Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [02] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [03] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [05] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: 114 ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [06] ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
  • [08] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ
  • [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
  • [11] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [12] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΟΛΙΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ
  • [13] ΓΚΕΟΑΝΑ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΛΜ ΠΕΡΙ ΒΙΖΑΣ"
  • [14] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [15] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ
  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ-ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [17] ΜΠ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΠΙΣΤΕΨΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ
  • [18] Η ΕΕ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΛΙΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [23] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ
  • [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ρέθυμνο, 4 Οκτωβρίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Διαφοροποιημένος πλήρως από τις αμερικανικές θέσεις στο θέμα της προετοιμαζόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ, εμφανίστηκε ο αρμόδιος για τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επίτροπος Χαβιέρ Σολάνα, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Άμυνας της κοινότητας, που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Κρέτα Παλλάς».

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σολάνα, «τις επόμενες ημέρες θα ακουστεί η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι να αφεθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει τη δουλειά του, να συνεχίσει να είναι υπεύθυνο για το θέμα αυτό, να είναι υπεύθυνο για το σχετικό ντοσιέ». Ενώ με νόημα πρόσθεσε ότι «αυτό νομίζω ότι θα έχει αντίκτυπο».

    Στην επίμονη ερώτηση των δημοσιογράφων να ξεκαθαρίσει για το ποια είναι η φωνή της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, ο κ. Σολάνα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κι αυτό που αποφάσισε η Ε.Ε., είναι ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί εκεί, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να έρθουν σε συμφωνία τα μέλη του Σ.Α. Και ελπίζουν πάρα πολύ ότι θα έρθουν σε συμφωνία».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σ.Α. του ΟΗΕ θα βρει τον τρόπο με τον οποίο θα καρποφορήσει ο αγώνας ενάντια στα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σε άλλη ερώτηση εάν νομίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ενεργήσουν μονομερώς, ο κ. Σολάνα τόνισε: «Όπως είπα και πριν, νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να μπορέσουν να προχωρήσουν και να βρουν μια επίλυση που θα επιτρέψει την επιστροφή του επιθεωρητή».

    Καταλήγοντας ο κ. Σολάνα υπογράμμισε: «Ο έλεγχός μας είναι στα όπλα μαζικής καταστροφής και στο πώς τα όπλα μαζικής καταστροφής μπορούν να ελεγχθούν, και θα κάνουμε το παν για τη μη-εξάπλωση. Αλλά δεν είναι ανάμεσα στους στόχους μας αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήθελα να σας πω πράγματα που δεν θα μπορέσω να ξελέω αργότερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ποτέ δεν έχουμε βρεθεί τόσο κοντά όσο σήμερα».

    [02] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002 (13:18 UTC+2)

    Με τη φράση "πρόκειται για μια αρνητική φούσκα, όπου επιχειρείται υποτιμητική κερδοσκοπία", περιέγραψε την κατάσταση των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο κ.Χριστοδουλάκης παραδέχτηκε ότι είναι έντονη η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκής πτώση της Σοφοκλέους.

    «Στα σημερινά επίπεδα η αγορά αδικεί την οικονομία. Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα λάβουν υπόψιν το γεγονός αυτό και θα αντιδράσουν. Γίνεται έντονη υποτιμητική κερδοσκοπία, που εκμεταλλεύεται την ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομίας", υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολές στις αρμόδιες αρχές, ώστε να ερευνηθεί κάθε περίπτωση υποτιμητικής κερδοσκοπίας και να προστατευτούν οι επενδυτές.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός, επεσήμανε ότι αναμένεται αισθητή βελτίωση της διεθνούς οικονομίας το 2003 και με βάση αυτήν την εκτίμηση, θα καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Η ελληνική οικονομία, αποτελεί «όαση ισχυρής ανάπτυξης», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, για να προσθέσει ότι αν και αυτή δεν μένει στο απυρόβλητο, ωστόσο διατηρεί έντονα αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. "Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται ψυχραιμία, χωρίς παράλληλο εφησυχασμό», συνόψισε.

    O κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα περιέχει και ένα δυσμενές σενάριο με ρυθμό ανάπτυξης 3% - 3,1%, αντί του 4,1%, που προβλέπει το κανονικό σενάριο._ 

    [03] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Νέα Υόρκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (21:28 UTC+2)

    ''Εάν η ΕΕ κάνει την Κύπρο μέλος της, οι συνομιλίες τερματίζονται και η Κύπρος διαιρείται για πάντα'', ήταν η δήλωση στην οποία προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσερχόμενος στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση του κ. Ντενκτάς με τον κ. Ανάν άρχισε γύρω στις 7.30 μμ, ώρα Κύπρου.

