Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [02] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [04] ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ FIFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [05] ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΕΛΕΙ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ
  • [08] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [10] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 140.000 ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ
  • [12] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΠΑΕ
  • [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 23/01/2003
  • [14] ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] Η ΔΕΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [20] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΤΑΛΗ - ΤΙΑΓΚΑΤΣΩΦ
  • [22] ΣΤΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [23] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Γ.
  • [24] ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ
  • [25] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΑΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
  • [26] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
  • [27] ΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 343,8 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ McDonalds
  • [29] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ
  • [30] ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ
  • [32] "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΙ ΕΓΩ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Λ.ΚΟΜΙΝΗ
  • [34] O M.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ "ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [35] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ

  • [01] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι διαδηλώσεις στο Ναύπλιο, με αφορμή τη διεξαγωγή της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, δεν στοχεύουν σε εκδηλώσεις βίας και επεισοδίων, αλλά στην ανάδειξη των ταξικών προβλημάτων και των αιτημάτων τους, έδωσαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων, μιλώντας στο mpa.gr, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να δείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν την πόλη και τους κατοίκους που τους φιλοξενούν, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι εργασίες της συνόδου των υπουργών ξεκινούν σήμερα, παράλληλα με τις οποίες θα διεξαχθεί η κοινωνική "αντισύνοδος" των φορέων και οργανώσεων με τη συμμετοχή και πανεπιστημιακών ομιλητών, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αργους, στην οποία θα εκφράσουν τους δικούς τους προβληματισμούς και αντιπροτάσεις για θέματα όπως το ασφαλιστικό και η κοινωνική πολιτική. Για αύριο προγραμματίστηκε μαζική διαδήλωση και πορεία των φορέων και οργανώσεων από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 20.000 άτομα.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ - στο οποίο συμμετέχουν ο Συνασπισμός, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και άλλες οργανώσεις - εκτιμά ότι η συμμετοχή του θα καλύψει περίπου το 70% των διαδηλωτών, ενώ η "Δράση Θεσσαλονίκη 2003" και το ΠΑΜΕ θα συμμετάσχουν με περίπου150 λεωφορεία, μόνο από την Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή θα είναι συμβολική με τουλάχιστον πέντε ναυλωμένα λεωφορεία από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και ένα από τη "Δράση Θεσσαλονίκη 2003" και το ΠΑΜΕ, τα οποία προγραμματίζουν για αύριο στη Θεσσαλονίκη στις 18.30 μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία για τα ίδια θέματα που θα συζητηθούν στο Ναύπλιο.

    Χαρακτηριστικό είναι πάντως το κλίμα διαφοροποίησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με ενιαία φωνή και προβάλλουν ξεχωριστά τις θέσεις και τα αιτήματά τους. "Επιλέγουμε να μην συμμετάσχουμε, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στην κοινωνική σύνοδο του Ναυπλίου, αλλά να αναδείξουμε το ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα, μέσα από τη δική μας συζήτηση για τα κοινωνικά θέματα" δήλωσε ο εκπρόσωπος της "Δράσης Θεσσαλονίκη 2003", Σωτήρης Ζαριανόπουλος, και πρόσθεσε ότι και στην αυριανή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δεν θα συμμετάσχουν εργατικά σωματεία.

    Τα συνδικαλιστικά αυτά όργανα συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Ναυπλίου με εκπροσώπηση και από τη Θεσσαλονίκη της ΕΔΟΘ, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Κίτσιο, θα σταθεί στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις κινητοποιήσεις για τις συνόδους των υπουργών, αλλά και στην τελική μαζική διαδήλωση της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συγκέντρωση του Ναυπλίου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εργαζομένων από χώρες όλης της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

    [02] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (08:25 UTC+2)

    Το θέμα του Ιράκ θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανοφ, με την ευρωπαϊκή τρόικα.

    Η Ρωσία τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, υποστηρίζοντας την διπλωματική και με πολιτικά μέσα, εκτόνωση της κρίσης.

    [03] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Aθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Στην υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Η ιστορία με τους εκβιασμούς πρέπει να τελειώνει» φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να απομονωθούν οι εστίες απαξίωσης των κανόνων και των αρχών της κοινωνίας.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 ενώ έθεσε τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2003 παράλληλα με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι στόχοι αυτοί είναι η Ολυμπιάδα, η προεδρία, το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης καθώς και τα θέματα υγείας, παιδείας και απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει νέα συμβιβαστική πρόταση από τον ΟΗΕ.

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην απόφαση του Τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΑΠ υποχρεούται να πληρώσει το ποσό των 75 δις δρχ στην ιδιωτική εταιρεία Intralot. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε προκλητικά εσφαλμένη την απόφαση και επισήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ θα ακολουθήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να μην εκτελεστεί η απόφαση και να μην καταβληθούν τα ποσά που προβλέπει.

    [04] ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ FIFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (17:26 UTC+2)

    Η FIFA απέστειλε σήμερα στην ΕΠΟ τις αποφάσεις που έλαβε η Πειθαρχική της Επιτροπή αναφορικά με οικονομικές διαφορές μεταξύ ελληνικών συλλόγων και αλλοδαπών ποδοσφαιριστών και οι οποίες κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους συλλόγους.

    Συγκεκριμένα η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση που είχε ληφθεί αρχικά από τις αρμόδιες επιτροπές της FIFA, βάσει των άρθρων 44 του καταστατικού της και 70 του πειθαρχικού Κώδικα και έτσι έχει προθεσμία τριάντα ημερών για να καταβάλει στον ποδοσφαιριστή Γκρεγκόρζ Μιελκάρσκι τα προβλεπόμενα ποσά (5.869 Ευρώ, 6.028 δολάρια ΗΠΑ και 347.678 Ευρώ). Επίσης η ΠΑΕ ΑΕΚ τιμωρείται με πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλει εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Σε περίπτωση κατά την οποία η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν καταβάλει τα προαναφερθέντα ποσά, εντός της προθεσμίας των τριάντα ημερών, τότε θα της αφαιρεθούν έξι βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα. Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν καταβάλει τα προαναφερθέντα ποσά ακόμη και μετά την αφαίρεση των βαθμών, τότε θα υποβιβαστεί στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία, απ' αυτή στην οποία συμμετέχει.

    Από την άλλη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμωρείται με πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλει εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης για τον Σλάτζιαν Σπάσιτς. Εχει προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου να καταβάλει στο σύλλογο FK Zeleznik το μισό του συνολικά οφειλόμενου ποσού και προθεσμία έως τις 16 Μαρτίου το υπόλοιπο μισό. Το συνολικά οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 541.791 Ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν καταβάλει τα προαναφερθέντα ποσά, εντός της προθεσμίας που του παρέχεται, τότε θα της αφαιρεθούν έξι βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα. Αν δεν καταβάλει τα προαναφερθέντα ποσά ακόμη και μετά την αφαίρεση των βαθμών, τότε θα υποβιβαστεί στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία, απ' αυτή στην οποία συμμετέχει.

    [05] ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΕΛΕΙ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2003 (15:54 UTC+2)

    Τον Γλαύκο Κληρίδη θέλει νικητή των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, όπως τουλάχιστον τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Ο Ντενκτάς, αφού υπογραμμίζει ότι προτιμά να εξέλθει νικητής από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου ο Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνει ότι σημαντικότερος αντίπαλος του Κύπριου προέδρου είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμαμτος, Τάσσος Παπαδόπουλος, για τον οποίο ισχυρίζεται πως «είναι ένα εξτρεμιστικό στέλεχος της ΕΟΚΑ. Είναι ο δικηγόρος ο οποίος "ξέπλενε το μαύρο χρήμα» του Μιλόσεβιτς στο Νότο"». Προσθέτει δε πως οι Αμερικανοί έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν την εκλογή του ηγέτη του ΔΗ.ΚΟ. και υποστηρίζει πως αν εκλεγεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα κλείσουν τελείως όλοι οι έξοδοι που οδηγούν σε λύση».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποκαλύπτει ακόμη ότι πριν από τρεις εβδομάδες έστειλε επιστολή στον αρχηγό του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ακολουθούνταν εσφαλμένη πολιτική στο Κυπριακό επί 40 χρόνια, με την οποία εξηγεί, όπως λέει, τις πραγματικότητες στην Κύπρο και στην οποία ο ηγέτης του ΑΚΡ δεν έχει απαντήσει ακόμη.

    Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό, τονίζοντας πως έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική του θέση. «Ο λαός έχει παραπληροφορηθεί. Η αντιπολίτευση και το Εμπορικό Επιμελητήριο απευθύνθηκαν σε μένα και ανέφεραν συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου Ανάν που επιβάλλεται να αλλάξουν, ενώ προς τα έξω λένε διαφορετικά πράγματα» τονίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Να αποφεύγει τα λάθη στις ανακοινώσεις του συνέστησε στον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας με αφορμή τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου για τα θέματα που απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο.

    "Αποστέλλω στον κ. Ρουσόπουλο τις προτεραιότητες του Προγραμματισμού μας για το α' εξάμηνο του 2003, προκειμένου να ενημερωθεί και να αποφεύγει τα λάθη στις ανακοινώσεις του όσον αφορά το αντικείμενο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Για πόλωση και λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Σε ένα ακόμη Υπουργικό Συμβούλιο οι μόνες εντολές του κ. Σημίτη αφορούσαν την εκτόξευση επιθέσεων κατά της Νέας Δημοκρατίας. Αφορούσαν την πόλωση και την επιστροφή στον λαϊκισμό και το σκληρό ροκ", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Και με τις σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδεικνύει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και εμποδίζουν την πρόοδο του τόπου. Μόνη έγνοια τους, πλέον, είναι το πώς θα παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία", υπογράμμισε.

