Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ-ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΜΗΡΟΥ
  • [02] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ EUROSTAT ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ"
  • [06] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΙΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [07] ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [08] ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ
  • [09] ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [10] ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΑΛΛΙΑ -
  • [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [12] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Μ/Κ ΤΗΣ ROMTELECOM
  • [15] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η ΛΙΒΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
  • [16] Ο ΚΡΑΒΑΡΙΚ ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΤΑΠΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
  • [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΔΡΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ
  • [19] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [20] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2001 Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΦΕΤΟΣ
  • [21] AKP ΚΑΙ CHP ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ
  • [22] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ
  • [23] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ-ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΜΗΡΟΥ

    Μόσχα, 24 Οκτωβρίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η ομηρία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσέσνους αντάρτες. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τρεις εκρήξεις ακούστηκαν έξω από το θέατρο όπου κρατούνται οι όμηροι και οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο.

    Την ίδια ώρα μέλος των ανταρτών διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν μία γυναίκα να έχει πυροβοληθεί από αυτούς. Η ίδια πηγή ανέφερε στο ραδιόφωνο Ηχώ ότι οι Τσετσένοι δεν έκαναν κακό σε κανέναν από τους ομήρους και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν 50 ομήρους αν ο φιλορώσος κυβερνήτης της Τσετσενίας Αχμαντ Καντίροφ είχε το θάρρος να μπει στην αίθουσα.

    Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας FSB στην Μόσχα, Σεργκέι Ιγκνατσένκο δήλωσε ότι το θύμα ήταν μία νεαρή γυναίκα, 20 ετών και ότι πέθανε χθες και παραδόθηκε από τους αντάρτες σε δύο Ιορδανούς γιατρούς που άφησαν να μπουν στο κτίριο. Ο εκπρόσωπος της FSB είπε ότι το θύμα έφερε τραύματα από όπλο στο στήθος και σπασμένα δάκτυλα στο χέρι και πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να διαφύγει χθες την ώρα που οι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο.

    Οι ρωσικές αρχές έχουν καλέσει τον Ερυθρό Σταυρό, ξένους διπλωμάτες, και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να συμμετάσχουν στο κέντρο διαχείρισης της κρίσης των ομήρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, ξένοι διπλωμάτες και τρεις ρώσοι βουλευτές έχουν εισέλθει στο θέατρο της Μόσχας.

    Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία εμφανίζονται οι τσετσένοι αντάρτες να δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και να πάρουν μαζί τους τις ζωές των «απίστων», που κρατούν εγκλωβισμένους σε θέατρο της Μόσχας.

    Στο βίντεο εμφανίζεται μία γυναίκα αντάρτισσα να λέει πως «επιλέξαμε να πεθάνουμε εδώ στη Μόσχα και θα πάρουμε μαζί μας και τις ζωές των απίστων».

    Η Λετονία ανακοίνωσε ότι θέλει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των ομήρων καθώς ανάμεσα τους βρίσκονται και τρεις πολίτες της.

    Την ίδια ώρα ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για ανικανότητα να χειριστεί το πρόβλημα. Ο κ. Ζιουγκάνοφ είπε χαρακτηριστικά είμαστε όλοι όμηροι μιας ανίκανης κυβέρνησης και το χάος θα κυριεύσει τη χώρα.

    Ο.Κ.

    [02] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (09:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να πάρει μέρος στη διήμερη άτυπη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής. Οι εργασίες της συνόδου θα λήξουν το βράδυ της Παρασκευής.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωστρατό.

    Πρώτος σταθμός του κ.Σημίτη θα είναι το Λονδίνο όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    [03] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (09:52 UTC+2)

    Εξελίξεις αναμένονται και σήμερα στην υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, πρόκειται να απολογηθεί ο "Λουκάς" της οργάνωσης, Δημήτρης Κουφοντίνας, που βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ακόμη σήμερα ο κ.Ζερβομπεάκος πρόκειται να απαγγείλει στον Χριστόδουλο Ξηρό δώδεκα νέες κατηγορίες, ενώ ο ίδιος προτίθεται να δηλώσει ότι δεν συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Αύριο έχουν κληθεί σε απολογία, μετά τις συμπληρωματικές κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, άλλοι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη", οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Επίσης, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ.Ζερβομπεάκος έλαβε το απολογητικό υπόμνημα του Βασίλη Ξηρού, ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες που του αποδίδονται.

    Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για συμμετοχή στη "17 Ν" ασκήθηκε εναντίον του Γιάννη Σερίφη, που αναμένεται να απολογηθεί το πρωί της Κυριακής. Η ποινική δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε μετά τις απολογίες των αδελφών Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού και του Παύλου Σερίφη.

    [04] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ EUROSTAT ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (10:56 UTC+2)

    Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα οι έλεγχοι που πραγματοποιούν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), περνώντας από το μικροσκόπιο περίπου 10 κωδικούς του κρατικού προϋπολογισμού και συναλλαγές του ελληνικού Δημοσίου.

    Ειδικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει στο στόχαστρο τη λεγόμενη "άσπρη τρύπα" της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστώσει αν το πλεόνασμα που προκύπτει είναι πραγματικό ή εικονικό και εάν το δημόσιο χρέος αποτυπώνεται σωστά.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται κατά τους ελέγχους στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Επιπλέον, σε βάθος έλεγχοι γίνονται όσον αφορά τις λεγόμενες αναπτυξιακές ενισχύσεις προς τις ΔΕΚΟ, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΣΕ, το Αττικό Μετρό, η Εγνατία Α.Ε (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

    Επιπλέον, θα διερευνηθεί εάν διαπιστώνεται ετεροχρονισμός εγγραφής εσόδων και δαπανών στους κωδικούς του προϋπολογισμού, καθώς επίσης και αν η αποπληρωμή των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εγγράφηκε στον προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος.

    Πέραν τούτων, το κλιμάκιο της Eurostat θα εστιάσει τους ελέγχους του και στις επιστροφές φόρων, που δεν εγγράφονταν ως δαπάνη στον προϋπολογισμό, καθώς επίσης και στις καταπτώσεις των εγγυήσεων του Δημοσίου (οι οποίες επίσης δεν εγγράφονται ως δαπάνη του προϋπολογισμού στο σκέλος των επιχορηγήσεων). Τέλος, θα αναζητηθεί μια απάντηση σχετικά με το αν τα ανταλλάξιμα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, των ΕΛ.ΠΕ., του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας πρέπει να συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος._

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Την άποψη ότι η ισότητα στην χώρα μας έχει κατοχυρωθεί νομικά αλλά απέχει πολύ από το να γίνει πράξη εξέφρασαν οι ομιλητές στην ημερίδα με τίτλο «Διαδρομές Ισότητας», που διοργάνωσε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης Μακεδονίας, που εδρεύει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

    Την ανάγκη ενδυνάμωσης της θέσης της Ελληνίδας αγρότισσας επισήμανε στην ομιλία της η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Όπως επισήμανε, η αγρότισσες αποτελούν το 46% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας, ποσοστό υψηλό αν συγκριθεί με την συμμετοχή των Ελληνίδων στην οικονομία, που ανέρχεται στο 36,7%.

    Τόνισε, δε, ότι οι αγρότισσες πλήττονται ιδιαίτερα από τη μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, ,την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και την εγκατάλειψη της υπαίθρου και γι' αυτό το λόγο απαιτούνται σειρά παρεμβάσεων που θα ενδυναμώσουν τη θέση της γυναίκας ως μοχλού της οικονομίας στις αγροτικές περιοχές.

    Η κ. Ξηροτύρη ανέφερε ότι πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των γυναικών στην ελληνική περιφέρεια, ενώ, παράλληλα, απαιτείται να αξιοποιηθούν τα προγράμματα της ΕΕ, όπως το Leader. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και ο αγροτοτουρισμός και να διευρυνθεί η κοινωνική ασφάλιση της Ελληνίδας αγρότισσας.

    Στην συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση επικέντρωσε την παρέμβαση της η σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού και στέλεχος της ΚΕΔΚΕ Παναγιώτα Γαζή.

    Με βάση τα στοιχεία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση του 1994, επισήμανε η κ. Γαζή, μόλις το 3,7% των νομαρχών (2 στους 54) και 1,25% των δημάρχων (15 στους 1029) ήταν γυναίκες.

