Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Λ.Α.
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [03] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [04] ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ
  • [06] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. Γ. ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [09] Η ΤτΕ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΥΦΕΣΗ
  • [10] H VODAPHONE ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑGROTICA
  • [12] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [13] ΚΥΠΡΟΣ : Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [16] OΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2
  • [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ 81 - 76
  • [20] ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 0
  • [22] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [23] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ
  • [24] ΣΤΟΥΣ 30 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [25] ΚΙΝΑ: 33 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
  • [26] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΠΛΙΞ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.Ι.Ε.Τ.
  • [28] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Λ.Α.

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Τη σύλληψη τριών ατόμων, του Αγγελέτου Κανά, κοινοτάρχη της Κιμώλου, του Κωνσταντίνου Αγαπίου, πολιτικού μηχανικού και της Ειρήνης Αθανασάκη, ιδιωτικής υπαλλήλου ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

    Όπως είπε ο κ. Οικονόμου τα τρία αυτά άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες ενώ η προανάκριση διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου :

    «Σας ανακοινώνουμε ότι οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών οι:

    *Αγγελέτος Κανάς του Εμμανουήλ και της Παγώνας που γεννήθηκε το 1951 στην Κίμωλο Κυκλάδων όπου και κατοικεί. Είναι πρόεδρος της κοινότητας Κιμώλου και ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα.

    *Κωνσταντίνος Αγαπίου του Αντωνίου και της Κορίνας που γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Είναι κάτοικος Εξαρχίων , Ιουστινιανού 2 και ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού.

    *Ειρήνη Αθανασάκη του Άγγελου και της Μαρίας που γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, κατοικεί στο Περιστέρι Ναυπάκτου 65 και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

    Οι προαναφερθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Προσήχθησαν στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όπου και στη συνέχεια συνελήφθησαν. Η προανάκριση διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη. Σας διανέμουμε φωτογραφίες τους. Οι έρευνες συνεχίζονται. Για όποιες εξελίξεις θα σας τηρούμε ενήμερους».

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Δαμασκός, 2 Φεβρουαρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Ασαντ τη διοργάνωση μιας κοινής συνάντησης των χωρών-μελών της ΕΕ με τις αραβικές χώρες, πρόταση που αποδέχθηκε ο Σύριος πρόεδρος.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Παπανδρέου και ο Σύριος ομόλογος του Φαρούκ αλ Σάραα, συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής από το Ιράκ του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα αυτό δεν προβλέπει προσφυγή στη βία.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην περιοχή δεν είναι αναπόφευκτος, ενώ ο κ. αλ Σάραα τόνισε ότι το ψήφισμα 1441 είναι ένα πρόβλημα μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ και όχι μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό.

    Ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σε περίπτωση πολέμου θα υπάρξει στην περιοχή περισσότερη βία, τρομοκρατία και αναρχία.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    [03] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (11:33 UTC+2)

    Στοιχεία για τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των εκβιασμών έχει στα χέρια του ο αρμόδιος εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος. Ο φάκελος που άνοιξαν με τις καταγγελίες τους για το Γρ. Μιχαλόπουλο γνωστοί επιχειρηματίες, αυτή τη βδομάδα κλείνει, με την άσκηση διώξεων.

    Θεμελιώνονται σοβαρές κατηγορίες για εκβίαση και απειλή όχι μόνο από το γνωστό εκδότη αλλά και από άλλους δύο. Για τον έναν μάλιστα, επίσης δημοσιογράφο, οι πληροφορίες που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», λένε πως ο Θ. Αγγελόπουλος έχει καταθέσει μαγνητοφωνημένη συνομιλία από κινητό.

    Μπορεί κάποιοι εκ των επιχειρηματιών που κλήθηκαν να καταθέσουν να προτίμησαν,για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τη σιωπή,αλλά τελικά οι μαρτυρίες του ζεύγους Αγγελοπούλου όπως επίσης και της Μαριάννας Λάτση αποδείχθηκαν πολύτιμες.

    Ιδιαίτερα η δεύτερη κατάθεση του Θ. Αγγελόπουλου ήταν απολύτως διαφωτιστική, με ημερομηνίες, ποσά, γεγονότα ακόμη και ηχητικά ντοκουμέντα που προσκόμισε. «Εδεσε» την υπόθεση των εκβιασμών από όλες τις πλευρές και σε βάθος χρόνου σχεδόν 20ετίας.

    «Η υπόθεση φτάνει στο τέλος της», ήταν η αίσθηση του ζεύγους Αγγελοπούλου στην επικοινωνία που είχε στα μέσα της εβδομάδας με τη Μαριάννα Λάτση. «Δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία, ούτε για τα πρόσωπα ούτε για τους στόχους που εξυπηρετούσαν» εκμυστηρεύτηκαν στους λίγους απ' το περιβάλλον τους που ξέρουν στοιχεία της υπόθεσης.

    Τα διαδοχικά δείπνα του ζεύγους Αγγελοπούλου με τον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή στα μέσα της εβδομάδας είχαν ως στόχο να ενημερωθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Κι οι δύο βεβαίως είναι «σύμμαχοι» της προσπάθειας ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο την ικανοποίηση του για την κάθαρση που επιχειρείται: «Είναι κι αυτό μια πτυχή του εκσυγχρονισμού» φέρεται να είπε.

