Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΚΑ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΒΑ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [03] ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [05] Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ: ΘΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΛΒΙΝΑΣ ΚΑΡΑΛΗ
  • [07] ΜΗΝΥΣΗ ΛΕΠΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ LE MONDE
  • [08] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΤΑ
  • [09] ΕΕ: ΕΝΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [10] Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ
  • [11] ΕΤΒΑ: ΕΡΓΑ 21,375 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΒΙ.ΠΕ
  • [12] ΕΠΑΦΕΣ Ε. ΤΖΟΟΥΝΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [14] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΜΠΑΔΑΚΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [16] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [17] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
  • [18] ΛΑΜΨΗ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ 7ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΛΜΠΑΣΑΝ
  • [20] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΝΙΑΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [21] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [22] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΡΜΙΤΑΤΖ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [23] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
  • [24] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ Η Ε.Ε.

  • [01] ΣΤΕΦΚΑ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΒΑ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (12:01 UTC+2)

    Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι και δική μας Ολυμπιάδα δήλωσε η υφυπουργός Αθλητισμού της Βουλγαρίας ,Ολυμπιονίκης Στέφκα Κονσταντίνοβα απευθύνοντας χαιρετισμό στη διάρκεια του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου με θέμα "Τα βαλκανικά ΜΜΕ-Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων" που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με την Αθήνα 2004.

    "Ολυμπιονίκες και δημοσιογράφοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως υφυπουργός Αθλητισμού της Βουλγαρίας θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ότι τους θεωρεί και δικούς μας. Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί του 2004 θα είναι οι καλύτεροι στην ιστορία του αθλητισμού" τόνισε η κ Κονσταντίνοβα.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν το πρωί στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης ενώ η κ Κονσταντίνοβα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει εκτενέστερα στο συνέδριο μαζί με τους Ολυμπιονίκες Πέτρο, Γαλακτόπουλο, Νίκη Μπακογιάννη και Βίκτορα Μήτρου στην απογευματινή ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο "Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Υποστηρικτές του Συνεδρίου, είναι ο ΕΟΤ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ΟΤΕΝΕΤ

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιουνίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Mε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη, πρώτο σταθμό της επταήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί μαζί με τον Αρχιπίσκοπο το "Ground Zero", την περιοχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Πλατής.

    Το βράδυ ο κ.Καραμανλής θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.

    Χθες βράδυ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβρέθηκε στη δεξίωση που οργάνωσε προς τιμήν του το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέας Υόρκης. Στη δεξίωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικλ Σωτήρχος , οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ Ελλάδας και Κύπρου και οι γενικοί πρόξενοί τους, καθώς και πολλοί ομογενείς και Αμερικανοί φιλέλληνες.

    Αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναχωρήσει για το Σικάγο όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΣΑΕ και θα μιλήσει στην ομογένεια, ενώ την Κυριακή 9 Ιουνίου ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για το Τορόντο του Καναδά, όπου θα έχει συναντήσεις με τον μητροπολίτη Τορόντο και ελληνο-καναδικές οργανώσεις.

    Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ο κ.Καραμανλής θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα παραστεί στη συνάντηση κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (ΔΔΕ) την οποία θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, ενώ θα παρακαθίσει στο γεύμα που θα παραθέσει στα μέλη της ΔΔΕ ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, καθώς και στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στον Λευκό Οίκο στους αρχηγούς κομμάτων ο κ. Μπους

    Την Τρίτη 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, θα παραβρεθεί στη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του η ελληνική πρεσβεία, ενώ την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ο κ.Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

    [03] ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (10:04 UTC+2)

    Συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου έκρινε το νόμο του υπουργού Υγείας, Αλέκου Παπαδόπουλου, που απαγορεύει την παράλληλη απασχόληση πανεπιστημιακών γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, με απόφασή του, το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ειδικότερα, το τμήμα του ανωτάτου κυρωτικού δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ο επίμαχος νόμος δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, με τις οποίες κατοχυρώνεται ως ατομικό δικαίωμα η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο κοινός νομοθέτης μπορεί να απαγορεύσει την άσκηση επαγγέλματος ειδικά όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που στη συγκεκριμένη περίπτωση ανάγονται στην προάσπιση της υγείας των πολιτών.

    Οριστική απόφαση επί του ζητήματος θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Σαγκάη, 7 Ιουνίου 2002 (14:42 UTC+2)

    Την επίσκεψή του στην Κίνα ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναχώρησε από τη Σαγκάη για την Αθήνα. Σήμερα το πρωί ο κ. Σημίτης απηύθυνε χαιρετισμό σε Φόρουμ Επιχειρηματιών στη Σαγκάη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε και πάλι τα κοινά σημεία Ελλάδας και Κίνας ως προς την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό τους αλλά και τις πρωτόγνωρες επιδόσεις που, όπως είπε, σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες τους.

    «Η Κίνα αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, χωρίς προηγούμενο, της τάξεως του 10%, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό του βιοτικού επιπέδου. Παρομοίως, η πρόοδος της Ελλάδας, με δημοσιονομική πειθαρχία και συστηματική καταπολέμηση του πληθωρισμού, που συνοδεύτηκε από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξασφάλισε την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης» είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «οι χώρες μας κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση: Εκείνη της οικονομικής ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης με σημαντικές επιτυχίες, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλο".

