Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΦΑΓΗ ΜΕ 18 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΦΟΥΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [02] ΣΕ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ
  • [04] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
  • [05] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΓΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗΝ
  • [06] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
  • [07] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [08] Μ. ΜΠΙΡΑΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [10] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [12] ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] ΚΑΤΑ 42% ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
  • [14] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [15] O Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [16] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [17] ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ
  • [18] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΛΕΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [20] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΛΕΡΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [22] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 100 ΝΕΚΡΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ Β' ΓΚΡΟΥΠ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

  • [01] ΣΦΑΓΗ ΜΕ 18 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΦΟΥΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Βόννη, 26 Απριλίου 2002 (17:56 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Σε σφαγή εξελίχθηκε η επίθεση οπλοφόρου σήμερα σε σχολικό συγκρότημα, στην Ερφούρτη της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 18 νεκροί και πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους και μαθητές.

    Ο δράστης είναι ένας πρώην σπουδαστής που φέρεται ότι αντέδρασε με αυτό τον φρικτό τρόπο εξ αιτίας της αποτυχίας του στις προαγωγικές εξετάσεις του σχολείου του.

    Πριν από λίγο η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και πως ανάμεσα στους 18 νεκρούς συγκαταλέγεται και ο 19χρονος δράστης. Είναι άγνωστo όμως ακόμα αν πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς ή αυτοκτόνησε. Τα υπόλοιπα θύματα είναι 14 καθηγητές και 3 μαθητές.

    [02] ΣΕ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (09:58 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί μετά την καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων ιογενούς μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο τα νοσοκομεία θα παραμείνουν και τις επόμενες μέρες σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά.

    Η πορεία της έξαρσης των ιώσεων βρίσκεται σε ύφεση. Χθες δηλώθηκαν σε όλη τη χώρα μόνο πέντε κρούσματα επιπλοκών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από ιώσεις, λιγότερα από ότι τις προηγούμενες μέρες.

    Στο μεταξύ τις επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ταυτότητα του ιού, καθώς τα σχετικά στοιχεία είναι υπό επεξεργασία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις υπεύθυνος για τα περισσότερα περιστατικά είναι ο ιός κοξάκη.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (13:11 UTC+2)

    Για την πορεία της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλο και οι υφυπουργοί Εκτωρ Νασιώκας και Ελπίδα Τσουρή κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

    "Η πορεία της μεταρρύθμισης είναι σε ένα δρόμο, αυτή τη περίοδο, εργώδη. Γίνεται μία συλλογική και μεθοδική προσπάθεια η οποία θα ολοκληρωθεί παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που έχουμε καθημερινά, παρά τον επικοινωνιακό κλεφτοπόλεμο. Οπως έχω πει πολλές φορές, εμείς δεν καθαρίζουμε την πάχνη από το ποτήρι , βάζουμε το χέρι μέσα στο ποτήρι για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας στον ελληνικό λαό" δήλωσε ο κ Παπαδόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ προχωρά με μεθοδικότητα και συνέστησε υπομονή. "Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας απαιτούν και σκληρή προσπάθεια και χρόνο, αλλά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές ο ελληνικός λαός και θα τις νιώθει σταδιακά όλο το επόμενο διάστημα σιγά-σιγά. Η συμπαράσταση του πρωθυπουργού στο έργο το οποίο επιτελείται στο χώρο της υγείας είναι αμέριστη και αποτελεί μία πολύ μεγάλη δύναμη για μας" κατέληξε ο κ Παπαδόπουλος.

    [04] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Η προώθηση της συνεργασίας των 11 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της οικονομίας και της ενέργειας αποφασίστηκε στην υπουργική Σύνοδο στο Κίεβο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτών των θεμάτων για την Ελλάδα τονίζοντας επίσης ότι η χώρα μας θα στηρίξει αποφασιστικά την προώθηση τους από την Αλβανική Προεδρία, το επόμενο εξάμηνο.

    Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο ζήτησαν από την Ελλάδα, ως μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε, να επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε και Ο.Σ.Ε.Π. και η ελληνική πλευρά τόνισε πως πρόθεσή της είναι να προωθήσει αυτόν το στόχο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2003 και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στην προσεχή Σύνοδο του Ο.Σ.Ε.Π. στα Τίρανα, το φθινόπωρο 2002.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη της Ουκρανίας και συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στους τομείς της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Συζήτησε επίσης θέματα που αφορούν την πολυπληθή Ελληνική Ομογένεια που ζει στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης.

    Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν στον κ. Μαγκριώτη πως η Ελληνική Ομογένεια έχει μία μεγάλη ιστορική και διαχρονική προσφορά στην ουκρανική κοινωνία, είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, εργατική και φιλοπρόοδη.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο τραγικό γεγονός της καταστροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ, στις 3 Απριλίου του 1986, με αφορμή τη δέκατη έκτη τραγική επέτειο.

    Κατά την έξοδό του, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε πως η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., συνεισέφερε ουσιαστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων του τραγικού δυστυχήματος και πως πάγια θέση της είναι η μη υιοθέτηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για αναπτυξιακούς και οικονομικούς σκοπούς, καθώς κύριος στόχος της είναι η προστασία της υγείας των πολιτών της και του περιβάλλοντος.

    Συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους των συλλόγων των Ελλήνων του Κίεβου και επισκέφθηκε το κρατικό Πανεπιστήμιο όπου λειτουργεί έδρα Νεοελληνικής γλώσσας και συζήτησε με τους φοιτητές του τμήματος και τους ελληνιστές Ουκρανούς καθηγητές για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Εδρας.

    Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Μαγκριώτης αναχώρησε για τη Μαριούπολη όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ομογενείς και θα θεμελιώσει μαζί με τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Αντριου Αθενς, την πολυκλινική, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες της περιοχής.

    [05] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΓΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για την ιογενή λοίμωξη στη χώρα μας αναφέρει ότι δεν συνιστά κανένα περιορισμό σε ταξίδια και συναλλαγές από και προς την Ελλάδα.

    Την ανακοίνωση παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την άρση των προληπτικών μέτρων, καθώς σήμερα δηλώθηκαν μόνο δύο νέα κρούσματα του ιού (στην Πάτρα και τη Λάρισα),. «Μετά τη σημερινή εξέλιξη, μπορούμε πλέον να μιλήσουμε βάσιμα για αποδρομή του φαινομένου. Συνεπώς από τη Δευτέρα μπορούν να λειτουργούν κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια κλπ, καθώς δεν απαιτείται συνέχιση των προληπτικών μέτρων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε τα δύο περιστατικά που δηλώθηκαν σήμερα αφορούν ενήλικες που είναι καλά στην υγεία τους, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται καθημερινή σχολαστική υγιεινή από τους πολίτες.

    [06] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

    Βερολίνο, 26 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τελικά ο δράστης του μακελειού στο λύκειο της Ερφούρτης ήταν ένας 19χρονος μαθητής που είχε αποβληθεί από το σχολείο και σκότωσε 17 άτομα, δύο κοπέλες, 13 καθηγητές, μία γραμματέα του σχολείου και έναν αστυνονικό, πριν αυτοκτονήσει.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, o Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του πολιτικού κόσμου για το τρομερό έγκλημα όπως είπε και πρόσθεσε ότι καμία εξήγηση δεν επαρκεί για ότι συνέβη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι δήλωσε ότι ο δράστης είχε καταληφθεί από έντονο θυμό για την αποβολή του και πρόσθεσε ότι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η επίθεση.

    Ο.Κ.

    [07] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την τροποποίηση της απόφασης 1/216/17-5-2001 "Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών".

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων 19.744.590 δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "SPACE ΕΛΛΑΣ ΑΕ" που προέκυψαν από διανομή δωρεάν μετοχών (split).

    Την εισαγωγή τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκαν από 1-1-2002 έως 31-3-2002 και 24/4/2002.

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε:

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε." από Ευρώ 4,1086 σε Ευρώ 4,15.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας "CONNECTION A.E.B.E.E." από Ευρώ 0,2935 σε Ευρώ 0,30.

    [08] Μ. ΜΠΙΡΑΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Aγκυρα, 26 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να αναλάβουν δράση για να δοθεί λύση στο Κυπριακό εκφράζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, με άρθρο του στις εφημερίδες «Turkish Daily News» και «Posta».

