Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OI ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [04] AΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [06] Η 9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
  • [07] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΕ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ
  • [08] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [09] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [10] ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
  • [11] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Κ. ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [12] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: "ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ
  • [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
  • [14] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο 8ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] Ο ΓΚΜΟΧ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [18] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΕΜΜΕΣΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [22] ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ: "ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
  • [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,7 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [24] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

  • [01] OI ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Aθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (14:44 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα που θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ιδιαίτερα ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην Κύπρο σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους Τουρκοκύπριους, γιατί, όπως τόνισε, όλοι έχουν δικαίωμα για ένα κοινό μέλλον.

    Παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κώστα Καραμανλή για τη στάση τους στα εθνικά θέματα και στον τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα είπε πως η αντιπολίτευση περίμενε πως στη σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν επρόκειτο να επιτευχθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων, προσδοκία που διαψεύστηκε. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού επιχειρεί να δημιουργήσει μια ομιχλώδη κατάσταση με αστήρικτες αιτιάσεις και ανέφικτα αιτήματα για να τεθεί ψηλά ο πήχης και να επισημάνει αργότερα πως η κυβέρνηση απέτυχε. Για το θέμα της οικονομίας κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι στη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ χρησιμοποίησε δημαγωγικές ρητορείες που έχουν στόχο να ρίξουν λάσπη και να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις όμως κατέστησε σαφές πως τίποτε δεν θα μείνει αναπάντητο.

    Αναλύοντας ειδικότερα τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ο κ. Σημίτης μίλησε πρώτον για την προετοιμασία των πράξεων προσχώρησης για τα νέα μέλη της ΕΕ., δεύτερον για την ανάπτυξη της πολιτικής της Λισσαβόνας σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο ανάπτυξη, τρίτον για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τέταρτον για την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην Κοπεγχάγη και να ετοιμάσει τις πράξεις προσχώρησης ώστε στις 16 Απριλίου να υπογραφούν στην Αθήνα οι συμφωνίες για ένταξη δέκα νέων μελών της Ενωσης. Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αλλά και η νέα εταιρική σχέση με την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά στην πολιτική της Λισσαβόνας υπογράμμισε πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εξέταση συγκεκριμένων πολιτικών για καλύτερες και περισσότερες θέσεις απασχόλησης, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κοινωνίας της γνώσης στην Ευρώπη, διασύνδεση αγορών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και προστασία του περιβάλλοντος.

    Για τη λαθρομετανάστευση ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει βήματα τα οποία θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει σημασία και για το θέμα της ασφάλειας.

    Αναφερόμενος τέλος στην ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση στο χώρο των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να προάγει τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και να στηρίξει τη διεθνή συσπείρωση κατά της τρομοκρατίας.

    «Θέλουμε με την προεδρία μας να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκίνησε στην Ενωση και να φέρουμε στο προσκήνιο νέες ιδέες και νέες κατευθύνσεις για να είναι η Ευρώπη κοινωνικά πιο δίκαιη, πιο ασφαλής, να έχει πιο δυνατή οικονομία και να είναι πιο κοντά στον πολίτη» είπε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (18:35 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για λύση στο κυπριακό και να αποφύγουμε τον εφησυχασμό, να αποφύγουμε τους μαξιμαλισμούς" τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης είπε ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να αποδεικνύουν ότι χειρίζονται καλόπιστα το θέμα, ότι είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, ότι είμαστε δεικτικοί για προτάσεις και δεν θέλουμε απλώς να παρατείνουμε τις συζητήσεις, να παρακωλύσουμε τη λύση ή να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αποφασίστηκε η ένταξη δίχως όρους. "Χρειάζεται να δημιουργήσουμε σε όλους τους εταίρους μας, στη διεθνή κοινότητα τη βεβαιότητα ότι εμείς εργαζόμαστε με καλοπιστία, γιατί αυτό είναι το καταλυτικό επιχείρημά μας απέναντι στους Τούρκους, που έδειξαν φανερά ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό αν θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης είπε το εξής: " Οι αναμονές της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν θα πετύχουμε την ένταξη, δεν θα την πετύχουμε άνευ όρων αλλά διαψεύστηκαν γι΄αυτό τώρα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ομιχλώδη κατάσταση, να προβάλουν κάποιες αιτιάσεις, οι οποίες είναι αστήρικτες ή να καλλιεργήσουν ανέφικτα αιτήματα".

    Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα τις παρουσιάσει, την Παρασκευή στις 20 του μήνα στους επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και στις 10 Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάλεσε τους υπουργούς να είναι παρόντες, στις ολομέλειες της Ευρωβουλής για να απαντούν στις ερωτήσεις που θα τίθενται σε κάθε αρμόδιο προεδρεύοντα υπουργό. Το υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε

    η Ελληνική προεδρία να έχει ως προτεραιότητες τη διεύρυνση της ΕΕ την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τις νέες δομές και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, ενώ το σύνθημά της θα είναι "η Ευρώπη των αξιών.

    Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα γύρω από τα θέματα της οικονομίας ως εκ τούτου θα πρέπει να μιλήσουν υπουργοί που χειρίζονται φλέγοντα θέματα, ώστε πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής τα διαστρεβλωμένα επιχειρήματα της Ν.Δ. να έχουν αποδυναμωθεί.

    Τέλος αναφερόμενος στην οικονομία και στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της Ν.Δ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για "δημαγωγικές ρητορείες που στόχο έχουν να ρίξουν λάσπη και να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις".

    [03] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (23:26 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Νέες ευνοϊκές ελαφρύνσεις για τους πολύτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας

    Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την συζήτηση απόψε στη Βουλή του φορολογικού ν/σ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε ότι αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο

    από τρία παιδιά και πάνω.

    Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο για τρία παιδιά και πάνω ήταν 20.000 ευρώ ενώ

    τώρα διαμορφώνεται στα τέσσερα παιδιά στο ποσό των 21.000 ευρώ για πέντε παιδιά

    22.000 ευρώ και ούτω καθεξής.

    Ακόμα ο υπουργός Οικονομίας έκανε επί της ουσίας δεκτή τροπολογία βουλευτών του

    ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία παραμένει το ίδιο φορολογικό τεκμήριο για τα ξύλινα

    και παραδοσιακά σκάφη και δεν αυξάνεται στο διπλάσιο όπως προβλεπόταν αρχικά.

    Το ν/σ ψηφίσθηκε τελικά αργά απόψε κατά πλειοψηφία.

    [04] AΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Aθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (17:14 UTC+2)

    Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν τα γενικότερα ζητήματα της οικονομίας ενόψει και της αυριανής συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή ενώ ο κ Καραμανλής διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Γκαργκάνα σε πολλά σημεία.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική απάτη λέγοντας πως «όπως απεκάλυψαν οι εκθέσεις της Eurostat, η υποτιθέμενη δημοσιονομική εξυγίανση απεδείχθη μύθος. Απεδείχθη, επίσης, ότι οι Προϋπολογισμοί όλων των τελευταίων ετών ήταν πλασματικοί».

    «Η πραγματικότητα είναι ότι τα χρέη - το δημόσιο χρέος και τα κρυφά χρέη - ναρκοθετούν την πορεία της οικονομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει η φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να πετύχουμε την πραγματική και οικονομική σύγκλιση. «Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προωθήσουμε μια πολιτική με ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, με απελευθέρωση αγορών, ενίσχυση του ανταγωνισμού, καλή και ταχεία αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, εάν θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση» πρόσθεσε.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Τη μέχρι τώρα πορεία και τη συμβολή των δύο Κοινοβουλίων στην ευόδωση της προσπάθειας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την περαιτέρω συνεργασία ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας, συζήτησαν απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κοινή τους εκτίμηση είναι "ότι η Κοπεγχάγη υπήρξε μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό κι ιδιαίτερα για την Κύπρο, αλλά υπάρχουν και άλλα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει Ελλάδα και Κύπρος, με εγρήγορση για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και βέβαια προς τον μεγάλο στόχο για τη λύση του προβλήματος, την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, τη συμφιλίωση του λαού της Κύπρου. Σε αυτήν την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, "τα δύο Κοινοβούλια θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στηρίζοντας το έργο των Κυβερνήσεων, ανταποκρινόμενα, βέβαια, στις επιθυμίες των λαών μας".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη συνέχιση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων για την ευόδωση και του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η λύση εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εάν θα δείξουν δηλαδή την ίδια ανταπόκριση και καλή θέληση, όπως η πλευρά του Ελληνισμού. "Εμείς", τόνισε ο κ. Χριστόφιας, "θα συνεχίσουμε πάντοτε με καλή θέληση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, αλλά έχοντας μπροστά μας και το συγκεκριμένο σχέδιο, προσπαθώντας να το βελτιώσουμε και να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό".

