Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο
  • [02] ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΕΔΡΩΝ
  • [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Η Ν. ΤΣΑΓΑΝΕΑ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΝΕΟΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
  • [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
  • [09] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΙΟΥΛΗ
  • [12] Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟ
  • [13] ΣΧΟΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [15] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ Κ.Π.Σ. ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [19] Ο Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
  • [20] ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [21] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ
  • [22] ΠΡΩΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ

  • [01] ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (12:48 UTC+2)

    Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαικής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και το Κυπριακό.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Σημίτης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο συζήτησα στην τακτική συνάντησή μας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικών εξελίξεων.

    Όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το επίκεντρο της προσοχής αυτές τις μέρες είναι από τη μια μεριά το θέμα της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ (γνωστό ως θέμα του ευρωστρατού) και το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη λύση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

    Είχα χθες για το πρώτο θέμα μια επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΑΑ) κ. Σολάνα, προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση του προβλήματος αυτού από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε είχα επισημάνει, όταν συνάντησα πρόσφατα στην Αθήνα τόσο το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον, όσο και τον κ. Σολάνα, ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες απόψεις από αυτές που υποστηρίχθηκαν μέχρι τώρα.

    Είχα επίσης μια συνομιλία με τον κ. Κληρίδη. Οι διαπραγματεύσεις ως προς τη δεύτερη φάση τους έκλεισαν και θα αρχίσουν πάλι στις 7 Μαΐου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε ένα υπόμνημα με τις θέσεις της. Διαπίστωσε ο κ. Κληρίδης, όπως μου ανέφερε, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα.

    Πιστεύω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υποχρέωση να κάνει προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση του προβλήματος. Η συζήτηση η οποία γίνεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται απλώς γιατί πρέπει να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων και έτσι να αποκτηθεί ένα άλλοθι ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση.

    Η λύση εξαρτάται, βεβαίως, από το πόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάζεται, λοιπόν, να κινηθούν, να αλλάξουν τακτική για να μπορέσει να προκύψει μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Ελπίζω αυτό να γίνει στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

    Με τον κ. Κληρίδη συμφωνήσαμε ότι ίσως στα μέσα Μαΐου αρχές Ιουνίου θα έχουμε μια συνάντηση ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρξει.

    [02] ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (10:34 UTC+2)

    Τα πρώτα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, από τον περασμένο Ιανουάριο που άρχισε η κυκλοφορία του νέου νομίσματος, εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη γεγονός που προβληματίζει έντονα τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

    Τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης τρία παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα της πόλης, χωρίς όμως να εντοπιστούν οι παραχαράκτες που τα κυκλοφόρησαν στην αγορά.

    Αξιωματικοί της ασφάλειας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη παρτίδα με πλαστά ευρώ που εντοπίζεται στην πόλη, χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα είναι πολύ πιθανόν να τυπώθηκαν σε παράνομα εργαστήρια που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, αλλά και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

    Οπως αποκαλύφθηκε τα τρία χαρτονομίσματα δεν είναι φωτοτυπημένα, αλλά τυπωμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και για το λόγο αυτό είναι δύσκολο δεν διακρίνονται εύκολα από τα γνήσια. Επίσης, αστυνομικοί της ασφάλειας δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να εντοπιστούν στην αγορά και άλλα πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, καθώς τους ανησυχεί το γεγονός ότι εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά καταστήματα.

    Γ.Χ.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (10:29 UTC+2)

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά ενόψει του Πάσχα άρχισαν υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για την πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής, παράνομης κερδοσκοπίας και λαθρεμπορίου.

    Εκτός από τις εφόδους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, οι ράμπο του ΣΔΟΕ κάνουν καθημερινά ελέγχους σε επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, συγκέντρωση-φύλαξης - συντήρησης προϊόντων, χονδρικού εμπορίου, εισαγωγής κρεάτων - μπανανών-ποτών από τρίτες χώρες, φιλοξενίας σε αστικά κέντρα και τουριστικά θέρετρα.

    Ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους θα κάνουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις ώστε να περιορίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Ελεγχοι θα γίνονται για να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί, όπως και οφείλουν από την 1η Μαΐου, στην υποχρέωση πληρωμής με επιταγές ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, για συναλλαγές 15.000 ευρώ και πάνω.

