Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 9.856.453 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
  • [02] Β' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ - ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [04] ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 73-72
  • [05] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [06] ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΡΟΚΟΣ
  • [07] ΣΤΟ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [08] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [09] ΣΤΟ 32ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [11] ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ
  • [12] ΣΤΟ 1309ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
  • [13] ΣΤΟ 748ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
  • [14] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [15] ΣΤ. ΜΑΝΩΛΑΣ: H ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ
  • [16] Η ΓΑΛΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [17] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ FESE
  • [18] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΒΕ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
  • [20] Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [21] ME THN ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΠΟΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [22] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΑΝ. ΤΙΜΟΡ

  • [01] 9.856.453 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2002 (10:07 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 9.856.453 εκλογείς οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν τους επικεφαλείς και τους συμβούλους 3 διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, 57 νομών, 901 δήμων και 132 κοινοτήτων.

    Στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου, 576.006 εκλογείς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (βάσει της ηλικίας τους). Εξ' αυτών οι 425.166 θα ψηφίσουν γενικώς για πρώτη φορά.

    Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 7 το απόγευμα. Η πρόσφατη ανασύνταξη μετά από 40 χρόνια των εκλογικών καταλόγων και η ταύτισή τους με τα δημοτολόγια επέφερε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία.

    ·Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργούνται. Ψηφίζουμε μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτοπροσωπίας. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας θα ψηφίσουν με τις στρατιωτικές ή τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες

    ·Κάθε πολίτης έχει έναν ειδικό Εκλογικό Αριθμό που αναγράφεται στην εκλογική του κάρτα. Η εκλογική κάρτα δεν είναι απαραίτητη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Έτσι όσοι δεν την έχουν προμηθευτεί ακόμα δεν πρέπει να ανησυχούν.

    ·Υπάρχει πιθανότητα να μην ψηφίζετε στο παλιό σας εκλογικό τμήμα γι' αυτό πριν ξεκινήσετε καλό είναι να ξέρετε σε πιο εκλογικό διαμέρισμα ανήκετε και σε πιο ακριβώς εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε. Για να πληροφορηθείτε την περιοχή και την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος που ανήκετε καλέστε στο «1464» ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypes.gr, πατώντας την ένδειξη «Εκλογές 2002» κάνοντας «κλικ» στο «Μάθε που ψηφίζεις». Άλλος τρόπος είναι να επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών , ή ένα από τα κιόσκια που έχει τοποθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου, ή επικοινωνήστε με το δήμο σας. Αν παρόλα αυτά, φτάσετε σε λάθος τμήμα και σας ενημερώσουν ότι χρειάζεται να μετακινηθείτε σε άλλο τμήμα τότε έξω από το σχολικό κτίριο σας περιμένει ένα ταξί ή ένα μίνι μπας για να σας εξυπηρετήσει.

    ·Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να ψηφίσει αν δεν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο ή στον πρόσθετο κατάλογο παραληφθέντων. Μπορούν εγγραφούν σε ειδικές καταστάσεις ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας (13 Οκτωβρίου) όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων και έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Ο Δήμος θα χορηγεί σχετικό πιστοποιητικό ώστε να μπορούν να ψηφίσουν.

    ·Εάν μπαίνοντας στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός αντιπρόσωπος σας ενημερώσει ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος, τότε θα υπογράψετε μία υπεύθυνη δήλωση ότι λάβατε γνώση πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν προτίθεστε να ψηφίσετε σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Όποιος ψηφίσει πάνω από μία φορά αντιμετωπίζει κατά το άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα ποινή φυλάκισης ως 5 χρόνια.

    Ο τρόπος ψηφοφορίας

    Ο υποψήφιος δήμαρχος ή νομάρχης ή υπερνομάρχης δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης. Προτιμήστε το στυλό που υπάρχει μέσα στο παραβάν (μπλε ή μαύρο) και βάλτε το σταυρό δίπλα στο ονοματεπώνυμο για να μην υπάρξει πρόβλημα.

    -Θυμηθείτε πως αν υπερβείτε τον προβλεπόμενο αριθμό σταυρών (ή δεν βάλετε κανέναν) δεν υπάρχει πρόβλημα εγκυρότητας του ψηφοδελτίου. Απλώς δεν μετράνε στην πρώτη περίπτωση οι σταυροί αλλά μόνο το ψηφοδέλτιο.

