Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [02] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [03] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΙΣ
  • [04] ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ
  • [05] ΗΠΑ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ 150 ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ
  • [06] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΛΛΗ
  • [07] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 68ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ
  • [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [09] 34 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [11] ΣΑΡΟΝ: ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [12] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [13] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [15] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [16] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
  • [17] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [19] ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
  • [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ Ο Γ. ΠΑΡΑΣΧΟΣ
  • [21] Ο Ρ. ΜΠΑΡΙΚΕΛΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [22] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2002 (10:45 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τροχαία σε όλη τη χώρα προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

    Για την ασφαλή επιστροφή, η Τροχαία θα λάβει τα καθιερωμένα έκτακτα μέτρα στις δύο εθνικές οδούς, ενώ κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν και σε άλλους οδικούς κόμβους

    Μεγάλη ήταν η έξοδος των Αθηναίων, καθώς υπολογίζεται ότι 450 χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, ενώ δεν έχει επιστρέψει ούτε το ένα τρίτο. Από το μεσημέρι θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα στο ρεύμα εισόδου των Αθηνών, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το Δαφνί.

    Αυξημένη αναμένεται και η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, απ' όπου, όπως υπολογίζεται, αναχώρησαν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, περισσότερα από 50 χιλιάδες άτομα. Για την επιστροφή των εκδρομέων έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια.

    Μεγάλη ήταν και η έξοδος των Θεσσαλονικέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και των εκδρομέων από την υπόλοιπη Μακεδονία προς τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο μέσα στο 2002.

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση της εξόδου αλλά και της επιστροφής των εκδρομέων έχει λάβει έκτακτα μέτρα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και έχει εκδώσει απόφαση μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών.

    Ωστόσο παρά τα μέτρα της Τροχαίας και αυτή τη φορά η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα το πρωί, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

    [02] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 24 Ιουνίου 2002 (11:02 UTC+2)

    Δεκάδες δήμαρχοι στην Κολομβία παραιτήθηκαν μετά από απειλές των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παράσχει στους δημάρχους προστασία και τους είπε να μην τρομοκρατηθούν από τις απειλές του FARC, που ανακοίνωσε ότι αν οι δήμαρχοι δεν παραιτηθούν, θα αποτελέσουν «στρατιωτικούς στόχους».

    Αρκετοί από τους δημάρχους όμως παραιτήθηκαν και ανέφεραν ότι τους διώκουν οι αντάρτες γιατί υποστήριξαν τον νέο πρόεδρο της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε.

    Το FARC, το οποίο αποτελείται από 17.000 μαχητές και ελέγχει πολλές περιοχές στην Κολομβία, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Σολίτα, Λουίς Κάρλος Κάρο, στις 6 Ιουνίου.

    [03] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Ραμάλα, 24 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στις παλαιστινιακές πόλεις, την ώρα που τα τανκς περικυκλώνουν το αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Σύμφωνα με το BBC, o Αραφάτ δήλωσε από το πολιορκημένο αρχηγείο του ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έδειξε στον κόσμο τις πραγματικές της προθέσεις και τις επεκτατικές της βλέψεις και γελοιοποίησε τις δικές μας εκκλήσεις για ειρήνη».

    Οι ανταποκριτές του BBC, μεταδίδουν ότι στη Ραμάλα επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι κάτοικοι προμηθεύονται τρόφιμα, καθώς ο Ισραηλινός στρατός φαίνεται να είναι προετοιμασμένος να παραμείνει στην πόλη.

    Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν εισβάλλει στη Ραμάλα, την Καλκίγια, τη Βηθλεέμ, την Τζενίν, τη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ. Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει την πιθανότητα απέλασης των συγγενών των Παλαιστίνιων βομβιστών.

