Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ
  • [02] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
  • [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Μ. ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [07] ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΣΗ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΕΜΑΑ ΙΣΛΑΜΙΓΙΑ
  • [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ
  • [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
  • [10] ΚΑΙ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
  • [11] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ
  • [12] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
  • [13] Η ΕΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [14] ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ
  • [15] Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 15
  • [17] ΤΟ "ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [19] Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [20] ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ
  • [22] ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΠΙΝ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΨΕΥΔΕΙΣ

  • [01] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2002 (10:25 UTC+2)

    Εντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεσπάσει γύρω από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και την ανάμιξη της εκκλησίας στην αναμέτρηση για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ενώ έχουν ανέβει και οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

    Ταυτόχρονα οι υποψήφιοι του δευτέρου γύρου έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση συμμαχιών και συσπειρώσεων που θα τους οδηγήσουν στην εκλογή, ενώ τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.

    Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι ανεπιφύλακτα θα στηρίξει προοδευτικούς συνδυασμούς και η Ν.Δ. επιδιώκει τη συγκρότηση αντικυβερνητικών μετώπων. Το ΚΚΕ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι διακινεί σενάρια περί συνεργασίας με τη Ν.Δ. και κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταδικάσουν τους εκπροσώπους και των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου δεν υπάρχουν συνδυασμοί τους οποίους υποστήριξε στον πρώτο γύρο. Ο ΣΥΝ είπε ότι οι συνδυασμοί που υποστήριξε θα αποφασίσουν κατά τόπους με αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια τη στάση που θα κρατήσουν. Το ΔΗΚΚΙ τάχθηκε υπέρ της καταδίκης των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. , αλλά ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάνης Δημαράς κάλεσε τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν κατά συνείδηση.

    [02] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Ζαμποάνγκα, 17 Οκτωβρίου 2002 (11:08 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στο κέντρο της Ζαμποάνγκα στις Φιλιππίνες, από διαδοχικές εκρήξεις δύο βομβών σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

    Οι αρχές βρήκαν ακόμη δύο βόμβες, τις οποίες εξουδετέρωσαν εγκαίρως, όπως μετέδωσε το Associated Press.

    Στην ίδια πόλη πριν από δύο εβδομάδες σημειώθηκε μια ακόμη έκρηξη βόμβας κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, εκ των οποίων ένας Αμερικάνος στρατιώτης. Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι αρχές κάνουν λόγο υπόπτους Ισλαμιστές αντάρτες του Αμπού Σαγιάφ.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    Λισαβόνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (13:48 UTC+2)

    "Διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει", επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης (EDU) που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Λισσαβώνα, με θέμα: ''Ο Μελλοντικός Ρόλος της Ευρώπης στον Κόσμο''.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, την αναθώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και υπογράμμισε:«Το θέμα που μας απασχολεί στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης είναι το μέλλον της Ευρώπης. Βέβαια πρώτη προτεραιότητα είναι η διεύρυνση. Αυτό το τονίζω, γιατί για μας το κυρίαρχο θέμα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να πω, για άλλη μια φορά, ότι διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει.

    Μεγάλο θέμα είναι και η θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Εμείς, σταθερά και με συνέπεια, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ταχύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, όπου βέβαια προέχει το ζήτημα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Αμυνας.

    Πολύ μεγάλο, επίσης, θέμα είναι η επερχόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με λάθη της Κυβέρνησης, οι Ελληνες αγρότες έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση. Χάσαμε τις μάχες για όλα τα προϊόντα μας. Γι' αυτό για μας είναι μεγάλη προτεραιότητα να ακολουθήσουμε μια πολιτική, που πράγματι θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».

    [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    "Δεν θέλω να πιστεύω πως η αισθητική και ο πολιτικός πολιτισμός του κ. Ρουσόπουλου και της Ν.Δ. ταυτίζονται με αυτά του κ. Ψωμιάδη. Εκτός εάν επιμένουν."

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ανταπαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    Νωρίτερα ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα για το διαφημιστικό σποτ του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Γιάννη Τζαννετάκου διερωτήθηκε αν ο κ. Πρωτόπαπας δηλώνοντας ότι ο προεκλογικός αγώνας ''πρέπει να συνεχιστεί με όρους αξιοπρέπειας'', "εννοεί τις αθλιότητες που εκτοξεύθηκαν κατά των κ.κ. Γ. Τζαννετάκου, Π. Ψωμιάδη και Β. Παπαγεωργόπουλου".

