Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [03] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] Η ΜΙΣΗ ΓΗ ΖΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1$ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
  • [05] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ
  • [06] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [08] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΒΕΤ ΤΖΑΡΒΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ
  • [10] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • [11] ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ
  • [12] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [13] ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 160 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κ.
  • [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [15] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ - ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΗ
  • [16] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΤΕΠΕΣΕ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ"
  • [17] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΙΝ
  • [18] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΧΟΛΜΣ - ΛΕΡΟΥΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [21] ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [22] ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ
  • [23] ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [24] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βελιγράδι, 10 Μαϊου 2002 (14:53 UTC+2)

    Κατ΄ αρχήν θετική χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη στη Μέση Ανατολή απελευθέρωσης των έγκλειστων Παλαιστινίων στο Ναό της Γεννήσεων στη Βηθλεέμ ο πρωθυπουργός , Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για ειρήνη στην περιοχή και επεσήμανε το ρόλο τόσο της χώρας μας όσο και της Κύπρου στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και απελευθέρωσης των Παλαιστινίων.

    Αναφερόμενος στις συνθήκες διαμονής όσων από αυτούς έρθουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, αλλά "δεν θα βρίσκονται υπό κράτηση" και ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Χαρακτήρισε δε την εξέλιξη αυτή "επιβεβλημένη" εξαιτίας της αναμενόμενης στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα, και ανέφερε ότι είχε συζητήσει το θέμα των εγκλείστων τόσο με τον Γιασέρ Αραφάτ όσο και με τον Αριέλ Σαρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Τύπου, κ.Σπηλιωπούλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και το ρόλο της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δείχνει πως "η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο καλά μπορεί να προσφέρει" και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τα ονόματα των Παλαιστινίων.

    Οι 13 μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κύπρο και στη συνέχεια θα μοιραστούν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα και, ίσως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, πού και πώς θα φιλοξενηθούν.

    [02] ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2002 (14:58 UTC+2)

    «Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα και στην οικονομική της ανασυγκρότηση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, την πρώτη έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από 16 χρόνια.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε σήμερα με τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη σερβική πρωτεύουσα. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης επιστρέφει στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Σημίτης υπέγραψε τρεις συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, αεροπορικών και επίγειων μεταφορών με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκισα Πέσιτς.

    [03] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (12:51 UTC+2)

    Στην Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους κατέλυσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκόφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από χτες το απόγευμα.

    Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναχώρησε νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκη οδικώς για την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Επιβάστηκε σε ταχύπλοο σκάφος και στις 10.30 π.μ. έφτασε στο λιμάνι της Δάφνης. Από εκεί μετέβη στην πρωτεύουσα του Αθωνικής Πολιτείας, τις Καρυές, και στη συνέχεια στη Μονή Ζωγράφου, όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο το μεσημέρι.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στη Μονή θα παρακολουθήσει απόψε την αγρυπνία, αύριο το πρωί τον Ορθρο και τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, ενώ θα έχει συνάντηση και με τους Βούλγαρους μοναχούς της Μονής.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στο Περιβόλι της Παναγίας έχει προσκυνηματικό χαρακτήρα και στην αποστολή μετέχει ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων . Στο περιθώριο της επίσκεψης χτες το βράδυ συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και παρακάθισε σε δείπνο που του παρέθεσε ο υπουργός.

    Από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσει για τη Σόφια στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

    [04] Η ΜΙΣΗ ΓΗ ΖΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1$ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (13:35 UTC+2)

    Με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα ζουν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και άλλα 2,8 δισεκατομμύρια δηλαδή το 45% του πληθυσμού της γης ζει με λιγότερο από 2 δολάρια. Την ίδια ώρα η περιουσία των τριών πλουσιότερων ανθρώπων της γης ξεπερνάει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των 43 φτωχότερων χωρών και των 600 εκατομμυρίων κατοίκων τους. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς διευρύνεται αφού η διαφορά στο εισόδημα του πλουσιότερου και του φτωχότερου πέμπτου του πληθυσμού της γης έφτασε από το 1/30 που ήταν το 1960 στο 1/75 το 2000.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η επίσημος εκπρόσωπος της Action Aid Ελλάς Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στην ομιλία της με θέμα την καταπολέμηση της φτώχιας , που πραγματοποίησε κατά τη έναρξη του 21ου συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρίας Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με την κ Μητσοτάκη τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με 40 δισ. δολάρια τα χρόνο, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1/10 του τζίρου από το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και είναι τρεις φορές λιγότερο από ότι ξοδεύουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για αγορά όπλων.

    "Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο βοήθειας , μια συντονισμένη προσπάθεια βοήθειας η οποία με την εμπειρία που υπάρχει σήμερα να λαμβάνει υπόψη της και την αποτελεσματικότητα της βοήθειας στις φτωχές χώρες" πρόσθεσε η κ Μητσοτάκη. Μιλώντας για τη δραστηριότητα της Action Aid, μιας από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, είπε πως στηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και υλοποιεί αναπτυξιακά προγράμματα στις 35 φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τέλος η κ Μητσοτάκη μίλησε για το θεσμό της αναδοχής που προτείνει η Action Aid . Ο καθένας που γίνεται ανάδοχος αναλαμβάνει να πληρώνει 22 ευρώ το μήνα για ένα χρονικό διάστημα που ο ίδιος καθορίζει. "Με την αναδοχή βοηθούμε και τα δικά μας παιδιά, παραδίνοντάς τους έναν κόσμο λίγο καλύτερο. Είναι καλύτερο να ανάψεις ένα μικρό κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι" κατέληξε η κ Μητσοτάκη.

