Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΑ Ο Δ. ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ
  • [04] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [05] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΘΜΩΝ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [07] ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΡ.
  • [08] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΡΙΤΤΑ ΑΥΡΙΟ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [09] ΑΝΑΦΟΡΑ ΛΙΑΝΗ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [10] ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ
  • [11] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • [12] Η "ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ
  • [13] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [14] ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [15] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [16] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
  • [17] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ 15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [18] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ
  • [19] ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ
  • [20] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ-ΑΔΕΔΥ
  • [21] ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΣΤΙΣ 11 NOEMBΡIOY Η ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
  • [22] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [23] TA ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 2 Νοεμβρίου 2002 (11:23 UTC+2)

    Μια από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της αναμένεται να ζήσει αύριο η Τουρκία καθώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δύο μόνο κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το πλαφόν του 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος. Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται πλήγμα για τον πλουραλισμό καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εκπροσωπηθούν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να φτάσει ή να ξεπεράσει το 50%.

    Τα αποτελέσματα των σφυγμετρήσεων δίνουν προβάδισμα στο ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , το οποίο όμως έχει οδηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα της απαγόρευσης της λειτουργίας του. Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενώ ουσιαστική είναι μείωση των ποσοστών των παραδοσιακών κομμάτων τα οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 10%.Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης χαρακτηρίζεται ως καθοριστικό για το μέλλον της γειτονικής χώρας , για την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά και τη γενικότερη στάθμιση των συμφερόντων περιφερειακής αναβάθμισης της, που προωθεί η Άγκυρα.

    Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ζαμάν" τις αυριανές εκλογές θα παρακολουθήσουν 260 ξένοι δημοσιογράφοι ενώ η Τουρκία έχει δώσει την άδεια να τις παρακολουθήσουν παρατηρητές από δημοκρατικά ιδρύματα και από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο Συμβούλιο της Ευρώπης , εκπρόσωποι του οποίου θα παρακολουθήσουν ανεπίσημα τις εκλογές.

    Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές, όμως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου , θα σχηματιστεί το νωρίτερο στις 4 και το αργότερο στις 25 Δεκεμβρίου οπότε και θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Χουρριέτ" η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο είναι ένας παράγων που θα επηρεάσει την ταχύτητα του σχηματισμού κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά την εξέταση των ενστάσεων. Για παράδειγμα στις τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Απριλίου 1999 είχαν ανακοινωθεί μετά από οκτώ ημέρες. Πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση των εκλογών συνεδριάζει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση. Υπό την προεδρία του αρχαιότερου μέλους γίνεται η ορκωμοσία των βουλευτών ενώ ακολουθεί μία περίοδος πέντε ημερών για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    [02] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 2 Νοεμβρίου 2002 (11:13 UTC+2)

    Με χαιρετισμούς και ομιλίες συνέδρων, συνεχίστηκαν από το πρωί του Σαββάτου στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Άλμπερτον, οι εργασίες του 6ου περιφερειακού συνεδρίου του ΣΑΕ Ασίας & Αφρικής.

    Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης

    αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την οργάνωση του ελληνισμού στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ ο κ. Ιάκωβος Οικονομάκης μετέφερε τον χαιρετισμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Ακολούθησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής

    Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Στέλιου Ματζαπετάκη (ΠΑΣΟΚ) και Παρθένας

    Φουντουκίδου (ΝΔ).

    Το μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας, που επικρατεί στην Διακομματική

    Επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, μετέφεραν στο συνέδριο τα δύο μέλη της που παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Ματζαπετάκης και η βουλευτής της Ν.Δ. Παρθένα Φουντουκίδου.

    Υπενθυμίζοντας ότι το συνέδριο διεξάγεται τρεις ημέρες μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Ματζαπετάκης πρόσθεσε ότι η πατρίδα μας άντεξε σε εκείνη την επίθεση, αν και μικρή χώρα, γιατί ο λαός της, όπως και σήμερα οι απόδημοι Έλληνες, είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι και δεν τους χωρίζουν κομματικές διαφορές.

    «Η Ελλάδα μας, τα κατάφερε σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, γιατί σε παρόμοιες δοκιμασίες αποδεικνύει ότι δεν είναι μικρή χώρα. Είναι μεγάλη, γιατί ο λαός της είναι προικισμένος με πίστη, με αξιοπρέπεια, με πείσμα και πολιτικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες αιώνων», είπε. Τονίζοντας στο τέλος ότι είναι ελπιδοφόρο το ότι το ελληνικό κράτος, έστω

    καθυστερημένα, συμβάλει στην ενότητα και το συντονισμό δράσης των απόδημων. «Η πατρίδα σας νοιάζεται και σας έχει στο νου και την καρδιά της. Ο ελληνισμός του εξωτερικού μας ενώνει γιαυτό και εκτός Ελλάδος δεν μιλάμε σαν κόμματα», κατέληξε.

    Ο κ. Ματζαπετάκης επισήμανε την ανάγκη να γίνει καταγραφή των αποδήμων ελλήνων, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή γνωστό το πόσοι είναι και που αυτοί βρίσκονται. Παρατηρώντας ότι δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι τεράστιες δυνατότητες του ελληνισμού.

    Η βουλευτής κ. Παρθένα Φουντουκίδου, εξέφρασε σους συνέδρους και όλους τους απόδημους Έλληνες ένα «μεγάλο ευχαριστώ» από τα βάθη της καρδιάς της γιαυτή τη συγκλονιστική, όπως την αποκάλεσε, μαρτυρία ενότητας και συνοχής, που αντέχει στις αποστάσεις, στο χρόνο. Με μία επιμονή που σπάνια συναντάται στην παγκόσμια ιστορία.

    «Υπάρχουν πάντοτε άξιοι φορείς που εκπροσωπούν επάξια τον απόδημο ελληνισμό και μεταλαμπαδεύουν τις μεγάλες του αξίες. Κι εσείς, είστε η ψυχή της Ελλάδος και δείχνετε μία διαχρονικότητα και ένα πείσμα στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

    Είμαστε όλοι μαζί εδώ ενωμένοι, χωρίς να μας χωρίζει τίποτα», πρόσθεσε η κ. Φουντουκίδου. Απονέμοντας ιδιαίτερη τιμή στην ελληνίδα της διασποράς. Καθώς, όπως εύστοχα παρατήρησε: «Η φλόγα της Ελλάδος στο εξωτερικό, μεγαλώνει χάρη στην ελληνίδα μάνα, που μεταφέρει τα ιδεώδη του ελληνισμού στην ταραγμένη εποχή μας».