    [08] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Υπέρ της εξάντλησης κάθε διπλωματικού μέσου, στο πλαίσιο και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, με τον οποίο συζήτησε και θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να περάσουμε από τη σημερινή κατάσταση αβεβαιότητας σε μία νέα κατάσταση αστάθειας, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η σταθερότητα των συνόρων στην περιοχή.

    Στην συνάντηση μετείχαν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Πρέσβης Π. Μολυβιάτης, ο Αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Γ. Βαληνάκης.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Συνάντηση με τους πρέσβεις της Τσεχίας Ζάνα Μπουλένοβα και της Ουγγαρίας Κσάμπα Κορόσι είχε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Η κ. Μπουλένοβα ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη για τη στήριξη και τα φιλικά αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον τσεχικό και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συνεχίσει να συμβάλλει στην άμεση κύρωση όλων των συμφωνιών και πρωτοκόλλων για την ολοκλήρωση της ένταξης της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κορόσι για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ τόνισε ότι το τρίπτυχο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι συνεργασία, ειρήνη και ανάπτυξη.

    Και οι δύο πρέσβεις μετέφεραν προσκλήσεις στον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί τις χώρες τους, θέμα το οποίο θα συζητηθεί και με τους ομολόγους του κατά τη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ και των προς ένταξη χωρών που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στην Αθήνα.

    [10] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Οδηγός αυτοκινήτου, που είχε εξαφανιστεί πριν από δύο βδομάδες, βρέθηκε νεκρός σε ρέμα, στην περιοχή Κομοτηνής, και σύμφωνα με την αστυνομία έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος.

    Πρόκειται για τον 23χρονο Ζήση Θεοδοσιάδη, κάτοικο στη ζωή Διδυμοτείχου, τα ίχνη

    του οποίου είχαν χαθεί από τις 10 Ιανουαρίου. Τη μέρα εκείνη το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε ρέμα, βάθους 6 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

    Γ.Χ.

    [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 140.000 ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2002, το Ευρωσύστημα εντόπισε και απέσυρε από την κυκλοφορία συνολικά 145.153 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, έναντι των 21.965 πλαστών τραπεζογραμματίων που είχαν αποσυρθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου - αριθμός εξαιρετικά χαμηλός που οφειλόταν στο γεγονός ότι το νέο νόμισμα είχε μόλις κυκλοφορήσει, ενώ ποικίλες εκστρατείες ενημέρωσης για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί το 2001 και τους πρώτους μήνες του 2002 με αποτέλεσμα η επαγρύπνηση των καταναλωτών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

    Μολονότι ο συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ που καταγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2002 αυξήθηκε, δεν παύει να αντιπροσωπεύει για το σύνολο του έτους λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των πλαστών εθνικών τραπεζογραμματίων που είχαν καταγραφεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ το 2001.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ ενημερώθηκε για την ύπαρξη 414 πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ σε χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η έκταση της παραχάραξης των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι πολύ περιορισμένη, αν λάβουμε υπόψη ότι στα τέλη του 2002 κυκλοφορούσαν περίπου 8,2 δισεκατομμύρια γνήσια τραπεζογραμμάτια ευρώ.

    Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται γρήγορα λόγω της γενικά χαμηλής τους ποιότητας και του αυξημένου ενδιαφέροντος που δείχνει το κοινό. Για κάθε εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία καταγράφηκαν μόλις 20 πλαστά τραπεζογραμμάτια περίπου.

    Ο αριθμός των πλαστών κερμάτων είναι επίσης πολύ μικρός. Η κατάρτιση στατιστικών στοιχείων όσον αφορά τα κέρματα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η ΕΚΤ συνεχίζει να ενθαρρύνει το κοινό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ώστε να μπορεί να εντοπίζει τα πλαστά τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Από αυτή την άποψη, οι τρεις μέθοδοι εξακρίβωσης της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ (οπτικός έλεγχος - έλεγχος με την αφή - εξέταση υπό γωνία), οι οποίες περιγράφονται στο ενημερωτικό υλικό του Ευρωσυστήματος, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τον εντοπισμό των πλαστών τραπεζογραμματίων. Η ΕΚΤ επιθυμεί να τονίσει ότι η συνεχής προστασία του ευρώ από τους παραχαράκτες, με την εφαρμογή των τριών προαναφερόμενων μεθόδων, είναι προς το συμφέρον κάθε πολίτη.

    [12] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΠΑΕ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Φορολογικές παραβάσεις σε εννέα ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων του ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Αρη, αλλά και στην ΚΑΕ Ηρακλής, βεβαίωσε το προηγούμενο έτος το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Δημήτρης Μπατζελής. Η αξία των φορολογικών παραβάσεων προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

    Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν αφορούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων τις χρήσεις, 2000-2002, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται έως και το 1994. Αφορούν κυρίως την απόδοση ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και μη απόδοση φόρου αμοιβών ποδοσφαιριστών.

    Το 2002 σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν διενεργήθηκαν 79 χιλιάδες έλεγχοι στο 66% των οποίων εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις. Επιμέρους τρεις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, φοροδιαφεύγει όπως άλλωστε και τρεις στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις και τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

    Τέλος, τονίστηκε ότι το τρέχον έτος οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα κέντρα διασκέδασης και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις με έμφαση τα ολυμπιακά έργα.

    Ε.Σ.

    [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 23/01/2003

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφoρούμε το επενδυτικό κοινό ότι εισάγονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές της εταιρίας «ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΗΧΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ - NEWSPHONE HELLAS S.A.. Ο συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας είναι 6.962.000 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της παραπάνω εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου θα αρχίσει την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών, είναι η τιμή διάθεσης στη Δημόσια Εγγραφή και είναι ίση με 6,20 Euro. Κωδικός Μετοχής ΟΑΣΗΣ: ΝΙΟΥΣ / NEWS. Κωδικός ISIN: GRS457003002.

    ΕΥΑΘ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και κατόπιν της από 16-01-2003 εγκρίσεως του Δ.Σ. του Χ.Α. και της 25/21-01-2003 αποφάσεως του Δ.Σ. της εταιρίας, ορίζεται ως ημερομηνία εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των 1.650.000 νέων δωρεάν μετοχών η Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2003. Από την ημερομηνία αυτή οι εν λόγω μετοχές θα είναι πιστωμένες στις μερίδες των δικαιούχων, που ήταν κάτοχοι τίτλων της εταιρίας κατά το κλείσιμο της συνεδριάσεως του Χ.Α. της Παρασκευής 17-01-2003. Σε περίπτωση που υπάρξουν κλασματικά δικαιώματα θα διευθετηθούν ως εξής: α. το σύνολο των ακέραιων μετοχών που θα προκύψει απ΄ αυτά θα πιστωθεί στην μερίδα του Ελληνικού Δημοσίου. β. η πληρωμή των κλασματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους θα βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο και θα καταβληθεί σ΄αυτούς μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Τραπέζης Efg Eurobank Ergasias. Ο υπολογισμός τους θα γίνει βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος των δωρεάν μετοχών η δε ημερομηνία καταβολής θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από την εταιρία το συντομότερο δυνατόν.

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Ο ΟΤΕ ΑΕ με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ στη συνεδρίαση της 22/1/2003 ενέκρινε τους όρους της συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και Ρουμανικού Δημοσίου σχετικά με την απόκτηση της πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της RomTelecom. Η έγκριση της συμφωνίας επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και ολοκληρώθηκε μετά από τη λήψη σειράς αποφάσεων της Ρουμανικής κυβέρνησης και άλλων αρμοδίων αρχών. Ανάμεσα σ' αυτές και η ρυθμιστική αρχή της Ρουμανίας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τον καθορισμό των τελών διασύνδεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί και το Νοέμβριο, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom κατά 243 εκατ. δολάρια, η οποία θα καλυφθεί πλήρως από τον ΟΤΕ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 98 εκατ. δολάρια από κεφαλαιοποίηση χρεών (εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αποτελούν δάνειο του ΟΤΕ στην RomTelecom και τα 43 εκατ. δολάρια αποτελούν χρέος της RomTelecom προς τον ΟΤΕ). Επίσης ο ΟΤΕ θα αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό 3% με την αγορά μετοχών από το Ρουμανικό Υπουργείο Επικοινωνιών, που εκπροσωπεί το Ρουμανικό Δημόσιο, καταβάλλοντας περίπου 31 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα την απόκτηση του 54,01% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας - από 35% μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών βασίστηκε σε αποτίμηση της RomTelecom στα 750 εκατ. δολάρια. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Λ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: "Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, είμαστε ικανοποιημένοι καθώς θεωρούμε την εξέλιξη αυτή θετική και για τις δύο πλευρές. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την αναδιάρθρωση της RomTelecom, έτσι ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε οικιακούς και επιχειρησιακούς πελάτες. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ στο χώρο των διεθνών επενδύσεων, η οποία προσβλέπει σε επενδύσεις μακράς πνοής και εδραιώνει την παρουσία του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή".

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ΔΑΦΝΟΣ Α.Ε. με την από 23/01/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΔΑΦΝΟΣ Α.Ε. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέτοχος. Επωνυμία εταιρίας: ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ανώνυμες. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 20.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 22/01/2003 έως 31/01/2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PROTON ΑΧΕΠΕΥ, MERIT ΑΧΕΠΕΥ.

    ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Α/ Ο κ. Βαρδάκης Λεωνίδας με την από 23/01/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Βαρδάκης Λεωνίδας. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ. Επωνυμία εταιρίας: ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ανώνυμες μετά ψήφου. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 30.000 τεμάχια (0,924%). Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 27/01/2003 έως 27/02/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MERIT ΑΧΕΠΕΥ. Β/ Ο κ. Πιτάκας Στυλιανός με την από 23/01/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Πιτάκας Στυλιανός. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Διευθύνων Σύμβουλος. Επωνυμία εταιρίας: ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ανώνυμες μετά ψήφου. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 50.000 τεμάχια (1,541%). Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 27/01/2003 έως 27/02/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MERIT ΑΧΕΠΕΥ.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρεία ότι σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 64/29-3-2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με την σύνταξη και διάθεση του πληροφοριακού σημειώματος, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση ύψους 10.341.452,68 ευρώ η οποία έγινε με την υπ' αριθμ. 30/8-6-1999 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, η ισχύς της οποίας ανανεώθηκε με την υπ' αριθμ. 31/12-11-1999 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και πιστοποιήθηκε με το υπ' αριθμ. 413/28-2-2000 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και όπως η διάθεση αυτών τροποποιήθηκε με την από 17-12-2001 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, περιέχονται στο πληροφοριακό σημείωμα το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από 9/1/2003 στο Χ.Α., καθώς και στα γραφεία της Εταιρείας επί της οδού Λένορμαν 205 - Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Μετόχων της Εταιρείας τηλ.210-5198243, υπεύθυνος κ. Παναγιώτης Κουτσομιχάλης, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α.Ε.

    Η Διοίκηση των Ευρωσυμμετοχών Κεφαλαίου & Επενδύσεων Α.Ε., λόγω σχετικών δημοσιευμάτων, ανακοινώνει ότι πράγματι βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρίες του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών για ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία ή/και συγχώνευση. Οι εν λόγω συζητήσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου που προβλέπει την επέκταση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και ιχθυοτροφών και συνεπικουρείται από την δυναμική της Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής Α.Β.Ε.Ε. και βεβαίως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της. Τονίζεται ότι σε αυτό το στάδιο, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία. Η Διοίκηση θα πληροφορήσει έγκαιρα και έγκυρα το επενδυτικό κοινό και τις χρηματιστηριακές αρχές, για τους όρους και το περιεχόμενο οποιασδήποτε συμφωνίας.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Στο πλαίσιο της υπ΄ αριθμ. 5/204/14.11.00 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, από 16.01.2003 ανατέθηκαν στον λειτουργό της κ. Ιωάννη Σωπασάκη καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή - επικεφαλής της Τραπεζικής Μονάδας Θυγατρικών Εταιριών, στην οποία υπάγονται διοικητικά και λειτουργικά οι Διευθύνσεις Θυγατρικών Εσωτερικού και Διεθνών Εργασιών.

    INFO - QUEST Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία INFO-QUEST ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Q-TELECOM, το δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της Info-Quest, και η FORTHNET, υπέγραψαν σήμερα Συμφωνία Διασύνδεσης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πελάτες τους για αμφίδρομη επικοινωνία. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Q-TELECOM, με το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της FORTHNET. Έτσι με την ενεργοποίηση της συμφωνίας αυτής θα μπορούν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Q-TELECOM να καλούνται και από όσους χρησιμοποιούν το δίκτυο της FORHTNET. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθυντής Κανονιστικών Υποθέσεων και Ανταγωνισμού της Q-TELECOM, Μάριος Γιατζίδης: "H διασύνδεση αποτελεί "κλειδί" για την ανάπτυξη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη των καταναλωτών που προκύπτουν από την απελευθέρωση του τομέα. Γι' αυτό το λόγο η Q έχει εντάξει στους στρατηγικούς της στόχους τις συμφωνίες διασύνδεσης από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της". Αξίζει να σημειωθεί πως η Q-TELECOM, ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της τον Ιούνιο του 2002, έχοντας συνάψει συμφωνίες διασύνδεσης των δικτύων της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με τα άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το δίκτυο του ΟΤΕ.

    ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 5 του Π.Δ. 82/96, η πρόθεσή της να συμμετάσχει στον ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για 150 συνολικά αυτοκίνητα ασυρματοφόρα τύπου τζιπ ήτοι 2000 cc (100 τεμ.) και 2500 cc (50 τεμ.) για τον φορέα ΕΛ.ΑΣ., ως σχετική διακήρυξη με αριθμό 245/02, που διενεργείται στις 11/02/2003, ως και στις τυχόν μεταθέσεις της ημερομηνίας διενέργειας ή και στις επαναλήψεις του εν λόγω διαγωνισμού.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 22/1/2003 η παρουσίαση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κος Ιάκωβος Γεωργάνας, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία έτη, ο οποίος διαδραματίζει πλέον πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική χρηματοοικονομική αγορά. Ο κος Γεωργάνας αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εξαγορά της ΕΤΒΑbank με την οποία ενισχύθηκε η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργητικού του, χωρίς την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά τα αμέσως επόμενα έτη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην Στρατηγική Συμμαχία με την ING - η οποία απέκτησε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και μία θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο - στο χώρο των Τραπεζοασφαλιστικών Εργασιών (bancassurance) και των Ομαδικών Ασφαλιστικών Προϊόντων (employee benefits) αλλά και της Διαχείριση Περιουσίας Τρίτων (asset management), ενδυναμώνοντας τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς στους τομείς αυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Γεωργάνας στην βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου Πειραιώς, με αποτέλεσμα, τα κέρδη ανά μετοχή, μετά από φόρους, το εννιάμηνο του 2002, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, να παρουσιάσουν αύξηση κατά 6,8%. Η βελτίωση αυτή προήλθε κυρίως από τη σημαντική βελτίωση των οργανικών εσόδων από επαναλαμβανόμενες εργασίες αλλά και από τη συγκράτηση των γενικών εξόδων λειτουργίας. Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου για την επόμενη πενταετία οι οποίοι συνοψίζονται στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και του επιπέδου εξυπηρέτησης, στη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς και στην αύξηση της περιουσίας των μετόχων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η αναγκαία η ύπαρξη του τριπτύχου - ικανό και αφοσιωμένο προσωπικό, κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και τα αναγκαία κεφάλαια - το οποίο και διαθέτει σήμερα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης, αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, εξέφρασε την πίστη του ότι θα κατακτήσει οπωσδήποτε, είτε σε 10 είτε σε 15 χρόνια, την πραγματική σύγκλιση. Το περιθώριο ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους τομείς της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των τραπεζοασφαλειών και της διαχείρισης ενεργητικού. Οι Τράπεζες που είναι σε θέση να αφομοιώσουν ταχύτερα τις αλλαγές του περιβάλλοντος, να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες με επιτυχία και να ελέγχουν αποτελεσματικά τους αναλαμβανομένους κινδύνους και το κόστος λειτουργίας τους, έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας τους. Τέλος, ο κος Γεωργάνας αναφερόμενος στην μερισματική πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι πρόθεση της Διοίκησης είναι να διαμορφωθεί πολύ κοντά στο περυσινό επίπεδο σε απόλυτο νούμερο, πράγμα που, σε συνδυασμό με τα σημερινά επίπεδα τις τιμής της μετοχής και τις αποδόσεις εναλλακτικών τοποθετήσεων, σημαίνει ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με νέο σχήμα συνεχίζεται η συνεργασία της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias με τον Όμιλο Inchcape στην Ελλάδα, στον οποίο ανήκει και η Toyota Ελλάς. Το νέο σχήμα ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς καθώς και στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πελάτες της Toyota Ελλάς θα συνεχίσουν να αξιοποιούν τις χρηματοδοτικές υπηρεσίες της EFG Eurobank Ergasias μέσω μιας νέας εταιρίας, τη σύσταση της οποίας αποφάσισαν οι δύο πλευρές. Ενόψει της δημιουργίας της νέας εταιρίας, η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias θα εξαγοράσει την συμμετοχή του Oμίλου Inchcape στην Unit Bank, η οποία εντάσσεται στον Όμιλο EFG Eurobank Ergasias. Το νέο σχήμα ενισχύει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της Toyota Ελλάς (πρώτης εταιρίας σε πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2002) με την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias (πρώτη Tράπεζα στην χρηματοδότηση αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2002). Κοινό στόχο αποτελεί, τόσο η ολοκληρωμένη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των πελατών των δύο πλευρών, όσο και η διατήρηση των ανταγωνιστικών όρων χρηματοδότησης στο μέλλον. Τα ανωτέρω τελούν υπό τον όρο ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

    CONNECTION Α.Ε.Β.Ε.Ε.