    Ο κ. Κακλαμάνης προσέφερε συμβολικά στον κ. Χριστόφια ένα λεύκωμα με τα ευρωνομίσματα των χωρών-μελών της ζώνης της ΟΝΕ, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα προσθέσει σε αυτό και τα δικά της ευρωνομίσματα.

    [06] Η 9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η 9η Συνάντηση της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 με τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. Ήταν η τέταρτη της εφετινής χρονιάς και συμμετείχαν σ' αυτή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Νίκος Έξαρχος, καθώς και Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς και εκπρόσωποι των 28 Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Καπράλος καλωσόρισε τους παριστάμενους και τόνισε: «Το θετικό κλίμα είναι εμφανές. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς όλους σας. Η επιτροπή συνεργασίας ΕΟΕ, ΓΓΑ, ΑΘΗΝΑ 2004 και αθλητών προσπαθεί και έχει δώσει λύσεις σε θέματα όπως αυτά της προετοιμασίας, των προπονητηρίων, και των αθλητών που είναι στρατευμένοι ή σπουδάζουν. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλετε και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία».

    Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ ο οποίος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των Προ-Ολυμπιακών Δοκιμαστικών Διοργανώσεων (test events) και του τομέα του Εθελοντισμού. Μεταξύ άλλων ο κ. Σίμιτσεκ επεσήμανε ότι:

    -Το πρόγραμμα των test events «κλειδώθηκε» έως και το τελευταίο που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο του 2004. Οι ημερομηνίες είναι αμετακίνητες και με την σύμφωνη γνώμη της Ομάδας Παρακολούθησης Έργου.

    -Επιθυμία μας είναι όλες οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες έγκαιρα και το κάθε test event να προσεγγίζει τα Ολυμπιακά δεδομένα. Η οργανωτική επιτυχία τους και κατ' επέκταση αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μονόδρομο.

    -Η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει δημιουργήσει 18 ομάδες εγκατάστασης με κάθε μία να έχει υπό την εποπτεία της κατά μέσο όρο τρεις εγκαταστάσεις, στις οποίες θα διεξαχθούν test events. Ολόκληρος ο Λειτουργικός Σχεδιασμός τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

    -Ο ρόλος των Ομοσπονδιών στη διοργάνωση των test events είναι σημαντικός και καθοριστικός. Με φάρο την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει η κάθε Ομοσπονδία να διαθέσει το ικανότερο και πλέον εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

    -Ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός έχει καταγράψει 48.912 επίσημες αιτήσεις. Το 50,66% έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τα αθλήματα. Είναι η στιγμή που πρέπει να μοιάσουμε σε όλες τις διοργανώτριες πόλεις και να φέρουμε νέα, αγνά στελέχη που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον δυναμικό των Ομοσπονδιών.

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Νίκος Έξαρχος υπογράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω βελτίωσης της ήδη καλής συνεργασίας, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Η ΓΓΑ επιθυμεί την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία, ώστε όλοι να είμαστε αποδοτικοί σε θέματα υποδομών και προετοιμασίας. Το 2003 είναι κρίσιμος χρόνος και πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με καλή ψυχολογία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα test events είναι σημαντικά και εμείς θα βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε. Το ίδιο και για τον Εθελοντισμό και γι' αυτό μάλιστα έχουμε συστήσει μία ειδική υπηρεσία, σε συνεργασία πάντα με την ΑΘΗΝΑ 2004, που βοηθά στην εξεύρεση ειδικευμένων ατόμων ως εθελοντών». Ο ΓΓΑ αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση των θεμάτων μετεγκατάστασης και μετακόμισης των Ομοσπονδιών και βέβαια στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τους αθλητές των προ-ολυμπιακών ομάδων.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννης Πυργιώτης ενημέρωσε για την πρόοδο των έργων στις Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Αυτή την στιγμή 23 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, 5 είναι ολοκληρωμένα, ενώ 8 βρίσκονται στην φάση της αξιολόγησης προσφορών. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική και μάλιστα το ποσοστό για ορισμένα από τα έργα, όπως το Βασικό Κέντρο Τύπου και το Διεθνές Κέντρο Αναμεταδόσεων, φτάνει το 61%.

    Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, προβλήθηκε βίντεο με την εξέλιξη των Ολυμπιακών Έργων, το οποίο είχε παρουσιαστεί και στην τελευταία επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ (Νοέμβριος).

    Ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος, τέλος, έκανε μια γενική παρουσίαση της προόδου των προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αθλημάτων. Τόνισε την οριστικοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος, το οποίο και αποτελεί βάση του Επίσημου Οδηγού των Εισιτηρίων, ενώ επεσήμανε την εξέλιξη της διαδικασίας για τον λεπτομερή καθορισμό των ωρών. Υπογράμμισε ακόμη την ολοκλήρωση των υπογραφών των συμβάσεων Παραχώρησης Χρήσης με όλους τους φορείς των προπονητηρίων, την ολοκλήρωση του Master Plan του Προπονητικού Κέντρου Δεκέλειας, τη διαμόρφωση του πρώτου σχεδίου Προγράμματος Προπόνησης για όλα τα αθλήματα, θέματα κριτών-διαιτητών και την έναρξη των μελετών για όλα τα προπονητήρια από την ΓΓΑ.

    Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών για θέματα που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις, το αγωνιστικό πρόγραμμα και τα test events.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν από την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Πέτρου Καπαγέρωφ.

    [07] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΕ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Δύο οικισμοί που κατασκεύασε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα παραδοθούν αύριο στους δικαιούχους από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Ελευθέριο Τζιόλα.

    Ο κ. Ρέππας θα παρευρεθεί στις 12.00 στην τελετή παράδοσης στους δικαιούχους του ΟΕΚ, 112 κατοικιών στην περιοχή Εγλυκάδα Πατρών.

    Ο οικισμός δημοπρατήθηκε το 1996 με ανοιχτό διαγωνισμό και προϋπολογισμό 2,5 δισ. δρχ και εκτός από τα κτίρια κατοικιών περιλαμβάνει ένα κτίριο στο χώρο της πλατείας με τρία καταστήματα και μια παιδική χαρά.

    Το οικόπεδο του οικισμού έχει έκταση 29.689 τ.μ από τα οποία έχει καλυφθεί με κτίρια το 16,5%.

    Ο κ. Τζιόλας θα παραβρεθεί στην τελετή παράδοσης των 80 κατοικιών του οικισμού στην Αγ. Ελεούσα Χαλκίδας, που θα γίνει στις 3:30 μ.μ.

    [08] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν έξω τη Βουλή αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.

    Οι συγκεντρωθέντες απέκλεισαν την είσοδο της Βουλής από την πλευράς της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Υπήρξαν διαπληκτισμοί μεταξύ των μελών των σωμάτων ασφαλείας που διαδηλώνουν και των αστυνομικών της φρουράς του Κοινοβουλίου.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να μπουν στη Βουλή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Οι άντρες των σωμάτων ασφαλείας διεκδικούν τον χαρακτηρισμό του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και τη χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος, την αύξησητης αποζημίωσης που παίρνουν όταν δουλεύουν Σαββατοκύριακα.

    [09] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Εν όψει της συζήτησης του Προϋπολογισμού και στο πλαίσιο του διαλόγου με τις παραγωγικές τάξεις, επισκέφθηκε τον Σ.Ε.Β. κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελούσαν οι ειδικοί εισηγητές για τον Προϋπολογισμό Θ. Σκρέκας, Σοφία Καλαντζάκου, Χρ. Ζώης και Αλ. Κοντός, ο Συντονιστής της Ο.Δ.Ε. Οικονομικών Υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευ. Μεϊμαράκης.

    Μετά τη συνάντηση ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. τόνισε ότι ο κατατεθείς Προϋπολογισμός είναι ανειλικρινής και δεν έχει καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση.

    "Η κυβέρνηση, αντί να προχωρά σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τελικά να αυξήσει την απασχόληση, αρκείται στη λογιστική διαχείριση", υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει τη βούληση, το όραμα και την ικανότητα να δημιουργήσει τις οικονομικές συνθήκες για ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και ώθηση της επιχειρηματικής δράσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάταση της χώρας", πρόσθεσε.

