Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙΝ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [03] ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
  • [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [07] Ο ΠΑΟΚ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ Α2 ΤΟΝ ΚΑΟΔ
  • [08] ΣΤΗΝ Α2 Η ΔΑΦΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [09] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [10] ΒΟΥΓΙΑΣ: ''ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΡΑΖ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ"
  • [11] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
  • [12] ΤΟΠΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
  • [13] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ
  • [14] 6η Η ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [15] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΝΔΙΑΣ
  • [17] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [18] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ
  • [19] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [20] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [21] ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [22] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΚΟΛΟΥ
  • [23] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
  • [24] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

  • [01] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙΝ

    Ιερουσαλήμ, 20 Απριλίου 2002 (12:57 UTC+2)

    Το Ισραήλ δεσμεύτηκε σήμερα να συνεργαστεί με αποστολή του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή έρευνας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν της Δυτικής Οχθης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα σχετικά με τους ισχυρισμούς των Παλαιστινίων για μαζικές σφαγές.

    Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά χθες για αποστολή εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στον καταυλισμό θα οδηγήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

    Εκπρόσωπος του Σαρόν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν να κρύψουν τίποτα και πως θα συνεργαστούν με χαρά στις έρευνες του ΟΗΕ. Ωστόσο, το Ισραήλ απέρριψε πρόταση του Αραφάτ να δικαστούν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεβί, σε παλαιστινιακό δικαστήριο.

    Οι ΗΠΑ έκαναν τη συγκεκριμένη πρόταση στον ΟΗΕ, αφού πρώτα απείλησαν να θέσουν βέτο σε μέτρα των αραβικών χωρών που ζητούσαν την επίσημη έρευνα του ΟΗΕ για "σφαγές" στον καταυλισμό της Τζενίν. Και το Ισραήλ διέψευσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σφαγές στον καταυλισμό.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (13:55 UTC+2)

    Σήμερα η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τανκς ή συνταγματική εκτροπή, αλλά από την επανεμφάνιση ενός νοσηρού κλίματος με φαινόμενα θεσμικού εκφυλισμού, διαφθοράς, δυσφήμισης και απαξίωσης της πολιτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο μήνυμά του με αφορμή την 35η επέτειο της 21ης Απριλίου του 1967.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, το πόθεν έσχες, την πάταξη της διαφθοράς, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την περιφερειακή συγκρότηση και αποκέντρωση.

    Ολόκληρο το μήνυμα του κ.Σημίτη έχει ως εξής:

    "Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου του 1967, οπότε άρχισε μια σκοτεινή περίοδος για τη χώρα μας, που έμελλε να διαρκέσει επτά ολόκληρα χρόνια.

    Η δικτατορία υπήρξε καταστροφική για τη χώρα μας. Η πιο μακρά στρατιωτική δικτατορία της νεώτερης Ελλάδας συνδέθηκε με την απομόνωση της χώρας. Συνδέθηκε με τις ταπεινώσεις της χώρας και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Συνδέθηκε με οικονομική αθλιότητα και κατασπατάληση. Συνδέθηκε με τη γελοιότητα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Όλα αυτά όμως ανάγονται σε μία αιτία: Στην κατάλυση της δημοκρατίας και την κατάργηση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Ο μαύρος κατάλογος είναι ανεξάντλητος: Ματαίωση των εκλογών, απαγόρευση των κομμάτων, βασανιστήρια, εκτελέσεις, εκτοπίσεις, στέρηση ιθαγένειας, απολύσεις... Κατάλογος γεμάτος καταπίεση, η οποία, πέρα από το δημόσιο βίο, άγγιζε την καθημερινή ζωή. Ποιος δεν θυμάται το φόβο, τη διάχυτη καχυποψία, το χαφιεδισμό; Ποιος μπορεί να ξεγράψει τις ρημαγμένες σχέσεις, τις κατεστραμμένες ζωές;

    Για όσους ζήσαμε αυτή τη δραματική περίοδο η δικτατορία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί ο αυταρχισμός, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η συστηματική φαλκίδευση των δημοκρατικών και των ατομικών ελευθεριών. Είχε προηγηθεί το μεταπολεμικό αυταρχικό Κράτος της Δεξιάς. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικών δυνάμεων από το δημόσιο βίο.