    H εταιρία Connection A.E.B.E.E. ανακοινώνει ότι ο προμηθευτής της T.R.S. Evolution S.p.A. διέκοψε μονομερώς τη σύμβαση αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της σειράς Trussardi Jeans και Trussardi Sport. Η διακοπή της συνεργασίας θα ισχύσει από την επόμενη εμπορική περίοδο Φθινόπωρο-Χειμώνας 2003-2004, κατά συνέπεια δε, η διακίνηση των παραπάνω προϊόντων Trussardi θα γίνεται από την Connection Α.Ε.Β.Ε.Ε. μέχρι τον Αύγουστο του 2003. Η Connection A.E.B.E.E. επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος της από την παραπάνω αιτία. Τα προϊόντα Trussardi Jeans και Trussardi Sport αντιπροσωπεύουν για το έτος 2002 περίπου το 19,8% του κύκλου εργασιών της μητρικής εταιρίας και το 10,5% του κύκλου εργασιών του Ομίλου. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι στα πλαίσια της ευρύτερης εταιρικής αναδιοργάνωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι σε θέση να αναπληρώσει σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών που αφορούσε στα παραπάνω προϊόντα, μέσω της ενίσχυσης των πωλήσεων ομοειδών επώνυμων προϊόντων που ήδη διαθέτει (Dolce & Gabbana, Henry Cottons, Cerutti Jeans, Camper, κ.ά.), καθώς και με την ανάληψη της αποκλειστικής διανομής και αντιπροσώπευσης νέων προϊόντων στο χώρο των επωνύμων ενδυμάτων και υποδημάτων. Σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας, επισημαίνεται ότι η ταχεία επίτευξη τελικής συμφωνίας καθίσταται αναγκαία προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει απρόσκοπτα το επιχειρηματικό της σχέδιο.

    ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μετά τη δρομολόγηση του BLUE STAR 1 στη γραμμή Δωδεκανήσου από 22/7/2002 παρουσιάζεται αύξηση έως και 31/12/2002 στη διακίνηση επιβατών κατά 28,46%, οχημάτων Ι.Χ κατά 3,45% και φορτηγών κατά 3,36%. Το μεταφορικό έργο του BLUE STAR 1 από 22/7/2002 έως 31/12/2002 από και προς Πειραιά ανήλθε σε 108.245 επιβάτες, 14.980 Ι.Χ αυτοκίνητα και 7.542 φορτηγά με κάλυψη μεριδίου αγοράς 31,55% στους επιβάτες, 32,02% σε αυτοκίνητα και 32,34% σε φορτηγά. Η συνολική κίνηση της γραμμής το 2002 αυξήθηκε κατά 150.178 επιβάτες εκ των οποίων οι 108.245 μεταφέρθηκαν με το BLUE STAR 1 δηλ. το BLUE STAR 1 κάλυψε το 72,08% της αύξησης της διακίνησης επιβατών από και προς Πειραιά. Μετά τη δρομολόγηση του BLUE STAR 1 και την αύξηση της επιβατικής κίνησης επιβεβαιώνεται η δυνατότητα των νησιών της Δωδεκανήσου για περαιτέρω θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης.

    ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σε συνέχεια της από 20/9/2002 επιστολής της προς το Χ.Α., θα μπορεί να προβαίνει σε αγορά έως 1.854.100 ιδίων μετοχών σε εύρος τιμών 30 ευρώ μέγιστη και 10 ευρώ ελάχιστη, στο χρονικό διάστημα από 22/1/2003 έως 14/3/2003, σύμφωνα με την από 15/3/2002 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρίας.

    INFORMER Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, η από 15/11/2002 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι 2.000.000 υφισταμένων μετοχών της, σε συνολικό χρονικό διάστημα 12 μηνών, ήτοι μέχρι 14/11/2003, με κατώτατη τιμή αγοράς κάθε μετοχής το ποσό των 2 ευρώ και ανώτατη το ποσό των 12 ευρώ. Κατόπιν της ανωτέρω απόφασης και της με αυτήν σχετικής εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. της εταιρίας, το τελευταίο με την από 07/01/2003 σχετική απόφασή του, ανακοινώνει ότι δικαιούται να διενεργήσει κατά το χρονικό διάστημα από 22/01/2003 μέχρι και 18/04/2003, αγορές μέχρι 1.000.000 υφισταμένων μετοχών της με κατώτατη τιμή αγοράς 2 ευρώ και ανώτατη τιμή 12 ευρώ ανά μετοχή.

    ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι υπέγραψε στις 14/01/03 και στις 15/01/03, συμβάσεις για την πλήρη αποπεράτωση οικοδομικών εργασιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των έργων «Διαμόρφωση οδού Μητροπόλεως και «Πεζοδρόμηση οδού Ανδριανού στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Κύριος των έργων είναι η Ανώνυμη Εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 2,5 εκατ. Ευρώ. Η προθεσμία για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση οδού Μητροπόλεως ορίζεται σε οκτώ μήνες από την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, ενώ αντίστοιχα για το έργο «Πεζοδρόμηση οδού Ανδριανού ορίζεται σε τρεις μήνες από την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης.

    ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Κώτσιας, με την από 23/01/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί ότι ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., βάσει της από 17/01/2003 σχετικής προαναγγελίας του, για το χρονικό διάστημα από 20/01/2003 έως και 31/01/2003, προέβη σε αγορά 76.000 μετοχών ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ στις 22/01/2003.

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 14/02/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρείας (Αγίου Θωμά 27, Μαρούσι), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Λήψη απόφασης για την αγορά από την εταιρεία δικών της μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέχρι ποσοστού 10% επί του συνόλου αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κ.Ν 2190/20 όπως ισχύει μέχρι σήμερα. 2. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    [14] ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Την ανάγκη να ενταχθούν οι επιχειρήσεις με πιστωτική διαφορά ΦΠΑ αγορών πωλήσεων, στο καθεστώς επιστροφών των εξαγωγικών, όπως αυτό ορίζεται στην εγκύκλιο αρ. 1084078/21.10.2002 και να γίνεται η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εντός μήνα, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου στο μήνα, κρίνεται σκόπιμη η άμεση επιστροφή ποσού που θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 90% του πιστωτικού ΦΠΑ της εταιρίας.

    Ειδικότερα, η επιστολή εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του ΣΒΒΕ για την προώθηση της νέας διαδικασίας επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ, προς την κατεύθυνση της οικονομικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

    Στο κείμενο της επιστολής τονίζεται η σημασία της επέκτασης του καθεστώτος και στις επιχειρήσεις που έχουν πιστωτική διαφορά Φ.Π.Α αγορών πωλήσεων και δεν θεωρούνται εξαγωγικές.

    Ειδικότερα, οι μη εξαγωγικές εταιρίες που προμηθεύονται τις απαραίτητες πρώτες ύλες από την εγχώρια αγορά, με υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από αυτό των πωλήσεων τους, πλήττονται εξίσου με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από τις καθυστερήσεις επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ.

    Ως εκ τούτου, συσσωρεύονται σημαντικά ποσά πιστωτικού ΦΠΑ, ανάλογα και με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, που επιβαρύνουν τη ρευστότητα τους και τις αναγκάζουν να προσφύγουν ακόμα και σε τραπεζικό δανεισμό για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο πραγματικό παράδειγμα που παρατίθεται στην επιστολή, μία βιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις εσωτερικού 2002, ύψους 12.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ πωλήσεων 8%) και ετήσιες αγορές του ίδιου έτους, ύψους 11.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ αγορών 18%), έχει να λαμβάνει πιστωτικό ΦΠΑ, μόνο για συναλλαγές ενός 6μήνου, που ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

    Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι εάν δεν δοθεί άμεσα μία αποτελεσματική λύση, αυτές οι εταιρίες θα αναγκαστούν να εισάγουν τις πρώτες ύλες τους από κοινοτικές χώρες όπου δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, με προφανείς τις συνέπειες στους Έλληνες προμηθευτές και το σύνολο της οικονομίας.

    [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (16:28 UTC+2)

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,64% κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης και διαμορφώθηκε στις 1.697,06 μονάδες, προσεγγίζοντας την περιοχή των 1.700 μονάδων. Οι τοποθετήσεις σε όλους τους κλάδους, κυρίως όμως σε τίτλους τραπεζών έδωσαν την απαραίτητη δυναμική στην αγορά να κινηθεί ανοδικά, ακολουθώντας και την πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 88,8 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων, περίπου 9,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων κυρίως στον ΟΤΕ), ενώ από τις μετοχές που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση 308 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 30 πτωτικών και 43 αμετάβλητων. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι της Alpha Bank (3,85%), της EFG Eurobank (3,76%) και της Εθνικής Τράπεζας (3,13%). Αντιθέτως, η μετοχή της Vodafone-Panafon υποχώρησε κατά 0,77%.

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,98% κατέγραψε ο δείκτης FTSE ASE SMALLCAP 80, ενώ με κέρδη της τάξης του 2,05% έκλεισε ο FTSE ASE 140. Ο εικοσάρης των blue chips ενισχύθηκε κατά 2,10%, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκε και ο FTSE ASE MID 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με κέρδη της τάξης του 1,25%.

    Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες. Κέρδη της τάξης του 4,35% κατέγραψε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (+3,71%) και των τραπεζών (+3,15%).

    Ανοδο άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι δείκτες των εκδόσεων εκτυπώσεων (+2,96%), της Παράλληλης (+2,11%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (+2,10%) και του λιανικού εμπορίου (+2,06%).

    Κατά 1,94% ενισχύθηκε ο δείκτης των συμμετοχών, ενώ κέρδη της τάξης του 1,77% κατέγραψαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων. Ανοδο της τάξης του 1,61% σημείωσε ο δείκτης των ασφαλειών. Ο δείκτης των κατασκευών ενισχύθηκε κατά 1,62%, ενώ κέρδη της τάξης του 1,55% σημείωσε ο δείκτης των επενδύσεων.

    Επίσης, σε θετικό έδαφος βρέθηκαν οι δείκτες της πληροφορικής (+1,83%), των διυλιστηρίων (+1,38%),των τροφίμων ποτών (+1,37%), των τηλεπικοινωνιών (+1,27%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+1,17%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,14%) και των βιομηχανιών (+0,97%).

    Ε.Σ.