    Η κ. Φουντουκίδου, επισήμανε την ανάγκη να είναι πιο συντονισμένη και συστηματική η προσπάθεια που γίνεται για την συσπείρωση του απανταχού της γης απόδημου ελληνισμού, αλλά και καλύτερη ροή πληροφόρησης προς τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, όπως επίσης και καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεών του ΣΑΕ. «Δεν μου αρέσει που πηγαίνουμε από το ένα συνέδριο στο άλλο, έχοντας τα ίδια θέματα στην

    ατζέντα μας», είπε η κ. Φουντουκίδου, παρατηρώντας ότι οι καιροί άλλαξαν, μπαίνουν νέες προτεραιότητες, νέες απαιτήσεις.

    Τέλος η κ. Φουντουκίδου στάθηκε ιδιαίτερα στα στρατολογικά θέματα των αποδήμων, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η θητεία για τους ομογενείς νέους που έρχονται στην πατρίδα για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, καθώς επίσης να υπάρχει ενημέρωση για τα ασφαλιστικά των αποδήμων.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΑ Ο Δ. ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (13:26 UTC+2)

    της Νικόλ Καζαντζίδου

    Αισιόδοξος για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας ακόμη κι αν δεν βρεθούν επενδυτές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της εταιρίας Διονύσης Καλόφωνος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και τόνισε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δίνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα.

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Aegean Airlines, ο κ. Καλόφωνος δήλωσε ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης είναι ανοιχτή σε επιχειρηματίες.

    «Αν υπάρχει κάποια αεροπορική εταιρία που πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να συμβάλει μπορεί να το κάνει. Από εκεί και πέρα, μένει να εξετάσουμε την αξία, το βάθος και τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΑ και πρόσθεσε: «Πίσω από όσα γράφονται και λέγονται, η ουσία είναι ότι αυτή η εταιρία έχει μια δυναμική και μπορεί να οδηγήσει σε κερδοφόρα δραστηριότητα».

    Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί επενδυτές ο κ. Καλόφωνος εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά επεσήμανε ότι ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δε συμβεί «η Ολυμπιακή θα βρει το ένα δρόμο μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της αναβάθμισής της».

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τόσο τα υπουργεία όσο και η διοίκηση της ΟΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, κάτι που για να επιτευχθεί χρειάζονται καλά οικονομικά αποτελέσματα και σωστή διαχείριση.

    «Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι προϊόν των ενεργειών και της προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, όπως η μείωση των δαπανών και του κόστους λειτουργίας και η αύξηση των εσόδων μέσα από σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ και πωλήσεων. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δικαιώνουν τους ανθρώπους της Ολυμπιακής», δήλωσε ο κ. Καλόφωνος.

    Μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναβάθμιση εντάσσεται, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΑ και η διακοπή των δρομολογίων προς την Αυστραλία. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των Ελλήνων ομογενών που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ο κ. Καλόφωνος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια γραμμή που παράγει ελλείμματα και δεν είναι βιώσιμη. «Η απόσταση είναι μεγάλη και για λόγους ασφαλείας, χρειάζεται αλλαγή του πληρώματος τέσσερις φορές, που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 60 άτομα για μία πτήση ενώ κανονικά είναι 15», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΑ. Οι εταιρίες που έχουν έδρα την περιοχή μοιράζουν το κόστος σε δύο διαφορετικές πτήσεις, σε δύο διαφορετικά αεροπλάνα», συμπληρώνει ο κ. Καλόφωνος, ο οποίος έκλεισε με την ευχή να είναι εκείνος που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τη γραμμή στο μέλλον.

    [04] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Χαλκίδα, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης, Ραφαέλ Μαρτινέτι έδωσε μια ευχάριστη είδηση στους ανθρώπους της ΕΟΦΠ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του 15ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης Γυναικών που διεξάγεται στη Χαλκίδα.

    Σε επικοινωνία που είχε, όπως είπε, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ πληροφορήθηκε ότι η ελληνορωμαϊκή πάλη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η είδηση ικανοποίησε τους φίλους του αθλήματος που χειροκρότησαν έντονα τον κ. Μαρτινέτι. "Είναι μια από τις πλέον ευχάριστες ειδήσεις", τόνισε ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης των αγώνων.

    [05] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΘΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ηρακλή εν όψει του παιχνιδιού με το Αιγάλεω στην Αθήνα. Η κρισιμότητά του κάνει τον Σέρβο τεχνικό του Γηραιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κρατάει χαμηλούς τόνους. Αλλωστε ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι ίσως... καταστροφικό για τον ίδιο, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα σταθεί αφορμή για την απόλυσή του.

    "Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια απώλειας βαθμών", αναφέρει ο προπονητής του Ηρακλή κ. Γιοβάνοβιτς, ο οποίος θα στερηθεί σε αυτό το παιχνίδι τις υπηρεσίες του Παναγιώτη Μπαχράμη.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 74ου συνέδριο της FIG που διεξήχθη στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μπρούνο Γκράντι μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την φιλοξενία της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο άθλημα τόνισε: "Κάναμε ένα βήμα για να γίνει το άθλημά μας πιο μοντέρνο. Ισως θα ήθελα να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Πάμε αργά, αλλά σταθερά".

    Οι αποφάσεις που βγήκαν από το συνέδριο συνοψίζονται στα εξής σημεία:

    1. Οι Ομοσπονδίες της Μάλτας και του Μακάο προστέθηκαν ως συνδεδεμένα μέλη.

    2. Οι Ομοσπονδίες των Μπουρουντί, Κατάρ και Τζαμάικα προστέθηκαν ως νέα μέλη και πλέον η FIG αριθμεί 127.

    3. Το 75ο συνέδριο θα γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας το 2004.

    4. Η γενική συνέλευση θα συνεχίσει να εκλέγει τα μέλη των τεχνικών επιτροπών.