    Σήμερα η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από τα τανκς ή από οποιασδήποτε μορφής συνταγματική εκτροπή. Οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος λειτουργούν άψογα.

    Η διεύρυνση, εμβάθυνση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών είναι πλέον μια απτή πραγματικότητα, μετά και την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

    Το θεσμικό-νομικό οπλοστάσιο με το οποίο έχει θωρακισθεί η Δημοκρατία μας εγγυάται την απρόσκοπτη πορεία και παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Αλλά και η κοινωνία μας έχει αλλάξει. Δεν είναι πια η ίδια. Απαλλαγμένη από φοβίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος και με σαφή εξωστρεφή συμπεριφορά στηρίζει τη Δημοκρατία μας και γυρίζει την πλάτη σε οτιδήποτε θα μπορούσε να τη φέρει πίσω. Οι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν τα αγαθά και τα οφέλη της ελευθερίας με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης.

    Εμείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας και έχοντας τη ρητή εντολή της λαϊκής ετυμηγορίας, θα συνεχίσουμε το έργο μας για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και των θεσμών της. Έργο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας μας, το 2004.

    Έργο που μεταφράζεται σε μια πλατιά δέσμη μέτρων που ελήφθησαν από τον Οκτώβρη του 1993 και συνεχίζουν να λαμβάνονται σε μια συγκυρία κρίσιμη για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των δημοκρατικών μας θεσμών.

    Διότι σήμερα, ο μόνος κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι η επανεμφάνιση ενός νοσηρού κλίματος με φαινόμενα θεσμικού εκφυλισμού, πολιτικής καχυποψίας, ροπής προς την καταγγελία των πάντων, ανέξοδης ρητορικής περί διαπλοκής και διαφθοράς. Με δυο λόγια κλίμα κρίσης και δυσφήμησης της πολιτικής και απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών.

    Γι' αυτό και συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη Δημοκρατία μας με ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν πέντε ξεχωριστές θεματικές ενότητες:

    Τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών.

    Το πόθεν έσχες των πολιτικών, δικαστών και κρατικών λειτουργών.

    Την εντεινόμενη εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς και της συναλλαγής στο δημόσιο, τη διαφάνεια στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

    Τη διοικητική μεταρρύθμιση που εδράζεται στην αξιολόγηση, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη γνώση.

    Την αξιολόγηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βασίζεται στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας και την αποκέντρωση.

    Σήμερα διανοίγεται όντως μια μοναδική ευκαιρία για μια καταλυτική προσφορά στη Δημοκρατία, για μια ουσιαστική συμβολή όλων μας στην αναζωογόνηση της πολιτικής ως προοδευτικής και δημιουργικής δύναμης.

    Σήμερα έχουμε όλοι, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, οι παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας, όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες, μια βασική υποχρέωση και ένα θεμελιώδες καθήκον: Να αναλάβουμε όλοι μας την ευθύνη του ρόλου που η Δημοκρατία μας έχει αναθέσει".

    [03] ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (12:28 UTC+2)

    Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο τούρκος ομόλόγος του Ισμαήλ Τζεμ, στο πλαίσιο της κοινής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, υποστήριξε ότι εφόσον το επιτρέπουν οι εξελίξεις, οι δύο άντρες έχουν ως στόχο, να συμβάλλουν στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 20 Απριλίου 2002 (11:06 UTC+2)

    Ημέρα προεδρικών εκλογών η αυριανή για τη Γαλλία, καθώς σαράντα εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκδηλώσουν την προτίμηση τους, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Κύριοι αντίπαλοι, ο Ζακ Σιράκ και ο Λιονέλ Ζοσπέν, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων του πρώτου γύρου φτάνει στους 16.

    Η μείωση των φόρων, η τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην εργασία, αποτέλεσαν το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων.

