Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΣΑΡΟΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΑΡΑΒΕΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ
  • [04] ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΜΒΡΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
  • [05] ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Γ.
  • [06] ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [07] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΦΣΚΑ
  • [08] ΠΕΝΤΕ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η CAPITAL LINK
  • [09] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ
  • [10] Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [12] ΔΙΟΔΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [14] Ο ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΤΟΪΜΠΕΡ
  • [16] Η «ΚΟΥΖΙΝΑ» ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [17] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΣΚΕΙ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [20] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
  • [21] ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [23] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [24] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (14:38 UTC+2)

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα μεταδώσει απευθείας, μέσω Ιντερνετ, την διακαναλική, εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 10,30 το βράδυ της Δευτέρας. Η συνέντευξη, θα μεταδοθεί επίσης από το δίκτυο της ΕΡΤ και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Μega, Αντέννα, Alpha και Σταρ.

    Ο πρωθυπουργός δίνει τη συνέντευξη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να κάνει απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και να παρουσιάσει τις κατευθύνσεις και τους στόχους για την επόμενη διετία.

    [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΣΑΡΟΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Ιερουσαλήμ, 8 Απριλίου 2002 (13:14 UTC+2)

    Πρόθυμος να συναντηθεί με τους ηγέτες των αραβικών κρατών και να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα φραστική επίθεση κατά του Γιάσερ Αραφάτ για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

    Σε ομιλία του, στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι η αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνευση που βασίζεται στην απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε αντάλλαγμα με πλήρη ειρήνη, αποτελεί θετική προοπτική για τις διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί στα εδάφη του Ισραήλ, Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    Από την άλλη μεριά όμως, ο κ. Σαρόν εμφανίστηκε λάβρος κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, για τον οποίο δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα «καθεστώς τρομοκρατίας» και ηγείται ομάδων δολοφόνων που προσπαθούν να διώξουν τους Ισραηλινούς από τα εδάφη τους.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΑΡΑΒΕΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2002 (14:18 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Οι κρίσιμες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης με τους πρεσβευτές στην Αθήνα των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.

    Τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο και οι Αραβες πρεσβευτές καταδίκασαν τις επιθέσεις των Ισραηλινών και τάχθηκαν υπέρ της άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Αραβες πρεσβευτές και τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής για τη σαφή και συνεπή θέση του ελληνικού Κοινοβουλίου που εκφράζει τις σκέψεις και τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είμεθα κατά της βίας και των ισραηλινών επιθέσεων, κατά της εισβολής και της κατοχής και κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται σήμερα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε:

    «Αποδοκιμάζουμε κάθε πράξη βίας ενάντια άοπλων και αθώων πολιτών που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη. Πρέπει , συνέχισε, να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη και να επανέλθουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι η πρόταση των αραβικών χωρών για επιστροφή των κατεχομένων εδαφών στη γραμμή του 1967 και η υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι ίσως η μόνη λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μ. Ανατολή και απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις χώρες της Μεσογείου και ίσως δημιουργήσει και περισσότερα».

    Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπντάλα Αμπντάλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες των Παλαιστινίων για τη θέση της Ελλάδος υπέρ του «δίκαιου αγώνα», όπως είπε, των Παλαιστινίων και κατά της βάρβαρης επιδρομής των Ισραηλινών.

    «Ενημερώσαμε», είπε, «τον κ. Κακλαμάνη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η παλαιστινιακή αρχή για την ειρήνη και ειδικά για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου των Αραβικών Χωρών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπό το φως των σημερινών βάρβαρων επιχειρήσεων των ισραηλινών και της γενοκτονίας εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, καταφεύγουμε σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια να δοθεί τέρμα στην ισραηλινή βαρβαρότητα ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [04] ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΜΒΡΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 8 Απριλίου 2002 (12:08 UTC+2)

      Την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιμβρου και της Σαμοθράκης, αποφάσισαν οι δήμαρχοι των δύο νησιών, σε πρόσφατη συνάντησή τους. Η σύνδεση αυτή θα μειώσει το χρόνο απόστασης ανάμεσα στα δύο νησιά σε μία ώρα από οκτώ που είναι σήμερα.

    Στο μεταξύ οι νομαρχίες Εβρου και Ροδόπης έχουν προτείνει και τη σύνδεση με τη Θάσο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, με χρηματοδότηση από πόρους του INTEREG III.

