Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
  • [03] Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [04] ΠΕΝΤΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [05] ΑΘΩΟΣ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
  • [06] Η TELESTET ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2002"
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [08] ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 1,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [10] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [11] ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  • [12] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΟΞΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [14] Η CIA ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [17] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ
  • [18] ΧΠΑ: ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΑΝ ΤΑ ΣΜΕ ΤΟΥ FTSE 20
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
  • [21] ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ
  • [22] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΟΥΕΛ ΠΡΟΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ
  • [23] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ - ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ
  • [24] ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ENRON ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

  • [01] ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (23:38 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Με την καταρχήν συναίνεση της ΝΔ άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για το "πολιτικό χρήμα".

    Αντίθετα έντονα επικριτικοί ήταν ΚΚΕ και ΣΥΝ που υποστήριξαν ότι δεν εξασφαλίζεται ούτε η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών ούτε η ισότιμη λειτουργία και αντιμετώπιση των μικρότερων κομμάτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να διαφυλάξει το συναινετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και έτσι απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έκανε λόγο για πακτωλό μαύρου χρήματος στο ΠΑΣΟΚ που δεν δικαιολογείται.

    "Να μας πει το κυβερνών κόμμα πως μετακινήθηκαν οι ετεροδημότες και σε ποια ονόματα βρίσκονται οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία για να δούμε αν κινούνται με διαφάνεια τα χρήματα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως υποστήριξε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ μετακίνησε 340.000 ετεροδημότες δηλώνοντας ότι ξόδεψε 912 εκατομμύρια δρχ όταν η ΝΔ μετακίνησε λιγότερους και δήλωσε ότι ξόδεψε ενάμιση δις δρχ.

    "Θέλησα να τοποθετηθώ αμέσως μόλις τελείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Ωστόσο φοβούμαι ότι θα λειτουργούσα ως πρώην γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ήθελα να μπω σε μία τέτοια πολιτική αντιπαράθεση παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό πολιτικό λόγο πάνω σε αυτό. Θα μείνω μόνο επί της ουσίας του ν/σ" ήρθε η αντίδραση του κ. Σκανδαλίδη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια σε τρεις βασικές αλλαγές που επιφέρει το ν/σ για τον έλεγχο των κομμάτων και των πολιτικών που είναι:

    - η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων

    - η απαγόρευση αγοράς ραδιοτηλεοπτικού χρόνου και η υποχρέωση στα ΜΜΕ παραχώρησης δωρεάν χρόνου στα κόμματα.

    - η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα στους παραβάτες.

    - Η συμμετοχή ανώτατων δικαστικών στο Μεικτό Όργανο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

    " Έγινε μία υποδειγματική διαδικασία σε αυτό το ν/σ και πρέπει να αυτή η διαδικασία να συνοδεύσει και άλλα ν/σ που έχουν σχέση με το πολιτικό μας σύστημα" τόνισε κλείνοντας ο κ. Σκανδαλίδης δηλώνοντας ανοιχτός να δεχθώ αλλαγές που θα προτείνουν τα κόμματα ώστε "ο βουλευτής να καθορίζει το πολιτικό του κύρος και την πορεία του".

    Η ΝΔ επεσήμανε ότι είναι ένα θετικό βήμα για την καθιέρωση εγγυήσεων στην διαφάνεια των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών δαπανών τόσο αυτών όσο και των υποψηφίων βουλευτών.

    Ωστόσο -όπως τόνισε και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος -υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις που αποδυναμώνουν την προσπάθεια αυτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υποστήριξε ότι με το ν/σ αυτό νομιμοποιείται η ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

    "Εμποδίζεται η ελεύθερη δραστηριότητα των κομμάτων. Υπάρχουν επικίνδυνες διατάξεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μη αρεστών κομμάτων ή προσώπων. Διαφωνούμε με τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο και το πλαφόν του 1,5% στην χρηματοδότηση των κομμάτων. Πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα νέα κόμματα και να μην αποθαρρύνεται η δημιουργία τους" ήταν μεταξύ άλλων μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Σκυλλάκου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το ν/σ και ζήτησε αυστηρότερες διατάξεις σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των δύο μεγάλων κομμάτων.

    "Εμείς θα θέλαμε πιο δραστικά μέτρα και ουσιαστικότερη εξασφάλιση της ισότιμης λειτουργίας των κομμάτων" ανέφερε προσθέτοντας ότι το ν/σ είναι πίσω από την έκρηξη του προβλήματος και έχει γραφειοκρατική δομή.

    "Το πολιτικό χρήμα δεν είναι το αόρατο τέρας του Λόχ Νες. Έχει συγκεκριμένη μορφή και δράση και αυτό ζητάμε να αντιμετωπιστεί".

