Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [02] ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 15 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΙΣΟΠΑΛΟ 1-1 ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 17η KOSMIMA
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΠΑΟΚ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
  • [08] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [10] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΕ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
  • [11] Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ
  • [12] ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BELA TARR ΣΤΟ 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΣΕΒΑΣΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ
  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ
  • [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
  • [18] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [20] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ
  • [21] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [23] ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (14:19 UTC+2)

    Το σχέδιο που θα καταθέσει σύντομα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τη λύση του κυπριακού θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ρήτρα που πιθανώς περιλαμβάνεται στο σχέδιο, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να γίνει δεκτό εξ ολοκλήρου, διαφορετικά θα αποσυρθεί.

    Σε δηλώσεις του σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στην υπογραφή της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους υπουργούς Νεότητας της Ευρώπης, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι θα ήταν ευχής έργο το σχέδιο Αναν για το κυπριακό να γίνει απευθείας δεκτό από τις δύο πλευρές, σε περίπτωση όμως που υπάρξουν ενστάσεις θα ακολουθηθεί η οδός των διαπραγματεύσεων.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος χαιρετίζουν την κατάθεση σχεδίου λύσης, μιας και ήταν επιδίωξη δεκαετιών, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές, μιας και η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να δει τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται.

    Με αφορμή την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε το ρόλο της συμφιλίωσης των λαών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

    [02] ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 15 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (14:48 UTC+2)

    Τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 15 υπουργοί Νεολαίας χωρών της Ευρώπης, κατά την ολοκλήρωση σήμερα των εργασιών της 6ης Συνόδου των υπουργών, αρμόδιων για θέματα Νεολαίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στους 35 συμμετέχοντες υπουργούς και εκπροσώπους κρατών της Ευρώπης και αναφέρθηκε στη γέννηση της Ιδέας στην Αρχαία Ελλάδα και στις σύγχρονες προσπάθειες, με πιο πρόσφατη την πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβίωσή της στις πέντε ηπείρους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά.

    Κάλεσε τους υπουργούς να στηρίξουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία όχι μόνο με την προσωπική τους αφοσίωση στην ιδέα, αλλά κυρίως μέσα από την προώθηση και διάδοσή της στις χώρες τους. "Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα νέας πνοής στο χώρο της διπλωματίας, του πολιτισμού και της διπλωματίας των πολιτών" τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το είδος των συγκρούσεων σήμερα απαιτεί όχι μόνο υψηλή διπλωματία, αλλά επίσης ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Οπως είπε, οι λαοί είναι εκείνοι που με τις πρωτοβουλίες τους, την ανάδειξη των αξιών, των συνεργασιών, των δικτύων επικοινωνίας και την κατανόηση της διαφορετικότητας συμβάλλουν στη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων, διαφορετικά οι πολιτικές πρωτοβουλίες από μόνες τους θα βρίσκονται πάντα μακριά από τη λύση. "Οταν υπάρχει βούληση τότε οι κοινωνίες προχωρούν στην συνεργασία, στην ανοχή πολιτισμών και η διαφορετικότητα γίνεται προνόμιο και δύναμη δημιουργικότητας" είπε χαρακτηριστικά.

    Στις προσπάθειες για τη διάδοση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι σημαντική η συμβολή και ο ρόλος των νέων.

    Η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Νεολαίας, Ελένη Κούρκουλα, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την υπογραφή της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους παριστάμενους υπουργούς, αφού όπως είπε είναι οι καλύτεροι φορείς για την προώθηση της ιδέας στον τόπο τους. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί προγράμματα για την διάδοσή της στα σχολεία και στηρίζει την ανταλλαγή Ελλήνων μαθητών που θέλουν να είναι πρεσβευτές της στα σχολεία του εξωτερικού.

    [03] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2002 (10:27 UTC+2)

    Στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών, Κυριάκου Καρούτσου, θα βρίσκεται το αργότερο εώς την Τρίτη, ο φάκελος της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη», καθώς οι εφέτες ανακριτές Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, Χάρης Μπίρμπος και Πάνος Πετρόπουλος, ολοκλήρωσαν το ανακριτικό τους έργο.