    5. Η κυρία Ελεν Λάνγκσλεϊ, φωτογράφος της FIG για 18 χρόνια, πήρε τιμητική διάκριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

    6. Το νέο ίδρυμα της FIG έδωσε σημαντική βοήθεια στον Κολομβιανό γυμναστή Μοντόγια, ο οποίος τραυματίστηκε σε αγώνες γυμναστικής κι έμεινα παράλυτος.

    7. Ο πρόεδρος Γκράντι ενημέρωσε τη συνέλευση ότι ο γιός της πρωταθλήτριας Οξάνα Τσουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν) υποφέρει από λευχαιμία και ζήτησε από όλα τα μέλη να δείξουν την ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους προσφέροντας βοήθεια.

    8. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ακροβατικής Γυμναστικής του 2004 θα γίνει στο Παρίσι.

    [07] ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΡ. ΚΑΤΑΝΕΤΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε σήμερα από το πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη ο νέος προπονητής της ομάδας, Σρέτσκο Κάτανετς.

    "Να ευχαριστήσω τον κ. Κόκκαλη για την ευκαιρία που μου έδωσε να γίνω προπονητής του Ολυμπιακού. Είναι μεγάλη τιμή για μένα", τόνισε ο κ. Κάτανετς και συνέχισε: "Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τον Ολυμπιακό και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται. Χρειάζεται απλά μια μικρή πίστωση χρόνου για να τον στήσω έτσι όπως τον θέλω, αλλά και για τους παίκτες που θα χρησιμοποιώ".

    Οσο για την χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί για να ''μονταριστεί'' η ομάδα, ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, επισήμανε: "Δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσο διάστημα θα χρειαστεί. Εχουμε μπροστά μας δύσκολους αγώνες, στους οποίους πρέπει να νικήσουμε. Μίλησα για όλα τα προβλήματα με τον κ. Κόκκαλη. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να πετύχουμε τους στόχους μας".

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, επεσήμανε: "Είναι ένας προπονητής που νομίζω ότι θα βοηθήσει την ομάδα να φτάσει ψηλά. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Επέλεξα τον κ. Κάτανετς γιατί είναι άνθρωπος που έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Εχει αγωνιστεί σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και συνεργαστεί με σπουδαίους τεχνικούς όπως ο Μπόσκοφ και ο Έρισκσον. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κόλλια γιατί ανέλαβε την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή".

    [08] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΡΙΤΤΑ ΑΥΡΙΟ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Ξάνθη, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της η Ξάνθη εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Αρη. Ο τεχνικός της ακριτικής ομάδας Νίκος Καραγεωργίου μετά την πρωϊνή προπόνηση, απέκλεισε τον Σάκη Πρίττα, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο δικέφαλο.

    Ετοιμοπόλεμοι για το αυριανό παιχνίδι στο Χαριλάου είναι οι: Μπα, Βάλλας, Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Ζωγραφάκης, Κεχαγιάς, Κορδονούρης, Λαμπριάκος, Λάιτνερ, Λίπα, Ουακίλι, Παπαδημητρίου, Πέτρου, Ραμπαριβονί, Σφακιανάκης, Τσακωνάκης, Φρίζενμπίχλερ.

    [09] ΑΝΑΦΟΡΑ ΛΙΑΝΗ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Στα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Φενερμπαχτσέ - Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια.

    Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογραφους που τον συνόδευαν, ο κ. Λιάνης ανέφερε μεταξύ άλλων:

    "Θέλω να πω ότι το γενικό κλίμα στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό. Ελπίζω ότι ο λαός μας που είναι πάντα φιλειρηνικός, υπέροχος και με υψηλά αισθήματα σε σχέση με τον αθλητισμό, θα αποφύγει και το ελάχιστο από όσα είδαμε και έγιναν. Χωρίς να θέλω να κρίνω ποιος είχε την ευθύνη", τόνισε ο κ. Λιάνης.

    Οσο για το αν υπήρξαν κάποιοι πυροβολισμοί ο υφυπουργός σημείωσε: "Ο κ. πρόξενος μου διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε και ο παραμικρός πυροβολισμός. Υπεύθυνες για τα επεισόδια είναι και οι δύο ομάδες".

    [10] ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Την ανθρώπινη πλευρά του έδειξε για άλλη μια φορά ο Ρονάλντο. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το χαμό των παιδιών από τον καταστροφικό σεισμό της Ιταλίας.

    "Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των άτυχων αυτών παιδιών. Είναι κρίμα που χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές", τόνισε ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης.

    [11] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Τη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα, αυτή τη φορά εκτός έδρας με 1-0 επί της Καλλιθέας, πέτυχε το απόγευμα ο Ιωνικός. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Κονέ στο 43΄.

    Στο 19΄ δυνατό φάουλ του Ετορί βρήκε το δοκάρι του Στρακόσια.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Κεμπαρίδη του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Γόγολο, Σαϊντ, Στρακόσια, Ουκάρ και Σατσέτο.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στρακόσια, Κυριάκος (46΄ Καούνος), Γκεοργκίεφ, Δημητρίου, Αγγελόπουλος, Τάτσης (60΄ Μπασκάκης), Σαββίδης, Γόγολος, Κόλα (73΄ Πέτκοβιτς), Τσιμπλίδης, Γκέκας.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Κοψαχείλης, Νολ, Αφάς, Ουκάρ (80΄ Φλοτό), Κονέ (71΄ Μαρκομιχάλης), Οφρυδόπουλος, Σαϊντ (82΄ Βιλανάκης), Ετορί, Σατσέτο, Μικές, Μακόρ.

    [12] Η "ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΣΥΝ, ΑΟΚΑ, ΚΕΔΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    "Η επανάληψη της επικοινωνιακής επίθεσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη συγκυρία, στοχεύει στην περιθωριοποίηση της αριστεράς, στην παραπλάνηση του εργαζόμενου λαού και των πολιτών που ανησυχούν από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική".

