Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ
  • [03] ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [04] Ο ΤΖΟΝ ΣΝΟΟΥ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ Ο ΠΑΟΚ
  • [06] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΥΟ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΟ ΥΨΑΡΙΟ ΘΑΣΟΥ
  • [07] ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΟΞ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [11] ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [12] Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤΣΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ SEC ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ
  • [13] ΙΔΡΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΤΕ
  • [14] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ''ΜΠΟΪΝΓΚ 737'' ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [16] ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΤΟ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΙΩΝΑ
  • [18] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΗ
  • [20] Η ΕΥΑΘ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ
  • [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [23] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2002 (18:41 UTC+2)

    Κάθε άλλο παρά χαροποίησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, το αναθεωρημένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο που διαβίβασε σήμερα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «απέτυχε (το σχέδιο) να ικανοποιήσει τις ανησυχίες για το μελλοντικό καθεστώς του λαού του».

    «Αυτό το έγγραφο είναι το παλιό έγγραφο. Οι υποψίες μας και οι ανησυχίες μας σχετικά με το καθεστώς μας, την κυριαρχία και την ισότητα συνεχίζονται» είπε χαρακτηριστικά ο Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής προσφώνησης του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα κατά του σχεδίου Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (12:50 UTC+2)

    Στην κοινή θέση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι, που δεν θέτουν ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ράσμουσεν, οι οποίοι είχαν συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συμφώνησαν επίσης στο ότι δεν έχει καμιά σχέση το θέμα του προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού.

    "Οσον αφορά την ένταξη της Κύπρου ισχύουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι και σύμφωνα με αυτές, εφόσον η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί, έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις, η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς δυσκολίες", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση.

    "Εγώ πιστεύω ότι η πρόταση του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μια καλή βάση για να βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση", είπε ο Δανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:"Καλώ λοιπόν και τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στη βάση της πρότασης του ΟΗΕ. Ομως αν τελικά δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, στη συνάντηση αυτή θα αποφασίσουμε με βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Ελσίνκι και πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν θα είναι προϋπόθεση. Το να λυθεί το Κυπριακό θα είναι απλά ένα θετικό σημείο. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας όλα τα καθοριστικά στοιχεία".

    Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των άλλων χωρών της διεύρυνσης ο κ. Ράσμουσεν ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι κάποια ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, αλλά και οι δύο ελπίζουν ότι θα κλείσουν χωρίς δυσκολίες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Στο ερώτημα αν πρέπει να προσδιοριστεί μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης για την Τουρκία και ποια θα είναι η ημερομηνία αυτή, ο κ. Σημίτης επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία κι ένα τέτοιο θετικό μήνυμα προϋποθέτει μια ημερομηνία η οποία δεν είναι πολύ μακριά του 2004 και σημείωσε:"Ισως είναι ένας χρόνος όπου θα μπορούν να έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, από την πλευρά της Τουρκίας και να γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Και οι δύο πρωθυπουργοί ξεκαθάρισαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και στον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Δεν υπάρχει καμιά σχέση, δεν συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα μεταξύ τους και θα είναι λάθος να συνδεθούν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τόνισε ο κ. Σημίτης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Δανίας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις προς την Τουρκία στο θέμα των πολιτικών κριτηρίων. "Για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις στην Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (09:58 UTC+2)

    Ύφεση παρουσιάζει από τις πρώτες πρωϊνές σήμερα η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες μέρες, αλλά σε πολλές περιοχές, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθούν οι ζημίες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.

    Οι νομοί Πιερίας και Λάρισας, που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές, παραμένουν από το περασμένο Σάββατο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πλημμύρες σε γεωργικές καλλίεργειες σημειώθηκαν σε πεδινές περιοχές των Σερρών και της Ημαθίας. Γύρω στα δέκα ορεινά χωριά στη Θράκη παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια και σ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα στη διάρκεια της νύχτας επικρατούσε τσουχτερό κρύο, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Σε μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

    Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάφεται με αλυσίδες, καθώς επίσης και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα συνεργεία καθάρισαν τα χιόνια στην Κατάρα και στην Καστανιά Βερμίου και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Στους νομούς Πιερίας και Λάρισας, όπου χθες κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, συνεργεία υπαλλήλων νομαρχιακών υπηρεσιών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών και όπως ανακοινλωθηκε όσοι υπέστησαν ζημίες θα πρέπει τις επόμενες μέρες να υποβάλλουν δηλώσεις στους Δήμους που διαμένουν. Τα συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν, σε πρώτη φάση τις ζημίες που σημειώθηκαν από τις πλημμυρες, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των δύο νομών όπου οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες.

    Στην Πιερία μεγάλες είναι και οι καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες, σε μυδοτροφεία και ιχυθυοτροφεία, αλλά και σε τουριστικές κατοικίες και καταστήματα, κυρίως στον Πλαταμώνα, τον Κ. Παντελεήμονα, και τη Μεθώνη.

    Στο νομό Λάρισας μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε όλο το μήκος της παραλίας, εξαιτίας των ισχυρότατων κυματισμών, αλλά και της ορμητικής εκβολής των χειμάρρων με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η μορφή της παραλίας.

    [04] Ο ΤΖΟΝ ΣΝΟΟΥ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:58 UTC+2)

    Τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού σιδηροδρόμων CSX, Τζον Σνόου, επέλεξε ο Τζορτζ Μπους να αντικαταστήσει τον Πολ Ο' Νιλ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα "The Washiongton Post" καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Αμερικανικού προέδρου αναμένεται να αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Goldman Sachs, Στίβεν Φρίντμαν, αντικαθιστώντας τον Λόρενς Λίντσεϊ.

    Ανακοινώνοντας τον διορισμό του Τζον Σνόου, ο πρόεδρος Μπους τόνισε πως απαιτείται σκληρή δουλειά προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε πως ο ίδιος προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο διορισμός του Τζον Σνόου θα πρέπει να επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία.

    Σ.Π.

    [05] ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Στην Πράγα βρίσκεται από το απόγευμα η αποστολή του ΠΑΟΚ, προκειμένου αύριο να αντιμετωπίσει την Σλάβια. Ο Αγγελος Αναστασιάδης πήρε μαζί του 20 παίκτες. Στην αποστολή δεν περιλήφθηκαν οι τραυματίες Φουτσίνι, Ζαβαντίας, Πουρλιοτόπουλος, Σπάσιτς και ο τιμωρημένος Ουντέζε.

    «Η Σλάβια είναι μια ομάδα ξεκούραστη. Επίσης δεν έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, σε αντίθεση με εμάς που αντιμετωπίζουμε πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Δεν μένουμε στο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης και συνεχίζει: «Πρέπει από την αρχή να ξεκινήσουμε δυνατά και σε καμιά περίπτωση να μην πούμε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού είναι 1-0 υπέρ μας. Ολα εξαρτώνται από μας».

