Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΧΩΡΑ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
  • [03] Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ
  • [04] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΦΕΤΑ
  • [05] Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ
  • [06] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν.
  • [07] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [08] ΡΟΥΣ: ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [09] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ SECURITY ΚΑΙ
  • [10] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [11] Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟ ΝΕΡΟΥ
  • [12] ΦΟΥΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [13] ΣΤΙΒΟΣ: Ο ΧΑΪΛΕ ΓΚΕΜΠΡΕΣΕΛΑΣΙΕ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [15] ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ 3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [17] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ 16 ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [18] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ
  • [19] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [20] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • [21] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [22] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΕ ΝΙΚΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΛΛΟΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ
  • [24] ΤΟ 2003 ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (10:10 UTC+2)

    Στην τροχιά του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών κινείται, εδώ και λίγες ώρες, η χώρα. Tα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, δίνουν ήδη τροφή για εξαγωγή συμπερασμάτων και ανάλυση καινούργιων πολιτικών φαινομένων.

    Oι εκλογές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα «Ημερησία», δεν πρόκειται να συνοδευτούν από το... «σύνδρομο Γκουτιέρες». Aπό την ανακίνηση, δηλαδή, ζητήματος πρόωρων εκλογών, αβέβαιων πολιτικών αναμετρήσεων και αιτημάτων για παραίτηση της κυβέρνησης ως συνέπεια της ψήφου των πολιτών και του πολιτικού μηνύματος. Eπανειλημμένως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι σε καμία περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατρέψει τη συνέχεια, την ανάπτυξη και την ομαλότητα στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς οι βουλευτικές εκλογές είναι αυτές που κρίνουν κυβερνήσεις και πολιτικές. Oύτε στο μήνυμα-απάντηση του κ. Kαραμανλή τίθεται σχετικό θέμα.

    Oι διορθωτικές κινήσεις είναι, από την άλλη, ασφαλώς υποχρέωση του κυβερνητικού κόμματος, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε εθνικά θέματα, σε μία δυσμενή διεθνή συγκυρία. O κ. Σημίτης στο τέλος της δήλωσής του είπε ότι πράγματι τα αποτελέσματα αξίζει να μελετηθούν και από το ΠAΣOK.

    Kατά τα άλλα, προσθέτει η ίδια εφημερίδα, το «στείλτε μήνυμα» της NΔ φαίνεται να οδηγεί τη Pηγίλλης σε μία πολύ θερμή συζήτηση αναζήτησης ευθυνών για το... αυτογκόλ.

    Για το προφανές, δηλαδή, συμπέρασμα, ότι οι επιτυχίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους μεγάλους δήμους και σε νομαρχίες δυναμιτίστηκαν από την επιλογή του Γ. Tζαννετάκου για την υπερνομαρχία. Tο μήνυμα εστάλη προς τη NΔ σε ό,τι αφορά την υπερνομαρχία της Aθήνας και του Πειραιά, με τον... «εν λόγω» Γ. Kαρατζαφέρη να συγκεντρώνει ποσοστά και να δηλώνει έτοιμος να τα κεφαλαιοποιήσει στο μέλλον σε ένα ακροδεξιό σχήμα, που μπορεί να διεμβολίσει την πολυσυλλεκτικότητα της NΔ, αλλά και να αποτελέσει κίνδυνο για τη συνοχή της.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Aθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (13:10 UTC+2)

    Στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει πάρει θέση υπέρ του Γ. Καρατζαφέρη σε ομιλία του χθες, ενώπιον ακροατηρίου περίπου 100 ατόμων, στη Μονή Πετράκη, αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν τον κ. Χριστόδουλο να έχει πει ότι ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είναι ακροδεξιός και όσοι τον ψήφισαν είναι καλοί χριστιανοί που αντέδρασαν κατά του Γ. Τζαννετάκου για τον «πόλεμο» που έκανε στην Εκκλησία.

    «Η εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Ποτέ και ιδιαίτερα τώρα σε προεκλογική περίοδο και όσοι επιδιώκουν να την αναμείξουν αυτό δείχνει ότι δεν την σέβονται. Τίποτε άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ερωτηθείς αν εξέφρασε άποψη υπέρ του κ. Καρατζαφέρη απάντησε πως δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση και επισήμανε πως ερμηνεύει μόνο όσα λέει ο ίδιος και όχι τις δηλώσεις οιουδήποτε.

