Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ 20 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [02] ΣΤΟ 3,8% ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003
  • [03] OΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
  • [05] ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [06] ΑΝΟΙΞΕ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ
  • [08] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΟ
  • [09] ΒΟΛΕΪ: Ο ΜΟΥΡΕΚ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [10] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] Κ. ΚΕΝΤΕΡΗΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚEΣ
  • [13] ΗΠΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΟ-ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ
  • [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΟΠΕ
  • [16] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [18] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [19] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [20] ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [21] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ
  • [22] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο JAM MASTER JAY ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ RUN-DMC
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [24] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • [01] ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ 20 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 31 Οκτωβρίου 2002 (17:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον είκοσι παιδιά και μία δασκάλα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του νηπιαγωγείου στο χωριό Σαν Τζουλιάνο στη νότια Ιταλία που κατέρρευσε από τον σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας RAI μετέδωσε ότι οχτώ παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Εν τω μεταξύ συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές στην ευρύτερη περιοχή διακόπηκαν λόγω του σεισμού.

    Σημειώνεται ότι στο νηπιαγωγείο είχαν εγκλωβιστεί αρχικά 50 παιδιά καθώς η στέγη του κτηρίου κατέρρευσε την ώρα του μαθήματος σπέρνοντας τον πανικό στην ευρύτερη περιοχή.

    [02] ΣΤΟ 3,8% ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (16:47 UTC+2)

    Το πράσινο φως άναψε η κυβερνητική επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, για το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2003, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το συγκεκριμένο έτος, προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης του 3,8%, έναντι του 4,1% που προέβλεπε το προσχέδιο, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    «Προχωράμε σε νέα υπόθεση για το ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος και εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί ελαφρά χαμηλότερα του 4%, έναντι 4,1% που προέβλεπε το προσχέδιο θεωρώντας ότι αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο ταραγμένο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντησή του που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό.

    Αυτήν την ώρα ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσιάζει το νέο ρεαλιστικότερο σχέδιο του προϋπολογισμού.

    E.A.

    [03] OΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Aθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαμορφώνει συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και ότι αυτοπεριορίζεται στη διαχείριση τρεχουσών υποθέσεων.

    Επισήμανε πως τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν επιτρέπουν αμφισβητήσεις, υπογράμμισε ότι η ΝΔ κυριαρχεί στο χώρο της αυτοδιοίκησης και εκτίμησε πως αν διεξαγόταν βουλευτικές εκλογές το κόμμα του θα σχημάτιζε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Άσκησε εξάλλου έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα και την κατηγόρησε για τη μη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Παράλληλα υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου δεν μπορεί να συνδέεται παρά μόνο με τη διεύρυνση της Ενωσης και εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για την διαπραγματευτική υποταγή κάθε άλλης εθνικής προτεραιότητας στην ενταξιακή προσπάθεια της Κύπρου. Είπε ακόμη πως δεν μπορεί να θυσιάζεται η ανάγκη δίκαιης λύσης του Κυπριακού για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ηττοπαθή στάση στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μίλησε τέλος για αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ευρωστρατού και για παρουσίαση τετελεσμένων από την πλευρά της κυβέρνησης που εξασθενίζουν το ευρωπαϊκό αμυντικό πλεονέκτημα.

    Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι στις πρόσφατες εκλογές έκανε έναν καθαρό και τίμιο αγώνα ενώ έδωσε μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αφαίρεσε, όπως είπε, από τη δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι η κυβέρνηση απέδειξε συνέπεια στην καθεστωτική αντίληψη που τη διέπει και έταξε στόχο της να αφανίσει την αριστερά και να πλήξει με κάθε μέσο τη Νέα Δημοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής προέβλεψε νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και διαβεβαίωσε για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων του εκλογικού αποτελέσματος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε όσους μετείχαν στη συζήτηση και επανέλαβε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι μια καθαρή νίκη για τη Ν.Δ. Προέβλεψε και πάλι μάχη οργανωμένων συμφερόντων από την πλευρά της κυβέρνησης, επισήμανε τη μετακίνηση ανθρώπων της μισθωτής εργασίας από αγροτικές περιοχές προς τη ΝΔ, κατά τις πρόσφατες εκλογές, και δεσμεύτηκε για την αποτελεσματική πορεία του κόμματος με μεγαλύτερα ανοίγματα προς την κοινωνία. «Είμαστε σε διάταξη μάχης» είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί μικρές προσωπικές φιλοδοξίες να χαλούν την προοπτική μεγάλων νικών και δήλωσε περήφανος για το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.

    [04] ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (14:44 UTC+2)

    Της Νικόλ Καζαντζίδου

    Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να απειλήσει τη Μεσόγειο το τοξικό νέφος που εντοπίστηκε πάνω από την Ινδία και την Κίνα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Χρήστος Μπαλαφούτης σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων www.mpa.gr.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με αφορμή την 8η διάσκεψη για το κλίμα στο Νέο Δελχί, Ο κ. Μπαλαφούτης τόνισε ότι οι μηχανισμοί της ατμόσφαιρας δεν επιτρέπουν την άφιξη του ασιατικού νέφους στη Μεσόγειο και μάλιστα σε βαθμό που αυτό να αποτελεί απειλή.

    Ο καθηγητής μετεωρολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι το μόνο σύστημα που θα μπορούσε να μεταφέρει τους ρύπους στη Μεσόγειο είναι ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος όμως είναι χειμερινό φαινόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε ήδη από το καλοκαίρι να είχε παρατηρηθεί μεταφορά του ασιατικού νέφους στη Σιβηρία με τους Μουσώνες, γεγονός που θα γινόταν αντιληπτό από τους Ρώσους επιστήμονες.

