Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ
  • [03] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [04] ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΣΤΟ Δ. ΣΥΚΕΩΝ
  • [05] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΟ
  • [06] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ 3-2 ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΑΡΟΝΗΣ ΣΑΪΜΟΝΣ
  • [08] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [09] ΕΣΗΕΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ TEMPO NA
  • [10] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [12] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΟΦ - ΦΟΛΕΡΣ
  • [13] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΕΠΕΣΕ 35ΧΡΟΝΗ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΟΝΗ ΣΑΪΜΟΝΣ
  • [15] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [16] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟ-ΠΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [17] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ "ΑΕ
  • [18] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [19] ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (22:35 UTC+2)

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στην 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων της 27ης και 28ης Μαρτίου που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε εφημερίδες, αθηναϊκά γραφεία, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πρακτορεία ειδήσεων, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες στα portals και στα γραφεία Τύπου υπουργείου, νομαρχιών, δήμων, οργανισμών και επιχειρήσεων να μετάσχουν ενεργά στην απεργιακή κινητοποίηση της 27ης και 28ης Μαρτίου.

    Αιτήματα της απεργίας είναι η απόκρουση των μαζικών απολύσεων, η υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η εφαρμογή των ήδη υπάρχουσων Συμβάσεων και των νόμων που ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της ποιότητας, της ελευθερίας και της αντικειμενικότητας της ενημέρωσης και η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

    Από την απεργία εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά», στο ραδιοφωνικό σταθμό Α 103, στην ΕΡΤ ΑΕ (ραδιόφωνο και τηλεόραση), τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, τις επαρχιακές εφημερίδες και τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, όπου έχουν ήδη υπογραφεί οι νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Βασίλης Λαμπρίδης.

    Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός στον οποίο ο κ. Λαμπρίδης έπρεπε να υποβάλλει την παραίτησή του είναι ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Η επιλογή του κ. Λαμπρίδη να υποβάλλει την παραίτηση του στον πρόεδρο της Βουλής δημιουργεί ερωτηματικά.

    Ο κ. Λαμπρίδης επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία των υπόλοιπων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την απόφαση που είχε πάρει για την αναστολή της μετάδοσης των εκπομπών Bar και Big Brother.

    [03] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Nέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 2002 (00:00 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.353,36 μονάδες, με άνοδο 71,69 μονάδων (0,70%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.824,17 μονάδες, με κέρδη 11,68 μονάδων (0,64%).

    [04] ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΣΤΟ Δ. ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (23:59 UTC+2)

    Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και παραπηγμάτων προχωρά αύριο ο Δήμος Συκεών μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή το πρωί στην οδό Ρήγα Φεραίου 32 και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλει η δημοτική αρχή, ώστε να προωθηθεί η έναρξη εργασιών, διανοίξεων κεντρικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στον περιφερειακό, σε συνδυασμό με την εκτέλεση νέων έργων, απαραίτητων για την περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

    Συνεργεία του Δήμου πρόσφατα κατεδάφισαν κτίσματα στην οδό Μεσολογγίου με στόχο να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών που χρησιμοποιούσαν καθημερινά το δρόμο για τις μετακινήσεις τους.

    Στην ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται ότι στο χώρο, όπου βρίσκονταν τα παράνομα κτίσματα, η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και υπήρχε απότομο στένωση με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθημερινά τροχαία ατυχήματα. Επισημαίνεται δε ότι ο δρόμος οδηγεί σε τρία μεγάλα συγκροτήματα του δήμου, στο 1ο Λύκειο και 2ο Γυμνάσιο, στο 2ο Λύκειο και στο 1ο Γυμνάσιο και ότι η συγκεκριμένη οδός είναι η μόνη διέξοδος προς τον περιφερειακό σε περίπτωση σεισμού.

    Επίσης συνεργεία του Δήμου κατεδάφισαν πριν από λίγες ημέρες τέσσερα παράνομα κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες σε δημοτικό χώρο στο ρεύμα του Κρυονερίου. Στο χώρο προβλέπεται η κατασκευή αντιπλημμυρικού αγωγού, που χαρακτηρίζεται ως ένα από σπουδαιότερα έργα πνοής, άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Κρυονερίου, αλλά και ευρύτερα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Συκεών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου επανήλθε στο αίτημά του για την άμεση έναρξη των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και διανοίξεων κεντρικών αξόνων σε συνδυασμό με τις εργασίες διαμόρφωσης των κόμβων στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο όξυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος στις κατοικημένες περιοχές.