    Επίσης, θα γίνεται έλεγχος για το αν αναγράφεται, από τη Μεγάλη Τετάρτη, στα δελτία αποστολής ο αριθμός κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου (φορτηγού) ή το όνομα του πλωτού μέσου, κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους.

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΕΔΡΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    "Αν εκκρεμεί ένα πολιτικό πρόβλημα αυτό είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Δηλαδή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, του μοντέλου διακυβέρνησης και οργάνωσης του κράτους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού χάρτη και τις κατανομές εδρών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι η κινητικότητα γύρω από διαδικαστικά θέματα δεν μπορεί να κρύψει αυτή την μεγάλη εκκρεμότητα.

    "Σε τέτοια διαδικαστικά θέματα επικεντρώνεται κάθε φορά η προσοχή της κυβέρνησης, ακριβώς για να μετατοπίζει διαρκώς στο μέλλον την εκκρεμότητα του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση δηλαδή της απλής αναλογικής", είπε.

    "Για μας ένα είναι το πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, γιατί αυτό το σύστημα ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την κοινωνική πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερο αποξενώνει τους πολίτες απ΄ αυτά που γίνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να σπάσει η Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν συνολικά.

    "Και η διάρθρωση η διοικητική και οι κατανομές των εδρών έχουν σχέση με το εκλογικό σύστημα. Και η απλή αναλογική είναι εκείνη η οποία θα βάλει όλα αυτά τα θέματα στο πιο δημοκρατικό και στο πιο λειτουργικό πλαίσιο", σημείωσε.

    [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα δεχθεί αύριο Μεγάλη Τετάρτη στο γραφείο του, στη 1 μ.μ. τους πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Η Ν. ΤΣΑΓΑΝΕΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα, δεύτερη σύζυγος του επίσης ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα.

    Η Νίτσα Τσαγανέα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

    Έπαιξε σε πολλές ταινίες και θεατρικά έργα και σε κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Δόκτωρ ΖΙ Βέγγος», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ένας ήρωας με παντούφλες», και «Ο Θόδωρος και το δίκανο».. Η κηδεία της θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο, στις 11πμ, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΝΕΟΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις ότι αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας βάσει της τελευταίας απογραφής που έγινε το 2001.

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπας επισήμανε την ανάγκη ευρείας συζήτησης για το θέμα της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, την οποία χαρακτήρισε περιφέρεια "γίγαντα".

    "Στη Β' Αθηνών εκλεγόμαστε, τη Β' Αθηνών την αγαπάμε", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: "Υπάρχει, όμως, λόγω του όγκου της, μια περιφέρεια γίγας και ένα σημαντικό πρόβλημα επαφής με τον πολίτη. Και αυτή η επαφή με τον πολίτη είναι αναντικατάστατη για ένα βουλευτή". "Είναι ώρα, λοιπόν, να συζητήσουμε για το πώς θα λύσουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα", υπογράμμισε.

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης τόνισε ότι το σπάσιμο της Β' Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών πρέπει να προβληματίσει όλους.

    "Νομίζω πως εκφράστηκε καθαρά και ο υπουργός Εσωτερικών χθες. Οποιαδήποτε αλλαγή και αν γίνει στη Β' Αθήνας, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και συνεργασίας όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης", υπογράμμισε.

    "Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε. Κατά τη γνώμη μου, ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα", σημείωσε.

    [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    «Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, παραμένει όσο ποτέ επίκαιρος. Η τεχνολογική πρόοδος, η ανάπτυξη της οικονομίας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων, συχνά τείνουν να υποβαθμίσουν τον κόσμο της εργασίας και τον καθοριστικό ρόλο του στην πρόοδο της ανθρωπότητας για την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας στο μήνυμα του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    «Στους πολίτες που είναι άνεργοι αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού, πρέπει να δώσουμε μια θέση ισότιμη στην κοινωνία, μια νέα προοπτική ελπίδας. Η ισχυρή οικονομία συμβαδίζει με την ισχυρή κοινωνία και ισχυρή κοινωνία είναι μια κοινωνία δίκαιη», επισημαίνει.