    [05] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ

    Ιερουσαλήμ, 10 Μαϊου 2002 (21:05 UTC+2)

    Στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ στη Λωρίδα της Γάζας εισέβαλαν ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. O Σαέμπ Ερεκάτ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, για να μην εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

    Οι εκσκαφείς κατέστρεψαν εργοστάσιο τσιμέντου και τα χωράφια που βρίσκονται σε ζώνη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο κοντά στον ισραηλινό οικισμό του Κφαρ Νταρόμ, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο ανατολικό τμήμα της παλαιστινιακής πόλης Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

    [06] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (20:59 UTC+2)

    Στην πολιτική πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την έναρξη της Ανθοέκθεσης στο πάρκο "Πεδίον του Αρεως".

    Η φετινή Ανθοέκθεση ανοίξει τις πύλες της σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαϊου και εκτός από λουλούδια και πολύχρωμες συνθέσεις φυτών θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις με πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος η πολιτική πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα, με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων, τη δημιουργία και ανακατασκευή πάρκων, την αξιοποίηση δασικών εκτάσεων, την αναβάθμιση του ζωολογικού κήπου, την ανακατασκευή και κρασπέδωση νησίδων κ.ά.

    Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Κώστας Καζαντζίδης ενημέρωσε για το έργο της Αντιδημαρχίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι:

    - Ολοκληρώθηκε η ανακρασπέδωση της 3ης Σεπτεμβρίου με την κατασκευή ζαρτινιέρων, πλακοστρώσεις, φύτευση φοινίκων και θάμνων και εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου.

    - Ολοκληρώθηκε το έργο της αναμόρφωσης του πρασίνου του κόμβου, στη συμβολή των οδών Π. Συνδίκα - Σόλωνος με την κατασκευή δύο ζαρτινιέρων - παρτεριών, νέου πλακόστρωτου, την τοποθέτηση νέων καθιστικών και τη φύτευση νέων φυτικών ειδών.

    - Συνεχίζεται η ανακατασκευή της νησίδας επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη (πριν τη διασταύρωση της οδού Περραιβού) με την κατασκευή ζαρτινιέρων, νέα πλακόστρωση και φυτεύσεις θάμνων.

    - Ολοκληρώθηκε το έργο της αναμόρφωσης του πάρκου απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την κατασκευή ενός συντριβανιού, νέων πλακόστρωτων, ύψωση τοιχίων, τοποθέτηση νέων καθισμάτων, την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα και φύτευση νέων φυτών.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο Ζωολογικό Κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην τοποθεσία Κέδρινος Λόφος, όπου με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και χωρίς να αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας του χώρου, φιλοξενούνται θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

    Τέλος, σημείωσε ότι για το υπόλοιπο του 2002 προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου θέας του Κέδρινου Λόφου, η διαμόρφωση σε πάρκα των χώρων δίπλα από τον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου στις 40 Εκκλησιές και στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη και επεμβάσεις και αναμορφώσεις παλαιών πάρκων και νησίδων.

    [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Αριδαία, 10 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    Οι πολύ καλές επιδόσεις που σημείωσαν οι αθλητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα

    Άρσης Βαρών εφήβων που φιλοξενείται στο ΔΑΚ Αριδαίας αποτελεί το κύριο

    χαρακτηριστικό των αγώνων. Αυτές αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον και επισημάνουν ότι ο προγραμματισμός που έχει ξεκινήσει από την ΕΟΑΒ κινείται βάση του αρχικού σχεδιασμού.

    Σήμερα δεύτερη ημέρα των αγώνων τους αγώνες παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του αθλήματος που είδαν από κοντά τους μελλοντικούς Ολυμπιονίκες. Το παρών δίνει και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Άρσης Βαρών, Χρήστος Ιακώβου, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Γιάννης Σγουρός. Με τα καλύτερα λόγια από την άλλη μίλησε ο δήμαρχος Αριδαίας, Θανάσης Χατζηδημητρίου. «Βλέπουμε τα παιδιά της Άρσης Βαρών να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια. Είναι οι μελλοντικοί συνεχιστές της Ντριμ Τιμ», τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Το βράδυ της Πέμπτης εξάλλου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των προπονητών

    της Άρσης Βαρών, όπου όλοι μαζί ανέλυσαν προπονητικά θέματα, καθώς και τρόπους αναβάθμισής του.

    Τα αποτελέσματα του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων είναι:

    56 κιλά

    Τσακαλίδης (Σπόρτιγκ Πυλαίας) 182,5 (77,5-105), Λαζαρίδης (Ηρακλής Καβάλας) 182,5 (80-102,5), Οικονόμου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 75-90)

    62 κιλά

    Χατζίδης (Κρόνος Σερρών) 245 (112,5-132,5), Ζίνισσας (Ευμάστας) 225 (100-125), Διαμαντίδης (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 210 (92,5-117,5)

    69 κιλά

    Αβραμίδης (Σπόρτιγκ Πυλαίας) 250 (115-135), Ζεγγίνης (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 227,5 (102,5-125), Κοτονίδης (Κρόνος Σερρών) 225 (105-120)

    77 κιλά

    Μπατμανίδης (Απόλλων Καλαμαριάς) 175 (125-150), Δρίτσας (ΠΑΟ) 270 (120-150), Σούφης (Βύβων Δράμας) 250 (115-135)

    85 κιλά

    Κουρτίδης (Ηρακλής Καβάλας) 330 (147,5-182,5), Παππάς (ΠΓΣ) 327,5 (147,5-180), Κοκκινάκης (ΟΦΗ) 272,5 (130-142,5).

    94 κιλά

    Κάλκας (Ατλας Λάρισας) 280 (127,5-262,5), Μητσιώνης (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 280 (130-150), Πατερόπουλος (Απόλλων) 262,5 (115-147,5).

