Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [02] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [03] ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ - ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ
  • [04] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΤΑ AIDS
  • [05] TO AXEΠΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ
  • [06] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [07] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ Γ. ΚΑΙ ΑΝ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
  • [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [11] ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ
  • [12] ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [13] EΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
  • [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΣΙΡΑΚ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ
  • [16] ΑΠΟΨΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [17] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ
  • [18] Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [21] Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ
  • [22] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΛΕΪΣΟΕΣ
  • [24] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΠΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ

  • [01] ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (12:10 UTC+2)

    Οι πιέσεις που ασκεί στη Γερουσία, η αμερικανική κυβέρνηση με επίκεντρο την έγκριση ψηφίσματος, που θα επιτρέπει τη χρήση πολεμικών μέσων κατά του Ιράκ, βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης στο Κολοράντο και στην Αριζόνα, που θα πραγματοποιήσει σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενώ θα περάσει το Σαββατοκύριακο, στο ράντσο του, στο Τέξας.

    Η κυβέρνηση Μπους επιδιώκει να πείσει τη Γερουσία, υπό την πλειοψηφία των δημοκρατικών, να εγκρίνει ψήφισμα με τελική κατεύθυνση την αμερικανική επιθετική ενέργεια κατά του Ιράκ.

    [02] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (12:14 UTC+2)

    Την πεποίθηση του ότι οι αρμόδιοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλήρη επίγνωση των χρονικών ορίων και η υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη θα προχωρήσει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το αν θα περατωθεί η δίκη εντός του 18μηνου, ώστε να μην υπάρξει θέμα αποφυλάκισης των κρατουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση.

    Ο κ. Πατσάλνικος είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ενημέρωσε για την πορεία της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη, το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών, καθώς και για την εξέλιξη των προγραμμάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, την επιτάχυσνη των απονομής της Δικαιοσύνης και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:«Προέβην σε μια αναλυτική ενημέρωση προς τον Πρωθυπουργό για την πορεία του προγράμματος που αν θυμάστε και θα θυμάστε βέβαια είχαμε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος τηρούνται, ακριβώς όπως τα είχα καταθέσει, σε σχέση με όλες τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης:

    · Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας

    · Εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος

    · Επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.

    Ενημέρωσα, επίσης, τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τη χθεσινή δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου για τα θέματα ευθύνης υπουργών, ότι δηλαδή έχει ολοκληρωθεί από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτό το κεφάλαιο των κατ' επιταγή του Συντάγματος νομοθετημάτων που πρέπει να ψηφισθούν»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σε σχέση με το θέμα της βασιλικής περιουσίας υπήρξε ενημέρωση;

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Όχι, δεν υπήρξε. Δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρομοκρατία υπήρξε αντικείμενο της συζήτησης;

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Ενημέρωσα, επίσης, τον Πρωθυπουργό για τις μέχρι τώρα διαδικασίες. Όπως γνωρίζετε, η υπόθεση αυτή είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών της χώρας μας. Επειδή σήμερα είδα και κάποια δημοσιεύματα σε σχέση με το δεκαοκτάμηνο κλπ, πεποίθησή μου είναι ότι οι αρμόδιοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλήρη επίγνωση των χρονικών ορίων και η υπόθεση θα προχωρήσει με τους απαιτούμενους ρυθμούς.

    [03] ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ - ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (14:19 UTC+2)

    Με το σύνθημα «έχεις δύναμη πάρε θέση για το δήμο και το νομό σου» το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει την τακτική του ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης επισήμανε ότι η μάχη των επικείμενων εκλογών είναι κρίσιμη και έχει αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και πολιτικό περιεχόμενο ωστόσο δεν αποτελεί δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική. Ακολούθησε σύσκεψη του επικοινωνιακού οργάνου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του κ. Λαλιώτη.

