικές επιλογές της Εταιρίας έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της είναι ανεξάρτητη από τη σύνθεση χρηματιστηριακών δεικτών. ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5ΕΤΙΑΣ - AT ASSET MANAGER 105,44%, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ 83,89%, ΑΙΟΛΙΚΗ 70,99%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ 68,54%, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ 59,78%, ΠΡΟΟΔΟΣ 56,58%, ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 47,82%, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 46,80%, ΕΞΕΛΙΞΗ 42,14%, ΕΘΝΙΚΗ 35,84%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ 31,07%, ΔΙΑΣ 6,24%, INTERINVEST -10,36%, MARFIN CLASSIC -37,51%. Σημείωση: Η ALPHA TRUST ΩΡΙΩΝ η οποία συγχωνεύτηκε με την ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, είχε σωρευτική απόδοση 83,67% (31.12.97-30.11.02) και κατατάσσεται 3η στην αντίστοιχη περίοδο.»

    ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΕΚΤΕΡ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιούμε ότι η ΕΚΤΕΡ Α.Ε., σε κοινοπραξία με τις εταιρίες Θ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε και ΚΛΕΜΑΤ Α.Ε., υπέγραψε στις 14/02/2003 τη σύμβαση για "Οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου Σάμου". Κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού / Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.188.479 ευρώ και η προθεσμία για την κατασκευή του ορίζεται σε επτακόσιες (700) ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.»

    ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Απόφασης 5/204/14-11-2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ ΑΕ γνωστοποιεί πως τις δραστηριότητες / λειτουργίες του Τμήματος Σχέσεων με τους Επενδυτές (Investor Relations Unit) και την υπηρεσία Εταιρικών Ανακοινώσεων αναλαμβάνει η κα Δέσποινα Ζαγούδη με βάση την από 7/02/2003 απόφαση Δ.Σ. της εταιρίας.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, σύμφωνα με την 5/204/14.11.2000 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, ότι το Δ.Σ. της εταιρίας συνήλθε σε συνεδρίαση στις 07/02/2003 και προέβη στην αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου με τον ορισμό νέου Εσωτερικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 περί «Εταιρικής Διακυβέρνησης» (άρθρα 6 και 7 που αφορούν την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του εσωτερικού ελέγχου στις ανώνυμες εταιρίες, που έχουν εισηγμένες μετοχές ή άλλες κινητές αξίες σε χρηματιστηριακή αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα). Ως εκ τούτου στην θέση του κου Ιωάννη Κ. Νικολόπουλου, ορίσθηκε ως Εσωτερικός Ελεγκτής ο κος Λάζαρος Ι. Τσαλιγόπουλος, ο οποίος αφού παραιτήθηκε από την μέχρι πρότινος θέση του στην Εταιρία ως Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003. Θα αναφέρεται δε ως Εσωτερικός Ελεγκτής απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας και θα ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης Ν. 3016/2002 και στη λοιπή νομοθεσία.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο γραφείο του κ. ντε Σότο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    Οπως είπε, η συνάντηση αναμένεται να διακοπεί γύρω στο μεσημέρι, λόγω άλλης συνάντησης που θα έχει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επιστρέψει αργότερα στα γραφεία των ΗΕ για συνέχιση της συνομιλίας του με τον κ. ντε Σότο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Θετική είναι η Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, στην τελική της μορφή, μαζί με την περίληψη της σχετικής συζήτησης που έγινε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού στις 31 Ιανουαρίου, 2003, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισημαίνει πως η Εκθεση αναγνωρίζει τα επιτεύγματα πολύχρονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και εξακολουθούν να καταβάλλονται με σκοπό τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, μέσω της εφαρμογής σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και την εμπέδωση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

    Αναλόγως θετική, προστίθεται, ήταν και η συζήτηση που διεξήχθη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο στη βάση της Εκθεσης αυτής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΚΟΞ

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι μια ενιαία Κύπρος θα υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ε.Ε.

