Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ
  • [03] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [04] ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
  • [06] ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
  • [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΧΑ ΑΣΑΤΙΑΝΙ
  • [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 23ΧΡΟΝΗΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΑΝΕΪ
  • [10] ΣΥΝ: Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [13] ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [15] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [16] ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 6ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ
  • [17] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΙΤΖΑΝ
  • [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [20] ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [23] Ο ΓΚ. ΓΟΥΟΤΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [24] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Aθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (14:04 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σθεναρά σε ενδεχόμενες αντιρρήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    «Όλοι έχουμε τονίσει ότι η ένταξη της Κύπρου είναι κάτι που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου και βεβαίως ελπίζουμε ότι δεν υπάρξει οποιαδήποτε χώρα που θα προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση σε μια πορεία που είναι μέχρι τώρα απολύτως θετική. Αλλιώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2002 (07:34 UTC+2)

    Έντονος προβληματισμός για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Prestige" επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιρακ, που δήλωσε "αποτροπιασμό από την ανικανότητα της ΕΕ να αποτρέψει τον κίνδυνο που καθιστούν οι πλωτοί κάλαθοι των αχρήστων".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη για την άμεση εφαρμογή των οδηγιών ασφαλείας, που υιοθετήθηκαν το 1999, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Έρικα" στις γαλλικές ακτές.

    [03] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Πράγα, 20 Νοεμβρίου 2002 (08:52 UTC+2)

    Θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της τρομοκρατίας, αλλά και με τις αναγκαίες πλέον αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διήμερη διάσκεψη κορυφής της συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Πράγα.

    Παράλληλα, θα εξεταστούν και ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση της αμυντικής τεχνολογίας, με δεδομένο το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της συμμαχίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, θα προσπαθήσει επίσης να υποστηρίξει -για ακόμη μια φορά- τη σκληρή πολιτική στάση που ακολούθησε κατά του Ιράκ, αφήνοντας πάντοτε ανοιχτό, το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, κατά της Βαγδάτης.

    [04] ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

    Αγκυρα, 20 Νοεμβρίου 2002 (14:46 UTC+2)

    Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας σε μία πρώτη εκτίμηση του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το κυπριακό αποφάσισε να "μην το απορρίψει εξαρχής", ωστόσο εκφράζει ανησυχία για τέσσερα βασικά σημεία του που αφορούν τις εδαφικές και πληθυσμιακές διευθετήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News".

    Το σχέδιο και οι χάρτες που περιλαμβάνει, εξετάζονται λεπτομερώς τις μέρες αυτές στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εδάφη που περιλαμβάνονται στους δύο χάρτες και προβλέπεται να εκχωρηθούν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια του βόρειου τμήματος του νησιού. Για το σκοπό αυτό, το γενικό επιτελείο εξετάζει την ανάγκη ενίσχυσης του τουρκικού ελέγχου στο αεροδρόμιο Γκετσίτκαλε που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και σε άλλες στρατιωτικές περιοχές.

    Οι στρατηγοί διαπιστώνουν ότι το ποσοστό των εδαφών που απαιτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μεγάλο και χαρακτηρίζουν το αίτημα απαράδεκτο, ενώ εκφράζουν φόβους ότι με την επανεγκατάσταση των ελληνοκυπρίων σε περιοχές που θα εκκενωθούν από τους τουρκοκύπριους, θα δρομολογηθεί η "ελληνοποίηση" του νησιού και θα καταστραφεί η οικονομική και κοινωνική δομή του νησιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει η εφημερίδα, το υπουργείο Εξωτερικών και το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας θα ετοιμάσουν νέους χάρτες με αλλαγές στην εκχώρηση εδαφών, οι οποίοι θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας και της Δανίας είχε χθες και σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Ρέππας συναντήθηκε χθες στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό υπουργό Εργασίας Χανς Κάρλσον και την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Μπερίτ Αντνορ και σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον Δανό υπουργό Απασχόλησης Κλάους Χιορτ Φρεντερίκσεν και την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Χενριέτε Κιάερ.

    Κατά τις συναντήσεις αυτές ο κ. Ρέππας συζήτησε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα το μεγάλο ζήτημα της αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

    [06] ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του φορολογικού ν/σ που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης "το 74 % του συνόλου των φορολογουμένων δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο και από την κατηγορία των μισθωτών και συνταξιούχων μόνο το 34% δηλαδή ένας στους τρεις θα υποχρεούται να καταβάλει φόρο ενώ η συμμετοχή τους στην καταβολή άμεσου φόρου θα μειωθεί από το 40% στο 35 % τον επόμενο χρόνο."

