Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OI ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [02] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [03] ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ
  • [04] ΠΩΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑ
  • [06] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ
  • [07] ΔΗΚΚΙ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ Δ.
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΠΓΔΜ
  • [09] ΤΑ ''ΔΙΑΓΟΡΕΙΑ 2002'' ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [10] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
  • [11] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [13] ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ
  • [14] ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΔΕΛΗ
  • [15] ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 12 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΜΕΛ ΑΕ ΜΕ ΕΞΙ
  • [16] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [17] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [18] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [20] ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [21] ΠΥΚΝΟΙ ΚΑΠΝΟΙ "ΠΝΙΓΟΥΝ" ΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [22] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [23] ΑΓ. ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ
  • [24] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ

  • [01] OI ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (16:27 UTC+2)

    Με ταξί έφτασε το μεσημέρι στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο υπαριθμόν ένα καταζητούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας. Παραδόθηκε στις αρχές και οδηγήθηκε στο 12ο όροφο όπου ήδη ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έφτασε στη συνέχεια η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ, που είναι δικηγόρος και της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Νωρίτερα ο Κουφοντίνας τηλεφώνησε στην κ. Κούρτοβικ από κάποιο σημείο του Πειραιά, την ενημέρωσε ότι επιθυμεί να παραδοθεί και της ζήτησε να τον εκπροσωπήσει.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κουφοντίνας είχε εντοπιστεί από τις αρχές και παρακολουθείτο στενά. Στον εντοπισμό του Κουφοντίνα συνέβαλε η στενή παρακολούθηση ενός ακόμη ατόμου, το οποίο δεν ήταν η Αγγελική Σωτηροπούλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και δύο μέρες υπήρξε σχεδιασμός από αστυνομικές αρχές να γίνει έφοδος στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Κουφοντίνας, ωστόσο ο ίδιος μάλλον το κατάλαβε και προτίμησε να παραδοθεί.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, η σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Αγγελική Σωτηροπούλου αλλά και η σύντροφος του Σάββα Ξηρού Αλίσια Κορτές αναμένεται να κληθούν για να δώσουν νέα κατάθεση.

    [02] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (15:04 UTC+2)

    Με συγκεκριμένα αλλά διαφορετικά μηνύματα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρχίζει αύριο το πρωί στο Παρίσι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Ανάν αναμένεται να επισημάνει και στους δύο ηγέτες την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών προς μια συνολική διευθέτηση, ενώ παράλληλα θα τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου. Ο Αναν προτίθεται επίσης να τονίσει ότι πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον στα τέσσερα κύρια υπό συζήτηση κεφάλαια (διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες) λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό ορόσημο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Στο μεταξύ το μεσημέρι κατέφθασε στο ξενοδοχείο "Μπρίστολ" στο Παρίσι και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Πολιτικών Υποθέσεων, Κίραν Πρέντεργκαστ, προκειμένου να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν θα συζητήσει με τον κ. Ανάν το Κυπριακό ενόψει της συνάντησης του ΓΓ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο αξιωματούχος των ΗΕ αρκέστηκε να πει: "Βρίσκομαι εδώ για να συναντήσω το ΓΓ".

    Για τις αυριανές συνομιλίες η Ρωσία δήλωσε ότι η διατήρηση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού είναι "απόλυτα αναγκαία".

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του 3ου Τμήματος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ, ενώ από την πλευρά του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν επεσήμανε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο κ. Πρίγκιν πρόσθεσε ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, μια περίοδος η οποία, όπως είπε, "είναι πολύ κρίσιμη για την Κύπρο". Στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξέγιεφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα στις συνομιλίες". Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η κάθε ευκαιρία οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς να έρθουν σε επαφή με το ΓΓ του ΟΗΕ "είναι πολύ σημαντική".

    [03] ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (09:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σανταμ Χουσείν υποστήριξε ότι οι Ιρακινοί δεν επιθυμούν τον πόλεμο, ενώ θα αποτρέψουν κάθε αμερικανική στρατιωτική προσπάθεια, που θα έχει ως στόχο την κυβερνητική αλλαγή στη Βαγδάτη.

    "Εάν ο Θεός επιλέξει να πολεμήσουμε δε θα σας απογοητεύσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουσείν στη διάρκεια ομιλίας τους, σε ομάδα Αράβων βουλευτών, που επισκέφτηκε την ιρακινή πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια εκδήλωσης της υποστήριξης του αραβικού κόσμου, στο καθεστώς της Βαγδάτης.

    Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι το Ιράκ επιδιώκει η παρούσα κρίση με τις ΗΠΑ να επιλυθεί στη βάση αποφάσεων του ΟΗΕ, με επίκεντρο την άρση του διεθνούς εμπάργκο που εφαρμόζεται κατά του Ιράκ, κατά τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

    [04] ΠΩΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (11:39 UTC+2)

    Ο αριθμός ενός κινητού τηλεφώνου και μια σειρά από συμπτώσεις οδήγησαν τις διωκτικές αρχές στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, λίγες μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό της γιάφκας της «17 Νοέμβρη» στη οδό Δαμάρεως 73.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», πρόκειται για τον αριθμό του καρτοκινητού τηλεφώνου που ανήκε στον «βομβιστή του Πειραιά» Σάββα Ξηρό, ο οποίος δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς, στάθηκε η αιτία να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής τον «Λάμπρο» της «17Ν».

    Έρευνες των διωκτικών αρχών αποκάλυψαν ότι το πρωινό της δολοφονίας του Σόντερς, στις 8 Ιουνίου 2000, είχε πραγματοποιηθεί μια ύποπτη κλήση σε καρτοκινητό τηλέφωνο: ένας άγνωστος κάλεσε τον αριθμό 097/3/686013 από κινητό τηλέφωνο, λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονική επίθεση. Όπως διαπιστώθηκε, η κλήση πραγματοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Βρετανού ταξιάρχη, την ώρα που το υποψήφιο θύμα της «17Ν» έφευγε για το γραφείο του.

    Λίγες ώρες μετά την επίθεση οι αστυνομικοί αναζήτησαν και στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τις κλήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί δύο ώρες πριν και μετά την επίθεση: Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν σε περίπτωση που αυτό ήταν εφικτό, τυχόν επικοινωνία μεταξύ των τρομοκρατών. Οι έρευνες που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν σε μερικές εκατοντάδες τηλεφωνήματα, μέσω των οποίων δεν εντοπίστηκαν ωστόσο οι ιδιοκτήτες των τηλεφώνων, αφού χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά. Μεταξύ αυτών των τηλεφωνημάτων περιλαμβανόταν και η κλήση μεταξύ του Σάββα Ξηρού και του άγνωστου -μέχρι τότε- άνδρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση κατά του Σόντερς υπήρξε δημοσίευμα εφημερίδας, βάσει του οποίου «οι αρχές θα πραγματοποιούσαν έρευνες σε τηλέφωνα, σε περίπτωση που εμφανιζόταν ξανά η οργάνωση», αποκαλύπτοντας έτσι την πληροφορία στους τρομοκράτες. Αυτοί όμως, όπως φάνηκε, δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία.

    Στις 11 Ιουλίου 2002 οι αστυνομικοί πήραν κατάθεση από τον Γιάννη Μισυρλή ιδιοκτήτη δύο καταστημάτων με γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα, στον αριθμό 73 της οδού Δαμάρεως (πέντε ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί η σχετική γιάφκα). Ο κ. Μισυρλής ανέφερε ότι ένας από τους αποθηκευτικούς χώρους του βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γιάφκα της οργάνωσης. Μάλιστα δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον ενοικιαστή της(τον οποίο αναγνώρισε σε φωτογραφία του Σάββα Ξηρού), επειδή είχαν σπάσει οι σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να στάζει νερό στα εμπορεύματά του. Όπως εξήγησε, ο ξηρός του είχε δώσει ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου (τον 0973/68.60.13), για να έρθουν σε επικοινωνία σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Ερευνώντας τον αριθμό, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν εκ των αριθμών που είχαν εντοπίσει το πρωινό της δολοφονίας του Σόντερς.

    Την ίδια ημέρα οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ήρθαν σε επαφή με την εταιρία στην οποία ανήκε το τηλέφωνο του Ξηρού και κατάφεραν να βρουν την εκπομπή σήματος του τηλεφώνου του Γιωτόπουλου: Το σήμα έδειξε Λειψούς . Κατόπιν διήμερης έρευνας διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για το κινητό τηλέφωνο του «Μιχάλη Οικονόμου». Μέσω του ονόματος του έφτασαν στο σπίτι του στο Βύρωνα, το οποίο τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τέσσερις ημέρες αργότερα (στις 17 Ιουλίου) οι αστυνομικοί συνέλαβα τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, κάνοντας ταυτόχρονες εφόδους στα σπίτια του. Βέβαια πριν από τη σύλληψη υπήρξε επιβεβαίωση από τον Ξηρό ότι όντως ο Γιωτόπουλος ήταν μέλος της οργάνωσης και ουσιαστικά ο ηγέτης της «17 Νοέμβρη».