    Αναφερόμενος στις προοπτικές διμερούς οικονομικής συνεργασίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διανοίγεται ένα ευρύ πεδίο για την περαιτέρω βελτίωσή τους λόγω της πρόσφατης εισόδου της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ειδικότερα επισήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί τομέα κοινού ενδιαφέροντος καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα κατέχει την τεχνογνωσία στη διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων και του συνεδριακού τουρισμού.

    Ένας άλλος τομέας που προσφέρεται για συνεργασία είναι, κατά τον κ. Σημίτη και οι θαλάσσιες μεταφορές. «Η ελληνική ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας του διεθνούς εμπορίου. Σήμερα, το 1/6 του συνολικού φορτίου που διακινείται οπουδήποτε από θαλάσσης, μεταφέρεται από πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας. Και καθώς η Κίνα, ως εμπορικός γίγας, έχει τεράστιες ανάγκες σε πλοία, μια διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών θα αποβεί τελικώς προς αμοιβαίο όφελος» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας που προσφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τόνισε ότι η εμπειρία των ελλήνων από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ακολουθήσουν το 2008 στην Κίνα.

    «Η οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία θα φέρει τους δύο λαούς μας πιο κοντά. Έχουμε καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να κάνουμε τον κόσμο που ζούμε καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε» υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης είχε, εξάλλου, συναντήσεις με Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες ενώ επισκέφθηκε και εργοστάσιο μαρμάρων στη Σαγκάη που εισάγει μάρμαρο από την Ελλάδα. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της πόλης ενώ επισκέφθηκε και τον πύργο της τηλεόρασης ύψους 468 μέτρων από το οποίο θαύμασε τη Σαγκάη.

    Στο μεταξύ, κυβερνητικός παράγοντας που συνοδεύει τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο κ. Σημίτης και ο υπουργός Υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πολιτική χωρίς να ενημερώσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό.

    [05] Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ: ΘΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έχει ξεκινήσει.

    Απομένουν μόνο 798 μέρες για να ανάψει και πάλι η ολυμπιακή φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο, γυρίζοντας μετά από 108 χρόνια στη γενέτειρά της.

    Στη σπουδαιότητα της συμβολής όλων μας για να κάνουμε τους καλύτερους αγώνες

    αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", Μάρτων Σίμιτσεκ, μιλώντας στο 7ο διαβαλκανικό συνέδριο που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ανήκουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να προωθήσουμε την Ολυμπιακή οικογένεια και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Την τελετή έναρξης των αγώνων θα παρακολουθήσουν περίπου 4 δισ. τηλεθεατές, ενώ θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Σίμιτσεκ και συνέχισε:

    «Στο επίκεντρο όλων όλο αυτό το διάστημα θα βρίσκονται οι προσπάθειες των αθλητών. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά έχουμε την ευτυχία να έχουμε πολλούς Ολυμπιονίκες. Οφείλουμε εμείς από την πλευρά μας να αναδείξουμε τις καλές πτυχές των αθλητών».

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε και στη

    μοναδικότητα των συγκεκριμένων Ολυμπιακών Αγώνων. «Δύο μέχρι στιγμής είναι οι κύριες διαστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μία είναι ο πολιτισμός και η δεύτερη το αθλητικό. Στην Αθήνα όμως θα υπάρξει και μια ακόμη διάσταση. Αυτή της μοναδικότητας και της ιστορίας όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ. Γιατί είναι μοναδικό γεγονός να βλέπεις τον γύρο της ποδηλασίας γύρω από την Ακρόπολις, την τοξοβολία μέσα στο Καλιμάρμαρο και τον μαραθώνιο στην πραγματική του διαδρομή που έγινε το 490 π.χ. Ομως δεν αρκεί μόνο η ιστορία. Χρειάζεται από πολλούς πολύ μεγάλη δουλειά και προσπάθεια», επισήμανε.

    Ο κ. Σίμιτσεκ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στα Ολυμπιακά έργα που γίνονται. «Είναι αλήθεια πως από το 1997 μέχρι και το 2000 χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όμως σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ολοκληρώσαμε τα έργα υποδομής και βρισκόμαστε 1 έως 4 μήνες μπροστά από τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Καταφέραμε να κάνουμε το αεροδρόμιο που πολύ δεν το πίστεψαν, αλλά και το μετρό. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση».

    Όσο για το θέμα του Εθελοντισμού; «Έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο Ολυμπιακό

    ρεκόρ», αναφέρει ο κ. Σίμιτσεκ και συνεχίζει: Ενώ αρχικά είχαν δηλώσει 45.000 άτομα την επιθυμία να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, μέχρι σήμερα υπάρχουν 21.046 επίσημες αιτήσεις», τόνισε ο κ. Σίμιτσεκ.

    Το θέμα των χορηγιών είναι ένα από τα βασικά, ίσως το βασικότερο θέμα που

    απασχολεί τον Οργανισμό του Αθήνα 2004. «Στην Αθήνα δεν θέλουμε να εμπορικοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα υπάρξουν μόνο 40 χορηγίες. Τίποτε παραπάνω, σε αντίθεση με αυτό που έγινε στο Σίδνεϊ που υπήρχαν 120 χορηγίες και της Ατλάντα 240. Όμως εδώ μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να επισημάνουμε ότι με 7 μόνο χορηγούς έχουμε καλύψει ήδη το 107% του προϋπολογισμού μας».