    -Αν ψηφίζετε σε μία από τις τρεις υπερνομαρχίες στο «σεντόνι» που θα παραλάβετε (74 υποψήφιους συμβούλους περιλαμβάνει η Αθηνών Πειραιώς, 75 η Δράμας Καβάλας Ξάνθης και 50 η Έβρου Ροδόπης)μ δικαιούστε να βάλετε μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης ανεξαρτήτως του σε ποιο νομαρχιακό διαμέρισμα (π.χ. Αθηνών ή Πειραιώς) βρίσκονται οι εκλεκτοί σας.

    -Τον ίδιο αριθμό σταυρών, τέσσερις ,(4) δικαιούστε να βάλετε στους συμβούλους των νομαρχιών Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαϊας, Λάρισας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και κυκλάδων.

    -Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης δικαιούστε στους συμβούλους των νομαρχιών Ηλείας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Σερρών, Φθιώτιδας.

    -Μέχρι δύο (2) σταυρούς επιτρέπεται να βάλετε στους συμβούλους των υπολοίπων νομαρχιών: Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

    -Όσον αφορά τους δήμους, έχετε στη διάθεσή σας τρεις (3) σταυρούς προτίμησης για υποψηφίους συμβούλους των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, και Πειραιά ενώ σε όλους τους άλλους δήμους έχετε στη διάθεσή σας μέχρι (2) σταυρούς.

    - Από έναν (1) σταυρό προτίμησης δικαιούστε για υποψηφίους στα διαμερισματικά και στα 3μελή, 5μελή ή 7μελή τοπικά συμβούλια.

    [02] Β' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 11 Οκτωβρίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι κάτοικοι της Σερβίας, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιος από τους δύο υποψηφίους ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα ή ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους θα διαδεχτεί στο προεδρικό αξίωμα τον στενό συνεργάτη του Μιλόσεβιτς, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Σε όλη τη Σερβία θα ανοίξουν 8.615 εκλογικά κέντρα, για να υποδεχτούν 6.553.042 ψηφοφόρους. Οπως και στον πρώτο γύρο της 29ης Σεπτεμβρίου, έτσι και την Κυριακή θα στηθούν 268 κάλπες και σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου διαμένουν Σέρβοι. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το απόγευμα, τοπική ώρα.

    Στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ η προεκλογική σιωπή και ως το κλείσιμο των καλπών απαγορεύεται η οποιαδήποτε πολιτική διαφήμιση.

    Σημειώνεται ότι ο Κοστούνιτσα και ο Λάμπους ήταν αυτοί που στο πρώτο γύρο των εκλογών, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων από τους συνολικά έντεκα υποψηφίους που αναμετρήθηκαν. Ο Κοστούνιτσα βγήκε πρώτος, με 30,8%, ενώ ο Λάμπους έλαβε το 27,36%.

    Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτικών αναλυτών είναι η ενδεχόμενη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της εκλογικής αναμέτρησης, αφού ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο αν το εκλογικό τους δικαίωμα ασκήσουν το 50% των ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο η προσέλευση στις κάλπες κατάφερε να αγγίξει μετά βίας το 55,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της έγκυρης μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Ελεύθερων Εκλογών και Δημοκρατίας του Βελιγραδίου (CESiD), οι πιθανότητες να πετύχει ο β' γύρος των εκλογών είναι μικρές, όχι μόνο εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής στον πρώτο γύρο, αλλά και λόγω της απόφασης αρκετών κομμάτων να απέχουν από τη διαδικασία (μεταξύ αυτών το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά).

    Πάντως, στην προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρησή τους, οι δύο υποψήφιοι απηύθυναν έκκληση προς το σερβικό λαό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσει υπέρ ενός καλύτερου μέλλοντος.

    Ο Κοστούνιτσα, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει πως πιστεύει ότι η Σερβία τελικά την Κυριακή θα εκλέξει τον πρόεδρό της. «Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας των Σέρβων το πείσμα διότι οι προβλέψεις των πολιτικών και των αναλυτών για αποτυχία της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής θα κάνει τους ψηφοφόρους να πεισμώσουν και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες» είχε τονίσει.

    Η τελευταία δημοσκόπηση προβλέπει, πάντως, τη νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος έλαβε το 63,6% των ψήφων των ερωτηθέντων, ενώ ο αντίπαλός του, Μίρολιουμπ Λάμπους το 36,4%.