    Τον κ. Ντενκτάς συνοδεύει στις συνομιλίες ο σύμβουλός του Ελγκιούν Ολγκιούν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2002 (11:59 UTC+2)

    Εκτός λίστας θα είναι η Τουρκία από τις δέκα υποψήφιες χώρες που η ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή δε θα προτείνει ημερομηνία στην Τουρκία για να αρχίσουν η συνομιλίες για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ. Αντίθετα, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα θα προταθούν ενώ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα τεθεί ως στόχος για την ένταξή τους το 2007.

    Η αναφορά της Επιτροπής που αναμένεται να κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις.

    Παρά τη σημαντική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ, η Κομισιόν δε θα προτείνει ημερομηνία για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αφού δεν πληροί τόσο των οικονομικών όσο και των ανθρωπιστικών προδιαγραφών αλλά θα προσφέρει μεγαλύτερη ενίσχυση στην Άγκυρα.

    Ν.Κ.

    [05] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: 114 ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Εκατόν δεκατέσσερα ονόματα υποψήφιων εθελοντών από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας παρέδωσε στο Γενικό Διευθυντή Εθελοντισμού, Δημήτρη Τζιρά, ο ιδιαίτερος γραμματέας του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, Δημήτρης Κυπριώτης.

    Ο κ. Τζιράς, παραλαμβάνοντας την κατάσταση των υποψηφίων εθελοντών από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία λέγοντας ότι οι ομογενείς, και ιδιαίτερα ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, θα προσφέρει στους Αγώνες της Αθήνας τον ενθουσιασμό και την εμπειρία του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.

    «Η κατάσταση των υποψήφιων εθελοντών είναι αποτέλεσμα της πρώτης εκστρατείας μέσω της εφημερίδας της Ι. Αρχιεπισκοπής «Το Βήμα», προς ενίσχυση του μείζονος για την επιτυχία της Ολυμπιάδας 2004 θέματος του εθελοντισμού», αναφέρει ο πατήρ Στυλιανός Σκούτας, πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής «The Millennium Heritage Committee», στη συνοδευτική επιστολή των αιτήσεων.

    Σημειώνεται ότι η χορωδία Millennium Choir, που συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Σύδνεϋ είναι επίτευγμα της Πολιτιστικής Επιτροπής.

    Ιδιαίτερη μνεία για τη στήριξη της επιτροπής στο θέμα του Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 έγινε από τον κ. Γάγγα, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι : «η συνεργασία μας με τον πατήρ Σκούτα και την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, την οποία ευχαριστούμε για τις προσπάθειές της, έχει αρχίσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ».

    [06] ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες». Με τη φράση αυτή ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας καταφέρθηκε εναντίον του δημάρχου της πόλης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με αφορμή τη μη καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους του Δήμου.

    «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει τη γενναία πολιτική απόφαση, όπως έκαναν 950 δήμοι σε όλη την Ελλάδα -και ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Πειραιά- και να καλέσει ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε ο κ. Βούγιας.

    Καταλόγισε δε ευθύνες στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών, τονίζοντας ότι «η πόληδεν αντέχει άλλο τα βουνά των σκουπιδιών, τη δυσοσμία, τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία και τη θλιβερή εικόνα της εγκατάλειψης, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Παπαγεωργόπουλος».

    [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ "NOVA-ΔΙΑΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου παραγωγής φυτοφαρμάκων "NOVA-ΔΙΑΝΑ", όπου ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, επισκέφθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    "Επτακόσιοι σαράντα τόνοι επικίνδυνοι φυτοφαρμάκων ήταν εδώ και χρόνια μια διαρκής απειλή για τη δημόσια υγεία της ευρύτερης Θεσσαλονίκης" δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, και πρόσθεσε: "Το ΥΜΑ-Θ χρηματοδότησε αυτήν την προσπάθεια μαζί με το υπουργείο Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ και έτσι φτάσαμε στην επίλυση του προβλήματος με φορέα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

    Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε επίσης στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνάντησε η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά, όπως είπε "είχαμε τη βούληση, βρήκαμε τη λύση".

