Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
  • [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ
  • [05] ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ
  • [08] "YΠΟΠΤΟΣ" ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  • [09] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [10] ΠΟΥΤΙΝ: ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ
  • [11] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
  • [12] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [14] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [15] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ -
  • [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
  • [17] ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ ΥΨΟΥΣ 800.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ MLS
  • [18] ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
  • [19] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [20] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [21] ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ
  • [22] ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [23] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΙΟΡΔΑΝΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
  • [24] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΣΑΒΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [25] ΕΡΕΥΝΑ ΣΒΒΕ: ΤΟ 13,9% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [01] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Μιλάνο, 18 Απριλίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Ενα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε ουρανοξύστη στο κέντρο του Μιλάνου, προκαλώντας φωτιά στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μία ισχυρή έκρηξη.

    Το κτίριο είναι κοντά στον κεντρικό σταθμό των τρένων και θεωρείται οικονομικό σύμβολο της πόλης. Η πτώση σημειώθηκε στις 6:55 ώρα Ελλάδος και δεν είναι γνωστό πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

    O.K.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2002 (17:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στην ενδυνάμωση της οικονομίας θα προχωρήσουμε και τα επόμενα δυο χρόνια έως το 2004, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του

    υπουργικού συμβουλίου που είχε αντικείμενο την πορεία της οικονομίας.

    Θα προχωρήσουμε, δήλωσε, στην πραγματική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, θα προχωρήσουμε την επίτευξη επιπέδων και στη χώρα μας, που ανταποκρίνονται στα επίπεδα που υπάρχουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, τα τελευταία έξι χρόνια οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους κοινοτικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων από το 64% του μέσου κοινοτικού όρου που ήταν το 1993, ανέβηκε στο 71% το 2001.

    Αυτή η ανάπτυξη, συμπλήρωσε, συνοδεύτηκε με ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση στα εισοδήματα των Ελλήνων. Από το 1993 ο μέσος μισθός σε πραγματικούς όρους μέχρι σήμερα κατέγραψε τη δεύτερη ταχύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα ο μισθός βρίσκεται στο 80% του μέσου κοινοτικού όρου. "Τη σημαντική αυτή ανάπτυξη, την πετύχαμε με δημοσιονομική σταθερότητα" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο 1999, λέγοντας ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαική Ενωση η Ελλάδα αφιέρωσε το 1/4 της συνολικής παραγωγής του ΑΕΠ στην κοινωνική αλληλεγγύη. Δηλαδή, σε συντάξεις, επιδόματα, περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες, υψηλότερο ποσοστό στη νότια Ευρώπη.

    Οπως προσέθεσε, έχει γίνει ένα σημαντικό έργο αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, και εκείνο που θέλουμε είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της πραγματικής σύγκλισης. "Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας η Ελλάδα να είναι ακόμη πιο κοντά στους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και γι' αυτή την πορεία της συνεχούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί, όπως ξέρουμε, υπάρχει ύφεση στον παγκόσμιο χώρο και η Ελλάδα αποτελεί μία εξαίρεση. Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι 3,8%. Είναι δηλαδή υπερδιπλάσιος του μέσου κοινοτικού όρου".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής από δω και πέρα: Ενταση της επενδυτικής δραστηριότητας με άξονα τα έργα του Γ' ΚΠΣ. Τους επόμενους μήνες, τους τρεις - έξι μήνες, προκηρύσσονται και χρηματοδοτούνται

    έργα για την ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων στη μεταποίηση, στην πληροφορία, στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δρχ. Σταθερότητα στην εφαρμογή του προϋπολογισμού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων κοινωνικής και εθνικής πολιτικής και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Το νοικοκύρεμα των δαπανών, η διαρκής αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η έγκαιρη υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος είναι τρεις αλληλένδετες συνιστώσες της ίδιας πολιτικής για ανάπτυξη μέσα σε ένα σταθερό περιβάλλον. Διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών, που αποτελούν, όπως είπε, εργαλεία για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη απασχόληση και μεγαλύτερη ικανοποίηση του πολίτη και καταναλωτή. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς: ασφαλιστικό, φορολογική μεταρρύθμιση. Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης, μετά από το διάλογο, απαντά θετικά στις προσδοκίες της κοινωνίας και δίνει βιώσιμη και μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ξεκίνησε ένας συστηματικός διάλογος που βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους στις αρχές Ιουνίου.