    «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο αποτελεί το ποιοτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στο νέο διεθνές πεδίο του σκληρού ανταγωνισμού. Αυτό το πρότυπο επιβάλλεται να το διαφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε μέσα από τις απαραίτητες προσαρμογές στις νέες συνθήκες. Η οικοδόμηση των όρων του σύγχρονου κοινωνικού μοντέλου πρέπει να υπακούσει σε μια νέα προσέγγιση της εργασίας που θα της προσδώσει ελκυστικότητα, ποιότητα και ασφάλεια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να εννοηθεί μόνο σαν μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά σαν μια κοινωνία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνοχή», προσθέτει.

    Περαιτέρω, τονίζει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. «Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας με προγράμματα συνολικού ύψους ενός τρισ. δρχ. Με την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους διασφαλίζουμε την κοινωνική προστασία και την ένταξη των αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού της χώρας. Οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική ξεπερνούν το 25,5% του ΑΕΠ κάνοντας ευδιάκριτη τη πορεία κοινωνικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης αποτελούν την πρωταρχική μας μέριμνα. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αποδεικνύουν πως η πολιτική μας αποδίδει. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας για 300.000 νέες ευκαιρίες για απασχόληση μέχρι το 2004. Το μέτωπό μας απέναντι στην ανεργία είναι ανοικτό. Με την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο», συμπληρώνει.

    «Οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη στη προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις ανάγκες του μέλλοντος», καταλήγει.

    [09] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    «Η 1η Μάη δεν είναι γιορτή είναι απεργία. Αποτελεί την κορυφαία ημέρα μνήμης, έμπνευσης και καθοδήγησης για τη δράση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, της τάξης που εμπνεύστηκε και αγωνίστηκε για τα πιο ευγενικά ιδανικά που γέννησε ο ανθρώπινος νους. Ενας αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση που αγκαλιάζει το σύνολο των δυνάμεων της παραγωγής και της εργασίας, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», επισημαίνουν στο μήνυμα τους για την Εργατική Πρωτομαγιά ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και η πολιτική γραμματεία του Κινήματος, στο μήνυμά τους για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    «Στη συνομωσία του δικομματισμού και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, με πρωταγωνιστές την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κόμματα προοδευτικά, μαζικοί φορείς και συνδικάτα πρέπει να αντιπαρατεθούν. Να ορθώσουν εκείνο το κίνημα αντίστασης, με τις αντίστοιχες πολιτικές συμμαχίες, που θα χαράξει στρατηγική νίκης και διεξόδου», καταλήγουν.

    [10] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    «Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε αδιέξοδα», τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά.

    «Η συνεχιζόμενη διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων και η ανεργία, που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, όσο δεν ελέγχονται έγκαιρα και δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, οδηγούν σε συνέπειες δραματικές, σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες», προσθέτει.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι, κάθε μέρα που περνά, διαπιστώνουν ότι η αιχμαλωσία της κυβέρνησης Σημίτη, σε συντηρητικές και διαχειριστικές λογικές αποτελεί την κύρια αιτία για τη συνολική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία» και «συνειδητοποιούν πως η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς δυνάμεις, χωρίς πρόγραμμα και στόχευση, χωρίς όραμα και τόλμη, σέρνεται κουρασμένη πίσω από τα προβλήματα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις». «Η αδράνειά της ακυρώνει τις πολύχρονες και αιματηρές θυσίες τους, παράγει νέους αποκλεισμούς και απομακρύνει τη χώρα από τον στόχο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης», επισημαίνει.

    «Η φετινή Πρωτομαγιά αποκτά ένα νέο περιεχόμενο: Επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή νοοτροπίας. Σφραγίζει την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης, το τέλος ιδεοληψιών και αγκυλώσεων που ταυτίστηκαν με τη μιζέρια και το τέλμα», υπογραμμίζει.