    [05] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 26 Μαρτίου 2002 (23:59 UTC+2)

    Στους δύο ανεβάζει τους νεκρούς από τη σύγκρουση μεταξύ αλβανικών παραστρατιωτικών ομάδων στο χωριό του Τετόβου Μάλα Ρέτσιτσα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ Κρεγκ Ράτκλιφ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ράτκλιφ στο Makfax, από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν δύο άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλα πέντε, ενώ για το επεισόδιο έχουν ήδη ξεκινήσει ανακρίσεις.

    [06] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ 3-2 ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Πύργος, 26 Μαρτίου 2002 (23:57 UTC+2)

    Μια ακόμη επιτυχία σημείωσε απόψε η Εθνική ομάδα των Ελπίδων στο ποδόσφαιρο. Κέρδισε με 3-2 την αντίστοιχη ομάδα του Βελγίου σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο δημοτικό στάδιο του Πύργου. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο στην Ελβετία.

    Οι παίχτες του Αντρέα Μιχαλόπουλου δεν έκαναν ιδιαίτερα καλό ξεκίνημα. Αυτό στάθηκε αφορμή να πάρουν στα χέρια τους οι παίχτες του Βελγίου του παιχνίδι και να είναι αυτοί που να ανοίξουν το σκορ στο τέταρτο μόλις λεπτό με τον Ντερόκ. Οι πανηγυρισμοί των Βέλγων δεν κράτησαν πολύ, αφού ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε με πέναλτι το σκορ για τα διπλασιάσει τα τέρματα ο ίδιος παίκτης στο 15. Αυτό, δηλαδή το 2-1 έμελλε να είναι και το σκορ του ημιχρόνου. Η εθνική μας ομάδα στο 78 σημείωσε και τρίτο τέρμα με τον Γιώργο Κυριαζή, ενώ οι Βέλγοι μείωσαν πέντε λεπτά αργότερα με τον Φαν Ντούρεν.

    Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος στο σημερινό φιλικό παιχνίδι χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες προκειμένου να δοκιμάσει όλες τις λύσεις που μπορεί να έχει ενόψει της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΑΡΟΝΗΣ ΣΑΪΜΟΝΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (23:55 UTC+2)

    Συνάντηση με τη Βρετανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την προώθηση του εμπορίου και των διεθνών σχέσεων βαρόνη Σάιμονς, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    Η βαρόνη Σάιμονς δήλωσε ότι μεταφέρει θερμό μήνυμα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για συνεργασία σε όλους τους τομείς, για νέα ώθηση στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε θέματα εμπορικά και οικονομικών σχέσεων, όπως η προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε θέματα άμυνας. Σημείωσε ότι υπήρξαν στο παρελθόν κάποιες απογοητεύσεις, ωστόσο, όπως είπε, η συνεργασία θα ενταθεί στο μέλλον.

    Τόνισε ότι η Βρετανία προσβλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Στα πλαίσια αυτά θα έχουμε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και τα συνταγματικά θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία των δύο χωρών και τη βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας από τις βρετανικές υπηρεσίες, μετά τη δολοφονία του ταξίαρχου Σόντερς, βοήθεια που, όπως τόνισε, συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης της "17 Νοέμβρη".

    [08] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (23:45 UTC+2)

    Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε σήμερα το απόγευμα την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Η αγωνιστική της επιτυχία στο τουρνουά των ΗΠΑ κερδίζοντας τη Ρωσίδα Άννα Κουρνίκοβα, ικανοποίησε όχι μόνο την ίδια αλλά και τους ανθρώπους του τένις, που είδαν τη Λένα Δανιηλίδου ως ένα ανερχόμενο αστέρι που μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να καταπλήτει τους πάντες.

    "Τη νίκη μου αυτή την χαρίζω σε όσους πιστεύουν αλλά και πίστεψαν σε μένα. Εύχομαι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να λυθούν το συντομότερο" τόνισε η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια.