    [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπου η ίδια με αυτήν που υπήρχε στις 16 Ιανουαρίου 2002, όταν ξεκινούσαν οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος -όπως είπε- βλέπει απίθανη την κατάθεση ενός νέου σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, εφ' όσον ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει το ίδιο αδιάλλακτος και δεν δείχνει τη διάθεση να διαφοροποιηθεί από τις αρχικές του θέσεις, όπως έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών Ε/Κ και Τ/Κ, που συζητούν και επεξεργάζονται επιμέρους πτυχές του Κυπριακού στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, αλλά το έργο που έχουν ακόμα να επιτελέσουν είναι τεράστιο.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές και κόβοντας την τούρτα των γενεθλίων του, ο κ. Μαρκίδης που σήμερα συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας του, είπε ότι δεν μετανοιώνει για τη χρονική στιγμή που αποφάσισε να ανακοινώσει τη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι, σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα εκλεγεί, δεν πρόκειται να ιδρύσει πολιτικό κόμμα, ούτε να παραμείνει στη Γενική Εισαγγελία.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έχει λειτουργήσει με αντικειμενικότητα ως Γενικός Εισαγγελέας όλων των Κυπρίων και, εάν εκλεγεί, θα λειτουργήσει το ίδιο ως ανεξάρτητος Πρόεδρος όλων των Κυπρίων.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου για τη συμφωνία των δύο πλευρών για την προκήρυξη διαγωνισμού για σημαία και εθνικό ύμνο του κυπριακού κράτους σε περίπτωση λύσης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι οι τεχνικές επιτροπές άρχισαν στις 7 Ιανουαρίου το έργο τους και τα θέματα αυτά της σημαίας και του ύμνου πρέπει να είναι έτοιμα στις 28 Φεβρουαρίου.

    ''Εάν λυθεί το Κυπριακό'', είπε, ''θα είναι έτοιμα, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα μας μείνει ο διαγωνισμός και το ποίος εκέρδισε το διαγωνισμό. Δεν μπορεί κάποιος να πει'', συνέχισε, ''ότι αυτό το πράγμα είναι πρόοδος ουσίας, αλλά είναι παράλληλο με την οποιαδήποτε πρόοδο επιτυγχάνεται στις τεχνικές επιτροπές''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''εν όσω και εφ' όσον την άλλη πλευρά εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις ο κ. Ντενκτάς, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Ο κ. Ντενκτάς'', συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, ''ακολουθεί τη σκληρή γραμμή του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις''.

    Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, ο οποίος είχε πει ότι ακόμα και αν εξαναγκασθεί από τους Τ/Κ, ακόμα και με δημοψήφισμα, για να υπογράψει λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, εκείνος δεν θα δεχθεί και θα υποβάλει την παραίτησή του.

    Οπως είπε ο κ. Μαρκίδης, ο κ. Ντενκτάς επιδιώκει την παρέλευση του χρόνου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, ''οπόταν'', πρόσθεσε, ''σύμφωνα και με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει μια περίοδος παγώματος των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα, ενόψει του ότι αρχίζει να κυλά αδυσώπητα ο χρόνος προς την Αθήνα και τη 16η Απριλίου και θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο κ. Μαρκίδης ευχήθηκε πάντως, ανεξαρτήτως της πρόβλεψής του, να υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού ''και δεν έχει σημασία'', είπε, ''το αν θα δικαιωθώ ή δεν θα δικαιωθώ στην πρόβλεψη την οποία κάνω, διότι περί προβλέψεως πρόκειται''.

    Σχετικά με την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''αυτήν τη στιγμή που μιλούμε και παρά το ότι και οι δύο εδέχθησαν ως βάση το σχέδιο Ανάν, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει εξίσου μεγάλο, όπως ήταν το Γενάρη του 2002''.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα απόσυρσης της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη πριν από τις εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να απαντά εκ μέρους άλλων για το τι προτίθενται να πράξουν ή να μην πράξουν.

    ''Εγώ πάντως'', είπε, ''δεν έχω πρόθεση να αποσυρθώ, έχω δηλώσει υποψήφιος και θα πάω μέχρι τέλους και δεν έχω κατέλθει για να χάσω. Εχω κατέλθει για να κερδίσω''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κρίση στο Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Πούτιν φέρεται ότι επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι το κλειδί για τη δράση που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ βρίσκεται στην έκθεση με τα τελικά συμπεράσματα που αναμένεται να παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα η ομάδα των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η ρωσική πλευρά κρίνει ότι τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση της κατάστασης στο Ιράκ είναι τα συμπεράσματα των διεθνών επιθεωρητών που θα παρουσιαστούν σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνο.

    Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ από την Αθήνα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη οποιαδήποτε αμερικανική επέμβαση στη Βαγδάτη την παρούσα χρονική στιγμή.

    «Η Ρωσία εκτιμάει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις προς το παρόν για την στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ» τόνισε ο κ. Ιβανόφ.

    Την ίδια ώρα και η Κίνα φέρεται ότι ενώνει την φωνή της με την Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δράσουν μόνες τους εναντίον της Βαγδάτης.

    [18] Η ΔΕΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ), κατά τη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε όπως η Ομοσπονδία στηρίξει την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, το Συμβούλιο αποφάσισε όπως καλέσει τα στελέχη και τα μέλη της οργάνωσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου ''για να πετύχει ο στόχος της εκλογής μιας νέας κυβέρνησης με όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης''.

    Η ΔΕΟΚ θεωρεί πως η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι μια υποψηφιότητα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ''έχει στρατηγικό στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης πάνω στη βάση ενός προοδευτικού φιλολαϊκού προγράμματος εσωτερικής διακυβέρνησης, στη βάση διεκδικητικής διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και στη βάση της επιτυχούς πορείας ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ''προφανώς, κατόπιν υποδείξεων του εκλογικού επιτελείου του Προέδρου Κληρίδη, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανέλαβε να ωραιοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης Κληρίδη'' και ''επιστρατεύει δείκτες, παρουσιάζει στατιστικούς πίνακες και αριθμούς για να υποστηρίξει ότι η διακυβέρνηση Κληρίδη έφερε ευημερία, πρόοδο και ανάπτυξη''.

    Προσθέτει ότι ''αποφεύγουν να μας πουν ότι μόνο για την αποπληρωμή των τόκων για το δημόσιο χρέος πρέπει να πληρώνουμε 1.200.000 λίρες την ημέρα'' και ότι ''το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ''Ο λαός δεν παρασύρεται από τους δείκτες και τους στατιστικούς πίνακες και στις 16 του Φεβρουαρίου θα τους πληρώσει με το νόμισμα που τους αξίζει, γιατί προσδοκεί μια αλλαγή προς το καλύτερο'', καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

    Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι για να υπάρξει εξέλιξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς και να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι πιέσεις και οι προτροπές από τους μεσολαβητές για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ''είναι αναμενόμενες και είναι σύμφωνες με τη δική μας επιθυμία. Ολοι οι Κύπριοι πιστεύω ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων θα ήθελαν να δουν λύση και χθες'', πρόσθεσε.

    ''Μακάρι να έρθει λύση στις 28 Φεβρουαρίου. Εγώ δεν σημειώνω εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'', επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντνεκτάς, στην συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Χουριέτ'' της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: ''Και ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την προτίμηση του προς τον κ. Ντενκτάς. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίζουν ότι η εκλογή του ηγέτη της κάθε κοινότητας είναι ευθύνη και δικαίωμα της κάθε κοινότητας και δεν μπορεί η μια να υποβάλει στην άλλη ποιος θα είναι ο συνομιλητής''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν θα ασχολούμαι πλέον με τις εμπαθείς δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που του έχει γίνει μονομανία όσον αφορά εμένα. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να ερμηνεύει το τι εκφράζω εγώ και το τι είναι η πολιτική μου όπως κάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος''.

    ''Αυτά τα οποία εγώ θέλω να βελτιώσω από το σχέδιο Ανάν για να γίνει λειτουργικό και για να είναι βιώσιμο δεν λεω καν να είναι δίκαιο, δεν είναι διαφορετικά από αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην διακαναλική τηλεοπτική του συνέντευξη. Εάν η δική μου η θέση είναι επιλήψιμη πρέπει να είναι εξίσου επιλήψιμη και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με τη φόρα που πήρε να μην αποκηρύξει και τον κ. Κληρίδη'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''σε όλες τις δημοσκοπήσεις κάλπης προηγούμαι και ακούω τους σχολιαστές των άλλων κομμάτων να λεν ότι πρέπει να ανησυχεί ο κ. Παπαδόπουλος. Εαν αυτός που προηγείται πρέπει να ανησυχεί διερωτούμαι εάν ο δεύτερος και ο τρίτος πρέπει να πανικοβάλλεται. Εγώ δεν έχω καμμία ανησυχία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: ''Εγώ δεν έχω καμμία επιθυμία ποιος θα είναι ο αντίπαλος στο δεύτερο γύρο. Εγώ λεω στο λαό το πρόγραμμα μας και πιστεύω ο λαός θα μας εκλέξει".

    Ερωτηθείς αν στέλνει το μήνυμα ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''εγώ τέτοιες κουβέντες δεν λεω για να μην μας πιάσει το μάτι''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΤΑΛΗ - ΤΙΑΓΚΑΤΣΩΦ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Με τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνο Καρτάλη συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας Λεονίντ Τιαγκατσώφ και ο Σύμβουλος επί Αθλητικών και Πολιτιστικών θεμάτων Βλαντιμίρ Κισίλιεφ.