    Η Αθήνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά τον κ. Σίμιτσεκ θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη Ολυμπιακή Λαμπαδιοδρομία που αντί να περάσει από 34 χώρες (αυτό γίνεται μέχρι σήμερα) θα περάσει από 70 χώρες, καθώς και από χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής που ποτέ μέχρι σήμερα δεν πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα. Με αυτόν τον τρόπο θα διαδοθεί ευρύτερα το Ολυμπιακό πνεύμα, το Ολυμπιακό ιδεώδες και το Ευ Αγωνίζεσθαι.

    «Αυτό μας κάνει να έχουμε πολύ υψηλό το δείκτη ευθύνης. Μόνο με σοβαρή δουλειά θα μπορέσουμε να διευθύνουμε τα 153500 άτομα που θα δουλέψουν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια υπόσχεση που θέλουμε να κρατήσουμε για να κάνουμε τους μαγικότερους και καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπλήρωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Αθήνα 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο τελευταίος απένειμε στην Βουλγάρα Ολυμπιονίκη του ύψους, Στέφκα Κονσταντίνοβα μια καρφίτσα με το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΛΒΙΝΑΣ ΚΑΡΑΛΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    "Η Μαλβίνα Κάραλη έφυγε πρόωρα. Πρόλαβε όμως να ζήσει την αγάπη του κοινού της", επισημαίνει σε δήλωσή του με αφορμή το θάνατο της δημοσιογράφου Μαλβίνας Κάραλη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Κέρδισε πολλούς φίλους και ενόχλησε αρκετούς. Κι αυτό γιατί με την πένα της και τον ευθύ λόγο της υπηρέτησε την αλήθεια και πολέμησε την υποκρισία. Γιατί το ανήσυχο πνεύμα της ποτέ δεν συμβιβάστηκε. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", υπογραμμίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΜΗΝΥΣΗ ΛΕΠΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ LE MONDE

    Παρίσι, 7 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας Le Monde, που είχε δημοσιεύσει άρθρο για βασανιστήρια στην Αλγερία τα οποία φέρεται να έκανε ο Λεπέν.

    Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο και υποστηρίζει ότι στόχος είναι να πληγεί το κόμμα του, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο.Κ.

    [08] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΤΑ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιουνίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ο Μοχάμεντ Ατα, ένας από τους αεροπειρατές που οδήγησαν το αεροπλάνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, προσπάθησε να πάρει δάνειο από την αμερικανική κυβέρνηση για να αγοράσει ένα αεροπλάνο, αποκάλυψε δημόσια υπάλληλος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η Τζονέλ Μπράιντ, αξιωματούχος αμερικανικού υπουργείου, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι του ABC ότι ο Ατα είχε ζητήσει δάνειο ύψους 650.000 δολαρίων για την αγορά και την επισκευή αεροπλάνου τον Μάιο του 2000.

    Σύμφωνα με όσα είπε στις ανακρίσεις ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Ζουμπαϊντάχ, όταν απερρίφθη το δάνειο του Ατα, το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποφάσισε να στραφεί σε διοργάνωση αεροπειρατειών.

    [09] ΕΕ: ΕΝΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 7 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτραπεί μόνο σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο κυπριακό κράτος, το οποίο θα μπορεί να είναι διζωνικό και δικοινοτικό, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου, ενώ οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να καταλήξουν στα τέλη του 2002.

    Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε σήμερα με ομόφωνο ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο ειδικός εισηγητής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, κ. Πος, διαπιστώνει ότι από τα 31 κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα 27 έχουν ήδη κλείσει προσωρινά, γεγονός που φέρνει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις για την ένταξη.

    Εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της νήσου όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και τις δικαστικές διώξεις καθώς επίσης και για την αυξανόμενη πίεση εναντίον ορισμένων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και καλεί τον Ραούφ Ντενκτάς να μην παρεμποδίζει το διάλογο σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    "Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είναι πεπεισμένη ότι ο στόχος να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσα σ'αυτόν τον μήνα είναι εφικτός" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζει ότι οι όποιες συνταγματικές διευθετήσεις συμφωνηθούν θα πρέπει να μην αντιβαίνουν στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Για την Τουρκία δεν έχει προβλεφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επειδή δεν πληροί κανένα από τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Στο γενικό μέρος της έκθεσης αναφέρεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της με στόχο την επίτευξη πραγματικής και απτής προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτή προβλέπεται στην προενταξιακή στρατηγική για την Τουρκία.

    Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Λιθουανία, την έκθεση της οποίας συνέταξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Γιάννης Σουλαδάκης, επισημαίνεται η πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει στον τομέα της οικονομίας της αγροτικής πολιτικής, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στον τομέα της δικαιοσύνης, της μόνιμης ανεργίας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η Λιθουανία θα πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΕ να δεσμευθεί ότι θα πάψει οριστικά τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ignalina έως το 2009.

    [10] Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Αιτία των όσων συμβαίνουν στις φυλακές είναι η ανικανότητα και η παράξενη ανοχή από πλευράς κυβέρνησης, τόνισε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας.

