Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ - ΨΑΡΑΔΕΛΗ
  • [02] ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
  • [03] ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
  • [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [07] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [10] Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [11] ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ
  • [12] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ 420 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [14] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
  • [15] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [16] ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [17] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [18] EXAΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
  • [19] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ
  • [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 34 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ
  • [21] Ο Σ. ΧΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

  • [01] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ - ΨΑΡΑΔΕΛΗ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (10:03 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Βασίλειος Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ο 58χρονος Α. Γιωτόπολος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει η συμμετοχή του Γιωτόπουλου στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και μάλιστα με ηγετικό, καθοδηγητικό ρόλο.

    Σε ό,τι αφορά στον Βασίλειο Τζωρτζάτο αποδεικνύεται πλέον η πολύ σημαντική του εμπλοκή στην εκτελεστική λειτουργία της οργάνωσης από το 1985 μέχρι το 1992.

    Ο Θεολόγος Ψαραδέλης ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της «17 Νοέμβρη» συμμετείχε στη ληστεία το 1986 ενώ προέκυψε και η συμμετοχή του και σε μία ακόμη ληστεία, το 1988.

    [02] ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μεταφέρεται με ελικόπτερο μία γυναίκα, η οποία προσήχθη πριν από δύο ώρες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη Μεσαρά, Ηρακλείου Κρήτης κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας. Τα στοιχεία της δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Στη ΓΑΔΑ φέρονται να έχουν οδηγηθεί και οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν νωρίτερα σε χωριά των Νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσόλη, κατοίκους Αθηνών, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την "17 Νοέμβρη". Οι δύο συνελήφθησαν στην επαρχία και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με ελικόπτερα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής συνοδεία αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων.

    Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξάγουν έρευνες στο διαμέρισμα του ενός συλληφθέντος στο Γαλάτσι.

    [03] ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Εικοσιοκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πραξικόπημα και την παράνομη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Στην ανακοίνωσή του για την "μαύρη επέτειο", ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στην επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, μετά τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η ηγεσία της τουρκικής πλευράς, στην προσπάθειά της να ανακόψει την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο μήνυμά του προς τους Κυπρίους, ο κ. Κληρίδης αναφέρει: " Ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί ένα βασικό δίδαγμα απο το πραξικόπημα: Οτι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και συνεχής διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, με ανοχή της αντίθετης άποψης με αλληλοκατανόηση και με πρόθεση συναντίληψης και συναίνεσης, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πάθη, τα μίση και γενικά οι ακρότητες δεν πρέπει να έχουν θέση στην πολιτική μας ζωή.

    Την ίδια στιγμή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να αντλήσουμε ένα άλλο, κοινό, δίδαγμα από την εισβολή: Ότι διαπράξαμε και οι δύο κοινότητες σοβαρά λάθη. Γιατί, αντί να συνεργαστούμε ειλικρινά και σκληρά για να εδραιώσουμε να αναπτύξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οικοδομώντας ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, παραμείναμε προσκολλημένοι σε νοοτροπίες που την έπληξαν και επέφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Γι αυτό, λοιπόν οφείλουμε να βρούμε μια σωστή λύση που θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, θα παραμερίσει το μίσος, την καχυποψία και το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στις δύο κοινότητες, θα διαλύσει τις ανησυχίες και τους φόβους και θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης συναντίληψης και συνεργασίας προς όφελος όλων των πολιτών του μαρτυρικού αυτού τόπου.

    Οφείλουμε να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί, μια νέα προοπτική πραγματικής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης."

    Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κληρίδης στάθηκε για μια ακόμα φορά στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς. "Επιδιώκουμε λύση η οποία είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε πολίτη. Λύση η οποία να διασφαλίζει το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη γη των προγόνων τους", τόνισε ο κ. Κληρίδης. "Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μας μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανειλημμένα στο παρελθόν καλέσαμε τους Τουρκοκύπριους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Στην περίπτωση ένταξης πριν από την εξεύρεση λύσης θα αντιμετωπίσουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους τομείς, βεβαίως που θα είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμόζουμε, σε σχέση με αυτούς, το κοινοτικό κεκτημένα.

