Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [02] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
  • [04] Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ
  • [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΑΛΤΑΣ
  • [06] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΛΑΘΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [07] ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Λ. ΓΡΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [08] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ M. ΣΤΑΪΝΕΡ ΜΕ Φ. ΝΑΝΟ ΚΑΙ Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [11] ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [12] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
  • [13] ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ
  • [14] ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ
  • [16] ΣΙΟΥΦΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΑΝΕΡΟΣ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [19] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
  • [22] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
  • [23] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [24] Ο "ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

  • [01] ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (09:42 UTC+2)

    Στο Αγκίστρι στρέφονται πλέον οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εκεί όπου έμενε τους τελευταίους δύο μήνες ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο "Λουκάς" της "17 Νοέμβρη" από χθες μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    Οι αστυνομικοί αναζητούν πλέον τρεις κατασκηνωτές, που έμεναν στην ίδια παραλία με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και τους ανθρώπους που φέρονται ότι τον βοήθησαν από τις 29 Ιουνίου έως και την ημέρα της παράδοσης του. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άνδρα, που διέμεναν σε διαφορετικά αντίσκηνα στην ίδια περιοχή και εμφανίστηκαν την ίδια χρονική περίοδο με τον Κουφοντίνα.

    Μάλιστα εξαφανίστηκαν την ημέρα που ο 44χρονος μελισσοκόμος παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές.

    Οσον αφορά τις έρευνες της αστυνομίας για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με άλλες οργανώσεις.

    [02] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (09:47 UTC+2)

    Κρίνεται σήμερα το μέλλον των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ της χώρας. Οι πρυτάνεις έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι έκτακτη σύνοδο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και έχει κληθεί να συμμετέχει και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Χιλιάδες φοιτητές περιμένουν να βρεθεί η "χρυσή" τομή μεταξύ των πανεπιστημιακών και του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην χαθεί και η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου.

    Οι πρυτάνεις περιμένουν μια κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση όσον αφορά το μισθολογικό. Σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα τους θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους και θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

    Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, μέχρι στιγμής εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις της κυβέρνησης και υποστηρίζει πως δεν προτίθεται να αρχίσει το διάλογο για το μισθολογικό πριν το 2003.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή στο χορό των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα πανεπιστήμια: Πάντειο, Εθνικό Μετσόβειο, Οικονομικό Αθηνών, Πειραιά, Γεωπονικό Αθηνών, Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, Πατρών, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Κρήτης.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Νέα Υόρκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (12:04 UTC+2)

    Ευεργετικές επιδράσεις στις τιμές του κίτρινου και του μαύρου χρυσού έχει η εντεινόμενη ανησυχία για το τί μέλλει γενέσθαι εάν ο πρόεδρος Μπους ανάψει το πράσινο φως για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Στην περίπτωση του πετρελαίου, οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα, με βάση τους φόβους ότι αν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή διαταραχθούν, η προσφορά του "μαύρου χρυσού" θα μειωθεί.

    Σε ό, τι αφορά τον χρυσό, το «πολεμικό κλίμα» που καλλιεργείται στις διεθνείς αγορές, αλλά και η νευρικότητα που προκαλεί η μαύρη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, οδηγεί τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

    Στο σκηνικό αυτό και μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα μίας εβδομάδας.

    Ειδικότερα, οι τιμές για τα συμβόλαια Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 59 σεντς, στα 30,20 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Αυγούστου.

    Εξάλλου, εν μέσω του κλίματος έντονης ανησυχίας. αρκετοί επενδυτές αυξάνουν τις θέσεις τους στην αγορά χρυσού, με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να έχει επιδοθεί σε ανοδική κούρσα. Κατά την πρωινή συνεδρίαση σήμερα, η τιμή spot του χρυσού βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, στα 320 δολ. ανα ουγγιά.