    Ο κ. Καρούτσος θα μελετήσει τη δικογραφία προκειμένου να καταθέσει την πρότασή του στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων για τη 17Ν σε δίκη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναμένεται να εκδοθεί πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

    Στο μεταξύ, σε απόχή από το συσσίτιο προχώρησαν από χθες οι αδελφοί Ξηροί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους. Ήδη από την Πέμπτη οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν στις γυναικείες φυλακές, ανακοίνωσαν με κείμενό τους προς τα ΜΜΕ την απόφασή τους να απόσχουν από το συσσίτιο, για τον ίδιο λόγο.

    [04] ΙΣΟΠΑΛΟ 1-1 ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής κατηγορίας.

    Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και έλεγχε το ρυθμό του. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι που για πρώτη φορά φέτος έπαιξαν με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, έδειχναν να μην ανησυχούν.

    Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 28' από τον Τζόρτζεβιτς. Η Ενωση αντέδρασε και ισοφάρισε στο 43' με τον Ντέμη Νικολαϊδη.

    Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι αντάμειψε τους 8000 οπαδούς των δύο ομάδων που αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και πήγαν στο γήπεδο.

    Καλή ήταν η διαιτησία του Νίκου Αγγελάκη του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Ανατολάκη, Ράιτ και Μπορμπόκη.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Ράιτ, Καψής, Κασάπης, Ζαγοράκης, Κατσουράνης (67` Σεντένο), Λάκης, Τσάρτας (63` Μπορμπόκης), Ιβιτς, Νικολαϊδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Ανατολάκης, Αντζας, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Ζε Ελίας (74` Ντρασένα), Ζέτερμπεργκ (74` Νινιάδης), Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι (81` Αλεξανδρής).      

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 17η KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Με αυξημένο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι, άρχισε χθες και συνεχίζεται έως τη Δευτέρα η 17η Διεθνής Εκθεση Κοσμήματος - Ωρολογίων - Πολύτιμων Λίθων - Μηχανημάτων - Εξοπλισμού KOSMIMA 2002 που διοργανώνει η HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Η φετινή KOSMIMA με αυξημένα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 καταλαμβάνοντας συνολικό εκθετήριο χώρο 4.460 τ.μ. έναντι 3.500 τ.μ. πέρυσι.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 163 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες έναντι 128 της περσινής διοργάνωσης, οι οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα και από οκτώ χώρες και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, την Τουρκία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ινδία, την Ιταλία και το Ισραήλ.

    Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι επανήλθε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εισαγωγέων Ωρολογίων με ομαδική συμμετοχή, ενώ ομαδικά συμμετέχει και ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Πειραιά γύρω Δήμων και Νήσων.

    Τα εκθέματα της KOSMIMA είναι: κοσμήματα, ωρολόγια, πολύτιμοι λίθοι, αργυρά και επάργυρα σκεύη, συσκευασία, διακόσμηση βιτρινών, μηχανήματα επεξεργασίας, εξοπλισμός και προγράμματα Η/Υ.

    H KOSMIMA απευθύνεται μόνο σε εμπορικούς επισκέπτες, εισαγωγείς και εμπορικούς αντιπροσώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Για δέκατη συνεχή χρονιά φέτος συμμετέχει στην KOSMIMA, η Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας του ΤΕΕ Ωραιοκάστρου του ΟΑΕΔ.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι αύριο Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει για την έναρξη του ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ. Και οι δύο ομάδες θέλουν πάση θυσία τη νίκη που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο του Μακεδονικού.

    Ο Ηρακλής θα στερηθεί των υπηρεσιών του Μπαχράμη που είναι τραυματίας και του Μουράτι που είναι τιμωρημένος.

