Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ 4% Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2003
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ
  • [05] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ
  • [06] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ
  • [07] ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] Η 22α ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [11] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [12] H ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΜΙΝΕΪΚΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [14] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [16] ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΠΤΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [17] Η 7Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [18] ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΑ "ΑΚΡΙΤΕΙΑ"
  • [19] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [20] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [21] ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [22] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  • [23] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ
  • [24] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ "ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ"

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (10:54 UTC+2)

    Aποκρούουν κατηγορηματικά οι εισαγγελικές αρχές το ενδεχόμενο να δόθηκαν φάρμακα στον κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", Σάββα Ξηρό για να εξαναγκασθεί να μιλήσει. Tις αιτιάσεις αυτές που διατύπωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, στον δημοσιογράφο M. Tριανταφυλλόπουλο απέκρουσε ο εισαγγελέας του Aρείου Πάγου Eυ. Kρουσταλάκης, δηλώνοντας ότι όλη η προανάκριση έγινε με σεβασμό των δικαιωμάτων και ζήτησε να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της. H πλήρης δήλωση του εισαγγελέα tου Aρείου Πάγου, που έγινε από την Kω, έχει ως εξής:

    «Όπως δήλωσα και πριν από λίγες ημέρες, η προανάκριση για την υπόθεση της τρομοκρατίας διεξήχθη, σε όλα της τα στάδια, σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των νόμων. Hδη, διεξάγεται κύρια ανάκριση από εφέτη ανακριτή. H ουσία της υπόθεσης θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, το Συμβούλιο Eφετών και το Δικαστήριο του Eφετείου.

    Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κρίνει ήρεμα και ανεπηρέαστα την όλη υπόθεση, όπως πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατική κοινωνία». Πάντως, από δικαστικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη επώνυμη καταγγελία, αυτή θα διερευνηθεί ως προς τη βασιμότητά της. Kατά τη χθεσινή του συνέντευξη ο Σ. Ξηρός και σε μια εμφανή προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι συνεργάτες του για «χαφιεδισμό» υποστήριξε -χωρίς να αποδείξει- πως του χορηγήθηκαν φάρμακα ικανά να προκαλέσουν «τρόμο» και ακόμα πως δέχθηκε στο δωμάτιο νοσηλείας του την επίσκεψη πολιτικού προσώπου που εμφανίστηκε ως ψυχίατρος, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει. Σημειώνεται πάντως πως απέφυγε να αναιρέσει την κατάθεσή του και, πάντως, δεν εξήγησε γιατί επανέλαβε στον ανακριτή κ. Zερβομπεάκο όσα «μαρτύρησε» στην αρχική του κατάθεση.

    «H κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει διάλογο με τους κατηγορουμένους για τρομοκρατικές πράξεις», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τους ισχυρισμούς του Σ. Ξηρού.

    Συνεχίζοντας ο Xρ. Πρωτόπαπας είπε «πως η έρευνα, σε όλη αυτή την υπόθεση γίνεται με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη τήρηση των κανόνων και των νόμων, με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία».

    [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ 4% Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (17:42 UTC+2)

    Στο 4% τίθεται ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.

    Η ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, θα προέλθει κατά το 1/3 περίπου, δηλαδή γύρω στο 1,2%- 1,3% από τους κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο 2,7% θα οφείλεται αποκλειστικά στην εσωτερική προσπάθεια και χρηματοδότηση. «Γι αυτόν το λόγο, επισπεύδουμε τις διαδικασίες υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων, τη στήριξη των επιχειρήσεων, την απελευθέρωση των αγορών και τις διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Αναφερόμενος στη διεθνή σκηνή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε λόγο για παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, την Αμερική και τις άλλες μεγάλες οικονομίες, ενώ τόνισε ότι την αβεβαιότητα εντείνει και η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με το Ιράκ. «Μια ενδεχόμενη επέμβαση της Αμερικής στο Ιράκ, θα προκαλέσει ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις πρώτες ύλες σχετικά με το πετρέλαιο, όπως επίσης θα βάλει και τη διεθνή οικονομία σε μία νέα φάση επιφυλακτικότητας», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, «η ελληνική οικονομία είναι προετοιμασμένη για τις εξελίξεις αυτές και το οικονομικό επιτελείο θα τις αντικρούσει, με επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και των διαρθρωτικών αλλαγών».

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μείωση των δαπανών και του κόστους, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών σε όλα τα επίπεδα, καθώς όπως διευκρίνισε, έτσι θα ξεπεραστεί η όποια συγκυριακή πίεση και θα υλοποιηθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 4% το 2003».

    Ερωτηθείς για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι «οφείλεται είτε στην στρογγυλοποίηση, είτε στα καιρικά φαινόμενα, είτε σε αδικαιολόγητες πρακτικές υπερτιμολόγησης» και τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα δείξει προσήλωση στην αναπτυξιακή και αντιπληθωριστική της πολιτική, τότε οι όποιες ενδεχόμενες συνέπειες μιας πολιτικής εξέλιξης στο Ιράκ, θα είναι βραχύβιες».

    Αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ότι «αυτές θα κινηθούν σε επίπεδα, τα οποία περίπου έχουν προδιαγραφεί, αλλά θα οριστικοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα».

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι τελείως αντίθετη με το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ και δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση, ακόμη και αν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ, την οποία και η Αθήνα θεωρεί βασική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των επιχειρήσεων, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος.

    Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ3 «Απέναντι» και στον δημοσιογράφο Χρ. Μάτη, ο

    κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, ακόμη και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, καθώς «η προτεραιότητα των συμφερόντων των ΗΠΑ αναγορεύεται από τον πρόεδρο Μπους σε δόγμα».

    Σε μια αναφορά στη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι σε ενδεχόμενο χτύπημα κατά της Βαγδάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να ασκήσουν την επιρροή τους για την αποτροπή της επέμβασης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να συμπαρατάσσονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, «οι υπόλοιπες όμως ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελλάδα είναι από προβληματισμένες μέχρι τελείως αρνητικές».

