Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [02] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [04] ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
  • [05] ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [06] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [07] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο
  • [08] ΣΕ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΕΛΠΙΖΕΙ Η Ε.Ε.
  • [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΠΑΣΙΡ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 74-72 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΝΤΕΜΙΚ
  • [11] ΕΚΡΗΞΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [13] ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ
  • [14] ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
  • [15] ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [16] ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [18] Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
  • [19] ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [21] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ
  • [22] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS
  • [23] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  • [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (17:09 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η χορήγηση στην Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν τα θέματα των συναντήσεων που είχε σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, και τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί ακόμη με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Κεμάλ Ντερβίς, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ενώ στο σημείο αυτό ο Τούρκος ομόλογός του επισήμανε ότι χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί στους κόλπους της ένα προβληματικό μωρό.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Γιακίς επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, δηλαδή πριν από την πρώτη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδάλλως, όπως είπε, η Άγκυρα θα αποσυνδέσει την τουρκική ένταξη από τα άλλα θέματα. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αυτή όμως εξαρτάται από τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει η Άγκυρα στο εσωτερικό της και τη βούληση που θα επιδείξει εμπράκτως για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η διαδικασία για το Κυπριακό δεν μπορεί να προχωρήσει με τελεσίγραφα.

    Για τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει πάρα πολύ να υπάρξει πριν από την Κοπεγχάγη υπογραφή της βασικής συμφωνίας για την επίλυσή του αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί δεν σημαίνει ότι κλείνουν οι πόρτες και δεν πρέπει να συνεχιστούν μετά οι προσπάθειες. Πάντως εκτίμησε ότι όλα δείχνουν πως δεν θα βρεθεί λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

    [02] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέστρεψε στο ξενοδοχείο του μετά από εξετάσεις στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και είπε στα αγγλικά ''είμαι καλά''.

    Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Τούρκους δημοσιογράφους μίλησε στα τουρκικά και είπε ότι ακόμα μελετά την απάντηση του προς τον ΓΓ, την οποία θα δώσει ταυτόχρονα με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    ''Θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα'', είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ενώ σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους η απάντηση αναμένεται να δοθεί αύριο, ημέρα κατά την οποία τα ΗΕ είναι κλειστά λόγω του ραμαζανιού.

    Ερωτηθείς πότε επιστρέφει στα κατεχόμενα είπε ότι μέχρι στιγμής ισχύει η επιθυμία του να επιστρέψει την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά πει, παρόλο που σύμφωνα με τον περίγυρό του εξακολουθεί να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονές του.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ είπε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι απαντήσεις των δύο πλευρών στην απάντηση του κ. Ανάν, ενώ δεν ήταν σε θέση να πει πότε αναμένεται ότι θα δοθούν.

    Εγκυροι κύκλοι του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι επικρατεί δυσφορία για την κωλυσιεργία που επιδεικνύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ότι ήδη του έχει μεταφερθεί το μήνυμα ότι η απάντηση θα πρέπει να δοθεί σήμερα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (16:43 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία και εμφανίζει την εικόνα μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός Τύπου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επισήμανε ότι υπάρχουν τομείς τους οποίους η κοινή γνώμη επικροτεί και υπάρχουν και τομείς που πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί «χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα φθάσουμε στη νίκη στις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμη ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εμφανίζουν βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης και αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

    Ερωτηθείς αν με αφορμή τη δημοσκόπηση θα υπάρξει επανασχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σχεδιασμένη. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων όχι όμως για τη διαμόρφωση πολιτικής.

    Τέλος ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ανασχηματισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    [04] ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (09:51 UTC+2)

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρεί αύριο η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

    Από την απεργία αναμένεται να νεκρώσει ο δημόσιος τομέας, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία της χώρας. Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

    Επίσης στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μείνουν κλειστά.

    Στην απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν ακόμη οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ - ΟΤΑ.

    Για αύριο στις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

    [05] ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ανετη νίκη πέτυχε σήμερα το Αιγάλεω που δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στο κύπελλο Ελλάδας με 4-0 τον Πανηλειακό, κάνοντας έτσι τον επαναληπτικό αγώνα καθαρά τυπική διαδικασία.