    Στην Πράγα μαζί με την ομάδα βρίσκονται από σήμερα περίπου 300 οπαδοί του Δικεφάλου, ενώ ο κύριος όγκος των φιλάθλων θα πάνε στην πόλη της Ευρώπης αύριο. Το απόγευμα ο ΠΑΟΚ προπονήθηκε σε βοηθητικό γήπεδο της Πράγας.

    [06] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΥΟ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΟ ΥΨΑΡΙΟ ΘΑΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης δύο υπερήλικων μοναχών που είχαν αποκλειστεί στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο όρος Υψάριο της Θάσου. Οι μοναχές από την Κυριακή παρέμεναν χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό.

    Ενα ελικόπτερο του στρατού που απογειώθηκε από τη Λήμνο μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας προσγειώθηκε στο βουνό, κοντά στη Μονή παρέλαβε τις δύο μοναχές και τις μετέφερε στο λιμάνι της Θάσου, όπου απόψε θα φιλοξενηθούν σε φιλικές οικογένειες.

    Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε από το πρωί με κλιμάκιο ανδρών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ξεκίνησε την ανάβαση στο Υψάριο, ενώ ένα εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιγε το δύσβατο δρόμο λόγω του παγετού και του χιονιού. Επειδή οι ώρες περνούσαν και η μονάδα διάσωσης ήταν αρκετά μακριά από τη Μονή κλήθηκε το ελικόπτερο και τελικά είχε επιτυχή κατάληξη η περιπέτεια των δύο μοναχών.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΟΞ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και το Μεσανατολικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε στον κ. Κοξ τις ευχαριστίες της Βουλής των Ελλήνων για τη θετική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε συναντίληψη σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των Κοινοβουλίων "και την επιβαλλόμενη ενίσχυση του ρόλου τόσο των Εθνικών όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, "ώστε η Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε να ανταποκρίνεται πλήρως στη θέληση των λαών της και να εξαληφθεί το "περίφημο" δημοκρατικό έλλειμμα. Ετσι, οι πολίτες της Ευρώπης θα έχουν την ευθύνη των καθοριστικών για το μέλλον τους αποφάσεων", είπε.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής συμφωνήθηκε το Ευρωμεσογειακό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο Λασίθι της Κρήτης, να εξελιχθεί σε μία Ευρωμεσογειακή Συνέλευση των Κοινοβουλίων των λαών της Ευρώπης και της άλλης πλευράς της Μεσογείου. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. για ουσιαστική παρέμβαση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Μεσανατολικό πρόβλημα, με επισκέψεις των Προέδρων των Σωμάτων στο Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα, προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής ενόψει της Προεδρίας της χώρας μας στην Ε.Ε., καθώς και την ικανοποίησή του για τη θέσπιση μιας σαφούς γραμμής διαλόγου, όσον αφορά στον απαραίτητο ρόλο της Δημοκρατίας και τον Κοινοβουλευτισμό σε σχέση με την Ευρώπη του αύριο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά "θα πρέπει να συνδυαστεί η δημιουργική και δημοκρατική δραστηριότητα των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε η Ευρώπη να έχει στο μέλλον περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια".

    [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών του Μαυροβουνίου υπεγράφη σήμερα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του Διαβαλκανικού συνεδρίου με θέμα την "Ανάπτυξη των Χρηματοοικονομικών Αγορών της περιοχής" το οποίο διοργάνωσε το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.

    Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα Χρηματιστηρίων της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία Συνεργασίας προβλέπει την εγκαθίδρυση στο Χρηματιστήριο του Μαυροβουνίου του συστήματος διεξαγωγής συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΟΑΣΗΣ, καθώς και την συνεργασία στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού-κανονιστικού πλαισίου της αγοράς του Μαυροβουνίου.

    Στο συνέδριο συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας μεταξύ των χρηματιστηρίων της περιοχής, καθώς όλα τα χρηματιστήρια επιδιώκουν την ανάπτυξη τους και την αύξηση της προσβασιμότητάς τους σε άλλες αγορές.

    Στο πλαίσιο αυτό τα δέκα Χρηματιστήρια υπέγραψαν Πρωτόκολλο για τη δημιουργία περιφερειακού consortium για την εκπαίδευση σε θέματα Χρηματιστηριακών Αγορών. Με το πρωτόκολλο αυτό θα επιδιωχθεί η εκπαίδευση στελεχών της Χρηματιστηριακής Αγοράς (Πιστοποίηση) καθώς και η εκπαίδευση των επενδυτών μέσα από τη δημιουργία ενιαίας εκπαιδευτικής δομής.

    [09] ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

    Αγκυρα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Την ευαισθησία που επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας στο θέμα του κοσμικού καθεστώτος και την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν στην αποστολή που του επιβάλλεται για την προστασία του τόνισαν οι Τούρκοι στρατηγοί στη νέα κυβέρνηση της γείτονος.

    Στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του πρωθυπουργού Αμπντουλλάχ Γκιουλ και μελών της τουρκικής κυβέρνησης από το Γενικό Επιτελείο σχετικά με τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που στρέφονται κατά της Τουρκίας, οι στρατιωτικοί υπογράμμισαν ότι «ο αγώνας για την καταπολέμηση της (θρησκευτικής) αντίδρασης απέκτησε διαφορετική σημασία όταν το 1997 τα αντιδραστικά στρώματα προχώρησαν σε ανοιχτή αναμέτρηση με την Τουρκική Δημοκρατία».

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Sabah, οι Τούρκοι στρατηγοί επεσήμαναν στους κυβερνώντες ότι «αυτό τον καιρό τα αντιδραστικά στρώματα διοικούν και ελέγχουν 1.300 περίπου Ιδρύματα, 42 Πανεπιστήμια, 1.000 περίπου φροντιστήρια σπουδής του Κορανίου, 485 Ιδιωτικές Σχολές, πλέον των 500 Λυκείων Ιμάμηδων Ιεροκηρύκων [Ιερατικές Σχολές] και 245 ραδιοσταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ τα κεφάλαια που διαθέτουν τα αντιδραστικά στρώματα ανέρχονται στα 45 δις δολάρια».

    Οι Τούρκοι στρατηγοί τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του «Συμβουλίου Παρακολούθησης» που υπάγεται στην πρωθυπουργία και αποτελεί οργανισμό για την καταπολέμηση της αντίδρασης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επιβάλλεται να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο νομική ρύθμιση με την οποία θα εξασφαλίζεται η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ανάμιξη σε αντιδραστικές δραστηριότητες».