    Αναφερόμενος στις πιθανές συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι σε περίπτωση που υλοποιηθούν τελικά τα αμερικανοβρετανικά σχέδια, στόχος θα είναι ο διαμελισμός του Ιράκ σε δυο κρατίδια και η δημιουργία στο Βόρειο Ιράκ ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας ισορροπίας στην περιοχή και θα πυροδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις. «Εμείς σε συνεργασία και διάλογο με όλα τα κράτη της περιοχής, πρέπει να συμβάλουμε στην πολιτική ισορροπία, σταθερότητα και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του πετρελαίου που ενδεχομένως οδηγήσει σε ενεργειακό πρόβλημα ανάλογο με εκείνο των πετρελαϊκών κρίσεων του 1973 και του 1979, σε περίπτωση επέμβασης στο Ιράκ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν κυρίως από τη χρονική διάρκεια της σύγκρουσης.

    Λειτουργία ΠΑΕ-ασφαλιστικών επιχειρήσεων

    O κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε "ξεπερασμένο, αναχρονιστικό και αφύσικο" το πλαίσιο λειτουργίας των ΠΑΕ και επισήμανε πως "αν θέλουνε να γίνουνε Α.Ε. και να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρξει ένα σαφές, αναδιαρθρωμένο, λειτουργικό πλαίσιο, που να επιβάλει κανόνες οικονομικής λειτουργίας με διαφάνεια και ελέγχους".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση νέων μεθόδων ελέγχου και αξιοπιστίας αυτών των επιχειρήσεων, όπως επίσης και μιας νέας εποπτικής αρχής για ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τράπεζες από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (12:57 UTC+2)

    Απάντηση στις αδιάλλακτες θέσεις που είχε εκφράσει σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, έδωσε χθες το βράδυ από το ίδιο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κρατώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς να κατονομάσει τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Τουρκία, με την επαναπροσέγγιση "δοκιμάζονται επώδυνα στην περίπτωση της Κύπρου".

    Υπάρχει τώρα, είπε, μία αναμφισβήτητη προθεσμία για λύση στη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου. Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο.

    Ελπίζουμε, υπογράμμισε, μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο να ενταχθεί σε μια ελεύθερη ενωμένη Ευρώπη. Η ένωση θα φέρει αναμφίβολα μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία σε αμφότερους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Αλλά, επισήμανε, αν δεν επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί μόνη. Ας σπάσουμε λοιπόν τα τείχη που κρατούν χωριστά μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ολόκληρος ο κόσμος, με εξαίρεση την Τουρκία, μοιράζεται το όραμα για την Κύπρο ως ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, χωρίς ξένους στρατούς στο έδαφός της και ίσα δικαιώματα και εγγυήσεις ασφαλείας και για τις δύο κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

    Η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμφωνεί πως οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί, ενωμένες με τις αξίες που μοιράζονται, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούν τις χωριστές πολιτιστικές τους ταυτότητες".

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε το σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και χαρακτήρισε το Κυπριακό "κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα και ασφάλεια της Νοτίου Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Λύση στο κυπριακό πρόβλημα", πρόσθεσε, "θα διευρύνει τη σταθερότητα και ειρήνη σ' ολόκληρη την περιοχή".

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε χθες γεύμα εργασίας με Μόνιμους Αντιπροσώπους ισλαμικών χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο την αποτροπή υιοθέτησης οποιωνδήποτε δυσμενών κειμένων για το Κυπριακό από την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ο κ. Κασουλίδης, στο ίδιο πλαίσιο, θα έχει και σήμερα δείπνο εργασίας με δεύτερη ομάδα Μονίμων Αντιπροσώπων ισλαμικών χωρών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Σύσκεψη με τη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης με θέμα την αποτίμηση της επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και της παρουσίας του στη ΔΕΘ είχε σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ολοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη Β. Ελλάδα σημείωσε απόλυτη επιτυχία και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα εξακολουθήσει να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ τόσο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο.

    "Εκτιμώ", τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ., ο οποίος περιόδευσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία "ότι οι θέσεις και οι προτάσεις μας βρίσκονται πλέον σε πλήρη αντιστοιχία με την κοινωνία".

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά το σχέδιο εξορμήσεων και δράσεων βουλευτών και στελεχών στη Β. Ελλάδα, μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

    [06] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΝΔΑΡΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Στα εγκαίνια της φωτογραφικής και φωτογραμμικής έκθεσης με θέμα: "Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά και η Ελληνική Παρουσία στο Αφγανιστάν κατά την αρχαιότητα (Τέχνη της Γανδάρα) παραβρέθηκε απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική επιτροπή της UNESCO και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της Νικόλαο Παπαγεωργίου για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της έκθεσης αυτής καθώς και εξήρε τη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

    "Η σύμβαση για τη Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς που υιοθετήθηκε το 1972 και σήμερα αριθμεί περί τα 170 συμβαλλόμενα μέλη, είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας της UNESCO, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών. Η δυναμικότητα και η λειτουργία αυτής της σύμβασης δοκιμάστηκε σκληρά το Μάρτιο του 2001 από την καταστροφή των προ-Ισλαμικών μνημείων της περιοχής Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν", τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνιστής στη διεθνή προσπάθεια για τη διάσωση των μνημείων της Γανδαρινής τέχνης. "Πέραν του ενδιαφέροντός μας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η ευαισθησία μας πηγάζει και από την ίδια τη γέννηση της Γανδαρινής τέχνης που είναι προϊόν συνάντησης του ελληνιστικού και βουδιστικού πολιτισμού", επισήμανε.

    Σημείωσε τέλος ότι η Ελληνική πολιτεία έχει αναλάβει, μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της UNESCO, να αναστηλώσει το Μουσείο της Καμπούλ, "ως ελάχιστο δείγμα ενδιαφέροντος για τους λαούς όλου του κόσμου, τα παιδιά μας και τις γενιές που έπονται".