    «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κοινή συνείδηση ότι οι εργαζόμενοι, οι παραγωγικές δυνάμεις, ο επιχειρηματικός κόσμος και τα πολιτικά κόμματα, οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τους ορατούς κινδύνους, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα εποχή. Να κοιτάξουμε μπροστά και να στοχεύσουμε ψηλά. Να ανοίξουμε νέους δρόμους. Για να ξεφύγει η κοινωνία από την κρίση. Για να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του λαού μας. Για να μπούμε και πάλι σε πορεία υγιούς, αυτοτροφοδοτούμενης και ισόρροπης ανάπτυξης. Για να απολαύσουν, επιτέλους, όλοι οι Ελληνες πολίτες τους καρπούς της ευημερίας. Για να αποκτήσει κάθε οικογένεια δικαίωμα στην ελπίδα και την πρόοδο», σημειώνει.

    «Τα αδιέξοδα αυτών που κυβερνούν επί 20 ολόκληρα χρόνια δεν μπορούν να γίνονται αδιέξοδα για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον ελληνικό λαό. Ολοι μαζί, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και σ' αυτήν την επιδίωξη είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας», καταλήγει.

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΙΟΥΛΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    "Το ΠΑΣΟΚ θρηνεί την απώλεια ενός πολύ σημαντικού στελέχους του", δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης για την απώλεια του Θανάση Σιούλη.

    "Ο Θανάσης Σιούλης υπήρξε αγωνιστής του εργατικού κινήματος. Υπηρέτησε τις ιδέες του με ήθος, συνέπεια και μαχητικότητα, δίνοντας πάντα το αγωνιστικό του παρόν στις μάχες για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, για τη δημοκρατία και την πρόοδο", τόνισε ο κ. Λαλιώτης και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συντρόφους μας στην Θεσσαλονίκη.

    [12] Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ" ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ

    Σκόπια, 30 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Κοινή διακήρυξη, στην οποία τονίζεται ότι η Κίνα θα υποστηρίξει το αίτημα της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στον ΟΗΕ με το αποκαλούμενο συνταγματικό της όνομα (δηλαδή «Μακεδονία») υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Μπόρις Τράικοφσκι και Ζιάνγκ Ζεμίν, επισημαίνουν οι σκοπιανές εφημερίδες.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Κίνα, ενώ στη κοινή διακήρυξη που υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, τονίζεται, επίσης, ότι η Κίνα θα βοηθήσει οικονομικά και πολιτικά τα Σκόπια για να ξεπεράσουν την κρίση.

    Οι σκοπιανές εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Ζεμίν δήλωσε πρόθυμος να επισκεφθεί τα Σκόπια, ενώ ο πρωθυπουργός της Κίνας Ζου Ρονγκζί κάλεσε τον Σκοπιανό ομόλογο του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι να επισκεφθεί τη χώρα.

    [13] ΣΧΟΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Προεκλογικά βαρελότα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τα ανοίγματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε στελέχη της αριστεράς.

    "Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. είναι ο δικομματισμός εντός του νεοφιλελευθερισμού. Οι πολίτες της αριστεράς ξέρουν ότι η ψήφος στο Συνασπισμό είναι η διαρθρωτική εκείνη επιλογή που αμφισβητεί το δικομματισμό και ανοίγει δρόμους για προοδευτικές εξελίξεις. Μ΄ αυτή την έννοια λοιπόν θα έλεγα ότι αυτά ούτε καν ως προεκλογικά βαρελότα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανένας. Περισσότερο θόρυβος γίνεται κούφιος, χωρίς αντίκρισμα", δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές ξέρουν ότι πρέπει να αμφισβητήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις κυβερνητικές μονόπλευρες επιλογές, τις δικομματικές πολωτικές συνθηματολογίες.

    "Ξέρουν οι πολίτες ότι πρέπει να αμφισβητήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που κάθε προεκλογική περίοδο υψώνονται ως αερόστατα και κάθε περίοδο μετά τις εκλογές ξεφουσκώνουν και πέφτουν άδεια μπροστά στην κοινωνία που για μια ακόμη φορά αισθάνεται ξεγελασμένη και προδομένη", επισήμανε.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου, τόνισε ότι είναι μία πολύ καλή πρόταση.

