Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΓΙΛΜΑΖ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ
  • [05] ΣΤΙΣ 4-5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
  • [06] ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Α. Α.Ε.
  • [08] Η ΕΕ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
  • [09] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [11] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΤΗΝ
  • [13] ΤΑ "ΕΨΑΛΛΑΝ" ΣΤΟΝ ΜΙΝΙΤΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [14] ΤΟ 99,4% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [15] ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΛΕΪ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [17] ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [18] Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
  • [19] Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [20] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΟΥ
  • [21] ΔΕΙΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [22] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο Χ.
  • [23] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [24] ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

  • [01] ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (18:12 UTC+2)

    Το θέμα του ευρωστρατού, τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, οι οποίοι εμφανίστηκαν με ταυτόσημες απόψεις, σε μια προσπάθεια διάψευσης των σεναρίων περί διάστασης απόψεων αναφορικά με το χειρισμό του όλου θέματος. Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, την πρωτοβουλία της ισπανικής προεδρίας αναφορικά με το θέμα του "ευρωστρατού" αναμένει η Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση παρόμοιων πρωτοβουλιών στο προσεχές διάστημα.

    Πληροφορίες, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εξπρές» στην ιστοσελίδα της, ανέφεραν ότι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποσκοπούσε πρωτίστως να γεφυρώσει τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο υπουργών για τον "ευρωστρατό", όπως αυτές εκδηλώθηκαν πρόσφατα μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις των δύο ανδρών.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έχει διαμορφωθεί μια ενιαία τακτική και πολιτική πάνω "στις κινήσεις μας και για τα επόμενα βήματά μας". "Ο ευρωστρατός προχωρά, αλλά αυτό που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί είναι η πρόσβαση στις ΝΑΤΟϊκές υποδομές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο χρειάζεται μια συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", σημείωσε ο υπουργός κι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τακτική επαφή με την ισπανική προεδρία, χαρακτηρίζοντας θετική την πρωτοβουλία της.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου περί προφανούς υπαναχώρησης της κυβέρνησης "διότι ο κ. Σημίτης έλεγε ότι θα απορρίψει το κείμενο της Αγκυρας ως έχει, ενώ τώρα εσείς μιλάτε για τροποποίηση", ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια διπλωματική απάντηση: "Δεν μίλησα ούτε για τροποποίηση ούτε για απόρριψη. Εγώ μίλησα για διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων"...

    Ο κ. Γ. Παπαντωνίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών.

    Σε σύσκεψη που έγινε στη ΝΔ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της στις ΗΠΑ, διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει ταυτότητα θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης για το ζήτημα του ευρωστρατού και εξετάστηκαν σενάρια για το εάν θα αλλάξει ή όχι το κείμενο της Άγκυρας, το οποίο η ΝΔ θεωρεί ως απαράδεκτο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε στο κείμενο της Άγκυρας το οποίο εξαρχής η ΝΔ είχε απορρίψει. "Τώρα η κυβέρνηση", είπε ο κ. Σουφλιάς "έρχεται σε αυτή τη θέση και δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν νέες ιδέες ή προτάσεις". "Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών και αυτό δεν ωφελεί τα εθνικά θέματα", κατέληξε.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (23:42 UTC+2)

    Το δρόμο για τη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα παίρνει το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και η ΓΣΕΕ συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους στις τελευταίες ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο και βελτιώνουν τον υπολογισμό της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι ο διάλογος υπήρξε παραγωγικός και πως οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων.

    "Αποδείχτηκε πως μόνο μέσω του διαλόγου που αποτελεί την πιο καθαρή μορφή της ηθικής της συνεργασίας που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα εφόσον επιθυμούμε να πετύχουμε αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, των ασφαλισμένων, των εργαζομένων και αυτά δεν διαχωρίζονται", τόνισε ο κ. Ρέππας.

    "Είμαστε σε ένα θετικό, σε ένα καλό σημείο, γιατί κλείνει ένας κύκλος μιας προσπάθειας, η οποία φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς και έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε για να αντιμετωπίσουμε και άλλα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό σε όλα τα πεδία και πέραν της κοινωνικής ασφάλισης ή της εργασίας", επισήμανε.

    Τόσο ο υπουργός Εργασίας, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος άσκησαν κριτική στους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που είτε αρνήθηκαν το διάλογο, είτε είχαν ατεκμηρίωτη κριτική.

