Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ
  • [02] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΗΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [03] Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65.000 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1520
  • [05] ΗΠΑ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [07] ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [09] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [10] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [11] ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
  • [13] ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΤΖΕΜ-ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [14] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ
  • [15] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [17] ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ. ΚΟΝΔΥΛΗ
  • [18] ΜΑΙΚΛ ΓΚΕΣΤ: ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
  • [19] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  • [20] ΠΡΩΗΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [21] ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [22] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [23] ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [01] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2002 (15:03 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, ληστεία από κοινού και έκρηξη άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, κατά του Σωτήρη Κονδύλη.

    Ο «Άρης» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» φέρεται να αποδέχθηκε ενώπιον του εισαγγελέα τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Λευτέρης Οικονόμου, είχε ανακοινώσει ότι ο Σωτήρης Κονδύλης ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της οργάνωσης συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Εργασίας, στο Περιστέρι, το 1990.

    *Συμπλοκή αστυνομικών με τρομοκράτες, το 1991, στα Σεπόλια.

    *Δολοφονία του τούρκου διπλωμάτη, Ομέρ Σεπαχίογλου, το 1994, στο Παλαιό Φάληρο.

    *Εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας, το 1996, στην Αθήνα.

    [02] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΗΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2002 (12:44 UTC+2)

    Ενημέρωση για την κλοπή της μικρής αρχαϊκής κεφαλής από το Βρετανικό Μουσείο ζητά ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον νέο Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, κ. Νιλ ΜακΓκρέγκορ, δεδομένου του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχει η Ελλάδα για τις ελληνικές αρχαιότητες, όπου και αν βρίσκονται.

    [03] Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2002 (11:14 UTC+2)

    Με κάθε μέσο φαίνονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εναπομείναντες αδειούχοι του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το τριήμερο η πληρότητα στα πλοία, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, πλησιάζει τα 100%.

    Το πρωί επικράτησε το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου μέχρι το βράδυ θα αποπλεύσουν 38 πλοία τα οποία αναμένεται να μεταφέρουν τον ανώτατο αριθμό επιβατών και οχημάτων, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα ο απόπλους 30 πλοίων. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν 135 δρομολόγια, ενώ ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η διακίνηση των επιβατών παρουσιάζει ήδη, αύξηση της τάξης 5-7% από τον Ιούλιο.Στο μεταξύ έκτακτα μέτρα αναμένεται να λάβει και η τροχαία προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος των οδηγών-αδειούχων του Αυγούστου, η οποία αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες της θερινής περιόδου.

    [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65.000 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1520

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2002 (21:07 UTC+2)

    Πάνω από 65.000 δημότες απευθύνθηκαν στο τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1520 του δήμου Θεσσαλονίκης για να μάθουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουν. Συγκεκριμένα, στον 1ο μήνα λειτουργίας του, το 1520 ενημέρωσε 65.115 δημότες Θεσσαλονίκης, εάν τους έχει αποδοθεί ο προσωπικός ειδικός εκλογικός αριθμός από το υπουργείο Εσωτερικών και σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης ψηφίζουν.

    [05] ΗΠΑ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

    Ουάσινγκτον, 2 Αυγούστου 2002 (20:38 UTC+2)

    Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πρόσκληση που απηύθυνε το Ιράκ για επιστροφή υπό όρους των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι η επιστροφή των επιθεωρητών θα πρέπει να γίνει χωρίς την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σον ΜακΚόρμακ επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την πολιτική για εκδίωξη του Σαντάμ Χουσείν από την προεδρία της χώρας προσθέτοντας ότι το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών είναι εντελώς διαφορετικό.

    "Η πολιτική μας παραμένει η ίδια. Υπήρξε η ίδια από το 1995 και πρόκειται για αλλαγή του καθεστώτος. Ο καθένας κατανοεί την φύση του Σαντάμ Χουσείν και τους καθεστώτος του" είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση του Ιράκ στον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες σχετικά με το εν λόγω θέμα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμανε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το μόνο που θα πρέπει να πει ο Σαντάμ Χουσείν είναι "Ναι δέχομαι τους επιθεωρητές οποτεδήποτε και οπουδήποτε".