    [07] ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Την Τετάρτη το απόγευμα ο Λευτέρης Σούμποτιτς και οι παίκτες του πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο κλειστό του Κορυδαλλού. Οι εργασίες στο νέο σπίτι των «ερυθρόλευκων» συνεχίζονται ώστε να γίνει αντάξιο των απαιτήσεων μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας όπως είναι ο Ολυμπιακός. Η τοποθέτηση του καινούργιου παρκέ όμως, η ανακατασκευή των αποδυτηρίων και η τοποθέτηση των μπασκετών από το ΣΕΦ έχουν αλλάξει κατά πολύ την όψη του κλειστού.

    Σήμερα το μεσημέρι, ο Πέτρος Κόκκαλης συνοδευόμενος από την Ελισάβετ Λύρα, τον Λευτέρη Σούμποτιτς και τον Μίλαν Τόμιτς επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Στέφανο Χρήστου. Ήταν το επίσημο καλωσόρισμα των «ερυθρόλευκων» στην πόλη: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο Ολυμπιακός θα στεγάσει τις ανάγκες του και τα όνειρά του στον Κορυδαλλό. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας και είμαι σίγουρος ότι και φέτος θα πανηγυρίσουμε μεγάλες χαρές. Είμαστε ενδυνάμει δίπλα στην ομάδα και πιστεύουμε ότι διανοίγονται πλέον κι άλλοι ορίζοντες συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Χρήστου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο Στάδιο Καραϊσκάκη: «Έχω κάνει επίσημη πρόταση στον ΣΕΓΑΣ ώστε οι ανάγκες των αθλητών του Στίβου να εξυπηρετηθούν από το νέο Αθλητικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στα παλιά λατομεία της πόλης μας. Έτσι θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να προχωρήσει στην ανακατασκευή του σταδίου «Καραϊσκάκη».

    Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει το πάντρεμα των «ερυθρόλευκων» με την πόλη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Πέτρος Κόκκαλης με τη σειρά του: «Η αγάπη που δείχνουν οι φορείς και ο απλός κόσμος του Ολυμπιακού είναι κάτι που για χρόνια μας γεμίζει δύναμη. Ο Κορυδαλλός είναι το σπίτι μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη ζεστασία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας και να τον συγχαρώ για την πρόταση του προς το ΣΕΓΑΣ. Όλο αυτό τον καιρό έχουμε συναντήσει τη συγκινητική συμπαράσταση όλων των Δήμων και των τοπικών φορέων της περιοχής και αυτό σίγουρα μας γεμίζει δύναμη», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΦΟ Κώστας Μπαρμπής αποκάλυψε ότι ο κ. Χρήστου ήταν αθλητής του πινγκ πονγκ του Ολυμπιακού όταν αυτός ήταν έφορος του τμήματος, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα στον Λευτέρη Σούμποτιτς και τον Μίλαν Τόμιτς: «Να ξέρεται ότι θα ήμαστε δίπλα σας με όλη μας την ψυχή, ώστε να πανηγυρίζουμε τις νίκες σας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

    Ένα μήνυμα που δέχτηκε με ... ευθύνη ο ελληνοσλοβένος τεχνικός: «Από τότε που γυρίσαμε από την προετοιμασία νιώθουμε μια ξεχωριστή αγάπη απ" όλη την πόλη. Από τη διοίκηση του Σταδίου ως και τους απλούς φιλάθλους που μας συναντούν έξω από το γήπεδο και μας λένε ότι θα είναι δίπλα μας. Είναι πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο. Εγώ σαν προπονητής και οι παίκτες μου θα προσπαθήσουμε να είμαστε άξιοι του ονόματος του Ολυμπιακού. Πιστεύω σ" αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι με τη σκληρή δουλειά θα φέρουμε πίσω το πρωτάθλημα στον Πειραιά».

    Όσο για τον αρχηγό; Έδωσε στον κ. Χρήστου μια μπάλα με τη δική του υπογραφή και όλων των συμπαικτών του. Μια μπάλα που θα την τοποθετήσει σε ξεχωριστή θέση στο γραφείο του.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Τα επόμενα βήματα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη και τη συμμετοχή του προέδρου του Οργανισμού Κώστα Λοϊζου, μελών της Διοίκησης του Οργανισμού και της σχετικής Επιστημονικής Ομάδας, αποτελούμενης από καθηγητές του Α.Π.Θ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Πασχαλίδης τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια και κατέληξαν στην υπογραφή της διακήρυξης για τη συμμαχία των 120 φορέων της Θεσσαλονίκης στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

    Επισήμανε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης έχει ιδέες για όλους τους συνδυασμούς και από την άλλη μεριά, ο πλούτος των ιδεών που παράγεται μέσα στον προεκλογικό αγώνα, μπορεί να τροφοδοτήσει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο. "Δεν είμαστε δογματικοί. Δεν πετάμε τίποτα απ΄ ό,τι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη διαδικασία και να οργανώσουμε τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη του 2010, με όλες αυτές τις δράσεις που ανακοινώσαμε πριν από λίγες μέρες", υπογράμμισε.

    Υπενθύμισε ότι στα τέλη Αυγούστου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2002 θα αναπτυχθεί η οργανωτική δομή του Σχεδίου, η οποία είναι τέσσερα επίπεδα:

    Το Οργανο Πολιτικής Πρωτοβουλίας, στο οποίο συμμετέχουν το ΥΜΑ-Θ, ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ και το οποίο θα συγκληθεί και θα προσδιορίσει τη σύνθεση του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπροσωπευτικοί φορείς της πόλης. Το Οργανο Πολιτικής Πρωτοβουλίας θα προσδιορίσει το Οργανο Συντονισμού και Διαχείρισης με κορμό τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ενισχυθεί με την αναγκαία διοικητική υποστήριξη.