    "Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας της έγινε στόχος μιας ατεκμηρίωτης κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάθε μορφής αντιπολίτευσης. Από τη μια μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε υπέρμετρα τις δαπάνες του Δημοσίου μεταθέτοντας ένα επαχθές οικονομικό φορτίο στις επόμενες γενεές και την ίδια στιγμή μας κατηγορούν από την άλλη ότι δεν ενισχύουμε αποφασιστικά το σύστημα χρηματοδότησης, ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις προβλεπόμενες παροχές", είπε ο κ. Ρέππας.

    "Οφείλουμε όλοι, φορείς, κυβέρνηση, κόμματα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υποστηρίξουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το σύστημα για να είναι οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτίμησε ότι ολοκληρώνοντας το διάλογο με την κυβέρνηση τα συνδικάτα φθάνουν σε ένα θετικό σημείο για το ασφαλιστικό. "Αν αφαιρέσουμε μια μικρή επίπτωση αρνητική που υπάρχει σε συναδέλφους μας στις ΔΕΚΟ και σε ένα τμήμα των τραπεζών, όσον αφορά την μείωση των συντάξεων σε βάθος χρόνου, όλες οι άλλες παραμετρικές αλλαγές, ή δεν αλλάζουν προς το χειρότερο το θεσμικό πλαίσιο, ή το βελτιώνουν αίροντας αδικίες που εμπεριέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο", σημείωσε.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ταμείων υιοθετεί ένα θετικό σύστημα παραμετρικών αλλαγών, εισάγει νέους θεσμούς -όπως τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους- αλλά και μια σημαντική τομή: τη σύσταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που τακτικά θα εκπονεί μελέτες για τις ανάγκες του συστήματος, ώστε να παίρνονται έγκαιρα οι αποφάσεις.

    "Θεωρούμε ότι με την σημερινή συνάντηση, ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαλόγου με την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε με τα κόμματα που υπολείπονται και για να τα ενημερώσουμε και να ζητήσουμε να υποστηρίξουν τις θέσεις μας. Θα επιμείνουμε μέχρι και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή στην αναγκαιότητα της εθνικής πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για ένα τέτοιο μείζον θέμα", υπογράμμισε.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΓΙΛΜΑΖ

    Κωνσταντινούπολη, 31 Μαϊου 2002 (13:24 UTC+2)

    του Χρήστου Μάτη

    Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο του 5ου Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έχει την ευθύνη για τα ευρωπαϊκά θέματα της Τουρκίας.

    "Συζητήσαμε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και κυρίως την κοινή ευρωπαϊκή προοποτική των χωρών μας", είπε ο υπουργός Πολιτισμού αμέσως μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι "μια ισχυρή Τουρκία με ευημερία μπορεί να είναι εξαιρετικός εταίρος για την Ελλάδα". Ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι προϋπόθεση για τη διεύρυνσή της και επανέλαβε ότι η ένταξη μπορεί να αποτελέσει γέφυρα που θα φέρει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι επανέλαβε και στον κ.Γιλμάζ την άποψη που νωρίτερα είχε εκφράσει στην ομιλία του στο συνέδριο, ότι "η ένταξη δεν είναι επιθετική πράξη εναντίον της Τουρκίας ή του κ.Ντενκτάς".

    Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι "με την επανάληψη αυτή η θέση θα γίνει κατανοητή τόσο στην τουρκική κυβέρνηση όσο και στην τουρκική κοινωνία", λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις που, όπως είπε, "οφείλονται σε ιστορικούς και παραδοσιακούς λόγους".

    Απαντώντάς σε ερώτηση για το κατά πόσο γνωρίζει τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χθες στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι η Τουρκία δεν θα πάρει κανένα μέτρο γιατί δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί.

    Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ.Γιλμάζ συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασιών σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους η Ολυμπιακή προετοιμασία και το "Euro 2008", ο κοινός φάκελος για τη προετοιμασία του οποίου κατατέθηκε χθες στην ΟΥΕΦΑ και όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, "έχει πάρει το δρόμο του".

    Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο σε ό,τι φορά στα ζητήματα της συνεργασίας, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η πολιτική, πολιτιστική και αθλητική συνεργασία είναι προνομιακοί τομείς για τη διαμόρφωση ενός καλού κλίματος, δίνοντας ως παραδείγματα τέτοιας συνεργασίας, την προστασία των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στην Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τους οποίους ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας, είπε ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να συστήσει τουρκική εθνική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το σύνολο των τομέων στους οποίους βελτίωθηκαν οι διμερείς σχέσεις -όπως είχε νωρίτερα πει ο συμπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σαρίκ Ταρά- αφορούν σε δραστηριότητες που διαχειρίστηκε ο ίδιος ως υπουργός, σημειώνοντας ιδιαίτερα την προώθηση των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, καθώς και τον τομέα του τουρισμού.