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Μ. ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Έκκληση στους πολίτες να ενισχύσουν τον συνδυασμό του απηύθυνε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος για τη δημαρχία, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Πειραιάς» Μανώλης Μπεντενιώτης. Ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε και εκείνους που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν αλλά και εκείνους που ψήφισαν λευκό και άκυρο να τον στηρίξουν έτσι ώστε να ανατραπεί η σημερινή δημοτική αρχή.

    Επισήμανε ότι η παράταξή του συγκροτήθηκε μετά την πρωτοβουλία για τη συστράτευση όλων των κοινωνικών ομάδων του Πειραιά, από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών ομάδων και των παραγωγικών τάξεων. Παράλληλα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την υλοποίηση του προγράμματός του και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ποιότητας, της πληρότητας και της αποτελεσματικότητας.

    Είπε ακόμη πως η υπάρχουσα δημοτική αρχή αδυνατεί να παράγει έργο και προσπαθεί να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης ως δικό της.

    Μιλώντας για τα προβλήματα του Πειραιά έκανε λόγο για χάος στο κυκλοφοριακό, εγκατάλειψη των συνοικιών, έλλειψη πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών πρόνοιας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς και για μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε σήμερα ο χορηγός του γυναικείου τμήματος βόλεϊ του Αρη που είναι η «Κοσμοτέλκο», εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανήκει στον επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε όλη η ομάδα, καθώς και τα νέα αποκτήματά της. «Ο εφιάλτης κάθε προπονητή είναι να βγάλει μια χρονιά χωρίς οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα. Αυτά φέτος δεν υπάρχουν και αποτελούν σημαντικό όπλο τόσο για μένα, όσο και για τα κορίτσια, τα οποία θα συνεχίσουν απερίσπαστες το έργο τους. Η πορεία που θα ακολουθήσουμε, οι στόχοι και οι εμφανίσεις αφορούν αποκλειστικά εμένα. Εχουμε βάλει υψηλούς στόχους και θεωρώ ότι θα τους πετύχουμε», δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Νίκος Παπαϊωάννου.

    Από την άλλη ο έφορος του τμήματος και νομικός σύμβουλος, Χρήστος Γρόλιος δήλωσε: «Ο Αρης δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Είναι και βόλεϊ. Μετά την οικονομική ενίσχυση που μας παρείχε ο κ. Κοντομηνάς θεωρούμε ότι κάνουμε ένα βήμα για να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ευχαριστούμε τον κ. Κοντομηνά και παράλληλα να κάνω έκκληση στον κόσμο να συνεχίσει να μας ενισχύει. Όπως άλλωστε κάνει εδώ και καιρό και γεμίζει το γήπεδό μας».

    Ο εκπρόσωπος του κ. Κοντομηνά, Παναγιώτης Σκόντζος αρκέστηκε μόνο να επισημάνει: «Είμαι χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους. Ο κ. Κοντομηνάς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του τμήματος και στάθηκε αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια του ερασιτέχνη. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας θα είναι άριστη».

    Κ.Π.

    [07] ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΣΗ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΕΜΑΑ ΙΣΛΑΜΙΓΙΑ

    Τζακάρτα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Ινδονησίας κάλεσαν σε ανάκριση τον φερόμενο ως ηγέτη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί.

    Όπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ ο οποίος αναμένεται να δώσει κατάθεση το Σάββατο και ο οποίος θεωρείται ύποπτος για σειρά βομβιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εναντίον εκκλησιών της χώρας το 2000.