    Τα τέρματα για το Αιγάλεω πέτυχαν οι Σκοπελίτης στο 13`, Νικολόπουλος στο 44`και Μακρής στο 58` και στο 61`. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Θεσσαλονικέας Μπισογιάννης. Κίτρινη κάρτα έδειξε στους Αντωνίου και Φωτάκη.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής (46` Χατζής), Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Συμεωνίδης, Ουάνγκα (54` Αγγος), Φωτάκης, Αντονετί, Σκοπελίτης, Νικολόπουλος (62` Αγρίτης), Μακρής.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Αζούλ, Αλόνσο (46` Βύντρα), Παπαδόπουλος, Σωτήρχος, Αντωνίου (59` Μαρκορά), Ουμπεράτσι, Ταραλίδης, Τσιώλης, Κοταρέλας, Αρβανίτης, Τσίγκας (54` Μανίκας).

    [06] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Επίσκεψη στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Αθλητισμού της Αγγλίας, Ρίτσαρντ Καμπόρν, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο Άγγλος Υπουργός Αθλητισμού είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη με την οποία συζήτησαν εκτός από τα ζητήματα που αφορούν στη διοργάνωση και για την εμπειρία της από την επιτυχημένη προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κ. Καμπόρν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έλαβε πληροφορίες σε σχέση με την κληρονομιά που πρόκειται να μείνει στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα, χάρη στη διοργάνωση των Αγώνων.

    Εκτενείς παρουσιάσεις για τα επιμέρους προγράμματα της ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησαν ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων Διονύσιος Γάγγας που απάντησαν και σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

    Τον Άγγλο Υπουργό Αθλητισμού συνόδευαν ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σίμον Κλεγκ και ο επιτετραμμένος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Αντρέι Νομπλ..

    [07] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Την έκθεση που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, υπό τον τίτλο «Μεταβυζαντινή περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση» επισκέφθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η σημασία της έκθεσης αυτής είναι μεγάλη γιατί για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και εκτός Ελλάδας φιλοξενούνται μοναδικά εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

    Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει 54 έργα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες (ζωγραφική, χρυσοκεντητική, μικροτεχνία) και έχει στόχο να καταστήσει τα έργα της μεταβυζαντινής τέχνης, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό εκτός Ελλάδας, οικεία και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι τα έργα αυτά προσυπογράφουν το νέο Ελληνισμό.

    Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ευγενία Χαλκιά, Υποδιευθύντρια του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας.

    Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο χώρο της έκθεσης, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ ντε Μοντεμπέλο, όπως και με άλλους διευθυντές σημαντικών μουσείων της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που διοργάνωσε ο διευθυντής του Ωνασείου Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης επί τιμή, Λουκάς Τσίλας.

    [08] ΣΕ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΕΛΠΙΖΕΙ Η Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί σε κάθε περίπτωση στη Σύνοδο Κορυφής με βάση τη συμφωνία του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999).

    Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατά τη σημερινή συζήτηση για τη διεύρυνση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΠΑΣΙΡ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Στη διάθεση του Γιώργου Φοιρού βρίσκονται οι Σαλαχεντίν Μπασίρ και Νίκος Παπαδόπουλος, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην απογευματινή προπόνηση. Και όπως έδειξαν οι ίδιοι βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα δώσουν το παρών στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Αρη το Σάββατο με τον Ακράτητο. Τις υπηρεσίες του στο παιχνίδι στα Λιόσια θα προσφέρουν και οι Πασσαλής, Επαλέ, οι οποίοι εξέτισαν την ποινή της τιμωρίας τους, ενώ αντίθετα με τους συμπαίκτες τους, απόντες από αυτό θα είναι οι τιμωρημένοι Κνόπερ και Σκέντζος.

    Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον Μιχάλη Πανόπουλο που θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να του αφαιρεθεί η σπασμένη λάμα στο εγχειρισμένο του πόδι. Η επάνοδός του υπολογίζεται σε 3 έως 6 εβδομάδες.

