Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ
  • [03] "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΥ
  • [04] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΑΤΣΙΜΙΔΗ
  • [06] 13ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [07] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΒΙΤΣ- ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ, ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ
  • [08] Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ
  • [09] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [10] ΟΙ "ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
  • [11] 25 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
  • [12] ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΥΞ - ΛΑΞ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ
  • [13] ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [14] ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΥΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ
  • [15] ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [16] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • [17] ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ'' ΑΕ
  • [18] ΑΠΟ 28 - 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗ
  • [19] ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ
  • [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΟΝΣΑ
  • [21] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΦΥΡΗ-ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  • [01] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2002 (22:18 UTC+2)

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της "17 Νοέμβρη", Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις νέες κατηγορίες που του απήγγειλε σήμερα ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος.

    Ο κ. Ζερβομπεάκος μετέβη στις φυλακές Κορυδαλού για να πάρει συμπληρωματική κατάθεση από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την απολογία του Σάββα Ξηρού.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τρίτη, καθώς ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του για χορήγηση για προθεσμίας 30 ημερών.

    [02] ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

    Πράγα, 16 Αυγούστου 2002 (12:41 UTC+2)

    Ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης δείχνει να μην έχει τέλος, καθώς την ώρα που τα νερά του ποταμού Έλβα απειλούν να πνίξουν τη Δρέσδη, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η διαρροή χημικών από το εργοστάσιο του Νερατόβιτσε, στις όχθες του ποταμού και 12 μίλια βόρεια της Πράγας.

    Οι αρχές της πόλης έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ έχει συσταθεί ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που διενεργεί συνεχείς ελέγχους στον Έλβα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Γιούργεν Τριττιν, υφέρπουν φόβοι για εκτεταμένη μόλυνση σε περίπτωση που τα χημικά που κρατούνται αποθηκευμένα στο εργοστάσιο διαρρεύσουν στον Έλβα, ο ίδιος ωστόσο επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός.

    Στις πιθανές συνέπειες της θεομηνίας που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρεται σε ανακοίνωσή της και η διεθνής οργάνωση για το περιβάλλον Greenpeace, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο για τη Διαρκή Ανάπτυξη στις 26 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμποργκ να «ακούσουν τους λαούς και όχι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να κάνουν το πρώτο βήμα για ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον στον πλανήτη».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), Κλοντ Μαρτέν, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στα αίτια που έχουν οδηγήσει στις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη και καλεί τους αρχηγούς των κρατών να δεσμευτούν για μια καλύτερη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων.

    [03] "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΥ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2002 (12:44 UTC+2)

    Έντονη είναι η ανησυχία που διέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση και με την αντίστοιχη στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, θεωρεί ότι η πορεία του τιμάριθμου επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Η ανησυχία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του τιμαρίθμου για το 2002 να μην πέσει κάτω από το 3,3%-3,4%, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην «Ημερησια».

    Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δυσχερείς αυτή εικόνα, οι επιτελείς του ΥΠΕΘΟ έχουν εντοπίσει μια σειρά κυρίως από υπηρεσίες στις οποίες καταγράφηκαν αδικαιολόγητες αυξήσεις και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θα ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών.

    Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο κλάδος των ξενοδοχείων-καφέ- εστιατορίων, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,1% σε σχέση με πέρσι, επιβαρύνοντας τον τιμάριθμο του Ιουλίου με πάνω από 7 δέκατα της μονάδας.

    Επιπλέον, αυξήσεις παρατηρήθηκαν, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, και σε αγορές με ολιγοπωλιακή σύνθεση. Οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κλινικών αυξήθηκαν με ποσοστό 7%, επιβαρύνοντας τον τιμάριθμο κατά σχεδόν τέσσερα δέκατα της μονάδας.

    Αυξήσεις σημειώθηκαν παράλληλα, στα άλευρα και το ψωμί κατά 7% και στα ζυμαρικά κατά 5,3%. Μαζί με τα γαλακτοκομικά (αυξήσεις 4%-7%) και τα εποχιακά, όπως τα παγωτά (5,2%), νερό (4,8%) και τις μπύρες (6,4%), όλα τα παραπάνω προϊόντα επιβάρυναν τον κλάδο διατροφής, μαζί βέβαια με τη συγκυριακή αύξηση των τιμών των φρούτων.

