Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [03] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [04] ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [05] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ
  • [07] Δ. ΤΑΜΠΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΠΙΚΡΑΘΗΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
  • [08] ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [09] ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο
  • [10] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 9.285.036 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
  • [11] ΝΕΑ ΗΤΤΑ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ
  • [12] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΙΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [13] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ
  • [14] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΥΠΟ ΤΟΝ Β. ΑΡΓΥΡΗ
  • [16] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ
  • [17] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
  • [18] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ "ΝΑΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [20] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ
  • [21] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [22] ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΟΜΑΛΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  • [23] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ AΛΒΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [01] ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (07:36 UTC+2)

    Σχετικά με το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο και προωθείται προς τον ΟΗΕ, γίνεται γνωστό ότι θα υπάρξει μια αρχική περίοδος, προκειμένου η κυβέρνηση του Ιράκ να αποδεχτεί το ψήφισμα, ενώ σε δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση ειδικής λίστας με τα όπλα μαζικής καταστροφής, που διαθέτει το Ιράκ. Στη συνέχεια ενδεχόμενα όπλα τα οποία θα εντοπιστούν από τους επιθεωρητές και δε θα περιλαμβάνονται στη λίστα, θα αποτελούν παραβίαση της όλης διαδικασίας.

    Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη η στροφή της αμερικανικής κυβέρνησης για την παραμονή του Σανταμ στην εξουσία, στην περίπτωση που το οπλοστάσιο του Ιράκ, αφοπλιστεί.

    Σε κατάσταση κινητοποίησης έχει τεθεί η αμερικανική διπλωματία, προκειμένου να "περάσει" το νέο σχέδιο ψηφίσματος, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 21 Οκτωβρίου 2002 (23:18 UTC+2)

    Τα θέματα της "17 Νοέμβρη" και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κυριάρχησαν στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον υπ' αριθμόν 2 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Στιβ Κάντλεϊ και τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας στρατηγό Τζέιμς Γκόρντον.

    "Ενημερώσαμε για τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε τη δουλειά μας για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας και πως θα συνεχίσουμε, αλλά κυρίως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέμα που αναφέρονται στο ρόλο της Ελλάδας στην διεθνή προσπάθεια που γίνεται ενάντια στην τρομοκρατία στο οργανωμένο έγκλημα", τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Περαιτέρω, ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε καλό δρόμο

    Στις συναντήσεις παρέστησαν οι πρεσβευτές των δυο χωρών, Γιώργος Σαββαϊδης και Τομ Μίλερ, ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας υποστράτηγος Στέλιος Σύρρος, ο υπεύθυνος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων υποστράτηγος Κωνσταντινίδης, όπως και στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    [03] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (09:56 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2003, το οποίο περιλαμβάνει αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο έτος, με βάση κυρίως τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα.

    Η συζήτηση του προσχεδίου ξεκινά σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού το διεθνές κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας δεν έχει αποδυναμωθεί, ενώ οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρόμανο Πρόντι, περί "ανοησίας" του Συμφώνου Σταθερότητας, δημιούργησαν αναστάτωση στους κόλπους της Ε.Ε.

    Υπενθυμίζεται ότι το αισιόδοξο σενάριο του προσχεδίου έχει ως αφετηρία την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003 θα "τρέξει" με 4,1%. Ετσι, το σενάριο αυτό ουσιαστικά παραπέμπει στον Nοέμβριο (οπότε θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού) τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενες επί τα χείρω αλλαγές.

    Μεταξύ των εναλλακτικών τελικών σχεδίων που αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, το πρώτο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003 θα ανέλθει στο 3,8%, αν τελικά γίνει πόλεμος στο Iράκ, ο οποίος όμως θα είναι μικρής διάρκειας και περιορισμένης εμβέλειας (δηλαδή αν δεν επεκταθούν οι συγκρούσεις). Σε αυτή την περίπτωση, το πλεόνασμα της Γενικής Kυβέρνησης αναμένεται να περιοριστεί στο 0,3%, έναντι 0,5% που προβλέπει το προσχέδιο.