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του τελευταίου επί Δανικής Προεδρίας Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την κ.Βάσω Παπανδρέου. Μάλιστα, η Ελληνίδα υπουργός παρέλαβε συμβολικά τη «σκυτάλη» από τη Δανική Προεδρία, αφού η χώρα μας αναλαμβάνει το "τιμόνι" του Συμβουλίου από την 1η Ιανουαρίου 2003.

    Μετά την συμβολική παράδοση της σκυτάλης, η κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τη Δανική Προεδρία για το έργο που επιτέλεσε και παρουσίασε συνοπτικά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που θα δοθεί -κατά το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του 2003- στην επιτάχυνση της εφαρμογής της Στρατηγικής της Ένωσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

    Ανέφερε δε, τους εξής βασικούς τομείς που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003: την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, την παρακολούθηση των δασών, το θαλάσσιο περιβάλλον και την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την πολιτική χημικών, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, κλπ.

    Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα είχε η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, όσον αφορά την πρόταση οδηγίας που θεσπίζει ένα καινοτόμο εργαλείο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τις δεσμεύσεις της από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και το Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός ευέλικτου και ρεαλιστικού κοινοτικού συστήματος για την εμπορία εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που διασφαλίζει την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Υπογράμμισε δε, ότι με τις συμβιβαστικές προτάσεις που υιοθετήθηκαν, διαμορφώνεται ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό σύστημα εμπορίας που παρέχει εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη, τόσο κατά την πρώτη τριετή περίοδο λειτουργίας του συστήματος, όσο και κατά την δεύτερη πενταετή περίοδο, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος σε διεθνές επίπεδο.

    Παράλληλα, παρέχει ικανές εγγυήσεις για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, όσο και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τόνισε τέλος την ιδιαίτερη σημασία των μεταβατικών διατάξεων, αλλά και των συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων που τίθενται για τη σύνταξη των εθνικών προγραμμάτων κατανομής δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα που λαμβάνονται και για άλλους τομείς μέσω των εθνικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

    Εξάλλου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, μετά από ανταλλαγή απόψεων, σε μια κοινή θέση για τον κανονισμό σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που

    θεσπίζει ένα ικανό κοινοτικό σύστημα το οποίο θα εγγυάται την ενημέρωση του καταναλωτή και κυρίως των αρμόδιων αρχών, για την παρουσία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε προϊόντα που προορίζονται για τρόφιμα, ζωοτροφές ή για μεταποίηση και διασφαλίζεται τόσο η υγεία των ανθρώπων, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης κανονισμό για τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων καθώς και μια απόφαση, που εγκρίνει την Σύμβαση του Ρότερνταμ, σχετικά με την ενημέρωση επί ορισμένων επιβλαβών χημικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων στο διεθνές εμπόριο.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα και για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων και για την πολιτική για τα Χημικά προϊόντα. Συζήτηση πραγματοποιήθηκε επίσης για πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να υποβληθεί από την Επιτροπή, για τα Χημικά προϊόντα. Η νέα αυτή νομοθεσία θα αποτελέσει τομή στο σύστημα που σήμερα ισχύει, δεδομένου ότι στηρίζεται στην αρχή της πρόληψης και στην ευθύνη του παραγωγού. Εισάγει πιο αποτελεσματικό σύστημα εκτίμησης της επικινδυνότητας ενός προϊόντος, πριν αυτό διατεθεί στην αγορά.

    Η κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή της, επεσήμανε τη σημασία της πρότασης καλώντας την Επιτροπή να την υποβάλλει στο Συμβούλιο, το συντομότερο δυνατό, ώστε η επεξεργασία της να αρχίσει επί Ελληνικής Προεδρίας. Σημείωσε δε, ότι το θέμα θα ενταχθεί στην Agenda του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και τόνισε την ανάγκη να προβλεφθούν μέτρα ώστε η νέα νομοθεσία να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική και παράλληλα εύκολα εφαρμόσιμη.

    Υπήρξε κοινή διαπίστωση μεταξύ των υπουργών ως προς την αναγκαιότητα ενός σαφούς πλαισίου ποινών που θα στηρίζεται κυρίως στην αρχή "No data - No marketing"

    Μετά από ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Ισπανίας σχετικά με το ατύχημα του "Prestige" στα ανοικτά της Γαλικίας, το Συμβούλιο συμφώνησε στην άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων και υιοθέτησε σχετικά συμπεράσματα.

    Τέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενους κινδύνους από την πυρηνική βιομηχανία, ιδιαίτερα ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο συνυπέγραψε σχετική δήλωση, που υπέβαλαν η Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία και Βέλγιο. Στη δήλωση περιέχονται σαφείς κατευθύνσεις που οφείλει να λάβει υπόψη της η Επιτροπή κατά την εκπόνηση του τελικού πακέτου μέτρων, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να εγγυώνται καθαρές λύσεις που θα εξασφαλίζουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τους πολίτες της Ευρώπης και για την προστασία του περιβάλλοντος. Τη δήλωση αυτή συνυπέγραψαν επίσης η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

    [11] ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βερολίνο, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Την πλήρη αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

    Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί αύριο από την εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να χαράζει εξωτερική πολιτική.

    Ο 83χρονος πρώην καγκελάριος επισημαίνει ότι η Ενωση θα πρέπει να εργαστεί για να βοηθήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας.

    "Αλλά το να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ σημαίνει επιείκεια για όλους τους Τούρκους πολίτες και εξαιτίας τούτου θα αποκλειστεί η επείγουσα ανάγκη ενσωμάτωσης των Τούρκων και των Κούρδων που ήδη ζουν ανάμεσά μας'' στη Γερμανία, αναφέρει.

    Καταλήγει λέγοντας ότι η ένταξη θα μπορούσε να "ανοίξει την πόρτα" για παρόμοιες εντάξεις και άλλων μουσουλμανικών χωρών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα η ΕΕ να εξελιχθεί σε τίποτε περισσότερο από μια κοινότητα ελεύθερης αγοράς.

    [12] Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤΣΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ SEC ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ

    Ουάσιγκτον, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο Γουίλιαμ Ντόναλντσον, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου αναμένεται να διοριστεί στη θέση του παραιτηθέντος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) της Γουόλ Στριτ, Χάρβεϊ Πιτ, ανακοίνωσε πηγή του Κογκρέσου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πιτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι είχε «μυστικές» επαφές με πολλές εταιρίες ορκωτών λογιστών, που επικύρωναν ισολογισμούς πολύ μεγάλων ομίλων και εταιριών εισηγμένων στη Γουόλ Στριτ. Η παραίτηση του Πιτ υποβλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου στο προεδρείο της Γουόλ Στριτ και έγινε δεκτή.