    [09] ΕΣΗΕΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ TEMPO NA KATAΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (23:44 UTC+2)

    «Η απόφαση της ιδιοκτησίας του Tempo να καταργήσει το ενημερωτικό του πρόγραμμα και να το μετατρέψει σε «νεανικό-ψυχαγωγικό» είναι απαράδεκτη και προκλητική. Αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της ενημέρωσης των πολιτών, κατά των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στο κανάλι Tempo, που επί πολλούς μήνες ανέχθηκαν όλων των ειδών τις επιθέσεις στα στοιχειώδη δικαιώματα τους», υπογραμμίζει με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ.

    «Η συχνότητα εκπομπής την οποία νέμεται ο κ. Ανδρουλιδάκης είναι, ωστόσο, δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για επιχειρηματικά παιχνίδια, πολιτική πίεση ή άλλου είδους εκβιασμούς», προσθέτει.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνει δραματικά το όλο καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας, που επικρατεί στο χώρο των επιχειρήσεων των ΜΜΕ και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το καθεστώς αυτό και τις συνέπειες του στην ενημέρωση και τους εργαζόμενους. «Οι διαρκείς αναβολές στην αδειοδότηση των καναλιών είναι ο λόγος που επιτρέπει την ασυδοσία, καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, δημιουργώντας παράλληλα αλλεπάλληλες κρίσεις και κύματα απολύσεων στο χώρο», συμπληρώνει.

    Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων να λάβουν θέση για το ζήτημα.

    Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία και θα προχωρήσει σε κάθε ενδεδειγμένο μέτρο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων του Tempo. «Η υπόθεση της ενημέρωσης είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας», καταλήγει.

    [10] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Χεβρώνα, 26 Μαρτίου 2002 (23:39 UTC+2)

    Ενα ακόμη επεισόδιο βίας στη Μέση Ανατολή στοίχισε τις ζωές δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός τρίτου.

    Αγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο παρατηρητές του ΟΗΕ, μέλη της ''Διεθνούς Δύναμης Προσωρινής Παρουσίας'' στον τομέα της Χεβρώνας.

    Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τα θύματα ήταν Νορβηγοί και την ώρα της επίθεσης περιπολούσαν με αυτοκίνητο κοντά στη Χεβρώνα.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πιθανολογείται ότι ''Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με στόχο ομάδα άοπλων διεθνών παρατηρητών'' και ότι ένας ακόμη παρατηρητής τραυματίστηκε.

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (23:33 UTC+2)

    Συνεργασία διάρκειας δύο ωρών για θέματα εξωτερικής πολιτικής εν όψει της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης στα Τίρανα είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα για τη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Σημείωσε ότι ο ίδιος θα απουσιάζει γιατί θα βρίσκεται ήδη στα Τίρανα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, οι οποίοι προετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι στην ατζέντα της Συνόδου υπάρχουν πολλά θέματα και διμερή και πολυμερή για τα Βαλκάνια.

    Κληθείς να σχολιάσει την ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Τέτοβο, είπε ότι είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση.

    "Μας ανησυχεί ιδιαίτερα κάθε αναζωπύρωση της έντασης, όταν μάλιστα γνωρίσαμε το βάθος της κρίσης την προηγούμενη χρονιά. Εχουμε ήδη θέσει το πλαίσιο για την εξομάλυνση και τη σταθεροποίηση της κατάστασης", τόνισε και πρόσθεσε ότι αύριο θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπως επίσης μεθαύριο ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του για να συζητήσουν την κατάσταση.

    "Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει στη βοήθεια προς τη γείτονα χώρα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της πολιτικής και οικονομικής ζωής στη χώρα αυτή", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν θα θεσμοθετηθεί τελικώς η διαδικασία της Διαβαλκανικής και θα λάβει τη μορφή Οργανισμού με δομή ανάλογη του Συμφώνου Σταθερότητος, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση του Οργανισμού με μια πιο πάγια δομή, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εκπροσωπεί και πιο επίσημα τις χώρες της περιοχής σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων είναι και το Σύμφωνο Σταθερότητος.

    [12] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΟΦ - ΦΟΛΕΡΣ

    Σκόπια, 26 Μαρτίου 2002 (23:27 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ Κλάους Φόλερς είχε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Στόγιαν Αντοφ.