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στο Παρίσι "ενόψει αδιεξόδου και είναι σαφές ότι υπάρχει αδιέξοδο," εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο στόχος της πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ για τις συναντήσεις του Παρισιού είναι "να διαρρήξει, εάν είναι δυνατόν, το αδιέξοδο".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα όπως ο κ. Ανάν "κινηθεί στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και προσπαθήσει να διαρρήξει το αδιέξοδο προωθώντας διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2002 (20:23 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε σήμερα τα σχόλιά της στις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με το εδαφικό, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, ολοκληρώθηκε ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών. Ο έκτος γύρος θα αρχίσει στις 27 Αυγούστου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και σημείωσε: "Yποβάλαμε εμείς σχόλια πάνω στην απάντηση" του κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά "επιφυλάχθηκε να τα μελετήσει και να επανέλθει".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι θεωρεί ότι "οι προσδοκίες και τα οράματα" των δύο πλευρών στις απευθείας συνομιλίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, αλλά εκφράζει την εκτίμηση πως ενδεχομένως και οι δύο πλευρές θα προσκομίσουν κάτι πιο ουσιαστικό στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τη διακοπή των τριών εβδομάδων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2002 (20:16 UTC+2)

    Η Γαλλία υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την ταχεία επίτευξη μίας πολιτικής, συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    Τη γαλλική θέση εξέφρασε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κληθείς, στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση στο Παρίσι του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είπε: "Εχουμε πληροφορηθεί για την εν λόγω συνάντηση".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Ρώμη, 2 Αυγούστου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ψηφίστηκε τελικά από την ιταλική Γερουσία με 162 ψήφους υπέρ το επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και που έχει επιφέρει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

    Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους κατηγορουμένους να ζητήσουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους από άλλο δικαστή σε περίπτωση που κρίνουν ότι οι δικαστές είναι προκατειλημμένοι εναντίον τους.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παρέχει ουσιαστικά τη δυνατότητα στον Μπερλουσκόνι να απαλλαγεί από τις κατηγορίες περί διαφθοράς που τον βαραίνουν.

    Η έγκριση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε σήμερα μία ημέρα μετά τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου το οποίο σε ειδική του συνεδρίαση θα κλιθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.

    [10] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2002 (20:11 UTC+2)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε χθες ψήφισμα το οποίο υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το ψήφισμα, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Υποεπιτροπή Ευρώπης της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζει κατ' αρχήν την επίγνωση του Κογκρέσου ότι η ασφάλεια, η συμφιλίωση και η ευημερία όλων των Κυπρίων μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα στα πλαίσια της ένταξης στην ΕΕ, η οποία θα προσφέρει σημαντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους Κυπρίους.

    Το ψήφισμα χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο ως απαράδεκτη και επισημαίνει ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο αντικειμενικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Επισημαίνει ότι μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα λαμβάνει υπόψη πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις διεθνείς συμφωνίες, θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Το ψήφισμα κάνει αναφορά στις αποφάσεις του Ελσίνκι για την Κύπρο το 1999, τονίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ και της ΕΕ να συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού όσο αφορά την υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, και υιοθετεί την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης προς τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων για εντατικοποίηση και επίσπευση των απευθείας συνομιλιών για να αξιοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία που παρέχεται για επίτευξη συνολικής λύσης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [11] ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

    Νέο Δελχί, 2 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    Η Ινδία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στο Τζαμού και το Κασμίρ αλλά οι αντάρτες αυτονομιστές απείλησαν να μποϋκοτάρουν την εκλογική διαδικασία και να σκοτώσουν όσους προσέλθουν στις κάλπες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα στάδια στις 16 και 24 Σεπτεμβρίου και την 1 και 8 Οκτωβρίου όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Τζ. Λ. Λίνγκτοχ ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Νέο Δελχί αντιμετωπίζει τις εκλογές ως ένα μέσο νομιμοποίησης του Κασμίρ και επίτευξης της ειρήνης στην περιοχή.

    Από την πλευρά τους οι αντάρτες αυτονομιστές κρίνουν ότι οι εκλογές δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή.

    Ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικής Ελευθερίας στο Τζάμου και το Κασμίρ Σαμπίρ Σαχ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρξει διάλογος με τους αυτονομιστές του Κασμίρ πριν τη διεξαγωγή εκλογών.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2002 (19:54 UTC+2)

    Τους Δήμους Αμπελοκήπων και Τριανδρίας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας και σε συνεργασία που είχε με τους δημάρχους και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Αμπελοκήπων Αλέξανδρο Σταμουλάκη συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στα όρια του δήμου. Συζητήθηκε επίσης η άμεση ανάγκη απαλλοτριώσεων, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, η ανάγκη πολιτιστικών υποδομών, αλλά και το πως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα της περιοχής. Συμφωνήθηκε τέλος να προωθηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την κατασκευή κολυμβητηρίου.