    [13] ΙΔΡΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΤΕ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    "Πράσινο φως" για την ίδρυση μικτής ασφαλιστικής εταιρίας του ομίλου ΑΤΕ στη Ρουμανία, άναψε η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του Ρουμανικού υπουργείου Εμπορίου, υπογράφοντας τη σχετική άδεια.

    Η νέα εταιρία, που ιδρύεται από την Αγροτική Ασφαλιστική και την Αγροτική Ζωής, φέρει την επωνυμία «ABG INSURANCE S.A», ενώ στόχος της είναι να δραστηριοποιηθεί τόσο στις γενικές ασφάλειες, όσο και στις ασφάλειες ζωής.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 1,3 εκατ. δολάρια, ενώ σε αυτό συμμετέχουν κατά 51% η Αγροτική Ζωής και κατά 40% η Αγροτική Ασφαλιστική. Με 3% έκαστη εκπροσωπούνται στο μετοχικό κεφάλαιο η ΑΤΕ Αξιοποίησης Ακινήτων, η ΑΤΕ Leasing και η ΑΤΕ Factoring.

    "Στόχος των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου ΑΤΕ είναι η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει και των ευκαιριών που προσφέρει η νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή αγορά των Βαλκανίων", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ομίλου.

    Η Αγροτική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ζωής, αξιοποιώντας την πολυετή και πλούσια εμπειρία που διαθέτουν, θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην νέα αγορά και να καλύψουν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τις ασφαλιστικές της ανάγκες.

    [14] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ''ΜΠΟΪΝΓΚ 737'' ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Επιτυχή αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης

    πραγματοποίησε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με 97 επιβάτες, που παρουσίασε

    τεχνική βλάβη.

    Το αεροσκάφος, τύπου Μπόϊνγκ 737, που είχε αναχωρήσει το μεσημέρι από το

    αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας με προορισμό τη Σόφια, ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της νότιας Βουλγαρίας παρουσίασε βλάβη στα φτερά. Ο πιλότος επικοινώνησε αμέσως με τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ύστερα από λίγη ώρα πραγματοποίησε με επιτυχία την προσγείωση χωρίς να σημειωθεί κανένα πρόβλημα.

    Τεχνικοί του αεροδρομίου επισκεύασαν τη βλάβη και το απόγευμα οι επιβάτες αναχώρησαν για τον προορισμό τους.

    Γ.Χ.

    [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Το Διεθνές Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ (SAE BizNet ) παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Α. Άθενς, ο υφ. Εξωτερικών, Ιωάννης Μαγκριώτης, και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

    Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Στράτος Παπαδημητρίου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Δαμπασίνας, και ο Γενικός Διευθυντής και Γενικός Γραμματέας του Ελληνo-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Αλέκος Λαμνίδης και Αργύρης Σκόνδρας.

    Όπως τόνισε ο υφ. Εξωτερικών πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα τον μύθο της ομογένειας μας που έχει στους κόλπους της πολλούς, μεγάλους και επιτυχημένους επιχειρηματίες, ώστε να οδηγηθούν οι ομογενείς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο σε μια εσωτερική συνεργασία στην εποχή των ανοικτών οριζόντων και της παγκόσμιας οικονομίας και να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά στην Ελλάδα.

    "Στόχος μας είναι να τους συνδέσουμε με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα γιατί πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή όπου η Ελλάδα με μια υγιή και σταθερή οικονομία η οποία διακρίνεται για τη δυναμική της εξωστρέφεια και τον νέο της οικονομικό ρόλο στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι ομογενείς επιχειρηματίες έχουν μεγάλες ευκαιρίες να συνεργαστούν στους τομείς των ανταλλαγών και των επενδύσεων με τις ελληνικές επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε: «Θέλουμε όλη την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε τους ομογενείς επιχειρηματίες στην Ελλάδα ή να αναπτύξουν συνεργασίες με έλληνες επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων".

    Καταλήγοντας ο υφ. Εξωτερικών τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα δώσει κάθε υποστήριξη στο ΣΑΕ και στην επιχειρηματική κοινότητα για να πετύχουν αυτό τον μεγάλο και φιλόδοξο στόχο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ τόνισε ότι το δυναμικό των επιτυχημένων ομογενών επιχειρηματιών σε διάφορες χώρες της γης είναι τεράστιο. Παράλληλα επισήμανε ότι οι ομογενείς επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίσουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και να συνειδητοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάπτυξη συνεργασιών και επενδύσεων.

    «Θέλουμε να συνδέσουμε το δυναμικό των ομογενών επιχειρηματιών και να το κατευθύνουμε σε μια φυσική πορεία στο πλαίσιο του Οικουμενικού Ελληνισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άθενς, επισημαίνοντας πως «σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την έμπρακτη βοήθεια όλων των οργανισμών και των παραγωγικών τάξεων της Ελλάδας. Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή τους με τη δημιουργία μιας Πανελλήνιας Συμβουλευτικής Ομάδας".

    Οπως διευκρίνισε, σαν πρώτο βήμα ζητήθηκε η συμμετοχή οργανισμών με τους οποίους υπήρξε συνεργασία στο παρελθόν, όπως ο ΣΒΒΕ, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το ΕΛΚΕ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να προκληθούν και άλλοι οργανισμοί και επιμελητήρια να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια.

    Στο πλαίσιο αυτό το ΣΑΕ Δίκτυο Επιχειρηματιών προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), που είναι και ο οργανωτικός υποστηριχτής της μεγάλης αυτής προσπάθειας.

    Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, εστίασε στο πολύπλευρο έργο της νευραλγικής γραμματείας του ΥΠΕΞ, που συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυση της και στο ρόλο του ΣΑΕ.

    «Με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Τους τελευταίου δώδεκα μήνες με τον υφ. Εξωτερικών κ. Γιάννη Μαγκριώτη συνεργαστήκαμε με τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς, ο οποίος είναι και ένα δυναμικός επιχειρηματίας και προωθήσαμε το σχέδιο του προγράμματος, που θα μας δώσει τη δυνατότητα στο «παγκόσμιο χωριό» να συνενώσουμε τους ομογενείς τρίτης , τέταρτης και πέμπτης γενιάς που ζούνε και μεγαλουργούνε σε 140 χώρες», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ, Στράτος Παπαδημητρίου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Δαμπασίνας, και οι Γενικός Διευθυντής και Γενικός Γραμματέας του Ελλην-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Αλέκος Λαμνίδης και Αργύρης Σκόνδρας, μίλησαν με θέρμη για το Διεθνές Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ, το οποίο στηρίζουν ολόψυχα χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία και την εμπειρία της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισαν δε τη σπουδαιότητα του προγράμματος, για την ευόδωση του οποίου διαθέτουν την εμπειρία και το έμψυχο δυναμικό τους.