    [04] ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ιδιαίτερα στους κόλπους της Εκκλησίας των Σκοπίων η δήλωση του Μητροπολίτη της επαρχίας Βέλες, Γιόβαν, υπέρ της πρότασης του σερβικού Πατριαρχείου να λάβει η Εκκλησία της ΠΓΔΜ αυτόνομο καθεστώς με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

    Σημειώνεται ότι αρχικά η Εκκλησία της ΠΓΔΜ ανήκε στο πατριαρχείο Σερβίας αλλά αποσχίστηκε και αυτονομήθηκε ενώ επιδιώκει την αναγνώρισή της ως αυτοκέφαλη Εκκλησία από τις άλλες εκκλησίες και τα πατριαρχεία. Για το θέμα είχε ζητηθεί ακόμη και η μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το οποίο, όμως είχε ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος μεταξύ του σερβικού πατριαρχείου και της Εκκλησίας των Σκοπίων. Στις αρχές Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της ΠΔΓΜ απέρριψε την πρόταση του σερβικού πατριαρχείου με το αιτιολογικό ότι η υλοποίησή της θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με κατάργηση του ονόματος και της αυτονομίας της Εκκλησίας.

    Στο ζήτημα επανήλθε ο Μητροπολίτης του Βέλες, Γιόβαν, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνεί με τη σερβική πρόταση και υπογράμμισε πως μόνο με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία της ΠΓΔΜ θα αναγνωριστεί από τις άλλες Εκκλησίες ως αυτόνομη. Σε δηλώσεις του μάλιστα στα μέσα ενημέρωσης γνωστοποίησε ότι η Μητρόπολή του ανήκει στο εξής στο σερβικό πατριαρχείο και λειτουργεί ως τμήμα του. Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις, ωστόσο στο θέμα δεν έχει αναφερθεί ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

    Στο θέμα αναφέρονται οι εφημερίδες της ΠΓΔΜ με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους, ενώ δίνουν μάλιστα και προεκτάσεις στο ζήτημα, επισημαίνοντας πως ο Μητροπολίτης Γιόβαν σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εφημερίδες των Σκοπίων, επικαλούμενες τοποθετήσεις πολιτικών κύκλων της χώρας, κάνουν λόγο για εμπλοκή παραγόντων από την Ελλάδα και τη Σερβία σε βάρος του κράτους της ΠΓΔΜ.

    [05] ΗΠΑ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ 150 ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Ιουνίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι οι ένορκοι και όχι οι δικαστές πρέπει να επιβάλλουν την ποινή του θανάτου, ανατρέποντας δικαστικές αποφάσεις για τουλάχιστον 150 δολοφόνους που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», η απόφαση, που λήφθηκε με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν εκτελέσεις σε τουλάχιστον 5 πολιτείες των ΗΠΑ.

    Η απόφαση αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες οι ένορκοι αποφάνθηκαν για την ενοχή των κατηγορουμένων και οι δικαστές τους επέβαλλαν τη θανατική ποινή. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι όταν η ποινή επιβάλλεται από το δικαστή, καταστρατηγείται το συνταγματικό δικαίωμα του κατηγορούμενου να δικαστεί από σώμα ενόρκων. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι ποινή όσων κατηγορούμενων αφορά αυτή η απόφαση πιθανόν θα μετατραπεί σε ισόβια ή μπορεί να επαναληφθεί η δίκη

    Στις 38 πολιτείες των ΗΠΑ που ισχύει η εσχάτη των ποινών, 3.700 άτομα περιμένουν να εκτελεστούν.

    [06] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΛΛΗ

    Παρίσι, 24 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το απογευματινό ελληνόφωνο Γυμνάσιο Λύκειο στη Λίλλη, στη Γαλλία.

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον «Ευρωπαρατηρητή» ο διευθυντής του νεοσύστατου εκπαιδευτικού ιδρύματος καθηγητής Δημήτρης Νικολάου του υπ. Παιδείας

    αποσπασμένος στη Γαλλία, η ελληνική Πολιτεία ικανοποίησε το πάγιο αίτημα της παροικίας, που αναζητούσε μορφωτικές διεξόδους για τα ελληνόπαιδα αποφοίτους ή μέλλοντες αποφοίτους του δημοτικού σχολείου που λειτουργεί στην πόλη από μακρού χρόνου.