    "Κι εμείς την αντιμετωπίζουμε από την πλευρά του ΣΥΝ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη προσοχή. Και θεωρούμε ότι πρέπει πια να συζητήσουμε επί της ουσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση με τις προγραμματικές θέσεις που έχουμε από πλευράς ΣΥΝ, γιατί παραγίνεται το κακό με όλες αυτές τις βεντετομαχίες, οι οποίες αξιοποιούν όλο το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της δημιουργίας εικόνων, της δημιουργίας προσώπων", είπε και πρόσθεσε "άλλο ο ίματζ μέηκερ, που λένε στη νεοελληνική, και άλλο η ουσία και η στάση ζωής στο όνομα πολιτικών προτάσεων, πολιτικών θέσεων και πολιτικής συνέπειας".

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Για τις προτάσεις των δημοσίων υπαλλήλων προς την κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλιστικό και το φορολογικό ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος από αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σπύρο Παπασπύρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπασπύρος τόνισε ότι για να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής από την πλευρά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, οφείλει αυτή η πολιτική με σαφή, υψηλό τρόπο εγγυήσεων να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

    "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ένα υψηλό επίπεδο συντάξεων στο ασφαλιστικό, τώρα και μεσομακροπρόθεσμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει, θα μειώνει αισθητά και συγκεκριμένα την έμμεση φορολογία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που θα κατοχυρώνουν ένα πλαίσιο προοδευτικό και δημοκρατικό για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και την εξέλιξή τους, για τις υπηρεσίες προς τον ΄Ελληνα πολίτη με τη λογική της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αξιοποίησης των πόρων και όχι τη συντηρητική λογική μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιορίζει τους πόρους για τη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα να περιορίζει τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα", ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι "έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα των υποσχέσεων και όλο το οπλοστάσιο των μεθοδεύσεων".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η ΑΔΕΔΥ, με τρόπο υπεύθυνο, βάζει στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, αυτά που αναφέρονται στα μισθολογικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνα που έχουν σχέση με τις θεσμικές εκκρεμότητες για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Σημείωσε ότι "ο τρόπος με τον οποίον επιχειρήθηκαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους στο δημόσιο", προσθέτοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται τούτη την ώρα αποσκοπεί στο να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί με μονομερείς άδικες και μονόπλευρες πολιτικές να εξακολουθήσει να πορεύεται.

    Επισήμανε τέλος ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συνοχής, μεγάλο πρόβλημα ανισοτήτων, αδικίας και αποκλεισμών και ότι στο χώρο της δημόσιας διοίκησης οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι οι οποίοι υφίστανται την ταλαιπωρία να βλέπουν ότι έχουν εξαγγελθεί περισσότερες από όσες κυβερνήσεις υπήρξαν στην μεταπολίτευση διοικητικές μεταρρυθμίσεις, περίπου ο κάθε υπουργός εξαγγέλλει και μια διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά η διοικητική μεταρρύθμιση εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμής.

    [15] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    "Όποιος θίγει την ιστορική μνήμη του λαού μας στο πρόσωπο, μάλιστα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου είναι δεδομένη η προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες και άμεμπτη η προσωπική στάση ζωής, επιδίδεται κυριολεκτικά σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της δημοκρατίας του τόπου μας", δήλωσε ο υπεύθυνος τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Με τη μεγαλύτερη σαφήνεια δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρούμε ότι είναι κυριολεκτικά "εν ου παικτοίς" αυτού του είδους οι επιθέσεις στο πρόσωπό του. Γιατί φαντάσματα του παρελθόντος δεν μπορούν να δημιουργούν εφιάλτες στη δημοκρατία μας", υπογράμμισε.

    [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    "Αθλιότητες, συκοφαντίες και ψεύδη δεν αγγίζουν τον Κωστή Στεφανόπουλο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη νέα επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το ήθος, την ακεραιότητα και τη διαχρονική του συνέπεια στα δημοκρατικά ιδεώδη κοσμεί το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα του Τόπου μας. Γι' αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τον περιβάλλει με αγάπη, εκτίμηση και εμπιστοσύνη", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Την οργή του πολιτικού κόσμου προκάλεσε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού ΤΗΛΕΑΣΤΥ και του δημοσιογράφου Β. Παπαδόπουλου, ο οποίος αμφισβήτησε το δημοκρατικό φρόνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και τη στάση του κατά την περίοδο της δικτατορίας.

