Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [02] ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ: ΜΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΦΩΝΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [04] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [06] Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΥΡΑ
  • [07] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΟΜΗΡΟΥ
  • [08] ΑΓΩΓΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΒΟΥΓΙΑ
  • [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [10] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [12] ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
  • [13] ΑΝΤΑΛΛΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [14] ΠΑΛΗ: ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑ Ο Θ. ΧΑΜΑΚΟΣ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [16] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [17] ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [18] Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ
  • [19] Η ΕΝΟΠΛΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ
  • [20] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΣ
  • [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [22] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [23] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΙΤΕΞ ΜΕ 1-0
  • [24] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (16:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης Σημίτη μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000.

    Τα μέτρα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, για τη συγκράτηση των τιμών, ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξετάστηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος των αρνητικών διεθνών εξελίξεων και των ανατιμήσεων βασικών προϊόντων.

    Ειδικότερα, εγκρίθηκε η έκδοση τιμολογίου πώλησης προϊόντων από παραγωγούς, η επέκταση της αναγραφής ενδεικτικών τιμών εκτός από το νέρο και σε άλλα 40 περίπου καταναλωτικά προϊόντα και η εντονότερη ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Παράλληλα, εγκρίθηκε το μέτρο που αφορά στο να διενεργούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, η εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΔΟΕ, κυρίως στην κατεύθυνση που αφορά υπερτιμολογήσεις από πλευράς επιχειρήσεων και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών για 190 περίπου προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης εγκρίθηκε η δημοσιοποίηση στοιχείων, σε τοπικό επίπεδο, αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα επιδιώξει συμφωνίες κυρίων για τη συγκράτηση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ 40 ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προετοιμάζει τη σχετική λίστα με 40 προϊόντα που θα τεθούν υπό καθεστώς ενδεικτικής τιμολόγησης και ανάμεσά τους, θα είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα ζυμαρικά.

    Για την εφαρμογή των ενδεικτικών τιμών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έγκριση του σχετικού μέτρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Σημειώνεται ότι οι ενδεικτικές τιμές θα καθοριστούν σε επαφές που θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας προϊόντων.

    Ε.Α.

    [02] ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ: ΜΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΦΩΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (15:31 UTC+2)

    Ο Σενέρ Λεβέντ, είναι από τους κορυφαίους τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και από τους ένθερμους υποστηρικτές της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπριών, κάτω από την ίδια στέγη, την ίδια ενιαία και όχι διαιρεμένη χώρα. Οι ιδέες όμως αυτές και η μαχητική αρθρογραφία του Σενέρ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπατριωτών του., ενόχλησαν σφόδρα το ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, που στηρίζεται στη βία των όπλων του Τούρκου κατακτητή. Έτσι, ο Σενέρ Λεβέντ συνελήφθη από τις αρχές του ψευδοκράτους πριν από δύο μήνες περίπου και εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές με την κατηγορία της.κατασκοπίας υπέρ της Κύπρου. Ενώ για μία φορά ακόμη, υποχρεώθηκε ο Λεβέντ, το Δεκέμβριο του 2001 να κλείσει και την πολύ καλή ημερήσια εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη) που εξέδιδε από το Σεπτέμβριο του 1977. Τότε ήταν που κόντρα στις προσπάθειες του Ντεκτάς, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος ξαναέβγαλε την εφημερίδα του, τη φορά αυτή με τον τίτλο «Αφρίκα» (Αφρική). «Αφου δεν θέλετε να γίνει το τουρκοκυπριακό κομμάτι της Κύπρου Ευρώπη, ας γίνουμε ζούγκλα, Αφρική» έλεγε ο Λεβέντ,

    Την περιπέτεια του αυτή με το καθεστώς Ντεκτάς, περιέγραψε με γλαφυρό ύφος σε μια σειρά 23 άρθρων με το γενικό τίτλο «Σκευωρία, κελί και σενάρια», στην εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη) το θέρος του 2000. Τα άρθρα αυτά, περιλαμβάνονται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, υπό τον τίτλο «Η πατρίδα μου είναι υπό κατοχή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Κυπριακό εκδοτικό οίκο «Συμέλα», με επιμέλεια του δημοσιογράφου Δημήτρη Σιδηρόπουλου.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος, στον πρόλογο της έκδοσης, παρουσιάζει ανάγλυφα τη σημασία των κειμένων του Σενέρ Λεβέντ.

    Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η σειρά άρθρων του Σενέρ Λεβέντ για τις πικρές μέρες που έζησε κλεισμένος στα μπουντρούμια των φυλακών του κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς, στην κατεχόμενη τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία, καταγγελία και διαμαρτυρία για τις γκαϊμπελικές και απάνθρωπες μεθόδους και πρακτικές που αδίστακτα επιστρατεύουν και εφαρμόζουν τα κατοχικά στρατεύματα και τα όργανά τους με σκοπό να πνίξουν τη φωνή και την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων αγωνιστών για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είναι ένα ισχυρό χαστούκι και ένα γενναίο «κατηγορώ» ενάντια στην κατοχή, τον κατοχικό στρατό, τη βίαιη και βάναυση διαίρεση του νησιού μας και του λαού μας και τον εξανδραποδισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Είναι ένα τολμηρό ξεγύμνωμα και μαστίγωμα των στρατοκρατών και των σωβινιστών της Άγκυρας, που αντί της «σωτηρίας» της «ασφάλειας» και της «ελευθερίας» - που επαγγέλθηκαν με τη βάρβαρη εισβολή του 1974 έφεραν στους Τουρκοκύπριους την καταπίεση, την εξαθλίωση, τον μαρασμό και τον αφανισμό.

    Είναι μια γενναία και γνήσια φωνή ανθρωπιάς και αλήθειας και ένα μήνυμα ελπίδας, ότι αυτός ο λαός οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να επανενωθεί και να χτίσει μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευτυχισμένη κοινή πατρίδα, ισότιμο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης».

    Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Σενέρ λεβέντ, αποτελεί το απόσπασμα που ακολουθεί, υπό τον τίτλο: «Eθνικόφρονες» κι «εθνοπροδότες»

    «Ο ανακριτής από την Τουρκία όταν μου έδινε μαθήματα «εθνικοφροσύνης» κι «εθνοπροδοσίας» άναβε όλο και περισσότερο, χωρίς να υπολογίζει ότι η συζήτηση δεν γινόταν με ίσους όρους.

    Φωτογραφίσατε πολύ σημαντικές περιοχές. Για τις φωτογραφίες αυτές οι Ελληνοκύπριοι δίνουν πολλά λεφτά, χιλιάδες λίρες, για να τις αποκτήσουν...

    Μα την αλήθεια άρχισε να μου κινεί την περιέργεια η υπόθεση αυτή.

    Τι είδους φωτογραφίες είναι αυτές; Ποιες ήταν οι φωτογραφίες αυτές που συναγωνίζονται τα αριστουργήματα του Βανγκόγκ, του Ρέμπραντ, και ξεπερνούν τα θαυμάσια έργα του Λούβρου; Πού να 'ξερα...

    Το φιλμ που βρήκαν στο σπίτι μου ήταν αρνητικό. Δεν ξέρω από πότε ήταν στο ερμάρι της τηλεόρασης, δεν ξέρω, δεν θυμάμαι ποιος το τράβηξε.

    Για πολύ καιρό δεν είχα αγγίξει προσωπικά μου αντικείμενα. Δεν είχα μετροφυλλήσει τα περιοδικά μου και δεν είχα δει τις σημειώσεις μου. Ήταν εκεί για να τα μελετήσω αργότερα.

    Δεν είχα δει βιντεοκασέτες που τις είχα φυλάξει για να τις δω αργότερα και ξέχασα τι περιείχαν.

    Ποτέ δεν μου πέρασε από το νου ότι μια μέρα θα επέδραμαν αστυνομικοί μέσα στο σπίτι μου και θα θεωρούσαν «πολύ σημαντικά» αυτά τα πράγματα. Ας είναι καλά ο Αμπτουλάχ Μπέης που μ' έβγαλε επί τέλους από την έγνοια.

    Εβγαλε ένα φάκελο τις φωτογραφίες που είχε εμφανίσει και κρατούσε μια μάτσα στο χέρι...

    Να αυτές, είπε.

    Πήρε μερικές και μου τις έδειξε.

    Εσείς τραβήξατε αυτές τις φωτογραφίες;

    Η μια ήταν η φωτογραφία της περίφημης Νήσου των Εχιδνών στην Κερύνεια.