    Οι αρχές στη Τζακάρτα θεωρούν πολύ πιθανή την ανάμειξή του στην επίθεση στο Μπαλί κατά την οποία σχεδόν 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ εικάζεται ότι η οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Για άρνηση πολιτικού διαλόγου και έλλειψη σεβασμού στον πολίτη κατηγόρησε για ακόμη μια φορά σήμερα την αντίπαλό του στη «μάχη» για τον Δήμο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής, μαζί με τον πρόεδρο της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς (ΑΕΚΑ), Νίκο Μπίστη, και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Νάσο Αλευρά, πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή Γουδί και συζήτησε με τους πολίτες και τους καταστηματάρχες της περιοχής τα προβλήματα που τους απασχολούν.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε για διαγραφή των προστίμων για καθυστέρηση καταβολής των δημοτικών τελών, ρύθμιση των χρεών, με άτοκες μηνιαίες δόσεις, αλλά και αναθεώρηση του συστήματος επιβολής των τελών επί το δικαιότερο.

    Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπουτσής απάντησε στο σχόλιο της κ. Μπακογιάννη ότι της προκαλούν θυμηδία οι δηλώσεις του ίδιου πως η αντίπαλός του αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμηδία προκαλεί όλη η προεκλογική τακτική της κας Μπακογιάννη, η οποία επιμελώς αρνήθηκε να συζητήσει τα προβλήματα της Αθήνας, προσπαθώντας να στέλνει την μπάλα στην κερκίδα».

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε, επίσης, την κ. Μπακογιάννη για έλλειψη σεβασμού στον πολίτη μέσω της άρνησής της για συμμετοχή, όπως υποστήριξε, σε πολιτικό διάλογο. «Εγώ το θεωρώ ότι είναι έλλειψη σεβασμού στον πολίτη και προφανώς αποδεικνύει και την αντίληψή της για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και για τις εκλογές. Γιατί όταν μπροστά στις εκλογές δεν συμμετέχει στο διάλογο, τότε σημαίνει ότι δεν σε ενδιαφέρει ακριβώς ο θεσμός, σε ενδιαφέρουν απλώς οι εντυπώσεις και οι πολιτικές και οι προσωπικές καταγραφές», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση αν εμμένει στα περί πολιτικής αλητείας και εκμετάλλευσης του θέματος του «Σάμινα», σχολίασε πως «πέντε εφημερίδες οι οποίες υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και την κα Μπακογιάννη, για δύο μήνες επιχειρούν μονίμως να ταυτίσουν το όνομά μου με την υπόθεση του ναυαγίου του Σάμινα». Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για οργανωμένη στάση και πρόσθεσε πως «εάν είχε την ευαισθησία, η κ. Μπακογιάννη θα έβλεπε ότι υπήρχαν αυτά».

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε και τη διαφήμιση του κ. Τζαννετάκου με το μικρό και μεγάλο αυτοκίνητο, λέγοντας ότι «δείχνει την ποιότητα και την αισθητική και όχι μόνο. Δείχνει και την πολιτική αντίληψη και της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Τζαννετάκου».

    [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Για την επίθεση που δέχτηκε χθες από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή ο οποίος την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε την υπόθεση του ναυαγίου του «Σάμινα» για να τον πλήξει πολιτικά ρωτήθηκε σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη που επισκέφθηκε το πρωί το Παγκράτι. «Λυπάμαι για τις επιθέσεις του κ. Παπουτσή. Και λυπάμαι διότι είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε έναν πολύμηνο προεκλογικό αγώνα σε υψηλό επίπεδο. Εγώ πάντως θα κρατήσω αυτό το επίπεδο μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε επιθέσεις για τις οποίες πιστεύω ότι ο κ. Παπουτσής θα έχει μετανιώσει τη Δευτέρα», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Εξάλλου η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι συνεχίζει την καθημερινή επαφή της με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους με στόχο να φτάσει το μήνυμα για την Αθήνα που ενώνει όλους τους δημότες. «Την επόμενη Κυριακή οι πολίτες της Αθήνας επιλέγουν δήμαρχο. Επιλέγουν τον καλύτερο δήμαρχο, τον αποτελεσματικότερο δήμαρχο, το πρόσωπο εκείνο στο οποίο θα εμπιστευθούν την εκπροσώπηση της πόλης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είμαι βέβαιη ότι οι δημότες της Αθήνας θα δώσουν με την ψήφο τους την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα ποιος μπορεί καλύτερα» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    [10] ΚΑΙ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

    Aθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την προσεχή Κυριακή, οι πολίτες της Αθήνας, έχουν την ωριμότητα και την κρίση, για να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα η Πόλη μας», Γιάννης Δημαράς.

