Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΛΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΑΦΚΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ
  • [09] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ...
  • [11] ΛΑΡΙΣΑ: ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [12] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΡΑΪΤ
  • [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
  • [14] ΟΟΣΑ: ΕΥΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [15] ΑΠΟ 16-19 IOYΛΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ALTIUS
  • [16] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [17] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΕΛ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΗΣΥ
  • [19] ΠΥΡΑ ΔΗΣΥ ΚΑΤΑ ΑΚΕΛ
  • [20] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΞΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
  • [22] ΤΟ BBC ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ
  • [23] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [24] ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ

  • [01] ΠΟΛΛΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΑΦΚΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, τον εντοπισμό από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεύτερης γιάφκας της "17 Ν" στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι..

    Οπως ανάφερε ο κ.Οικονόμου η ΕΛ.ΑΣ. "υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη, συνεχίζοντας την έρευνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, εντόπισε σήμερα νέο κρυσφήγετο της '17 Ν' σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου επί της οδού Δαμάρεως 73 και Φρύνης στο Παγκράτι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το διαμέρισμα περιέχει διάφορα υλικά και κυρίως μεγάλο αριθμό αντιαρματικών ρουκετών, χειροβομβίδες, ρολόγια επιτραπέζια, υλικά μεταμφίεσης και άλλα. Οι υπηρεσίες μας έχουν πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Κάνουμε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να επιδείξουμε την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αρμόζει στις περιστάσεις".

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (13:57 UTC+2)

    Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις 7 το απόγευμα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    H Συνδιάσκεψη αλλάζει σελίδα στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τονίσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και θα προσθέσει: "Δεν υπάρχουν αρνητικές νομοτέλειες για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ χτίζει το ίδιο το δικό του μέλλον". Ο πρωθυπουργός θα καλέσει όλα τα μέλη του Κινήματος να ανοίξουν το κόμμα στην κοινωνία, καθώς το μήνυμα της συνδιάσκεψης είναι "τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις προσωπικές στρατηγικές, τέλος στην ηττοπάθεια".

    Η Ελλάδα θα πάει μπροστά με το ΠΑΣΟΚ, σε μια συντεταγμένη πορεία νίκης και προοπτικής, θα σημειώσει ο πρωθυπουργός και θα προσθέσει: "Η νίκη θα έρθει γιατί εφαρμόζουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο για την αλλαγή της χώρας, για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ασφάλειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης".

    Ολοι οφείλουμε να συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια, θα πει ο κ. Σημίτης και θα υπογραμμίσει ότι το σχέδιο είναι κοινό, δεν υπάρχει ένα σχέδιο του ΠΑΣΟΚ αποδεκτό στα λόγια και ένα ξεχωριστό σχέδιο για κάθε ομάδα και τοπική κοινωνία που είναι προς εφαρμογή.

    Για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Σημίτης θα τονίσει πως είναι σαφές ότι το μέλλον της Ενωσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και θα προσθέσει ότι είναι όμως επίσης παραπάνω από σαφές πως το μελλον της Ενωσης δεν αποφασίζεται χωρίς εμάς.

    Υπάρχει ένα ιστορικό διακύβευμα, που σφραγίζει αυτή την εποχή, είναι το ποιο έθνος δημιουργούμε, ποιο έθνος θέλουμε μέσα σε μια Ενωση που συνεχώς αλλάζει θα τονίσει ο πρωθυπουργός και θα προσθέσει: "Και εμείς οφείλουμε να δώσουμε την απάντησή μας με βάση το όραμα και την προοπτική που έχουμε για τη χώρα".

    Τέλος, ο κ. Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί και στα εθνικά θέματα, όπου θα τονίσει ότι "οι Ελληνες δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών, άστοχων και ανεύθυνων χειρισμών στα θέματα, που αφορούν την εθνική μας υπόσταση. Και αυτό είναι το πρόσθετο γεγονός, η κρίσιμη διαφορά, που καθιστά την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου πιο μεγάλη, πιο κρίσιμη, αλλά και πιο σπουδαία".

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2002 (22:54 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση του κόμματός του στην Αταλάντη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Φθιώτιδας.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος και ενιαίας πολιτικής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να συντονίσει τα κυβερνητικά στελέχη και δεν νοιάζεται για το μέλλον της χώρας.

    "Το πρόβλημα της οικονομίας αποδεικνύεται καθαρά πολιτικό και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξεπεράσει γιατί είναι ο ίδιος της ο εαυτός, είναι η ανυπαρξία στοιχειώδους συνεννόησης και η συνεχής αλληλοϋπονομεύσεις των συναρμόδιων υπουργών, είναι η αδυναμία του πρωθυπουργού να συντονίσει τα κυβερνητικά στελέχη. Ενας πρωθυπουργός που ξαναγίνεται Δειπνοσοφιστής για να ικετεύσει την ανοχή των υπουργών του. Είναι οι προσωπικές στρατηγικές των μελών του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησαν κατεδαφίζοντας ό,τι άφησαν οι προκάτοχοί τους και συνεχίζουν χτίζοντας αποκλειστικά και μόνο ό,τι χρειάζονται στα χαρακώματα της διαδοχής. Ή ακόμα το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, αλλά και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που τους απευθύνει πρωθυπουργικές νουθεσίες δεν νοιάζονται για το μέλλον του τόπου, αλλά για το κόμμα, για τα προσωπικά τους παιχνίδια μέσα στο κόμμα", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Είναι με μία φράση η έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος η έλλειψη ενιαίας πολιτικής. Ομως δεν κυβερνιέται έτσι ένας τόπος. Δεν κυβερνιέται μια χώρα με non paper μεταξύ και εναντίον υπουργών, ούτε με δείπνα συμφιλίωσης και με παράγοντες, όπως οι ίδιοι το λένε που ασκούν εξωθεσμικούς και παρακρατικούς ρόλους".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι "η απαίτηση της κοινωνίας και το επιτακτικό χρέος στον τόπο επιβάλλουν τώρα να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ευκαιρία που δόθηκε στις αρχές για να επιτύχουμε την οριστική, την αμετάκλητη εξάρθρωση της τρομοκρατίας, την πλήρη εξιχνίαση των αποτρόπαιων εγκλημάτων της, την ανακάλυψη, την παραπομπή στη δικαιοσύνη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, των συνεργών, των συνεργατών τους, των εμπνευστών και των καθοδηγητών της τρομοκρατίας".

    Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι δεν δικαιούνται να συκοφαντούν τη Ν.Δ. εκείνοι που διακήρυσσαν τον απομονωτισμό.

    "Ακούστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός να εκτοξεύει νέες συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της παράταξής μας και να λέει ότι δεν θα αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία να κάνει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα. Ποιοι το λένε αυτό, εκείνοι που μάχονταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διακήρυσσαν τον απομονωτισμό και την περιχαράκωση. Και το λένε για ποιους, το λένε εναντίον της Ν.Δ. που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που έβγαλε την Ελλάδα από το περιθώριο, που άνοιξε το δρόμο της ασφάλειας, άνοιξε το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

    [04] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Καμπούλ, 6 Ιουλίου 2002 (14:46 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε επίσημα τη δολοφονία σήμερα το πρωί του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Χάτζι Αμπντούλ Καντίρ, έξω από το γραφείο του στην Καμπούλ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Δημοσίων Εργων του Αφγανιστάν, πυροβολήθηκε από δύο ενόπλους, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και κατευθύνονταν προς το γραφείο του.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές σημειώθηκαν περίπου 36 πυροβολισμοί κατά του αυτοκινήτου του αντιπροέδρου, ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 10 φρουρών. Ο Καντίρ ήταν μέλος της φυλής των Παστούν και της Βόρειας Συμμαχίας. Η ISAF ανακοίνωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Η συμφωνία με τον Νασίφ Μόρις αναμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ σημαντική "εσωτερική" μεταγραφή για τον Αρη. Ο συγκεκριμένος παίκτης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα των κιτρίνων και αναμένεται να βγάλει και στο μέλλον πολλές φορές τα... κάστανα από τη φωτιά.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ομάδας, Αλκέτας Παναγούλιας έχει τη Δευτέρα προγραμματισμένο ραντεβού με τον Παναγιώτη Κατσιαρό, που δικαιώθηκε στην προσφυγή που κατέθεσε σε βάρος της ΠΑΕ και έμεινε ελεύθερος. Επίσης θα συναντηθεί και με τον Μιχάλη Πανόπουλο, προκειμένου να τον πείσει να να επιστρέψει στην ομάδα.