    [03] Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ

    Μπαλί, 15 Οκτωβρίου 2002 (09:56 UTC+2)

    Η Ινδονησία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες, επίσης, αναφέρονται και στην αποτυχία των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, μεταδίδει το BBC.

    Η βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, η επίθεση αυτοκτονίας κατά του γαλλικού πετρελαιοφόρου στην Υεμένη και οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών πεζοναυτών είναι όλα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Μοντ" εκφάνσεις ενός πράγματος, "της συνεχιζόμενης μάχης των ακραίων ισλαμιστών κατά των Δυτικών ή συμμάχων τους". "Η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλεμπάν μπορεί να μείωσε την ισλαμική απειλή", αναφέρει η ίδια εφημερίδα και προσθέτει, "όμως, δεν την εξάλειψε". Μια άλλη εφημερίδα της Γαλλίας, η "Λεμπερασιόν", υποστηρίζει στο κύριο άρθρο ότι "οι επιθέσεις στην Υεμένη και το Μπαλί μιλούν από μόνες τους", υπονοώντας ότι ο δράστης και των δύο επιθέσεων δεν είναι άλλος από τον Σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    "Τραγωδία τεραστίων διαστάσεων", χαρακτηρίζει την επίθεση στο Μπαλί η εφημερίδα Μπερλιγκέσκε Τιντέντε της Δανίας.

    Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα "Ρομάνια Μάρε" της Ρουμανίας υποστηρίζει ότι το 54, 5% των Σέρβων, το οποίο επέλεξε να μην προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες, έδωσε ένα βαρύ πληγμά στη δημοκρατία της χώρας. "Αυτές οι εκλογές απέδειξαν ότι ο πυρήνας των ακραίων εθνικιστών της Σερβίας είναι ακόμα ζωντανός και αντιπροσωπεύει ένα συνεχιζόμενο παράγοντα αστάθειας", καταλήγει το δημοσίευμα της ρουμάνικης εφημερίδας.

    Η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" εκτιμά ότι το στοιχείο της απάθειας έχει πλέον αντικαταστήσει το αίσθημα της εξέγερσης. "Ένα αίσθημα το οποίο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, είχε κατά πολύ συμβάλλει στην ανατροπή του τότε προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς". Η πολιτική κρίση στη Σερβία, ακριμά η "Ελ Παΐς" θα επιτρέψει στον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς "στενό συνεργάτη και φίλο του Μιλόσεβιτς", ο οποίος και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, να διατηρήσει το προεδρικό αξίωμα, ενώ την ίδια ώρα, έδαφος φαίνεται να κερδίζει συνεχώς ο "ηγέτης των φασιστών", όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί η ισπανική εφημερίδα, τον Βόισλαβ Σέσελι.

    [04] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΦΕΤΑ

    Βρυξέλλες, 15 Οκτωβρίου 2002 (10:02 UTC+2)

    Την οριστική προστασία της ονομασίας της φέτας αποφάσισε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε με γραπτή διαδικασία κοινοτικό κανονισμό με τον οποίο κατοχυρώνεται τελεσίδικα η φέτα ως προϊόν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ).

    Σύμφωνα με τον κανονισμό, η φέτα μπορεί να παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του προϊόντος. Στους παραγωγούς των άλλων κρατών μελών ή στους παραγωγούς που δεν τηρούν τις προδιαγραφές δίνεται ανώτατη προθεσμία πέντε ετών προκειμένου να αλλάξουν την ονομασία ή να σταματήσουν την παραγωγή.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής είχε αρχικά συζητηθεί από την κανονιστική επιτροπή της ΕΕ, η οποία δεν κατέληξε σε απόφαση λόγω μη σχηματισμού της αναγκαίας ειδικής πλειοψηφίας. Το ίδιο αποτέλεσμα διαπιστώθηκε και στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών γεωργίας του Ιουνίου με αποτέλεσμα, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, να ανατεθεί στην Επιτροπή να υιοθετήσει το σχετικό κανονισμό

    [05] Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Αρναίας (Χαλκιδική) αναλαμβάνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Άλμα Προόδου», Γεώργιος Κατσιαμούρης.

    Ο κ. Κατσιαμούρης ευχαριστεί τους συνδημότες του για την εκλογή και τους διαβεβαιώνει πως θα είναι κοντά τους, σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κατσιαμούρης εξελέγη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% του αντιπάλου του Δ. Πάχτα.