    [05] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν στον ειδικό εφέτη ανακριτή οι πρώην υπουργοί Γιώργος Πέτσος και Γιάννης Παλαιοκρασάς, για τις δολοφονικές επιθέσεις που είχαν δεχθεί από την ''17 Νοέμβρη''.

    Ο Γιώργος Πέτσος εκπροσώπησε τον εαυτό του καθώς και δύο αστυνομικούς, που την ημέρα της επίθεσης σε βάρος του -την 8η Μαΐου 1989- τον συνόδευαν. Ο κ. Πέτσος, ο οποίος είχε τραυματιστεί τότε σοβαρά, δήλωσε εξερχόμενος από το ανακριτικό γραφείο ότι "η μισή αλήθεια είναι στον Κορυδαλλό και η άλλη μισή ελεύθερη".

    "Εχω την αίσθηση ότι στον Κορυδαλλό είναι προφυλακισμένη η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη μισή κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Οταν και αυτή τακτοποιηθεί, τότε θα πούμε ότι πράγματι η ελληνική δικαιοσύνη, οι διωκτικές αρχές, επιτέλεσαν εις το ακέραιον το καθήκον τους, το οποίο τουλάχιστον μέχρι σήμερα σωστά επιτελούν.

    Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασάς για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του με ρουκέτα στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Ιουλίου 1992. Κατά την επίθεση είχε χάσει τη ζωή του ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν.

    [06] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ"

    Ουάσινγκτον, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να ενημερώσει τους ηγέτες όλου του κόσμου για την ανάγκη ανάληψης δράσης εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε δηλώσεις από το Κεντάκι έκανε σαφές ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου για το ζήτημα του Ιράκ επιμένοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι υπομονετικός και πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

    Τόνισε μάλιστα ότι έχει αναλάβει προσωπικά πολύ σοβαρά την απειλή που θέτει στη διεθνή Κοινότητα ο Σαντάμ Χουσείν και θα ενημερώσει σχετικά με το θέμα τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και του Καναδά.

    "Θα τους υπενθυμίσω ότι η ιστορία μας καλεί να αναλάβουμε δράση", είπε χαρακτηριστικά.

    "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους χειρότερους ηγέτες του κόσμου να εκβιάζουν, να απειλούν, να κρατούν ομήρους υπό την απειλή των χειρότερων όπλων λαούς που αγαπούν την ελευθερία" τόνισε αναφερόμενος στις αμερικανικές αναφορές ότι το Ιράκ αναπτύσσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

    [07] ΔΗΚΚΙ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    "Ο χρόνος και ο τρόπος παράδοσης του Δημήτρη Κουφοντίνα στις διωκτικές αρχές, αυξάνει τα ερωτηματικά που υπάρχουν στη "διαδικασία" εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΔΗΚΚΙ.

    "Ο χρόνος θα δείξει πολλά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ στην οποία σημειώνεται ότι "τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά και η εξέλιξη των εθνικών θεμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση".

    "Οι επικοινωνιακές ή όποιες άλλες μεθοδεύσεις στο θέμα της τρομοκρατίας, δεν θα μπορέσουν να τα σκεπάσουν", καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Συνάντηση με τον επικεφαλής της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα είχε σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του Σκοπιανού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι αντικείμενο των συνομιλιών τω δυο αντρών αποτέλεσε η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι διαβεβαίωσε τον κ. Σολάνα ότι η κυβέρνηση έχει ενεργήσει έτσι ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

    Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι διεθνείς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας να παράσχουν αντικειμενικά συμπεράσματα για τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Αργότερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

    Οι κ. Τράικοφσκι και Σολάνα συζήτησαν τις εξελίξεις στη χώρα και συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας, τα οποία καταδίκασαν.

    Οι δύο άνδρες τόνισαν ακόμη ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν ομαλά και ειρηνικά και οι πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα ώστε να μην απειληθεί η σταθερότητα στην χώρα.

    Τέλος, ο κ. Σολάνα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ και ασχολήθηκαν με τα ίδια ζητήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ενίσχυση της συνεργασίας της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

    [09] ΤΑ ''ΔΙΑΓΟΡΕΙΑ 2002'' ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το τελευταίο κριτήριο για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας στίβου εφήβων -νεανίδων που θα λάβει μέρος στους Βαλκανικούς, είναι η Γ' Μεσογειακή συνάντηση με την ονομασία «Διαγόρεια 2002» που θα διεξαχθούν στη Ρόδο το Σαββατοκύριακο. Στους αγώνες μετέχουν αθλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία και τη Γιουγκοσλαβία. Η Μεσογειακή συνάντηση διοργανώνεται από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΟΑΔ) και του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων (ΔΟΝΑ) υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