    Στο άρθρο που έχει τίτλο «Ισμαήλ Τζεμ τι περιμένεις ακόμη;», επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Ο ανεξέλεγκτος τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο κάνει τα κουδούνια του συναγερμού να κτυπάνε. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλης ζωτικής σημασίας για να αφεθεί μόνο στον Ντεκτάς και τον Κληρίδη. Και δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να μπουν στο κύκλωμα η Αγκυρα και η Αθήνα. Εάν δεν παρέμβουμε θα το κάνουν οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας τη δική τους λύση. Ο Τζεμ και ο Παπανδρέου θα πρέπει να αναγκαστούν να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό»

    «Για όνομα του Θεού ας αφήσουμε κατά μέρος αυτή την πατριωτική μεγαλοστομία εάν η παρούσα στάση διατηρηθεί θα χάσουμε την Κύπρο. Θα έχουμε προδώσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πατρίδας μας. Θα έχουμε αποκλείσει τον ίδιο μας τον δρόμο. Θα έχουμε αφήσει στη νεώτερη γενιά μια καθυστερημένη χώρα που θα πάσχει από συμπλέγματα αντί για ένα λαμπρό μέλλον», τονίζει ο κ. Μπιράντ.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι «χάνουμε το πλοίο όσον αφορά την Κύπρο» εξαιτίας των δικών μας λαθών, των συμπλεγμάτων μας και της στενοκεφαλιάς μας, δηλαδή επειδή πέφτουμε στην παγίδα που έχουν στήσει τα παιχνίδια της μικροπολιτικής.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο, «μπορεί να εξακολουθούμε να έχουμε την «ΤΔΒΚ» (εννοεί την κατεχόμενη Κύπρο), αλλά θα είναι ένα φτωχό μέρος, εντελώς άδειο στο εσωτερικό της και βαρύ φορτίο στους ώμους μας». Επιπλέον, αναφέρει ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι ενταχθούν στην ΕΕ εξ ονόματος της Κύπρου, η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, ακόμα και αν αυξήσει τους στρατιώτες στον τουρκοκυπριακό τομέα σε 50 από 30 χιλιάδες που είναι σήμερα. «Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε οποιαδήποτε αλλαγή στις αντιτουρκικές πολιτικές που η Κύπρος θα προωθεί στην ΕΕ. Όλα αυτά που θα κερδίζαμε επιτυγχάνοντας μια συμφωνία σήμερα, θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο μέλλον όταν έρθει η ώρα να ενταχθούμε στην ΕΕ. Ή θα χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρώπη εντελώς», προσθέτει.

    Ο κ. Μπιράντ υπογραμμίζει ότι «μια λύση θα είναι χίλιες φορές καλύτερη από το σκηνικό που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, παρόλο που μπορεί να μας φαίνεται ανεπαρκής σήμερα», ενώ επισημαίνει ότι «είναι καιρός πλέον να αφήσουμε στην άκρη όταν αναφερόμαστε στην Κύπρο παραλογισμούς όπως «το τέκνο της Μητέρας Πατρίδος», «θα θυσιάσουμε και την ζωή μας για σένα», «η μεγάλη στρατηγική σημασία». Αλλωστε αυτά κανείς δεν τα πιστεύει». «Θα πρέπει να αποτρέψουμε την Κύπρο από το να αποκλείσει το δρόμο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ», συμπληρώνει.

    Περαιτέρω, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» γιατί «εξαντλείται ο χρόνος και δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών». Όπως αναφέρει ο Ραούφ Ντεκτάς φαίνεται να γυρνάει και να κοιτάζει προς την Αγκυρα, ενώ η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ακόμη πιο αβέβαια λόγω των προεδρικών εκλογών.

    Αντιμέτωπες με αυτό το συνολικό τοπίο, επισημαίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, η Τουρκία και η Ελλάδα, που έχουν ζωτικά συμφέροντα στο Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις από μακριά γιατί δεν θέλουν να πάρουν το πολιτικό ρίσκο.

    «Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της Τουρκίας για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα με ελαφρότητα. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε αυτό το θέμα στην πατριωτική μεγαλοστομία. Στην Αγκυρα, οι ηγέτες θα πρέπει να συσκεφθούν και να φτάσουν σε μια βασική απόφαση και κατόπιν θα πρέπει να βάλουν και τον Ισμαήλ Τζεμ στο κύκλωμα. Στην Αθήνα, επίσης, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια παρόμοια προσέγγιση όσον αφορά τον Παπανδρέου, άσχετα από το πολιτικό ρίσκο που θα συνεπάγεται. Είναι καιρός πλέον η Αγκυρα και η Αθήνα να ξυπνήσουν. Όταν η Κύπρος χτυπήσει στο παγόβουνο θα υποφέρουμε όλοι μας. Η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε στιγμή ειρήνης στο Αιγαίο. Ούτε και οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν ησυχία. Και η Τουρκία θα νοσταλγεί με πικρία τις προηγούμενες εποχές», σημειώνει ο κ. Μπιράντ.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι εάν η Τουρκία και η Ελλάδα δεν καταφέρουν να παρέμβουν και να βρουν το είδος της λύσης που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά τους, θα εμφανιστεί μια μέρα η Αμερική στο προσκήνιο και θα επιβάλλει τη δική της λύση.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο υποψήφιος νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, στις 11πμ.