    [04] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1964-68

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (16:19 UTC+2)

    Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 για την εκδήλωσή του, όπως προκύπτει από τα αρχεία του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρονται στην Ελλάδα κατά την χρονική περίοδο 1964-1968, και τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, έπειτα από διαμάχη δυο ετών ανάμεσα στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA.

    Από τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, τα οποία αναφέρονται, στην κρίση του Κυπριακού από το σχέδιο Άντερσον ως και την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, προκύπτει ότι από το Δεκέμβριο του 1966, η CIA γνώριζε ότι ομάδα αξιωματικών, γνωστή και ως «Επαναστατικό Συμβούλιο», συναντιόταν στο σπίτι του Ιωάννη Λαδά και προετοίμαζε το πραξικόπημα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», το «Επαναστατικό Συμβούλιο» απαρτίζονταν από τους συνταγματάρχες Γιώργο Παπαδόπουλο, Ιωάννη Λαδά, Δημήτρη Σταματελόπουλο, Δημήτρη Ιωαννίδη, Ιωάννη Λέκκα, Μιχαήλ Ρουφογάλη και Ιωάννη Μέξη.

    Παράλληλα, από την CIA είχε εκφραστεί η άποψη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ανήκει οπωσδήποτε στο στρατόπεδο των ανθρώπων, οι οποίοι είναι εχθρικοί προς τα αμερικάνικα συμφέροντα». Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών.

    Δηλώσεις Χρ. Πρωτόπαπα

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των αρχείων, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόππας από το Ηράκλειο, τόνισε πως είναι γνωστό ότι υπήρχε ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών των Αμερικανών στις εξελίξεις της Ελλάδας.

    «Αυτή τη συνεργασία ορισμένων εσωτερικών πολιτικών με μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού για τον «εχθρό», ο οποίος λεγόταν τότε Ανδρέας Παπανδρέου και Δημοκρατική Παράταξη, τον τρόπο και τι επακολούθησε και τα δυστυχήματα τα οποία υπήρξαν για την Ελλάδα, τα γνωρίζαμε και βεβαίως πανηγυρικά επιβεβαιώνονται. Αυτό έχει να κάνει με την ιστορική μνήμη», δήλωσε.

    Υπενθύμισε δε ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, είχε ζητήσει συγγνώμη για τη στάση που είχαν κρατήσει τότε οι ΗΠΑ.

    [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΑΤΣΙΜΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (15:46 UTC+2)

    Έως την προσεχή Δευτέρα θα παραμείνει κλειστή για τα αυτοκίνητα η οδός Κατσιμίδη, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, η κυκλοφορία δεν επιτρέπεται στο τμήμα της καθόδου της, από την Περιφερειακή έως τη διασταύρωσή της με τη οδό Νικολάου Σκουφά και στην άνοδο από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την Περιφερειακή

    [06] 13ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (15:45 UTC+2)

    Ένας 13χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μιχάλης Ζίγκας, 23 ετών.

    Το δυστύχημα έγινε στην επαρχιακή οδό Κυμίνων Βραχιάς. Ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι καλά στην υγεία του. Από το Τμήμα Τροχαίας Σίνδου γίνεται προανάκριση.

    [07] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΒΙΤΣ- ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ, ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (15:40 UTC+2)

    Η διαμάχη που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπάγεβιτς και Ιβιτς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΑΠΟΕΛ θεωρείται πλέον παρελθόν. Ο Σέρβος παίκτης δεν χρειάστηκε να απολογηθεί στη διοίκηση, γεγονός που δείχνει ότι το θέμα έχει κλήσει οριστικά. Όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών (Ιβιτς- Μπαγιεβιτς) εξακολουθούν να είναι τεταμένες και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο που λήγει το συμβόλαιο του παίκτη.

    Από την άλλη αυτό που ενδιαφέρει τους παίκτες της ΑΕΚ είναι ο επαναληπτικός αγώνας του Τσάμπιονς λιγκ, αφού η πρόκριση στην επόμενη φάση θα κρατήσει την Ενωση στον χρυσοφόρο θεσμό. Το ευχάριστο για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στην διάθεση του, τόσο για τον συγκεκριμένο αγώνα, όσο και για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος που θα γίνει στις 25 Αυγούστου.