    Ε.Π.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ - ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Συνεχίζεται, λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, η αντιπαράθεση των υποψήφιων νομαρχών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γρηγόρη Χατζησάββα με αφορμή τον έλεγχο του ΣΔΟΕ σε επιχείρηση στην οποία είναι μέτοχος ο κ. Ψωμιάδης.

    Ο κ. Χατζησάββας κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους στους οποίους διένειμε ανακοίνωση που φέρεται να εκδόθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Έντονη ήταν η αντίδραση του Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος έκανε λόγο για «ανυπόγραφη πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση του ΣΔΟΕ» με σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση Ιντερφάρμ ΑΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, η επιχείρηση αυτή φέρεται να έχει συνεργαστεί με εταιρεία που εξέδιδε εικονικά τιμολόγια με σκοπό την κατάχρηση του ΦΠΑ. Στον έλεγχο που έγινε στην εταιρεία, παρουσία του προέδρου της Α. Αθανασόπουλου εντοπίστηκε καταστροφή των βιβλίων και των στοιχείων της. Την ευθύνη του γεγονότος αυτού ανέλαβε ο κ. Αθανασόπουλος. Η ανακοίνωση διευκρινίζει πως ενώ ο έλεγχος συνεχιζόταν για τη διασταύρωση των στοιχείων, παρουσιάστηκε αυτόκλητος ο κ. Ψωμιάδης και δήλωσε τους ελεγκτές ότι είναι μέτοχος της εταιρίας. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι μέτοχοι δεν σχετίζονται με την φορολογική εικόνα της επιχείρησης στην οποία κατέχουν ένα ποσοστό, ενώ η στάση του κ. Ψωμιάδη χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτη.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Γρηγόρης Χατζησάββας, επισήμανε ότι «οι μάσκες έπεσαν και το παζλ της αλήθειας συμπληρώνεται» και εκτίμησε πως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποδεικνύεται παραβάτης κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση. Ταυτόχρονα τον κατηγόρησε ότι έδωσε στη δημοσιότητα την είδηση του ελέγχου του ΣΔΟΕ στην επιχείρηση για να αποσπάσει ακόμη μια φορά τη συμπάθεια του κόσμου, ως κατατρεγμένος λαϊκός αγωνιστής. ''Εμείς παύουμε να ασχολούμαστε με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δεν θα πούμε ας τον συγχωρέσει ο Θεός. Θα πούμε ας τον κρίνει ο λαός'', είπε ο κ. Χατζησάββας και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    Την έντονη αντίδραση του Παναγιώτη Ψωμιάδη προκάλεσαν οι δηλώσεις Χατζησάββα. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για προσπάθεια παρέμβασης στον προεκλογικό αγώνα με ανυπόγραφη και ανώνυμη ανακοίνωση. Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι οι τοπικοί συκοφάντες, «έθεσαν το κράτος στην υπηρεσία του κόμματος, επιστράτευσαν το ΣΔΟΕ στην υπηρεσία του κυβερνητικού υποψηφίου και με ανυπόγραφη, ανώνυμη ανακοίνωση επιχειρούν να παρέμβουν στον προεκλογικό αγώνα».

    Εξάλλου μιλά για «κατασκευασμένα, ψεύτικα και παραπλανητικά χαρτιά», έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τους ανθρώπους και μετατροπή μιας υπηρεσίας σε προπαγανδιστικό φερέφωνο. Διευκρινίζει ότι η επιχείρηση Interfarm στην οποία είναι μέτοχος έχει ελεγχθεί τον Μάρτιο του 2002 για τις χρήσεις 1997, 1998, 1999, 2000 και από το ειδικό σημείωμα ελέγχου προκύπτει ότι «δεν υπάρχουν οριστικές παραβάσεις για καμία από τις ελεγχόμενες χρήσεις». Τέλος διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, που όπως σημειώνει, ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, θα δώσουν την απάντησή τους την Κυριακή.

    [04] ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 73-72

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Με κορυφαίο παίκτη τον Μαρκ Μίλερ, ο οποίος είχε εξαιρετική απόδοση και πέτυχε 28 πόντους η Ολύμπια Λάρισας κατάφερε να κερδίσει τον Ηρακλή με 73-72 στην 3η μέρα του τουρνουά «Μαυροσκούφεια» που διεξάγεται στο γήπεδο της Πυλαίας. Από την ομάδα του Λευτέρη Κακιούση πολύ καλή απόδοση είχε ο Παυλίδης που σημείωσε 15 πόντους, όπως και ο Σχορτσιανίτης με 13.