    [10] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Η δικαιοσύνη αποτελεί την ύψιστη εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών και το οχυρό της Δημοκρατίας, υποστήριξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος χαιρέτησε το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με θέμα "Συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις - Μέτρα για την εκτέλεση των αποφάσεων μέσω δικαστικής συνδρομής".

    Ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση αλλαγών στο νομοθετικό τομέα στις χώρες των Βαλκανίων και να βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δικαστών των χωρών. Παράλληλα χαρακτήρισε εξαιρετικής σπουδαιότητας τη συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις και αναγκαία τη συμβατότητα των δικαστικών δομών των χωρών, εξαιτίας της αύξησης των εγκλημάτων χωρίς σύνορα.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Το θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων μέσω θαλάσσης απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το Συμβουλίο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Το Συμβούλιο ζήτησε τη θέσπιση επιχειρησιακών μέτρων για τη βελτίωση των σημερινών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, την ενίσχυση του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου διέλευσης παράνομων μεταναστών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ επισήμανε την ανάγκη πίεσης προς τις χώρες απ' όπου ξεκινούν οι λαθρομετανάστες για να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην παρέμβαση του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μαστίζεται από καθημερινές αφίξεις λαθρομεταναστών, ιδιαίτερα δια θαλάσσης, η οποία συνδυάζεται πολλές φορές με διακίνηση ναρκωτικών όσον αφορά στο Αιγαίο και στην Αδριατική. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανθρώπινη διάσταση του φαινομένου, φέρνοντας ως παράδειγμα την άφιξη χιλίων λαθρομεταναστών πριν από μερικούς μήνες στη Ζάκυνθο.

    Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο Οδηγίας η οποία στοχεύει στην θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής των προσώπων που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδρίασαν με τους ομόλογους Ρώσους υπουργούς, με θέμα την επανεξέταση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη μετανάστευση και τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης αναφορικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (ιδίως γυναικών), την εξάρθρωση των δικτύων κλοπής αυτοκινήτων και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων ξεπλύματος χρήματος και εμπορίας ναρκωτικών.

    Οι περισσότερες αντιπροσωπείες τόνισαν ότι παρόλη την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτείται ακόμη προσπάθεια για ενίσχυση του κράτους δικαίου, καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν τη Ρωσία ως χώρα διέλευσης και σύναψη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Ενωσης και της Ρωσίας

    [12] ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 26 Απριλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Με την κατάθεση για πρώτη φορά πρώην μέλους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" συνεχίστηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Μεχμέτ Αλία, πολιτικός μηχανικός από την περιοχή του Ποντούγιεβο και υπεύθυνος τροφοδοσίας του ΑΣΚ, μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος έδωσε γραπτή κατάθεση αλλά κλήθηκε, όπως και άλλοι μάρτυρες να απαντήσει σε ερωτήσεις του Μιλόσεβιτς, υποστήριξε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία πουλούσαν όπλα στον ΑΣΚ, κάτι που προκάλεσε την έκπληξη των δικαστών, καθώς δεν το είχε αναφέρει στη γραπτή κατάθεση.

    Ο Αλία είπε ότι ο ίδιος προσωπικά παρέλαβε φορτηγό με όπλα από ανθρώπους του παραστρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων "Αρκάν" το Φεβρουάριο του 1999.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Μιλόσεβιτς, είπε ότι "το 80% των όπλων που κατείχε ο ΑΣΚ προερχόταν από την αστυνομία και το στρατό" τονίζοντας ότι έχει αποδείξεις.

    Τόνισε ότι συμμετείχε σε "ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία", όταν σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί στο Κόσοβο και υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου "συγκρότησαν τον ΑΣΚ για να αγωνιστούν κατά των σερβικών δυνάμεων κατοχής". Πρόσθεσε ότι ως διοικητικός αξιωματούχος ο ίδιος μετέφερε οπλισμό στον ΑΣΚ από την Ουγγαρία μέσω Σερβίας, ενώ είπε ότι ο ΑΣΚ προμηθευόταν όπλα και νωρίτερα, το 1992 και το 1993 στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία και στη Βοσνία από λιποτάκτες.