    Από την πλευρά του ο κ.Γιλμάζ είπε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η συμβατότητά της με το κοινοτικό κεκτημένο, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να προσαρμοστεί, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να ηγηθεί της προσπάθειας και προβλέποντας ότι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει εισροή ξένου κεφαλαίου στην Τουρκία. Κάλεσε μάλιστα τους Ελληνες επιχιερηματίες να ωφεληφθούν από το δυναμικό της Τουρκίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι ενώ στην τριακονταετία 1970-2000 δεν είχε υπογραφεί καμία διμερής συμφωνία, τα τελευταία χρόνια υπογράφηκαν εννέα και εκκρεμούν προς υπογραφή άλλες δυο συμφωνίες

    Ο κ.Γιλμάζ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα για την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων που της έχει θέσει η ΕΕ στην Κοπεγχάγη και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες δυο εβδομάδες θα δοθούν λύσεις και στις άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

    Aθήνα, 31 Μαϊου 2002 (14:21 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και επισήμανε ότι είναι αδιανόητα όσα καταλόγισε σε εκπροσώπους της ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. «Δεν ταιριάζει σε έναν πρωθυπουργό αυτή η επιθετικότητα» είπε ο κ. Καραμανλής και έκανε λόγο για ολιγωρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αποτυχία εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων.

    Κάλεσε, εξάλλου, την κυβέρνηση να δώσει πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνει ανεξάρτητη και διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους προέλευση ή την εκλογική τους προτίμηση.

    «Για την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ είναι δέσμευση ότι θα συνεργαστεί στενά με όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις γιατί τους ανθρώπους αυτούς τους θεωρούμε τους φυσικούς μας συνεργάτες χωρίς να ρωτάμε ποια είναι η ιδεολογική τους προέλευση ή ποια είναι η εκλογική τους προτίμηση. Τέτοιες διακρίσεις και τέτοιοι διαχωρισμοί όταν πρόκειται για συνεργασία με κοινούς στόχους δεν χωρούν σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Στρέφονται εναντίον της επίλυσης των προβλημάτων, εναντίον της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας που είναι τα βασικά προτάγματα της εποχής μας, στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, εναντίον των τοπικών πληθυσμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, είπε ότι είναι θετικό το ότι η Νέα Δημοκρατία έστω και εκ των υστέρων αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της αυτοδιοίκησης και υπερασπίζεται το θεσμό. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στον τομέα της αυτοδιοίκησης ως το 2010 καθώς, όπως είπε, αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Επισήμανε πάντως ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο διαλόγου μετά το Μάρτιο του 2003 ώστε να συμμετέχουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικό πολιτικό γεγονός, με την έννοια της συμβολής της πολιτικής ζωής στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

    [05] ΣΤΙΣ 4-5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 31 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί τελικά στις 4-5 Ιουλίου για το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι συνομιλίες μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν και του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Νατζί Σαμπρί θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη και όχι στη Νέα Υόρκη όπου είναι τα γραφεία του ΟΗΕ.

    Αξιωματούχοι του Ιράκ έχουν εκφράσει παράπονα για την καθυστέρηση στο παρελθόν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της έκδοσης βίζας με αποτέλεσμα αξιωματούχοι της χώρας να μην μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στη Νέα Υόρκη.

    [06] ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Χωρίς πλέϊ οφ θα γίνουν τα πρωταθλήματα γυναικών για τις περιόδους 2002-03, 2003-04, ύστερα από απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΠΕ και των σωματείων της Α1 στο βόλεϊ.

    Αποφασίσθηκε σήμερα:

    - Το φετινό πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 5 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις 22 Μαρτίου.

    - Θα γίνει ένας γύρος και μετά θα χωρισθούν οι 12 ομάδες σε δυο γκρουπ των έξι, με το πρώτο να βγάζει τον πρωταθλητή και το δεύτερο τις ομάδες που υποβιβάζονται. Μετά την λήξη του πρώτου γύρου θα γίνουν πλέϊ οφ 5ος-8ος και 6ος-7ος για να βγούν οι οριστικές εξάδες.

    - Το Κύπελλο θα γίνει όπως και στους άνδρες, με την συμμετοχή των 8 ομάδων, αλλά δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί κατά την διάρκεια των φαϊναλ φορ των Ευρωπαικών Κυπέλλων (αν δεν προκριθεί ελληνική ομάδα), ή μετά το τέλος του πρωταθλήματος.