    Στον ΠΑΟΚ, αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Παντελή Καφέ, ενώ μάλλον δεν θα αγωνιστεί ο Φουτσίνι.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για πρώτη φορά ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ, Τάσος Κατσαμπής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, φορώντας την φανέλα του Ηρακλή.

    Τα αποτελέσματα των ντέρμπι Ηρακλή-ΠΑΟΚ τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι:

    1998-1999 ΠΑΟΚ-Ηρακλής 2-1

    1998-1999 Ηρακλής-ΠΑΟΚ 1-0

    1999-2000 Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-1

    1999-2000 ΠΑΟΚ-Ηρακλής 4-0

    2000-2001 ΠΑΟΚ-Ηρακλής 4-2

    2000-2001 Ηρακλής-ΠΑΟΚ 1-1

    2001-2002 Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-1

    2001-2002 ΠΑΟΚ-Ηρακλής 3-0

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ είναι χώρος συνάντησης λαών και ιδεών, μήτρα νέων κοινωνικών κινημάτων και αγώνων για μια άλλη Ευρώπη, δήλωσε από τη Φλωρεντία όπου συμμετείχε στη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Πολίτες από όλες τις χώρες εναντιώνονται στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Διεκδικούν τη δημοκρατία των ενεργών πολιτών και των αξιόπιστων θεσμών. Προβάλλουν διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής για τις κοινωνίες της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Λένε όχι στον πόλεμο και υπερασπίζονται τους δρόμους της ειρήνης που είναι οι δρόμοι της ζωής", υπογράμμισε.

    "Εδώ στη Φλωρεντία με τη σημερινή, ολοζώντανη και αγωνιστική πορεία εκφράζεται ένα νέο κίνημα παγκόσμιας συνείδησης και δράσης για έναν κόσμο διαφορετικό από το σημερινό, που είναι εφικτός και είναι στο χέρι των πολιτών να τον διεκδικήσουν", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [08] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Φλωρεντία, 9 Νοεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησαν δυναμική εμφάνιση στη Φλωρεντία διαδηλώνοντας στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ την αντίθεσή τους σε επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Οι διαδηλωτές ανεμίζοντας σημαίες και πανό πλημμύρισαν τους δρόμους της Φλωρεντίας σε μια ειρηνική πορεία φώναξαν αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αφοπλισμό του Ιράκ.

    Από την κεφαλή μέχρι το τέλος της πορείας οι διαδηλωτές κάλυπταν μία διαδρομή επτά χιλιομέτρων. Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 450.000 διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους. Περίπου 7.000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή για την τήρηση της τάξης, αλλά η παρουσία τους ήταν διακριτική σε απόσταση από την πορεία.

    Εκτιμάται ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της διαδήλωσης που είχε οργανωθεί τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας (G8), στην οποία είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

    Η σημερινή πορεία στη Φλωρεντία αποτέλεσε την κορύφωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το οποίο συγκεντρώνει ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης από ολόκληρη την ήπειρο για τέσσερις ημέρες συζητήσεων και συναυλιών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα όπως οι συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, αλλά κυρίως το ζήτημα του Ιράκ.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Φραγκφούρτη, 9 Νοεμβρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., στην προβολή της Ολυμπιάδας του 2004 και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και σε θέματα της ομογένειας με έμφαση στο ρόλο του ΣΑΕ , εστίασε την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΑΕ Ευρώπης ο υφ. Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    "Σε λίγες ημέρες θα χαρούμε την πιο μεγάλη εθνική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και δεν υπάρχει καμία αιτία να εξαιρεθεί η Κύπρος από το πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης και επισήμανε την προσφορά και της ομογένειας στην προώθηση αυτής της υπόθεσης για την οποία συνεργάζονται στενά από την εισβολή του Αττίλα όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις προβολής του Κυπριακού πολιτισμού στις 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλες, στο Λονδίνο στις 1 Δεκεμβρίου και στη Κοπεγχάγη στις 3 Δεκεμβρίου 2002.

