Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [02] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΙ Χ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ Α. ΚΑΝΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΝ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛ
  • [04] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΓΙΑ
  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ "ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ"
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑ
  • [09] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [11] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • [12] Η ΞΙΦΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
  • [13] ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΣΑΠ
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 06/02/2003
  • [15] ΚΕΑ: Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΝΗΜΗ
  • [16] ΕΑΚ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
  • [17] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
  • [18] ΚΡΙΤΙΚΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Α. ΜΑΡΚΙΔΗ
  • [19] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΝΙΚΗ ΜΕ 5-1 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [21] ΤΟΝ ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ
  • [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ
  • [23] ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΙΛΗΣΕ Ο Σ. ΚΑΤΑΝΕΤΣ
  • [24] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • [25] ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] "Ο ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ" ΕΚΤΙΜΑ Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ
  • [27] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΠΕΛΓΚΡΑΝΟ"
  • [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [29] ΕΒΡΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [30] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 20ο
  • [32] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ
  • [33] "Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ" ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το αίτημα των ΗΠΑ να τις υποστηρίξουν σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδους των 19 κρατών μελών στις Βρυξέλλες ο λόρδος Ρόμπερτσον εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ομοφωνία σε ορισμένες αποφάσεις στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    Αναφορικά με το θέμα της στρατιωτικής προστασίας της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στον Κόλπο, οι 19 «σύμμαχοι» συμφώνησαν να παρέχουν υποστήριξη στη χώρα από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναβαθμίσουν βάσεις και λιμάνια της χώρας ενόψει του πολέμου στη Βαγδάτη.

    [02] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΙ Χ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ Α. ΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν το μεσημέρι οι Χρήστος Τσιγαρίδας και Αγγελέτος Κανάς, οι οποίοι νωρίτερα κρίθηκαν προφυλακιστέοι για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Τσιγαρίδας κατά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο επέμεινε σε όσα είχε υποστηρίξει στην προανακριτική του κατάθεση περί συμμετοχής του στον ΕΛΑ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν θα κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Με απολογητικό υπόμνημα απολογήθηκε ο Αγγελέτος Κανάς ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η σύλληψή του αφού ακόμη και αν ήταν μέλος του ΕΛΑ, όπως σημειώνει, η δράση της οργάνωσης έχει ανασταλεί από το 1995 και το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο.

    Παράλληλα ο κ. Κανάς αρνείται οποιαδήποτε σχέση του με τον ΕΛΑ και αποδίδει την εμπλοκή του στο θέμα στην κατάθεση της πρώην συζύγου του, για την οποία σημειώνει ότι τον κατηγορεί για προσωπικούς της λόγους. Εξάλλου επισημαίνει ότι τον ανέμειξαν στο θέμα πολιτικοί αντίπαλοί του στην Κίμωλο λόγω της εκλογής του στη θέση του κοινοτάρχη.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΝ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Επιστολές προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλώντας τους στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Ελλάδα και Τουρκία θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

    Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες για το θέμα των εγγυήσεων. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

    [04] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΓΙΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Την παραίτησή του από τη θέση του ως εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού υπέβαλε σήμερα με επιστολή του ο Γ. Πανταγιάς, η οποία έγινε αποδεκτή από τον κ. Σημίτη.

    Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Πανταγιάς υπενθυμίζει την απόφασή του να είναι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και κάνει λόγο για προσπάθεια να συκοφαντηθεί η πολιτική δουλειά που αναπτύσσει στο χώρο του Πειραιά.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πανταγιάς στη δήλωσή του τονίζει ότι δεν επέλεξε την πολιτική για να καλύψει τις όποιες φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες του, δεν την επέλεξε για να εξαργυρώσει τις αρχές και τις αξίες τις οποίες πιστεύει, δεν την επέλεξε ως μέσο πλουτισμού και κοινωνικής αναρρίχησης. "Αυτά τα χαρακτηριστικά διακρίνουν όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την πολιτική εξουσία ως κοκότα, η οποία έλκει επιβήτορες" αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει: "για μένα πολιτική δεν είναι παρά η συνειδητή παρέμβαση στις αυθόρμητες διεργασίες της πραγματικότητας, πολιτική σημαίνει μια στάση ζωής που να συμβαδίζει στην πράξη και όχι στα λόγια με τις αρχές και τις αξίες, τις οποίες έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε. Πολιτική σημαίνει παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας, παρεμβάσεις πολιτικές, μορφωτικές, πολιτιστικές που να ωφελούν μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως είναι αυτή της Β' Πειραιά".

    Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις του για τον Πειραιά και τους ανθρώπους του ανεξάρτητα αν αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο "με τα κομματικά κατεστημένα, με τα πολιτικά απολιθώματα και τα ρετάλια της πολιτικής" και προσθέτει: "δεν υπηρέτησα και δεν πρόκειται να υπηρετήσω καμιά πολιτική και κομματική νομεγκλατούρα όσο κι αν αυτή στηρίζεται σε γερά πόδια".

    Τέλος ο κ. Πανταγιάς υπογραμμίζει την αφοσίωσή του και την τιμή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, τον οποίο και χαρακτηρίζει "ανάσα ελπίδας για την προώθηση του εκσυγχρονισμού της χώρας, του πολιτικού συστήματος, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης είναι μια νέα ήπειρος στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Περισσότεροι από 60 ειδικοί θα συμμετάσχουν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, με θέμα «Η κλινική προσέγγιση της ψυχιατρικής», που θα γίνει από αύριο έως τις 9 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Ηyatt-Regency στη Θεσσαλονίκη.

    Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει αύριο, στις 6.30μμ, ενώ στο κλείσιμο των εργασιών, την Κυριακή, θα παραβρεθεί ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ο οποίος θα προεδρεύσει στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αποστιγματοποίηση: Η στιγμή της αλήθειας».

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Το νέο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο μήνες περίπου θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στην τελετή των εγκαινίων θα παρευρεθεί και ο υπουργός Υγείας κ. Στεφανής.

    Όλγα Ορφανίδου

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ "ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ"

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Πέντε άτομα (ένας Ελληνας και τέσσερις Πολωνοί) συνελήφθησαν από το λιμεναρχείο Αλιβερίου, με την κατηγορία ότι μετέφεραν τους 60 λαθρομετανάστες, που εντοπίστηκαν χτες στο ιστιοφόρο «Σκρουτζ».

    Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Γκλαβά, 45χρόνων, Ανταμ Ράβελ Μποντνίτσκι, 27 χρόνων, Λέσεκ Νταμπρόβσκι, 37 χρόνων, Πάβεκ Μπρασίτσβιτς, 23 χρόνων, και Κόνραντ Κράβτσακ, 24 χρόνων.

    Οι παραπάνω είχαν εντοπιστεί χθες από ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Εύβοιας να επιβαίνουν σε φουσκωτό σκάφος.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑ

    Στρασβούργο, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Πρόταση για συνεκτική δέσμη συμπληρωματικών μέτρων με έμφαση στην ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μένη Μαλλιώρη, μετά την πρόταση - σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις χώρες μέλη για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την τοξικομανία. Η έκθεση της Ελληνίδας εισηγήτριας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας με 39 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, για το 2002, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών συνεχίζουν να είναι μεγάλοι. Στα κράτη μέλη, 2-9 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών κάνουν χρήση ναρκωτικών. Η πλέον, ωστόσο, δύσκολη ομάδα είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, οι οποίοι υπολογίζονται στην ΕΕ σε 500.000-1.000.000.

    Στην έκθεση της η κ. Μαλλιώρη, στηρίζει τα μέτρα που συστήνει η Επιτροπή προς τα κράτη μέλη, παράλληλα όμως προτείνει και μία συμπληρωματική δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στο να κάνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη πιο αποτελεσματική. Γενικός στόχος της σχετικής πολιτικής της Ένωσης θα πρέπει να είναι η πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων. Τονίζεται, όμως, ότι οι χρήστες ναρκωτικών δεν αποτελούν ομοιογενή ομάδα ώστε να μπορούν να προσεγγιστούν και να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο ομοιόμορφο. Για το λόγο αυτό η πολιτική στον τομέα των ναρκωτικών της Ένωσης θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένη για την κάθε ομάδα χρηστών (τύποι ναρκωτικών), δυνητικών χρηστών και των οικείων τους.

    Οι συμπληρωματικές προτάσεις που προτείνονται στην έκθεση αφορούν τον σκληρό πυρήνα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Είναι σημαντικό, τονίζεται, να δοθεί έμφαση σε μέτρα που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο σε σημεία που συχνάζουν χρήστες. Για το λόγο αυτό προτείνεται να ενθαρρυνθούν οι τοπικές κοινότητες (αστυνομία, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και κοινωνικοί λειτουργοί) να λάβουν ενεργά μέτρα, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να υιοθετήσουν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής. Η κ. Μαλλιώρη ζητά μάλιστα να χρηματοδοτούνται αυτές οι δραστηριότητες των τοπικών κοινοτήτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ειδικότερα η δημιουργία κινητών μονάδων που θα μεταβαίνουν επί τόπου στα σημεία συγκέντρωσης των χρηστών για την παροχή πληροφοριών, συμβουλών και στοιχειωδών υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη λήψη μέτρων που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών στις φυλακές. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η κατάρτιση του προσωπικού των φυλακών και η δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης της τοξικομανίας και θεραπείας για περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι φυλακές.

    [09] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Στρασβούργο, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το αγροτικό εμπόριο και τα φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας ("Generics") θα είναι το αντικείμενο συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στο Στρασβούργο από τις 10 ως τις 13 Φεβρουαρίου.

    Θα προηγηθεί σχετική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμμετέχει για λογαριασμό της Ένωσης στις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις. Για την ελληνική πλευρά ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα των αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώνεται σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν για περιορισμό του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων της Ενωσης.

    [10] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε σήμερα η Εμπορική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας, Sui Hui, επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπείας στελεχών του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση φορέων και επιχειρηματιών της περιοχής για τις δράσεις του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο προώθησης διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

    Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Τζιβελέκη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παν. Κουσίδης.

    Η κ. Sui Hui μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και αποστολών στην Κίνα καθώς και στην πρώτη μεγάλη έκθεση κινεζικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Αθήνα.