    - Θα υπάρχουν εμπορικά ταιμ αουτ στους 8 και 16 πόντους.

    - Τα σωματεία δεν θα στέλνουν κασέτες τους στην ΕΟΠΕ, αλλά θα είναι ελεύθερη η βιντεοσκόπηση των αγώνων.

    - Θα υπάρχουν συνεντεύξεις Τύπου.

    - Η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος 2003-04 θα ορισθεί μετά την οριστικοποίηση των ημερομηνιών του Ευρωβόλει 2003.

    Τα σωματεία εκπροσωπήθηκαν από τους. Πανελλήνιος: Νικολάκης, Φιλαθλητικός: Ανδρέου, Βριλήσσια: Κωβαίος Μάρκος-Κωβαίος Βαγγέλης, Παναθηναικός: Σωτηρόπουλος-Βιέρος, ΑΕΚ: Παγανέλης-Βελεγράκης, Ολυμπιακός: Δωριάδης, ΖΑΟΝ: Σαμαράς-Παπαγιαννακόπουλος, Αρης: Παπαιωάννου-Γρόλιος, Λάρισα: Ζυγούρης, Παπαγιάννης, Μαρκόπουλο: Μπαρζούκα-Αλαγιάννης, Βύρωνας: Γρηγοράκης.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Α. Α.Ε.

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (20:50 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη εν όψει της ημερίδας που διοργανώνεται την Τετάρτη 5 Ιουνίου για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" Α.Ε. και την έναρξη των διαδικασιών εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Μετά από την παρουσίαση της σημερινής εικόνας της εταιρίας σε ό,τι αφορά στα χρηματοοικονομικά δεδομένα (περιουσιακά στοιχεία, ισολογισμός 2001, κλπ.) και στο θεσμικό - νομικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρίας, ο υπουργός Ανάπτυξης μετέφερε στους συμμετέχοντες ιδέες και προτάσεις στρατηγικής, έτσι ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας της ''Ε.Τ.Α." Α.Ε. να συμβαδίζει με τη νέα τουριστική πολιτική και τις προτεραιότητές της.

    Οπως είπε ο υπουργός "μολονότι η Ε.Τ.Α. θα κινηθεί δυναμικά στο χώρο του real estate, παράλληλα θα συνεχίσει να έχει τη συμβολή της στη διαμόρφωση των ποιοτικών δεδομένων της νέας τουριστικής πολιτικής, με τη δημιουργία μοντέλων και προτύπων στους τομείς που ενεργοποιείται. Οδεύουμε σε μία νέα πολιτική καινοτομιών με την παράλληλη άρση αντικινήτρων, θεσμικών αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών που απαξίωναν επί δεκαετίες την τουριστική περιουσία της χώρας".

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε τις τελικές κατευθύνσεις για την παρουσίαση της Τετάρτης, που θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα στο χώρο του κτιρίου αναχωρήσεων του πρώην ανατολικού αεροσταθμού στο Ελληνικό. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο χώρος του "έρημου" κτιρίου, που σχεδίασε ο Φιλανδός αρχιτέκτονας Ερο Σααρίνεν, θα ξαναζωντανέψει, με βάση μάλιστα τη μελλοντική του χρήση ως εκθεσιακός και "συνεδριακός".

    [08] Η ΕΕ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

    Νέα Υόρκη, 31 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    Τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικύρωσαν ταυτόχρονα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το πρωτόκολλο του Κιότο που αφορά τη μείωση εκπομπής στην ατμόσφαιρα έξι ρύπων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Το Πρωτόκολλο έχει επικυρωθεί από πολύ περισσότερα από 55 κράτη, κάτι που είναι η μία από τις δύο προϋποθέσεις εφαρμογής του. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά τις ίδιες τις εκπομπές των επικίνδυνων ρύπων. Με τις ευρωπαϊκές επικυρώσεις, οι εκπομπές αυτής της κατηγορίας ρύπων μειώνονται, διεθνώς, σε ποσοστό 26,6%, ενώ στόχος του πρωτοκόλλου είναι η μείωσή τους, έως το 2010, σε ποσοστό 55%.

    [09] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εταιρίας για την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    "ΡΕΗΚΑΠ ΒΙΟΜ/ΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε:

    Η εταιρία "ΡΕΗΚΑΠ ΒΙΟΜ/ΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΕ" θα διαθέσει 2.510.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 2.365.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 145.000 με ιδιωτική τοποθέτηση. Επιπρόσθετα η εταιρία θα διαθέσει 620.000 υφιστάμενες μετοχές με δημόσια εγγραφή.