    [10] ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Βαριά τιμωρία πρόκειται να αντιμετωπίσουν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ για το μεταξύ τους παιχνίδι. Ειδικά ο Δικέφαλος για τα επεισόδια που σημείωσαν οι οπαδοί του μετά το τέλος του παιχνιδιού στο γήπεδο Χαριλάου.

    Ο Αρης κατηγορείται γιατί πριν από την έναρξη του αγώνα και στο 89΄ έριξαν από ένα νωπό κοτόπουλο εντός του αγωνιστικού χώρου, 3 καθίσματα, φωτοβολίδες και μια ομπρέλα, αλλά και γιατί ο βοηθός προπονητή Γ. Παντζιαράς στο 85' διαμαρτυρόμενος για τις αποφάσεις του διαιτητή κλώτσησε εσκεμμένα την μπάλα μακριά

    Από την άλλη ο ΠΑΟΚ κατηγορείται, γιατί πριν την έναρξη του παιχνιδιού έριξαν καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσαν ζημιές στις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, έριξαν πολλές φωτοβολίδες και καπνογόνο στη φυσούνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροπυρκαγιά. Επίσης μετά το τέλος της αναμέτρησης έσπασαν περίπου 1.800 καθίσματα στη θύρα 1.

    Μαζί με τον ΠΑΟΚ και τον Αρη για την ερχόμενη Πέμπτη κλήθηκαν σε απολογία ο Ηρακλής (για επεισόδια οπαδών του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ) και Παναχαϊκή (για το παιχνίδι με τον Ακράτητο). Την ίδια τύχη έχουν και οι ομάδες του Εθνικού Αστέρα (για τον αγώνα με Παναιγιάλειο), του Φωστήρα (με την Χαλκηδόνα) και του Λεβαδειακού (με την Καστοριά).

    [11] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Κ. ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν, ο οποίος θα ενημερωθεί σήμερα για τα διαμειφθέντα στην Κοπεγχάγη από τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ αν έλαβε την υπόσχεση από τα μέρη ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και αν έχει ήδη σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του.

    "Τους κάλεσα να συνεχίσουν τις συνομιλίες και αναμένω ότι θα συνεχίσουν. Αλλά, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να δώσω κάποια ένδειξη για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μου".

    Καθώς ο κ. ντε Σότο δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα, η εξέταση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας αναβλήθηκε για αύριο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: "ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ"

    Τελ Αβιβ, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο για το Μεσανατολικό χωρίς αλλαγές στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη διάρκεια συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με ευρωπαίους διπλωμάτες ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ''δεν θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία παρά μόνο αν γίνουν αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή'' και πρόσθεσε ότι ''τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να γίνουν σε κλίμα αναστάτωσης ενόψει μίας επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ''.

    Ο κ. Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι ''παίζει τον αθώο'' υποστηρίζοντας τώρα που επισκέπτεται επισήμως τη Βρετανία, ότι στη Συρία δεν υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Εκκληση προς τις ενώσεις δημοσίων υπαλλήλων να μην αναπτύξουν μία βιομηχανία προσφυγών για το οικογενειακό επίδομα, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνοντας ότι, είτε ένας προσφύγει στο δικαστήριο, είτε 100.000 το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

    "Εάν, δηλαδή, τυχόν κριθεί από ένα δικαστήριο ότι πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά σε κάποιο βαθμό, αυτό είτε υπάρχει απόφαση για έναν, είτε υπάρχει απόφαση για 100.000, όπως με ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα και το αυτό", εξήγησε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι βάσει του σχετικού νόμου από την 1η Ιουλίου το οικογενειακό επίδομα αποδίδεται διπλό (και στους δυο συζύγους).

    Ως προς την αναδρομική ισχύ του νόμου, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, εξετάζονται όλες οι νομικές πτυχές και όταν διευκρινιστεί το ζήτημα θα συζητηθεί με τις ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    "Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί βιομηχανία προσφυγών από την οποία έχουν να κερδίσουν πολλοί, όχι όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι", τόνισε.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" την πόρτα των δικαστηρίων θα περάσουν περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος.

    Εργαζόμενοι, δικηγόροι και συνδικάτα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάθεση των αγωγών που πρέπει να γίνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των αναδρομικών.