    [06] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος για να πάρει συμπληρωματική κατάθεση από τον Νίκο Παπαναστασίου και σύμφωνα με πληροφορίες να του αποδώσει συμπληρωματικές κατηγορίες για δύο ακόμη πράξεις, την δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου και τη ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παπαναστασίου αρνήθηκε τις κατηγορίες και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

    Αύριο το πρωί στις 11 ο κ. Ζερβομπεάκος θα πάρει συμπληρωματική απολογία από τον Πάτροκλο Τσελέντη και να του αποδώσει συμπληρωματική κατηγορία για μία ακόμη πράξη.

    Την Πέμπτη ο κ. Ζερβομπεάκος θα συναντηθεί με τον Κώστα Τέλιο προκειμένου να του δώσει κάποιες διευκρινίσεις για την υπόθεση Παλαιοκρασά και την υπόθεση του Συκουρίου.

    [07] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Ελσίνκι, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας δεκαεπτάχρονος σπουδαστής έχει τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτος για συνέργεια στην επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε εμπορικό κέντρο στα προάστια του Ελσίνκι, από την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατό.

    Ο σπουδαστής είναι το ένα από τα δύο άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση χθες, ενώ δύο άλλα άτομα συνελήφθησαν σήμερα, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    [08] ΡΟΥΣ: ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Βουκουρέστι, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ιοαν Ρους δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της συνθήκης του Σένγκεν και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής της βίζας ξανά.

    Ο κ. Ρους συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξήχθη στο Λουξεμβούργο και παρουσίασε τα τελευταία αποτελέσματα της Ρουμανίας σε ό,τι αφορά, τα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων.

    Ο Ρουμάνος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά στα ταξίδια των Ρουμάνων στο εξωτερικό αλλά το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

    Η Ισπανία προχώρησε σήμερα στην απέλαση 72 Ρουμάνων λαθρομεταναστών και η Ελβετία είχε προβεί σε ανάλογη ενέργεια.

    [09] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ SECURITY ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις security και καθαρισμού είναι παραβάτης της Εργατικής Νομοθεσίας, όπως προκύπτει από σειρά ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση για την παραβατικότητα μιας σειράς νέου τύπου επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αφάνεια και στα πλαίσιο λειτουργίας άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

    Συγκεκριμένα, επί 312 ελέγχων σε επιχειρήσεις security, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επεβλήθησαν κυρώσεις σε 87 περιπτώσεις.

    Αντίστοιχα, επί 404 ελέγχων σε επιχειρήσεις καθαρισμού, διαπιστώθηκαν 95 παραβάσεις και επεβλήθη ίσος αριθμός κυρώσεων (πρόστιμα και μηνύσεις).

    Η παραβατικότητα αυτών των επιχειρήσεων έχει επισημανθεί σε επείγουσα εσωτερική εγκύκλιο του Σ.ΕΠ.Ε. μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα, με την οποία καθίστατο σαφές ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ευθύνη, για τις παραβάσεις συνεργαζομένων με αυτές μικρών επιχειρήσεων, στους κόλπους των οποίων λειτουργούν.

    Στην ίδια εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., ζητείται από τις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εξάντληση της αυστηρότητας επί των κυρώσεων.

    [10] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η έλλειψη οικονομικών πόρων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ετσι παρά τις διαβεβαιώσεις του μεγαλομετόχου της ομάδας, Γιώργου Μπατατούδη ότι πολύ σύντομα οι παίκτες θα πληρωθούν, εντούτοις οι τελευταίοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Ωστόσο υπάρχει η κρυφή αισιοδοξία ότι ο κ. Μπατατούδης θα μοιράσει κάποια χρήματα την παραμονή της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, προκειμένου να τονώσει το ηθικό των παικτών.

    Παράλληλα θα υπάρξει και συμπληρωματικό ποσό προς τους παίκτες τις επόμενες ημέρες των παιχνιδιών με τον Ολυμπιακό και την Γκρασχόπερς. Η παρουσία οπαδών του ΠΑΟΚ στη Τούμπα θα γεμίσει και πάλι τα ταμεία της ομάδας και θα αποτελέσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Στον αγωνιστικό τομέα τα δύο επόμενα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Γκρασχόπερς είναι τα πιο σημαντικά για τον Δικέφαλο. Είναι παράλληλα και αυτά που πονοκεφαλιάζουν τον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη που κάνει καθημερινά προπονήσεις χωρίς τους διεθνείς.

