Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : "ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ"
  • [02] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
  • [04] ΣΤΟ 19% ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ
  • [05] ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 32 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [07] ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
  • [08] ΣΩΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 24ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΟΛΛΗ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [10] ΝΕΚΡΟΣ 30ΧΡΟΝΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ
  • [11] ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
  • [12] Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΓΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ
  • [14] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΜΕ Γ. ΟΚΚΑ
  • [17] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΤΑΝΙΑ
  • [18] Ο Α.ΣΑΧΙΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΝΙΟΝ
  • [19] ΕΛΠΙΔΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ 1 - 3
  • [20] ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [21] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΠΡΟΣΤΕΝΟ
  • [22] ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [23] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΤΡΕΝΟ
  • [24] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : "ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ"

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (09:36 UTC+2)

    «Ανίερες συμμαχίες επιδιώκουν κάποιοι παράγοντες της δεξιάς και της αριστεράς. Εχουν στόχο να συμπήξουν αντικυβερνητικό μέτωπο». Αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι «αυτοί οι παράγοντες επιχειρούν να επαναλάβουν το πείραμα του 1989 σε νέα βάση». Πιστεύει όμως ότι θα αντιδράσει το εκλογικό ακροατήριο της αριστεράς.

    Ο κ. Παπαντωνίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα του ευρωστρατού. Δεν θα ανεχτεί σύνδεσή του με την υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και «θα μπλοκάρουμε τη διεύρυνση της Ε.Ε. αν δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος».

    Τέλος πιστεύει ότι η συνταγή νίκης για το ΠΑΣΟΚ είναι: «Επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, περισσότερη ενότητα και κυρίως να μάθουμε να κυβερνάμε με συναίνεση. Για το τελευταίο χρειαζόμαστε την αριστερά».

    Σε ερώτηση για την υπόθεση του ευρωστρατού ο κ. Παπαντωνίου λέει:

    ''Αποφεύγω να εκφράζω αισιοδοξία ή απαισιοδοξία γύρω από τα θέματα που χειρίζομαι. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Εχουμε σταθερές θέσεις: Δεν δεχόμαστε το κείμενο της Αγκυρας. Συζητάμε και προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους για την ορθότητα των απόψεών μας".

    [02] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (09:29 UTC+2)

    «Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό της χώρας, φθάνει να μην υπάρχουν περιοριστικοί όροι στη συζήτησή μας». Με αυτή τη διατύπωση ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανοίγει το δρόμο για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Κ. Σημίτη.

    Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θέλω να ορίσω στους πολιτικούς τι θα κάνουν, αλλά δεν θα επιτρέψω και να ορίσουν αυτοί πώς θα ομιλώ εγώ».

    Απαντά και σε όσα του καταμαρτυρούν για τη στάση του την περίοδο της δικτατορίας, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια που επέδειξε, σε σχέση με κάποιους που «ανήλθαν στα ανώτατα αξιώματα της δημόσιας ζωής μετά την μεταπολίτευση όταν μάλιστα υπήρξαν "συνομιλητές" ή και συνεργάτες της επταετίας».

    Για τους «παπαροκάδες» λέει ότι ξεπέρασαν τα όρια, ενώ xαρακτηρίζει τον Ν. Κωνσταντόπουλο «φονταμενταλιστή του αθεϊσμού» και δηλώνει πρόθυμος να ζητήσει συγγνώμη (σ.σ.: για το χαρακτηρισμό του ως «ειδωλολάτρη»), «αν σταματήσει να περιφρονεί το θρησκευτικό φρόνημα του λαού».

    ΕΡ.: Ποιες είναι τώρα οι σχέσεις με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση; Εχετε σκοπό να συζητήσετε προεκλογικά τις θέσεις των κομμάτων για την Εκκλησία;

    ΑΠ.: Η Εκκλησία δεν έχει χρώμα, όπως τα κόμματα, ή θα μπορούσα να πω ότι έχει το λευκό, το οποίο, όπως μαθαίναμε στη φυσική, περιέχει όλα τα χρώματα της ίριδας. Η Εκκλησία διαθέτει μια τεράστια αγκαλιά που χωράει όλους μέσα. Ολοι είναι παιδιά της και όλους τους αγαπά. Μπορεί κάποτε να διαφωνεί με κάποια άποψη ή ένεργειά τους, αλλά δεν παύει πάντοτε να τους αγαπά. Είπα και σε προηγούμενη συνέντευξή μου ότι το αίτημα των 3.000.000 πολιτών να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες παραμένει κι έχει ιδιαίτερο ηθικό βάρος, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, και όχι οποιαδήποτε παρέμβαση. Είπα και κάτι ακόμη, ως ευχή και όχι ως παρέμβαση. Οτι καλόν είναι οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων επί θεμάτων που θεωρούν ότι είναι μείζονος σημασίας για τη ζωή, τη δική τους και των παιδιών τους. Και ως παράδειγμα ανέφερα τα θέματα βιοηθικής, τα ναρκωτικά, τους πρόσφυγες κ.ο.κ. Θα σας αναφέρω σχετικά τι έγινε στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Ολοι οι υποψήφιοι απάντησαν στα βασικά ερωτήματα των πολιτών, τα οποία τους ετέθησαν είτε απευθείας είτε μέσω των ΜΜΕ. Και διερωτώμαι, είναι κακό και στην Ελλάδα οι υποψήφιοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές και γόνιμες συζητήσεις με τους πολίτες; Αυτή την ευχή εξέφρασα, ακριβώς παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γαλλία. Το θέμα αν η Εκκλησία θέσει ερωτήματα στα κόμματα για να απαντήσουν σ' αυτά αφορά στην Ιερά Σύνοδο και ακόμη δεν έχει γίνει. Σ' αυτήν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση. Αυτό, όμως, επαναλαμβάνω: δεν είναι ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική, είναι συμμετοχή της στην κοινωνία. Κι ακόμη πιο πέρα: είναι μέρος της πνευματικής ευθύνης της Εκκλησίας προς το γένος. Επί της ουσίας, οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση δεν είναι αρνητικές. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο και μάλιστα πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Ομως, μέχρι τώρα, υπάρχουν μόνο φιλοφρονήσεις ή έστω κάποιες διαβεβαιώσεις. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρξει μια πραγματική συνεργασία σε όλους τους τομείς. Και ασφαλώς δεν θα αρνηθούμε να συναντηθούμε με τον κ. πρωθυπουργό για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης και χωρίς περιοριστικούς όρους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα θέμα που θα μπορούσαμε Εκκλησία και Πολιτεία να έχουμε συνεργαστεί χωρίς να τραυματίσουμε τον λαό μας.