    Tο δεύτερο -πιο απαισιόδοξο- σχέδιο χαμηλώνει τον πήχη των ρυθμών ανάπτυξης στο 3,5% και ενσωματώνει το ενδεχόμενο μακράς διάρκειας αβεβαιότητας και παράτασης της ύφεσης στην Eυρώπη. Με βάση το δυσοίωνο αυτό σενάριο, το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 0,1%._

    [04] ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστου οπλοφόρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην περιοχή όπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η αστυνομία αναζητά ένα δολοφόνο-φάντασμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει τις ζωές εννέα ανθρώπων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σημερινή επίθεση είναι έργο του ελεύθερου σκοπευτή.

    Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ένας οδηγός λεωφορείου τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αγνώστου στο Μέριλαντ. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο τώρα έχει αποκλείσει η αστυνομία.

    Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

    Χθες οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.

    [05] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ έχει αρχίσει. Ο νέος προπονητής των «ερυθρολεύκων» έχει έτοιμα τα αγωνιστικά του πλάνα για το αυριανό παιχνίδι. Προπονητής και παίκτες είναι αισιόδοξοι για την αίσια έκβασή του.

    «Δεν θα είναι ένα παιχνίδι τακτικής αλλά ένας πόλεμος στον οποίο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δείξει τη ψυχή του και τον καλύτερο εαυτό του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γάλλος άσος του Ολυμπιακού, Καρεμπέ και συνεχίζει: «Εχουμε καλή ομάδα. Ελπίζω μάλιστα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα μας βοηθήσει να προκριθούμε».

    Ο Ολυμπιακός έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την αγγλική ομάδα. Και αυτό γιατί στον πρώτο γύρο γνώρισε την ήττα με 4-0. «Η Μάντσεστερ είναι πολύ έμπειρη από τις συμμετοχές της στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει αυτό το τρόπαιο. Η ήττα μας με 4-0 στο Ολντ Τράφορντ βεβαίως και είναι ένα μάθημα για εμάς αλλά κάθε παιχνίδι είναι ένα μάθημα και εγώ έχω αυτή τη φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο», συμπληρώνει ο Καρεμπέ, ενώ μίλησε και για την «κατάρα» του Ολυμπιακού στα εκτός έδρας παιχνίδια να δέχεται πολλά γκολ. «Νομίζω ότι όταν αγωνιζόμαστε εκτός έδρας δεν τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Στο σπίτι μας νιώθουμε σιγουριά. Πιστεύω ότι είμαστε, πλέον, συνειδητοποιημένοι και αυτό θα μας βοηθήσει στη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ», συμπλήρωσε ο Γάλλος παίκτης.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    "Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές νίκησαν η αυτοδιοίκηση και η Νέα Δημοκρατία", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Στις 18/10/1998, ο κ. Σημίτης, μιλώντας για το αποτέλεσμα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, δήλωνε ότι, από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, υπάρχει ''καταγραφή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων''. Τέσσερα χρόνια μετά, επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση είναι καταλυτικό για την Κυβέρνησή του, αναπτύσσει την καινοφανή θεωρία, ότι ''δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Επιπλέον σημείωσε ότι "για την αναμφισβήτητη αυτοδιοικητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί". "Οι Ελληνες πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία έστειλαν σαφές μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Το μήνυμα των αγροτών, των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων είναι ηχηρό για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Το μήνυμα εστάλη. Από τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση είτε δεν το έλαβε, είτε το έλαβε και κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της", είπε.

    "Μια Κυβέρνηση, που επιμένει να κλείνει τα μάτια της στα προβλήματα των πολιτών και να αγνοεί τα μηνύματά τους, είναι καταδικασμένη σε πολιτική απομόνωση. Είναι μια Κυβέρνηση που οδεύει σταθερά προς την ήττα της", κατέληξε.

    [07] Δ. ΤΑΜΠΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΠΙΚΡΑΘΗΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    «Δεν πικράθηκα από την σημερινή απόφαση. Αυτή με βρίσκει σύμφωνο. Μάλιστα, θέλω να επισημάνω ότι ήταν και δική μου απόφαση να μην ταξιδέψω με την αποστολή. Δεν ήθελα να κατέβω στους αγώνες, αφού δεν είμαι απόλυτα έτοιμος», τόνισε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Σπορ fm ο Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος την επόμενη στιγμή της ανακοίνωσης της αποστολής που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας. Με αυτό τον τρόπο έδωσε τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη για αδικαιολόγητο και ύποπτο αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οργάνων, που θα διεξαχθεί στις 20-24 Νοεμβρίου στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας.