    [08] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΒΕΤ ΤΖΑΡΒΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2002 (20:45 UTC+2)

    Το γνωστό μοντέλο Ιβέτ Τζάρβις θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος για την Αθήνα με τη Δημοτική Παράταξη "Ομορφη Πόλη" της οποίας ηγείται ο Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε σήμερα εμφανώς ευχαριστημένος την υποψηφιότητά της επισημαίνοντας ότι η γνωστή σε όλους Ιβέτ, με την εμπειρία και τις γνώσεις της σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και μεταναστών θα βοηθήσει ώστε η Αθήνα να γίνει μια όμορφη πόλη και μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

    Η Ιβέτ Τζάρβις υπογράμμισε ότι ένιωσε μεγάλη έκπληξη, όταν της πρότεινε ο κ. Παπουτσής να είναι υποψήφια προσθέτοντας ότι ως έγχρωμη προερχόμενη από τις ΗΠΑ έχει εμπειρία στην πολιτική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους αγώνες των Αφροαμερικανών για ισότητα.

    "Προέρχομαι από τη Νέα Υόρκη και γνωρίζω τα προβλήματα των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα, τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης, την καθαριότητα", τόνισε αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει παραδώσει συγκεκριμένες προτάσεις και προγράμματα για την Αθήνα.

    Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για τη συνυποψήφια του Χρήστου Παπουτσή Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι της αρέσει τόσο πολύ ώστε αν δεν ήταν υποψήφιος ο Χρήστος Παπουτσής θα την ψήφιζε.

    Η κ. Τζάρβις, η πρώτη έγχρωμη που κατεβαίνει ως υποψήφια σε εκλογές στην Ελλάδα, επέλεξε να αφιερώσει στον υποψήφιο Δήμαρχο ένα τραγούδι με συμβολικό τίτλο, το "I will survive". Εξηγώντας γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο τραγούδι τόνισε ότι "θα πρέπει να επιβιώσουμε στο μακρύ προεκλογικό αγώνα και ο καλύτερος θα κερδίσει".

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (20:42 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 17 Μαϊου, με αφορμή την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Συγκεκριμένα, στις 15 Μαϊου θα γίνει ο πανηγυρικός εορτασμός για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Σχολής, ενώ στις 16 και 17 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η 15η ετήσια σύνοδος Κοσμητόρων των Κτηνιατρικών Σχολών της Ευρώπης.

    [10] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στην επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, καθώς επίσης στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων από το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και στο ρόλο της Κύπρου σε αυτή την εξέλιξη αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενηνέρωσης των πολιτικών συντακτών, η εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, κ.Σπηλιοπούλου.

    Η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Να σας πω λίγα λόγια για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, το οποίο -όπως γνωρίζετε- ολοκληρώνεται σήμερα. Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Παύλο και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Λάμπους. Σε λίγο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα και θα παρακαθίσουν σε γεύμα. Στις 13.10, ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες δημοσιογράφους και θα αναφερθεί διεξοδικά και στο ταξίδι, αλλά και σε τρέχοντα ζητήματα κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

    Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΤΣΙΒΟΛΑ: Τί μεσολάβησε και άλλαξε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη φιλοξενία των 13 Παλαιστινίων από χθες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ; Υπήρχε μια διάψευση ότι δεν θα τους δεχθούμε. Τώρα είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουμε κάποιους από αυτούς.

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ` αρχήν θέλω να τονίσω ότι δεν άλλαξε η στάση μας, διότι δεν δεχθήκαμε εμείς τους 13 Παλαιστίνιους. Τους δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από συμφωνία όλων και κυρίως της Ε.Ε. Αυτό επετεύχθη μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν αργά το απόγευμα, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πικέ, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Σολάνα, με τη βρετανική κυβέρνηση, με την κυβέρνηση του Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτές οι συνομιλίες οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζετε. Εδώ πρέπει να χαιρετήσουμε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επισημάνουμε ιδιαίτερα το ρόλο της στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται, που δείχνει ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. μόνο καλά έχει να φέρει και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ε.Ε.

    ΤΣΙΒΟΛΑ: Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει τελικά κάποιους από αυτούς, σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Ε.Ε. κάτι τέτοιο;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία ίσως και άλλες, που μπορεί να δεχθούν κάποιους από αυτούς. Ομως, αυτό θα περιμένουμε να το δούμε τη Δευτέρα.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την κυβέρνηση της Κύπρου, για την πρόταση Κασσουλίδη.

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε χθες το απόγευμα με όλους ανεξαιρέτως.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Την ώρα, δηλαδή, που εμείς δεν ήμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε, υπήρξε συνεννόηση να προωθηθούν στην Κύπρο; Δηλαδή, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου, προχθές, αν δεν κάνω λάθος, την Τετάρτη, έλεγε ότι θέλουμε την προώθησή τους σε τρίτη χώρα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους δεχθούμε, δεν έχουμε αίτημα, ούτε προσφερθήκαμε, υπήρξαν συνεννοήσεις με την Κύπρο, ώστε αυτή να βγει και να προτείνει την υποδοχή των 13;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπήρξε, πράγματι, αίτημα προς τη χώρα μας. Από κει και πέρα, οι πρωτοβουλίες συνεχίζονταν από την ελληνική πλευρά και χαιρετήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία δεν ήταν μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά από την Ε.Ε. και όχι μόνο.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αληθεύει ότι τελικά οι 13 Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν στη βρετανική βάση της Κύπρου; Υπάρχουν κάποια στοιχεία για την ταυτότητα των 13 αυτών ανθρώπων, ούτως ώστε να αντιληφθούμε και το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την τύχη τους;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, όπως γνωρίζετε. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν πληροφορίες πού ακριβώς θα μεταφερθούν. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των Παλαιστινίων. Είναι προσωρινή η παραμονή τους -όπως είπαμε- στην Κύπρο. Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τόπο που θα μείνουν.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την ταυτότητά τους έχετε κάποια στοιχεία;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Οχι.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Εάν, εν τέλει, έρθουν μερικοί στην Ελλάδα, ως τί θα έρθουν; Θα είναι ελεύθεροι, φυλακισμένοι, ως πρόσφυγες; Εχει κάποια στοιχεία η ελληνική κυβέρνηση;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ολες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα καθοριστεί κάθε λεπτομέρεια που θα αφορά τους 13 Παλαιστίνους και τις χώρες υποδοχής τους.

    ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε περίπτωση που φιλοξενήσει κάποιους από αυτούς η χώρα μας και ζητήσουν πολιτικό άσυλο, θα τους δοθεί;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σας παραπέμπω σε προηγούμενη απάντησή μου. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας. Ηταν απόφαση όλων ή των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. όπως και της Παλαιστινιακής Αρχής και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Ναι, αλλά, παρ όλα αυτά, υποθέτω πως από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πει ότι διατίθεται να δεχθεί μερικούς από αυτούς, έχει κάποιο σχέδιο; Γνωρίζει ποιους μπορεί να δεχθεί και ποιους όχι;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα ξέρει. Θα δεχθεί κάποιους από τους 13. Αλλά, για πόσο διάστημα, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τη Δευτέρα. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Δεν έχει, δηλαδή, θέσει κανέναν όρο; Τη μια μέρα λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν αυτοί εδώ και την επομένη λέμε, ναι θα τους δεχθούμε χωρίς να έχουμε θέσει κανέναν όρο; Δεν ξέρουμε τίποτα πάνω σε αυτό;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Οι εξελίξεις -όπως γνωρίζετε- σε αυτό το θέμα είναι από την αρχή ραγδαίες. Κάθε στιγμή κάποια πράγματα αλλάζουν. Το έχετε δει όλες τις ημέρες που πέρασαν. Αρα, λοιπόν, δεν μένουμε στις λεπτομέρειες, αλλά στην ουσία. Η ουσία είναι ότι οι 13 Παλαιστίνοι βρήκαν ήδη προσωρινά έναν τόπο, την Κύπρο και θα βρουν ένα τόπο παραμονής στις χώρες της Ε.Ε. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από κοινού, όπως από κοινού λήφθηκαν οι αποφάσεις.

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίπτωση που ζητηθεί πολιτικό άσυλο, η χώρα μας έχει μια βάση δεδομένων και προϋποθέσεων που θα θέσει, επ αυτού; Και εάν ναι, ποιές είναι αυτές;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Μέχρι τότε υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να θέσει η ελληνική πλευρά τους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα δεχθεί έναν αριθμό από τους 13 Παλαιστίνιους.

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων πάνω σε αυτό;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε ότι όλα έγιναν χθες αργά τη νύχτα και όλα είναι σε εξέλιξη. Ακόμα δεν έχουν φθάσει στην Κύπρο. Η ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών σίγουρα θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Αλλά, αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα δεν μπορούμε να έχουμε μια εικόνα;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή, όχι.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά ποιός είχε την πρωτοβουλία; Γιατί στην αρχή είπατε μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, αν θυμάμαι καλά;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπα μετά από πρωτοβουλία. Είπα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Σίγουρα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ο μόνος.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γνωρίζετε ποιός έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ποιός ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, για να αλλάξει αυτή η στάση και να δεχθεί η Ευρώπη τους 13;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Από κοινού οι χώρες της Ε.Ε.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι ξαφνικά;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ξαφνικά. Γνωρίζετε ότι στην πολιτική, στη διπλωματία γίνονται διαβουλεύσεις. Εγιναν έντονες διαβουλεύσεις, χθες το απόγευμα, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες, ο κ. Πάγκαλος σε ένα στρογγυλό τραπέζι στο Ζάππειο, έκανε ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια για τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, για τη συμπεριφορά των πληρωμάτων σε διάφορα τουριστικά πλοία. Συμφωνεί η κυβέρνηση με τα σχόλια που έκανε ο κ. Πάγκαλος;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτές είναι απόψεις ενός στελέχους του Κινήματος και πρώην στελέχους της κυβέρνησης. Δεν σχολιάζουμε απόψεις στελεχών.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σήμερα για τις δηλώσεις του Γκαλίπ Γκαλίπ, και αναφέρεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάποια εξέλιξη; Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, ο κ. Πρωτόπαπας, είπε ότι ο κ. Σφυρίου κάλεσε τον κ. Γκαλίπ να δώσει εξηγήσεις. Πράγματι, ο κ. Σφυρίου επικοινώνησε με τον κ. Γκαλίπ, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία και θα επιστρέψει τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ή διευκρινίσεις. Θα ενημερωθείτε σχετικά. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

    ΤΣΙΒΟΛΑ: Μήπως για την αλλαγή στάσης της Ε.Ε. έπαιξε ρόλο η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Πάουελ με τον κ. Σολάνα;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. δεν παρακολουθούσε με απάθεια τα γεγονότα που συνέβαιναν στην Παλαιστίνη. Πάντοτε εξαντλούσε τη διπλωματία σε αυτή την περιοχή και έπαιρνε κάθε πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί λύση. Επομένως, όλες αυτές τις ημέρες, η Ε.Ε. έκανε τα πάντα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και με άλλους που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Πρέπει να χαιρετήσουμε αυτό το γεγονός.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πάει για το 2004. Ισχύουν αυτά; Ισχύει, επίσης, το γεγονός ότι ανατρέπεται η συμφωνία με την Ε.Ε., ότι πέντε υπάλληλοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο και ένας θα μένει; Υπάρχει κύμα προσλήψεων ή σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα;

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο νόμος που όριζε ότι για τις προσλήψεις "πέντε αποχωρούν ένας προσλαμβάνεται", είχε ημερομηνία λήξης το 1999. Από κει και πέρα, οι προσλήψεις που θα ακολουθήσουν θα υπηρετούν δύο στόχους: Ο ένας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ανάγκες του, όπως, για παράδειγμα, είναι οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία, τον ΟΚΑΝΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π. Ο άλλος υπαγορεύει ότι πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Πρέπει να τονίσω ότι οι προσλήψεις έχουν προγραμματισμό τριετίας. Αρα, δεν υπακούουν στο χρόνο της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Το διευκρινίζω για να μην υπάρξουν περαιτέρω σχόλια".

