Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΝΑΝ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ
  • [03] ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ "ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
  • [05] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [06] ΥΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 20ΧΡΟΝΟΣ
  • [07] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [08] ΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΟΔΙΚΕΣ
  • [11] Λ. ΓΡΑΝΤΑΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
  • [12] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: "ΣΩΣΤΗ" Η ΘΕΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [13] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ
  • [17] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [18] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,27 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ INFORM Π. ΛΥΚΟΣ
  • [19] Ο ΕΥ. ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ - ΝΑΧΜΙΑ
  • [20] ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [21] ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ FORUM ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ
  • [23] ΜΕ ΝΕΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 13 Ιουνίου 2002 (00:20 UTC+2)

    Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι είχαν "μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση" με βασικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό.

    "Είχα την ευκαιρία", τόνισε ο κ. Καραμανλής, "να πω στο Γενικό Γραμματέα πόσο πολύ επιθυμούμε και αναζητούμε μια οριστική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα στηρίζεται, βεβαίως, στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    "Είχα την ευκαιρία, επίσης, να του πω, ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει, προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βάρος, σίγουρα, πέφτει στην τουρκική πλευρά, η οποία θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της δεν ωφελεί, ούτε την ίδια, ούτε κανέναν. Οτι η υπόθεση της ένταξης της Κύπρου, με το πρώτο κύμα των κρατών - μελών της διεύρυνσης, είναι κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με ή χωρίς απόφαση για τη λύση. Οτι θέλουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη. Και ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα είναι επωφελής για όλους τους κατοίκους του νησιού, και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους", υπογράμμισε.

    Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Α. Βασιλάκης, και, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Αρ. Παυλίδης, ο βουλευτής Επικρατείας, πρέσβυς Π. Μολυβιάτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθηγητής Γ. Βαληνάκης.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (00:24 UTC+2)

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας και θα προετοιμάσει την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 7 Ιουλίου συζητήθηκαν απόψε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

    Στην σύντομη τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα πρέπει να αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός, που θα αναδείξει τη συσπείρωση με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη της νίκης για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    Τόνισε, δε, ότι η παραίτηση του Αλέκου Παπαδόπουλο και το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία προκάλεσαν προβλήματα και συνέστησε να σταματήσει ο κύκλος της εσωστρέφειας.

    [03] ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Φανερά συγκινημένος ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του στο υπουργείο Υγείας κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στο νέο υπουργό Κώστα Στεφανή.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όσους στήριξαν την προσπάθεια του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, τις διοικήσεις των οργανισμών, τις συνδικαλιστικές οργάνωσεις και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Στεφανή.

    Ο νέος υπουργός είπε ότι είναι τιμή του να διαδέχεται τον Αλέκο Παπαδόπουλο, για τον οποίο είπε ότι είναι φίλος του, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και εξήρε το έργο του στους τομείς της οικονομίας, της αυτοδιοίκησης και της υγείας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα γράψει ένα άλλο κεφάλιο στην πολιτική, πιο σημαντικό από τα προηγούμενα.

    [04] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ "ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ειδικό πρόγραμμα για τη δημιουργία "ορεινών ποδηλατοδρόμων" έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Ελλάδα.

    Με απόφαση του υφυπουργού, Φώτη Χατζημιχάλη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των τελικών διαδρομών σε κάθε περιφέρεια, οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ορεινών ποδηλατόδρομων. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις διευθύνσεις δασών κάθε περιφέρειας, οι οποίες κατέθεσαν στο υπουργείο Γεωργίας τις προτεινόμενες διαδρομές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς ποδηλατοδρόμους.

    Τα κριτήρια για την τελική επιλογή των ποδηλατόδρομων στο δασικό οδικό δίκτυο έγινε λαμβάνοντας υπόψη ότι: η κατά μήκος κλίση του δικτύο δεν υπερβαίνει το 3%, να διασχίζουν φυσικά τοπία, να μην έχουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, η αφετηρία τους να βρίσκεται σχετικά κοντά σε οικισμούς, ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά των ποδηλάτων με άλλο όχημα, να μη διασχίζουν πολύ αυαίσθητες οικολογικά περιοχές.

    Προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του προγράμματος, έχει ήδη δοθεί εντολή στο κρατικό εργοστάσιο Καλαμπάκας για την κατασκευή των ενημερωτικών πινακίδων σήμανσης των ποδηλατόδρομων.

    Η υλοποίηση του προγράμματος αρχίζει άμεσα με τη δημιουργία των πρώτων ορεινών ποδηλατόδρομων στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Πιερίας.

    [05] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής της Τουρκίας από την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, παρά μόνο να αλλάξει δραστικά τη μέχρι σήμερα πολιτική της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα πως θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες εάν προσπαθήσει να αποφύγει αυτό που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Η Τουρκία έχει μπει με τη στάση της και την προσέγγισή της σε ένα αδιέξοδο," είπε ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την παραδοχή από την Αγκυρα ότι δεν θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση γιατί φοβάται την υποβολή άλλων προσφυγών εναντίον της από Ε/Κ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΥΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 20ΧΡΟΝΟΣ

    Σπάρτη, 13 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Υλικό παιδικής πορνογραφίας διακινούσε μέσω του διαδικτύου 20χρονος από τη Σκάλα Λακωνίας. Ο 20χρονος, που είναι παιδί εύπορης οικογένειας, συνελήφθη από άντρες της ασφάλειας Αττικής. Στο σπίτι του βρέθηκαν δεκάδες δισκέτες με υλικό παιδικής πορνογραφίας και ένα πιστόλι κρότου.

    Το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου υποστήριξε ότι διακινούσε το υλικό για λόγους αναψυχής, ενώ είπε ότι τις φωτογραφίες τις βρήκε από ιστοσελίδα του εξωτερικού.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε πριν από τρεις μήνες. Τα παιδιά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες είναι ηλικίας 7 έως 17 χρόνων και πιθανότατα κατάγονται από την Ευρώπη και την Ασία

    [07] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Στη Σεβίλλη της Ισπανίας μετέβη σήμερα ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, όπου θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στη συνάντηση Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στη συνάντηση που διεξάγεται λίγες μόνο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητηθεί η διεθνής κατάσταση, με ιδιαίτερη αναφορά στο Παλαιστινιακό, η κατάσταση στην ΕΕ σε σχέση με τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, οι προκλήσεις της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 13 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θετικό για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα αυτό βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην έκθεση του ευρωβουλευτή Ζακ Πόος, εισηγητή της Ευρωβουλής για την Κύπρο.

    Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία σειρά τροπολογιών των γνωστών για τις φιλοτουρκικές θέσεις τους, Βρετανών ευρωβουλευτών Andrew Duff (Φιλελεύθερος) και Geoffrey Van Orden (Συντηρητικός), οι οποίοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δυνατή μόνο για ένα κυρίαρχο κυπριακό κράτος, διζωνικό και δικοινοτικό, που θα έχει πλήρη εξουσία δράσης σε διεθνές επίπεδο, καθώς και εξουσία λήψης αποφάσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνει πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όποιες και αν είναι οι συνταγματικές ρυθμίσεις της λύσης.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τις απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του παράγοντα χρόνου για την καθυστέρηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    Επίσης, προειδοποιεί τους Τ/Κ ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ΕΕ περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, ενώ θεωρεί αδιανόητο να μην βρεθεί Κύπρος στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Κινητά τηλέφωνα, κάπνισμα, ακραία εμφάνιση, κάψιμο βιβλίων και σκονάκια θεωρούνται πλέον σχολικά παραπτώματα και θα αντιμετωπίζονται με τη δέουσα αυστηρότητα. Τα παραπάνω προβλέπει το σχέδιο του νέου σχολικού κανονισμού, που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Το υπουργείο Παιδείας θέτει το σχέδιο του κανονισμού υπόψη των εκπαιδευτικών ενώσεων.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό, το συμβούλιο καθηγητών και ο σύλλογος γονέων οφείλουν να επαναφέρουν στην τάξη τους μαθητές με ακραία εμφάνιση. Εάν η παρέμβαση τους δεν αποδώσει η ευθύνη περνάει στο δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών.