    "Η κυβέρνηση, δια του υπουργού της Δικαιοσύνης, από τη μια προσποιείται άγνοια των συμβαινόντων στις φυλακές. Επικαλείται στατιστικές, ότι αυτά συμβαίνουν ''και εις Παρισίους'' και δραπετεύει στο παρελθόν ισχυριζόμενος ότι ''συνέβαιναν και άλλοτε''. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δικαιολογεί το έγκλημα, για να μην πω ότι το θέτει υπό την προστασία της", δήλωσε.

    "Από την άλλη μεριά, αποδεικνύει την αδυναμία της βάζοντας τους Επιθεωρητές - το καταπληκτικό αυτό όργανο ελέγχου του εγκλήματος ή των πραγμάτων - στα σωφρονιστικά καταστήματα", πρόσθεσε.

    "Σε λίγο είμαι βέβαιος ότι θα καταφύγει στο να αναζητεί και να θεσμοθετεί τους Επιθεωρητές των Επιθεωρητών για να βρίσκει τις αιτίες των συμβαινόντων στις φυλακές. Ενώ η αιτία αυτών που συμβαίνουν στις φυλακές είναι η ανικανότητα και η παράξενη ανοχή από πλευράς κυβέρνησης. Αυτό είναι δηλωτικό των τεράστιων ευθυνών που έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προσποιείται ότι αναλαμβάνει δράση", υπογράμμισε.

    Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο περιστατικό με τον άγριο ξυλοδαρμό δύο πολιτών από αστυνομικούς, επισήμανε ότι είναι καιρός να ευαισθητοποιηθεί και το Σώμα των Επιθεωρητών της Ελληνικής Αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία του.

    "Η εκτέλεση του καθήκοντος από πλευράς οργάνων είναι σεβαστή και υποχρεωτική, αλλά υπό τους κανόνες και της ευπρέπειας και της νομικής πρόβλεψης. Δηλαδή, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να ευλογηθεί η άσκηση αδικαιολόγητης βίας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Τα υπόλοιπα θα φανούν στην πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Αν είναι δηλαδή πολιτική η οποία δίνει πράσινο φως σε κάθε βιαιοπραγία ή είναι πολιτική εφαρμογής της νομιμότητας", τόνισε.

    Ερωτηθείς τέλος για τα όσα υποστηρίχθηκαν στη συνέντευξη του Λεπέν στο Mega, ότι έχει φιλικές σχέσεις με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ότι η Νέα Δημοκρατία καλύπτει το φάσμα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα απάντησε: "Θέλω να σημειώσω απλά και καταγγελτικά ότι η κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του Λεπέν για λόγους ευνόητους".

    [11] ΕΤΒΑ: ΕΡΓΑ 21,375 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΒΙ.ΠΕ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για την εξέταση των όρων χρηματοδότησης της εταιρίας Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα (ΕΛΒΑΚ ΑΕ) - στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει κατά 65% η ΕΤΒΑ και κατά 35% το ελληνικό Δημόσιο - αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Καλαφάτη.

    Εξάλλου αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά δημόσιας δαπάνης που αφορούν την κατασκευή των βιομηχανικών υποδομών και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Η ΕΤΒΑ πρόκειται επίσης, να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση επείγοντων λειτουργικών έργων προυπολογισμού 21,375 εκ. ευρώ σε 9 βιομηχανικές περιοχές της χώρας( ΒΙ.ΠΕ Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Λάρισας, Ξάνθης, Κιλκίς, Πατρών και Λαμίας.) που αφορούν σε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, πυροπροστασίας, υδροδότησης, αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ.

    Ε.Σ.

    [12] ΕΠΑΦΕΣ Ε. ΤΖΟΟΥΝΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ΠΓΔΜ", δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για την Ευρώπη και την Ευρασία Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία είχε σήμερα στα Σκόπια συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Η κ. Τζόουνς μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να εργαστούν για την όσο το δυνατόν συντομότερη ψήφιση των νόμων που προβλέπει η συμφωνία της Οχρίδας.

    "Οι προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα ήταν επίπονες και γι αυτό θέλουμε την όσο το δυνατόν συντομότερη υιοθέτηση των νόμων", επισήμανε προσθέτοντας ότι συζητήσει λεπτομερώς για το θέμα με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    "Θα προσπαθήσουμε να επιτευχθεί συμφωνία πολύ σύντομα, ώστε οι νόμοι να ψηφιστούν πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου", σημείωσε.

    [13] ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Συγκροτήθηκαν σε σώμα οι εκλεγέντες κατά τις αρχαιρεσίες της 29ης Μαϊου 2002 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

    Στο νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ συμμετέχουν οι: Δημήτριος Γουσίδης Πρόεδρος, Μόσχος Βοϊτσίδης, Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Παπαδημούλης Γενικός Γραμματέας, Σταύρος Ρεπανάς ταμίας, Χαράλαμπος Γιαννακίδης έφορος κτιρίου και αναπληρωτής ταμίας, Αναστάσιος Φωκιανίδης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Αδάμ, Δημήτριος Αθανασόπουλος και Παναγιώτης Νεστορίδης, μέλη.