    Και αυτά τα τρία Οργανα θα υποστηριχθούν από μία δομή επιστημονικής υποστήριξης που θα εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο, θα έχει την Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας, την Επιτροπή Απασχόλησης, Επιτροπή Υποδομών, Οικιστικής Ανάπτυξης, Ποιότητας Ζωής.

    Ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι το Σχέδιο που συγκροτείται είναι μια πλατφόρμα για τη Θεσσαλονίκη και σ΄ αυτό πρέπει να ενταχθούν όλες οι επιμέρους ή τομεακές δράσεις Υπουργείων και φορέων. "Ετσι, λοιπόν, η δικιά μας πρωτοβουλία καταλήγει σε συγκεκριμένες δράσεις, προτάσεις και σχέδια, τα οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα αναπτύξουμε με αναφορά τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη του Σχεδίου Διακυβέρνησης. Θα παρουσιάσει τις απόψεις του για τη Θεσσαλονίκη και βέβαια, έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με ορίζοντα το 2006. Το Υπουργείο Ανάπτυξης -ήδη ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει μιλήσει για το δικό του Σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης και αφορά την ανταγωνιστικότητα, το παραγωγικό σύστημα της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ρέππας μίλησε για το Σχέδιο της Απασχόλησης και αυτό είναι κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου για την Απασχόληση στη χώρα μας. Εχουμε το Σχέδιο των Υποδομών, το οποίο υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά, όπως ήδη έχω εξηγήσει, ο μεγάλος στόχος της ΕΧΡΟ ουσιαστικά είναι μία πυξίδα, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα σαφές και συγκεκριμένο για 20 βασικές υποδομές της Θεσσαλονίκης", είπε προσθέτοντας ότι για το θέμα της EXPO υπάρχει ένας διυπουργικός συντονισμός που έχει αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με στόχο η Θεσσαλονίκη να προετοιμαστεί όσο γίνεται πιο άρτια για να πραγματοποιήσει αυτό το μεγάλο Σχέδιο, την Παγκόσμια Eκθεση το 2008.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει το πέμπτο Επιχειρησιακό Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξης, ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ και το Σχέδιο του Πολιτισμού, το οποίο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος σε αδρές γραμμές έχει περιγράψει.

    Σ΄ αυτά τα έξι Επιχειρησιακά Σχέδια, που θα αναπτυχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2003, εντάσσονται 15 δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι οποίες θα γίνουν συγκεκριμένες και σε ό,τι αφορά τους πόρους, τους τρόπους χρηματοδότησης, τους φορείς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός με βάση και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη χωροθέτηση της ΕΧΡΟ, στο ΤΕΙ Σίνδου και την παράλληλη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είπε ότι ζήτησε από τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης μία έγκυρη γνωμοδότηση του τι σημαίνει ανάπλαση των Λαχανόκηπων, σε χρονοδιαγράμματα και με τη σχετική κοστολόγηση και μία μία αρχιτεκτονική πρόταση σε συνδυασμό με τη λειτουργία του χώρου, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Νοέμβριο θα υπάρξει κοινή δράση με Βρετανούς ειδικούς εμπειρογνώμονες και θα συζητηθεί πως μια περιοχή (η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης από το Σταθμό μέχρι την περιοχή της Σίνδου) αναπλάθεται με μοχλό το σιδηρόδρομο, κάτι που έχει γίνει σε περιοχές του Λονδίνου και σε άλλες περιοχές ευρωπαϊκών πόλεων.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο διάγραμμα για τις 15 δράσεις που προανέφερε, τόνισε ότι θα αναπτυχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Σε ερώτηση ποια δράση τίθεται σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το βασικό θέμα της Θεσσαλονίκης είναι το κυκλοφοριακό. "Υπάρχει μια άρτια πρόταση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης για ενιαία διαχείριση του κυκλοφοριακού της πόλης. Είναι ένα θέμα που, ακούγοντας φυσικά και τις προτάσεις όλων των φορέων, των δημοτικών παρατάξεων που είναι πολύ λογικό να ασχολούνται μ΄ αυτό το θέμα, θα καταλήξει μέσα από το Συμβούλιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού σε μια πρόταση ενιαίας διαχείρισης της κυκλοφορίας", είπε προσθέτοντας ότι μία άλλη σημαντική δράση αφορά την απασχόληση, το νέο προφίλ της οικονομίας της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των φορέων με τον Πρωθυπουργό και ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για κάποιες συμπληρωματικές δράσεις.

    [09] Η 22α ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει φέτος την «Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τη μέρα αυτή θα παραμείνει κλειστή για όλα τα οχήματα η Λεωφόρος Νίκης, ενώ θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου με κλήρωση θα διανεμηθούν 100 ποδήλατα σε μικρούς δημότες.

    Την ίδια μέρα και μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, η μεταφορά όλων των επιβατών του ΟΑΣΘ θα γίνεται δωρεάν.

    [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Εκκληση στα ΜΜΕ να θέσουν τέρμα στο διασυρμό προσώπων, που "φωτογραφίζονται" ως εμπλεκόμενοι στην "17 Νοέμβρη" απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι έγκαιρα είχε επισημάνει "τον επικίνδυνο κατήφορο στον οποίο οδηγούν η σεναριολογία και η ονοματολογία γύρω από την υπόθεση της τρομοκρατίας".