    Για την Ολυμπιάδα του 2004 και την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας επισήμανε ότι αποτελεί κοινό στόχο η προβολή των αξιών του Ολυμπισμού. "Είναι η καλύτερη ευκαιρία να προβάλλουμε τη σύγχρονη Ελλάδα, που δημιούργησαν όλοι οι Έλληνες. Δουλεύουμε όλοι μαζί δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτή την υπόθεση" τόνισε ο κ. Μαγκριώτης σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα περιφερειακά συνέδρια του ΣΑΕ.

    Για την ομογένεια της Ευρώπης επισήμανε ότι είναι ένα πολύ ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού με συγκροτημένες οργανωτικές δομές.

    Απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων για το ρόλο του ΣΑΕ τόνισε ότι ο ρόλος του σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικός, ούτε έρχεται να συνθλίψει τις παραδοσιακές ομογενειακές οργανώσεις που έχουν μεγάλη προσφορά και έχουν να δώσουν πολλά και στο μέλλον, αλλά να συνεργαστεί μαζί τους διατηρώντας πάντα τους διακριτούς ρόλους.

    Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για την αναγκαιότητα να γίνει το ΣΑΕ ποιο αντιπροσωπευτικό και είπε ότι όλοι έχουν λόγο και μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτό. Τόνισε δε ότι το ΣΑΕ έρχεται να ενισχύσει τις όποιες πρωτοβουλίες των ομογενειακών οργανώσεων και όχι να τις καπελώσει και ότι το ΥΠΕΞ - ΓΓΑΕ θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια εδραίωσης μιας ισχυρής ομογένειας.

    Για τα θεσμικά δίκτυα τόνισε ότι απαντούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής για αυτό και χρήζουν μεγαλύτερης προβολής.

    Για τα ειδικά οξυμένα προβλήματα των ομογενών στη Μαύρη Θάλασσα εξήρε το έργο του ΣΑΕ και του Προέδρου του Ανδρέα Αθενς, το οποίο το ΥΠΕΞ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ενισχύσει και να εμπλουτίσει σε 3 βασικούς τομείς: Υγεία Πρόνοια, Εκπαίδευση Πολιτισμός, Οικονομία Εμπόριο.

    Σε ότι αφορά το ειδικό δελτίο ταυτότητας ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη των προξένων στις χώρες της ΚΑΚ για να προωθηθούν άμεσα λύσεις.

    Δ.Ρ.

    [10] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΕ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Φραγκφούρτη, 9 Νοεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των ομογενών για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ και την παράλληλη ενεργοποίησή τους έτσι ώστε να μεταφέρονται οι απόψεις τους για αυτές στο ΣΑΕ, εστίασε την ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, υπεύθυνος για τον τομέα ενημέρωσης και προβολής του ΣΑΕ, στο περιφερειακό συνέδριο ΣΑΕ Ευρώπης.

    Όπως τόνισε ο κ. Ταμβάκης για να γίνει αυτό καθημερινή πρακτική είναι αρχικά κρίσιμο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα συμβάλουν στην επικοινωνία του ΣΑΕ με όσο το δυνατόν ευρύτερο "τόξο" των αποδήμων.

    "Η στρατηγική που ακολούθησα επικεντρώθηκε σε δυο εξίσου κρίσιμους τομείς: την οργανωμένη και συντονισμένη ενεργοποίηση της ενημέρωσης από το ίδιο το ΣΑΕ και τη διεύρυνση συνεργασιών με ΜΜΕ για την ευρύτερη προβολή μας", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβάκης. Οι αξιόλογες περιφερειακές προσπάθειες αποτελούν πράγματι μια βάση. Το ΣΑΕ άλλωστε σχεδιάζει παγκόσμια, αποδίδει όμως τοπικά. Στην ενημέρωση το αντίθετο μάλλον είναι χρησιμότερο. Δράση τοπική και προβολή παγκόσμια σε όλες τις περιοχές όπου ζει ελληνισμός".