    Πρώτο μέλημα του Διεθνούς Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Προγράμματος του ΣΑΕ είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (Database) με αναλυτικά στοιχεία για επιχειρήσεις ιδιοκτησίας ομογενών ή τις οποίες ηγούνται ομογενείς, καθώς και για την επενδυτική δραστηριότητα ομογενών. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται σε συνεργασία με Εμπορικούς Ακόλουθους στα Ελληνικά προξενεία, τα Ομογενειακά Επιμελητήρια και επιχειρήσεις Μάρκετινγκ, ενώ η επιλογή και αξιολόγηση τους γένεται μέσω ειδικών ηλεκτρονικών προγραμμάτων.

    Στο επόμενο στάδιο θα οργανωθούν επισκέψεις κλιμακίων επιχειρηματιών και επενδυτών ανά κλάδο στην Ελλάδα για απευθείας επαφές με αντίστοιχες επιχειρήσεις. Η επίσκεψη του πρώτου κλιμακίου προσδιορίζεται χρονικά το Νοέμβριο του 2003.

    Το πρόγραμμα εκπονείται με την υποστήριξη του ΥΠΕΞ- Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τη συνδρομή των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Δ.Ρ.

    [16] ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Δεκεμβρίου 2002 (19:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία εναποθέτει τις ελπίδες της στη διάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Η ρουμανική κυβέρνηση αισιοδοξεί να λάβει τελική ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007 ενώ εκφράζει την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να μην επηρεαστούν από την ένταξη το 2004 των δέκα νέων μελών της Κοινότητας.

    Σημειώνεται ότι παρόντες στη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου θα είναι ο κ. Γκεοάνα, ο Ρουμάνος πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου και ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε.

    [17] ΤΟ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Γιορτάζοντας τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, προχώρησε στην έκδοση ενός πολυσέλιδου επετειακού τόμου, με τίτλο: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην αυγή του νέου αιώνα: Διαχρονική πορεία εβδομήντα πέντε χρόνων».

    Η παρουσίαση του τόμου, θα γίνει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 7,15 μ.μ., στην Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

    Στο χαιρετισμό του Πρύτανη, Μιχάλη Παπαδόπουλου, που προλογίζει τον τόμο, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

    «Σήμερα το πανεπιστήμιό μας περνά αναμφισβήτητα σε μια νέα εποχή, που σημαδεύεται από ριζικές αλλαγές ή μάλλον από επαναστατικές «ρήξεις» στις δομές, στις καθιερωμένες μεθόδους παραγωγής και μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης και, σε μεγάλο βαθμό, και στο χαρακτήρα του παρεχόμενου ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου.

    Οι προβληματισμοί αυτοί δημιουργούνται κατά την έναρξη της νέας περιόδου στην ιστορία των πανεπιστημιακών πραγμάτων (η οποία μάλιστα συμπίπτει και με το πέρασμα στον 21ο αιώνα) και επιβάλλουν την απολογιστική καταγραφή των τριών τετάρτων αιώνα που πέρασαν από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως τις μέρες μας. Ο απολογισμός αυτός πρέπει να εμπεριέχει τη συστηματική (αλλά συνοπτική) καταγραφή της ιστορικής ανέλιξης όλων των επιμέρους μονάδων του πανεπιστημίου μας (μεγάλων και μικρών, εκπαιδευτικών και διοικητικών), τη σημερινή τους κατάσταση και τις διαφαινόμενες προοπτικές του ιδρύματος ενόψει της εισόδου των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας στη νέα ιστορική περίοδο, που άρχισε ήδη να οριοθετείται με την καθιέρωση του ενιαίου «Χώρου της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης» (European Higher Education Area).

    Για τους λόγους αυτούς το πρυτανικό συμβούλιο, αποφάσισε να αναθέσει σε επταμελή επιτροπή το σχεδιασμό μιας έκδοσης για τα 75χρονα του πανεπιστημίου μας. Η επιτροπή αποτελέστηκε από τους πανεπιστημιακούς (κατά αλφαβητική σειρά): Γιώργο Αναστασιάδη, καθηγητή του Τμήματος Νομικών Επιστημών, Δημήτρη Αραβαντινό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ευαγγελία Βαρέλλα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, Απόστολο Γλαβίνα, καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Θεόδωρο Κορρέ, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νίκο Τσακίρη, μέλος του ΕΔΤΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Ιωάννη Χασιώτη, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η επιτροπή με τη σειρά της προχώρησε στην ανάθεση της σύνταξης των κειμένων της έκδοσης σε ειδικούς συνεργάτες. Τελικά, οι συντελεστές του παρόντος έργου που ξεπερνούν τους είκοσι- εκπροσωπούν τους κυριότερους τομείς και το σύνολο σχεδόν των βαθμίδων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Θα ήθελα εκ μέρους του πρυτανικού συμβουλίου να ευχαριστήσω καταρχήν όλα τα μέλη της επιτροπής για την εθελοντική συμμετοχή τους στην προετοιμασία του τόμου αυτού. Ευχαριστώ επίσης και τους συντάκτες των κειμένων, μεγάλων και μικρών, για το μόχθο που κατέβαλαν. Ιδιαίτερα θα ήθελα να εξάρω την ανιδιοτελή εργασία τριών προσώπων: του Νικολάου Τσακίρη, ΕΤΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, που επωμίστηκε με επιτυχία τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου, του Δημήτρη Αραβαντινού, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, που σήκωσε με αυταπάρνηση όλο σχεδόν το βάρος της εκδοτικής προετοιμασίας του τόμου, και, τέλος, του Ιώαννη Χασιώτη, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, που επιφορτίστηκε εξαρχής με το γενικό συντονισμό της εκτέλεσης του έργου, παρεμβαίνοντας σε όλες τις φάσεις του, από τον αρχικό σχεδιασμό και την επιμέλεια των κειμένων ως την τελική επεξεργασία του συνόλου της ύλης.

    Το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας βρίσκεται σήμερα στα χέρια του αναγνώστη. Αυτός θα είναι και ο τελικός κριτής των καρπών που απέφερε η προσπάθεια όλων όσων συντέλεσαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής. Το έργο αυτό αποτελεί, ως ένα βαθμό, παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές των επιστημόνων που θα κληθούν να στελεχώσουν τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό μηχανισμό του πανεπιστημίου μας. Θέλω να πιστεύω επίσης ότι το βιβλίο αυτό θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο στον δέοντα χρόνο από τους φοιτητές μας, που προσφέρουν στο ίδρυμα τη ζωντάνια, το δυναμισμό, αλλά και τον ουσιαστικό λόγο της ύπαρξής του».