    Τον Ναγκόλι Κένεντι θέλουν και πάλι στον Αρη. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να του δοθούν τα χρήματα που του οφείλονται από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Αλκέτας Παναγούλιας ανάλογες συναντήσεις θα έχει και με τους Νίκο Παπαδόπουλο, Πέτρο Πασσαλή, Δημήτρη Μάρκο και Γιάννη Μαλλού.

    Τη Δευτέρα εξάλλου η διοίκηση της ΠΑΕ θα στείλει εξώδικο στον Γερμανό Μπερντ Κράους, αφού ο τελευταίος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τις προπονήσεις της ομάδας. Μετά την καταγγελία της σύμβασης με τον Κράους προς την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, η ΠΑΕ πιθανόν να ανακοινώσει την πρόσληψη του Γιώργου Φοιρού.

    Τέλος, σε αθλητικό κέντρο στην περιοχή του Ανόβερου της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει η ομάδα του Άρη το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Λαμία, 6 Ιουλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Για εγκατάλειψη της περιφέρειας και μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα υποδομής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας το μεσημέρι στη Λαμία, στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του Νομού Φθιώτιδας.

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι "θέματα των αγροτών έχουν πνιγεί στην εγκατάλειψη και την αδιαφάνεια που έχει προκρίνει η κυβέρνηση" και με αφορμή το ανοιχτό θέμα των επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, άσκησε οξεία κριτική.

    "Δεν θα ανεχθούμε μεθοδεύσεις που εκθέτουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που υποτιμούν την αξιοπρέπεια του Ελληνα αγρότη και που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προσπάθεια στην ύπαιθρο. Και τελικά καθιστούν και αδύνατη τη βελτίωση της θέσης του αγρότη", επισήμανε.

    Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "είναι αναγκαία μια επανάσταση στην νοοτροπία" τονίζοντας ότι "για την κυβέρνηση πάντα φταίνε οι άλλοι. Ένα καθεστώς 20 ετών σε τίποτα δεν φταίει ποτέ".

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος λέγοντας ότι η ελληνική αστυνομία με διεθνή συνεργασία κατάφερε ένα πρώτο αποφασιστικό πλήγμα. "Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σύντομα στην πλήρη και οριστική εξάρθρωση και στη δικαστική εκκαθάριση της τρομοκρατίας στη χώρα μας".

    Η Συνδιάσκεψη, συνέρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κίνημα, για την κυβέρνηση και τη χώρα, βρισκόμαστε πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πριν την ελληνική προεδρία, πριν τη διεύρυνση της ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου, είμαστε στο μέσον της κυβερνητικής θητείας και αρκετά κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούμε ως νέο δεδομένο τη δυσμενή μεταστροφή του πολιτικού κλίματος υπέρ της κεντροδεξιάς, παρατήρησε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στη συγκυρία αυτή το μήνυμα θα πρέπει να είναι "ενωμένοι προχωρούμε και δημιουργούμε αποτελέσματα θετικά για τον λαό και τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε η πολιτική δύναμη, η προοδευτική δύναμη της χώρας που εγγυάται την κοινωνία της αλληλεγγύης παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, παράλληλα με την υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων ώστε να πετύχουμε το νέο άλμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία σ΄ αυτή τη δεκαετία του 2010. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται ανασύνταξη, εγρήγορση, ενότητα και δράση", είπε. Αναφερόμενος στα οργανωτικά ο κ. Τσοχατζόπουλος συμφώνησε με την εκλογή του προέδρου από τη βάση και Κ.Ε. από το Συνέδριο ενώ πρότεινε την εκλογή δυο ή τριών αντιπροέδρων από το Συνέδριο καθώς και μείωση των μελών της Κ.Ε.

    Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έπρεπε να γίνει η Συνδιάσκεψη πριν από τις δημοτικές εκλογές, θέτοντας το ερώτημα: "Μήπως θα ήταν πιο επωφελές και αν θέλετε λιγότερο εσωστρεφές, για να χρησιμοποιήσω και αυτή τη λέξη της μόδας, να ασχοληθούμε με τα προβλήματά μας, το Νομό μας, το Δήμο μας, εκεί που δίνουμε την πολιτική μάχη και να αφήσουμε αυτή τη Συνδιάσκεψη για μετά τις εκλογές, όπου παράλληλα με την αναζήτηση λύσης στα οργανωτικά μας προβλήματα, θα είχαμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε και τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών"; Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την εκλογή του Προέδρου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: "γνωρίζω τη γοητεία της πρότασης, αλλά όλοι μας ξέρουμε ότι στην ουσία πρόκειται για ένα χώρο που φουσκώνει - ξεφουσκώνει. Ένα χώρο όπου ελάχιστοι άνθρωποι κάνουν όλη τη δουλειά, όπου οι περισσότεροι δεν πατάνε ποτέ και μόνο όταν πρόκειται να κάνουμε εκλογικές διαδικασίες, προσυνεδριακές, διαδικασίες για την επιλογή Νομαρχών ή Δημάρχων, Βουλευτών ο χώρος αποκτάει διάφορα καινούρια, συμπαθητικά πρόσωπα, τα οποία όμως ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε την πρακτική έχουν για να θεωρηθούν μέλη ενός οργανωμένου κόμματος που θα αποφασίσουν για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "άκουσα τον Πρόεδρο να λέει ότι με αυτή τη ριζοσπαστική, όπως τη χαρακτήρισε απόφαση, το θέμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της εκλογής του, φεύγει από τους μηχανισμούς και τις ομάδες. Μα μηχανισμοί και ομάδες είναι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ"; αναρωτήθηκε και πάλι ο κ. Πάγκαλος και τόνισε ότι αν ο Πρόεδρός μας εκλέγεται από τη βάση, τότε τα μέσα ενημέρωσης προφανώς θα κάνουν το παιχνίδι τους σε αυτή τη βάση και θα το κάνουν, με βάση όχι τα κριτήρια για το ποιος είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός και Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή ποιος είναι πιο σοσιαλιστής, θα το κάνουν με βάση τα δικά τους κριτήρια...

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    "Η Ελλάδα θα πάει μπροστά με το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο και δυνατό σε μια συντεταγμένη πορεία νίκης και προοπτικής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του στην Πανελλήνια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αυτό είναι το αίτημα μιας μεγάλης πλειοψηφίας απ΄ όλη τη χώρα.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Συνδιάσκεψη αλλάζει σελίδα στο ΠΑΣΟΚ, με όλα τα στελέχη του Κινήματος να δίνουν το ισχυρό μήνυμα "τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις προσωπικές στρατηγικές, τέλος στην ηττοπάθεια".