    [05] ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Σχέδιο εκκένωσης με συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης έχει έτοιμο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αν τεθεί αναγκαίο θα μπει σε εφαρμογή για να μεταφερθούν με ασφάλεια όλοι οι Ελληνες, που κατοικούν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη ή βρίσκονται στην έκρυθμη αυτή περιοχή.

    Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κρητικού, Κυριάκου Σπυριούνη και Στέλιου Παπαθεμελή.

    Οπως υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους 483 Ελληνες που ζουν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και με τους Ελληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, είτε μέσω Συλλόγων, είτε μεμονωμένα και διαβεβαιώνει ότι είναι όλοι καλά.

    Προσθέτει πάντως ότι ζουν βέβαια κάτω από το καθεστώς των γενικών απαγορεύσεων που ισχύουν και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Ως σημεία συγκέντρωσης έχουν προβλεφθεί:

    Για τη Λωρίδα της Γάζας, τα γραφεία της UNRWA, o Σύλλογος Ελληνο- Παλαιστινιακής Φιλίας Γάζας και το γραφείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    - Για τη Δυτική Οχθη, τα γραφεία των Ελληνικών Συλλόγων, τα γραφεία των Συλλόγων Ελληνο -Παλαιστινιακής Φιλίας και οι Εκκλησίες του Πατριαρχείου.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όσων Ελλήνων διαμένουν στην περιοχή, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως, επειδή η κατάσταση είναι έκρυθμη, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και να τους συμπαρασταθούν, εφόσον παραστεί ανάγκη.

    Το Γενικό Προξενείο μας στα Ιεροσόλυμα, καταλήγει ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε επαφή με τους Οργανισμούς και τους Συλλόγους, τα γραφεία των οποίων έχουν οριστεί ως σημεία συγκέντρωσης, καθώς και με τουριστικό γραφείο για τη διάθεση τουριστικών λεωφορείων σε περίπτωση που θα χρειαστούν, όπως επίσης και με τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές.

    [06] ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Το όνειρο του ΠΑΟΚ έσβησε Η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι άπιαστο όνειρο. Αυτό όπως ήταν επόμενο δυσαρέστησε τον προπονητή της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς που έβαλε σήμερα τις φωνές. Και δεν είχε άδικο, την στιγμή που είδε την ομάδα του να μένει εκτός στόχων. «Αν δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος της φανέλας, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έχετε θέση στην ομάδα», τους είπε ο «Ντούσκο» που σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να χάσει αμαχητί ο ΠΑΟΚ τα επόμενα παιχνίδια μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος.

    Και μόνο το γεγονός ότι η ομάδα δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους της στέκεται ανασταλτικός παράγοντας για την παραμονή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ηδη μέσα στις επόμενες ημέρες ο «Ντούσκο» θα έχει επαφή με τον πρόεδρο της ομάδας όπου θα του δώσει την οριστική απόφασή. Δηλαδή για το αν θα μείνει ή όχι στον ΠΑΟΚ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως ο τεχνικός της ομάδας του Δικεφάλου κ. Μπάγεβιτς θα συναντηθεί με τον κ. Μπατατούδης προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας του πρώτου.

    Κ.Π.

    [07] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, 8 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σημειώθηκαν στην περιοχή Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, τα γαλλικά στρατεύματα που υπηρετούν στις τάξεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο προσπάθησαν με δακρυγόνα να διαλήσουν το πλήθος των Σέρβων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την σύλληψη ενός επικαφαλής της σερβικής περιοχής.

    Επικεφαλής της σερβικής κοινότητας της Μιτρόβιτσα, Μάρκο Γιάκσιτς επισήμανε ότι όλα ξεκίνησαν όταν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών συνέλαβαν τον Σλάβολιουμπ Γιόβιτς Πάγκι, επικεφαλής ομάδας ενόπλων που επιτηρούν μια γέφυρα που χωρίζει την περιοχή σε δυο μέρη, αυτό των Σέρβων και αυτό των Αλβανών εμποδίζοντας τη διέλευση πάνω από το σημείο της γέφυρας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον δυο μέλη των αστυνομικών δυνάμεων του ΟΗΕ τραυματίστηκαν όταν δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν.

    Ωστόσο δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το περιστατικό.

    [08] ΠΕΝΤΕ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η CAPITAL LINK

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Επενδυτική ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν πέντε εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρείες και συγκεκριμένα οι: Δέλτα Συμμετοχών, ΕFG EUROBANK ΕRGASIAS, ΜOTOR OIL ΕΛΛΑΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ και ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΕ, διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Capital Link, με την υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Χρηματιστηρίου Παραγώγων και της Price Waterhouse Coopers.