    Η μεταφορά του ασιατικού νέφους στη Μεσόγειο είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Ακόμη και στην περίπτωση που κάνει το γύρο του πλανήτη και φτάσει στην Ευρώπη θα υπάρχει τέτοια αραίωση που δε θα μπορεί κανείς να κάνει λόγο για απειλή.

    «Το μόνο σύστημα το οποίο μπορεί να φέρει από ανατολικά προς τα δυτικά ρύπους είναι ο λεγόμενος σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή δεν έχει φτάσει στη μέγιστη ανάπτυξή του για να μεταφερθούν μάζες από την ανατολή προς τη Δύση», υπογραμμίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Για μεταφέρει ο σιβηρικός αντικυκλώνας τέτοιους ρύπους θα πρέπει να έχει δεχτεί ρύπους από την Ινδία, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να έχουν περάσει τα Ιμαλάια, μία οροσειρά 8 χιλιομέτρων, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο», εξηγεί ο κ. Μπαλαφούτης

    Όπως επισημαίνει ο καθηγητής η αυτή η μεταφορά θα έπρεπε να είχε γίνει στη Σιβηρία το καλοκαίρι όταν υπήρχαν οι Μουσώνες, κάτι το οποίο θα το είχαν ανιχνεύσει οι Ρώσοι επιστήμονες στη Σιβηρία και θα υπήρχε ενημέρωση.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή αν το συγκεκριμένο νέφος ανέβει πολύ ψηλά και μπει στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και φύγει ανατολικά, θα πρέπει να περάσει όλο τον ειρηνικό ωκεανό , τη βόρεια Αμερική, τον ατλαντικό, ώστε όταν φτάσει στην Ευρώπη θα έχει υποστεί τέτοια αραίωση και τέτοια διάχυση, που δε θα μπορεί να γίνεται αναφορά σε νέφος.

    [05] ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Για το μέλλον της γυμναστικής και των νέων αθλητών συζήτησαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής Μπρούνο Γκράντι και η ηγεσία της FIG στη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής. Το θέμα των τραυματισμών που ταλαιπωρούν νεαρούς αθλητές εξαιτίας της δυσκολίας του κώδικα ασκήσεων θα απασχολήσει ιδιαίτερα το συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Αθήνα αύριο Παρασκευή και το Σάββατο.

    «Στην παρούσα φάση ο πρωταθλητισμός στη γυμναστική επιβαρύνει με τραυματισμούς τους αθλητές. Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε τις μεθόδους προπόνησης και να επέμβουμε στο αγωνιστικό καλεντάρι των κατηγοριών μικρών ηλικιών χωρίς καθυστέρηση» επεσήμανε ο κ. Γκράντι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το θέμα προκαλεί έκπληξη μόνο σε όσους αρνούνται να αντιληφθούν εγκαίρως τα γεγονότα.

    Με την επισήμανση αυτή του κ. Γκράντι θεωρείται βέβαιο ότι η FIG θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση νέας αλλαγής του κώδικα ώστε να αποφευχθούν οι συχνοί τραυματισμοί και να προστατευθούν οι αθλητές και οι αθλήτριες. Η έλλειψη της εμπειρίας και η άγνοια κινδύνου οδηγούν σε τραυματισμούς, είναι η θέση του κ. Γκράντι, ο οποίος ήταν απόλυτα σύμφωνος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Δημητρόπουλο στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIG, ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να ληφθούν μέτρα.

    Εν τω μεταξύ, η εκτελεστική επιτροπή της FIG αποφάσισε να ανατεθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του 2005 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το αντίστοιχο πρωτάθλημα του αγωνιστικού αερόμπικ το 2004 θα γίνει στην Σεβίλλη της Ισπανίας, ενώ το επόμενο συμβούλιο της FIG το 2003 στο Πουέρτο Ρίκο.

    [06] ΑΝΟΙΞΕ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Βαγδάτη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Το Ιράκ άνοιξε εκ νέου ένα συνοριακό πέρασμα με τη γειτονική Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια όταν τα σύνορα είχαν κλείσει μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει μετά από τόσα χρόνια τη διέλευση ατόμων και αγαθών από το συνοριακό σημείο καθώς όπως ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Σαλέχ πρόκειται για μια κίνηση ενδυνάμωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

    Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την εν λόγω κίνηση ως προσπάθεια εκ μέρους του Ιράκ βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τον άλλοτε αντίπαλό του τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

    Aθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η ανάγκη κάλυψης του νομοθετικού κενού που υπάρχει στο θέμα της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή υπογραμμίστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία, στις οποίες αξιολογήθηκε το περιεχόμενο του σχετικού σχεδίου νόμου όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή.

    Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά συνιστά προσοχή στην αντιμετώπιση του θέματος καθώς σημειώνει ότι οι αποκλίσεις στις ευρωπαϊκές νομοθεσίες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει μια κρατούσα άποψη στον ευρωπαϊκό χώρο. Κατά συνέπεια η θέση της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο ιδιαίτερα υπεύθυνο, με βάση την κοινωνική ηθική και τις ανθρώπινες ανάγκες, με αξιολόγηση της υπάρχουσας εμπειρίας και σύνθεση απόψεων.

    Η Νέα Δημοκρατία τονίζει την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ευθύνη της κοινωνίας έναντι των μελλουσών γενεών, η ανάγκη προστασίας της γυναίκας έναντι οιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης, η προστασία της οικογένειας, η προστασία του παιδιού και άλλες ευαίσθητες παράμετροι του θέματος, όπως μάλιστα αυτές προκύπτουν μέσα από το Σύνταγμα.