    Ειδικότερα για το θέμα της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες

    εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός κ. Χριστοδουλάκης θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που γίνεται από υπεράκτιες εταιρείες.

    [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2002 (14:14 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Λίγο μετά την έναρξη της πορείας από το Πεδίο του Άρεως ένας ηλικιωμένος διαδηλωτής, που θεωρήθηκε μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης, μπήκε στην πορεία προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου των συνδικάτων αυτοκινητιστών ταξί. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων η ένταση εκτονώθηκε και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά. Σε αυτήν υπολογίζεται ότι μετείχαν επτά χιλιάδες διαδηλωτές ενώ σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκλήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    [04] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ

    Τζενίν, 18 Απριλίου 2002 (12:18 UTC+2)

    Άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι 30 ισραηλινά άρματα μάχης, εγκατέλειψαν την Τζενίν, ενώ στη Βηθλεέμ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των 200 Παλαιστινίων, που έχουν βρει καταφύγιο στο Ναό της Γένεσης.

    Κύκλοι της κυβέρνησης στο Ισραήλ, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν αποχωρήσει μέχρι την Κυριακή, ενώ ο πολιορκία του αρχηγείου του Αραφατ στη Ραμάλα, θα συνεχιστεί.

    Ο Αριελ Σαρον προσπαθεί με διπλωματικές κινήσεις να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η αποτυχημένη διπλωματική προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Κολιν Παουελ.

    [05] ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2002 (11:33 UTC+2)

    Πρωτιά της ΔΑΠ, αποχή που φτάνει τουλάχιστον το 30% και αδυναμία να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα είναι τα χαρακτηριστικά και των φετινών φοιτητικών εκλογών.

    Οι φοιτητικές παρατάξεις εξέδωσαν τα δικά τους αποτελέσματα, ενώ ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συμφωνούν ότι η ΔΑΠ για 16η χρονιά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με δεύτερη την ΠΑΣΠ.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΠ σε 122 από τα 164 τμήματα που έχουν καταμετρηθεί, η ΠΑΣΠ συγκεντρώνει 23,8%, η ΔΑΠ 35,4%, το ΚΚΕ 13,9%, ο ΣΥΝ 3,9% και τα ΕΑΚ 7%.

    Οσον αφορά τα αποτελέσματα των ΤΕΙ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΑΣΠ, στα 29 από τα 54 καταγεγραμμένα τμήματα, η ΠΑΣΠ συγκεντρώνει 36,5% και η ΔΑΠ 39,3%.

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Σύσκεψη με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου είχε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, με θέμα την εξέταση των δεδομένων για το συγκεκριμένο προϊόν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2001 - 2002.

    Ο κ.Αργύρης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής την πρόβλεψη παραγωγής, την οποία το υπουργείο Γεωργίας κοινοποίησε στην ΕΕ και υπολογιζεται σε 395.000 τόνους ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που αναλογεί για την ενίσχυση της βρώσιμης ελιάς.

    Η ποσότητα αυτή παραγωγής εξασφαλίζει προκαταβολή 429 δραχμές ανά κιλό που είναι το 90% της συνολικής ενίσχυσης. Οι αντίστοιχες προκαταβολές των τριών τελευταίων ελαιοκομικών περιόδων ήταν 285, 341 και 356 δραχμές ανά κιλό, αρχής γενομένης από την περίοδο '98/'99.

    Οι οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών δεσμεύτηκαν στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης ότι εντός 20ημέρου θα υποβάλουν τις οριστικές τους προτάσεις για τον περαιτέρω εξορθολογισμό του τομέα και ειδικά των ομοιογενών ελαιοκομικών ζωνών.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

    Μιλάνο, 18 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Τρεις νεκροί και 40 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την συντριβή του αεροπλάνου πάιπερ στον ουρανοξύστη Πιρέλι στο κέντρο του Μιλάνου.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο πιλότος ήταν ένας Ιταλόφωνος Ελβετός, ο Λουίτζι Φαλόνζο, που είχε ξεκινήσει από το Λοκάρνο της Ελβετίας με προορισμό το Μιλάνο.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ο δήμαρχος του Μιλάνου ενώ οι ιταλικές αρχές είναι αποφασισμένες να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της πτώσης.