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του Ομίλου, Παντελή Οικονόμου, κατά το 2001 παρατηρήθηκε αύξηση των πωλήσεων που οφείλεται κυρίως στην αύξηση πωλήσεων των κλάδων των γαλακτοκομικών και του παγωτού, καθώς και στην ενοποίηση του Ομίλου Goody's. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν στα 624 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με το 2000, ενώ τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας παρέμειναν σταθερά στα 53 εκατομμύρια ευρώ. Εάν υπολογιζόταν και η απόσβεση της υπεραξίας των Goody's θα σημειώνονταν αύξηση της τάξεως του 6%. Τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 17.5% φθάνοντας έτσι τα 120 εκατομμύρια ευρώ το 2001.

    Στους στόχους - στρατηγικές του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση της παρουσίας του στη Β. Ελλάδα, η βελτίωση της διανομής, η ανάπτυξη των παιδικών τροφών, η επέκταση των τεχνολογιών του, η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Κροατία, Ουγγαρία, Ουκρανία, οι εξαγορές - συγχωνεύσεις και συμμαχίες, η ολοκλήρωση του λανσαρίσματος κατεψυγμένων έτοιμων φαγητών.

    EFG EUROBANK ERGASIAS

    Κατέχει στην Ελληνική αγορά ηγετική θέση στην τραπεζική ιδιωτών, τη διαχείριση περιουσίας, το private banking, την επενδυτική τραπεζική και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικών σχεδίων, Γιάννη Τεγόπουλο, η EFG Eurobank Ergasias διαθέτει ίδια κεφάλαια, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ βασίζεται σε διεθνούς εμβέλειας στρατηγικούς εταίρους, όπως ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Bank Group και η Deutsche Bank.

    Οι συνεργασίες αυτές σε συνδυασμό με την ηγετική θέση του Ομίλου στους τομείς υψηλής κερδοφορίας και ανάπτυξης, την ισχυρή κεφαλαιακή του βάση, την άριστη ποιότητα ενεργητικού, εσόδων και κερδών, την έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν μερικά από τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της EFG Eurobank Ergasias. Το 2002 ο Όμιλος EFG Eurobank Ergasias δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της θέσης του στην αγορά με περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα, στη συγκράτηση του κόστους, αλλά και στην επέκταση στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

    MOTOR OIL

    Η εταιρία πέτυχε τη βελτιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους της σε κάθε περίοδο του έτους που σε συνδυασμό με το ισχυρό δίκτυο πωλήσεών της και την ποιότητα των προιόντων της την οδήγησε στη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας της. Τα κέρδη προ φόρων της "MOTOR OIL (ΕΛΛΑΣ)" διαμορφώθηκαν το έτος 2001 σε 32,3 δις δραχμές, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη για το 2001 ανήλθαν σε 34,7 δις δραχμές και περιλαμβάνουν τα κέρδη της "AVINOIL" η εξαγορά της οποίας από την MOTOR OIL ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 2002. Η μερισματική απόδοση για το 2001 θα είναι της τάξεως του 6,5% μετά από φόρους.

    ΤΙΤΑΝ

    Την άνοδο στην καθαρή κερδοφορία του Ομίλου (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 148% στην περίοδο 1996-2001, ακολούθησε και η πορεία της μετοχής -τιμή Μετοχής (ΚΟ) 306%. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ δραστηριοποιείται σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, την Ελλάδα, τις Ανατολικές Η.Π.Α., την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και κατέχει 10 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 67 μονάδες ετοίμου σκυροδέματος, 11 λατομεία αδρανών υλικών και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Η στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αφορά:

    - Ανάπτυξη κύριας δραστηριότητας (τσιμέντο) μέσω λειτουργικής βελτίωσης και περαιτέρω εξαγορών στις τέσσερις περιοχές που ήδη δραστηριοποιείται

    - Καθετοποίηση σε συναφή δομικά υλικά με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας.

    - Διαρκής μείωση κόστους και αύξηση παραγωγικότητας.

    - Συνεχής ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, ώστε ο Όμιλος Τιτάν να είναι προτιμητέος εργοδότης.

    Η ανοδική πορεία των μεγεθών του Ομίλου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2002. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για βελτιώσεις και αυξήσεις παραγωγικής δυναμικότητας σε υφιστάμενα εργοστάσια ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για την διετία 2002-03.