    [04] Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (14:36 UTC+2)

    "H μοναδική μου φιλοδοξία σε αυτόν τον κόσμο είναι να είμαι πυροσβέστης". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ελληνοαμερικανό πυροσβέστη Παναγιώτη (Πήτερ) Κριτσιμίλιο, ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα ένα χρόνο ακριβώς μετά από την μέρα που έμελλε να αλλάξει όλο τον κόσμο, ο κ. Κριτσιμίλιος προσκεκλημένος του Αμερικανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην πόλη, όπου ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Αναστάσιος Μουρβάκης, του απένειμε τιμητική πλακέτα του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και αναμνηστικά δώρα.

    Μιλώντας στους αδελφούς, όπως είπε Έλληνες, συναδέλφους του και ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων από εκείνη την ημέρα, ο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστης, μίλησε για εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής. "Ο καθένας μας μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια πού ήταν και τί έκανε εκείνη την ημέρα. Το πρωί εκείνης της 11ης Σεπτεμβρίου μας βρήκε όλους γονατισμένους. Αλλά το απόγευμα της ίδιας μέρας ξανασταθήκαμε στα πόδια μας", είπε με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

    Περιγράφοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και προβάλλοντας νωρίτερα βίντεο με εικόνες από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, ο κ. Κριτσιμίλιος τόνισε ότι ουσιαστικά επρόκειτο για επιχείρηση ανάσυρσης πτωμάτων. "Οι φωτιές μαίνονταν παντού. Ο αέρας είχε τυλιχθεί από καπνό. Στα δυο κτίρια υπήρχαν ρήγματα βάθους 10-13 μέτρων", υπογράμμισε και συμπλήρωσε: "Δουλεύαμε εξαντλητικά. Κουραζόμασταν σωματικά και ψυχικά. Αλλάξαμε τις βάρδιες μας. Είχαμε 24ωρες βάρδιες ανά 48ωρο. Αυτό το πρόγραμμα τροποποιήθηκε ακόμη περισσότερο για να επιτρέψει πιο σύντομη εναλλαγή βάρδιας και σύντομες περιόδους ανάπαυσης. Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούσες να εργαστείς εξαντλημένος και ναρκωμένος. Αν στεκόταν κανείς σε ένα μέρος για αρκετή ώρα η σόλα από τις μπότες έλιωνε. Μεγάλα κομμάτια από ατσάλι, πολλά από τα οποία ζύγιζαν έως και 20 τόνους, βρισκόταν σε κάθε γωνιά και μπορούσαν να μας διαλύσουν. Κινδύνευαν οι ζωές μας.".

    Ο κ. Κριτισμίλιος, ο οποίος αυτόν τον καιρό είναι αποσπασμένος στην Πυροσβεστική Σχολή Νέας Υόρκης, εκπαιδεύοντας νέους Πυροσβέστες, αναφέρεται με περηφάνια στις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλλαν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. "Ποτέ δεν θα μάθουμε πόσες πράξεις θάρρους και ηρωισμού έγιναν στους Δίδυμους Πύργους", τόνισε προσθέτοντας: "Μπορεί οι Δίδυμοι Πύργοι να μην ήταν πια εκεί, αλλά οι άνθρωποι, η ψυχή, ήταν εκεί".

    Το τίμημα που πλήρωσε το Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης ήταν βαρύ. 343 άνδρες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. "Καμία από τις τάξεις μας δεν γλύτωσε. Από τον αρχηγό του Σώματος έως τα νεότερα μέλη μας, που μόλις απο είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή. Χάσαμε άνδρες που είχαν 30-40 χρόνια υπηρεσίας στην Πυροσβεστική. Χάσαμε μερικούς από τους καλύτερους Πυροσβέστες του κόσμου. Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθούσε να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 24ωρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα επί δέκα μήνες. Έχουμε ανασύρει τα πτώματα όλων των πολιτών και πολλών πυροσβεστών συναδέλφων μας. Για 11 μήνες πηγαίναμε συνεχώς σε κηδείες του Πυροσβεστικού Σώματος. Ήταν σκληρό, ήταν δύσκολο. Αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τον καθένα στο σπίτι του", αναφέρει ο κ. Κριτσιμίλιος, ο οποίος, πάντως, βρίσκει το ψυχικό σθένος να μιλήσει για έναν κώδικα που είναι βαθιά χαραγμένος στα μυαλά και τις καρδιές των ανδρών της Πυροσβεστικής και τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή: "Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω. Κανέναν. Ποτέ".