    «Συμφωνώ με την απόφαση να μην πάρει μέρος στο Παγκόσμιο, αφού δεν είμαι απόλυτα έτοιμος. Στόχος μου είναι το Παγκόσμιο του 2003. Ολα λειτούργησαν με το σκεπτικό να πάω με αξιώσεις στο Παγκόσμιο του 2003 και αυτό γιατί όλους τους έλληνες μάς ενδιαφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Φυσικά αν κάτι αλλάξει είμαι ανοικτός θα συζητήσω κάθε πρόταση για συμμετοχή μου».

    [08] ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει ο Αγγελος Αναστασιάδης για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βόλου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια τελευταία προπόνηση, ενώ αύριο στις 16:00 θα βγει η αποστολή. Σε αυτήν ίσως να πάρει μέρος και ο Σλάτζαν Σπάσιτς. Ο Αναστασιάδης πρόκειται να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς παίκτες και θα ξεκουράσει αρκετούς από τους βασικούς του, προκειμένου να είναι έτοιμοι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

    Στο σημαντικό παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού θα βρεθούν στις κερκίδες της Τούμπας και τρεις «κατάσκοποι» της Γκρασχόπερς, ώστε να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο παίζει ο ΠΑΟΚ.

    Τέλος, στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έφτασε σήμερα έγγραφο της Γκρασχόπερς, με το οποίο οι ελβετοί ενημερώνουν πως στο πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα εμφανιστούν με πορτοκαλί στολή.

    [09] ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Με κύριο αντικείμενο την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνονταν επίσης η πορεία των Ολυμπιακών έργων και ο τομέας των μεταφορών.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε υπέρβαση της γραφειοκρατίας και παράλληλα επισήμανε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν καταληκτική ημερομηνία και όλα πρέπει να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

    "Κατανοώ ότι γίνομαι πολύ φορτικός όταν μιλώ για τα στενά χρονικά περιθώρια, ωστόσο αυτή είναι η αλήθεια και ως εκ τούτου θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου να σας θυμίζω, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, την ανελαστικότητα των ημερομηνιών. Οι ημερομηνίες είναι σταθερές και δεν πρόκειται να αλλάξουν, γι' αυτό και πρέπει τα έργα να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, με αποφασιστικές παρεμβάσεις και δραστικά μέτρα, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Η σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για παράδειγμα σε ΔΕΚΟ ή σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, πρέπει να ακολουθείται απαραιτήτως και εν ανάγκη να λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών. Διότι δεν πρόκειται για κοινά έργα, αλλά για ένα ευρύτατο φάσμα υποδομών, Ολυμπιακών Εργων και άλλων συναφών έργων για μια πλήρη και άρτια ολυμπιακή προετοιμασία. Επομένως, η εξοικονόμηση χρόνου αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μιας απόφασης ή για την αποφασιστική προώθηση ενός έργου".

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ θα αναδειχθεί η πρόοδος της Ολυμπιακής προετοιμασίας που έχει σημειωθεί, γεγονός στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος.

    Ωστόσο, το θέμα που προκαλεί προβληματισμό τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στα μέλη της διυπουργικής επιτροπής είναι οι εκκρεμείς προσφυγές και ενστάσεις για ορισμένα έργα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο στα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αφορά τη σύμβαση για το έργο αισθητικής αναβάθμισης στο Ολυμπιακού Στάδιο, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από εταιρίες για έργα στο Συγκρότημα του Ελληνικού και τον έλεγχο της σύμβασης στο Γουδί.

    Οπως τόνισε ο κ. Χυτήρης ύστερα από απόφαση της διυπουργικής οι Ολυμπιακοί αγώνες ποδοσφαίρου στην Αθήνα θα διεξαχθούν στο Στάδιο της Ριζούπολης. Ο χώρος διεξαγωγής του τελικού (αν θα γίνει στο ΟΑΚΑ ή στη Ριζούπολη), καθώς και η ακριβής ημερομηνία θα αποφασισθούν από τη ΔΟΕ.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης της κ. Αγγελοπούλου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στο Παρίσι.

    [10] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 9.285.036 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Το ποσό των 9.285.036 ευρώ θα διατεθεί στους αμπελουργούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για την αναδιάρθωση των αμπελώνων.