    Αμεση προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη των υπηρεσιών και κυρίως η ταχύτερη ενημέρωση των ιστοσελίδων του ΣΑΕ και αμφίδρομη σχέση με τους επισκέπτες τους.

    Δ.Ρ.

    [11] Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Φραγκφούρτη, 9 Νοεμβρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Στη Φραγκφούρτη συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, παράλληλα με το συνέδριο της περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης. Πρόεδρος του δικτύου είναι ο επί 26 χρόνια δήμαρχος της Γαλλικής πόλης Γκαρόν Γιάννης Γιαννικόπουλος.

    Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του δικτύου, που σήμερα αριθμεί περίπου 150 αιρετούς ομογενείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του καταλόγου των μελών του δικτύου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τις διπλωματικές μας αρχές σε ευρωπαϊκές χώρες. Προς ενημέρωση των μελών εκδόθηκε η δεύτερη ηλεκτρονική έκδοση η οποία στάλθηκε σε όλα τα μέλη, σε 16 Ελληνικές Κοινότητες και Ομοσπονδίες της Ευρώπης, στην ΚΕΔΚΕ, σε 44 ΤΕΔΚ της Ελλάδας, στους δήμους-πρωτεύουσες Νομών της Ελλάδας και σε όλους τους δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.

    Στην 3η συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης αναμένεται να εγκρίνει ψηφίσματα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Δ.Ρ.

    [12] ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Για τις 25 Νοεμβρίου ανέβαλαν τελικά οι βενζινοπώλες την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα απεργιακή τους κινητοποίηση.

    Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας αποδέχθηκε την πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου να προσέλθει σε διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να συγκαλέσει σύσκεψη έχει ως στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης δεδομένης και της αυξημένης ανάγκης του καταναλωτικού κοινού σε πετρέλαιο εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού.

    Ωστόσο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο κλάδος θα βρεθεί αυτόματα σε απεργιακή κινητοποίηση.

    [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BELA TARR ΣΤΟ 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:36 UTC+2)

    Ο Oύγγρος δημιουργός της έβδομης τέχνης, Bela Tarr, παραχώρησε σήμερα, Συνέντευξη Tύπου, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Προλογίζοντας τον σκηνοθέτη, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μισέλ Δημόπουλος επισήμανε ότι ο Bela Τarr, του οποίου ταινία δεν έχει παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι ένας σκηνοθέτης, ο οποίος δούλευε αρχικά επί 20 χρόνια εν μέσω του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία.

    "Μετά, στα τελευταία του έργα, άλλαξε την αισθητική του κατεύθυνση. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού και σε αφιερώματα. Μάλιστα, η τελευταία

    ταινία του έχει παιχτεί στις Κάννες και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές. Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι κάποιος άγνωστος, αλλά εδώ, στην Ελλάδα, δεν έτυχε να προβληθεί το έργο του".

    Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Ούγγρος σκηνοθέτης είχε τονίσει ότι όταν ξεκίνησε να κάνει σινεμά, ήθελε να αλλάξει τον κόσμο... Σήμερα; "Οταν, 22 χρονών, ξεκίνησα να κάνω ταινίες, έβλεπα ότι οι προϋπάρχουσες δεν ήταν αληθινές. Κακοί ηθοποιοί, ψεύτικα λόγια, πολλή διακόσμηση και φώτα... Στα 22 μου αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω ζωντανά έργα, ταινίες οι οποίες θα μιλούν για αληθινούς ανθρώπους, ταινίες ασπρόμαυρες, με χειροκίνητη κάμερα. Δεν χτύπησα την πόρτα, αλλά εισχώρησα, μπήκα με δύναμη και την έριξα. Αυτό ισχύει και σήμερα. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο με ταινίες. Θα είμαι ευχαριστημένος αν αλλάξω τη γλώσσα του σινεμά".

    [14] ΣΕΒΑΣΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:31 UTC+2)

    Τα περιθώρια έχουν στενέψει και τα ψέματα φαίνεται πως τελειώνουν για τον στίβο της Θεσσαλονίκης Το τέλος του Νοέμβρη θα αποτελέσει καθοριστική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των έργων στις αθλητικές υποδομές. Και αυτό γιατί υπάρχει η εκ νέου δέσμευση της Πολιτείας ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Η χθεσινή περιήγηση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να δει την εξέλιξη και την πορεία των έργων στο γήπεδο της Νεάπολης, καθώς και αυτών στο γήπεδο των Αμπελοκήπων.

    «Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι για να έχω μια εικόνα των έργων μετά την επίσκεψη του κ. Λιάνη στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα εφόσον ολοκληρωθούν θα βάλουν σε ένα καλύτερο δρόμο τα προπονητικά δρώμενα της πόλης», τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σεβαστής και συνέχισε: «Μετά από την συγκεκριμένη περιοδεία μου θα μπορέσω ενημερώσω με τον καλύτερο τρόπο την πολιτεία και την αθλητική ηγεσία. Ωστόσο ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Πιστεύω ότι αυτή την φορά θα είναι αλήθεια και θα λυθούν τα προβλήματα».

    Ο κ. Σεβαστής αναφέρθηκε και στους λόγους εξαιτίας των οποίων καθυστέρησαν τα έργα: «Σημαντικοί παράμετροι είναι και οι ανάδοχοι και οι αρμόδιοι δήμοι. Οι εκλογές δεν ήταν και η καταλληλότερη συγκυρία για να υπάρξει η επίβλεψη των έργων από τις δημοτικές αρχές. Αυτός ήταν ένας παράγοντας που έφερε πίσω τα έργα. Το ταρτάν των Αμπελοκήπων θα είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα αν δεν έβρεχε».

    Οσο για τις επόμενες κινήσεις του; «Παράλληλα θα έχουμε επαφή και ενημέρωση με όλους τους προπονητές ώστε να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε κάποια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στίβος της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Σεβαστής.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής επισήμανε: «Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΟΑΚΑ είναι επειδή το τελευταίο είναι ένα απέραντο εργοτάξιο εν όψει των εργασιών που γίνονται για το 2004. Τα προβλήματα όμως δεν εστιάζονται μόνο στο ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως στην καθυστέρηση των εργασιών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Αν είχαν τελειώσει τα έργα μέσα στο Σεπτέμβριο θα είχαμε μετακινήσει την μεγάλη μάζα των αθλητών μας και δεν θα υπήρχαν σήμερα προβλήματα. Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα υπάρξει μετακόμιση μιας μερίδας αθλητών και πλήρως το αθλητικό κέντρο θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου».

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:26 UTC+2)

    Στη Δανία συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας χάντμπολ γυναικών, ενόψει των διεθνών της υποχρεώσεων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ευρωπαϊκή χώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδωσε τρία παιχνίδια, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες.

    Η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Βίμποργκ και την Χόλστενμπρο, από τις οποίες ηττήθηκε με 5-10 και 9-11 αντίστοιχα, και τη Σιντάλ, από την οποία έχασε με 22-29. «Πιέσαμε τόσο πολύ τα κορίτσια. Όμως δεν τα κατάφεραν», παραδέχθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σβέιν Ολσεν. «Στο εξής θα πρέπει να δουλέψουμε στη φυσική κατάσταση, ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που παρουσιάστηκαν», συμπλήρωσε.

    [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΕΪ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία θα συνδιοργανώσουν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών του 2005. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας βόλεϊ στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Ο τελικός της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί στο παλαί ντε σπορ της Ρώμης, χωρητικότητας 15.000 θεατών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε δύο χώρες.

    [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:16 UTC+2)

    "Οι ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές, που έλαβαν κοσμογονικές διαστάσεις στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, οδήγησαν από τη μία στη μονοκρατορία ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού και πολιτικού προτύπου και από την άλλη στην αναζωπύρωση παλαιών εστιών σύγκρουσης, είτε στο εσωτερικό των κοινωνιών είτε μεταξύ των κρατών.