    Ο κ. Λαλιώτης επιτέθηκε στη ΝΔ για την τακτική της ενόψει των εκλογών κατηγορώντας την για οβιδιακές μεταμορφώσεις, δημιουργία κλίματος πόλωσης και επιλογές σύγκρουσης. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι αυτές τις τακτικές δεν θα τις ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, σέβεται τον αυτόνομο και αυτοτελή ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    «Το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του χρόνου, με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων έχει περιγράψει και τεκμηριώσει με σαφήνεια και θετικό προσδιορισμό το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα αυτών των εκλογών που είναι συναρτημένα με τα τεκταινόμενα στην αυτοδιοίκηση και με τα δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις θέσεις και σε αυτές τις δεσμεύσεις παραμένουμε πιστοί και αταλάντευτοι γιατί πιστεύουμε στο όραμα μιας ανεξάρτητης και αυτόνομης αυτοδιοίκησης που σχεδιάζει, διεκδικεί, παρεμβαίνει και δημιουργεί».

    Για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τα λάθη των επιλογών της και τα προβλήματά της με οβιδιακές μεταμορφώσεις, αλλάζοντας από μήνα σε μήνα συνεχώς θέσεις και προτάσεις. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχει συρθεί σε αδιέξοδες επιλογές, σε επιλογές της πόλωσης, του φανατισμού και της σύγκρουσης. Εμείς αφήνουμε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να πορεύεται μόνης της τον ολισθηρό δρόμο της πόλωσης, της υποκρισίας και της μετωπικής αντιπαράθεσης" πρόσθεσε.

    [04] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΤΑ AIDS

    Ουάσιγκτον, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (08:16 UTC+2)

    Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Κίνα υποστηρίζει ότι εντόπισε ομάδα πρωτεϊνών που μπορούν να εμποδίσουν την μετεξέλιξη του ιού HIV σε AIDS. Οι επιστήμονες εξέτασαν φορείς του HIV, που απουσίαζαν φυσική ανοσία στο AIDS και διαπίστωσαν ότι φέρουν μια κοινή ομάδα πρωτεϊνών.

    Η συγκεκριμένη ανοσία, παρατηρείται στο 2% των φορέων του ιού HIV, ενώ τα συμπεράσματα των επιστημόνων, παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Science.

    [05] TO AXEΠΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Με τους εργαζομένους και τη διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ συναντήθηκε το πρωί ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη Πόλη». Τον κ. Βούγια υποδέχτηκαν ο διοικητής Γιώργος Καλτσίδης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Τσακιρόπουλος, γιατροί και νοσηλευτές.

    Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του νοσοκομείου με τον κεντρικό δήμο και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και την διευκόλυνση της οδικής πρόσβασης εργαζομένων και ασθενών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη πόλη» σχετικά με τη δημιουργία δημοτικών ιατρείων και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για άτομα που έχουν ανάγκη από φροντίδα.

    Σχολιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για τις αναπλάσεις στην πόλη ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για «συνονθύλευμα ετερόκλητων προτάσεων», που χωρίζονται, όπως είπε, σε 3 κατηγορίες: Α) Αντιγραφή του προγράμματός του, (θαλάσσια συγκοινωνία, αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, αστικός εξοπλισμός, επανασχεδιασμός σήμανσης της Θεσσαλονίκης κλπ) Β) Έργα της πολιτείας που πρόκειται να υλοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (Αλάνα Τούμπας, Νέο Δημαρχιακό μέγαρο, περιοχή Λαχανόκηπων κλπ) Γ) Έργα που δεν έγιναν και αποτελούν αντιγραφή από το πρόγραμμα του το 1998 (ανάπλαση παραλίας, μητροπολιτικό άλσος, αρχαιολογικοί περίπατοι κλπ).

    [06] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Μπουάκε, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Τα γαλλικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Μπουάκε της Ακτής Ελεφαντοστού όπου είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς εκδηλώθηκαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων συνταγματάρχης Ανζέ Αντουάν Λεσιά επιβεβαίωσε ότι όλα τα γαλλικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί καθώς έλαβε τέλος η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Αμερικανών και των άλλων πολιτών από τη πόλη.