    Την αντίθεση του ωστόσο με την πολιτική της φορολοαπαλλαγής εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η φορολογική κλίμακα δεν είναι φυσαρμόνικα για να την ανοίγουμε και να την κλείνουμε".

    "Ιδρώσαμε να μάθουμε τους έλληνες να έχουν σχέση με την εφορία και εσείς, λαϊκίζοντας κατά τρόπο απαράδεκτο θέλετε να τους διώξετε" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι θα " έπρεπε να υπάρχει ένας μικρός , συμβολικός φόρος για όλους τους έλληνες".

    Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν αύξηση του αφορολόγητου ορίου ενώ ο σχετική τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

    Πάντως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε με την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για κλιμακωτή αύξηση του αφορολογήτου ποσού στις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν περισσότερα από τέσσερα παιδιά.

    [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΧΑ ΑΣΑΤΙΑΝΙ

    Μόσχα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε στα 55 του χρόνια ο παλαίμαχος Γεωργιανός ποδοσφαιριστής, Κάχα Ασατιάνι, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1964 έως 1975, με τη φανέλα της Ντιναμό Τιφλίδας.

    Δεκαέξι φορές διεθνής με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης και με παρουσία στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, ο Ασατιάνι δολοφονήθηκε από αγνώστους, μέσα στο αυτοκίνητό του.

    Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Γεωργίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «κατά παραγγελία» δολοφονία που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του παλαίμαχου Γεωργιανού ποδοσφαιριστή.

    [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 23ΧΡΟΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Σε φυλάκιση είκοσι μηνών ο καθένας καταδικάστηκαν από το Εφετείο της

    Θεσσαλονίκης δύο γιατροί, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το θάνατο 23χρονης μετά από

    θεραπεία αδυνατίσματος.

    Πρόκειται για τον πλαστικό χειρούργο Χαράλαμπο Γερεμπακάνη και την

    αναισθησιολόγο Μαρία Τρικούκη οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 20 μηνών ο καθένας. Το Εφετείο μείωσε την ποινή τους - αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου - και την ανέστειλε επί τριετία.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η 23χρονη Δέσποινα Τοπουζλή πριν από έξι περίπου

    χρόνια υποβλήθηκε από τους γιατρούς σε λιποαναρρόφηση, αλλά στη διάρκεια της θεραπείας παρουσίασε επιπλοκές και εξέπνευσε, ενώ μεταφερόταν σε νοσοκομείο της πόλης.

    Γ.Χ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΑΝΕΪ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό και τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται από το κοινοτικό κεκτημένο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής στον Ειδικό Εκπρόσωπο της Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα αποφασιστεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    [10] ΣΥΝ: Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ τη σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι εγκαινιάζει την επίσημη παρέμβαση της ηγεσίας της Εκκλησίας στο χειρισμό πολιτικών προβλημάτων και υπονομεύει τη διαδικασία διαμόρφωσης κλίματος εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απαιτεί δύσκολους και λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.

    Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ υπογραμμίζεται ότι αυτήν την ώρα ο ελληνισμός στο σύνολό του πρέπει να στηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που καλείται να κάνει.

    "Οσοι αντί γι αυτό ρίχνουν τα σπέρματα του διχασμού - ανεξαρτήτως του σχήματος τους - προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία. Εθνική στρατηγική χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα και όχι εθναρχικά κηρύγματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ και επισημαίνεται ότι "γι αυτήν την παρέμβαση της ηγεσίας της Εκκλησίας βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που με τους άστοχους χειρισμούς της την προκάλεσε".

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    «Προεκλογικό άρωμα» αποδίδει στον προϋπολογισμό του 2003 ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς. Σε σχετική του δήλωση εκτιμά πως «και αυτός ο προϋπολογισμός θα αποδειχτεί τόσο ανειλικρινής όσο και οι προηγούμενοι».

    Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ο φετινός προϋπολογισμός, ύστερα από μαγειρέματα ετών, κάνει ανώμαλη προσγείωση. Έτσι τα πρώην πλασματικά πλεονάσματα ξαναγίνονται ελλείμματα και το χρέος ξαναβρίσκει το ύψος του. Αποκαλύπτεται τέλος το χονδρό ψέμα ότι οι τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις θα έφερναν δήθεν οφέλη 1,4 δισ. ευρώ για τους φορολογουμένους. Δυστυχώς, τα όποια, πολύ περιορισμένα οφέλη ευνοούν λίγους και μάλιστα όχι τους οικονομικά αδύνατους».

    [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ηταν επιβεβλημένη η θετική απάντηση στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για διαπραγμάτευση, διότι οι επιπτώσεις από τυχόν άρνηση θα ήταν σε βάρος της Κύπρου και πιο δυσχερείς, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν θεωρεί το στάδιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού ''τυπική διαδικασία'' αλλά στάδιο ''ουσιαστικών διαπραγματεύσεων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχθηκε ότι ''κανένας δεν μπορεί να πει πόσα είναι τα περιθώρια για να βελτιώσουμε σημαντικά αυτό το έγγραφο, προτού γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις'', ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έστω και ''εάν ήταν ελάχιστα τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας, έχουμε ιστορικό χρέος να προσπαθήσουμε με επιχειρηματολογία να αλλάξουμε, εάν μπορέσουμε τα αρνητικά'' του σχεδίου.

    ''Εάν, όμως, δεν μπορέσουμε να τα αλλάξουμε, να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν είναι από εθνικισμό ή από μαξιμαλιστικές επιδιώξεις που απορρίπτουμε το σχέδιο'', επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην ΕΕ ότι η ένταξη μας ''δεν πρέπει να εξαρτάται από την αποδοχή ή όχι του σχεδίου όπως είναι και η διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου''.

    Γνωρίζοντας, συνέχισε, ''πως τα περιθώρια μπορεί να είναι περιορισμένα μέχρι και ανύπαρκτα, θεωρώ ότι έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε έναντι του λαού και των γενεών που θα έρθουν, ότι έχουμε καταβάλει το άπαντα των δυνάμεών μας''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ως προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης τέθηκαν η απεμπλοκή από εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες ''πρέπει να συνεχιστούν και μετά την Κοπεγχάγη με αποφασιστικότητα'' και ''τεκμηριωμένα να εξηγήσουμε γιατί είναι απαράδεκτα στοιχεία ή πρόνοιες του σχεδίου''.

    Επισήμανε ότι οι βασικές προϋποθέσεις μιας λύσης όπως είναι η κυριαρχία, η ενιαία προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια και η λειτουργικότητα του κράτους ''δεν πρέπει να αφεθούν να συνάγονται συμπερασματικά από κάποιο άρθρο αλλά πρέπει να είναι σαφείς και κατηγορηματικές αν δεν θέλουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε νέες κρίσεις και συγκρούσεις''.

    Αυτές τις ιστορικές στιγμές, είπε, λαός και ηγεσία καλούνται να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, πολιτική ωριμότητα και ομοψυχία βασισμένη σε θέσεις και αρχές που έχουν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Πρόσθεσε ότι επιβάλλονται οι συλλογικοί χειρισμοί, η συνεχής ενημέρωση του ΕΣ και η ολοκληρωμένη ενημέρωση του κυπριακού λαού, "ο οποίος θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων''.

    Πρόσθεσε ότι ''ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οι συνεργάτες του στη διαπραγματευτική ομάδα πληροφόρησαν ή προϊδέασαν έστω τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για πορεία προς τέτοιες αρνητικές εξελίξεις'' και ''στην εκτροπή από τις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τη βάση διαπραγμάτευσης που αυτά καθορίζουν''.

    ''Ποτέ στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αιτήθηκαν προς συζήτηση ούτε έγινε αναφορά στο τι σχεδίαζαν αυτοί που συνέταξαν το σχέδιο'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Ισλαμαμπάντ, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε να παραδώσει την εξουσία στο άτομο που θα εκλεγεί από το Κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι επισημάνσεις του Μουσάραφ στον λαό του Πακιστάν σημειώνονται μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της χώρας που θα εκλέξει το νέο πρωθυπουργό, τρία χρόνια μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999 που οδήγησε τον Μουσάραφ στην εξουσία.

    «Αδέρφια και αδερφές μου τις επόμενες μία ή δυο ημέρες θα εκπληρώσω την υπόσχεσή μου παραδίδοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης στο νέο πρωθυπουργό» τόνισε.