    Η ηγεσία της τουρκικής πλευράς, στην Αγκυρα και στα κατεχόμενα, εξακολουθεί να εκτοξεύει διάφορες απειλές σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τονίζω ότι ενεργούμε προληπτικά σε όλους τους τομείς, ενώ παράλληλα, προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι τυχόν προσπάθειες της Τουρκίας για υλοποίηση των απειλών της θα ζημιώσουν την ίδια και θα εμποδίσουν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι την εξεύρεση λύσης η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει την πολιτική της για ενίσχυση της άμυνας των ελευθέρων περιοχών, μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας."

    Παράλληλα, ο κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας για την πολύτιμη όπως την χαρακτήρισε βοήθεια που προσφέρει και ιδιαίτερα στις διπλωματικές προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον αμυντικό τομέα.

    Η τουρκική πλευρά

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων για ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος στη δικής τους γη και την απόφασή τους να συγκροτήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Ελληνοκυπρίους με βάση την ισότητα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Στο μήνυμα που απηύθυνε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρωθυπουργό του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, Ντερβίς Ερογκου, για τον εορτασμό της επετείου της τουρκικής εισβολής, υποστήριξε ότι "η επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο εγγυήθηκε όχι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά και την ειρήνη σε όλη την περιοχή". Από την πλευρά του, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου, αναφέρει σε μήνυμά του ότι "η τουρκική παρουσία στην Κύπρο θα είναι αιώνια, κάτω από την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων".

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Προβληματισμένος από το ρυθμό που βαδίζουν τα μεταγραφικά στον Αρη εμφανίζεται ο προπονητής, Γιώργος Φοιρός. Ο τεχνικός του κίτρινου συλλόγου θέλει πάση θυσία να βρεθεί κάποια λύση το συντομότερο, ώστε το νέο απόκτημα να ενσωματωθεί το συντομότερο στην προετοιμασία.

    Ενα βήμα πριν την τελική συμφωνία βρίσκεται με τον Ζίζι Ρόμπερτς που αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό, ο Αρης. Ο Γιώργος Φοιρός εκτιμά πως ο λιβεριανός μπορεί να βοηθήσει στην επίθεση του Αρη και ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στον ποδοσφαιριστή, που φαίνεται να φτάνει τα 70 εκατ. δραχμές για τον επόμενο χρόνο. Η απάντηση του Ρόμπερτς αναμένεται να γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες.

    Θετικά στην πρόταση του Αρη απαντάει ο Ναγκόλι Κένεντι, που αρχικά είχε απαντήσει αρνητικά. Ο ποδοσφαιριστής δέχθηκε να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο συνεργασίας.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία της Τρίπολης, το Παναρκαδικό και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως η κατάσταση που είδε είναι ικανοποιητική, κυρίως όσον αφορά την εξέλιξη της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας.

    Ο κ. Στεφανής είπε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε το νοσοκομειακό σύστημα στην Τρίπολη και γενικά στην περιφέρεια να μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ποιοτικό σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού.

    Σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση έχει ελλείψεις και αδυναμίες, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει και σημαντικά βήματα μπροστά, κυρίως στις υποδομές και την οργανωτική λειτουργία των νοσοκομείων.

    Αναφερόμενος στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, χαρακτήρισε ''ηρωική'' την προσπάθεια που έχει γίνει από τους γιατρούς, το προσωπικό και τη διοίκηση και ανακοίνωσε πως πριν την εκπνοή του προγράμματος ''Ψυχαργώς 2" που αφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Τρίπολης πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί.

    Οι υποδομές θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών πρόνοιας, οι ασθενείς που θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο θεραπείας τους θα ενταχθούν ή θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες, ενώ τα σοβαρά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στην ψυχιατρική κλινική που θα λειτουργήσει στις νέες κτιριακές μονάδες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, είπε.

    [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Διαψεύδονται οι πληροφορίες που ανέφεραν πως μία γυναίκα προσήχθη στην Κρήτη και επρόκειτο να μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ κάτω από άκρα μυστικότητα από τη Μεσαρά Ηρακλείου.