    ΕΡ.: Σας κατηγορούν ότι κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων σας εντός των ιερών ναών, αρθρώνετε πολιτικό λόγο.

    ΑΠ.: Ναι. Από την ημέρα που εξελέγην μέχρι και σήμερα το ακούω, το διαβάζω και το βλέπω στις τηλεοράσεις αυτό. Ομως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό φαίνεται έτσι επειδή η Εκκλησία μας ήταν επί δεκαετίες άφωνη. Τώρα, κάθε αναφορά δική μου σε μείζον ιστορικο-κοινωνικό θέμα θεωρείται πολιτική παρέμβαση. Προσωπικά, δεν θέλω να ορίσω στους πολιτικούς της πατρίδας μας το τι θα κάνουν. Αλλά και δεν θα επιτρέψω να ορίσουν αυτοί το πώς θα ομιλώ εγώ.

    ΕΡ.: Χαρακτηρίσατε τον κ. Κωνσταντόπουλο ως ειδωλολάτρη. Εμμένετε στο χαρακτηρισμό;

    ΑΠ.: Κατ' αρχήν εγώ δεν ανέφερα το όνομα κανενός. Αισθάνθηκα την ανάγκη, όμως, να υπεραμυνθώ της πίστεώς μας και να καυτηριάσω το φαινόμενο αυτό όταν είδα να προκαλείται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας κατά τρόπο απαράδεκτο και μάλιστα από δημόσιο άνδρα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει κατ' επανάληψιν δηλώσει άθεος. Ουδείς ψόγος. Η πίστις δεν είναι υποχρεωτική. Οταν όμως βγαίνει την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, την ημέρα την Λαμπρή στον εορτασμό της οποίας μάλιστα συμμετέχει και δηλώνει ότι είναι ημέρα της Ανοιξης και των λουλουδιών και δεν ξέρω τι, χωρίς να κάνει ούτε μιαν, έστω πλαγίαν, αναφορά σεβασμού στην Ανάσταση του Κυρίου, τότε εσκεμμένως προκαλεί το σύνολο των πιστών αυτής της χώρας. Και απορώ γιατί ορισμένες εφημερίδες που εκτιμώ έδειξαν τέτοια σύγχυση με την αντίδρασή μου. Τι θα έπρεπε να κάνω; Να σιωπήσω ή να επικροτήσω τέτοια φαινόμενα; Εάν ήμασταν στην Κίνα κατά την ημέρα που οι άνθρωποι εκεί εορτάζουν π.χ. τη Νιρβάνα του Βούδα, και λέγαμε δημοσίως ότι χαιρόμαστε διότι εορτάζουμε την εργατική Πρωτομαγιά, νομίζω πως ευλόγως θα χαρακτηριζόταν η δήλωση αυτή ανεπίτρεπτα μειωτική του θρησκευτικού αισθήματος του λαού! Να αποσύρω, αν θέλετε, τον χαρακτηρισμό μου, που επαναλαμβάνω δεν ήταν προσωπικός αλλά στηλιτευτικός του φαινομένου αυτού. Να ζητήσω και συγνώμην ακόμη, εάν αυτό οδηγήσει τους φονταμενταλιστές του αθεϊσμού να σέβονται και να μην περιφρονούν το θρησκευτικό φρόνημα του λαού μας. Ομως ας συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι σ' αυτή τη χώρα έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα!

    ΕΡ.: Εχετε σκεφθεί ποτέ ότι με αυτές τις παρεμβάσεις σας, μπορεί να εξελιχθεί η σχέση σας με την πολιτική σε ένα παιχνίδι πάρα πολύ επικίνδυνο;

    ΑΠ.: Καταλαβαίνω τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρεστε, και γι' αυτό ακριβώς εξηγώ σε κάθε περίπτωση ότι δεν κάνω πολιτικές παρεμβάσεις. Εχω πάντοτε στο νου μου αυτά που πρέπει να έχει κάθε Ελληνας, αν θέλει να μείνει Ελληνας, ανεξάρτητα από την ιδεολογία του. Το ζητούμενο για μένα δεν είναι αν θα είμαστε οπαδοί αυτού ή εκείνου του κόμματος, αλλά αν θα μείνουμε υπερασπιστές της ιστορίας μας, τις ιδιοπροσωπίας μας. Το να μείνει ο Ελληνας Ελληνας και ο Γάλλος Γάλλος, είναι η μόνη περίπτωση να μείνει και η Ευρώπη Ευρώπη. Αν χαθούν οι διαφορές των εθνικών ταυτοτήτων, θα χαθούν και γλώσσες και ιστορίες. Αυτά δεν τα θεωρώ πολιτική παρέμβαση -για όσους βέβαια κάνουν το λάθος να ταυτίζουν την πολιτική με τους κομματικούς ανταγωνισμούς. Ας προσθέσω ακόμα ότι τις απόψεις μου σχετικά με το μέλλον του λαού μας δεν τις θεωρώ δόγματα. Δεν είμαι ο ακραίος τύπος, όπως θέλουν να με παρουσιάσουν, ο φανατικός, ο γαντζωμένος σε μια άποψη την οποία υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου. Είμαι συζητήσιμος και διαλλακτικός. Μου αρέσει ο διάλογος και πάντοτε ρίχνω γέφυρες προς την απέναντι πλευρά... Μόνον τα κεφαλαιώδη της πίστεως υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου, διότι σ' αυτά δεν χωρά υποχώρησις. Στα άλλα θέματα είμαι ανοιχτός στον διάλογο. Γι' αυτό και στενοχωρούμαι όταν από τις ομιλίες μου αποσπώνται φράσεις που τις μετατρέπουν σε ξίφη εις βάρος μου ή και εις βάρος της Εκκλησίας. Παρακαλώ όσους θέλουν να με κρίνουν απ' τους λόγους μου -ακόμη και αν διαφωνούν με τις απόψεις μου- να ζητούν το πλήρες κείμενο των ομιλιών μου και να μην με αδικούν εξ αγνοίας των όσων πράγματι έχω πει.