    Δεν τις έβγαλα εγώ. Εξάλλου δεν γνωρίζω ούτε που είναι αυτή η νήσος. Αν όμως αυτή είναι η φωτογραφία για την οποία μας κατηγορείτε για κατασκοπία, μη κουράζεστε άδικα. Τη δημοσιεύσαμε πολλές φορές στην εφημερίδα και μάλιστα τόοοσο μεγάλες. Γιατί τις δημοσίευσα; Επειδή σ'αυτό το νησί κατοικεί ο Ντενκτάς. Η βίλα στο νησί είναι γραμμένη στ' όνομά του. Στο ίδιο νησί κατοικεί κι ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Αλντίμπας Χόλντινγκ» Ερχάν Ερίντς. Ποιος παραχώρησε αυτό το εξαίρετο μέρος στον Ερχάν μπέη; Τόσοι συμπατριώτες μας δεν πήραν ακόμη την ισάξια περιουσία τους. Πώς αυτός ο κύριος που ήρθε από την Τουρκία πήρε αυτόν τον τόπο; Όλα αυτά είναι θέματα που ενδιαφέρουν τόσο εμένα όσο και την κοινή γνώμη. Να γιατί τη δημοσίευσα.

    Ωστόσο, κανείς δεν μας κίνησε αγωγή. Κανείς δεν μου είπε ότι αποκαλύπτω «στρατιωτικά μυστικά».

    Μ' άκουγαν χωρίς να δίνουν σημασία στα όσα ανέφερα. Ό,τι κι αν έλεγα δηλαδή, αυτοί έλεγαν από μέσα τους «εσύ ό,τι θέλεις λέγε, αυτές είναι κατασκοπευτικές φωτογραφίες».

    Ο Αμπτουλάχ Μπέης έβγαλε κι άλλες φωτογραφίες απ' τη δέσμη και μου τις έδειξε. Ήταν το στρατιωτικό λιμάνι στην Κερύνεια... ένα καταδρομικό. Σε άλλη φωτογραφία φαινόταν η πρόσοψη του κτιρίου των Δυνάμεων Ασφαλείας και σε μια άλλη ένας αστυνομικός σταθμός.

    Γι' αυτούς όλα αυτά είχαν μεγάλη σημασία. Στρατηγικής σημασίας εικόνες, που δεν πρέπει για κανένα λόγο να πέσουν στα χέρια του εχθρού...

    Μου ερχόταν να ξεσπάσω στα γέλια.

    ΄Ωστε οι Ελληνοκύπριοι θα πλήρωναν χιλιάδες λίρες για όλα αυτά;

    Τι να πει κανείς...

    Ο αξιωματικός από την Τουρκία Τζεμάλ Οζκασαπ πηδούσε απ' το ένα θέμα στο άλλο.

    Ποιος είναι ο Καννάουρος;

    Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών των Ελληνοκυπρίων.

    Πόσες φορές συναντήθηκατε;

    Τέσσερις φορές στα τρία χρόνια.

    Συναντηθήκατε και στην Πύλα;

    Συναντηθήκαμε και στην Πύλα.

    Ποιοι άλλοι ήταν μαζί σας;

    Ο Ιμπραχήμ Αζίζ, ο Αλή Οσμάν, ένας δημοσιογράφος της «Χαραυγής» κι ένας άγνωστος ηλικιωμένος από την Πύλα. Όταν καθίσαμε στον τουρκικό καφενέ, τράβηξε την καρέκλα του και κάθισε κοντά μας.

    Ο Καννάουρος κι ο Ιμπραχήμ Αζίζ ανήκουν στην ΚΥΠ...

    Πού ανήκουν;

    Στην ΚΥΠ...

    Τι σημαίνει ΚΥΠ;

    Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ελληνοκυπρίων.

    Δηλαδή για σας, ο Καννάουρος κι ο Ιμπραχήμ Αζίζ υπηρετούν στην ΚΥΠ, ε;

    Ασφαλώς. Εσείς δεν το ξέρατε;

    Μη με κάνετε να γελάσω... Εάν ο Καννάουρος εργάζεται για την ΚΥΠ, τότε όλοι οι Ελληνοκύπριοι είναι κατάσκοποι! Για μένα ο Καννάουρος είναι ένας απ' τους πιο εξέχοντες διανοούμενους στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. 'Εταξε τον εαυτό του στην ειρήνη και για χρόνια αγωνίζεται γ'αυτό το σκοπό, χωρίς να είναι αιχμάλωτος σοβινιστικών αισθημάτων...Το ίδιο κι ο Ιμπραχήμ Αζίζ....»