    Τα δεκάλεπτα: 24-22, 38-37, 50-52, 72-73

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διαμαντίδης 10 (1), Ηλιάδης 14 (1), Τσιριγωτάκης, Παυλίδης 15 (2), Σχορτσιανίτης 13, Νικολαϊδης 8 (2), Κοθράς, Σφέϊκος 2, Κούβελας 10.

    ΟΛΥΜΠΙΑ: Μίλερ 28 (3), Χαραλαμπίδης 7, Μαματζιόλας 4, Οικονόμου 10 (1), Βον 4, Τότσιος, Γκούταλς, Αγγελακόπουλος 6, Γκιουλέκας 7 (1), Χούμπαυλης, Παπαβασιλείου 2, Λεπενιώτης 5 (1).

    [05] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Πολύ μεγάλη επιτυχία σήμερα για την ομάδα χαντμπολ του Πανελλήνιου. Οι πρωταθλητές Ελλάδος επικράτησαν της Ντροτ Χάλμσταντ με 25-20 στην Κυψέλη, στο πλαίσιο του β΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ ανατρέποντας το εις βάρος τους σκορ από τον πρώτο αγώνα στη Σουηδία (29-26) και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του θεσμού.

    [06] ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΡΟΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Ρόκος θα ψηφίσει αύριο στις 10 το πρωί στο 1.164ο εκλογικό τμήμα στο Γυμνάσιο Λαγκαδά.

    [07] ΣΤΟ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο στις 11 το πρωί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Σκεπάρνη και Καλλιθέας).

    [08] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Τα είπαν σήμερα το μεσημέρι μετά το τέλος της προπόνησης ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης με τον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη. Συζήτησαν όλα τα θέματα, αγωνιστικά και οικονομικά που αφορούν την ομάδα, ενώ ο Μακεδόνας τεχνικός πήρε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι όλα θα μπουν σε μια σειρά.

    Πριν την συνάντηση ο κ. Μπατατούδης συναντήθηκε με τους παίκτες στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας, ενώ ενημερώθηκε από το ιατρικό τιμ της ομάδας για την πορεία της αποθεραπείας των Πουρλιοτόπουλου και Σπάσιτς. Κατόπιν οι παίκτες πήραν ρεπό και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Το παιχνίδι με την Γκρασχόπερς για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.

    [09] ΣΤΟ 32ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο στις 11 το πρωί στην αίθουσα 4 του 32ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (Κασσάνδρου 17 - 19).

    [10] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Αλεξάνδρεια, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Τετραήμερη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής πραγματοποιεί από χθες ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιος Δ΄.

    Στο αεροδρόμιο του Καϊρου, τον Προκαθήμενο του Θρόνου της Αντιοχείας

    υποδέχτηκαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, οι Μητροπολίτες Ερμουπόλεως Νικόλαος και Καμερούν Δημήτριος, οι Επίσκοποι Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νιτρίας Αλέξιος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, οι Πρέσβεις της Ελλάδος

    Δημοσθένης Κωνσταντίνου, της Συρίας Youssef Ahmed και του Λιβάνου Samy Kronfl, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο Ηρακλής Αστεριάδης, ο Κλήρος της Επιτροπείας Καϊρου και ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων Αιγύπτου Robert Hosny.

    Οι δύο Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνεχώς παρουσιάζονται στον χώρο της Μέσης Ανατολής καθώς και τη συμπαράσταση των δύο Εκκλησιών προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Προκαθήμενό του.

    [11] ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ

    Παλλήνη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Ανατολικής Αττικής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ), Γιώργος Πάντζας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας στις 10.30 το πρωί.

    [12] ΣΤΟ 1309ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Χατζησάββας θα ψηφίσει αύριο στις 10.30 το πρωί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του 2ου Εκλογικού Διαμερίσματος στο 1.309ο τμήμα, στην οδό Αυστραλίας 31 στο Δήμο Νεάπολης.

    [13] ΣΤΟ 748ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΘΗΝΑ η πόλη μας", υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Δημαράς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο, στις 10 το πρωί στο 748ο εκλογικό τμήμα (96ο και 147ο δημοτικά σχολεία Αθηνών, Φωτομάρα 60).