    [07] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη, παρά τη δυσκολία που πρόβαλλε η εθνική ομάδα πόλο ανδρών πήρε η Ισπανία. Με 14-13 που πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο "Αντώνης Πεπανός" στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του World League.

    Το καθοριστικότερο εννιάλεπτο ήταν το τρίτο, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν ανάλογα οι Ισπανοί που με τους Γκόμεζ και Ερνάντεζ ανέβασαν την διαφορά στα τρία τέρματα (7-4). Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο 4ο εννιάλεπτο.

    Τα εννιάλεπτα ήταν: 3-3, 1-2, 0-2, 0-1.

    Ελλάδα: Θεοδωρόπουλος, Λούδης, Μπλάνης, Στελλάτος.

    Ισπανία: Σανζ 2, Ν. Μορό 2, Μάρκος, Τορίλ, Γκόμεζ, Ερνάντεζ.

    [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (18:58 UTC+2)

    "Η Διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών διαστρεβλώνει τα γεγονότα και δεν απαντά σε σημαντικά ερωτήματα", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΔΗΚΚΙ με αφορμή την απάντηση της διοίκησης του αεροδρομίου στις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος.

    Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ επισημαίνεται: "Για ποιο λόγο, αφού ο κ. Τσοβόλας είχε περάσει από όλους τους καθιερωμένους ελέγχους του αεροδρομίου, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο λεωφορείο που θα τον μετέφερε με τους υπόλοιπους επιβάτες στο αεροσκάφος, έπρεπε να υποβληθεί επιλεκτικά και σε σωματική έρευνα; Η εντολή της Διοίκησης του "Ελευθέριος Βενιζέλος" εντάσσεται μήπως στην έκκληση της κυβέρνησης να συμβάλλει όλος ο πολιτικός κόσμος στην πάταξη της τρομοκρατίας;".

    Το ΔΗΚΚΙ ζητά από τη διοίκηση του αεροδρομίου να εξηγήσει την εντολή της για προσωπική σωματική έρευνα στον κ. Τσοβόλα και υπογραμμίζει: "Μήπως θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια; Η μήπως θεωρήθηκε επικίνδυνος για την ασφάλεια των συνεπιβατών του;".

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Απάντηση στις καταγγελίες του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ότι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας του αεροδρομίου τον απομόνωσαν του ζήτησαν να του κάνουν σωματικό έλεγχο, παρότι είχε περάσει από τις άλλες διαδικασίες ασφαλείας, έδωσε η διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του αεροδρομίου, διευκρινίζει ότι στο ΄΄Ελευθέριος Βενιζέλος΄΄ τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τους οποίους έχει υιοθετήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και έχουν εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή.

    "Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, στόχος των οποίων είναι η αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και η ασφάλεια των επιβατών, όλοι οι πολίτες που πρόκειται να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη, είτε για πτήσεις εσωτερικού, είτε εξωτερικού, υπόκεινται στους καθιερωμένους ελέγχους. Από τους ελέγχους αυτούς εξαιρούνται μόνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [10] Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Το ατύχημα που ευτυχώς δεν είχε κανένα σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών του Τζιανκάρλο Φιζικέλα ήταν αυτό που επισκίασε τα σημερινά δοκιμαστικά. Όλα αυτά συνέβησαν στο γαλλικό γκραν πρι, όπου στην «pole position» του κυριακάτικου αγώνα θα βρεθεί ο Χουαν Πάμπλο Μοντόγια. Ο Κολομβιανός οδηγός της Ουίλιαμς BMW, σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά, ενώ τον ακολούθησαν οι δύο Φεράρι με τους Μίκαελ Σουμάχερ και Ρούμπενς Μπαρικέλο.