    [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Για πλήρη δικαίωση, εκ μέρους των επίσημων εκθέσεων της ΕΕ, των επισημάνσεων της Ν.Δ. σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την πλαστότητα των προϋπολογισμών της κυβέρνησης Σημίτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη θέσεων, με αφορμή την κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον προϋπολογισμό.

    «Η χθεσινή συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αποκαλύπτει, ότι η Κυβέρνηση Σημίτη χρησιμοποιεί την κοινωνική δικαιοσύνη ως προκάλυμμα της αιχμαλωσίας της από τα οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος. Παράλληλα κάλεσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντήσει αν «συμφωνεί ότι ένας δισεκατομμυριούχος, που μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του, πρέπει να πληρώνει φόρο 0,6% ή 1,2%, αν συμφωνεί ότι ένας μισθοσυντήρητος που θέλει να μεταβιβάσει τη δική του περιουσία στα παιδιά του, πρέπει να πληρώνει φόρο 20 25% και αν αυτό εννοούσε ο Πρωθυπουργός, όταν δήλωνε ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να τα επωμισθούν οι ''έχοντες και κατέχοντες''».

    [15] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Λάρισα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Κινητοποιήσεις άρχισαν από το πρωί οι αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Παραγωγοί της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο χειμώνα έκλεισαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα την εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και την είσοδο του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Δεν έλειψαν η ένταση και τα μικροεπεισόδια, όταν αγρότες με περίπου 40 τρακτέρ έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό επιχειρώντας να εισβάλουν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Οι άνδρες των ΜΑΤ, αν και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, δεν τα κατάφεραν. Τα τρακτέρ πέρασαν τον κλοιό και σταμάτησαν μπροστά στην κεντρική πύλη του στρατηγείου.

    Το χώρο συγκέντρωσης των αγροτών περιφρουρούν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η δύναμη της Τροχαίας, η οποία εκτρέπει την κυκλοφορία μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

    Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι, αν και οι πίνακες με τις αποζημιώσεις αναρτήθηκαν από τον Ιούνιο, κανείς δεν έχει πάρει χρήματα και κάνουν λόγο για αυθαίρετες περικοπές στις αποζημιώσεις.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσα στο Νοέμβρη.

    [16] ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 6ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ενημέρωση και υποστήριξη σε ελληνικούς φορείς για τη συμμετοχή τους στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη παρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει και διευρύνει τις δραστηριότητες πληροφόρησης και υποστήριξης των ελληνικών φορέων (ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων) για τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

    Η έναρξη του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο (ΠΠ) που θα χρηματοδοτήσει με 17,5 δισ. ευρώ ερευνητικές δραστηριότητες την περίοδο 2002-2006, σηματοδοτήθηκε με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εκδήλωση στην Ευρώπη για την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 11 μέχρι 13 Νοεμβρίου 2002.

    Το ΕΚΤ, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του σε θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης αλλά και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την έρευνα και την καινοτομία, υποστηρίζει ενεργά τους ελληνικούς φορείς στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν με επιτυχία στα ερευνητικά έργα της ΕΕ. Δεδομένου μάλιστα ότι τα νέα μέσα υλοποίησης του 6ου ΠΠ (Ολοκληρωμένα Έργα και Δίκτυα Αριστείας) αφορούν έργα υψηλού προϋπολογισμού και μεγάλου αριθμού εταίρων, ο ρόλος του ΕΚΤ καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Η παροχή άμεσης πληροφόρησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών (για ανεύρεση εταίρων, διαδικαστικά θέματα, επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ.), αλλά και η συνεχής συνεργασία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής άλλων χωρών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΕΚΤ για την ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών φορέων.

    Ειδικότερα, το EKT θα εστιάσει τις υπηρεσίες του στους ακόλουθους τομείς του 6ου ΠΠ για τους οποίους έχει οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ως Εθνικό Σημείο Επαφής (NCP, National Contact Point).

    Πρόκειται για τις Θεματικές Προτεραιότητες (Βιολογικές επιστήμες, γονιδιωματική και βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας, τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας, πολίτες και διακυβέρνηση στην κοινωνία της γνώσης) και για τα οριζόντια Προγράμματα (ερευνητικές υποδομές, επιστήμη και Κοινωνία, έρευνα με αντικείμενο τη διερεύνηση νέων και καινοφανών επιστημονικών και τεχνολογικών προβλημάτων και προοπτικών, έρευνα και Καινοτομία, ανθρώπινοι πόροι και κινητικότητα).