    Ζήτησε από τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν καθαρή αίσθηση της ιδιαιτερότητας της εποχής αυτής και της ευθύνης, που όλοι μαζί έχουν, απέναντι στους Έλληνες, απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην ιστορία και να δίνουν ενωμένοι τον αγώνα για να πετύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι διακυβεύεται και να δίνουμε τον αγώνα με ψυχική, ηθική και πολιτική ενότητα. Να δίνουμε ενωμένοι τον αγώνα για να πετύχει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αλλάξουμε τη χώρα, να πετύχει το σχέδιο για την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα, να προχωρήσει η Ελλάδα σε νέες επιτυχίες και νέα κεκτημένα. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της συνδιάσκεψης. Γι' αυτό αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό δίνουμε νέα δύναμη στα μέλη του Κινήματος, αποδεικνύουμε με τις τολμηρές μας προτάσεις, που όλες θα εκτιμηθούν από το επόμενο συνέδριο, πως το ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στον ελληνικό λαό", τόνισε.

    "Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες μας. Δεν είμαστε εδώ για τη νομή της εξουσίας. Είμαστε εδώ, υπηρέτες του λαού και της πατρίδας μας. Είμαστε εδώ για να σταθούμε στο ύψος της μεγάλης ευθύνης, που αντιπροσωπεύει η διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε έργο, για να προσφέρουμε έργο, για να αφήσουμε έργο", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας στηλίτευσε τη στάση της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για φωνές της αντίδρασης, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν σκιές για το ΠΑΣΟΚ και να προκαλέσουν προβλήματα με ανυπόστατες φήμες στις έρευνες των αρχών.

    "Είμαστε περήφανοι για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, που η αντιπολίτευση προσπαθεί να ακυρώσει, να αμαυρώσει και να συκοφαντήσει με κάθε ευκαιρία.

    Ακόμα κι αυτές τις μέρες, που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη, σοβαρή και κρίσιμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δεν έχουν λείψει φωνές αντίδρασης, φωνές, που έρχονται από το χτες, φωνές υποκρισίας, φωνές, που τολμούν να αμφισβητούν όχι μόνο την ικανότητα, αλλά ακόμα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει συντριπτική απάντηση στην τρομοκρατία", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Είναι ντροπή, που ακόμα και σ' αυτό το κορυφαίο ζήτημα, ένα ζήτημα, που ενώνει όλους τους Έλληνες, διάφορα πρόσωπα της συντήρησης προσπαθούν με δηλώσεις και υπονοούμενα στα ΜΜΕ να κατασκευάσουν σκιές για το παρόν ή το παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Που θέλουν να παρεμποδίσουν το έργο με ανυπόστατες φήμες και με ευτελισμό της προσπάθειας".

    Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και αρνητικές νομοτέλειες για το ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ χτίζει το ίδιο το δικό του μέλλον. Οσοι θυμούνται τη διαδρομή του Κινήματός μας, γνωρίζουν και ξέρουν καλά ότι καμία εποχή δεν ήταν εύκολη για το ΠΑΣΟΚ. Καμία αναμέτρηση δεν ήταν κερδισμένη πριν δοθεί. Οι νίκες δεν μας χαρίστηκαν. Τις κερδίσαμε. Και τώρα θα τις κερδίσουμε. Γιατί ξέρουμε να δίνουμε και να κερδίζουμε αγώνες. Γιατί έχουμε σχέδιο, που φέρνει αποτέλεσμα. Γιατί εμείς, μάθαμε στη ζωή, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι αυτό, που θέλεις πρέπει να το κερδίσεις με τον αγώνα σου, ότι ο αγώνας μετράει, ότι στον αγώνα φαίνεται ο ικανός, ότι με τον αγώνα κάνεις βήματα μπροστά", τόνισε.

    "Εμείς που δώσαμε φωνή σε στρώματα που για πολλές δεκαετίες αισθάνονταν αβάσταχτη την αδικία του αποκλεισμού, εμείς που εγκαθιδρύσαμε τους πραγματικά ανοικτούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα, καλούμαστε τώρα, στις νέες συνθήκες να πάρουμε μία ακόμα πρωτοβουλία.

    Καλούμαστε να ενισχύσουμε τη διαβούλευση στην κοινωνία. Να δημιουργήσουμε νέες εστίες συζήτησης, αντιπαράθεσης, διαφωτισμού, ζύμωσης, διάχυσης των ιδεών. Να διαμορφώσουμε βήματα διαμόρφωσης προτάσεων, αναζήτησης λύσεων. Να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, των ενεργών πολιτών, των συνειδητών πολιτών, αλλά και των πολιτών που ωθούνται στο περιθώριο, απελπισμένοι, άβουλοι, μοιραίοι.

    Και σας καλώ όλους, τα μέλη και τα στελέχη του μεγάλου μας κινήματος, ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κόμματος, να στρατευτείτε σε αυτή την προσπάθεια. Να ανοίξετε το κόμμα στην κοινωνία. Να σηκώσετε τη σημαία της συμμετοχής στη δημόσια σφαίρα, της συμμετοχής σε όλο και περισσότερους, στα κοινά. Της ανανέωσης της πολιτικής, της αντιμετώπισης των νέων αναγκών της κοινωνίας. Σε αυτή τη προσπάθεια πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι πολίτες, η ίδια η κοινωνία", είπε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νίκη θα έρθει γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα εκτεταμένο σχέδιο για την αλλαγή της χώρας, για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ασφάλειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

    "Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο για να φυσήξει ο αέρας του εκσυγχρονισμού παντού στην Ελλάδα, για να αλλάξει οριστικά η δημόσια διοίκηση, η υγεία και η παιδεία, για να αποκτήσει ολόκληρη η χώρα τις πιο σύγχρονες υποδομές. Εφαρμόζουμε το σχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που έχει την έγκριση του ελληνικού Λαού, για να μειώσουμε την ανεργία και να πετύχουμε την πλήρη απασχόληση, να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δώσουμε πνοή στην ύπαιθρο και να κατακτήσουμε τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς.

    Όλοι οφείλουμε να συστρατευθούμε σ' αυτή την προσπάθεια. Το σχέδιό μας είναι κοινό, επαφίεται η πραγμάτωσή του σε όλους μας. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποδεκτό στα λόγια και ένα ξεχωριστό σχέδιο για κάθε ομάδα και τοπική κοινωνία που είναι προς εφαρμογή. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλο για τους πανεπιστημιακούς, τους ναυτεργάτες, τους δημόσιους υπάλληλους, τους δικηγόρους, τους γιατρούς του Ι.Κ.Α., τους νοσοκομειακούς γιατρούς και πολλούς άλλους, το οποίο όλοι αυτοί αποφασίζουν και εφαρμόζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η Ελλάδα δεν θα θυσιάσει τα όσα κέρδισε μετατρεπόμενη σε μια συντεχνιακή ομοσπονδία, όπου τα πάντα γίνονται αποδεκτά με βάση το ειδικό συμφέρον μιας ομάδας αδιαφορώντας για το ποιο είναι το κοινό συμφέρον. Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα του πελατειακού κράτους, του πολιτικού κόστους, του αριστερού κρατισμού ή του συντηρητικού λαϊκισμού. Η Ελλάδα έχει ενιαίο και καθαρό στόχο. Να αυξήσει την ευημερία για όλους. Να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες για όλους. Να δώσει σε όλους περισσότερες δυνατότητες. Να κατακτήσει μια κοινωνία συνοχής. Να πετύχει τη σύγκλιση", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην Ενωμένη Ευρώπη, είπε ότι τώρα χτίζεται και ότι το Μέλλον της Ενωσης, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι, παραπάνω από σαφές πως δεν αποφασίζεται χωρίς εμάς.