    Οι δέκα πρώτοι είναι:

    1. Χουαν Πάμπλο Μοντόγια (Ουίλιαμς BMW)

    2. Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι)

    3. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι)

    4. Κίμι Ραϊκόνεν (ΜακΛάρεν Μερτσέντες)

    5. Ραλφ Σουμάχερ (Ουίλιαμς BMW)

    6. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (ΜακΛάρεν Μερτσέντες)

    7. Τζένσον Μπάτον (Ρενό)

    8. Γιάρνο Τρούλι (Ρενό)

    9. Εντι Ιρβάιν (Τζάγκουαρ)

    10. Νικ Χάιντφιλντ (Ζάουμπερ)

    [11] ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (18:24 UTC+2)

    Οι Κουλιέρης/ Χανδρινός στους άνδρες και οι Κωστάμη Ελ./ Κωστάμη Φαβ. στις γυναίκες πέτυχαν τις νίκες της ημέρας στο τουρνουά Σταρ Καπ μπιτς βόλεϊ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παραλία του Μώλου, αφού επικράτησαν των Αγγελίδη/ Ξενάκη με 2-0 και των Σκουλά/ Χούντα με 2-1, αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα των πρωινών αγώνων του Σαββάτου στο τουρνουά, που έχει ως συνδιοργανωτές τον ομώνυμο Δήμο και το Star Κεντρικής Ελλάδας:

    Α γύρος

    Gavrilov/ Todorov - Γκανάς/ Φλαούνας 2-0, Κρέτσης/ Ντάλλας Καραχάλιος/ Χανδρινός 2-0, Σάαφ/ Μαυράκης Θάνος/ Πολυμερόπουλος 2-0, Alzina/ Fairfield Μυλωνάς/ Πανούσος 2-1, Γιάτσης/ Ζωλασταθιάδης Δημητρίου/ Καδάς 2-0, Βάσιος/ Σοφοκλέους Κορούπης/ Κουτουλέας 0-2, Αγγελίδης/ Ξενάκης Αθανασόπουλος/ Ρόνζι 2-0, Δημουλάς/ Τιτόπουλος - Κουλιέρης/ Χανδρινός 0-2.

    Β γύρος

    Gavrilov/ Todorov Κρέτσης/ Ντάλας 2-0, Σάαφ/ Μαυράκης Alzina/ Fairfield 0-2, Γιάτσης/ Ζωλασταθιάδης Κουρούπης/ Κουτουλέας 2-0, Αγγελίδης/ Ξενάκης Κουλιέρης/ Χανδρινός 0-2.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Α γύρος

    Κίτσιου/ Τσιαρτσιάνη Todd Lucy / Blundell Susan [NZL] 2-0, Βασιλάκη/ Πλαγιαννάκου Μπάμπουλι/ Νικολού 2-0, Σκουλά/ Χούντα Κωστάμη Ελ./ Κωστάμη Φαβ. 1-2, Iosifova M. / Trifonova Kr. [BUL] Κουτρουμανίδου/ Νικολαΐδου 0-2.

    [12] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ 420 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Ενα αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 420 ανδρών γυναικών που έγινε στην Ταβίρα της Πορτογαλίας. Το μετάλλιο πήρε το πλήρωμα των Σπυριδούλα Μηλαίου / Σοφία Παπαδοπούλου στις γυναίκες με 29 βαθμούς ποινής. Στους άνδρες, το δίδυμο Γιώργος Βάσιλας / Ευάγγελος Μιτάκης έχασε το χάλκινο μετάλλιο, αφού κατετάγη τέταρτο με 39 βαθμούς ποινής.

    [13] ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (17:56 UTC+2)

    Το έντονο ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Παντελή Παπαϊωακείμ έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τη διοικούσα επιτροπή του Ηρακλή που για κανένα λόγο δεν θέλει να χάσει τον παίκτη της. Από την άλλη, εντείνονται και οι προσπάθειες για να μείνει στην ομάδα και ο Γιώργος Καράγκουτης.

    Οι κυανόλευκοι παράγοντες θα έχουν συναντήσεις με τους δύο αθλητές προκειμένου να τους πείσουν να παραμείνουν στην ομάδα. Επίσης το μόνο ευχάριστο είναι ότι στην ομάδα θα παραμείνει ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο οποίος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του να παραμείνει στην ΚΑΕ Ηρακλής. Αλλωστε είναι γνωστή η πρόθεση του προπονητή του Ηρακλή, Κώστα Πιλαφίδη να κρατήσει ανέπαφο το βασικό κορμό της ομάδας. Ειδικά μετά την πολύ καλή φετινή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Συνεχίζεται τέλος η προσπάθεια προσέγγισης κάποιων επιχειρηματιών της πόλης που παλιότερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν το σύλλογο.

