Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [03] ANTAΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [04] ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΜΕ 6,1 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [05] ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [06] ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [08] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [09] ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [10] ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΗΛ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [12] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ
  • [13] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [16] ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [17] ΣΑΧΕΤΙ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΧΟΛΗ ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [18] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [19] ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η 6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
  • [20] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 10ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] ΓΙΑΚΙΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ 2005
  • [23] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ 2003 ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ

  • [01] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Σε ''μια νέα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων'' εισέρχεται η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος παρέδωσε το απόγευμα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη την απαντητική επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. ντε Σότο παρέδωσε, επίσης, την απαντητική επιστολή της ελληνοκυπριακής πλευράς στον σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν.

    ''Ελπίζω ότι είναι η έναρξη μιας εντελώς νέας φάσης στις διαπραγματεύσεις'', τόνισε ο Αλβαρο ντε Σότο και πρόσθεσε: ''Εχω δώσει στον πρόεδρο Κληρίδη το έγγραφο που έλαβα από τον κ. Ντενκτάς, το οποίο απευθύνετο στον ΓΓ του ΟΗΕ και του το έχω δώσει στην πιο αυστηρή μυστικότητα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Τη θέση της Ιταλικής κυβέρνησης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε στον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη.

    Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε την ιταλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των επαφών του με ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης όπου θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για την ένταξη της Κύπρου όσο και για την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης με τη δέσμευση όμως ότι οι δύο πλευρές θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι κ.κ. Σημίτης και Μπερλουσκόνι τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας εντός του 2004. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία ώστε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Μετά τη Ρώμη ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    [03] ANTAΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Για μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει πρόβλημα με την φιλομοναρχική πτέρυγα που έχει στους κόλπους της και την κάλεσε να πάρει καθαρή θέση.

    «Πίσω από παραμύθια με βασιλόπουλα και δράκους, η Κυβέρνηση προσπαθεί, ματαίως, να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της. Γύμνια, που καταγράφεται καθημερινά στα προβλήματα του Ελληνα πολίτη" είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: "Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αμηχανία της Κυβέρνησης, ιδίως μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις".

    Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η ΝΔ δεν διάβασε καλά τις δημοσκοπήσεις και καλεί και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει θέση για τις τοποθετήσεις στελεχών του σχετικά με τον τέως βασιλιά. Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ σημειώνει: «"Κύριε εκπρόσωπε, πρώτον δεν διαβάσατε καλά τις δημοσκοπήσεις, ιδίως σε σύγκριση με τις προηγούμενες, δεύτερον, δεν μας είπατε τίποτα για τις δηλώσεις στελεχών σας, τα οποία φαίνεται ότι ονειρεύονται το ρόλο του Μεγάλου Αυλάρχου, τρίτον, ακόμη περιμένουμε τη γνώμη σας για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και τέταρτον, από τη δήλωσή σας συμπεραίνουμε ποιο είναι το βασιλόπουλο, δεν προκύπτει όμως ποιος είναι ο δράκος. Μπορούμε να υποθέσουμε κάτι;...».

    [04] ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΜΕ 6,1 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Aθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002 (21:22 UTC+2)

    Προβάδισμα 6,1 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται οριακά του Κώστα Σημίτη.

    Στο ερώτημα για τη πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 32,4% του ΠΑΣΟΚ. Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Σεπτέμβριο, δύο βδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 7,2%. Εξάλλου, στη συνδρομητική έρευνα της ΜRB τον Ιούνιο, πριν από τις εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας, η διαφορά ήταν 9,5 %.

    Στη δημοσκόπηση της εταιρίας που δημοσιεύτηκε σήμερα το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,3%, ο Συνασπισμός 3,5% το ΔΗΚΚΙ 2,2%, το ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη 2,3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15,8%.

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται οριακά του Κώστα Σημίτη στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ποσοστό 39,5% έναντι 39,1% του κ. Σημίτη.