    Αύριο ο ΠΑΟΚ θα δώσει φιλικό παιχνίδι στην Κατερίνη κόντρα στον Πιερικό. Το ματς εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας εν όψει των δύο καθοριστικών παιχνιδιών. Την αποστολή αύριο δεν θα ακολουθήσουν σίγουρα οι τραυματίες Απομπάκα Φοφανά, Σλάτζαν Σπάσιτς και Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, καθώς και ο Γιώτης Εγκωμίτης που συνεχίζει την αποθεραπεία του.

    [11] Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟ ΝΕΡΟΥ

    Λονδίνο, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ο ηγέτης της ισλαμικής Χεζμπολάχ, σεΐχης Χάσαν Νασράλα, δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα προβεί σε αντίποινα αν το Ισραήλ επιτεθεί σε διαφιλονικούμενο σταθμό άντλησης ύδατος από τον Ουαζάνι ποταμό, σταθμό που ανήκει στο Λίβανο.

    «Η απάντησή μας θα δοθεί πολύ γρήγορα και δεν θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι αυτό θα γίνει εντός λίγων λεπτών», τόνισε ο Νασράλα μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ισραήλ προσβλέπει στο νερό του ποταμού Ουαζάνι, ο οποίος τροφοδοτεί τον Ιορδάνη ποταμό και τη θάλασσα της Γαλιλαίας, που είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή νερού του εβραϊκού κράτους.

    Ο σεΐχης προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση θα ανοίξει το βόρειο μέτωπο μεταξύ του Λίβανου και του Ισραήλ και επισήμανε ότι η οργάνωσή του έχει επιλέξει τους εβραϊκούς στόχους, στους οποίους θα επιτεθεί.

    [12] ΦΟΥΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Κανονικά και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Αρη στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Αυτό πάντως που κάνει εντύπωση στους παίκτες είναι το κρύο, ενώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας βρέχει. Ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Φοιρός δίνει μεγάλη βαρύτητα στη μίνι προετοιμασία ώστε να είναι πανέτοιμος εν όψει του ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 27 Οκτωβρίου.

    Η αποστολή θα μείνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νάουσας μέχρι και την Παρασκευή. Την ίδια μέρα θα δώσει φιλικό παιχνίδι στο Κιλκίς με τον Κιλκισιακό. Το ευχάριστο είναι πως στη διάθεσή του Γιώργου Φοιρού βρίσκεται ο Σαλαχεντίν Μπασίρ που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αφού ο μαροκινός μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες της διοίκησης της ΠΑΕ Αρης για αναζήτηση χορηγού φανέλας. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται από μέρα σε μέρα, ώστε να βρεθούν οικονομικοί πόροι, ικανοί να δώσουν νέα ώθηση την ομάδα.

    [13] ΣΤΙΒΟΣ: Ο ΧΑΪΛΕ ΓΚΕΜΠΡΕΣΕΛΑΣΙΕ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Την ίδια ημέρα που στην Αθήνα θα γίνεται ο Διεθνής Μαραθώνιος στη μνήμη «Γρηγόρη Λαμπράκη» (Κυριακή 3 Νοεμβρίου), ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ τρέχει στον Γύρο της Αντίς Αμπέμπα. Ο μεγάλος αυτός Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων θα αγωνιστεί και φέτος στον γύρο της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας όπως κάνει κάθε χρόνο με στόχο να προβάλει τη χώρα του: «Μέσα από αυτόν τον αγώνα θέλω να προβάλλω την χώρα μου σε όλον τον κόσμο. Με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο κόσμος τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Αιθιοπίας». Ο Αιθίοπας πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων δεν πρόκειται να πάρει μέρος τη φετινή περίοδο σε κανέναν αγώνα, έτσι ώστε να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του. Σύμφωνα με δηλώσεις του σκέφτεται να ξεκινήσει την αγωνιστική του δράση από το Γκραν Πρι του Χέγκελο. Εκεί, δηλαδή, όπου το 1998 είχε καταρρίψει το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000 μ με 26:22.75. «Ελπίζω τη νέα χρονιά να μην αντιμετωπίζω προβλήματα τραυματισμού και να είμαι έτοιμος για το Παρίσι. Είμαι χαρούμενος που έχω σωματική διάπλαση που αντικατοπτρίζει πλήρως εικόνα μαραθωνοδρόμου. Αυτό θα το δείξω στο Παρίσι και πιστεύω να πάω εκεί με έναν εντυπωσιακό χρόνο από το Χένγκελο», τόνισε ο Γκεμπρεσελασιέ και συνέχισε αναφερόμενος στην ηλικία του, αφού έχει φτάσει ήδη στα 30 χρόνια: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να σκέφτομαι αυτό. Ποτέ δεν φοβήθηκα τους τραυματισμούς μου. Εγώ περιμένω την στιγμή που θα μπω στο στάδιο. Και βέβαια μετά το Παρίσι σειρά έχει η Αθήνα».