    "Τα σχετικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και στο όνομα των αποκλειστικών πληροφοριών ολοένα και νέα πρόσωπα βλέπουν να "φωτογραφίζονται" από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εμπλεκόμενοι στη "17Ν". Καθώς οι φήμες αυτές δεν τεκμηριώνονται εξ αντικειμένου, όσοι "φωτογραφίζονται" με αυτόν τον τρόπο μένουν ανυπεράσπιστοι και υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους καταμαρτυρούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που στα Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζεται αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, αλλά τώρα παίρνει μαζικές διαστάσεις και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

    Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και της συναδέλφου μέλους της ΕΣΗΕΑ, Ιωάννας Σωτήρχου, δημοσιογράφου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Για την περίπτωση αυτή, ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ύστερα από επικοινωνία του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διέψευσε κατηγορηματικά όσα μεταδόθηκαν σχετικά. Χαρακτήρισε μάλιστα "συνήθεις απαράδεκτες και καταδικαστέες φήμες" τα νοσηρά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εφημερίδες Απογευματινή, Αυριανή, Χώρα, Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση, Traffic, Espresso, και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Star, Alpha", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι απέστειλε επιστολή, στις 5 Σεπτεμβρίου, σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην οποία τόνιζε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    "Αν δεν αναστραφεί η κατάσταση αυτή άμεσα, η ενημέρωση που παρέχεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως σύγχρονο μνημείο αυθαιρεσίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει έντονα όσους συνεργούν σε αυτή την υποβάθμιση της ενημέρωσης και καλεί τους δημοσιογράφους - μέλη της Ενωσης να σέβονται και να τηρούν χωρίς εκπτώσεις, των Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος".

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει τους διευθυντές ειδήσεων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και τους διευθυντές των εφημερίδων σε συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και καταλήγει στην ανακοίνωση.

    "Καλούμε, για άλλη μια φορά, τους δημοσιογράφους να διαφυλάξουν την αξιοπιστία της ενημέρωσης αντιστεκόμενοι σε κάθε πίεση και σκοπιμότητα, ελέγχοντας με εξαντλητική σχολαστικότητα τις διαρροές από δήθεν πηγές, που διοχετεύουν τέτοιες αθλιότητες.

    Τέλος, προτρέπουμε κάθε θιγόμενο πολίτη να προσφεύγει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της ΕΣΗΕΑ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [11] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Mαρία Κάλλας - La divina", που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει περισσότερες από 350 αδημοσίευτες και σπάνιες φωτογραφίες της Κάλλας από την συλλογή του Κάρλο Τάντζι ο οποίος εδώ και μισό αιώνα συλλέγει καθετί που την αφορά.

    Στην ομιλία του ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι «ο ηλεκτρισμός, το πάθος, η θεατρικότητα και το αναγνωρίσιμο μέταλλο της φωνής της Κάλλας δημιούργησαν τον μύθο και ξαναζωντάνεψαν το ενδιαφέρον του κοινού για το μπελ κάντο του 19ου αιώνα»

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ενδιαφέρουσα σχέση της Κάλλας με τη μουσική, στον αγώνα που έκανε για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της φωνής της και στην προσπάθεια εκφραστικής απόδοσης των ρόλων. «Η συγκέντρωση και η ένταση που είχε η ερμηνεία της σε όπερες όπως η «Αίντα», η «Νόρμα ή η «Λα Τζοκόντα» ήταν μεταδοτική, δημιουργώντας μια μοναδική σχέση με το κοινό», πρόσθεσε.

    «Εικοσιπέντε χρόνια μετά το θάνατο της Μαρίας Κάλλας αισθάνομαι ξανά την απώλεια της μαγείας μιας ντίβας, που έφυγε πρόωρα, δηλαδή ότι ακριβώς ένοιωσα τον Σεπτέμβριο του 1977 όταν άκουσα απλούς ανθρώπους να σχολιάζουν το θάνατο της, τη μέρα που η τέφρα της σκορπίζονταν στα νερά του Αιγαίου», κατέληξε

    [12] H ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στον Δ. Αβραμόπουλο η Φ. Γεννηματά

    Τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιά Φώφη Γεννηματά και οι υποψήφιοι για τις νομαρχίες Αθηνών Γιάννης Σγουρός και Πειραιά Γιάννης Μίχας. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν τρόποι στενότερης συνεργασίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με το δήμο της Αθήνας ενώ τέθηκαν και μείζονα θέματα της πρωτεύουσας. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας νομαρχιών με το Δήμο της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Αθήνα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη βελτίωση όλων των δήμων που ανήκουν στην υπερνομαρχία.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία στην πορεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων.

    Στην ΑΔΕΔΥ ο Γ. Τζανετάκος

    Τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων συζήτησε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιά Γιάννης Τζανετάκος.

    Ο κ. Τζανετάκος χαρακτήρισε ουσιαστική και ειλικρινή τη συζήτηση που έγινε και αφορούσε, όπως είπε, τα προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα όσον αφορά στην αξιοποίηση και τη διαχείριση του υπαλληλικού δυναμικού στους Οργανισμούς της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

    Στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νέα Ιωνία ο Θ. Παφίλης

    Τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νέα Ιωνία επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Σε δηλώσεις του ο κ. Παφίλης δεσμεύτηκε για μια υπερνομαρχία κοντά στο εργατικό κίνημα.

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού του παρουσίασε ο Μ. Γλέζος

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού του με την ονομασία «Ελληνική Νομαρχία - Ενεργοί πολίτες» παρουσίασε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Μανώλης Γλέζος.

    Ο κ. Γλέζος ζήτησε ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους για την αυτοδιοίκηση ενώ επισήμανε ότι στόχος του συνδυασμού του είναι οι πολίτες να μην είναι απλοί θεατές των γεγονότων αλλά να αγωνιστούν ως πρωταγωνιστές στα θέματα της αυτοδιοίκησης.

    Στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων ο Σ. Χαλβατζής

    Τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής. Σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη για πολιτιστική δράση σε κάθε γωνιά της Αθήνας.

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο Φ. Κουβέλης

    Το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης έθεσε με έμφαση το κυκλοφοριακό πρόβλημα και επισήμανε πως ο συνδυασμός του διεκδικεί για την περιοχή της Πλάκας την εφαρμογή του προεδρικού Διατάγματος που επιτάσσει συγκεκριμένους κανόνες για την περιοχή αυτή.