    Σημείωσε ότι έστειλε την οικογένειά του στη Γερμανία και εντάχθηκε στις τάξεις του ΑΣΚ το 1998, ότι τροφοτοδούσε τον ΑΣΚ με όπλα και τρόφιμα, αλλά ήταν και πληροφοριοδότης.

    Ανέφερε ότι παρακολουθώντας τις επικοινωνίες των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στην Πρίστινα άκουσε να δίνεται εντολή από το Βελιγράδι στους αστυνομικούς σταθμούς να εκδιωχθούν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου και να οδηγηθούν στην Πρίστινα. Οπως είπε την έντολη μετέφερε ο Μίσκο Βλάχοβιτς, επικεφαλής της αστυνομίας στην Πρίστινα.

    Ο Μιλόσεβιτς επέμενε σε ερωτήσεις, στις οποίες ο μάρτυρας κατηγορίας απαντούσε ότι "δεν καταλαβαίνει" ή "δεν μπορεί να θυμηθεί" και ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι ζητούσε από τον κατηγορούμενο να θέσει άλλη ερώτηση, τονίζοντς ότι ο μάρτυρας "είπε όσα συνέβησαν".

    Απαντώντας ο Μιλόσεβιτς τόνισε ότι "ο μάρτυρας είπε αυτά που είπε, όχι αυτά που συνέβησαν".

    Με αφορμή ένα φαξ με ημερομηνία 20 Μαρτίου του 1999 για προμήθεια όπλων στον ΑΣΚ από τη Σερβία, το οποίο παρουσιάστηκε από την εισαγγελία ως αποδεικτικό στοιχείο, ο Μιλόσεβιτς ζήτησε από τον μάρτυρα "να κατονομάσει όσους διέπραξαν το συγκεκριμένο αδίκημα". Ωστόσο ο κ. Μέι είπε ότι αυτό δεν έχει σχέση με τη δίκη και ότι αποκάλυψη των ταυτοτήτων των προμηθευτών από τη Σερβία θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

    "Πως είναι άσχετα τα ονόματα των εγκληματιών που πουλούσαν όπλα στους τρομοκράτες; Δεν είναι σαφές πως είναι συνεργοί σε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες;", διερωτήθηκε ο Μιλόσεβιτς.

    "Πως μπορεί το Δικαστήριο της Χάγης να ασχολείται με τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αν θεωρεί νόμιμη την προμήθεια όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις;", τόνισε.

    Ο κ. Μέι απάντησε ότι ο Αλία θα συνεχίσει την κατάθεση, όταν θα μπορέσει να μεταβεί και πάλι στη Χάγη.

    Προηγουμένως η καθηγήτρια και σύζυγος του πρώην προέδρου της Ενωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων του Κοσσυφοπεδίου Αφροντίτα Χαϊρίζι κατέθεσε ότι Σέρβοι αστυνομικοί δολοφόνησαν το σύζυγό της Αγκίμ Χαϊρίζι, τον 11χρονο γιο της Ιλίρ και την πεθερά της, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ το Μάρτιο του 1999.

    Η Αφροντίτα Χαϊρίζι, είπε ότι οι Σέρβοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1999 και άρχισαν να πυροβολούν. Είπε ότι η ίδια και οι δύο μικρότεροι γιοι της κρύφθηκαν στη σοφίτα και ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

    "Τους είδα να έρχονται, αναγνώρισα κάποιους αλλά δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα για να τους εμποδίσω να σκοτώσουν το σύζυγό μου και το γιο μου", είπε προσθέτοντας ότι άκουσε την πεθερά της να φωνάζει σε έναν: "Νέναντ, πως μπορείς να σκοτώσεις το γιο μου". Ο Νέναντ Παβίτσεβις, γείτονας της οικογένειας Χαϊρίζι, καταδικάστηκε το 2000 σε 20 χρόνια κάθειρξης για τις δολοφονίες. "Καταδικάσθηκε ερήμην", είπε η μάρτυρας κατηγορίας.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνήθηκε ότι τα εγκλήματα διαπράχθησαν από Σέρβους αστυνομικούς και ρώτησε τη μάρτυρα πως μπορεί να είναι σίγουρη ότι αυτοί που είδε ήταν αστυνομικοί, εφόσον ήταν νύχτα.

    Η Χαϊρίζι είπε ότι τους είδε στο δρόμο από το παράθυρο της σοφίτας, ότι ήταν "επτά εγκληματίες", φορούσαν μαύρα μπερέ και πως εκείνο το διάστημα ήταν αστυνομικοί. Στη συνέχεια, όπως είπε, πήγαν σε κοντινό σπίτι και σκότωσαν τον πρόεδρο της τοπικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου, Λατίφ Μπερίσα.