    Ο κ. Αντοφ ευχαρίστησε τον κ. Φόλερς για όσα πρόσφερε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάδοχος του θα συνεργαστεί το ίδιο επιτυχώς με την ηγεσία της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φόλερς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ΠΓΔΜ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας και απηύθυνε έκκληση να υιοθετηθούν και οι υπόλοιποι νόμοι που προβλέπονται από τη συμφωνία

    [13] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΕΠΕΣΕ 35ΧΡΟΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (23:15 UTC+2)

    Θύμα ληστείας έπεσε σήμερα στις 10.45πμ η 35χρονη Αναστασία Βεζυργιάννη, κάτοικος Θεσσαλονίκης.

    Δύο άγνωστοι πλησίασαν την 35χρονη στην είσοδο οικοδομής στην οδό Φωκά 29, στις Συκιές, στη Θεσσαλονίκη και με την απειλή πιστολιών την ανάγκασαν να τους δώσει το πορτοφόλι της, που περιείχε 500 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά του διαμερίσματος της, καθώς και τα κλειδιά ενός τζιπ ιδιοκτησίας της εταιρίας «Βεζυργιάννη ΑΕ και Dirent».

    Στη συνέχεια, οι δράστες διέφυγαν με το τζιπ, που ήταν παρκαρισμένο έξω από την οικοδομή.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΟΝΗ ΣΑΪΜΟΝΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (23:06 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με τη Βρετανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την προώθηση του εμπορίου και των διεθνών σχέσεων βαρόνη Σάιμονς.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. "Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει μία σημαντική και ανταγωνιστική σε ορισμένους τομείς, αμυντική βιομηχανία και δεδομένου ότι η Ελλάδα εκτελεί ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, εκτιμούμε ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες συμμετοχής των δύο πλευρών -της Ελληνικής και της Αγγλικής αμυντικής βιομηχανίας- στην προώθηση αυτού του προγράμματος", τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Βρετανό ομόλογό του κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαϊου στο Λονδίνο.

    Τόνισε ότι στη συζήτηση έγινε αναφορά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και ότι επίσημανε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η τήρηση των αρχών που έχει εκθέσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στον Ευρωστρατό και το ΝΑΤΟ, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στο χώρο της άμυνας.

    Η βαρόνη Σάιμονς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών και της βρετανικής κυβέρνησης για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλέξει το γερμανικό άρμα μάχης Leopard για τον Eλληνικό Στρατό αντί για το βρετανικό Challenger.

    "Καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιου είδους αποφάσεις οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν εκείνη την επιλογή που νομίζουν ότι είναι καλύτερη για αυτές", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε φυσικό το γεγονός να υπάρχει μια πικρία από τις τρεις εταιρείες και χώρες που δεν πήραν την προσφορά αυτή, να υπάρχει μία πικρία. Τόνισε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο σε κάθε επιλογή στα θέματα στρατιωτικών προμηθειών.

    "Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει κλείσει. Εξήγησα στην κ. Σάϊμον τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που κυριάρχησαν και πρυτάνευσαν στην επιλογή αυτή του ΚΥΣΕΑ και το θέμα έχει κλείσει. Τώρα προσβλέπουμε πλέον σε θετική συνεργασία σε άλλους τομείς των αμυντικών μας εξοπλισμών", υπογράμμισε.

    Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό και επανέλαβαν ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι ανεξάρτητη από την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Εκτίμησαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις κινούνται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [15] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 26 Μαρτίου 2002 (22:57 UTC+2)

    Στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στα Τίρανα, θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στη διάσκεψη αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια

    Αύριο θα διεξαχθεί η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία, στην οποία θα πάρει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε.

    [16] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟ-ΠΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (22:44 UTC+2)

    Το ποσό των 1.000 ευρώ άρπαξε ο άγνωστος που λήστεψε στις 9.40πμ πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, στην οδό Αριστείδου 7 στη Θεσσαλονίκη.

    Ο δράστης ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την 39χρονη υπάλληλου του πρακτορείου Αγλαΐα Νικολαϊδου και πήρε από το ταμείο 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια έκλεισε την 39χρονη στην τουαλέτα, πήρε από την τσάντα της το κινητό της τηλέφωνο και τράπηκε σε φυγή.

    [17] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ "ΑΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (22:37 UTC+2)

    Συμφωνία για τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων στον όμιλο επιχειρήσεων «ΑΕ Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» υπέγραψαν, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρης Γουσίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος και ο πρόεδρος του ομίλου Παναγιώτης Αντωνόπουλος. Στη δύναμη της «ΑΕ Μακεδονικής Εκτυπωτικής» συγκαταλέγονται οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά», και ο ραδιοφωνικός σταθμός Α 103.

    Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει την ικανοποίηση της για τη συμφωνία, που αφορά όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιριών δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της Ενωσης.

    Η συμφωνία εκτείνεται σε όλο το 2002 και περιέχει νέα στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται. Συγκεκριμένα, εκτός από την αύξηση 5,5% επί των καταβαλλόμενων αποδοχών και μέχρι του ποσού των 2.057,23 ευρώ (701.000 δρχ), περιλαμβάνει καθιέρωση επιδόματος χρήσης Η/Υ σε ποσοστό 1,5% που υπολογίζεται στο βασικό μισθό του πρώτου κλιμακίου και καταβάλλεται σε όλους τους δημοσιογράφους , ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών του (δηλαδή και πέρα των 2.057,23 ευρώ).

    Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει την καθιέρωση της βδομάδας των 5 ημερών, με καταβολή αποζημίωσης στην περίπτωση που ο δημοσιογράφος απασχολείται το Σάββατο ίσης με το ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, αν στον εργαζόμενο δεν χορηγείται μια επιπλέον μέρα ανάπαυσης πέρα της Κυριακής.

    Στη συμφωνία αναφέρεται ότι στην περίπτωση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΙΗΕΑ, με δυσμενέστερους όρους θα ισχύει η συμφωνία, στη δε περίπτωση ευμενέστερων όρων θα ισχύει η Σύμβαση.

    Τέλος, συμφωνήθηκε η αποτροπή των μαζικών απολύσεων, η διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η καταβολή των αναδρομικών τόσο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2001, όσο και της συμφωνίας του 2002.

    [18] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (22:36 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει η χώρα μας σύμφωνα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα της ΝΕΤ.

    Οι Ελληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι οι πρωταθλητές στην εκπαίδευση, καθώς το 18% του πληθυσμού είναι σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η Ελλάδα κατατάσσεται και στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού περιοδικού "L' Express" γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία με τον τίτλο "Οι Ελληνες πρωταθλητές στην εκπαίδευση".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού οι χώρες, οι οποίες έχουν τους περισσότερους σπουδαστές, είναι η Ελλάδα με 32% και ακολουθούν το Βέλγιο με 31% και η Γαλλία με 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες πιο αναπτυγμένες από την Ελλάδα, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά τα οποία κυμαίνονται στο 20%.

    Η συμμετοχή των Ελλήνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνεται σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους. Πάντως αν και αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο ταυτόχρονα όμως η χώρα μας έχει και τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους σε όλη την Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι αν και έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων μετά την Ισπανία, έχουμε και πολύ υψηλό ποσοστό απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι βρίσκουν εργασία, αλλά διαφορετική από το αντικείμενο των σπουδών τους.

    [19] ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (22:26 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Δεν υπάρχει θέμα διατροφικής κρίσης και ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα τέτοιο θέμα.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την συζήτηση, απόψε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και λειτουργίας της Κρεαταγοράς.

    Αναφερόμενος στις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες ως προς τη διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας στην Κρεαταγορά. Ωστόσο σημείωσε ότι το πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης ύψους 500 δις δρχ. που έχει τεθεί σε λειτουργία και θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου θα αποκατασταθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα λειτουργίας της.

    Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος "βρισκόμαστε στη φάση προσαρμογής των νέων δεδομένων. Δεν χωρούν ευκαιριακές αντιμετωπίσεις αλλά σταθερές πολιτικές με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξασφαλιστεί πλήρως το κύκλωμα ελέγχου για την υγειονομική προστασία όλων των αγροτικών προϊόντων".

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης από την πλευρά του επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τη δημιουργία της νέας κρεαταγοράς ύψους τεσσεράμισι δις δρχ. ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι "ως τα τέλη του 2002 όλα τα σφαγεία που δεν θα τηρούν τις προδιαγραφές θα κλείσουν".

    Ακόμα απαντώντας στις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το ευρωπαϊκό πόρισμα που όπως είπαν εκθέτει την Ελλάδα τόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος όσο και ο κ. Χατζημιχάλης αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου υπογράμμισαν ότι είναι η εικόνα αυτή που δίνεται για τη χώρα μας.