    [10] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 74-72 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΝΤΕΜΙΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Δύσκολη νίκη με 74-72 πέτυχε ο ΠΑΟΚ που κέρδισε στα τελευταία δευτερόλεπτα την Ακαντέμικ από τη Βουλγαρία στο κλειστό της Πυλαίας. Ετσι η ομάδα του Μπάνε Πρέλιεβιτς έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλό του στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Καπ.

    Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά. Με καλή άμυνα και οργανωμένη επίθεση κατάφερε να πάρει μια μικρή διαφορά η οποία στάθηκε καθοριστική για την αίσια έκβαση του παιχνιδιού. Η μεγαλύτερη διαφορά του ματς δημιουργήθηκε στο ημίχρονο, όπου ο Δικέφαλος ήταν μπροστά 41-35.

    Η αγωνιστική ανωτερότητα της ομάδας του Μπάνε Πρέλιεβιτς φάνηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού ο ΠΑΟΚ έκανε ότι ήθελε και έλεγχε το ρυθμό του παιχνιδιού. Προς το τέλος όμως της αναμέτρησης (τέταρτο δεκάλεπτο) τα λάθη και τα άστοχα σουτ των γηπεδούχων στάθηκαν αφορμή για τους Βούλγαρους να ανεβάσουν την απόδοσή τους και τελικά να πάρουν τον προβάδισμα. Όμως για λίγα λεπτά, αφού καθοριστικά καλάθια του Κόμματος και του Λημνιάτη έδωσαν και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

    Τα δεκάλεπτα: 16-15, 41-35, 53-49, 74-72

    ΠΑΟΚ: Μάτεριτς 1, Λημνιάτης 5, Βασιλειάδης 21, Χρήστου 12, Βασιλόπουλος 2, Κόμματος 22, Σκοτ 11

    ΑΚΑΝΤΕΜΙΚ: Σμιθ 6, Ραντιόνοφ 12, Γκιοργκίεφ 11, Κοεφχίνοφ 2, Λάουντερνταλ 16, Μπάνεφ 1, Στούκοφ 24.

    [11] ΕΚΡΗΞΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά στην πόλη Τιμοάρα στη Ρουμανία από έκρηξη υγραερίου που σημειώθηκε σε πολυκατοικία της περιοχής.

    Τουλάχιστον 50 ένοικοι έχουν μείνει άστεγοι καθώς έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές στο κτήριο.

    Δεκάδες διαμερίσματα που βρίσκονται στην περιοχή έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα αλλά και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν τα θέματα για τα οποία μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη.

    Κατά την ειδική συνεδρίαση που αφιέρωσε η Γενική Συνέλευση στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά -καθώς το έτος που λήγει είχε ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς- ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να καθιερωθεί μία ημέρα κάθε χρόνο για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. Μια μέρα, κατά την οποία όλα τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO να είναι προσιτά στο κοινό.

    Ο υπουργός Πολιτισμού πρότεινε, επίσης, στη Γενική Συνέλευση να συμπεριλάβει σε σχετική απόφασή της ειδικό όρο για την ανάγκη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να καλύπτεται και από την αναπτυξιακή βοήθεια των ανεπτυγμένων κρατών προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά αυτές για τις οποίες η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα σε συνθήκες φτώχειας, υπανάπτυξης ή πολέμου είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που συχνά δεν θεωρείται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας καθώς προηγείται η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική θέση πρόταση για μακροχρόνιο δανεισμό των μαρμάρων και για την από κοινού συνδιοργάνωση της ενιαίας έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο μουσείο, υπό την αιγίδα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε η ελληνική πρόταση τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το πιο σημαντικό παράδειγμα συνδυασμού των στοιχείων της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι τα μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας, με τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι τα ολυμπιακά ιδεώδη και οι αξίες της ειρήνης, της άμιλλας και της συνύπαρξης. Είναι σαφές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το πώς μπορεί να λειτουργήσει η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που έχει το μήνυμα του «Πολιτισμού των Πολιτισμών», ιδίως στις μέρες μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαθιά πολιτιστική σύγκρουση. «Ο Πολιτισμός των Πολιτισμών», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, «είναι η μόνη στάση που διασφαλίζει τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και μετατρέπει τις πολιτιστικές διαφορές σε γέφυρες συνεννόησης και όχι σε αιτίες τριβών, παρεξηγήσεων και πολεμικών συγκρούσεων».