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ

    Οι ενοποιημένες πωλήσεις του κατά το 2001 αυξήθηκαν σε 321,7 εκατομμύρια ευρώ (109,6 δις δρχ) παρουσιάζοντας αύξηση 10,5%.Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν σε 37,3 εκ. Ευρώ (12,7 δις δρχ) παρουσιάζοντας αύξηση 40,8%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2001 σε 36,6 εκ. Ευρώ (12,5 δις δρχ), αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη από πώληση χρεογράφων κατά το 2001 ανήλθαν σε 3,2 εκατομμύρια ευρώ (1,1 δις δρχ), αλλά ήταν μειωμένα έναντι κερδών 8,3 εκατομμυρίων ευρώ (2,8 δις δρχ) το 2000.

    Στον καθαρά λειτουργικό τομέα στην Ελλάδα ο όγκος αυξήθηκε κατά 7,5% και το μερίδιο της εταιρίας καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ήταν μεγαλύτερο του 15%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ελλάδα ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων ανήλθαν σε 11,8% για το 2001 έναντι 9,6% το 2000. Η παραπάνω βελτίωση οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και στον έλεγχο του κόστους. Στην Ρουμανία η εταιρία πέτυχε τον αρχικό της στόχο ο οποίος ήταν η μη πραγματοποίηση ζημιών σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Η εταιρία έχει θέση σαν μεσοπρόθεσμο στόχο την επικέντρωση στο τσιγάρο και την επίτευξη ανταγωνιστικότητας ευρωπαϊκού επιπέδου σ' όλες τις λειτουργίες της εταιρίας.

    [09] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Μπρατισλάβα, 8 Απριλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Υπέρ της άμεσης παρέμβασης των ισχυρών της διεθνούς κοινότητας, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στα παλαιστινιακά εδάφη, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του από τη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη.

    "Ολοι εκείνοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να παρέμβουν, είτε πρόκειται περί χωρών, είτε πρόκειται περί οργανισμών πρέπει να το πράξουν το συντομότερο. Δεν είναι ανεκτή η παράταση των σημερινών συγκρούσεων και της μορφής, την οποία έχουν λάβει εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    "Η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όπως είναι γνωστό κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, όχι μόνο με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, διότι δεν μπόρεσε να επισκεφθεί άλλες αραβικές χώρες, αλλά και με τη στάση της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου προσπάθησε να ληφθούν αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές", υπογράμμισε.

    Σε δηλώσεις τους μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν ο κ. Στεφανόπουλος και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρούντολφ Σούστερ υπογράμμισαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Σλοβακίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    [10] Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ελεγχος στα πεπραγμένα της ΠΑΕ Αρης θα διενεργηθεί αύριο από την ελεγκτική επιτροπή του ΣΔΟΕ. Σήμερα άνθρωποι της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επικοινώνησαν με τον κ. Δαμιανίδη και του επισήμαναν ότι θα προβούν στις συγκεκριμένες ενέργειες. Μετά από αυτό οι υπάλληλοι της ΠΑΕ θέλησαν να διευθετήσουν ορισμένες εκκρεμότητες ώστε να είναι απολύτως έτοιμοι για τον αυριανό έλεγχο. Όμως δεν μπόρεσαν να το πράξουν αφού οι συνδεσμίτες της ομάδας έχουν προβεί σε κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ Αρης. Η κατάληψη συνεχίζεται μέχρι και αυτή την στιγμή καθώς με αυτό τον τρόπο οι φίλαθλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους σε όσα συμβαίνουν. Μάλιστα οι ίδιοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Κουράκη, ενώ εξέφρασαν τα παράπονα τους ακόμη και προς τον κ. Βενιζέλο για την καθυστέρηση της διενέργειας ελέγχου για τον τρόπο μεταβίβασης των μετοχών.

    Κ.Π.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 8 Απριλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, χωρίς να προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος διεξαγωγής τους, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Τέξας.

    Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι δύο ηγέτες προσανατολίζονται στην προώθηση σχεδίου που περιλαμβάνει τρεις φάσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Αυτές αφορούν την αναδημιουργία συμμαχίας με τις γειτονικές χώρες του Ιράκ, τη στρατιωτική δράση και την εγκατάσταση νέου καθεστώτος για τη διοίκηση της χώρας.

    Οι Times αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό τόσο από τις χώρες της ΕΕ όσο και από το εσωτερικό του κόμματός του.

    Στις πληροφορίες αυτές, ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, απάντησε ότι η Βαγδάτη θα αμυνθεί με κάθε τρόπο.