    Ο Μιλόσεβιτς είπε ότι οι άνθρωποι που σκότωσαν τους συγγενείς της ήταν εγκληματίες και ότι στο σπίτι της βρέθηκαν όπλα. Σε ερώτηση της εισαγγελίας, αν ο σύζυγός της είχε ποτέ συλληφθεί, η Αφροντίντα Χαϊρίζι απάντησε ότι "πολλές φορές είχε συλληφθεί, είχε βασανιστεί και κρατήθηκε για περισσότερες από 18 ώρες".

    Οπως και άλλοι μάρτυρες η Χαϊρίζι τόνισε ότι οι βιαιότητες των σερβικών δυνάμεων σε βάρος των Αλβανών εντάθηκαν μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    [13] ΚΑΤΑ 42% ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Στα 48.389 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε κατά το 2001 ο κύκλος εργασιών της Intracom κατασκευές και στα 86.580 εκατομμύρια σε ενοποιημένη βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 8.057 και 21.738 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2001 και τις προοπτικές της εταιρίας.

    Κατά τη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να δοθεί μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή, δικαιούχοι του οποίου είναι οι μέτοχοι της εταιρίας μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑΑ. Από τις 29 Απριλίου οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα χρήσης 2001.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε το 2001 έναντι του 2000 κατά 42%, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 60%. Ετσι η Intracom Κατασκευές καταλαμβάνει μεταξύ των εισηγμένων εταιριών του κλάδου την 1η θέση ως προς την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τη δεύτερη θέση ως προς το ποσοστό κερδοφορίας.

    Πέντε μήνες μετά την εισαγωγή της στο ΧΑΑ, η εταιρία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των στρατηγικών της στόχων όπως αυτοί είχαν εκτεθεί κατά την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό στις 14 Νοεμβρίου του 2001.

    Στις αρχές του 2002 η Intracom Κατασκευές απορρόφησε την κατασκευαστική εταιρία "Μ-Π Τεχνική" προκειμένου να εξασφαλίσει την απόκτηση πτυχίου 6ης τάξης σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του ΜΕΕΠ.

    Η Intracom κατασκευές δραστηριοποιείται στα Ολυμπιακά Εργα έχοντας μέχρι στιγμής εξασφαλίσει έργο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις δραστηριότητές της και σε νέους τομείς όπως σύμμεικτες κατασκευές και σταθμούς στάθμευσης οχημάτων σε συνεργασία με την Intramet, του ομίλου Intracom, καθώς και σε έργα υποδομών Φυσικού Αερίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσία της εταιρίας στις διεθνείς αγορές όπου αναμένεται η περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της στην Αλβανία, η επέκτασή της στη Βουλγαρία, μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο βουλγαρικής εταιρίας, καθώς και η διείσδυσή της στις αγορές της FYROM, Σερβίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

    [14] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Και τώρα ο Ιωνικός στο τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι. Ο Αρης υποδέχεται αύριο στο Αλεξάνδρειο την ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη. «Είναι ένα παιχνίδι χωρίς αύριο», αναφέρει ο προπονητής των κιτρίνων, Μίλαν Μίνιτς.

    Ο Σέρβος τεχνικός πάντως ούτε που θέλει να σκέφτεται την πιθανότητα η ομάδα του να χάσει από τον Ιωνικό. «Πρέπει να παίξουμε για την ιστορία του Αρη. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μπούμε αψήφιστα στο παιχνίδι. Ο Ιωνικός έδειξε ότι είναι πολύ καλή ομάδα και ότι μπορεί να φέρει κάθε επιθυμητό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Μίνιτς.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Μίλαν Μίνιτς δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα, ενώ ο ίδιος έδωσε εντολές στους παίκτες του να παίξουν πιεστική άμυνα. Παράλληλα κάλεσε και τον κόσμο του συλλόγου να έρθει στο Αλεξάνδρειο.

    [15] O Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιωάννινα, 26 Απριλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Στο ταξίδι που έκανε στη Μέση Ανατολή μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στα Ιωάννινα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί «ο ναός έχει τεράστια συμβολική και θρησκευτική σημασία για τους Χριστιανούς» και το πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι μεταξύ αυτών που έχουν την εποπτεία του.