    [08] Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (15:37 UTC+2)

    Το φιλικό παιχνίδι της ντροπής μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Χαριλάου ανήκει στο παρελθόν. Οι δύο προπονητές των αιωνίων αντιπάλων έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Παρά τα πολλά κενά που παρουσίασε ο Αρης άφησε θετικές εντυπώσεις. «Μπορεί να μην παίξαμε καλά στο φιλικό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όμως παρουσιάσαμε αρκετά καλή εικόνα. Φυσικά αυτή που θα παρουσιάσουμε στο πρωτάθλημα θα είναι πολύ διαφορετική», αναφέρει τρεις ημέρες μετά το παιχνίδι, ο αρχηγός των κιτρίνων, Νίκος Παπαδόπουλος, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Αρης δεν κατάφερε να πιάσει καλή απόδοση. «Είχαμε πολύ μεγάλο άγχος. Οι ζημιές που δημιουργήθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου, η ένταση, οι πολλές διακοπές του παιχνιδιού, τα πολλά σφυρίγματα του διαιτητή και τα σκληρά μαρκαρίσματα ανέκοπταν τον ρυθμό μας και είχαν επίπτωση στη διάθεσή μας», αναφέρει ο αρχηγός του Αρη.

    Οσο για το αυριανό παιχνίδι του Αρη με τά Χανιά για το κύπελλο ο Νίκος Παπαδόπουλος τονίζει: «Πρέπει να είμαστε όσο πιο καλά μπορούμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Αυτό το παιχνίδι για μας θα είναι μια πολύ καλή προπόνηση, στην οποία πρέπει να κερδίσουμε».

    Κ.Π.

    [09] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (15:33 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Εχει βάλει ως στόχο την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, από την οποία λείπει εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που θέλει φέτος να κάνει την υπέρβαση. Το εισιτήριο της ανόδου δεν είναι εύκολη υπόθεση, όχι όμως και απατηλό όνειρο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη χρονική περίοδο στην ομάδα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή την άνοδο. Καλό έμψυχο υλικό, καταξιωμένος προπονητής, καλοί τεχνικοί σύμβουλοι και καλή διοίκηση. Στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και ότι η περσινή ατυχία της ομάδας θα λειτουργήσει ευεργετικά. Και όλα αυτά μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα καλής ψυχολογίας, αφού οι παίκτες δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν το εισιτήριο της ανόδου.

    Ο όρκος των παικτών είναι γνωστός. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στη Β' εθνική. Ο προπονητής, Κώστας Ιωσηφίδης έχει βάλει και αυτός το δικό του στοίχημα. Θέλει, όμως, να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Μια περίπου εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος το πρώτο επίσημο τεστ μέσω του θεσμού του κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, τον άφησε απόλυτα ικανοποιημένο: «Για μας το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό ήταν ένα επίσημο τεστ, όπου έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα λάθη μας. Είμαστε αρκετά έτοιμοι για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος», αναφέρει ο προπονητής της Καλαμαριάς.

    Οσο για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Χαλκηδόνα ο Ελληνας τεχνικός επισήμανε: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια. Ετσι η Χαλκηδόνα είναι για μας μια ομάδα η οποία θα διεκδικήσει όπως και εμείς την πρόκριση στην Α' Εθνική».

    Ο έντονος συναγωνισμός κάνει τον κ. Ιωσηφίδη να δει με άλλο μάτι τις υπόλοιιπες ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. «Εκτός της Καλαμαριάς που θέλει να πάρει το εισιτήριο της ανόδου, την άνοδο θα διεκδικήσουν η Κασσάνδρα, η Κέρκυρα, ο Εθνικός Αστέρας, η Χαλκηδόνα και ο Φωστήρας», εκτιμά ο τεχνικός των Ποντίων.

    Κ.Π.

    [10] ΟΙ "ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (15:25 UTC+2)

    Με τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στις 23 και 24 Αυγούστου. Οι "Φοίνισσες" είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αρχαίο ελληνικό δράμα και το συνθετότερο ως προς τη θεματική του δομή έργο του Ευριπίδη. Ο μεγάλος τραγικός γράφοντας το έργο αυτό προσπαθεί να ονειρευτεί και να βιώσει το κλίμα, τον πυρετό και την παραζάλη που κυβέρνησε την πιο ακραία αιμομιξία στην πιο γνωστή οικογενειακή τραγωδία που ταυτίστηκε με την τραγωδία μιας πόλης και μιας δυναστείας.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μιχάλη Πιερή, σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, μουσική Χρήστου Πήττα, χορογραφίες, Ισίδωρου Σιδέρη ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Στέλλα Φυρογένη, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Αντώνης Κατσαρής, Νεοκλής Νεοκλέους κ.α.