    [14] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (17:49 UTC+2)

    Ασχημα τα νέα για τον Θανάση Κωστούλα, αφού ο παίκτης υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του, κατά τη διάρκεια του χθεσινού φιλικού με την Βεργκλ. Η πρώτη διάγνωση των ιατρών του Ολυμπιακού είναι πλήρη ξεκούραση για περίπου 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης θα απουσιάσει από το υπόλοιπο στάδιο της βασικής προετοιμασίας των πρωταθλητών.

    Ο άτυχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υποβλήθηκε σε ακτινογραφία η οποία έδειξε πως υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού.

    Από τη σημερινή προπόνηση του Ολυμπιακού, εκτός από τον Κωστούλα απουσίασε και ο Καστίγιο που εξακολουθεί να υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή, ενώ ο Ντρασένα συνέχισε το ειδικό του πρόγραμμα.

    [15] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 20 Ιουλίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Oλοκλήρωσε χθες την πενθήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πάπας και Πατριάρχης

    Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ'.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Μεγαλόνησο,

    προέστη στην εξόδιο ακολουθία του Πρεσβευτή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κωνσταντίνου Λεβέντη, συναντήθηκε με πολιτικούς, πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες και είχε διάφορες συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς και στελέχη που βοηθούν και εργάζονται για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, τον οποίο συνόδευε ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος,

    έφτασε στο Κάιρο τα μεσάνυκτα του Σαββάτου και αναχώρησε για την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

    [16] ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (17:38 UTC+2)

    Η απειρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σημερινό παιχνίδι της εθνικής ομάδας νεανίδων για τις θέσεις 5-8 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε στην παράταση με 75-81 από την Πολωνία. Η κανονική λήξη του αγώνα ήταν 64-64. Ετσι, η εθνική μας περιμένει τον ηττημένο του αγώνα Ισπανία - Κροατία για να διεκδικήσει την 7η θέση της διοργάνωσης.

    Στην έναρξη του παιχνιδιού τα κορίτσια του Τάκη Μπακογιώργου πήραν το προβάδισμα. Μάλιστα βρέθηκαν να κερδίζουν ακόμη και με 13 πόντους (24-11). Πέντε λεπτά αργότερα το σκορ ήταν 37-19 υπέρ της Εθνικής μας και το ημίχρονο έκλεισε με τις διεθνείς μας να προηγούνται 41-31.

    Στην επανάληψη λίγο η χαλάρωση και λίγο τα λάθη που έγιναν ήταν αυτά που έδωσαν έδαφος στις Πολωνές που πήραν πάνω τους το παιχνίδι. Στο 38' το σκορ έφτασε στο 62-59 για την Εθνική, ενώ δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος (και ενώ το σκορ ήταν 64-62), η Γιαννοπούλου έχασε "σίγουρο" καλάθι και στο αιφνιδιασμό η Πολωνία, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

    Στη συνέχεια η ψυχολογία ήταν υπέρ της Πολωνίας. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο της αναμέτρησης. Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 24-11, 41-31, 52-46, 64-64, 75-81.

    ΕΛΛΑΔΑ: Κανατσέλου 18, Δελώτη, Λήμουρα 28, Σπανίδου 1, Γιαννοπούλου 16, Σωτηρίου, Σαλίβερα, Σταμάτη 2, Πλαβούκου 5, Ζούρνη 1, Γλυνιαδάκη, Βαρεβρίδου 4.

    ΠΟΛΩΝΙΑ: Βαλιγκόρσκα 10, Βλάστζακ 3, Πάβλακ 2, Σκόρερκ 26, Κράβιετς 25, Ζαγκρομπέλνα 3, Κρέζελ 3, Ράταζακ 2, Νταεκόβσκα, Τσόμακ 5, Μροζίνσκα, Πιεκάρσκα 2.

    [17] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Οι καλές εμφανίσεις συνεχίζονται από την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Σήμερα η Στέλλα Κουκουβίρη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 800μ. υποβρύχιο με χρόνο 7.11.71. Η επίδοσή της αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών, κορασίδων και νεανίδων.

    Στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής η Γεωργία Πανούδη κατέλαβε την 4η θέση στα 200μ. επιφάνεια με χρόνο 1.42.36, ο Ηλίας Αντωνόπουλος - Γιάννης Πατσαρίνος - Δημήτρης Πιστολέλης - Στράτος Κυριακίδης ήρθαν 7οι στα 4Χ200μ. επιφάνεια με χρόνο 7.12.00, ο Ηλίας Αντωνόπουλος κατέλαβε την 14η θέση στα 100μ. υποβρύχιο με χρόνο 40.72 και η Αγγελική Καρετζοπούλου ήταν 19η στα 200μ. επιφάνεια με 1.47.51.

    [18] EXAΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των παίδων έχασε από την Τουρκία με 2-3, στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός, με ενστάσεις από την πλευρά της ελληνικής ομάδας, για κακή διαιτησία. Οι κορασίδες έχασαν από τη Ρουμανία με 0-3, ενώ νίκησαν τη Βουλγαρία με 3-2.

    [19] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2002 (17:35 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τελέσθηκε σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Στην ομιλία του μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή του ελληνισμού και η αξιοπιστία και αξιοπρέπεια της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι το κλειδί για ουσιαστική ελληνοτουρκική προσέγγιση αλλά και για την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι η Κύπρος.

    "Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η πόλη των Αθηνών και μαζί της ο κόσμος της πολιτικής ηγεσίας με την επιμνημόσυνη αυτή δέηση τιμήσαμε τη θυσία των Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων εκείνης της εποχής και ανανεώσαμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου μας", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος.

    "Τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη των ανθρώπων που πέσανε για την Κύπρο μας και δώσαμε μαζί τους την υπόσχεση να αγωνιστούμε για να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας, να ενωθεί η Κύπρος και να βαδίσει ενωμένη στη νέα σύγχρονη Ευρώπη", επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς.

    "Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην απελευθέρωση της Κύπρου, πιστεύει στη δημοκρατία και πιστεύει ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καρράς.

    Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 34 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 20 Ιουλίου 2002 (17:03 UTC+2)

    Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που πιθανότατα προκλήθηκε από πτώση κεραυνού σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή Ομπιλιτς του Κοσσυφοπεδίου.

    Νεκρός είναι ο Κροάτης τεχνικός Ζέλκο Μίκουλιτς, ενώ τραυματίστηκαν 34 εργάτες, οι περισσότεροι από την Κροατία, τη Βοσνία, τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρίστινα όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχίες.

    Ο διευθυντής της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίο Αλί Χαμίτι, δήλωσε ότι η κατάσταση στο θερμοηλεκτρικό σταθμό μετά το χθεσινό δυστύχημα σταδιακά εξομαλύνεται και ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

    Ανδρες της KFOR, του Σώματος Προστασίας Κοσσυφοπεδίου και της τοπικής αστυνομίας για προληπτικούς λόγους εκκένωσαν τα χωριά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το θερμοηλεκτρικό σταθμό.

    Την περιοχή επισκέφθηκαν το πρωί ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και Μπαϊράμ Ρετζέπι και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του Κροάτη εργάτη. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το δυστύχημα να προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος.

    [21] Ο Σ. ΧΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2002 (16:32 UTC+2)

    "Ενωμένη η πολιτική ηγεσία του τόπου απέναντι στις νέες προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, απαντούμε ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς που θα μας οδηγήσουν στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής", ανέφερε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, που τελέσθηκε σήμερα το πρωί στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο κ. Χάσικος είπε πως αθόρυβα συνεχίζεται η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου, με σύμμαχο, βοηθό και συμπαραστάτη την Ελλάδα και ολόκληρο τον απανταχού ελληνισμό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2002 (16:29 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για προσοχή στους χειρισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και στην Κύπρου σ' αυτή τη λεπτή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

    Ο κ. Γιαννίτσης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα "από κοινού και με ακόμα πιο στενή επαφή και συνεργασία θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι πιθανώς αρνητικό θα εμφανιστεί μπροστά μας, αλλά και να δημιουργήσουμε θετικότερες προϋποθέσεις για αίσια κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 July 2002 - 18:13:43 UTC