    Οι ίδιοι εκβιαστές λυμαίνονταν επί σειρά ετών επιχειρηματίες και ιεράρχες. Και με τα ίδια «τρικ» των προειδοποιητικών δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ που άγγιζαν ακόμη και την προσωπική τους ζωή. Το μίτο ενός παράλληλου κουβαριού ξετύλιξε προχτές με την «μυστική» κατάθεση του, ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο οποίος έδωσε στον Δημ. Παπαγγελόπουλο ονόματα, ποσά και μερικά «προειδοποιητικά» δημοσιεύματα. Τα όσα είπε ο ιεράρχης χαρακτηρίστηκαν από ανώτατο δικαστή ως «εξαιρετικά ενδιαφέροντα». Και κυρίως γιατί ανοίγουν το δρόμο σε μια δεύτερη έρευνα, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη βαθύτερα.

    Η έρευνα της εισαγγελίας δεν σταματά στις πρώτες διώξεις. Ολα τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αξιολογηθούν σε ξεχωριστές δικογραφίες. Ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένος να κλείσει οριστικά το φάκελο των εκβιασμών μόνο όταν έχουν περάσει απ' το γραφείο του όλοι οι γνωστοί δημοσιογράφοι, που κατά καιρούς έχουν κάνει λόγο για «λίστες» με ονόματα χρηματιζόμενων.

    [04] ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (11:30 UTC+2)

    Eνα νέο εμβόλιο έρχεται να προστεθεί στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου. Στόχος είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος παρά την εξάπλωση του τεστ Παπανικολάου και τη χρήση προφυλακτικού, παραμένει μια μεγάλη απειλή για τον γυναικείο πληθυσμό. Eκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και τον προηγμένο, δεν κάνουν την εξέταση, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να διαγιγνώσκονται διεθνώς 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου.

    Oι Eλληνίδες στρέφονται τώρα στο εμβόλιο που προφυλάσσει από τους επικίνδυνους ιούς HPV (ιοί των κονδυλωμάτων), οι οποίοι συνδέονται με την πρόκληση των προκαρκινικών καταστάσεων στον τράχηλο. Hδη έχουν εμβολιαστεί 4.000 γυναίκες και τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνούς κύρους ιατρικά περιοδικά, όπως το New England Journal Medicine, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο πρόκειται σύντομα να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Στην Eλλάδα, όπως γράφει η «Καθημερινή», θα αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του εμβολίου στο Aρεταίειο Nοσοκομείο από τη B΄ Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική του Πανεπιστημίου Aθηνών, σε νεαρά κορίτσια δεκαέξι έως δεκαεννέα ετών, για να ερευνηθούν τα αποτελέσματα στη νεανική ηλικία.

    «Mεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», διευκρινίζει ο καθηγητής κ. Γ. Kρεατσάς, «είναι και η μόλυνση από τον ιό HPV, η μετάδοση του οποίου γίνεται με σεξουαλική επαφή, όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Mέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 90 είδη ιών, εκ των οποίων έχουν ενοχοποιηθεί για προκαρκινικές καταστάσεις τέσσερα: τα στελέχη 6, 11 και περισσότερο τα 16, 18. H πάθηση ονομάζεται ενδοεπιθηλιακή νόσος και ανάλογα με τη βαρύτητά της χαρακτηρίζεται ως ήπιου, μετρίου και σοβαρού βαθμού. H κατάσταση αυτή εφόσον δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, είναι δυνατόν έπειτα από κάποια χρόνια να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου.

    Mέχρι σήμερα η πρόληψη της ίωσης HPV, όπως και των άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, στηρίζεται στη χρήση του προφυλακτικού. H παρασκευή τώρα του εμβολίου, το οποίο χορηγούμενο ενδομυϊκά ή υποδόρια στη γυναίκα είναι δυνατόν να προλάβει την ανάπτυξη της ίωσης και κατά συνέπεια, της βλάβης του τραχήλου, αποτελεί πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική ανακάλυψη. Σαράντα περίπου ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, ο οργανισμός της γυναίκας αναπτύσσει αντισώματα, τα οποία την προστατεύουν από τη μετάδοση της HPV ίωσης».

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου , στο ξενοδοχείο «Διακονία» στη Θεσσαλονίκη.

    Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα γίνουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και θα ανακοινωθούν τα ψηφίσματα του συνεδρίου. Επίσης, την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την αναγκαιότητα ύπαρξης της «Κάρτας Νέων» στη χώρα μας.

    Στη χώρα μας υπάρχουν 100 Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νεολαίας. Δημιουργούνται μετά από απόφαση του συμβουλίου του κάθε ΟΤΑ και έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα νεολαίας. Συμμετέχουν σε αυτά εκπρόσωποι φορέων νεολαίας (πολιτιστικοί-αθλητικοί σύλλογοι, μαθητικές κοινότητες, εθελοντικές οργανώσεις κλπ), ηλικίας 15 έως 29 ετών.