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη ΓΓΕΤ, πρόκειται να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από 18 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2002, για την παρουσίαση των πρώτων προκηρύξεων του 6ου ΠΠ. Παράλληλα, αναμορφώνει σταδιακά το διαδικτυακό του κόμβο για το 6ο ΠΠ (www.ekt.gr/ncpfp6), ώστε αυτός να αποτελέσει βασικό εργαλείο ολοκληρωμένης πληροφόρησης για το πρόγραμμα.

    Σε ό,τι αφορά το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2002 - 2006 και υποστηρίζει ερευνητικά έργα σε επιλεγμένες θεματικές προτεραιότητες, όπως γονιδιωματική, βιοτεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, νανοτεχνολογίες, αεροναυπηγική, τρόφιμα, περιβάλλον, ενέργεια κ.ά.

    Το 6ο ΠΠ έχει προϋπολογισμό 17,5 δισ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στον κόσμο. Αποτελεί, επίσης, το πρώτο μεγάλο κοινοτικό πρόγραμμα που κάνει πραγματικότητα τη διεύρυνση της ΕΕ, με όλες τις υποψήφιες χώρες να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    [17] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Νέα πτώση, τη δεύτερη στη σειρά, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υποχωρώντας στο επίπεδο των 104 μονάδων. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν, λόγω μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, στην αγορά, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 104,45 μονάδες, καταγράφοντας νέα πτώση της τάξης του 1,13%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στον κλάδο των Τραπεζών και των Αλλων Εταιρειών.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,1% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών , κλείνοντας στις 412,84 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΙΤΖΑΝ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Στην κοινή διαπίστωση πως το σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν ''μπορεί και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης'' ως την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού κατέληξαν σήμερα οι ηγεσίες του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του τ/κ κινήματος Πατριωτικής Ενότητας που μελέτησαν το σχέδιο Ανάν σε συνάντησή τους στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι με τον κ. Ιτζάν έγινε ανταλλαγή απόψεων ''για να δούμε πως είναι δυνατό να ενημερωθούν καλύτερα τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν μέσα από μια λύση''.

    Μια λύση, όμως, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό στην αλληλοκατανόηση στην διαφύλαξη γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανένωσης της πατρίδας μας αλλά ταυτόχρονα και που θα αποδίδει μια κυβέρνηση λειτουργική που θα βοηθά έτσι την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο κ. Ιτζάν είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη του στόχου εκφράζοντας την ανησυχία του ότι αν χαθεί η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος είναι δυνατό να παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια διαιρεμένη''.

    ''Κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να επιβραδυνθεί γιατί όπως είπε από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα προκύψουν πολλά οφέλη και για τις δύο κοινότητες.

    Αναφέρθηκε και σε πρόταση προ δεκαπενθημέρου του κόμματος του στην ψευδοβουλή για διορισμό νέου διαπραγματευτή στις συνομιλίες, ο οποίος να αποδέχεται τα ψηφίσματα των ΗΕ, η οποία έτυχε ανταπόκρισης μόνο από το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να λάβει η Ρουμανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως χρηματική βοήθεια πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ρουμανίας Κλαούντιου Λούκατσι αμέσως μετά το νέο κύμα της διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη συνολικά 10 κρατών το 2004, θα αποδεσμευτεί το ποσό των 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των νέων κρατών.

    Μέρος του εν λόγω χρηματικού ποσού θα διατεθεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ το 2007.

    [20] ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από τον Διεθνή Οίκο Standard & Poor΄s, αφού η σχετική βαθμολογία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την τελική έκθεση αξιολόγησης του Οίκου αυτού που εξεδόθη χθες για την κυπριακή οικονομία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην επεξήγηση της έκθεσης των Standard & Poor΄s για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας επισημαίνεται ότι αυτές δικαιολογούνται, αφού αντανακλούν την επιτυχή εξυγίανση στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα.