    [14] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΜΠΑΔΑΚΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τη γλυπτική σύνθεση του Κυριάκου Καμπαδάκη "Αλέξανδρος και Βουκεφάλας" παρουσιάζει το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που αποτελεί μια πρωτότυπη και τολμηρή σύνθεση που έγινε το διάστημα 1996-1998 και ο γλύπτης προτίθεται να τη δωρίσει στο Κ.Μ.Σ.Τ.

    Ο Καμπαδάκης συνθέτει ένα συνολικό έργο για να "ιστορίσει" το μύθο και να εικονογραφήσει την ιδέα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το μνημείο αποτελείται από τρία τμήματα: στο κεντρικό ο γλύπτης επικεντρώνεται στις μορφές του Αλέξανδρου και του Βουκεφάλα, φιλοτεχνημένες σε ξύλο και μολύβι, τις οποίες αποδίδει με δυναμικές φόρμες, εξπρεσιονιστική ένταση και μια μοναδική αίσθηση ενέργειας και ζωτικότητας. Τα σώματα των δύο μορφών στηρίζονται πάνω σε μια ημικυκλική μεταλλική βάση που συμβολικά παραπέμπει στις κατακτήσεις του Αλέξανδρου και πλαισιώνονται από μακεδονικές σάρισες. Στα δύο επιμέρους τμήματα της σύνθεσης δημιουργεί ένα σύνολο αφηρημένων μορφών που συμπλέκονται με δύναμη και δίνουν την εντύπωση πολεμιστών και αλόγων την ώρα της μάχης.

    Η σύνθεση είναι δουλεμένη σε ξύλο και μέταλλο και για μια ακόμη φορά ο γλύπτης αποδεικνύει τη δεξιοτεχνία του, εξαντλώντας τα εσωτερικά όρια της φόρμας καθώς και τα όρια της άριστης τεχνικής του, δημιουργώντας μορφές με ευαισθησία και δυναμισμό.

    Η παρουσίαση της γλυπτικής σύνθεσης του Κ. Καμπαδάκη γίνεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών, στις 8.30 μ.μ. και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2002.

    [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσινγκτον, 7 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε δηλώσεις του σήμερα επισήμανε ότι πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία και την επίλυση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μπους θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα έχει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ και τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος δεδομένου ότι οι Αραβικές χώρες έχουν κατανοήσει την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και καταπολέμησης των τρομοκρατικών ενεργειών.

    Εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για την στάση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ τον οποίο κάλεσε να τερματίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [16] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Αραιές νεφώσεις και ζέστη προβλέπονται για αύριο σε όλη τη χώρα. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή.

    Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 28 βαθμών Κελσίου. Ηλιοφάνεια θα έχει αύριο η Λευκωσία, όπου η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 15 μέχρι 27 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 14 μέχρι 24, στην Κωνσταντινούπολη από 19 μέχρι 27, στο Σεράγεβο από 11 μέχρι 23, στα Σκόπια από 13 μέχρι 27, στη Σόφια από 13 μέχρι 24 και στα Τίρανα από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.

    [17] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Την ανάγκη να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης επισήμανε με παρέμβασή της στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου.

    Υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα εξασφαλίζουν ελευθερία διακίνησης, ενισχύουν τις υπάρχουσες δημοκρατικές δομές στα κράτη μέλη και δημιουργούν ισχυρότερες πεποιθήσεις για την ευρωπαϊκή διάσταση των εθνικών ζητημάτων.

    "Εντούτοις απαιτούν εντονότερες προσπάθειες για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας για τους ίδιους, θέμα που συνδέεται σαφώς με την ύπαρξη ενός ενιαίου χώρου δικαιοσύνης. Κατά την τελευταία εικοσαετία έχει διαπιστωθεί η στενή σχέση ΄΄κλασικού΄΄ οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, εμπορίου ναρκωτικών και πάσης φύσεως όπλων, ξεπλύματος χρημάτων, καθώς και εκμετάλλευσης και διακίνησης ανθρώπων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη εξεύρεσης νέων θεσμών και μεθόδων για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εγκληματικών δραστηριοτήτων, των οποίων η ανάπτυξη δεν γνωρίζει σύνορα. Οι προαναφερθείσες εγκληματικές δραστηριότητες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινούς μηχανισμούς ή συντονισμό δράσεων", ανέφερε.

    Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα σέβονται σε κάθε περίπτωση τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

    Η κ. Γιαννάκου σημείωσε ότι τα μέσα που διαθέτει σήμερα η Ενωση, πρέπει να διευρυνθούν, αλλά και να απλουστευθούν ως προς τις διαδικασίες συνεργασίας προκειμένου να καλύψουν τις εκτεταμένες δυνατότητες που διαθέτει το διεθνές, αλλά και εθνικό έγκλημα στον τομέα της τεχνολογίας.

    "Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διερεύνηση και διαλεύκανση σημαντικών υποθέσεων οφείλονται συχνά στις γραφειοκρατικές δομές της συνεργασίας και τους διαφορετικούς κανόνες που ισχύουν στα κράτη μέλη και που δημιουργούν εμπλοκές στην εξέλιξη των πάσης φύσεων ερευνών. Είναι προφανές ότι το σύνολο των διαδικασιών αυτών τελεί και πρέπει να τελεί πάντοτε υπό την αυστηρή εφαρμογή του εκάστοτε νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών", τόνισε.

    Επίσης, έθεσε την ανάγκη στήριξης της αντίληψης του ενιαίου δικαστικού χώρου και της αστυνόμευσης των συνόρων.