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 3 Ιουνίου 2002 (21:45 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας είναι ιδιαίτερα καλές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους Ελληνες δημοσιογράφους, που παρακολουθούν την επίσκεψη του. Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρώτη μέρα των συνομιλιών του στην Κίνα ιδιαίτερα γόνιμη και θετική.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κίνας με την ΕΕ γίνεται κάθε χρόνο μια συνάντηση κορυφής, και η Ελλάδα που θα έχει την προεδρία της Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα πρέπει να προετοιμάσει την ατζέντα για τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

    «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε. Μας ενδιαφέρει, πρώτα απ' όλα, γιατί η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης. Πρόσθεσε, δε, ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, καθώς μπορεί να μεσολαβήσει στην κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά και στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας να υπογράψει συμφωνία στον τουριστικό τομέα με την Κίνα, που είναι τεράστια πληθυσμιακά χώρα. Όπως είπε, η κύρια διαφορά είναι η ρήτρα επανεισδοχής (η επαναπροώθηση των Κινέζων τουριστών που θα παραμείνουν παράνομα στη χώρα μας), στην οποία η Κίνα είχε προβάλλει μέχρι τώρα σθεναρή άρνηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι από τη συζήτηση του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, προέκυψε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να εξετάσει το ελληνικό αίτημα.

    Στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού συζητήθηκαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι οι Κινέζοι θέλουν να επωφεληθούν από την ελληνική εμπειρία, καθώς το Πεκίνο θα πάρει τη σκυτάλη από την Αθήνα. «Η ολυμπιακή συνεργασία, όσο περνάει ο καιρός, θα είναι πιο στενή και θα εξασφαλίσει μία καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες», συμπλήρωσε.

    «Θίξαμε βεβαίως, κατά τις συζητήσεις μας, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν εμάς, όπως το Κυπριακό, τα ελληνο-τουρκικά. Μιλήσαμε επίσης και για τη διεθνή συγκυρία, το ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την τελευταία συμφωνία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, το θέμα της Μέσης Ανατολής. Και οι δύο πλευρές διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μία μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει αυτή η κρίση στη Μ.Α.. Συζητήσαμε ακόμη και για τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου», επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για διυπουργική συνεργασία και συμφωνήθηκε να πυκνώσουν οι επαφές στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    Τόνισε, δε, ότι η Κίνα βλέπει θετικά την συμφωνία του υπεγράφη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

    Η κινεζική πλευρά, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκφράστηκε θετικά για τη θέση της Ελλάδας σε διεθνή θέματα, όπως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. «Χαρακτηριστικά είπε ο Κινέζος Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, την οποία εμπιστευόμαστε», συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι η χώρα μας θα μπορούσε να διοργανώσει μια διάσκεψη για το Μεσανατολικό στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διοργανώσει μια τέτοια Διάσκεψη, εάν δεν υπάρχει συγκατάθεση από όλες τις πλευρές.

    Ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου ότι δεν θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με μια εύθυμη νότα και εξήγησε στους δημοσιογράφους πως είναι το ιδεόγραμμα του ονόματος του.

    «Ρώτησα, λοιπόν, εγώ τους Κινέζους πώς είναι το ιδεόγραμμα του ονόματός μου «Σημίτης». Οπως ίσως γνωρίζετε, κάθε ιδεόγραμμα είναι και μια συλλαβή. Στα κινεζικά κάθε λέξη είναι και μια συλλαβή. Το όνομα «Σημίτης» έχει τρεις συλλαβές και το «ς» θεωρείται τέταρτη συλλαβή. Ψάχνουν, λοιπόν, να βρουν ένα ιδεόγραμμα για κάθε συλλαβή. Το «ΣΗ» σημαίνει «δύση» στα κινεζικά. Ετσι φτιάχνουν το ιδεόγραμμα της δύσης. Το «ΜΙ» σημαίνει «ρύζι». Παίρνουν, επομένως, το ιδεόγραμμα του ρυζιού. Το «ΤΗ» σημαίνει κάτι το «συνδετικό», κάτι που συνδέει. Και το «ς» σημαίνει «τώρα». Κατά σειρά έχουμε: ΔΥΣΗ -ΡΥΖΙ - ΣΥΝΔΕΣΗ - ΤΩΡΑ. Να το ερμηνεύσω; ΔΥΣΗ είμαστε εμείς. ΡΥΖΙ είναι οι Κινέζοι. ΣΥΝΔΕΣΗ σημαίνει η Ελλάδα με την Κίνα ΤΩΡΑ», κατέληξε.

    [03] Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουνίου 2002 (08:25 UTC+2)

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χοσνι Μουμπαρακ δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές, μια εβδομάδα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, ότι το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσαμα μπιν Λαντεν προετοίμαζε σημαντική επιχείρηση κατά αμερικανικού στόχου.

    Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, είχαν την πληροφόρηση αυτή, από μυστικό πράκτορα που είχε κατορθώσει να διεισδύσει στην αλ Κάιντα και προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εμποδίσει το πολλαπλό τρομοκρατικό πλήγμα.

    Ωστόσο, και οι αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν επαρκώς και εκ των προτέρων το μέγεθος της επιχείρησης και τους ακριβείς στόχους.

    [04] ΠΕΝΤΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2002 (13:38 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή πέντε Ολυμπιονικών και 70 διευθυντικών στελεχών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης των βαλκανικών χωρών αρχίζουν στις 7 Ιουνίου (9πμ) οι εργασίες του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού του Συνεδρίου με θέμα: "Τα Βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή. Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων", το οποίο συνδιοργανώνουν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η "ΑΘΗΝΑ 2004". Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουνίου στο "Ολύμπιον" (πλατεία Αριστοτέλους) και στις 8 Ιουνίου στο "Sun Beach" (Αγία Τριάδα).

    Οπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΜΠΕ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, το συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αλλά και με μία νέα φάση ηρεμίας στα Βαλκάνια, στοχεύει στην κατάθεση των προβληματισμών και εμπειριών που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της βαλκανικής κοινής γνώμης για ένα ειρηνικό μέλλον σε ένα χώρο που ενοποιείται και λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Ο κ Παρασκευόπουλος τόνισε ακόμη ότι τα ΜΜΕ στη διάρκεια των συγκρούσεων που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια κατά τη τελευταία δεκαετία, έπαιξαν άλλοτε αρνητικό και άλλοτε θετικό ρόλο και πρόσθεσε πως "όσο τα ΜΜΕ αποκτούν αποστάσεις από τους φορείς της εξουσίας τόσο γίνονται φορείς της συνείδησης των πολιτών".

    Ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ, Σπύρος Κουζινόπουλος, από τη πλευρά του τόνισε ότι στους στόχους της διοργάνωσης είναι η αξιοποίηση της τεχνολογικής έκρηξης για την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας της Ολυμπιάδας του 2004 ώστε αυτή να γίνει υπόθεση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των γειτονικών χωρών. "Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του επέλεξε διπλό το θέμα του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού του Συνεδρίου θεωρώντας ότι στην εποχή που διανύουμε είναι διπλή η πρόκληση για τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και τους λειτουργούς της ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μία είναι η πρόκληση της τεχνολογικής έκρηξης και η άλλη είναι η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2004 στην Αθήνα, πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά για ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο" ανέφερε ο κ Κουζινόπουλος και κατέληξε λέγοντας πως τα ΜΜΕ στα Βαλκάνια μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ώστε να αναπτυχθεί στην περιοχή η φιλία και η συνεννόηση και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας.

    Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίουθα έχει τίτλο "Ο ημερήσιος τύπος στην εποχή του διαδικτύου" με ομιλητές διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων των βαλκανικών χωρών ενώ η δεύτερη θα έχει τίτλο "Τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων μπροστά στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής" και ομιλητές τους γενικούς διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων που μετέχουν στην ΑΒΝΑ (Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων). Οι απογευματινές εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με την ενότητα "Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα" με ομιλητές διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών δικτύων διαφόρων βαλκανικών χωρών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" στην οποία μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Πέτρος Γαλακτόπουλος και Νίκη Μπακογιάννη, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Stefka Konstantinova, Naim Suleymanoglu και ο Ολυμπιονίκης Βίκτωρ Μήτρου. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα αρχίσουν με την ενότητα "Ο τύπος των βαλκανικών χωρών στην υπηρεσία του πλουραλισμού και της ειρήνης" και θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η συμβολή των βαλκανικών ΜΜΕ στη διαβαλκανική συνεργασία"

    Υποστηρικτές του Συνεδρίου, είναι ο ΕΟΤ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ΟΤΕΝΕΤ.

    [05] ΑΘΩΟΣ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Αθώο έκρινε σήμερα το Κακουργιοδικείο Κατερίνης τον Βασίλη Κάτσιο για τη ληστεία που έγινε το 1998 σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσάνου.

    Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα στοιχεία εναντίον του κατηγορούμενου δεν ήταν αρκετά, καθώς κανείς από τους υπαλλήλους της τράπεζας δεν αναγνώρισε ως δράστη της ληστείας τον Κάτσιο, ενώ δεν εμφανιζόταν ούτε στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της τράπεζας. Ωστόσο, του επεβλήθη τριετής εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης για εμπορία και χρήση ναρκωτικών.