    Παράλληλα με το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτούργησαν φέτος και τα καθιερωμένα

    τμήματα ελληνικής γλώσσας ενηλίκων για έλληνες ομογενείς και αλλοδαπούς.

    Ο κ. Νικολάου επισήμανε και την αρωγή της Ελληνικής Κοινότητας του βορρά της

    Γαλλίας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του άτυπου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και των γαλλικών αρχών. Κινητήριος μοχλός για την ευόδωση των στόχων και την εκπλήρωση της μορφωτικής αποστολής υπήρξε η άριστη συνεργασία με την Προϊσταμένη του Γραφείου Εκπαίδευση των Παρισίων Ευριδίκη Παρασκευοπούλου πάνω σε θέματα πρακτικά, διοικητικά και παιδαγωγικά, που άπτονται της παιδείας των ομογενών.

    Ειδικότερη μνεία έκανε ο κ. Νικολάου στην Ελληνική Κοινότητα και τον πρόεδρό

    της Κ. Τουρνάκη ο οποίος παραχώρησε για την διεξαγωγή των μαθημάτων το εντευκτήριο στο προάστιο Μons-en-Baroeuil και στάθηκε αρωγός σε κάθε πρακτικό πρόβλημα που τυχόν παρουσιαζόταν Στα γραφεία της Κοινότητας εγκαταστάθηκε η μόνιμη και επίσημη έδρα του σχολείου και της βιβλιοθήκης του.

    Για τις επαφές με τις γαλλικές εκπαιδευτικές αρχές είχε μεσολαβήσει ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Λουπασάκης, υπεύθυνος του δημοτικού. Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, χάρη στις ενέργειές του έγινε δυνατή η παραχώρηση μιας αίθουσας στο διδακτήριο LITTRE κάθε Σάββατο απόγευμα όπου στεγάστηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ο τελευταίος γνωρίζοντας ως εκ του λειτουργήματος και της πολύχρονης θητείας του στη Λίλλη όλα τα μέλη της ομογένειας βοήθησε με τις συνεχείς του υπομνήσεις από άμβωνος για να γίνει γνωστή η ύπαρξη του σχολείου και να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από την επόμενη χρονιά. Εξίσου γόνιμη και αποτελεσματική υπήρξε η συνεργασία και η ανά Σάββατο επικοινωνία του με τους γονείς των μαθητών.

    Το ελληνικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των μελών της ομογένειας. Καθώς μάλιστα ως εκπαιδευτικός θεσμός έδωσε και θα εξακολουθήσει να δίνει γλωσσικές και γενικότερα πολιτιστικές διεξόδους στους εκεί ελληνόπαιδες, που έχαναν μετά την αποφοίτησή τους από το δημοτικό κάθε επαφή με την ελληνική παιδεία, δικαίως εκτιμήθηκε ως ένα ακόμα δείγμα του ενδιαφέροντος της πατρίδας προς τα ξενιτεμένα παιδιά της.

    Επιπλέον, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι το σχολείο πορεύτηκε, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, μέσα σε κλίμα ηρεμίας και συναινετικών διαδικασιών ευχαριστώντας όλους τους μαθητές του για το ενδιαφέρον και επιμέλεια που επέδειξαν κατά τη φοίτησή τους.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι η πρόοδος και ο ενθουσιασμός τους, οι δεξιότητες και ο πλούσιος συναισθηματικός τους κόσμος τον συγκίνησαν και τον ενδυνάμωσαν και ότι μαζί τους αισθάνθηκε βαθύτερα τι σημαίνει Ελλάδα.

    [07] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 68ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Νεκρή εντοπίστηκε το πρωί στην παραλία της Νέας Μάκρης η 68χρονη, Μαρία Μουτζουράκη. Η σορός της μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Α' Νοσοκομείο ΙΚΑ. και στη συνέχεια στο Νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία - νεκροτομή. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ραφήνας.