    "Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και στηρίζει απόλυτα τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κληθείς να σχολιάσει τη νέα αήθη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Στεφανόπουλος.

    "Είναι γνωστό και το ήθος του και οι δημοκρατικοί αγώνες του. Κανείς -και ειδικά ο χώρος εκείνος που έκανε την επίθεση- δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί να τον αμαυρώσει.

    Είμαστε όλοι στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέλω να τονίσω ότι το γελοίο αυτών των ισχυρισμών δείχνει πραγματικά και ποιοι είναι οι εμπνευστές τους", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    "Είναι γνωστός και ο τηλεοπτικός σταθμός και ο δημοσιογράφος ο οποίος έκανε την αήθη επίθεση", δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    "Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει κάποιο σχόλιο, με την έννοια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ανάγκη από καμία κρίση ενός τέτοιου επιπέδου δημοσιογραφίας. Είναι πολύ υψηλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", επισήμανε.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης κληθείς να σχολιάσει τα όσα ελέχθησαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι "κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική και την κοινωνική διαδρομή, καθώς και το δημοκρατικό ήθος του Κωστή Στεφανόπουλου".

    "Ο Κωστής Στεφανόπουλος είναι ένα διαμάντι που τιμά τη δημοκρατία στο ύπατο αξίωμα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτω τα χέρια από τον Κωστή Στεφανόπουλο", υπογράμμισε.

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ Κ.Π.Σ. ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Η πορεία υλοποίησης και χρηματοδότησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των δημοσίων έργων και άμεση υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών παραγωγικών μονάδων, τομείς οι οποίοι αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της χώρας.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το Γ΄ Κ.Π.Σ. αποτελεί μεγάλο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

    "Ιδιαίτερα, όμως φέτος, που η διεθνής ύφεση συνεχίζεται, χρειάζεται η ελληνική οικονομία να επιταχύνει τις δικές της δυνάμεις, έτσι ώστε να πιάσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους έχουμε θέσει: 3,8% και ενδεχομένως καλύτερα από το στόχο αυτό", υπογράμμισε.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός της χρηματοδότησης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων δημοσίων έργων, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές της χώρας εγκαίρως.

    Στόχος είναι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας, κατέληξε.

    [19] Ο Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    "Θεωρώ ότι η δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς μου από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναγνώριση αφ' ενός της μαζικής προσπάθειας που εδώ και 20 χρόνια έχουμε καταβάλει με τους συνεργάτες μου για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μας και αφ' ετέρου της αναπτυξιακής προοπτικής που μπορούμε να εξασφαλίσουμε με σκληρή δουλειά για το Νομό Θεσσαλονίκης".

    Τα παράπανω υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας μετά την ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΠΑΣΟΚ, ευχαρίστησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τους συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές ομάδες που στηρίζουν από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του για την εμπιστοσύνη προς του πρόσωπό του και υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν για να τους δικαιώσει.

    "Καλούμε τους Θεσσαλονικείς να δώσουν δυναμικά μαζί μας το νικηφόρο αγώνα που θα οδηγήσει το Νομό μας ισχυρό σ' ένα μέλλον ανάλογο των προσδοκιών μας", τόνισε.

    [20] ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές του Αγιου Μύρου, που λαμβάνουν χώρα κάθε δέκα χρόνια στο Φανάρι.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα γίνει δεκτός από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα έχει επαφές με στελέχη της ομογένειας.

    Επίσης, θα συμμετάσχει σε πρόγευμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Βιομηχάνων Τουρκίας και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σ. Τάρα.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Μαγκριώτης θα αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα προκειμένου να παραλάβει το Αγιο Φως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και να το μεταφέρει στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο.

    [21] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για το Δήμο Θεσσαλονίκης και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, για το Δήμο Ηρακλείου ανακοίνωσε σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ανδρέας Καράβολας θα είναι και πάλι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τις εξής Νομαρχίες: Θεσσαλονίκης τον Γρηγόρης Χατζησάββας, Ηρακλείου τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαρρή και Αχαϊας τον πρώην βουλευτή Δ. Κατσικόπουλος.