    Οι αγώνες ξεκινάνε (Σάββατο) με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό τελετουργικό, το οποίο περιλαμβάνει λαμπαδηδρομία και συναυλία στο Στάδιο του Διαγόρα. Λαμπαδηδρόμοι από τις τρεις πόλεις, που σύμφωνα με την ιστορία ίδρυσαν την Ρόδο, την Λίνδο, την Κάμειρο και την Ιαλυσό, ξεκινάνε από τις Ακροπόλεις τους για να μεταφέρουν την φλόγα στο Στάδιο του Διαγόρα όπου θα ανάψουν τον βωμό. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί συναυλία με την οποία ολοκληρώνεται το επίσημο τελετουργικό.

    Την επομένη (Κυριακή) το απόγευμα θα διεξαχθούν οι αγώνες που αποτελούν το τελευταίο τεστ για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας στίβου εφήβων νεανίδων που θα λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες που γίνονται στην Κωνσταντινούπολη στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

    Στα φετινά Διαγόρεια μετέχουν μερικά από τα πιο γνωστά «αστεράκια» του ελληνικού στίβου που διακρίθηκαν ιδιαίτερα τη χρονιά αυτή και που άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον. Οι αγώνες είναι επίσης μια ευκαιρία για τους τεχνικούς του ΣΕΓΑΣ να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι νεαροί αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν διακριθεί φέτος και αποτελούν τον κορμό της ομάδας των εφήβων - νεανίδων. Η σύνθεση της εθνικής ομάδας για τους Βαλκανικούς Αγώνες Ε/Ν θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα.

    [10] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η επίσημη τελετή παράδοσης των αυτοκινήτων της Ολυμπιακής Χορηγίας της HYUNDAI ΕΛΛΑΣ στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.Την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννη Σπανουδάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μάρτων Σίμιτσεκ και Γιάννη Πυργιώτη, Εντεταλμένους Συμβούλους, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Μάνδρα Αττικής, ο Πάνος Δάβαρης και η Ρίτσα Δάβαρη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της HYUNDAI ΕΛΛΑΣ.

    Υποδεχόμενος την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, ο κ. Δάβαρης αναφέρθηκε στη σημασία της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα όπου γεννήθηκαν και στην Αθήνα, την πόλη όπου αναβίωσαν. Τόνισε, ότι η διεξαγωγή τεχνικά άρτιων Αγώνων θα αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινωνία. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλοντας να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια, αποφασίσαμε ως εταιρεία να αναλάβουμε την Ολυμπιακή Χορηγία στην κατηγορία αυτοκινήτων. Με την ιδιότητα του Μεγάλου Χορηγού η Hyundai ΕΛΛΑΣ θα εδραιωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων ως μία μεγάλη εταιρεία με όραμα, ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως ενδιαφέρον για τον Έλληνα και τον τόπο του».

    Στη συνέχεια ο κ. Δάβαρης αναφέρθηκε στο ύψος της χορηγίας που είναι ένας συνδυασμός καταβολής μετρητών, παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αυτοκινήτων συνολικού ποσού 16,3 εκ. ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη καταβληθεί 2 εκ. ευρώ σε μετρητά ενώ έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών και διάθεσης αυτοκινήτων. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα αυτοκίνητα Hyundai έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της Athens 2002 Regatta, της πρώτης Δοκιμαστικής Διοργάνωσης Ιστιοπλοΐας. Και κατέληξε: «Σε αυτή την πορεία της Hyundai ΕΛΛΑΣ, αισθάνομαι ότι μέσα από την Ολυμπιακή Χορηγία θα έχουμε και εμείς συνεισφέρει στην τεράστια προσπάθεια της χώρας μας να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο την σημαντικότητα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και να έρθει αρωγός στο όραμα της Οργανωτικής Επιτροπής να διοργανώσει Μοναδικούς Αγώνες, με Ανθρώπινο Μέτρο».

    Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επεσήμανε τη συγκυρία η σημερινή εκδήλωση να πραγματοποιείται ακριβώς την ημέρα της 5ης επετείου από το βράδυ που ανατέθηκε στην Αθήνα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, ευχαρίστησε όσους αγωνίστηκαν για εκείνη την επιτυχία και συνεχίζουν σήμερα την προσπάθεια για επιτυχημένους Αγώνες.