    Ο.Κ.

    [08] "YΠΟΠΤΟΣ" ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Καρδίτσα, 18 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Άλλος ένας θάνατος, που πιθανόν οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη της γρίπης καταγράφηκε στην Καρδίτσα. Ο 65χρονος Δημήτρης Αργυρίου άφησε την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καρδίτσας, όπου είχε εισαχθεί με δύσπνοια και πυρετό.

    Ο 65χρονος Δημήτρης Αργυρίου αισθάνθηκε δύσπνοια και απευθύνθηκε σε παθολόγο και πνευμονολόγο που διέγνωσαν πνευμονία. Παρουσίασε πυρετό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου του χορηγήθηκε αντιβίωση. Η κατάσταση του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καρδίτσας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή την Οι γιατροί έχουν την υπόνοια ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, χωρίς να μπορούν να το επιβεβαιώσουν, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο 65χρονος παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και σηπτικό σοκ.

    Τα δύο περιστατικά, ενός 70χρονου στα Γιάννενα και ενός 35χρονου στην Κόρινθο για τα οποία υπήρχε αρχικά φόβος ότι επρόκειτο για μυοκαρδίτιδα εξελίχθηκαν ομαλά. Και οι δύο ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και παρουσίασαν επιπλοκές στην καρδιά, όμως οι γιατροί κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν. Οι γιατροί εξετάσουν την περίπτωση ενός 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη, που πέθανε από ανεμοβλογιά και διερευνάται αν είχε προσβληθεί από άλλο ιό.

    [09] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι επιτυχίες στο βόλεϊ συνεχίζονται. Αυτή την φορά στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Πουέρτο Ρίκο το Αριστοτέλειο Κολέγιο κέρδισε με 2-0 (25-13, 25-7) τη Σλοβακία και προκρίθηκαν έτσι στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την Ταϊπέι που έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Τουρκία.

    Αντίθετα τα αγόρια του 4ου Λυκείου Καλαμαριάς δεν τα κατάφεραν, ηττήθηκαν από την Ιταλία με 2-1 και θα αγωνιστούν για τις θέσεις 5-8.

    [10] ΠΟΥΤΙΝ: ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ

    Μόσχα, 18 Απριλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ετήσιο μήνυμα του προς τον λαό της χώρας δήλωσε πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση του «χτυπημένου» από τη διαφθορά κρατικού συστήματος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον τομέα της οικονομίας και ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τις πρώην ανατολικές δημοκρατίες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, o κ. Πούτιν ζήτησε την πάταξη των εξτρεμιστικών επιθέσεων και τόνισε πως το στρατιωτικό σκέλος της διαμάχης στην Τσετσενία έχει τελειώσει.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να παλέψουμε για τη θέση μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα γιατί καμία χώρα δεν θα βγει από το δρόμο της για να μας βοηθήσει.

    Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ακόμη ότι ο εξτρεμισμός αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας επισημαίνοντας ότι η Δούμα επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [11] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ως ''μητέρα των μαχών'' χαρακτήρισε το παιχνίδι του Σαββάτου που θα γίνει στο ΟΑΚΑ μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, ο προπονητής της Ενωσης, Φερνάντο Σάντος.

    «Αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό στην έδρα του. Είναι πρωταθλητής τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό τα λέει όλα», τόνισε ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τον σεβασμό των αντιπάλων. Θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Είμαστε αποφασισμένοι», τόνισε ο τεχνικός της ΑΕΚ.

    Σε λιγότερο από δύο ημέρες ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Το άγχος έχει ανέβει κατακόρυφα. «Πρέπει τώρα να τα ξεχάσουμε όλ' αυτά και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για το παιχνίδι. Έχουμε την απόλυτη συνείδηση της σοβαρότητας».