    Με μεγαλύτερη αυστηρότητα θα αντιμετωπίζονται και οι περιπτώσεις φθορών και ζημιών μέσα στο σχολείο, αλλά και η απουσία από την πρωινή προσευχή, από την οποία μπορούν να απέχουν οι αλλόθρησκοι

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Εκπρόσωποι - ερευνητές εννέα πανεπιστημίων ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδίας, Δανίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Βελγίου, Γερμανίας, Αγγλίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας) καθώς και συνεργάτες επτά δήμων - από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα - οι οποίοι συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο "βιώσιμες οδικές αρτηρίες" που εντάσσεται στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα "Artists", συναντώνται σήμερα και αύριο στο δήμο Καλαμαριάς.

    Οι ευρωπαίοι ερευνητές και συνεργάτες δήμων συζήτησαν την εξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, σε ότι αφορά τη συλλογή στοιχείων, τις μεθόδους αξιολόγησης στοιχείων και τον καθορισμό δεικτών αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, από ένα σύνολο 40 δεικτών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργική απόδοση μίας οδού - όπως κυκλοφοριακοί φόρτοι, αριθμός πεζών, τροχαία ατυχήματα, περιβαλλοντικοί δείκτες - οι επιστήμονες θα επιλέξουν τους πλέον κατάλληλους που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του οδικού δικτύου.

    Διαπίστωση των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι παρακολουθούν τη συνάντηση εργασίας, είναι πως οι προδιαγραφές των οδικών αρτηριών σε όλες τις χώρες είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές της χώρας μας.

    Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια συνάντηση - η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον περασμένο Ιανουάριο - ενώ το έργο ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2004.

    Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει στο έργο ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Πολιτικών Μηχανικών - τομέας Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Εργων και Ανάπτυξης) και από την πλευρά των δήμων, ο δήμος Καλαμαριάς.

    Το έργο "Βιώσιμες Οδικές Αρτηρίες" στοχεύει στην ανάλυση των προβλημάτων των οδικών αρτηριών των ευρωπαϊκών πόλεων και της περιοχής επιρροής τους, καθώς και στις μεθόδους βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών και των ευρύτερων συνθηκών διαβίωσης γύρω από αυτές, με κύριο γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι τμήμα του προγράμματος δράσης "Πόλη του Αύριο και Πολιτιστική Κληρονομιά".

    Ε.Ρ.

    [11] Λ. ΓΡΑΝΤΑΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Εσπασε την σιωπή του μετά από τρία χρόνο ο πρώην πρόεδρος του Αρη, Λάμπρος

    Γράντας. Μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκη Σπορ FM για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ομάδα και πρότεινε λύση για να βγει η ΠΑΕ από το αδιέξοδο.

    «Στον Αρη υπήρχαν τυχοδιώκτες που προσπαθούσαν να βγάλουν χρήματα από τον κ.

    Κοντομηνά. Ο άνθρωπος έβαλε πολλά χρήματα, αλλά κάποιοι θέλησαν να τον φάνε.

    Και ήταν φυσικό να φύγει, παρά το γεγονός ότι ήθελε το καλό του Αρη», τόνισε ο κ. Γράντας.

    «Την κατάσταση που περνάει αυτή την στιγμή ο Αρης την πρόβλεψα από το 1996. Το έλεγα και το φώναζα και κάποιοι με έλεγαν τρελό. Αλλά αυτό που περνάει ο Αρης είναι φυσική συνέπεια όλων των τελευταίων χρόνων. Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τον κ. Ζαχουδάνη», επισήμανε ο κ. Γράντας και συνέχισε: «Ο νυν πρόεδρος της ομάδας το είχε δηλώσει ότι θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και στον Αρη για να κάνει «μπιζνες». Όπως κάνει κάθε επιχειρηματίας. Για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά μιας ομάδας πρέπει να έχει λύσει πρώτα το προσωπικό του πρόβλημα επιβίωσης».