    Η λίστα των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα του Ζαν-Πιερ Σεβενεμαν (63 ετών), που καταβαίνει ως ανεξάρτητος της "πατριωτικής αριστεράς" του Αλεν Μαντλεν (54 ετών) υποψήφιου των φιλελευθέρων, του Νοελ Μαμερ (53 ετών) πρώην δημοσιογράφου, υποψήφιου των "πρασίνων", της Αρλετ Λαγκιγε (62 ετών) συνταξιούχο τραπεζικό, θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλής, του Ρομπερ Υ, (55 ετών) υποψήφιου του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, που αγωνίζεται για την επιβίωση του, αλλά και του Ζαν -Μαρι Λεπεν (73 ετών), υποψήφιου των ακροδεξιών.

    Το γενικότερο κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών, με κύρια διάσταση την αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος, αλλά και εκτιμήσεις για αποχή των ψηφοφόρων, που αναμένεται ότι θα κυμανθεί στο 30%.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Αλεξάνδρεια, 20 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Στο Κάιρο μετέβη χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

    Πέτρος Ζ΄, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλαβέρτυς κ. Δαυίδ, του Πατριαρχείου Γεωργίας.

    Ακολούθως μετέβη στην πόλη Χελουάν, προκειμένου να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Οι λιγοστοί Ελληνορθόξοι που έχουν απομείνει στην πόλη, τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και μετά την καθιερωμένη δέηση με συγκίνηση άκουσαν την πρόθεση του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, να επισκευάσει το Ναό και το Πρεσβυτέριο της πόλεως.

    Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προέστη της ακολουθίας του Ακαθίστου Υμνου στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Αλαβέρτυς κ. Δαυίδ και τον Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο.

    Το βράδυ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβυς της Ελλάδος.

    [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η Δάφνη και ο ΚΑΟΔ αποχαιρέτησαν την Α1 μετά τις ήττες τους από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Στην παράταση το Μαρούσι επιβλήθηκε με 103-99 της Νηαρ Ηστ. Επίσης ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο κέρδισε εύκολα το Πανιώνιο με 79-72, ενώ την ήττα γνώρισε ο Αρης στο Ηράκλειο από την ομώνυμη ομάδα με 95-75.

    Τα αποτελέσματα της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Α1 μπάσκετ είναι:

    Ηράκλειο- Αρης 95-75

    Ιωνικός- Περιστέρι 85-95

    Ηρακλής-Πανιώνιος 79-72

    ΠΑΟΚ-ΚΑΟΔ 98-94

    Νήαρ-Ηστ- Μαρούσι 99-103 (παρ. κ.α. 90-90)

    Δάφνη-ΑΕΚ 83-99

    Αύριο θα γίνει το παιχνίδι ΠΑΟ- Ολυμπιακού

    Η βαθμολογία: ΑΕΚ 49, ΠΑΟ 45, Ολυμπιακός 44, Ηρακλής 43, Πανιώνιος 40, Περιστέρι 40, Μαρούσι 39, ΠΑΟΚ 38, Ηράκλειο 37, Αρης 35, Ιωνικός Ν.Φ. 34, Νήαρ Ηστ 33, ΚΑΟ Δράμας 33, Δάφνη 32.

    Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό.

    [07] Ο ΠΑΟΚ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ Α2 ΤΟΝ ΚΑΟΔ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον ΚΑΟΔ, με 98-94 και τον έστειλε στην Α2 κατηγορία.

    Οι Δραμινοί ξεκίνησαν το παιχνίδι δυνατά και κυνήγησαν τη νίκη, αφού ήθελαν διακαώς τους βαθμούς της. Μάλιστα η ομάδα του Κώστα Μίσσα προηγήθηκε με 28-16, ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο με 30-22. Από αυτό το σημείο όμως μίλησε η εμπειρία του ΠΑΟΚ που όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος, αλλά πήρε και μια μικρή διαφορά που την κράτησε ως το τέλος.

    Από τον ΠΑΟΚ πολύ καλή απόδοση είχε ο Κόμματος και ο Εντουαρντς, ενώ από τον ΚΑΟΔ διακρίθηκε ο Πέτροβιτς.

    ΠΑΟΚ: Λημνιάτης 2, Σιγάλας 15, Κολντεμπέλα 9, Κόμματος 25, Εντουαρντς 28, Κάρτερ 2, Νόλαν 17.