    ΕΡ.: Εχουν γραφεί πολλά για την περίοδο της δικτατορίας. Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες σας, έχετε και σεις κάνει διάφορες δηλώσεις. Ωστόσο, έχει μείνει η εντύπωση ότι δεν έχετε πει την τελευταία σας λέξη.

    ΑΠ.: Αναφέρθηκα στη στάση μου ασκώντας αυτοκριτική, διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε θα πέσω στο ίδιο λάθος να μην ενημερωθώ και να μην αντιδράσω δημόσια, ούτε θα αφήσω την Εκκλησία μας να σιωπήσει δημοσίως και να αρκεστεί μόνο σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις -εάν, ο μη γένοιτο, υπάρξει ανάγκη. Αυτή μου η αυτοκριτική διαβάστηκε, πιστεύω ηθελημένα, μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Την αντιμετώπισαν σαν να επαινούσα τον εαυτό μου για τη στάση μου. Τίποτε καινούριο, δυστυχώς. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας αυτής, έχουν πολλές φράσεις μου απομονωθεί και διαστραφεί. Δεν μπορώ να το εμποδίσω αυτό, όσο και αν με αδικεί. Οποτε μίλησα, προσπάθησα να μη θίξω την Εκκλησία, και να μένω σε ένα επίπεδο ειλικρίνειας, όσο κι αν αυτό κοστίζει. Για την φωτογραφία που αναφέρετε -με την οποία μάλιστα έχει ασχοληθεί πολύ η εφημερίδα σας κρίνοντάς με κατά τρόπο απαράδεκτο, λες και ήμουν... επικηρυγμένος εγκληματίας- μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναμιλήσω. Πρόκειται για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα στον μητροπολιτικό ναό το 1969, όταν ο Γ. Παπαδόπουλος προσέφερε στην Εκκλησία τον νέο καταστατικό της χάρτη, το ΑΝ 216. Στην τελετή αυτή, ήταν παρούσα όλη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μηδενός απουσιάζοντος και ήμουν βεβαίως και εγώ καθηκόντως ως γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου. Τι θα ήθελαν όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα με κατηγορούν; Να απουσιάζω μόνον εγώ, για να μπορώ να κάνω σήμερα τον αντιστασιακό; Και από τέτοιες φωτογραφίες κρίνονται οι άνθρωποι και τα φρονήματά τους; Και όλοι αυτοί οι ανώτεροι αξιωματικοί που υπηρετούσαν την εποχή εκείνη και υπηρετούσαν την πατρίδα με το συγκεκριμένο καθεστώς θα πρέπει να τους θεωρούμε και αυτούς χουντικούς και επίορκους, όταν μάλιστα από αυτούς κάποιοι ανήλθαν στα ανώτατα αξιώματα της δημόσιας ζωής αμέσως μετά την μεταπολίτευση; Δεν θέλω να επεκταθώ για να αναφέρω πολλά ονόματα άλλων αξιωματούχων του κράτους που, χωρίς να το επιβάλλει κανείς, υπήρξαν «συνομιλητές» τότε ή και συνεργάτες της επταετίας. Και να μην προκαλούν τη νοημοσύνη μας. Είναι κρίμα πάντως που ακόμη και σήμερα, στην Ελλάδα του 2002, ελλείψει επιχειρημάτων, για να πλήξουμε ανθρώπους που αρθρώνουν έναν λόγο διαφορετικό από τον δικό μας καταφεύγουμε σε τέτοιες ευτελείς μεθόδους. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρω τι σημαίνει «τελευταία λέξη». Θα έλεγα ότι την τελευταία λέξη την λες όχι εσύ αλλά η Ιστορία, και η Ιστορία την λέει με βάση το έργο σου.

    ΕΡ.: Υπάρχει η εντύπωση ότι φροντίζετε πολύ την εμφάνισή σας, αλλάζετε, λένε, συχνά άμφια και μάλιστα πανάκριβα...

    ΑΠ.: Ακούστε: τα άμφια είναι λειτουργικά αντικείμενα αφιερωμένα στην λατρεία του Θεού και ό,τι είναι αφιερωμένο στην λατρεία του Θεού ξέρουμε από την παράδοσή μας ότι πρέπει να είναι βαρύτιμο, να είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο άνθρωπος για να δείξει στον Θεό την λατρεία και την αγάπη του. Αυτό προέρχεται από μια μακρόχρονη παράδοση που έχουμε στην Εκκλησία μας και την οποία, βεβαίως, δεν εφηύρα εγώ. Την παράδοση αυτή την βρήκαμε μέσα στο Βυζάντιο και κατόπιν μέσα στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Με τα δεδομένα της τότε εποχής, ό,τι καλύτερο είχε ο άνθρωπος το αφιέρωνε στην υπηρεσία του Θεού. Αυτό το νόημα έχουν όχι μόνον τα άμφια αλλά και τα πολύτιμα ιερά σκεύη και οι μεγαλόπρεποι ιεροί ναοί και τα χρυσά τέμπλα και όλες οι δημιουργίες των εκκλησιαστικών τεχνών. Ολα αυτά μάλιστα τα οποία φορώ και εγώ είναι της Εκκλησίας και θα μείνουν στην Εκκλησία, μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών είναι δώρα που έχουν γίνει σε μένα. Δυστυχώς οι άνθρωποι, κρίνοντας εκ του μακρόθεν, πιστεύουν κατά πλάνην ότι όλα όσα φορούμε είναι χρυσά. Σας πληροφορώ ότι οι πέτρες που λαμπυρίζουν στην μίτρα και εντυπωσιάζουν είναι κατά κανόνα απλό γυαλί!.. Πάντως, εγώ δεν έχω διαθέσει δραχμή για τα άμφιά μου. Εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει τον κόσμο είναι όχι τι φοράει, αλλά πως ζει στην καθημερινή του ζωή ο αρχιεπίσκοπος. Αν είναι απλός, καταδεκτικός, ευπροσήγορος, διδακτικός, μετριόφρων. Πάντως, αν τα άμφια που φορώ γίνονται σε μερικούς εμπόδιο για να πλησιάσουν στην Εκκλησία, εγώ προθύμως να τα απαρνηθώ. Προέχει η σωτηρία των ανθρώπων.