    Ο κ. Γράντας για μια ακόμη φορά τόνισε ότι θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο. «Πρόσφερα πολλά στον Αρη και δεν πήρα τα αναμενόμενα. Κάποιοι δεν με άφησαν να ολοκληρώσω το έργο μου. Και εδώ να επισημάνω ότι οι ΠΑΕ δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σήμερα ο Αρης χρωστάει 3-4 δις. Και είναι φυσικό να μην θέλει κανείς να τον αναλάβει. Εδώ χρειάζεται να έρθουν 10 ισχυροί παράγοντες και να βάλουν από 100 εκατομμύρια για να σώσουν τον σύλλογο. Επίσης να βάλουν και οι σύνδεσμοι και ας έχουν και αυτοί τον λόγο».

    Ο κ. Γράντας πρόσθεσε: «Χρειάζεται η κάθε διοίκηση του Αρη να ψάξει να βρει παίκτες που θα αποτελέσουν το μέλλον του συλλόγου και να επενδύσει σε αυτούς. Όπως έκανα εγώ. Τότε που μάζεψα από τα χωριά τους Χαριστέα, Λιολίδη, Θεοδωρίδη, Λουμπούτη, Δέλλιο και Πανόπουλο. Η ομάδα βγήκε τότε 6η στην βαθμολογία».

    Τέλος ο πρώην πρόεδρος του Αρη, Λάμπρος Γράντας μίλησε και για τον έλεγχο από τον ΣΔΟΕ. «Ο ΣΔΟΕ μπήκε στα γραφεία και έκανε έλεγχο. Όμως πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που προκάλεσαν τον έλεγχο ότι κάνουν κακό στον Αρη, διότι δεν θα τιμωρηθεί ο κ. Ζαχουδάνης, αλλά ο ίδιος ο Αρης».

    [12] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: "ΣΩΣΤΗ" Η ΘΕΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα καθορίσει το καθεστώς των Τ/Κ, το οποίο θα είναι καθεστώς μιας κοινότητας που ισότιμα συμμετέχει στη δημιουργία ενός κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε "σωστή" τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι το κύριο εμπόδιο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι η απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση και τόνισε πως αυτό το θέμα είναι εκτός συζήτησης σε ό,τι αφορά την ε/κ πλευρά αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ανταλλαγή απόψεων για τρόπους που θα βοηθούσαν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών να προχωρήσει, συζήτησε σήμερα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Αμερικανός διπλωμάτης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω της παρούσας διαδικασίας. Είπε ακόμα πως ο κ. Γουέστον δεν έφερε ούτε εισηγήσεις ούτε φόρμουλες.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, "κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Γουέστον έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας του Κυπριακού και ο κ. Γουέστον ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το ταξίδι του στην Αγκυρα βασικά και στην Αθήνα."

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της "ΑΘΗΝΑ 2004" συνάντηση ενημέρωσης των στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με τους εκπροσώπους των Εθνικών Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της "ΑΘΗΝΑ 2004" Σπύρος Καπράλος, τόνισε την άριστη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τις Εθνικές Ομοσπονδίες για την εξεύρεση λύσεων σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στην προετοιμασία των αθλητών μας.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Προετοιμασίας και Έργων κ. Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην πορεία της προετοιμασίας των έργων. Επισήμανε πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 54 έργα στην Αττική που αφορούν τους Αγώνες του 2004 (έργα αθλητικών εγκαταστάσεων, επικοινωνιών, μεταφορών, οδικά, το Ολυμπιακό Χωριό, 7 Χωριά Τύπου, 5 έργα ΔΕΗ). Όπως τόνισε, τον Μάιο του 2001, 19% των έργων αυτών ήταν δημοπρατηθέντα και 81% προς δημοπράτηση. Τον Μάιο του 2002, 95% των έργων έχει δημοπρατηθεί, κάτι που καταδεικνύει την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

    Ο κ. Καρτάλης υπογράμμισε ότι όλοι οι χώροι κατασκευάζονται ώστε να πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες. Τόνισε ακόμη, ότι η Πολιτεία στην προσπάθεια αθλητικής ανάπτυξης της περιφέρειας, έχει διαθέσει ποσό ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ, για κατασκευή εγκαταστάσεων.

    Ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων κ. Μάκης Ασημακόπουλος, παρουσία του Διευθυντή Αγώνων κ. Γιάννη Γιαννουρή, της Διευθύντριας Αθλητικού Σχεδιασμού κας Ελένης Μιχοπούλου και της Διευθύντριας Αθλητικών Υπηρεσιών κα Anita Spring, παρουσίασε αναλυτικά και κατά ημέρα το αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι περίπου 10.500 αθλητές, θα αγωνιστούν σε 37 αθλήματα σε ισάριθμες αθλητικές εγκαταστάσεις, για 16 +2 ημέρες (δύο ημέρες νωρίτερα ξεκινά το τουρνουά ποδοσφαίρου), προκειμένου να κατακτήσουν 301 χρυσά μετάλλια.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Συνάντηση μιας περίπου ώρας είχε σήμερα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΠΓΔΜ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΝΑ

    Σκόπια, 13 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλοί διοικητές του πρώην Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού Αλβανών της ΠΓΔΜ (ΟΝΑ) κατέλαβαν ηγετικές θέσεις στο κόμμα του Αρμπέν Τζαφέρι, DPA, εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών.

    Οπως τόνισε το ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και εκπρόσωπος τύπου, Νίκολα Πόποφσκι, η κυβέρνηση καλείται να διαχωρίσει τη θέση της, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει το έδαφος, ώστε οι τρομοκράτες του ΟΝΑ να γίνουν μέλη της κυβέρνησης σε περίπτωση εκλογικής νίκης του VMPRO.

    "Τα άτομα αυτά είναι υπεύθυνα για την καταστροφή εκκλησιών και μοναστηριών, για την απαγωγή αθώων πολιτών, για δολοφονίες και εθνική εκκαθάριση" είπε ο Πόποφσκι και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα των δύο αεροδρομίων της χώρας - Σκοπίων και Οχρίδας - που αποβαίνει όπως είπε σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε τους ξένους επενδυτές ότι σε περίπτωση που η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών αναλάβει την εξουσία, θα ακυρώσει τις συμφωνίες.

    [17] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Πρόοδο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και της αποφυγής ενός καταστροφικού πολέμου διαπίστωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόνανλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις δύο χώρες.

    Ο κ. Ράμσφελντ ανασκεύασε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του περί δράσης της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ.

    "Πιστεύω ειλικρινά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος", είπε σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, όμως απηύθυνε και προειδοποίηση: "το γεγονός ότι στη ζώνη ασφαλείας έχει συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος αριθμός στρατευμάτων σημαίνει ότι ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει περάσει".

    Ο Ράμσφελντ κάλεσε τις δύο χώρες να αρχίσουν απευθείας διάλογο τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας δεν πρόκειται να σταματήσουν. "Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την επίλυση των διαφορών. Σε τελική ανάλυση, οι χώρες που έχουν διαφορές οφείλουν να συνεννοούνται για την επίλυσή τους."

    Αναφερόμενος στη δράση της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας, ο υπουργός Αμυνας εξήρε τη συνεργασία του Πακιστάν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις περί δράσης της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ, τόνισε: "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει στοιχεία για τη δράση μελών της οργάνωσης στην περιοχή".

    [18] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,27 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ INFORM Π. ΛΥΚΟΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος χρήσεως 2001 ύψους 0,27 ευρώ ανά μετοχή και την αποκοπή του θα προτείνει η διοίκηση της Inform Π. Λύκος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα συνέλθει στην Αθήνα στην Αίγλη του Ζαππείου στις 17/6/2002.

    Έτσι για την χρήση 2001 θα δικαιούνται μερίσματος οι μέτοχοι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά την 17/6/2002 και μετά το τέλος της συνεδρίασης της 17/6/2002 του Χ.Α.Α. Από την 18/6/2002 οι μετοχές της Inform Π. Λύκος θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2001.