    «Το παράδειγμα της HYUNDAI ΕΛΛΑΣ, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Αποτελεί παράδειγμα, από αυτά που κάνουν την Ελλάδα υπερήφανη και δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της χώρας, αυτό το οποίο η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων θέλει να αναδείξει μέσα από τη διοργάνωση των Αγώνων. Ότι υπάρχει, μεν, μια Ελλάδα που την γνωρίζουν όλοι για το παρελθόν της, την ιστορία της, τις φυσικές ομορφιές της, αλλά υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα ανθρώπων που διεκδικούν, που κερδίζουν, που κοπιάζουν, που προσπαθούν να επιτύχουν, να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο επίπεδο, βιοτικό και οικονομικό, της χώρας».

    Σε μία συμβολική κίνηση η κ. Δάβαρη παρέδωσε στην Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου ΗYUNDAI, τύπου Centennial, το οποίο προορίζεται για χρήση από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για τις ανάγκες φιλοξενίας της Ολυμπιακής Οικογένειας. Επίσης, παρέδωσε και μια σειρά νέων οχημάτων τύπου XG 30 και GETZ, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα και η εταιρεία χαρακτηρίζει ως τα επίσημα μοντέλα αυτοκινήτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [11] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Κάιρο, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή τόνισε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσα καλώντας τη Βαγδάτη να δεχθεί στο έδαφός της τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μουσα μιλώντας στο τέλος της διήμερης διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών στο Κάιρο τόνισε ότι ο αραβικός κόσμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βαγδάτη προσθέτοντας ότι η επιστροφή των επιθεωρητών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    "Σπεύδει ο κ. Καραμανλής, με τις γνωστές αοριστίες και κοινοτυπίες του, να προκαταλάβει την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ.", επισήμανε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής "γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα επί της ουσίας να αντιπαραθέσει σε όσα πει ο κ. Σημίτης".

    "Οσο για τις εκτιμήσεις του, η ακρίβεια και η αξιοπιστία τους είναι γνωστές. Να του θυμίσουμε ότι είχε προβλέψει, μεταξύ των άλλων, πως η χώρα δεν θα γίνει μέλος της ΟΝΕ", υπογράμμισε.

    [13] ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Τον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων «Μακεδονία», στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής.

    Ο κ. Βερελής χαρακτήρισε τον Σταθμό, που κατασκευάστηκε με κονδύλια του Αλληλοασφαλιστικού Συνεταιρισμού ΚΤΕΛ Β. Ελλάδος και Θεσσαλίας, ως τον καλύτερο της Ελλάδας και ίσως της Νοτιονατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα διαθέσει κονδύλια για την ενίσχυση της λειτουργίας του Σταθμού.

    Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπαίνουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ, καθώς θα διατεθούν 30 δισ. δρχ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου και των σταθμών άφιξης και αναχώρησης. Πρόσθεσε, δε, ότι με τον νόμο αυτό η Πολιτεία μεριμνά για τους 150 εκ. επιβάτες το χρόνο που χρησιμοποιούν τα αστικά και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ

    Ο Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων λειτουργεί από την 1η Απριλίου του 2002 και από αυτόν εκτελούνται δρομολόγια για όλες τις πρωτεύουσες των νομών και για πολλές πόλεις της Ελλάδας. Εχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 5 εκ. επιβάτες το χρόνο.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία και Στέλιος Παπαθεμελής από το ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι νομάρχες Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Νίκος Ακριτίδης.

    [14] ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΔΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Μέχρι και το πρωί (9:00) του Σαββάτου θα κρατείται στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ο μπασκετμπολίστας του Μακεδονικού, Παναγιώτης Λιαδέλης που πιάστηκε το πρωί από αστυνομικούς στο Λιτόχωρο Πιερίας για θέμα τοκογλυφίας. Ο εισαγγελέας στον οποίο απολογήθηκε το απόγευμα απηύθυνε στον παίκτη της ομάδας της Νεάπολης τις κατηγορίες για πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος και απόπειρα εκβιασμού σε βαθμό κακουργήματος.

    Η οριστική απόφαση για το τι ακριβώς θα γίνει με τον παίκτη θα δοθεί από τον ανακριτή το πρωί του Σαββάτου.

    Ο Παναγιώτης Λιαδέλης τόσο κατά την είσοδό του στα δικαστήρια, όσο και κατά την έξοδό του δεν έκανε δηλώσεις, ενώ στο πλευρό του βρέθηκαν αρκετοί φίλοι και οπαδοί του Μακεδονικού που πήγαν να τον συμπαρασταθούν.

    Κ.Π.

    [15] ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 12 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΜΕΛ ΑΕ ΜΕ ΕΞΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Στην υπογραφή σύναψης κοινοπρακτικού δανείου ύψους 12 εκατομμυρίων Ευρώ προχώρησε η ΜΕΛ ΑΕ με όμιλο τραπεζών αποτελούμενο από τις EFG-Eurobank Ergasias, ABN AMRO, Eμπορική, Αττικής, Κύπρου και Πειραιώς.