    Ο δεύτερος κατηγορούμενος Παναγιώτης Βασιλειάδης καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης για οχτώ ληστείες που διέπραξε από 1996, ενώ ο συνεργός του Ιωάννης Τογκαρίδης καταδικάστηκε σε 6 χρόνια. Η μητέρα του θύματος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

    [06] Η TELESTET ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2002"

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Τηλεπικοινωνιακές λύσεις για τον κλάδο της ναυτιλίας, νέες υπηρεσίες καθώς και την αλυσίδα καταστημάτων της TELESTET CENTERS παρουσιάζει η TELESTET στην ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2002», η οποία πραγματοποιείται στον ΟΛΠ.

    Στο περίπτερο συμμετοχής της TELESTET, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά τη νέα αποκλειστική Υπηρεσία Προστασίας Σκαφών της TELESTET που δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της εταιρίας και ιδιοκτήτες σκαφών, να ελέγχουν την ασφάλεια του σκάφους τους αλλά και την σωστή λειτουργία του ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκονται.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Β BEST -το πακέτο ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνικών προτάσεων για επιχειρήσεις, με εφαρμογές ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ναυτιλίας.

    Τέλος, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα TELESTET CENTERS - την εξειδικευμένη αλυσίδα καταστημάτων της εταιρίας που προσφέρει πληροφορίες σχετικά με συνδέσεις στο δίκτυο της TELESTET, την καρτοκινητή τηλεφωνία B free και Free2Go, συσκευές και αξεσουάρ, συνδέσεις Internet, πληρωμές λογαριασμών και εξυπηρέτηση πελατών.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 4 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    αποστολή: Διαμαντένια Ριμπά

    Θέματα που αφορούν στην οργανωμένη ομογένεια ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Μαγκριώτη με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της Παμμακεδονικής, της ΠΑΣΕΚΑ, της Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων της Βικτώρια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ τοπική ώρα στη Μελβούρνη, μετά την εμπνευσμένη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στην πανομογενειακή συγκέντρωση στην πόλη.

    Ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε τους ομογενείς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ειδικότερα για το Κυπριακό.

    Το ενδιαφέρον των ομογενών συγκεντρώνει επίσης η προβολή και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Εβδομάδων από τη ΓΓΑΕ σε συνεργασία με ομογενειακούς φορείς, καθώς και η συγκρότηση του σώματος των 5.000 ομογενών εθελοντών. Παράλληλα συζητήθηκε και η διοργάνωση μιας εκδήλωσης για την προβολή του Κυπριακού πολιτισμού στην Αυστραλία.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους ομογενείς στην Αυστραλία είναι πολύ σημαντική η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστραλία, καθώς τους τονώνει και αναβαθμίζει την ελληνική ομογένεια στα μάτια των Αυστραλών.

    «Η σημερινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο ης Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Θα έλεγα πως η εκδήλωση αγάπης και αποδοχής ήταν μοναδική και για μένα προσωπικά αποτελεί μια ενθάρρυνση να συνεχίσω τις προσπάθειές μου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης. Οι ομογενειακές οργανώσεις της Βικτώρια έδειξαν ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ειδικότερα οι νέοι ομογενείς.

    Θα ήθελα να σημειώσω την αυτοπεποίθηση που νιώθουν οι ομογενείς μας εδώ, παρ' ότι αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και εδώ και στην Ελλάδα. Η εποχή είναι τελείως διαφορετική και για αυτό και οι ίδιοι υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα και τις εθνικές υποθέσεις νιώθουν πιο βέβαιοι και είναι πιο αποτελεσματική στη σημερινή εποχή».

    [08] ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 1,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,26 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2001 ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Σε ενοποιημένο επίπεδο η Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος παρουσίασε ζημίες 1,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της Τροφό και της ΕΝΑ.

    Τα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση 50% για την μητρική εταιρία, φθάνοντας στα 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι των 1,4 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου 2001. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 37% στα 172,6 εκατ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 10%.

    [09] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Την εκτίμηση του στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την απόφαση του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή.

    «Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για κάτι που δεν το ξέρω ακόμη. Δεν έχω καν διαβάσει τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» που δημιούργησε το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, που επέστρεψε σήμερα από το Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στην καρδιά.

    «Εκείνο όμως που δεν παύω να τονίζω είναι ότι έχω μεγάλη εκτίμηση στον Αλέκο Παπαδόπουλο. Τον θεωρώ ένα πολιτικό με ανάστημα, με θάρρος, με εντιμότητα. Ένα από τους λίγους που λένε τα πράγματα με το όνομα τους και που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.

    [10] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την αναγκαιότητα ουσιαστικής πολιτικής για το περιβάλλον, χωρίς επεμβάσεις που πληγώνουν, επισημαίνει σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων της Ν.Δ. βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.

    "Ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι συνεχώς αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων ευνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν σταδιακά το κλίμα του πλανήτη μας.