    Με νεότερη ανακοίνωση του Δ.Σ. της εταιρίας προς το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές του Χ.Α.Α. θα καθορισθεί η ημερομηνία και ο τρόπος καταβολής του μερίσματος.

    [19] Ο ΕΥ. ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ - ΝΑΧΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τη θλίψη του για την απώλεια μιας κυρίας της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θάνατο της Νίνας Κοκκαλίδου - Ναχμία.

    Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι μέσα από τις ιδιότητές της - δημοσιογράφος, λογοτέχνης - συνέβαλε στη διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας αυτής της πόλης, την οποία τόσο αγάπησε.

    [20] ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Την περιοχή του Ελαιώνα επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθηναίων, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους κΆγγελο Αγγελέτο και Κατερίνα Μαρούδα, και την διαμερισματική σύμβουλο του 3ου Διαμερίσματος και ξανά υποψήφια με τον συνδυασμό «Όμορφη Πόλη», Άννα Μαυρομμάτη επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Βοτανικού, έναν παιδικό σταθμό, αλλά και την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι ο Ελαιώνας είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, για την οποία υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα για τα αδέσποτα σκυλιά. Τέλος, επισήμανε ότι προτεραιότητα του συνδυασμού του είναι το περιβάλλον και η καλαισθησία της πόλης.

    [21] ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ FORUM ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Αντιπρόσωποι από τις χώρες της Βαλκανικής, καθώς επίσης και από γειτονικές χώρες, όπως Αυστρία, Σλοβενία, Ιταλία, Τουρκία, συναντήθηκαν σήμερα για να συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός νέου θεσμού συνεργασίας στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, "συγκροτείται ένα Forum ηλεκτρικής ενέργειας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με σκοπό να προωθήσουμε την ένταξη των δικτύων ηλεκτρισμού των χωρών μας στο συνολικό Ευρωπαϊκό δίκτυο. Ετσι ώστε να υπάρξει μία ενιαία διευρωπαϊκού χαρακτήρα διαστρωμάτωση των ηλεκτρικών δικτύων. Και αυτό βέβαια θα εξασφαλίσει την λειτουργία ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού για όλες τις χώρες και αυτές της Ν.Α Ευρώπης και αυτές της Ε.Ε".

    Σύμφωνα με τον υπουργό είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία και λαμβάνει έναν πολιτικό χαρακτήρα, διότι θα συνέρχονται οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Βαλκανικής, συγκροτώντας ένα είδος Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, με συμμετοχή της αρμόδιας Επιτρόπου Ενέργειας και Μεταφορών, της Λ.ντε Παλάθιο, η οποία θα συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ε.Ε.

    Παράλληλα βέβαια θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε. και στο υπό συγκρότηση σταθερό, μόνιμο νέο Forum συμμετοχής όλων των συντελεστών ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Βαλκανικής. Και εδώ περιλαμβάνονται οι αρμόδιες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, οι εταιρίες μεταφοράς ηλεκτρισμού, όπως επίσης και όλοι οι άλλοι υπεύθυνοι για την διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας

    "Νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη που οδηγεί στη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ν.Α.Ευρώπης και στο επίπεδο αξιοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που παλαιότερα κάναμε για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ν.Α. Ευρώπη όταν συγκροτήσαμε την Συνεργασία για την Ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη", επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Βλέπουμε ότι σε αντίστοιχη κατεύθυνση οδηγούμαστε τώρα πια για να διαμορφώσουμε ουσιαστικά μία ολοκληρωμένη επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού που να συμπεριλαμβάνει με ίσους όρους, με πλήρη διασύνδεση, με αποτελεσματικές λειτουργίες όλο το δίκτυο ηλεκτρισμού των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης".