    [08] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία, δύο χρόνια τώρα, επίμονα και επανειλημμένα, ζητούσε από την Κυβέρνηση την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και παρά τις κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, παραδέχθηκε ουσιαστικά το χάος που εξακολουθεί να επικρατεί στους εκλογικούς καταλόγους και την κατανομή των εκλογέων στα διαμερίσματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τους εκλογικούς καταλόγους.

    Η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, να εκφράζουν διά της ψήφου τη βούλησή τους μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, συμφώνησε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι, παρότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η Νέα Δημοκρατία, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει στην πράξη την υπευθυνότητά της", επισήμανε.

    "Η κυβέρνηση, με την αδράνεια και την ανευθυνότητά της, οδήγησε στο σημείο να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που οι πολίτες εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους την ώρα της ψηφοφορίας. Αυτό που οφείλει τώρα η κυβέρνηση, είναι να σεβαστεί πλήρως τις σημερινές αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής, εξασφαλίζοντας όρους πλήρους διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία", σημείωσε.

    "Για μια ακόμη φορά, τονίζουμε ότι για την ταλαιπωρία την οποία θα υποστούν οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η ίδια", κατέληξε.

    [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    Ρέθυμνο, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Με τη λήψη αποφάσεων για δύο πολύ ουσιαστικά ζητήματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια, έληξε η πρώτη ημέρα εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο. Αύριο πρόκειται να συζητηθεί το άκρως επίκαιρο θέμα της προετοιμαζόμενης από τους αμερικανούς επίθεσης κατά του Ιράκ.

    "Ηταν μία σημαντική μέρα σήμερα για την Ευρωπαϊκή Αμυνα", σχολίασε ο πρόεδρος της Συνόδου, υπουργός Αμυνας της Ελλάδος κ. Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς και οι "15, δεσμεύθηκαν όλοι να τελειώνουν εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί για το θέμα της συγκρότησης του Ευρωστρατού και δεύτερον συμφώνησαν σε μία συγκεκριμένη διαδικασία αξιοποίησης εναλλακτικών χρηματοδοτικών μεθόδων και προσεγγίσεων, για να εξασφαλισθεί η απόκτηση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων του Ευρωστρατού, ώστε να είναι λειτουργικά έτοιμος και ικανός μέχρι το 2003.

    Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, διευκρινίστηκε ότι θα είναι αποκλειστικά ειρηνευτική και ανθρωπιστική δύναμη, ενώ η ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, δεν εχει ακόμα προσδιοριστεί η ακριβής αποστολή της, αλλά είναι δυνατόν να περιλαμβάνει και άλλες αποστολές, με βάση τις συνθήκες και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, που μπορεί να είναι και δύναμη επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι δυο δυνάμεις θα είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές, σημείωσαν οι υπουργοί Αμυνας των "15".

    Συζητήθηκε επισης το θεμα των σχεσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά τη συνεργασία τους, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

    Το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του Ρεθύμνου, αναλώθηκε στο μείζον θέμα του Ευρωαστρατού αλλά και το μεγάλο ζήτημα των εξοπλιστικών δαπανών που συνδέονται με τη συγκρότηση του Ευρωστρατού.

    Ο Ευρωστρατός για να μπορέσει να λειτουργήσει, χρειάζεται σύγχρονα οπλικά συστήματα, συστήματα επικοινωνιών, μεταφορών. Έτσι, συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση αλλά και το πώς θα εξευρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

    Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 θα υποβάλει τις σχετικές προτάσεις της. Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση αυτή είναι απόλυτα δεσμευτική για τους εταίρους.

    Και όπως παρατήρησε ο κ. Παπαντωνίου, "είναι η πρώτη φορά που λύνεται το πρόβλημα με δεσμευτικό τρόπο, άρα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θα κλείσει το πολιτικό σκέλος της συγκρότησης του Ευρωστρατού. Θα ληφθούν δηλαδή όλες οι αποφάσεις εκείνες και θα καταγραφούν όλες οι εθνικές συνεισφορές σε δυνάμεις και οπλικά συστήματα για τη συμπλήρωση των κενών, την κάλυψη των ελλειμμάτων και τα άλλα που απαιτούνται για την λειτουργική ετοιμότητα του Ευρωστρατού".

    Λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή από τους αναπληρωτές των Γενικών Διευθυντών Εξοπλιστικών Προγραμμάτων των "15" της Ε.Ε. η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και θα εξετάσει τη συγκρότηση ενός νέου εργαλείου- θα μπορούσε να είναι Ταμείο. Και για κάθε οπλικό συστημα που θα πρέπει να αποκτηθεί από την Ευρωπαϊκή Δύναμη ταχείας Αντίδρασης, θα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους απόκτησης.

    Οι εργασίες της Συνόδου, συνεχίζονται και λήγουν το Σάββατο με κοινή συνέντευξη τύπου των 15 υπουργών Αμυνας.

    Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, φορείς του Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι κατά της Συνόδου Κορυφής αλλά και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η ημερήσια διάταξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 24 και 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον Δανό ομόλογο του και προεδρεύων του Συμβουλίου Αντερς Ράσμουσεν.

    Οπως επισήμανε ο κ. Σημίτης στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η διεύρυνση της ΕΕ και το η υπόθεση του Καλίνινγκραντ, ενώ αν προκύψουν και άλλα θέματα, όπως αυτό του Ιράκ, θα αποτελέσουν και αυτά αντικείμενο συζήτησης.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το Συμβούλιο των Βρυξελλών γιατί σε αυτό θα συζητηθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη διεύρυνση, ώστε εκεί να αποφασισθεί με ποιες χώρες και πώς θα συνεχισθεί η διαδικασία συζήτησης για την τελική απόφαση στην Κοπεγχάγη.

    Τόνισε, δε, ότι και για την Κύπρο θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι όσον αφορά το πολιτικό θέμα, ισχύει η απόφαση του Ελσίνκι.

    Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σημίτη, ενώ τόνισε ότι η Σύνοδος των Βρυξελών θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.

    Οπως επισήμανε, συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Σημίτη για τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση μέχρι τα τέλη του 2002.

    Ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα που εκκρεμούν ακόμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση είναι το γεωργικό ταμείο και η Κύπρος, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση έτσι ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη. "Εάν δεν εξευρεθεί λύση, τότε η ευρωπαϊκή συνάντηση στο Ελσίνκι που εξέτασε το θέμα είχε πει ότι η λύση του προβλήματος με την έννοια της ενωμένης Κύπρου θα ήταν πλεονέκτημα, αλλά όχι απαραίτητος όρος", ανέφερε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι σε περίπτωση που το δεύτερο δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Νίκαιας που θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου είναι και αυτό αρνητικό , θα προκύψει "μια απρόβλεπτη και χωρίς προηγούμενο κρίση".

    Ερωτηθείς για τα τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο των Βρυξελών θα συζητηθεί "αν θα πρέπει να υπάρξει μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπό ποιες προϋποθέσεις" "Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε το δρόμο εκείνο, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει όλο και στενότερη συνεργασία με την Τουρκία και θα επιτρέψει επίσης στην Τουρκία να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πορεία", συμπλήρωσε

    Ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι σε ότι αφορά το θέμα του Ιράκ θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να αποφασίσουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Δανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της ΕΕ για το Ιράκ είναι ότι πρέπει να βαδίσει με γνώμονα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ.

    [11] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την "προκήρυξη" που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και έκανε λόγο για ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στην εφημερίδα "Απογευματινή" διέταξε η εισαγγελία Αθηνών. Την εξέταση θα διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Η "προκήρυξη" δημοσιεύτηκε χτες το βράδυ στην ιστοσελίδα www.athensindymedia.org και αποσύρθηκε λίγο αργότερα.

    Την "προκήρυξη" υπέγραφε η οργάνωση "Αναρχική Παρέμβαση", η οποία ωστόσο, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και χαρακτήρισε τη δημοσίευση του κειμένου προβοκατόρικη.

    [12] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΟΛΙΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ

    Νέα Υόρκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορέσει να συνεχίσει μόλις ξεπεράσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τα ιατρικά του προβλήματα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς συμφώνησαν στη συνάντηση τους με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, όπως οι συνομιλίες επαναληφθούν περίπου 20 ημέρες μετά την εγχείρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να εκδοθεί ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των διημέρων συνομιλιών, στην οποία επίσης θα επισημαίνεται αυτή η εξέλιξη.

    Ο κ. Ανάν ευχήθηκε να είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης καλά στην υγεία του και δήλωσε άγνοια για πόσο διάστημα ο κ. Ντενκτάς δεν θα μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του.