    Ο κ. Κοξ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεπή και αποφασιστική του δέσμευση για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    ''Ελπίζουμε ακόμη ειλικρινά ότι μια ενιαία Κύπρος θα υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης αλλά φυσικά κατανοούμε πλήρως ότι στις 16 Απριλίου η Κύπρος θα υπογράψει, αλλά το ερώτημα είναι ποιά Κύπρος. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο οι Κύπριοι θα αποφασίσουν'', είπε ο κ. Κοξ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Π. ΚΟΞ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κ. Κοξ "ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηλεφώνησε στον Τάσσο Παπαδόπουλο για να τον συγχαρεί εξ ονοματός του και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο".

    "Ο κ. Κοξ του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην ανάληψη αυτής της βαριάς ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική καμπή", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΝΤ. ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Θετικές χαρακτήρισε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι θα διαπραγματευθεί στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική διεθνή υπηρεσία του BBC, ο Σερ Ντ. Χάνεϊ είπε πως από ό,τι αντιλαμβάνεται ο κ. Παπαδόπουλος ''σκοπεύει να εργαστεί πολύ στενά με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες'' και πρόσθεσε: ''Αφήστε να δούμε πού μπορούμε να φθάσουμε''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία, είπε: ''Ναι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει''.

    Εξήγησε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πάνω από τρία χρόνια τώρα και πως ''γι' αυτό και το έδαφος είναι καλά προετοιμασμένο, αλλά φυσικά υπάρχουν ακόμα κενά και είναι για τον λόγο αυτό που ο Κόφι Ανάν θα έρθει στο νησί''.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Ανάν, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε πως ''πιθανόν, σε κάποιο στάδιο σε αυτή τη διαδικασία, (ο ΓΓ του ΟΗΕ) θα αναθεωρήσει τις προηγούμενες προτάσεις του, όχι θεμελιωδώς, αλλά θα προβεί σε αλλαγές που αναμφίβολα θα αντικατοπτρίζουν κάποια από τα σημεία που του έχουν επισημανθεί από τις δύο πλευρές''.

    Πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές, ''αλλιώς τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα σκέφτονταν καν να αναθεωρήσουν τις προτάσεις τους''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΒΑΡΙΑ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΟ ΒΑΣΣΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας αποφασίστηκε να τιμωρηθεί με αποκλεισμό 40 ημερών ο διαιτητής του αγώνα Παναθηναϊκός ΑΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, Κύρος Βασσάρας του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Η ποινής του ισχύει από τις 10 του μήνα.

    Ακόμη το Πειθαρχικό Όργανο επέβαλε ποινή 45 ημερών στο β' βοηθό διαιτητή του αγώνα Ολυμπιακός Ηρακλής, Φάνη Δανιγγέλη (ΣΔΠ Αργολίδας), ποινή 30 ημερών στο διαιτητή του αγώνα Μάλλια Ηρόδοτος, Χ. Σταφυλαράκη (ΣΔΠ Χανίων), την ίδια ποινή στο διαιτητή του αγώνα Απόλλων Πάργας Αμβρακικός, Χ. Χυτήρη (ΣΔΠ Κέρκυρας), καθώς και στο β' βοηθό διαιτητή του αγώνα Ελαιόφυτο Αναγέννηση ’ρτας, Γ. Αρχοντογιάννη (ΣΔΠ Ηπείρου).

    Επίσης η ΚΕΔ αποφάσισε να θέσει τους Β. Σικελιανό (ΣΔΠ Αχαΐας), Α. Παπαβασιλείου (ΣΔΠ Αργολίδας), Δ. Καραμανίδη (ΣΔΠ Καστοριάς) εκτός πινάκων παρατηρητών διαιτησίας Β', Γ' και Δ' Εθνικής, αντιστοίχως.

    [22] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Πανέτοιμοι για την πρεμιέρα εμφανίζονται αθλητές και διοργανωτές του 9ου διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ρόδου. Εκατόν είκοσι έξι ποδηλάτες από 21 ομάδες θα στηθούν αύριο στη γραμμή της εκκίνησης, για ν' αντιμετωπίσουν το χρονόμετρο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι διοργανωτές (Δήμος Ροδίων, Νομαρχία Δωδεκανήσου - ΝΑΟΔ, Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού - ΠΡΟΤΟΥΡ), ποδηλατικός όμιλος «Ιβίσκος»), οι οποίοι επιδιώκουν να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια, αφού το βλέμμα του κομισάριου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ιταλού Ρουφίνο Ματερίνι, θα είναι στραμμένο επάνω τους.