    Η κ. Γαζή αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που επέβαλε το 1/3 των συμμετεχόντων στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να είναι γυναίκες, επισημαίνοντας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά δεν δημιουργεί πρότυπα συμμετοχικής χειραφέτησης των γυναικών.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο εκλέγειν και το εκλέγεσθαι, μπορεί να δώσει νέα πνοή στην αυτοδιοίκηση, ενώ και η πολιτική συνολικά μπορεί να ωφεληθεί από τις αξίες που πρεσβεύουν οι γυναίκες.

    Στη Θεσσαλονίκη το πρόσωπο της ανεργίας είναι γυναικείο, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος. Τόνισε, δε, ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι διπλάσιο από αυτό των αντρών, ενώ σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες φτάνει και το 50%.

    Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, δυσχεραίνεται από την έλλειψη υποδομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί.

    [06] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΙΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η έναρξη του πρωταθλήματος μπάσκετ γεμίζει με περισσότερη ευθύνη τη διοίκηση του Ηρακλή που θα κληθεί να βρει τρόπους για να βγει η ομάδα από το οικονομικό τέλμα. Ωστόσο κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι το κλίμα στην ομάδα δεν είναι και το καλύτερο για αυτό τον λόγο.

    Ο νέος προπονητής της ομάδας, Λευτέρης Κακιούσης στην προσπάθειά του να συσπειρώσει, παρά τα προβλήματα, όλους τους φιλάθλους, είχε συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς. Όπως γίνεται και όλες τις τελευταίες ημέρες. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα αναμένεται να έχει και νέα συνάντηση, όπου θα προσπαθήσει να τους εξηγήσει ότι η διοικούσα επιτροπή ποντάρει στην παρουσία στων φιλάθλων και για οικονομικούς λόγους, καθώς τα έσοδα της ομάδας είναι για μια ακόμη χρονιά μηδαμινά.

    Στον αγωνιστικό τομέα, χωρίς προβλήματα συνεχίζει η προετοιμασία του Ηρακλή ενόψει της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Νήαρ Ηστ. Στα χέρια των διοικούντων είναι τα δελτία των δύο αμερικανών (Ειμος, Αλεν), καθώς επίσης και των Νικολαίδη, Παυλίδη.

    [07] ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Τί και αν έχει ίωση ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο παίκτης δεν θα λείψει από το παιχνίδι της Λεωφόρου με τον Αρη που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Σήμερα ο Καραγκούνης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ αύριο αναμένεται να πάρει κανονικά μέρος στην προπόνηση των «πρασίνων». Μετά την προπόνηση ο νέος προπονητής του ΠΑΟ, Σέρτζιο Μαρκαριάν θα ανακοινώσει την αποστολή για το ματς με τον Αρη που θα γίνει την Κυριακή.

    [08] ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ

    Ουάσινγκτον, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι Ντάγκλας Γκένσλερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύλληψη των δυο υπόπτων στο Μέριλαντ σημαίνει ότι πρόκειται να λυθεί σύντομα το μυστήριο με τον ελεύθερο σκοπευτή που έχει σκορπίσει πανικό με τον θάνατο δέκα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

    Όπως μετέδωσε το CNN, πρόκειται για τον 42χρονο Τζον Αλεν Μοχάμεντ γνωστό με το επώνυμο Γουίλιαμς ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είναι βετεράνος του πολέμου στον Κόλπο και τον 17χρονο θετό γιο του Τζον Μάλβο.

    Οι δυο άντρες συνελήφθησαν σε πάργινγκ αυτοκινητόδρομου ενώ κοιμόντουσαν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί βρήκαν σήμερα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου των δύο υπόπτων, ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου Bushmaster, που μπορεί να ρίξει σφαίρες του ιδίου διαμετρήματος με αυτό με το οποίο δολοφονήθηκαν τα θύματα του ελεύθερου σκοπευτή.

    Αυτή την ώρα οι δυο άντρες ανακρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

    [09] ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η αγωνία όλων κορυφώνεται, καθώς συμπληρώνονται εικοσιτέσσερις ώρες από την ώρα που ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες εισέβαλαν σε θέατρο στη Μόσχα και κρατούν εκατοντάδες άτομα ομήρους.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι οι αυτονομιστές πέταξαν χειροβομβίδες σε δύο γυναίκες που προσπάθησαν να διαφύγουν τραυματίζοντας τη μία.