    [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΑΛΤΑΣ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Κύπρος και Μάλτα υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες που αφορούν την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και τη συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Οι διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν μετά από συνομιλίες που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους Προέδρους Γλαύκο Κληρίδη και Γκουίντο ντε Μάρκο.

    Σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενταξιακή πορεία Κύπρου και Μάλτας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ευοδωθεί σύντομα έτσι ώστε οι δύο φίλες χώρες να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία και τη στενή συνεργασία ως μέλη της διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Μετέφερε δε στον κ. ντε Μάρκο την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση της Μάλτας στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΛΑΘΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Έκκληση στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσουν την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε:

    «Κατ' αρχήν θεωρούμε θετικές τις εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και παράδοση 16 εκ των φερομένων ως συμμετεχόντων στην οργάνωση 17 Νοέμβρη που ήταν τρομοκρατική οργάνωση και είναι καταδικαστέα, γιατί η τρομοκρατία και οι δολοφονίες αποσταθεροποιούν τη δημοκρατία, αλλά και έβλαψαν τη χώρα μας.

    Από κει και πέρα, όμως, είναι μεγάλο λάθος, και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση, να προσπαθούν αυτό το κορυφαίο θέμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές αν δεν προσέξουμε, να προσπαθούν να το κάνουν αντικείμενο κομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση που την είδαμε και στη ΔΕΘ, πολύ φοβάμαι ότι θα αξιοποιήσουν τη διαδικασία αυτή οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας και το πολιτικό σύστημα, με ανοιχτά επίσης τα εθνικά θέματα. Καλώ τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη να είναι πολύ προσεκτικοί και να σταματήσουν αυτού του είδους την αντιπαράθεση για το θέμα της τρομοκρατίας».

    Σε ερώτηση αν θα μαθευτεί όλη η αλήθεια για την υπόθεση της 17 Ν, απάντησε: «Είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως, παρότι υποψιάζομαι από αυτά που βλέπω τελευταία ότι την αλήθεια όλη δεν θα τη δούμε. Θα προσπαθήσουν να τη συγκαλύψουν κυρίως εκείνοι που ίσως να βρίσκονται πίσω, εδώ και πολλά χρόνια αφανώς, γιατί ήθελαν και θέλουν και σήμερα να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, που έχουν σχέση με ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου». Όπως διευκρίνισε εννοεί ξέρες μυστικές υπηρεσίες και ξένες δυνάμεις.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισκέφθηκε το απόγευμα την 67η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος των δύο εταιριών της ΔΕΘ, Βασίλης Κουρτέσης τον ενημέρωσε για τη φετινή διοργάνωση και παρατήρησε πως το Σάββατο ο αριθμός των εισιτηρίων ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενώ την Κυριακή παρουσιάστηκε αύξηση.

    Ο κ. Τσοβόλας τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει το κόμμα του στη ΔΕΘ, την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας και για την οικονομία είπε ότι δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε τα πράγματα.

    [07] ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Λ. ΓΡΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Εν αναμονή της τελικής απόφασης του Δημήτρη Κοντομηνά για το αν θα επιστρέψει στον Αρη ή όχι, εκπονείται τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο επιστροφής του Λάμπρου Γράντα στην ΠΑΕ. Ο πρώην πρόεδρος των κιτρίνων μετά από ανάλογη πρόταση που του έγινε από την διοικούσα επιτροπή και μετά την προτροπή του προέδρου Αλκέτα Παναγούλα σκέφτεται και πάλι την επιστροφή του στην ομάδα.

    Ηδη ο πετυχημένος επιχειρηματίας γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ έπειτα από έλεγχο που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ο ίδιος πάντως είναι αποφασισμένος σε περίπτωση που αγοράσει το το πακέτο των μετοχών να δώσει μια νέα ώθηση στην ομάδα, καθώς θα βαρέσει το χέρι του στην κόψη του μαχαιριού.