    Σκοπός του δανείου, το οποίο είναι πενταετούς διάρκειας είναι η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας καθώς και η χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος, ενώ σημειώνεται ότι διοργανωτής του δανείου είναι η EFG Telesis Finance.

    Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή κ. Δημητράκη το διάστημα 2001-2002 δαπανήθηκαν περί τα έξι δισ. δρχ που αφορούν την επέκταση της πρώτης γραμμής. Παράλληλα ο ίδιος πρόσθεσε ότι ποσό ύψους 2 δισ. δρχ κατευθύνθηκε σε μία νέα εφαρμογή απομελάνωσης για τη χρησιμοποίηση χαρτιού.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΛ ΑΕ ανήκει στις πλέον κερδοφόρες ελληνικές βιομηχανίες συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μετά την ιδιωτικοποίησή της - τον Μάιο του 1998-οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η διοίκησή της έχουν ως στόχο την σταδιακή αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω του εκσυγχρονισμού του χαρτονοποιητικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού της.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2002 όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κυριάκος Οικονόμου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 22%, φθάνοντας τα 18 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα πέντε αφορούσαν σε εξαγωγές κυρίως προς την Ιταλία οι οποίες μάλιστα κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 66% σε σχέση, με την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

    Με βάση τις σύγχρονες δομές οργάνωσης και διοίκησης ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για το σύνολο του 2002 η παραγωγή θα αγγίξει τους 65.000 τόνους έναντι 42.000 τόνων το 2001, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 33 εκατ Ευρώ, από 24 εκατ το πρώτο επτάμηνο του περσινού έτους. Ο κ. Οικονόμου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παραγωγή της εταιρίας στο τέλος του 2003 θα ανέλθει σε 80.000 τόνους.

    Η διοίκηση της εταιρίας υπολογίζει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα προσεγγίσουν το ποσό των 6,5 εκατ ευρώ έναντι 3,9 εκατ ευρώ πέρυσι και ότι τα καθαρά κέρδη προ φόρων θα ανέλθουν στο σύνολο του 2002, σε 2,4 εκατ ευρω έναντι 1,6 το 2001.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2002 η διοίκηση της εταιρίας κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΧΑΑ τον ενημερωτικό της φάκελο για την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά ενώ στις υποχρεώσεις της διοίκησης της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται ένα μακροπρόθεσμο δάνειο, ύψους 1,5 δισ. δρχ, που είχε συναφθεί με την EFG-Eurobank.

    E.A.

    [16] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Για απουσία ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την περιφέρεια έκανε λόγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το νομό Αρκαδίας, εν όψει των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι: "η Αρκαδία είναι ένας εγκαταλελειμμένος και ξεχασμένος νομός, όπως και η Πελοπόννησος γενικότερα."

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε "την προχειρότητα και την απουσία ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης για την περιφέρεια" και υπογράμμισε: "Εν όψει των εκλογών θα αρχίσουν τα εγκαίνια ημιτελών έργων, σύμφωνα με την "πολιτική της μακέτας", που αποτελεί επινόηση και προσφιλή τακτική του κυβερνώντος κόμματος."

    [17] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, ακτιβιστές και νεολαίοι αναμένεται να διατρανώσουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στην επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της 67ης ΔΕΘ, έχουν δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, η ΕΔΟΘ, η Πρωτοβουλία για τη Δημιουργία Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, η Πρωτοβουλία "Γένοβα 2001", η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι εργαζόμενοι στη Softex και άλλα σωματεία και σύλλογοι.

    Όπως επισημάνθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το συλλαλητήριο θα αποτελέσει προπομπό των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2003. Παράλληλα θα αποτελέσει "σταθμό" ενόψει της ίδρυσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ στη Φλωρεντία τον ερχόμενο Νοέμβριο, ένα φόρουμ που θα συντονίζει τη δράση όλων των ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές θα πορευθούν προς το Αμερικανικό Προξενείο και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν μέσω της Λεωφόρου Νίκης προς το ξενοδοχείο "Μακεδονίας Παλλάς".

    Σημειώνεται ότι για την Κυριακή (11 π.μ.) έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την Πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

    [18] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Ποινική δίωξη εναντίον δύο αστυνομικών για ξυλοδαρμό πολίτη άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Ποινικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Νάιντος.

    Οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στην Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης, διώκονται για απλή σωματική βλάβη και απειλή από κοινού, καθώς και για «λόγω εξύβριση», του ιδιώτη Ν.Κ., αλλά οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, τις οποίες όμως επιβεβαιώνουν πέραν του μηνυτή και δύο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ επιβαρυντική είναι και σχετική ιατρική γνωμάτευση.