    Με απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη κατανέμονται 14.680 στρέμματα στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας για την ένταξη των αμπελουργών στο πρόγραμμα.

    Η κατανομή των κονδυλίων ανά νομό έχει ως εξής: νομός Δράμας 70.000 ευρώ, νομός Καβάλας 155.000 ευρώ, νομός Σερρών 207.300 ευρώ, νομός Θεσσαλονίκης 119.543 ευρώ, νομός Χαλκιδικής 281.778 ευρώ, νομός Ημαθίας 168.346,3 ευρώ νομός Φλώρινας 174.930 ευρώ, νομός Μαγνησίας 72.149,7 ευρώ, νομός Καρδίτσας 52.038,5 ευρώ, νομός Λάρισας 337.164 ευρώ, νόμος Λευκάδας 46,504,3 ευρώ, νομός Κεφαληνίας 82,796 ευρώ, νομός Αχαίας 612.917 ευρώ, νομός Ηλείας 314.340,3 ευρώ, νομός Βοιωτίας 941.180 ευρώ, νομός Εύβοιας 251.942 ευρώ, νομός Κορινθίας 41.460 ευρώ, νομός Αρκαδίας 137.604 ευρώ, νομός Μεσσηνίας 166.406,7 ευρώ, νομός Λακωνίας 13.889,1 ευρώ, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής 131.013,6 ευρώ, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής 275.298, 5 ευρώ, νομός Λέσβου 207.606,4 ευρώ, νομός Σάμου 255.216 ευρώ, νομός Κυκλάδων 207.606,4 ευρώ, νομός Δωδεκανήσου 24.783 ευρώ, νομός Ηρακλείου 2.834.408,5 ευρώ, νομός Λασιθίου 156.565,7 ευρώ.

    [11] ΝΕΑ ΗΤΤΑ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου, η οποία αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο στο διεθνές τουρνουά τένις που διεξάγεται στο Λιντς της Αυστρίας. Γνώρισε την ήττα με 2-0 σετ (6-3, 6-4) από το Νο13 της παγκόσμιας κατάταξης, την Τσάντρα Ρούμπιν. Ετσι το εισιτήριο της πρόκρισης πήρε η Αμερικανίδα.

    [12] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΙΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Κόλιν Πάουελ και Ιγκορ Ιβανόφ για το σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ηπιότερο σχέδιο απόφασης, το οποίο η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ''απογοητευτικό''. Οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το παραπάνω σχέδιο διανύουν ήδη την πέμπτη εβδομάδα τους και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιδιώκει την υιοθέτηση αυστηρής απόφασης του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    [13] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το αυριανό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου για το θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας θα αποτελέσει μια καλή πρόβα για τον ΠΑΟΚ εν όψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης στον αυριανό αγώνα (18:00) θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα την ενδεκάδα την οποία θα παρατάξει το Σάββατο στο παιχνίδι με τους πρωταθλητές.

    Ο κ. Αναστασιάδης προβληματίζεται για τη θέση του τερματοφύλακα, αφού ο Ράντοσλαβ Μάινταν και ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος είναι τραυματισμένοι. Αντίθετα επιστρέφει στην ενδεκάδα ο Σλάτζαν Σπάσιτς που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

    [14] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Μπογκοτά, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα έντεκα να τραυματιστούν σοβαρά.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι αστυνομικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στους αντάρτες της οργάνωσης FARC, ενώ υποψιάζονται ότι η έκρηξη προκλήθηκε σε αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και το οποίο πάρκαρε άγνωστος άντρας κοντά στο αστυνομικό τμήμα.

    Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη έκρηξη στην Κολομβία τους τελευταίους μήνες.

    [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΥΠΟ ΤΟΝ Β. ΑΡΓΥΡΗ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Το θέμα των παραδόσεων ποσοτήτων σύσπορου βάμβακος συζητήθηκε στη σύσκεψη του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνονται δεκτά για παράδοση στα εκκοκκιστήρια φορτία σύσπορου βάμβακος που η υγρασία τους δεν θα υπερβαίνει το 17%.

    Εξάλλου, καταργείται το προσωρινό όριο των 275 κιλών ανά στρέμμα και ο κάθε παραγωγός παραδίδει την ποσότητα που συλλέγει από τις δηλωθείσες στον ΟΣΔΕ εκτάσεις, ενώ δεν τίθεται στο εξής κατά τις παραδόσεις όριο παρτίδων ανά φορτίο.

    Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα εντείνει τους ελέγχους και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται εισκομίσεις ανύπαρκτων ποσοτήτων θα αφαιρείται αυτομάτως η φερεγγυότητα λειτουργίας και θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους παραγωγούς.

    Το υπουργείο Γεωργίας θα παρακολουθεί καθημερινά τις εισκομίσεις βάμβακος και θα ενημερώσει άμεσα τους φορείς εφόσον υπάρξει ανάγκη αλλαγής της δηλωθείσης ποσότητας των 1.062.000 τόνων ως αρχική πρόβλεψη παραγωγής.

    Ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε ότι μπορούν να αρχίσουν άμεσα οι πληρωμές των προκαταβολών της φετινής χρονιάς και κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλότητα των εισκομίσεων και να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες.

    [16] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ

    Μπακού, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Οκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από την Κασπία θάλασσα μετά το ναυάγιο εμπορικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο στα ανοιχτά της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Στο πλοίο βρισκόταν 51 επιβάτες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Σε ανακοίνωση της εταιρίας Caspian Shipping Agency στην οποία ανήκει το πλοίο ''Mercury 2'' αναφέρεται ότι 43 μέλη του πληρώματος και 8 επιβάτες βρίσκονταν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε σε απόσταση 130 χλμ στα ανοιχτά του Μπακού.

    "Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εννέα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τη θάλασσα, όμως, δυστυχώς, ένας από αυτούς πέθανε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο'', ανέφερε η επιτροπή η οποία κάνει έρευνες για το τραγικό συμβάν. "Το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται", προσθέτει η ίδια πηγή, αλλά οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αυτή της Κασπίας, εμποδίζουν το έργο της διάσωσης.

    [17] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Στις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών για το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι "εάν ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Λαλιώτης ήταν σε θέση να πάρουν τα μηνύματα της κοινωνίας, η κυβέρνηση Σημίτη θα τα πήγαινε καλύτερα".

    "Ακριβώς επειδή δεν μπορούν να πάρουν τα μηνύματα αυτά, αφού είναι αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα, γι΄ αυτό η κυβέρνηση Σημίτη βαδίζει έτσι και, δυστυχώς, κάνει κακό στον τόπο", δήλωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συζήτηση του κ. Ρουσόπουλου με τον κ. Λαλιώτη σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "αποδεικνύεται, επιτέλους, ότι οι κατασκευαστές και οι σκηνοθέτες εικονικής πραγματικότητας δεν μπορούν, σε καμμία περίπτωση, να αποκρύψουν την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη".

    "Πέραν τούτου η εικόνα, ευτυχώς, δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει την ουσία της πολιτικής. Ολοι κάποτε απομυθοποιούνται, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, και του κ. Λαλιώτη, του οποίου άλλωστε οι ικανότητες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Λίγη Συμφωνία Δολιανών, κάτι από σκληρό ροκ, αυτός είναι ο κ. Λαλιώτης, τίποτα παραπάνω", είπε.

    Ερωτηθείς αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τις Νομαρχίες που έχασε η Ν.Δ., υπογράμμισε ότι "σύμφωνα με τα αδιάψευστα και ηχηρά αποτελέσματα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία έχει καταγάγει μια σημαντική νίκη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός δε τούτου είναι το κόμμα το οποίο εμπιστεύεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

    "Η Νέα Δημοκρατία είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Αυτό ουδείς πολιτικά καλόπιστος και εχέφρων μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι το κόμμα εκείνο, το οποίο έχει τις βαθύτερες ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", επισήμανε.

    "Το ΠΑΣΟΚ τελικά έχασε τις εκλογές αυτές. Αυτή την πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να την αποκρύψει. Το ότι πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ για την ήττά του είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αλαζονείας του, αλλά και της αμηχανίας του. Πέραν αυτού έχω πει ότι η αυτογελειοποίηση στην πολιτική είναι και δικαίωμα, το οποίο μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ασκεί ολοένα και πιο συχνά", είπε και κατέληξε λέγοντας: "τί ευθύνες να ζητήσει κανείς, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και, άρα, οι στόχοι της επιτεύχθηκαν;".