    "Ζούμε σε μια χώρα, που συναποφασίζει. Η γνώμη μας έχει βαρύτητα κι αξία. Το είδαμε ήδη αυτό σε πολλά θέματα και πρόσφατα στον Ευρωστρατό. Θα το δούμε και θα το βλέπουμε στο μέλλον, πολύ πιο έντονα σε μια σειρά από θέματα. Γι' αυτό ένα νέο μεγάλο πολιτικό δίλημμα, ήδη μετά την κυκλοφορία του Ευρώ, διαφαίνεται στη χώρα μας, όλο και πιο καθαρά, όσο περνά ο καιρός:

    Το ποια κυβέρνηση και ποιο κόμμα αντιπροσωπεύει αποτελεσματικά τη θέση και την άποψη του ελληνικού Λαού για την Ένωση του αύριο, είναι μια απόφαση, που κρίνει και θα κρίνει τους όρους της ζωής μας στο κοντινό μέλλον.

    Το πιο κόμμα και ποια κυβέρνηση δίνει αποτελεσματικά τον αγώνα με καθαρές θέσεις στην Ένωση, για λογαριασμό του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας, είναι μια απόφαση κρίσιμη, μια απόφαση απόλυτα καθοριστική για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ενωση", είπε.

    Επισήμανε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σαφείς, που καθορίζουν ποια θα είναι η πολιτική κάθε πολιτικής παράταξης στην Ενωση και στο μέλλον.

    "Τι θα προσφέρει μια Δεξιά δύσπιστη απέναντι στους πολίτες, δέσμια των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας που επιδιώκουν ένα "ελληνικό-ανατολικό ιδεώδες", βλέπουν με δυσπιστία υπερεθνικές πολιτικές και προτιμούν την απομόνωση;

    Μια Δεξιά που θεωρεί ότι τα άτομα υπερέχουν της κοινωνίας και της πολιτείας και ανάγει την προστασία των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και της επιχειρηματικής ελευθερίας, με όποιο κόστος, σε ύπατο σκοπό του κράτους.

    Μια Δεξιά που θεωρεί την κοινωνική πολιτική βλαπτική για την οικονομία και δέχεται μόνο εκείνες τις κοινωνικές παροχές που επιχειρούν να κατευνάσουν όσους την αντιστρατεύονται.

    Μια Δεξιά που συνδέει την ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού πρωταρχικά με τη λειτουργία της αγοράς.

    Αυτή η Δεξιά θα συνδεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δυνάμεις εκείνες που αντιστρατεύονται την επιδίωξή μας για μια κοινωνική - δημοκρατική Ευρώπη.

    Το συμπέρασμα απ' όλα αυτά είναι πως πέρα από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πολίτης και, που αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας, υπάρχει κι ένα ιστορικό διακύβευμα, που σφραγίζει αυτή την εποχή: Είναι ποιο έθνος δημιουργούμε, ποιο έθνος θέλουμε μέσα σε μια Ένωση, που συνεχώς αλλάζει. Και εμείς οφείλουμε να δώσουμε την απάντησή μας με βάση το όραμα και την προοπτική που έχουμε για τη χώρα. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον προόδου στη χώρα, ένα μέλλον κοινωνικής συνοχής. Να μη γυρίσουμε πίσω", είπε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς θα επιτευχθούν. "Δημιουργούμε ένα "νέο κράτος" κι ένα νέο κοινωνικό κράτος, μια σταθερά ισχυρή Οικονομία ανάπτυξης και απασχόλησης, πιο σύγχρονη και πολύ πιο ανταγωνιστική μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη", είπε τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα, που έχει μάθει από δεκαετίες και αιώνες να θεωρεί την ειρήνη δεδομένη.

    "Δεν είμαστε "ήσυχη Ελβετία". Στην Ελλάδα την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία την κατακτάμε και πρέπει να την κατακτάμε συνεχώς. Η εθνική ασφάλεια δεν ήταν αυτονόητη για τους Ελληνες, σε καμία εποχή", επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι "οι Ελληνες με τη στάση μας, με τις αποφάσεις μας, με την πολιτική μας, την κατακτάμε και την διασφαλίζουμε διαρκώς".

    "Οι Έλληνες δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών, άστοχων και ανεύθυνων χειρισμών στα θέματα, που αφορούν την εθνική μας υπόσταση. Και είναι αυτό το πρόσθετο γεγονός, η κρίσιμη διαφορά, που καθιστά την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου πιο μεγάλη, πιο κρίσιμη, αλλά και πιο σπουδαία. Το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, οι σχέσεις με τη Τουρκία, η συνεργασία στα Βαλκάνια, η λαθρομετανάστευση που παίρνει όλο και πιο απειλητικές διαστάσεις χαρακτηρίζουν την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αλλά και σφραγίζουν την ιδιαιτερότητα της ιστορικής στιγμής για την Ελλάδα. Ας μη ξεχνάμε, ότι πληρώνουμε για στρατιωτικές δαπάνες πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οτι τα χρήματα αυτά σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται για αυξημένους μισθούς και συντάξεις, παιδεία και υγεία", σημείωσε.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις δημοτικές εκλογές, θέμα που θα απασχολήσει αύριο την Πανεθνική Σύσκεψη του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα δώσει αυτό το νέο αγώνα και θα αποδείξει ότι είνα δύναμη νίκης.

    "Ακούσαμε όλοι, το μήνυμά σας, το αίτημά σας, αυτό που θέλετε από την ηγεσία του Κινήματος. Κι ένα έχω να σας απαντήσω:

    Είμαστε μαζί σας, όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματός μας, μαχητικοί, ενωμένοι κι αποφασιστικοί. Με μια φωνή, είμαστε και θα είμαστε παρόντες στον αγώνα, που δίνετε σε όλη τη χώρα, πριν, αλλά και μετά τις Δημοτικές Εκλογές. Αυτό το νέο αγώνα τον δίνουμε μαζί.

    Γυρίστε στις περιοχές σας με νέα δύναμη και νέα πίστη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, ενωμένο και δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ είναι και μπορεί να είναι παντού Νικηφόρο και Ισχυρό.

    Με τον αγώνα το δικό σας, με τον αγώνα όλων μας, το ΠΑΣΟΚ, στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, θα αποδείξει ότι είναι δύναμη, αλλαγής, δύναμη ανατροπής, δύναμη Νίκης και προοπτικής", κατέληξε.

    Η συνδιάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Σαλαγιάννης.

    [09] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στην Αταλάντη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι "ο κ. Καραμανλής ξέχασε που οδήγησε τον τόπο η διακυβέρνηση της Ν.Δ. '90 -'93".

    "Ας πάψει να είναι εχέμυθος. Ας μας πει επιτέλους το πρόγραμμά του και όταν το κάνει αυτό, εμείς θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα το αντιγράψουμε. Εμείς θα δεσμευτούμε για αυτό. Αλλά ας το κάνει, ας ξέρει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι λέει αυτή η παράταξη", δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [10] ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ...

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Με πώληση του πακέτου των μετοχών του σε υγιή επιχειρηματία ο Γιώργος Μπατατούδης φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί το συντομότερο από τον ΠΑΟΚ. Οι απαιτήσεις πλέον έχουν αυξηθεί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές. Ετσι αναπόφευκτα οδηγείται σε πώληση σε πρώτη φάση κάποιων παικτών για να πάρει χρήματα και σε δεύτερη να παραχωρήσει το πακέτο το μετοχών σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Οι φήμες που ήθελαν τον απερχόμενο μεγαλομέτοχο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Δημήτρη Αγγελόπουλο να αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ πέφτουν στο κενό την στιγμή που ο τελευταίος τόνισε ότι θέλει να ξεκουραστεί και να μην ασχοληθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Αυτό πάντως που λέει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπατατούδης σε όποιον τον ρωτήσει είναι ότι πουλάει τον ΠΑΟΚ, αρκεί να βρεθεί ενδιαφερόμενος.