    ΕΡ.: Τα ΜΜΕ νομίζετε ότι έχουν παίξει τελικώς θετικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας σας;

    ΑΠ.: Οπως γνωρίζετε, κατά καιρούς έχω κάνει τις παρατηρήσεις μου επί της έναντί μου συμπεριφοράς των ΜΜΕ. Εκείνο που σήμερα θα ήθελα να πω είναι πως τα ΜΜΕ κάνουν την δουλειά τους με τους δικούς τους κανόνες και η Εκκλησία πορεύεται και εργάζεται κατά το θέλημα του Ιησού Χριστού.

    Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η εικόνα μου, αλλά η εικόνα της Εκκλησίας. Την εικόνα της Εκκλησίας τη βοήθησαν τα ΜΜΕ τα τέσσερα αυτά χρόνια σε γενικές γραμμές, έστω και ρίχνοντας πάνω μου τον προβολέα. Πολλές φορές μπορεί και να μας αδίκησαν χωρίς να θέλουν, όμως δεν έχει σημασία. Σημασία μεγαλύτερη έχει ότι προβάλλεται το έργο της Εκκλησίας μας. Επίσης, πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι όλα τα άξια έργα που γίνονται επί των ημερών μας δεν είναι έργα δικά μου, αλλά έργα συνεργασίας μου με πολλούς άξιους ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς. Την προσωπική μου εικόνα, αν υποθέσουμε ότι αυτό ενδιαφέρει, μπορεί πολλές φορές να την υπέταξαν στη λογική της αναζήτησης του εντυπωσιακού. Θέλω να πιστεύω, όμως, όχι από κακή πρόθεση. Δεν πειράζει. Ο χρόνος θα δείξει τις πραγματικές μας προθέσεις.

    ΕΡ.: Θεωρείστε χαρισματικός. Εχετε αναρωτηθεί μήπως τα χαρίσματά σας ήταν τελικά «βρόχος» για την επίτευξη των στόχων σας στην Εκκλησία;

    ΑΠ.: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ... Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι έχω πολλά ελαττώματα. Επόμενο, λοιπόν, είναι ότι ορισμένες φορές -θα έλεγα, πιο συχνά από όσο θα περίμενα- αυτά μου τα ελαττώματα εμφανίζονται. Για παράδειγμα, εμπιστεύομαι πολύ εύκολα τους ανθρώπους και σε αρκετές περιπτώσεις αντιδρώ λίγο πιο παρορμητικά απ' ό,τι θα έπρεπε. Εχει λεχθεί ότι είμαι ένας απονήρευτος άνθρωπος με καρδιά παιδιού. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Αφελής, πάντως, δεν είμαι!

    ΕΡ.: Συμφωνείτε με τους «παπαροκάδες», οι οποίοι ισχυρίζονται ότι φέρνουν τον κόσμο στην Εκκλησία;

    ΑΠ.: Είναι μια αντίληψις που έχουν τα παιδιά αυτά και μάλιστα έχω ακούσει ότι ισχυρίζονται πως ακολουθούν το παράδειγμά μου και ότι τάχα έχουν την έγκρισή μου. Εγώ δεν έφθασα ποτέ σε τόσο προωθημένο σημείο... Βεβαίως, είμαι εκείνος που έδωσα πρώτος το σύνθημα ότι πρέπει να κατεβούμε στο επίπεδο του λαού, να πλησιάσουμε τα παιδιά μας, να τα δεχθούμε στην Εκκλησία έτσι όπως είναι, να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν την εμπειρία της εκκλησιαστικής ζωής, αυτή τη γλύκα που προσφέρει ο Θεός στους ανθρώπους του. Κάθε τέτοιο πράγμα, όμως, έχει ορισμένα όρια και το θέμα είναι να έχει κανείς την εξυπνάδα και να μπορεί να διακρίνει πού είναι τα όρια, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Εχω την αίσθηση ότι οι μοναχοί αυτοί σε κάποια φάση ξεπέρασαν τα όρια, όταν εμφανίστηκαν να μακιγιάρονται, όταν εμφανίστηκαν σ' αυτό το βιντεοκλίπ που έκαναν και πολλά άλλα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την παράδοσή μας. Βεβαίως τους θέλουμε τους κληρικούς -ιδίως τους νέους- να παίζουν με τα παιδιά, να συγχρωτίζονται μαζί τους, να κουβεντιάζουν τα προβλήματά τους αλλά, εν πάση περιπτώσει, όλα τα θέματα έχουν ένα όριο που αν το ξεπερνάς κινδυνεύεις να φθάσεις στην εκκοσμίκευση και μερικές φορές στην γελοιοποίηση. Εμείς, λοιπόν, στην Ιερά Σύνοδο θελήσαμε να προλάβουμε την εκκοσμίκευση και του μοναχισμού στο πρόσωπο αυτών των μοναχών, αλλά και των ιδίων των μοναχών αυτών.

    ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο επίτευγμά σας, τα τέσσερα χρόνια που είστε αρχιεπίσκοπος;

    ΑΠ.: Το έχω ξαναπεί και δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω: το ότι η Εκκλησία «μπήκε στον χάρτη» και απασχολεί και πάλι την κοινωνία μας, θετικά και αρνητικά. Το ότι προχωρεί σε αναπροσαρμογές, έστω όχι πάντοτε με τον ρυθμό που θα έπρεπε ή με τα πρόσωπα τα οποία θα θεωρούσαμε όλοι ιδεώδη. Και βεβαίως το γεγονός ότι οι νέοι μάς κριτικάρουν και μάλιστα όχι πάντοτε με ήπιους τόνους δείχνει πως έχουν απαιτήσεις από την Εκκλησία, διά τούτο και την εμπιστεύονται κάθε ημέρα και περισσότερο και προσφεύγουν σε αυτήν. Και, ξέρετε, κάτι; Αυτοί οι νέοι, αυτή η νέα γενιά θα ηγηθεί αύριο της κοινωνίας μας! Και προσωπικά πιστεύω πολύ σ' αυτή την απαιτητική γενιά και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και με όποιο κόστος!

    Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : «ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ»

    ΑΘΗΝΑ 18 Μαίου 2002

    «Ανίερες συμμαχίες επιδιώκουν κάποιοι παράγοντες της δεξιάς και της αριστεράς. Εχουν στόχο να συμπήξουν αντικυβερνητικό μέτωπο». Αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι «αυτοί οι παράγοντες επιχειρούν να επαναλάβουν το πείραμα του 1989 σε νέα βάση». Πιστεύει όμως ότι θα αντιδράσει το εκλογικό ακροατήριο της αριστεράς.

    Ο κ. Παπαντωνίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα του ευρωστρατού. Δεν θα ανεχτεί σύνδεσή του με την υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και «θα μπλοκάρουμε τη διεύρυνση της Ε.Ε. αν δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος».

    Τέλος πιστεύει ότι η συνταγή νίκης για το ΠΑΣΟΚ είναι: «Επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, περισσότερη ενότητα και κυρίως να μάθουμε να κυβερνάμε με συναίνεση. Για το τελευταίο χρειαζόμαστε την αριστερά».

    Σε ερώτηση για την υπόθεση του ευρωστρατού ο κ. Παπαντωνίου λέει:

    »Αποφεύγω να εκφράζω αισιοδοξία ή απαισιοδοξία γύρω από τα θέματα που χειρίζομαι. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Εχουμε σταθερές θέσεις: Δεν δεχόμαστε το κείμενο της Αγκυρας. Συζητάμε και προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους για την ορθότητα των απόψεών μας».

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

    Βρυξέλλες, 19 Μαϊου 2002 (10:30 UTC+2)

    Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, οι 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για το πού θα πάνε οι 13 Παλαιστίνιοι, που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε ξενοδοχείο της Κύπρου μετά από την λήξη της πολυήμερης πολιορκίας από τις δυνάμεις του Ισραήλ του Ναού της Γεννήσεως, στην πόλη Βηθλεέμ, στις αρχές του μήνα.

    Οπως μετέδωσε το BBC, με βάση τη συμφωνία, που επετεύχθη, η Ισπανία και η Ιταλία θα φιλοξενήσουν από τρεις Παλαιστινίους, η Ελλάδα και η Ιρλανδία από δύο, η Πορτογαλία και η Φινλανδία από έναν, ενώ στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει ένας Παλαιστίνιος.

    Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του και να προκηρύξει εκλογές.

    Ενα μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων φέρεται να δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να παραιτηθούν αν είναι απαραίτητο.

    [04] ΣΤΟ 19% ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (12:49 UTC+2)

    Σε διορθωτικές κινήσεις ενόψει του προϋπολογισμού του 2003, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Οι διορθωτικές κινήσεις αφορούν στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία τουλάχιστον μονάδα- δηλαδή στο 19%- η οποία όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείο Οικονομικών, θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα άνω των 1 δισ. ευρώ και η σταδιακή εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων κατά την τετραετία 2003-2006.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ, έχει δεχθεί έντονες πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ και σύνδεσή του με τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης,

    Ο ίδιος, κατά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν αποδέχεται τη σύνδεση αυτή, τονίζοντας ότι έτσι αλλοιώνεται η δημοσιονομική διάρθρωση, αφού στην ουσία θεσπίζεται ένας νέος και μάλιστα ισχυρός φόρος υπέρ τρίτων, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, εξαγγέλλει την προοδευτική κατάργηση όλων των υπέρ τρίτων φόρων.

    Η επαρκής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι ευθύνη του κράτους και δεν συνδέεται με επί μέρους φόρους, προσθέτοντας δε ότι, με τα μη ρευστοποιήσιμα για μιας δεκαετία κρατικά ομόλογα που θα δοθούν στο ΙΚΑ, θα σχηματιστεί ένα επαρκές απόθεμα που θα καλύπτει τα τρέχοντα ελλείμματα, αλλά και την απότομη άνοδό τους, μετά το 2015.

    Παρά όμως το γεγονός ότι δεν δέχεται ο κ. Χριστοδουλάκης να συνδέσει την αύξηση του ΦΠΑ με το Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι υποχρεωμένος να τη δεχθεί σαν σίγουρη πηγή εσόδων, τα οποία βραχυπρόθεσμα θα μειωθούν, από τις απώλειες στον φόρο εισοδήματος και στον φόρο νομικών προσώπων που θα προκαλέσουν οι φοροελαφρύνσεις, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος, ενώ ταυτόχρονα οι δημόσιες δαπάνες θα διογκωθούν από τις κοινωνικές παροχές, τις προσλήψεις και τα άλλα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Φλωρίδης, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αναθεωρεί σταθερά τις εκτιμήσεις για την αύξηση των δαπανών

    Υπενθυμίζεται ότι ΦΠΑ είναι ο αποδοτικότερος φόρος, δεδομένου ότι καλύπτει το 57% των εισπράξεων του κράτους από έμμεσους φόρους και το 33,4% του συνόλου, ενώ αυξάνεται συνεχώς η απόδοσή του και φέτος θα φθάσεις, με βάση το δημοσίευμα, στο 8,4% του ΑΕΠ.

    [05] ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2002 (21:03 UTC+2)

    Χωρίς νερό θα μείνουν αύριο περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν προγραμματιστεί διάφορες εργασίες από την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.

    Συγκεκριμένα αύριο, χωρίς νερό θα παραμείνουν από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα η υδροδότηση στις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που περικλείονται από τις οδούς: Υψηλάντου - Ν.Εγνατία - Στρωμνίτσης, Αιγαίου - Τσαλουχίδου, στους μονούς αριθμούς της οδού Κηφισιάς και Πολέμη - Αλκαίου.

    Από πλευράς ΕΥΑΘ και ΔΕΗ θα καταβληθούν προσπάθειες για την όσο δυνατόν, ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης.