    Τον εφιάλτη της λειψυδρίας ζουν πολλές περιοχές του κόσμου. Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

    Η καταστροφή των δασών, η υπερυλοτόμηση και οι πυρκαγιές, οδηγούν σταδιακά στην αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές και τον περιορισμό τους σε άλλες. Οι έντονες βροχοπτώσεις "ξεπλένουν" τα ήδη τραυματισμένα εδάφη από τα απαραίτητα συστατικά, οδηγώντας σταδιακά στην ερημοποίηση των εδαφών", υπογραμμίζει.

    Ο κ. Τζαμτζής σημειώνει ότι στη ζώνη των περιοχών της Μεσογείου που απειλούνται από την ερημοποίηση, συγκαταλέγεται πλέον και η χώρα μας.

    "Η απουσία έργων υποδομής και η ανυπαρξία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση του υδατικού πλούτου της χώρας μας, επιδεινώνει την κατάσταση. Η υποβάθμιση των εδαφών εξαιτίας της αυξημένης αλκαλικότητας, τα φαινόμενα νιτρορύπανσης, η μείωση και υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, τα φαινόμενα υφαλμύρωσης των υδάτων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των νερών μας. Η εντατικοποίηση της γεωργίας έχει το τίμημά της, το οποίο θα πληρώνουμε σταδιακά", τονίζει.

    "Μία δεκαετία πέρασε από την διάσκεψη του Ρίο και πέντε χρόνια από τη συνθήκη του Κιότο, η οποία πριν λίγες μέρες επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή και η μόλυνση του περιβάλλοντος καλά κρατεί. Ο άνθρωπος παρατηρεί την καταστροφή του περιβάλλοντος ως θεατής αλλά και ως θύμα των δικών του "τεχνολογικών" ανακαλύψεων, της ανάπτυξης και της ευημερίας που επιδιώκει.

    Ο κώδωνας του κινδύνου για τον πλανήτη μας κρούει έντονα και έχει αποδέκτες όλους εμάς", υπογραμμίζει.

    "Σήμερα απαιτείται μια ουσιαστική πολιτική για το περιβάλλον, χωρίς επεμβάσεις που πληγώνουν. Σήμερα χρειάζεται η ευαισθησία και η συμμετοχή μας.

    Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον για το δικό μας καλό. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον γιατί δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά και στις επόμενες γενιές. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας γιατί είναι το "σπίτι" μας", καταλήγει.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος, Γ. Τρυφωνίδης, τονίζει ότι "η προστασία και ανάδειξη του Περιβάλλοντος πρέπει να ενώνει όλους τους Ελληνες γιατί είναι η κοινή μας πολύτιμη κληρονομιά και καθορίζει το κοινό μας μέλλον".

    "Η αειφορική αντίληψη για το περιβάλλον έχει κατοχυρωθεί στο νέο μας Σύνταγμα και αποτελεί πλέον βασική παράμετρο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας", επισημαίνει τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί βασική της προτεραιότητα τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση αυτή και θεωρεί αυτονόητη τη συνεργασία της με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.).

    "Το κόμμα μας έχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το περιβάλλον, επιστημονικά τεκμηριωμένη, με σχέδιο δράσης που λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τον χαρακτήρα των προβλημάτων, τις οικονομικές τους διαστάσεις, τις διεθνείς τάσεις και δεσμεύσεις και το ειδικό συμφέρον.

    Επειδή μέχρι σήμερα τα κοινοτικά κονδύλια σπαταλήθηκαν χωρίς να παραχθεί έργο, επιβάλλεται στο εξής τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα, γιατί οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα μειωθούν δραστικά στο μέλλον ", καταλήγει.

    [11] ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Λονδίνο, 4 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου έχει συρεύσει στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς για την συμπλήρωση 50 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας στο θρόνο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η βασίλισσα μέσα σε μια χρυσή άμαξα, που έσερναν οκτώ άλογα, ξεκίνησε από το Παλάτι του Μπάκινγκχαμ - την επίσημη κατοικία της - και διέσχισε το κέντρο του Λονδίνου, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν λάβει θέση για να την δουν, κατευθυνόμενη προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου τελέσθηκε ειδική λειτουργία.

    Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής, ενώ την πομπή της βασίλισσας αποτελούσαν μέλη της βασιλικής οικογένειας, μπάντες και μέλη της έφιππης φρουράς της βασίλισσας.

    Αρκετοί ήταν εκείνοι που χθες τη νύχτα κοιμήθηκαν έξω, παρά την βροχή, για να πιάσουν καλύτερη θέση και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για το Χρυσό Ιωβηλαίο της βασίλισσας, που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώνοναι σήμερα σε όλη τη Βρετανία.