    [11] ΛΑΡΙΣΑ: ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Οι «μάχες» στο Σταρ Καπ μπιτς βόλεϊ στη Βελίκα Λάρισας ξεκίνησαν, παρουσία του Δημάρχου Λάρισας και του Αντινομάρχη. Τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο καθώς η έκπληξη δεν έχει γίνει ακόμα. Γκαβρίλοφ/Τοντόροφ και Γιάτσης-Ζωλασταθιάδης, θα διεκδικήσουν την απ' ευθείας θέση στον ημιτελικό του τουρνουά.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι:

    Α' γύρος: Παϊσης Δημ. / Χαβρουζάς Βασ.- Βιολάρης Στ. / Αγγουράς Κων. 1-2, Μπουζέτος Γεωρ. / Ντιμιτρόφ Παν.- Κουντούρης Δημ. / Ριζούλης Λευτ. 2-0, Παπαδόπουλος Γιαν./Μωυσιάδης Ανασ.- Γιάτσης Γεωρ. / Ζωλασταθιάδης Ηλ. 0-2, Νανάς Στ. / Νεράτζης Δημ.- Γκανάς Αστ. / Νεδιλάκης 2-0, Γκολίτσης Σπ. / Γράννης Δημ.- Ρόνζι Λορ. / Αθανασόπουλος Γεωρ. 0-2, Βλασακίδης Δημ. / Αρχοντίδης Αρχ.- Αποστόλου Γιαν. / Πέτρου Γιαν. 2-0, Πετράκης Γιάν. / Ζώτος Ηλ.- Αλεξανδρόπουλος Μιχ. / Αραμπατζής Ηλ. 0-2.

    Β' γύρος: Gavrilof Iv. / Todorov Vlad- Βιολάρης Στ. / Αγγουράς Κων. 2-0, Μπουζέτος Γεωρ. / Ντιμιτρόφ Παν.- Γιάτσης Γεωρ. / Ζωλασταθιάδης Ηλ. 0-2.

    Στις γυναίκες Ορδουλίδου και Σάκκουλα πανηγύρισαν ήδη την πρώτη τους νίκη με 2-0 επί των Χόρτη/Μιχαήλ.

    Oι τελικοί της διοργάνωσης θα διεξαχθούν αύριο. Στις 6 μ.μ. των γυναικών και στις 7 μ.μ. των ανδρών.

    [12] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΡΑΪΤ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Επίσημα παίκτης της ΑΕΚ είναι ο Μαουρίσιο Ράιτ. Τον παίκτη παρουσίασε ο πρόεδρος της ομάδας, Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον αργεντινό Πριέτο. Επίσης διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ο Ντέμης Νικολαϊδης, παρά την έντονη φημολογία που τον θέλει να συνεχίζει την καριέρα του σε ομάδα του εξωτερικού.

    "Είναι μυθεύματα οι προτάσεις για το Νικολαϊδη. Οποιος θέλει να γράψει παραμύθια τύπου Παρί Σεν Ζερμέν, ας το κάνει. Ο παίκτης συμμετέχει στην ΑΕΚ», επισήμανε ο πρόεδρος της ομάδας.

    Ο κ. Ψωμιάδης κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του Μαουρίσιο Ράιτ αναφέρθηκε στην επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ζητώντας την συμπαράσταση του κόσμου για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Για την μεταγραφή του αργεντινού μέσου Λίβιο Πριέτο, δήλωσε ότι ο παίκτης είναι στην Ελλάδα και ότι θέλει να αγωνιστεί στην ΑΕΚ. Όμως έχει μια διαφορά στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι μεταγραφές για την ΑΕΚ δεν έχουν τελειώσει και πως όραμα της Ενωσης είναι η ομάδα να πάει καλά σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες μετέχει.

    [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό ή μάλλον τι μας συμβαίνει"; Το ερώτημα αυτό έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκινώντας την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη, γιατί όπως είπε, ενώ τα μακροοικονομικά μεγέθη, ο ρυθμός ανάπτυξης, η ολυμπιακή προετοιμασία πηγαίνουν πραγματικά καλά, το ΠΑΣΟΚ νοιώθει και δίνει προς τα έξω την εντύπωση ότι έχει οξύ και έντονο πρόβλημα.

    Αυτό που κατά τη γνώμη του κ. Βενιζέλου φταίει είναι μια σειρά από νέες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που σε μεγάλο βαθμό τις διαμόρφωσε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τους πολιτικούς στόχους και τις επιτυχίες των τελευταίων ετών. "Στην ελληνική κοινωνία έχουν δημιουργηθεί πια μεγάλες προσδοκίες. Η ικανοποίηση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, πάντα ακολουθεί και θα ακολουθεί ένας μεγάλος στόχος μιας και συγκρινόμαστε με τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και καλά κάνουμε. Έχουμε ως χώρα και ως κοινωνία μεγάλες προσδοκίες και αυτό είναι ταυτόχρονα και μεγάλη επιτυχία αλλά και μεγάλο πρόβλημα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να κεφαλοποιήσει τα επιτεύγματά του έχει ανάγκη από μια νέα πολιτική αυτοπεποίθηση, από μια νέα συστράτευση και αλληλεγγύη.

    "Χρειάζεται πρόοδος με σιγουριά για όλους". Για να το πετύχουμε όμως αυτό δεν αρκούν οι οικονομικές προϋποθέσεις αλλά χρειάζεται και η ανάλογη σχέση με το λαό. Χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια.

    Τέλος αναφερόμενος στη Ν.Δ είπε ότι ζει στην ανεπίγνωστη ευφορία της νίκης της στις δημοσκοπήσεις, πρέπει όμως να ηττηθεί και πάλι στις εκλογές του 2004 γιατί δεν έχει καταλάβει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα και ετοιμάζει κατά βάθος τη μεγάλη και βίαιη σύγκρουσή της με την ελληνική κοινωνία.

    Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας μιλώντας από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ είπε: "ναι σηκώνουμε το γάντι που μας πετάει η Ν.Δ για την εικοσαετία, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί η Ελλάδα του 2002 δεν μοιάζει με την Ελλάδα του 1979 και του 1980. Η Ελλάδα του 1993 που μας ξαναπαρέδωσαν την εξουσία έχει τίποτε να μοιάσει με την Ελλάδα του 2002"; ρώτησε ο υπουργός και απάντησε: "έχουμε αλλάξει τη χώρα, έχουμε οδηγήσει τη χώρα σε νέους δρόμους και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

    Όποιος όμως αισθάνεται κουρασμένος δεν μπορεί με την τακτική του ή με τις παρεμβάσεις του να δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την παράταξη. Ας κάνει την επιλογή του και ας αφήσει την παράταξη να συνεχίσει το δικό της έργο, όπως το θέλουν οι οπαδοί μας, όπως το θέλουν οι φίλοι μας, τα μέλη μας, είπε. Τέλος απευθυνόμενος στους συντρόφους του τόνισε ότι "ούτε παραίτηση, ούτε συμβιβασμός. Μάχη, αρχής γενομένης από τώρα. Δεν χαρίζουμε κανένα δήμο, καμία νομαρχία. Θα είμαστε όλοι μαζί, μαζί με τον Κώστα Σημίτη, μπροστά και μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2004".