    [06] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια του αρμενικού προσκοπισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

    «Η Ελλάδα και σαν χώρα, αλλά και σαν Προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσει ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος του Ιράκ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «θα ασκήσει όλη της την επιρροή μαζί με πολλούς φίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τηρηθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε πως μόνο η Διεθνής Κοινότητα έχει δικαίωμα επιλογών σε θέματα όπως ο πόλεμος και η ειρήνη και τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον των μονομερών επεμβάσεων.

    «Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι αρχές, αυτές οι αξίες, αυτοί οι δεσμοί, που συστήθηκαν το 1945, μετά το δράμα δύο παγκοσμίων πολέμων του περασμένου αιώνα, δεν θα καταρρεύσουν σήμερα, θα εξακολουθήσουν να επικρατούν και να διαφεντεύουν τις τύχες των λαών» πρόσθεσε ο υπουργός.

    [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Δέκα προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα παρουσίασε ο πολιτευτής της ΝΔ στη Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και νομαρχιακός σύμβουλος Θόδωρος Καράογλου σε εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του πολιτικού του γραφείου που έγινε το πρωί στο «Βελλίδειο».

    Συγκεκριμένα ο κ. Καράογλου πρότεινε το μετασχηματισμό του υπουργείου Γεωργίας σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη στροφή στη δημιουργία σύγχρονων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ, την ενίσχυση των αγροτοκτηνοτρόφων των μειονεκτικών περιοχών και μέτρα για τις ρυθμίσεις χρεών.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. Γ. ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Aθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης Κόλιν Άρτσερ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης που εδρεύει στη Γενεύη είναι η παλαιότερη παγκόσμια οργάνωση ειρήνης καθώς ιδρύθηκε το 1892 και έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης ενώ εκπροσωπεί 235 οργανώσεις ειρήνης σε πάνω από 60 χώρες.

    Ο κ. Άρτσερ που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση των κινήσεων ειρήνης θα ενημερώσει τον κ. Κωνσταντόπουλο για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει παγκοσμίως το αντιπολεμικό κίνημα και θα συζητήσει μαζί του τρόπους πιο αποφασιστικής αντίδρασης της Ευρώπης στον πόλεμο.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στελέχη της ομάδας Οικολόγων που θα προσχωρήσουν στον Συνασπισμό θα συναντηθούν αύριο με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και με αντιπροσωπεία της Πολιτικής Γραμματέας του ΣΥΝ.

    Εξάλλου, πολιτική συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, στην οποία θα μιλήσει ο κ. Κωνσταντόπουλος, διοργανώνει αύριο το βράδυ η Πολιτική Κίνηση του Συνασπισμού.

    [09] Η ΤτΕ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΥΦΕΣΗ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή ύφεση, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» και αναφέρει ενδεικτικά τέσσερις πρόσφατες εξελίξεις, που στοιχειοθετούν αυτή την εκτίμηση.

    1.Αύξηση των λιανικών πωλήσεων, με ετήσιο ρυθμό 12,3% τον Σεπτέμβριο, που υποδηλώνει ετήσια αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά περίπου 8% τον ίδιο μήνα.

    2.Υποχώρηση, στο 9,5%, του ποσοστού ανεργίας το 3ο τρίμηνο,

    3.Σταθερή διατήρηση, φέτος, του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), πάνω από την τιμή 50, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής

    4.Ευνοϊκότερη εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος (που καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), απ' ότι στην Ε.Ε. ή στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον ο δείκτης στην Ελλάδα αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες από 101,6 το Σεπτέμβριο, σε 101,9 τον Οκτώβριο και 102,2 το Νοέμβριο.

    Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση ορισμένων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο απαιτείται ταχύτερη πρόοδος στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, κυρίως με τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο ταχύτερα γίνεται οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ, που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Οσον αφορά στη διαρθρωτική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνει ότι πρέπει να συντείνει στην άνοδο της παραγωγικότητας και την τόνωση του ανταγωνισμού, με τρόπο που θα οδηγήσει τελικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην αύξηση της συμβολής των καθαρών εξαγωγών στην οικονομική ανάπτυξη.

    Αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Γκαργκάνας, επισημαίνει ότι αυτή αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική μεταβολή, που αφενός ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και αφετέρου συμβάλλει στην παγίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, προσθέτει όμως ότι «η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει, ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι σκόπιμο να περιέχει στοιχεία κεφαλαιοποιητικού και μη κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα».

    Τέλος, ερωτηθείς για την χρηματιστηριακή κρίση, ο κ. Γκαργκάνας σημειώνει ότι η αύξηση της διαφάνειας στα περί το Χρηματιστήριο και η βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αποτελούν δύο από τις προϋποθέσεις για να μεταστραφεί το κλίμα στην αγορά μετοχών, το οποίο επηρεάζεται και από την διεθνή οικονομική κατάσταση καθώς και την πορεία των μετοχών στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

    [10] H VODAPHONE ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (13:31 UTC+2)

    Σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ υπέγραψε η Vodafone Πάναφον ΑΕΕΤ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, από αύριο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας θα διατίθενται και από τα 300 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην περαιτέρω διεύρυνση της συνδρομητικής της βάσης.