    Το Ρόιτερς ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες δραπέτευσαν και η τραυματίας δέχθηκε ιατρικές φροντίδες ενώ η δεύτερη είναι σώα.

    Οι τελευταία πληροφορία εξηγεί και τις εκρήξεις που ακούστηκαν έξω από το κτίριο το απόγευμα όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι διαφόρων πρακτορείων ειδήσεων που είναι στον περιοχή.

    [10] ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βρυξέλες, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε συμφωνία για πάγωμα των αγροτικών επιδοτήσεων έως το 2007 με σκοπό τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της διεύρυνσης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στην εν λόγω συμφωνία κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνομιλίες που είχαν λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες.

    Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι από το 2007 οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και δεν θα αυξηθούν πέρα από το όριο του πληθωρισμού έως το 2013.

    Και ο κ. Σιράκ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Σρέντερ προσθέτοντας ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα παραμείνουν στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν το 2006.

    Εκτιμάται ότι η εν λόγω συμφωνία θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις 10 υποψήφιες χώρες που θα ενταχθούν το 2004 στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τα πάνω κάτω έφερε στον Ολυμπιακό η χθεσινή ήττα του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ετσι όλα στην ομάδα είναι ρευστά Ωστόσο οι όποιες εξελίξεις υπάρχουν, αυτές έχουν δρομολογηθεί για μετά το μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα οι οπαδοί της ομάδας του μεγάλου λιμανιού αντιδρούν δυνατά και απειλούν ακόμη και με ξύλο τους παίκτες!

    Οι εκπρόσωποι της «Θύρας 7» για μια ακόμη φορά ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του Γιάννη Κόλλια και τόνισαν πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι αν δεν οι παίκτες δεν συνέλθουν θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Στο επίκεντρο της κριτικής των παικτών βρίσκεται ειδικά ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, στον οποίο οι οργανωμένοι οπαδοί χρεώνουν τα δύο από τα τρία γκολ της αγγλικής ομάδας.

    Μέχρι και ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης έγινε σημείο αναφοράς και δέκτης της γκρίνιας. Πρώτος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Γιάννη Κόλλια, παραμένει ο Σλοβένος Σρέτσκο Κάτανετς.

    [12] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είχε σήμερα η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

    Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι η συγκέντρωση των οπαδών του Ολυμπιακού (περίπου 3000) στα διόδια των Μαλγάρων και την ομαδική μεταφορά τους με αυστηρά μέτρα συνοδείας δια μέσου της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και εν πομπή στις θύρες 7-8 του σταδίου Τούμπας. Το ίδιο θα γίνει και η αποχώρηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Σίμος Λάζαρης αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη τόνισε: «Η αστυνομία είναι αυτή που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει μέτρα αφού έχει και την ευθύνη. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να μην δημιουργηθούν επεισόδια».

    Η χθεσινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού Βόλου στο κύπελλο έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ψυχολογία των παικτών. Και όπως φαίνεται θα παίξει καθοριστικός παράγοντας. Ο Αγγελος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης εμψύχωσε τους παίκτες του, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον Γιάννη Κόλλια που ανέλαβε την τύχη του Ολυμπιακού. Η καλή αγωνιστική παρουσία του Κυριάκου Τοχούρογλου κάνει τον κ. Αναστασιάδη να τον χρησιμοποιήσει. Αντίθετα θα παίξει ακόμη και με ένεση ο Ιφεάνι Ουντέζε που ένιωσε χθες ενόχληση στον προσαγωγό και αποχώρησε από το παιχνίδι κυπέλλου.

    Σήμερα εξάλλου ο Ολυμπιακός ζήτησε άλλα 500 εισιτήρια, πλην αυτά των 3000. Όμως σε κάτι τέτοιο η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν συνηγορεί.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη διεύρυνσή της, ένα μείζον ζήτημα για το οποίο οι θέσεις μας είναι σαφείς και αμετακίνητες", επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Υπογράμμισε ότι η απόφαση για τη διεύρυνση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τώρα στις Βρυξέλλες και το αργότερο στην Κοπεγχάγη, με την είσοδο ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Κοινοτικού Κεκτημένου.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στη Λισσαβόνα διαπιστώθηκε ομοφωνία για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου, χωρίς την επιβολή επιπρόσθετων όρων και εκβιασμών της τελευταίας στιγμής.

    Τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, τη φυσιογνωμία της Ενωσης, μετά τη διεύρυνση και να τους επισημάνει το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τους τεράστιους πόρους της Ε.Ε, που έλαβε τα τελευταία χρόνια, έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει στον τομέα της πραγματικής σύγκλισης.

    "Είναι βέβαιο ότι η είσοδος των νέων κρατών - μελών θα απαιτήσει ακόμη περισσότερους πόρους για την ανάπτυξή τους και τη στήριξη του αγροτικού τους τομέα. Γι' αυτό ακριβώς και τόνισα προς τους πρωθυπουργούς του Ευρωπαϊκού Νότου την ανάγκη να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας μας προς την πραγματική σύγκλιση", κατέληξε.

    [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Μ/Κ ΤΗΣ ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ROM TELECOM αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Rompres, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της πρότασης του ΟΤΕ για τη συμμετοχή του με 200 εκατομμύρια δολάρια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κλαούντιου Λουκάτσι.

    Yπενθυμίζεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι για την ανάκαμψη της εταιρίας απαιτούνται συνολικά 450 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Λουκάτσι ανέφερε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Τηλεπικοινωνιών θα συζητήσουν με την αντιπροσωπεία του ΟΤΕ την υλοποίηση της απόφασης.

    O.K.

    [15] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η ΛΙΒΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

    Τρίπολη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Η Λιβύη αποφάσισε την αποχώρησή της από τον Αραβικό Σύνδεσμο όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Μοαμάρ Καντάφι.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στην εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για τους λόγους της αποχώρησης ενώ από την πλευρά τους αξιωματούχοι της χώρας επισήμαναν την αναποτελεσματικότητα του αραβικού συνδέσμου στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ και το Μεσανατολικό.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ανέφερε ότι το υπουργείο Αφρικανικών Υποθέσεων έχει ήδη κοινοποιήσει την αποχώρηση της χώρας σε επιστολή που εστάλη στα γραφεία του Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Χισάμ Γιουσέφ από το Κάιρο τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία επιστολή πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον οργανισμό στο πλαίσιο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Αμρ Μούσα που επισκέφθηκε την Τρίπολη στις αρχές του μήνα.

    [16] Ο ΚΡΑΒΑΡΙΚ ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΤΑΠΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    H Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ, με έγγραφο που έστειλε στην ΕΟΠΕ, επιτρέπει την συμμετοχή του παίκτη του Ηρακλή Αντρέι Κράβαρικ στο ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς πενταπλούν. Την συγκεκριμένη απόφαση πήρε έπειτα από συνεννόηση της ελληνικής Ομοσπονδίας με την αντίστοιχη της σλοβάκικης. Ετσι ο Αντρέϊ Κράβαρικ θα παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα ως Σλοβάκος και θα γίνει Έλληνας όταν πάρει το ελληνικό διαβατήριο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2003.

    [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο θα αναχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου για την Αγία Πετρούπολη προκειμένου να υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δυο πόλεων.

    Την αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα επιστρέψει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, συγκροτούν, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτ. Καπετανόπουλος και Στ. Καλαφάτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στ. Καραμανλής, Δ. Αηδονά και Θρ. Λαζαρίδης.

    Επίσης την αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου πλαισιώνουν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δ. Μπακατσέλος και ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Τσέντος.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΔΡΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας είχαν σήμερα τα κοινοβουλευτικά μέλη του Τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας της Ν.Δ., συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας, ενόψει και της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη κρατική παρεμβατικότητα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι των Τομέων Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και Αιγαίου Αθ. Βαρίνος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας Κ. Τσιπλάκης και οι βουλευτές Π. Μαντούβαλος, Π. Μελάς και Αν. Νεράντζης.

    Χθες, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Τομέα Ναυτιλίας, κατά την οποία καθορίστηκε η στάση της Ν.Δ και οι δραστηριότητες που θα αναληφθούν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    [19] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβαν δυο άντρες που φέρονται ότι σχετίζονται με την υπόθεση του ελεύθερου σκοπευτή που σκόρπισε τον θάνατο σε δέκα άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων τριών.