    "Μας χρειάζεται συνολικά ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο για την αστική και ποινική δικαιοσύνη που θα βασίζεται στην κοινοτική λογική και η λειτουργία του θα ελέγχεται από τα κοινοτικά όργανα. Η πολιτική μας στο ζήτημα αυτό πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στην πρόκληση που αποτελεί η λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου όπως αυτός νοείται σε πολιτικό, κοινωνικό, και οικονομικό επίπεδο", είπε.

    [18] ΛΑΜΨΗ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ 7ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιανατολικής

    Ευρώπης αποτέλεσε την κύρια ενότητα της πρώτης ημέρας του 7ου Διαβαλκανικού

    Συνεδρίου που διεξάγεται στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».

    Στην συγκεκριμένη ενότητα το παρών έδωσαν τέσσερις Ολυμπιονίκες που έγραψαν

    με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεον του παγκόσμιου Αθλητισμού. Πρόκειται για τους Πέτρο Γαλακτόπουλο, την Νίκη Μπακογιάννη, τον Βίκτωρ Μήτρου και την Στέφκα Κωνσταντίνοβα. Το πάνελ της ενότητας συμπλήρωσαν με την παρουσία τους ο Μάρτων Σίμιτσεκ που είναι εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής επιτροπής του Αθήνα 2004, ο Σεραφείμ Κοτρώτσιος που είναι προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ του Αθήνα 2004, ο Αριστείδης Νικολάκης (διευθυντής τομέα κεντρικού κέντρου Τύπου) και Ελένη Μιχοπούλου που είναι διευθύντρια πολιτικής, σχεδιασμού και λειτουργίας.

    «Εύχομαι καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιτυχία τους είναι

    επιβεβλημένη, αλλά και σίγουρη», τόνισε ο δις Ολυμπιονίκης της πάλης, Πέτρος

    Γαλακτόπουλος και συνέχισε: «Ο αθλητισμός στα Βαλκάνια είναι υψηλός. Να σκεφτείτε εγώ που κατάφερα να κερδίσω Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα δεν κατάφερα να κερδίσω βαλκανικούς αγώνες. Το 2004 πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στην μεγάλη πρόκληση. Ευελπιστώ ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Η Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψος, Νίκη Μπακογιάννη που

    πλέον αισιοδοξεί ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην ενεργό δράση για το 7ο

    Διαβαλκανικό Συνέδριο επισήμανε: «Προσωπικά ξεκίνησα την καριέρα μου το 1983 από βαλκανικούς αγώνες στο Βουκουρέστι. Την βαλκανική χερσόνησο την αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Το ότι γίνονται οι Ολυμπιακού Αγώνες στην Ελλάδα θεωρώ ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα πάρουν την λάμψη της κορυφαίας διοργάνωσης. Τα Βαλκάνια έχουν υψηλό αθλητισμό και αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας».

    Τέλος, ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Βίκτωρ Μήτρου, που άφησε για λίγο την

    προετοιμασία του στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ και έδωσε το παρών στο συνέδριο επισήμανε: «Εύχομαι χρόνια πολλά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρώ ότι θα είναι οι καλύτεροι αγώνες που έγιναν ποτέ. Εγώ ευτυχώς κατάφερα να πάρω μετάλλιο σε βαλκανικούς αγώνες. Θέλω όλα τα Βαλκάνια να είναι ενωμένα».

    [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΛΜΠΑΣΑΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣΣ

    Τίρανα, 7 Ιουνίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Η Τράπεζα Πειραιώς δια της θυγατρικής της αλβανικής τράπεζας Tirana Bank εγκαινίασε σήμερα νέο υποκατάστημα στην πόλη Ελμπασάν της Κεντρικής Αλβανίας.

    Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Δημήτρης Καραβίας, ο Διευθυντής Δικτύου Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, ο Αλβανός Υπουργός Παιδείας Λουάν Μεμούσι, στελέχη της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι.

    Η Tirana Bank δραστηριοποιείται στην Αλβανία από το 1996 και διαθέτει ήδη εκτεταμένο και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων και στις πόλεις Τίρανα (5 καταστήματα) Δυρράχιο, Φιέρι, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά, Αυλώνα, ενώ περί τα τέλη Ιουνίου πρόκειται να εγκαινιασθεί το κατάστημα της πόλης Σκόδρα στη Βόρεια Αλβανία στα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

    Το νέο υποκατάστημα της Tirana Bank του Ελμπασάν θα λειτουργήσει σε μια περιοχή που αριθμεί πάνω από 120.000 κατοίκους και διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, χάλυβα και σιδήρου.

    Εξάλλου η Tirana Bank παρέχει όλο σχεδόν το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, διαθέτει άρτια καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, έχει επενδύσει στον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και συνεπώς συμμετέχει με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους στην υποβοήθηση όλων των κλάδων της αλβανικής οικονομίας.

    Πρόσφατα η Tirana Bank διέθεσε στην αλβανική αγορά, πρώτη από όλες τις τράπεζες την πιστωτική κάρτα VISA, εντός των προσεχών ημερών εισέρχεται μεθοδευμένα στη στεγαστική πίστη, στην παροχή υπηρεσιών Leasing και στη διαχείριση της μισθοδοσίας του προσωπικού των εταιριών/πελατών της.