    Από την πλευρά της η κ. Τζιβελέκη ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα των συναλλαγών που αναμένεται να ενισχυθεί με τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών. Χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου.

    Όλγα Ορφανίδου

    [11] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

    Στρασβούργο, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Με το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους καταναλωτές, μετά την κατάθεση σχετικής Πράσινης Βίβλου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ασχολείται η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή, υπενθυμίζοντας τον κατακερματισμό των εθνικών και κοινοτικών κανόνων και τις ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού δικτύου για την προστασία των καταναλωτών, θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα η υιοθέτηση κοινών γενικών κανόνων που να επιτρέπουν την επίτευξη υψηλού βαθμού προστασίας των καταναλωτών.

    Για το σκοπό αυτό ζητείται η εναρμόνιση της νομοθεσίας περί εμπορικών πρακτικών και η θέσπιση μιας οδηγίας πλαίσιο περί γενικής ρήτρας πίστεως έναντι του καταναλωτή. Παράλληλα ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που αφορούν τη φύση των αγαθών και των παρεχομένων υπηρεσιών, το ακριβές περιεχόμενο και την προέλευση των τροφίμων, τους όρους αλλαγής και επιστροφής των χρημάτων, καθώς και τα στοιχεία του προμηθευτή. Πρακτικές που θεωρούνται ότι θίγουν τα συμφέροντα των καταναλωτών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ένα "μαύρο κατάλογο" που θα δημοσιεύεται σε ευρεία κλίμακα.

    [12] Η ΞΙΦΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή δρομολογεί η Ξιφίας ΑΕ Ιχθυηρά Καβάλας, μετά την καθυστέρηση της έναρξης του αναπτυξιακού της σχεδίου λόγω μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων πόρων.

    Για την επίτευξη του στόχου της η Ξιφίας ανέθεσε στην Pricewaterhousecoopers Business Solutions SA, το έργο της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η κίνηση αυτή, αποσκοπεί αφενός στον ορθολογισμό των επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές και αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου Xifias.

    [13] ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΣΑΠ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Την εγκατάσταση σύγχρονου τηλεπικοινωνιακού υλικού, για τις ανάγκες του ΗΣΑΠ, ανέλαβε η εταιρία Ανκο ΑΕ ύστερα από διαγωνισμό. Το έργο, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ περίπου, αφορά στην εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων υψηλών ταχυτήτων (SDH STM-4, 622Mb/s) του Oίκου Alcatel, που θα εξυπηρετεί τους 24 σταθμούς και στην εγκατάσταση δικτύου φωνής, αποτελούμενο από τρία τηλεφωνικά κέντρα (Ομόνοια, Πειραιά και Ειρήνη) και 16 απομακρυσμένα κέντρα σε ισάριθμους σταθμούς του ΗΣΑΠ. 

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 06/02/2003

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας MICROMEDIA - ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε., για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω Συγχώνευσης με Απορρόφηση της εταιρίας Γ.Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΕΕ και της εταιρίας ALPHA GRAPH Α.Ε., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Λτδ, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2003, αποφασίστηκε όπως το Συγκρότημα προχωρήσει κατά το 2003 με τη μεταφορά των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου (Λονδίνο) Λτδ («BCL») στο Κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου Λτδ («BOC UK Branch»). Η προτιθέμενη μεταφορά των εργασιών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός διευρυμένου καταστήματος της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των τραπεζικών δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση του αναγκαίου ρυθμιστικού κεφαλαίου που απαιτείται για υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε λειτουργικό επίπεδο και εξοικονομήσεις δαπανών. Η προτιθέμενη μεταφορά θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του Συγκροτήματος και θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον τόσο των πελατών όσο και του προσωπικού. Το διευρυμένο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργεί ως μία ανεξάρτητη μονάδα με τη δική του αφοσιωμένη διευθυντική ομάδα, ως η υφιστάμενη διευθέτηση με την Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει τη λειτουργία του με τον ίδιο τρόπο, χωρίς όμως να διέπεται η λειτουργία του από καταστατικό πλαίσιο. Σύμφωνα με γνωματεύσεις των νομικών και φορολογικών συμβούλων του Συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο και με επιπλέον γνωμάτευση από διακεκριμένο νομικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου, η προτεινόμενη μεταφορά εργασιών θα γίνει με διάταγμα του Δικαστηρίου, βάσει του σχετικού νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου (Part VII of the Financial Services and Markets Act 2000). Η μεταφορά των εργασιών υπόκειται στην έγκριση των αρμοδίων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Services Authority) και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αφού ληφθεί η σχετική έγκριση, θα υποβληθεί αίτηση σε Αγγλικό Δικαστήριο ούτως ώστε να επικυρωθεί η μεταφορά.»

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Ορθή Επανάληψη από Εταιρία

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ASPIS BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «η Τράπεζα» ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά Euro 31.226.475,00 η οποία είχε αποφασισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2002. Ειδικότερα, καλύφθηκε ποσοστό 62,4453% εκ του συνολικού ποσού της αύξησης με άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης και ποσοστό 37,5547% που αντιστοιχεί σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, διετέθη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους Μετόχους της Τράπεζας, παλαιούς και νέους, για την ευρεία ανταπόκριση και συμμετοχή τους στην παραπάνω αύξηση. Οι νέες μετοχές είναι σε άυλη μορφή και θα πιστωθούν στη μερίδα και το λογαριασμό αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (Σ.Α.Τ) σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί δια του Τύπου.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία ΚΥΠΡΟΥ Χρηματιστηριακή με επιστολή της προς το Χ.Α., στα πλαίσια της ενημέρωσης για συναλλαγές που αφορούν διατάξεις του Π.Δ. 51/92 και του άρθρου 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί ότι ο μέτοχος της εισηγμένης εταιρίας DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. Παντελεήμων Μυτιληνιός, μεταβίβασε στις 30/01/2003 μέσω του Χ.Α. 189.000 μετοχές και έτσι το ποσοστό του στην εταιρία DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. κατήλθε από 4,97% σε 0%.

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά το μήνα Ιανουάριο 2003 η εταιρία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. δεν προέβη σε αγορά 5.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της ASPIS BANK Α.Τ.Ε. όπως είχε προαναγγείλει με την από 31/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. λόγω της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ASPIS BANK που βρισκόταν σε εξέλιξη κατά το χρονικό διάστημα από 15/01/2003 30/01/2003.»

    SEAFARM IONIAN ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Η Διοίκηση της εταιρείας 'Seafarm Ionian Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.', σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και σε συνέχεια της από 30 Ιανουαρίου 2003 ανακοίνωσής της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι βασικοί όροι της κατ' αρχήν συμφωνίας για τη συγχώνευση της εταιρίας με την «Ευρωσυμμετοχών Κεφαλαίου & Επενδύσεων Α.Ε.», είναι οι εξής: 1. Η εταιρία θα ονομαστεί «Όμιλος Εταιριών Seafarm» και ο σκοπός της θα περιλαμβάνει τις ιχθυοκαλλιέργειες και την συμμετοχή σε άλλες εταιρίες. 2. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με απορρόφηση της Seafarm από τις Ευρωσυμμετοχές. 3. Η διοίκηση της εταιρίας θα αποτελείται από τεχνοκράτες Managers. 4. Η αποτίμηση των δύο εταιριών και η σχέση ανταλλαγής των μετοχών θα προσδιοριστεί από πιστωτικό ίδρυμα κοινής αποδοχής. 5. Η κατ' αρχήν συμφωνία τελεί υπό την αίρεση ότι οι Τράπεζες θα αποδεχθούν τις προτάσεις κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της νέας εταιρίας. Με τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός όμιλος καθετοποιημένης παραγωγής και εμπορίας ψαριού με σημαντικές εσωτερικές συνέργιες. Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και τεχνικές παραγωγής καθώς και νέες τεχνικές marketing που θα αποσκοπούν στην παραγωγή βελτιωμένης ποιότητας ιχθύων με χαμηλότερο κόστος. Τα παραπάνω, καθώς και οι προοπτικές του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας που διαφαίνονται ευοίωνες, θα συμβάλλουν στην δυναμική και θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, οι Διοικήσεις των εταιρειών, Seafarm Ionian και Ευρωσυμμετοχών, θα έρθουν σε επαφή με τις δανείστριες τράπεζες και των δύο εταιριών, για να διαπραγματευθούν την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, ενόψει των νέων προοπτικών και της δυναμικής της νέας εταιρίας. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών αυτών, θα καταρτιστεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση, η οποία με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2003, ενώ η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, απαιτεί την έγκριση σχετικού ενημερωτικού δελτίου από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα εξαρτηθεί από αυτή. Η Διοίκηση της εταιρείας SEAFARM IONIAN A.E., θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό αμελλητί για τις εξελίξεις επί του θέματος αυτού.

    ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας γνωστοποιεί στους κ.κ. Μετόχους της, ότι παρατείνεται έως την Παρασκευή 30 Μαϊου 2003 η διανομή μερίσματος χρήσεως 2001 μέσω του δικτύου της EFG Eurobank Ergasias. Η καταβολή του μερίσματος άρχισε στις 2 Αυγούστου 2002 και ανέρχεται σε 0,02 Ευρώ ανα μετοχή. Δικαιούχοι μερίσματος χρήσεως 2001 είναι οι κ.κ. Μέτοχοι που κατείχαν μετοχές της εταιρείας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 28ης Ιουνίου 2002. Παρακαλούνται οι κκ. Μέτοχοι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, να εισπράξουν το μέρισμα χρήσεως 2001 μέσω του δικτύου της EFG Eurobank Ergasias με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία η διανομή του μερίσματος θα γίνεται μόνο από την εταιρεία στην διεύθυνση της έδρας της: θέση Κύριλλο, Ασπρόπυργος. Μερίσματα που δεν θα εισπραχτούν μέσα σε (5) πέντε χρόνια παραγράφονται υπέρ Ελληνικού Δημοσίου.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., κατά τη συνεδρίασή του της 30 Ιανουαρίου 2003, αποφάσισε, από το συνολικό ποσό των Ευρώ 88.200 χιλ. στο οποίο ανήλθε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η οποία αποφασίστηκε, στις 23.09.1999, από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, υπόλοιπο ύψους Ευρώ 1.473,22 χιλ., το οποίο προοριζόταν για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας Ακινήτων (Real Estate), επειδή οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά των ακινήτων δεν ευνοούν πλέον την ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων, να αχθεί σε κάλυψη μέρους της συμμετοχής της Τράπεζας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρίας «Εγνατία Leasing A.E.», συνολικού ποσού Ευρώ 3.137.309,55.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, γνωστοποιεί ότι κατά τη συνεδρίασή του της 30 Ιανουαρίου 2003, εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Νικόλαο Θεοχαράκη του Ιωάννη, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Κωνσταντίνου Κομνηνού του Κομνηνού.

    ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Α. - ΔΡΟΜΕΑΣ

    Η εταιρία ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ ΔΡΟΜΕΑΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα 'Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εισηγμένων επιχειρήσεων το 2003' (εξεταζόμενη περίπτωση: Δρομέας ΑΒΕΕΑ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2003 στην πόλη των Σερρών, τόσο από πλευράς προσέλευσης, όσο και από τα θέματα της παρουσίασης, που κρίνοντας από την συμμετοχή του ακροατηρίου, ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Την εκδήλωση προλόγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφης. Ο κ. Θεολόγης Γαϊτανίδης, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που έλαβε η διοίκηση του Χ.Α. και ειδικά στους νέους κανόνες διαπραγμάτευσης των εταιριών, τονίζοντας ότι δημιουργείτε μια χωρίς λόγο κινδυνολογία για τις μετοχές που τελικά θα έχουν συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών, αφού παρουσιάζεται σαν να έχουν οι μετοχές αυτές κάποιο πρόβλημα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι απλώς θα έχουν μικρότερη συνεχή διαπραγμάτευση, που είναι κάτι καλύτερο για την εμπορευσιμότητα της μετοχής, χωρίς να σημαίνει ότι οι εταιρίες είναι προβληματικές. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εταιρία ''Δρομέας ΑΒΕΕΑ'', που για την CFS ΑΧΕΠΕΥ, αποτελεί ένα παράδειγμα απαξίωσης της τιμής της μετοχής, χωρίς αυτό να δικαιολογείτε από τις προοπτικές και τα στοιχεία της εταιρίας. Ο κ. Θ.Γαϊτανίδης έκλεισε την παρουσίασή του, αναφερόμενος στην ίδρυση του καταστήματος ειδικού τύπου της CFS ΑΧΕΠΕΥ στην πόλη των Σερρών, ειδικά σε μια εποχή που άλλες ΑΧΕΠΕΥ συρρικνώνουν την παρουσία τους, η CFS ΑΧΕΠΕΥ εκμεταλλευόμενη τα κεφάλαιά της που φτάνουν τα ευρώ 40 εκατ. και τον υψηλό δείκτη φερεγγυότητας της που είναι κοντά στο 110%, αναπτύσσεται συνεχώς. Ο δεύτερος ομιλητής κ. Α. Παπαπαναγιώτου αναφέρθηκε, στην πορεία και τους στόχους της εταιρίας Δρομέας για το 2003, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι η καινούργια χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για την εταιρία, μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος και την σημαντική προοπτική αύξησης των πωλήσεων της. Ο κ. Π. Κονταλέξης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του κύκλου ενσωμάτωσης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς σαν τμήμα της ευρύτερης Ευρωπαϊκής, με ενιαίο νόμισμα και αμεσότητα στην σύγκριση των τιμών των μετοχών. Επισήμανε ότι η διόρθωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς όχι μόνο προηγήθηκε αλλά είχε μεγαλύτερη ένταση και σε ποσοστό και σε χρόνο, άρα είναι πλησιέστερα στην ολοκλήρωση του καθοδικού της κύκλου. Ανέφερε βέβαια ότι η πορεία της πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του υποσυνόλου της Ευρωπαϊκής αγοράς και φυσικά με την πορεία όλων των μάκρο και μίκρο μεγεθών της χώρας μας, αφού ειδικά στον τομέα των ελληνικών επιχειρήσεων έγιναν πολλά λάθη, αλλά είναι βέβαιο ότι διδάχθηκαν από αυτά και μέσα στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον είναι αναγκασμένες να αναδείξουν δημιουργικές δυνάμεις, στις οποίες δεν στηρίχτηκαν στις προηγούμενες περιόδους. Οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να διαχειριστούν ποιο σωστά την προσφορά και την ζήτηση στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η όποια ρευστότητα να κινείτε κυρίως συγκυριακά και χωρίς κάποια στρατηγική (λίστα υπό ένταξη εταιριών, αποκρατικοποιήσεις). Τέλος ανέφερε ότι, σε ένα ασταθές περιβάλλον όπως το σημερινό το χρηματιστήριο που ούτως ή άλλως είναι συνώνυμο της αστάθειας βρίσκετε περισσότερο ανταγωνιστικό στις άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης που παλαιότερα είχαν μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και απόδοσης από ότι σήμερα. ’ρα η όποια απογοήτευση των επενδυτών δεν είναι δυνατή να δικαιολογήσει την άποψη ότι οι χρηματιστηριακές επενδύσεις δεν θα είναι περισσότερο αποδοτικές διαχρονικά.»

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Ανακοινώνουμε, σύμφωνα με την παράγρ. 5 του ’ρθρου 1 του Π.Δ. 82/1996 ότι η εταιρεία μας είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών, έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στις διαδικασίες ανάληψης έργων ή προμηθειών που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 2328/1995. Συγκεκριμένα, η εταιρεία μας προτίθεται να συμμετάσχει στον υπ΄ αριθ. Πρωτ. Διακήρυξης 2188/17-12-2002 Ανοικτό Διαγωνισμό της εταιρίας 'Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.)' με αντικείμενο την επέκταση του Πιλοτικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης 'ΣΥΖΕΥΞΙΣ' και την παροχή τηλεματικών υπηρεσιών, προϋπολογισμού 74.324.880 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ 18%), που θα διενεργηθεί την 24-2-2003. Για τους μετόχους μας που είναι ανώνυμες εταιρίες και δεν έχουν προβεί στη μέχρι φυσικού προσώπου κατά την έννοια του ως άνω διατάγματος - ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, οι προβλεπόμενες κυρώσεις συνίστανται στη στέρηση των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας καθώς και των κάθε είδους περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από την μετοχική τους ιδιότητα». Τα δικαιώματα αυτά ανακτώνται μόνο εφόσον οι παραπάνω μέτοχοι ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους και παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον μέχρι φυσικού προσώπου προσδιορισμό των μετόχων τους που είναι ανώνυμες εταιρείες κατά την έννοια της παραγ. 3 του άρθρου 1.

    ΞΙΦΙΑΣ Α.Ε. ΙΧΘΥΗΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Η εταιρία ΞΙΦΙΑΣ Α.Ε. ΙΧΘΥΗΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η ΞΙΦΙΑΣ Α.Ε. ΙΧΘΥΗΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ανέθεσε στην PRICEWATERHOUSECOOPERS Business Solutions S.A. το έργο υποστήριξης συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί αφενός, στον ορθολογισμό των επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές και αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου Xifias. Υπενθυμίζεται ότι η ΞΙΦΙΑΣ, ως απόκριση στην καθυστέρηση της έναρξης του αναπτυξιακού της σχεδίου λόγω μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων πόρων, δρομολογεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.»

    ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ

    Η Εταιρεία ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2940/01 και την με αριθμ. 1862/31.1.2003 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε μετά την από 30.12.2002 γνώμη της επιτροπής Μ.Ε.Ε.Π (εισήγηση Νο 8672) απέκτησε το ανώτατο εργοληπτικό πτυχίο της 7ης τάξης του Μ.Ε.Ε.Π. Αριθμός Μ.Ε.Ε.Π :4056 ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., γνωστοποιεί, ότι απέκτησε το εργοληπτικό πτυχίο δημοσίων έργων της νέας 6ης τάξης για όλες τις κατηγορίες έργων (αριθ. ΜΕΕΠ 6543) με την υπ αριθ. 1863/31-1-2003 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης 5/204/14-11-2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει την απόκτηση του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξεως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα επανακρίθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2940/01 (ΦΕΚ 180/τ.Α/6-8-2001) με την αριθμ. 1862 - 31/01/2003 απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., μετά την από 30/12/2002 γνώμη της Eπιτροπής ΜΕΕΠ (αρ. εισήγησης 8675) και κατατάχθηκε στην 7η τάξη του ΜΕΕΠ με αριθμ. ΜΕΕΠ: 2468 (ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.).

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στην ολοκλήρωση της εξαγοράς μεγάλης κινέζικης εταιρείας, όπως πρόσφατα είχε ανακοινώσει, προχώρησε η ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Συγκεκριμένα η ΠΡΟΜΟΤΑ απέκτησε το 63,5% της κινεζικής εταιρείας GOLDWELL INTERNATIONAL LTD, το οποίο αποτιμάται σε 9,7 εκατ. δολάρια, με βάση την αξία των εταιρικών της εγκαταστάσεων σήμερα και την πολύ ανθηρή οικονομική της κατάσταση, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες και τις προβλεπόμενες μελλοντικές της πωλήσεις. Η καταβολή του τιμήματος των 9,7 εκατ. δολαρίων από την ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. πραγματοποιείται με την καταβολή μετρητών, από κοινοπρακτικό δάνειο που έχει λάβει η Εταιρεία, ενώ μέρος καλύφθηκε με την εκχώρηση απαιτήσεων προς την GOLDWELL, που αφορούσαν χρέη τρίτων από την Κίνα και το H.Kong προς την ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και την διαγραφή χρεών της GOLDWELL προς την ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε, ενώ παράλληλα η ΠΡΟΜΟΤΑ ανέλαβε την υποχρέωση της πλήρους χρηματοδότησης των επενδύσεων που απαιτεί το πλάνο επέκτασης της GOLDWELL προς την ευρωπαϊκή αγορά. Με την είσοδο της ΠΡΟΜΟΤΑ στην GOLDWELL και μετά την υλοποίηση του βασικού επενδυτικού προγράμματος που έχει καταρτισθεί, η συνολική έκταση της γης που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της νέας εταιρείας θα αγγίζει τα 13.000 τ.μ., όπου εκτός από την ήδη υπάρχουσα κτιριακή υποδομή έκτασης 6.000 τ.μ. θα δημιουργηθούν τρία νέα κτίρια έκτασης 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν υπερσύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, κοιτώνες και εστιατόριο προσωπικού. Η GOLDWELL είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κάθε είδους τσαντών στην Κίνα, της οποίας o ιδρυτής και κάτοχος του 36,5% του μετοχικού της κεφαλαίου (όπως προκύπτει μετά την εξαγορά), Mr K.C. Cheng διαθέτει εξειδίκευση 30 ετών στην κατασκευή τσαντών, καθώς επίσης μεγάλη εμπειρία στις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκτύπωσης. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Shenzhen είναι ένα από τα καλύτερα και τα πλέον δυναμικά, από το οποίο η ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ προμηθεύεται επί σειρά ετών τα προϊόντα του είδους, προωθώντάς τα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι τα γραφεία εξαγωγών της GOLDWELL στο H.Kong προωθούν μεγάλες ποσότητες προωθητικών και διαφημιστικών ειδών σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Η είσοδος της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στην GOLDWELL θα ενισχύσει καταλυτικά τις πωλήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με όχημα την αναμφισβήτητη εμπειρία της πρώτης και των δοκιμασμένων και επιτυχημένων μεθόδων πωλήσεων και marketing τις οποίες θα εφαρμόσει.»