    Επιπλέον, ευχήθηκε το Ισραήλ και η παλαιστινιακή αρχή να συνεργαστούν και, σε πνεύμα σεβασμού του ναού να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος

    Τόνισε, δε, ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τους Παλαιστίνιους, ενώ η Ισραηλινή πλευρά χαιρέτησε τη πρωτοβουλία Παπανδρέου - Τζεμ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι ο μεν Αραφάτ αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τους Παλαιστίνιους, ενώ προσέθεσε ότι και η πλευρά του Ισραήλ χαιρέτησε την πρωτοβουλία των δύο υπουργών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με μία πολιτική που ακολουθείται και, βεβαίως, να επιμένουμε και στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους με βιώσιμη δημοκρατική κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστήθηκαν από την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί το Ισραήλ μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ λάθος να σχολιάσω κάτι που γράφτηκε, αλλά που δεν έχω συζητήσει με τους συντρόφους και είμαι σίγουρος ότι είναι ότι πολύ εύκολο όλα αυτά να μεταφέρονται με τελείως άλλο τρόπο».

    [16] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Αυστηρά μέτρα για την πρόληψη χρήσης κροτιδών, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, έχει λάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

    Σύμφωνα με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, διακόπτεται η χορήγηση αδειών εισαγωγής, αγοράς, εμπορίας και μεταφοράς φωτοβολίδων και βεγγαλικών, απόφαση από την οποία εξαιρούνται οι ένοπλες δυνάμεις, η ΕΛ.ΑΣ. το λιμενικό σώμα, οι τελωνειακές υπηρεσίες και τα πλωτά μέσα.

    Παράλληλα, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια συνεχών ελέγχων στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και πώλησης πυροτεχνημάτων, καθώς επίσης στους πλανόδιους μικροπωλητές και σε καταστήματα, όπου μπορεί να διακινούνται τέτοια είδη. Σε περίπτωση ανεύρεσης πυροτεχνημάτων θα κατάσχονται και θα πραγματοποιείται έρευνα για να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Μέτρα θα ληφθούν και έξω από τους Ιερούς Ναούς, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης.

    Κάθε χρόνο αρκετά νεαρά άτομα τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους από βεγγαλικά. Από το 1990 μέχρι και πέρσι οχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 172 τραυματίστηκαν, ενώ μόνο πέρσι σημειώθηκαν 16 ατυχήματα. Φέτος μέσα σε ένα μήνα βεβαιώθηκαν 150 παραβάσεις και συνελήφθησαν 157 άτομα.

    Κατασχέθηκαν 66 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, πάνω από 561.000 κροτίδες, περίπου 6.000 φωτοβολίδες, πάνω από 4.200 καψούλια, 257.000 πυροτεχνήματα, 2.011 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και 43 κιλά πρώτες ύλες.

    [17] ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Κατεδαφίζεται το γήπεδο της ΧΑΝΘ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1948. Λίγο μετά το Πάσχα θα δώσει την θέση του σε ένα σύγχρονο γυμναστήριο, αλλά και ένα υπόγειο πάρκινγκ.

    Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΧΑΝΘ με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Παπαδήμα και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Ηλιάδη, αλλά και πλήθος παλαιμάχων αποχαιρέτησαν το γήπεδο με μια λιτή εκδήλωση.

    [18] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Οι παλαιστές της ελευθέρας πάλης φεύγουν τη Δευτέρα 29 Απριλίου για το Αζερμπαϊτζάν (Μπακού), προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών.

    Την ομάδα των παλαιστών μας αποτελούν οι εξής κατά κατηγορία βάρους παλαιστές: 55κ. Καρντάνοφ Αμιράν, 60κ. Ιακωβίδης Θέμης, 66κ.Αλεξανδρίδης Αρίστος, 74κ.Παυλίδης Θεοδόσης, 84κ.Λοϊζίδης Λάζαρος, 96κ.Ξανθόπουλος Αφτανδήλ, 120κ. Αμπατζής Θεόφιλος.

    Μαζί τους θα βρίσκονται οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Γιώργος Αθανασιάδης και

    Δεσκουλίδης Ηρακλής, οι διεθνείς διαιτητές Βασίλης Παγώνης και Κώστας Κανελλάκης, ο ομοσπονδιακός ιατρός Γιώργος Μπίρης, ο φυσιοθεραπευτής Ψαριάδης Ηλίας και ο επιστημονικός συνεργάτης της ομοσπονδίας Στέλιος Χρυσόμαλλος. Αρχηγός της αποστολής θα είναι ο σύμβουλος της ΕΟΦΠ Παντελής Χατζηθεοδώρου.