    [18] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ "ΝΑΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Βουκουρέστι, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόγουεν εξέφρασε ο Ρουμάνος ομόλογός του Μιρτσέα Γκεοάνα για το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη διεύρυνση.

    Σύμφωνα με το εν λόγω δημοψήφισμα 64% της ιρλανδικής κοινής γνώμης τάχθηκε υπέρ της συνθήκης της Νίκαιας, δηλαδή της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Το ιρλανδικό "ναι" ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις ώστε η Ρουμανία να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο την Αυστρία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του Τόμας Κλέστιλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του προεδρικού γραφείου στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ιλιέσκου θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Περιβαλλοντολογικής προστασίας.

    Επιπλέον αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών αναμένεται να αποτελέσουν οι προσπάθειες της Ρουμανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [20] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Με 2 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ το πρόγραμμα εκτίμησης τρωτότητας των δικτύων κοινής ωφέλειας της Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, η πρόταση την οποία θα συνδιαμορφώσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί στο ΕΠΑΝ της γενικής γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης στις αρχές Νοεμβρίου.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι να εκτιμήσει το βαθμό τρωτότητας των δικτύων κοινής ωφέλειας της Θεσσαλονίκης (δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, μεταφορικά δίκτυα, δίκτυα υγείας, αεροδρόμιο) σε μια κατάσταση κρίσης, όπως ένας σεισμός.

    «Ο στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία της πόλης σε συνθήκες κρίσης και ταυτόχρονα η πιο γρήγορη επαναφορά της λειτουργίας της σε κανονικές συνθήκες με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, με την αναγκαία πολιτική την οποία θα επιλέξουμε», σημείωσε.

    [21] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Αρνήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπήρξαν πολιτικές συμμαχίες και τόνισε ότι η συνεργασία της αριστεράς, των δυνάμεων της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων στην οποία επιμένει ο ΣΥΝ πρέπει να βαθύνει και να πάρει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να δημιουργηθεί η φυσιογνωμία της Σύγχρονης Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, η οποία έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι "το αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν είναι ευθεία αντανάκλαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    "Ο ΣΥΝ σε αυτές τις εκλογές πήγε πολύ καλά. Δεν θριαμβολογούμε. Είμαστε διακριτή τρίτη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, με κρίσιμη και ουσιαστική παρουσία. Ο μη απομονωτισμός μας, η απόρριψη πολιτικών συμμαχιών σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αθήνα και Υπερνομαρχία, η πρόταξη των αυτοδιοικητικών κριτηρίων και η πολιτική συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς, επιδοκιμάστηκαν από τον ελληνικό λαό", επισήμανε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ, όπου ήθελε να κάνει αυτοδιοικητικές συνεργασίες, τις έκανε, όπου εκτίμησε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ευρύτερες συμπράξεις με κοινωνικά κινήματα, οικολογικές ενώσεις, άλλες κινήσεις και δυνάμεις της αριστεράς από το Χώρο Διαλόγου, κινήσεις για τα δικαιώματα και ενώσεις πολιτών, τις έκανε.

    "Πολιτικές συμμαχίες δεν κάναμε. Και το αποκλείσαμε ρητά. Και μάλιστα στους τομείς εκείνους όπου εκτιμήσαμε διορατικά ότι επρόκειτο να διαμορφωθεί η πιο άγρια πόλωση", σημείωσε προσθέτοντας ότι "από το παράθυρο θέματα πολιτικών συμμαχιών δεν πρέπει να επιχειρεί κανένας να βάζει".

    "Η αναγωγή των δεδομένων της περιφερειακής αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης στα καλούπια και στα στερεότυπα του δικομματικού ανταγωνισμού είναι και λανθασμένη και αυθαίρετη. Εμείς θα συνεχίσουμε, όπως επίσης προκύπτει από τη σημερινή δήλωση, ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική παράγει αρνητικά κι επιζήμια δεδομένα", τόνισε.

    Σε ότι αφορά το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε ότι δύο συμπεράσματα συνάγονται:

    - Η κυβερνητική πολιτική προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι αγρότες, τα μεσαία στρώματα και νοικοκυριά, οι νέοι, βιώνουν την δύσκολη κι άδικη πραγματικότητα μιας καθημερινότητας, που βρίσκεται σε απόσταση από την κυβερνητική ρητορεία.