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΜΙΝΕΪΚΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Τον Αντριους Μινεϊκις περιμένουν στη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι του Ηρακλή, προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν μαζί του. Από την άλλη διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην ομάδα, μετά την επίλυση των κάποιων προβλημάτων, ότι ο Γηραιός θα βρει τον δρόμο του.

    Από χθες στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Αμερικανός Πάτρικ Τζάκσον, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη νέα του ομάδα. «Γνωρίζω ότι έχουν φύγει αρκετοί παίκτες. Επίσης ξέρω ότι πέρσι ο Ηρακλής έκανε καλή πορεία. Μίλησα με τον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ και μου είπαν τα καλύτερα λόγια. Πιστεύω ότι και εγώ θα μπορέσω να βάλω ένα λιθαράκι στην ομάδα», τόνισε ο 22χρονος πλέι μέικερ. 

    [14] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί την Τετάρτη, με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, ενώ θα παραβρεθεί σε δεξίωση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ προς τιμήν των Ελλήνων υπαλλήλων της Ε.Ε. Στις 8μμ, ο κ. Καραμανλής θα παρακολουθήσει τις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τις εργασίες του συμβουλίου και του πολιτικού γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στις 12.35μμ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσει στις 17 - 19 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου κατόπιν πρόσκλησης του Ουκρανού ομολόγου του Λεονίντ Κούτσμα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένονται συνομιλίες του κ. Ιλιέσκου με τον κ. Κούτσμα, τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ανατόλι Κίναχ και τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας των δυο κρατών καθώς και το ζήτημα των μειονοτήτων.

    [16] ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΠΤΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Καράτσι, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Πέντε άτομα που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές στο Καράτσι του Πακιστάν και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ανάμεσα στους πέντε υπόπτους είναι και ο Ραμζί Μπιναλσίμπ που θεωρείται βασικός ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Οι πέντε συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Πακιστάν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο Μπιναλσίμπ ήταν ο 20ος από τα μέλη της Αλ Κάιντα που σχεδίαζαν τα χτυπήματα αλλά δεν κατάφερε να εισέλθει στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο τροφοδοτούσε με χρήματα των πρώην συγκάτοικο του Μοχάμεντ Αττα που πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός των αεροπειρατών που έριξαν τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους.

    Ο.Κ.

    [17] Η 7Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Τα χωριά μας ερημώνουν... Τα ΜΜΕ λειτουργούν με γνώμονα την τηλεθέαση και το κέρδος... Η εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνει πιο επιθετική... Ο Αττίλας είναι ακόμα στη Κύπρο...Πάρτε γρήγορα μέτρα για την ανεργία γιατί έχει αντίκτυπο στους νέους...η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ακούσει τις ανάγκες μας...

    Οι φωνές άλλοτε καταγγελτικές , άλλοτε παρακλητικές και καμιά φορά απαιτητικές. Πάντοτε όμως αγωνιώδεις.

    Είναι οι φωνές μερικών από τους 350 μαθητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ελληνική ομογένεια που συμμετέχουν στην 7η Σύνοδο των εργασιών της "Βουλής των έφηβων".

    Τα θέματα που θίγονται στις διαρκείς Επιτροπές που έχουν καταληφθεί από χθες με τους έφηβους βουλευτές έχουν το "χρώμα των νέων" και αφορούν όλα και όλους.

    Δεν έλειψαν οι αναφορές για την Τρομοκρατία ή για τις επιπτώσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και οι έντονες επικρίσεις στα ΜΜΕ για τον τρόπο λειτουργίας τους. Όπως επίσης και οι προτάσεις για μια πιο "περήφανη εξωτερική πολιτική". Μάλιστα ακούστηκε και πρόταση να διορίζεται ο ΥΠΕΞ από την Βουλή!

    Πολλοί πάντως έφηβοι βουλευτές" ήταν επηρεασμένοι από την εκλογική περιφέρεια τους. Όπως η Άλκηστη Παπαδημητρούλη από τα Ψαρά ή Ζωή Παπαδημητρούλη από την Κοζάνη που η αγωνία τους ήταν "για την ύπαιθρο που ερημώνει".

    Ο νεαρός έφηβος βουλευτής που "η καρδιά του είναι στην Ραμάλα" αν και ο ίδιος όπως είπε μαζί με την ελληνίδα μητέρα του και τον παλαιστίνιο πατέρα του ζουν στην φιλόξενη Ελλάδα" και που ζήτησε να μεσολαβήσει η διεθνής κοινότητα ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    "Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η βία και ο χαμός τόσων αθώων ψυχών. Γιατί να μην μπορούν να παίξουν τα μικρά παιδιά σε μια αλάνα αλήθεια; Γιατί να παίζουν με τα όπλα; ". Απάντηση βέβαια δεν περίμενε να πάρει. Πήρε όμως ένα θερμό χειροκρότημα από τους "συναδέλφους του" που φάνηκε ότι τον αποζημίωσε για το κενό της φωνής του που ήξερε ότι θα εισπράξει.

    Όμως και οι μαθητές από την Κύπρο έδωσαν το δικό τους μαχητικό παρών για την χαμένη πατρίδα. Και ζήτησαν λύσεις άμεσες χωρίς συμβιβασμούς πιο αποτελεσματικές για μια Κύπρο ενιαία και μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση μιας νεαρής μαθήτριας από την Αμμόχωστο. Ρώτησε -όπως είπε- ένα τουρκοκύπριο μαθητή αν ήξερε για τα εγκλήματα που έκαναν οι τούρκοι σε βάρος της Κύπρου με εκτελέσεις, βιασμούς και κατοχή. Η απάντηση του ήταν "όχι δεν ξέρω" και αυτή τον πίστεψε και τον υπερασπίστηκε στους συναδέλφους της τονίζοντας ότι "εμείς οι νέοι πρέπει να παλέψουμε για ένα ειρηνικό αύριο".