    [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των παλαιστινίων και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ διοργανώνουν την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζόμενων στην Ελλάδα, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι την ώρα που «η ισραηλινή πολιτική του απαρτχάιντ σε βάρος των παλαιστινίων φτάνει να υψώνει το τείχος της ντροπής», «στην έρημο Νεγκέβ και σε άλλα μπουντρούμια 8500 παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζουν σε άθλιες συνθήκες».

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ακτιβιστών στις 28 και 29 Ιουλίου στην Παλαιστίνη για τη δημιουργία «ανθρώπινης αλυσίδας αλληλεγγύης με συμβολική περικύκλωση των συνόρων του 1967.

    [09] 34 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Τριαντατέσσερις Αφγανοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Βαθύ της Καλύμνου από άνδρες του λιμενικού.

    Οι αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στο νησί με πλωτό σκάφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι συλληφθέντες κρατούνται στη λιμενική αρχή Καλύμνου.

    Στο μεταξύ, από άνδρες του λιμενικού Μυτιλήνης εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι Λέσβου τέσσερις λαθρομετανάστες τουρκικής καταγωγής.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει αύριο, στις 10πμ συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη συνάντηση θα είναι επίσης παρόντα τα μέλη των αντιπροσωπειών της κάθε πλευράς στις συνομιλίες. Οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Η αυριανή συνάντηση είναι η πρώτη μετά τους ισχυρισμούς του κ. Ντενκτάς ότι δήθεν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε την περασμένη βδομάδα να προκαλέσει κατάρρευση των συνομιλιών.

    Χθες ο κ. Κληρίδης δήλωσε, κατά την επιστροφή του από τη Σεβίλλη, ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για δύο κυρίαρχα κράτη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΣΑΡΟΝ: ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Τελ Αβίβ, 24 Ιουνίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Για μαζική επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται ο Ισραηλινός στρατός, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν.

    Σύμφωνα με το Αssociated Press, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ, που έγινε μετά την επίθεση των ισραηλινών ελικοπτέρων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Παλαιστίνιοι. «Προετοιμαζόμαστε για μαζική επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η αρχή της έγινε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο κ. Σαρόν.

    Το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο στην πολύπαθη Μέση Ανατολή ήρθε την ώρα που και οι δύο πλευρές ανέμεναν διάγγελμα του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με νέες προτάσεις για την ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και αναφορές στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι το διάγγελμα προετοιμάζονταν ρυθμούς για να εκφωνηθεί σήμερα το απόγευμα, αλλά ο κ. Μπους δεν πήρε την τελική του απόφαση.

    Το διάγγελμα αναβλήθηκε την περασμένη βδομάδα, λόγω των 3 παλαιστινιακών επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 Ισραηλινοί άμαχοι και αποτέλεσαν την αφορμή για την εισβολή του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

    Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν φήμες ότι το σχέδιο του Τζορτζ Μπους θα περιλαμβάνει την ίδρυση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά το σχέδιο δεν έτυχε θερμής υποδοχής στη Μέση Ανατολή.

    Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο υπουργός Πληροφόρησης της Παλαιστίνης Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία και ιδέα δεν έχει αξία σήμερα, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η ισραηλινή εισβολή». Πρόσθεσε, δε, ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πιέσουν τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν, πριν μιλήσουν για πρωτοβουλίες και ειρηνευτικές συνομιλίες.

    [12] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Μαδρίτη, 24 Ιουνίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ της Ισπανίας περίπου 1.000 φίλαθλοι, κατά την επιστροφή της αποστολής από τα γήπεδα της Απω Ανατολής.

    Η απογοήτευση στα πρόσωπα των παικτών για τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Μουντιάλ από τη Νότιο Κορέα ήταν έκδηλη, όπως επίσης και η κούραση από την πτήση της επιστροφής. Η ισπανική αποστολή επιβιβάστηκε αμέσως μετά την άφιξη σε λεωφορείο και αναχώρησε για την προγραμματισμένη συνάντηση με το βασιλιά Χουάν Κάρλος.