    Παραστάσεις θα δοθούν ακόμη στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας στις 26 και 27 Αυγούστου στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Πάτρας "Θεσμός Αρχαίου Δράματος".

    [11] 25 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (15:20 UTC+2)

    Περίπου είκοσι πέντε εκατομμύρια άτομα χάνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως τη ζωή τους από τα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, γιατί είτε αυτά δεν υπόκεινται σε ποιοτικούς ελέγχους σε ειδικά εργαστήρια είτε δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής κατά τη μεταφορά τους.

    Τα παραπάνω στοιχεία, που έρχονται να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκύπτουν από έκθεση της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, και δημοσίευονται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Σύμφωνα με την έκθεση οι μολύνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων ανέρχονται σε πέντε δισεκατομμύρια ετησίως, ενώ το 60% των θυμάτων είναι παιδιά.

    Η εταιρεία, επικαλούμενη επιστημονικά στοιχεία ξένων και Ελλήνων ερευνητών τονίζει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία προέρχονται από τη χρήση πλαστικοποιητών στις συσκευασίες (που προσθέτουν χρώμα ή άλλες ιδιότητες) σε συνδυασμό με μη ενδεικνυόμενες συνθήκες μεταφοράς και προτείνει τη γυάλινη επιστρεφόμενη συσκευασία.

    Η χρήση πλαστικοποιητών επιφέρει βλάβες στο συκώτι, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ανάπτυξη καρκίνων στα νεφρά και στο αίμα, ενδοκρινικές ή ορμονικές διαταραχές, εντεροϊοί, γαστρεντερίτιδες και άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις. Πλαστικοποιητές και φωτοσταθεροποιητές περιέχονται περισσότερο στις φιάλες από «PVC» (ανοιχτό γαλάζιο χρώμα) και λιγότερο στις ΡΕΤ (διαφανές).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα (προς το τέλος της δεκαετίας του '90) έδειξαν ότι σε σύνολο 1.799 εξετασθέντων εμφιαλωμένων νερών από 76 εταιρείες το 6,3% βρέθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση (ποσοστό που αναλογούσε στο 2,5% των μεταλλικών νερών και στο 8,2% των επιτραπέζιων). Στην αμέσως παλαιότερη έρευνα είχε κριθεί ακατάλληλο για κατανάλωση το 31,3% των εμφιαλωμένων νερών.

    [12] ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΥΞ - ΛΑΞ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ

    Πολύγυρος, 17 Αυγούστου 2002 (15:14 UTC+2)

    Ματαιώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία των Πυξ Λαξ στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας, την ευθύνη για την ματαίωση της συναυλίας έχουν αποκλειστικά τα μέλη του συγκροτήματος.

    [13] ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (15:13 UTC+2)

    Στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των υγρών καυσίμων, προσανατολίζεται και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ορίζοντας την έκδοση των ενδεικτικών τιμών πώλησης σε δεκαπενθήμερη βάση, αντί της ημερησίας που ισχύει σήμερα. Ο φάκελος αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου», αναμένεται να εξεταστεί εντός του Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την ημερήσια τιμολόγηση των υγρών καυσίμων, δεν συμφωνούσαν οι παράγοντες της αγοράς.

    Στο μεταξύ, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναμένεται να «περάσει» την Τρίτη το νομοσχέδιο για την αγορά πετρελαιοειδών, το οποίο βρίσκει την έντονη αντίθεση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η απευθείας πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, υπό την προϋπόθεση της σύμπραξης κοινοπραξιών ή συνεταιρισμών, όρος που χαρακτηρίζεται από την ομοσπονδία, ως «αγκάθι» στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    Πάντως, το εν λόγω νομοσχέδιο βάζει οριστικό τέλος στη «διαμάχη» μεταξύ των βενζινοπωλών και των συναρμόδιων υπουργείων, σε ό,τι αφορά το θέμα του ωραρίου των πρατηρίων.

    Ε.Α.

    [14] ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΥΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2002 (15:10 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην κυκλοφορία χιλιάδων Αλβανών μεταναστών το κλείσιμο του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής εδώ και 48 ώρες, ασχολείται σήμερα ο αλβανικός τύπος.

    Για μια «ασυνήθιστη κατάσταση στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής» μιλούν οι εφημερίδες: «Γκαζέτα Σκιπτάρε», «Ζέρι ι Πόπουλιτ», «Κοριέρι», «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε», «Αλμπάνια» και «Ρεπούμπλικα».