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Βρυξέλλες, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (22:19 UTC+2)

    Η διεύρυνση της ΕΕ και η σχετική έκθεση που θα υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    "Εμείς, βεβαίως, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζουμε ένθερμα την προοπτική της διεύρυνσης, ως το μεγάλο βήμα για την οριστική επανένωση της Ευρώπης. Και, βέβαια, η ένταξη 10 νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένταξη, η οποία πρέπει να γίνει τηρώντας τα συμφωνηθέντα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς υποσημειώσεις και εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής.

    "Είναι, επίσης, βέβαιο, ότι όσο μεγαλώνει η Ευρωπαϊκή οικογένεια, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπενθυμίζω ότι τα ζητήματα των πόρων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, πρέπει να αντιμετωπιστούν ενδελεχώς και με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι ο στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πραγματική σύγκλιση. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες και της Ελλάδας και της Κύπρου δικαιούνται και πρέπει να έχουν την ασφάλεια και την ευημερία, που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες", πρόσθεσε.

    [04] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Τελ Αβίβ, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (17:00 UTC+2)

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ καθώς και κάθε είδους επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρει ότι τέτοιου είδους επιθέσεις παρέχουν την πρόφαση στο Ισραήλ να συνεχίσει την πολιτική του εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

    Εν τω μεταξύ ο αριθμός των τραυματιών από τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε διάστημα μόλις δυο ημερών ανήλθε στους 50 ενώ οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε.

    Το Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση Παλαιστινίων τρομοκρατών δηλώνοντας την πρόθεσή του να σταματήσει ανάλογες επιθέσεις.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και δηλώσεις πολιτικών - παραγόντων, αναφερόμενες στον ποδοσφαιρικό αγώνα του ΠΑΟΚ με την Καλλιθέας οι παίκτες, ο προπονητής και το τεχνικό τιμ της ομάδας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: "Σχετικά με το παιχνίδι ΠΑΟΚ - Καλλιθέας, οι ποδοσφαιριστές, ο προπονητής και το τεχνικό τιμ της ομάδος του ΠΑΟΚ εκφράζουμε με έντονη πικρία την αγανάκτηση μας για τις παραπάνω ατυχείς (;) δηλώσεις εναντίον της ομάδος μας και εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

    Σε μια εποχή κατά την οποία πρόσωπα, θεσμοί και ηθικές αξίες αμφισβητούνται, τέτοιου είδους δηλώσεις δυναμιτίζουν και υπονομεύουν την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουμε για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτό.

    Δηλώνουμε, πως δεν επιτρέπουμε και δε θα επιτρέψουμε στον μέλλον σε κανένα να αμφισβητήσει το ήθος, την τιμή και την υπόληψη μας ως ανθρώπων και ως επαγγελματιών, πολύ δε περισσότερο την αγάπη μας για την ομάδα και το λαό του ΠΑΟΚ".

    [06] Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Απάντηση στις δηλώσεις - φωτιά του βουλευτή της Αχαΐας, Ανδρέα Φούρα μέσω ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σχετικά με την επερώτηση που κατέθεσε στον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη ο συγκεκριμένος βουλευτής και αφορούσε την «καθαρότητα» του αγώνα πρωταθλήματος του περασμένου Σαββάτου με την Καλλιθέα (2-3).

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Όταν ένας πολιτικός, με πολύχρονη πείρα στο κοινοβούλιο, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός αθλητισμού, προβαίνει στη Βουλή σε μία αποκάλυψη -καταγγελία, σαν κι αυτή που ο κ. Φούρας έκανε για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Καλλιθέας, το λιγότερο που απαιτείται είναι η στοιχειοθέτηση των καταγγελιών του. Κι αν η καταγγελία του αυτή βασίζεται σε φήμες ή είναι δικές του εκτιμήσεις, τότε εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι πρόκειται για κίνηση ελαφρότητας και ανευθυνότητας.

    Έχει ακόμη τη δυνατότητα ο κ. Φούρας να καταθέσει αποδείξεις για την καταγγελία του, πριν ο χαρακτηρισμός του ανεύθυνου και του συκοφάντη γίνει το συνοδευτικό της παρουσίας του στην πολιτική ζωή.

    Η ήττα από την Καλλιθέα μας ενόχλησε, αλλά ως πρωτάθλημα δίνει την υγιή του εξέλιξη, το ότι δηλαδή τίποτε δεν είναι αυτονόητο στο ποδόσφαιρό μας, ότι υπάρχει αξιοπιστία και μπορεί μία ομάδα όπως η Καλλιθέα να κερδίζει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπως και η Προοδευτική τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Τα αυτονόητα αυτά έπρεπε να αγγίζουν το κ. Φούρα, εκτός και αν άλλο ήταν το καθεστώς που ίσχυε όταν είχε την ευθύνη του αθλητισμού. Τότε απλά του λέμε ότι έμεινε πολύ πίσω».