    Συγκεκριμένα οι γαλλικές δυνάμεις μετέφεραν σε ασφαλές μέρος περίπου 1.500 Αμερικανούς καθώς και πολλούς Γάλλους και άτομα άλλων εθνικοτήτων από την ευρύτερη περιοχή ενώ μέρος των στρατευμάτων θα παραμείνει ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά ατόμων που πιθανόν αγνοούνται μέχρι στιγμής.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας για την συμβολή της χώρας του στην απελευθέρωση των Αμερικανών μαθητών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές δυνάμεις μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κατόπιν συμφωνίας με τους στασιαστές 48ωρη εκεχειρία προκειμένου να απομακρυνθούν από την πόλη οι ξένοι.

    [07] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ Γ. ΚΑΙ ΑΝ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παρουσία του Προέδρου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, μελών της εφορευτικής επιτροπής του Βαφοπουλείου, εκπροσώπων μαζικών φορέων και πλήθος κόσμου πραγματοποίησε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου των μορφών του ζεύγους Γεωργίου και Αναστασίας Βαφόπουλου, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε: «Ο Γιώργος και η Αναστασία Βαφοπούλου δίδαξαν με το πνευματικό και κοινωνικό τους έργο πώς αγαπούν πραγματικά οι άνθρωποι. Και φρόντισαν να μας οπλίσουν με πνευματικά εφόδια ώστε να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε την επέλαση της αμάθειας και της βαρβαρότητας του σύγχρονου κόσμου μας. Πάντα πίστευα ότι οφείλουμε με έργα και πράξεις να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκλεκτούς ανθρώπους που έδειξαν ανυπέρβλητο ήθος και συνέπεια στη ζωή τους. Το γλυπτό αυτό με τις μορφές του Γιώργου και της Αναστασίας Βαφοπούλου είναι η δική μας πράξη ευγνωμοσύνης και αγάπης».

     

    [08] ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εγκαινιάζει απόψε το Νέο Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο (Ξενοπούλου 8). Το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο, έχει να παρουσιάσει πολυσχιδή δράση, καθώς διοργανώνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια, φεστιβάλ και συμμετέχει ενεργά στα Πανευρωπαϊκά Συμπόσια του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Βοήθεια Ζωής προς το Ειδικό Παιδί».

    Ο προγραμματισμός για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρίες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, γραφείο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης Κωφών, Σχολή Νοηματικής Γλώσσας και Πολιτιστικό Φεστιβάλ ΑΜΕΑ, Σχολή «Δια βίου Παιδεία», δίκτυο μεταφοράς ατόμων με ειδικές ανάγκες, ειδικό γυμναστήριο, ειδικός παιδικός σταθμός, διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών, αστικό εξοπλισμό και ειδικό ψυχαγωγικό κέντρο ΑΜΕΑ. Παράλληλα θα δίδεται η ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των 20 Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρίες.

    [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Σημαντικές αποφάσεις πήρε σήμερα το ΔΣ της ΕΠΟ. Αποφάσισε μεταξύ άλλων να διακηρύξει τη συμπόρευσή της με την ΕΠΑΕ και τις ΠΑΕ στα θέματα που αφορούν στην οικονομική εξυγίανση του ποδοσφαίρου και στη διεύρυνση της εμπορικής του βάσης.

    Επίσης αποφάσισε να αναλάβει ως υπερκείμενη αρχή του ποδοσφαίρου,

    πρωτοβουλία για την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου

    και την πολιτεία.

    Να καταθέσει εντός της επόμενης εβδομάδας προς την πολιτεία και όλους τους

    φορείς του ποδοσφαίρου συνολική πρόταση, η οποία θα αφορά στην επίλυση των

    προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο και να επιδιώξει την οριστικοποίηση των συμπερασμάτων και την έναρξη της υλοποίησης των λύσεων που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Η ΕΠΟ ακόμη αποφάσισε να διεξαχθούν από τις 2-7 Οκτωβρίου οι αγώνες της 1ης αγωνιστικής για τη 2η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής για τους

    αγώνες της 2ης αγωνιστικής για τη 2η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, θα οριστούν αργότερα.

    Επίσης η ΕΠΑΕ προτείνει να επιτραπεί στις ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα Νέων Α' Εθνικής Κατηγορίας και Β'-Γ' Εθνικής Κατηγορίας, να χρησιμοποιούν στους αγώνες τους έως πέντε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές γεννηθέντες πριν από το 1984. Επίσης, αποφάσισε ότι οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν απεριόριστο αριθμό ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως ιδιότητας (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες), που έχουν γεννηθεί μετά το 1984.