    Οσο για την ιστορία της κάθε ομάδας; «Αυτό που μετράει στο ποδόσφαιρο είναι η ιστορία. Και την ιστορία την γράφεις κερδίζοντας. Θα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και εύχομαι να είμαστε εμείς που πανηγυρίσουμε τη νίκη».

    [12] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου συμμετείχε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης των συνθηκών ζωής των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.

    Οι συζητήσεις για το εν λόγω θέμα κρίθηκαν αναγκαίες καθώς η χώρα θα συμμετάσχει σε διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 7-10 Μαίου στη Νέα Υόρκη.

    Θέμα των συνομιλιών αποτέλεσε προσχέδιο νόμου που θέσπισε η κυβέρνηση για την προστασία των παιδιών ενώ συζητήθηκε και το θέμα των διεθνών υιοθεσιών και των υιοθεσιών στην Ρουμανία.

    Η ρουμανική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να αναβάλει τις διεθνείς υιοθεσίες και να ενθαρρύνει αυτές εντός της επικράτειας της χώρας.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Λονδίνο, 18 Απριλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Σημαντική πτώση παρουσίασαν τα αμερικανικά και βρετανικά χρηματιστήρια μετά την είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους στον ουρανοξύστη Πιρέλι στο κέντρο του Μιλάνου.

    Ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη έπεσε κατά 80 ποσοστιαίες μονάδες, περίπου 1% μετά τις πρώτες πληροφορίες για την πτώση του αεροπλάνου.

    Στην Ευρώπη, ο δείκτης Dax στην Φραγκφούρτη έπεσε 2% και στο Μιλάνο το χρηματιστήριο σταμάτησε τη λειτουργία του.

    Το Ευρώ έπεσε για πρώτη φορά μέσα στους τρεις μήνες από την κυκλοφορία του έναντι του δολαρίου.

    O.K.

    [14] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Μιλάνο, 18 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Κλαούντιο Σκαγιόλα ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους στον ουρανοξύστη Πιρέλι στο Μιλάνο είναι δυστύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από υπάλληλο του αεροδρομίου της πόλης, ο πιλότος ανέφερε τεχνικά προβλήματα πριν την πτώση του αεροσκάφους πάιπερ.

    Τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν είναι ορατά και οι αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος ίσως είναι μέσα στο κτίριο ή το διαπέρασε και βγήκε από την άλλη μεριά αυτού.

    Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, ενώ είκοσι άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομεία.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει εσπευσμένα στην Ιταλία από την Βουλγαρία όπου ήταν.

    O.K.

    [15] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΟΛΑΝΑ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας είχε σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τα προβλήματα συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι πρέπει να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη και να εφαρμοστεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, θέση για την οποία πιέζει και η ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της για τον τερματισμό των επιχειρήσεων και εξέφρασε την ελπίδα οι πρωτοβουλίες της Ενωσης να έχουν αποτέλεσμα και οι απόψεις της να εισακουστούν.

    Από την πλευρά του ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή πολύ επικίνδυνη και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΟΗΕ που ξεκίνησαν από τη Μαδρίτη, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή και της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Όπως ανέφερε, θα συνεχίσει τις επαφές του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το ταχύτερο δυνατόν. "Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την έναρξη κάποιας πολιτικής διαδικασίας προς εξεύρεση λύσης. Ενδεχομένως να έχει τη μορφή μιας διάσκεψης, οποιασδήποτε εν πάση περιπτώσει πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα φέρει αποτέλεσμα" πρόσθεσε ο κ.Σολάνα.

    Για τα Βαλκάνια, οι κ.κ. Σημίτης και Σολάνα συμφώνησαν ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία καλύτερης συνεργασίας και ότι έχουν ξεπεραστεί οι πολλές αντιπαλότητες, ωστόσο, παραμένει η δυνατότητα μιας μελλοντικής κρίσης και θα πρέπει να φροντίσουμε με διάφορα μέτρα, από οικονομικά, πολιτικά, αλλά και με την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουμε και να προλάβουμε τέτοιες εξελίξεις. Ο κ.Σολάνα πρόσθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.