    [14] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Νέα πτώση, τη δεύτερη στη σειρά, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υποχωρώντας στο επίπεδο των 105 μονάδων. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως σε περιφερειακούς τίτλους, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 105,96 μονάδες, καταγράφοντας νέα πτώση σε ποσοστό 1,33%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 2,3 εκατομμύρια λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,94% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 424,47 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο 8ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 8ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγκούρ Ζιγιάλ.

    [16] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Αύριο τελικά θα γίνει η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σήμερα, ο κ. ντε Σότο αναμένεται να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα διαμειφθέντα στην Κοπεγχάγη και να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων και σε σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Ο ΓΚΜΟΧ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από τον Ιωνικό ο προπονητής Ζαν Μισέλ Καβαλί, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Κανελλάκη. Το συμβόλαιο λύθηκε κοινή συναινέσει. Σήμερα το πρωί ο κ. Καβαλί αποχαιρέτησε τους ποδοσφαιριστές.

    Νέος προπονητής της ομάδας από το απόγευμα είναι ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο Ελληνοπολωνός τεχνικός έχει ήδη συμφωνήσει σε όλα με τον κ Κανελλάκη και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να επισημοποιηθεί η συνεργασία του. Βοηθός του κ. Γκμοχ θα είναι ο Βασίλης Παπαδημητρίου.

    [18] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ηλικιωμένο αντρόγυνο σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 26ο

    χιλιόμετρο του δρόμου Καβάλας - Ξάνθης, στη διασταύρωση Χρυσούπολης, όταν το ΙΧ

    επιβατικό αυτοκίνητ, στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με φορτηγό νταλίκα.

    Νεκρός ανασύρθηκε ο 75χρονος οδηγός του αυτοκινήτου Σωτήρης Μουρακάλης και η

    συνομήλικη σύζυγός του του Αλεξάνδρα, κάτοικοι στη ζωή Μακρυχωρίου Καβάλας. Ο οδηγός του φορτηγού Βασίλης Βουλγαρίδης, 33 ετών, ανακρίνεται από την τροχαία.

    Γ.Χ.

    [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    O πρώην πρόεδρος του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν νοιάζεται για την τύχη της κοινότητάς του.

    ''Αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Ντενκτάς είναι να κρατάει το βόρειο κομμάτι της Κύπρου υπό την κατοχή της Τουρκίας. Αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει'', είπε ο Τ/Κ πολιτικός, μιλώντας στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΕΜΜΕΣΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ρώμη, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Έμμεση υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση επέμβασης στο Ιράκ αναμένεται να παράσχει η Ιταλία.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Αντόνιο Μαρτίνο η χώρα προτίθεται να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της και των στρατιωτικών της βάσεων από τις ΗΠΑ σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

    "Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται συμβολή σε στρατιώτες και, αν θα πρέπει να υπάρξει, θα ενημερωθεί προηγουμένως το κοινοβούλιο" επισήμανε ο Ιταλός υπουργός.

    Κατέληξε λέγοντας ότι θα χρειαστούν αρκετές βδομάδες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση της έκθεσης που παρέδωσε η Βαγδάτη για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    [21] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    «Από μια κυβέρνηση, δέσμια της αλαζονείας και της μικροψυχίας της, δεν αναμέναμε δημόσια αναγνώριση της προσφοράς και της δημιουργικής συμβολής μας στην ευόδωση της εθνικής προσπάθειας, για την άνευ όρων ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Σημίτης απέδειξε σήμερα πόσο αναξιόπιστος είναι. Πώς, τελικά, αντιλαμβάνεται και πόσο πραγματικά επιθυμεί την εθνική συνεννόηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Στις σκαιότατες συκοφαντίες και τα ασύστολα ψέματα, που ξεστόμισε σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, αποστομωτική απάντηση συνιστά το έργο της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά την κριτική του κ. Σημίτη, επί των επισημάνσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, κατανοούμε και την αμηχανία του και τα αδιέξοδά του», πρόσθεσε.

    «Είναι πλήγμα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του να κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλαστογράφοι προϋπολογισμών. Είναι, πράγματι, οδυνηρό να καταρρέει ο μύθος της διαχειριστικής ικανότητας του κ. Σημίτη. Και είναι καταλυτικό για την αξιοπιστία του ν' αποκαλύπτεται, με αδιάψευστα στοιχεία, ότι, χρόνια ολόκληρα, λέει συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό», κατέληξε.