    Το 59,1% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ 27,8% θεωρεί ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κώστας Καραμανλής με 44,2% και ακολουθούν ο Κώστας Σημίτης με 36,3%, ο Δημήτρης Τσοβόλας, επίσης με 36,3%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 35,4% η Αλέκα Παπαρήγα με 16,4%.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το δημοφιλέστερο πολιτικό στέλεχος στο σύνολο των ψηφοφόρων με 66,6%. Από το κυβερνών κόμμα προηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με 56,3% και ακολουθούν ο Απόστολος Κακλαμάνης με 49,1%, ο Δημήτρης Χρυσοχοϊδης με 48%, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με 45,9%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 45,8% και η Βάσω Παπανδρέου με 42,2%.

    Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κ. Μπακογιάννη, ακολουθούν ο Γιώργος Σουφλιάς με 53,5%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που προέρχεται από τη ΝΔ) με 48,2%, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με 41,9%, ο Βύρων Πολύδωρας με 41,6% και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 41,1%

    [05] ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Κοινή επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ απέστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας εκφράζοντας την ελπίδα για ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

    Στην εν λόγω επιστολή οι Μιρστεά Γκεοάνα και Σολομόν Πάσι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιβεβαίωση της ημερομηνίας ένταξης το 2007 στη διάρκεια της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου ενώ δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ.

    [06] ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας στην Ευρώπη, που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των καθυστερήσεων των πτήσεων των αεροσκαφών, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για το θέμα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, με παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Βερελή «έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων αφενός και αφετέρου ολόκληρο το FIR Αθηνών εντάσσεται στο υπό δημιουργία ευρωπαϊκό σχήμα». Τις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αναλάβει η ελληνική προεδρία στο πλαίσιο συναπόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

    [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αφορά στην πρόσληψη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σχολείο διοργανώνουν αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης.

    Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών αναφέρει ότι «ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς εντείνει την πολιτική της αδιοριστίας, συνεχίζει την πολιτική ομηρία των αναπληρωτών και συγκαλύπτει τις ευθύνες της πολιτείας για το μόνιμο διορισμό χιλιάδων αδιόριστων». Παράλληλα ζητά μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών (με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου) για να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Διεκδικούν ακόμη την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του θεσμού του αναπληρωτή ωρομισθίου, τον χαρακτηρισμό ως οργανικών όλων των λειτουργικών κενών στην εκπαίδευση, τη μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη, τον διορισμό σ' όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δημόσιο μέσα από την επετηρίδα και τη διεξαγωγή προσλήψεων στην ενισχυτική διδασκαλία με βάση τη λίστα αιτήσεων και το χρόνο λήψης πτυχίου.

    [08] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τιμήθηκε χθες η μνήμη του Αγίου Σάββα στον εορτάζοντα Πατριαρχικό Ναό στην Αλεξάνδρεια. Την προηγουμένη εψάλλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄.

    Στο τέλος του Εσπερινού ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Αγιο Σάββα και τον Οσιακό του βίο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Την Ακολουθία του Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου με το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου, πλήθος παροίκων και προσκυνητών από την Κύπρο.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιμπραημία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό. Ανήμερα της εορτής ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας.

    [09] ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Ηράκλειο, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Δέσμευση για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυμπακίου, κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέλαβε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. Στη συνέχεια, όπως είπε ο υπουργός, θα προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβληθούν στους παραγωγούς το ταχύτερο δυνατό.

    «Τα πρώτα στοιχεία της «επόμενης μέρας» δείχνουν καταστροφές σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε ανοικτές καλλιέργειες κηπευτικών, όπως επίσης, πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη φετινή ελαιοπαραγωγή και την παραγωγή εσπεριδοειδών» είπε ο κ. Δρυς.

    Το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία Ηρακλείου με θέμα τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση. Ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους πληγέντες αγρότες.

    [10] ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΗΛ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Την πορεία των σημαντικών έργων που εκτελούνται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θα επιθεωρήσει τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος.