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, την τρομοκρατία, κάνοντας λόγο για πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης και πολιτική επιτυχία του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Για το κλίμα της ηττοπάθειας και της εσωστρέφειας που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είπε το χρέος μας είναι να υποτάξουμε όλοι εαυτούς και αλλήλους σε μια ενιαία στρατηγική. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε σμπίρος του οποιουδήποτε στελέχους, να δημιουργεί μείζονα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν πολλές φορές και ψυχικό χάσμα μεταξύ στελεχών και μέσα στην Κυβέρνηση και μέσα στο Κόμμα. Δεν είναι δυνατόν, να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, αν κάποιοι νοιώθουμε ότι έχουμε το πάνω χέρι και κάποιοι άλλοι νοιώθουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν.

    Κλείνοντας ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "το 2004 το ΠΑΣΟΚ θα έχει την κυβέρνηση και θα έχει τον Σημίτη Πρωθυπουργό, αρκεί να αγωνιστούμε, να ομογενοποιηθούμε ξανά, να γίνουμε πιο μαχητικοί και πιο αποτελεσματικοί".

    [14] ΟΟΣΑ: ΕΥΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Ευοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τις αγορές αγροτικών προϊόντων και τα εισοδήματα των αγροτών κατά την περίοδο 2002-2007, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε ειδική μελέτη που εκπόνησαν.

    Η βελτίωση του αγροτικού τομέα, αναμένεται να γίνει αισθητή στο τέλος του 2002 και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, με την αύξηση των τιμών για τα γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ΟΟΣΑ.

    Αρνητικά επηρεάστηκαν οι αγορές των αγροτικών προϊόντων από τη διατήρηση των δημόσιων δαπανών για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ΟΟΣΑ.

    Τα τρία τέταρτα των δαπανών αυτών, προορίστηκαν για την ενίσχυση των παραγωγών, ενώ μόλις το ένα τέταρτο κάλυψε πάγιες και διαρθρωτικές ανάγκες, όπως μεταξύ άλλων, οι υποδομές, οι έλεγχοι, η έρευνα και η ανάπτυξη.

    Για το 2001 εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί μικρή μόνο μείωση των δαπανών για τον αγροτικό τομέα, από το 1,3% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ, στο οποίο βρισκόταν το 2000.

    Οι τιμές που εξασφάλισαν οι αγρότες των χωρών του ΟΟΣΑ κατά το 2001 με τις επιδοτήσεις, βρίσκονται κατά μέσον όρο 31% υψηλότερα από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κατά την περίοδο έως το 2007, μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η αύξηση των τιμών για κάποια είδη κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ πιο περιορισμένη θα είναι για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους.

    Ε.Α.

    [15] ΑΠΟ 16-19 IOYΛΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ALTIUS

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (17:56 UTC+2)

    Κατά το διάστημα απο 16 ως 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Αltius Επενδυτική ΑΕΕΧ στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

    Η εταιρία, με βάση το ενημερωτικό της δελτίο, δεν θα προβεί στην έκδοση νέων μετοχών, αλλά θα διαθέσει υφιστάμενες. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 4.800.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας, 720.000 μετοχές θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό και οι υπόλοιπες 4.080.000 θα είναι κλειδωμένες για ένα εξάμηνο από την έναρξη διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ, σύμφωνα με τη δέσμευση των 66 φυσικών και νομικών προσώπων που αποτελούν τους ιδρυτές της Altius.

    Σημειώνεται ότι η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, το οποίο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το διοικητικό συμβούλιο της Σοφοκλέους.

    Η ονομαστική τιμή των μετοχών είναι 2,93 ευρώ και η τρέχουσα εσωτερική αξία έχει διαμορφωθεί στα 2,20 ευρώ, ενώ Κύριος ανάδοχος της έκδοσης έχει οριστεί η Αγροτική Τράπεζα. Παράλληλα, στο σχήμα των αναδόχων συμμετάσχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Γενική, Αττικής και οι χρηματιστηριακές Artion, Euroxx, Marfin Hellenic, Mega Trust, Κύκλος, Λαική Ατταλος, Πήγασος και Ωμέγα.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2000 και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει συνολικές υποαξίες ίσες με το 25% του αρχικού ενεργητικού της, τη στιγμή που κατά το συγκεκριμένο διάστημα (Απρίλιος 2000 - Ιούνιος 2002), ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑΑ υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 58%.

    Η τρέχουσα αξία του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται στα 10,56 εκατ. ευρώ και το 70% αυτού, είναι τοποθετημένο σε μετοχικούς τίτλους στη Σοφοκλέους, εκ των οποίων το 20% έχει επενδυθεί το τελευταίο διάστημα σε επίπεδα γύρω από τις 2.200 μονάδες. Το 5% του ενεργητικού της εταιρίας είναι τοποθετημένο σε μη εισηγμένες μετοχές και το 25% αντιπροσωπεύει τα διαθέσιμα της επιχείρησης.

    Επισημαίνεται ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών της Altius θα καθοριστεί με τη διαδικασία του book building, εντός της επόμενης εβδομάδος

    [16] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (17:52 UTC+2)

    Από μεθαύριο θα τεθεί σε ισχύ το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο ανά νόμισμα στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι το μέγιστο περιθώριο προσαυξήσεως, είναι οι 4,5 εκατοστιαίες μονάδες.

    Ειδικότερα, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο ανά νόμισμα στον Alpha 605, διαμορφώνεται στο 4,10% για το δολάριο των ΗΠΑ, στο 2,35% για το γιεν Ιαπωνίας, στο 3,40% για το φράγκο Ελβετίας και στο 6,25% για τη λίρα Αγγλίας.

    [17] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (16:41 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ ανάγκη διαχειριστές της ήττας του. Δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές μέσα από την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς δικαιούται να σχεδιάζει το προσωπικό του μέλλον αν δεν συνεισφέρει στο συλλογικό παρόν και στην προοπτική της νίκης" τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σχολιάζοντας το δυσμενές κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

    Εδώ και μεγάλο διάστημα καλλιεργείται συστηματικά στο χώρο μας ένα κλίμα σύγχυσης που οδηγεί σε μια εντεινόμενη ηττοπάθεια, ανέφερε η κα Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι απέναντι σε μια Ν.Δ. που εκπλήσσει ακόμα και τους πιο φανατικούς της φίλους με την περίπου ολοκληρωτική έλλειψη κάθε θετικής πρότασης στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν να παρουσιάσουν μέχρι τώρα κυρίως μοιρολατρία, μιζέρια και αλληλοκατηγορίες.

    "Με δική μας ευθύνη, με δικά μας λάθη είμαστε όλοι σήμερα με την πλάτη στον τοίχο. Κυβέρνηση και κόμμα βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο όχι τόσο για την πολιτική μας, τις δεσμεύσεις, το πρόγραμμα και τους στόχους μας, αλλά για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές μας", είπε η κα Παπανδρέου και τόνισε ότι για να αλλάξει το κλίμα και να νικήσει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα κόμμα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό με ανοιχτή σχέση με τις λαϊκές δυνάμεις. "Χρειαζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία, ένα κόμμα που θα εκφράσει τα πιο δυνατά στρώματα της κοινωνίας χωρίς να εγκαταλείπει όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια έμειναν πίσω. Χρειαζόμαστε ένα νέο μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ήρθε η στιγμή να αποτινάξουμε την μοιρολατρία της ηττοπάθειας", κατέληξε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος τονίζοντας ότι η τρομοκρατία στη χώρα μας έχει ηττηθεί πολιτικά και ιδεολογικά εδώ και καιρό. "Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά μέχρι την επίτευξη του στόχου που είναι η πάταξη της τρομοκρατίας απαιτείται συστηματική προσπάθεια, δουλειά και υπευθυνότητα και έτσι ακριβώς προχωράμε ως κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των ερευνών της Αστυνομίας δείχνουν ότι μπορεί να κλείσει η ιστορία που προκάλεσε τόση οδύνη και δημιούργησε προβλήματα στη χώρα μας". Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε επίσης και στο κλίμα ηττοπάθειας και εσωστρέφειας που διακατέχει το τελευταίο καιρό την κυβέρνηση.