    Η εκκίνηση (11:00) και ο τερματισμός του αγώνα της ατομικής χρονομέτρησης θα γίνει στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, στο Ακταίον, όπως και όλες οι ετάπ. Οι ποδηλάτες θα πρέπει να διανύσουν μία απόσταση 3,4 χιλιομέτρων.

    Στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν και οι αθλητές της εθνικής ομάδας (Νίνος, Μωραϊτάκης, Δημητρακόπουλος, Αναστόπουλος, Ταμουρίδης, Ποτουρίδης). «Είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα ώστε ν' αντεπεξέλθουμε στη διοργάνωση. Τα μεγάλα μας ατού είναι οι Αναστόπουλος και Ταμουρίδης, οι οποίοι σημείωσαν ρεκόρ στο παγκόσμιο κύπελλο πίστας της Μόσχας, πριν λίγες μέρες. Εάν καταφέρουν να ξεπεράσουν την κούραση πιστεύω ότι μπορούν να διακριθούν», ανέφερε ο εθνικός προπονητής Γιώργος Λεβεντάκης.

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο ΠΑΟ υποδέχεται αύριο στις 7μ.μ. σε εξ' αναβολής αγώνα τον Πανελλήνιο. Το παιχνίδι διεξάγεται στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Διαιτητές της συνάντησης είναι οι Αγάθος και Βαρθαλίτης.

    Σήμερα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 19ης αγωνιστικής Α1 ανδρών που έχει ως εξής:

    Σάββατο 22/02/03

    Γηπ. Καραμπίνη 19.00 ΑΕ Νίκαια-Ηρακλής (Βασιλειάδης-Γεροθόδωρος)

    Γηπ. Πανελληνίου 20.00 Πανελλήνιος-Εθνικός Αλεξ. (Αντωνούλης-Ράπτης)

    Γηπ. Ολυμπιάδας 19.00 Mayfair Club Ολυμπιάδα-Ορεστιάδα Εμπορική (Καραμπέτσος-Γεωργουλέας)

    Γηπ. ΠΑΟΚ 19.00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (Μιχελινάκης-Θεμελής)

    Γηπ. Ρεθύμνου 18.00 Ρέθυμνο-’ρης (Ιορδανίδης-Δεληκωστίδης)

    Γηπ. ΠΑΟ 19.00 Παναθηναϊκός-ΕΑ Πατρών (Ρουσάκης-Θανόπουλος)

    Αναπληρωματικός διαιτητής Α1 ανδρών: Μυρόθεος.

    [24] Η ΣΜΥΡΝΙΔΟΥ MVP ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Η κεντρική του Φιλαθλητικού Τατιάνα Σμυρνίδου (27 ετών, 2.00μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 6ης αγωνιστικής της Γ' φάσης της Α1 βόλεϊ γυναικών. Η Σμυρνίδου, στον αγώνα Φιλαθλητικός-Παναθηναϊκός 3-1, κέρδισε 22 πόντους, με 1 άσο, 17/24 επιθέσεις (71% αποτελεσματικότητα) και 4 μπλοκ, ενώ είχε και 2 άμυνες.

    Οι κορυφαίες της 6ης αγωνιστικής της Γ' φάσης ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Νταϊάνα Σότο Ντελφίν (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη) 28, επίθεση: Μαρία Τσιαρτσιάνη (Βριλήσσια) 73%, υποδοχή: Μαρία Γκαραγκούνη (Βριλήσσια) 82%, μπλοκ: Έλενα Μαξίμοβα (’ρης) 6.5, άσοι: Ράντι Τένεβα (Βριλήσσια), Νικολέττα Κουτουξίδου (Πανελλήνιος) 3, άμυνες: Γιάν Λι (’ρης). 17.

    [25] NTOYMΠΑΪ: ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα η Λένα Δανιηλίδου προκρίθηκε στο β` γύρο του τουρνουά τένις 585.000 δολαρίων που διεξάγεται στο Ντουμπάι. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια κέρδισε την Σελίμα Σφαρ από την Τυνησία με 7-6, 6-2 (Νο-156) και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του αγώνα Ρίτα Γκράντε (Ιταλία-Νο 60)-Κοντσίτα Μαρτίνεθ (Ισπανία- Νο 35).