    «Ειδικά σε όσους μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους την πρώτη Κυριακή, θεωρούμε ότι θα ήταν προσβολή από μέρους μας και ασυνέπεια στις αρχές μας, να τους υποδείξουμε ποιόν να επιλέξουν, από τους δύο φιναλίστ της εκλογής συνδυασμούς, με των οποίων τις αρχές, τα δημοτικά προγράμματα και τις πολιτικές θέσεις είναι γνωστό ότι διαφωνούμε. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να δημιουργήσουμε την δική μας παράταξη» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Δημαράς.

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όποιος συνδυασμός πλειοψηφήσει τελικά θα κριθεί από τις πράξεις του και τις παραλείψεις του ενώ ο συνδυασμός «Αθήνα η πόλη μας» θα συνεχίσει τη δράση του μέσα και έξω από το Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των πολιτών στο Δήμο και την με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

    «Ο αγώνας μας για αυτές τις Δημοτικές Εκλογές ολοκληρώνεται. Αλλά ο αγώνας της δημοτικής μας παράταξης, για την Αθήνα που ονειρευόμαστε, τώρα μόλις αρχίζει», προσθέτει ο κ. Δημαράς.

    [11] ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάνς Γιοβάνοβιτς στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας. Ο Σέρβος τεχνικός του Γηραιού ξεκαθάρισε ότι είναι Ηρακληδέας, τόνισε ότι στεναχωρέθηκε πολύ που η αγαπημένη του ομάδα αποκλείστηκε από το θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Ανόρθωση. Ωστόσο αναφέρθηκε και στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Πολωνού Μίετσελ, ενώ μίλησε και για την έντονη προπονητολογία σχετικά με την πιθανή πρόσληψη του Τάκη Λεμονή στην ομάδα.

    Αναφορικά με τον αποκλεισμό της ομάδας του από την Ανόρθωση ο κ. Γιοβάνοβιτς τόνισε: «Ο αποκλεισμός ήταν οδυνηρός και δικαιολογημένα προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων. Προσπαθήσαμε μέσα από τις προπονήσεις να βελτιώσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δεν είναι υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της ομάδας ο Μίετσελ. Οι ευθύνες βαραίνουν τον προπονητή και τις ανέλαβα. Ημασταν το φαβορί και δυστυχώς αποκλειστήκαμε από την Ανόρθωση».

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς μίλησε και για την πρόθεσή του να αποκλείσει από το συγκεκριμένο παιχνίδι τον Μίετσελ. «Η απόφασή μου να αποκλείσω τον Μίετσελ δεν ήταν εύκολη. Όμως αυτό θα έκανα και για τον καλύτερο παίκτη. Πάνω από όλα προέχει η επαγγελματικότητα και το ήθος του κάθε παίκτη», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Δεν ήθελα να προφυλάξω τον εαυτό μου, με αυτό που έκανα, αλλά την ομάδα και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Η απόφασή μου να αφήσω τον Μίετσελ εκτός αποστολής δεν ήταν εν θερμώ. Ωστόσο έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση για το αν θα έπρεπε να αποκλειστεί ή όχι ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ».

    Ο Σέρβος τεχνικός παράλληλα έδωσε και δίκαιο στους φιλάθλους της ομάδας που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο. «Οταν είσαι προπονητής μίας μεγάλης ομάδας ζεις και δύσκολες στιγμές. Όταν ήρθα στον Ηρακλή και ανέλαβα το συγκεκριμένο πόστο γνώριζα καλά τι με περίμενε. Όμως παρά τα προβλήματα είμαι αισιόδοξος».

    Σχετικά με την έντονη προπονητολογία υποστήριξε ότι είναι θέμα που αφορά καθαρά τη διοίκηση.

    Αναφερόμενος στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο που θα γίνει στη Νέα Ευκαρπία για το θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας σημείωσε: «Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά και οριακά. Ο Πανιώνιος είναι καλός αντίπαλος κι έχει υψηλούς στόχους στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο», συμπλήρωσε.