    [12] ΔΙΟΔΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Τα τελευταία περιστατικά εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, που χρησιμοποιούν την ΠΓΔΜ ως δίοδο αλλά και ως χώρα προορισμού μεγάλων ποσοτήτων εξαρτησιογόνων ουσιών, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης ναρκωτικών στις Βαλκανικές χώρες αλλά και το ζήτημα της διακίνησης κυρίως χασίς, κοκαϊνης και ηρωίνης μέσω πολλαπλών βαλκανικών διόδων. Οι διαστάσεις του φαινομένου έχουν γίνει εκρηκτικές καθώς, κυρίως την τελευταία δεκαετία, επεκτείνονται σε ένα σύνολο μορφών παραοικονομίας που δεν γνωρίζει εθνικά, ιδεολογικά ή θρησκευτικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό συνοδεύεται από διακίνηση όπλων, αυτονομιστικές τάσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, λαθρεμπόριο και άλλες ποικίλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος.

    Τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται πλέον ως «η Κολομβία της Ευρώπης» και ενώ πριν από χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των διακινούμενων ουσιών προερχόταν από το Αφγανιστάν και μέσω Τουρκίας, όπου υπόκειτο σε επεξεργασία, κατέληγε στα Βαλκάνια ή περνούσε στην υπόλοιπη Ευρώπη, τελευταία και οι βαλκανικές χώρες αποκτούν μερίδιο στην «παραγωγή». Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ανοχή και, κάποιες φορές, με τη στήριξη κυβερνητικών στοιχείων ορισμένων βαλκανικών χωρών ενώ διάφορες οργανώσεις ανά τον κόσμο μιλούν και για πολιτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

    Συγκεκριμένα ο ιδιωτικός Οργανισμός Παροχής Πληροφοριών Stratfor Global Intelligence, με έδρα τις ΗΠΑ, σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει για το εμπόριο ναρκωτικών από το Κοσσυφοπέδιο προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και για τους δεσμούς των κυκλωμάτων με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου. Κάνει μάλιστα λόγο για εμπλοκή των ίδιων κυκλωμάτων και σε εμπόριο όπλων.

    Η Ασιατική δίοδος

    Με την επικράτηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν η παραγωγή οπίου στη χώρα εκτινάχτηκε στα ύψη, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο της Βιέννης (VIC), την έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών (United Nations Drug Control Program UNDCP).

    Παράλληλα η Αμερικανική Οργάνωση για τον Έλεγχο της Χορήγησης Φαρμακευτικών Ουσιών (Drug Enforcement Administration DEA) αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης που διακινείται στην Ευρώπη παράγεται στο Αφγανιστάν και, μέσω Τουρκίας, φτάνει στην αποκαλούμενη «μαφία» του Κοσόβου, από όπου διανέμεται από τις οργανώσεις της στις Βαλκανικές χώρες: τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου που δρα στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, στην ΠΓΔΜ. Σύνδεσμοι του ίδιου κυκλώματος στην Ασία εντοπίζονται και στην Τσετσενία όπου ομάδες ανταρτών μάχονται ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα επιχειρώντας την αυτονόμηση της περιοχής.

    Οι βαλκανικές δίοδοι

    Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής οργάνωσης πληροφοριών Jane's Intelligence Review, οι εκτεταμένες παράνομες δραστηριότητες στα Βαλκάνια τοποθετούνται στη δεκαετία του 1970 ενώ χωρικά προσδιορίζονται στην περιοχή μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, ενός τμήματος της Σερβίας και της σημερινής ΠΓΔΜ.

    Χρονικά η δράση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ξεκινά ήδη από το 1982, οπότε ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία προωθούσε το σχέδιο για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας με την ένωση όλων των Αλβανών στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη νότια Σερβία, το βορειότερο τμήμα της ΠΓΔΜ και ένα βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών στα Βαλκάνια, έκθεση της γαλλικής οργάνωσης Observatoire Geopolitique des Drogues (ΟGD), που λειτουργεί ως κέντρο μελετών για τη διακίνηση ναρκωτικών, επισημαίνει ότι με την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία αδρανοποιήθηκαν οι δίοδοι διακίνησης ναρκωτικών της περιοχής και άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι εναλλακτικές δίοδοι Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας καθώς και, νότιας Γιουγκοσλαβίας, σημερινής ΠΓΔΜ, Ελλάδας και Αλβανίας. Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, το 1995, η περιοχή εξελίχτηκε σε κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας ορισμένων ναρκωτικών ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