    "Η τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Εμείς απαντήσαμε στις παρατηρήσεις τους γραπτώς εντός 10ημέρου όπως ήταν η προθεσμία. Οι δικές μας παρατηρήσεις ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές και δίνανε ουσιαστικές απαντήσεις τις παρατηρήσεις τους. Αναγνωρίζουμε και τις αδυναμίες μας γιατί δεν έχουμε πρόθεση να κρύψουμε την πραγματικότητα" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχάλης΄.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι "οι παρεμβάσεις στις οποίες εμείς προχωρούμε στην Κρεαταγορά και είναι σε συνεννόηση με τους ελεγκτές της ΕΕ, δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις στις παρατηρήσεις τους γιατί δεν έχουμε πρόθεση να κρύψουμε την πραγματικότητα".

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι ίσως είμαστε νωρίτερα έτοιμοι από τους τρεις μήνες για την αποπεράτωση των έργων παρεμβάσεων της Κρεαταγοράς ενώ για την νέα που θα είναι στον ίδιο χώρο εκτίμησε ότι μέσα στο 2003 θα είναι έτοιμα τα 4000 τ.μ. και το 2004 τα υπόλοιπα 4000 τ.μ.

    Η πρόεδρος της ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου τόνισε από την πλευρά της ότι από τον Απρίλιο άρχισαν οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι μάλιστα περισσότερο από μία φορά και σε καθημερινή βάση.

    "Τεχνική ομάδα εμπειρογνωμόνων καθημερινά ελέγχει κάθε επιχείρηση χωριστά και μέσα σε 3 μήνες θα αναμορφωθεί τελείως η αγορά. Μόνο τότε και εφόσον γίνει η διαδικασία αυτή μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν ειδική κτηνιατρική άδεια" ανέφερε και πρόσθεσε: Στους λίγους μήνες που έχουμε αναλάβει την ευθύνη κάναμε πολύ δουλειά ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το πνεύμα των αυστηρών απαιτήσεων της ΕΕ.

    Στο θέμα της διατροφικής κρίσης που αναφέρθηκε έντονα από βουλευτές της ΝΔ είπε ότι "κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και δεν προκαλέσαμε εμείς καμία διατροφική κρίση". Διευκρίνισε ότι οι εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες δεν ελέγχονται για διοξίνες αλλά μόνο για το πιστοποιητικό υγειονομικού ελέγχου γιατί θεωρείται εσωτερική αγορά ενώ για προϊόντα από τρίτες χώρες γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

    "Όλα έχουν μικρή δόση διοξινών αλλά τα δικά μας τρόφιμα είναι σχεδόν μηδέν" υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μπαίνει μπροστά το Εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης για διοξίνεςς σε συνεργασία με το Δημόκριτο και άλλους αρμόδιους φορείς.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (22:22 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Την Πέμπτη ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ζέκι Τζακάν, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών και το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Τούρκος ομόλογος του.

    Την Παρασκευή ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Αγκυρας - Αλεξανδρούπολης αναδεικνύει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο διακίνησης ηλεκτρισμού και προώθησης φυσικού αερίου.

    Τόνισε, δε, ότι ο αγωγός Αγκυρας Αλεξανδρούπολης δεν έχει διμερή χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στην υπηρεσία στήριξης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας συνολικά.

    «Ενδιαφερόμαστε ώστε πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας να συνδεθούν με αυτό τον αγωγό και βέβαια από το χώρο της Κασπίας, όπου υπάρχουν μια σειρά από χώρες που είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν αυτό τον αγωγό και να υπάρξει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρώτη φορά όσον αφορά το φυσικό αέριο», σημείωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι δεν του έχει γίνει γνωστή κάποια αντίδραση των ΗΠΑ για τον αγωγό Αγκυρας - Αλεξανδρούπολης. «Θεωρώ την πολιτική στάση των ΗΠΑ, στο βαθμό που εκφράζεται -όπως μου διαμήνυσε στο τελευταίο μου ταξίδι ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ- ως μια πολύ θετική στάση. Διότι συμβάλλει ουσιαστικά σε μια επιβεβαίωση της γεωενεργειακής ισορροπίας που επιδιώκεται στην περιοχή», πρόσθεσε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 March 2002 - 19:13:39 UTC