    [12] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    "Τα αποτελέσματα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, την πρώτη Κυριακή, ήταν θετικά για τους υποψηφίους που στήριξε η παράταξή μας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο αριθμός των Νομαρχιών που ήδη κερδίθηκαν, όσο και ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. - ιδίως μάλιστα στους τρεις μεγάλους Δήμους - δίνουν παραστατικά την εικόνα της πραγματικότητας.

    "Παρόλα αυτά", τόνισε ο κ. Σιούφας, "η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε και δεν είδε τίποτε".

    "Ενόψει του δεύτερου γύρου εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, σ' ολόκληρη τη χώρα", επισήμανε τονίζοντας ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει υποψήφιους, ακόμη κι αν δεν προέρχονται από το δικό της πολιτικό χώρο, "που εγγυούνται έργο θετικό για τις τοπικές κοινωνίες, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απάθεια της κυβέρνησης έναντι των καθημερινών προβλημάτων, που δίνουν με την επικράτησή τους έμπρακτη απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία, τις καθεστωτικές πρακτικές, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις".

    "Ολες και όλοι μαζί αποκρούουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των συμμάχων της να προωθήσουν ακροδεξιά σενάρια, θεωρούμε ύβρη την απόπειρά τους να εμφανίσουν σαν ακροδεξιό ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και δίνουμε καταλυτική απάντηση στο έγκλημα που επιχειρούν σε βάρος της Δημοκρατίας.

    Την ερχόμενη Κυριακή: Ενώνουμε τις φωνές μας, ενώνουμε τις δυνάμεις για τους ίδιους σκοπούς, δίνουμε τα χέρια σε όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες.

    Εμπιστευόμαστε όλους τους πολίτες, συγκροτούμε πλατειές κοινωνικές συμμαχίες και βγαίνουμε δυναμικά μπροστά", κατέληξε.

    [13] Η ΕΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Βρυξέλες, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την παροχή αποζημιώσεων προς τα θύματα τρομοκρατικών ή προμελετημένα εγκληματικών ενεργειών στην Ε.Ε., πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η πρόταση Οδηγίας συνιστά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καταβάλουν αποζημιώσεις στα θύματα προμελετημένων εγκλημάτων ή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στην επικράτεια τους. Αποζημίωση θα δικαιούνται, επίσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

    Σημειώνεται, ότι η αποζημίωση θα προσδιορίζεται με βάση την ισχύουσα σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. νομοθεσία περί αστικής ευθύνης.

    [14] ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η κρίση και η επιλογή της ψήφου για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα ανήκει στους πολίτες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Η άλλη Αθήνα», επικεφαλής της οποίας είναι ο Φώτης Κουβέλης.

    «Το ποσοστό που συγκέντρωσε η Δημοτική Κίνηση «Η Άλλη Αθήνα» είναι ικανοποιητικό. Καταγράφει τη δυναμική παρουσία πολιτών δεσμευμένων να αγωνιστούν για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Οι πολίτες της Αθήνας που στήριξαν το πρόγραμμα και τις θέσεις μας για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, μια πόλη της κοινωνικής αλληλεγγύης και του πολιτισμού αντιστάθηκαν στη σκληρή δικομματική αντιπαράθεση, στις διαφημιστικές εκστρατείες δισεκατομμυρίων και στον αποκλεισμό της φωνής μας από πολλά ΜΜΕ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Άλλης Αθήνας».

    Παράλληλα η Δημοτική Κίνηση τονίζει ότι από τη θέση που της έδωσαν οι δημότες, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα δημοτικά πράγματα, να ελέγχει τη νέα δημοτική αρχή, να αγωνίζεται μαζί με κινήσεις πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, με τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της πόλης, να προωθεί και να διεκδικεί λύσεις των προβλημάτων της πόλης.

    «Θα αγωνιστούμε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε τα επτά δημοτικά διαμερίσματα να αποκτήσουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους. Τα διαμερισματικά συμβούλια μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχικών διαδικασιών των πολιτών στο Δήμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

    [15] Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το Δεκέμβριο, υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα, μέσω Αθήνας, ο κ. ντε Σότο είπε ότι στην Τουρκία είχε μια μακρά και χρήσιμη συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους και ότι, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα όπως αρχίσουν σύντομα το έργο τους οι δυο τεχνικές επιτροπές, που θα συσταθούν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επιστρέφοντας από τις επαφές του στην Αγκυρα, ''δεν έφερε τίποτε το οποίο δεν γνώριζα προηγουμένως'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας πως λόγω περιπλοκών στην υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι απευθείας συνομιλίες δεν προβλέπεται να επαναρχίσουν πριν τις 15 Νοεμβρίου.