    [22] ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ: "ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ"

    Κάϊρο, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ιράκ ότι οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ αποτελούν την ''τελευταία ευκαιρία'' της χώρας για να αποφευχθεί αμερικανική επίθεση στο έδαφός της που θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

    "Προειδοποιώ το Ιράκ: Μην εμποδίζετε τις επιχειρήσεις επιθεώρησης, είναι η τελευταία σας ευκαιρία, διαφορετικά θα σας επιτεθούν. Το Ιράκ θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ειδικούς για να μην προσφέρει το πρόσχημα για έναν πόλεμο εναντίον του και να απέχει από πομπώδεις δηλώσεις, οι οποίες μόνον καταστροφές του έφεραν στο παρελθόν'', επισήμανε ο κ. Μουμπάρακ σε ομιλία του στο Ασουάν, στην Άνω Αίγυπτο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

    Κατέληξε προειδοποιώντας ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ θα είχε πολλά θύματα κυρίως αμάχους ενώ θα προκαλούσε ένα αραβικό και μουσουλμανικό κίνημα λαϊκής υποστήριξης υπέρ της Βαγδάτης.

    [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,7 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Όσλο, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Οικονομική βοήθεια ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα στην Καμπούλ το προσεχές έτος όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην Ομάδα υποστήριξης του Αφγανιστάν που συνεδρίασε στο Όσλο της Νορβηγίας.

    Σημειώνεται ότι τα 20 κράτη μέλη της Ομάδας συγκεντρώθηκαν στο Όσλο της Νορβηγίας, χώρα που ασκεί την προεδρία.

    Στη διάρκεια της προηγούμενης ετήσιας συνόδου της Ομάδας, που έγινε στο Τόκιο, το Αφγανιστάν έλαβε υποσχέσεις για παροχή βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια, ενώ το 2002 έλαβε οικονομική βοήθεια 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια.

    ''Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε το επίπεδο αυτό το προσεχές έτος'', δήλωσε νορβηγική διπλωματική πηγή.

    Από την πλευρά του ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει με απόλυτη διαφάνεια το εν λόγω χρηματικό ποσό που θα δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

    [24] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Για προσπάθεια συκοφάντησης της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της κατηγόρησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. και του Προέδρου της Κώστα Καραμανλή σ' ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές και εθνικές υποθέσεις.

    Ο κ. Λαλιώτης είχε δηλώσει χθες ότι ο κ. Καραμανλής συνεχάρη μεν την κυπριακή κυβέρνηση και τον Κυπριακό λαό για το αποτέλεσμα της συνόδου της Κοπεγχάγης και την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όμως δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να αναδείξει τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνα πρωθυπουργού σε αυτή τη μεγάλη ιστορική επιτυχία.

    «Είναι προφανές ότι, για μια ακόμη φορά, ο Κ. Λαλιώτης εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Αντί να δηλώνει ικανοποίηση για την υπευθυνότητα και τη συμβολή όλων των κομμάτων στην ενίσχυση των θέσεων της χώρας μας, επιχειρεί να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της» είπε ο κ. Σιούφας και κατηγόρησε τον κ. Λαλιώτη ότι επιχειρεί επιστροφή στο σκληρό ροκ. «Λησμονεί άραγε τι έκανε το κόμμα του όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαχόταν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ; Ξέχασε την αποχώρησή τους από τη Βουλή και την αρθρογραφία του σημερινού πρωθυπουργού εναντίον της ένταξης της Ελλάδας; Ξέχασε ότι η ενταξιακή στρατηγική της Κύπρου διαμορφώθηκε το 1990 με τη συνεργασία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., του Κ. Μητσοτάκη και της τότε Κυπριακής Κυβέρνησης; Πότε και με ποιά δήλωσή του είτε ο ίδιος είτε το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν τις αλήθειες αυτές;» διερωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατηγόρησε τέλος το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και τον κ. Λαλιώτη ότι δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στη στοιχειώδη υποχρέωσή τους να πουν την αλήθεια και τόνισε: «Τελικά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν ότι «έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 December 2002 - 19:14:28 UTC