    [26] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Δεκάδες απαγορευμένοι πύραυλοι Αλ Σαμούντ έχουν καταγραφεί από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τους, Χίρο Ουέκι, στη Βαγδάτη, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο κ. Ουέκι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον συνολικό αριθμό των πυραύλων που έχουν εντοπιστεί, ενώ δήλωσε ότι ορισμένοι έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Οι ειδικοί του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος αυτός ξεπερνά το επιτρεπόμενο βεληνεκές των 150 χλμ., το Ιράκ όμως διαβεβαίωσε ότι αυτό έγινε μόνο κατά τις δοκιμές.

    [27] "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Έφτασε στη Βαγδάτη ομάδα 100 μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων με σκοπό να αποτελέσουν «ανθρώπινες ασπίδες» αποτρέποντας τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων πρόκειται να συγκεντρωθούν κοντά σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδραγωγεία και άλλες εγκαταστάσεις που είχαν αποτελέσει στόχο των βομβαρδισμών στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991 σε μια προσπάθεια αποτροπής ανάλογων επιθέσεων.

    Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι σημαντικές για τη ζωή των Ιρακινών υποστήριξε ένας από τους διοργανωτές της εν λόγω πρωτοβουλίας προσθέτοντας ότι ο ιρακινός λαός θα κληθεί εν τέλει να αντιμετωπίσει το κόστος του πολέμου.

    Υπενθυμίζεται ότι στις "ανθρώπινες ασπίδες" συμμετέχουν Αμερικανοί, Βρετανοί και Τούρκοι πολίτες κάθε ειδικότητας.

    [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΕ

    Ουάσιγκτον, 18 Φεβρουαρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την Τουρκία αν γίνει πόλεμος στο Ιράκ και την κοινή διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καλεί την Βαγδάτη να αφοπλιστεί.

    Ο Μπους επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν με τον Σαντάμ και θα ηγηθούν συμμαχίας για να τον αφοπλίσουν με τη βία, αν αρνηθεί να το κάνει οικειοθελώς».

    Σε ότι αφορά ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θέτει τελεσίγραφο στον Σαντάμ, ο Μπους δήλωσε ότι θα δεχτεί ένα τέτοιο ψήφισμα, εκτίμησε όμως ότι δεν είναι αναγκαίο.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του Τζέρεμι Γκρινστοκ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και τακτικές στο θέμα του Ιράκ και το υπό συζήτηση σχέδιο ψηφίσματος, ανακοίνωσε διπλωμάτης κοντά στις συνομιλίες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τις μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις και το κοινό ανακοινωθέν των χωρών-μελών της ΕΕ οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν διαπραγματεύσεις για ακόμη δύο εβδομάδες.

    Την ίδια ώρα πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Κουβέιτ είναι έτοιμοι για επίθεση κατά του Ιράκ.

    [29] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Ερεβάν, 18 Φεβρουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Αρμένιοι πολίτες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Την εκλογική αυτή αναμέτρηση παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες για να δουν αν ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει να λύσει τελικά τη διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα όσον αφορά στα πετρέλαια.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο νυν πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν είναι πάλι υποψήφιος και έχει να αντιμετωπίσει οκτώ ακόμη αντιπάλους αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Δύο από τους κύριους αντιπάλους του Κοτσαριάν είναι ο Αρτασες Γκεχαμιαν, πρώην δήμαρχος του Ερεβάν και ο Στέπαν Ντεμιρτσιάν, γιος πολιτικού.

    Ο Κοτσαριάν εξελέγη πρόεδρος στις 30 Μαρτίου του 1998 με άμεση καθολική ψηφοφορία με ποσοστό 59,5% στον β΄ γύρο.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν από τον νέο πρόεδρο να είναι αποφασιστικός ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε δυτικός διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι έτσι θα επικρατήσει ασφάλεια στη περιοχή για την κατασκευή πετρελαιαγωγών που χρηματοδοτούν.

    Ο.Κ.

    [30] ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 18 Φεβρουαρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι είναι η ώρα για την Τουρκία να αποφασίσει αν θα δεχθεί οικονομική βοήθεια ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ’ρι Φλέισερ επισήμανε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα για τη λήψη μιας τελικής απόφασης.

    Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση που θα ακολουθήσει στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητείται ο διπλασιασμός της εν λόγω οικονομικής βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από το ενδεχόμενο πολέμου.

    [31] ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (14:57 UTC+2)

    Συζήτηση με θέμα το φαινόμενο της μεταφοράς λογοτεχνικών βιβλίων στον κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου (7.30μμ) στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας Guardian Xan Brooks και οι Έλληνες κριτικοί Αλέξης Δερμεντζόγλου και Νίνος Μικλείδης.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΣΤΗ "ΜΙΛΗΤΟ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (14:04 UTC+2)

    Έκθεση σερβίτσιων και κεραμικών αντικειμένων σχεδιασμένων από τη Λία Ρακά-Περατικού θα φιλοξενήσει 20-28 Φεβρουαρίου η αίθουσα εκθέσεων και ελληνικών γεύσεων Μίλητος.

    Η Λία Ρακά Περατικού είναι διακοσμήτρια και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό εξοχικών κατοικιών και παραδοσιακών κτιρίων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων , χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μοτίβα και τεχνικές. Σχεδιάζει σερβίτσια και κεραμικά εμπνευσμένα από την ελληνική φύση. Τα θέματά της είναι κλαδιά, κάκτοι, φτέρες, μυρτιές, στάχυα και δεμάτια, καλάμια, κουκουνάρια και αγροί. Όλα τα χρηστικά αντικείμενα είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται από έμπειρους κεραμίστες

    [33] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (13:08 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Πράπα με τίτλο «Αθλητισμός και σώμα» θα εγκαινιάσει στις 24 Φεβρουαρίου ,9μμ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στο φουαγιέ του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει ως τις 9 Μαρτίου.

    Ο Βασίλης Πράπας γεννήθηκε το 1948 στη Λάρισα και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έκφραση μέσα από τα χρώματα και τα πινέλα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών και στη Σχολή Γραφικών Τεχνών «Δοξιάδη» και συνέχισε την αναζήτησή του στον κόσμο της τέχνης παρακολουθώντας μαθήματα σκηνοθεσίας στη σχολή Σταυράκου. Συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με εφημερίες και περιοδικά, φιλοτέχνησε εξώφυλλα και σελίδες ποιητικών συλλογών ενώ έργα του βρίσκονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και συλλέκτες. Παράλληλα με το ζωγραφικό του έργο έχει ασχοληθεί και ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε διαφημιστικές εταιρίες.

    [34] ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Δρώμενα της Ελληνικής Αποκριάς περιλαμβάνει η γιορτή που ετοιμάζουν και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και οι «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης».

    Η Αποκριάτικη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, στις 23 Φεβρουαρίου επικεντρώνεται στις οδούς Ερμού και Βουλής, στην Πλατεία Φιλομούσου και στην Κυδαθηναίων. Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ομάδες μεταμφιεσμένων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα θα ξεχυθούν στους δρόμους της Πλάκας προκειμένου να παρουσιάσουν τα έθιμα της κάθε περιοχής.

    Στη γιορτή συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τους «Γλεντιστάδες» και «Κουδουνάτους», ο Σύλλογος Σκυριανών με τους «Γέρους» και τις «Κορέλες», «Καρναβάλια» από τον Σοχό Θεσσαλονίκης.

    Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου θα παρουσιάσει το «Μπουρανί», ο Εκπαιδευτικός Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» από τη Λευκοπηγή Κοζάνης τα «έθιμα του Χάσκα και του Φανού», ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Ομιλος Θυμιανών Χίου το «Ταλίμι - Μόστρα», το Πολιτιστικό Σωματείο «Υακίνθη» Ζακύνθου θα παρουσιάσει την Ομιλία «Ο Πραματευτής» και λαϊκούς ζακυνθινούς χορούς.

    Συμμετέχουν επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεργιανών Ηρακλείου Κρήτης με τον «Αποχαιρετισμό της Αποκριάς» με το «Γάμο», τα «Μουντζουρώματα» και τον «Αρκουδίστικο Χορό», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας με δρώμενα με «τραγόμορφους μεταμφιεσμένους», το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη χορωδία του Δήμου Π. Φαλήρου και τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, με χορευτικά δρώμενα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ο Όμιλος Ελληνικών Χορών Δήμου Μοσχάτου με το «Γαϊτανάκι», και ο Δημήτρης Κώτσικας με τα χάλκινα πνευστά Κοζάνης.