    ''Από ότι μου ελέχθη από τον κ. ντε Σότο, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι δεν θα έχουμε απευθείας συναντήσεις πριν την 15η Νοεμβρίου'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Πριν την αναχώρησή του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μισής ώρας μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο μετά από το ταξίδι στην Τουρκία.

    Αναφορικά με τις τεχνικές επιτροπές, που θα συσταθούν μετά από σχετική συμφωνία στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο κ. ντε Σότο τον ενημέρωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει να ορίσει εκπροσώπους της στις επιτροπές, και πρόσθεσε ότι όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ορίσει ποιοι θα λαμβάνουν μέρος στις επιτροπές, τότε αυτές θα αρχίσουν εργασία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ "ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Στην κρίση των πολιτών του Πειραιά αφήνει το θέμα της ψήφου τους στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ο συνδυασμός του Θοδωρή Δρίτσα «Το Λιμάνι της Αγωνίας». Σε ανακοίνωση του συνδυασμού επισημαίνεται ότι η οποιαδήποτε προτροπή ψήφου θα αποτελούσε έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και υπογραμμίζεται ότι οι ενεργοί πολίτες που εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους στο Λιμάνι διαθέτουν ανεξάρτητη σκέψη και υψηλής ποιότητας πολιτικό και αυτοδιοικητικό κριτήριο.

    Εξάλλου το ''Λιμάνι της Αγωνίας'' σημειώνει ότι «τα τεχνητά εκβιαστικά ή πραγματικά διλήμματα της δεύτερης Κυριακής δεν θα υπήρχαν αν ένας πιο δημοκρατικός εκλογικός νόμος διευκόλυνε την γνήσια αποτύπωση των επιθυμιών του εκλογικού σώματος με αναλογικό τρόπο».

    Ο συνδυασμός του κ. Δρίτσα επισημαίνει ότι θα υπηρετήσει στο δημοτικό συμβούλιο την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά και θα αγωνιστεί για

    να δυναμώσει η φωνή των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των παραμελημένων γειτονιών

    να υπερασπιστεί τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον

    να αντισταθεί στις άναρχες κερδοσκοπικές επιδιώξεις που απειλούν την αρμονία της πόλης

    να ενισχύσει και να κατοχυρώσει το δημοκρατικό σχεδιασμό

    να αναβαθμίσει τα διαμερισματικά συμβούλια, τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και το κύρος της δημοτικής αρχής

    να κατοχυρώσει τη διαφανή δημοκρατική διοίκηση στο δήμο και τη χρηστή διαχείριση των δημοτικών πόρων

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας είχε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του κ. ντε Σότο από την Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και συζήτησε το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν στο αεροδρόμιο από όπου θα αναχωρήσει για την Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η Σουηδία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και έχει ως στόχο να δει μια επανενωμένη Κύπρο να γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Aνα Λιντ.

    Είπε ακόμα πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα ξεκινήσουν όταν η χώρα ανταποκριθεί πλήρως στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλε η σύνταξη της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Οκτωβρίου 2002 για τη διεύρυνση.

    Ερωτηθείσα τι θα απογίνει η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ αν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας σημείωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των μερών στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Σουηδία, είπε, ''υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και στόχος μας είναι να δούμε μιαν επανενωμένη Κύπρο να γίνεται μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά εμμένουμε στην απόφαση που λήφθηκε στο Ελσίνκι το 1999 ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ανανέωση του δικαιώματος αγοράς ιδίων μετοχών ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού.

    Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι συζήτησαν και αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού, λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού που προήλθε από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΤΕ, σε εφαρμογή του Ν. 2065/2, ο Οργανισμός προχώρησε σε αναπροσαρμογή της αξίας των γηπέδων και κτιρίων του, από την οποία προέκυψε σημαντική υπεραξία. Η συνέλευση ενέκρινε αύξηση κατά

    0,19 ευρώ της ονομαστικής αξίας των υφισταμένων μετοχών, η οποία διαμορφώνεται στα 2,39 ευρώ και έτσι η αξία κεφαλαίου που προέκυψε ανέρχεται στα 30,3 δισ. δρχ.