    [11] ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ

    Νασάου, 10 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Σκάφος που μετέφερε περίπου 100 μετανάστες από την Αϊτή αναποδογύρισε κοντά στις Μπαχάμες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, δώδεκα άτομα αγνοούνται ενώ από την επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν δυο πλοία από τις Μπαχάμες και αμερικανικά ελικόπτερα σώθηκαν πάνω από 70 επιβαίνοντες.

    [12] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Λονδίνο, 10 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    Σύγκρουση τρένων στη Δημοκρατία της Τσεχίας είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ένας από τους οδηγούς ενώ τραυματίστηκαν δέκα Αμερικανοί στρατιώτες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της σύγκρουσης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις από τους στρατιώτες νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα συμμετέχουν σε στρατιώτες ασκήσεις στην περιοχή.

    [13] ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 160 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (20:22 UTC+2)

    Εργα, ύψους 160,5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασής του για το 2002 που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Ηλία Λιακόπουλου και τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη, νομαρχών, δημάρχων, βουλευτών, εκπροσώπων των ΤΕΔΚ και άλλων φορέων.

    Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκριναν τη διάθεση 34,3 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις στους τομείς κοινωνικής φροντίδας και επαγγελματικής κατάρτισης, που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 θέσεις απασχόλησης για πέντε χρόνια.

    Για έργα και ενέργειες αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών αποφασίστηκε να διατεθούν συνολικά 52,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον τομέα του πολιτισμού αποφασίστηκε η ένταξη έργων 50,8 εκατομμυρίων ευρώ. Στον τομέα αγροτικής ανάπτυξης αποφασίστηκε η διάθεση 5,4 εκατομμυρίων καθώς και 12,8 εκατομμυρίων για παρεμβάσεις σε δημόσια δάση. Τέλος, στον τομέα υποδομών και έρευνας αποφασίστηκε η ένταξη του κέντρου διάχυσης αποτελεσμάτων ερευνών του ΑΠΘ, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων.

    Ο κ.Πασχαλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της απασχόλησης και στην κοινωνική πλευρά της, τονίζοντας ότι "μεγάλος στόχος αυτής της τετραετίας και της τρέχουσας δεκαετίας για τη χώρα μας είναι η πραγματική σύγκλιση. Αυτό σημαίνει δράσεις και στην οικονομία. Είμαστε σήμερα στο 70% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θέλουμε να πάμε στο 100% το 2010. Αυτό σημαίνει δράσεις και στον κοινωνικό τομέα, κυρίως στην απασχόληση, στην υγεία, στην παιδεία".

    Πρόσθεσε ότι στόχος στη Βόρεια Ελλάδα είναι να προσεγγίσουμε τα υψηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας μέσα στην τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2003, 2004 και 2007-08, υπογράμμισε ότι θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο σύνολο της περιοχής, αφού η απασχόληση, το τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, θα απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ του Β' ΚΠΣ όπως και για το πρόγραμμα δράσης του ΠΕΠ του Γ' ΚΠΣ, το οποίο όπως είπε ο κ.Λιακόπουλος θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του 2002.

    Συγκεκριμένα η απορρόφηση των πόρων του ΠΕΠ κεντρικής Μακεδονίας 1994-99 ανήλθε σε 282 δισεκατομμύρια δραχμές (882 εκατομμύρια ευρώ) που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 106,2%. Η απορρόφηση κατανεμήθηκε στους τομείς επενδύσεων και μεταποίησης, επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, στις παρεμβάσεις στον τομέα μεταφορών, σε επενδύσει υγείας και πρόνοιας, προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, εξοπλισμών στην εκπαίδευση, ενίσχυσης των δομών τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η κατανομή των πόρων ανά νομό έχει ως εξής: 6,1% για το νομό Ημαθίας, 36,1% για το νομό Θεσσαλονίκης, 6,5% για το νομό Κιλκίς, 9,2% για το νομό Πέλλας, 6,3% για το νομό Πιερίας, 11,4% για το νομό Σερρών, 9,3% για το νομό Χαλκιδικής. Κατά την περίοδο εφαρμογής του ΠΕΠ υλοποιήθηκαν συνολικά 1.568 έργα και 5.223 υποέργα.

    Οσον αφορά το ΠΕΠ του Γ'ΚΠΣ μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί τα 21 από τα 43 μέτρα του προγράμματος, ενώ η ενεργοποίηση της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 68,1%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 1.458,9 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2002 και ο ρυθμός υλοποίησης αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις προϋπολογισμού 814,6 εκατομμυρίων ευρώ.

    [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 10 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες και σήμερα στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Σημίτης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ότι η αρωγή που προσφέρει η Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία είναι πολιτική και οικονομική.

    Επισήμανε ότι η Γιουγκοσλαβία είναι μία χώρα με εμφανείς τις επιπτώσεις από την πρόσφατη κρίση, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή της δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει πολιτικά τη Γιουγκοσλαβία, ώστε να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς και να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας και ότι τα θέματα αυτά θα στηρίξει η χώρα μας στη διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

    Επισήμανε ότι η χώρα μας θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία και στον οικονομικό τομέα μέσα από τη διάθεση κονδυλίων, μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και μέσω της δραστηριοποίησης μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων.

    "Με την οικονομική συνεργασία που βασίζεται σε μία νέα στρατηγική, με την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς εγγυώμαστε και προωθούμε και την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησαμε από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της Συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη να δώσει περισσότερη έμφαση και πνοή σε αυτή τη συνεργασία", τόνισε.

    "Αρχίζει ένα κεφάλαιο πάνω σε αυτά τα οποία έχουμε κτίσει, και ο περιορισμός των σχέσεων, ο οποίος υπήρχε για όλα αυτά τα χρόνια βρίσκει ένα τέλος. Μπορούμε ξανά να δουλέψουμε με κανονικούς ρυθμούς και σε ένα κανονικό πλαίσιο", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η συμφωνία για τον επανακαθορισμό των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου, που υπογράφηκε πρόσφατα σηματοδοτεί νέα αρχή στις σχέσεις όχι μόνο των δύο δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στις σχέσεις όλων των βαλκανικών χωρών.