    [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Πέντε χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και το Πακιστάν θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θητεία δύο χρόνων που ξεκινά από σήμερα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, οι δύο αυτές χώρες όπως και η Ισπανία, η Χιλή και η Αγκόλα ψηφίστηκαν σήμερα για να πλαισιώσουν τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία και Ρωσία.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται συνολικά από δεκαπέντε χώρες, πέντε μόνιμα μέλη, πέντε ακόμη που εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια και πέντε χώρες που αλλάζουν κάθε χρόνο.

    Η Γερμανία και η Ισπανία θα αντικαταστήσουν την Ιρλανδία και την Νορβηγία, στις θέσεις χωρών από την δυτική Ευρώπη, το Πακιστάν θα πάρει τη θέση της Σιγκαπούρης στον ασιατικό χώρο, η Χιλή της Κολομβίας και η Αγκόλα τη θέση του Μαυρίκιου όσον αφορά στην Αφρική.

    Η εκλογή των χωρών γίνεται με μυστική ψηφοφορία από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ-όπου εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη.

    Κάθε χρόνο επίσης η Γενική Συνέλευση εκλέγει πέντε χώρες που θα αντικαταστήσουν πέντε άλλες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Φέτος δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενες χώρες άρα παραμένουν σε αυτές τις θέσεις μέχρι το τέλος του 2003 η Βουλγαρία, το Καμερούν, η Γουινέα, το Μεξικό και η Συρία.

    Δεδομένης της αρνητικής στάσης της Γερμανίας σε μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ επιθυμούν να περάσουν νέο ψήφισμα για Ιράκ πριν αναλάβει την θέση της η Γερμανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο για να πετύχουν κάτι τέτοιο πρέπει να πάρουν εννέα ψήφους του Συμβουλίου ώστε να περάσει το ψήφισμα για το Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την βοήθεια του Πακιστάν για να ψηφιστεί κείμενο για το Ιράκ αφού έγινε σύμμαχος του στον αγώνα τους κατά του Αφγανιστάν, εκτιμούν αναλυτές.

    Ο.Κ.

    [11] ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Χαμόγελα μοίρασε στον Αρη η σημερινή κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδας. Η διαφορά δυναμικότητα με τον Πατραϊκό, κάνει τους «κίτρινους» να σκέφτονται καθόλου το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και μόνο το γεγονός ότι τα δύο παιχνίδια θα διεξαχθούν στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος ικανοποίησε τον προπονητή του Αρη, Γιώργο Φοιρό που απεγνωσμένα ψάχνει αντιπάλους για φιλικά παιχνίδια.

    Αύριο οι «κίτρινοι» θα δώσουν ένα φιλικό παιχνίδι με την Κασσάνδρα. Ο κ. Φοιρός θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και παίκτες που μέχρι στιγμής δεν έχουν πολλές ώρες επίσημων παιχνιδιών.

    Ωστόσο ο Αρης αναχωρεί την Τρίτη για τα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου για μίνι προετοιμασία.

    Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΑΕ όπου συζητήθηκε το θέμα ανασυγκρότησης των τμημάτων υποδομής. Σε αυτήν πήραν μέρος οι κ.κ. Τσαρούχας, Σκόρδας, Μπαλλής και Κούης.

    [12] ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Διασύρθηκε σήμερα στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών ο ΠΑΟΚ. Γνώρισε την ήττα με 12-0 (!) στο γήπεδο της Κατερίνης από την πρωταθλήτρια Νορβηγίας Τρόντχαϊμ. Κορυφαία μορφή της αναμέτρησης ήταν η Πέτερσον που σημείωσε πέντε γκολ (27', 43', 52', 59' και 63'). Από δυο γκολ πέτυχαν η Τζορτάνκερ (46' και 77') και η Αντερσεν (80' και 90') και από ένα η Νούρκιγκ (12΄) Ρόνιγκ (25') και Νόργκορντ (51').