    Με βάση τις εκτιμήσεις των Standard & Poor΄s προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2005 θα μειωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2002 προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ιταλίας στην Κύπρο Γκεράρντο λα Φρανσέσκα, σχετικά με τη διοργάνωση του Ιταλικού Πολιτιστικού Μήνα που ετοιμάζει η Ιταλική Πρεσβεία για τον Απρίλιο του 2003.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    H Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) καλεί τις πολιτικές ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα να πολιτευθούν με σύνεση ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, και μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, να συμπεριφερθούν με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού στο σύνολό του.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΣΕΚ αναφέρει ότι οι νέες εξελίξεις στο Κυπριακό απαιτούν συνέχιση και ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] Ο ΓΚ. ΓΟΥΟΤΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Στρασβούργο, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για συνδιαλλαγή εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκρέιαμ Γουότσον, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Γουότσον ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη στην Αθήνα και εξέφρασε ικανοποίηση διότι «ο κ. Σημίτης αντέδρασε πολύ προσεκτικά, όπως επίσης οι ηγέτες στην Αγκυρα και όντως και η πολιτική ηγεσία και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Aθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Μνημείο αναξιοπιστίας και ανικανότητας χαρακτηρίζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την κυβερνητική πολιτική και στάση για τη βαμβακοκαλλιέργεια της περασμένης σοδειάς. Σε σχετική επερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ πενήντα πέντε βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού, που ήταν κάποτε κερδοφόρος καλλιέργεια, με ευθύνη της Κυβέρνησης, έχει καταστεί σήμερα προβληματική. Παράλληλα οι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την τιμή του βάμβακος εσοδείας 2001 (εμπορική περίοδος 2001-2002) και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, όπως αυτό διαμορφώνεται τελικά, έχουν φέρει σε απόγνωση 90.000 αγροτικές οικογένειες.

    Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Ν.Δ. σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε έναν κανονισμό για την βαμβακοκαλλιέργεια, που αποδείχτηκε καταστροφικός ενώ εξέδωσε πολύ καθυστερημένα, τον Μάιο πέρσι, την υπουργική απόφαση περιορισμού της καλλιέργειας, όταν είχε ήδη ολοκληρωθεί η σπορά και οι παραγωγοί αδυνατούσαν να εφαρμόσουν τις περιοριστικές διατάξεις. Έκτοτε δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για τη βελτίωση των όρων του κανονισμού ενώ επίσης ισχυρίσθηκε ότι σημειώθηκε υπερπαραγωγή, όταν το σύνολο της παραγωγής που παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια ήταν το ίδιο με το προπέρσινο και το ύψος της εγκριθείσας τελικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραγωγής είναι ίδιο με το προπέρσινο.

    Κατηγορούν ακόμη την κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε τιμή 300 δρχ/κιλό όμως με περσινή εγκεκριμένη εθνική παραγωγή όση και πρόπερσι, οι αγρότες εισπράττουν τελική τιμή 230 δρχ/ κιλό, για την επιλέξιμη ποσότητα. Επίσης ενώ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν δύο τιμές στο βαμβάκι τελικά απεφάσισε να υπάρξουν μη επιλέξιμες ποσότητες που πληρώνονται μόνο με την εμπορική αξία των 70 δρχ/κιλό.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έλεγε ψέματα στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και έδωσε αλλοπρόσαλλα στοιχεία στην Ε.Ε για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν και για ποσότητες που παρήχθησαν. Επίσης επέρριψε αλλού την ευθύνη της "υπερπαραγωγής" συκοφαντώντας τους αγρότες, όταν την ευθύνη των ελέγχων και του θεσμικού πλαισίου τους έχουν οι διαλυμένοι ελεγκτικοί διοικητικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Γεωργίας.

    Στο κείμενο της επερώτησης σημειώνεται ότι διαψεύστηκαν οι δηλώσεις του υφυπουργού κ. Αργύρη ότι η χρονιά αυτή θα ξεκινούσε με καλές προοπτικές όσον αφορά το εισόδημα των παραγωγών συσπόρου βάμβακος και υπογραμμίζεται ότι εκδόθηκαν αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις προσδιορισμού των ορίων αποδόσεων.

    Με αφορμή τα παραπάνω επερωτάται ο Υπουργός Γεωργίας για τις καθυστερημένες ενέργειες και τις παραλείψεις τους ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τον καλούν να ζητήσει, έστω μία συγγνώμη, από τους 90.000 βαμβακοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους «για την ανεύθυνη πολιτική, τις κοροϊδίες του και τη ζημιά που τους προξένησε».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 November 2002 - 19:13:47 UTC