    ETBA LEASING Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι από την 31/1/2003 παραιτήθηκε και απεχώρησε από την εταιρία στέλεχος αυτής, κος Κωνσταντίνος Κατσώρχης.

    ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 64/29.03.2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με την σύνταξη και διάθεση πληροφοριακού σημειώματος που αφορά την χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση ύψους 57.130.195 ευρώ η οποία αποφασίσθηκε με την από 01/11/1999 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας και πιστοποιήθηκε την 31/03/2000 από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, κατόπιν σχετικής τροποποίησης με τις από 23/07/2001 και 28/06/2002 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, και σε απάντηση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 3488/31.01.2003 επιστολής του Χ.Α. δια της οποίας ζητήθηκε ανάλυση επί του ποσού ύψους 5.916.67,25 ευρώ το οποίο έχει διατεθεί στην επενδυτική κατηγορία 'Εξαγορά Εταιριών'. Ειδικότερα, η εταιρία κατήρτισε, σε συνέχεια των, από Αύγουστο 2001 και Φεβρουάριο 2002 Πληροφοριακών Σημειωμάτων, συμπληρωματικό Πληροφοριακό Σημείωμα για την διάθεση ποσού 110.000 ευρώ στην ίδρυση της Κοινοπραξίας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΝΟΣ. Το Πληροφοριακό Σημείωμα θα βρίσκεται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού από την Παρασκευή, 14/02/2003 και ώρα 12 π.μ. στο Χ.Α., στα γραφεία του ΣΜΕΧΑ και στα μέλη του, στην Αίθουσα Ενημέρωσης Συνδρομητικού Επενδυτικού Κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1, 1ος όροφος) και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Χ.Α. Επίσης θα βρίσκεται και στα Κεντρικά γραφεία της εταιρίας ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε. στο 1ο χιλ. Λεωφόρου Κορωπίου Βάρης και Δημοκρίτου, Τ.Κ. 19400 Κορωπί Αττικής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μετόχων της εταιρίας, τηλ. 210-6698362, Υπεύθυνος κος Σπύρος Σταθόπουλος, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε του Ομίλου των Εταιρειών της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, γνωστοποιεί, ότι με την υπ' αριθ. 1862/31-1-2003 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ απέκτησε το εργοληπτικό πτυχίο δημοσίων έργων της νέας ανώτατης (7ης) τάξης (αριθ. ΜΕΕΠ 7276). Η απόκτηση του ως άνω νέου πτυχίου της 7ης τάξης του ΥΠΕΧΩΔΕ από την ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης με απορρόφηση των κλάδων τεχνικών έργων των εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε και ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε καθώς και αυτουσίως των εργοληπτικών εταιρειών ΑΛΦΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε, ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ Α.Ε και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΤΕ. Γνωστοποιείται επίσης, ότι η κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΤΕ, θυγατρική κατά 100% της εταιρείας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε, απέκτησε την 30/1/2003 εργοληπτικό πτυχίο δημοσίων έργων της νέας 4ης τάξης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Η εταιρία LOGICDIS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «H LogicDIS Global Services, μέλος του Ομίλου LogicDIS, πραγματοποίησε μία ακόμη επιτυχία στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας της με την SAP για την Ελλάδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστική θέση της στην αγορά παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών για το λογισμικό της SAP AG. Συγκεκριμένα, ανέλαβε την υλοποίηση και την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος mySAP.com, υπογράφοντας σημαντική σύμβαση έργου με την Chipita, μία από τις μεγαλύτερες, εισηγμένες στο Χ.Α., ελληνικές εταιρίες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Σε πρώτη φάση, η LogicDIS Global Services θα εγκαταστήσει τα υποσυστήματα της Οικονομικής Διαχείρισης, της Διαχείρισης Παγίων, του Consolidation, της Διαχείρισης Επενδύσεων, της Διαχείρισης Διαθεσίμων, της Ελεγκτικής Διοικητικής Λογιστικής, της Διαχείρισης Υλικών, των Πωλήσεων Διανομής, της Διαχείρισης και του Προγραμματισμού Παραγωγής στη μητρική εταιρεία του ομίλου Chipita στην Ελλάδα. Σταδιακά, το έργο θα επεκταθεί και στις θυγατρικές εταιρείες της Chipita στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο συγκεκριμένο έργο η LogicDIS Global Services θα συνεργαστεί με την IBM, η οποία θα προσφέρει την απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή. Ο διεθνής χαρακτήρας του έργου και η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ικανότητα του Ομίλου LogicDIS να αναλαμβάνει έργα κλίμακας του ιδιωτικού τομέα, με βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την πολυετή εμπειρία, την τεχνογνωσία και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. H LogicDIS Global Services, που ιδρύθηκε το β΄εξάμηνο του 2001, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας έργα υλοποίησης και υποστήριξης των προϊόντων επιχειρησιακού λογισμικού της SAP AG.»

    LOGICDIS Α.Ε.

    Η εταιρία LOGICDIS AE με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «H LogicDIS, στρατηγικός συνεργάτης της Hyperion Solutions, κυριαρχεί στην ελληνική αγορά των λύσεων Business Performance Management. Ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega Channel), η LAFARGE Beton, η Δ.Ε.Η., η ALPHA Leasing, ο Όμιλος ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ και η SNET του ομίλου εταιρειών ΘΡΑΚΗ επέλεξαν την LogicDIS για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέματα Reporting, Analysis, Modeling και Planning. Η εταιρεία Hyperion Solutions (NASDAQ:HYSL), παγκόσμιος leader στο Business Performance Management software, δημιουργεί εφαρμογές λογισμικού για τη μέτρηση της επιχειρηματικής απόδοσης και τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας. Η LogicDIS προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις με έμφαση στο Financial Consolidation & Reporting, το Budgeting, το Planning & Forecasting, το Activity Based Management, το Profitability Analysis, το Performance Scorecard και το Business Intelligence, αξιοποιώντας πλήρως τις μοναδικές δυνατότητες και τις διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές που ενσωματώνονται στη σουίτα εφαρμογών Hyperion Business Performance Management. Η αξιοσημείωτη διείσδυση των λύσεων της Hyperion στην ελληνική αγορά είναι αποτέλεσμα των συστηματικών επενδύσεων και της επιθετικής στρατηγικής της LogicDIS για την εδραίωση της ηγετικής θέσης της στην αγορά των πληροφοριακών συστημάτων για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ενδεικτικά, μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την LogicDIS και τις λύσεις Hyperion περιλαμβάνονται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, η MISKO-BARILLA, η SATO, το OPEN 24, η VETERIN, η FRIGOGLASS, η EΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ, η BACARDI, η ALLIED DOMECQ, η PEPSICO-HBH, το ATΛANTIK, η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ & ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, η ΦΑΜΑΡ, η KRAFT Foods Hellas, η WYETH, ο όμιλος ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ κ.α.»