    Μετά το τέλος του αγώνα η αρχηγός του ΠΑΟΚ Λαζάρου, τόνισε: «Πρέπει να συναισθανθούμε την διαφορά που χωρίζει τις γυναικείες ομάδες της Ευρώπης με την Ελλάδα και η Πολιτεία να ενδιαφερθεί περισσότερο»

    ΠΑΟΚ: Πελετίδου (82ο λόγω τραυματισμού Λαζάρου), Θεοδωρίδη, Πορτσιόγλου (58ο Χουρουζίδου), παντελιάδου, Μαυρουδάκη, Γκουντόβα (71ο Κωνσταντινίδου), Χρηστούδη, Λαζάρου, Στανόγεβιτς, Παπαδοπούλου (78ο Αρβανιτάκη), Μουστάκα.

    ΤΡΟΝΤΧΑΪΜ: Ελμσεφ, Φόλστατ, Τρίγκεν, Ρόνιγκ (79ο Στόρβολτ), Εμλιντ, Πέτερσον, Κουϊτλαντ, Νούργκιγκ (54ο Αντερσεν), Τζορτάνκερ, Νόρτγκορντ (65ο Σάλτσκαπ), Μόργκβεντ.

    Επόμενος αγώνας της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟΚ είναι την ερχόμενη Κυριακή στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (15:00) κόντρα στην ολλανδική Σέστρουμ.

    [13] EΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

    Τύρναβος, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Tον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

    "Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ και για ν' ακούσουμε από κοντά, αλλά και επειδή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: Οτι το μέλλον της παραγωγής, του πρωτογενή τομέα, βρίσκεται στην ποιότητα και στα προϊόντα εκείνα τα οποία έχουν προστιθέμενη αξία και, βεβαίως, τη δυνατότητα να σταθούν ανταγωνιστικά στις ελληνικές και ξένες αγορές", τόνισε ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

    "Εμείς στηρίζουμε τους συνεταιρισμούς, αλλά με δύο προϋποθέσεις: Οτι λειτουργούν στη βάση της νομιμότητας. Και, δεύτερον, ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Διότι αυτό που είδαμε, τα 20 τελευταία χρόνια, είναι σκανδαλώδεις καταστάσεις, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ξεπεράσει και τα στοιχειώδη κριτήρια της νομιμότητας", πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τα μέλη του συνεταιρισμού για την καλή δουλειά που κάνουν και τόνισε ότι του δίνουν την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα για το μέλλον της παραγωγής και της μεταποίησης στη χώρα μας. "Οι δυνατότητες υπάρχουν. Οι ευκαιρίες υπάρχουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και βεβαίως μια πολιτεία, που θα συνδράμει, είτε με έργα υποδομής, είτε τηρώντας το πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού, είτε μένοντας αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της", κατέληξε.

    [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΣΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ είχε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη συγκατάθεση της διεθνούς Κοινότητας στην ανάγκη έκδοσης σκληρού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ επισήμανε ότι ο κ. Μπους επανέλαβε στη διάρκεια της συζήτησης την επιθυμία συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να εξασφαλιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα για το ζήτημα του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του στον κ. Σιράκ για τη συμβολή των γαλλικών στρατευμάτων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Αμερικανών μαθητών από σχολείο στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Πολύ καλή απόδοση στα φιλικά με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχαν οι δύο Ελληνες πρωταθλητές, Νίκος Χατζηβρέττας και Θοδωρής Παπαλουκάς. Ετσι τα δύο νέα αποκτήματα των Ρώσων ικανοποιούν απόλυτα μέχρι στιγμής την επιλογή του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Μάλιστα σε φιλικό παιχνίδι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε με 99-72 της Σάρατοφ χάρις την πολύ καλή τους απόδοση. Κορυφαίος παίκτης της αναμέτρησης ήταν ο πρώην γκαρντ του Ηρακλή, Νίκος Χατζηβρέττας που σημείωσε 29 πόντους. Το ίδιο καλή απόδοση είχε και ο συμπαίκτης του και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς που σημείωσε 11 πόντους.