    Τα 75 χρόνια του Α.Π.Θ

    Προλογίζοντας την έκδοση, ο καθηγητής Ι.Κ. Χασιώτης, τονίζει:

    «Στη μακρόχρονη ιστορία των δυτικοευρωπαϊκών πανεπιστημίων (των οποίων η ίδρυση μπορεί να αναχθεί, στις σημαντικότερες περιπτώσεις, στο τέλος του Μεσαίωνα και στην αυγή των νεότερων χρόνων) η ζωή ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που δεν έχει ακόμα συμπληρώσει τον αιώνα, μοιάζει απογοητευτικά σύντομη για να αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής και μάλιστα συλλογικής- ιστορικής διερεύνησης. Ο νεοελληνικός κόσμος, ωστόσο, άρχισε ουσιαστικά να συντονίζεται με τις δυτικοευρωπαϊκές πανεπιστημιακές εξελίξεις μόνο μετά το πέρασμα στην τέταρτη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Θεωρημένος, λοιπόν, στο σχετικό στενό χρονικό πλαίσιο της ελλαδικής πανεπιστημιακής πραγματικότητας, ο απολογισμός της εβδομηνταπεντάχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φαίνεται εύλογος. Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθεί και παραγωγικός, επειδή συμπίπτει με τους προβληματισμούς που προκαλεί η αρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορική εξέλιξη του συνόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε μεταβατικές, εξάλλου, περιόδους ξεκίνησαν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που δικαιώθηκαν εκ των υστέρων. Από αυτές ξεχωρίζει η πρώτη συστηματική καταγραφή της ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε πριν από σαράντα χρόνια (1960-1961) από έναν φιλίστορα, φιλότεχνο και ακούραστο πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον αείμνηστο καθηγητή της Μετεωρολογίας Βασίλειο Κυριαζόπουλο (1903-1991). Η εργασία εκείνη που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της μαζικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της μεγάλης ανάπτυξης του Αριστοτελείου- παρουσιάστηκε αρχικά σε ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο. Ακολούθησαν δυο βελτιωμένες και επαυξημένες επανεκδόσεις του στα ελληνικά και στα αγγλικά, και, τέλος, μια τρίτη και τελική, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1976 με την ευκαιρία της επετείου των πενηντάχρονων του πανεπιστημίου. Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν σε τόμο και τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στις επίσημες εκδηλώσεις για την ίδια επέτειο. Η οπωσδήποτε ισχνή αυτή ιστοριογραφική παραγωγή εμπλουτίστηκε κάπως με μερικά ακόμη περιστασιακά κείμενα, από τα οποία τα περισσότερα εκδόθηκαν στα 1985, με την ευκαιρία μιας άλλης επετείου: των 2.300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης.

    Στα χρόνια, που μεσολάβησαν από την έκδοση του Κυριαζόπουλου ως τις μέρες μας προστέθηκαν στην ιστορία του Αριστοτελείου αρκετά νέα δεδομένα στα μεγέθη διδασκόντων και διδασκομένων, στην έκταση των προσφερόμενων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών κ.ά.π. Αλλά τα νέα δεδομένα δεν ήταν μόνο ποσοτικά: Κατά την ίδια περίοδο άλλαξαν ριζικά και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργούν πλέον όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τόσο τα ολιγάριθμα «παλαιά» όσο, κυρίως, τα νεότερα, που είναι και πολλαπλάσια. Η παρούσα, λοιπόν, έκδοση διαφέρει σε πολλά τόσο από το βιβλίο του Κυριαζόπουλου το οποίο, πάντως, δεν υποκαθίσταται- όσο και από τα άλλα παλαιά και σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν σχολές και τμήματα του πανεπιστημίου μας. Καταρχήν τα κείμενα που παρουσιάζονται εδώ καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης αναλυτικότερα στην παρουσίαση των επιμέρους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών μονάδων του Αριστοτελείου. Συμπεριλαμβάνουν άλλωστε και αρκετά νέα τμήματα (πολλαπλάσια σε σχέση του 1976 και τα τμήματα του 1985). Επιπλέον, η προσπάθειά μας ήταν συλλογική: στην προετοιμασία και στην τελική εμφάνιση του τόμου αυτού συνεργάστηκαν πάνω από 20 άτομα, που εκπροσωπούν όλες τις σχολές και τα αυτόνομα τμήματα του ιδρύματος.

    Συγκεκριμένα, στη σύνταξη των επιμέρους ενοτήτων του τόμου έλαβαν μέρος οι εξής (κατά αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αναστασιάδης, καθηγητής του Τμήματος Νομικής, Δημήτρης Αραβαντινός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ευαγγελία Βαρελλά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, Δημήτρης Γιάννου, καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών, Σωτήρης Γιάτσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Βασίλειος Γιούλτσης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Απόστολος Γούλας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αθανάσιος Καλογιαννίδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οδοντιατρικής, Επαμεινώνδας Κριεζής, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Σεβαστιανή Μακρή, καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πέτρος Μπεκιαρίδης, διευθυντής της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας», Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Νικηφόρος Παπανδρέου, καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου, Κωνσταντίνος Πύρζας, ΕΕΔΠ αγγλικής γλώσσας του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, Νικόλαος Στάμου, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγγελική Σφήκα-Θεοδοσίου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νικόλαος Τσακίρης, ΕΤΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Τσελεγγίδης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, Κωνσταντίνος Τσιούμης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ιωάννης Χασιώτης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Δημήτρης Χριστοδούλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής. Τέλος, μερικές επιμέρους ενότητες ανατέθηκαν και σε δυο μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, την Πολυξένη Αγορογιάννη (απόφοιτη τώρα) και τον Δημήτρη Καλαβρουζιώτη.