    [14] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο στις 9 το πρωί στο 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (οδός Συγγρού 31).

    [15] ΣΤ. ΜΑΝΩΛΑΣ: H ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Μία μέρα μετά το σπουδαίο παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας των ελπίδων, που απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Ουκρανία, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Μανωλάς δήλωσε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος, ενώ επισήμανε πως η διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν κάνει καλό στην εθνική ομάδα. «Η ισοπαλία με την Ουκρανία είναι ένα καλό αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Μανωλάς και συνεχίζει: «Είδα σε κασέτα το παιχνίδι που δώσαμε με την Ουκρανία και διαπίστωσα ότι είναι καλή ομάδα. Ολες οι ομάδες που μετέχουν στην διοργάνωση είναι καλές και μπορούν να φέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Θέλω πρώτα από όλα είναι να είμαστε ομάδα και να αξιοποιήσουμε την ταχύτητα που διαθέτουμε. Πιστεύω στους παίκτες μου και θεωρώ ότι μπορούμε στο μέλλον να πάμε ακόμη καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι η διακοπή του πρωταθλήματος μας έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό, γιατί οι ποδοσφαιριστές μου δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους».

    Από την άλλη ο αρχηγός της Ελπίδων, Σπύρος Βάλλας επισημαίνει ότι η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη. «Από δω και πέρα από μας εξαρτάται, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόκριση. Απλά έχουμε ένα αβαντάζ μετά τη νίκη επί της Ισπανίας και την ισοπαλία στην Ουκρανία, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Αρμενία».

    [16] Η ΓΑΛΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Την ευαρέσκεια της Γαλλίας για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    Η έκθεση, η οποία δίνει το "πράσινο φως" σε 10 υποψήφιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, για ένταξη στην ΕΕ εντός του 2004, χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση ως αντικειμενική και ρεαλιστική.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ FESE

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Αρχίζουν τη Δευτέρα στη Λευκωσία οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Οικονομικών και Στατιστικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE).

    Η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής του FESE πραγματοποιείται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), που είναι συνδεδεμένο μέλος της Ομοσπονδίας. Στη συνεδρία θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (WFE).

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Το ίδιο έργο σε επανάληψη Η Φεράρι για άλλη μια φορά κυριάρχησε στα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, του τελευταίου φετινού γκραν-πρι της Φόρμουλα 1 που θα διεξαχθεί αύριο στη Σουζούκα της Ιαπωνίας. Ο Μίκαελ Σουμάχερ πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο με 1:31:317 και θα βρεθεί για 50η φορά στην καριέρα του στην πολ-ποζίσιον. Δίπλα του στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης θα βρεθεί ο Ρούμπενς Μπαρικέλο.

    Σημειώνεται ότι η διαδικασία των δοκιμαστικών διακόπηκε για περίπου μία ώρα, εξαιτίας ενός ατυχήματος του Αλαν ΜακΝις, όταν η φόρμουλά του προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα στις μεταλλικές μπάρες, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

    Οι δέκα πρώτοι της εκκίνησης στον αυριανό αγώνα:

    Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία/Φεράρι) 1:31.317

    Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Βραζιλία/Φεράρι) 1:31.749

    Ντέιβιντ Κούλχαρντ (Βρετανία/ΜακΛάρεν-Μερτσέντες) 1:32.088

    Κίμι Ραϊκόνεν (Φιλανδία/ΜακΛάρεν-Μερτσέντες) 1:32.197

    Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία/Ουίλιαμς-BMW) 1:32.444

    Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία/Ουίλιαμς-BMW) 1:32.507

    Τακούμα Σάτο (Ιαπωνία/Τζόρνταν-Χόντα) 1:33.090

    Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία/Τζόρνταν-Χόντα) 1:33.276

    Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς/BAR-Χόντα) 1:33.349

    Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/Ρενό) 1:33.429.

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΒΕ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης επανεξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωεπιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στην Αμβέρσα του Βελγίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρολόγης είπε ότι η επανεκλογή του αποτελεί τιμή για τον ίδιο αλλά και για την Κύπρο.

    ''Είμεθα κοντά στις εξελίξεις και μέσα στην ομάδα λήψης αποφάσεων και έτσι μπορούμε και βοηθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία'', πρόσθεσε ο κ. Ρολόγης και σημείωσε ότι η επανεκλογή του υποβοηθά το κυπριακό πρόβλημα και την Κύπρο γενικότερα.