    ΚΑΟΔ: Μουλακης 3, Σδράκας 18, Παπαδόπουλος 2, Μάρκοβιτς 16, Γκιμπέρτ 15, Πέτροβιτς 22, Κουκλάκης 8, Λορθριτζ 10.

    [08] ΣΤΗΝ Α2 Η ΔΑΦΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε η ΑΕΚ που επιβλήθηκε σχετικά εύκολα της Δάφνης με 99-83. Το παιχνίδι ήταν ανιαρό και η Ενωση κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία την αντίπαλό της Δάφνη, η οποία υποβισβάστηκε στην Α2 μπάσκετ ανδρών.

    Η ΑΕΚ κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει το πλεονέκτημα έδρας σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ.

    Καλύτερος παίκτης από την Ενωση ήταν ο Χόλντεν που έκανε ό,τι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος μάλιστα σημείωσε και 21 πόντους και τον ακολούθησε στην απόδοση ο Κακιούζης με 18. Από τη Δάφνη πρώτος σκόρερ ήταν ο Τζόνσον με 29 πόντους. Ο τελευταίος μάλιστα τιμήθηκε από τον πρόεδρο της ομάδας, Κώστα Τζεβελέκα για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε φέτος στον σύλλογο.

    ΔΑΦΝΗ: Τζόνσον 29, Μοσχοβίτης 9, Φλώρος 10, Σάντος 8, Ναχάρ 17, Συριστατίδης 7, Παναγιωταράκος 3.

    ΑΕΚ: Κικίλιας 5, Χολντεν 21, Μπετς 17, Καρ 14, Τσιάρας 4, Μπουρούσης 6, Κακιούζης 18, Χατζής 9, Πασχάλης 5.

    [09] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Νέο κρούσμα μυοκαρδίτιδας παρουσιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

    Τριαντατριάχρονη, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας με έντονους πόνους στο στήθος, δύσπνοια και αρυθμίες και οι γιατροί διέγνωσαν μυοκαρδίτιδα, περιμένουν ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Εν τω μεταξύ εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται ο 17χρονος μαθητής από την Κέρκυρα, που εισήχθη χθες με ενδείξεις μυοκαρδίτιδας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απλή ίωση.

    [10] ΒΟΥΓΙΑΣ: ''ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΡΑΖ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το μήνυμα, "περισσότερα αυτοκίνητα στα γκαράζ, λιγότερα στους δρόμους, όχι με απαγορεύσεις αλλά με την παροχή εναλλακτικών λύσεων από πλευράς Πολιτείας για τις μετακινήσεις των πολιτών", έστειλε ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, εγκαινιάζοντας την έκθεση CAR & MOTO - BOAT, που λειτουργεί, στα περίπτερα, 12, 13 και 15 της HELEXPO.

    Τόνισε μάλιστα πως η Πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να δίνει κίνητρα σε όσους δημιουργούν θέσεις στάθμευσης.

    Τέλος, προέτρεψε όσους χτίζουν, να προνοούν και για τη δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος, για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών που θα κατοικήσουν ή θα εργαστούν στο συγκεκριμένο οίκημα.

    Στο μεταξύ, εντυπωσιακή ήταν και χθες η κίνηση στην CAR & MOTO - BOAT, η οποία αναπτύσσεται σε ένα χώρο 15.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Στην έκθεση, συμμετέχουν 150 εκθέτες και σε παράλληλες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, πάνω από διακόσια οχήματα, αγωνιστικά, αντίκες, υπερπολυτελή, σπορ και ηχητικά διαμορφωμένα Demo cars.

    Οι σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, συστήματα συναγερμού οχημάτων, αγωνιστικά, αντίκες, βελτιωτικά, αξεσουάρ οδήγησης, είδη μοτοσικλετιστή, ζάντες, ελαστικά, εξατμίσεις, αεροτομές, μεμβράνες, sport kit, turbo kit, εξοπλισμούς - μηχανήματα συνεργείων, ηλεκτρολογείων, φανοποιείων και βαφείων, λιπαντικά και ό,τι άλλο αφορά τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Επίσης, παρουσιάζονται θαλάσσια σκάφη, κινητήρες, είδη αλιείας και ό,τι αφορά στα θαλάσσια σπορ.