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΛΕΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Παρίσι, 26 Απριλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Νέα αναφορά στους λαθρομετανάστες έκανε ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν που είναι υποψήφιος για την προεδρία στη Γαλλία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o Λεπέν μιλώντας το απόγευμα στο τηλεοπτικό δίκτυο, LCI, είπε ότι «οι λαθρομετανάστες πρέπει να μένουν σε ειδικούς οικισμούς σχετικά άνετους μέχρι να απελαθούν από την χώρα».

    Ο Λεπέν, που αντιμετωπίζει τον Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο των εκλογών ανέφερε ακόμη ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο στη Γαλλία και πως αυτή η μετανάστευση δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης.

    Ο ακροδεξιός ηγέτης πρόσθεσε ότι με την ανεργία να φθάνει το 9% δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας για να καλυφθούν από μετανάστες αφού οι θέσεις δεν επαρκούν ούτε για τους Γάλλους πολίτες.

    O.K.

    [20] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΛΕΡΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Καταγγελία της σύμβασης με την ΠΑΕ Αρης κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών διαφορών ο ποδοσφαιριστής Πατρίκ Ζαν Κλωντ Βαλερί. Στην καταγγελία αναφέρει ότι η ΠΑΕ Αρης οφείλει το ποσό των 37.856 Ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεση ορίστηκε για τις 14 Μαίου.

    Ο Βαλερί υπέγραψε στον Αρη φέτος τον Ιανουάριομετά από εισήγηση του τέως προπονητή, Ρισάρ Ταρντί. Μετά την πρόσληψη του Μπερντ Κράους ο νέος τεχνικός της ομάδας δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθεί. Η προσφυγή του Πατρίκ Βαλερί έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προσφυγών που έκαναν νωρίτερα οι Αγγελος Χαριστέας, Νίκος Κυζερίδης, Ιρανίλντο Φερέιρα και Γιώργος Κουτσουπιάς. Και επειδή μέχρι στιγμής έχουν μείνει απλήρωτοι και άλλοι παίκτες δεν αποκλείεται μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα να ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές.

    "Η απόφαση μου να φύγω από τον Αρη δεν έχει να κάνει ούτε με τον προπονητή μου, ούτε με τη διοίκηση», αναφέρει ο Απόστολος Λιολίδης, μόλις μια ημέρα μετά την επισημοποίηση της απόφασής του να εγκαταλείψει τον Αρη.

    [21] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βουκουρέστι, 26 Απριλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου από τη Γερμανία όπου βρίσκεται τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από αυτή του διαλόγου που θα πρέπει να αναγνωριστεί και από τις δυο πλευρές.

    Ο κ. Ιλιέσκου σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η βία θα αναπαράγει τη βία, οι ανθρώπινες απώλειες και οι υλικές ζημιές θα αυξάνονται και η ατμόσφαιρα του συνεχούς μίσους θα χειροτερεύει.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος επανέλαβε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Βουκουρέστι για την επίλυση της υπάρχουσας κρίσης δεδομένου τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής.

    Για τον παραπάνω λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Μιρστέα Γκεοάνα πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της οποίας θα προσπαθήσει να απευθύνει έκκληση για πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

    [22] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 100 ΝΕΚΡΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Βουκουρέστι, 26 Απριλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι λιμενικές αρχές της Ρουμανίας ανακάλυψαν εκατό περίπου νεκρά δελφίνια και δεκάδες δίκτυα ψαρέματος στη Μαύρη Θάλασσα στην διάρκεια ελέγχου ρουτίνας. Υποθέτουν ότι υπεύθυνοι γιαυτό ήταν Τούρκοι ψαράδες.

    Ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών της Κωστάντζας επισήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν επτά Τούρκοι ψαράδες στην περιοχή χωρίς την απαραίτητη άδεια για ψάρεμα.

    Οι ειδικοί κάνουν λόγο για καταστροφή στην περιοχή από Τούρκους ψαράδες που επιθυμούν να ψαρέψουν σπάνια είδη ψαριών.

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ Β' ΓΚΡΟΥΠ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

    Αττάλεια, 26 Απριλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Πολύ καλή παρουσία είχε ο Χρήστος Χριστοφορίδης στην κατηγορία των 77 κιλών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσης Βαρών που διεξάγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας. Κατέκτησε την πρώτη θέση στο Β΄ γκρουπ με 337.5κ και έτσι απλά περιμένει την ολοκλήρωση και του Α' γκρουπ προκειμένου να γνωρίζει τι θέση κατέλαβε. Ο Ελληνας πρωταθλητής σήκωσε 152,5κ στο αρασέ και 185κ στο ζετέ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 April 2002 - 18:14:02 UTC