    Αυτό επισημαίνεται σε δήλωση των αντιπροσωπειών του ΣΥΝ της ΑΚΟΑ και της ΚΕΔΑ, οι οποίες συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την κοινή δράση και συνεργασία όλων των εντός και εκτός Βουλής δυνάμεων της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

    Επίσης τονίστηκε ότι ο συνδυασμός "Ενεργοί Πολίτες" που στηρίχθηκε απ΄ όλες τις δυνάμεις του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς και της Οικολογίας με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, εκτός από την πολύ θετική αυτοδιοικητική παρουσία, παρέμβαση και καταγραφή, εξέφρασε και την επιθυμία ενός ολόκληρου κόσμου για ειλικρινή συνεργασία και για την ανάγκη να ξεπεραστούν γρήγορα οι αντιπαλότητες στον πολύπαθο χώρο της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θέμα που έθεσαν και θέτουν οι εργαζόμενοι, αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι δεν είναι συνεργασίες προεκλογικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, αλλά η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής η οποία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση της αριστεράς.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος εκ μέρους του ΣΥΝ οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Στέργιος Πιτσιόρλας και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι Γιάννης Μπανιάς και Π. Κλαυδιανός εκ μέρους της ΑΚΟΑ και οι Μ. Κωστόπουλος και Γ. Θεωνάς εκ μέρους της ΚΕΔΑ.

    [13] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Μήνυμα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε από τη Ρόδο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κήρυξε σήμερα την έναρξη σεμιναρίου για τη μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε δυσάρεστη, ανησυχητική και απαράδεκτη την τακτική της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που εμμένει στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση.

    "Δεν θέλουμε να δώσουμε καμία αφορμή στην Τουρκία να προκαλέσει προβλήματα σε ό,τι αφορά την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε σταθεροί και παραμένουμε σταθεροί, αλλά βεβαίως είμαστε και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο", υπογράμμισε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως ξεχωριστό το θέμα της Κύπρου από το θέμα του Ευρωστρατού.

    "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το έχει αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και αυτό θα γίνει πέρα και ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Είναι μια διαδικασία που προχωρεί μόνη της, αυτόνομα, με βάση την εκπλήρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κριτηρίων ένταξης. Και τα κριτήρια αυτά έχουν εκπληρωθεί, διότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η ενεργοποίηση του Ευρωστρατού εντός του 2003 αποτελεί το κυριότερο μέλημα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Αμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπογράμμισε ότι η κοινή άμυνα, η κοινή εξωτερική πολιτική θα ενδυναμώσει την επιρροή της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις. Τόνισε δε την ανάγκη ανάδειξης της πολιτικής δύναμης της Ευρώπης μέσα από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς, όπως είπε, "η ανάδειξη μίας και μοναδικής υπερδύναμης δημιουργεί ορισμένα προβλήματα ισορροπίας στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα".

    Κηρύσσοντας την έναρξη του σεμιναρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ενεργότερη συμμετοχή των χωρών της Μεσογείου στις πολιτικές διαδικασίες που ακολουθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας και αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στο 2003 θα έχουν εξασφαλιστεί οι προδιαγραφές, ώστε ο ευρωστρατός να είναι λειτουργικός.

    [14] ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Τη νέα στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως το 2006, ανέλυσε η γενική γραμματέας της, Μάρθα Σημαντώνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia 2002» στην Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Σημαντώνη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, σε έργα, θεσμούς και δίκτυα ανάπτυξης, υποστήριξης και προώθησης της τουριστικής λειτουργίας, στην προώθηση της έννοιας και των αξιών της «ολικής ποιότητας» και στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων για τη θεματική εξειδίκευση, τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση του τουριστικού φάσματος.

    Παράλληλα, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε ότι στους στόχους της νέας στρατηγικής εντάσσεται η προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την άμεση σύνδεσή της με τη γενικότερη οικονομία της περιοχής, ιδιαίτερα στις περιοχές με έντονο το στοιχείο της εποχικότητας.

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

    Σήμερα το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων στις διακριθείσες συμμετοχές της 18ης Philoxenia 2002.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία ισότιμα βραβεία στους: Aegean Airlines, Worldspan Services LTD και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας.

    Τρεις ισότιμοι έπαινοι απονεμήθηκαν στους Grecotel SA Hotels & Resorts, ΑΝΕΚ Α.Ε. και Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, Ολυμπιακή Αεροπορία, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμο Κυθήρων και Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού.

    Σημειώνεται ότι αύριο η Philoxenia 2002 θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, οπότε και θα κλείσει τις πύλες της.

    E.A.

    [15] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Τα φαβορί δικαιολόγησαν τον (άτυπο) τίτλο τους και επικράτησαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα καράτε εφήβων - νεανίδων και νέων (ανδρών, γυναικών), που ολοκληρώθηκε σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο του Χολαργού.

    Οι διεθνείς καρατέκα των εθνικών ομάδων, εύκολα ή δύσκολα, κατάφεραν ν' ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Οι μονομαχίες ήταν συναρπαστικές, αρκετές μάλιστα κρίθηκαν στον πόντο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος, οι οποίοι γέμισαν το γήπεδο.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε ο τελικός των 80 κιλών στους νέους άνδρες, ανάμεσα σε δύο αθλητές που διακρίνονται με την εθνική ανδρών. Τελικά ο Ραχούτης νίκησε τον Μαργαριτόπουλο με 3-2 στα σημεία. Στα +80 κιλά ο Τσαμουρλίδης επικράτησε δύσκολα του Σαρρή με 1-0, ενώ εύκολες νίκες πήραν οι Τριανταφύλλης και Πανουσόπουλος.

    Οι νικητές:

    Εφηβοι: Κata: Μιχάλης Κουρόγλου, Στέλιος Βαλδούμας, Αντί Ντουσούμωβ, Μάριος Φίλης. Koumite: 55κ.: Γιάννης Σύλλας, Αλέξανδρος Χαβαρδάς (8-3), Χρήστος Τσιτσικλής. 60κ. Θόδωρος Γιαπαλάκης, Φίλιππος Βασιλείου (3-1), Νίκος Δαγαλάκης, Δημήτρης Δόντσιος. 65κ.: Γιάννης Βαλαδάκης, Ανδρέας Πανετσίδης (6-3), Ιωάννης Αλέκος Λέκος, Γιώργος Γεωργακόπουλος. 70κ.: Αυρήλιος Τριανταφύλλου, Αριστείδης Παπαδόπουλος (5-0), Μιχάλης Γκαστάλης, Διονύσης Παναγιωτακόπουλος. 75κ. Γιώργος Ζαρουχλιώτης, Γιάννης Μπατανίδης (0-0, με απόφαση), Γιώργος Μπισμπίκης, Θωμάς Δεμπρόπουλος. +75κ.: Γιάννης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μπίκας (3-1), Δημήτρης Μαλλιαρός, Στέλιος Ιωαννίδης.