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΕΛ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2002 (16:08 UTC+2)

    Σε απώλεια ψυχραιμίας μπροστά στην πορεία των διαβουλεύσεων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, απέδωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Ανασταδιάδη κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη πως η αντιπολίτευση προχωρεί σε διαβουλεύσεις με αδιαφάνεια, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "η αντιπολίτευση προχωρεί με διαφάνεια με διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα που αφορούν και προγραμματικές αρχές και συζήτηση υποψηφίων και συζήτηση διακυβέρνησης".

    Ο κ. Κατσουρίδης πρόσθεσε πως "έχουν αποτύχει στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση", για να σημειώσει ότι "το γεγονός αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη αλλαγής και αυτό είναι που αντικειμενικά και - καμία άλλη σκοπιμότητα ή υστεροβουλία ή δόλια σκέψη - σπρώχνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη συνεργασία".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΠΥΡΑ ΔΗΣΥ ΚΑΤΑ ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2002 (16:08 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το ΑΚΕΛ "διακατεχόμενο από πάθος για την εξουσία, οδηγείται σε επιλογές ακόμη και πολιτικών με τους οποίους ανέκαθεν υπήρξε χάσμα απόψεων τόσο προς τη λύση του Κυπριακού και ως προς θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης".

    Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε το ΑΚΕΛ πως "αδιαφορεί για τα μηνύματα από το εξωτερικό ότι η προαποφασισμένη επιλογή του για τις προεδρικές εκλογές δεν αποτελεί τη σοφότερη ενέργεια για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων".

    Μιλώντας από το βήμα του Εκτάκτου Παγκύπριου Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ταυτόχρονα ότι "η κατάληψη της εξουσίας, δεν μπορεί να επιτρέπεται να είναι αυτοσκοπός, ούτε η υιοθέτηση μιας υποψηφιότητας μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού ή κρυφής συναλλαγής, ούτε μπορεί οι θεμελιώδεις διαφορές σε θέματα πολιτικής να ισοπεδώνονται μπροστά στην προοπτική νομής της εξουσίας, έστω και αν επρόκειτο να δίνετο ως αντίδωρο η Προεδρία της Βουλής".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποίησε παράλληλα ότι "η προοπτική της παράταξης και των μελών της δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στους ορίζοντες της όποιας προσωπικής θεμιτής φιλοδοξίας" και υπογράμμισε ότι οι "όποιες φιλοδοξίες κομματικών ή εξωκομματικών στελεχών, ενώ είναι απολύτως θεμιτές με την ένταση που τελευταία προβάλλονται, δημιουργούν αμφιβολίες και επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της πρότασης του ΔΗΣΥ, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στους αντιπάλους να μιλούν για πολυδιάσπαση του χώρου".

    Ο ΔΗΣΥ, είπε, "δεν μπορεί να καθηλωθεί στο ρόλο κομπάρσου για να ικανοποιηθούν ατομικοί εγωισμοί που δεν έχουν σχέση με την αποστολή του σύγχρονου πολιτικού και την αξία του πολιτικού λειτουργήματος".

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανταπόκριση από τις πολιτικές ηγεσίες προς τις οποίες απευθύνεται η πρόταση της υπέρβασης του κόμματος και εξέφρασε "την ακλόνητη πεποίθηση πως η δική μας θέση δεν μπορεί παρά να είναι η ασυμβίβαστη εμμονή στην πολιτική της υπέρβασης".

    "Μια πολιτική που θα υλοποιήσουμε με την υπογραφή ενός συμβολαίου τιμής με την κοινωνία των πολιτών πως η επιλογή του υποψηφίου που η παράταξη θα στηρίξει θα ανταποκρίνεται τις προσδοκίες της", είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε εξάλλου ότι ενόσω θα είναι Πρόεδρος της παράταξης δεν θα επιτρέψει "να μετατραπούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι μας σε απλούς αχθοφόρους και διεκπεραιωτές πολιτικών ή οποιωνδήποτε φιλοδοξιών του όποιου μπορεί να τις έχει και είναι θεμιτό να τις έχει".

    Το Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ ομόφωμα εξουσιοδότησε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της υπέρβασης και το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις με επιδίωξη τις ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2002 (16:07 UTC+2)

    Τη θέση του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού που να προνοεί για ένα κράτος, με μια φωνή και μια αντιπροσώπευση και με εγγυημένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και υπέρ της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο ο ΓΓ του Κινήματος, Ιζέτ Ιτζάν, και ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, μέλος του Κινήματος Οζκέρ Οζγκιούρ.

    Ο κ. Οζγκιούρ επεσήμανε πως ο αριθμός των εποίκων έχει κατά πολύ υπερβεί τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα και πως οι στρατιωτικοί έχουν τον τελικό λόγο τόσο για την εξωτερική όσο και για την εσωτερική ασφάλεια. Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, είπε ο κ. Οζγκιούρ, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων "δημοτικών εκλογών" που έγιναν την περασμένη Κυριακή στα κατεχόμενα εξηγούν την απελπισία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι "στέλνουν μήνυμα κινδύνου (SOS) σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να ακούσουν".

    Τόσο ο κ. Οζγκιούρ όσο και ο κ. Ιτζάν διακήρυξαν ότι διέξοδο στην κατάσταση αυτή θα δώσει η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΞΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2002 (16:07 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου εξήλθε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου χθες υποβλήθηκε σε διαδερμική ενδοστεφανιαία επέμβαση (μπαλονάκι).

    Ο θεράπων ιατρός του κ. Παπαπέτρου, καρδιολόγος Ευαγόρας Νικολαϊδης δήλωσε πως "όλα εξελίχτηκαν κανονικά χωρίς επιπλοκές και επομένως είμαστε πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την υγεία του".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΤΟ BBC ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

    Λονδίνο, 6 Ιουλίου 2002 (15:47 UTC+2)

    Βίντεο που ενοχοποιεί Ισραηλινούς στρατιώτες στη δολοφονία δύο μικρών Παλαιστινίων υποστηρίζει ότι κατέχει το BBC.

    Στο βίντεο εμφανίζονται Ισραηλινοί στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ έναν 6χρονο Παλαιστίνιο και τον 13χρονο αδελφό του, πριν περίπου δύο εβδομάδες στη Τζενίν.

    Για το περιστατικό ο ισραηλινός στρατός είχε ισχυριστεί ότι τεθωρακισμένο άνοιξε πυρ κατά αμάχων όταν αυτοί προσπάθησαν να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα δύο παιδιά, ωστόσο σύμφωνα με το BBC οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον τους.

    [23] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (14:58 UTC+2)

    Οριστικό τέλος στα σενάρια της διαδοχολογίας, αποστάσεις από γραφειοκρατικές

    λειτουργίες και αλαζονικές συμπεριφορές ζήτησε ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σήμερα στις εργασίες της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η Συνδιάσκεψη είναι μια ευκαιρία για να ανακτήσουμε την

    πρωτοβουλία των κινήσεων με καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία, στις προκλήσεις της νέας εποχής. "Είμαστε όλοι ενωμένοι στην απόφαση ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν θα κρίνει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, θα συνεχίσει σταθερή την πορεία της για να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ η επόμενη αναμέτρηση δεν θα κριθεί μόνο από τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, θα κριθεί κυρίως από τις θέσεις, τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις για το μέλλον" είπε.