    [07] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΟΜΗΡΟΥ

    Λάρνακα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Με την "κατηγορηματική διαβεβαίωση" του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν ότι, για τη σύνταξη της έκθεσης προόδου για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια μεθοδολογία όπως και για τις υπόλοιπες τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, επέστρεψε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια να αποδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφοροποίηση της έκθεσης της Κύπρου, η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα στις 9 Οκτωβρίου, "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΑΓΩΓΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΒΟΥΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Αγωγή εναντίον του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης Σπύρου Βούγια, καταθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη δημαρχία της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βούγια για το θέμα των εργαζομένων στο δήμο. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζητά χρηματική αποζημίωση ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη και τονίζει ότι το ποσό αυτό θα το αποδώσει αμέσως μετά την επιδίκασή του στους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημειώνει: «ο κυβερνητικός υποψήφιος κ. Βούγιας έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε σήμερα, μέσω πληρωμένων ραδιοφωνικών μηνυμάτων επίθεση λάσπης και συκοφαντίας προς το πρόσωπό μου. Αντιπαρέρχομαι τις προσωπικές ύβρεις και δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν θα επιτρέψω όμως να συνεχίσει να παίζει με τον πόνο των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης τους οποίους η κυβέρνηση με το νόμο 3012/2002 απέκλεισε από τη διεκδίκηση των αναδρομικών για τα έτη 1993-1996».

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημειώνει πως θα συνεχίσει να υπηρετεί αξίες και να παράγει έργο, μέσα σε πνεύμα ενότητας του λαού της Θεσσαλονίκης.

    [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι θα βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης ανέβαλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Ανθρώπινη Πόλη» και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις του για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της αγοράς, ο κ. Βούγιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών της πόλης, διεκδίκησης της EXPO 2008 και υλοποίησης του σχεδίου της ψηφιακής πόλης.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε επίσης για το πάγωμα των δημοτικών τελών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ στρέφοντας τα πυρά του κατά του αντιπάλου του, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δήμου επιβάλλοντας αυξήσεις 67% την τελευταία τετραετία και απομυζώντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

    Ο κ. Βούγιας έθεσε παράλληλα υπόψη του προεδρείου του ΒΕΘ την πρόταση του συνδυασμού του για τη Δημοτική Εκπτωτική Κάρτα για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα τις αναπηρίες.

    [10] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, επανέλαβε ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει στο Κογκρέσο την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα του Ιράκ, ζητώντας ουσιαστικά από τα μέλη του να δώσουν την έγκριση για την ανάληψη δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

    «Εάν θέλεις να διατηρήσεις την ειρήνη, πρέπει να έχεις την έγκριση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και άλλες χώρες προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρό μήνυμα στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν.

    «Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τότε θα το πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους φίλους της», κατέληξε.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Ραμάλα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής όχθης, ανέφερε ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ επισήμανε από την Ιεριχώ ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αραφάτ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι σημειώθηκε επίθεση στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι καλά στην υγεία του ωστόσο δυο από τους σωματοφύλακές του τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι πυροβολισμοί στα γραφεία στην Ραμάλα ακούστηκαν μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι στο κέντρο του Τελ Αβίβ που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να χάσουν τη ζωή τους ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

    Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αθώων πολιτών.

    [12] ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στο έργο της δημοτικής αρχής, στα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετείχε ο Δήμος, αλλά και στις βασικές αρχές του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αναγέννηση» αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας σήμερα το βράδυ, σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα, στην Κάτω Τούμπα.

    Με κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι για τη Θεσσαλονίκη», ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δήμαρχος της πόλης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο που την τελευταία τετραετία έχει επιτελέσει η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην κατασκευή του νέου Δημαρχείου, τη δημοπράτηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας, την απαλλοτρίωση της αλάνας της Τούμπας κ.ά.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρωπαϊκά προγράμματα που αξιοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως είναι η κατασκευή της πλατείας Αρχαίας Αγοράς, η επικείμενη ανάπλαση της περιοχής του Λευκού Πύργου και η ανάπτυξη των περιοχών βόρεια και ανατολικά του ιστορικού κέντρου.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αναγέννηση» τόνισε επίσης την ανάγκη στην πολιτική ενότητας των Θεσσαλονικέων, ενώ σε μια έμμεση αναφορά σε ραδιοφωνικά σποτ του αντιπάλου του Σπύρου Βούγια, δήλωσε αποφασισμένος να μην παρακολουθήσει κανέναν «στις επιθέσεις λάσπης και συκοφαντίας» και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να παίξει με τον πόνο των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης».

    Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλους τους υποψηφίους να διαφυλάξουν την καλή εικόνα της πόλης και να μην την ρυπαίνουν.

    [13] ΑΝΤΑΛΛΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Αμπιντζάν, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν τουλάχιστον σε τρεις πόλεις της Ακτής Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένης της Αμπιτζάν.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Εμίλ Μπόγκα και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού, στρατηγός Ρόμπερτ Γκουέι, που πολλοί πίστευαν αρχικά ότι ήταν πίσω από τα σημερινά επεισόδια.

    Οι πυροβολισμοί άρχισαν περίπου δύο ώρες πριν το ξημέρωμα στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα.

    Οι περισσότεροι πυροβολισμοί ήταν από αυτόματα όπλα και όλμους.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος.

    Οι αρχές στην Αμπιτζάν διαβεβαιώνουν ότι όλα τα στρατηγικά σημεία της πόλης ελέγχονται πλέον από τις επίσημες αρχές όπως και δύο στρατόπεδα, τα οποία είχαν καταληφθεί νωρίτερα από τους απόστρατους.

    Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμάμπο βρίσκεται εκτός της χώρας καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με το BBC, η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.

    [14] ΠΑΛΗ: ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑ Ο Θ. ΧΑΜΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Πανηγυρική ήταν η επανεκλογή του προέδρου της ΕΟΦ. Πάλης Θόδωρου Χαμάκου στο εκτελεστικό γραφείο της FILA. Αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στις αρχαιρεσίες της διεθνούς ομοσπονδίας που έγιναν στη Μόσχα στο περιθώριο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ελληνορωμαϊκής, συγκεντρώνοντας το 77% της προτίμησης των χωρών-μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου. Υπερίσχυσε σε ψήφους ακόμη και του Βούλγαρου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάλης, κ. Τσένοφ και αρκετών άλλων.

    Ο κ. Χαμάκος θα διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα διοίκηση της FILA όπου πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά ο Ελβετός Ράφι Μαρτινέτι.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τη γενική πρόοδο της προετοιμασίας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Γκιλμπερτ Φελί, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κυρίως για τους τομείς των κατασκευαστικών έργων, των Ολυμπιακών Λειτουργιών και προσαρμογών, καθώς και τη φιλοξενία.

    Συγκεκριμένα ο κ. Φελί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που είχε από τον Διευθύνοντα και τους Εντεταλμένους Συμβούλους της ΑΘΗΝΑ 2004 κ.κ. Ιωάννη Σπανουδάκη, Μάρτων Σίμιτσεκ, Γιάννη Πυργιώτη και Σπύρο Καπράλο, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη, δήλωσε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στις προετοιμασίες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα έλεγα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το οποίο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Το ίδιο ισχύει για την πρόοδο στον τομέα των Ολυμπιακών Λειτουργιών. Επίσης σε ό,τι αφορά στο θέμα της φιλοξενίας και διαμονής μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή γιατί ο χρόνος που απομένει στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος. Όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με τους ίδιους ρυθμούς ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

    Κατά τις συνεδριάσεις έγινε μια συνολική παρουσίαση όλων των κατασκευαστικών έργων (αγωνιστικές εγκαταστάσεις οδικά έργα μεταφορές, κυρίως, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς Ολυμπιακά Χωριά).

    Σε ότι αφορά στις Ολυμπιακές Λειτουργίες έγινε διεξοδική αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δουλειά των Ομάδων Σχεδιασμού. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σχέδια για τη Διεθνή Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού, για το Σχινιά και το ΟΑΚΑ. Συζητήθηκαν ακόμη οι λεπτομέρειες οργάνωσης των Δοκιμαστικών Διοργανώσεων, καθώς επίσης και οι προσαρμογές των χρονοδιαγραμμάτων στην ανάγκη λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

    Εξάλλου, αναλυτική παρουσίαση έγινε ως προς το θέμα της φιλοξενίας των διαφορετικών ομάδων της Ολυμπιακής Οικογένειας, οι ανάγκες της οποίας έχουν πλέον πλήρως καλυφθεί. Τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 έδωσαν τα στοιχεία κατά ομάδα και χώρο φιλοξενίας, ενώ ανακοίνωσαν την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού για τον ελλιμενισμό των κρουαζιεροπλοίων στον Πειραιά.