    Το πρόβλημα της σχολικής στέγης ιεράρχησε ως πρώτο και ο δήμαρχος Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χατζησάββα. Εθεσε επίσης τα προβλήματα των αυθαιρέτων και της συντήρησης των δικτύων απορροής των όμβριων υδάτων. Οι κ.κ. Χατζησάββας και Σερβετάς συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας προσβάσεων για το δάσος που περιβάλλει το "Θέατρο της γης", φροντίδας του περιαστικού δάσους και διαδημοτικής συνεργασίας στην κατεύθυνση αυτή.

    [13] ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΤΖΕΜ-ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 2 Αυγούστου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν αρχηγός του κόμματος Νέα Τουρκία, Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου.

    Οι δυο πολιτικοί είχαν συνάντηση το απόγευμα που κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά και μετά ο Ντερβίς τόνισε ότι συμπορεύεται με τον Τζεμ, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομίας, για να συνεχιστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της τουρκικής οικονομίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Τζεμ, από την πλευρά του, ανέφερε πως αναζητεί με τον Ντερβίς τους τρόπους για να σχηματισθούν νέες συμμαχίες, με πρωτοβουλία της Νέας Τουρκίας, ώστε να επιτραπεί η συσπείρωση προσώπων που συμμερίζονται το ίδιο όραμα.

    [14] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 2 Αυγούστου 2002 (19:13 UTC+2)

    Ο νεαρός ο οποίος φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο 25χρονος Μαξίμ Μπρουνερί, αμέσως μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε σε ψυχιατρική πτέρυγα κλινικής και τέθηκε υπό ιατρική παρακολούθηση.

    Η ιατρική ομάδα έκρινε ότι η διανοητική κατάσταση του νεαρού είναι ικανοποιητική για να οδηγηθεί στο εδώλιο.

    Ο νεαρός φέρεται να επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης της Βαστίλης, η οποία πραγματοποιείται στις 14 Ιουλίου για τον εορτασμό της γαλλικής επαναστάσης.

    Ο συλληφθείς ο οποίος πυροβόλησε προς το μέρος του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο Ζακ Σιράκ ακινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα από περαστικούς κοντά στην περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

    Ο Μαξίμ Μπρουνερί θεωρείται ότι διατηρούσε διασυνδέσεις με ακροδεξιές εθνικιστικές οργανώσεις και ότι είχε κατέβει σε τοπικές εκλογές ως υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος ένα κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του ηγέτη του από το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν.

    Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ο ύποπτος έχει επίσης λάβει μέρος σε δεκάδες πορείες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μελών ακροδεξιών οργανώσεων.

    "Ήθελα να σκοτώσω τον πρόεδρο", φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς αμέσως μετά τη σύλληψή του.

    [15] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 2 Αυγούστου 2002 (19:12 UTC+2)

    Ο Ικμπάλ Ριζά, ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας εξ ονόματος του γενικού γραμματέα, Κόφι Ανάν, που απουσιάζει, εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για την πρόταση του Ιράκ που προβλέπει τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Βαγδάτη με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του διεθνούς οργανιασμού.

    Όπως μετέδωσε το BBC, στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, χαρακτηρίζει ως "τεχνικές" τις συνομιλίες, οι οποίες πιθανότατα θα ασχοληθούν με το ζήτημα της επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιράκ.

    Οι επιθεωρήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ σταμάτησαν πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη συνεργασίας από κυβερνητικής πλευράς.

    Η Ρωσία και η Γαλλία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή.

    Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υποστήριξε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του απέναντι στην ιρακινή πρόκληση, καθώς ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν "έχει μακρά ιστορία παρόμοιων ελιγμών".

    Οι Βρετανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι οι όροι που έχουν τεθεί στο Ιράκ είναι ξεκάθαροι: θα πρέπει να επιτραπεί στους διεθνείς επιθεωρητές να επιτελέσουν, χωρίς εμπόδια, το έργο τους.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από αμερικανικής πλευράς η οποία έχει κάνει ωστόσο σαφές ότι επιθυμεί την αλλαγή του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το Ιράκ έχει και στο παρελθόν προβεί σε ανάλογες κινήσεις με τη σημερινή οι οποίες υπαγορεύονταν κυρίως από το μέγεθος των απειλών που δέχονταν από τις ΗΠΑ.