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιρειών:

    Ι. "ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε." για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    ΙΙ. "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε." για την έκδοση ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    Η εταιρία "ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας:

    9.392.928 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους κατόχους κοινών μετοχών και τιμή διάθεσης 3,80 ευρώ με αναλογία 3 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ανά 10 παλαιές κοινές μετοχές (3ν/10π).

    3.130.976 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους κατόχους προνομιούχων μετοχών και τιμή διάθεσης 3,80 ευρώ, νε αναλογία 2 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ανά 10 παλαιές προνομιούχες μετοχές (2ν/10π).

    1.565.488 νέες προνομιούχες ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους κατόχους προνομιούχων μετοχών και τιμή διάθεσης 3,80 ευρώ, με αναλογία 1 νέα προνομιούχο μετοχή ανά 10 παλαιές προνομιούχες μετοχές.

    ΙΙ. Η εταιρία "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε." προβαίνει στη έκδοση ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου, διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α.Α., εκδίδοντας 3.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ η κάθε μία, ανταλλάξιμες με μετοχές της εταιρίας "ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ Α.Ε.". Η διάρκεια του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου είναι τριετής.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 2.979.733 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε:

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΡΙΝΤΕΝΚΟ Α.Ε.Β.Ε." από Ευρώ 0,2935 σε ευρώ 0,30 και την αλλαγή της επωνυμίας αυτής σε "PINTENKO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ", με διακριτικό τίτλο "RIDENCO A.E.".

    για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" από ευρώ 5,5759 σε ευρώ 5,60.

    για την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της εταιρίας "ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε." από ευρώ 0,68 σε ευρώ 1,68.

    για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε." από ευρώ 0,8804 σε ευρώ 0,93.

    [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:39 UTC+2)

    Δεν πλήρωσε ως όφειλε η ΚΑΕ Ηρακλής τον Παντελή Παπαϊωακείμ. Και ενώ ο 26χρονος παίκτης βάσει συμβολαίου θα εισέπραττε τη νέα αγωνιστική περίοδο 80 εκατομμύρια δεν έγινε, επειδή θεωρήθηκε το ποσό υπερβολικό. Ετσι οι άνθρωποι του Γηραιού αναμένεται να του προτείνουν αναπροσαρμογή του συμβολαίου με μειωμένες οικονομικές αποδοχές, κάτι όμως που ο παίκτης δεν είναι διατεθειμένος να το δεχθεί.

    Το μόνο που είναι διατεθειμένος να κάνει ο Παντελής Παπαιωακείμ είναι να δώσει πίστωση χρόνου και να μην βιαστεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις που έχει στα χέρια του.

    Η οικονομική δυσπραγία της ομάδας ίσως να αναγκάσει τους παίκτες από την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσουν προσφυγές έτσι ώστε να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα. Την νομική οδό σκέφτεται να ακολουθήσει ακόμη και ο Νίκος Χατζηβρέττας.

    [11] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπονται για αύριο σε όλη τη χώρα. Γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Στην Αθήνα αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 26 βαθμούς. Ηλιοφάνεια θα έχει αύριο η Λευκωσία όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στις πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 13 μέχρι 23 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 13 μέχρι 24, στην Κωνσταντινούπολη από 16 μέχρι 21, στο Σεράγεβο από 10 μέχρι 22, στα Σκόπια από 12 μέχρι 23, στη Σόφια από 10 μέχρι 19 και στα Τίρανα από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

    [12] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 31 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ρουμανικές αρχές θα απαγγέλουν επίσημα κατηγορίες κατά του Ελληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη την άλλη εβομάδα στο Βουκουρέστι, ανακοίνωσαν οι Ρουμάνοι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.

    Οι εισαγγελικές αρχές κατέληξαν μετά από τις έρευνες ότι ο Πάσσαρης είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας και της διπλής δολοφονίας στο Βουκουρέστι στις 24 Νοεμβρίου 2001.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρουμανίας Γοίτα Τανάσε δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι έρευνες έδειξαν ότι το αίμα στα ρούχα του Πάσσαρη ήταν το ίδιο με αυτό των θυμάτων, των δυο υπαλλήλων του ανταλλακτηρίου συναλλάγματος.

    [13] ΤΑ "ΕΨΑΛΛΑΝ" ΣΤΟΝ ΜΙΝΙΤΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:37 UTC+2)

    Το γεγονός και μόνο ότι γνωστοποίησε ο προπονητής του Αρη, Μίλαν Μίνιτς τις προθέσεις του για να αποκτήσει τους Νικολαίδη και Κανταρτζή δεν άρεσε τους διοικούντες που έδειξαν σήμερα την δυσαρέσκειά τους για την τακτική που ακολουθείται στα μεταγραφικά ζητήματα.