    Η δίωξη ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης, για ένα επεισόδιο που φέρεται ότι έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2002, στην οδό Μητούδη της Θεσσαλονίκης, όταν οι δύο αστυφύλακες, που κατονομάζονται στην δικογραφία, θεώρησαν ύποπτο τον Ν.Κ. και του έκαναν σωματική έρευνα. Στη διάρκειά της διαπιστώθηκε ότι είχε στην κατοχή του μικρή ποσότητα χασίς οπότε επεδίωξαν να του περάσουν χειροπέδες για να ακολουθήσουν τα νόμιμα.

    Ο πολίτης υποστηρίζει σε μήνυσή του ότι επειδή διαμαρτυρήθηκε, οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια, αφού τον έριξαν και στο έδαφος, ενώ παράλληλα τον έβριζαν με ακατονόμαστες φράσεις, κάτι που επιβεβαιώνουν με καταθέσεις τους και δύο μάρτυρες, που διαμένουν στην ίδια οδό.

    Οι αστυνομικοί λένε από την πλευρά τους ότι δεν τον κακοποίησαν, παρά μόνον θέλησαν να τον ακινητοποιήσουν για να του περάσουν τις χειροπέδες, καθώς αρνούνταν να συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους. Τους ενοχοποιεί όμως, ιατρική γνωμάτευση, που βεβαιώνει ότι ο Ν.Κ. έφερε εκδορές και μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του, μεταξύ άλλων και στα μάτια.

    Στο μεταξύ, ο μηνυτής οδηγήθηκε μετά την περιπετειώδη σύλληψή του στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο, αλλά η δίκη του αναβλήθηκε, επειδή δεν εμφανίσθηκαν οι δύο αστυνομικοί. Ο Ν.Κ. αναφέρει ότι σκόπιμα δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, επιδιώκοντας την ματαίωση της δίκης, γιατί στην αντίθετη περίπτωση οι δικαστές θα έβλεπαν τα τραύματά του.

    Μετά την απαγγελία κατηγοριών στους αστυνομικούς, ο εισαγγελέας κ. Νάιντος παρήγγειλε σε πταισματοδίκη τη διενέργεια προανάκρισης, για να διαπιστωθεί που βρίσκεται η αλήθεια.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Μίλκο Κοβάτσεφ συναντάται αύριο στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στη συνάντηση, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, οι δύο υπουργοί θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία ολοκλήρωσης των ενεργειακών δικτύων της Βαλκανικής, αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

    Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων, ενώ στις 13:30 οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Κοβάτσεφ θα κάνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Σήμερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραθέτει δείπνο στο ξενοδοχείο Hyatt Regency προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του.

    [20] ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Μία νίκη και μια ήττα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της Εθνικής ομάδας γυναικών των Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, για τον όμιλο G του Όπεν της Μαγιόρκα.

    Το ελληνικό δίδυμο επιβλήθηκε των Γερμανίδων Λάχμε και Μους με 2-0 (21-18, 21-18) και στη συνέχεια έχασε από τις Βραζιλιάνες Αλεξάνδρα και Μόνικα με 0-2 (19-21, 18-21).

    Αύριο η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τις Γιόμπστ και Μάξγουελ από τον Καναδά.

    [21] ΠΥΚΝΟΙ ΚΑΠΝΟΙ "ΠΝΙΓΟΥΝ" ΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι αρχές της Μόσχας για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη δημόσια υγεία οι αυξημένες τιμές μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από τις πυρκαγιές που κατακαίουν εδώ και ένα μήνα τα δάση που περιβάλλουν την πόλη.

    Όπως μετέδωσε το BBC, όσοι κάτοικοι διαθέτουν αντι-ασφυξιογόνες μάσκες τις φορούν μονίμως ενώ οι υπόλοιποι τρέχουν κρατώντας την μύτη και το στόμα τους καλυμμένα με μαντήλια.

    Η ίδια κατάσταση επικρατεί και μέσα στα κτίρια τα οποία έχει διαπεράσει ο καπνός.

    Σε ορισμένες περιοχές της Μόσχας η ορατότητα δεν ξεπερνά τα πενήντα μέτρα ενώ ο καπνός έχει επηρεάσει και τις αεροπορικές πτήσεις πολλές από τις οποίες έχουν ματαιωθεί.

    Οι αρχές της Μόσχας συμβουλεύουν όλους όσους μπορούν, να εγκαταλείψουν την πόλη.