    Αναφερόμενος στο κόμμα επισήμανε πως "έχουν αφυδατωθεί οι ρίζες του κόμματος

    μέσα στην κοινωνία, γι αυτό και η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Ο αγώνας στις δύσκολες μάχες θα κερδηθεί αν έχουμε ένα αξιόμαχο κόμμα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη αξιοπιστία της πολιτικής". Τέλος όσο αφορά τα οργανωτικά ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε "εκλογή Προέδρου του Κινήματος με καθολική ψηφοφορία, όχι όμως εκλογή Ε.Γ από το Συνέδριο γιατί τότε θα έχουμε μαζί με το Γραμματέα και την Κ.Ε, τρία κορυφαία όργανα με την ίδια δημοκρατική νομιμοποίηση, με αποτέλεσμα είτε παραλυτικές ισορροπίες είτε κατάργηση ενός απ΄ αυτά".

    Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στην ομιλία του τόνισε την

    ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες ουσιαστικές για Διάλογο, συνεργασία και μακρόπνοη αλληλεγγύη με όλα τα άλλα κόμματα, με όλες τις Κινήσεις και πρωτοβουλίες Πολιτών που αναφέρονται σε αυτό το ευρύτερο πολιτικό, προγραμματικό και κοινωνικό φάσμα της "Κεντρο- Αριστεράς".

    Οι πρωτοβουλίες αυτές, πρόσθεσε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εποχιακές και εκλεκτικές αλλά πρωτοβουλίες αξιόπιστες με συνέπεια και συνέχεια. Οι πρωτοβουλίες για την ευρύτερη συσπείρωση και συμπαράταξη μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς δεν πρέπει

    και δεν μπορεί να εξαντλούνται στον α΄και β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αλλά οφείλουν να έχουν φιλόδοξους στόχους και φιλόδοξες προοπτικές.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είπε "θεωρώ μεγάλο λάθος να

    υποταχθούμε μοιρολατρικά στα αποτελέσματα και κελεύσματα των δημοσκοπήσεων. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες στις πολιτικές μας σε ορισμένους τομείς γι αυτό και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Οφείλουμε με θάρρος και τόλμη να διορθώνουμε τα λάθη μας και να αλλάζουμε γρήγορα και ριζικά τα κακώς κείμενα στις πολιτικές μας σε κάθε τομέα".

    Κλείνοντας ζήτησε από όλα τα στελέχη να βάλουν οριστικά και αμετάκλητα τέλος στον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, της γκρίνιας και της ηττοπάθειας.

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί αλλά και στον πρωθυπουργό

    άσκησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, λέγοντας ότι η διαφορά των 8-9 υπέρ της Ν.Δ είναι

    αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται και όχι των οργανωτικών δομών. Κατηγόρησε τη σημερινή ηγετική ομάδα ότι αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ σαν βαρίδι στα σχέδια της. "Κρίση φυσιογνωμίας, κρίση πολιτικής, κρίση στρατηγικής χαρακτηρίζουν σήμερα κυβέρνηση και κόμμα" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, μαζικό σοσιαλιστικό, πρωτοποριακό κίνημα. Ενα κίνημα ανανέωσης της πολιτικής ζωής κι όχι μηχανισμό ανάδειξης ηγετικών ομάδων".

    Ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας άσκησε σκληρή κριτική στα κορυφαία και δημοφιλή

    στελέχη γιατί όπως είπε με στόχο την προσωπική προβολή και τις προσωπικές φιλοδοξίες μπήκαν σε ρόλο αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να υπάρχει ήθος στη διαφωνία και τη διαφορετική άποψη και όχι ολιγοψυχία. Κάλεσε τη Συνδιάσκεψη να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και να δουλέψει γι' αυτό στην κοινωνία με στόχο τη νίκη των εκλογών.

    Ο Σταύρος Σουμάκης σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ

    ανέφερε ότι γκρινιάζουμε, δημιουργούμε σκιές στην πολιτική μας και πολλές φορές διαφωνούμε για να διαφωνούμε λες και έχουμε αποφασίσει ότι θα χάσουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε την πρόβλεψη αυτή. Γιατί αυτή η ηττοπάθεια, αναρωτήθηκε. "Η εσωστρέφεια, η γκρίνια, η μιζέρια, η ηττοπάθεια θα πρέπει να γίνουν άγνωστες λέξεις για μας. Θα πρέπει όλοι μας να βγούμε ξανά στα καφενεία, στα εργοστάσια αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος επανόδου της Δεξιάς στην εξουσία και αν συμβεί αυτό δεν θα είναι μια σύντομη παρένθεση.

    "Φτάνει πια, όχι στη συνεχιζόμενη και αναπαραγόμενη υποκρισία" ζήτησε από όλους

    ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. "Όποιος πιστεύει ότι στραβά αρμενίζουμε σε ότι αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας ας βγει να το πει καθαρά και να ζητήσει αλλαγή ηγεσίας", είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: "Δεν αποστρέφονται οι πολίτες την πολιτική μας αποστρέφονται την πρακτική μας. Οταν η πρακτική μας αυτή δεν εμπνέει ασφάλεια, δεν δημιουργεί αισιοδοξία, δεν είναι φιλική προς τον πολίτη, δεν επιφέρει καθημερινά τις αναγκαίες αλλαγές σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα".

    Ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε το ερώτημα "συντεταγμένη και δημιουργική ανατροπή με την

    καθοδήγηση του ίδιου του προέδρου ή ανταρσία" και απάντησε "η συντεταγμένη και

    δημιουργική ανατροπή είναι προϋπόθεση για τη Συσπείρωση, την Αντεπίθεση, τη νέα Νίκη. Συντεταγμένη και δημιουργική ανατροπή παντού, στο ιδεολογικό, πολιτικό μας στίγμα, στον εσωτερικό κυβερνητικό προσανατολισμό μας, στο μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας, στο κόμμα που θέλουμε και στο γήπεδο που παίζουμε με την αντιπολίτευση.

    Τέλος σημείωσε ότι συντεταγμένη και δημιουργική ανατροπή σημαίνει να προσανατολίσουμε και να επικεντρώσουμε στην πολιτική μας από τους αριθμούς στους ανθρώπους, από τα έργα στην ποιότητα ζωής τους. Συντεταγμένη και δημιουργική ανατροπή σημαίνει ότι δεν μας αρκεί πια μόνο η οικονομία και η σύγκλιση των δεικτών, οι ρυθμοί ανάπτυξης για να διασφαλίσουμε τη νέα νίκη. Δεν είναι μόνο τα ΚΕΠ που σε κάθε ευκαιρία προβάλλει και σωστά προβάλλει ο πρωθυπουργός είναι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η αποκέντρωση, η περιφερειακή συγκρότηση, οι ποιοτικές υπηρεσίες, ότι συνιστά ένα νέο μοντέλο θεσμικής συγκρότησης της δημοκρατίας.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς ζήτησε να σταματήσει η νοσηρή ψυχολογία της μιζέριας των συσχετισμών, και να συσπειρωθούν όλοι γύρω από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό που είναι ταυτισμένος με τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    [24] ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2002 (14:56 UTC+2)

    Ραγδαίες εξελίξεις σε ότι αφορά την "17 Νοέμβρη". Πριν από λίγο ο τηλεοπτικός σταθμός "Mega" μετέδωσε ότι ο Σάββας Ξηρός είχε αγοράσει εξοχικό σπίτι στο χωριό Ανω Βίνιανη της Ευρυτανίας. Ο Ξηρός αγόρασε το εξοχικό το 1991 και πήγαινε πολύ συχνά μαζί με την Ισπανίδα Αλίσια Ρομέρο.

    Ο Ξηρός ερχόταν σε επαφή με πολλούς κατοίκους του χωριού, μάλιστα πήγαινε στο χωριό πολλές φορές και με παρέα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 July 2002 - 18:13:42 UTC