    Νεάνιδες: Kata: Ακριβή Μπουλούμπαση, Κριστίνα Ράντιτς, Αρτεμις Τζαβέλλα, Χρυσαυγή Ναστούλη. Koumite: 53κ.: Γεωργία Γιαννοπούλου, Χριστίνα Πιπερίδου (1-0), Σοφία Τρίπκου, Ελένη Παπαδοπούλου. 60κ.: Γεωργία Νομικού, Αρτεμις Τζαβέλλα (3-0), Δέσποινα Καρακωνσταντή, Βαλεντίνα Καραπλιάγκου. +60κ.: Δήμητρα Κατρακούλη, Ειρήνη Αυγερινού (5-0), Μαρία Πατερίτσα, Σοφία Αποστόλου.

    Νέοι άνδρες: Kata: Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος, Χαράλαμπος Κουμάσης, Γιάννης Σάρρας, Αντώνης Νομικός. Koumite: 60κ.: Θόδωρος Πανουσόπουλος, Βαγγέλης Φασιάνης (4-0), Βασίλης Λεμποτέσης, Γιάννης Δημητρόπουλος. 65κ.: Δημήτρης Τριανταφύλλης, Γιάννης Κονδύλης (5-0), Βαγγέλης Χατζημιχάλης, Γρηγόρης Ανδρουλάκης. 70κ.: Σάββας Φιλιππίδης, Γιάννης Δαμάσκος (4-2), Γιώργος Διαβάτης, Γιάννης Κωστής. 75κ.: Βιτάλι Ταταρίδης, Θόδωρος Κουρούπης (3-1), Χριστόφορος Μιχαήλοφ, Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος. 80κ.: Δημήτρης Ραχούτης, Σπύρος Μαργαριτόπουλος (3-2), Κώστας Κουτσοσπύρος, Αργύρης Ζάχος. +80κ.: Ηρακλής Τσαμουρλίδης, Νίκος Σαρρής (1-0), Χαράλαμπος Μανασάκης, Παρασκευάς Πνευματικός.

    Νέες γυναίκες: Kata: Αργυρώ Κωστή, Ευαγγελία Νικολέντζου, Φρατζέσκα Στρατούλη, Βασιλική Μητροπούλου. Koumite: 53κ.: Φρατζέσκα Στρατούλη, Φρατζέσκα Τσιριγώτη (3-2), Ιωάννα Στεργίου. 60κ.: Αλεξία Καρυπίδου, Βασιλική Μητροπούλου (9-0), Ελίνα Τσαμουρλίδου, Μαρία Παλαμάρα. +60κ.: Σοφία Μπόρου, Λουκία Δεσύλλα (1-0), Αργυρώ Κωστή, Σοφία Μπάνου.

    [16] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Οι εθνικές νομοθεσίες των ευρωπαϊκών χωρών δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων σώματος με ενιαίο τρόπο, γεγονός που έχει ως συνέπεια την παρεμβολή προσκομμάτων στην προσπάθεια της κοινής αντιμετώπισής του ως κατηγορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο οι δράστες να επιλέγουν εκείνη τη χώρα εντός της Ε.Ε., στην οποία η εμπορία τυγχάνει επιεικέστερης ποινικής αντιμετώπισης.

    Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε το σύνολο των εισηγητών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: "Η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων οργάνων", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, το οποίο υπάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Οι εισηγητές, οι οποίοι εξέτασαν το θέμα από ιατρική και νομική σκοπιά τόνισαν ότι ανεπιθύμητες είναι κυρίως οι μεγάλες διαφορές στην περιγραφή των αξιόποινων συμπεριφορών και στις απειλούμενες ποινικές κυρώσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε ότι αφορά τον καθορισμό των υποκειμένων του εγκλήματος της εμπορίας.

    Ο κύκλος των πρόσφορων υποκειμένων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ορισμένες νομοθεσίες λόγω προφανώς της μειωμένης ενοχής του λήπτη, ο οποίος μπορεί να εξωθείται στην προσφορά ανταλλάγματος υπό την ψυχολογική πίεση των προβλημάτων υγείας του, τον εξαιρούν από τα υποκείμενα του εγκλήματος (π.χ. Ιταλία). Αλλες νομοθεσίες όμως, τον περιλαμβάνουν στα υποκείμενα του εγκλήματος, με επίκληση κυρίως του δεδομένου ότι η ζήτηση δημιουργεί την αγορά (π.χ. Ελλάδα, Γερμανία, στην οποία προβλέπεται ωστόσο δυνατότητα απαλλαγής από την ποινή τόσο για το δότη, όσο και για το λήπτη).

    Οι αναφορές περί εμπορίας οργάνων σώματος κατ' εξοχήν στις τριτοκοσμικές χώρες, αλλά και μεμονωμένα περιστατικά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθιστούν απολύτως αναγκαία την επέμβαση του ποινικού νομοθέτη, ενόψει άλλωστε και της ορατής ανάπτυξης του φαινομένου του "τουρισμού των Μεταμοσχεύσεων".

    Τα εξειδικευμένα συμπεράσματα του συνεδρίου αφορούν στην ύπαρξη ή όχι ποινικής ευθύνης του μεσάζοντα για την εμπορία οργάνων ανθρωπίνου σώματος, του δότη που για λόγους οικονομικής ανάγκης καταφεύγει στην πώληση, του λήπτη, του συμμετέχοντος γιατρού στην εμπορία, αλλά και του γιατρού που πραγματοποιεί τη μεταμόσχευση χωρίς να γνωρίζει ότι το μόσχευμα είναι προϊόν εμπορίας.

    Τα συμπεράσματα αυτά θα παραδοθούν ως μέρος του ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ελληνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών. Στόχος είναι να αποτελέσουν το έναυσμα για τη σύνταξη τελικού πορίσματος που θα παραδοθεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συζητηθεί σε επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε.

    [17] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ 15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Χαλκίδα, 2 Νοεμβρίου 2002 (18:36 UTC+2)

    Εντυπωσιακό, αλλά και συγκινητικό, ήταν το ξεκίνημα των Ελληνίδων αθλητριών στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Γυναικών, που πραγματοποιείται στη Χαλκίδα. Στους πρωινούς αγώνες πέτυχαν επτά νίκες και μία ήττα.