    Στην τελική ευθεία μπήκε από σήμερα η προετοιμασία του Αρη εν όψει του παιχνιδιού με το Αιγάλεω. Ο Γιώργος Φοιρός όλη την εβδομάδα θα δοκιμάσει πολλά σχήματα, ώστε να κατασταλάξει στο τελικό με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την ομάδα της Αθήνας.

    [08] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Δεν έχει μέχρι στιγμής προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για ανταλλαγή απόψεων επί του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Μέχρι της στιγμής δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη για μια τέτοια συνάντηση και το θέμα είναι ανοικτό μεταξύ των δύο ανδρών να συναντηθούν μόλις προκύψει μια τέτοια αναγκαιότητα", είπε ο κ. Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει είτε πριν είτε μετά τη νέα συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα γίνει στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Μόλις καταστεί αναγκαίο, μόλις υπάρξουν εξελίξεις που θα καταστήσουν αναγκαία μια τέτοια συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ M. ΣΤΑΪΝΕΡ ΜΕ Φ. ΝΑΝΟ ΚΑΙ Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φατός Νάνο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Μίκαελ Στάινερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου και το συντονισμό των προσπαθειών για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων και του οργανωμένου εγκλήματος στις δύο πλευρές των συνόρων.

    Επίσης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Νάνο δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στη διοίκηση UNMIK για την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου, όπως και γενικότερα ο αλβανικός παράγοντας στην περιοχή είναι υπέρ της σταθερότητας και ασφάλειας.

    Μετά από τη συνάντηση του κ. Στάινερ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράφηκαν δύο συμφωνίες, μεταξύ της UNMIK και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας και μεταξύ της UNMIK και του Κρατικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Η πρώτη συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ UNMIK και υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η δεύτερη συμφωνία προβλέπει την άρση του τελωνειακού δασμού για τους πολίτες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

    Μετά από την υπογραφή των δύο συμφωνιών ο κ. Μέτα δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων εισέρχονται σε μία σημαντική φάση και γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί μεταξύ των Τ/Κ η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και δημοσιεύματα τ/κ εφημερίδων δεν αποκλείουν κοινωνική έκρηξη εξαιτίας της απελπισίας του κόσμου.

    Η χθεσινή "Χαλκίν Σεσί" αφιερώνει το κύριο δημοσίευμά της στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος και γράφει ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα είναι ένδειξη της απελπισίας του κόσμου και το προμήνυμα για κοινωνική έκρηξη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιέννη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκη Σιούσελ ανακοίνωσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην θέση της μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών για τις οποίες πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούσελ τόνισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η διακυβέρνηση της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ.

    Η πολιτική κρίση άρχισε να διαφαίνεται την Κυριακή όταν υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους η αντικαγκελάριος της Αυστρίας Σουζάνε Ρις-Πάσερ, ο υπουργός Οικονομικών Κάρλ-Χάιντς Γκράσερ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος της Ελευθερίας, Πέτερ Βέστενταλερ. Ο υπουργός Μεταφορών, Ματίας Ράιχολτ εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να παραιτηθεί τη Δευτέρα.

    [12] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    "Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τα προβλήματα που παρουσίαζε το Σύστημα Καύσης και Ξηρής Αποκομιδής Τέφρας Πυθμένα Λέβητα στη Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης , η Διοίκηση της ΔΕΗ επέμενε στη διατήρηση του υπόψη συστήματος, αν και γνώριζε πολύ καλά τους κινδύνους που εγκυμονούσε η λειτουργία του", επισημαίνουν σε δήλωσή τους ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. Γ. Σαλαγκούδης και Αθ. Νάκος.