    Κατά την παραπάνω συνάντηση, ο κ. Καρτάλης παρουσίασε στον κ. Τιαγκατσώφ την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, τον προγραμματισμό για την εξυπηρέτηση των προπονητικών αναγκών των αθλητών στο χώρο της Δεκέλειας, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε στη δυνατότητα φιλοξενίας των ρωσικών αθλητικών ομάδων σε προπονητικούς χώρους στην Ελλάδα και κάλεσε τον κ. Τιαγκατσώφ να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή για την προετοιμασία της Ολυμπιακής αθλητικής ομάδας.

    Ο κ. Καρτάλης μετέφερε την πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Λιάνη για τη συμμετοχή της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Διεθνή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στη Θεσσαλονίκη (Μάιος 2003) με θέμα «Αθλητισμός και Περιφερειακή ανάπτυξη Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων».

    Ο κ. Τιαγκατσώφ επισήμανε τη μεγάλη πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας, σημείωσε ότι εξετάζει θετικά τη χρήση των Ολυμπιακών προπονητηρίων στην ελληνική περιφέρεια, ενώ απεδέχθη την πρόσκληση για τη Διεθνή Συνάντηση της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία σε θέματα εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων στον άξονα «αθλητισμός και πολιτισμός».

    [22] ΣΤΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Πύργος, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας πήρε το Αιγάλεω που στον επαναληπτικό αγώνα για τη φάση των «16» που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο του Πύργου, επικράτησε 2-1 του Πανηλειακού. Ετσι πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης έχοντας παρακαταθήκη και το πρώτο παιχνίδι που κέρδισε με σκορ 4-0.

    Το παιχνίδι του Πύργου δεν πρόσφερε έντονες συγκινήσεις και φάσεις. Οι μοναδικές καλές ευκαιρίες ήταν τα τρία γκολ που σημειώθηκαν. Ετσι στο 5' ο Μανίκας που βρέθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Στο 71' ο Γκουντελίτσας από κοντά ισοφάρισε για την ομάδα του (1-1), ενώ το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Αγγος στις καθυστερήσεις του αγώνα με πλασέ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ψωμά, Χλωρό και Κοταρέλα.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Λαμπρόπουλος, Γαργαρώνης, Σωτήρχος (70` Κλαδής), Αντωνίου (53` Σπυρόπουλος), Μπρης, Κοταρέλας, Αρβανίτης, Μούνγκουε, Βίντρα, Τσίγκας (63` Ταραλίδης), Μανίκας.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Αντονετί, Ψωμάς, Ουάνγκα (63` Αγγος), Στεφάνοφ, Βελέντζας, Χρήστου, Χατζής, Γκουντελίτσας, Χλωρός (73` Αγρίτης), Μακρής.  

    [23] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το θέμα με αφορμή δημοσιεύματα που έφεραν την κυβέρνηση δυσαρεστημένη με την οργανωτική επιτροπή της Ολυμπιάδας λόγω αιτήματος της τελευταίας για αύξηση του προϋπολογισμού για την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα όμως τόνισε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υπάρχει ορθολογισμός, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και απόλυτος έλεγχος του προϋπολογισμού.

    Όπως είπε, υπάρχουν δύο προϋπολογισμοί, ο κρατικός προϋπολογισμός που τον ελέγχει η Κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός της ανώνυμης εταιρείας της Οργανωτικής Επιτροπής που χρηματοδοτείται και από άλλες πηγές όπως είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα θέματα που χειρίζεται η Κυβέρνηση, εντάσσονται στο όριο του κρατικού προϋπολογισμού για την Ολυμπιακή προετοιμασία ενώ τα άλλα ανήκουν ούτως ή άλλως στην ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής και θα ενταχθούν εκεί. Οι Αγώνες δεν γίνονται για τις 15 ημέρες, δεν γίνονται για μια αξιοπρέπεια και ένα φιλότιμο, οι Αγώνες γίνονται για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να μείνουν τεράστιες κοινωνικές υποδομές τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την οργανωτική επιτροπή ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η ανώνυμη εταιρεία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, συνεπώς το δημόσιο έχει και πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου:

    "Δημοσιογράφος: Υπάρχει κρίση στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την κ. Αγγελοπούλου;

    Ευ.Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Οργανωτική Επιτροπή και με την κ. Αγγελοπούλου. Δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα η Κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, αποκλειστικός μέτοχός της είναι το Δημόσιο και την Οργανωτική Επιτροπή και την πρόεδρό της την έχει διορίσει και την έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός. Αυτό που μας απασχολεί είναι να υπάρχει ορθολογισμός, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και φυσικά απόλυτος έλεγχος του προϋπολογισμού. Και επειδή οι προϋπολογισμοί είναι εκ των πραγμάτων δύο, ο κρατικός προϋπολογισμός που τον ελέγχει η Κυβέρνηση και έχει την πλήρη ευθύνη της ενώπιον της Βουλής και ο προϋπολογισμός της ανώνυμης εταιρείας της Οργανωτικής Επιτροπής που χρηματοδοτείται και από άλλες πηγές όπως είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, γι' αυτό πρέπει ό,τι ισχύει για το ένα σκέλος του κρατικού προϋπολογισμού, να ισχύει και για το άλλο και η κατανομή να είναι όπως προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή τα θέματα που χειρίζεται η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πραγμάτων που θα έχουν οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση μεταολυμπιακή χρήση, εντάσσονται στο όριο του κρατικού προϋπολογισμού για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Τα άλλα ανήκουν ούτως ή άλλως στην ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής και θα ενταχθούν εκεί. Οι Αγώνες δεν γίνονται για τις 15 ημέρες, δεν γίνονται για μια αξιοπρέπεια και ένα φιλότιμο, οι Αγώνες γίνονται για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να μείνουν τεράστιες κοινωνικές υποδομές τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

    Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η κ. Αγγελοπούλου κάνει σπατάλες;

    Ευ.Βενιζέλος: Αλίμονο εάν η προσέγγισή μας ήταν τέτοια και αλίμονο εάν αυτού του είδους τα ζητήματα είναι που καθορίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα κεφάλαια, μας ενδιαφέρει η ορθολογικότητα και η διαφάνεια, η οποία δεν αρκεί να υπάρχει, πρέπει και να φαίνεται προς τα έξω και βεβαίως εκείνο που θέλουμε είναι να παραχθεί κοινωνικός πλούτος, ο οποίος να είναι πλούτος όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων και ιδίως πλούτος και πλεόνασμα για τις επόμενες γενεές, αυτό κάνουμε τώρα.

    Δημοσιογράφος: Επειδή εγράφη στον Τύπο σήμερα, το «2004» θεωρείται άβατο για την Κυβέρνηση, μπορεί να το ελέγξει; Γιατί έχουν γραφτεί τέτοια πράγματα, ότι είναι άβατο, ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ελέγξει τα οικονομικά, ότι γίνονται διάφορα πράγματα.

    Ευ.Βενιζέλος: Η ανώνυμη εταιρεία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι, όπως σας είπα και προηγουμένως, μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου. Η γενική συνέλευση της ανώνυμης αυτής εταιρείας συγκροτείται από το ελληνικό Δημόσιο. Ο μέτοχος είναι προφανές ότι έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα και πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα. Επίσης, ξέρετε ότι λειτουργεί και η Διυπουργική Επιτροπή και η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου, είναι μεικτής σύνθεσης, μετέχουν και η Κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή, και εκεί αναλύονται με ειλικρίνεια, καλοπιστία και πνεύμα καλής συνεργασίας τα πάντα, ένθεν και ένθεν.

    Δημοσιογράφος: Άρα δεν είναι άβατο.

    Ευ.Βενιζέλος: Προφανώς. Άβατο είναι το Άγιο Όρος και αυτό το αναλύσαμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προχθές είχα την ευκαιρία να εξηγήσω το νομικό καθεστώς του αβάτου και κατά το ελληνικό Σύνταγμα και κατά το κοινοτικό δίκαιο στους Ευρωβουλευτές.

    Δημοσιογράφος: Στο μυαλό κάποιων συναδέλφων σας υπάρχει ακόμη η σκέψη του μοντέλου της Αυστραλίας; Δηλαδή ο υπεύθυνος των Ολυμπιακών Αγώνων να γίνει υπουργός την τελευταία χρονιά; Γιατί πολλοί έχουν πει και γι' αυτό τις τελευταίες ημέρες.

    Ευ.Βενιζέλος: Τέτοιο θέμα δεν τίθεται και έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι επίσης δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν άλλες δομές. Είναι έτσι διαρθρωμένη η δημόσια διοίκηση, λειτουργεί έτσι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, ώστε το σχήμα που έχουμε να είναι επαρκέστατο, λειτουργικό και αποτελεσματικό. Γι' αυτό και έγινε τόσο σημαντική πρόοδος, που την τονίζει και την επαινεί ο κ. Ρογκ, ο κ. Όσβαλντ και όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Δημοσιογράφος: Άρα σε κάθε περίπτωση η κ. Αγγελοπούλου παραμένει στη θέση της έτσι, μέχρι τους Ολυμπιακούς;

    Ευ.Βενιζέλος: Είναι μία κυρία η οποία ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σε έναν χώρο που έχει άβατο. Άρα έτσι έχετε διπλή απάντηση στο ερώτημά σας.

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ χθες μιλώντας στο Alter ο κ. Μπέος είπε ότι ο κ. Λιάνης δεν ξέρει τους νόμους, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν ξέρει τους νόμους και δεν μπορεί να «ρίξει» καμία ομάδα και τον Πανιώνιο στη Β' Εθνική.