    Όπως μετέδωσε το CNN, πρόκειται για τον 42χρονο Τζον Αλεν Μοχάμεντ, γνωστός με το επώνυμο Γουίλιμας ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είναι βετεράνος του πολέμου στον Κόλπου και ο 17χρονος θετός γιος του Τζον Μάλβο.

    Η σύλληψή τους έγινε σε πάρκινγκ αυτοκινητόδρομου στο Μέριλαντ ενώ οι δυο άντρες κοιμόντουσαν ενώ αυτή την ώρα συνεχίζεται η ανάκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές.

    Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ένα όπλο στο αυτοκινητό τους ενώ εξετάζεται εάν πρόκειται για το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στις δολοφονίες.

    [20] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2001 Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΦΕΤΟΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Στα επίπεδα του 2001 αναμένεται να κινηθεί και φέτος η τουριστική αγορά στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και φορέων του κλάδου. Υπενθύμισε δε, ότι επίσημα στοιχεία θα υπάρξουν στις αρχές του 2003, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απογραφή από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

    Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι το δρόμο της εκταμίευσης έχουν πάρει ήδη, κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ για περίπου 1.300 τουριστικές επιχειρήσεις. Τόνισε δε, ότι σε εξέλιξη υλοποίησης βρίσκονται, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, μεγάλες επενδύσεις τουρισμού, οι οποίες έχουν φτάσει τις 20, έχοντας εκταμιευθεί 70 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, η χώρα μας έχει προετοιμάσει τις προτάσεις της «για την πολιτική τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Ε.Α.

    [21] AKP ΚΑΙ CHP ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αγκυρα, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Σαφές προβάδισμα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της επικαιρότητας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου έγιναν οκτώ δημοσκοπήσεις, όλες από διαφορετικά ιδρύματα, οι οποίες δείχνουν ότι το ΑΚΡ έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, με υψηλότερο ποσοστό 30% και χαμηλότερο 22,4%.

    Δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, με μεγαλύτερο ποσοστό 18,3% και μικρότερο 11,3%.

    Τρίτο στις δημοσκοπήσεις έρχεται το κόμμα του Τούρκου επιχειρηματία Τζεμ Ουζάν (GP), το οποίο συγκεντρώνει ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις ποσοστό χαμηλότερο από το εκλογικό όριο του 10%. Συγκεκριμένα, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 6,6% και 13%.

    Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει η Milliyet, το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP), με αρχηγό την πρώην πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ, συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό μεταξύ 5,4% και 9,2%. Σημειώνεται ότι στις έξι από τις οκτώ δημοσκοπήσεις το DYP είχε ποσοστό 5,5% μέχρι 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα της κ. Τσιλέρ αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί «εκτός νυμφώνος» της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό που κυμαίνεται από 7,9% έως 3,6%, το DEHAP που συγκεντρώνει από 3,1% μέχρι 6,4%, το ΑΝΑP του Μεσούτ Γιλμάζ με ποσοστά από 2,4% μέχρι 9,18%.

    Το Κόμμα της Νέας Τουρκίας του πρώην υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Ισμαήλ Τζεμ, συγκεντρώνει ποσοστό από 0,8% μέχρι 3,2%. Σε όλες, δηλαδή, τις σφυγμομετρήσεις το κόμμα του κ. Τζεμ είναι κάτω από το όριο.

    Άσχημη εικόνα παρουσιάζει και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) του Μπουλέντ Ετζεβίτ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 0,6% μέχρι 3,17%, ενώ το SP φαίνεται να συγκεντρώνει από 0,9% μέχρι 4,72%.

    Στο μεταξύ, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται από 14,9% μέχρι και 25,4%.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Πάντως, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της Milliyet, το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει την κατάταξη στις δυο πρώτες θέσεις, μεταξύ του AKP και του CHP, αν και εκτιμάται πως οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων.