    "Η στρατηγική αυτή κίνηση είναι σε απόλυτη συνάφεια με τον πρόσφατο εξωδικαστικό συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο οι δύο εταιρίες παραιτήθηκαν αμοιβαία από τις εκατέρωθεν απαιτήσεις, που είχαν προκύψει από τη σύμβαση εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των Unifon Α.Ε. και Γερμανός ΑΒΕΕ, στις οποίες η Vodafone Πάναφον είχε υπεισέλθει ως καθολικός διάδοχος μετά τη συγχώνευσή της με τη Unifon το 2001", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (13:10 UTC+2)

    Με ικανοποιητική προσέλευση επισκεπτών, ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η λειτουργία της 19ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA.

    Χαρακτηριστικό της φετινής κίνησης είναι η κατακόρυφη, πάνω από 100% αύξηση των ξένων εμπορικών επισκεπτών, οι οποίοι προέρχονται από 28 χώρες και συγκεκριμένα: την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ινδονησία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κίνα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Συρία, την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη FYROM.

    Παράλληλα με τη 19η AGROTICA, ολοκληρώνεται και ένα ευρύ πρόγραμμα ενημερωτικών, επιστημονικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με την ημερίδα του υπουργείου Γεωργίας για την Αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και την εκδήλωση του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

    Σήμερα το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών έγινε η απονομή των βραβείων και επαίνων στις διακριθείσες συμμετοχές της 19ης AGROTICA. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον κ. Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, την κα Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία ισότιμα βραβεία στους: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε. και BAYER CPORSCIENCE ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.

    Τρεις ισότιμοι έπαινοι απονεμήθηκαν στους: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΤΕΙ Δυτικής. Μακεδονίας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας και CYCLON ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΤΣΙΝΑΣ Δ. ΕΠΕ και ΣΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ.

    [12] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    "Ο Γλαύκος Κληρίδης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων αλλά και της διεθνούς κοινότητας και αυτό τον καθιστά τον καταλληλότερο για να χειριστεί το Κυπριακό", ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης που οργάνωσε στη Λεμεσό, προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη, ο τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος «Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επιστολής στελεχών του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία τον καλούν να μεσολαβήσει για απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Κληρίδη προς όφελος του Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως «δεν περνά η σκέψη από τον Πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Οι λόγοι για την υποψηφιότητα του είναι σήμερα πιο ισχυροί από ότι την ημέρα που εξήγγειλε την υποψηφιότητα του», πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, αναφέροντας πως κάποιοι επέλεξαν αποσπασματικά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. «Εκείνο το οποίο λεει ο κ. Σημίτης και η κυπριακή Κυβέρνηση είναι ότι δεν πιθανολογούμε λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου. Παράλληλα χαρακτήρισε ''πολιτικά τυφλούς'' όσους δεν μπορούν να δουν το γεγονός ότι «βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών εξελίξεων και σύντομα και σίγουρα μέσα στο 2003 πρέπει να αναμένονται σημαντικότατες διεργασίες που πιθανότατα να οδηγήσουν σε λύση».

    Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που φέρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται με διαφορά των άλλων υποψηφίων, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως θα ήταν αστείο να μιλήσει για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις των 400 ατόμων. «Νομίζω πως οι άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους δεν παρουσιάζουν τέτοια πράγματα σαν δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου είπε : «βρίσκονται πολύ μακριά από εκλογές 1ου γύρου και θα διαπιστώσουν ότι στον 2ο γύρο θα χάσουν, γιατί ο κυπριακός λαός δεν θα κρίνει τον Τάσσο Παπαδόπουλο των τελευταίων 20 ημερών αλλά τον Τάσσο Παπαδόπουλο τον 20 τελευταίων χρόνων».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΚΥΠΡΟΣ : Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 2 Φεβρουαρίου 2003 (17:31 UTC+2)

    Συνεχίζουν την προεκλογική τους δράση οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο καθώς πλησιάζει η ώρα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου.

    Το αίτημα των ΝΕΟ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Νίκος Κουτσού. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο υποβολής ενός νέου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη και υπενθύμισε τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού "ότι αυτό μπορεί να είναι χειρότερο από το προηγούμενο'' για να προσθέσει πως "δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα για όσους δηλώνουν ότι θα διαπραγματευθούν το σχέδιο Ανάν για να το βελτιώσουν".

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι, από την επαφή του με τους πολίτες του τόπου, είναι βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό τέτοιο που θα αναδείξει τρίτη τη δικιά του υποψηφιότητα, στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.

    Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κουτσού είπε ότι, ''από την πρώτη στιγμή και ανεξάρτητα από τα ποσοστά που μας έδιδαν, μας δίδουν, ή θα μας δώσουν, έχουμε εντοπίσει τη σαφή προσπάθεια να παρουσιασθούν τα αποτελέσματα ... ως όργανα επιβολής άποψης και δημιουργίας εκλογικών εντυπώσεων, λες και είναι τα τελικά αποτελέσματα''.

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος σήμερα περιοδεύει στη πόλη και την επαρχία Πάφου, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως προεκλογικά τεχνάσματα και ο ίδιος δεν τις λαμβάνει υπόψη, αφού, όπως είπε, το εκλογικό του επιτελείο διαθέτει στοιχεία τέτοια που καταδεικνύουν ότι θα βρίσκεται σίγουρα στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Παράλληλα ο κ. Μαρκίδης απέρριψε εκτιμήσεις ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς λόγω της υποψηφιότητας του.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αναμενόμενης κατάθεσης νέου σχεδίου από τα ΗΕ, είπε ότι τα ΗΕ δεν θα πρέπει να βιαστούν. Αν γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, το νέο σχέδιο θα είναι της μορφής ''πάρτε το ή απορρίψτε το''. Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει αυτή την εβδομάδα, συνέχισε.