    Πιο αναλυτικά, στις 10 το πρωί, ο κ. Λιακόπουλος θα επισκεφθεί το εργοτάξιο στην οδό Αγίου Δημητρίου, μπροστά από το Διοικητήριο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου αγωγού για την ύδρευση της πόλης από τον Αλιάκμονα.

    Αμέσως μετά θα επιθεωρήσει τα έργα στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης στο ύψος του νέου κτιρίου των ΚΤΕΛ.

    [11] ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Aθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα περιλαμβάνει ο δεύτερος γύρος επαφών του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Δρυς αναχωρεί για τη Μαδρίτη όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα θέματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως επίσης και η μεσογειακή πολιτική για την αλιεία.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Δρυς θα μεταβεί στη Λισαβόνα όπου θα έχει ανάλογη συνάντηση με τον πορτογάλο υπουργό Γεωργίας Αρμάντο Σεβινάτε Πίντο. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιβηρική χερσόνησο, ο κ. Δρυς θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και θα επιδιώξει ενημέρωση για τα ιδιαίτερα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

    [12] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπτώσεις από το κύμα κακοκαιρίας, που σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι πιθανό να πλήξει το Σαββατοκύριακο τη Β. Ελλάδα.

    Αυτό επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, στο πλαίσιο σύσκεψης, στο κτίριο της Περιφέρειας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ο κ. Λιακόπουλος κάλεσε τους Δήμους και τις Νομαρχίες, όπως επίσης τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την Πυροσβεστική, το Στρατό, την Αστυνομία και το Λιμενικό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

    Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για μια "κατάσταση πανικού". "Δεν δίνουμε ένα μήνυμα", είπε ο κ. Λιακόπουλος "για να φοβηθούν οι πολίτες, αλλά για να είναι όλοι έτοιμοι αυτές τις μέρες και να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε επιμερισμό ευθυνών".

    [13] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Μικρές απώλειες της τάξης του 0,13% σημείωσε σήμερα το ΧΑΚ, ύστερα από τέσσερεις κατά σειρά ανοδικές συναντήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται γύρω από το σημείο των 110 μονάδων. Η αγορά, παρά το θετικό άνοιγμα της, υποχώρησε τελικά στις 109,94 μονάδες, λόγω των ενδοσυνεδριακών πιέσεων που δέχθηκε. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες με το ένα πέμπτο του ημερήσιου τζίρου να συγκεντρώνει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,25% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 441,75 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με Τ/Κ πολιτικούς.

    Ο κ. Κοξ θα έχει συνάντηση στις 11 το πρωί της Κυριακής με τον κ. Χριστόφια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (16.00) και τον αρχηγό του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Ανγκολεμλί (17.00).

    Στις έξι το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Λήδρα Πάλας με τη συμμετοχή συντεχνιών και εμπορικών επιμελητηρίων.

    Τη Δευτέρα (9 Δεκεμβρίου), ο κ. Κοξ θα γίνει δεκτός στις 8.30 το πρωί από τον Πρόεδρο Κληρίδη ενώ στις 9.45 θα παρευρεθεί στη Tρίτη Σύνοδο της Κύπρου με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση προς την ευρωπαϊκή ένταξη'', που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον και οργανώνεται κάθε χρόνο από την υπηρεσία συνεδρίων του περιοδικού "The Economist".

    Στις 11 της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα παρευρεθεί στην επίσημη έναρξη του Nicosia Master Plan, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της εντός των τειχών Λευκωσίας.

    Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Τρίτη Σύνοδο της Κύπρου, όπου θα μιλήσει στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του γεύματος.