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Α/ Η εταιρία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. με την από 6/2/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα κάτωθι: «Στα πλαίσια της εφαρμογής του Π.Δ. 51/92 σας γνωρίζουμε ότι με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ASPIS BANK όπως αυτή πιστοποιήθηκε με την από 04/02/2003 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανωτέρω εταιρίας, το ποσοστό συμμετοχής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. κατήλθε σε 41,4770% από 54,7021% (τελευταία γνωστοποίηση 27/12/2002). Επωνυμία εισηγμένης εταιρείας: ASPIS BANK Α.Τ.Ε. Επωνυμία μετόχου που προβαίνει στην αναγγελία: ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου & αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν τη μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 54,7098% ήτοι 14.150.006 (03/02/2003) κοινές ονομαστικές μετοχές (σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας : 25.863.750). Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου & αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου μετά τη μετοχική μεταβολή που προέκυψε από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου: Ποσοστό 41,4770% ήτοι 15.132.876 (04/02/2003) κοινές ονομαστικές μετοχές (νέο σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας μετά την Αύξηση Κεφαλαίου: 36.485.000). Αιτία μετοχικής μεταβολής: Συμμετοχή σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Ημερομηνία μεταβολής ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου του υπόχρεου αναγγελίας: 04 Φεβρουαρίου 2003.» Β/ Η εταιρία COMMERCIAL VALUE A.E.E. με την από 6/2/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια της εφαρμογής του Π.Δ 51/92 σας γνωρίζουμε ότι με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ASPIS BANK Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρίας, όπως αυτή πιστοποιήθηκε με την από 4/2/2003 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανωτέρω εταιρίας, το ποσοστό συμμετοχής της COMMERCIAL VALUE A.E.E., ανήλθε σε 10,9363% από 3,787%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας στην οποία μέτοχος είναι ο υπόχρεος αναγγελίας: ΑSPIS BANK A.Τ.Ε. Επωνυμία μετόχου που προβαίνει στην αναγγελία: COMMERCIAL VALUE A.E.E. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου & αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 3,787% ήτοι 979.453 κοινές ονομαστικές μετοχές (σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας 25.863.750). Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου & αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου μετά την μετοχική μεταβολή που προέκυψε από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου: Ποσοστό 10,9363% ήτοι 3.990.096 κοινές ονομαστικές μετοχές (νέο σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας: 36.485.000). Αιτία μετοχικής μεταβολής: Συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΑSPIS BANK Α.Τ.Ε. Ημερομηνία μεταβολής ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου του υπόχρεου αναγγελίας: 4 Φεβρουαρίου 2003.» Γ/ Ο κ. ΠΑΥΛΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ με την από 6/2/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζω ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης της ASPIS BANK όπως αυτή πιστoποιήθηκε με την από 04/02/2003 απόφαση του Δ.Σ. της ASPIS BANK το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου των ελεγχόμενων από τον κ. Παύλο Ψωμιάδη (άρθρο 7&8,Π.Δ.51/1992) στην εταιρία ASPIS BANK διαμορφώθηκε ως εξής: Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας στην οποία μέτοχος είναι ο υπόχρεος αναγγελίας: ASPIS BANK Α.Τ.Ε. Επωνυμία μετόχου που προβαίνει στην αναγγελία: ΠΑΥΛΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ. Σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας: 25.863.750. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου & αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν τη μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 61,32% ήτοι 15,859,563 κοινές ονομαστικές μετοχές, οι οποίες αναλύονται ως κάτωθι: ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 0, Ποσοστό πριν την μεταβολή 0%. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 14.150.006, Ποσοστό πριν την μεταβολή 54,71%. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 387.129, Ποσοστό πριν την μεταβολή 1,50%. NORDSTERN COLONIA ΑΕΓΑ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 0, Ποσοστό πριν την μεταβολή 0%. NORDSTERN COLONIA ΑΕΑΖ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 90.800, Ποσοστό πριν την μεταβολή 0,35%. GOTA INTERNATIONAL AEA: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 74.875, Ποσοστό πριν την μεταβολή 0,29%. ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 342.975, Ποσοστό πριν την μεταβολή 1,33%. COMMERCIAL VALUE AEA: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 773.978, Ποσοστό πριν την μεταβολή 2,99%. UNITED A.E.A.Z.: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 39.800, Ποσοστό πριν την μεταβολή 0,15%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών πριν την μεταβολή 15.859.563, Ποσοστό πριν την μεταβολή 61,32%.

    Σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της εκδότριας εταιρίας: 36.485.000. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου και αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου μετά τη μεταβολή: Ποσοστό 57,55% ήτοι 20.996.801 κοινές ονομαστικές μετοχές, οι οποίες αναλύονται ως κάτωθι: ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 409.439, Ποσοστό μετά την μεταβολή 1,12%. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 15.132.876, Ποσοστό μετά την μεταβολή 41,48%. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 1.121.415, Ποσοστό μετά την μεταβολή 3,07%. ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 342.975, Ποσοστό μετά την μεταβολή 0,94%. COMMERCIAL VALUE AEA*: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 3.990.096, Ποσοστό μετά την μεταβολή 10,94%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών μετά την μεταβολή 20.996.801, Ποσοστό μετά την μεταβολή 57,55%. Αιτία μετοχικής μεταβολής: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ημερομηνία μεταβολής ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου του υπόχρεου αναγγελίας: 4 Φεβρουαρίου 2003. * Η COMMERCIAL VALUE AEA προέκυψε από την συγχώνευση των εταιριών NORDSTERN COLONIA ΑΕΓΑ, NORDSTERN COLONIA ΑΕΑΖ, GOTA INTERNATIONAL AEA, UNITED A.E.A.Z.» Δ/ Η εταιρία ΑΣΠΙΣ Α.Ε.Δ.Α.Κ. με την από 3/2/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια της εφαρμογής του Π.Δ. 51/92 σας γνωρίζουμε ότι στις 31/01/2003 άλλαξε το συνολικό ποσοστό μετοχών της εταιρίας ASPIS BANK Α.Τ.Ε. που κατέχουν τα υπό διαχείρισή μας Αμοιβαία Κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό πλέον ανέρχεται σε 8,162% από 5,142% λόγω αγοράς 780.973 μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο διάστημα από 14/06/2001 (προηγούμενη αναγγελία) έως 30/01/2003. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ASPIS BANK Α.Τ.Ε. Επωνυμία μετόχου που προβαίνει στην αναγγελία: ΑΣΠΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου και αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 5,142% ήτοι 1.329.977 κοινές ονομαστικές μετοχές. (Σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της ASPIS BANK A.T.E.: 25.863.750). Ακριβές ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου και αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου μετά την μετοχική μεταβολή: Ποσοστό 8,162% ήτοι 2.110.950 κοινές ονομαστικές μετοχές. (Σύνολο κοινών ονομαστικών μετοχών της ASPIS BANK A.T.E.: 25.863.750). Αιτία μετοχικής μεταβολής: Αγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ημερομηνία μεταβολής ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου του υπόχρεου αναγγελίας: 31 Ιανουαρίου 2003.»

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. και ο κ. Κούτλας Κωνσταντίνος, με την από 06/02/2003 επιστολή τους προς το Χ.Α., γνωστοποιούν ότι ο κ. Κούτλας Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ως άνω εταιρίας, στις 05/02/2003 μεταβίβασε 2.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά ψήφου της εταιρίας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. και συνεπώς το ποσοστό του κατέρχεται από 19% σε 14,48% επί του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών μετά ψήφου της εταιρίας, με μέση τιμή πώλησης 0,54 ευρώ ανά μετοχή, καθαρή αξία συναλλαγών 1.080.000 ευρώ και συνολική (μετά από προμήθειες, έξοδα κ.λ.π.) 1.073.142 ευρώ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. Υπόχρεος: Κούτλας Κωνσταντίνος. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 19%, μετά τη μεταβολή 14,48%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 8.405.913, μετά τη μεταβολή 6.405.913. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 19%, μετά την μεταβολή 14,48%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 44.238.500. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 05/02/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 05/02/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 06/02/2003.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Η κα Νικολοπούλου Παγώνα με την από 06/02/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι μετά την τελευταία συναλλαγής της στο Χ.Α., το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρία LOGICDIS Α.Ε. κατέρχεται του 5%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: LOGICDIS Α.Ε. Υπόχρεος: Νικολοπούλου Παγώνα. Είδος κινητής αξίας: Κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας, κάτω του 5%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 5,0152%, μετά τη μεταβολή 4,9728%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.553.584, μετά τη μεταβολή 3.523.584. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 5,0152%, μετά την μεταβολή 4,9728%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 70.856.620 κοινές ονομαστικές μετοχές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 05/02/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 05/02/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 06/02/2003.

    [15] ΚΕΑ: Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΝΗΜΗ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Σε κάθε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της παροχής τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και η αντιπολίτευση "παίζει το μικροπολιτικό της παιχνίδι εις βάρος των προσφύγων'', αναφέρει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σε ανακοίνωσή του.

    Προσθέτει ότι ''από την στιγμή που οι πάντες συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αποκτήσουν τίτλους για τα διαμερίσματα και τις οικίες που απέκτησαν μετά το 1974, δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού''.

    Το ΚΕΑ προτείνει συνολική δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για παροχή των τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου.

    ''Σε μιαν τέτοια συμφωνία πρέπει να δεσμευθούν όλοι οι υποψήφιοι, ώστε και μετά τις εκλογές να ολοκληρωθεί η διαδικασία'', αναφέρει το ΚΕΑ και προσθέτει: ''Ο εμπαιγμός έχει όρια, όπως και οι πρόσφυγες μνήμη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΑΚ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τη δυνατότητα συντονισμού ''για να λειτουργήσει ο τομέας της δημιουργίας και ανάπτυξης έργων υποδομής αποτελεσματικά''.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επαλξη αναφέρει ότι ''κατά τη δεκαετία 1993-2003 έχει παρατηρηθεί μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημιουργία και ολοκλήρωση έργων υποδομής σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής''.

    Προσθέτει ότι, ''μελετώντας την πολιτική ιστορία του Τάσσου Παπαδόπουλου, διαπιστώνουμε τη θετική και ουσιαστική συμβολή του στη δημιουργία και ανάπτυξη συστήματος κοινωνικών παροχών από το κράτος, αλλά και στη διαμόρφωση νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή για τη διαχείριση ανάλογων ζητημάτων''.

    ''Η Επαλξη αναγνωρίζει στην υποψηφιότητά του την εγγύηση για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των δημοσίων έργων υποδομής και του ελέγχου του δημόσιου χρήματος προς όφελος του πολίτη'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Παγοποίηση των επενδυτικών δανείων για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει η πολιτεία να μελετήσει τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει, προτείνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας ύστερα από επισκέψεις του στο υπουργείο Γεωργίας και στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η πολιτεία ''οπωσδήποτε θα πρέπει να περιλαμβάνουν οικονομική αρωγή προς τα θύματα του Χρηματιστηρίου, καθώς επίσης και νομική αρωγή για να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους έναντι οποιωνδήποτε τους έχουν εξαπατήσει''.

    ''Εκείνο που θέλω να πω'', είπε ο κ. Μαρκίδης, ''είναι ότι ήταν στο δικό μου το πρόγραμμα που έχουν τεθεί αυτά τα θέματα και εκ των υστέρων ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος υιοθέτησε τα μέτρα με χθεσινή του δήλωση''.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος οικειοποίησε τις δικές του προτάσεις είπε: ''Κοιτάξετε, δεν τις είχε μέσα στο πρόγραμμά του. Τις εξήγγειλε έντεκα μέρες προ των εκλογών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία μιλά αφ' εαυτής. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του''.

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την άποψη ότι για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προέδρου θα πρέπει να υπάρχει η αναγκαία συναίνεση μεταξύ όλων των παραγόντων στο εσωτερικό.