    Ζούμε σε μια εποχή κάθετων και βίαιων διαιρέσεων και συγκρούσεων. Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης και από την άλλη οι "παρίες" του πλανήτη, που όλο και πιο συχνά επιλέγουν την απελπισμένη επίθεση εναντίον των ισχυρών"

    Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην ομιλία του, σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Κακλαμάνης μετέβη στο κτίριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, όπου εγκαινίασε την Εκθεση επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Νωρίτερα το απόγευμα, είχε συνάντηση με τους "έφηβους βουλευτές" του Νομού Ηρακλείου.

    "Μέσα σ' αυτό το κλίμα μιας βίαιης, μεταβατικής περιόδου", τόνισε στην ομιλία του προς τους καθηγητές, τους φοιτητές και το λοιπό προσωπικό του Πανεπιστημίου ο Πρόεδρος της Βουλής, "η μόνη ασφαλής άμυνα του ανθρώπου απέναντι στην επίθεση της βαρβαρότητας - όποια μορφή κι αν έχει αυτή η επίθεση- είναι η επάνοδος στην αφετηρία της προόδου, δηλαδή στη σύζευξη της γνώσης με το ήθος".

    "Η γνώση και το ήθος", πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης "αποτελούν το απαραίτητο μείγμα από το οποίο παράγεται το υλικό της προόδου. Η γνώση χωρίς το ήθος οδηγεί τον άνθρωπο σε επικίνδυνες ατραπούς. Τον καθιστά αυθάδη, τον οδηγεί στην ύβρη, με την έννοια που έδιναν στη λέξη οι αρχαίοι Ελληνες. Το ήθος χωρίς τη στήριξη της γνώσης κάνει τον άνθρωπο ατελή, παρορμητικό, αναποτελεσματικό. Η συνύπαρξη των δύο δημιουργεί τον άνθρωπο εκείνο που προσεγγίζει την τελειότητα. Κι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ικανός να γίνει δημιουργός, να γίνει εργάτης της προόδου".

    Ο κ. Κακλαμάνης, αφού σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο της Μεγαλονήσου βρίσκεται στην πρωτοπορία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλου του κόσμου, επισήμανε ότι "το πνευματικό αυτό ίδρυμα, που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και τη μεταπολιτευτική πορεία της ελληνικής διανόησης και του πολιτικού μας πολιτισμού, αποδεικνύει περίτρανα ότι η σύγχρονη Ελλάδα, με οδηγό τις πιο φωτισμένες κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο θέλει, αλλά και μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια ακμαία, συνεκτική, ασφαλή, αλληλέγγυα, δίκαιη και βέβαιη για τον εαυτό της κοινωνία. Μια κοινωνία που ανάγει τη γνώση σε πολιτισμικό αγαθό για όλους τους πολίτες, συναρτώντας την με την ελευθερία και την υπευθυνότητα του πολίτη".

    [18] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:09 UTC+2)

    Της Όλγας Ορφανίδου

    Εγκαινιάζεται απόψε στην Αλεξανδρούπολη η έκθεση χειροτεχνημάτων του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας.

    Το Οικοτεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού, που ξεκίνησε το 1953 από το χωριό Λέχοβο της Καστοριάς, έχει σκοπό την οικονομική και κοινωνική στήριξη ανειδίκευτων και οικονομικά ασθενών γυναικών της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης στο χώρο της ταπητουργίας-κιλιμοποιίας και του κεντήματος.

    Σήμερα σύμφωνα με τον Οργανισμό απασχολούνται περίπου 620 γυναίκες στις 55 σχολές ταπητουργίας της Οικοτεχνίας, ενώ άλλες 950 γυναίκες ασχολούνται στα σπίτια τους με το κέντημα.