    Η Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων, όπως είπε ο κ. Ρολόγης, ενέκρινε ψηφίσματα και προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους αρχηγούς κρατών των 15 χωρών μελών της ΕΕ, ''όπως προχωρήσουν τάχιστα στην έγκριση της ένταξης των 10 υποψηφίων κρατών κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (17:58 UTC+2)

    Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Κομμάτων των Πρασίνων, δια του Γενικού της Γραμματέα Αρνολντ Κασόλα, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασόλα, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας και συνοδευόμενος από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι οι Πράσινοι θα προτιμούσαν να δουν την Κύπρο να εισέρχεται στην ΕΕ με λυμένο το Κυπριακό, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκυρία στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή η Κύπρος να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ME THN ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΠΟΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2002 (17:52 UTC+2)

    Την 7η θέση θα διεκδικήσει η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα απόψε στις 22:00 κόντρα στην Πορτογαλία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που τα ξημερώματα ηττήθηκε από τη διοργανώτρια Αργεντινή με 0-3 (23-25, 23-25, 20-25) θα δώσει αγώνα κατάταξης με στόχο τη νίκη και την κατάκτηση της 7ης θέσης.

    Από την άλλη η σημερινή νικήτρια της εθνικής μας ομάδας, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την Ιταλία αύριο (22:00) για τις θέσεις 5-6.

    Στο παιχνίδι με την Αργεντινή η Ελλάδα αγωνίστηκε με τους: Γκιούρδα 10, Κουρνέτα 1, Τσακιρόπουλο 5, Ρουμελιώτη 16, Πανταλέων 1, Μπάεφ 2, Δημητρακόπουλο (λ), Χατζηαντωνίου 2, Κυριαζή 8, Μποζίδη, Ντράκοβιτς, Λάππα 1, ενώ η Αργεντινή έπαιξε με τους: Μιλίνκοβιτς 18, Ελγκέτα 10, Βέμπερ 1, Κόντε 3, Σπάιτς 8, Μπιντεγκάιν 2, Μεάνα (λ), Πορποράτο, Νταραϊντού, Πάτι 2, Τζιάνι 2.

    Το σημερινό πρόγραμμα:

    Πορτογαλία-Ελλάδα στις 22.00 (7-8)

    Γιουγκοσλαβία-Γαλλία στις 00.30 (3-4)

    [22] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (17:42 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο "κίνδυνος ασφάλειας" των ελευθέρων περιοχών με τις συνεχείς διεισδύσεις Τούρκων πρακτόρων μαζί με αυτομολούντες Τουρκοκυπρίους που φεύγουν από τα κατεχόμενα, και η παραλαβή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας φιάλης ιστορικής σαμπάνιας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Βόμβα στην προεδρολογία από τα μονοεδρικά'', γράφει ότι "βόμβα" στις κομματικές διαβουλεύσεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές έβαλαν χθες τα μονοεδρικά κόμματα Νέοι Ορίζοντες, ΑΔΗΚ, και Οικολόγοι με την κοινή θέση που δημοσιοποίησαν ότι είναι έτοιμοι να ''εξετάσουν οποιαδήποτε αξιόλογη ανεξάρτητη υποψηφιότητα θα υπάρξει", φωτογραφίζοντας όπως εκτιμάται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καθαρά τεχνικής φύσεως επιλογή έχει γίνει στον καταρτισμό των επιτροπών που θα συσταθούν για τη διαπραγμάτευση με την τ/κ πλευρά νομικών και άλλων ζητημάτων για τη λύση του Κυπριακού.

    Η "Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Θύμα έριδων το DNA ηρώων του '74'', γράφει ότι η διάσταση απόψεων και το χάσμα που χωρίζει τον Διευθυντή και το Επιστημονικό Συμβούλιο και Διευθυντές Τμημάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Ινστιτούτου. Μεταξύ των συνεπειών από την κατάσταση αυτή είναι και η καθυστέρηση στην έρευνα του DNA των πεσόντων το 1974. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καμία σχέση με τις προεδρικές εκλογές δεν έχει η πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Θύμωσαν οι ΗΠΑ για τα πυροβόλα'', γράφει ότι "στο πλαίσιο της προσφιλούς τακτικής τους", οι Αμερικανοί επανέλαβαν τις παρεμβάσεις τους σε θέματα που αφορούν την άμυνα της Κύπρου και άσκησαν διά της διπλωματικής οδού εντονότατες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει την επίδειξη των πυροβόλων 175 χιλιοστών αμερικανικής κατασκευής κατά την στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παγιδευμένοι σε ένα σύστημα αγοράς το οποίο φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου βρίσκονται οι καταναλωτές όσον αφορά τις οικογενειακές προμήθειες σε φρούτα και λαχανικά.