    Σε ερώτηση ποιές θα είναι οι τομές που θα κάνει, αν εκλεγεί Πρόεδρος, στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε στη χρηστή διοίκηση και την αξιοκρατία. ''Θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα σοβαρά διότι αυτή τη στιγμή οι αξιολογήσεις που γίνονται κατά έτος είναι ισοπεδωμένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προαχθούν οι άξιοι και ικανότεροι όταν έρχεται η ώρα''.

    Οσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο, είπε ότι είναι θέμα αποτελεσματικής διοίκησης, καλύτερων μεθόδων διοίκησης και εκσυγχρονισμού της διοίκησης με την εισαγωγή σύγχρο νου τεχνολογικού υλικού.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου που τον χαρακτηρίζει "αυτόκλητο εκπρόσωπο της διαπραγματευτικής ομάδας" που διαρρέει το τι λέγεται στις διαπραγματεύσεις, είπε πως δεν είχε υπόψη του τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε "όσα θα δηλώσω δεν θέλω να θεωρηθούν ότι αναφέρονται σε αυτόν''.

    ''Εγώ ένα πράγμα σας λέω'', συνέχισε, ''δεν άλλαξα τη δική μου πολιτική θέση ούτε κατά ένα γιώτα. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι συμβούλευσαν τον Πρόεδρο να στηρίξει ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του πάνω στο δεκαεξάμηνο, κάτι που τους το είπα έγκαιρα και από την αρχή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα''.

    ''Δεν φταίω εγώ'', πρόσθεσε, ''αν καθημερινά με επιβεβαιώνουν τα γεγονότα, εγώ τους το είπα αυτό ότι πέφτουν πάρα πολύ έξω και αυτό τους το είπα στις 3 του Γενάρη το πρωί, ότι δεν μπορούν να βασίσουν προεκλογική εκστρατεία για τον Πρόεδρο πάνω σε αυτή τη βάση γιατί με μαθηματική ακρίβεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει γιατί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική πραγματικότητα''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι εκτίμησή του είναι ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να υπερνικήσει τον υποψήφιο για την προεδρία Τάσσο Παπαδόπουλο στο δεύτερο γύρο απ΄ότι έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΡΙΤΙΚΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Α. ΜΑΡΚΙΔΗ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τα ποσοστά των ψήφων του Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη προστιθέμενα, δεν μπορούν να φτάσουν το ποσοστό, το οποίο δείχνει να παίρνει η υποψηφιότητά του, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Πιστεύω ότι τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται ότι οι ψήφοι προστιθέμενοι μαζί δεν μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά τα οποία δείχνει η δική μου υποψηφιότητα,'' είπε μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΤΕΚ.

    Ερωτηθείς για τη στάση του υποψήφιου προέδρου Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος αποφεύγει να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και επικεντρώνεται περισσότερο σε μία αντιπαράθεση μαζί του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''η πολιτική τακτική του καθενός προεκλογικά είναι θέμα δικό του''.

    Το γεγονός, ανέφερε, ότι ''επιλέγει αντιπαράθεση μαζί μου, πιστεύω στοχεύει σε λανθασμένο στόχο διότι ο κ. Μαρκίδης, όντας τόσες πολλές μονάδες πίσω από τον κ. Κληρίδη, για να έχει ελπίδα και δυνατότητα να είναι στη δεύτερη Κυριακή - εάν υπάρξει - πρέπει να έχει επίκριση και σύγκριση με τον κ. Κληρίδη''.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ''η όλη τακτική αποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια συναντίληψη και ότι ο ένας προσπαθεί να πάρει ψήφους από άλλους χώρους, να τους υποθηκεύσει και να τους δώσει στον άλλο υποψήφιο, εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή''.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης κάνει προεκλογική εκστρατεία, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι η πλευρά του ποτέ δεν δέχθηκε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία.

    ''Κάνει εντονότατη προεκλογική εκστρατεία από την πρώτη μέρα με τους ακριβοπληρωμένους προπαγανδιστές που είναι οι υπουργοί και ας μην λεχθεί ξανά ότι οι υπουργοί το μόνο που κάνουν είναι να προβάλλουν το έργο των υπουργείων τους ή να υπερασπίζονται επιθέσεις κατά του έργου της κυβέρνησης, διότι το 90% των παρεμβάσεων τους είναι πως θα επιτίθενται εναντίον των άλλων υποψηφίων για το Κυπριακό'', πρόσθεσε.

    Σε ότι αφορά το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''καθίσταται πρόδηλο ότι μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου εκτός του ότι είναι απαράδεκτη δεοντολογικά είναι και επικίνδυνη και ο κίνδυνος διαφαίνεται από τη σύγχυση και από τις αντιφατικές δηλώσεις που κάνει η διαπραγματευτική ομάδα''.

    ''Ο κ. Παππαπέτρου είπε ότι συμβούλεψε τον Πρόεδρο να μην συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις σε αντίθεση με τον κ. Παπαπέτρου που να δικαιολογεί τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Μαρκίδης καθημερινά μας αναφέρει τα όσα διαδραματίζονται στις διαπραγματεύσεις, βέβαια κατά τη δική του εκδοχή, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ακριβής ή όχι,'' πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ''εδώ και σαράντα μέρες από τον ένα ή τον άλλο μαθαίνουμε τα πάντα και ασφαλώς διαρροές δεν προέρχονται από τα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που δεν μετέχουν''.

    Τελικά, είπε, ''είτε υπάρχουν εξελίξεις, είτε όχι, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία της διαπραγματευτικής ομάδας θα δώσουν στον κ. Ντενκτάς κατάλογο των θεμάτων πάνω στα οποία θέλουν να διαπραγματευτούν για να πετύχουν τις βελτιώσεις είναι μια ενέργεια που κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να ληφθεί χωρίς να είναι ενημερωμένο το Εθνικό Συμβούλιο και να δοθεί και σε μας η ευκαιρία να πούμε ποια θέματα θεωρούμε ότι έπρεπε να συζητηθούν και ποια είναι η ιεράρχηση που δίνουμε στο ένα ή το άλλο θέμα''.

    Αναφερόμενος σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''αν έρθουν εξελίξεις έχουμε και επάρκεια και ικανότητα και μεγαλύτερα περιθώρια εμείς να επιφέρουμε βελτιώσεις, γιατί εμείς δεν έχουμε τις δεσμεύσεις που όπως καθυστερημένα αποκαλύφθηκε έχουν αναληφθεί από αυτή τη διαπραγματευτική ομάδα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑΚ, με την αγορά, ωστόσο, να αδυνατεί να ανέλθει στο επίπεδο των 89 μονάδων, κυρίως λόγω της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,04%, κλείνοντας στις 88,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 367 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο της τάξης του 0,7% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 338,36 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΝΙΚΗ ΜΕ 5-1 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, η εθνική ομάδα γυναικών νίκησε με σκορ 5-1 το Ισραήλ σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο ΔΑΚ Στυλίδας. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Μιχαηλίδου (2), Τεφάνη, Παντελειάδου, Σουπιάδου.

    Η σύνθεση της Ελλάδας: Παπαθανασίου, Λαζάρου, Παντελειάδου, Χατζηγιαννίδου, Φωστηροπούλου, Μιχαηλίδου, Παπαδοπούλου, Πουρίδου, Τεφάνη, Κατσαϊτη, Λαγουμτζή. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι Αρβανιτάκη, Σαμαρά, Γιαννακοπούλου, Σουπιάδου, Αδαμάκη, Θεοχάρη.

    [21] ΤΟΝ ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του το μεγάλο άσσο του γαλλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία.

    «Με μεγάλη χαρά και με αληθινή συγκίνηση θα έλεγα, υποδεχόμαστε στο Υπουργείο Αθλητισμού μια τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, τον Μισέλ Πλατινί. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε για το ποιος είναι ο Μισέλ Πλατινί, οι Έλληνες γνωρίζουν τον άνδρα και γνωρίζουν την τεράστια προσφορά του στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο», τόνισε ο κ. Λιάνης και συνέχισε: «Θα έρθω κατ' ευθείαν σε αυτό που ζήτησα από τον κ. Πλατινί. Πρότεινα στο Μισέλ Πλατινί και αποδέχθηκε την πρότασή μου να μετέχει στην Επιτροπή Προσωπικοτήτων που στηρίζει εκ μέρους του αθλητισμού τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004. Αυτό θα γίνει σε σχετική ενημέρωση και σε συνεργασία με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου και είναι αυτή ακριβώς η Επιτροπή, που θα έχει παγκόσμιες φυσιογνωμίες του αθλητισμού.

    Θα έχει θεσμικό χαρακτήρα γιατί η πρόταση θα διαβιβαστεί μέσω της FIFA στον κ. Μπλάτερ. Πρότεινα επίσης στον Μισέλ Πλατινί και αποδέχθηκε και αυτό είναι μεγάλη βοήθεια προς τη χώρα μας- πάντα σε συνεργασία με την FIFA και την ΕΠΟ εδώ, εφόσον πια γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι ο ιθύνων νους του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στη Γαλλία και ήταν το σημαντικότερο ίσως που έγινε τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο χώρο, να δώσει την πείρα του και να βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια σε ό,τι αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με το ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά, δηλαδή το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Επίσης ζήτησα από τον κ. Πλατινί να μεταβιβάσει την επίσημη πρόσκληση προς τον κ. Μπλάτερ για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και στα πλαίσια της επίσκεψης της UEFA εδώ -όπως ξέρετε έγιναν οι εργασίες αυτές τις 3 ημέρες- πρέπει να πω ότι αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον κ. Γιόχανσον και τον κ. Αϊνερ να παραστώ στον τελικό του Champions League στο Μάντσεστερ.

    Θα τιμήσουμε τον Μισέλ Πλατινί σε λίγο αλλά ήθελα να πω ότι οι θέσεις μας για το παγκόσμιο θέμα που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο συμπίπτουν απολύτως. Δεν θέλω να πω ειδικά θέματα πάνω σ' αυτό, η φιλοσοφία που εκφράζει είναι η ίδια φιλοσοφία που θέλουμε να εκφράσουμε κι εμείς και με χαρά άκουσα αυτές τις ιδέες κι αυτές τις απόψεις που περίμενα ν' ακούσω από ένα τόσο πολύ διαπρεπή άνθρωπο του χώρου του ποδοσφαίρου».