    Ευ.Βενιζέλος: Λοιπόν δεν κάνουμε διάλογο με κανέναν παράγοντα του ποδοσφαίρου. Έχω πει και χθες ότι το ποδόσφαιρο θα χειραφετηθεί από τους νονούς, από τους ηγεμόνες, από τα αφεντικά και θα ξαναγυρίσουμε στις ερασιτεχνικές του βάσεις, γιατί πρέπει να υπάρξει μία νέα αφετηρία. Έχουμε την πλήρη κάλυψη του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού προσωπικά, ο νόμος έχει ψηφιστεί με δική μας πρωτοβουλία και είχα προσωπικά την ευθύνη της σύνταξής του και της ψήφισής του. Και με την στενή συνεργασία του κ. Λιάνη και του κρισίμου οργάνου που είναι η νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπό την προεδρία του επιτίμου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Παπαλλάκη, θα εφαρμόσουμε άμεσα τον νόμο. Αφήσαμε περιθώριο συμμόρφωσης από την ψήφιση του νόμου τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του 2002. Έτσι είχαμε πει, ώστε να ήταν όλοι έτοιμοι και να είναι τώρα έτοιμοι να δεχθούν και τις συνέπειες.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

    Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε και τη δική σας άποψη για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ΟΠΑΠ και τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλει στον κ. Κόκαλη για τα επόμενα χρόνια λόγω μη τηρήσεως συμβάσεων και όρων;

    Ευ.Βενιζέλος: Μου προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την σύμβαση που συνδέει τον ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Νέα Δημοκρατία απεδέχθη επισήμως ότι όντως υπάρχει μία σύμβαση που επιτρέπει στον αντίδικο του ΟΠΑΠ, στην Ιντραλότ, να διεκδικήσει αυτά τα ποσά, ότι έγινε λάθος στη σύμβαση και άρα ο αντίδικος του ΟΠΑΠ καλώς ζητεί και καλώς του επιδικάζονται τα ποσά αυτά. Αυτή είναι μία επικίνδυνη τοποθέτηση, μια εσφαλμένη το λιγότερο- τοποθέτηση, διότι η θέση του ΟΠΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου, που είναι ο βασικός του μέτοχος, είναι ότι δεν λέει τίποτα τέτοιο η σύμβαση. Η σύμβαση είναι σαφέστατη, δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση του ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δικαίωμα των αντισυμβαλλόμενων του ΟΠΑΠ και γι' αυτό είναι προκλητικά εσφαλμένη η απόφαση της διαιτησίας, δηλαδή του κ. επιδιαιτητή, που είναι συνταξιούχος δικαστής και γι' αυτό θα ακολουθήσουν όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δεν πρόκειται να εκτελεστεί αυτή η απόφαση και δεν πρόκειται ο ΟΠΑΠ να καταβάλει τέτοιου είδους ποσά».

    [24] ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Στο Λουτράκι θα διεξαχθεί φέτος για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός το διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις» στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Αυτό αποφάσισε σήμερα η διοίκηση της ΕΟΦΠ σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο.

    Το συγκεκριμένο τουρνουά θα παίξει και το ρόλο test event, αφού θα πάρει μέρος όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής πυγμαχίας, έπειτα από την πρόσληψη του νέου ομοσπονδιακού προπονητή Καμαντάρ Μαντζίντοφ. Μάλιστα θα πάρουν μέρος και οι χώρες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Σουηδίας. Το διεθνές τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 29-30 Μαρτίου.  

    [25] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΑΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Στις επικείμενες μεταγραφές στην ομάδα, το παιχνίδι του Σαββάτου με τον ΟΦΗ και την σπουδαία νίκη επί του Αρη αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ.

    «Η Κρήτη είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Εχω δεθεί με το μέρος, τους ανθρώπους. Εκεί είναι το σπίτι μου, τα δέντρα μου το κρασί μου οι ελιές μου. Όμως ο Ηρακλής δεν πηγαίνει εκεί για τουρισμό και εκδρομή. Πηγαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι ο ΟΦΗ. Καλό θα είναι να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ.

    Ο τεχνικός των κυανολεύκων αναφέρθηκε και στο παιχνίδι με τον Αρη, τον οποίο συνέτριψε με 4-0. «Παίξαμε καλά και πήραμε μια σπουδαία νίκη. Τίποτε παραπάνω. Αν μείνει αυτή η ομάδα που έπαιξε με τον Άρη δεν πρέπει να φοβάται τίποτα. Αρκεί να έχουμε πάντα την ίδια απόδοση», επισημαίνει ο κ. Γκέραρντ.

    Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ο κ. Γκέραρντ δεν γνωρίζει ακόμη αν θα χρησιμοποιήσει τον Φρέϊντε και τον Νατσούρα. Αντίθετα επιστρέφει ο Μουράτι. «Μετά την τιμωρία του, ο Μουράτι θέλω να πιστεύω ότι θα βάλει περισσότερο μυαλό και δεν θα κάνει αυτές τις βλακείες που έκανε», συμπλήρωσε ο Ολλανδός προπονητής.

    Οσον αφορά τα μεταγραφικά ο τεχνικός του Ηρακλή, κ. Γκέραρντ δήλωσε: «Δεν θα έρθει ούτε θα φύγει κανένας παίκτης. Αυτά τα παιδιά που είναι στην 22άδα, δουλεύουν σωστά και είμαι ευχαριστημένος. Οι καλές μεταγραφές γίνονται το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να σας πω σε ποια θέση θέλουμε ενίσχυση. Αλλωστε είναι άδικο για τα παιδιά που παίζουν μπάλα. Δεν θα κάνουμε μεταγραφή για τον κόσμο αλλά θα κάνουμε μεταγραφή ουσίας. Οσον αφορά τη μεταγραφή του Τσάρτα δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Υπάρχει μπέρδεμα και η υπόθεση είναι στο δικαστήριο. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να βοηθήσει σε όποια ομάδα και να αγωνιστεί».

    [26] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Τουμπές, 23 Ιανουαρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε τη στρατιωτική βάση Ελ Ταμπλάζο στο Περού, στο βόρειο τμήμα της πόλης Τουμπές.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι 40 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα αλλά ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας του μεγέθους της έκρηξης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η πόλη Τουμπές βρίσκεται 25 χλμ από τα σύνορα της χώρας με τον Ισημερινό και στρατοκρατείται, λόγω των χρόνιων συνοριακών διαφορών, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά μετά την ειρηνευτική συμφωνία Περού-Ισημερινού (1998).

    [27] ΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Στρασβούργο, 23 Ιανουαρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι τα 44 κράτη-μέλη του εκφράζουν ομόφωνα τη βούλησή τους να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο Ιράκ, απαντώντας έτσι στις αμερικανικές επικρίσεις για τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας που υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ.

    [28] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 343,8 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ McDonalds

    Σικάγο, 23 Ιανουαρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία McDonalds Corp. ανακοίνωσε ότι είχε ζημιές της τάξεως των 343,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η εταιρεία ανέφερε ότι είναι οι πρώτες ζημιές που έχει εδώ και 37 χρόνια.

    Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 27 σεντς έκαστη το τέταρτο τρίμηνο του 2002 ενώ οι προβλέψεις ανέφεραν πτώση 5 σεντς ανά μετοχή.

    Γενικότερα οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας έτοιμου φαγητού, με 30.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν κατά 4% την τελευταία οκταετία.

    Η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σημαντικά στις ΗΠΑ που είναι και η μεγαλύτερη αγορά γι αυτή και προσπαθεί επίμονα να βελτιώσει τις υπηρεσίες της για να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία χάνει σημαντικό μερίδιο από την αμερικανική αγορά από ανταγωνίστριες εταιρείες όπως η Burger King Corp, η Wendy's International, η Taco Bell, η Yum Brands και η Panera Bread.

    Ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Τζιμ Κανταλούπο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το γεύμα "Dollar menu" θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά μπορεί να γίνουν αλλαγές.

    Ο.Κ.

    [29] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ

    Κουβέιτ, 23 Ιανουαρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Ο 25χρονος άντρας από το Κουβέιτ που συνελήφθη για σχέσεις με την Αλ Κάιντα ομολόγησε την ενοχή του για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός ακόμη σε αμερικανική βάση της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, πρόκειται για τον Σαμι αλ Μουταιρι, στον τόπο της εργασίας του οποίου οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν το όπλο του και πυρομαχικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο αλ Μουταιρι συνελήφθη στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε σχέση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, από όπου λάμβανε εντολές.

    [30] ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

    Τέξας, 23 Ιανουαρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Ένας ακόμη θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Τέξας. Πρόκειται για τον 37χρονο, Ρόμπερτ Λούκινμπιλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο καθώς το 1989 σκότωσε μια 70χρονη γιαγιά, χτυπώντας την με σιδερένια ράβδο για να κλέψει τις οικονομίες της και να αγοράσει κοκαΐνη.

    Είναι ο τρίτος κρατούμενος που εκτελείται φέτος στο Τέξας και ο 292ος από το 1982 οπότε η Πολιτεία επανέφερε τη θανατική ποινή.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Το Αρχείο Χαρτογραφίας του ελληνικού χώρου και έκθεση με τίτλο «Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator» στεγάζεται σε ειδικό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου. Πρόκειται για μία συλλογή σπάνιων και αξιόλογων χαρτών που απέκτησε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας από δωρεά του Βίκτορα και της Νιόβης Μελά.

    Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 250 χάρτες τους ελληνικού χώρου, έργα γνωστών χαρτογράφων που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, παλαιούς άτλαντες , όπως του Bochini (1651) και του Coronelli (1686) καθώς και παλαιά γεωγραφικά εγχειρίδια , μεταξύ των οποίων η Γεωγραφία του Μελετίου (1728) και η Εισαγωγή στα Γεωγραφικά και Σφαιρικά του Χρύσανθου Νοταρά (1716), και ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αυθεντικό αντίτυπο της Μεγάλης Χάρτας του Ρήγα Φεραίου σε άριστη κατάσταση. Η δωρεά συμπληρώνεται με πολλά σύγχρονα βιβλία και μελέτες με αντικείμενο τη χαρτογραφία και γενικότερα η γεωργαία

    [32] "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΙ ΕΓΩ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Ένα από τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών το «Ο βασιλιάς κι εγώ» των Rodgers και Hammerstein μεταφέρεται από τις 25 Ιανουαρίου στο θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αναφέρεται στην ιστορία μιας Αγγλίδας δασκάλας, που πηγαίνει στο Σιάμ για να διδάξει τα παιδιά του βασιλιά και επηρεάζει ολόκληρο τον πολιτισμό του, αλλά και επηρεάζεται από το βασιλιά που την ερωτεύεται.Πρόκειται για μία παραγωγή του Τάσου Παπανδρέου και της Μιμής Ντενίση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

    «Είναι ένα έργο που έχει χιούμορ, γέλιο και χαρά. Όμως εμένα δεν μου αρέσουν οι υπερπαραγωγές χωρίς νόημα και μήνυμα. Στο έργο αυτό προβάλλεται η διαφορά Ανατολής Δύσης, η διαφορά αυτή που μετά τα περσινά γεγονότα στις ΗΠΑ προκάλεσε πόλεμο. Κατά την εποχή που διαδραματίζεται το έργο υπήρχε η αγγλική αποικιοκρατία, σήμερα υπάρχει κάτι άλλο. Το έργο δείχνει πως ο Ανατολίτης μπορεί να είναι πιο πολιτισμένος από ένα Δυτικό. Η δυτική δασκάλα που πηγαίνει να διδάξει τα παιδιά του βασιλιά βλέπει ότι δεν είναι τόσο πολιτισμένη όσο νόμισε. Τελικά η κόντρα Ανατολής και Δύσης λύνεται με την αγάπη και τη διάθεση για επικοινωνία», τόνισε η Μιμή Ντενίση στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η κ Ντενίση ανέφερε ακόμη ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης ήθελε να παραχωρήσει κάποιον από τους χώρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την παράσταση αλλά δεν μπόρεσε γιατί δεν ταίριαζαν οι ημερομηνίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρά τη δυσκολία στη μεταφορά τους τα σκηνικά της παράστασης είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην Αθήνα και ανέφερε ότι τα παιδιά που παίζουν στην παράσταση είναι στην Θεσσαλονίκη είναι διαφορετικά από εκείνα που έπαιζαν στην Αθήνα.

    Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Φωτεινής Δήμου , η ενορχήστρωση του Christorpher Littlewood , η μουσική διδασκαλία του Αλέξη Πρίφτης, οι φωτισμοί του Peter Mumford, οι στίχοι του Άρη Δαβαράκη και οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι: Μιμή Ντενίση, Δάνης Κατρανίδης, Πάνος Μιχαλόπουλος, Νεφέλη Ορφανού, Σοφία Βογιατζάκη, Αντώνης Ζαχαράτος, Χρυσώ Σταματοπούλου, Λευτέρης Λαμπράκης, Ελένη Καρακάση, Μαρία Σκόνδρα, Ναταλία Τσεντίδη, Γιάννης Φακίτσας, Διονύσης Μπουλάς, Αλέξανδρος Μούντι καθώς επίσης και οκτώ παιδάκια.

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Λ.ΚΟΜΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (11:53 UTC+2)

    Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Από την πένα στην οθόνη ... και η χαμένη τιμή της ενημέρωσης" (εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάζει αύριο (7.30 μ.μ) στο κεντρικό βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης Παιδεία στη Θεσσαλονίκη, ο Λυκούργος Κομίνης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Θοδωρής Ρουσόπολους και ο ποιητής-δημοσιογράφος, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρης Γουσίδης

    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας προσπαθεί να εντοπίσει τις αλλαγές που έφερε η καθιέρωση της ηλεκτρονικής οθόνης ως καθοριστικού και κυρίαρχου μέσου επικοινωνίας, αποθήκευσης κάθε είδους γνώσεων αλλά και ενημέρωσης, με αντίστοιχη υποχώρηση και υποβάθμιση της αξίας του γραπτού λόγου και της έντυπης πληροφόρησης. Παράλληλα προσπαθεί να διερευνήσει επίμαχα σύγχρονα ερωτήματα και κοινωνικά προβλήματα

    Ο Λυκούργος Κομίνης έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στις περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, έχει διατελέσει αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στην «Ακρόπολη», την «Απογευματινή», το «Έθνος» , την «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα» και έχει αναλάβει κατά καιρούς εκπομπές πολιτικού προβληματισμού σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    [34] O M.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ "ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (10:57 UTC+2)

    Με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Τανγκό του Τσε» αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Φεβρουαρίου στον Ιανό. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν στις 7 Φεβρουαρίου (8μμ) οι δημοσιογράφοι Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Κεσσόπουλος, Κώστας Μπλιάτκας και Τραϊανός Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για ένα αφήγημα αποκάλυψη για την παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα.H συναρπαστική πορεία του νάρκισσου επαναστάτη μέσα από πολλές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, από τη θρυλική Τάνια της ρομαντικής εφόδου στον ουρανό στη νεαρή Κινέζα Τι Αν Μο της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης την Τίνα, από τα αρχικά του There is no alternative.

    Οι εκδηλώσεις στον Ιανό θα συνεχιστούν στις 15 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση της 12 το μεσημέρι της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου-εκπαιδευτικού υλικού Feeding Minds Fighting Hunger- Α World Free from Hunger με μαθήματα, που αποσκοπούν στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της πείνας (από το ομώνυμο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων). Ομιλητές θα είναι οι : Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, αντιπρύτανις Α.Π.Θ., Λίτσα Κολοβού, πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος, Θεόδωρος Σκλαβιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ., Χρήστος Ζαχόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Καλλιεργώντας τον νου, πολεμάμε την πείνα. Συντονίζει ο Γιώργος Τσιώτρας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Στις 18 Φεβρουαρίου, (8:00μμ) στην Αίθουσα Τέχνης «Ιανός», στα πλαίσιο της PHOTOSYNKYRIA 2003 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Μισέλ Φάις με τίτλο: «Σημειώσεις ενός λυσσαλέου περιπατητή».

    Στις 25 Φεβρουαρίου, (8:00 μμ) η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη θα παρουσιάσει την μελέτη της: «Σκέψη και Προοπτική: Από το quattrocento στο ηλεκτρονικό novecento». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας - αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και ο Γιώργος Ξηροπαΐδης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αναπόδεικτη θέση ότι η σκέψη είναι προϊόν εγκεφαλικών και μόνο διεργασιών τείνει να επιβληθεί ως απόλυτη βεβαιότητα. Οι ψυχικές, κοινωνικές και ιστορικές διεργασίες που καθόριζαν τη ροή και την προοπτική της τείνουν να εξουδετερωθούν από τους μηχανισμούς της απώθησης και της λήθης που κινητοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με πρότυπο λειτουργίας του τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η συγγραφέας παρακολουθεί τις υπόγειες διασυνδέσεις της φιλοσοφίας της επιστήμης και της τέχνης που δίνουν στη σκέψη τη δυνατότητα να αντισταθεί στην τυποποίηση και στην αποπροσωποποίηση της υποκειμενικότητας, τάσεις που εντείνει συνεχώς η λογική της κυριαρχίας, μέσα στην κοινωνία της ηλεκτρονικής θέασης. Επιστρέφει επίμονα στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης σκέψης σε μια προσπάθεια να φτάσει ως την απαρχή τέτοιων ριζικών για την ανθρώπινη ζωή εξελίξεων.

    [35] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη γυναίκα πραγματοποιεί η Κινηματογραφική Λέσχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Ήδη προβλήθηκαν οι ταινίες του Κάρλος Σάουρα, «Η Άννα και οι λύκοι» και «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι με τους Αλέν Ντελόν και Μόνικα Βίτι.

    Στις 28/1 θα προβληθεί η ταινία «Η περιφρόνηση» του Ζαν - Λικ Γκοντάρ με τους Μπριζίτ Μπαρντό και Μισέλ Πικολί και στις 4/2 «Η δημόσια γυναίκα» του Αντρέι Ζουλάφσκι με τη Βαλέρια Καπρίσκι.

    Στη μουσική θα είναι αφιερωμένες οι προβολές της Λέσχης τον Φεβρουάριο.

    Στο αφιέρωμα με τίτλο «θρησκοληψίες... το καλύτερο απορρυπαντικό... έρωτας, ο μουσικός εμπρηστής» θα προβληθούν οι ταινίες: «Ρέγγε, με το ρυθμό του παραδείσου» (11/2), «Μοντερέι Ποπ» του Αλαν Πένεμπέικερ με Janis Joplin, Simon and Garfunkel, Mamas & the Papas, Jimy Hendrix (18/2), «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» του Ροβήρου Μανθούλη με: B.B. King, Sonny Terry, Baddy Guy (25/2).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 January 2003 - 19:14:30 UTC