    "Ήξερε. Είπε ψέματα ότι δεν ήξερε. Δεν μπορούσε να μην ξέρει" αντέτεινε ένας άλλος μαθητής από την Β Αθήνας που συμπλήρωσε:

    "Δεν μπορεί να είναι άλλοθι αυτό για τα εγκλήματα".

    Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, με λόγο και αντίλογο πολλές φορές, από τα ίδια τα παιδιά, ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι εργασίες στις Επιτροπές. Θα συνεχιστούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την σύγκληση της Ολομέλειας.

    [18] ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΑ "ΑΚΡΙΤΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Τα 8α Ακρίτεια διεξάγονται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο της Ανδρου. Οι αγώνες οργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Αιγαίου, το Δήμο Ανδρου και την ΕΑΣ Κυκλάδων. Στα «Ακρίτεια» λαμβάνουν μέρος οι αντιπροσωπευτικές ομάδες τεσσάρων ακριτικών περιοχών: Αιγαίο - Κρήτη - Κύπρος - Θράκη. Η συγκρότηση των ομάδων κάθε περιφέρειας γίνεται με ευθύνη των τεχνικών συμβούλων των ΕΑΣ η ΤΕ.

    Κάθε περιφέρεια (ομάδα) θα συμμετάσχει με δύο το πολύ αθλητές (αθλήτριες) σε κάθε αγώνισμα. Κάθε αντιπροσωπευτική ομάδα θα αποτελείται το ανώτερο από 16 αθλητές, 16 αθλήτριες και πέντε προπονητές - συνοδούς.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής που υπάρχουν στην ομάδα της Θράκης μεταξύ άλλων μετέχουν ο Βαγγέλης Μαντζουρίδης (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 200 μ), η Ξένια Καζιμίροβα, η Αθανασία Ευστρατιάδου, η Μαρία Παναγιωτίδου κλπ. Με την ομαδα του Αιγαίου μεταξύ άλλων αγωνίζονται Μιχάλης Περράκης, Ηλίας Κέλλης, Μιχάλης Μαρκόπουλος (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 400 μ εμπ), Χριστόφορος Μερούσης (τρίτος στα 3000 μ στηπλ στους πανευρωπαικούς εφήβων πέρσι), Γεωργία Κουμνάκη, Ειρήνη Δανιήλ, Χρύσα Γαλατούλα κλπ. Από την ομάδα της Κρήτης ξεχωρίζουν ο Κυριάκος Γιαννακουδάκης (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 100 μ), ο Γιώργος Βεισάκης, ο Θοδωρής Μαθιουδάκης, ο Βασίλης Κατσοχειράκης, η Μαρία Νταλάκα, η Μαρία Καραταράκη, η Κατερίνα Ποθουλάκη, η Γεωργία Τζόλα κλπ.

    [19] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Στους κρίσιμους για το ευρωπαϊκό μέλλον τομείς πολιτικής, όπου μπορεί να εντοπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον αλλά και στην αρχιτεκτονική της νέας διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, στη μνήμη που πρώην υφυπουργού Γιάννου Κρανιδιώτη, που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι ο κ. Κρανιδιώτης ήταν «οραματιστής και σχεδιαστής της οργανωτικής κουλτούρας στην ελληνική εξωτερική πολιτική», ενώ αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή του στην ευόδωση των προσπαθειών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι η οικονομική ένωση, ο ενιαίος χώρος ελεύθερης διακίνησης των προσώπων και η διεθνής παρουσία της ΕΕ, αποτελούν τους βασικούς τομείς όπου εκδηλώνεται το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, το οποίο και εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών.

    Ειδικότερα για τη διεθνή παρουσία της ΕΕ, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε τις αδυναμίες στην έκφραση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, εν αντιθέσει με την έντονη και ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια μακρά διαδικασία προσαρμογής των συνθέσεων προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει ενιαία έκφραση στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας.

    Αναφορικά με τη νέα αρχιτεκτονική διακυβέρνησης, η Ελληνίδα Επίτροπος τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου «ομοσπονδίας αλά ευρωπαϊκά», ενός sui generis μοντέλου ισορροπίας του κοινοτικού και των εθνικών συμφερόντων.

    [20] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης προκύπτουν από δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε από τον Μαιο ως τον Αύγουστο για λογαριασμό της ΕΡΤ σε δείγμα 805 δημάρχων και 4.200 δημοτών από όλη τη χώρα. Το μεσημέρι έγινε στο Ζάππειο η παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Άγγελο Στάγκο.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 61% των δημάρχων πιστεύει πως ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αντιμετωπίζουν όμως προβλήματα πόρων και υποδομών. Δημότες και δήμαρχοι συμφωνούν ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια θα λειτουργούσε θετικά. Οι προτεραιότητες για την τετραετία 2003 2006 αναφέρονται κυρίως στα καθημερινά θέματα. Το 45,6% των ερωτηθέντων θέλει καθαρές πόλεις, το 34,5% ζητά περισσότερη κοινωνική πολιτική, το 17,8% αντιμετωπίζει πρόβλημα με το κυκλοφοριακό ενώ το 14,3% επιθυμεί περισσότερο πράσινο και το 22,95% θέλει ανάπλαση των ελεύθερων χώρων.

    Στο ερώτημα αν γίνεται σωστή διαχείριση στους δήμους οι τοπικοί άρχοντες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς. Αντίθετα οι δύο στους τρεις δημότες θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των πόρων.

    Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των δημάρχων, από τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση προκύπτει πως ο Έλληνας δήμαρχος σήμερα είναι άνδρας, ηλικίας 45 ως 54 ετών με ανώτερη ανώτατη μόρφωση.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο κ. Στάγκος σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και επισήμανε ότι η ΕΡΤ ζήτησε τη δημοσκόπηση στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να αναβαθμίσει την ενημέρωση και την πληροφόρηση και γενικά να αναβαθμιστεί και για να παίξει και το ρόλο που της πρέπει στο τηλεοπτικό τοπίο.