    Χθες το βράδυ, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου για τη μεγάλη συναυλία ποπ μουσικής, που έγινε προς τιμήν της Βασίλισσας, στο Παλάτι του Μπάκινγκχαμ.

    Μόνο λίγοι χιλιάδες ήταν οι τυχεροί, που παρακολούθησαν την συναυλία, μέσα στο Παλάτι, όμως οι γιγαντοοθόνες, που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του Λονδίνου, έδωσαν την ευκαιρία και στους υπόλοιπους να παρακολουθήσουν τα όσα συνέβαιναν μέσα στο Παλάτι.

    Οι γνωστοί καλλιτέχνες, που έλαβαν μέρος στη συναυλία, παρουσίασαν γνωστά τραγούδια, που έγιναν διάσημα στη διάρκεια των 50 χρόνων, που η βασίλισσα Ελισάβετ είναι στο θρόνο, ενώ, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συναυλίας τα πυροτεχνήματα έδωσαν τον τόνο στην πανηγυρική ατμόσφαιρα για την συμπλήρωση 50 χρόνων της βασίλισσας στο θρόνο.

    Η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Παλάτι τδεν χάλασε τελικά τα σχέδια των διοργανωτών.

    [12] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΟΞΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 4 Ιουνίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από το ιό Κοξάκι εντόπισε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ αρμόδια για την παρακολούθηση λοιμωδών νόσων που πραγματοποιεί ελέγχους στους συγγενείς και τους φίλους της γυναίκας που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων με συμπτώματα του ιού.

    Τα δυο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στο στομάχι.

    Ωστόσο υπεύθυνος του τμήματος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για τον ίδιο τύπο του ιού με αυτόν που είχε εκδηλωθεί στην Ελλάδα και από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα.

    Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο από τον ιό Κοξάκι προσβάλλονται στην ΠΓΔΜ περίπου 50 άτομα.

    [13] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Επέστρεψε το απόγευμα στην Αθήνα από το Φοίνιξ της Αριζόνα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης υποβλήθηκε σε επιτυχημένη διπλή επέμβαση στην καρδιά.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμπαράσταση του και δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει από αύριο στο γραφείο του. «Όλα πήγαν καλά. Σε πολύ σύντομο διάστημα έγιναν όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν και νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου με τους ίδιους ρυθμούς. Αποκαταστάθηκε πλήρως η υγεία μου», υπογράμμισε.

    [14] Η CIA ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουνίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι η CIA δεν έλαβε καμία προειδοποίηση από την Αίγυπτο για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επιχείρηση, πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο αξιωματούχος αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι "είχαν δώσει πληροφορίες το 2001, σχετικά με απειλές εναντίον αμερικανικών ή αιγυπτιακών συμφερόντων αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με αεροπειρατείες ή επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ".

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ισχυρίστηκε ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει την Ουάσινγκτον ότι είχαν διεισδύσει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα το 2001 και γνώριζαν για χτύπημα σε αμερικανικό στόχο αλλά όχι τόσο μεγάλης διάστασης. Ο πράκτορας των Αιγυπτίων που κατάφερε να εισέλθει στην Αλ Κάιντα προσπάθησε να ματαιώσει την επιχείρηση του τρομοκρατικού δικτύου αλλά δεν τα κατάφερε ανέφερε ο Μουμπάρακ και τόνισε ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες είχαν δοθεί στις ΗΠΑ.

    O.K.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:26 UTC+2)

    "Οταν ισχυρίζονται ότι "αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών", ο κ. Σημίτης και οι, κατά περίπτωση, κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι πολιτικώς αναξιόπιστοι. Και τούτο διότι, ενώ πάντοτε προβάλουν τον ίδιο ισχυρισμό, στο τέλος κάνουν το ακριβώς αντίθετο".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αφού ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης φτάνει το αργότερο ως το Σεπτέμβριο Οκτώβριο του 2003 επισημαίνοντας ότι "τούτο προκύπτει σαφώς, πλην των άλλων, και από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση εκλογικό νόμο περί το Μάρτιο του 2003".

    "Πραγματικά τι, άραγε, άλλο μπορεί να σηματοδοτεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή, μεσούσης της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, εκλογικό νόμο στη Βουλή, εκτός από το να εκδηλώνει έτσι την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το επόμενο Φθινόπωρο;", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Και μακάρι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό. Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορούν πλέον να προσφέρουν στον Τόπο. Η Κυβέρνηση απλώς σέρνεται και ταλαιπωρεί τη Χώρα, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία".