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ''επιμένουν στις προσπάθειές τους και εργάζονται πολύ σκληρά για να βρεθεί λύση''.

    Σε ερώτημα για τις χθεσινές αρνητικές δηλώσεις Ντενκτάς, πως αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ θα σταματήσουν οι συνομιλίες και η νήσος θα διαιρεθεί για πάντα, είπε: ''Θα υπερπηδήσουμε το εμπόδιο όταν φτάσουμε εκεί''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΓΚΕΟΑΝΑ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΛΜ ΠΕΡΙ ΒΙΖΑΣ"

    Βουκουρέστι, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ως πολιτική κίνηση χωρίς άμεσες συνέπειες για τη Ρουμανία χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα το αίτημα που διατύπωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο Γκέριτ Ζαλμ σχετικά με την έκδοση βίζας.

    Συγκεκριμένα ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε την ανάγκη επιβολής εκ νέου της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους πολίτες των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός για το οποίο ο κ. Γκεοάνα επισήμανε ότι δεν θα έχει άμεσες συνέπειες για τη χώρα του, πρόσθεσε ωστόσο ότι αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.

    «Εκλαμβάνουμε αυτή τη δήλωση ως πολιτική κίνηση και πιστεύουμε ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στη Ρουμανία» είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών από το Παρίσι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Άντρια Ναστάσε.

    Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Ζαλμ στρέφονταν εναντίον των Βούλγαρων και των Ρουμάνων πολιτών προκειμένου να περιοριστεί όπως χαρακτηριστικά τόνισε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που παρατηρείται στο Άμστερνταμ.

    Υπενθυμίζεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα η Γαλλία έχουν εκφράσει παράπονα για την εισροή λαθρομεταναστών στο έδαφός τους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία από τότε που θεσπίστηκε η ελεύθερη μετάβαση των πολιτών των εν λόγω χωρών στις χώρες του Σένγκεν.

    [14] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Εκλογικά κέντρα υποψηφίων που στηρίζει η ΝΔ στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί αύριο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Μείμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί, στις 12.30μμ, το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Καλαμαριάς Δημήτρη Σταμάτη, στις 1μμ, το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Θεσσαλονίκης ΠαναγιώτηΨωμιάδη και στις 1.30μμ, το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Σταυρούπολης Κωνσταντίνου Πάντση.

    [15] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Απόλυτα πετυχημένη ήταν η αρθροσκόπηση στην οποία επιβλήθηκε ο διεθνής Μαροκινός άσος Σελαχεντίν Μπασίρ. Την εγχείρηση έκανε ο γιατρός του Αρη, Βαγγέλης Πανταζής. Ο παίκτης θα μπορέσει να μπει στον αγωνιστικό χώρο σε 20 περίπου ημέρες, ενώ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αγωνιστεί στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ στις 27 Οκτωβρίου. Ετσι η ατυχία του Αρη συνεχίστηκε για τέταρτη φορά, μετά τις αντίστοιχες αρθροσκοπήσεις που έγιναν στον γκολκίπερ Χρήστο Λαμπάκη και τους Μιχάλη Πανόπουλο και Πέτρο Πασσιαλή.

    Το παιχνίδι κυπέλλου με τον Πατραϊκό είναι αυτό που προβληματίζει τους παίκτες και τον προπονητή, Γιώργο Φοιρό. Ωστόσο χωρίς προβλήματα η προετοιμασία για το κυριακάτικο ματς, ενώ ο Γιώργος Φοιρός θα ανακοινώσει αύριο την αποστολή της ομάδας του που θα ταξιδεύσει στην Πάτρα.

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ-ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Νέα Υόρκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Αργότερα σήμερα, οι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΜΠ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΠΙΣΤΕΨΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    «Μόλις μπήκα στο ταπί είπα πως αυτόν τον αγώνα δεν θα τον χάσω. Ενιωσα ανατριχίλα από την ατμόσφαιρα και την βοήθεια από τον κόσμο. Ο Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στα 55 κιλά Μπάμπης Παναγιωτίδης έδειχνε ψύχραιμος και προσγειωμένος την επομένη της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ταε Κβον Ντο που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Ο 17χρονος αθλητής του ΑΣ Εύοσμου Θεσσαλονίκης μίλησε για την μεγάλη του επιτυχία και τις μελλοντικές του φιλοδοξίες. Στην περίπτωση του Παναγιωτίδη ισχύει αυτό που λέγεται «το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά».