    [22] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Aθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Για αποσιώπηση των προβλημάτων της οικονομίας της χώρας εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τους συντονιστές των ΟΔΕ του κόμματος με αντικείμενο την κατάσταση στην οικονομία.

    «Αγνοώντας την πραγματικότητα, τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σημίτης επιμένει αυτάρεσκα να δηλώνει, ότι ''όλα πάνε καλά''. Επιμένει να δηλώνει ότι ο μόνος στόχος που απομένει να επιτευχθεί είναι η πραγματική σύγκλιση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Σήμερα οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, αλλά και του πληθωρισμού, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ονομαστική σύγκλιση. Σήμερα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα, που η Κυβέρνηση επιμένει να αποσιωπά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Επισήμανε δε πως η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα στους ''15'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγικότητα και την ονομαστική σύγκλιση και στις περιφερειακές ανισότητες. «Πέντε από τις δέκα φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελληνικές. Το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνεται. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι καθηλωμένες κοντά στο μηδέν. Η ανεργία, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, παραμένει στα ύψη» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κουκούλωμα αυτής της κατάστασης όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για την κοινωνία.

    Τέλος τόνισε την ανάγκη μιας νέας επιθετικής οικονομικής πολιτικής, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: Ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

    [23] ΑΓ. ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    «Οι σχέσεις μου με τον Αρη τελευταία είναι τεταμένες λόγω των οικονομικών εκκρεμοτήτων. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με το τι νιώθω με την ομάδα», ανέφερε ο διεθνής επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης, Αγγελος Χαριστέας και συνέχισε: «Οι άνθρωποι του Αρη έπρεπε να δείξουν κατανόηση και σεβασμό στο πρόσωπό μου όπως και εγώ σεβάστηκα το σύλλογο. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά κίνηση από την πλευρά των ανθρώπων του Αρη για τη διευθέτηση του θέματος».

    Ο επιθετικός της γερμανικής ομάδας μίλησε επίσης στον Θεσσαλονίκη Σπορ fm και για το σαββατιάτικο παιχνίδι με Ισπανία. «Είναι πολύ σημαντικό ότι το γήπεδο θα είναι κατάμεστο. Ο κόσμος δείχνει ότι μας στηρίζει και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλό μας εαυτό. Η Ισπανία είναι έμπειρη ομάδα και απαρτίζεται από μεγάλους παίκτες. Όμως και η Ελλάδα διαθέτει εξίσου καλούς παίκτες; Που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εχουμε μεγάλες δυνατότητες, το έχουμε δείξει και ελπίζω στο παιχνίδι με την Ισπανία να το δείξουμε».

    Σχολιάζοντας τον πρώην προπονητή του, τον Γιώργο Φοιρό επισήμανε: «Ηταν προπονητής με τον οποίο έκανα το ντεπούτο μου στην πρώτη ομάδα. Μου έδωσε την ευκαιρία να κολυμπήσω στα βαθιά και τον ευχαριστώ για αυτό. Ο κ. Φοιρός πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τους νεαρούς παίκτες αφού από αυτούς χτίζεται μια ομάδα κι εκεί πρέπει να βασιστεί ο Αρης».

    Τέλος αναφέρθηκε και για την νυν ομάδα του, την Βέρντερ Βρέμης. «Το μόνο που είχα να κάνω είναι να αφοσιωθώ στο ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί με βοήθησαν, με αγκάλιασαν και με έβαλαν στο κλίμα της ομάδας. Είμαι ικανοποιημένος και χαρούμενος από την αγάπη του κόσμου και αισθάνομαι έτοιμος να το ανταποδώσω στο γήπεδο».

    [24] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Λονδίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που θέσπισε μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της αναφέρεται συγκεκριμένα στη δυνατότητα που δόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών να κρατεί αλλοδαπούς για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους.

    Απαντώντας στη συγκεκριμένη κατηγορία, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η ρύθμιση είναι απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός "σκιώδους δικαστικού συστήματος" από το οποίο λείπουν αρκετές από τις δικλείδες ασφαλείας που οφείλει να περιλαμβάνει κάθε δικαστικό σύστημα.

    Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, όσοι κρατούνται βάσει του νέου νόμου αντιμετωπίζουν απάνθρωπη συμπεριφορά καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με δικηγόρους.

    Η οργάνωση αναφέρεται επίσης στις συνθήκες κράτησης των υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα ζητώντας την απελευθέρωση όλων των υπόπτων εκτός αν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους και ξεκινήσει δικαστική διαδικασία.

    Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται και επτά άτομα βρετανικής υπηκοότητας για τα οποία η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι και αυτά κρατούνται παράνομα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 September 2002 - 18:13:40 UTC