    Ο κ. Κοστούνιτσα ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του όχι μόνο την περίοδο αυτή, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, στη δύσκολη φάση της διεθνούς απομόνωσης.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και υπουργό για τις Οικονομικές Σχέσεις με το εξωτερικό Μίρολιουμπ Λάμπους με τον οποίο συζήτησε για τις προτεραιότητες της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή έκθεση για την Ελληνική Αρχιτεκτονική των δεκαετιών ΄60 και ΄90 και τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και στον τομέα του πολιτισμού.

    Ο κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη και την ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Πατριαρχείο του Βελιγραδίου με τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας.

    Το θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες ήταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η προστασία και η ανακατασκευή των κατεστραμμένων ναών στην επαρχία.

    Ο Πατριάρχης Παύλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ανιδιοτελή βοήθεια που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στο σερβικό λαό και στην εκκλησία. Στη συνάντηση παρέστη και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', ο οποίος πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Σερβίας.

    Η αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας καθυστέρησε καθώς ο Πρόεδρος της της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα επέμεινε να παραθέσει γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού, κάτι που δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα.

    [15] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ - ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Βηθλεέμ, 10 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Αρματα του ισραηλινού στρατού άρχισαν να αποχωρούν το απόγευμα από την πλατεία Μάνγκερ στη Βηθλεέμ σηματοδοτώντας την λύση της κατάληψης της πόλης που ξεκίνησε πριν από 39 μέρες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, δεκάδες παιδιά των Παλαιστινίων άρχισαν να τρέχουν στην πλατεία και να σφυρίζουν μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών.

    Στρατιωτικές πηγές από το Ισραήλ ανέφεραν ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

    Ωστόσο οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να εισέλθουν σε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας για να συλλάβουν Παλαιστίνιους για τρομοκρατικές επιθέσεις, ως αντίποινα μετά από την επίθεση της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ όπου σκοτώθηκαν 15 Ισραηλινοί.

    Ο.Κ.

    [16] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΤΕΠΕΣΕ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    "Να σταματήσει το κακόγουστο αστείο σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης", ζήτησε ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης σχετικά με το πασχαλινό γλέντι του Δήμου και τις καταγγελίες πολιτών ότι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από τα εδέσματα που προσφέρθηκαν έκανε λόγο για "σκευωρία που κατέπεσε".

    Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι στην εκδήλωση στην παραλία προσήλθαν χιλιάδες κόσμου και μοιράστηκαν εδέσματα σε 5.000 συμπολίτες μας.

    "Απεδείχθη μέσα από το ρεπορτάζ ότι ήταν απολύτως ψευδές ότι νοσηλεύτηκαν άτομα με τροφική δηλητηρίαση από την εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του εν λόγω νοσοκομείου κ. Βεντούρη", υπογράμμισε.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι "ένας 77χρονος προσήρθε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και όχι στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" στις 7 Μαϊου, δηλαδή δυο μέρες αργότερα από το Πασχαλινό γλέντι, με προβλήματα υγείας και η φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε δεν έχει ουδεμία σχέση με την αντιμετώπιση τροφικής δηλητηρίασης. Το ίδιο άτομο αμέσως μετά πήγε σε Αστυνομικό Τμήμα και κατέθεσε μήνυση για τροφική δηλητηρίαση που υπέστη από εδέσματα που κατανάλωσε στην Πασχαλινή εκδήλωση του Δήμου".

    Επίσης ανέφερε ότι "μία κυρία, η οποία όλως περιέργως είναι αδελφή εργαζομένου στην κρατική τηλεόραση, τρεις μέρες μετά το Πασχαλινό γλέντι και χωρίς να έχει επισκεφθεί το νοσοκομείο "Παπανικολάου" για νοσηλεία, προσήρθε σε Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλε μήνυση κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης για τροφική δηλητηρίαση".

    Και ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατέληξε: "Ας σταματήσει το κακόγουστο αυτό αστείο εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υστερα απ' όλα τα παραπάνω ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του".

    [17] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΙΝ

    Ρότερνταμ, 10 Μαϊου 2002 (20:11 UTC+2)

    Eκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες αποχαιρέτησαν το απόγευμα τον δολοφονηθέντα ακροδεξιό πολιτικό Πιμ Φόρτουιν. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους από όπου πέρασε η επικήδεια πομπή που μετέφερε τη σορό του Φόρτουιν, πριν καταλήξει στον Καθεδρικό Ναό του Ρότερνταμ όπου εψάλει η νεκρώσιμος ακολουθία. Η τελετή ταφής του Φόρτουιν θα γίνει στο χωριό της Ιταλίας Προβεσάνο ντι Σαν Τζόρτζιο.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, περισσότερα από 15.000 άτομα κατέκλεισαν σημεία του Ρότερνταμ όπου κινήθηκε η επικήδεια πομπή.

    Ο Φόρτoυιν είχε αγοράσει πρόσφατα στο χωριό, κοντά στα ιταλικά σύνορα με την Αυστρία, εξοχική κατοικία, στην οποία διέμενε κατά της συχνές του επισκέψεις στην περιοχή.

    [18] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σκόπια, 10 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Το γραφείο σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα ζήτησε περισσότερος πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για την κράτηση των Σκοπιανών αθλητών που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα χάντμπολ στη Θεσσαλονίκη, όπως γράφει η σκοπιανή εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ".

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα απαγορεύτηκε η έξοδος των αθλητών και η κυκλοφορία τους εκτός του ξενοδοχείου όπου διέμεναν με την αιτιολογία αποφυγής επεισοδίων. Σύμφωνα με δήλωση στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ οι σκοπιανές αρχές θα προβούν σε αυστηρότερες διπλωματικές ενέργειες.