    Η αναχώρηση του κ. Κοξ από την Κύπρο προγραμματίζεται για τις 14.30 της Δευτέρας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Πολλά αμφίρροπα παιχνίδια έχει η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής. Ο πρώτος της βαθμολογίας Ποσειδών Νέων Πόρων θα αντιμετωπίσει τον Βύζαντα Μεγάρων, ενώ Λύκοι και Λεβαδειακός, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση έχουν δύσκολες αποστολές στις έδρες του Αγροτικού Αστέρα και της Μαρκό αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής:

    15:00 (Φυλής) Θρασύβουλος Φυλής-Αχαρναϊκός

    15:00 (Α. Αστέρα) Αγροτικός Αστέρας-Λύκοι

    15:00 (Αγίου Νικολάου) Αγιος Νικόλαος-Λάρισα

    15:00 (Κιλκίς) Κιλκισιακός-Νίκη Βόλου

    15:00 (Μαρκόπουλου) Μαρκό-Λεβαδειακός

    15:00 (Τρικάλων) Τρίκαλα-Χανιά

    15:00 (Καστοριά) Καστοριά-Εθνικός Πειραιώς

    15:00 (Μεγάρων) Βύζας Μεγάρων-Ποσειδών Νέων Πόρων

    15:00 (Αγίου Δημητρίου) Αγιος Δημήτριος-Εργοτέλης

    Εγινε την Τετάρτη το παιχνίδι Λεωνίδιο-Ναυπακτιακός 3-0.

    [16] ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Γάζα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Στη Μέση Ανατολή χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους της Γάζας, συμμετέχοντας στις κηδείες των δέκα θυμάτων της χθεσινής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι ερευνούν το συμβάν αλλά σύμφωνα με τις πρώτες τους πληροφορίες οκτώ από τα δέκα θύματα της ισραηλινής επίθεσης ήταν άμαχοι πολίτες, και δύο ήταν ένοπλα μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν από θραύσματα οβίδας προερχόμενης από τεθωρακισμένο.

    Αλλά το Ισραήλ λέει ότι πέντε τουλάχιστον από τους νεκρούς ήταν ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς, που σκοτώθηκαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστίνιους ενόπλους.

    [17] ΣΑΧΕΤΙ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΧΟΛΗ ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε με την ομιλία της στη διημερίδα για την Απόδημη Ελληνίδα η διευθύντρια της σχολής ΣΑΧΕΤΙ στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Αναστασία Κρυσταλλίδου, μια από τις τέσσερις τιμώμενες ομογενείς στη διημερίδα. Ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με τις αναμνήσεις της από την 28χρονη εμπειρία της ως εκπαιδευτικός στη Ν. Αφρική.

    Σε ηλικία 23 ετών απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ακολούθησε το σύζυγό της στη μακρινή χώρα η οποία έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα της. Ήταν η χρονιά έναρξης λειτουργίας της σχολής ΣΑΧΕΤΙ, που χτίστηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Μπίζου, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και τη συνδρομή της ελληνικής παροικίας με στόχο να διδαχτούν ελληνικά τα παιδιά της παροικίας. Από την αρχή στο ημερήσιο πρόγραμμα εντάχθηκε η ελληνική γλώσσα, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική.

    Το ΣΑΧΕΤΙ ήταν και το πρώτο σχολείο που σε καθεστώς Απαρτχάιντ δέχτηκε έγχρωμους μαθητές. Η κ. Κρυσταλλίδου προσλήφθηκε το 1975. Αυτή ήταν και η αρχή ενός ταξιδιού που συνεχίζεται και στις μέρες μας, καθώς το ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται ένα από τα πρότυπα σχολεία της ελληνικής διασποράς.

    «Σήμερα πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα και την ταυτότητά μας τα σχολεία που ιδρύουμε στη διασπορά δεν πρέπει να είναι απογευματινά ή Σαββατιανά, αλλά τύπου ΣΑΧΕΤΙ. Τότε αυτό θεωρούνταν προδοσία. Η Ταυτότητα της σχολής δεν ήταν δεδομένη από την αρχή. Αποκτήθηκε», τόνισε η κ. Κρυσταλλίδου που θυμάται με συγκίνηση τους έλληνες γονείς να της εμπιστεύονται τα παιδιά τους για να μάθουν καλά ελληνικά και να κρατηθούν ελληνόπουλα.

