Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
  • [02] Γ. ΔΡΥΣ: ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ
  • [03] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ
  • [04] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] ΕΓΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [08] Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
  • [09] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [10] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ
  • [11] ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [13] ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • [14] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ BAR KAI BIG BROTHER
  • [15] Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • [16] ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 0,1%
  • [17] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [18] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [19] ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [20] ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [21] ΔΕΝ ΠΩΛΕΙ Ο ΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ CLOBUL
  • [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

  • [01] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2002 (09:45 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ συναυλία στην Καμάρα με τη συμμετοχή διαφόρων συγκροτημάτων. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε ακόμη 20 πόλεις.

    Στο μεταξύ, στη 1 το μεσημέρι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ρατσισμού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    [02] Γ. ΔΡΥΣ: ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (13:46 UTC+2)

    Έκκληση στους πολίτες, τους ενδιαφερόμενους φορείς, τις οργανώσεις και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να βοηθήσουν, ώστε τα δάση της χώρας μας να διατηρηθούν, να επαυξηθούν και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του οικονομικού, πολιτιστικού αλλά και περιβαλλοντικού επιπέδου του λαού μας, απηύθυνε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας.

    "Τα δάση μας και γενικότερα το δασικό οικοσύστημα είναι ένας σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος και θεμέλιο του αναπτυξιακού τομέα της Οικονομίας μας, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ορεινών και προβληματικών περιοχών της χώρας", επισήμανε ο κ. Δρυς, υπογραμμίζοντας την άρρηκτη σύνδεση των δασών με την ελληνική πολιτιστική παράδοση.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες της πολιτείας, που κινούνται στην κατεύθυνση της διατήρησης, της επέκτασης και της βελτίωσης των δασών της χώρας μας.

    [03] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (21:05 UTC+2)

    "Η αποκάλυψη της έκθεσης της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, στην οποία εκτιμάται η περαιτέρω ένταση της τουρκικής αδιαλλαξίας και των παράνομων διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής της κυβέρνησης και του "βήμα προς βήμα" προσέγγισης με την Τουρκία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα για τα Ελληνοτουρκικά.

    "Επειδή οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται ενώ οι λαοί και οι πατρίδες μένουν, καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσει την πρακτική των υποχωρήσεων και της ενδοτικότητας που νομοτελειακά οδηγούν σε εθνικές περιπέτειες", υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    [04] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ βροχοπτώσεις αναμένονται το Σάββατο. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 16 βαθμούς και στην Αθήνα από 9 μέχρι 22 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στη Λευκωσία όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές.

    Νεφώσεις με βροχές θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες Βαλκανικές πρωτεύουσες ενώ χιόνια θα πέσουν το Σάββατο στο Σεράγεβο και τη Σόφια. Νεφελώδης θα είναι ο καιρός στο Βουκουρέστι, το Ζάγκρεμπ, την Κωνσταντινούπολη και τη Μπρατισλάβα.

    Στο Βουκουρέστι η θερμοκρασία θα κυμανθεί από έναν μέχρι 13 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 2 μέχρι 13, στην Κωνσταντινούπολη από 6 μέχρι 13 και στη Μπρατισλάβα από 2 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.

    Βροχές θα σημειωθούν αύριο στο Βελιγράδι, το Σεράγεβο, τα Σκόπια, τη Σόφια αλλά και τα Τίρανα. Η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί αντίστοιχα στο Βελιγράδι από 2 μέχρι 13 βαθμούς, στο Σεράγεβο από 1 μέχρι 13, στα Σκόπια από 2 μέχρι 17, στη Σόφια από 1 μέχρι 10 και στα Τίρανα από 6 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

    [05] ΕΓΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η έγκριση της ίδρυσης Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία αποτελεί ευπρόσδεκτη θετική κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης, επισήμανε η διεθνής οργάνωση, μόλις τα ιδρυτικά της μέλη στην Τουρκία ειδοποιήθηκαν επισήμως για τη θετική έκβαση της σχετικής διαδικασίας.

    "Είναι σημαντικό βήμα προόδου προς την ίδρυση στην Τουρκία Τμήματος της οργάνωσης με πλήρεις λειτουργίες, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο στους Τούρκους πολίτες, ώστε να συμβάλλουν ευρύτατα στις διεθνείς μας εκστρατείες με αντικείμενο άλλες χώρες και να ενισχύσουν την παγκόσμια προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε η οργάνωση.

    Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη συνεχή δουλειά έρευνας για την Τουρκία, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα αυτή να δημιουργήσουν ευαισθητοποίηση και κατανόηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσα από προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας. Η νεοϊδρυθείσα δομή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία δεν θα αναμιχθεί σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες έρευνας για τη χώρα: το έργο αυτό θα συνεχίσει να πραγματοποιείται από τη Διεθνή Γραμματεία της οργάνωσης, που εδρεύει στο Λονδίνο.

    Παρ' όλο που η χορήγηση έγκρισης αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την ενίσχυση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι στην Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει ωστόσο να ανησυχεί για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα αυτή.

    Ο υπάρχων Νόμος περί Σωματείων έχει χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδισθούν σοβαρά οι δραστηριότητες σωματείων αντίθετα προς τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει η οργάνωση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι ο Ριντβάν Κιζγκίν, επικεφαλής του παραρτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Μπίνγκολ, παύθηκε από τη θέση του προέδρου με απόφαση του Κυβερνήτη του Μπίνγκολ με βάση το Άρθρο 45 αυτού του νόμου.