    [13] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Πολύγυρος, 24 Ιουνίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας εν μέσω θέρους διαπιστώνει η Ένωση Γιατρών νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, μειώθηκε ο αριθμός των γιατρών που εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με αναφορές των Διευθυντών των Κέντρων Υγείας Μουδανιών και Κασσανδρείας, μετά την περικοπή έχουν ανακύψει ακραία προβλήματα λειτουργίας, αφού η κίνηση στην Χαλκιδική έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τα ατυχήματα είναι πολλά και σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα. Σχετικά με το Νοσοκομείο Χαλκιδικής οι γιατροί επισημαίνουν πως υπάρχουν τμήματα που δεν καλύπτονται ούτε με τις ελάχιστες προδιαγραφές σε εφημερεύοντες γιατρούς. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2001 στο Νοσοκομείο ο μέγιστος αριθμός εφημερευόντων ήταν 34 και ο ελάχιστος 24 ενώ φέτος ο μέγιστος αριθμός είναι 24 και ο ελάχιστος 12.

    Τα μέλη της Ένωσης Γιατρών νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής ζητούν την αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών και γνωστοποιούν την απόφασή τους να συνεχίσουν να εφημερεύουν ως τα τέλη Ιουνίου με τα προγράμματα που υπήρχαν πριν την περικοπή, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν θα πληρωθούν γι΄αυτές τις εφημερίες. Παράλληλα όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν σε όργανα Διοίκησης και Επιτροπές, ως διαμαρτυρία, έχουν θέσει στη διάθεση της Ένωσης γιατρών τις παραιτήσεις τους.

    Στο μεταξύ ο νομάρχης Χαλκιδικής Βασίλειος Βασιλάκης με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Σοφιανό, επισημαίνει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο και στην οποία μετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, τα προεδρεία του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, του επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου και Δήμαρχοι της Χαλκιδικής συζητήθηκαν τα προβλήματα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα των εφημεριών που ανακοίνωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου για το 2002 και μάλιστα εν' όψει της θερινής περιόδου.

    Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό καθώς για το πρόγραμμα των εφημεριών απαιτείτο το ποσό των 175.000 ευρώ (περίπου 60 εκατομμύρια δρχ.), το οποίο είχε ζητήσει ήδη έγκαιρα ο Διοικητής αλλά δεν ενεκρίθη. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το 2001, η αποζημίωση των εφημεριών κόστισε 800 εκατομμύρια δραχμές ενώ για το 2002, το Επιστημονικό συμβούλιο μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση ζήτησε 900 εκατ.δρχ. από τα οποία εγκρίθηκαν μόνο τα 808 με αποτέλεσμα ο διοικητής του νοσοκομείου να προσαρμόσει το πρόγραμμα των εφημεριών στο παραπάνω ποσό και όχι στις πραγματικές ανάγκες του Νομού.

    Ο νομάρχης Χαλκιδικής τονίζει πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να ζητήσουν την έγκριση του ποσού των 175.000 ευρώ για το 2002, ώστε να υπάρξει επάρκεια στις εφημερίες των γιατρών.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης, ο κ. Βούγιας θα ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Ανθρώπινη Πόλη».

    Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης ο κ. Βούγιας θα έχει, στο πλαίσιο της προεκλογικής προετοιμασίας, συνάντηση με διαμερισματικούς συμβούλους, στελέχη και πολίτες του Δ΄ Διαμερίσματος.

    [15] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2002 (18:59 UTC+2)

    Σε λειτουργία τέθηκε χτες ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, ανακοινώθηκε από το διυλιστήριο των Σκοπίων «ΟΚΤΑ», που έχει αγοραστεί από τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ, οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου διοχετεύτηκαν χτες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να φτάσουν στο σκοπιανό διυλιστήριο την Τετάρτη.

    Τα επίσημα εγκαίνια του αγωγού θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, ταυτόχρονα στα Σκόπια και στη Θεσσαλονίκη.

    [16] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Στο θέμα των δημοσκοπήσεων και της ερμηνείας των αποτελεσμάτων τους αναφέρεται με δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή τα σχόλια του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη σχετικά με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας "Alco" που δίνει προβάδισμα 8,4 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.