    Η σύγκρουση του αγγλοσαξονικού και του ελληνικού στοιχείου στην αρχή της λειτουργίας του ΣΑΧΕΤΙ ήταν απόλυτα φυσική όπως λέει η κ. Κρυσταλλίδου. «Τους βλέπαμε, τους ξένους και μας βλέπανε σαν απειλή. Θέλανε μας κάνουν εγγλέζους, νομίζαμε ότι θα μας πάρουν το σχολείο. Σιγά - σιγά μάθαμε να συνεννοούμαστε και αντί για επικράτηση να επιδιώκουμε τη συνύπαρξη, γιατί ήταν απαραίτητα και τα δύο προκειμένου το ΣΑΧΕΤΙ να επιτύχει. Θέλαμε να καλλιεργήσουμε το ελληνικό πνεύμα, την ελευθερία της σκέψεις, την ανοχή και το σεβασμό του ατόμου ως άτομο, χρειαζόμασταν όμως και την αγγλική πείρα, τη γνώση και την πειθαρχία».

    Όλα αυτά σήμερα είναι το ΣΑΧΕΤΙ και σε αυτό το οικοδόμημα καθοριστικός είναι και ο ρόλος της κ. Κρυσταλλίδου που με συνέπεια και αυταπάρνηση κατάφερε να καθιερωθεί η σχολή ως πρότυπη στη Ν. Αφρική και η φήμη της να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια της χώρας. Η σχολή δεν είναι μόνο για έλληνες, δικαίως όμως καμαρώνει η διευθύντριά του καθώς αλλοεθνείς μαθητές διδάσκονται την ιστορία και για μας και εμφατικά δηλώνει ότι από τη στιγμή που νιώθεις ότι δεν απειλείται ο πατριωτισμός σου γίνεται πιο δημιουργικός.

    Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα εκείνων των χρόνων και στα διλήμματα των ελλήνων μεταναστών που για να θεωρηθούν ίσοι με τους Άγγλους, για να γίνουν αποδεκτοί αναγκαζόντουσαν επιφανειακά να αποποιούνται της ελληνική τους ταυτότητας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους διακατείχε σύμπλεγμα κατωτερότητας αφού δεν ανήκαν στους «εκλεκτούς» ή στους ευνοημένους της χώρας αυτής. Η εργασία εξοντωτική, 7 ημέρες την εβδομάδα για να περισσέψουν χρήματα για να γυρίσουν στην πατρίδα. Παρηγοριά η Κυριακή, μέρα συνάντησης στην εκκλησία και στον ελληνικό κινηματογράφο και σε πείσμα όλων των δυσμενών καταστάσεων διατηρούν τα ελληνικά έθιμα.

    «Ο Έλληνας στο εξωτερικό γίνεται πιο έλληνας γιατί του λείπει η Ελλάδα. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός που θα βρεθεί στη διασπορά και συνειδητοποιήσει το ρόλο του και τον παίζει καλά γίνεται ένας μικρός θεός. Πρέπει να αγαπάς πολύ τον τόπο σου και να έχεις αυτή την υπομονή και περηφάνια στο εξωτερικό για να κρατήσεις την ταυτότητά σου, να ενταχθείς, να λειτουργήσεις και να μεταδώσεις την ελληνικότητά σου».

    Στη Ν. Αφρική ζει σήμερα μια όχι πολυάριθμη ελληνική παροικία. Η υψηλή εγκληματικότητα η κοινωνική αστάθεια, οι κοινωνικές εξελίξεις στην ευρύτερη κοινωνία, ο επαναπατρισμός είναι παράγοντες αρνητικοί. Υπάρχουν όμως έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς οι οποίοι ως έλληνες της Ν. Αφρικής διακρίνονται και παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς. Πολλοί από αυτούς βγήκαν από τα ελληνικά σχολεία και το ΣΑΧΕΤΙ και έχουν συνείδηση της ελληνικής τους ταυτότητας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς όταν πρωτοπήγαν στη σχολή δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά.