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της βρετανικής επιτροπής ''Φίλοι της Κύπρου'' έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο θα είναι θετική για την ένταξη της Κύπρου και σημείωσε ότι ο πιο σημαντικός στρατηγικός στόχος της Κύπρου είναι η επανένωση της χώρας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζει να εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις του περί λύσης δύο κρατών και ότι επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό και όχι την ήδη συμφωνηθείσα λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ 3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο συμμετεχόντων συγκεντρώνει το φετινό 3ο πανευρωπαικό πρωτάθλημα μαραθωνίου αστυνομικών το οποίο διεξάγεται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, παράλληλα με τον Κλασσικό Μαραθώνιο των Αθηνών. Ο αγώνας που γίνεται στην κλασσική διαδρομή είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συμμετοχές στην Αθλητική Ένωση Αστυνομικών (ΑΕΑ) υπάρχουν δεκαεννέα δρομείς με χρόνους καλύτερους από 2ωρ 30 και σαράντα με επιδόσεις μέχρι 2ωρ 40, ενώ ακόμα δεν έχουν εγγραφεί οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αστυνομικοί μεταξύ των οποίων υπάρχουν μερικά μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος. Από τις μέχρι τώρα συμμετοχές την καλύτερη επίδοση έχει ο Πολωνός Πιότρ Προύσικ (2ωρ 14:55) και ακολουθούν: Γιώργος Αφορδακός (2ωρ 17:08), Βαλέριου Βλάντ (Μολδαβία, 2ωρ 18:20), Χρήστος Βαξεβάνης (2ωρ 20:16), Γιάννης Περήφανος (2ωρ 21:01), Τόμας Λαζαρίεβιτς (Πολωνία, 2ωρ 21:32), Ντάρεν Χάλλε (Βρετανία, 2ωρ 22:00), Τόμας Μπαρτολόμε (Γερμανία, 2ωρ 22:24), Ρίτσαρντ Γκάρντινερ (Βρετανία, 2ωρ 23:00), Ανταμ Θίελ (πολωνία, 2ωρ 23:42), Γιάρεκ Μισίεβιτς (Μολδαβία, 2ωρ 23:45), Όλεγκ Ιβασένκο (Μολδαβία, 2ωρ 24:10) κλπ Ανάμεσα τους υπάρχει και ο Τούρκος Χαλίλ Ντιρίκ με επίδοση 1ωρ 07:02 στον ημιμαραθώνιο.

    Στις γυναίκες την καλύτερη επίδοση έχουν η Ολλανδέζα Μαριάννα Χουγκερμπρουγκ με 2ωρ 46:02 και η Αγγλίδα Λίζα Νάιτς με 2ωρ 48:00.

    [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για μια ευρωπαϊκή πορεία και το όραμα της Κύπρου για λύση του εθνικού της προβλήματος είναι δύο επιθυμίες που θα μπορούσαν να εκπληρωθούν ταυτόχρονα ακόμη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη σήμερα σε ενημέρωση για το Κυπριακό στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα ''Ισπανία και Κύπρος: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης'' που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, σήμερα και αύριο με τη συμμετοχή Ισπανών και Κύπριων δημοσιογράφων.