    [16] ΑΠΟΨΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Στην αναστολή της εξαγγελθείσας απεργιακής κινητοποίησης προσανατολίζονται οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών μετά τη συζήτηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων ομοσπονδιών με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλο και τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Θεοδώρου.

    Για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα αποφασίσουν τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών που θα συνεδριάσουν απόψε.

    Το υπουργείο δεσμεύτηκε για διάλογο, ώστε εντός διμήνου να διαμορφωθούν οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις για ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ταμειακών μηχανών, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών από τη μερική εφαρμογή του μέτρου και τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ενιαίου πλαισίου.

    «Δυστυχώς το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο στο ένα τρίτο των προϊόντων που πουλιούνται στις λαϊκές (δηλαδή στα βιομηχανικά προϊόντα), ενώ στόχος του υπουργείου είναι η διαμόρφωση μέσω μιας επιτροπής νέου θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων» επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα στην αγορά δεν λύνονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου, από τις αρχές του νέου χρόνου θα υπάρξουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις, τόσο για την επιβάρυνση από την κατάργηση του ΕΛΓΑ όσο και για τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου έκδοσης αδειών, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα με τους ΟΤΑ.

    [17] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Το ευχήθηκε ο Ηρακλής και έγινε. Η κληρωτίδα έβγαλε το πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου στη Νέα Ευκαρπία. Όμως δυστυχώς με τον Πανιώνιο.. Εστι ενώ θα την εκτίσει την ποινή της μίας αγωνιστικής στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα κληθεί να καταβάλει τα μέγιστα για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.

    Ο παίκτης του Ηρακλή, Τάκης Γκώνιας για το συγκεκριμένο παιχνίδι επισήμανε: «Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που έχει βάλει υψηλά στάνταρ. Παίξουμε χωρίς φιλάθλους και αυτό θα είναι άσχημο για εμάς. Ετσι δεν θα εκμεταλλευτούμε τον παράγοντα έδρα», ανέφερε ο Τάκης Γκώνιας και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε κανένα άλλο παιχνίδι, πλην αυτό με την Ανόρθωση όπου δεν θέλουμε απλά την πρόκριση, αλλά και τη νίκη».

    [18] Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε σήμερα στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν μεταφέρει κάποιο ειδικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Αγκυρα, πριν από τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. ντε Σότο σημείωσε ότι μετέβη στην Αγκυρα για συνομιλίες.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ο κ. Ανάν θα παρουσιάσει κάποιο νέο έγγραφο στις δυο πλευρές και πρόσθεσε ότι υπάρχει δέσμευση να μην γίνονται δημόσιες δηλώσεις σε αυτά τα θέματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Εντονα ανοδικά αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους τραπεζικούς τίτλους να οδηγούν την αγορά στο επίπεδο των 84 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,41%, κλείνοντας στις 84,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 653 χιλιάδες λίρες με την εταιρεία Phil Andreou να συγκεντρώνει και σήμερα, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών, υψηλό μερίδιο στον ημερήσιο όγκο που ανήλθε στο 27,3%.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,54%, κλείνοντας στις 329,98 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Την ''ακράδαντη πεποίθηση" ότι η μάχη για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα κερδιθεί, εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για να κερδιθεί η μάχη ''θα πρέπει να δοθεί''.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των Πρεσβευτών της Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ''χωρίς επανάπαυση και με συνεχή δουλειά θα επιτύχουμε'' την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διότι, όπως σημείωσε, ''δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένη αντίσταση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο των Πρεσβευτών της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ''είναι καλό να έχεις όλους τους Πρεσβευτές μαζί'', έτσι, ώστε, όπως είπε, να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες και να αναπτύξεις ''κάποιου είδους επιχειρηματολογία, η οποία θα βοηθά όλους στη δουλειά τους''.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μαζί με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, θα επεξεργαστούν το Σαββατοκύριακο τις κυπριακές θέσεις ''για την τελική ευθεία από σήμερα μέχρι την Κοπεγχάγη των όλων προσπαθειών'' για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Το μπάσκετ επιστρέφει στα γήπεδα και κάθε κατεργάρης γυρνάει στον πάγκο του. Αύριο το ελληνικό μπάσκετ σηκώνει και πάλι αυλαία, με την ελπίδα όλων ότι το φετινό έργο θα είναι καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Επίσημη πρεμιέρα λοιπόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων της Α1 στο κύπελλο Ελλάδος και σίγουρα το παιχνίδι που κλέβει την παράσταση είναι αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία.