    «Ανακαλύπτω την Ελλάδα κάθε μέρα που μπαίνω στην τάξη να κάνω μάθημα στο πρόσωπο του κάθε μαθητή που μου παρουσιάζεται σαν μια διαφορετική πρόκληση. Είναι ανεξάντλητη η άμιλλα όπως και η Ελλάδα και φοβάμαι μερικές φορές μήπως δεν προλάβω να τους δώσω όσα θα ήθελα», κατέληξε η κ. Κρυσταλλίδου.

    [18] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Την ανάγκη για υπομονή, ψυχραιμία και ενότητα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει των λίγων ημερών που απομένουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, υπέδειξε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, μετά την παράδοση της επιστολής με τις θέσεις τουρκοκυπριακής πλευράς επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά πόσον το Κυπριακό εισέρχεται σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι από τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ''προκύπτει αυτό το πράγμα'' και επεσήμανε ότι ''δεν έχει προκαθορισθεί η λήξη αυτών των συνομιλιών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κ. Ανάν θα παραδώσει αναθεωρημένο σχέδιο πριν από την Κοπεγχάγη, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει τη θέση της και δημοσίως και σε επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τον κ. Ανάν, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να πει τι θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η 6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ 11 ΧΩΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 6η Συνάντηση των εκπροσώπων των Κινηματογραφικών Οργανισμών των 11 χωρών του Δικτύου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEE Cinema Network. Βασικό της θέμα θα είναι η έγκριση σχεδίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης σχεδίων κινηματογραφικών συμπαραγωγών. Το σχέδιο κανονισμού αυτής της δράσης ονομάστηκε SEE CN Development.

    Στο πλαίσιο της δράσης, που θα έχει πιλοτική εφαρμογή για δύο χρόνια θα χρηματοδοτούνται έως 10 σχέδια συμπαραγωγής ετησίως μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ το καθένα. Θα συζητηθούν επίσης θέματα σχετικά με την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του Κινηματογραφικού Οδηγού των επαγγελματιών και του website του Δικτύου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του κόμβου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Στη συνάντηση αυτή η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Διαγόρα Χρονόπουλο, τον Κώστα Βρεττάκο, μέλος της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής διοίκησης του Δικτύου και τον Γιάννη Ηλιόπουλο, εκτελεστικό Γραμματέα του SEE Cinema Network.

    Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να ιδρυθεί το δίκτυο SSE Cinema Network έχει δημιουργήσει πολύ θετικές εντυπώσεις στους ανθρώπους των διεθνών κινηματογραφικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπόλοιπης Ευρώπης και θεωρείται ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετικά θεσμικά πλαίσια και διαφορετική στάση απέναντι στα προβλήματα των εθνικών τους κινηματογραφιών.

    Το δίκτυο SEE Cinema Network που αποτελείται από 11 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία, FYROM) ιδρύθηκε την άνοιξη του 2000 στην Ύδρα ύστερα από πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    [20] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Η Αλ Κάιντα αποφάσισε να γίνουν νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, γράφει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη την ιστοσελίδα www.mojahedoon.net .

    Στα κείμενα του δικτυακού τόπου στα αραβικά γίνεται λόγος και για τη νεοσύστατη «Αλ Κάιντα της Παλαιστίνης» που αποστολή έχει να υπονομεύει κάθε επαφή Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 10ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Σε δύο δόσεις θα διεξαχθεί η 10η αγωνιστική της Β' εθνικής στο ποδόσφαιρο. Αύριο θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της Καλαμάτας με τον Φωστήρα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν τα υπόλοιπα παιχνίδια, με την πρωτοπόρο Κέρκυρα να υποδέχεται τον Πανηλειακό. Επικίνδυνη έξοδο κάνει ο Απόλλων Καλαμαριάς που ταξιδεύει στην Καβάλα όπου θα αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα.

    Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής είναι:

    Αύριο

    15:00 (Μεσσηνιακού) Καλαμάτα-Φωστήρας

    Κυριακή

    15:00 (Σερρών) Πανσερραϊκός-Κασσάνδρα

    15:00 (Καισαριανή) Εθνικός Αστέρας-Αθηναϊκός

    15:00 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Πανηλειακός

    15:00 (Νεάπολη) Χαλκηδόνα-Παναιγιάλειος

    15:00 (Περιστέρι) Ατρόμητος Αθηνών-Πατραϊκός

    15:00 (Βόλου) Ολυμπιακός Βόλου-Απόλλων Αθηνών

    15:00 (Καβάλα) Καβάλα-Απόλλων Καλαμαριάς

    [22] ΓΙΑΚΙΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ 2005

    Αγκυρα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005 είναι κατηγορηματικά απαράδεκτος για την Τουρκία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση που προτίθενται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης Γαλλία και Γερμανία.

    Εάν δεν καθορισθεί ημερομηνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τότε αυτό θα αποτελέσει εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών εις βάρος της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ορισμένες υποψήφιες για ένταξη χώρες, ενώ δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.

    Ο κ. Γιακίς επεσήμανε ακόμη ότι εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να υπερψηφισθούν από το τουρκικό κοινοβούλιο και τα τελευταία «πακέτα» μεταρρυθμίσεων, οπότε θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τότε θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη ο λόγος για τον οποίο δεν καθορίζεται ημερομηνία. «Δεν έχει κανένα νόημα να περιμένει η Τουρκία από τη στιγμή που έχει εκπληρώσει τα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι εφόσον ζητείται κάποιο χρονικό περιθώριο για να διαπιστωθεί αν η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να γίνει λόγος για τον Ιούνιο του 2003 και πρόσθεσε με νόημα πως όλες οι ημερομηνίες πέραν αυτής, θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

    [23] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ 2003 ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης επιδιώκει η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα έως το 2003.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Radikal, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, τόνισε χθες ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τουρκία όσον αφορά στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, των οικονομικών κριτηρίων και την εναρμόνιση με το 'κεκτημένο' της Ε.Ε., αποτελεί επαρκές θεμέλιο για λήψη απόφασης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2003 καθώς και ότι η έκταση και ο χαρακτήρας των μεταρρυθμίσεων καθιστά θεμιτή αυτή την προσδοκία.

    Ο κ. Γκιουλ σημείωσε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση ανέλαβε μέσω του προγράμματός της την υποχρέωση να ενισχύσει τους νόμους για την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, που έχουν υπερψηφισθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο καθώς και τη νομοθεσία που αφορά στα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

    [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η Κύπρια βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου, από το βήμα της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''ο τομέας της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης προσλαμβάνει μια καινούργια σημασία ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. και το τεράστιο μήκος των εξωτερικών συνόρων της που αυτή συνεπάγεται, σε σχέση με την όξυνση της διεθνούς τρομοκρατίας''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε παρέμβασή της στη γενική συζήτηση του θέματος ''Ασφάλεια, Ελευθερία και Δικαιοσύνη'', η κ. Βασιλείου είπε ότι, ''παρόλο που η αρχή της ομοφωνίας αντιμετωπίζεται από πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις μικρές, ως τρόπος προώθησης και προστασίας των εθνικών τους συμφερόντων, εντούτοις η συνέχιση της χρήσης της θα προκαλέσει στασιμότητα στη διευρυμένη Ευρώπη''.

    Στις εργασίες της διήμερης συνόδου της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που έληξαν σήμερα, την Κυπριακή Βουλή αντιπροσώπευσε, εκτός από την κ. Βασιλείου, και η βουλευτής Ελένη Μαύρου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 December 2002 - 19:13:38 UTC