    - Το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής ευνοεί την επιδίωξη της Ν.Δ. να εμφανίζεται ως η μόνη εναλλακτική λύση, παρά το γεγονός ότι πρεσβεύει την αυθεντική νεοφιλελεύθερη πολιτική".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση έδειξαν ορισμένα προβλήματα που έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση. Επισήμανε ότι ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει αμέσως. "Δεν είναι ποτέ δυνατόν να διατηρείται επί 27 ολόκληρα χρόνια ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο παράγει στρεβλώσεις, εκβιαστικά διλήμματα και ουσιαστικά δεν ενισχύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία και την αντιπροσωπευτικότητα της αυτοδιοίκησης", είπε.

    "Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε είναι οι προκλητικές δαπάνες, το όργιο διαφήμισης και προβολής με εμπορικού τύπου μηνύματα και συνθήματα", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αυτό το όργιο των εκλογικών δαπανών δείχνει και τη διόγκωση της αδιαφάνειας και τη διόγκωση της διαπλοκής.

    Τρίτο αρνητικό φαινόμενο, κατέληξε, είναι ότι στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάποιοι επεδίωξαν και την ευλογία του κ. Χριστόδουλου, αλλά επεδίωξαν και να παίξουν παιχνίδια με διάφορα μορφώματα ακροδεξιού χαρακτήρα.

    [22] ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΟΜΑΛΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Η μετάβαση της χώρας σε μια απελευθερωμένη αγορά χρήματος και κεφαλαίου, και μάλιστα χωρίς να τρωθεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού μας συστήματος, είναι δεδομένη, τόνισε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, με θέμα «Αποκλίσεις και Συγκλίσεις»

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι καμιά άλλη χώρα της περιοχής δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στη διορατικότητα της πολιτείας όσον αφορά την ευρωπαϊκή της στρατηγική αλλά και τον τρόπο που υλοποιήθηκε αυτή η στρατηγική σε βάθος χρόνου στο τραπεζικό μας σύστημα. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η πραγματική σύγκλιση των ελληνικών τραπεζών τόσο ως προς το κόστος χρήματος στον Έλληνα δανειολήπτη όσο και ως προς το εύρος και την ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η σύγκλιση που επιτυγχάνεται και είναι ουσιαστική αφορά τη διαρκή όσο και συνολική αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών.

    Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Καρατζάς, οι χώρες της περιοχής μας απέκλιναν από την Ελλάδα, μια που διήλθαν συστημικές κρίσεις κατά τη μετάβασή τους σε απελευθερωμένες αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Σήμερα η έξοδος από αυτές τις κρίσεις απαιτεί την είσοδο ξένων τραπεζών όπως οι ελληνικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και από εμπειρία σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν υπό συνθήκες νομισματικής σταθερότητας και χαμηλού πληθωρισμού. Είναι ακριβώς η σωρευμένη τεχνογνωσία των ελληνικών τραπεζών, αίτιο και αιτιατό της ευρύτερης σύγκλισης που έχει επιτευχθεί στη χώρα, που καθιστά εξόχως σημαντική τη συμμετοχή τους στην εξυγίανση των τραπεζικών συστημάτων της περιοχής μας και την προσέγγισή τους στο πρότυπο λειτουργίας και σταθερότητας που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρατζάς παρατήρησε ότι αρχικά υπήρξε σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα ευρύτερων επιλογών για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη συνέχεια απόκλιση στην περιοχή εξαιτίας συστημικών κρίσεων, αλλά και πάλι σύγκλιση, αν και σε μετέπειτα στάδιο, για την περιοχή χάρη στην καίρια συμβολή των ελληνικών τραπεζών.

    [23] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ AΛΒΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Σκόπια, 22 Οκτωβρίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ΠΓΔΜ θα διοργανώσει αύριο η Ενωση Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, που πρόσκειται στο VMRO-DPMNE, διαμαρτυρόμενη για την τοποθέτηση του μέλους του κόμματος DUI Αζίς Πολοζάνι στη θέση του υπουργού Παιδείας.

    Οι μαθητές κάνουν λόγο για «αλβανοποίηση» της παιδείας στη χώρα, ενώ διαμαρτύρονται και για τη δολοφονία του 18χρονου μαθητή Βάντσο Γιοσίφοφσκι από ομάδα Αλβανών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 October 2002 - 18:13:43 UTC