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς τόνισε για την αυριανή αναμέτρηση. «Είναι μια περίεργη χρονιά γιατί φέτος το καλοκαίρι έγιναν πολλά, κυρίως το λοκ άουτ και με τους κοινοτικούς. Εύχομαι να μην έχουμε παρατράγουδα μέσα στη χρονιά και να κυλήσουν όλα ομαλά. Εύχομαι στην ομάδα μου επιτυχίες, μα πρώτα απ" όλα υγεία. Πιστεύω ότι  θα είναι μια χρονιά που θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί και να έχουμε πολύ δύναμη γιατί έχουμε έξι νέους παίκτες στην ομάδα και  σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο για να βρούμε το δρόμο μας. Πιστεύω στα παιδιά, στη δουλειά και στην προσπάθεια που κάνουμε εδώ κι ένα μήνα».

    Το μεγάλο βέβαια ερώτημα όλων είναι κατά πόσο όλες οι ομάδες είναι έτοιμες για την πρεμιέρα του κυπέλλου: «Είτε θέλουμε, είτε όχι, θα πρέπει  να είμαστε έτοιμοι. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ υπολογίσιμος αντίπαλος, ενώ εμείς όπως κι όλες οι ομάδες δεν είμαστε στην καλύτερη κατάσταση αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς. Το πρωτάθλημα ξεκινάει σε ένα μήνα και είναι λογικό όλες οι ομάδες να χρειάζονται ακόμα πολύ δουλειά».

    Για το πρώτο παιχνίδι της νέας σεζόν μίλησε και ο Νίκος Μπουντούρης. Ο Βολιώτης πλέι μέικερ υπήρξε για πολλά χρόνια παίκτης του ΠΑΟΚ και ξέρει αρκετά καλά τους Θεσσαλονικείς: "Ξεκινάμε τη σεζόν με ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι, αφού ο ΠΑΟΚ είναι μια δύσκολη ομάδα, ιδιαίτερα μέσα στην έδρα του αλλά και επειδή είναι αρκετά νωρίς. Σίγουρα δεν μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή της απόδοσής μας από τώρα και δεν θα το θέλαμε άλλωστε. Είμαστε όμως σε αρκετά καλή κατάσταση για να κερδίσουμε το παιχνίδι του Σαββάτου".

    Ο 32άχρονος πλέι μέικερ μίλησε και για την άσχημη εμφάνιση στο φιλικό με την Παμέσα Βαλένθια: "Σίγουρα ανησύχησαν οι φίλοι μας απ" αυτό το αποτέλεσμα. Όπως όμως δεν χαρήκαμε πάρα πολύ με τα θετικά αποτελέσματα στα φιλικά, έτσι δεν θα πρέπει να στενοχωρηθούμε πολύ και μ" αυτή την ήττα. Σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χάνει με μια τέτοια διαφορά αλλά η περίοδος αυτή της προετοιμασίας δικαιολογεί κάποια άτυχα αποτελέσματα".

    Ο Νίκος Μπουντούρης επισήμανε ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα παρουσιαστούν όσο έτοιμοι χρειάζονται στο αυριανό τζάμπολ: "Είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Δεν ξέρω αν θα αποδώσουμε καλό μπάσκετ ή το 100% της απόδοσής μας, αλλά νομίζω ότι αυτό που  θα παίξουμε θα είναι ικανό να μας φέρει τη νίκη". Ούτε στο δικό του μυαλό πάντως βρίσκεται ο Παναθηναϊκός: "Για να μπορούμε να μιλάμε και να  σκεφτούμε αυτό το παιχνίδι, πρέπει να κερδίσουμε το Σάββατο", συμπλήρωσε ο Νίκος Μπουντούρης.