    Παράλληλα διαπιστώνει κενά και εκκρεμή ερωτηματικά στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισής τους με σεβασμό στα συνταγματικά και ηθικά δεδομένα, με σεβασμό στις κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις, με τρόπο υπεύθυνο και γόνιμο.

    Στο πλαίσιο αυτό ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη η θέση όλων των ενδιαφερόμενων και αντιπροσωπευτικών φορέων (ιδίως της Εκκλησίας και των ειδημόνων, ιατρών, γενετιστών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.), να υπάρξει στη Βουλή ικανός χρόνος διαλόγου και σύνθεσης απόψεων και να ρυθμιστούν τα ζητήματα εκείνα που μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνα τετελεσμένα.

    [08] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ηρακλή Ιβάν Γιοβάνοβιτς, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν αγωνιστικά τον Ηρακλή. «Παρόλο που δεν πείσαμε στον αγώνα με τον Ακράτητο, καταφέραμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης και να πλησιάσουμε τους πρωτοπόρους του Πρωταθλήματος. Οι προσπάθειές μας είναι στραμμένες στο επόμενο παιχνίδι», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Το Αιγάλεω είναι δυνατή ομάδα από την αρχή της χρονιάς. Δεν έχει χάσει παιχνίδι. Στόχος μας είναι οι τρεις βαθμοί, ώστε να κρατηθούμε ψηλά στη βαθμολογία. Δεν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών. Όλοι οι παίκτες είναι στη διάθεσή μου. Χάρηκα πολύ που μπόρεσα να υπολογίσω, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, τον Μπαχράμη στον προηγούμενο αγώνα. Το επίπεδο ετοιμότητάς του, βέβαια, δεν είναι ακόμα υψηλό».

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς, αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει με τη διοίκηση. «Κάθε μέρα έχω επαφές με τη Διοίκηση. Σαν προπονητής πρέπει να δουλεύω με τους παίκτες μου μέσα στο γήπεδο. Με τη Διοίκηση έχουμε συνεργασία από τη στιγμή που ανέλαβα τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής έχει σοβαρή Διοίκηση. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα ήμουν ο πρώτος που θα το μάθαινε. Πρέπει να δώσω την ώθηση στους παίκτες για να είναι στην κορυφή. Με αυτά τα παιδιά δουλεύω σε καθημερινή βάση, ώστε να πάει ο Ηρακλής όσο το δυνατόν γίνεται πιο ψηλά. Όταν ανέλαβα είπα ότι ξέρω τι με περιμένει και ότι θα υπάρχει πίεση. Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, πάλι θα έπαιρνα την απόφαση να αναλάβω τον Ηρακλή. Μου αρέσουν αυτές οι προκλήσεις. Όταν είσαι προπονητής πρέπει να τα αντέχεις όλα αυτά».

    Οσο για την συνέχεια; «Κάθε παιχνίδι είναι οριακό. Όταν μία ομάδα έχει στόχους κάθε αγώνας είναι οριακός. Δεν υπάρχουν εύκολα ματς», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

    [09] ΒΟΛΕΪ: Ο ΜΟΥΡΕΚ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο Πολωνός ακραίος του Παναθηναϊκού Νταβίντ Μούρεκ (25 ετών, 1.96μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της χθεσινής 2ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Ο Μούρεκ, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2, κέρδισε 25.5 πόντους, με 16/22 επιθέσεις (73% αποτελεσματικότητα), 6 άσους, 3.5 μπλοκ, ενώ είχε 4 άμυνες και 55% αποτελεσματικότητα στην υποδοχή.

    Οι κορυφαίοι της 2ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Νταβίντ Μούρεκ (Παναθηναϊκός) 25.5, επίθεση: Σταύρος Κατσανεβάκης (Πανελλήνιος) 91%, υποδοχή: Στέφανος Αμαξόπουλος (Ηρακλής) 100%, μπλοκ: Παναγιώτης Ρεκλείτης (Ρέθυμνο) 5.5, άσοι: Θόδωρος Μπάεφ (Ηρακλής) 7, άμυνες: Γιώργος Ανδραβίζος (Εθνικός Αλεξ.), Άρμεν Μπελουμπέκοφ (Ρέθυμνο) 8.

    [10] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Στις αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το 3ετές επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών για την αεροπορική σύνδεση των Ιονίων Νήσων, εξέλιξη που αναμένεται να προσδώσει στην τουριστική κίνηση της περιοχής περαιτέρω ώθηση.

    Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και πρόεδρος της νεοσύστατης Εταιρίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων, Αναστασία Κανελλοπούλου, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 18ης PHILOXENIA, ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την αεροπορική σύνδεση Κέρκυρας - Ακτίου - Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου, ενώ θα υπάρξει επίσης αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Ακτίου με τη Σητεία. Τους χειμερινούς μήνες θα υπάρξουν δυο δρομολόγια ανά γραμμή, ενώ το καλοκαίρι θα προστεθεί άλλο ένα δρομολόγιο.

    Αναφερόμενη στην Εταιρία, η κ. Κανελλοπούλου επισήμανε ότι στόχος της είναι η οργάνωση όλων των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κάτω από μια ομπρέλα, για την προσέλκυση των αγορών κατά τρόπο συστηματικό και επαγγελματικό, καθώς και την επίτευξη νέων μοντέλων τουριστικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά.