    Η σημερινή έκτακτη συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού ενέκρινε επίσης την ανανέωση του βάσει νόμου δικαιώματος επαναγοράς ιδίων μετοχών μέσω του Χ.Α.Α., πέραν των όσων έχουν ήδη αποκτηθεί (2,7%) και μέχρι του ορίου του 10% του συνόλου των μετοχών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 50.405.419 μετοχές.

    Σημειώνεται ότι βάσει προηγούμενης απόφασης της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ, ο Οργανισμός είχε λάβει δικαίωμα επαναγοράς μετοχών για ένα χρόνο, διάστημα το οποίο έληξε και με τη σημερινή απόφαση για ανανέωση, οι αγορές μπορούν να διενεργηθούν στο διάστημα του επόμενου 12μηνου, με πλαίσιο τιμών που κυμαίνεται από 1 έως 30 ευρώ.

    Εγκρίθηκε, επίσης, ο καθορισμός των ιδιοτήτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΤΕ σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά.

    [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    "Ο αγροτικός κόσμος της χώρας δικαιούται και αξιώνει μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική. Γι' αυτό ακριβώς και την Κυριακή έστειλε καταλυτικό μήνυμα στην κυβέρνηση Σημίτη".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    "Οσα προσποιείται ότι αγνοεί ο κ. Πρωτόπαπας τα γνωρίζουν καλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: Οι Ελληνες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις υποσχέσεις του κ. Σημίτη για ''καλύτερες μέρες'' να δίνουν τη θέση τους στη θρασύτατη δήλωση του υπουργού Γεωργίας κ. Δρυ, ότι ''πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Οι Ελληνες αγρότες έχουν σχηματίσει σαφή γνώμη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Σημίτη στην προάσπιση των συμφερόντων τους. Βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις μιας πολιτικής, που χρόνια τώρα οδηγεί σταθερά στη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, που εκτοπίζει τα προϊόντα τους από τις ξένες, αλλά ακόμα και από την ελληνική αγορά", επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Οσο η Κυβέρνηση εμμένει να τα βλέπει όλα ρόδινα, αποδεικνύει ότι, ούτε έλαβε, ούτε διάβασε το μήνυμά τους. Οτι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες για τους αγρότες μας, για την ελληνική περιφέρεια".

    [22] ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΠΙΝ

    Τελ Αβιβ, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Το Ισραήλ τίμησε σήμερα, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1995 στο Τελ Αβίβ από Εβραίο εξτρεμιστή.

    Σε όλα τα επίσημα κτίρια της χώρας, όπου πολλές τελετές έγιναν με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Το επίσημο τελετουργικό της ημέρας έγινε στο κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπου έχει ταφεί ο Ράμπιν, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν μεγάλος μέρος του προγράμματός τους στη συμπλήρωση των επτά χρόνων από τη δολοφονία του.

    Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε στη διάρκεια ειρηνιστικής συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ από τον Γιγκάλ Αμίρ, νεαρό φανατικό Εβραίο, αντίθετο στις συμφωνίες του Οσλο που είχαν στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    Το Δεκέμβριο του 2001, η Κνεσέτ ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ δεν μπορεί να απονείμει χάρη στο δολοφόνο ενός πρωθυπουργού.

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να εμφανίσει τον εαυτό του ως στόχο συντονισμένων επιθέσεων του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    « Ο κ. Παπουτσής, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τις αθλιότητες, που εκτοξεύτηκαν κατά υποψηφίων Δημάρχων και Νομαρχών που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Σήμερα, αναζητώντας άλλοθι, επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως στόχο, δήθεν, συντονισμένων επιθέσεων του Τύπου», πρόσθεσε.

    «Αν ο κ. Παπουτσής θεωρεί ότι ο Τύπος είναι καθοδηγούμενος, ας το πει ευθέως. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονεί το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά στην πράξη, την υπευθυνότητά της δεν ενέπλεξε στον προεκλογικό αγώνα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, για το τραγικό ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ », κατέληξε


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 October 2002 - 18:13:37 UTC