    [35] ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2003 (07:59 UTC+2)

    *O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για το Κυπριακό σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί επανένωση του νησιού. «Προσπαθούμε όλοι να λύσουμε το πρόβλημα και υπάρχουν αρκετά καλές πιθανότητες επιτυχίας. Γνωρίζουμε ότι έχει ένα νέο σχέδιο που ελπίζουμε ότι θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Ανάν, που αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    *Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί την Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Η συνάντηση συμφωνήθηκε χθες το πρωί, σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον κ. Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με τον εκτελών χρέη εκπρόσωπου, Τ. Χυτήρη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ήταν στενή και θα συνεχίσει να είναι στενή στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Σε ερώτηση σχετικά με το αν η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου μπορεί να σημάνει την αναβολή των χρονοδιαγραμμάτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Χυτήρης στην απάντησή του περιορίστηκε να αναφερθεί στην καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, στην επίσκεψη Αναν σε Αθήνα, ’γκυρα και Λευκωσία, στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το ΓΓ του ΟΗΕ και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο κ. Σημίτης στις Βρυξέλλες, με τον Γλαύκο Κληρίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκύψει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με την τήρηση ή την αναβολή των χρονοδιαγραμμάτων

    *Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει αύριο νέα συνάντηση με τον κ. Κληρίδη και η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς θα αναβληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα αρχίσει τη λειτουργία της και η νέα ομάδα για το Κυπριακό. Τα ονόματα των μελών της θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της λειτουργίας της. Ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος που θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία των συνομιλιών και επιβεβαίωσε ότι ισχύει η άφιξη Ανάν. Εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε, θα συναντηθεί με την ομάδα του κ. Παπαδόπουλου και στη συνέχεια θα ορίσουν και την ημερομηνία των επόμενων συνομιλιών.

    *Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου οποτεδήποτε τον χρειαστεί, αλλά δεν θα συμμετέχει στις τακτικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ερωτηθείς για τις προθέσεις του Γλαύκου Κληρίδη, είπε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συναντά το νέο Πρόεδρο και να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη του ζητήσει. Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως από τη λήξη της θητείας του ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι ένας ιδιώτης και δεν θα εξυπηρετούσε οποιοδήποτε σκοπό η επί μονίμου βάσεως συμμετοχή του στο Εθνικό συμβούλιο.

    *«Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή επί του παρόντος», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπάν, και διευκρίνισε, «έχουμε, ωστόσο, επισημάνει στην ’γκυρα ότι θα εγγυηθούμε της ασφάλειάς της εάν χρειαστεί. Ως εκ τούτου ουδέποτε κινδύνευσε η αλληλεγγύη της συμμαχίας». Η Γαλλία αποχώρησε από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ το 1966 και συμμετέχει μόνο σε πολιτικές διαβουλεύσεις. Την η ίδια τακτική ακολούθησε το ΝΑΤΟ και το 1991 στον πόλεμο του Περσικού για να παρακάμψει τη Γαλλία και να αναπτύξει νατοϊκές δυνάμεις στην νοτιοανατολική Τουρκία

    *Η αλβανική κυβέρνηση καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του δικαστικού μεγάρου στην πόλη Στρούγκα, στην δυτική ΠΓΔΜ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" (ΑΝΑ). Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τρομοκρατική ενέργεια της βομβιστική επίθεση, τονίζοντας ότι "τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην υπονόμευση των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα". Τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας και εμποδίζουν την εφαρμογή της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    *Η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της χώρας και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται στις προτεραιότητες του κόμματος "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" της Βουλγαρίας, το οποίο υιοθέτησε τη διακήρυξη του προγράμματός του κατά το 5ο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια. Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, το κόμμα θα εργαστεί για την άνευ όρων εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών και για τον έλεγχό τους, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για τροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα του συντάγματος, με στόχο την καλύτερη συνεργασία και ισορροπία μεταξύ των εξουσιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 February 2003 - 19:13:55 UTC