    "Ως προς τον εκλογικό νόμο, τονίζουμε προς την Κυβέρνηση τούτο: Ας μη διανοηθούν να οδηγήσουν και πάλι της Ελλάδα στην πολιτική ρευστότητα του 1989 1990 και στην εκλογική νοοτροπία Κουτσόγιωργα. Η Νέα Δημοκρατία, με όλα τα θεσμικά μέσα που διαθέτει, θα αποτρέψει ένα τέτοιο απαράδεκτο ενδεχόμενο", υπογράμμισε.

    Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι "υπάρχουν, και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πολιτικές υπεύθυνες φωνές, οι οποίες θα αντιταχθούν στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής του εκλογικού νόμου, η οποία υποτάσσει το δημόσιο συμφέρον στη λογική της καθεστωτικής νοοτροπίας και των συναφών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".

    [16] ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Ρώμη, 4 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Η ιταλική Βουλή ενέκρινε νόμο που ορίζει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτόν, οι ξένοι θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα μόνο αν έχουν εργασία και θα λαμβάνουν άδεια παραμονής για όσο χρόνο δουλεύουν.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή με 279 ψήφους υπέρ και 203 κατά, έπειτα από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

    Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ. Αν αυτό συμβεί, οι ξένοι, όσοι προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα χρειαστεί να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στην αστυνομία.

    Ο.Κ.

    [17] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ξεροψημένα τηγανιτά σνακς και τηγανιτές πατάτες περιέχουν ακριλαμίδη, ουσία που ενοχοποιείται για καρκίνο, νευρολογικές παθήσεις και αντρική στειρότητα. Σημειώνεται ότι σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

    «Ακόμα και σε οποιαδήποτε τηγάνισμα, σε οποιαδήποτε διαδικασία, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται ότι οι αμυλούχες τροφές, όπως είναι η πατάτα και ορισμένες μορφές ψωμιού, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία της ακριλαμίδης, για την οποία ξέρουμε ότι είναι καρκινογόνος σε πειραματόζωα, δεν ξέρουμε ότι είναι καρκινογόνος στον άνθρωπο, ξέρουμε όμως ότι είναι τοξική στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος.

    Η έρευνα των Βρετανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι υπάρχουν σημαντικά επίπεδα της ακριλαμίδης σε μια σειρά τροφών, που είτε παρασκευάζονται στο σπίτι μας, είτε είναι μαζικής παραγωγής.

    Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν απόλυτα ότι η υγεία του ανθρώπου απειλείται από την ακριλαμίδη.

    [18] ΧΠΑ: ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΑΝ ΤΑ ΣΜΕ ΤΟΥ FTSE 20

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Αυξήθηκε το ενδιαφέρον στην αγορά παραγώγων και ειδικότερα στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του FTSE 20 καθώς και στα δικαιώματα του ίδιου δείκτη.

    Συγκεκριμένα στα ΣΜΕ του FTSE 20 πραγματοποιήθηκαν 7.808 συμβόλαια, που αντιστοιχούν σε 46,50 εκατ. ευρώ, ενώ στα ΣΜΕ του Mid 40 παρέμεινε χαμηλός, με 1.626 συμβόλαια, που αντιστοιχούν σε 4,15 εκατ. ευρώ. Το discount έκανε αισθητή την παρουσία του και σήμερα στα ΣΜΕ και των δύο δεικτών φθάνοντας το 2% για τις σειρές Ιουνίου.

    Αναλυτικότερα, στα παράγωγα προϊόντα επί του δείκτη FTSE ASE 20 οι συναλλαγές έχουν ως εξής: Στα Δικαιώματα αγοράς έγιναν 2438 συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 14,53 εκατ. ευρώ. Στα Δικαιώματα Πώλησης έγιναν 2569 συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 15,31 εκατ. ευρώ.

    Στα παράγωγα προϊόντα επί του δείκτη FTSE ASE MID 40 οι συναλλαγές έχουν ως εξής: Στα Δικαιώματα Αγοράς έγιναν 10 συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 30000 ευρώ. Στα Δικαιώματα Πώλησης έγιναν 260 συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 660000 ευρώ.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Την πρόθεση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου να μην πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές, σχολίασαν με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη.

    «Ο κ. Παπαδόπουλος προφανώς πήρε τις αποφάσεις του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, είναι όμως θέμα του πρωθυπουργού να σταθμίσει τους πολιτικούς παράγοντες, τους οποίους δεν θέλω να σχολιάσω», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    «Σέβομαι τον Αλέκο Παπαδόπουλο είναι ένας άνθρωπος που όπου πήγε έδωσε μάχες και συγκρούστηκε για να αλλάξει και να φτιάξει πράγματα και από εκεί και πέρα το τι εξελίξεις θα υπάρχουν είναι βέβαια ένα άλλο ζήτημα και θα τις εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σημείωσε ότι ο υπουργός Υγείας «είναι ένα αξιόλογο στέλεχος που έχει προσφέρει και μπορεί να προσφέρει». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει την απόφαση του.