    Όλοι οι συνεργάτες του τόμου ανέλαβαν να ακολουθήσουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές στη σύνθεση των κειμένων τους. Έτσι, η κάθε ενότητα κινείται σε δύο άξονες: έναν κάθετο, αφηγηματικό, και έναν οριζόντιο, συγχρονικό. Με βάση τον πρώτο, παρουσιάζονται οι επιμέρους ακαδημαϊκές μονάδες (σχολές, τμήματα κ.τ.λ.) διαχρονικά, από την έναρξη της λειτουργίας τους ως τα χρόνια μας, με έμφαση στις τομές και στις κυριότερες φάσεις ή και στις σημαντικές «στιγμές» της ιστορίας τους, στην κατά περιόδους «δημογραφική» και «κοινωνική» εικόνα τους (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τους αριθμούς και την προέλευση διδασκόντων και διδασκομένων), στην οργάνωση και στους χώρους εργασίας (κτιριακά, τεχνική υποδομή, εργαστήρια, σπουδαστήρια, βιβλιοθήκες, εστίες, λέσχη κ.τ.ό.), στις αλλαγές που επήλθαν με την πάροδο των ακαδημαϊκών χρόνων στις παρεχόμενες επιστημονικές ειδικότητες κ.τ.λ. Στο δεύτερο άξονα ανήκει η συνοπτική περιγραφή της σημερινής εικόνας των σχολών, των τμημάτων και των άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών μονάδων του πανεπιστημίου, όπως αυτή αποτυπώνεται στους τρέχοντες αριθμούς των φοιτητών και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, στην οργάνωση και τη λειτουργία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο- των σπουδών και της έρευνας, στις τάσεις κατά την επιλογή και τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων, στις βασικότερες συλλογικές επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, στις τεχνολογικές και κτιριακές εγκαταστάσεις, τις διαφαινόμενες προοπτικές ανάπτυξης κ.τ.λ. Τέλος, σε μικρότερες ενότητες ή και σε «παράθυρα» καταγράφονται λακωνικά μερικά παλαιά, αλλά και σύγχρονα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα, που είτε λειτουργούν στο πλαίσιο του πανεπιστημίου (ως παραρτήματα ή ως αυτόνομες μονάδες) είτε συνδέονται άμεσα μαζί του.

    Παρόλα αυτά, οι ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη και τη λειτουργία ενός μεγάλου και πολυεδρικού πανεπιστημιακού συνόλου (όπως είναι το Αριστοτέλειο) επηρέασαν, όπως ήταν επόμενο, την τελική μορφή του τόμου αυτού. Εξάλλου, οι ανισότητες στα χρονικά και ποσοτικά μεγέθη των επιμέρους πανεπιστημιακών μονάδων αναίρεσαν ευθύς εξαρχής την υιοθέτηση ενιαίου τρόπου αφήγησης, επιβάλλοντας αναπόφευκτα και σημαντικές αποκλίσεις στον αρχικό μας σχεδιασμό. Η μικρή π.χ. ηλικία μερικών τμημάτων και σχολών δεν επέτρεπε την παρουσίασή τους με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναλύθηκε η ως τώρα λίγο πολύ μακρόχρονη πορεία των παλαιότερων πανεπιστημιακών μονάδων και, ακόμη περισσότερο, παραλληλίες στην αποτίμηση της ως τώρα δραστηριότητάς τους. Οι συντάκτες, λοιπόν, των επιμέρους κειμένων οι περισσότεροι καταξιωμένοι από χρόνια στον τομέα τους- έμειναν πιστοί, σε μεγάλο βαθμό, στις ακαδημαϊκές, αλλά και στις αφηγηματικές ή και στις γλωσσικές ακόμή προτιμήσεις τους. Ήταν επίσης ελεύθεροι να εκφράσουν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τις δικές τους και των συναδέλφων του κλάδου τους, ακόμη και όταν αυτές δεν ταυτίζονται με τις επικρατούσες αντιλήψεις για το ρόλο των τμημάτων και των σχολών τους μέσα στο υπάρχον σήμερα οργανωτικό σχήμα του πανεπιστημίου μας. Οι παρεμβάσεις από την πλευρά του συντονιστή ήταν, ως προς όλα αυτά τα ζητήματα, όσο γινόταν περισσότερο διακριτικές. Ουσιαστικά κατέτειναν στη διασφάλιση της αποτύπωσης των βασικών τουλάχιστον πληροφοριών που αφορούσαν την κάθε ενότητα. Ανάλογες διευκρινήσεις οφείλονται και για την εισαγωγή: ο συντάκτης της, μολονότι είχε στη διάθεσή του τα κείμενα του τόμου, κινήθηκε με αρκετή ελευθερία. Συνεπώς την ευθύνη για την επιλογή των δεδομένων κατά τον ιστορικό απολογισμό της 75χρονης πορείας του πανεπιστημίου μας και ακόμη περισσότερο- για τις αποτιμήσεις γεγονότων και καταστάσεων μέσα και έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο την έχει αποκλειστικά ο ίδιος.

    Η εκδοτική φροντίδα του τόμου ανατέθηκε ευθύς εξαρχής στο συνάδελφο Δημήτρη Αραβαντινό, με αρωγό τον υπογράφοντα. Η τελική επιμέλεια έγινε στο εργαστήριο γραφικών τεχνών «thema» από τον Κώστα Κωτούλα και τους συνεργάτες του. Η εικονογράφηση του τόμου στηρίχτηκε σε ποικίλες πηγές. Οι σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της πανεπιστημιούπολης και των εξωτερικών και εσωτερικών εγκαταστάσεών της έγιναν από τον Λοϊζο Λοϊζου, ΕΤΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Συμπληρωματικό επίσης υλικό αντλήθηκε από πανεπιστημιακές εκδόσεις, αρχεία επιμέρους μονάδων του ιδρύματος, τα αρχεία των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», καθώς επίσης και από ποικίλες ατομικές συλλογές.

    Ωστόσο το περισσότερο ενδιαφέρον ιστορικά τουλάχιστον- εικονογραφικό υλικό προήλθε από τα προσωπικά αρχεία των προσώπων εκείνων, τα οποία εδώ και χρόνια συγκεντρώνουν σιωπηρά, αλλά επίμονα, με ενθουσιασμό, αλλά και με γνώση, κάθε είδους τεκμήρια (έντυπα, φωτογραφίες κ.τ.λ.) της ιστορίας του πανεπιστημίου μας. Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Κωνσταντίνο Τριαρίδη και τον ακάματο Αναστάσιο Κουκιόγλου, ΕΤΕΠ σήμερα και για πολλά χρόνια υποδειγματικό συντηρητή της Φιλοσοφικής Σχολής. Τελικά, οι δυο τους ανέλαβαν από μόνοι τους και επιτέλεσαν με μεράκι ένα χρέος προς την ιστορική μνήμη, το οποίο κανονικά ανήκει στην ευθύνη ειδικών φορέων και υπηρεσιών του πανεπιστημίου. Η προέλευση των φωτογραφιών των συλλογών αυτών, αλλά και άλλων πηγών της εικονογράφησης, σημειώνεται κατά περίπτωση στα οικεία σημεία του τόμου. Πάντως, τόσο για την επιλογή όσο και για τα επεξηγηματικά σημειώματα της εικονογράφησης, δεν ευθύνονται εκείνοι που πρόσφεραν το υλικό, αλλά οι επιμελητές της έκδοσης.