    «Κάθε μεταγραφικός στόχος που έχει ο Αρης οφείλουμε να μένει κρυφός» του διεμήνυσαν τονίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν εκ νέου δημοσιοποίηση των μεταγραφικών κινήσεων της ομάδας. Από τη στιγμή λοιπόν που αποκαλύφθηκαν δύο στόχοι των κίτρινων δια στόματος Μίλαν Μίνιτς ο Γιάννης Δαμιανίδης που έδωσε το παρών στην απογευματινή προπόνηση χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής στην ΚΑΕ Αρης και όσον αφορά τα μεταγραφικά θα ισχύσει "σιγή ιχθύος".

    [14] ΤΟ 99,4% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    Το 99,4% των ελληνικών ακτών είναι κατάλληλες για κολύμβηση και το 97,1% έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σύμφωνα με τα όρια που βάζει η ΕΕ, σε 1891 σημεία 40 νομών της χώρας και παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Οι περιοχές ανήκουν σε 740 δήμους και κοινότητες, που είναι κυρίως περιοχές κολύμβησης. Δώδεκα ακτές θεωρήθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, ωστόσο, όπως είπε, η κ. Παπανδρέου βρίσκονται έργα σε εξέλιξη που θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

    Σύμφωνα με την φετινή έκθεση της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ως προς το ποσοστό των ακτών που πληρούν τις προϋποθέσεις της «γαλάζιας σημαίας». Φέτος, οι «γαλάζιες σημαίες» θα κυματίσουν σε 354 ελληνικές ακτές

    [15] ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΛΕΪ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Την Τουρκία θα αντιμετωπίσει η Εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών, σε τρία φιλικά παιχνίδια που θα γίνουν από 1-3 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2003 (14-16 Ιουνίου). Οι αγώνες, που θα γίνουν στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη, με ώρα έναρξης 7.30 μμ.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαϊου 2002 (20:18 UTC+2)

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του προέτρεψε τους Αμερικανούς διπλωμάτες που εργάζονται στην Ινδία και τους περίπου 60.000 Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την χώρα καθώς εντείνονται οι φόβοι ενδεχόμενης σύρραξης Ινδίας-Πακιστάν.

    "Η ένταση έχει αυξηθεί σοβαρά και το ενδεχόμενο σύρραξης Ινδίας-Πακιστάν δεν μπορεί να αποκλειστεί", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Με την ανακοίνωση, το μη απαραίτητο προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί και τα προξενεία στην Καλκούτα, το Μουμπάι και την Τσενάι ενθαρρύνεται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο Πακιστάν όπου οι Αμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζουν τον φόβο ενδεχόμενης επίθεσης από Ισλαμιστές μέλη της Αλ Κάιντα, η αμερικανική πρεσβεία μείωσε τον αριθμό του προσωπικού στο ελάχιστο αναγκαίο.

    [17] ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:11 UTC+2)

    Με διαφορές στη σύνθεσή τους οι ομοσπονδιακοί προπονητές Τάκης Φλώρος και Θανάσης Στράντζαλης ανακοίνωσαν το μεσημέρι τις δύο 18άδες για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών (14-16 Ιουνίου 2002, Ναντ Γαλλίας) και για τα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος (30 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου, Λειψία Γερμανίας) στο βόλεϊ.

    Οι αθλήτριες που θα αγωνιστούν για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2003 είναι: Γκαραγκούνη Μ. (ΖΑΟΝ), Φραγκιαδάκη, Γκαραγκούνη Ν., Σαπαρέφσκα (Παναθηναϊκός), Παρασκάκη (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη), Καφετζάκη (Κοριντόνια Ιταλίας), Χατζηνίκου, Δίρβα (ΕΑ Λάρισας), Χαραλαμπίδου (Ηρακλής), Παπάζογλου (Πανελλήνιος), Χατζηνικολάου (Βριλήσσια), Δρούγκα, Βλάχου (Αίας Ευόσμου), Μπράγια, Σμυρνίδου, Προνιάδου (Φιλαθλητικός), Γκούζου (ΑΕΚ), Παπαδοπούλου (Άρης).