    Στο μεταξύ, στην Αλβανία που αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα, το λαθρεμπόριο έγινε η πιο επικερδής δραστηριότητα στη χώρα ενώ το 1997, μετά την κατάρρευση των πυραμιδικών συστημάτων, που είχαν συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των οικονομιών των Αλβανών επικράτησε πλήρες χάος στη χώρα. Ακολούθησε η στροφή του πληθυσμού σε εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών. Πολλαπλές δίοδοι χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους από την Αλβανία στις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία), στην Ιταλία (μέσω νότιας Αλβανίας και των λιμανιών της Αδριατικής) και στην Ελλάδα μέσω της Ηπείρου και των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών.

    Στη Γιουγκοσλαβία οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, το 1999 αποδυνάμωσαν εντελώς τις όποιες προσπάθειες ελέγχου των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από τα εδάφη της περιοχής ενώ παράλληλα ενέτειναν τη δράση των Αλβανών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο, που προώθησαν την διακίνηση ναρκωτικών μέσω οικογενειών και σε πολύ χαμηλές τιμές. Παράλληλα η οργάνωση ΟGD κάνει λόγο για ανταγωνιστική δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών που συνδέονται με στελέχη μυστικών υπηρεσιών στη Σερβία. Το αποτέλεσμα ήταν η ενδυνάμωση της διόδου Βουλγαρίας Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ - Αλβανίας- Μαυροβουνίου και Σλοβενίας.

    Η κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και η δράση των αλβανών ανταρτών ευνόησε την ενεργοποίηση των διόδων μεταφοράς ναρκωτικών και από το έδαφος αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Οι διασυνδέσεις των τοπικών κυκλωμάτων επεκτείνονται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

    Τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (στην Ήπειρο), με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία αλλά τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές δίοδοι διακίνησης ναρκωτικών. Οι αυξημένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εξάρθρωση των εμπλεκόμενων κυκλωμάτων ανέκοψαν μεν τη δράση τους σε ορισμένες από τις συνήθεις διόδους διακίνησης, ωστόσο η συντονισμένη δράση των αρχών όλων των Βαλκανικών χωρών θεωρείται επιβεβλημένη για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Π.Γ.

    [13] ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 8 Απριλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το BBC, από σήμερα οι Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό θα φέρουν ειδικό διαβατήριο στο οποίο θα απεικονίζεται ψηφιακή εικόνα του κατόχου και άλλα στοιχεία σχετικά με τη γνησιότητα του εγγράφου.

    Τα νέα διαβατήρια θα δημιουργηθούν και θα διατεθούν από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Διαβατηρίων στο Νιου Χαμσάιρ καθώς οι αμερικανικές πρεσβείες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα δημιουργίας των νέου τύπου διαβατηρίων.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο μέτρο αναμένεται να μειώσει τις περιπτώσεις κατασκευής πλαστών εγγράφων που διευκολύνουν την είσοδο τρομοκρατών στη χώρα.

    [14] Ο ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι κατευθύνσεις για την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου δεν συμβάλουν στην ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος, που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, διατυπώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Κομβικό σημείο για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί κατά το ΣΒΒΕ η κατάργηση της διάκρισης των επιχειρήσεων σε νέους και παλαιούς φορείς και ο αποκλεισμός των παλαιών φορέων από τα κίνητρα της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η θέση αυτή αποδεικνύεται και από τα απολογιστικά στοιχεία των ενισχύσεων που δόθηκαν με τον Νόμο 2601, από τα οποία προκύπτει η πραγματοποίηση επενδύσεων μόνο σε τομείς που δεν υπήρχε αυτή η εξαίρεση.

    Δεύτερο σημείο, το οποίο πρέπει να διορθωθεί είναι η άρση του περιορισμού των επιχορηγήσεων από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Και αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που αφορούν το Νόμο 2601 από την περίοδο 1998 2001.

    Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο η συμβολή στην περιφερειακή σύγκλιση, μέσω της ενίσχυσης των κινήτρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην περιφέρεια. "Είναι πρωτοφανής η ανάδειξη σε πρώτη περιφέρεια ως προς το ύψος των χρηματοδοτηθέντων επενδύσεων της περιφέρειας Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ξεπερνώντας ακόμη και την Θράκη και την ίδια στιγμή η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, η οποία συνεχίζει: "Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί τα μηνύματα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει για το κόστος που επιφυλάσσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περιφέρεις που συνορεύουν με υπό διεύρυνση χώρες. Στο σημείο αυτό ο Σύνδεσμος προτείνει να διευρυνθεί το όριο αρμοδιότητας των περιφερειακών επιτροπών στην έγκριση νέων επενδύσεων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων".