    [13] ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη με θέμα την κατοχύρωση της φέτας, την προστασία και προβολή του εθνικού μας προϊόντος πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας υπό την προεδρία του υφυπουργού Φώτη Χατζημιχάλη και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος.

    Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη συμμετοχή τους σε εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάδειξη της φέτας για το οποίο έθεσαν τους πρώτους στόχους:

    - Καθορισμό της δομής του συστήματος πιστοποίησης των προϊόντων Π.Ο.Π - Π.Γ.Ε κ.λ.π.

    - Εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών.

    - Εντατικοποίηση των ελέγχων, από την πρώτη ύλη ως το τελικό προϊόν.

    - Σχεδιασμό του συστήματος προβολής και προώθησης της φέτας στην αγορά.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας τόνισε ότι η υπόθεση της κατοχύρωσης της φέτας, αλλά πολύ περισσότερο η διατήρησή της στον κοινοτικό κατάλογο των προϊόντων ονομασίας προέλευσης αποτελεί υπόθεση εθνικής σημασίας.

    "Κερδίσαμε τη μάχη της φέτας, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Δε θα εφησυχάσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και για το λόγο αυτό ξεκινάμε την οικοδόμηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς", υπογράμμισε.

    Ο κ. Χατζημιχάλης τόνισε ακόμη ότι το υπουργείο Γεωργίας θα ξεκινήσει οργανωμένη προβολή για όλα τα Π.Ο.Π. τυριά της χώρας μας που θα αρχίσει από τώρα και θα κορυφωθεί το 2004 ώστε με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων να προβληθούν σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας παράγονται συνολικά 200.000 τόνοι τυριού (το 90% παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα), καλύπτοντας το 80% των εγχώριων αναγκών ετησίως. Η παραγωγή της φέτας ανέρχεται σε 130.000 τόνους. Η ετήσια κατανάλωση τυριού ανέρχεται σε 22 kgr/άτομο, αντιπροσωπεύοντας το 8% των εξόδων διατροφής και το 45% των εξόδων για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Ελλάδα εισάγει 65.000 τόνους τυριών, ενώ εξάγει 13.000 τόνους ετησίως. Η παραγωγή τυριού αποφέρει 350 δις δρχ, το μισό των συνολικών εσόδων της βιομηχανίας γάλακτος και το 7,5% της βιομηχανίας τροφίμων. Στην Ελλάδα παράγονται 20 είδη τυριών ΠΟΠ. Το 90% του γάλακτος που τυροκομείται είναι αιγοπρόβειο και το 10% αγελαδινό.

    [14] ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η προοπτική να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αλλά και το ζήτημα του Ιράκ τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, στην Αθήνα.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, κοινή θέση Αθηνών και Ουάσιγκτον είναι ότι η Κύπρος θα ενταχθεί σε κάθε περίπτωση στην ΕΕ και ότι θα επιδιωχθεί η προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό.

    Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου έως τις 12 Δεκεμβρίου, αυτό θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, θα πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαδικασία και μετά την Κοπεγχάγη.

    Ένα άλλο σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία μεταξύ των κυρίων Παπαντωνίου και Γκρόσμαν είναι η ανάγκη ενθάρρυνσης των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Άμυνας, Ελλάδα και ΗΠΑ θεωρούν πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη μακροχρόνια, ενώ θα έχει, επίσης, θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωθει πως «το να δοθεί μια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία θα είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα προόδου και για την Τουρκία και για την Ελλάδα, εν γένει για την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

    Ο κ. Γκρόσμαν σχολίασε ότι η 12η Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη τριών στόχων ταυτόχρονα και συγκεκριμένα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, της αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού και του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ωστόσο να υιοθετήσει τον όρο «πακέτο» για τους τρεις αυτούς στόχους.

    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε περίπτωση παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας με τη στήριξη του ΟΗΕ, που θα έχει στρατιωτική μορφή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην ιρακινή επικράτεια.