    Από την άλλη ο παλιός άσος και κορυφαίος παίκτης του ιταλικού ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί επισήμανε: «Ευχαριστώ πολύ τον κ. Υπουργό που με δέχτηκε εγκάρδια στο γραφείο του και για τις πολλές προτάσεις που μου έκανε, τις οποίες αποδέχθηκα με πολύ ευχαρίστηση και θέληση.

    Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος στον κόσμο, που να μην θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να διοργανώσει θαυμάσιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, σαν μέλος της FIFA και επειδή η FIFA διοργανώνει το οργανωτικό κομμάτι, το αγωνιστικό του ποδοσφαίρου, έχω λόγους να θέλω να κάνω κι εγώ αυτό.

    Φυσικά η FIFA διοργανώνει το κομμάτι του ποδοσφαίρου για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Συνεπώς είναι μεγάλη τιμή και χαρά που δέχτηκα τις προτάσεις, που μου έκανε ο κ. Υπουργός.

    Στη συνέχεια δεν μιλήσαμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Σαν αριστερός που έπαιζα και εγώ, σαν νούμερο 11 που ήμουν, θα περίμενε να του κάνω μια καλή πάσα, αλλά δεν ήμασταν της ίδιας εθνικότητας, οπότε δεν ήταν δυνατόν να παίξουμε μαζί. Όμως έχουμε τις ίδιες πεποιθήσεις για τον αθλητισμό και μιλήσαμε στον ίδιο τόνο για το μέλλον του αθλήματος.

    Πολλά πράγματα έχουν απορυθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει οι πολιτικοί και οι αθλητικοί θεσμοί να ενωθούν για να ρυθμίσουν αυτή την έκφραση του αθλητισμού, αυτό το άθλημα που όλοι μας αγαπάμε.

    Σαν ανέκδοτο τώρα θέλω να σας πω, ότι την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα έχασα, αλλά πήρα την εκδίκησή μου βάζοντας 2 γκολ στην ελληνική ομάδα. Είχαμε νικήσει 4-1 αλλά ήταν η εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πολύ λιγότερο καλό, από ότι τώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου, συγκεκριμένα τον Πρόεδρο. Δίνω συγχαρητήρια επίσης στα Σωματεία. Στην Αθήνα υπάρχουν μεγάλα Σωματεία. Δεν υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός, αλλά κι άλλα Σωματεία, τα οποία έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρόοδο.

    Συνεπώς συγχαίρω όλο τον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και εύχομαι κάποια στιγμή, όπως και η Γαλλία, να κερδίσουν το παγκόσμιο κύπελλο. Για μας θα είναι δύσκολο, γιατί το θαύμα έγινε μια φορά, αλλά για τους Έλληνες το θαύμα δεν έγινε ακόμη».

    [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο γήπεδο της Ριζούπολης, το οποίο θα είναι πανέτοιμο να φιλοξενήσει και πάλι τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    Οι εργασίες αφορούν την κατασκευή του αποστραγγιστικού συστήματος και την τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα στο μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου, στο οποίο είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα. Η εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή του αποστραγγιστικού συστήματος, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να τοποθετηθεί ο καινούργιος χλοοτάπητας.

    [23] ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΙΛΗΣΕ Ο Σ. ΚΑΤΑΝΕΤΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παρέθεσε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο Σρέτσκο Κάτανετς. Ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ομάδα και μίλησε για τον αγώνα που έρχεται με τον Ηρακλή.

    «Κάθε ομάδα που παίζει με τον Ολυμπιακό, αγωνίζεται αμυντικά. Οσο το δυνατόν γρηγορότερα πετυχαίνουμε γκολ θα «ανοίγεται» ο αντίπαλος και θα έχουμε περισσότερο χώρο. Αυτή είναι η στρατηγική μας», τόνισε ο κ. Κάτανετς και συνέχισε: «Ο τερματοφύλακας θα αλλάξει σίγουρα αφού είναι τραυματίας ο Ελευθερόπουλος. Δεν ξέρω για τον Μπερμούδες. Υπάρχουν δύο ημέρες για να αποφασίσω. Ο Κατεργιαννάκης θα πρέπει να δείξει όλες τις δυνατότητες που έχει. Γι' αυτό το λόγο ήρθε στον Ολυμπιακό. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Σε κάθε ματς μπορεί να δείξει τις δυνατότητές του ο Κατεργιαννάκης».

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε και για την τριμελή επιτροπή. «Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν την ύπαρξη τέτοιας επιτροπής που θα οργανώσει τη στρατηγική της ομάδας σε σχέση με την παρακολούθηση των παικτών στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η επιτροπή αυτή είναι ο μεσολαβητής μεταξύ εμού και της διοίκησης. Ως τώρα υπήρχε μόνο ο Δουρέκας. Δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Θα οργανώσουν τα πράγματα μέσα και έξω από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Τη βρίσκω εξαιρετικά σωστή κίνηση. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να οργανωθεί σε κάποιες βάσεις διαφορετικά απ" ότι ήταν ως τώρα. Θα πρέπει να δει τους ανθρώπους από τις ομάδες του εξωτερικού και να πάρει αποφάσεις. Μια από τις αρμοδιότητες των ανθρώπων αυτών είναι και το σκάουτινγκ. Αυτό θα είναι σίγουρα ο ρόλος. Χρειάζεται ένα πλάνο για να δούμε πως λειτουργήσει και θα συνεχιστεί».

    Σχολιάζοντας το ελληνικό πρωτάθλημα ο κ. Κάτανετς επισήμανε: «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει η πίεση αυτή για το 7ο πρωτάθλημα. Υπάρχει ψύχωση και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα. Η ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη. Είσαι πρωταθλητής εφόσον το αξίζεις και παρουσιάζεσαι καλύτερος στο γήπεδο απ" τον αντίπαλο. Σίγουρα το παρελθόν δεν μπορώ να το αλλάξω. Κανένας χρόνος δεν είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Και οι παίκτες δεν είναι οι ίδιοι. Πέρυσι ήταν νεότεροι κατά ένα χρόνο. Τώρα είναι πιο μεγάλοι. Εγώ θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για το 7ο πρωτάθλημα. Αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται και θα το δούμε στο τέλος».

    Η διαφορά ενός «κακού» και ενός «καλού» γηπέδου για τον τεχνικό του Ολυμπιακού αποτελεί σημαντική. «Θα μπορούσε κάλλιστα ο Ολυμπιακός να παίξει σε καλό γήπεδο και να φέρει καλό αποτέλεσμα. Θεωρώ πάντως πως οι προϋποθέσεις να παίξει ο Ολυμπιακός καλά είναι περισσότερες όταν βλέπουν ένα καλό γήπεδο. Ο προπονητής τους προετοιμάζει κατάλληλα όλη την εβδομάδα. Τους λέει τι θα πρέπει να κάνουν, όπως, να φεύγει γρήγορα η μπάλα και να κυκλοφορεί με τη μία. Ομως, όταν φτάνει στο γήπεδο ο παίκτης όλα τα συστήματα και οι οδηγίες πέφτουν στο νερό».

    Τέλος για τον αγώνα με τον Ηρακλή ο τεχνικός του Ολυμπιακού κ. Κάτανετς δήλωσε: «Ο Ηρακλής είναι καλή και ποιοτική ομάδα. Περιμένουμε ένα δύσκολο ματς. Δεν περιμένουμε να γίνει φανταστικό ματς. Πρέπει να υπάρχουν δύο ομάδες για να γίνει αυτό. Περιμένω έναν «κλειστό» Ηρακλή. Θα παίξει όπως αυτή η ομάδα ξέρει. Το γήπεδο θα είναι πολύ καλύτερο. Το αποτέλεσμα θα το δούμε μετά τον αγώνα. Δεν παρακολουθώ και δεν με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Δεν μας αφορά τι θα γίνει στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Ο καλύτερος θα κερδίσει».

    [24] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στο παιχνίδι της περασμένης αγωνιστικής με την Παναχαϊκή, αλλά και σε αυτό της επόμενης με τον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ.

    «Είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα με την Παναχαϊκή. Μπορούσαμε να κερδίσουμε με ένα μεγάλο σκορ, αλλά δεν το κάναμε. Αυτό συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Σε μια κακή στιγμή δεχτήκαμε το γκολ. Επρεπε να είχαμε κερδίσει έπειτα από το άσχημο παιχνίδι που κάναμε και στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ. Πρέπει να σταματήσουμε εδώ, να ξεχάσουμε όλα τα άσχημα σημεία και να δούμε την συνέχεια», τόνισε ο τεχνικός του Γηραιού, Ευγένιος Γκεραρντ.

    Αναφερόμενος στους στόχους του Ηρακλή ο Ολλανδός τεχνικός επισήμανε: «Το μέλλον του Ηρακλή δεν είναι να κάνει μεταγραφές και να μιλάει για μια θλέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρόεδρος από τη αρχή έχει δώσει πολλά λεφτά για μεταγραφές. Αυτές όμως δεν έχουν αποφέρει αλλαγές. Πάντα μια μεταγραφή έχει ρίσκο. Τον Ιανουάριο η αγορά είναι δύσκολη και δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες ελεύθεροι που να έχουν την ποιότητα που θέλει ο Ηρακλής».

    Ο Ευγένιος Γκεραρντ αναφερόμενος στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό είπε: «Εχουμε μπροστά μας το δύσκολο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το έργο μας είναι δύσκολο και το γνωρίζουμε καλά αυτό. Ευτυχώς δεν παίζουμε στο γήπεδο του Πανιωνίου, το οποίο είναι πολύ χάλια. Πρέπει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο για να πάρουμε το ποθητό αποτέλεσμα».

    Τέλος όσον αφορά την μεταγραφή του Ζαν Μαρί Σιλά ο τεχνικός των κυανολεύκων αρνήθηκε να πάρει θέση για το τι θα κάνει. « Εχει καλά στοιχεία, αλλά όπως είπα δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Δεν έχουμε πληροφορίες για την προέλευση του. Αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, τότε κάτι μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γκέραρντ.