    Στη φετινή έκθεση υπάρχει μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές ποικιλία ανταλλακτικών και ειδών εξοπλισμού των συνεργείων.

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον εξωτερικό περίγυρο των περιπτέρων όπου πραγματοποιείται η έκθεση, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο πλήθος εκδηλώσεων, όπως επιδείξεις δεξιοτεχνίας οδήγησης. Ακόμη γίνονται μετρήσεις (διαγωνισμοί) ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων όσον αφορά στη βέλτιστη ποιότητα και τη μέγιστη ένταση ήχου, κ.ά.

    Για τους φίλους της μοτοσικλέτας παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα νέα μοντέλα, αφού είναι η μόνη έκθεση μοτοσικλετών που πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ημερίδα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης, σήμερα, Σάββατο στο περίπτερο 8 της HELEXPO με θέμα:

    "Τι αλλάζει στην αγορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2002".

    Εισηγήσεις αναπτύσσουν, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Κουκιάδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος, Ιωάννης Μαρνάς, ο πρώην γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος (ΣΕΑΒΕ) και ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, Δημήτριος Πάτσιος.

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 το πρωί, Πανελλήνιος αγώνας ταχύτητας φουσκωτών σκαφών. Στο συγκεκριμένο αγώνα, που πραγματοποιηθεί στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης (Λ. Πύργο), συμμετέχουν σκάφη με ειδικές προδιαγραφές για αγώνες ταχύτητας. Μεταξύ αυτών και σκάφος που συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αγώνων ταχύτητας.

    Σήμερα η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 10 το βράδυ. Αύριο, τελευταία ημέρα λειτουργίας της, οπότε αναμένεται η κίνηση των επισκεπτών να κορυφωθεί, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

    [11] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

    Θεσσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Κατ' επείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση ζήτησε ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Παπακυριαζής για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ευθύνες που αφορούν το θάνατο ασθενή πριν από ένα μήνα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

    Ο επιχειρηματίας και πρώην τραγουδιστής Βίκτωρ Πολυδώρου κατέθεσε μήνυση σε βάρος γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας ότι ο 76χρονος πατέρας του πέθανε αβοήθητος, πριν από περίπου ένα μήνα, στην αίθουσα αναμονής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Όπως αναφέρεται στη μήνυση, οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να εξετάσουν τον ηλικιωμένο Ευάγγελο Πολυδώρου, παρά την κρισιμότητα της κατάστασής του και του ζήτησαν να περιμένει στη σειρά.

    Ο ηλικιωμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης, οι γιατροί του έδωσαν αριθμό προτεραιότητας με το νούμερο 99 και για δύο ώρες έμεινε στην αναμονή.

    Ο πρόεδρος του Α' ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι θα καταλογιστούν ευθύνες όπου πρέπει, για όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου, για την εφημερία τη συγκεκριμένη της 10ης Μαρτίου.

    Με εντολή του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου μετέβη στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Χαράλαμπος Σοφιανός για να επιβλέψει από κοντά την έρευνα.

    Ο πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ Θεοχάρης Σιώτης υπέβαλε για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας.

    [12] ΤΟΠΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Είναι σαν ένας τελικός Ο λόγος για το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του Αρη που θα διεξαχθεί αύριο στο Καυτατζόγλειο. Ο "Γηραιός" θέλει νίκη για να πανηγυρίσει την έξοδό του στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί και μία ακόμη νίκη επί του Πανιώνιου.