    Η "Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Αναρχία-Ασυδοσία'', γράφει ότι "αναρχία, ασυδοσία και αυθαιρεσία παρατηρείται στο θέμα των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων". Γράφει ότι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις πινακίδες "έχουν εκτραχυνθεί, υβρίζοντας και εκβιάζοντας ουσιαστικά βουλευτές και υπουργούς". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Φορέας κατά της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής στην Δημόσια Υπηρεσία "κατηγορεί την κυβέρνηση για αδυναμία να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των νέων" και προγραμματίζει πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο "Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Στρατιωτικοί με αυτόμολους'', γράφει ότι "σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ελευθέρων περιοχών" αποτελούν σύμφωνα με αρμοδίους των εντεταλμένων Υπηρεσιών οι συνεχείς διεισδύσεις Τούρκων πρακτόρων που μαζί με αυτομολούντες Τουρκοκυπρίους φεύγουν από τα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το κονδύλι της προκαταβολής για την αγορά τεσσάρων ακάτων προς ικανοποίηση αναγκών τόσο της Αστυνομίας όσο και της Εθνικής Φρουράς και το οποίο ανέρχεται σε 800 χιλιάδες λίρες μάλλον θα αποδεσμευτεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη Πέμπτη.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Εκβιασμοί εν όψει'', γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ανησυχία ότι ο βασικότερος στόχος της ε/κ πλευράς που είναι η επίλυση του Κυπριακού "δεν προωθείται όπως θα θέλαμε να προωθηθεί". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έχασε χθες τη μάχη με τη ζωή ο σύζυγος της ΓΓ του ΚΚΕ και διευθυντής του ''Ριζοσπάστη'' Θανάσης Παπαρήγας. Ο κ. Χριστόφιας έστειλε στην κ. Παπαρήγα συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της στο Κυπριακό ώστε να πάρει το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ που είπε χθες ότι δεν κάνει υποχωρήσεις στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην παραλαβή μιας ιστορικής φιάλης σαμπάνιας Esprit du Siecle, αξίας 12 χιλιάδων λιρών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε για τους σκοπούς του Ραδιομαθωνίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Ο ''Νέος Τύπος'', υπό τον τίτλο ''Τρύπες στην εναρμόνιση'', γράφει ότι προσωπική παρέμβαση αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προκειμένου και η τελευταία λεπτομέρεια όσον αφορά το τελικό στάδιο της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη δίνη της προεκλογικής αρένας έχει συρθεί, πριν ακόμη καλά-καλά κατατεθεί ενώπιον του νομοθετικού σώματος, ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2003.

    Η ''Οικονομική Xpress'', υπό τον τίτλο ''Πολιορκία με πλακάτ'', γράφει ότι στην αντεπίθεση πέρασαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξωτερικής διαφήμισης με τους δύο κύριους ανταγωνιστές να αναρτούν στους δρόμους πινακίδες που υπερασπίζονται το δίκαιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού για το 2003 είναι η ενσωμάτωση της φορολογικής μεταρρύθμισης που συνεπάγεται αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

    [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΑΝ. ΤΙΜΟΡ

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2002 (17:29 UTC+2)

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, επέδωσε το συμβολικό ποσό τον 10.000 δολαρίων στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ανατολικού Τιμόρ, Πρέσβη Jose Louis Guterres, για ενίσχυση της Αντιπροσωπείας τους στα Ηνωμένα Εθνη και ως έκφραση υποστήριξης της κυπριακής κυβέρνησης μετά την πρόσφατη εισδοχή του Ανατολικού Τιμόρ στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Ζακχαίος συνεχάρη τον κ. Guterres για τον αγώνα του λαού του Ανατολικού Τιμόρ που έθεσε τέρμα στην ξένη κατοχή και καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για βελτίωση των σχέσεών της με την Ινδονησία, με σκοπό τη δημιουργία ενός κλίματος συμφιλίωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 October 2002 - 18:13:43 UTC