    Οσον αφορά το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ο κ.Σημίτης προσδιόρισε το πρόβλημα στη χρησιμοποίηση των μέσων του ΝΑΤΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα διαδικασία και ζήτησε να υπάρξει μια άλλη λύση, η οποία να ανταποκρίνεται σε βασικές αρχές που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και της Ένωσης, αλλά και των μελών της. Ως τέτοιες αρχές ανέφερε την ισοτιμία όλων των μελών στις λύσεις, τη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία βάση, η οποία προκύπτει από τις αποφάσεις των δύο Οργανισμών ξεχωριστά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όποια εγγύηση δοθεί να ισχύει για όλους και για όλες τις περιπτώσεις.

    Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί η κατάλληλη λύση και υποσχέθηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό για μία λύση που θα ικανοποιεί όλους. "Ο καθένας θα αισθάνεται άνετα σ' αυτό που είναι το μέλλον της Ευρώπης και που αποκαλείται ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας (ESDI)" είπε.

    "Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συνεπώς μια συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απολύτως απαραίτητη. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σ' αυτή τη συνεργασία το ταχύτερο δυνατόν. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα" κατέληξε ο κ.Σολάνα.

    Στις συνομιλίες μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

    [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

    Νάξος, 18 Απριλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο του τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους «Bandirma», ανοιχτά της Νάξου, σύμφωνα με το τοπικό λιμεναρχείο.

    Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 31 άτομα, που υποστηρίζουν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 60 με 65 άτομα. Οι διασωθέντες είπαν ότι πλήρωσαν στους δουλέμπορους 4.000 αμερικανικά δολάρια.

    Αμεση ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της Νάξου, που πρόσφεραν στους διασωθέντες, που μεταφέρθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και στο Κέντρο Υγείας, κουβέρτες, ρούχα και τρόφιμα

    Στο γραφείου του λιμενικού σώματος κρατούνται τρεις Τούρκοι υπήκοοι, μέλη του πληρώματος, που εντοπίστηκαν μεταξύ των ναυαγών. Πρόκειται για τον 47χρονο Νούρι Γκουλ, κυβερνήτη, τον 25χρονο Τεζέρ Οχράν, ναύτη και τον 35χρονο Μπέντζαμιν Κορκμάζ, μηχανικό.. 

    [17] ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ ΥΨΟΥΣ 800.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ MLS

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Στην υλοποίηση και του δεύτερου σκέλους του έργου «Δικτυωθείτε», που αφορά στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, θα συμμετάσχει η MLS Πληροφορική ΑΕ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο, την Αναπτυξιακή Φλώρινας και την Αναπτυξιακή Κοζάνης.

    Η σχετική σύμβαση που υπέγραψε με το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας) προβλέπει ότι η συμμετοχή της MLS ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και η διάρκεια του συγκεκριμένου έργου είναι τρία έτη. Στόχος του έργου είναι η εκπαίδευση 4.000 επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό επιχειρείν.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της MLS έχει υπογράψει και προηγούμενη σύμβαση με το ΕΔΕΤ, που αφορά στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου για τον κόμβο του προγράμματος στο Ιντερνετ και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης (helpdesk). Το έργο είναι ήδη σε φάση υλοποίησης και η συμμετοχή της MLS ανέρχεται σε 450.000 ευρώ.

    [18] ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

    Βερολίνο, 18 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ότο Σίλι επισήμανε ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα μπορεί να σχετίζεται με την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε εβραϊκή συναγωγή στην Τυνησία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 Γερμανοί τουρίστες.

    Μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι,ο κ. Σίλι ισχυρίστηκε ότι προκύπτουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η έκρηξη δεν ήταν ατύχημα αλλά μια προμελετημένη πράξη.

    Όπως μετέδωσε το BΒC, ο Γερμανός πολιτικός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στην Τυνησία το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ζινε Ελ Αμπιντινε Μπεν Αλι ενώ θα επισκεφθεί την κατεστραμμένη συναγωγή Γκρίμπα τη Δευτέρα.

    Οι τελευταίες έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε αέριο στην περιοχή θεωρείται υπεύθυνος για την έκρηξη που προκλήθηκε.

    Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές επισημαίνουν ότι το όνομα του οδηγού του φορτηγού που φέρεται πλέον ως ο βασικός ύποπτος αναγραφόταν στην επιστολή που εστάλη στην αραβική εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi σύμφωνα με την οποία η οργάνωση Αλ Κάιντα αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης.

    [19] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Με μηνύσεις απαντάει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τα στημένα παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος. Μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ παίρνει η υπόθεση δωροδοκίας θα συνεχιστεί στα ελληνικά δικαστήρια, αφού ο πρόεδρος του «δικεφάλου» κ. Καλαφάτης στρέφεται κατά παντός εμπλεκομένου.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ αναφέρει: «Την Παρασκευή 19/4/2002, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Καλαφάτης, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της ΠΑΕ με επικεφαλής τον κ. Καϊμακάμη, θα καταθέσει μήνυση κατά παντός εμπλεκομένου σε υπόθεση δωροδοκίας διαιτητή, στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ της περιόδου 2000-01».

    [20] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Ουάσιγκτον, 18 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι το Ισραήλ κρατάει την υπόσχεση του για αποχώρηση από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και ζήτησε ξανά από τον ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ να πατάξει την τρομοκρατία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Μπους είπε χαρακτηριστικά ότι ο Αραφάτ καταδίκασε την τρομοκρατία και τώρα πρέπει να αναλάβει δράση για την πάταξη των τρομοκρατών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτές της δηλώσεις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μπους απαντώντας σε όσους χαρακτήρισαν αποτυχία την αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είπε ότι αυτή άνοιξε τον δρόμο για να υπάρξει διάλογος για την ειρήνη και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν άνθρωπο της ειρήνης και πρόσθεσε ότι ο Σαρόν επιθυμεί να έχει ειρήνη με τους γείτονες του.

    Ο κ. Μπους ανέφερε ακόμη ότι είναι ευχαριστημένος από τη στάση του Σαρόν να αποχωρήσουν οι Ισραηλινοί από τα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε μία υπόσχεση και την κρατάει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι κατανοεί το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί παραμένουν στη Βηθλεέμ και στη Ραμάλα γιατί όπως ισχυρίζονται πρέπει να συλλάβουν πέντε υπόπτους για τη δολοφονία Ισραηλινού υπουργού, που πιστεύουν ότι κρύβονται στο αρχηγείο του Αραφάτ.

    O.K.

    [21] ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

    Βοστώνη, 18 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Του απεσταλμένου μας Χ.Μάτη

    Τη βεβαιότητά του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 μπορούν να αποτελέσουν ένα θρίαμβο εξέφρασε ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης και προεδρικός υποψήφιος το 1988 Μάικλ Δουκάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη.

    Ο κ. Δουκάκης είπε ότι οι Αγώνες θα είναι μία λαμπρή γιορτή, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε τη δυσφορία του για την αδράνεια της αμερικανικής διπλωματίας για την οποία, είπε ότι δεν έκανε τίποτε να προλάβει την κρίση, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε "τρομερό λάθος".

    Τόνισε μάλιστα ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί και στα δύο μέρη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, των μετριοπαθών αραβικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός για τις δυνατότητες που δείχνει να μπορεί να εκμεταλλευθεί η αμερικανική πλευρά.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Δουκάκης, ο οποίος τώρα διδάσκει σε έδρες στη Βοστώνη, αναφέρθηκε εκτενώς στις ρίζες και στην καταγωγή του, τις οποίες πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Θεσσαλονίκη, αναζήτησε, τονίζοντας ότι είναι υπερήφανος για την ελληνικότητα της καταγωγής του.

    [22] ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η ζωή είναι διαφορετική χωρίς τον Κίνγκ Ο Άρης αν βαθμολογικά αδιάφορος στην τελευταία αγωνιστική θα παίξει για την ιστορία και την φανέλα του. Το Ηράκλειο είναι ομάδα που θέλει τη νίκη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίξει με κατεβασμένα τα χέρια. Κάθε άλλο μάλιστα. Η απουσία του Κινγκ αναμένεται να στοιχίσει. Παράλληλα ανάβει και τις φωτιές «Εγώ είχα διαφορετική άποψη. Ηθελα τον Κίνγκ στην ομάδα. Ομως η διοίκηση είχε άλλη άποψη», αναφέρει ο κ. Μίνιτς.