    ''Οι επιθυμίες τόσο της Κύπρου όσο και της Τουρκίας θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, λογικά και πριν την Κοπεγχάγη, αλλά εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε μετά'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Η λύση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα επιφέρουν ευημερία στην περιοχή και θα ολοκληρώσουν το όραμα των πατέρων της ενωμένης Ευρώπης, για σταθερότητα και ειρήνη στην γηραιά ήπειρο, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ομιλία του στο σεμινάριο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την Τουρκία πολύ πιο θετικά εάν η τελευταία συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, όταν και εφόσον υποβληθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού από τον ΟΗΕ, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ 16 ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Τεχεράνη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει δημιουργήσει 16 καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα με το Ιράκ για να σταματήσει πιθανή έξοδο προσφύγων αν υπάρξει επίθεση των Αμερικανών κατά της Βαγδάτης, αλλά τόνισε ότι δεν θα τους αφήσει να περάσουν στο εσωτερικό της χώρας, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA.

    Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετο με οποιαδήποτε επέμβαση στο Ιράκ και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράν αρμόδιος για τους πρόσφυγες, Αχμέντ Χοσεινί δήλωσε ότι σε περίπτωση επίθεσης χιλιάδες άνθρωποι θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το Ιράκ και το Ιράν είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει στα σύνορα του και να μην τους αφήσει να περάσουν στο εσωτερικό του.

    Ο κ. Χοσεινί πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν 16 καταυλισμοί για να φιλοξενηθούν 700.000 άτομα αλλά υπάρχουν τρόφιμα μόνο για 50.000 και τόνισε ότι ο ΟΗΕ ζήτησε από τι Ιράν να φιλοξενήσει 150.000 πρόσφυγες αλλά ακόμη δεν έχει στείλει βοήθεια.

    Το Ιράν φιλοξενεί ήδη δύο εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και χιλιάδες Ιρακινούς που διασκορπίστηκαν στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ από το 1980-1988.

    [18] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου επισκέφθηκε το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στην Αγία Παρασκευή, όπου και ενημερώθηκε για το Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνίας του Πολεμικού Ναυτικού (CCIS).

    Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Αντώνης Αντωνιάδης και ο Αρχηγός Στόλου κ. Θωμάς Κατωπόδης, ενημέρωσαν ειδικότερα τον Υπουργό για τις δυνατότητες διοικήσεως και ελέγχου του πολεμικού ναυτικού από την αίθουσα του θαλάμου επιχειρήσεων, καθώς και για τη δυνατότητα διασύνδεσης και αλληλοενημέρωσης του Πολεμικού Ναυτικού με το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Μετά το τέλος της επίσκεψής του ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

    «Επισκέφθηκα σήμερα το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου, όπου εδρεύει το Στρατηγείο του Στόλου και εντυπωσιάστηκα από την άψογη οργάνωση και την τεχνολογική επάρκεια όλων των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Όλα τα πλοία και όλες οι μονάδες του Στόλου παρακολουθούνται ηλεκτρονικά από το Στρατηγείο αυτό το οποίο θα ενταχθεί στο γενικότερο διακλαδικό σχήμα και δομή διοίκησης που ενσωματώνεται πλέον στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία συμμετέχουν πλέον λειτουργικά και διακλαδικά στην διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Και αυτό το είδαμε ήδη στην άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ». Το έργο θα συνεχιστεί και το Γενάρη θα έχουμε το διακλαδικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου μέσα από το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τα σχήματα με τα οποία είχαν λειτουργήσει τα προηγούμενα 50 χρόνια. Προχωρούμε θετικά, παραμένουμε σε υψηλή ετοιμότητα, και προωθούμε δυναμικά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε στις αρχές του 2002».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε:

    «Τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας. Η πολυδιαφημισθείσα στροφή στο μεσαίο χώρο απέτυχε, δεν έπεισε. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Δεν πείθει η Ν.Δ. ότι ανήκει στο μεσαίο χώρο, διότι συνεχίζει να ενσωματώνει ακροδεξιά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, με τις αδέξιες κινήσεις της ενθαρρύνει την ανάδειξη ακροδεξιών στοιχείων με ένα ξεχωριστό τρόπο, ο οποίος δημιουργεί κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Υπάρχει πρόβλημα στη Ν.Δ. Υπάρχει πρόβλημα στρατηγικής και θα έλεγα ότι αντί να υπερηφανεύεται για ανύπαρκτες νίκες, καλό θα είναι να στραφεί στον εαυτό της, να ξανακοιτάξει την πολιτική της, να εξετάσει το θέμα της έλλειψης προγράμματος και προσανατολισμού, και τότε μόνο να αρχίσει να συζητά ουσιαστικά για επάνοδο στην εξουσία. Έχει πολύ δρόμο ακόμα η Ν.Δ. για να εμφανιστεί σαν ένας αξιόπιστος διεκδικητής της πολιτικής δημοκρατικής εξουσίας στη χώρα μας.