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Βουκουρέστι, 2 Αυγούστου 2002 (19:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Διμερής συμφωνία υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ρουμανία με σκοπό την αποφυγή προσφυγής των Αμερικανών στρατιωτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων Τζον Μπόλτον και τον Ρουμάνο υφυπουργό Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να μην δικάζονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

    Η Ρουμανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ντιακονέσκου δεδομένου ότι η χώρα έχει εγκρίνει την σύστασή του.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα κράτη.

    [17] ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ. ΚΟΝΔΥΛΗ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Έναν υπολογιστή και δύο κυνηγετικές καραμπίνες που εντόπισαν στο διαμέρισμα όπου έμενε ο Σωτήρης Κονδύλης, εξετάζουν οι αστυνομικοί. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια της σήμανσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κονδύλης, ομολόγησε τη συμμετοχή του στη "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό του Σωτήρη Κονδύλη μέσω και της καταγγελίας που είχε κάνει για κλοπή του κυνηγετικού του όπλου. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Κονδύλης, είχε πει στα άλλα μέλη της "17 Νοέμβρη" ότι έμενε στο Βύρωνα, ήταν μανιώδης κυνηγός και του είχαν κλέψει ένα κυνηγετικό όπλο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός αποκάλυψε την λεπτομέρεια αυτή στις διωκτικές αρχές, που εντόπισαν ότι ο Σωτήρης Κονδύλης είχε δηλώσει την κλοπή στην αστυνομική διεύθυνση Βοιωτίας.

    Ο Σωτήρης Κονδύλης είχε προσαχθεί στην ασφάλεια το 1989, καθώς είχε πάρει μέρος σε μια σειρά από καταλήψεις κτιρίων. Ο φάκελός του όμως δεν είχε φτάσει ποτέ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [18] ΜΑΙΚΛ ΓΚΕΣΤ: ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

    Βουκουρέστι, 2 Αυγούστου 2002 (18:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία θα μπορούσε να οργανώσει ξανά τις διεθνείς υιοθεσίες σε περίπτωση που εγκριθεί νόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ανάλογες περιπτώσεις επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα Μάικλ Γκεστ.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου αποφάσισε να διακόψει τις διεθνείς υιοθεσίες μετά την ανακάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς σε ορισμένους φακέλους υιοθεσίας. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι αμερικανικές αρχές θα παράσχουν την υποστήριξή τους προκειμένου να θεσπιστεί νόμος για τις διεθνείς υιοθεσίες.

    Ο κ. Γκεστ τόνισε ότι η έγκριση νομοθεσίας σχετικά με τις διεθνείς νομοθεσίες θα έχει θετικά αποτελέσματα διευκρίνισε ωστόσο ότι το εν λόγω θέμα δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    "Οι διεθνείς υιοθεσίες και η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα" είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε πέρσι να άρει προσωρινά τις διεθνείς υιοθεσίες μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο οργάνωσής τους.

    [19] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Σόφια, 2 Αυγούστου 2002 (18:09 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Σόφιας ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα εντείνει τη διεθνή της συνεργασία για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος. Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 1 Αυγούστου ένα διμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών και αντιστοίχων οργανισμών στη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τον Παναμά, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

    Οι διμερείς συμφωνίες προβλέπουν ανταλλαγές επιχειρησιακών πληροφοριών και άλλων κοινών ενεργειών με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματική η διεθνής μάχη κατά του ξεπλύματος χρήματος και των οικονομικών εγκλημάτων.

    [20] ΠΡΩΗΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τέτοβο, 2 Αυγούστου 2002 (18:09 UTC+2)

    Ένας σημαντικός πρώην οπλαρχηγός του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Τέτοβο. Ο Γιουσούφ Ιλάζι, επίσης γνωστός ως Ούφα, ηγείτο των ανταρτικών δυνάμεων στην αλβανόφωνη περιοχή της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της περυσινής εξέγερσης. Υπήρξε σφοδρός υποστηρικτής του αρχηγού του πρώην Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΑΣ) Αλί Αχμέτι. Ένας Αλβανόφωνος από το κοντινό χωριό Πορόι συνελήφθη σε σχέση με το φόνο.