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο αυτό. Θα το εξετάσει μόνο όταν υπάρξει μια απόφαση του ΟΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση η Ελληνική συμμετοχή θα περιοριστεί σε παροχή μέσων και διευκολύνσεων χωρίς να τεθούν ελληνικές ζωές σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ελέγχους στο οπλοστάσιο του Ιράκ προσφέρει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ειρηνική επίλυση του θέματος, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή βρίσκεται πλέον στα χέρια της ίδιας της Βαγδάτης. «Στόχος μας δεν είναι να διεξάγουμε πόλεμο εναντίον του Ιράκ, αλλά ο αφοπλισμός του», τόνισε.

    [15] ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Σοφίας Προκοπίδου

    «Η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι της καταστροφής του ψυχισμού των κατοίκων της», γράφει η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πραβντα», αναφερόμενη στο συμπέρασμα του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Στο συνέδριο συμμετείχαν ξένοι και Ρώσοι επιστήμονες, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί.

    Στη διακήρυξη του συνεδρίου επισημαίνεται ότι ο ψυχισμός των Ρώσων και των Τσετσένων διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από το εμφανές νέο κοινωνικό φαινόμενο που το ονόμασαν «σύνδρομο της εκδίκησης και μίσους».

    Οι εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» που ερευνούν στην Τσετσενία την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων, έβγαλαν συμπεράσματα που είναι απελπιστικά. Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι αλλαγές στην προσωπικότητα των κατοίκων της Τσετσενίας είναι ανεπανόρθωτα επικίνδυνες για την κοινωνία. Στο 31% των Τσετσένων παρατηρούνται μετατραυματικές ψυχολογικές ανωμαλίες, και στο 17% έγιναν μόνιμες αλλαγές στην προσωπικότητα, όπου εμφανίζονται χαρακτηριστικά όπως η αυξημένη επιθετικότητα, η εχθρότητα, και η αίσθηση της εκδίκησης.

    Το νέο φαινόμενο παρατηρείται στα παιδιά ακόμα, στους άνδρες και τις γυναίκες.

    Έτσι, ταυτόχρονα , με την προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα ειρηνική ζωή στην Τσετσενία σήμερα, καλλιεργείται ένα έντονο αίσθημα μίσους και φανατισμού.

    Η επιθετικότητα και ο φανατισμός δεν προέρχονται μόνο από την Τσετσενία ή τον Καύκασο, αλλά και από την Μόσχα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ψυχολόγων που εργάστηκαν με τα θύματα των τρομοκρατών του θεάτρου Νορντ - Όστ, μετά από τα γεγονότα αυτά, στη Μόσχα έχουν συμβεί πολλές επιθέσεις βίας από τους ανήλικους Μοσχοβίτες κατά των Καυκάσιων ή άλλων ανθρώπων που μοιάζουν με τους Καυκάσιους. Ακόμα και οι Έλληνες Πόντιοι που μένουν στη Μόσχα προσέχουν πολύ, και προσπαθούν να μην κυκλοφορούν τα βράδια. Μετά τα γεγονότα στη Μόσχα, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τηλεφώνησε ομογενής μας ο παλιννοστούντας Θόδωρος Καραφουλίδης που έχει επιχείρηση στη Μόσχα, και εξέφρασε τις ανησυχίες του: «Στο δρόμο τώρα μας σταματάει η τροχαία περισσότερο από ποτέ, ελέγχουν τα χαρτιά μας και μας αντιμετωπίζουν πολλές φορές εχθρικά, γιατί τους θυμίζουμε ... Τσετσένους... Υπάρχει και φόβος να βγεις το βράδυ μόνος. Προσέχουμε τώρα πια πάρα πολύ!» - είπε.

    Η «Κομσομόλσκαγια Πραβντα γράφει ότι δυστυχώς οι βίαιες επιθέσεις κατά των άλλων εθνικοτήτων στην πρωτεύουσα αυξάνονται από μέρα σε μέρα.

    Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν, ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του ψυχολογικού αυτού προβλήματος της ρωσικής κοινωνίας. Απλά χρειάζεται πολύ δουλειά.