    "Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με τραγικές συνέπειες. Μία από τις συχνές εμφράξεις του παραπάνω Συστήματος, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας της εργασίας, την πίεση που ασκείται για συντόμευση του χρόνου επανεκκίνησης των Μονάδων, καθώς επίσης και με την απειρία των νέων Διευθυντικών Στελεχών, των οποίων η τοποθέτηση έγινε στα πλαίσια της πλήρους κομματικοποίησης της Στελέχωσης της Επιχείρησης, είχε ως τραγική συνέπεια το σοβαρότατο τραυματισμό έξι εργαζομένων", υπογραμμίζουν.

    Οι κ.κ. Σαλαγκούδης και Νάκος τονίζουν ότι "για το τραγικό δυστύχημα που έγινε στη Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, οι ευθύνες της Διοίκησης της Επιχείρησης είναι τεράστιες και εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

    - Ποιοι ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν την τοποθέτηση του υπόψη Συστήματος στη Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, δεδομένου ότι γνώριζαν τα προβλήματα που παρουσίαζε το αντίστοιχο Σύστημα στη Μονάδα IV του ΑΗΣ Πτολεμαίδας.

    - Θα ζητήσει ευθύνες ο Υπουργός Ανάπτυξης από τους πραγματικά υπεύθυνους, που είναι τόσο οι άνθρωποι που εισηγήθηκαν την εγκατάσταση, όσο και αυτοί που επιμένουν να το λειτουργούν παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις αδυναμίες και τους κινδύνους του Συστήματος ή θα κλείσουν την υπόθεση καταλογίζοντας ευθύνες στους εργαζόμενους, που είναι τα θύματα στο βωμό της εξυπηρέτησης των διαφόρων συμφερόντων";

    [13] ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Σε διαβήματα προβαίνει ο Δήμος Αμμοχώστου ώστε η εικόνα του πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης πόλης, του Αγίου Νικολάου, να μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας.

    Οπως είπε, "η εικόνα του Αγίου Νικολάου θα ζητηθεί για πανηγυρικό εσπερινό των Αμμοχωστιανών στις ελεύθερες περιοχές".

    "Πρόθεσή μας είναι να μας δώσουν την εικόνα για το συγκεκριμένο σκοπό και στη συνέχεια να επιστραφεί πίσω στη φυσική της έδρα, που είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου", σημείωσε ο κ. Καζαμίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Με την καινοτομία εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά αλλόγλωσσα και για παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα, αρχίζει η σχολική χρονιά στα Δημοτικά σχόλεια της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Γρηγόρης Χόπλαρος.

    Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που ρίχνονται στον αγώνα της μάθησης στη Δημοτική Εκπαίδευση ανέρχεται γύρω στους 58.320 μαθητές από τους οποίους γύρω στις 2.500 προέρχονται από διάφορες χώρες κυρίως όμως από τη Γεωργία. Μείωση 3% παρουσιάζεται στον αριθμό μαθητών της Α΄ Τάξης, που ανέρχεται στους 9.000.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Τα ακριβά εισιτήρια της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και στα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής έγιναν αντικείμενο συζήτησης της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας. Με μήνυμα που απέστειλαν προτρέπουν την αποχή από τα γήπεδα, σε περίπτωση που εξακολουθήσει από τις ΠΑΕ των ομάδων η ίδια οικονομική πολιτική στις τιμές των εισιτηρίων.

    Η λιτή ανακοίνωση του ΙΝΚΑ αναφέρει: «Εκτός από φίλαθλοι είμαστε και πελάτες των γηπέδων. Γι αυτό: «Mποϋκοτάζ στα ακριβά εισιτήρια».

    [16] ΣΙΟΥΦΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    "Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ έδωσε έμμεση ομολογία των αδιεξόδων που έφερε στην οικονομία η αποτυχημένη οικονομική πολιτική του. Δεν είχε κανένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον και κανένα σχέδιο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας σχολιάζοντας την ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι "το εφεύρημα της ασφάλειας παντού, για συνειρμούς με το μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας, συνιστά πρόκληση για τους 600.000 άνεργους και τους Ελληνες περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ασφάλεια στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σ' ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, δεν νοείται". "Ασφάλεια, με δεδομένη την πρωτιά στη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, την υπερχρέωση των νοικοκυριών, την ακρίβεια, τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες δεν υπάρχει", υπογράμμισε.

    Ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ. υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός, με τις τοποθετήσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσε βάναυσα τη νοημοσύνη των Ελλήνων".

    "Γιατί δεν μπορεί να μιλά για παρακράτος, όταν το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία για 20 χρόνια και οι όποιοι παρακρατικοί μηχανισμοί μόνο αυτό μπορεί να αφορούν. Ούτε βέβαια την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι κομματικά όργανα παραμέριζαν αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στην περίπτωση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Οταν όλοι ξέρουν και πολλοί πλήρωσαν πανάκριβα - τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολούθησε το ευρύτερο σύστημα εξουσίας στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Ούτε βέβαια όταν όλοι έχουν ακούσει ότι με πρωθυπουργική εντολή αποκλείστηκε η συμμετοχή της ΕΥΠ από τις έρευνες για την τρομοκρατία και μάλιστα τη στιγμή που συμμετέχουν ξένες υπηρεσίες. Ποιος ο λόγος και ποιος ο σκοπός της απόφασής του πρέπει να διευκρινιστεί από τον ίδιο", επισήμανε.

    Εκανε επίσης λόγο για απόπειρα κακοποίησης των θέσεων της Ν.Δ. που καταδεικνύει, "όχι μόνο συκοφαντική διάθεση, αλλά και πρόθεση πρόκλησης τεχνητής οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού, για κομματικές σκοπιμότητες".

    "Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε, ούτε στα χαρακώματα του παρελθόντος, ούτε στα σχέδια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μακριά από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Οπως επίσης ρητά και κατηγορηματικά όσο κι αν μεμψιμοιρεί ο Πρωθυπουργός -επαναλαμβάνουμε ότι στηρίζουμε το έργο της Αστυνομίας μας και της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τη σύλληψη και την τιμωρία όλων των δραστών, όλων των συνεργατών τους, όλων των πληροφοριοδοτών τους, όλων των χρηματοδοτών τους και βεβαίως όλων των καθοδηγητών και των ηγετών τους", κατέληξε.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΑΝΕΡΟΣ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    "Ο κ. Βενιζέλος, ως συνήθως, λέει πολλά. Μέχρι χθες υποστήριζε ότι στην περιοχή του Μαραθώνα υπήρχε θάλασσα. Τώρα κρύβεται πίσω από αναφορές υφισταμένων του, επιχειρώντας να υποβαθμίσει ευρήματα, που συνδέονται με την ύπαρξη αρχαιολογικού οικισμού".

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, στα αρχαιολογικά ευρήματα του Σχοινιά στον Μαραθώνα.

    "Είναι φανερός ο πανικός και η αμηχανία του υπουργού Πολιτισμού. Ευχόμαστε να μην τον οδηγήσουν σε μια τόσο μείζονος σημασίας εθνική υπόθεση, να τα κάνει θάλασσα", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ του ΟΗΕ και της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενόψει της απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα, που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12 και 13 Δεκεμβρίου).

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Θέση υπέρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για το θέμα του Σταδίου Καραϊσκάκη παίρνει με ανακοίνωσή του ο Εθνικός ΟΦΠΦ ο οποίος τονίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η εξεύρεση λύσης καθυστερεί σημαντικά.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Εθνικός Πειραιά έχει ως εξής: «Ο Εθνικός Πειραιά δια του Προέδρου Ευάγγελου Μπέη εκφράζει την αγανάκτησή του για την καθυστέρηση εξεύρεσης λύσης στο θέμα της επαναλειτουργίας του Σταδίου Καραϊσκάκη. Επειδή ελάχιστοι από τους εμπλεκόμενους φορείς γνωρίζουν πραγματικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά εξαιτίας της ανυπαρξίας αθλητικών εγκαταστάσεων για τα τοπικά σωματεία, χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες προτάσεις του Ολυμπιακού Πειραιώς και τον καλούμε σε λήψη πρωτοβουλίας έναντι του Εθνικού Πειραιά με σκοπό την προστασία των συμφερόντων της πόλης μας αλλά και του ελληνικού αθλητισμού».