    Ανάμεσα στους στόχους της νεοσύστατης εταιρίας εντάσσεται η τουριστική προβολή των νομών της Περιφέρειας, η ανάδειξη των νησιών του Ιονίου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, η ανάπτυξη και προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, η πιστοποίηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας, η αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και ο συντονισμός Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

    Την εταιρία, το μετοχικό κεφάλαιο της οποία ανέρχεται σε 25 εκατ. δρχ., απαρτίζουν η Αυτοδιοίκηση (σε ελάχιστο ποσοστό), ο δημόσιος φορέας (συμβολικά) και οι επαγγελματικοί φορείς των Ιονίων Νήσων (Ενώσεις Ξενοδόχων, Ενώσεις-Ομοσπονδίες Καταλυμάτων και οι Σύνδεσμοι Τουριστικών Πρακτόρων).

    Ελλιπής η πληροφόρηση για το Συνεδριακό Τουρισμό

    Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση της Εταιρίας, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ιωάννης Πατέλλης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθειά της. Ήδη ο ΕΟΤ έχει υποβάλλει την αίτηση για την εγγραφή της Εταιρίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

    Ο κ. Πατέλλης στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη πληροφόρησης για συνεδριακό τουρισμό (μοναδική πηγή πληροφόρησης αποτελούν μεμονωμένα τουριστικά γραφεία), τονίζοντας ότι σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα κατέχει παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το μέλλον του τουριστικού κλάδου, λέγοντας ότι αυτός βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ποιο ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στον αγωνιστικό αθλητισμό; Με ποιους τρόπους μπορεί να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα των αθλητών στην προπόνηση και τους αγώνες; Ποιες είναι οι επιδράσεις των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη μάθηση κινητικών δεξιοτήτων;

    Στα ερωτήματα αυτά θα δοθούν πειστικές απαντήσεις μέσα από τις εισηγήσεις και τις ερευνητικές εργασίες που θα ανακοινωθούν στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητικής Ψυχολογίας με θέμα «Αθλητική Ψυχολογία στην Ελλάδα: Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Μακεδονίας). Το συνέδριο, το οποίο εν όψει του 2004 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνδιοργανώνεται από τον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και την Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ανώτερα στελέχη του ΑΘΗΝΑ-2004, έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και διακεκριμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

    Στόχος του συνεδρίου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ιωάννης Μουρατίδης, είναι «να παρουσιάσει τις σύγχρονες θέσεις και τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα της Αθλητικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, να θίξει επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την αθλητική απόδοση και να εκφράσει μια συντονισμένη θέση του επιστημονικού πεδίου της Αθλητικής Ψυχολογίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα». Παράλληλα θα συζητηθούν διεπιστημονικά ζητήματα με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

    Οι κύριες θεματικές ενότητες, που θα καλυφθούν στη διάρκεια του συνεδρίου, είναι:

    Αθλητική Ψυχολογία και Ολυμπιακοί Αγώνες (Ολυμπιακή προετοιμασία, Ολυμπιακή παιδεία, Εθελοντισμός, Παραολυμπιακοί αγώνες)

    Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (προγράμματα ψυχολογικής προετοιμασίας, Άγχος και τεχνικές παρέμβασης, Τραυματισμοί-ψυχολογική παρέμβαση)

    Κοινωνική Αθλητική Ψυχολογία (επιθετικότητα, παρακίνηση, ηγεσία, δυναμική ομάδας)

    Κινητική Συμπεριφορά (κινητικός έλεγχος, κινητική ανάπτυξη)

    Παιδικός Αθλητισμός (θέματα ψυχοπαιδαγωγικής, αθλητικά ταλέντα, ηθική ανάπτυξη)

    Ειδικά θέματα Αθλητικής Ψυχολογίας (προπονητές, διαιτητές, κλπ., ντόπινγκ, άσκηση και υγεία)

    Ψυχομετρία (ψυχοδιάγνωση αθλητών).

    Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν την ψυχολογική προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου. Επίσης, θα εξετασθούν ερωτήματα και θα παρουσιαστούν αποτελέσματα ερευνών που αφορούν στη σχολική φυσική αγωγή, στα κίνητρα και τις στάσεις στρατιωτών, στη συμπεριφορά των γονέων ως παράγοντα δημιουργίας άγχους στους νέους, στην ηγεσία και τη συνοχή αθλητικών ομάδων, στην επιρροή της άσκησης στην ψυχολογική διάθεση των γυναικών με χρόνιες ή μη παθήσεις, στις μορφές βίας στα πρωταθλήματα ποδοσφαιρικών σωματείων, στη μάθηση κινητικών δεξιοτήτων κλπ.

    [12] Κ. ΚΕΝΤΕΡΗΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚEΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Για τρία χρόνια συνέχεια, σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις -Ολυμπιακοί αγώνες, παγκόσμιο και Ευρωπαικό πρωτάθλημα- ο Κώστας Κεντέρης είναι ο μεγάλος νικητής των 200μ. Αγώνισμα στο οποίο κατά παράδοση κέρδιζαν οι Αμερικανοί, ο Κεντέρης τους έχει βάλει όλους στη γωνία και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του παγκόσμιου στίβου με καθολική αποδοχή από τους αντιπάλους του, οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την απόλυτη κυριαρχία του.

    Ο Κεντέρης μίλησε στον «Κλασικό Αθλητισμό», περιοδικό που εκδίδεται από τον ΣΕΓΑΣ για το πως έφθασε στην κορυφή, για το αν αισθάνεται ένας σταρ, για το πως εισπράττει την αγάπη του κόσμου, για τον εάν έχει μέσα στους στόχους του τη νέα χρονιά το ευρωπαικό ρεκόρ των 200μ. του Μενέα, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τι μήνυμα πρέπει να στείλει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

    Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης απαντά ακόμη στους επικριτές του για τη μη συμμετοχή του στα διεθνή μίτινγκ και δηλώνει ότι «δεν θα δώσω την ευκαιρία σε κανένα να με κερδίσει, ξέρω ότι με περιμένουν στη γωνία».