    Από το αυριανό παιχνίδι θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Βλάνταν Μιλόγεβιτς και ο τραυματίας Αλτίν Χατζί. Αντίθετα θα αγωνιστεί κανονικά ο Γιώργος Βακουφτσής. Μικροπροβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Κυριαζής και Νατσούρας αλλά εκτός απροόπτου θα δώσουν κανονικά το παρόν στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

    Από την άλλη και οι κίτρινοι είναι αποφασισμένοι για τη νίκη, για να ελπίζουν με προϋποθέσεις σε εξοδό τους στην Ευρώπη. Το σύνθημα άλλωστε το έδωσε χθες ο προπονητής του Αρη, Μπερντ Κράους. "Ο Ηρακλής είναι πολύ καλή ομάδα και θα έχουμε δύσκολη αποστολή. Θέλουμε τη νίκη, αν κάνουμε όνειρα Ευρώπης. Θέλω την καινούργια χρονιά να δημιουργήσω μία ομάδα πρότυπο. Εχουμε πολύ δρόμο. Ξέρουμε το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς και γνωρίζουμε πως θα κινηθούμε", επισημαίνει ο κ. Κράους και συνέχισε: "Υπάρχουν δύο ματς στα οποία πρέπει να τα δώσουμε όλα. Τα ντέρμπι σαν αυτό με τον Ηρακλή έχουν πάντα ενδιαφέρον".

    [13] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (18:59 UTC+2)

    "Από το 1994 ως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υλοποιούν βήμα βήμα το πρόγραμμα για την ανάπλαση του Ελαιώνα, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δήμων και των κατοίκων της περιοχής και την μετατροπή χιλιάδων στρεμμάτων σε ζώνη πρασίνου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι η ανάπλαση του Ελαιώνα είναι ένα έργο πνοής και προοπτικής για την Αττική που γίνεται πράξη και τόνισε: "Αυτά δεν ενδιαφέρουν βέβαια τον κ. Καραμανλή. Τον ενδιαφέρει μόνο ο κενός περιεχομένου εντυπωσιασμός. Αλλά ειδικά με τον Ελαιώνα ατύχησε. Γιατί θα έπρεπε να θυμάται ότι η κυβέρνηση του κόμματός του, της Ν.Δ, το 1992 με το γνωστό "περιβαλλοντοκτόνο" Προεδρικό Διάταγμα επιχείρησε να κτίσει μια "τσιμεντένια ταφόπλακα" στον Ελαιώνα και να διαψεύσει προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που κατοικούν στην περιοχή".

    "Γι' αυτά είχαν γίνει και μαζικές κινητοποιήσεις, είχε ξεσηκωθεί όλος ο λαός της περιοχής. Το πρόγραμμα της Ν.Δ που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται, ικανοποιούσε με τον πιο απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο, τα "τσιμεντένια" σχέδια των εργολάβων και βιομηχάνων της περιοχής, αφήνοντας τον Ελαιώνα να είναι εστία μόλυνσης στην Αθήνα.

    Μετά το 1994 , το ΠΑΣΟΚ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο κ. Λαλιώτης ως Υπουργός, μαζί με τους Νομάρχες, τους κοινωνικούς φορείς και τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής ανέτρεψαν το άθλιο σχέδιο της Ν.Δ.", σημείωσε.

    "Γι' αυτό ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να έχει μνήμη και να ντρέπεται για τα πεπραγμένα του κόμματός του στον Ελαιώνα. Και θα ήταν προτιμότερο πριν αρχίσει να περιφέρεται και να κατηγορεί, να ζητήσει επιτέλους συγνώμη απο τους κατοίκους για τις πράξεις του κόμματός του", κατέληξε.

    [14] 6η Η ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Πάτρα, 20 Απριλίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Μια θέση στην πρώτη εξάδα κατέλαβε, στο σύνθετο ατομικό, η Στεφανί Μπισμπίκου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στην Πάτρα. Η επιτυχία της μεγάλη γιατί είναι πρώτη φορά που Ελληνίδα αθλήτρια καταφέρνει να πάρει τέτοια θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    «Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την εμφάνισή μου. Μπορεί να μην κατάφερα να ανέβω στο βάθρο, ωστόσο όμως θεωρώ ότι στο μέλλον θα πάω ακόμη καλύτερα», δήλωσε η ελληνίδα πρωταθλήτρια, που αύριο θα πάρει μέρος στους τελικούς του ασύμμετρου ζυγού, της δοκού και του άλματος.

    Απόλυτα ευχαριστημένος φάνηκε και ο προπονητής της Θανάσης Σαλάγας: «Η Στεφανί είναι μια καινούργια αθλήτρια και έχει ακόμη πολύ μέλλον. Είναι αθλήτρια που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα και σαφώς θα αποτελέσει το μέλλον του αθλήματος».