    Επί του εθνικού θέματος, τόνισε πως η συνεργασία με τον Πρόεδρο Κληρίδη είναι αγαστή ενώ αναφορικά με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι το επιτελείο Κληρίδη έχει υποτιμήσει τα θέματα αυτά και ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις και πρόστιμα αν δεν εφαρμοστεί σωστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο από την κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανόν, όπως είπε, αν ισχύσει ότι είπε ο κ. Κληρίδης, να απολέσει και ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν καταφέρθηκε κατά του επιτελείου του Γλαύκου Κληρίδη λέγοντας ότι η πρακτική που ακολουθεί ''και η όλη νοοτροπία μυρίζουν ναφθαλίνη''. «Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους επειδή πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν σύγχρονους και ενημερωμένους πολίτες και πολιτικούς με καθαρό πρόγραμμα, με καθαρές δεσμεύσεις και καθαρές λύσεις'' πρόσθεσε και έκανε λόγο για εκμετάλλευση της κυβερνητικής μηχανής και άκρατη υποσχεσιολογία από μέρους ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων και φορέων της κυβερνητικής πολιτικής.

    ''Θα θέλαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό διάλογο και την προεκλογική εκστρατεία'', συνέχισε, ''και να έκανε ένα απολογισμό της δεκάχρονης διακυβέρνησης του να έλεγε τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα που έχει αφήσει η διακυβέρνηση του και θα θέλαμε να ακούσει ο κυπριακός λαός ποιες είναι οι δεσμεύσεις του για τα επόμενα χρόνια''.

    Εξάλλου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στον υποψήφιο για την προεδρία Τάσσο Παπαδόπουλο τον χαρακτήρισε υποψήφιος της συναλλαγής και όχι της αλλαγής και εκτίμησε πως ο κυπριακός ελληνισμός θα ανανεώσει την εντολή του προς τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος θα συνεχίσει, όπως είπε, τη δυναμική της Κοπεγχάγης για επίλυση του Κυπριακού.

    MΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 2 Φεβρουαρίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πανέτοιμες για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε στην Πάφο, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Παναγιώτου. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκτύπωση των ψηφοδελτίων εντός της εβδομάδας. Πρόσθεσε πως έχουν ορισθεί οι ομάδες και οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδιαφέρον που επέδειξαν τουρκοκύπριοι για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι με βάση το σύνταγμα οι τουρκοκύπριοι ψηφίζουν για τον Αντιπρόεδρο και όχι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Είπε επίσης πως όσοι Κύπριοι, κάτοικοι εξωτερικού, επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έλθουν στην Κύπρο για να το πράξουν αυτό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Κοινή εκδήλωση, πραγματοποιούν αύριο στη Νέα Υόρκη, σε χώρο κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι. Την εκδήλωση διοργανώνει η οργάνωση Δίκτυο Δράσης για την Κύπρο (CAN), η οποία επίσης διοργανώνει αυτή την εβδομάδα παρόμοιες ειρηνικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Γενεύη και το Τορόντο.

    Το Δίκτυο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως είναι μια ''διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη στην Κύπρο''. Τα μέλη του είναι Κύπριοι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές ή προσφάτως αποφοιτήσαντες από πανεπιστήμια, που έχουν ως στόχο τους να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαφώτιση των χωρών που τους φιλοξενούν για τις όποιες σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο.

    ''Σκοπός της εκδήλωσης μας είναι να εκφράσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες της κυπριακής κοινωνίας και να τονίσουμε κάποια σημεία του σχεδίου Ανάν που εμείς ως Δίκτυο θα θέλαμε να δούμε να αλλάζουν'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] OΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λεμεσός, 2 Φεβρουαρίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Την ανάγκη ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να ξεχάσουν, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας ενώπιον τουρκοκυπρίων που τον τίμησαν, σε εκδήλωση στη Λεμεσό, ''Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος μέσα στην ΕΕ και μαζί να δημιουργήσουμε το μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας'' είπε χαρακτηριστικά.

    Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος "η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους", ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού και την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού. ''Η προσπάθειά μου είναι για ειρηνική συμφιλίωση και επανένωση'', πρόσθεσε.

    Στο χώρο της εκδήλωσης, στην οποία έδωσαν το παρόν τους 150 περίπου Τ/Κ, που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, αναρτήθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ καθώς και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη τιμητική πλακέτα η οποία γράφει: ''Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, λόγω των ακατάπαυστων σας προσπαθειών να φέρετε σε πέρας το κυπριακό πρόβλημα και λόγω του ενδιαφέροντός σας για τους Τουρκοκυπρίους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, ο σύνδεσμος 'Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους' σας ευχαριστεί και σας τιμά''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο Νίκος Λυμπερόπουλος λύτρωσε και πάλι τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι επικράτησαν στο γήπεδο του Κορυδαλλού με σκορ 2 - 0 επί της Προοδευτικής, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και διατηρήθηκαν έτσι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Και τα δύο τέρματα των φιλοξενουμένων τα πέτυχε ο Λυμπερόπουλος μέσα σε διάστημα μόλις δύο λεπτών.