    Σε άλλες ειδήσεις, ο Αχμέτι συναντήθηκε την Τετάρτη με τις οικογένειες 12 σλαβομακεδόνων αμάχων, οι οποίοι αγνοούνται από τη διαμάχη του περασμένου καλοκαιριού. Λένε ότι τους είπε ότι οι άμαχοι είχαν απαχθεί από μονάδες του ΕΑΣ τις οποίες δεν ήλεγχε, και ότι μπορεί να ρίξει φως στην τύχη τους. Τόνισε ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εντός του πολιτικού του κόμματος η οποία θα εργαστεί για τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

    Μια άλλη επισήμανση, ο πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι είπε ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για μια νέα αλβανόφωνη παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία αποκαλείται "Ilirida". Ισχυρίστηκε ότι αποτελείται από 200 άντρες και χρηματοδοτείται από εγκληματικούς κύκλους της αλβανικής διασποράς.

    [21] ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 2 Αυγούστου 2002 (18:08 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή για τη σύλληψη επτά κατηγορουμένων σε μια δίκη εγκλημάτων πολέμου, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση πριν από μια εβδομάδα. Οι πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας κατηγορούνται για το βασανισμό και τη δολοφονία Σέρβων κατά τη διάρκεια της διαμάχης 1991-1995. Οι δίκη τους στο Σπλιτ αμαυρώθηκε από καταγγελίες για εκφοβισμό μαρτύρων και μεροληψία. Οι ακροαματικές διαδικασίες πρόκειται να επαναληφθούν στις 19 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις μαρτύρων από τη Γιουγκοσλαβία.

    Σε άλλες ειδήσεις, ένα δικαστήριο στο Κάρλοβατς καταδίκασε τον πρώην βόσνιο μουσουλμάνο οπλαρχηγό Φικρέτ Άμπντιτς σε 20 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, δημιούργησε την "Αυτόνομη Περιοχή της Δυτικής Βοσνίας" και η εθνοφυλακή του πολέμησε το μουσουλμανικό στρατό της Βοσνίας. Έπρεπε να δικαστεί στο Κάρλοβατς καθώς δεν μπορούσε να εκδοθεί στη Βοσνία λόγω της κροατικής υπηκοότητάς του. Αλλά η διπλή υπηκοότητα του δίνει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Βοσνίας στις 5 Οκτωβρίου.

    [22] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 2 Αυγούστου 2002 (18:06 UTC+2)

    Η «Νέα Σερβία», ένα μέλος της σερβικής κυβερνώσας Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό.

    Ο Γιόβαν Μάριτς, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, λέει ότι η ενέργεια αποτελεί απάντηση στην απόφαση της DOS να αποπέμψει και τα 45 κοινοβουλευτικά μέλη τα οποία ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της DOS Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς δεσμεύτηκε ότι "η Νέα Σερβία θα τιμωρηθεί, όπως και οποιοδήποτε άλλο κόμμα θέτει σε κίνδυνο τα κύρια συμφέροντά μας." Άφησε να εννοηθεί ότι η DOS μπορεί να αφαιρέσει από τη Νέα Σερβία τις κοινοβουλευτικές έδρες, όπως και από το DSS.

    [23] ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 2 Αυγούστου 2002 (18:06 UTC+2)

    Η κοινοβουλευτική υποεπιτροπή που συντάσσει ένα συνταγματικό χάρτη για τη νέα ομοσπονδία Σερβίας-Μαυροβουνίου δεν κατάφερε να καταρτίσει ένα τελικό κείμενο. Αντιθέτως, η επιτροπή ετοίμασε δύο ξεχωριστά σχέδια -- η βασική διαφορά αφορά στον τρόπο οργάνωσης του νέου κράτους. Η σερβική πλευρά θέλει να δει τη νέα κοινή διοικητική ενότητα ως μια χαλαρή ομοσπονδία με το δικούς της θεσμούς, μια άποψη την οποία στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω της Νομοθεσίας, επίσης γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας. Η μαυροβούνια πλευρά θέλει μια ένωση δύο εθνικά κυρίαρχων κρατών. Ο πρόεδρος του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου και μέλος της επιτροπής Ντράγκολγιουμπ Μιτσούνοβιτς λέει ότι ένα ενιαίο τελικό έγγραφο θα είναι έτοιμο έως τις 12 Αυγούστου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 August 2002 - 18:13:39 UTC