    [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 32 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Επέστρεψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 32 έλληνες στρατιώτες από το Αφγανιστάν. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές καθώς οι αξιωματικοί της Ελληνικής Ειρηνευτικής Δύναμης είδαν τους δικούς τους ανθρώπους μετά από παραμονή τριών μηνών στην Καμπούλ.

    Οι υπόλοιποι από τους 124 στρατιώτες που συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο Αφγανιστάν θα αντικατασταθούν σταδιακά εντός των επόμενων μηνών.

    [07] ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ

    Λονδίνο, 19 Μαϊου 2002 (20:40 UTC+2)

    Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Ανατολικού Τιμόρ σε ανεξάρτητο κράτος, μεταδίδει το BBC.

    Χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ανατολικού Τιμόρ καθώς ετοιμάζονται για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    "Ο δρόμος σας προς την ανεξαρτησία δεν ήταν εύκολος. Οφείλετε να είστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους χιλιάδες κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ που επίσης συμμετείχαν στην τελετή.

    Το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1999 έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθησαν επεισόδια και ταραχές, οι οποίες υποκινούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες φιλικά προσκείμενες στην Ινδονησία.

    Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, παρευρέθη στην τελετή της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, παρά τις αντίθετες προτροπές πολλών πολιτικών στην Ινδονησία.

    Η νέα σημαία του νεοσύστατου κράτους αποτελείται από τρία χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο.

    Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εκφώνησε την ομιλία του σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, την πορτογαλική - τη γλώσσα δηλαδή των πρώην αποικιοκρατών της νήσου - και τέλος μίλησε και στην ινδονησιακή.

    Τόνισε ότι η ελευθερία του Ανατολικού Τιμόρ δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη φτώχεια.

    Ο Σανάνα Γκουσμάο έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή τους στη σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας.

    Πάντως, στο Ανατολικό Τιμόρ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, της οποίας στόχος είναι να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Μόλις το ρολόι στο Ανατολικό Τιμόρ χτύπησε μεσάνυχτα ο αρχηγός της αντίστασης Σανάνα Γκουσμάο ανακηρύχτηκε και επισήμως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

    [08] ΣΩΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 24ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

    Τρίκαλα, 19 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Σώος εντοπίστηκε ο 24χρονος Αυστριακός αναρριχητής, Χανς Μπιριμπάουερ, ο οποίος από λάθος χειρισμό έπεσε από ύψος 15 μέτρων. Το ατύχημα συνέβη όταν ο νεαρός, μαζί με την παρέα του, προσπάθησαν να ανέβουν στο βράχο της Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα.

    Η επιχείρηση διάσωσης του 24χρονου κράτησε περισσότερες από δύο ώρες. Ο αυστριακός ορειβάτης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων με τραύματα στη σπονδυλική στήλη όπου και νοσηλεύεται.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΟΛΛΗ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Μόναχο, 19 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων Μονάχου και περιχώρων είχε χθες στην ελληνική κοινότητα της πόλης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης, παρουσία του Γενικού Προξένου κ. Α. Παπασταύρου.

    Τα κύρια θέματα που τέθηκαν από τους ομογενείς σχετίζονται με το εκπαιδευτικό, την ασφάλιση και τα φορολογικά, τα δορυφορικά προγράμματα της ΕΡΤ, αλλά και την ενεργοποίηση των αποδήμων στην υπόθεση της Ολυμπιάδας του 2004 και την προβολή της στις χώρες υποδοχής μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις. Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, με κοινή συνισταμένη τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

    Ο κ. Δόλλης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση καθώς δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν ανοιχτά πολλά θέματα, που απασχολούν τους Έλληνες της περιοχής του Μονάχου. Επισήμανε δε ότι λύσεις δια μαγείας δεν υπάρχουν, έχουν γίνει όμως πολλά και αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και ότι μέσα από το διάλογο μπορούν να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τη χάραξη μια ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον απόδημο.

    «Η Ελλάδα είναι παντού όπου υπάρχουν Έλληνες και έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ως ομογένεια. Ένας είναι ο δρόμος, αν και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες της ομογένειας δεν είναι ίδιες παντού», τόνισε ο κ. Δόλλης.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα της ΓΓΑΕ θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τους απόδημους για θέματα που τους αφορούν.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Μονάχου κ. Κ. Τάτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των δημιουργικών δυνάμεων των αποδήμων υπό την αιγίδα της Ελληνικής πολιτείας εν όψη της Ολυμπιάδας και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει οι φορείς των αποδήμων να τα περιμένουν όλα από την Ελλάδα.

    Τέλος ο κ. Τάτσης εξέφρασε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ικανοποίηση τους από την πρώτη αυτή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού με τους ομογενειακούς φορείς του Μονάχου, την οποία κρίνει ως θετική.

    «Η ομιλία του κ. Δόλλη σε αυτή την πρώτη συνάντηση διακρίθηκε από μία ειλικρίνεια που δείχνει και τη βούληση για περαιτέρω συνεργασία, που ελπίζουμε ότι θα υπάρξει» κατέληξε ο κ. Τάτσης.

    [10] ΝΕΚΡΟΣ 30ΧΡΟΝΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ

    Βόλος, 19 Μαϊου 2002 (20:33 UTC+2)

    Το θάνατο βρήκε σήμερα ένας 30χρονος ψαροντουφεκάς κατά τη διάρκεια ελεύθερης κατάδυσης σε παραλία του Βόλου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Καραμάνο, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει και παλαιότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια κατάδυσης.

    Το πτώμα του 30χρονου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Λάρισας για να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

    [11] ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

    Μόναχο, 19 Μαϊου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης είχε στο Μόναχο ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης στο πλαίσιο των 16ων πολιτιστικών εκδηλώσεων της ομοσπονδίας.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Αντρέας Παπασταύρου, οι βουλευτές της Θράκης Ν. Ζαμπουνίδης, Λ. Λιμπερακίδης, η κ. Χρύσα Μανωλιά και ο Συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης Α. Ασλανίδης, καθώς επίσης η ειδική συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Αυξεντίου και η υπάλληλος της ΓΓΑΕ Χρ. Γεωργίου.