    Στο α' ημίχρονο της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή, την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της Προοδευτικής, η οποία με αντεπιθέσεις γινόταν επικίνδυνη. Στην επανάληψη, η ομάδα του τριφυλλιού συνέχισε να πιέζει τον αντίπαλο της, θέλοντας να πετύχει κάποιο γκολ και να πάρει προβάδισμα στο σκορ.

    Στο 72' ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήρθε να λυτρώσει τους φιλοξενούμενους και να διώξει το άγχος. Μετά από σέντρα του Καραγκούνη, έπιασε την κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έγραψε το 1 - 0. Το δεύτερο τέρμα δεν άργησε να έρθει για τον Παναθηναϊκό. Μόλις στο επόμενο λεπτό ο Λυμπερόπουλος έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο τερματοφύλακα και διαμόρφωσε το 2 - 0.

    Με τη σημερινή τους νίκη οι πράσινοι παραμένουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας δεύτερο τον Ολυμπιακό που κέρδισε χθες με 1 - 0 τον ΟΦΗ στη Νέα Σμύρνη.

    [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και περιμένει το αποτέλεσμα του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για να δει εάν θα παραμείνει στην κορυφή. Ο Αρης συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και είναι τρίτος, ενώ επέστρεψε στις νίκες και ο Μακεδονικός με τον Σβι Σερφ να κάνει ποδαρικό με το ...δεξί στον πάγκο των πρασίνων. Η αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών πέφτει με το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 22

    2.Παναθηναϊκός 21

    3.Αρης 21

    4.Μακεδονικός 19

    5.Ολυμπιακός 18

    6.Μαρούσι 18

    7.Ηρακλής 18

    8.Ιωνικός Ν.Φ. 17

    9.ΠΑΟΚ 17

    10.Πανιώνιος 16

    11.Περιστέρι 15

    12.Νήαρ Ηστ 15

    13.Ολύμπια Λάρισας 15

    14.Ηράκλειο 15

    *Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η)

    Ηράκλειο - ΑΕΚ

    Περιστέρι - Πανιώνιος

    Μαρούσι - Ηρακλής

    ΠΑΟΚ - Μακεδονικός

    Αρης - Παναθηναϊκός

    Ολυμπιακός - Νήαρ Ηστ

    Ολύμπια Λάρισας - Ιωνικός Ν.Φ.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ 81 - 76

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ο Ηρακλής εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα του και κέρδισε σήμερα τον ΠΑΟΚ με σκορ 81 - 76, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι κυανόλευκοι πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και πήραν δύο πολύτιμους βαθμούς.

    Στο Ιβανόφειο και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για την κατάκτηση του ροζ φύλλου. Στα πρώτα λεπτά το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, με τον Γηραιό να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα και τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Το ημίχρονο της αναμέτρησης βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται μόλις με δύο πόντους (40 - 38).

    Στην επανάληψη όμως οι κυανόλευκοι ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να πάρουν μια σεβαστή διαφορά με κορυφαίο παίκτη το Σωτήρη Νικολαίδη. Ο Ηρακλής 8΄ λεπτά πριν τη λήξη προηγούνταν με 16 πόντους διαφορά (66 - 50). Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε στη συνέχεια να μειώσει, κατάφερε να κάνει ένα σερί 8 - 0, και έφτασε το σκορ σε 66 - 58.

    Μάλιστα 20' δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι ασπρόμαυροι είχαν ροκανίσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά σε 80 - 76. Ομως οι γηπεδούχοι πάντως εμφανίστηκαν ψύχραιμοι και πήραν την πολυπόθητη νίκη.

    Καλύτερος από τον Ηρακλή ήταν ο Νικολαίδης με 20 πόντους, δύο τρίποντα, ενώ από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισε ο Κόμματος με 16.

    [20] ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Πολύ καλή προετοιμασία πραγματοποίησαν τα τρία επίλεκτα στελέχη της εθνικής ομάδας πινγκ πονγκ, που έλαβαν μέρος στο Διεθνές ανοικτό πρωτάθλημα της Σλοβενίας, στην πόλη Βελένιε. Ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Κώστας Παπαγεωργίου και η Μαρία Κρουστάλλη, με προπονητή τον Κώστα Βατσακλή.

    Στο απλό ανδρών, ο Γκιώνης έφθασε στους τέσσερις της διοργάνωσης, παίζοντας απ' ευθείας στο κυρίως ταμπλό. Πέτυχε τρεις νίκες ενώ έχασε στον ημιτελικό. Ο Παπαγεωργίου πέρασε στο κυρίως ταμπλό με τρεις νίκες στα προκριματικά αλλά ηττήθηκε στον πρώτο γύρο.

    Στο απλό γυναικών η Κρουστάλλη γνώρισε τρεις ήττες στα προκριματικά με το ίδιο σκορ(2 - 3) και αποκλείσθηκε.