    Το παρόν έργο καλύπτει αναπόφευκτα μερικές μόνο ίσως μάλιστα τις ευκολότερα ανιχνεύσιμες- όψεις της ως τώρα ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πίεση του χρόνου, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα κατααστήσει προσπελάσιμα και αξιοποιήσιμα τα αρχεία των σχολών, των τμημάτων και όλων των παλαιών και νέων υπηρεσιών του Αριστοτελείου. Λείπουν δυστυχώς επίσης από τη βιβλιογραφία βασικές μαρτυρίες των καθηγητών του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών της ιστορίας του πανεπιστημίου μας. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και μεμονωμένες. Αλλά και οι καταγραφές των αναμνήσεων μερικών επώνυμων αποφοίτων του ιδρύματος, εξαιτίας του λογοτεχνικού ή λογοτεχνίζοντα χαρακτήρα τους, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν παρά ως αποτυπώσεις λίγο πολύ φιλολογικές του γενικότερου κλίματος, που επικρατούσε στην εποχή στην οποία αναφέρονται, και λιγότερο ως ουσιαστικές ιστορικές πηγές.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έκδοση αυτή δεν θα εκτιμηθεί μόνον ως η πρέπουσα επετειακή προσφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας στα 75χρονα του Αριστοτελείου, αλλά ότι θα αξιοποιηθεί παραγωγικά από εκείνους που θα επιχειρήσουν στο μέλλον αναλυτικότερες και πιθανότατα και ενδελεχέστερες προσεγγίσεις της ιστορικής εξέλιξης είτε των επιμέρους σχολών, των τμημάτων και των άλλων ποικίλων πανεπιστημιακών μονάδων είτε και ολόκληρου του ιδρύματος».

    [18] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2002 (18:37 UTC+2)

    Σε νοσοκομείο στην Τουρκία θα εισαχθεί αύριο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για ''επείγουσα θεραπεία'', όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύμβουλός του Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Στο σχετικό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του 77χρονου Τουρκοκύπριου ηγέτη στην Κύπρο από παραμονή 2 μηνών στη Νέα Υόρκη, ύστερα από εγχείριση καρδιάς. Παρατηρείται δε ότι η νοσηλεία του κ. Ντενκτάς μειώνει τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Γιαμουσσούκρο, 10 Δεκεμβρίου 2002 (17:50 UTC+2)

    Η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με τους αντάρτες καταλήγουν σε αδιέξοδο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, σε ανακοίνωσή της η βρετανική πρεσβεία στην πόλη Αμπιτζάν καλεί τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη χώρα καθώς οι εμπορικές πτήσεις από και προς την περιοχή δεν έχουν ακόμη διακοπεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες νεαροί άντρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα επιστράτευσης της κυβέρνησης της χώρας και δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών που έχουν καταλάβει τους τελευταίους τρεις μήνες το βόρειο τμήμα της χώρας.

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ναυαγήσει καθώς την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ομαδικός τάφος για τον οποίο οι ηγέτες των ανταρτών θεωρούν υπεύθυνες τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει επιστράτευση εφέδρων ηλικίας μεταξύ 20 και 26 χρόνων προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά των ανταρτικών ομάδων στις δυτικές περιοχές της αφρικανικής χώρας.

    [20] Η ΕΥΑΘ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2002 (17:35 UTC+2)

    Τον κίνδυνο να παγώσουν και να καταστραφούν τα υδρόμετρα και οι σωληνώσεις των καταναλωτών, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, επισημαίνει η Εταιρία Υδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα προκληθούν διακοπές στην υδροδότηση, απώλεια νερού και ζημιές στους γύρω χώρους, ενώ οι καταναλωτές θα ταλαιπωρηθούν και θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

    Για το λόγο αυτό οι χώροι των υδρομέτρων, τα ίδια τα υδρόμετρα και οι σωληνώσεις πρέπει να προστατευθούν με κατάλληλο μονωτικό υλικό ανθεκτικό στην υγρασία.

    Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στα υδρόμετρα που είναι εκτεθειμένα στην παγωνιά, όπως συμβαίνει με τα υδρόμετρα των ανεγειρομένων οικοδομών, των μονοκατοικιών, των πάρκων, των εργοτάξιων κλπ.

    Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, στην περίπτωση κατά την οποία παγώσει το υδρόμετρο, να μη χρησιμοποιηθεί ζεστό νερό, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί, ενώ συνιστάται στους καταναλωτές να ελέγχουν τα υδρόμετρα και τις συνδέσεις τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν παγώσει, να ενημερώσουν το συνεργείο δικτύου της περιοχής τους τις πρωϊνές ώρες ή την επιφυλακή της ΕΥΑΘ.

    [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (17:16 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαφθορά, να αντιπαρατεθεί με αυτά τα φαινόμενα τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι σε όποιους τομείς του Δημοσίου εκδηλώθηκαν φαινόμενα διαφθοράς η κυβέρνηση έλαβε μέτρα.

    Αναφέρθηκε στην εφαρμογή του "πόθεν έσχες" στους δημόσιους υπάλληλους και στη δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών για τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου, όπως είπε, να χτυπηθεί έμπρακτα η διαφθορά σε αυτούς τους χώρους.

    Οσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ σημείωσε ότι γίνεται με πρωτοφανή διαφάνεια, είναι αποτελεσματικός μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου μέχρι σημείου να κατηγορείται η κυβέρνηση για καθυστερήσεις. "Υπάρχει ένα τόσο έντονο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για το Κ.Π.Σ., ώστε στο χώρο αυτό δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων ή αδιαφανών κινήσεων", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (17:06 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η Ελλάδα παραμένει στη θέση ότι όποιες αποφάσεις αφορούν τους εξοπλισμούς του Ιράκ πρέπει να λαμβάνονται μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει διευκολύνσεις στα Ηνωμένα Εθνη και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με βάση τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

    [23] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002 (17:03 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κυβέρνηση περιμένει με ψυχραιμία, σοβαρότητα και ευθύνη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου το απόγευμα για να συζητήσει το αναθεωρημένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Το νέο σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο υπουργός, θα δοθεί στα κόμματα της Αντιπολίτευσης το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου ενώ σημείωσε πως από το πρωί υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο κ. Κληρίδη.

    Τόνισε επίσης ότι παρά τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ κληθείς να εκφράσει τη γνώμη του αν το νέο σχέδιο μας φέρνει πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος απάντησε ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και τον πρώτο λόγο τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια της Συνόδου, αν εκτιμηθεί ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών.

    Ερωτηθείς αν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα μεταβούν εκτός από τον κ. Κληρίδη και τα μέλη του εθνικού Συμβουλίου απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα καταλήξει η Ε.Ε σε μια απόφαση στη Σύνοδο της Κορυφής της Κοπεγχάγης, χωρίς όμως να ξέρει ποια θα είναι αυτή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 December 2002 - 19:14:07 UTC