    Σε άλλη ερώτηση, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχαν στρατευμένοι στα εκλογικά τμήματα, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε:

    «Κοιτάξτε, μαζί με την κατάργηση των εκλογικών καταλόγων και την καθιέρωση του δημοτολογίου, και αυτό το μέτρο το οποίο έχει ληφθεί, να μην μετέχουν στρατευμένοι στις εκλογικές διαδικασίες, είναι μέτρο εκσυγχρονισμού της χώρας. Διεξάγονται οι εκλογές στην Ελλάδα με έναν τρόπο, ο οποίος είναι εναρμονισμένος με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και αυτό πιστεύω ένα θετικό στοιχείο της προχθεσινής εκλογικής διαδικασίας».

    [19] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Και με επίσημο έγγραφο η ΟΥΕΦΑ επισημοποίησε σήμερα την παρουσία τριών ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003-2004. Ετσι η Ελλάδα θα έχει δύο συλλόγους απευθείας στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ένας τρίτος θα διεκδικήσει την πρόκριση, μέσα από τις αναμετρήσεις του τρίτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.

    Μαζί με την Ελλάδα οι χώρες που θα έχουν απ' ευθείας δύο εκπροσώπους στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ μια ακόμη ομάδα από αυτές τις χώρες θα διεκδικήσει το «εισιτήριο» της πρόκρισης για τους ομίλους μέσω των προκριματικών.

    Σημειώνεται ότι από την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα υπάρχει μόνο μία φάση ομίλων, με 32 ομάδες. Όμως από τη φάση των «16» ξεκινούν οι νοκ άουτ αγώνες.

    [20] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Erkki Tuomioja.

    Αύριο το πρωί ο κ. Tuomioja θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το μεσημέρι θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αργότερα θα έχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη και θα επισκεφθεί την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Ο Φινλανδός αξιωματούχος αναχωρεί από το νησί την Πέμπτη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη σήμερα ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, ο οποίος άσκησε συμπληρωματική δίωξη στην Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Η δίωξη αφορά την έκρηξη βόμβας στον Πειραιά, τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς και την επίθεση κατά του πρώην υπουργού Ιωάννη Παλαιοκρασά, όπου σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η Αγγελική Σωτηροπούλου ήταν παρούσα στην έκρηξη στον Πειραιά και στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς.

    Εξάλλου, τα αποτελέσματα της γραφολογικής εξέτασης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου δείχνουν πλήρη ταυτοποίηση του γραφικού του χαρακτήρα, με τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» για τη δολοφονία του Κωστή Περατικού, που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, καθώς και με άλλα σημειώματα που εντοπίστηκαν στη γιάφκα της Δαμάρεως.

    [22] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΕ ΝΙΚΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Παραμονή της μεγάλης αναμέτρησης της εθνικής μας ομάδας των ανδρών στο ποδόσφαιρο με την αντίστοιχη της Αρμενίας ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρέχαγκελ αναφορικά με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα επισήμανε: «Δεν ξέρω ελληνικά, δεν έχω διαβάσει τίποτα και δεν ασχολούμαι». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά έδωσε ένα τέλος στις έντονη φημολογία, ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών του για την άμυνα. «Οι Νίκος Νταμπίζας και Τραϊανός Δέλλας και πάλι θα δώσουν το παρών. Εχει επέλθει η ανάλογη χημεία και δεν πρέπει να χαθεί. Ο Νταμπίζας έκανε ένα λάθος με την Ισπανία και ο Δέλλας κέρδισε το 75% των μονομαχιών με την Ουκρανία».

    Σχολιάζοντας ο κ. Ρέχαγκελ την αυριανή αναμέτρηση με την Αρμενία είπε: «Αν κερδίσουμε την Αρμενία θα μείνουμε κοντά στους στόχους μας. Τα παιδιά έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα. Χρειαζόμαστε τη νίκη και ξεπεράσαμε την απογοήτευση από την ήττα που δεχτήκαμε από την Ουκρανία».