    [20] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Κλιμάκιο βουλευτών του Τομέα Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τους Χρ. Μαρκογιαννάκη, Γ. Γαρουφαλιά και Αικ. Παπακώστα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Αστυνομική Ακαδημία.

    Κατά την επίσκεψή τους τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της και τους Εκπαιδευτές Αξιωματικούς επί ζητημάτων εκπαίδευσης και των προγραμμάτων σπουδών της Ακαδημίας, ενώ σε συζητήσεις με εκπαιδευόμενους αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί τους και αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων που αφορούν το αντικείμενο των σπουδών τους.

    [21] ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ

    Ουάσινγκτον, 4 Ιουνίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν παρακολουθήσει πριν την 11η Σεπτεμβρίου τηλεφωνήματα μελών της Αλ Κάιντα που αναφέρονταν σε μια μεγάλη επίθεση χωρίς ωστόσο να έχουν πληροφορίες για το πότε και πού ακριβώς θα εκδηλωνόταν η επίθεση όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα USA Today.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι σχετικές πληροφορίες που είχε καταγράψει η CIA είχαν παραδοθεί στην αμερικανική Γερουσία προς εξέταση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για ενδεχόμενη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν ωστόσο να συγκεντρώσουν αρκετές πληροφορίες για το τι ακριβώς θα εκδηλωνόταν.

    Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος από το υλικό που είχε συγκεντρωθεί είχε μεταφραστεί και αναλυθεί εκτενώς πριν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ αναμένονταν να συνεχιστεί η ανάλυση των πληροφοριών και αργότερα.

    [22] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΟΥΕΛ ΠΡΟΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ

    Σκόπια, 4 Ιουνίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε έλαβε επιστολή από τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στην οποία αναφέρεται ότι η αμερικανική στάση στο θέμα της συμφωνίας για τα σύνορα ΠΓΔΜ-Γιουγκοσλαβίας παραμένει αμετακίνητη.

    "Κατανοώ απόλυτα την σημασία που αποδίδετε εσείς και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην εγκυρότητα της συμφωνίας για τα σύνορα που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2001" αναφέρεται στην επιστολή του Πάουελ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για την περιθωριοποίηση των εξτρεμιστών είναι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της βουλής του Κοσόβου δεν θα πρέπει να ακυρώσουν την εν λόγω συμφωνία.

    [23] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ - ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Ποντγκόριτσα, 4 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα μετά από απειλητικό τηλεφώνημα αγνώστου ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε αεροπλάνο της εταιρίας "Montenegro Airlines".

    Αγνωστος τηλεφώνησε στο προσωπικό της αεροπορικής εταιρίας μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι - Ποντγκόριτσα και υποστήριξε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα, αλλά οι άνδρες της ασφάλειας δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο.

    Στο αεροπλάνο που απογειώθηκε το πρωί από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μεταξύ των επιβατών ήταν η ομάδα μπάσκετ γυναικών "Hemofarm" η οποία σήμερα θα παίξει στην Ποντγκόριτσα τον τρίτο αγώνα των πλέι -οφ με αντίπαλο την "Μπουντούτσνοστ".

    Το αεροπλάνο προσγειώθηκε την προγραμματισμένη ώρα στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα και αμέσως οι επιβάτες κλήθηκαν να μείνουν στις θέσεις τους. Μετά από 20 λεπτά αναμονής ζητήθηκε από τους επιβάτες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό το αεροσκάφος αφήνοντας τα προσωπικά τους είδη. Οι επιβάτες έφθασαν πεζοί στο κτίριο του αεροδρομίου το οποίο ήδη είχε εκκενωθεί.

    Οι επιβάτες τελικά βγήκαν έξω από το κτίριο, όπου και παρέμειναν επί 2,5 ώρες. Τελικά η αστυνομία δεν εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό.

    [24] ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ENRON ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουνίου 2002 (19:58 UTC+2)

    H επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά το σκάνδαλο της Enron έχει απο σήμερα στην κατοχή της χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων, που αναφέρονται στις επαφές μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης Μπους πριν το σκάνδαλο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την υπόθεση είχε ζητήσει να τεθούν υπόψη της τα έγγραφα αλλά ο Λευκός Οίκος ζητούσε να υπάρξει πρώτα συμφωνία ότι αυτά δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    Τα απόρρητα έγγραφα θα παραμείνουν εντός της προεδρικής κατοικίας και τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να τα μελετήσουν εκεί.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους και στελέχη της κυβέρνησής του φέρεται να είχαν σχέση με τον πρόεδρο της Enron, Κένεθ Λέι και η εταιρία να είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 June 2002 - 18:13:50 UTC