    Η έκθεση θα λειτουργήσει στην αίθουσα Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 16 Νοεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από 9 πμ έως 1 μμ και από 5-8 μμ.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2002 (18:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά πως πολύ πιθανόν την προσεχή Δευτέρα να υποβληθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δει προσχέδια του σχεδίου των ΗΕ, αλλά με βάση πληροφορίες που συνέλεξε έχει προβεί σε όλες τις προληπτικές ενέργειες αναφορικά με στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα προτιμούσε το σχέδιο λύσης να κατατεθεί μετά την εκπνοή της θητείας του δεν έχει να κάνει με διεργασίες του εσωτερικού μετώπου, αλλά υπογραμμίζει αυτό που έχει κατά νου ο Πρόεδρος, ότι δηλαδή αποκλειστική του σκέψη είναι πώς να προασπίσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα του κυπριακού λαού.

    Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως τώρα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τη στήριξη και τη συμπαράσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Απεβίωσε χθες το πρωί στην Αθήνα σε ηλικία 95 ετών η Γεωργία Τρακατέλλη, μητέρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημήτριου και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β' έγινε από τον Ιερό Ναό Νέας Παναγίτσας Θεσσαλονίκης σήμερα το μεσημέρι και η ταφή στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

    Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος που έφθασε στη Θεσσαλονίκη νωρίς το μεσημέρι, ο αδελφός του Αντώνης Τρακατέλλης, οι Μητροπολίτες Ευρίπου, Κιλκισίου, ο Επίσκοπος Τρωάδος, Σάββας, πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής και Σωτήρης Κούβελας, οι αντιπρυτάνεις του Α.Π.Θ. Γιάννης Αντωνόπουλος και Ολυμπία Γκίμπα- Τζιαμπίρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης "Οι Αγιοι Πάντες" Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και πολλοί άλλοι επίσημοι.

    [21] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2002 (17:35 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν θα υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το μήνυμα που εξήγαγε από τις επαφές του στις Βρυξέλλες με αρχηγούς κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αξιωματούχους της Ε.Ε., είναι ότι δεν εγείρεται θέμα αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. από ενδεχόμενη υποβολή σχεδίου λύσης και ότι δεν τίθεται θέμα η κυπριακή πλευρά να βρεθεί ενώπιον διλήμματος υπό τη μορφή ''δεχθείτε το σχέδιο ή απορρίψτε το''.

    ''Κανένας, μα κανένας από αυτούς που συνάντησα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ''ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα άφησε να υπονοηθεί ότι βρίσκεται τέτοιο δίλημμα ενώπιον του κυπριακού λαού''. Πρόσθεσε δε ότι οι περισσότεροι από τους συνομιλητές του επικαλούνταν την απόφαση του Ελσίνκι, η οποία, όπως είπε, ''έχει αποσυνδέσει πλήρως το θέμα της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2002 (17:01 UTC+2)

    Κύπρος και Ελλάδα τους επόμενους μήνες πρόκειται να υπογράψουν ναυτιλιακή συμφωνία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Ανωμερίτης μιλούσε μετά από σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας υπό τους υπουργούς, Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας και Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες, οι θέσεις και οι σχεδιασμοί της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. στον τομέα της ναυτιλίας.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η αντίληψη που επικρατούσε πως η κυπριακή σημαία είναι σημαία ευκαιρίας, έχει αλλάξει και τόνισε ότι το κυπριακό νηολόγιο θα είναι το πρώτο ανοικτό νηολόγιο στους κόλπους της Ε.Ε.

    Στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, είπε ο κ. Ανωμερίτης, ''κυριαρχούν τα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών με τους διεθνείς οργανισμούς και τα θέματα συνεργασίας στα ευρωπαϊκά όργανα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [23] ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2002 (16:59 UTC+2)

    Η επίσκεψη στα κατεχόμενα του νικητή των τουρκικών εκλογών, αρχηγού του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Εντογάν, δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του κόμματος.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Ο αξιωματούχος του κόμματος, που δεν κατονομάζεται, είπε ότι η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει αναβάλει την επιστροφή του στα κατεχόμενα για μερικές μέρες λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 November 2002 - 19:13:39 UTC