    Ο προπονητής της ομάδας, αναφορικά με τους στόχους τόνισε ότι θέλουν να κερδίσουν περισσότερα παιχνίδια γίνεται. «Πρέπει και αν βελτιώσουμε την εικόνα μας. Το Ηράκλειο διαθέτει μία δυνατή έδρα, παρά την απώλεια του Χαρίση που πήγε στην Ταουγκρές. Καταφέραμε να φτάσουμε την ομάδα σε ένα καλό επίπεδο. Η εξάδα που ισοδυναμούσε με θαύμα. Όμως μετά τις ήττες από τον Πανιώνιο, το Μαρούσι αλλά και τον ΠΑΟΚ, χάθηκαν οι ελπίδες που είχαμε. Τώρα στόχος είναι να πετύχουμε όσο γίνεται περισσότερες νίκες».

    Πρώτο μέλημα του Μίλαν Μίνιτς είναι να αποκατασταθεί το καλό κλίμα στην ομάδα. Και την αρχή την κάνει κατά τη διάρκεια των προπονήσεων που θέλει να εμφυσήσει στους παίκτες του την ανάγκη για μια καινούρια αρχή...

    Κ.Π.

    [23] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΙΟΡΔΑΝΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

    Αμάν, 18 Απριλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι καλά στην υγεία του ενώ διατηρεί υψηλό ηθικό ανακοίνωσε νευρολόγος από την Ιορδανία που μετέβη στη Ραμάλα για να τον εξετάσει.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, Ο Δρ. Ασχράφ αλ Κουρντί σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Αμάν τόνισε την έλλειψη επαρκούς οξυγόνου στον χώρο όπου κρατείται αιχμάλωτος ο Αραφάτ προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή παρά τις δυσμενείς καταστάσεις κάτω από τις οποίες ζει το τελευταίο διάστημα.

    Ο Αλ Κουρντί σημείωσε ότι ο Αραφάτ υποβλήθηκε σε αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν σε διάστημα δύο ημερών ενώ επισήμανε ότι έχει ανάγκη από περισσότερες ώρες ύπνου.

    Σημειώνεται ότι αυτή την φορά ο Ιορδανός ιατρός χρειάστηκε να μεταβεί στην Ραμάλα καθώς έκρινε ότι έπρεπε ο Αραφάτ να υποβληθεί σε εξετάσεις οι οποίες είχαν καθυστερήσει τέσσερις μήνες εξαιτίας των γεγονότων.

    [24] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΣΑΒΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Ουάσιγκτον, 18 Απριλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να λάβει ένα μάθημα από την πρόσφατη κρίση στη χώρα του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Ο κ. Μπους μετά από συνάντηση του με τον Κολομβιανό ομόλογό του, Αντρές Παστράνα στο Λευκό Οίκο είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ο Τσάβες να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εντοπίσει τα προβλήματα που οδήγησαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Είναι πολύ σημαντικό να «αγκαλιάσει» τους θεσμούς που είναι βασικοί σε μια δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας των αντιπάλων του να εκφράζουν την άποψή τους.

    [25] ΕΡΕΥΝΑ ΣΒΒΕ: ΤΟ 13,9% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίηκ, 18 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 13,92%, διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν 45 εργατικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθιερωμένης στατιστικής έρευνας στις βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Ειδικότερα, από το σύνολο των 11.837 απασχολούμενων του δείγματος, στην απεργία μετείχαν μόνο οι 1.648. Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι στο 73,9% των επιχειρήσεων του δείγματος, μόνο το 0%-5% των εργαζομένων έλαβε μέρος στην απεργία.

    Σε ποσοστό 7% των βιομηχανιών μετείχε στις κινητοποιήσεις το 5% έως 25% των εργαζομένων, ενώ στο 8,1% των επιχειρήσεων συστρατεύτηκε με το απεργιακό μέτωπο το 8,1% του προσωπικού. Πάντως, στο 7% των επιχειρήσεων του δείγματος, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία διαμορφώθηκε στο 50% έως 80%, ενώ στο 4% ξεπέρασε το 80%.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 April 2002 - 18:14:33 UTC