    Στο διπλό ανδρών το δίδυμο Γκιώνης - Παπαγεωργίου σημείωσε τρεις νίκες και ηττήθηκε στον ημιτελικό.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 0

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Στο 0 - 0 "κόλλησαν" Αιγάλεω και Ιωνικός, για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι φιλοξενούμενοι παρά το γεγονός ότι από το 60' αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες κατάφεραν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Στο πρώτο ημίχρονο το Αιγάλεω είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο, όμως το γκολ δεν ήρθε. Στην επανάληψη έπεσε ο ρυθμός του αγώνα, ενώ τα τελευταία τριάντα λεπτά ο Ιωνικός αναγκάστηκε να παίξει με έναν ποδοσφαιριστή λιγότερο καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Κονέ.

    [22] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Μαδρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η Ισπανία και το Μαρόκο αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά την ένταση που προκλήθηκε πέρσι εξαιτίας ενός ακατοίκητου νησιού, κοντά στις ακτές του Μαρόκο, που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Ισπανός πρέσβης στο Μαρόκο Φερνάντο Αρίας Σαλάγκο επέστρεψε σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, Ραμπάτ. Ο κ. Σαλάγκο είχε ανακληθεί από το Μαρόκο τον περασμένο Ιούλιο, όταν Ισπανοί στρατιώτες έδιωξαν τα Μαροκινά στρατεύματα από το νησί, το οποίο οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι υπό τον έλεγχο τους εδώ και αιώνες.

    Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις στη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάτσιο.

    Ο πρέσβης του Μαρόκο στην Ισπανία Αμπντεσαλάμ Μπαράκα αναμένεται να επιστρέψει στη Μαδρίτη στις αρχές της εβδομάδας.

    Το νησί είναι γνωστό στο Μαρόκο ως Λεϊλά (Νύχτα) και στην Ισπανία ως Περετζίλ (Μαϊντανός). Η κρίση έληξε μετά από συμφωνία απόσυρσης των στρατευμάτων από το νησί, που υπέγραψαν οι δυο χώρες, μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

    [23] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

    Μόσχα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τον διαστημικό σταθμό Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, oι Ρώσοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι η εκτόξευση θα γινόταν κανονικά, παρά την χθεσινή τραγωδία στις ΗΠΑ με το λεωφορείο Κολούμπια.

    Ο πύραυλος, που ελέγχεται από το έδαφος, θα μεταφέρει εφόδια στους δύο Αμερικανούς και τον ένα Ρώσο αστροναύτη, που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [24] ΣΤΟΥΣ 30 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λάγκος, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη σε τράπεζα στην εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Λάγκος.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέφεραν ότι πολλοί έχουν παγιδευτεί στα συντρίμια.

    Από την έκρηξη εκτινάχθηκαν χρήματα στην περιοχή και εκατοντάδες νεαροί ήρθαν στα χέρια προκειμένου να τα αποκτήσουν.

    Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, ενώ αρκετοί από την περιοχή είπαν ότι έγινε στο πλαίσιο απόπειρας ληστείας.

    Εξαιτίας της έκρηξης κατέρρευσε το τετραώροφο κτίριο που στέγαζε την τράπεζα και σημειώθηκαν ζημιές σε δύο κοντινά κτίρια. Τα τοπικό ραδιόφωνο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 50

    [25] ΚΙΝΑ: 33 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

    Πεκίνο, 2 Φεβρουαρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Τριάντα τρία άτομα σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην πόλη Χάρμπιν, στη βορειοανατολική Κίνα.

    Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινούα, μετέδωσε ότι η φωτιά ξέσπασε στις 6μμ (τοπική ώρα) και σβήστηκε 22 λεπτά αργότερα. Επίσης, μετέδωσε ότι τραυματίστηκαν 10 άτομα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

    Στην πόλη βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες για να συμμετάσχουν στους γιορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και για να επισκεφθούν το ετήσιο φεστιβάλ γλυπτών πάγου.

    [26] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΠΛΙΞ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Φεβρουαρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Αμφίβολο είναι κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του επικεφαλή των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, στις 8 Φεβρουαρίου στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε χτες από τη Βαγδάτη.

    Ο εκπρόσωπος του Χανς Μπλιξ, Ιγουεν Μπιουκάναν, άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψη του επικεφαλή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη εξαρτάται από την αποδοχή των όρων που έθεσαν οι επιθεωρητές σε επιστολή που απέστειλαν προς την ιρακινή ηγεσία.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, στην επιστολή τονίζεται ότι οι επιθεωρητές ζητούν από το Ιράκ να παρέχει τα στοιχεία που λείπουν από την έκθεση της 7ης Δεκεμβρίου. Επίσης, ο κ. Μπλιξ δήλωσε χτες ότι το Ιράκ πρέπει να επιτρέψει τις απεριόριστες πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από το έδαφος του και να συμφωνήσει οι Ιρακινοί επιστήμονες να δώσουν συνεντεύξεις.

    Ωστόσο, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε ότι δεν έχουν τεθεί όροι για την επίσκεψη των επιθεωρητών. «Η επίσκεψη τους είναι συνηθισμένη. Δεν υπάρχουν όροι για τέτοιες συλλήψεις», ανέφερε.