    Ως Τράπεζα που πληροί όλα τα διεθνή κριτήρια οικονομικής ευρωστίας και φυσικά αυτά της Κεντρικής Αλβανικής Τράπεζας αποτελεί ένα υγιή και δραστήριο ελληνικό βραχίονα ανάπτυξης που στηρίζει και προωθεί την οικονομία της γειτονικής χώρας.

    [20] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΝΙΑΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2002 (19:49 UTC+2)

    "Καθαρά χαρτιά" και ενιαία θέση και στους δύο γύρους των τοπικών εκλογών είναι η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη περιοδεία στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτήρισε "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα του τόπου.

    Αναφερόμενη στις συνεργασίες του κόμματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι πρόκειται για συνεργασίες που είναι δοκιμασμένες, έχουν στόχο την πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα και δεν γίνονται για τις εντυπώσεις, αφού θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά τις εκλογές. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε γενικότερη πολιτική συνεργασία.

    Διέψευσε τους ισχυρισμούς για "υπόγεια" συνεργασία με τη ΝΔ κατά το Β' γύρο των εκλογών, τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς δήμους, απέρριψε τα "κεντροαριστερά" και "κεντροδεξιά" σενάρια και υποστήριξε ότι και οι τοπικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Φάνηκε δε ανοιχτή στη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ηθοποιών ή ποδοσφαιριστών, αρκεί να διαθέτουν "κοινωνική δράση και πολιτική θέση".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το κυπριακό, η εξωτερική πολιτική, η ανεργία, η εγκληματικότητα και η διαφθορά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ, λέγοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποτελούν στηρίγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ κάλεσε το λαό σε "συσπείρωση και εφ' όλης της ύλης αντίδραση" που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της εξουσίας.

    Οπως είπε, οι τοπικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία να αμφισβητηθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να στηριχθούν οι συνδυασμοί εκείνοι που θα θέσουν σε προτεραιότητα τα κοινωνικά προβλήματα.

    Παράλληλα κατέκρινε τα επεισόδια στον Πειραιά ανάμεσα σε ναυτεργάτες και αστυνομικές δυνάμεις, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την απεργία της 18ης Ιουνίου, που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και αντιπολίτευση της ΓΣΕΕ, και πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει δυναμικά στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη το 2003, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.

    Χαρακτήρισε "σαπουνόφουσκα" τα πρόστιμα σε βουλευτές για υπερβάσεις, με βάσει το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, ενώ για την παραίτηση του υπουργού Υγείας σχολίασε ότι βαρύνεται με την πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας, ωστόσο, η απόφαση αφορά τον ίδιο.

    [21] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιουνίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Στη συμπαράσταση που επέδειξε ο ελληνικός λαός στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τη συμβολή της Ελλάδας στον αγώνα των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας για την πάταξη της τρομοκρατίας αναφέρθηκε Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, σε εκδήλωση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε τη συμβολή του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου στη διατήρηση των αξιών και του πολιτισμού μας τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το τι μπορούν να πετύχουν μη-κρατικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο για την προώθηση και τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και των ιδεών.

    "Η πολυετής και πολυσχιδής δράση του αφήνει σίγουρα μία παρακαταθήκη γνώσης και συμμετοχής στα παγκόσμια δρώμενα, κάτι που ασφαλώς οραματιζόταν για τον πολιτισμό μας, οραματιζόταν για την Ελλάδα και ο εμπνευστής του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ελάχιστοι πολιτισμοί μπορούν να υπερηφανευθούν για όσα έχει πετύχει ο λαός μας, στο διάβα της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλάζει ταχύτητα, εμπνέεται από το παλιό, αλλά για πρώτη φορά, ονειρεύεται ακόμη περισσότερο το καινούργιο.

    "Αναπλάθει δημιουργικά το παρελθόν και οραματίζεται με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το μέλλον. Νέοι άνθρωποι, σε διαφορετικούς τομείς, αναζητούν με το προσωπικό τους έργο, καινούργιες αλήθειες. Πραγματοποιούν σημαντικές τομές, εκφράζουν τη νέα δημιουργικότητα, μιας νέας Ελλάδας. Χαράζουν νέους ορίζοντες. Προχωρούν σε απάτητα μονοπάτια. Ανανεώνουν την πίστη μας προς καθετί ελληνικό, προς την ίδια την Ελλάδα", τόνισε.

    "Γι' αυτό και σήμερα στη χώρα μας, ένας νέος άνεμος αλλαγής απομακρύνει την εσωστρέφεια και τον μηδενισμό του χθες και του σήμερα. Ένας καινούργιος δυναμισμός αναδεικνύεται, από την επάρκεια νέων τεχνοκρατών, το θάρρος νέων επιχειρηματιών, τη φαντασία νέων καλλιτεχνών και την επιθυμία των νέων γενιών να ζήσουν καλύτερα.

    Γι' αυτό και η Αθήνα δεν θα είναι το μέρος που γνωρίζατε. Η Ελλάδα δεν θα είναι το μέρος που αφήσατε πίσω. Αλλά μία νέα και δυναμική κοινωνία, που θα αναζητήσετε μπροστά σας.

    Αυτή είναι η Ελλάδα που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε στα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η Ελλάδα που θα βοηθήσουμε να δημιουργηθεί", υπογράμμισε.