    Στο συνέδριο αναφέρθηκε και το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν πείρα στην κοινωνική πολιτική και τις νέες μορφές φανατισμού και βίας, ενώ στη Ρωσία με τα πολλά οικονομικά προβλήματα ακόμα δεν προβλέπονται «σωτήριες» πρακτικές για εφαρμογή πολιτικής για την ψυχολογική ασφάλεια των πολιτών.

    [16] ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι πίσω από τη διπλή επίθεση στη Κένυα την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζοζρτ Μπους.

    Οι επισημάνσεις του κ. Μπους επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποψίες για εμπλοκή της Αλ Κάιντα στις εν λόγω τρομοκρατικές επιθέσεις.

    «Πιστεύω ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε και να χτυπήσει όπου μπορεί» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Υπενθυμίζεται ότι σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο το δίκτυο της Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στην πόλη Μομπάσα της Κένυας που είχε ως αποτέλεσμα 15 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν έσπευσε εξ αρχής να κατηγορήσει το εν λόγω τρομοκρατικό δίκτυο λέγοντας τότε ότι είναι πολύ νωρίς για διεξαγωγή συμπερασμάτων.

    [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας.

    Εντονη κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους επικρατεί από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα. Από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, στα βόρεια του νησιού, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και κεντρικοί δρόμοι, ενώ λόγω της πτώσης δένδρου σε κολώνα της ΔΕΗ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αρκετά χωριά. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεμένα στο λιμάνι πλοία ανοιχτού τύπου.

    Δεκάδες κατοικίες και υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και στη Νέα Πέραμο και την Ηρακλείτσα Καβάλας από τη χθεσινοβραδυνή βροχόπτωση.

    Μικρές κατολισθήσεις έγιναν στην Εγνατία Οδό και για προληπτικούς απομακρύνθηκαν από συνεργεία της Νομαρχίας το πρωί επικίνδυνοι βράχοι ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται.

    Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε επί ώρες στη Χίο, μετέτρεψε σε λίμνη την περιοχή Λήμνου στα Καρδάμυλα. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίζονταν οι προσπάθειες από συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και το Δήμο Καρδαμύλων για να ανοιχτούν χαντάκια, προκειμένου τα νερά να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.

    Οι άντρες της Πυροσβεστικής μετέφεραν εσπευσμένα στο γηροκομείο δύο ηλικιωμένες γυναίκες από το σπίτι τους, που είχε πλημμυρίσει.

    [18] Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ευρεία απήχηση στον Τύπο των Βαλκανικών Χωρών είχε η 3η Σύνοδος των Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, και ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων των Βαλκανικών Πόλεων. Οι εγκυρότερες εφημερίδες και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Γιουγκοσλαβίας και της Τουρκίας ασχολήθηκαν με την «Διπλωματία των Πόλεων» που αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων θα έχει την έδρα της στο παραδοσιακό κτίριο της Βίλλα Μπιάνκα, με ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης των μελών του Δικτύου.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οικονομικής αποκέντρωσης των Δήμων από τις κυβερνήσεις, στη δρομολόγηση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτιστικής ανάπτυξης, αστικών αναπλάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποβολή προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαραίτητη είναι η συμμετοχή πόλης μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Θεσσαλονίκη ήδη έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, με το πρόγραμμα Οld Sofia (αναπαλαιώσεις στη Σόφια), με τη δημιουργία του Δικτύου Αστικών Τεχνολογιών (UTN) από τη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία των πόλεων Βιέννη, Βενετία, Γράτς, Λίντς, Ξάνθη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Λιουμπλιάνα, Σεράγεβο, Σόφια, Τίρανα, Οδησσός και Κρακοβία στο πλαίσιο του προγράμματος Intereg IIC.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος «οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την «Διπλωματία των Πόλεων» που ήδη έχει αρχίσει να οικοδομείται στην περιοχή των Βαλκανίων, έχοντας ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Διατηρούμε τις καλύτερες εντυπώσεις από την 3η Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων της Σόφιας και είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη του Δικτύου, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, θα ενισχυθεί από όλες τις μεγάλες Βαλκανικές πόλεις».