    Οσο για βλέψεις του ο Κώστας Κεντέρης επισήμανε: «Ο αθλητής αυτό που βάζει πάντα ως στόχο είναι να προσπαθεί, να παλεύει και να δουλεύει. Τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει πάρα πολύ σωστά, σε σωστές βάσεις και πιστεύω ότι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχα προβλήματα τραυματισμών με βοήθησε να φέρω αυτές τις πολύ μεγάλες επιτυχίες για τη χώρα μου».

    Τέλος για τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε κατά καιρούς, δήλωσε: «Δεν με ενοχλούν οι κριτικές που γράφονται. Ζούμε σε μία δημοκρατική Ευρώπη και ο καθένας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του. Εγώ είμαι αυτός που είμαι, κάνω ότι πιστεύω ότι είναι καλύτερο για μένα. Είναι λάθος να δίνουμε αξία και συνέχεια σε κάποια σχόλια που γίνονται από κάποια εφημερίδα από το εξωτερικό. Κοιτάζω να κάνω τη δουλειά μου, αυτό που μου αρμόζει να κάνω και αυτό που πιστεύω καλύτερο για τον εαυτό μου. Ο κόσμος κρίνει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δόξα τω θεώ είναι θετικό για μένα μέχρι στιγμής και αυτή την τακτική θα ακολουθήσω και στη συνέχεια. Στόχος δεν είναι για μένα να τρέξω ένα μίτινγκ και να κάνω μία επίδοση κάτω από 20 δευτερόλεπτα. Στόχος μου είναι να την κάνω σε ένα μεγάλο αγώνα, σε μία μεγάλη διοργάνωση. Εχουμε εξάλλου πάμπολλα παραδείγματα αθλητών που τρέχουν καλά στα μίτινγκ και μετά δεν είναι σε καλή κατάσταση σε μεγάλους αγώνες. Αυτή είναι μία τακτική στην οποία ωθούν και μένα και θέλουν να την ακολουθήσω με στόχο να με κερδίσουν, αλλά να ξέρετε ότι όσο είμαι καλά δεν θα δώσω ποτέ την ευκαιρία σε κάποιον να πιστεύει και να είναι σίγουρος ότι μπορεί να με νικήσει. Ξέρω ότι όλοι με περιμένουν στη γωνία για να με κερδίσουν και γι αυτό προετοιμάζομαι να τρέχω καλά σε όποιο αγώνα κατεβαίνω».

    [13] ΗΠΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Ουάσιγκτον, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων στις Φιλιππίνες έως το τέλος του έτους.

    Συγκεκριμένα η αμερικανική πρεσβεία στην Μανίλα καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί αποφεύγοντας μετακινήσεις σε δημόσιους χώρους και εμπορικά κέντρα.

    [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΟ-ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Κέιπ Τάουν, 31 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    αποστολή Λιάνα Αλεξανδρή

    «Νότια Αφρική - Ελλάδα: Ερευνώντας τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες» είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που εγκαινίασε σήμερα στο Κέιπ Τάουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

    Την τρίτη και τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, στα πλαίσια της τετραήμερης επίσκεψής του στη χώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 60 Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν την ελληνική αποστολή στη Νότια Αφρική, ομογενείς επιχειρηματίες και τοπικοί οικονομικοί παράγοντες.

    Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Μαγκριώτης, ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης και το σύνολο των μελών της ελληνικής αποστολής. Εισηγητές ήταν, από αφρικανικής πλευράς οι κ.κ. Π. Ντοκράτ, ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Εμπορίου Ν. Αφρικής και Ι.Μ. Σάρμα, Γεν. Διευθυντής στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ν. Αφρικής, και από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Λοβέρδος και ο κ. Π. Λαγός, επικεφαλής του Olympic Business Project.

    Χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και εξήρε την ευάριθμη παρουσία Ελλήνων ομογενών επιχειρηματιών στη Νότια Αφρική. Επεσήμανε δε ότι στον πολιτικό τομέα οι δύο χώρες δεν έχουν διαφορές, και ήδη με τον Πρόεδρο Μπέκι συμφώνησαν στα μεγάλη διεθνή θέματα. Στον οικονομικό τομέα, η Ελλάδα, ως μέλος πολλών διεθνών Οργανισμών, είναι πρόθυμη να προωθήσει την επίλυση σημαντικών οικονομικών προβλημάτων της Μαύρης Ηπείρου.

    Αντίστοιχα, η χώρα μας γειτνιάζει με τα Βαλκάνια και την Παρευξείνια ζώνη όπου έχει ισχυρή παρουσία, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να «προσφέρει τη γνώση της» του παραπάνω χώρου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στο επίπεδο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι δυνατή και επιθυμητή, κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος, προς όφελος και των δύο χωρών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος στη φυλακή του Μαντέλα

    Τις φυλακές, όπου ο τ. Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα ήταν έγκλειστος επί 27 χρόνια, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο Robben Island (νησί Ρομπέν) του Κέιπ Τάουν ο Έλληνας Πρόεδρος, συνοδευόμενος από πολιτική και διπλωματική συνοδεία, αλλά και τον γνωστό Έλληνα δικηγόρο και φίλο του Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε προσωπικά το κελί, όπου πέρασε ο πρώην Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος 24 από τα 27 χρόνια του εγκλεισμού του, αλλά και το στενό περίβολο της αυλής, όπου καθημερινά έβγαινε για ελάχιστη ώρα. Ο Έλληνας Πρόεδρος φάνηκε εξαιρετικά συγκινημένος και ζήτησε πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

    Με την ελληνική ομογένεια της Ν. Αφρικής

    Στη συνέχεια του προγράμματος της επίσημης επίσκεψής του στο Κέιπ Τάουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους περίφημους Αμπελώνες του Μπόσενταλ, όπου καλλιεργούνται και παράγονται τα Νοτιοαφρικανικά κρασιά, συνεχώς ανερχόμενα στη διεθνή αγορά.