    Ο πατέρας του Παύλος υπήρξε κι αυτός παγκόσμιος πρωταθλητής ενώ σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους δασκάλους στην χώρα. Μάλιστα ήταν εκείνος που τον ώθησε ν` ασχοληθεί με το Τάε Κβον Ντο σε ηλικία μόλις 4 ετών.

    «Μου άρεσε από πολύ μικρός αυτό το άθλημα γιατί συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Την αυτοάμυνα τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία. Γυμνάζει όλο το σώμα».

    Ο 17χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής εξηγεί τι μέτρησε περισσότερο στον τελικό κόντρα στον Κορεάτη Κιου Σουνγκ τον οποίο κέρδισε με 4-1 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

    «Ολα κρίθηκαν στην ψυχολογία. Ημουν πολύ ανεβασμένος από τον κόσμο. Εβλεπα στην κερκίδα τους φιλάθλους και τους συναθλητές μου να μου συμπαραστέκονται και είπα μέσα μου ότι δεν έπρεπε να τους απογοητεύσω. Επαιξα για την Ελλάδα, γι` αυτούς και για μένα».

    Ο Παναγιωτίδης αναφέρεται και στην συμβολή του προπονητή του Γιουνγκ Τσο και στις τεχνικές οδηγίες που του έδωσε στον τελικό.

    «Η βοήθεια του ήταν καταλυτική. Αν δεν τον είχα δίπλα μου θα έχανα τον αγώνα. Είχε μελετήσει πολύ τον αντίπαλο και τους δύο πρώτους πόντους τους πήρα χάρις σ` αυτόν, αφού μου έδωσε τις οδηγίες για τα κτυπήματα. Θέλω πάντως να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους προπονητές μου, τον κ. Ιακωβάκη και τον κ. Γκότση αλλά και τους συναθλητές μου και τον κόσμο που με βοήθησε».

    Ο Ελληνας πρωταθλητής αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά που κάνει στην εθνική ομάδα ο Κορεάτης ομοσπονδιακός τεχνικός.

    «Ο Master O μας έχει βοηθήσει πολύ και μας έχει ανεβάσει σαν αθλητές. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω και την ομοσπονδία και ειδικότερα τον πρόεδρο κ. Πραγαλό για την συμπαράσταση. Μας παρέχουν τα πάντα γι' αυτό και ήλθαν οι επιτυχίες».

    Ηταν η πρώτη φορά που Ελληνας αθλητής νίκησε σε τελικό αθλητή της Νότιας Κορέας, «δεν με απασχόλησε καθόλου αυτό το θέμα πριν τον αγώνα. Οι αθλητές δεν έχουν διαφορές. Ολοι είμαστε το ίδιο. Με δυο πόδια, δυο χέρια, δυο μάτια. Στον αγώνα είμαστε όλοι ίδιοι. Αλίμονο αν σκεφτόμουν ότι ο αντίπαλος είναι από την Κορέα».

    Σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια ο Μπάμπης Παναγιωτίδης τόνισε «του χρόνου θα μετέχω στο πανελλήνιο ανδρών και στόχος μου είναι να συμμετάσχω στο παγκόσμιο της Γερμανίας».

    Τέλος για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ο Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής δεν έκρυψε ότι «θα είναι δύσκολο για μένα. Υπάρχουν πιο έμπειροι και μεγάλοι αθλητές. Αν και είναι ακόμη νωρίς σκέφτομαι περισσότερο τους ολυμπιακούς του 2008 που θα γίνουν στο Πεκίνο. Τότε θα έχω την εμπειρία που απαιτείται για τέτοιους αγώνες».

    Ο Παναγιωτίδης γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1985 και είναι μαθητής της Γ` Λυκείου. Ασχολείται με το άθλημα από το 1993. Χόμπι του είναι το μπάσκετ και αγαπημένη του ομάδα ο Αρης. Να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Την αρχή έκανε ο Αλέξανδρος Νικολαίδης στα +78 κιλά, στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, που έγινε το 1996 στη Βαρκελώνη.