    [15] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2002 (18:37 UTC+2)

    Τελέστηκε σήμερα το πρωί στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, το 40ήμερο μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, παρουσία πλήθους επισήμων, συνεργατών και φίλων του.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε από τους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Κιτίου Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, έγινε τρισάγιο στον τάφο του, που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από τους δύο Μητροπολίτες. Σωροί στεφάνων και λουλουδιών κάλυψαν τον τάφο του εκλιπόντος και η ιαχή "άξιος" ακούστηκε για μια ακόμα φορά σήμερα.

    Αντί επιμνημόσυνου λόγου, απαγγέλθηκε ύστερα από εισήγηση φίλων και συνεργατών του εκλιπόντος, το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη "Ιθάκη". Το ποίημα απάγγειλε ο εκπαιδευτικός και πνευματικός άνθρωπος, ένας από τους αυθεντικούς εκφραστές της Λεμεσιανής γενιάς του Σπύρου Κυπριανού, Κωστής Κολώτας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΝΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2002 (18:35 UTC+2)

    Την κατ' αρχήν προώθηση και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής συμφώνησαν η Κύπρος και η Ινδία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "στην ομάδα των χωρών που αναπτύσσουν συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα υψηλής τεχνολογίας προστίθενται και οι Ινδίες, πέραν των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, και μετά τον Ιούνιο, να καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση διεξόδου στις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας, που μιλούσε χθες βράδυ σε παροικιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο και στην οποία συμμετείχαν και Τουρκοκύπριοι, είπε ότι δεν αποκλείεται να θεωρηθεί πρόοδος αν ο Ραούφ Ντενκτάς μετακινηθεί σε ορισμένα δευτερευούσης σημασίας θέματα.

    "Αν όμως δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετηθούν", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στους Αγίους Τόπους, για τη "βεβήλωση και την ιεροσυλία στον Πανάγιο Ναό της Γέννησης του Χριστού", πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Σε ανακοίνωσή του, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση, αναφέρει ότι σκοπός της διαμαρτυρίας είναι για να "διαλαλήσουμε ταυτόχρονα με τη συμπαράσταση μας στον Παλαιστινιακό λαό, πως όσα διεκτραγωδούνται στην Παλαιστίνη συνιστούν πρόκληση και ντροπή για την ανθρωπότητα ολόκληρη".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 20 Απριλίου 2002 (18:25 UTC+2)

    Στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) βομβάρδισαν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 μαχητές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, η επιχείρηση, ήταν επιτυχής καθώς βομβαρδίστηκε όλο το στρατόπεδο.

    [20] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 20 Απριλίου 2002 (18:18 UTC+2)

    Χιλιάδες άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν σε φιλο-παλαιστινιακή διαδήλωση που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές η διαδήλωση έχει στόχο να καταδικάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και να εκφράσει αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους. Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί πορεία από το Λευκό Οίκο προς το Καπιτώλιο. Πριν μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον φιλο-ισραηλινή διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι.

    [21] ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 20 Απριλίου 2002 (18:08 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στο βορειοδυτικό Ιράν, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

    Έγινε αισθητός στην πόλη Καζβίν. Από το 1991, περισσότεροι από 950 σεισμοί έχουν σημειωθεί στο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο 17.600 ανθρώπων.

    [22] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΚΟΛΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2002 (17:10 UTC+2)

    "Είναι φανερό ότι ο κ. Καραμανλής, επιδίδεται σ' ένα παιχνίδι εικόνας, εύκολου εντυπωσιασμού και παραπλάνησης, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσία και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων", δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ στον "Ελαιώνα".

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι "η προσπάθεια για αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών πολύ μεγάλης έκτασης όπως ο Ελαιώνας που αφορά 4 δήμους, είναι μια δύσκολη και εκ των πραγμάτων χρονοβόρος προσπάθεια, η υλοποίηση της οποίας δεν εξαρτάται μόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από δεκάδες παράγοντες, Δήμους, Οργανισμούς, το ΣΤΕ, επιχειρήσεις και εκατοντάδες μεμονωμένους πολίτες".