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΧΟΛΜΣ - ΛΕΡΟΥΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Ιτζέτ Μεμέτι, τους αρχηγούς των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία της Οχρίδας και τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ, Τζεϊμς Χολμς και Αλέν Λερουά.

    Σήμερα το απόγευμα συνεχίζεται η σύσκεψη που άρχισε χθες και αποσκοπεί στην επίσπευση της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας και στην ψήφιση νόμων που εκκρεμούν για την εφαρμογή της. Ανάμεσα στους νόμους είναι και αυτός που αφορά τη χρήση αλβανικής γλώσσας ως δεύτερη επίσημη του κράτους, θέμα στο οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Συγκεκριμένα τα αλβανικά κόμματα απαιτούν δίγλωσσες ταυτότητες, διαβατήρια, δελτία απογραφής του πληθυσμού κ.α.

    Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι αν οι αρχηγοί των μεγάλων πολιτικών κομμάτων δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για όλα τα ζητήματα τότε οι λύσεις θα προταθούν από τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Χανιά, 10 Μαϊου 2002 (19:34 UTC+2)

    Στα πλαίσια των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", έχει ξεκινήσει η εκπόνηση τριών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με έναν από τους βασικούς άξονες λειτουργίας του Ιδρύματος ως κέντρου τεκμηρίωσης και έρευνας της ζωής, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Πρόκειται για τα προγράμματα "Καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, 1898-1940", "Κρητική Προσωπογραφία 19ου -20ού αιώνα" και "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λόγια και Λαϊκή Παράδοση".

    Το ερευνητικό πρόγραμμα "Καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων 1898-1940" αναφέρεται στη συστηματική έρευνα των σωζόμενων πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων της περιόδου 1898-1940, με σκοπό τη δημιουργία αξιόπιστου υλικού υποδομής κυρίως με τη μορφή βάσεων δεδομένων. Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενές αρχειακό υλικό και συγκεκριμένα στους 60 τόμους των πρακτικών, οι οποίοι βρίσκονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, και στους οποίους καταγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που τίθενται κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου των Χανίων και αφορούν όλες τις όψεις της ζωής της πόλης, από την ιστορία της μέχρι την πολεοδομική εξέλιξη και την οικονομική της ανάπτυξη. Τα επιστημονικά συμπεράσματα και η προσφορά του πολύτιμου αρχειακού υλικού αναμένεται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, τόσο στην κοινωνική ιστορία των Χανίων και να ερμηνεύσουν πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής και του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε, όσο και στην ερευνητική κοινότητα

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, είναι ο κ. Χρήστος Λούκος, καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος έχει και τον συνολικό συντονισμό του έργου.

    Η έρευνα, η οποία διεξάγεται με τη συμπαράσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, σε επόμενο στάδιο θα επεκταθεί και στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νομών της Κρήτης.

    Tο δεύτερο πρόγραμμα με τον τίτλο "Κρητική Προσωπογραφία 19ου-20ου αιώνα" στοχεύει στη συγκέντρωση σε μορφή βάσης δεδομένων, όσο το δυνατόν πληρέστερων βιογραφικών στοιχείων για πρόσωπα της κρητικής ιστορίας, η δράση των οποίων συμπίπτει με τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου, είτε η δράση τους σχετίζεται άμεσα με την προσωπικότητα του Βενιζέλου, είτε όχι. Στα πρόσωπα περιλαμβάνονται πολίτες κρητικής καταγωγής με δημόσια δράση, πολιτική, καλλιτεχνική, επιστημονική, τεχνοκρατική, πνευματική, κοινωνική, πρόσωπα που έζησαν στην Κρήτη ή στο Ελληνικό κράτος, είτε ήταν μέλη του υπόδουλου, απόδημου και παροικιακού ελληνισμού, εφόσον η δράση τους αφορά την κρητική και ευρύτερα την ελληνική δημόσια ζωή. Η αναγκαιότητα του έργου προκύπτει λόγω των δυσχερειών, που αντιμετωπίζει ο ερευνητής κατά τη διεκπεραίωση επιστημονικών μελετών, εξαιτίας της έλλειψης τεκμηριωμένων πληροφοριών για πρόσωπα, των οποίων η δράση εμπίπτει στο αντικείμενο της μελέτης του.

    Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κ. Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη, Ιστορικός - Ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική Σύμβουλος του Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", η οποία έχει αναλάβει τον συνολικό συντονισμό και τη γενική εποπτεία του προγράμματος.

    Το πρόγραμμα με τον τίτλο "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λόγια και Λαϊκή Παράδοση", βασίζεται στη συστηματική και λεπτομερή αποδελτίωση και καταγραφή σε μορφή βάσεων δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται στη ζωή, τη δράση, το έργο και την απήχηση, θετική ή και αρνητική, που είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, την επίδραση που είχε η δράση και οι συνέπειες της πολιτικής του στα συναισθήματα των συγχρόνων του, ιδίων Ελλήνων. Η καταγραφή του διάσπαρτου και συχνά άγνωστου λαογραφικού υλικού, που αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο και ανάγεται σε ποικίλες εκδηλώσεις του βίου του Ελληνικού λαού (τραγούδια, ρίμες, δίστιχα, διηγήσεις και ανέκδοτα, παραδόσεις, λαϊκή τέχνη, κ.λπ.) και αφετέρου η καταγραφή της παρουσίας του Βενιζέλου στη λόγια παράδοση (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο κ.λπ.) θα δώσει αφορμές για διερευνήσεις της προσωπικότητας και του έργου του Βενιζέλου, καθώς και για συμπεράσματα σχετικά με την οπτική των Ελλήνων ως λαού ή και ως μεμονωμένων προσώπων γι' αυτόν, συμπεράσματα χρήσιμα

    Επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος είναι ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, ιστορικός - λαογράφος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το καθένα από τα προγράμματα αυτά, λειτουργεί αυτόνομα, συνδέεται όμως και με τα υπόλοιπα ολοκληρώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη λειτουργικότητά του. Επίσης, δρουν συμπληρωματικά με τα σχεδιαζόμενα έργα του ιδρύματος που αναφέρονται στην ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού και στη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης. Τα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στελεχώνουν συνολικά 6 ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες της ιστορίας και της λαογραφίας, καθώς και φιλόλογοι. Η βιβλιογραφική έρευνα και ο εντοπισμός του αρχειακού υλικού θα πραγματοποιηθεί στις μεγάλες αθηναϊκές βιβλιοθήκες (Εθνική, Γεννάδειο, Βουλής, Ε.Λ.Ι.Α κ.α.) καθώς και της επαρχίας (Κρήτης κλπ).

    Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών θα είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος στο διαδίκτυο, με την παραγωγή σχετικού έντυπου υλικού, καθώς και με την οργάνωση workshops με τη συμμετοχή μελετητών και ερευνητών στα οποία θα παρουσιάζονται και θα συζητούνται τα αποτελέσματα των προγραμμάτων.

    [21] ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Άγκυρα, 10 Μαϊου 2002 (19:33 UTC+2)

    Εκφοβιστικές επιστολές, στέλνουν τώρα οι τουρκικές αστυνομικές αρχές προς τους γονείς των φοιτητών που κατέθεσαν αιτήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ζητώντας να γίνεται η εκπαίδευση, εκτός της τουρκικής και στην Κουρδική γλώσσα

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουρριέτ», ο Διευθυντής Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, Χασάν Οζντεμίρ, ο βοηθός του Σεφίκ Κούλ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Μεχμέτ Αρτουνάϋ, απέστειλαν επιστολές προς τους γονείς αυτών των φοιτητών «προειδοποιώντας» τους για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους από την κατάθεση της αίτησης.

    Η προειδοποίηση που εστάλη με την υπογραφή Σεφίκ Κουλ στους γονείς, περιείχε την προειδοποίηση «γλιτώστε τα παιδιά σας από το βούρκο» και η επιστολή αυτή ήταν άκρως αποτελεσματική. Οι γονείς έστειλαν απαντητικές επιστολές που έγραφαν ότι «το κράτος τους συμπεριφέρθηκε πατρικά».

    Με βάση, η εφημερίδα δημοσίευσε τη σχετική είδηση στην πρώτη της σελίδα και με τον χαρακτηριστικό πεντάστηλο τίτλο "Η επιστολή ήταν περισσότερο αποτελεσματική από το γκλοπ". Αναφέροντας μάλιστα ότι «η αστυνομία, η οποία ανέκρινε τους φοιτητές που ετέθησαν υπό κράτηση κατά την εκστρατεία που ξεκίνησε στα Πανεπιστήμια με εντολή του ΡΚΚ για την κατάθεση «αίτησης για εκπαίδευση στην Κουρδική», εξακρίβωσε ότι πολλοί νέοι δεν είχαν επίγνωση του θέματος».

    Στο μεταξύ, επαφές είχε στο Ντιγιάρμπακιρ επταμελής Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό να ενημερωθεί σχετικά με τη δράση του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP, εις βάρος του οποίου έχει υποβληθεί μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα την απαγόρευση της λειτουργίας του.

    Οι τουρκικές εφημερίδες σημειώνουν ότι η Επιτροπή συναντήθηκε με τον Νομάρχη Περιοχής Εκτάκτου Ανάγκης, Aydiner, το Νομάρχη του Ντιγιάρμπακιρ, Serhadli και τον Δήμαρχο της πόλης, Celik (HADEP) καθώς και ότι οι δύο πρώτοι βεβαίωσαν πως το HADEP έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [22] ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ

    Λονδίνο, 10 Μαϊου 2002 (19:07 UTC+2)

    Πρώην στρατιωτικός στη Μεγάλη Βρετανία καταδικάστηκε με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού πριν από 21 χρόνια.

    Πρόκειται για τον Τony Jasinskyj 45 χρόνων ο οποίος συνελήφθη καθώς βρέθηκαν στοιχεία του DNA του στα ρούχα και το σώμα του 14χρονου κοριτσιού.

    Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απευθύνθηκαν για τον φόνο που διέπραξε στις 6 Ιουνίου το 1981.

    Η οικογένεια του θύματος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τιμωρία του ενόχου και την απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα.

    [23] ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2002 (19:01 UTC+2)

    Στην Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, όπου θα διανυκτερεύσει σήμερα.

    Ο κ. Σαξκομπουργκότσκι έφτασε το πρωί στην Ουρανούπολη οδικώς και από εκεί μετέβη στη Μονή, ενώ αύριο θα επιστρέψει στη Βουρβουρού όπου και θα διανυχτευρεύσει, πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του.

    [24] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

    Ραμάλα, 10 Μαϊου 2002 (19:00 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ χαιρέτησε το απόγευμα τη λύση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και απαίτησε εκ νέου την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από ολόκληρη την πόλη.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Αραφάτ είπε ότι η λύση της πολιορκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να αποσύρεται και θα εγκαταλείψει ολόκληρη τη Βηθλεέμ.

    Μετά από πέντε εβδομάδες έληξε το πρωί η πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που ήταν πολιορκημένος από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

    Οι Παλαιστίνιοι που ήταν στο Ναό παραδόθηκαν μετά από συμφωνία που επετεύχθη με διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανάμεσά τους και 13 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σε Ισραηλινή λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Οι 13 μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, η οποία δέχθηκε να τους φιλοξενήσει προσωρινά μέχρι να αποφασιστεί ο τελικός τόπος της εξορίας τους, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

    Μια άλλη ομάδα 26 Παλαιστίνιων μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ είπε ότι η λύση της πολιορκίας ήταν το τέλος ενός εφιάλτη.

    Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα αποσυρθεί από τη Βηθλεέμ, η οποία είχε μεταβληθεί σε εμπόλεμη ζώνη, μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες.

    Η προσοχή τώρα έχει επικεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου το Ισραήλ ετοιμάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 10 May 2002 - 18:14:00 UTC