    Σε αυτήν την πολιτική εντάσσονται τόσο η επίσκεψη στην Ουκρανία, όσο και οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Βοσνία και στην Κροατία, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. "Εκεί υπάρχουν κατεστραμμένα από τον πόλεμο δίκτυα ηλεκτρισμού που μας συνδέουν με το Ευρωπαϊκό δίκτυο. Εξασφαλίσαμε ειδικές, αυξημένες πιστώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αυτών των δικτύων που πρέπει να εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη σύνδεση αυτής της περιοχής με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Νομίζω ότι έτσι, με γοργό ρυθμό υλοποιούμε αυτή την πολιτική, που είναι προϋπόθεση για περιφερειακή ανάπτυξη, αντίστοιχη των αναγκών των λαών της περιοχής μας", κατέληξε.

    [22] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

    Aθήνα, 13 Ιουνίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ελληνικό πλοίο που μετέφερε μεγάλη ποσότητα κοκαίνης κατασχέθηκε ανοιχτά των γαλλικών ακτών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πλοίο μετέφερε πέντε τόνους κοκαίνης. Ολο το πλήρωμα, που αποτελείται από Ελληνες και ξένους έχει συλληφθεί, ανάμεσα σε αυτούς και ο καπετάνιος του πλοίου.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί συνεπλάκησαν με τους λαθρέμπορους, ενώ ένας από αυτούς φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά ή να σκοτώθηκε.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν η ασφάλεια το ΣΔΟΕ, το λιμενικό η αμερικανική δίωξη ναρκωτικών (D.E.A.) και η γαλλική αστυνομία.

    Ερευνες έγιναν και στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρίας στον Πειραιά. Η αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια υπόπτων στην Αττική και έχουν γίνει προσαγωγές πέντε υπόπτων στην ασφάλεια.Το πλοίο ρυμουλκείται στο γαλλικό λιμάνι της Βρέστης.

    [23] ΜΕ ΝΕΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ FAO

    Ρώμη, 13 Ιουνίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Ρώμη οι εργασίες της δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) με την προσπάθεια των συμμετεχόντων να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες και την επανάληψη της δέσμευσης για μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα έως το 2015.

    Ωστόσο δεν κατέληξαν σε καμία συγκεκριμένη απόφαση για τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσουν στο στόχο αυτό.

    Ο προεδρεύων της Διάσκεψης, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή εκπροσώπων στη συνάντηση, τόνισε ότι

    οι έχοντες πρέπει να κάνουν περισσότερα για τους μη έχοντες και ότι η καταπολέμηση της πείνας είναι προς όφελος όλων.

    "Το πρόβλημα των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα είναι το πιο σημαντικό προς επίλυση θέμα μαζί με την τρομοκρατία", υπογράμμισε.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Σεβίλλη και στη Σύνοδο της G8 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά.

    Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, κάλεσε όλες τις χώρες "να αρχίσουν από σήμερα μάχη με το χρόνο για να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της πείνας και της φτώχειας, κατά του σκεπτικισμού και του εγωισμού". "Aυτή η διάσκεψη αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον κοινό μας στόχο που είναι η εξάλειψη της πείνας από τον κόσμο. Το θέμα αυτό αποτελεί ηθικό μας στόχο."

    Κάλεσε δε όλες τις χώρες να επικυρώσουν τη Συνθήκη για τη διατροφή και τη γεωργία, η οποία υιοθετήθηκε από τη διάσκεψη του FAO τον περασμένο Νοέμβριο.

    Αρκετοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης και για τη μη ανταπόκριση πλούσιων κρατών στο κάλεσμα του FAO, καθώς πολλές χώρες δεν έστειλαν εκπροσώπους στη Διάσκεψη.

    Κατά την έναρξη της Διάσκεψης υιοθετήθηκε διακήρυξη στην οποία επαναδιατυπώνεται η δέσμευση της Διάσκεψης του 1996 για μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα σε 400 εκατομμύρια από 840 εκατομμύρια.

    Από το 1996 ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα μειώθηκε στα 800 εκατομμύρια και ο FAO εκτιμά ότι χρειάζεται τεράστια ώθηση για την επίτευξη του στόχου.

    Ωστόσο με τα απογοητευτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 4 δευτερόλεπτα από την πείνα, η Διάσκεψη της Ρώμης απέτυχε να επιλύσει τις διαφορές γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεραστεί η κρίση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 13 June 2002 - 18:13:43 UTC