    "Η Πολιτεία δημιουργεί το πλαίσιο, και με σκληρή εργασία αλλά και με συναίνεση ή και συγκρούσεις θεμιτών συμφερόντων, επέρχεται το αποτέλεσμα. Οι παρεμβάσεις αφορούν τη δουλειά και τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και δεν μπορεί κανείς να απαιτεί να γίνουν χωρίς τη θέλησή τους", και κάλεσε τον κ. κ. Καραμανλή να αφήσει τον εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό που διαστρέφει την πραγματικότητα.

    [23] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

    Λαμία, 20 Απριλίου 2002 (14:21 UTC+2)

    Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν χθες στο νομό Φθιώτιδα εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, ενώ για περισσότερο από 3 ώρες παρέμεινε κλειστός ο δρόμος Λαμίας-Καρπενησίου στο ύψος του Αγίου Γεωργίου, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, αφού από τις πρωτοφανείς καταιγίδες υπερχείλισαν οι χείμαρροι.

    Αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν στην περιοχή του Ν. Μοναστηρίου, ενώ στην περιοχή του Γοργοποτάμου πλημμύρισε έκταση 1500 στρεμμάτων. Επίσης, στην περιοχή της Υπάτης καταστράφηκαν αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου σημειώθηκαν κατολισθήσεις όπως στην περιοχή τη Σπερχειάδας στην περιοχή της Μακρακώμης και στον Αγ. Κωνσταντίν.

    Ζημιές υπέστησαν τα δίκτυα ύδρευσης ορισμένων δήμων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, καθώς επίσης οι μηχανικοί του ΟΣΕ που ελέγχουν συνεχώς τις γέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής με τον Σπερχειό ποταμό λίγο πριν το Λιανοκλάδι.

    [24] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2002 (14:10 UTC+2)

    Τα Ολυμπιακά έργα εκτελούνται κανονικά υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί , δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ,σχολιάζοντας την χτεσινή κόντρα στην Βουλή για τα Ολυμπιακά ακίνητα. "Η νέα ρύθμιση που προωθήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει σχέση με την μεταολυμπιακή χρήση και με την διευκόλυνση , τη δημοσιονομική και την χρηματοοικονομική της εκτέλεσης των έργων χωρίς όμως να επηρεάζει τους ρυθμούς τους ή την ουσία του πράγματος. Όλα όσα έχουμε πει για τους προϋπολογισμούς, για τους χρόνους εκτέλεσης και για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση , ισχύουν απολύτως" είπε ο κ Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Πιστεύω λοιπόν ότι έχει γίνει μία πολύ μεγάλη παρεξήγηση διότι όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν έχουν απαντηθεί προ πολλού χρόνου με απόλυτη σαφήνεια και ελπίζω να μου δοθεί κι εμένα η ευκαιρία πολύ σύντομα και στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και στην εθνική επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων να δώσω όλα τα αναλυτικά στοιχεία γύρω από τα θέματα αυτά και βεβαίως πρώτοι αποδέκτες της πληροφόρησης θα είναι οι βουλευτές και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά φυσικά και οι βουλευτές όλων των κομμάτων".

    Οσον αφορά τις πιέσεις για το θέμα του ευρωστρατού ο κ Βενιζέλος σχολίασε: "Χαίρομαι γιατί στο ζήτημα του ευρωστρατού διαμορφώνεται μία στέρεη εθνική συναίνεση. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση που κάνει δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς και έχει διατυπώσει μία σαφή και αποφασιστική στάση να έχει την συμπαράσταση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των πολιτικών κομμάτων. Το ζήτημα έχει μία πραγματική και πρακτική διάσταση αλλά έχει και μία πολιτική διάσταση πάρα πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι η σθεναρή στάση της Ελλάδας θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση αυτή , η οποία αν δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί υπό ελληνική προεδρία και αυτό είναι κάτι που λαμβάνουν όλοι πολύ σοβαρά υπόψη τους".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 April 2002 - 18:13:46 UTC