    Μία πιθανότητα είναι ότι το AKP επηρεάσθηκε ήδη όσο θα μπορούσε να επηρεασθεί από τις ψήφους όσων αντιδρούν και ότι οι ψήφοι των αναποφάσιστων στις μεγάλες πόλεις μπορεί να πάνε προς το CHP.Έτσι, λέγεται πως μπορεί στις 3 Νοεμβρίου το CHP να φθάσει και να ξεπεράσει το 20%.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το SP τον τελευταίο καιρό με την εμφάνιση του κ. Ερμπακάν, άρχισε να «ροκανίζει» τις ψήφους του AKP.

    Άλλη μία υπόθεση γίνεται όσον αφορά το ANAP. Λέγεται ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ παρουσιάζει κάποια άνοδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες επειδή χρησιμοποιεί έξυπνα το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, μπορεί να πάρει ψήφους από ψηφοφόρους του CHP που έχοντας σίγουρη τη δεύτερη θέση του CHP, θα ψηφίσουν το ANAP. Πάντως, η τελευταία αυτή υπόθεση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Milliyet, είναι συζητήσιμη, καθώς το ANAP δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

    [22] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ποσοστού της τάξης του 23,17% των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία Λάτση Lukoil, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    «Βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο στις συζητήσεις μας και ελπίζω ότι σύντομα θα φθάσουμε στο κρίσιμο σημείο να ανακοινώσουμε τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιδιωχθεί από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου τυχόν αύξηση του οικονομικού μέρους της προσφοράς που να συνδέεται με το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου τους με την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Jugopetrol Μαυροβουνίου και την εξαγορά του 100% της BP Κύπρου.

    E.A.

    [23] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2002 (18:39 UTC+2)

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή Τσετσένων ανταρτών σε θέατρο της Μόσχας και την ομηρία περίπου 700 ατόμων λέγοντας ότι για άλλη μια φορά απλοί πολίτες γίνονται τα θύματα εξτρεμιστικών στοιχείων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη Αντόνιο Μαρτινς ντα Κρουζ καταδίκασε το περιστατικό.

    «Κανένα πολιτικό κίνητρο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον αθώων πολιτών. Ο εξτρεμισμός και ο φανατισμός συνεισφέρουν μόνο στην επιδείνωση της πολιτικής διευθέτησης κρίσεων και εντάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνή κοινότητα θα παράσχει κάθε υποστήριξη στις ρωσικές αρχές προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση χωρίς τη απώλεια αθώων πολιτών.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ιρακλί Μεναγκαρισβίλι καταδίκασε την τρομοκρατική πράξη δηλώνοντας ότι όλοι στη Γεωργία ανησυχούν για την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα.

    Ο υπεύθυνος της Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ανησυχία του για το περιστατικό δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να βοηθήσει.

    «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τους ομήρους και τις οικογένειές τους. Πρωταρχική μας ανησυχία είναι η γρήγορη και ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων, και θα παράσχουμε κάθε προσπάθεια για αυτό τον σκοπό» είπε χαρακτηριστικά.

    Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την συμπαράσταση των ΗΠΑ στη Ρωσία ενώ σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ ανέφερε ότι πρόκειται για μια στιγμή αλληλεγγύης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε επιστολή που έστειλε στον Ρώσο πρόεδρο αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά εκατοντάδες αθώοι πολίτες αποτελούν τον στόχο της τρομοκρατίας» προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνουν δεχτές οι απειλές εναντίον της κοινωνίας μας από την τρομοκρατία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι ανάλογες τρομοκρατικές πράξεις ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει κάθε πράξη τρομοκρατίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ τόνισε ότι: «η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική πράξη και συμπαρίσταται στον φιλικό ρωσικό λαό και την ρωσικπή ηγεσία για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας».

    Από την πλευρά του το Ισραήλ ανέφερε ότι πίσω από το περιστατικό βρίσκονται εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία δηλώνοντας δια στόματος του υπουργού Ανοικοδόμησης Ναταν Σαρανσκι την ετοιμότητα του να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια δεδομένου την εμπειρία που έχει η χώρα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου σε επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο καταδίκασε την ομηρία των Ρώσων πολιτών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για σχεδιαζόμενη επίθεση από το εξωτερικό από τους ίδιους εγκληματίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε που πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία ενώ ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τσετσένοι αντάρτες που κατέλαβαν το θέατρο της Μόσχας συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 October 2002 - 18:13:35 UTC