    «Είναι σύνηθες φαινόμενο οι δημοσκοπήσεις να ερμηνεύονται από τις πολιτικές δυνάμεις με τους φακούς της αγωνίας, της αξιοπιστίας και των επιδιώξεών τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας και προσθέτει: «για την Κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υφυπουργός εκπρόσωπός της η σταθεροποίηση της υπεροχής και η συνεχής διεύρυνση της κοινωνικής απήχησης της Νέας Δημοκρατίας σημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές! Είναι κι αυτό μια απόδειξη της ελαφρότητας του πολιτικού ''είναι'' τους».

    Αναφερόμενος στις ερμηνείες των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι για τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που διακήρυσσε ότι ως τον Ιούνιο θα ανατραπεί η πρωτοπορία της Νέας Δημοκρατίας, τα στοιχεία της δημοσκόπης σημαίνουν σιωπή ενώ για τους δελφίνους, ένταση των δελφινομαχιών. Παράλληλα για πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές επιβάλλουν οδυνηρές αποφάσεις για την ηγεσία τους και για ακόμη περισσότερους αποτελούν προμήνυμα συντριβής που θα εκδηλωθεί στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. «Με μια φράση αποδεικνύουν ότι ούτε στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μπορούν να συμφωνήσουν» τονίζει χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία ερμηνεύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σιούφας επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ακόμη περισσότερη δουλειά, σε όλους τους τομείς, από τις εθνικές υποθέσεις ως τις αδυναμίες της Οικονομίας και τα προβλήματα της καθημερινότητας, και σε όλα τα επίπεδα, μέσα και έξω από τη Βουλή. «Σημαίνουν ακόμη περισσότερη έμφαση στην παραγωγή πολιτικής, στην προσέγγιση των προβλημάτων και την προετοιμασία αποτελεσματικών λύσεων, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ευαισθησία. Σημαίνουν διαρκώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις για όλους» υπογραμμίζει στην δήλωσή του ο κ. Σιούφας.

    [17] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβίβ, 24 Ιουνίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Τέσσερα μέλη της Χαμάς είναι μεταξύ των έξι Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Reuters. Σύμφωνα με τη Χαμάς, στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της, ο Γιασίρ Ρεζίκ και ο Αμάρ Κούφα. Οι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, την ώρα που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο προσφύγων στη Ράφα

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ έθεσε τον 66χρονο ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς Σεϊχ Αχμέντ Γιασίν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Γιασίν δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει λάβει επίσημη ανακοίνωση του περιορισμού του. «Αν έρθουν να με πληροφορήσουν για την απόφαση τους, θα τους πω ότι την απορρίπτω», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ένα άτομο σκοτώθηκε όταν η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση υποστηρικτών της Χαμάς, κοντά στο σπίτι του Γιασίν.

    Με αντίποινα απειλεί η Χαμάς

    Όπως μετέδωσε το BBC, η Χαμάς απείλησε ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ. «Το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Γιασίρ Ριζέκ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την επίθεση πριν από αρκετούς μήνες στην οποία σκοτώθηκαν Ισραηλινοί 4 στρατιώτες, καθώς και για άλλες «τρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

    Το Ισραήλ κάλεσε 2.000 έφεδρους στρατιώτες για να ενισχύσουν την εκστρατεία του κατά των Παλαστίνιων βομβιστών.

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2002 (18:42 UTC+2)

    Συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας είχε το περασμένο τριήμερο στη Γερμανία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με φορείς της ελληνικής κοινότητας, εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και ομογενείς αιρετούς στην αυτοδιοίκηση της Γερμανίας. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρέθηκαν θέματα σχετικά με την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και με τη συμμετοχή ελλήνων ομογενών στο σώμα των εθελοντών. Εξάλλου επισημάνθηκαν τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι νεαροί ομογενείς ενώ τέθηκε και το θέμα του κλίματος ξενοφοβίας που αναπτύσσεται τελευταία στην Ευρώπη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Έλληνες μετανάστες να αντισταθούν στο ρεύμα της ξενοφοβίας. «Σε μια Ευρώπη πολυπολιτισμική, της οποίας το κυρίαρχο πνεύμα εδράζεται στη σύνθεση των πολιτισμών των διαφορετικών εθνών, η περιχαράκωση και η εσωστρέφεια δεν έχουν θέση» είπε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από τους έλληνες ομογενείς ανοιχτούς στις τοπικές κοινωνίες αλλά και περήφανους για τη διαφορετικότητά τους». Είπε ακόμη ότι οι ξενοφοβικές αντιλήψεις αποτελούν το αρνητικό αντίβαρο στην πορεία για μια ενωμένη Ευρώπη και υπογράμμισε ότι στις αντιλήψεις αυτές η προβολή των διαχρονικών αξιών του Ολυμπισμού συνιστά την απάντηση του ελληνισμού».

    Το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών κήρυξε στο Λουντβιχσχάφεν την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών από όλη την Ευρώπη. Απευθυνόμενος στους ομογενείς τόνισε πως με τον αγώνα τους κατάφεραν να βρίσκονται πλέον στο κέντρο της γερμανικής κοινωνίας, ενώ ζουν στην καρδιά της Ευρώπης και ταυτόχρονα κρατούν με περηφάνια τη μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

    «Σήμερα η Ελλάδα κάνει περήφανους τους ομογενείς της γιατί θέτει στόχους και προοδεύει ενώ τεκμήρια της προόδου αυτής αποτελούν ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην Ευρώπη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η ισχυρή της οικονομία αλλά και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης.

    [19] ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (18:39 UTC+2)

    Στη Σούπερ Λίγκα του Μπρούνο Τζάουλι θα αγωνιστεί του χρόνου η εθνική μας ομάδα στίβου ανδρών και γυναικών. Ωστόσο πλέον όλοι οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου που θα διεξαχθεί από 6 - 11 Αυγούστου.

    Κατά την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Κώστας Κεντέρης, υποστήριξε: "Τώρα κοιτάζουμε αποκλειστικά τη διοργάνωση του Μονάχου. Είμαι ευχαριστημένος από την άνοδο των ανδρών και των γυναικών στη Σούπερ Λίγκα του Μπρούνο Τζάουλι".

    [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ Ο Γ. ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2002 (18:36 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από τον Ακράτητο ο Γιώργος Παράσχος. Ο τεχνικός παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου καθώς προέκυψαν ουσιαστικές διαφορές με τη διοίκηση σε θέματα που αφορούν την ομάδα.

    Ο διάδοχος του Γιώργου Παράσχου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να προέρχεται από το εξωτερικό. Στο μεταξύ, αύριο ξεκινά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Ακράτητου δίχως να υπάρχει προπονητής.

    [21] Ο Ρ. ΜΠΑΡΙΚΕΛΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Ferrari ήταν ο μεγάλος νικητής στο Γκραν Πρι της Formula 1 που έγινε στο Νίρμπουργκρινγκ της Γερμανίας. Ο βραζιλιάνος, πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της καριέρας του, αφήνοντας στη 2η θέση τον Μίκαελ Σουμάχερ επίσης με Ferrari και στη 3η τον Κίμι Ράικονεν με McLaren.

    Τον αγώνα εγκατέλειψαν μετά από σύγκρουση οι Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και Ντέιβιντ Κούλθαρντ. Ο Μοντόγια δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ξεκινούσε από την πρώτη θέση της pole position.

    [22] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2002 (17:12 UTC+2)

    Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Στην Αττική αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 μέχρι 37 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις ενώ το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 37 βαθμούς.

    Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις προβλέπονται για αύριο στις περισσότερες πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 20 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 21 μέχρι 31, στην Κωνσταντινούπολη από 23 μέχρι 27, στο Σεράγεβο από 17 μέχρι 29, στα Σκόπια από 23 μέχρι 31, στη Σόφια από 17 μέχρι 28 και στα Τίρανα από 23 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 June 2002 - 18:13:36 UTC