    Από την πλευρά του ο κ. Φελί δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 για την επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξε η Οργανωτική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της Δοκιμαστικής Διοργάνωσης της Ιστιοπλοΐας Athens 2002 Regatta.

    [16] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ

    Ζυρίχη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Δικαστήριο στην Ελβετία αποφάσισε την έκδοση στην Ιταλία ενός μέλους της οργάνωσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

    Πρόκειται για τον Νικόλα Μπορτόνε που συνελήφθη τον Μάρτιο στη Ζυρίχη και του οποίου η έκδοση θα γίνει σύντομα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης Φόλκο Γκάλι, ο οποίος αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.

    Ο 45χρονος Μπορτόντε καταδικάστηκε ερήμην του σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης από ιταλικό δικαστήριο τον Σεπτέμβριο καθώς πιστεύεται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Μάσινο ντ' Αντόνα το 1999, συμβούλου του τότε υπουργού Εργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι και οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε αντίστοιχη κίνηση με την έκδοση στην Ιταλία ενός μέλους των Ερυθρών Ταξιαρχιών την περασμένη εβδομάδα.

    [17] ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Δουβλίνο, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο πρόκειται να διεξαχθεί το δεύτερο δημοψήφισμα στη χώρα για την υιοθέτηση ή όχι της Συνθήκης της Νίκαιας.

    Όπως μετέδωσε το BBC, εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου καθώς στο περσινό δημοψήφισμα οι Ιρλανδοί δεν επικύρωσαν την συνθήκη προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κυβέρνηση καλεί τον λαό της χώρας να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης που θα επιτρέψει τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ωστόσο πρόσφατη δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης παραμένει ακόμη αναποφάσιστο για το εν λόγω θέμα.

    [18] Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο Βασίλης Οικονομίδης είναι από το απόγευμα ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, παίρνοντας τη θέση του Μανώλη Παπακαλιάτη με ψήφους 11 υπέρ και τέσσερις λευκές. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, αφού νωρίτερα ο Σάκης Γερασιμίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του.

    «Μέσα σ' ένα μήνα πρέπει να κάνουμε πολλά. Από αύριο θα δούμε όλα τα προβλήματα και από την Δευτέρα θα συγκαλέσουμε συμβούλιο για να συγκροτηθεί σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης.

    [19] Η ΕΝΟΠΛΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβίβ, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασαμ ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν Παλαιστίνιος καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά που κουβαλούσε μέσα σε λεοφωρείο γεμάτο επιβάτες.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το περιστατικό ενώ το Ισραήλ εξέφρασε την πρόθεσή του να σταματήσει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

    [20] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΣ ΠΑΠΟΝ

    Παρίσι, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση εφετείου της Γαλλίας για την αποφυλάκιση του Μορίς Παπόν η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στην ανεύρεση τρόπων αναίρεσής της.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας με σκοπό την ανεύρεση τρόπων υποβολής έφεσης στην εν λόγω απόφαση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος συνεργός των ναζί αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν φέρεται ότι απέλασε 1.500 Εβραίους Γάλλους που κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων.