    [21] ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου το εκπαιδευτικό υλικό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα διδαχθεί σε 7.400 δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, 1.000 σχολεία της Κύπρου και 2.000 σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΟΕΟΑ, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας κας Ελένης Κούρκουλα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΕΟΑ Ιωάννη Σπανουδάκη, της Γενικής Διευθύντριας Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννας Καρυοφύλλη, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παραδίδοντας τα βιβλία επισήμανε μεταξύ άλλων: «Γνώμονας των προσπαθειών μας για τη διοργάνωση τόσο των Ολυμπιακών, όσο και των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι η επόμενη ημέρα και η κληρονομιά που θα μείνει στη χώρα. Για τους Παραολυμπιακούς, συγκεκριμένα, πέρα από την προσβασιμότητα παλαιών και νέων υποδομών, προσδοκούμε μια περισσότερο προσβάσιμη και ενημερωμένη κοινωνία. Αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η διδασκαλία των μαθητών. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον, τα παιδιά πρέπει να είναι αυτά που θα βάλουν τις βάσεις για μια διαφορετική ποιότητα ζωής. Γι' αυτό ακριβώς, το υλικό που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι η συνέχεια της παιδευτικής προσπάθειας, που απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων».

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε, επίσης, ότι «το υλικό που επιλέξαμε επιχειρεί να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη και τη δημιουργική φαντασία των μαθητών, ώστε να ερμηνεύσουν ρόλους, να αποδώσουν σημασίες, να υιοθετήσουν μορφές δράσης και να προωθήσουν τις αξίες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Είναι ευέλικτο, είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να προσαρμόζεται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να παρέχει εναλλακτικές προτάσεις με έμφαση στην πρωτοβουλία και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και γενικά να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ολοκληρωμένη και κοινή προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των νέων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες».

    Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 «το επόμενο βήμα μας είναι να διαθέσουμε αυτό το εκπαιδευτικό υλικό στην ελληνική νοηματική γλώσσα για τα κωφά παιδιά και στην γραφή Μπράιγ για τα παιδιά με περιορισμένη όραση».

    Το λόγο πήρε στη συνέχεια η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα η οποία αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας το οποίο όπως ανέφερε κινείται σε πέντε άξονες που είναι ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο Κοινωνικός Αποκλεισμός και ο Εθελοντισμός.

    «Τα προϊόντα της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι προϊόντα πάντα μιας καλής συνεργασίας, όπως ήταν έως τώρα για όφελος και της εξυπηρέτησης του στοιχήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της εξυπηρέτησης μιας κοινωνίας συνειδητών εθελοντών πολιτών, που νομίζω ότι γι' αυτήν τελικά παλεύουμε όλοι μας», κατέληξε η Κούρκουλα.

    Αμέσως μετά ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΑΘΗΝΑ 2004 Κώστας Πολίτης προέβαλε Video αναλύοντας το γενικότερο σχεδιασμό της ΟΕΟΑ για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης.

    «Ο σκοπός όλου αυτού του εκπαιδευτικού υλικού, επισήμανε ο κ. Πολίτης, είναι πρώτον να αναπτύξει μια νέα θετική στάση απέναντι στα άτομα με αναπηρία και να συνειδητοποιήσουν οι μικροί μαθητές το δικαίωμα στην αυτόνομη ανάπτυξη και στην ισότιμη συμμετοχή. Έχει επίσης σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις αξίες του Ολυμπισμού και του Παραολυμπιακού Κινήματος, να ενημερώσει για τις συνθήκες ζωής των παιδιών με αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον και τέλος, να αναπτύξει τον αθλητισμό τόσο για τα άτομα με αναπηρία, όσο και να γνωρίσει τα Παραολυμπιακά αθλήματα».

    [22] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η όποια πρόταση που ενδεχομένως θα υποβληθεί στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό θα κριθεί από το περιεχόμενό της.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "ο στόχος, εξ όσων υπάρχει πληροφόρηση, είναι την ώρα που θα συμφωνηθεί ένα τέτοιο έγγραφο, να μην αφήνεται τίποτα για παραπέρα διαπραγμάτευση, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα."

    Ερωτηθείς αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απέρριπτε ένα σχέδιο λύσης, χωρίς το φόβο να αποκλεισθεί από την Ε.Ε., ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι μη αναστρέψιμη από την στιγμή που η δική μας πλευρά θα αποφύγει να κάνει το μεγάλο λάθος, όπως το απέφυγε τα τελευταία χρόνια, και είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγει και στη συνέχεια".

    "Θεωρώ", υπογράμμισε ο κ. Παπαπέτρου "ότι τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία μας για ένταξη μας στην Ευρώπη".

    Κληθείς να διευκρινίσει πόσο "μεγάλο λάθος" θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόρριψη ενδεχόμενου σχεδίου λύσης, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η κάθε πρόταση θα κριθεί από το περιεχόμενό της" και σημείωσε: "Δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση ανεξαρτήτως του περιεχομένου της".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Θέματα που άπτονται της πρακτικής πτυχής της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια τριμερούς διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

    Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ανακοίνωση του Γραφείου του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου αναφέρει πως κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο κ. Βασιλείου θα έχει επίσης γεύμα εργασίας με τον κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Μεταξύ 26ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, το Εθνικό Συμβούλιο έτυχε ευρείας ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Κληρίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις επισκέψεις στην Κύπρο των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τομ Γουέστον και Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ αντίστοιχα, τις συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών, αλλά και για το έγγραφο που παρουσίασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ενώπιον του Σώματος, τέθηκαν επίσης και οι ενδεχόμενες τουρκικές αντιδράσεις σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επέδωσε στα μέλη του Σώματος την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, για να διευκρινίσει ότι η πρόταση απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα και όχι στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 September 2002 - 18:13:37 UTC