    «Εκατοντάδες αυτοκίνητα Αλβανών έχουν δημιουργήσει ουρά δύο περίπου χιλιομέτρων διότι οι ελληνικές αρχές του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής έχουν κλείσει τις τελευταίες 48 ώρες το τελωνείο», γράφουν.

    Σύμφωνα με την «Γκαζέτα Σκιπτάρε», «η κατάσταση στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες οι οποίοι ήρθαν για διακοπές στην πατρίδα τους και τώρα θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

    Οι ελληνικές αρχές δεν δίνουν καμία εξήγηση για την κατάσταση ενώ οι αλβανικές αστυνομικές αρχές της Κορυτσάς έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τις ελληνικές, αλλά κανείς δεν έχει δεχθεί το αίτημα τους».

    Από την πλευρά της η εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ» γράφει ότι «η ελληνική πλευρά δυσκολεύει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το τελωνείο και 3.000 Αλβανοί και εκατοντάδες αυτοκίνητα που έχουν δημιουργήσει μία ουρά 4-5 χιλιομέτρων να περιμένουν να περάσουν προς την Ελλάδα».

    [15] ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2002 (14:59 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Την υποστήριξη του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται τελευταία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την καταδίκη του σε κάθε βίαιη πράξη εναντίον των νόμιμων οργάνων όπως της KFOR και της UNMIK, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εξέφρασε ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης του υπουργείου, Dashnor Dervishi.

    «Εφόσον δεχόμαστε ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει δημοκρατικό σύστημα και εφόσον δεχόμαστε την UNMIK και την εξουσία της στο Κοσσυφοπέδιο, τότε θα πρέπει να επιτρέψουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να συμφωνήσουμε με τις ενέργειες της UNMIK που γίνονται εν ονόματι της εφαρμογής του νόμου, εν ονόματι της πάταξης της εγκληματικότητας», τονίζει το ανώτατο στέλεχος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Τέλος, δήλωσε ότι «η περιοχή βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα και οι εκλογές, είτε είναι τοπικές, είτε είναι γενικές, αποτελούν εσωτερικό θέμα του κάθε κράτους και των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν σ' αυτές. Η Αλβανία θα συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση και με κάθε πρόεδρο που βγαίνει από τις δημοκρατικές εκλογές», σημείωσε.

    [16] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (14:44 UTC+2)

    Στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων Κατά των Γυναικών, γνωστή ως Επιτροπή CEDAW, απολογείται σήμερα η Ελλάδα για μη εναρμόνιση των πολιτικών της, όσον αφορά στις διακρίσεις γυναικών, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'', η χώρα μας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα, οι νομοθετικές διατάξεις που κάνουν διακρίσεις με βάση το φύλο, η μη ύπαρξη ολοκληρωμένης νομοθεσίας που να ποινικοποιεί την εμπορία ατόμων, οι συνθήκες στις γυναικείες φυλακές, το γεγονός ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υπολείπονται των ανδρών σε θέματα μισθών και επαγγελματικής εξέλιξης, η μη εναρμόνηση του αστικού δικαίου των μουσουλμάνων στη Θράκη με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κ.α.

    Αντιμέτωπη στους αξιωματούχους της διεθνούς Επιτροπής θα είναι η γενική γραμματέας Ισότητας Εφη Μπέκου μαζί με επιτελείο συνεργατών της από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία θα υποστηρίξει τα όσα έγιναν κατά την τελευταία διετία και θα αναφερθεί σε όσα έχουν δρομολογηθεί να γίνουν.

    Σημειώνεται ότι στην έκθεση του ΟΗΕ «Εκθεση 2000 για την Ανθρώπινη Εξέλιξη: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρώπινη Εξέλιξη» η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 25η θέση (μεταξύ 174 κρατών) με βάση το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) καθώς επίσης και το Δείκτη για την Ανάπτυξη σε Σχέση με το Φύλο (GDI). Ωστόσο, κατέλαβε την 49η θέση με βάση τη Μέτρηση Ενδυνάμωσης σε Σχέση με το Φύλο (GEM).