    Τόνισε ότι τα Πρόσωπα, που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιους Δημάρχους, έχουν προταθεί και επιλεγεί από τις τοπικές κοινωνίες, με ανοιχτό διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες και ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν ήδη ανακοινωθεί στους αντίστοιχους Δήμους.

    Επισήμανε ότι οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι, που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, έχουν το "χάρισμα" και έχουν το πάθος για την Αυτοδιοίκηση προσθέτοντας ότι η νομιμοποίηση της επιλογής τους έχει γίνει με τον πιο ανοιχτό και Δημοκρατικό τρόπο από τις Τοπικές Κοινωνίες και όχι από "Κεντρικά Προστάγματα" και τα "χρίσματα".

    "Οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθεροι με διασφαλισμένους όρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας να συγκροτήσουν αντιπροσωπευτικούς και πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς και να διαμορφώσουν τα προοδευτικά προγράμματά τους", υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης.

    "Προτρέπουμε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους και Νομάρχες, η σύνθεση των ψηφοδελτίων να είναι κοινωνικά αντιπροσωπευτική και πολιτικά πολυσυλλεκτική, με τη συμμετοχή άξιων Πολιτών, με κοινωνικό κύρος και αναγνώριση, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προτίμηση και την κομματική τους ένταξη, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στη συμμετοχή Γυναικών και Νέων", επισήμανε.

    "Στόχος μας ήταν και είναι πάντα το ΠΑΣΟΚ με ανοιχτό διάλογο με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τις κινήσεις πολιτών και τους ενεργούς πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία, να καταλήγει σε ικανούς και άξιους υποψηφίους.

    Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και είναι όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να έχουν ως σημείο αναφοράς, συσπείρωσης, συνεργασίας, αγώνα και προοπτικής, ένα ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής", κατέληξε.

    [22] ΠΡΩΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Εδεσσα, 30 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Την πρώτη της ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων στο πλαίσιο του τρίτου ημιτελικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε το απόγευμα στην Εδεσσα. Εχασε με 64-63 από τη Ρωσία, ωστόσο κράτησε την πρώτη θέση στη βαθμολογία, αφού σημείωσε τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες .

    Σημειώνεται ότι η εθνική μας ομάδα είχε εξασφαλίσει από χθες την πρόκριση για τους τελικούς της διοργάνωσης που θα διεξαχθούν από 12 έως 21 Ιουλίου στη Στουτγκάρδη. Στον ίδιο όμιλο προκρίθηκαν το Ισραήλ και η Ρωσία που κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

    Τα σημερινά αποτελέσματα είναι:

    Ισραήλ - Βουλγαρία 91-79

    ΠΓΔΜ - Ιρλανδία 93-82

    Ελλάδα - Ρωσία 63-64.

    Η βαθμολογία: Ελλάδα 9, Ισραήλ 9, Ρωσία 9, ΠΓΔΜ 7, Ιρλανδία 6, Βουλγαρία 5.

    [23] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ

    Καράτσι, 30 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης των τεσσάρων υπόπτων για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ αποφάσισε το Ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η διεξαγωγή της δίκης θα συνεχιστεί σε φυλακή στο Χιντεραμπαντ, 150 χιλιόμετρα ανατολικά του Καράτσι.

    Σε δηλώσεις του ο γενικός εισαγγελέας Ρατζα Κουρεσι χαρακτήρισε ακατάλληλη, όσον αφορά στην ασφάλεια, την κεντρική φυλακή του Καράτσι όπου διεξαγόταν η δίκη και την οποία σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρικτές των τεσσάρων υπόπτων σχεδίαζαν να ανατινάξουν προκειμένου να ελευθερώσουν τους κατηγορουμένους.

    Οι δικαστικές αρχές συμφώνησαν επίσης στην αλλαγή του δικαστή της υπόθεσης Αμπντούλ Γκαφούρ Μεμον ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ανάρμοστη συμπεριφορά των κατηγορουμένων απέναντι στους μάρτυρες κατηγορίας.

    Σημειώνεται ότι η δίκη αναμένεται να αρχίσει στις 3 Μαίου όταν θα έχει οριστεί και ο νέος δικαστής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 April 2002 - 18:14:29 UTC