    [18] Η ΕΕ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Η πιο ανταγωνιστική και δυναμική κοινωνία της γνώσης οραματίζεται να γίνει μέχρι το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε ο εμπειρογνώμονας πληροφορικής της ΥΑΠ της ΓΓΔΔ του ΥΠΕΣΔΔΑ, Νικόλαος Σαριδάκης, στο πλαίσιο συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής, σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Σαριδάκης αναλύοντας το θέμα που αφορά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην ΕΕ σήμερα, επεσήμανε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζονται σε δύο βασικούς κανόνες για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, που είναι όπως διευκρίνισε, οι φράσεις "ο πολίτης έχει πάντα δίκιο" και "εαν δεν έχει πάντα δίκιο, ξαναδιάβασε τον πρώτο κανόνα".

    Η Hλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τη διάθεση On line υπηρεσιών και η αύξηση της συμμετοχής πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για μετασχηματισμό των κυβερνητικών λειτουργιών, για τη βελτίωση της αποτελεσματικής αποδοτικότητας και τη διάθεση των προϊόντων.

    Ο κ. Σαριδάκης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η καλύτερη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι ο συνδυασμός στοιχείων απο τα δύο μοντέλα και ειδικότερα η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για μετασχηματισμό των κυβερνητικών λειτουργιών.

    Αναφερόμενος στις τέσσερις φάσεις συναλλαγών, που είναι η πληροφόρηση, η επικοινωνία, η αμφίδρομη επικοινωνία και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο κ. Σαριδάκης τόνισε ότι για τις δύο πρώτες η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, ενώ για τις δύο τελευταίες "ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς". Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε, για τη δεύτερη συναλλαγή, που είναι η επικοινωνία, έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα, περίπου 400 αιτήσεις και σύντομα θα βρίσκονται στο internet.

    Καταλήγοντας ο κ. Σαριδάκης ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι που τέθηκαν για το 2002 έχουν επιτευχθεί και το e-europe 2005 εξασφαλίζει τη συνέχεια, ωστόσο όπως τόνισε υπάρχει σκεπτικισμός για το αύριο, ενώ αρμόδιοι αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί ο επανπροσδιορισμόις του ρόλου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Απο την πλευρά του ο διευθυντής υποστήριξης της Κοινωνίας της Πληροφορικής ΑΕ, Γ. Δρίνης, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Αναφερόμενος στο e-gonernement ο κ. Δρίνης επεσήμανε ότι γίνονται αποσπασματικές κινήσεις και ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση, καθώς και να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική.

    Για την επιτυχία του e-gov, ο κ. Δρίνης επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σε κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα και να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, οι εναλλκτικοί τρόποι υλοποίησης.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Αντώνιος Γιαλαμαϊδης, αναφερόμενος στα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την περιφερειακή τους διάσταση, τόνισε κατά την ομιλία του ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απο ελληνικής πλευράς, θέτοντας παράλληλα προβληματισμούς, σχετικά με τη λειτουργία, το "στήσιμο" και τη συντήρηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Παράλληλα, ανέφερε τις προτάσεις του ΣΕΠΒΕ, που είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυροποίηση των "ελάχιστων", όπως διευκρίνισε, εταιριών πληροφορικής, με την αποκέντρωση προμηθειών και την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων. Επίσης, στις προτάσεις του ΣΕΠΒΕ εντάσσεται και η παροχή κινήτων σε επιστήμονες πληροφορικής, εν προκειμένω να "ανοίξουν" όπως είπε χαρακτηριστικά επιχειρήσεις.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΣΕΠΕ, Φ. Σακαλάρης, επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι όλοι οι ευρωπαϊοι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ΚτΠ, ενώ αναφερόμενος στην εξέλιξη στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι "ρυθμοί χελώνας" είναι η χαρακτηριστικότερη φράση για ό,τι πραγματικά συμβαίνει.

    Τόνισε ότι απο το "χαρτοβασίλειο" έχουν απαλλαγεί ελάχιστοι πολίτες και υπογράμμισε ότι χρειάζεται στρατηγική και όραμα. Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.

    Ε.Α.

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΛΙΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΔΣ των ΑΣ Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Αρη, του ΣΕΓΑΣ, τους Παραολυμπιονίκες και τους βετεράνους ποδοσφαιριστές είχε σήμερα ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει κυρίως οικονομικά ώστε να ξεπεραστούν αρκετά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

    Παράλληλα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα προβλήματα του στίβου από την έλλειψη των αγωνιστικών χώρων στη Θεσσαλονίκη θα λυθούν το συντομότερο. Ο κ. Λιάνης μάλιστα επισήμανε ότι μέσα στον μήνα θα αρχίσει και η δημοπράτηση της κατασκευής του κλειστού γηπέδου της Θέρμης. Η ενημέρωση από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ περιλάμβανε προβλήματα που αφορούσαν τις βασικές εγκαταστάσεις και τις εναλλακτικές λύσεις.