    Ολες οι αναμετρήσεις των Ελληνίδων ήταν αποφασιστικής σημασίας, αλλά εκείνη που συνάρπασε και ξεσήκωσε την εξέδρα ήταν η δεύτερη της Κωνσταντίνας Τσιμπανάκου (55 κιλά) με τη Ρωσίδα Β. Ζαγκαΐνοβα.

    Η παγκόσμια πρωταθλήτριά μας στις νεάνιδες, μολονότι έχανε με 2-4, κατόρθωσε να επικρατήσει με 6-5 και σε συνδυασμό με τη νίκη της στον πρώτο αγώνα (5-1 τη Σενεγαλέζα Σάμπου), βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στους ημιτελικούς. Αυτό θα συμβεί, αν το απόγευμα νικήσει την Αυστραλέζα Σ. Χέις. Σε αυτή την περίπτωση θα καταλάβει την πρώτη θέση στον όμιλό της και, επειδή έχει ευνοηθεί από την κλήρωση, θα περάσει χωρίς αγώνα στην τετράδα.

    Σε ανάλογη θέση βρίσκονται άλλες δύο αθλήτριες. Η Σοφία Πουμπουρίδου (51 κιλά) νίκησε με 7-2 τη Μεξικανή Μ. Αρεγιάνο και αν επιβληθεί της Λ. Ριβέρα (Πουέρτο Ρίκο), θα βρεθεί, χωρίς άλλον αγώνα, στους ημιτελικούς. Επίσης, η Σοφία Καμπανάρη (72 κιλά), που νίκησε με 3-0, στην παράταση, τη Νορβηγίδα Ν. Νίλσεν, αν επικρατήσει και της Τουρκάλας Ζ. Γιλντιρίμ, θα μπει στην τετράδα.

    Τα αποτελέσματα των άλλων Ελληνίδων:

    48 κιλά: Η Μ. Κολώνη νίκησε 6-0 την Ισπανίδα Αμπούχα και 4-1 την Αυστραλέζα Ριστέφσκα. Για να προκριθεί στους προημιτελικούς, πρέπει το απόγευμα να νικήσει την πολύ καλή Μεξικανή Α. Μπαράσα Φ Σάντσες.

    63 κιλά: Η Αγάπη Χριστουδουλάκη ηττήθηκε με πτώση από τη Γερμανίδα Στ. Γκρος (τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2000).

    67 κιλά: Η Κατερίνα Σιάβου επεβλήθη με 6-1 της Γερμανίδας Αν. Ερτλι.

    Η Αγόρω Παπαβασιλείου (59 κιλά) δεν αγωνίστηκε το πρωί. Το απόγευμα θα αντιμετωπίσει τις Μ. Μπουρνίκι (Ρουμανία) και Αλ. Καρτάσοβα (Ρωσία).

    Συνολικά το πρωί διεξήχθησαν 80 αγώνες σε όλες τις κατηγορίες βάρους.

    Οι δηλώσεις των Ελληνίδων αθλητριών

    Κ. Τσιμπανάκου: "Ο αγώνας με τη Ρωσίδα ήταν όλα ή τίποτα. Πίστεψα στον εαυτό μου, πίστεψα στον Θεό και τελικά, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει Θεός! Στον πρώτο αγώνα, ήταν η τακτική που έπαιξε ρόλο".

    Σ. Πουμπουρίδου: "Η αντίπαλός μου ήταν δυνατή. Ήμουν λίγο κουρασμένη, αλλά πάλεψα για να φτάσω στη νίκη. Το απόγευμα θα είμαι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση".

    Σ. Καμπανάρη: "Ήταν δυνατή η αντίπαλός μου και γι' αυτό με δυσκόλεψε αρκετά. Στη συνέχεια αγωνίζομαι με μια Τουρκάλα που δεν τη γνωρίζω καθόλου. Θα προσπαθήσω όμως για το καλύτερο. Αγωνιστικά είμαι πάρα πολύ καλά".

    Μ. Κολώνη: "Απομένει ακόμα ένα εμπόδιο, ο απογευματινός αγώνας. Είμαι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και πιστεύω ότι μπορώ να προκριθώ με άνεση στην τετράδα και να διεκδικήσω μετάλλιο".

    Κ. Σιάβου: "Καλό ξεκίνημα, όμως είναι η αρχή και μόνο η αρχή. Δε μπορώ να πω τίποτα ακόμα για τη συνέχεια".

    Α. Χριστοδουλάκη: "Το άγχος μου ήταν ο μεγάλος μου εχθρός. Η αντίπαλός μου ήταν καλύτερη από μένα και εγώ από την πλευρά μου της έδωσα πολλές ευκαιρίες. Βάζω "Χ" στον προηγούμενο αγώνα και σκοπεύω να μπω δυναμικά στον επόμενο".

    [18] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 2 Νοεμβρίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Στο σημαντικότατο έργο που επιτελούν τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ενισχύοντας την εθνική συνείδηση και κρατώντας ζωντανή την κοινωνία των Ελλήνων αποδήμων αναφέρθηκε στην ομιλία του στο 6ο Συνέδριο του ΣΑΕ Ασίας Αφρικής, που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος.

    Επισήμανε ότι η πατρίδα οφείλει πολλά στον ομογενειακό τύπο, ο οποίος ανανεωμένος, εμπλουτισμένος, προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, θα συνεχίσει να δίνει τη δική του μάχη.

    Χαρακτήρισε τους Απόδημους Ελληνες τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο και υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης του απόδημου ελληνισμού από το εθνικό κέντρο και αποτελεσματικότερου συντονισμού των ενεργειών του.

    "Τετρακόσια πενήντα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, δίνουν ασταμάτητα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα έναν υπέροχο αγώνα. ΄Εναν αγώνα που αντικατοπτρίζει την αγωνία των έξι και πλέον εκατομμυρίων συμπατριωτών μας της διασποράς, να αντισταθούν στην αλλοτρίωση και να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, την ιστορική μνήμη, τις παραδόσεις, την ορθόδοξη θρησκεία και την ταυτότητά τους, έως και την πιό απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου, πολλές φορές ολομόναχοι. Μια προσπάθεια συγκινητική και ελπιδοφόρα, καθώς πασχίζουν να αρθρώσουν το δικό τους, ιδιαίτερο ελληνικό λόγο. Στήνοντας, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, γέφυρες επικοινωνίας, συλλόγους, οργανώσεις, εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα", τόνισε.