    [17] ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ'' ΑΕ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (14:23 UTC+2)

    Από τις 20 Αυγούστου ξεκινά η διανομή του μερίσματος για τη χρήση 2001 από την εταιρία ''Τηλέτυπος'' ΑΕ, το οποίο ανέρχεται σε 0,17 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

    Η πληρωμή του μερίσματος θα γίνεται-στο διάστημα από τις 20 Αυγούστου του 2002 ως και την αντίστοιχη ημερομηνία του επόμενου έτους- από το δίκτυο καταστημάτων της EFG Eurobank-Ergasias, με την προσκόμιση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου μετόχου.

    Σημειώνεται ότι από την 21η Αυγούστου του 2003, η διανομή του μερίσματος, για όσους μετόχους δεν το εισπράξουν, θα γίνεται μόνο από τα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα.

    [18] ΑΠΟ 28 - 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗ ΝΕΧΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2002 (14:22 UTC+2)

    Κατά το διάστημα από τις 28 ως και τις 30 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές της εταιρίας Δυναμική Ζωής, για την εισαγωγή των μετοχών της στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ).

    Η εταιρία θα προβεί στην έκδοση 1.900.000 μετοχών, εκ των οποίων οι 1.809.600 θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή και οι 90.400 με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ σημειώνεται ότι κύριος ανάδοχος έχει οριστεί η Εγνατία Χρηματιστηριακή.

    Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, συμμετέχει με ποσοστό 5,01% η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, το οποίο μετά την εισαγωγή της Δυναμικής Ζωής ΑΕ στη ΝΕΧΑ, θα διαμορφωθεί στο 4%.

    Στα σχέδια της διοίκησης της εταιρίας, είναι η περαιτέρω δραστηριοποίηση της στο εξωτερικό, με το κέντρο βάρους στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η εταιρία έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο, όπου και διαθέτει πέντε καταστήματα.

    [19] ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (14:20 UTC+2)

    Τυπική διαδικασία αναμένεται να είναι η αυριανή ρεβάνς του Ηρακλή με αντίπαλο τον Αγιο Νικόλαο για το κύπελλο Ελλάδος. Η υπόθεση πρόκριση του Ηρακλή ουσιαστικά κρίθηκε στις 9 Αυγούστου, όταν η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κέρδισε με 3-2 εκτός έδρας.

    Η αυριανή αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 17:30 στο γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα. Σε αυτό, το παρών θα δώσει ο Ρετζίλιο Βρέντε. Ο συγκεκριμένος παίκτης αναμένεται να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα.

    Την πρώτη του φετινή εμφάνιση σε επίσημο παιχνίδι θα κάνει και ο Εμπενίζερ Χάγκαν. Ο Γκανέζος παίκτης έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του και θα δώσει κανονικά το παρών στην αναμέτρηση. Στη διάθεση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται και ο Αλντίν Χατζί που μετά τον αγώνα θα πάει στην Αλβανία προκειμένου να ενταχθεί στο έμψυχο υλικό της εθνικής ομάδας της χώρας του.

    Κ.Π.

    [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΟΝΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (14:12 UTC+2)

    Πάνω στον Κόφι Αμπονσά έπεσε το ιατρικό τιμ του ΠΑΟΚ, ώστε ο παίκτης να προλάβει το ντέρμπι με τον ΠΑΟ που θα γίνει στις 25 Αυγούστου, στηΝ πρεμιέρα της Α' Εθνικής. Ο γκανέζος αμυντικός που υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική στο φιλικό παιχνίδι με τον Αρη στο γήπεδο Χαριλάου πρόκειται να δοκιμάσει το πόδι του τη Δευτέρα. Από το πώς θα αισθανθεί θα κριθεί και η χρησιμοποίηση ή όχι από τον προπονητή του Δικεφάλου, Αγγελο Αναστασιάδη. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του κρίνεται αμφίβολη. Ωστόσο ο Αγγελος Αναστασιάδης αναζητά τον αντικαταστάτη του και μεταξύ των υποψηφίων είναι οι Χασιώτης και Νάστος.

    Αντίθετα σε καλύτερη κατάσταση είναι ο Αμπουμπάκα Φοφανά. Ο γάλλος παίκτης υπέστη διάσειση κατά τη διάρκεια του φιλικού με τους ''κίτρινους'' και απλά θα μείνει για 2-3 μέρες εκτός προπονήσεων, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

    Στο μεταξύ, λήγει το τελεσίγραφο (20 Αυγούστου) των παικτών προς τη διοίκηση για την εξόφληση των οφειλομένων. Αν δεν ικανοποιηθούν οικονομικά, τότε οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να κάνουν ομαδική προσφυγή προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.