    Από την άλλη η 18άδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2002 αποτελούν οι αθλήτριες: Γκαραγκούνη Μ. (ΖΑΟΝ), Φραγκιαδάκη, Γκαραγκούνη Ν., Σαπαρέφσκα (Παναθηναϊκός), Παρασκάκη (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη), Καφετζάκη (Κοριντόνια Ιταλίας), Χατζηνίκου, Δίρβα (ΕΑ Λάρισας), Χαραλαμπίδου (Ηρακλής), Παπάζογλου (Πανελλήνιος), Χατζηνικολάου (Βριλήσσια), Δρούγκα, Βλάχου, Κιόσση (Αίας Ευόσμου), Σμυρνίδου, Προνιάδου (Φιλαθλητικός), Γιακούμπ (ΑΟ Αμπελόκηποι), Παπαδοπούλου (Άρης).

    [18] Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Αναφέρθηκε στον Μπάνε Πρέλεβιτς, τον Βασίλη Οικονομίδη και τους εκπροσώπους του Τύπου.

    "Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας. Βέβαια η όγδοη θέση δεν είναι καλή, αφού δεν αντιπροσωπεύει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κανενός", επισήμανε ο κ. Αλεξανδρής και συμπλήρωσε: «Μετά τον αγώνα στο Ροστόφ ο Λιαδέλης θέλησε να φύγει. Η απώλεια του Μοράλες μας κόστισε πάρα πολύ, ενώ όλο τον χρόνο είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Η συνεργασία μας ήταν άριστη και πραγματικά θα ήθελα στο μέλλον να συνεργαστώ και πάλι με τον ΠΑΟΚ.

    Ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Γιώργου Σιγάλα. «Κάποιες δηλώσεις που έκαναν κάποιοι παίκτες σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν εμένα. Ο Γιώργος είναι παρορμητικός σαν χαρακτήρας. Δεν είναι ο πλέον εύκολος παίκτης που έχω συνεργαστεί στην καριέρα μου, όμως θα ήθελα να συνεργασθώ μαζί του στο μέλλον".

    Οσο για την σχέση του με τον Μπάνε Πρέλεβιτς ο Βαγγέλης Αλεξανδρής επισήμανε ότι ήταν η ιδανικότερη. "Ο Μπάνε πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος γενικός μάνατζερ στην Ευρώπη. Η προπονητική είναι δύσκολη και δεν ξέρω αν του ταιριάζει».

    Τέλος, ο Θεσσαλονικιός προπονητής σχολίασε και την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΟΚ, Βασίλη Οικονομίδη. "Επικροτώ την παραίτηση του Βασίλη. Εκανε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει την ομάδα όμως δεν στάθηκαν δίπλα του επώνυμοι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ και τα ΜΜΕ που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν δίπλα μου και βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο το δύσκολο έργο που είχαμε να επιτελέσουμε».

    [19] Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    Νόμιμη χαρακτήρισε την απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για προκήρυξη απεργίας, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Μανώλης.

    «Το κυρίαρχο όργανο της ΓΣΕΕ που είναι το διοικητικό συμβούλιο καταστατικά και νόμιμα πήρε μια απόφαση, με πλειοψηφία απόλυτη. Οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε αυτή την απόφαση», τόνισε.

    [20] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 31 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Το Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας επικύρωσε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία περί σύστασης της νέας συνομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την κατάργηση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και την αντικατάστασή της από μία χαλαρή ένωση μεταξύ του Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσα.

    Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 74 βουλευτές και 23 κατά, στο Συμβούλιο Πολιτών (Κάτω Βουλή), ενώ στο Συμβούλιο των Δημοκρατιών (Ανω Βουλή) υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 23 και κατά έξι βουλευτές.

    Κατά της "συμφωνίας του Βελιγραδίου" στο Συμβούλιο Πολιτών ψήφισαν οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

    Επίσης με 77 ψήφους υπέρ το Συμβούλιο Πολιτών ενέκρινε την απόφαση για τη σύσταση 9μελούς Επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Συμβούλιο των Δημοκρατιών.

    Στην Επιτροπή για την εκπόνηση του Συντάγματος της νέας ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου θα συμμετάσχουν από τη "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" - DOS o Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς και ο Σλόμπονταν Γκαβρίλοβιτς, από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας DSS, o Ζόραν Σάμι, από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα ο Σρτζα Μπόζοβιτς, από το Σερβικό Λαϊκό Κόμμα ο Ράνκο Κάντιτς και από τους Μεταρρυθμιστές της Βοϊβοντίνα ο Μίλε Ισάκοβ.

    Τα δύο υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από τις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν το αργότερο έως την Τρίτη.

    Σε διάστημα επτά ημερών η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία" θα αποφασίσουν για το ένατο μέλος της Επιτροπής.