    "Είναι αυταπόδεικτα κρίσιμος και χρήσιμος ο ρόλος που διαδραματίζουν τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ομογενειακού ελληνισμού και αδήριτη η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια την επιβίωση του ελληνισμού στις ξένες πατρίδες.

    Αξίζει να μνημονεύσουμε μερικές από τις ομογενειακές εφημερίδες, οι οποίες κάτω από δύσκολες και αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, δίνουν ένα υπέροχο αγώνα για να διατηρήσουν στέρεους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. ΄Οπως η ημερήσια εφημερίδα "Φως" της Αιγύπτου που εκδίδεται από το 1897, ή ο "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης που ιδρύθηκε το 1915 και η ημερήσια "Ηχώ", η οποία από το 1925 που πρωτοεκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατόρθωσε με μεγάλες δυσκολίες επί επτά δεκαετίες, μαζί με την επίσης ημερήσια "Απογευματινή", να ενημερώνουν τους εναπομείναντες εκεί ομογενείς μας.

    Φυσικά, δεν θέλουμε να μειώσουμε τη συνεισφορά όλων των υπόλοιπων ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, που σε χώρες μακρινές, όπου αγνοούσαμε ακόμη ότι υπάρχει ελληνισμός, δίνουν ασταμάτητα το δικό τους αγώνα. Οπως η περιοδική έκδοση "Ελληνες της Χιλής" που εκδίδεται στο Σαντιάγο, ή η μηνιαία εφημερίδα "Πατρίδα" η οποία κυκλοφορεί στη Λιθουανία, η εφημερίδα "Γνώμη" στη Νότια Αφρική, το περιοδικό "Ελληνική Γωνιά" που κυκλοφορεί στη Ζιμπάμπουε, η "Ελληνική Εφημερίδα" και η "Νίκη" που εκδίδονται στη Βραζιλία, το περιοδικό "Ανθρωποι" στη Βενεζουέλα, ο "Φάρος" στην Αιθιοπία, οι εφημερίδες "Ελληνικός Λόγος" και "Ελλάδα" στην Αργεντινή κ.α. Και κοντά σε όλα αυτά, θα συναντήσουμε και τα πολλά ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού του Υπουργείου Τύπου, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 265 ομογενειακές εφημερίδες και περιοδικά, 148 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 37 τηλεοπτικοί σταθμοί ή ολιγόωρα τηλεοπτικά προγράμματα", επισήμανε.

    "Ο τύπος των Ελλήνων της διασποράς, κατάφερε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να επιβιώσει και να αποτελέσει τη φωτοδόχο πηγή για εκατομμύρια Ελληνες. Κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις του ελληνισμού. Αποτελώντας τη γέφυρα ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πατρίδα, αλλά και ανάμεσα στις γενιές των μεταναστών. Η ποικιλία των απόψεων, ο πλούτος των πληροφοριών, ο προβληματισμός για τα ζητήματα που απασχολούν το έθνος αλλά και οι πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αποδήμων, ενίσχυσαν την εθνική συνείδηση και κράτησαν ζωντανή την κοινωνία των Ελλήνων αποδήμων. Ηταν και είναι μια όαση στην ερημιά της ξενιτιάς.

    Σήμερα, που η τεχνολογία καθιστά την επικοινωνία και τη διακίνηση ειδήσεων και πληροφοριών ευκολότερη, αμεσότερη αλλά και πιό επίπεδη, ο ρόλος του τύπου γίνεται ακόμη πιό ευδιάκριτος. Είναι αυτός που θα σφυριλατίσει τις σχέσεις κάθε Ελληνα με την πατρίδα, κάθε νέου με την οικογένεια και την ιστορία της Ελλάδας, όλων των μεταναστών με τα σημερινά προβλήματά μας. Καθώς οι εφημερίδες γνώμης των αποδήμων, αποτελούν το άλας του Ελληνισμού.

    Η πατρίδα οφείλει πολλά στους πρωτεργάτες, αλλά και στους συνεχιστές αυτής της προσπάθειας. Ο ομογενειακός τύπος ανανεωμένος, εμπλουτισμένος, προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του", σημείωσε.

    "Με τον ομογενειακό ελληνισμό και τα 450 μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι βρίσκεται παντού. Από τη μακρινή χώρα των Ινκας, το Περού, μέχρι τις στέπες των ασιατικών Δημοκρατιών της τέως ΕΣΣΔ. Και από τη Γερμανία, τη Σουηδία ή τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ταξιδεύει υπερπόντια για να συναντήσει έναν ελληνισμό ακμαίο και μαχητικό στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και στη μακρινή Αργεντινή, τη Χιλή, εδώ στην Αφρικανική ήπειρο αλλά και την Αυστραλία.

    Η Ελλάδα βρίσκεται όπου υπάρχουν Ελληνες, οι οποίοι με την εργατικότητα, το ταλέντο, το πείσμα και την υπερβολική αγάπη για την πατρίδα των πόθων και των λογισμών τους, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως ο διάσημος αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης, που στα 94 χρόνια του, δήλωνε πρόσφατα στο περιοδικό "Ελληνική Διασπορά", που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αν και γεννήθηκε στη Γεωργία, θα παραμείνει "για πάντα Ελληνας"! ΄Η όπως ο τιμημένος με δεκάδες βραβεία σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σγουρίδης, που μας εκμυστηρεύθηκε ότι η ελληνική καταγωγή, ήταν γιαυτόν "η μεγαλύτερη κληρονομιά".

    Είναι φυσικό οι ομογενείς και οι απόδημοι Ελληνες κάποιας ηλικίας να αισθάνονται αγάπη και νοσταλγία για την Ελλάδα και να βρίσκονται υπό το βάρος μιας αδιάκοπης συναισθηματικής φόρτισης.Τι είναι όμως η πατρίδα για τους απόδημους νέους, τα παιδιά της δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης ακόμη γενιάς, πολλά από τα οποία δεν γνώρισαν αυτό τον τόπο, παρά μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων τους;

    "H Eλλάδα για μας είναι τα πάντα", δήλωναν πρόσφατα μερικοί απόδημοι νέοι που πρόσφατα επισκέφθηκαν την πατρίδα, προσκεκλημένοι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Και για να προλάβουν χαρακτηρισμούς που με τόση ευκολία διατυπώνονται, έσπευσαν να δηλώσουν: "Δεν είμαστε εθνικιστές, είμαστε πατριώτες. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάμε εξαιρετικά την Ελλάδα".