    [19] ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Πλήρη ισότητα στις προσλήψεις στο αστυνομικό σώμα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση καταργείται ο περιορισμός της ποσόστωσης του 15% επί του συνόλου των εισακτέων που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις γυναίκες.

    Ορίζεται ακόμα ότι τα προσόντα των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στις σχολές της Αστυνομίας καθώς και οι προκαταρκτικές εξετάσεις είναι κοινά και για τα δύο φύλα. Επίσης σύμφωνα με την ίδια τροπολογία θα υπάρχουν ενιαία κριτήρια για τα σωματικά προσόντα καθώς και τις αθλητικές, τεχνικές και υγειονομικές δοκιμασίες.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης Η Θεσσαλονίκη δίνει το στίγμα της Νέας Εποχής» οργανώνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέντε μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας.

    Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων που ξεκίνησαν πέρυσι στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και συνεχίστηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμβάλλουν στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρώντας ότι η συμπρωτεύουσα θα δώσει το στίγμα της νέας ευρωπαϊκής εποχής.

    Η εκδήλωση αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο θα είναι ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha Polis 96,5 FM, από τις 9 ως τις 11 το πρωί κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη διαχειριστικών προγραμμάτων της Ε.Ε θα απαντούν σε ερωτήματα του κοινού σχετικά με χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η εκπομπή θα αναμεταδίδεται και από την ιστοσελίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (www.mpa.gr).

    Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ανοιχτή πολιτική συζήτηση από τις 12 μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι με δύο ενότητες: η πρώτη θα έχει θέμα «η Ελληνική Προεδρία εγκαινιάζει την εποχή της διεύρυνσης» με ομιλητές τους Γιώργο Πασχαλίδη, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρήστο Πάχτα και τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κατηφόρη, Μένη Μαλλιώρη και Αλέκο Μπαλτά. Την ενότητα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάκης Σπηλιόπουλος.

    Η δεύτερη ενότητα θα έχει θέμα «η Κοινωνία των Πολιτών είναι το θεμέλιο της Ευρώπης» και θα μιλήσουν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Νίκος Γκεσούλης και οι ευρωβουλευτές Άννα Καραμάνου, Ιωάννης Κουκιάδης, και Μανώλης Μαστοράκης. Την ενότητα θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ. Το δεύτερο αυτό μέρος θα εκπέμπεται μέσω δορυφόρου επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη αναμετάδοσή της από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

    Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Θίασος Σταυρούπολης θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε αποσπάσματα του έργου «Φάκελος Χάρμς» με το οποίο εκπροσωπήθηκε η χώρα μας -από κοινού με το Εθνικό Θέατρο- στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Κάιρο.

    [21] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη και τελική σύσκεψη του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκου Ρολάνδη με τους πραγματογνώμονες της εταιρείας NEXANT για το θέμα του φυσικού αερίου.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Ρολάνδης, ''συζητήθηκαν σε βάθος οι τρεις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, η μια είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η άλλη το υγραέριο και η τρίτη είναι η μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό''.

    Πρόσθεσε ότι ''μελετήθηκαν τα υπέρ και τα κατά και των τριών πιθανοτήτων και αφού ακούστηκαν οι απόψεις όλων περιλαμβανομένης και της άποψης της ΑΗΚ, επεφυλάχθη η τελική απόφαση από το υπουργείο η οποία θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS

    Aθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που φέρει τη NΔ να προηγείται του ΠAΣOK με επτά ποσοστιαίες μονάδες.

    «Και αυτή η δημοσκόπηση είναι πολύ καλή για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και όλες οι άλλες εδώ κι ενάμιση χρόνο», είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να εφησυχάζει, αντίθετα, σημαίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερη προσπάθεια και, κυρίως, υπευθυνότητα και συνέπεια στους λόγους και τις πράξεις των στελεχών του κόμματος.

    [23] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του ΙΚΑ "Παναγία".

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη διοίκηση του ΙΚΑ, συμφωνήθηκε να υπάρξει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας συνάντηση (είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη) του διοικητικού συμβούλιου του Σωματείου με εκπροσώπους του Ιδρύματος για την ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων, που είναι η άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 December 2002 - 19:13:35 UTC