    Ο υφυπουργός αθλητισμού συναντήθηκε και με Παραολυμπιονίκες μας, οι οποίοι με επικεφαλής τον Σίμο Παρτσανιτίδη, ζήτησαν μεταξύ άλλων μισθολογική αναβάθμιση σε Ολυμπιακές και Παγκόσμιες επιτυχίες, επιβράβευση των συνοδών των τυφλών αθλητών και δημιουργία κάποιων θέσεων στο δημόσιο εφόσον υπάρξει κάποια επιτυχία και όχι την αναμονή στην λίστα προτεραιότητας με αμφίβολη την απορρόφησή τους.

    Κατά τη συνάντησή του με βετεράνους ποδοσφαιριστές, υποσχέθηκε τη συμβολή του στη δημιουργία ενός πανελληνίου συνδέσμου βετεράνων. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, την άνοιξη, στο περιθώριο του πρώτου συνεδρίου βετεράνων. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει θετική εισήγηση για τιμητικές συντάξεις (όπως έγινε και στο παρελθόν) για βετεράνους ποδοσφαιριστές.

    Χτες το απόγευμα ο κ. Λιάνης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ποσειδωνίου, το γήπεδο των ρίψεων στην Πολίχνη, το ανοικτό γήπεδο της Νεάπολης, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Αμπελοκήπων

    [20] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:10 UTC+2)

    Με μικρή πτώση της τάξης του 0,7% έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα να συνεχίζει να το ''ταλαιπωρεί''. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 83,14 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 336 χιλιάδων λιρών.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,85% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 320,1 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Η Τουρκία προετοιμάζει καταυλισμούς προσφύγων όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν από 80.000 έως 200.000 πρόσφυγες σε περίπτωση επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε ανακοίνωσή της η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι όλα είναι έτοιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κύμα προσφύγων που αναμένεται να διασχίσουν τα κοινά σύνορα και να περάσουν στην Τουρκία.

    Στην περιοχή έχουν στηθεί πολλές σκηνές ενώ στους πρόσφυγες θα παρέχεται τροφή και κουβέρτες.

    Υπολογίζεται ότι το κόστος για τις προετοιμασίες ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή ειδικών καταυλισμών και στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991 συνολικά 500.000 Κούρδοι από το βόρειο Ιράκ είχαν μεταβεί στην Τουρκία αναζητώντας ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης.

    Η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ φοβούμενη αναστάτωση των Κούρδων του βόρειου Ιράκ και τη δημιουργία κουρδικού κράτους σε περίπτωση που ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    [22] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:07 UTC+2)

    Θα πρέπει να καταγγελθούν οι απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελλαδική πλευρά, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει την απειλή Ντενκτάς ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ θα τερματίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό και η Κύπρος θα διχοτομηθεί.

    Αναφερόμενος στον χρόνο που επιλέγηκε για να κάνει την εγχείρησή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι αυτό ''είναι κάτι που προβληματίζει τον καθένα από εμάς''.

    Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος του παρέδωσε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι η τακτική και πρακτική τον τελευταίο καιρό του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας να εκφράζουν απειλές.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς της πόλης. Ο κ. Κουράκης περιηγήθηκε τους χώρους εργασίας, ενημερώθηκε από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και το σωματείο των εργαζομένων για τα ζητήματα της εταιρείας, για την αναπτυξιακή πορεία των ΕΛΠΕ, για τη μονάδα πολυπροπυλενίου και τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο κ. Κουράκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 23% των ΕΛΠΕ.

    Αύριο θα περιοδεύσει στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Άνω Τούμπας και θα διανείμει το πρόγραμμα του συνδυασμού του.

    Την Κυριακή θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του συνδυασμού του εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την εταιρεία Εγνατία ΑΕ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπε Μέισταντ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Μέισταντ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τον οποίο θα υπογράψει τρεις συμφωνίες δανείων συνολικού ύψους ΕUR 230 εκ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 October 2002 - 18:13:38 UTC