    Τα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας έθεσαν στον κ. Δόλλη τα θέματα, που απασχολούν τους Θράκες της Γερμανίας, που σήμερα δεν είναι οι μετανάστες του 50 και του 60, αλλά ισότιμοι πολίτες της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Γιάννης Στράκος ευχαρίστησε τον κ. Δόλλη για την παρουσία του στις εκδηλώσεις, καθώς όπως είπε έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού έλαβε μέρος σε αυτές. Στη συνέχεια ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, που έχουν ως στόχο τη σύσφιξη των δεσμών των Ελλήνων της Θράκης στη Γερμανία, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, που είναι πλέον γεγονός με την προσχώρηση ενός εκ' των συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης στην ομοσπονδία. Τα προβλήματα όπως είπε είναι κοινά και αφορούν στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, στη στήριξη της νεολαίας στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στη διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όπως είπε ο κ. Στράκος υπάρχει τάση για παλιννόστηση και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα από την Ελληνική πολιτεία για το θέμα. Επίσης έθεσε το θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης στο ΣΑΕ, όπου η ομοσπονδία με 47 συλλόγους μέλη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούν περίπου 80.000 Θράκες, εκπροσωπείται στο ΣΑΕ μόνο με τρία μέλη. Αναφορά έγινε και στη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπολογίζεται στην καταμέτρηση της για την κατανομή των εδρών.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων «Κομοτηνή» της πόλης Heilsbronn κ. Τζελίλ Χουσεϊν, ο οποίος πρόσφατα έγινε μέλος της ομοσπονδίας. Ο κ. Χουσείν ζήτησε από τον κ. Δόλλη να μεριμνήσει για την προώθηση του αιτήματος του συλλόγου, με 200 μέλη μουσουλμάνους της Κομοτηνής, για την απόσπαση Έλληνα εκπαιδευτικού, που να διδάσκει στα παιδιά τους την Ελληνική γλώσσα.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να δοθούν άμεσες λύσεις. Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δόλλης τόνισε ότι είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας να αγκαλιάσει τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους της Θράκης που ζουν στη Γερμανία και να τους παρέχει τα απαιτούμενα, όπως αυτό γίνεται στις μέρες μας στη Θράκη.

    «Έχουν το δικαίωμα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και αυτό που μας ζητούν δικαιωματικά πρέπει να τους το εξασφαλίσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης. Αυτή η συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων Θρακών ανεξαρτήτου θρησκεύματος είναι ένα σαφές μήνυμα για την περαιτέρω πορεία μας στο πλαίσιο μια Ενωμένης Ευρώπης».

    Επίσης ο κ. Δόλλης υποσχέθηκε να μεριμνήσει τα προγραμμάτα επαγγελματικής κατάρτισης, που εκπονούνται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τον αντίστοιχο οργανισμό της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, να επεκταθούν και στη Θράκη.

    Εν τω μεταξύ χθες βράδυ στην κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Θρακών Ευρώπης παραβρέθηκαν περισσότερα από 700 άτομα, που διασκέδασαν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 16 χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων της ομοσπονδίας.

    [12] Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΓΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) συμμετέχει και στηρίζει τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργανώνουν σήμερα Ποντιακές οργανώσεις.

    Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αλληλεγγύη στο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας να απαιτήσει από την Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και να προχωρήσει στη διεθνοποίηση του προβλήματος ως ελάχιστο φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές, θύματα της Κεμαλικής θηριωδίας.

    Το ΔΣ του συλλόγου διαβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι στη ΓΓΑΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις δράσεις τους προς όφελος του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού, διατηρώντας αυτή τη δημιουργική ανθρώπινη σχέση και συνεργασία, που έχει αναπτυχθεί επί τόσα χρόνια ανάμεσά μαζί του.

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Οι οπαδοί του τριφυλλιού κατά την είσοδο τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συνεπλάκησαν με άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε μια σύλληψη.

    Στο μεταξύ, το πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες του Παναθηναϊκού στο Φάληρο συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ η αποστολή του Ολυμπιακού έγινε δεκτή από τις επεφημίες των ερυθρολεύκων οπαδών.

    [14] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 19 Μαϊου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Αμερικάνος πρεσβευτής στην Αλβανία, Ζόζεφ Λίμπρεχτ, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

    Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την αλβανική κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε από την αλβανική πρεσβεία στα Τίρανα, σύμφωνα με το Associated Press.

    Ο πρέσβης λίγο πριν το θάνατό του, πραγματοποιούσε περιοδεία στη βόρεια Αλβανία ενώ τη στιγμή του καρδιακού επεισοδίου βρισκόταν στο Λούρα Λάκες. Αλβανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή έσπευσαν τρεις ιατρικές ομάδες αλλά δυστυχώς, ο θάνατος του πρέσβη ήταν ακαριαίος.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. Θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή βοήθεια που θα δοθεί στις ορθόδοξες εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, τα επόμενα πέντε έτη.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΜΕ Γ. ΟΚΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Με τον Γιαννάκη Οκκά συναντήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της "Intersat" στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου ζήτησε από τον κύπριο επιθετικό να αποσύρει την προσφυγή του και να παραμείνει στην Τούμπα.

    Ο Οκκάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο φαίνεται πως έμεινε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε με τον κ.Μπατατούδη. Ο κύπριος θα έχει τις επόμενες μέρες νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Κούδα.

    Επίσης, ο κ. Μπατατούδης είχε συναντήσεις με τον Γιώτη Εγκωμίτη και τον Βασίλη Μπορμπόκη. Από τον πρώτο ζητήθηκε να παραμείνει στην ομάδα, αποσύροντας την προσφυγή του, ενώ στον δεύτερο έγινε βελτιωμένη πρόταση για να συνεχίσει την καριέρα του στον Δικέφαλο του Βορρά.

    [17] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΤΑΝΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 19 Μαϊου 2002 (20:09 UTC+2)

    Δύο νεκροί και περισσότεροι από 28 είναι οι τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε κεντρική λαϊκή αγορά της παραλιακής πόλης Νετάνια στο Ισραήλ, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, μεταδίδει το BBC.

    Νεκροί είναι ο δράστης και ένας Ισραηλινός πολίτης ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 28, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος ως στρατιώτης του ισραηλινού στρατό.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

    "Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέικερ.

    Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων".

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής όσον αφορά την προκήρυξη τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

    Σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μοχάμεντ Σταϊέχ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνουν ένα χρονοδιογράμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στον Γιασέρ Αραφάτ, απέφυγε, ωστόσο, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, πάντως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Παλαιστίνιων κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στους οποίους, όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές.

    Ο Μοχάμεντ Σταϊέν, διευκρίνισε ότι η επιτυχία των εκλογών της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται από το Ισραήλ, και από το εάν προτίθεται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση των ψηφοφόρων.

    Τα πνεύματα ήταν οξυμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής, ενώ έντονη ήταν και η κριτική που ασκήθηκε κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

    [18] Ο Α.ΣΑΧΙΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΝΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Με αιχμή την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας ΟΡΙΝΙΟΝ, που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αγάπιος Σαχίνης, θα παραθέσει αύριο στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο.

    Ο κ. Σαχίνης αναμένεται να δώσει τις δικές του εκδοχές στην έρευνα και θα καταθέσει αίτημα δικαστικής προστασίας από παρόμοιες εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σύμφωνα με την έρευνα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει μεγάλο προβάδισμα στο δήμο Θεσσαλονίκης.

    [19] ΕΛΠΙΔΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ 1 - 3

    Λοζάνη, 19 Μαϊου 2002 (19:27 UTC+2)

    Την ήττα με σκορ 3 - 1 γνώρισε σήμερα η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γαλλίας, στο δεύτερο αγώνα για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ελβετία.

    Η Γαλλία κατάφερε να προηγηθεί στο 37' λεπτό με τον Αρμάν και στο 40' έκανε το 2 - 0 με τον Φρο. Στην επανάληψη οι "τρικολόρ" ανέβασαν ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ με γκολ και πάλι του Φρο στο 61'. Η Εθνική μας Ελπίδων κατάφερε να μειώσει στο 83' με απευθείας χτύπημα φάουλ του Χρήστου Πατσατζόγλου.

    Πλέον οι έλληνες διεθνείς βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την πρόκριση στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι ποδοσφαιριστές του Ανδρέα Μιχαλόπουλου θα τα παίξουν όλα στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Τσεχία, επιδιώκοντας νίκη με πολλά γκολ.

    Η Εθνική Ελπίδων στο σημερινό παιχνίδι με τη Γαλλία παρατάχθηκε με τους: Κοτσώλη, Νάστο, Πίτσο, Βάλλα, Κυργιάκο, Κατσουράνη (46' Κυριαζή), Πατσατζόγλου, Θεοδωρίδη (46' Γήττα), Αμανατίδη (68' Καζάντη), Αγρίτη και Χαριστέα.

    [20] ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (19:26 UTC+2)

    Σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας γιόρτασαν μέχρι το πρωί οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού την κατάκτηση του 6ου σερί πρωταθλήματος Ελλάδας. Ο λουλουδοπόλεμος και το κέφι ήταν στο κατακόρυφο με τους παίκτες να υπόσχονται νέες επιτυχίες την επόμενη χρονιά.

    Λίγη ώρα πριν το γλέντι είχε προηγηθεί η φιέστα στο ΟΑΚΑ, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν σε φιλικό παιχνίδι την ιταλική Πάρμα, την οποία κέρδισαν με σκορ 2 - 0. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα οι παίκτες του Ολυμπιακού σήκωσαν το τρόπαιο του πρωταθλήματος.

    Ο βραζιλιάνος, Ζιοβάνι, μεταξύ άλλων δήλωσε πως θέλει να παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά και την επόμενη χρονιά, ενώ οι οπαδοί του Ολυμπιακού με συνθήματα τους ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη, να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή στην ομάδα.

    [21] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΠΡΟΣΤΕΝΟ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2002 (19:17 UTC+2)

    Οι κάτοικοι του χωριού Νεπρόστενο της ΠΓΔΜ απέκλεισαν σήμερα το δρόμο από το χωριό τους προς το Τέτοβο, διότι, όπως λένε η αστυνομία τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι τα σπίτια τους λεηλατούνται και ότι δέχονται πιέσεις να εγκαταλείψουν το χωριό. Χτες το βράδυ στις 2.20 το βράδυ πέντε μαθητές από το χωριό αυτό, οι οποίοι πυροβολήθηκαν από ομάδα Αλβανών, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

    [22] ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2002 (19:10 UTC+2)

    Προκλητικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος του Τετόβου Μουρτεζά Ισμαηλί, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πριν από τον αγώνα δρόμου Τετόβου - Σκοπίων. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Ισμαηλί μίλησε μόνο στην αλβανική γλώσσα, ενώ στην εκδήλωση δεν υπήρχε σημαία της ΠΓΔΜ, αλλά μόνο αλβανική.

    Τα χρήματα από τον αγώνα δρόμου Τετόβου - Σκοπίων, που διοργάνωσε ο ΟΑΣΕ διατέθηκαν στα παιδιά με κινητικά προβλήματα.

    [23] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΤΡΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2002 (19:04 UTC+2)

    Φάρσα για βόμβα προκάλεσε σήμερα το πρωί την ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών αμαξοστοιχίας Ιντερσίτι που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Αγνωστος τηλεφώνησε στον ΟΣΕ και προειδοποίησε ότι στο τρένο υπήρχε βόμβα.

    Η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Σίνδου όπου μετά από έρευνες διαπιστώθηκε προς επρόκειτο για φάρσα.

    [24] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2002 (19:03 UTC+2)

    Δύο αλβανοί κρατούμενοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, απέδρασαν σήμερα από το αστυνομικό τμήμα Μαρκοπούλου στην Αθήνα. Το ζευγάρι είχε συλληφθεί χθες για αρπαγή τσάντας από ανασφάλιστο αυτοκίνητο.

    Σήμερα και ενώ επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, κάτω από άγνωστες συνθήκες, ξέφυγαν από την προσοχή του αστυνομικού που είχε αναλάβει τη φρούρηση τους. Για την απόδραση των δύο αλβανών έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 May 2002 - 18:13:47 UTC