    Το ίδιο απόγευμα η Προεδρική Αποστολή παρέστη σε δοξολογία και δέηση στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλής Ελπίδας Σέργιου. Εκεί τον υποδέχθηκε και του επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Κοινότητας του Κέιπ Τάουν, ο Πρόεδρός της κ. Χ. Παρόλης, ενώ αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος είχε συνάντηση με μέλη της ελληνικής Κοινότητας και μαθητές του ελληνικού Σχολείου.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει ανταποδοτική δεξίωση στον Πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας κ. Τ. Μπέκι στο ξενοδοχείο Tablebay του Κέιπ Τάουν.

    Αύριο, Παρασκευή (1/11/02) η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί νωρίς το πρωί για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Μουσείο Απαρτχάιντ, την ελληνική Σχολή Σαχέτι, το Κοινοτικό Κέντρο "Αλμπερτον" όπου θα εγκαινιάσει τις εργασίες του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής - ενώ το ίδιο απόγευμα θα εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις του ελληνικού Γενικού Προξενείου, θα συναντηθεί με τα Προεδρεία των ελληνικών Κοινοτήτων και θα παρακαθίσει σε δείπνο που προσφέρει η Ομοσπονδία των ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής.

    Αργά το βράδυ ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει με πτήση της Ο.Α. για την Αθήνα.

    Ο κ. Γ. Μαγκριώτης

    Σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής κ. Ν. Ζούμα κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κέιπ Τάουν, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης συζήτησε με την κ. Ν. Ζούμα, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο της 2ης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στη Λισσαβώνα.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στην «τρόικα» της Ε.Ε. που θα συνεδριάσει προκαταρκτικά στην Ουαγκαντούγκου της Άνω Βόλτα, στις 28 Νοεμβρίου τρέχοντος (όπου θα προκύψουν ορισμένες κατ' αρχήν θέσεις της Ε.Ε. ως προς τα προς συζήτηση θέματα).

    Ο Έλληνας υφυπουργός επεσήμανε στην κ. Ζούμα ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στα φτωχά αφρικανικά κράτη μέσω ειδικών αναπτυξιακών «πακέτων» και προγραμμάτων, θα βασιστεί σε πολιτικο-οικονομικά κριτήρια και θα έχει ως γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη στους τομείς των έργων υποδομής, αγροτικής οικονομίας, βιομηχανίας, εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών, νέων τεχνολογιών κλπ.

    Εξάλλου, ο κ. Μαγκριώτης έθεσε στην νοτιοαφρικανή υπουργό σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική Ομογένεια στη χώρα, όπως το υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας, ιδίως στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η κ. Ζούμα απέδωσε το πρόβλημα, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα της, σε «εισαγόμενη εγκληματικότητα από τις βόρειες χώρες», αλλά και στο φαινόμενο της φτώχειας.

    Η ελληνική ομογένεια, επεσήμανε τέλος ο κ. Μαγκριώτης, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «γέφυρα συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδος και Νότιας Αφρικής, δεδομένης της μακράς παραμονής της και της επιτυχημένης οικονομικής παρουσίας της στη χώρα αυτή.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από εισήγηση του Έλληνα υφυπουργού, αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών της ομογένειας θα επισκεφθεί την κ. Ζούμα, και θα την ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ελληνοαφρικανικού Φόρουμ.

    Ο κ. Λοβέρδος

    Ο υφυπουργός κ. Λοβέρδος επεσήμανε κατά την εισήγησή του, στο Ελληνο-Νοτιοαφρικανικό οικονομικό Φόρουμ τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας θα κινηθεί φέτος στο 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 3%.

    Εκφράζοντας την ευχή να αυξηθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές και ομογενειακές επενδύσεις στη Ν. Αφρική υπερβαίνουν τα 700 εκατ. Δολλ. ΗΠΑ και το εμπόριο έφτασε τα 55 εκατ. Δολλ. ΗΠΑ. Οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα αυτή δημιουργούν θέσεις εργασίας για 100.000 περίπου άτομα και αφορούν ναυτιλία, τροφές, μεταποιημένα προϊόντα και εμπόριο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Ν. Αφρικής Κ. Ζούμα, ζήτησε την υποστήριξη της χώρας της στην επόμενη εκλογή μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση αυτή. Ζήτησε επίσης την υποστήριξη της Ν. Αφρικής για τη θέση του Γεν. Γραμματέα που η χώρα μας διεκδικεί στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας που εδρεύει στο Λονδίνο.

    [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΟΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Το θέμα της ποινής αφαίρεσης βαθμών μίας νίκης που επιβάλεται σε σωματεία που οφείλουν ποσά σε πετοσφαιριστές ή προπονητές τους συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας αποφάσισε ότι η ποινή δεν θα εφαρμόζεται αυτόματα, αλλά μόνο όταν αυτή τελεσιδικήσει στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο (ΑΣΕΑΔ) και με την προϋπόθεση ότι τα σωματεία θα έχουν προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ εντός της νόμιμης προθεσμίας από τη γνωστοποίηση της ποινής.

    Επίσης το ΔΣ της ΕΟΠΕ αποφάσισε:

    1) Στην συνεδρίαση της Βαλκανικής Ένωσης που θα γίνει στη Μολδαβία (1-3/11/02) την ΕΟΠΕ θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας, Άγγελος Τζίμος.