    [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την έντονη ανησυχία της για το πρόβλημα της διαφθοράς στην ρουμανική κοινωνία εξέφρασε η Σοσιαλιστική Διεθνής δια στόματος της κα. Anca Boagiu, μέλους του Δημοκρατικού κόμματος της Ρουμανίας.

    Η κα. Boagiu που συμμετείχε στην αποστολή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ επισήμανε ότι πολλοί αντιπρόσωποι της αποστολής εξέφρασαν τότε τα παράπονά τους για τον τρόπο με τον οποίο το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαφθοράς.

    Η ίδια σημείωσε ότι το Δημοκρατικό κόμμα της ρουμανικής αντιπολίτευσης που αποτελεί μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με το PSD.

    Σημειώνεται ότι είναι γνωστή η κρίση στις σχέσεις των δυο κομμάτων καθώς και στο παρελθόν στο Δημοκρατικό κόμμα προέβαλλε αντιρρήσεις στην προσπάθειας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να γίνει μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καθώς όπως ισχυρίστηκε το κόμμα δεν προωθεί τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας.

    [21] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στην Casa Bianca στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Joe Meyerowitz από τη συλλογή του Μουσείου της Νέας Υόρκης "Μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Εικόνες από το Σημείο Μηδέν".

    Η έκθεση που διοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρεθούν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη John Μ. Koening, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Αντώνιος Γυφτόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

    [22] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Το σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη δεν είναι ένα απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ, 8 μήνες μετά το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

    "Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας και της ζωής τους, παρ' ότι εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει ότι το σύστημα MAGALDI για την αποκομιδή της τέφρας δημιουργεί προβλήματα", υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της με κάθε τρόπο αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης και της μείωσης του κόστους και επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των μονάδων, της έλλειψης προσωπικού και συντηρήσεων, της απουσίας στην πράξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

    "Ο ΣΥΝ ζητά να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Καλεί την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και αντί για ευχολόγια να προωθήσουν επιτέλους μέτρα όπως η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ", κατέληξε.

    [23] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Στο Ηράκλειο Κρήτης θα μεταβεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να επιθεωρήσει τις εργασίες αποπεράτωσης των εγκαταστάσεων του Παγκρήτιου Σταδίου Ηρακλείου.

    Το Ηράκλειο, ως Ολυμπιακή πόλη, θα φιλοξενήσει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου.

    Το Παγκρήτιο Στάδιο χωρητικότητας 28.000 θέσεων, του οποίου η κατασκευή αποπεράτωσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2001, αναμένεται να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, πολυδύναμο αθλητικό κέντρο στην Κρήτη, που θα φιλοξενεί αγώνες διεθνούς εμβέλειας.

    [24] Ο "ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ

    Σκόπια, 9 Σεπτεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την περασμένη βδομάδα εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στο φυλάκιο Ντόλνι Μπλάτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο αναλαμβάνει με ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ ο αποκαλούμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ).

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ομάδα ενόπλων πυροβόλησε εναντίον περιπόλου, η οποία ανταπέδωσε τα πυρά, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

    Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι η περίπολος, εξέφραζε την δύναμη που εμποδίζει τους Αλβανούς να επισκέπτονται τους συγγενείς και τα αδέρφια τους και ότι η επίθεση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν είχε σκοπό την εξόντωση της περιπόλου.

    Αναφερόμενος στο θάνατο ενός Αλβανού που προσπάθησε να περάσει παράνομα τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Αλβανία, ο ΑΝΑ σημειώνει ότι "δεν θα ανεχθούμε να δολοφονούνται Αλβανοί στην τεχνητή γραμμή των «αλβανοαλβανικών» συνόρων".

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση της KFOR τονίζεται ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιδίωξαν να περάσουν παράνομα από το έδαφος της ΠΓΔΜ στο Κόσοβο. Δύο άτομα διέφυγαν της σύλληψης και επέστρεψαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 September 2002 - 18:13:39 UTC