    [21] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2002 (14:07 UTC+2)

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των αλβανικών εφημερίδων σήμερα έχουν ως εξής:

    «Κόχα Γιον»: «Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προς την παραίτηση».

    «Γκαζέτα Σκιπτάρε»: «Η ελληνική πλευρά κλείνει για 48 ώρες το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής».

    «Σέκουλι»: «Ταραχές και βία στα Σκόπια και στην Πρίστινα», «Πρόεδρος Μωϋσίου: «Αεροδρόμιο στους Αγ. Σαράντα».

    «Αλμπάνια»: "Νέο Δ.Κ.: Στρογγυλό τραπέζι των κομμάτων εναντίον του Νάνο και του Μπερίσα».

    «Ζέρι ι Πόπουλιτ»: «Το άνοιγμα και το κλείσιμο του τελωνείου εγκληματικό παιχνίδι των Ελλήνων τελώνων της Κρυσταλλοπηγής».

    «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε»: «Ο εκδότης του ιταλικού «Espresso» απαντά, στον Αλβανό πρωθυπουργό: «Είμαστε έτοιμοι να πάμε στο δικαστήριο μαζί με τον Νάνο».

    «Ρεπούμπλικα»: «Το Σεπτέμβριο έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Διευθυντικού Συμβουλίου του Σ.Κ.».

    «Κοριέρι»: «Ο πρόεδρος Μωϋσίου, η Χειμάρρα και τα ελληνο αλβανικά προβλήματα».

    [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΦΥΡΗ-ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (14:04 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής από μία ακόμα ιστορική νίκη έφτασαν οι Βάσω Καραντάσιου και Έφη Σφυρή στο τουρνουά μπιτς βόλεϊ του Γουόλντ Τουρ, που σήμερα ολοκληρώνεται στο Μαόμινγκ της Κίνας. Το ελληνικό δίδυμο κατέλαβε την 9η θέση χάνοντας 2-1 (με 19-17 στο τρίτο σετ) από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης Γουόλς/Μέι (ΗΠΑ).

    Οι πρωταθλήτριές μας αφού κέρδισαν στον τρίτο αγώνα του ομίλου τους με 2-0 (21-16, 21-19) τις Μεξικανές Γκαξιόλα/Γκαρσία προκρίθηκαν στους «16».

    Εκεί γνώριζαν εξ αρχής ότι θα βρίσκονταν απέναντι σε μία ομάδα μεγαθήριο, τις αμερικανίδες Γουόλς/Μέι.

    H ελληνική ομάδα αιφνιδιάζοντας τις αντιπάλους τους πήρε το πρώτο σετ με 21-18, στη συνέχεια ισοφαρίστηκε σε 1-1 σετ με 21-12 και στο τρίτο λύγισαν με 19-17, απέδειξαν όμως ότι οι αποστάσεις από την κορυφή έχουν ελαχιστοποιηθεί.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2002 (13:55 UTC+2)

    Αν και η εθνική μας ομάδα μπάσκετ έδειξε το καλό της πρόσωπο και πέτυχε μια μεγάλη σε έκταση νίκη με 81-44 επί της Τσεχίας στο γήπεδο του Σεντερτάλιε κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα για το τουρνουά της Σουηδίας, εντούτοις ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση των διεθνών. Ο λόγος; Τα πολλά λάθη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τα οποία στάθηκαν αφορμή για σκληρή κριτική για μια ακόμη φορά από τον ίδιο. «Εγιναν πολλά λάθη και η άμυνα ήταν μέχρι θανάτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κυκλοφόρησε σωστά η μπάλα. Παπαδόπουλος, Αλβέρτης και Φώτσης έκαναν σπουδαίο παιχνίδι, ενώ καλά τα πήγαν και οι δύο πλέι μέικερ», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

    Ακόμη, αναφέρθηκε και στην χαλάρωση των τελευταίων λεπτών: «Στο τέλος, επειδή η διαφορά είχε φτάσει τους 35 πόντους, δεν παίξαμε μπάσκετ. Ο καθένας κοίταζε πώς θα βάλει καλάθι και παρουσιάσαμε άσχημη εικόνα», επισήμανε ο «Ξανθός» και συνέχισε κάνοντας την δική του πρόβλεψη για το μέλλον της εθνικής: «Αν παίζουμε το μπάσκετ που πρέπει θα έρθουν και τα αποτελέσματα που αναζητούμε», είπε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 August 2002 - 18:13:38 UTC