    Εξάλλου, οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν σήμερα εννιά τοποθεσίες στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων μια αποθήκη εκρηκτικών υλών και ένα εργοστάσιο γαλακτομικών προϊόντων.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος Χουσάμ Μοχάμαντ Αμίν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχει η διεθνής κοινότητα αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί επιστήμονες είναι ελεύθεροι να παραχωρήσουν συνεντεύξεις.

    [27] ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.Ι.Ε.Τ.

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Εκπτώσεις προσφέρει στις εκδόσεις του τον Φεβρουάριο, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (Μ.Ι.Ε.Τ).

    Τα δύο βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα, στην Στοά του Βιβλίου και στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις (έως 40%), ειδικές προσφορές σε όλες τις σειρές και όλες τις πληροφορίες για τους τίτλους και το εκδοτικό πρόγραμμα του Μ.Ι.Ε.Τ.

    [28] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Κυριακή (2/2)

    a.. Το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών προσκαλεί σε μια συναυλία - γνωριμία με τα χάλκινα όργανα, στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστ στην τρομπέτα ο Φρεντ Μιλς και στο ντιντζεριντού (παραδοσιακό όργανο των ιθαγενών της Αυστραλίας) η Κατερίνα Τσεντς.

    b.. Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), η μελωδική συντροφιά του Διονύση Τσακνή και της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου μεγαλώνει, καθώς σε αυτή προστίθεται το νέο φωνητικό σύνολο «SoNaMa» (Σοφία Μάλαμα, Ναταλία Κάντζια, Μαρία Γράμψα). Κάθε Κυριακή (9 μ.μ.), στο πρόγραμμα παρεμβαίνουν οι «Etsi De».

    c.. Αρωμα Μεσογείου στις «Γραμμές» όπου οι «Δυνάμεις του Αιγαίου» συναντούν τη Sara Alexander, σήμερα (3 μ.μ.) και αύριο (9 μ.μ.).

    Δευτέρα (3/2)

    a.. Στο «Συρμό»(Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), ο Βασίλης Λέκκας (φωνή) συναντά στη σκηνή, μετά από δέκα χρόνια, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα). «Ταξιδεύοντας εδώ» τιτλοφορείται το πρόγραμμά τους, ένα «ταξίδι» στους μελωδικούς κόσμους των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Τρανταλίδη.

    b.. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Μάνος Πυροβολάκης τραγουδούν στην «Αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, 210.9014.428), κάθε Δευτέρα (μέχρι τέλη Φλεβάρη).

    c.. Αφιέρωμα στα παραμύθια από σήμερα και όλη την εβδομάδα, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9270.628). Το «ταξίδι» αρχίζει με το Ζακυνθινό παραμυθά Δημήτρη Αβούρη.

    Τρίτη (4/2)

    a.. «Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη.

    Τετάρτη (5/2)

    a.. Μαρινέλλα και Γιώργος Νταλάρας και πάλι «Μαζί» για τέσσερις βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5,6,8,9/2).

    Πέμπτη (6/2)

    a.. Πρεμιέρα, με το έργο «Ο βροχοποιός» του Ρίτσαρντ Νας, στο θέατρο «Μέλι». Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ και η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Αγης Εμμανουήλ, Ανδρέας Βαρούχας, Γιώργος Χριστοδούλου, κ.ά.

    b.. Τελευταίες εμφανίσεις (μέχρι 9/2) του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Τάνιας Τσανακλίδου, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210. 9226.975).

    Παρασκευή (7/2)

    a.. Ο Μίμης Πλέσσας ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Ζοοm», στην Πλάκα, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου και πολλά αγαπημένα τραγούδια του. Τραγουδούν: Ελένη Δήμου, Πένυ Ξενάκη, Σπύρος Κλείσσας, Αγγελος Χρονάς, Γιώργος Περρής, Εφη Καραγιάννη, Ζωή Κουρούκλη. Πρόγραμμα: Παρασκευή - Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.).

    b.. Η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Ν. Φάληρο, 210.4813.605), τραγούδια της σε ποίηση της Σαπφούς (αφιερωμένα στη Φλέρυ Νταντωνάκη), του Ν. Καββαδία, παραδοσιακά και Μικρασιατικά.

    c.. Λατινοαμερικάνικες μελωδικές «διαδρομές» με τη Μάρθα Μορελεόν, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.

    d.. Ο Χρήστος Θηβαίος και η Εμίλια Οτταβιάνο προσφέρουν ακόμη τρεις βραδιές (μέχρι 9/2) με τραγούδια τους και μουσικές της Μεσογείου, «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη, Αγ. Ανάργυροι).

    e.. «Ταξίδι» στις Ινδίες, από σήμερα στο θέατρο «Coronet», (Φρύνης 11 Παγκράτι, τηλ. 210.7012.123) από το θίασο της χορογράφου - χορεύτριας Daksha Sheth.

    Σάββατο (8/2)

    a.. Πρεμιέρα, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», με το «Βυσσινόκηπο» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέξανδρος Μυλωνάς κ.ά.

    b.. Ενα πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και μελωδίες παρουσιάζει η Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Ενρίκε Ντιεμέκε και σολίστ το κιθαριστικό ντουέτο των Λίζας Ζώη και Ευάγγελου Ασημακόπουλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 February 2003 - 19:13:53 UTC