    [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κυβέρνηση δίνει σήμερα τη μάχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για την πραγματική σύγκλιση μέσα σε μια αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και συνέχισε «η γενική πτώση του χρηματιστηρίου δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο, χρειάζεται να αντισταθούμε και να προσέξουμε να μην υπάρξει εισαγωγή αστάθειας στη χώρα μας, να μην υπάρχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις και, προπαντός, πρέπει να προσέξουμε επίσης, εάν υπάρξει και άλλη άνοδος των τιμών πετρελαίου, να απορροφήσουμε τους σχετικούς κραδασμούς». Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ για την οικονομία επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία κερδίζει τη μάχη στο μέτρο της ανάπτυξης και ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός μας ήταν, το πρώτο εξάμηνο, 4%, ενώ ο αναπτυξιακός ρυθμός στην Ε.Ε. ήταν 0,40%. Επίσης, ανέφερε ότι έχουμε πτώση της ανεργίας, απορροφώνται άνεργοι, και συνεχίζουμε σταθερά την επέκταση του κοινωνικού κράτους.. Η καλή αυτή πορεία χρειάζεται υπεράσπιση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, χρειάζεται να επιμείνουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι καλά και σε ένα κρίσιμο μέτωπο, που όπως ξέρουμε όλοι είναι η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Πρέπει να δαπανούμε αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Υπενθύμισε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, είναι 1,5% άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Οσον αφορά την κριτική της Ν.Δ για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ότι ευθύνονται για την αύξηση του προϋπολογισμού απάντησε ότι αυτό είναι ψέμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως ανακριβής είναι η καταγγελία της Ν.Δ ότι δεν γίνονται έλεγχοι.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσα από τη συνεννόηση της κοινωνίας, αλλά και την αντιμετώπιση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων υπάρχουν ακόμη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη άμεση επιτάχυνση του μέρους του προγράμματος του Γ' Κ.Π.Σ. που καλύπτεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε δαπάνες, δαπάνες, δαπάνες.

    [22] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δεν υπάρχει πρόβλημα χορήγησης του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους για το εφάπαξ ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ενώ κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Σπυρόπουλου ότι η κυβέρνηση πήρε "στο λαιμό της" τους δημόσιους υπάλληλους, απάντησε ότι εάν ο κ. Σπυρόπουλος εννοούσε το αρχικό πακέτο για το ασφαλιστικό ήταν λάθος έχει καλώς αν εννοούσε κάτι άλλο διαφωνούμε. Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ασφαλιστικό έχει λυθεί με σωστό τρόπο για πολλές δεκαετίες, έχει τελειώσει, δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις, είναι ένα θέμα που έχει λυθεί με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

    [23] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΙΤΕΞ ΜΕ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Χωρίς να ικανοποιήσει, ο ΠΑΟ κέρδισε τη Λίτεξ στη Βουλγαρία με 1-0 και έχει το προβάδισμα για πρόκριση στο β' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «πράσινοι» (όπως και στο ελληνικό πρωτάθλημα), παρά τη νίκη τους συνέχισαν τις απογοητευτικές τους εμφανίσεις.

    Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, σημειώθηκε με αυτογκόλ του Γιελένκοβιτς στο 72'. Στο πρώτο ημίχρονο δεν σημειώθηκαν κάποιες καλές φάσεις. Μόνο στο 12' ο Λίνκαρ έπιασε δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, αλλά μπλόκαρε ο Βούλγαρος τερματοφύλακας. Στο 39` σουτ του Καραγκούνη είχε την ίδια τύχη. Στην επανάληψη οι φάσεις και πάλι ήταν λιγοστές με τον ΠΑΟ να έχει μια ελαφρά υπεροχή.

    Από τον ΠΑΟ διασώθηκαν ο Βαζέχα και ο Μπασινάς, και από τους Βούλγαρους οι Χιντουάτ και Στόιλοφ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Νορβηγός Μπέρντσεν, που έδειξε κίτρινη κάρτα στον Μπασινά.

    Η αναμέτρηση έγινε μπροστά σε περίπου 5.500 θεατές.

    ΛΙΤΕΞ ΛΟΒΕΤΣ: Στάβρεφ, Ζάγκορσιτς, Κιρίλοφ, Ζέλεφ, Γιελένκοβιτς, Χιντουάτ, Στοίλοφ, Μπορνοσούζοφ, Γκραφ (62` Ρούσεφ), Τιάγκο Σίλβα (55` Νικόλοφ), Ντεντε (46` Γιόβοφ).

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Κυργιάκος, Φύσσας (55` Πίτσος), Μικάελσεν, Καραγκούνης, Μπασινάς, Λίνκαρ (84` Λίνκαρ), Βλάοβιτς (55` Βαζέχα), Κωνσταντίνου.

    [24] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Εντονη κριτική στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας την ομιλία του σε εκδήλωση ευρωυπαλλήλων στις Βρυξέλλες, Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για «μια πρωτοφανής ενέργεια, η οποία είναι έξω από τα πολιτικά ήθη της χώρας μας» προσθέτοντας ότι δεν είναι απλώς η συνήθης μιζέρια και μικροψυχία που δείχνει η Ν.Δ. στις δηλώσεις της, αλλά είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας της χώρας, η οποία γίνεται μάλιστα στο εξωτερικό, σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 September 2002 - 18:13:38 UTC