    Ο κ. Ρέχαγκελ προσανατολίζεται να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα τον Αγγελο Μπασινά, ο οποίος θα πάρει την θέση του τιμωρημένου Γιώργου Καραγκούνη, ενώ το παρών στη βασική ενδεκάδα θα δώσει και ο Χρήστος Πατσατζόγλου. 

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΛΛΟΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Το βελγικό μοντέλο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ολότητά του στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Βαλλονικού Κοινοβουλίου του Βελγίου, Ρομπέρτ Γκολινιόν, ο οποίος, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτεται την Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Παράλληλα, ο κ. Γκολινιόν δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ώριμη για την ένταξη της στην ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα υποβοηθούσε στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, και ερωτηθείς κατά πόσο ένα σύνταγμα του βελγικού τύπου θα ήταν λειτουργήσιμο στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συζητά το μοντέλο ''που θα προκύψει μέσα από συναντίληψη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία να στηρίζεται στις κυπριακές ιδιομορφίες και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [24] ΤΟ 2003 ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Το Ευρωπαικό Κύπελλο Κλειστού στίβου είναι ο νέος θεσμός που ξεκινάει από το 2003 η Ευρωπαική Ομοσπονδία (ΕΑΑ). Οι αγώνες θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου στην Λειψία της Γερμανίας. Στο Κύπελλο μετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών που μετέχουν στη Σούπερ Λίγκα (Super League) ανοικτού στίβου το 2003. Στους άνδρες λαμβάνουν μέρος: Βρετανία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα και στις γυναίκες: Ρωσία, Ρουμανία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Το Ευρωπαικό Κύπελλο Κλειστού στίβου είχε αποφασιστεί αρχικά να ξεκινήσει, τιμής ένεκεν, από την Ελλάδα αλλά λόγω των εργασιών στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Οι αγώνες γίνονται μια ημέρα και γι αυτό τα αγωνίσματα έχουν περιοριστεί ιδίως στα άλματα που θα γίνονται μοιρασμένα στα δύο και εναλλάξ ανά έτος. Το ίδιο ισχύει και για τη σφαιροβολία.

    Τα αγωνίσματα για το 2003 είναι: ΑΝΔΡΕΣ: 60 μ, 400 μ, 800 μ, 1500 μ, 3000 μ, 60 μ εμπ, ύψος, μήκος, σφαίρα, 4 Χ 1 γύρο Χ 2 Χ 3 Χ 4 γύρους. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 60 μ, 400 μ, 800 μ, 1500 μ, 3000 μ, 60 μ εμπ, επί κοντώ, τριπλούν, 4 Χ 1 γύρο Χ 2 Χ 3 Χ 4 γύρους. Τα όρια για το παγκόσμιο κλειστού στίβου Ανακοινώθηκαν από την IAAF τα όρια συμμετοχής στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα γίνει στο Μπίρμιγχαμ από 14-16 Μαρτίου. Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζει η ΕΠΥΑ του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να τροποποιήσει τα όρια στα δρομικά αγωνίσματα. Αναλυτικά τα όρια της IAAF:

    ΑΝΔΡΕΣ: 60 μ: 6.78 η 10.21 (100 μ), 200 μ: 21.15 η 20.59, 400 μ: 46.90 η 45.43,

    800 μ: 1:48.25 η 1:46.00, 1500 μ: 3:43.94 η 3:34.90, 3000 μ: 7:54.57 η 13:21.50 (5000 μ)

    60 μ εμπ: 7.75 η 13.54 (110 μ εμπ), Ύψος: 2,30 μ, Επί Κοντώ: 5,70 μ, Μήκος: 8,17 μ, , Τριπλούν: 17,05 μ, Σφαίρα: 20,47 μ,

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 60 μ: 7.40 η 11.27 (100 μ), 200 μ: 23.79 η 22.97, 400 μ: 53.86 η 51.37,

    800 μ: 2:04.38 η 2:00.00, 1500 μ: 4:17.74 η 4:05.80, 3000 μ: 9:10.48 η 15:08.70 (5000 μ),

    60 μ εμπ: 8.20 η 12.96 (100 μ εμπ), Ύψος: 1,94 μ, Επί Κοντώ: 4,40 μ, Μήκος: 6,74 μ,

    Τριπλούν: 14,22 μ, Σφαίρα: 18,56 μ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 October 2002 - 18:14:17 UTC