    Με αφορμή την επικύρωση της συμφωνίας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών της Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς επισήμανε ότι αίρονται όλα τα εμπόδια για την υλοποίησή της και για το ομαλό έργο της επιτροπής για την εκπόνηση του Συντάγματος. Υπογράμμισε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία εκφράσθηκε η βούληση της πλειοψηφίας του πληθυσμού των δύο δημοκρατιών και διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της επιτροπής και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες θα συμβάλουν στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης.

    [21] ΔΕΙΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Μόσχα, 31 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους θεμάτων ασφαλείας να συζητήσουν την κατάσταση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, η οποία θεωρείται και επισήμως πλέον ότι διανύει την δεινότερη περίοδό της.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, στρατηγός Ανατόλι Κβάσνιν επισήμανε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής λόγω της διαφθοράς.

    Ο στρατηγός Κβάσνιν υπογράμμισε ότι οι στρατιώτες πωλούν συνεχώς όπλα και μερικές φορές τα προσφέρουν ελεύθερα σε πολίτες.

    Άσκησε μάλιστα κριτική και για την επιείκεια που επιδεικνύεται προς εκείνους που έχουν διαπράξει αδικήματα μέσα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων προειδοποιώντας ότι η χώρα θα χάσει πλέον τη δυνατότητα να αμύνεται εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

    Σημειώνεται ότι πολλοί στρατιωτικοί στη Ρωσία εγκαταλείπουν συχνά τις θέσεις τους λόγω των ξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φτώχεια και η απόγνωση στη Ρωσία έχει οδηγήσει πολλούς να κλέβουν το στρατιωτικό εξοπλισμό και να τον πουλούν για την κατασκευή ανταλλακτικών.

    [22] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (19:54 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ταξί έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το Μάρτιο του 2004 τα ταξί και τα αγοραία θα αποσύρονται από την κυκλοφορία μετά από 8 χρόνια στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα ταξί θα αποσύρονται με τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας.

    Οι κάτοχοι άδειας ταξί έχουν τη δυνατότητα προαιρετικά να συστήσουν ανώνυμες εταιρίες και συνεταιρισμούς. Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι δεν θα δοθούν επιπλέον άδειες ταξί έως το τέλος του 2005

    Πάντως, οι ιδιοκτήτες ταξί του λεκανοπεδίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία από τις 5 το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Την ίδια μέρα αναμένεται να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις των ιδιοκτητών ταξί.

    [23] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Aθήνα, 31 Μαϊου 2002 (19:52 UTC+2)

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία της ισπανικής προεδρίας για το θέμα του ευρωστρατού, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε μια λύση. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία επίσης μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα βρίσκεται σε τακτική επαφή με την ισπανική προεδρία για το θέμα του ευρωστρατού, για το οποίο χρειάζεται μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κύριο μέλημα της χώρας μας είναι η διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και πρόσθεσε: «από τη στιγμή που θα τα διασφαλίσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό θα είμαστε και εμείς έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε μια λύση. Αν δεν συμφωνήσουμε βεβαίως, θα συνεχίσουμε το βέτο το οποίο έχουμε κρατήσει στο θέμα του ευρωστρατού. Εάν υπάρξει, πραγματικά, ανταπόκριση από την πλευρά όλων, θα είμαστε και εμείς θετικοί».

    Ερωτηθέντες αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους για το θέμα του ευρωστρατού, αλλά και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή όχι με την Τουρκία, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Παπαντωνίου απάντησαν ότι υπάρχει ενιαία άποψη και τακτική στην κυβέρνηση, γεγονός που, όπως είπαν, είναι σημαντικό στην επιτυχή εξωτερική πολιτική και άμυνα της χώρας μας.

    [24] ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2002 (19:47 UTC+2)

    Διχασμός επικράτησε σήμερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΓΣΕΕ ανάμεσα στα μέλη που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και στην αντιπολίτευση, με αντικείμενο αντιπαράθεσης τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης της ΓΣΕΕ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να προβούν σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ προσπάθησαν από την πλευρά τους να υπερασπιστούν την απόφαση του γενικού συμβουλίου και του προέδρου της ΓΣΕΕ, που στήριξαν τη μεταρρύθμιση, ενώ περίπου 20 άτομα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

    Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τόνισε ότι η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις του γενικού συμβουλίου, κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και έκανε λόγο για εκτροπή επί της διαδικασίας.

    Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αντιταχθεί στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και να κηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 31 May 2002 - 18:13:48 UTC