    2) Οι κ.κ. Αχιλλέας Μαυρομάτης και Μανώλης Κάλλης ορίστηκαν παρατηρητές (supervisors) στο Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ και θα παραστούν σε σεμινάριο που διοργανώνει η CEV στη Ρώμη (23-24 Νοεμβρίου).

    3) Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε έγγραφο της ΕΟΠΕ σχετικά με την δυνατότητα ταυτόχρονης συμμετοχής ΤΑΠ και ερασιτεχνικών σωματείων στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών, απάντησε καταφατικά.

    [16] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Σουκρού Γκιουρέλ είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου που επισκέπτεται την Τουρκία μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της προώθησης της συνδιοργάνωσης από Ελλάδα και Τουρκία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2008. Ο κ. Γκιουρέλ θα υπογράψει το απόγευμα τη διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος συζήτησε τις λεπτομέρειες της κοινής υποψηφιότητας για τη συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2008 με τον τούρκο υπουργό επικρατείας, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Ερντογκάν Τοπράκ.

    Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού σημείωσε πως η κοινή διεκδίκηση είναι μια συμβολική πολιτική πρωτοβουλία που υποδηλώνει την προοπτική της καλής συνεργασίας των δύο χωρών, τη σημασία της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Νωρίτερα οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος επισκέφθηκαν στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ξεκινάει το Σάββατο το 15 παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείας πάλης στη Χαλκίδα. Σε αυτό θα μετάσχουν 50 χώρες (ρεκόρ συμμετοχών) κάτι που σημαίνει ότι η διοργάνωση έχει ήδη πετύχει οργανωτικά.

    Οσον αφορά την ελληνική αποστολή αυτή απαρτίζεται από τις: Μυρσίνη Κολώνη (48κ ), η οποία πήρε τη θέση της Φανής Ψαθά που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, Σοφία Πουμπουρίδου (51κ), Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου (55κ), Αγόρω Παπαβασιλείου (59κ), Αγάπη Χριστοδουλάκη (63κ), Κατερίνα Σιάβου (68κ) και Σοφία Καμπανάρη (72κ).

    [18] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση για το 2002 θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 0,1 με 0,5% σε σχέση με πέρσι διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 18ης PHILOXENIA.

    Βασιζόμενος στα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ο κ. Τσοχατζόπουλος ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας θα ανέλθει στα ίδια επίπεδα με πέρσι και θα φτάσει τα 13 εκατομμύρια. Όπως επισήμανε το αναμενόμενο τουριστικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη την ύφεση της διεθνούς οικονομίας.

    Σε ότι αφορά το 2001, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ο αριθμός των τουριστικών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος παρουσίασε σχετική μείωση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης για την τουριστική περίοδο του 2003 είναι η εξασφάλιση τουριστικού ρεύματος για όλους τους νομούς της χώρας, η επιμήκυνση της σεζόν και η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αθλητικός, οικολογικός, αγροτικός ιαματικός, συνεδριακός). Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να προσελκύσει τουρίστες προερχόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Κίνα με την μάλιστα θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου διμερής συμφωνία για τον τουριστικό τομέα.

    Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την προώθηση το 2003 του τουρισμού πόλεων, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι στόχος είναι μέχρι το 2010 οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρας μας να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια από τα 14 που ήταν πέρσι και οι Αμερικάνοι τουρίστες να φτάσουν το 1 εκατομμύριο από τις 200 χιλιάδες που ήταν το 2001.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2003 θα διασφαλίσει οικονομική μεγέθυνση της τάξης του 4%, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

    [19] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιέννη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Την παραίτησή του για λόγους υγείας υπέβαλλε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία Ματίας Ράινχολτ.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης γίνεται λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Ράινχολτ επισήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ως κεντρικός υποψήφιος των Ελευθέρων θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος του κόμματος και μέχρι σήμερα υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Χέρμπερτ Χάουπτ ο οποίος θα ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος έως την εκλογή νέου προέδρου.

    Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παραίτηση του επικεφαλής του κόμματος των Ελευθέρων θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την επάνοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας του ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ, πρώην ηγέτης του κόμματος των Ελευθέρων.

    [20] ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Aθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Στην προστασία των ατομικών και ιατρικών δεδομένων των εργαζομένων προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σχετικό άρθρο το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

    Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την απαγόρευση της αναγραφής και επεξεργασίας στο ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου του εργαζόμενου, στοιχείων ή δεδομένων άλλων πέραν των αποτελεσμάτων των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες αυτός υποβάλλεται κάθε φορά.

    Επίσης προβλέπει οτι ιατρικά δεδομένα επιτρέπεται να συλλεγούν, με επιμέλεια των ιδίων των εργαζομένων ή των υποψηφίων για εργασία, προκειμένου αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, μόνο εφόσον αυτό είναι απολύτως απαραίτητο: α) για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του εργαζόμενου ή του υποψήφιου για μια συγκεκριμένη θέση ή εργασία, παρούσα ή μελλοντική, β) για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη για υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και γ) για τη θεμελίωση δικαιωμάτων των εργαζομένων και αντίστοιχη απόδοση κοινωνικών παροχών.

    Η παραβίαση της απαγόρευσης της προστασίας των ατομικών δεδομένων συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Οι παραβάτες θα υποχρεούνται σε πλήρη χρηματική αποζημίωση (αστική ευθύνη) όπως προβλέπεται από την διάταξη του άρθρου 23 του Ν.2472/1997.

    Τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την τήρηση και το περιεχόμενο του ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου, τη συλλογή και επεξεργασία επιπλέον δεδομένων με την συγκατάθεση του εργαζομένου, την επιβολή των κυρώσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας και Πρόνοιας.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι όσο σημαντική είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, το ίδιο σημαντική είναι και η προστασία των ατομικών δεδομένων. Διαβεβαίωσε ακόμη πως με τη ρύθμιση αυτή μπαίνει φραγμός σε οποιονδήποτε κακόπιστο εργοδότη επιδίωκε να χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν την υγεία και εν γένει την προσωπική κατάσταση του κάθε εργαζόμενου.

    [21] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Επιταγή ύψους 30.000 Ευρώ παρέδωσε το μεσημέρι στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Αλβανίας, Arben Malaj, ο Διευθυντής του Καταστήματος Τιράνων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Βασίλης Φίλης. Το εν λόγω ποσό αποτελεί συνεισφορά της Εθνικής Τράπεζας στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Αλβανία, που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

    Ο κ. Malaj, κατά τη συζήτηση με τον κ. Φίλη που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά της Εθνικής Τράπεζας στην αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

    Ο κ. Φίλης από την πλευρά του δήλωσε ότι η χειρονομία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη γείτονα χώρα της Αλβανίας αποτελεί παράλληλα απόδειξη των άριστων σχέσεων και των δεσμών φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει αρωγός στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας με παράλληλη κοινωνική δράση όποτε προκύπτει σχετική ανάγκη, κατέληξε ο κ. Φίλης.

    [22] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο JAM MASTER JAY ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ RUN-DMC

    Νέα Υόρκη, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Το μέλος του διάσημου συγκροτήματος Run-DMC, Jam Master Jay δολοφονήθηκε σήμερα από αγνώστους στην Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, ο Jam Master Jay, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τζέισον Μιζελ, σκοτώθηκε σε στούντιο ηχογραφήσεων στην συνοικία Queens της Νέας Υόρκης όταν δέχθηκε τα πυρά δύο αγνώστων ανέφεραν οι αρχές. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο.

    Οι Run-DMC έγιναν παγκοσμίως γνωστοί όταν στη δεκαετία του '80 βοήθησαν να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό το μουσικό ρεύμα hip-hop.

    Το τραγούδι που τους καθιέρωσε στην διεθνή μουσική σκηνή ήταν το Walk This Way που προήλθε από την συνεργασία τους με τους Aerosmith. Με αυτή τη συνεργασία ήταν το πρώτο συγκρότημα ραπ που μπήκε στο αμερικανικό top 10 και το πρώτο που το βιντεοκλίπ του προβλήθηκε στο μουσικό κανάλι MTV.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες εισέβαλαν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου ήταν το στούντιο ηχογραφήσεως και πυροβόλησαν τον Jam Master Jay στο κεφάλι. Ο τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο στούντιο αφού το χτύπημα ήταν ακαριαίο.

    Ένας 25χρονος άνδρας με το όνομα Ουριέκο Ρίνκον πυροβολήθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ πέντε ακόμη άτομα που ήταν στο στούντιο δεν τραυματίστηκαν.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρόμπερτ Πράις είπε ότι δεν έχουν εξακριβωθεί κάποια κίνητρα που ώθησαν τους δράστες να πυροβολήσουν τον νεαρό τραγουδιστή.

    Η είδηση συγκλόνισε τους θαυμαστές του συγκροτήματος και τους στενούς συνεργάτες τους.

    Ο Μιζελ εργαζόταν ως μουσικός παραγωγός, ενώ το 1983 ενώθηκε με τον Joseph Simmons και τον Darryl McDaniels και σχημάτισαν το συγκρότημα Run-DMC, που έκανε την πρώτη του επιτυχία με το τραγούδι It s Like That.

    Ο Μιζελ ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, τη συνάντηση με τον κ. Μπλερ και τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο λύσης από τον ΟΗΕ που να έχει δοθεί στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζονται σχέδιο προτάσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος το οποίο αναμένεται ίσως τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι καλό θα ήταν η πρόταση να υποβληθεί πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης προκειμένου να εξεταστούν τυχόν προβλήματα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η όποια λύση προταθεί για να γίνει αποδεκτή από εμάς πρέπει να είναι λειτουργική, να είναι βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας στην πρόταση Ανάν ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι θα ήταν ανεύθυνο να ειπωθεί τώρα αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόταση. Ανέφερε τρία σενάρια σε ότι αφορά τη στάση μας απέναντι σε μια τέτοια πρόταση όπως να υπάρξει μια τέλεια πρόταση και να γίνει αμέσως αποδεκτή, να υπάρξει μια πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει αποδεκτές ρυθμίσεις και να απορριφθεί και τρίτον να υπάρξει συμφωνία σε γενικές αρχές και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναφέρθηκε και στο θέμα του Ευρωστρατού. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον θετικές αλλά όπως είπε διακρίνονται από μια επιφυλακτικότητα , η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

    [24] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002 (18:42 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Θα πρέπει να αναδείξουμε το περιεχόμενο της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής για τα επόμενα δυο χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που είχε ως θέμα τον προϋπολογισμό του 2003.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι δράσεις για το Γ' ΚΠΣ και κυρίως εκείνες που σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομών στην περιφέρεια. Επίσης τόνισε την ανάγκη χάραξης προτεραιοτήτων στην αγροτική πολιτική.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2003 λαμβάνει υπόψη του τις αναγκαιότητες και τα περιθώρια για την κατανομή του πλεονάσματος ενώ όπως είπε θα υπάρχει ειδική αναφορά τους αγρότες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 31 October 2002 - 19:13:52 UTC