    Χρειάζεται το ελληνικό κράτος να σκύψει με ακόμη μεγαλύτερη στοργή πάνω από τα απόδημα παιδιά του. Φυσικά, πολλά έγιναν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την επίλυση προβλημάτων που επί χρόνια βρίσκονταν σε τέλμα. Ομως, πολλά περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν. Κυρίως με την καλύτερη αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού από το εθνικό κέντρο και τoν αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών του. Στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες και φυσικά, τα μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα και τις χώρες διασποράς της ομογένειας.

    Με το περιφερειακό συνέδριο Ασίας Αφρικής του ΣΑΕ, επιβεβαιώνετε αγαπητοί συμπατριώτες τη μεγάλη αλήθεια: Οτι με τον διάσπαρτο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα απόδημο ελληνισμό, χτυπάει δυνατά παντού η καρδιά της Ελλάδας. Πάλλεται και μεταδίδει στις πέντε ηπείρους, όπου υπάρχουν Ελληνες, τις αξίες και τα μηνύματα του υπερήφανου, ανυπότακτου και υπέροχου λαού μας. Με τις αδυναμίες και τα ελαττώματα έστω που μπορεί να τον διακρίνουν, αλλά ταυτόχρονα με την τεράστια ιστορική του κληρονομιά και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας που κουβαλά στις πλάτες", κατέληξε.

    [19] ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Χρειάστηκε να ταξιδέψει για πρώτη φορά με αεροπλάνο προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τα διάσημα «Σκαθάρια» εργαζόμενος ως δημοσιογράφος, και το ταξίδι εκείνο έγινε η αιτία να αποκτήσει πετοφοβία. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής των Αυστριακών Αερογραμμών στην Ελλάδα και μια από τις δραστηριότητές του είναι η διοργάνωση αντιπετατοφοβικών σεμιναρίων.

    Ο Αυστριακός Βίκτωρ Τσίγκλερ μετά από μακροχρόνιες έρευνες και μελέτες ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου του «Η χαρά να πετάς», το οποίο και παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το συγκεκριμένο βιβλίο δείχνει τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, καθώς είναι κάτι που το μάθαμε και ό,τι έχουμε μάθει μπορούμε και να το ξεμάθουμε».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκλερ, το 25 με 30% των επιβατών υποφέρουν από πετοφοβία, γεγονός που συμβάλει στην οικονομική κρίση των αεροπορικών εταιριών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Austrian Airlines διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια στην Αυστρία αλλά και στην Ελλάδα, για την καταπολέμηση του φόβου της πτήσης, βασισμένα στο βιβλίο του Β. Τσίγκλερ.

    Ν.Κ.

    [20] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ-ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (17:24 UTC+2)

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο πλευρές στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα, συμφώνησαν στη δημιουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2003, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου που θα έχει ως στόχο του τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη συγκράτηση της σπατάλης των δαπανών περίθαλψης.

    Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, ο κ.Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά, προκειμένου όπως είπε, και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος χαρακτήρισε θετικό βήμα την καταρχήν συμφωνία για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, επανέλαβε όμως ότι η περίοδος που διανοίγεται θα χαρακτηριστεί από συνεργασία, αλλά και διεκδίκηση όπου υπάρχουν διαφωνίες με την κυβέρνηση.

    Ε.Α.

    [21] ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΣΤΙΣ 11 NOEMBΡIOY Η ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (17:05 UTC+2)

    Τη μετάθεση της ημερομηνίας αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Α. Καμπάς Ακινήτων Α.Ε.

    Ειδικότερα, με βάση την απόφαση που ελήφθη, η ημερομηνία για την αποκοπή του δικαιώματος μετατέθηκε από την προσεχή Δευτέρα, στην επόμενη (11 Νοεμβρίου 2002).

    [22] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (17:03 UTC+2)

    Στο διάστημα απο τις 4 ως και τις 8 Νοεμβρίου θα διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό, η νέα σειρά καταθετικών-επενδυτικών προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Πρόκειται για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις που παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τα απλά καταθετικά προϊόντα, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών δεικτών που συνδέονται με την επένδυση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΕ. Τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων προϊόντων, συνοψίζονται ως εξής:

    Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την πορεία του δείκτη FTSE/ASE-20

    Η διάρκεια του προϊόντος αυτούς είναι τρίμηνη, με έναρξη την 11η Νοεμβρίου του 2002 και λήξη την 11η Φεβρουαρίου του 2003, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000 ευρώ.

    Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη του προϊόντος αυτού, απόδοση της τάξης του 4,45% (ετησιοποιημένη) εάν η τιμή του δείκτη την 10η Φεβρουαρίου 2003 βρίσκεται εντός εύρους διακύμανσης από -6% έως +12%. Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση είναι της τάξης του 1% (ετησιοποιημένη) επί του αρχικού κεφαλαίου σε κάθε άλλη περίπτωση.

    Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με τη μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου

    Η διάρκεια του προϊόντος είναι τέσσερις μήνες με έναρξη την 11η Νοεμβρίου του 2002 και λήξη την 11η Μαρτίου του 2003, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000 ευρώ.

    Ο επενδυτής λαμβάνει με τη λήξη απόδοση 5,20% (ετησιοποιημένη) εάν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης εντός του εύρους του συν/πλην 4% (των ορίων συμπεριλαμβανομένων) από την ισοτιμία έναρξης της επένδυσης. Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1% (ετησιοποιημένη) επί του αρχικού κεφαλαίου σε κάθε άλλη περίπτωση.

    [23] TA ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (17:01 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα, στον λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank.

    Ετσι, το ΕΔΕ ανά νόμισμα διαμορφώνεται σε 3,95% για το δολάριο των ΗΠΑ, 2,35% για το γιεν Ιαπωνίας, 2,95% για το φράγκο Ελβετίας και 6,20% για τη λίρα Αγγλίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 November 2002 - 19:13:56 UTC