    [25] ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Η αποπομπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατά τρόπο που ευνοεί τα αμερικανικά συμφέροντα ενώ θα σηματοδοτούσε το τέλος της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Πάουελ μιλώντας στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις τόνισε ότι μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ θα δημιουργούσε ορισμένες δυσκολίες στη διάρκεια του πολέμου καθώς και τους πρώτους μήνες μετά το τέλος του.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα σε περίπτωση επιτυχής έκβασης του πολέμου να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Κατέληξε παραδεχόμενος ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλά ο αφοπλισμός του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής και η συμμόρφωσή του με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά "ο Σαντάμ Χουσείν που αποτελεί απειλή για την περιοχή".

    Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ’ρι Φλέισερ τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα εκπλαγεί αν ο Ιρακινός πρόεδρος παρουσιάσει αιφνιδίως τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται μέχρι σήμερα ότι δεν διαθέτει.

    Πάντως οι διαβουλεύσεις της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίζονται με έντονο ρυθμό προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον για το θέμα του Ιράκ.

    Η διεθνής κοινότητα επιμένει στην ανάγκη να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην ιρακινή κρίση.

    [26] "Ο ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ" ΕΚΤΙΜΑ Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ

    Μόσχα, 6 Φεβρουαρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν κοντά στο Πακιστάν υποστήριξε ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, αναιρώντας προηγούμενες επισημάνσεις του σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ήταν νεκρός.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε δηλώσεις του από την Μόσχα ο στρατηγός Μουσάραφ υποστήριξε ωστόσο ότι ο Λάντεν δεν βρίσκεται στη χώρα του ενώ το τρομοκρατικό δίκτυο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διεξάγει μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι το Ιράκ είχε σχέση με την Αλ Κάιντα πριν την 11η Σεπτεμβρίου μέσω της ιρακινής πρεσβείας στο Πακιστάν, ο Πακιστανός πρόεδρος αρνήθηκε τις εν λόγω αναφορές.

    «Πιστεύουμε ότι ανάλογες δραστηριότητες δεν έχουν συμβεί. Τουλάχιστον δεν έχουμε πληροφορίες για το εν λόγω θέμα» είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να παρουσιάσει ευθέως αποδείξεις για τους εν λόγω ισχυρισμούς.

    [27] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΠΕΛΓΚΡΑΝΟ"

    Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου 2003 (17:32 UTC+2)

    Το ναυάγιο του καταδρομικού «Στρατηγός Μπελγκράνο», ιστορικού πολεμικού πλοίου της Αργεντινής θα αναζητήσει τις προσεχείς εβδομάδες ομάδα δυτών με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού και του National Geographic. Το πλοίο βυθίστηκε το 1982, στη διάρκεια του Πολέμου των Φόκλαντς.

    Όπως μετέδωσε το BBC, το πλοίο βυθίστηκε στα νερά του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αργεντινής και σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.

    Σημειώνεται ότι το πλοίο άνηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και είχε γλιτώσει από την αεροπορική επιδρομή των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ. Στη συνέχεια, το αγόρασε η Αργεντινή και από «Φοίνιξ» το όνομασε «Στρατηγός Μπελγκράνο».

    [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 6 Φεβρουαρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Υπό ανάκριση βρίσκονται τρία άτομα στη Γερμανία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στη χώρα και παρείχαν υποστήριξη σε μέλη του πυρήνα της Αλ Κάιντα στο Αμβούργο.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνες σε έξι κτίρια, μεταξύ των οποίων στο Ισλαμικό Κέντρο στη βορειοδυτική πόλη Μίνστερ και στην Ισλαμική Κοινότητα στο Μίντεν στη δυτική Γερμανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται ότι είναι φανατικός ισλαμιστής και παρείχε βοήθεια στον πυρήνα του Αμβούργου, από τον οποίο πιστεύεται ότι προέρχονταν τρεις από τους τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    [29] ΕΒΡΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πολιτισμού στη Νομαρχία Έβρου. Στόχος της είναι η ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης πολιτιστικής δραστηριότητας η οποία θα στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη πολιτική με βασικό γνώρισμά της την αποφυγή διοργάνωσης διάσπαρτων εκδηλώσεων και την επικέντρωσή της σε δύο κύριους άξονες.

    Την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

    Την κατανόηση του τοπικού πολιτισμού και της σύνδεσης με τον παγκόσμιο.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πρόεδρος της Επιτροπής, Όλγα Ρενιαρή για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, η Επιτροπή Πολιτισμού θα επιδιώξει: «Ανάπτυξη εθελοντικής προσφοράς στα τοπικά δρώμενα, καλλιέργεια νέας πολυπολιτισμικής θρακικής συνείδησης, ανάδειξη ελεύθερης έκφρασης των πνευματικών-καλλιτεχνικών δυνάμεων του νομού και συμμετοχή και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής της καθημερινής ζωής των πολιτών. Όσον αφορά την κατανόηση και αξιοποίηση των πεδίων του λαϊκού πολιτισμού μας που αποτελούν τα στοιχεία της τοπικής μας ταυτότητας, θα αντιπαραθέσει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς, την πρωτοτυπία, τη συνεχή αλλαγή και ανανέωση, τη συνδημιουργία στην ομοιομορφία, τυποποίηση και αποξένωση που επιβάλλουν τα πολυεθνικά κέντρα στο χώρο του πολιτισμού».

    Οι άξονες δράσης της Επιτροπής πολιτισμού στοχεύουν στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού πλούτου, συνεργασία με πανεπιστήμια, φορείς, συλλόγους Βαλκανικών χωρών, συνεργασία με Βουλγαρία-Τουρκία σε μια κοινή προσπάθεια ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας των μνημείων, προβολή κουλτούρας μειονοτήτων κλπ.

    Όλγα Ορφανίδου

    [30] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ξεκινά στις 18 Φεβρουαρίου το πρώτο μέρος των δίωρων σεμιναρίων της Θρακικής Τοπογραφίας, με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά και τα προγράμματα μουσειακής αγωγής για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Μέρος Α΄ «Το πέταγμα του Αετού». Η Μαριάννα Κορομηλά με παράλληλη διαφάνεια θα ''ταξιδέψει'' στον ιστορικό χώρο της Θράκης από τον Στρυμόνα μέχρι τον Βόσπορο και από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο.

    Μέρος Β΄ «Χωροτάκτες και οδοποιοί». Θα γίνει επισκόπηση της Ανατολικής Θράκης από την εποχή του Δαρείου του Α΄ έως και τον καιρό του Ιουστινιανού.

    Μέρος Γ΄ «Στη φωλιά του αετού». Ποταμογραφία του φυσικού άξονα των διαθρακικών και διαβαλκανικών επικοινωνιών, του Έβρου.

    Μέρος Δ΄ «Χρυσός, άλογα και ιαματικές πηγές». Ο ποταμόδρομος του Στρυμόνα και ο άξονας Βορρά-Νότου, στο κέντρο της βαλκανικής τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγελική Γιαννακίδου, «παρ' όλες τις δυσκολίες μας, με τις εκδηλώσεις αυτές εγκαινιάζουμε ένα νέο κύκλο, γιατί πιστεύω ότι το Μουσείο πρέπει να είναι ένας τόπος γνωριμίας και προβολής του θρακικού πολιτισμού, ένας χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας».

    Όλγα Ορφανίδου

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Τον τόμο των πρακτικών του συνεδρίου «Η Ποίησης της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα» θα παρουσιάσουν στις 10 Φεβρουαρίου (8 μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αντώνης Γυφτόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Γουνελάς και ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης.

    Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου 2001 διοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και αφιερώθηκε στον αείμνηστο Γ. Θ . Βαφόπουλο. Το συνέδριο αποτέλεσε αξιοσημείωτο γεγονός για την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και συμμετείχαν σ΄ αυτό με ανακοινώσεις τους οι : Παναγιώτης Μουλάς καθηγητής Φιλολογίας Α.Π.Θ., Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής-κριτικός, Δημήτρης Γουνελάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Ξενοφών Κοκόλης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Γιώργος Φρέρης, αναπληρωτής καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Α.Π.Θ., Μιχάλης Μπακογιάννης, διδάκτωρ Φιλολογίας το Α.Π.Θ., Περικλής Σφυρίδης, πεζογράφος-κριτικός, ’ντεια Φραντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας, Θανάσης Μαρκόπουλος, διδάκτωρ Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Γιώργος Κεχαγιόγλου, καθηγητής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Γιάννης Καρατζόγλου, ποιητής-κριτικός, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας.

    [32] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (14:08 UTC+2)

    Το γαμήλιο δείπνο του βασιλιά της Μακεδονίας Κάρανου με τα τυπικά φαγητά της Μακεδονίας από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. με αρχές 3ου αιώνα π.Χ. θα αναβιώσει σε μία ιδιαίτερη πρωτότυπη εκδήλωση που διοργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου (9μμ) το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Το δείπνο θα είναι πιστή αναπαράσταση, του αρχικού και βασίζεται στη περιγραφή που περιέχεται, στην επιστολή, που είχε στείλει ο Ιππόλοχος στον φιλόσοφο Αθηναίο και θα παρατεθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Διακονία», Ν. Πλαστήρα 65, Χαριλάου. Πληροφορίες- Διάθεση προσκλήσεων στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Μέγαρο Μπίλλη (Πλ. Ιπποδρομίου) και Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής τηλ:2310/510.215 και ώρες 7 π.μ-2.30 μ.μ. Παπαρρηγοπούλου 7.

    [33] "Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ" ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Μετά την ιδιαίτερη επιτυχία της παράστασης «Ο Πέτρος και ο Λύκος το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επαναλάβει το μουσικό παραμύθι του S. Prokofiev για τέσσερις σχολικές παραστάσεις που θα δοθούν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις 11 πμ και στις 20 Φεβρουαρίου στις 10 πμ και στις 12 το μεσημέρι.

    Το παραμύθι θα παρουσιαστεί σε αφήγηση Αλέξη Κωστάλα συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Η παραγωγή περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο κινουμένων εικόνων του εικονογράφου Δημήτρη Γεωργιάδη.

    Ο Prokofiev συνέθεσε το έργο το 1936 αποδεχόμενος την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. "Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά " είπε ο Prokofiev. Έτσι λοιπόν δεν δίστασε να θέσει τη μουσική του εξ' ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.

    Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 February 2003 - 19:15:14 UTC