    [22] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ριζικές αλλαγές στον τρόπο αγοραπωλησίας μετοχών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη σταδιακή ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

    Οι πρώτες σχετικές μεταρρυθμίσεις περιέχονται σε προσχέδιο οδηγίας της Επιτροπής και σύμφωνα με τους Financial Times αναμένεται να προκαλέσουν τις σημαντικότερες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

    Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στα εθνικά χρηματιστήρια όσο και στους επιμέρους κλάδους του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα.

    Ενισχυμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ηπείρου, όπως του Λονδίνου και της Φραγκφούρτης, εν αντιθέσει με τις μικρότερες εθνικές αγορές, ενώ παρόμοια συγκέντρωση, αναμένεται να παρατηρηθεί και στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με πανευρωπαϊκή παρουσία, έναντι των μικρών τραπεζών και των συμβούλων επενδύσεων.

    Επιπλέον, ενισχυμένες αναμένεται να οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και βέβαια οι ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στην πράξη το προσχέδιο προτείνει τον τερματισμό πολλών από τις εθνικές νομοθεσίες που εμποδίζουν στην πράξη τις συναλλαγές μεταξύ των συνόρων.

    Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    E.A.

    [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΛΕΪΣΟΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Με το μυαλό των παικτών του ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Λεϊσόες συνεχίζεται η προετοιμασία του Δικεφάλου. Και αυτό γιατί ο εύκολος αντίπαλος στο κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό Βόλου δεν ανησυχεί τον Αγγελο Αναστασιάδη.

    Όμως τα προβλήματα δεν λένε να αφήσουν ήσυχο τον κ. Αναστασιάδη. Από τον επαναληπτικό αγώνα με την Λεϊσόες (οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα κληθούν να ανατρέψουν το σε βάρος τους 2-1) θα απουσιάσουν οι Σλάτζαν Σπάσιτς και Γιώτης Εγκωμίτης. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που σήμερα έχουν μικροενοχλήσεις (Διονύσης Χασιώτης, Ιφεάνι Ουντέζε) θα βρίσκονται στη διάθεση του κ. Αναστασιάδη.

    Τα εισιτήρια της αναμέτρησης με τη Λέισες θα κυκλοφορήσουν αύριο και οι τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ στις Θύρες 4, 7, 8 και 10 και φτάνουν έως τα 40 ευρώ στη Θύρα 1. Οι διοικούντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αισιοδοξούν πως το γήπεδο της Τούμπας θα είναι γεμάτο, γεγονός που όπως υπολογίζουν θα γεμίσουν τα ταμεία της ομάδας, δίνοντας μια οικονομική ανάσα. Αύριο οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πάνε στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα μπάσκετ του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο του κυπέλλου Ελλάδας.

    [24] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΠΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης του ΠΑΟ ο Τάκης Φύσσας με τον Γκόραν Βλάοβιτς. Ετσι και ενώ υπήρξε ένταση για αρκετά μεγάλο διάστημα στην προπόνηση οι δύο πλευρές τα βγήκαν με την εκπνοή της και το θέμα ήδη θεωρείται λήξαν.

    Όμως πριν καλά - καλά σταματήσει ο καυγάς, ξεκίνησε άλλος μεταξύ του Αγγελου Μπασινά και του Ντέρεκ Μπόατενγκ και που συνεχίστηκε στα αποδυτήρια. Οι δύο ποδοσφαιριστές πιάστηκαν στα χέρια και πρόλαβαν να ρίξουν αρκετές μπουνιές πριν επέμβουν οι συμπαίκτες τους και τους χωρίσουν. Το συγκεκριμένο γεγονός θορύβησε τον προπονητή του ΠΑΟ, Φερνάντο Σάντος που εισηγήθηκε αυστηρή ποινή. Θέση θα πάρει και η διοίκηση του τριφυλλιού που περιμένει την εισήγηση του Βέλιμιρ Ζάετς για να επιβάλει κυρώσεις στους δύο ποδοσφαιριστές.

    Δεκατρία παιδιά από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις της Παιανίας και παρακολούθησαν από κοντά την προπόνηση του ΠΑΟ. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο μουσείο της ομάδας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 September 2002 - 18:13:40 UTC