    [22] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΡΜΙΤΑΤΖ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 7 Ιουνίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Έκκληση για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης Ινδίας - Πακιστάν με αντικείμενο το Κασμίρ απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην ινδική χερσόνησο και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε στην Ινδία.

    Υπάρχει μια σχετική εκτόνωση της κρίσης, είπε ο Αρμιτατζ και πρόσθεσε ότι αν τα πνεύματα στο Κασμίρ παραμείνουν τεταμένα, τότε η απειλή του πολέμου παραμένει ανοικτή. Μέχρι να αλλάξει η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζάσουατ Σινγκ, εξέφρασε τη δέσμευση της ινδικής ηγεσίας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και άλλοι τρεις στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

    [23] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 7 Ιουνίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Καλό νόμο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου το νόμο που ψήφισε η ρουμανική Γερουσία σχετικά με την κατοχύρωση του δικαιώματος της ανταπάντησης προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον εναρμόνιση με τη διεθνή νομοθεσία στο εν λόγω θέμα.

    Σημειώνεται ότι η Γερουσία ενέκρινε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους νόμους εισάγοντας το δικαίωμα της ανταπάντησης σε κάτι που έχει δημοσιευθεί στον Τύπο.

    Σύμφωνα με το νόμο η πλευρά που έχει θιχτεί από κάτι που έχει δημοσιευθεί έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε δικαστήριο σε περίπτωση που οι εφημερίδες δεν παρέχουν το δικαίωμα της ανταπάντησης.

    Ο κ. Ιλιέσκου χαρακτήρισε θεμελιώδη δικαίωμα αυτό της ανταπάντησης ενώ επισήμανε ότι οι εφημερίδες που δεν παρέχουν αυτό το δικαίωμα επιδεικνύουν μια μη δημοκρατική συμπεριφορά.

    Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την αντίδραση των δημοσιογράφων ο Ρουμάνος πρόεδρος εξήρε τον σπουδαίο ρόλο των ΜΜΕ ενώ επισήμανε ότι στον πόλεμο μεταξύ των δημοσιογράφων και των πολιτικών οι τελευταίοι είναι πάντα οι χαμένοι.

    Σημειώνεται ότι υπέρ του νόμου ψήφισαν οι Γερουσιαστές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD), της Δημοκρατικής Ένωσης των Ούγγρων (UDMR), και του κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM), ενώ κατά ψήφισαν οι Γερουσιαστές προερχόμενοι από το Λαϊκό κόμμα των Φιλελευθέρων (PNL), και το Δημοκρατικό κόμμα (PD).

    Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για το προσχέδιο νόμου ανήκει στον υπουργό Άμυνας της χώρας Ίοαν Μιρτσέα Πάσκου.

    [24] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ Η Ε.Ε.

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Βιομηχανίας και Ενέργειας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης τόσο των μελετών από 10% σε 20%, όσο και των κατασκευών από 25% σε 50%.

    Εκείνο, όμως, που έχει σημασία για την Ελλάδα - υπογράμμισε ο υπουργός - είναι ότι σε αυτά τα δίκτυα περιλαμβάνεται η έγκριση αυξημένης χρηματοδότησης για τα δίκτυα Ελλάδας - Βοσνίας - Κροατίας - Αυστρίας, όπως επίσης Ελλάδας - Ιταλίας για φυσικό αέριο και Ελλάδας - Τουρκίας, που αφορά τη νέα δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας.

    "Επιπρόσθετα, σήμερα αναδείξαμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αυστρία, μέσω των βαλκανικών χωρών, τις ίδιες βαλκανικές χώρες, μέσα από τις οποίες περνάει το ηλεκτρικό δίκτυο, δηλαδή Βοσνία και Κροατία. Αυτό είναι ενταγμένο στη νέα απόφαση, που θα πάει ως συλλογική κοινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών στο Ευρωκοινοβούλιο, για να εγκριθεί και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ενα άλλο θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η υποστήριξη, με νέες πιστώσεις, προγραμμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπλέον, συμφωνήθηκαν ορισμένες αρχές στον τρόπο διαχείρισης της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, από κοινού για όλες τις βιομηχανίες, για όλες τις μη οικιακές χρήσεις.

    Οι αρχές αυτές είναι: Εγγυημένη φθηνή ενέργεια σε όλους και προστασία ειδικών κατηγοριών καταναλωτών, είτε για γεωγραφικούς, είτε για ειδικούς κοινωνικούς λόγους. "Επιπλέον", συμπλήρωσε ο υπουργός, "θα πάμε σε έναν νομικό διαχωρισμό της δραστηριότητας προτού ισχύσει το πλήρες άνοιγμα, αλλά αυτό θα γίνει μετά το 2004".

    Για το φυσικό αέριο - όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος - "συμφωνήσαμε να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για εξαίρεση δικτύων διανομής των υφισταμένων εταιριών διαχείρισης του φυσικού αερίου, έτσι ώστε στο πλαίσιο της νέας αγοράς να γίνουν αποδεκτές οι ισχύουσες συμβάσεις διαχείρισης φυσικού αερίου, σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου έχουν υπογραφεί ή και αυτές που το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα στο 2002, πρόκειται να υπογραφούν, για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τη διάχυση του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 June 2002 - 18:14:05 UTC