    Τέλος, όπως επισημαίνει ο ΣΒΒΕ, είναι αδιανόητο να εξομοιώνονται και να μπαίνουν στην ίδια ζώνη υψηλής ανάπτυξης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δύο περιοχές με τελείως διαφορετικές τάσεις ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η Αθήνα και γενικότερα η Αττική, συγκεντρώνει και θα συγκεντρώσει, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, τη "μερίδα του λέοντος" από τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΤΟΪΜΠΕΡ

    Μόναχο, 8 Απριλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, Έντμουντ Στόιμπερ, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μόναχο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνση, την ανεργία, την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές.

    Ο κ.Καραμανλής έθεσε στον κ.Στόιμπερ το θέμα του ευρωστρατού, το κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Για τον ευρωστρατό επανέλαβε ότι το σχετικό κείμενο και οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι απαράδεκτες και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι δεύτερης κατηγορίας χώρα μέσα στην Ευρώπη, καθώς και ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί με την πρώτη ομάδα των κρατών της διεύρυνσης, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η πολιτική λύση. "Όλοι θέλουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος στο νησί. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη, γιατί τότε η Κύπρος, στην ουσία, θα γινόταν όμηρος της πολιτικής της Άγκυρας" είπε.

    Στη συνάντηση μετείχαν η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κα Ντ. Μπακογιάννη, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής κ. Γ. Βαληνάκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    [16] Η «ΚΟΥΖΙΝΑ» ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Στο Λονδίνο, στη διάρκεια μιας ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε, στο Ελληνικό Κέντρο, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και ο Διευθυντής Διατροφής κ.κ. Σπύρος Καπράλος και Μάκης Φωκάς, παρουσίασαν το διατροφικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

    Στην εκδήλωση, την οποία στήριξε η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων διατροφής της Βρετανίας και της Ελλάδας, εκπρόσωποι των χορηγών της ΑΘΗΝΑ 2004, δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και των άλλων ΜΜΕ ειδικευμένοι σε θέματα διατροφής, αλλά και δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προβολή της ελληνικής διατροφής, ως μιας σύγχρονης διεθνούς "κουζίνας", οι ευεργετικές της επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία, αλλά και οι επιχειρηματικές δυνατότητες συμμετοχής στο διατροφικό πρόγραμμα της ΑΘΗΝΑ 2004.

    [17] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΣΚΕΙ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

    Αγκαντίρ, 8 Απριλίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από το Ισραήλ μια ξεκάθαρη απάντηση ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν την αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι ζήτησε από τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ VI να συμβουλεύσει τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να σταματήσει τη βία εναντίον των Ισραηλινών ενώ εξέφρασε την επιθυμία να τον συναντήσει στο τέλος της εβδομάδας.

    "Η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Δυτική Όχθη έχει σημαντική και σοβαρή επιρροή" τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι "έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση μπροστά μας... επιθυμούμε να δούμε αυτή την επιχείρηση να λαμβάνει τέλος το συντομότερο δυνατό".

    Στη Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο αμερικανός απεσταλμένος στην Μέση Ανατολή Άντονι Ζίνι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν με σκοπό να ασκήσει εκ νέου τις αμερικανικές πιέσεις για άμεση αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    "Ο πρόεδρος περιμένει αποτελέσματα" τόνισε.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Πάουελ, ο βασιλιάς του Μαρόκου αναρωτήθηκε εάν θα ήταν προτιμότερο ο Αμερικανός αξιωματούχος να μετέβαινε πρώτα στην Ιερουσαλήμ ενώ ο εκείνος του επισήμανε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση να υπάρξει πρώτα συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Ισπανία πριν την αναχώρηση για την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ VI επανέλαβε ότι το Μαρόκο καταδικάζει την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πολιορκία του Γιάσερ Αραφάτ στα γραφεία του στην Ραμάλα.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικλ Κλέβερλι συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση των δράσεων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ν.Α. Ευρώπης περίπου 3 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του (Ιούνιος 1999), η ανάγκη συνέργειας των προγραμμάτων ανασυγκρότησης και ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών συστημάτων στις χώρες υποδοχής.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε ότι η μετακίνηση του ενδιαφέροντος ανατολικά λόγω του Αφγανικού και του Μεσανατολικού δεν θα πρέπει να περιορίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    "Η ανασυγκρότηση άρχισε, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει", σημείωσε.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης του Προγράμματος "Αριστεία στην Κεντρική Μακεδονία" θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλου, στα γραφεία της Περιφέρειας.

    Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες και επιλέχθηκε μεταξύ 106 προτάσεων που υποβλήθηκαν το Μάιο του 2001. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4,5 εκ. ευρώ και η διάρκειά του 2 χρόνια.

    Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους τεχνολογικούς φορείς της Περιφέρειας στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν και να ενσωματώσουν διεθνώς βέλτιστες πρακτικές σε θέματα διοίκησης, τεχνολογίας, διαδικασιών παραγωγής και ανάπτυξης καινοτομίας.

    Η "Αριστεία στην Κεντρική Μακεδονία" στηρίζεται στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους ενεργούς φορείς που σχετίζονται με την έρευνα και εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνολογίας, την παραγωγή και επιχειρηματικότητα, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό.

    [20] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    "Απουσιάζουν η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία και το φιλότιμο, περισσεύουν το θράσος και η υποκρισία" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, ενώ προεκλογικά υποσχόταν στους Έλληνες αγρότες καλύτερες ημέρες, μετεκλογικά τους ενέπαιξε, αφήνοντάς τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

    Η κυβένηση, αντί να υβρίζει τους αγρότες, οφείλει να αντιληφθεί τις ευθύνες της, για τις πράξεις και τις παραλείψεις της που οδήγησαν σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο. Οφείλει να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε" κατέληξε.

    [21] ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Αγκαντίρ, 8 Απριλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Επιζητώντας την υποστήριξη των αραβικών χωρών για το σταμάτημα της χειρότερης κρίσης των τελευταίων χρόνων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ βρίσκεται από το μεσημέρι στο Μαρόκο.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Πάουελ θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ VI και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα.

    Λίγο πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει: "χρειαζόμαστε οι ηγέτες των αραβικών χωρών να δράσουν με υπευθυνότητα αυτή την χρονική στιγμή της κρίσης".

    Στη συνέχεια ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στην Αίγυπτο και την Ισπανία που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας του αναμένεται να είναι το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2002 (19:28 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί και δίνει ζωή σε όλους μας", ήταν η απάντηση του

    κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, στη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ, Κώστα

    Καραμανλή "δύει οσονούπω ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ".

    Κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων ο κ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι

    όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν την αξία τους και μελετώντας τες μπορεί κανείς να καταλήξει σε συμπεράσματα, να αξιοποιήσει κάποια στοιχεία που καταγράφει και να βελτιώσει τις παρεμβάσεις του.

    "Η κυβέρνηση μελετά τις δημοσκοπήσεις, βγάζει συμπεράσματα, αλλά το κεντρικό ζητούμενο είναι η εφαρμογή της πολιτικής μας, η πραγμάτωση των δεσμεύσεών μας απέναντι στον ελληνικό λαό, η επιτυχία του έργου μας" κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [23] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Ιερουσαλήμ, 8 Απριλίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο καθώς σήμερα αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον θέσεων των ισραηλινών, στην περιοχή Σεμπάα.

    Σκληρή υπήρξε η απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων καθώς λίγο αργότερα εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πόλη Κφαρ Σούμπα, στη μεθόριο με το Λίβανο.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε την Συρία και το Ιράν ότι είναι υποστηρικτές της οργάνωσης Χεζμπολάχ και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της ισραηλινής πλευράς ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στον Λίβανο, Σταφαν ντε Μιστουρα απηύθυνε έκκληση για σταμάτημα των εχθροπραξιών στην περιοχή καλώντας το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

    [24] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

    Σκόπια, 8 Απριλίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Στο χωριό Λιούμποτεν της περιφέρειας Σκοπίων έγινε σήμερα η εκσκαφή 2 από τους 10 τάφους, στους οποίους οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι θάφτηκαν αθώοι πολίτες κάτοικοι του χωριού, ύστερα από επιχείρηση αντεκδίκησης για την έκρηξη νάρκης έξω από το χωριό που είχε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι στους τάφους είναι θαμμένοι μέλη του αποκαλούμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.

    Η εκσκαφή έγινε από τους ειδικούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, παρουσία παρατηρητών του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 April 2002 - 18:15:14 UTC