    "Φαίνεται ότι αυτό συνέβη επειδή αρνήθηκε την πρόσβαση σε αστυνομικούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν και να βιντεοσκοπήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα της IHD με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας εναντίον Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου 2001. Η απόφαση παύσης του Ριντβάν Κιζγκίν από τη θέση του προέδρου αναθεωρήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2002, όμως ο ίδιους παραμένει υπόδικος. Συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο 2002 και προφυλακίσθηκε", τονίζει η οργάνωση.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Νοβι Σαντ, 21 Μαρτίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του Δούναβη από τα συντρίμμια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Σήμερα ανασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού δυο ακόμη βόμβες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη βόμβα ανασύρθηκε το περασμένο Σάββατο την πρώτη ημέρα της επιχείρησης και περιείχε περίπου 200 κιλά εκρηκτικών.

    Ωστόσο και οι τρεις ΝΑΤΟϊκές βόμβες δεν έχουν ακόμη καταστραφεί αλλά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα καθαρισμού του Δούναβη υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να καλύψει το 85% των εξόδων.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ευχές για συνέχιση του αγώνα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων κατά του ελληνισμού εξέφρασαν σε επιστολή τους με αφορμή την 181η εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, αξιωματούχοι, πρόεδροι Ελληνοαμερικανικών Ομοσπονδιών, αντιπρόσωποι και μέλη του ΕΣΕ.

    "Τιμώντας του ήρωες του '21 που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, ευχόμαστε να πρυτανεύσει στην ομογένεια, αγάπη, ομόνοια και αμέριστη συνεργασία για τους ιερούς σκοπούς που πάντα τους συνδέουν" αναφέρεται στην επιστολή.

    Ακόμη, εκφράζεται συμπαράσταση σε όσους στερούνται των ανθρωπίνων αξιών είτε αγωνίζονται για τη δικαίωση εθνικών τους θεμάτων και απευθύνεται έκκληση στους ομογενείς να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας.

    [08] Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

    Βατικανό, 21 Μαρτίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' έσπασε τη σιωπή του σχετικά με τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τα οποία ταλαιπωρούν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καταδικάζοντας τους ιερείς που συμμετείχαν σε αυτά και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα θύματα.

    Στην ετήσια επιστολή του προς τους καθολικούς ιερείς, ο Πάπας καταδικάζει τις «αμαρτίες των αδελφών μας», που έφεραν αναταραχή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έκαναν τους πιστούς να είναι καχύποπτοι.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πάπας πρότεινε τη συμμόρφωση των ιερέων που κρίθηκαν ένοχοι σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή πράξεων παιδεραστίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας αποφάσισε τον Ιανουάριο να καταβάλει 110 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε ανηλίκους που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς εδώ και δεκαετίες.

    [09] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣτΕ

    Σαράγιεβο, 21 Μαρτίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Διεθνείς αξιωματούχοι στη Βοσνία χαιρέτησαν την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με την οποία η χώρα καθίσταται το 44ο μέλος του οργανισμού.

    "Η ένταξη της Βοσνίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα κατοχυρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας" τόνισε εκπρόσωπος του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

    Τόνισε μάλιστα ότι η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο στους αξιωματούχους της χώρας ώστε να επέλθει συμφωνία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στις διαφορετικές εθνικότητες της Βοσνίας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία Στέφο Λέμαν χαιρέτησε την απόφαση για ένταξη της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζοντας ότι θα φέρει τη Βοσνία ένα βήμα πιο κοντά στη θέση που τους ανήκει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    "Θα επιτρέψει στη Βοσνία να εκπληρώσει την υπόσχεση της να αποτελέσει την πιο πολυεθνική, δημοκρατική χώρα των Βαλκανίων" τόνισε.

    [10] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Έθνη χάνουν ένα θαρραλέο και πιστό υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία ως αντίδραση στην ανακοίνωση της Μαίρη Ρόμπινσον ότι μιλά για τελευταία φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ως Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Θα είναι δύσκολο να σταθεί κανείς στο ύψος της κυρίας Ρόμπινσον. Τοποθέτησε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εντολή της πάνω από τα πολιτικά συμφέροντα", τονίζει η Διεθνής Αμνηστίας.

    Όταν παραιτήθηκε ο προηγούμενος Ύπατος Αρμοστής, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν διάδοχο που θα ήταν "έτοιμος να αντιμετωπίσει δημόσια αυτούς που ευθύνονται για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η Μαίρη Ρόμπινσον, υπογραμμίζει η παγκόσμια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέδειξε το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικά τα οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

    "Σε μια εποχή που τα επιτεύγματα των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθενται υπό αμφισβήτηση, η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη από άτομα που να μπορούν να πρωτοστατούν με στρατηγικό τρόπο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αντιστέκονται στις αυξανόμενες πιέσεις να υποτάσσουν τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας", σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    "Οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιζητούν να επηρεάσουν το διορισμό του επόμενου Ύπατου Αρμοστή ως μέσον για την προώθηση των πολιτικών τους σκοπών".

    Εν όψει της διαδοχής, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Αννάν να ορίσει ένα ισχυρό, έμπειρο και ανεξάρτητο άτομο, ικανό να εκφράζει σαφώς τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σχετικές ανησυχίες.

    Η παγκόσμια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσουν ότι ο νέος Ύπατος Αρμοστής θα έχει στη διάθεσή του τους οικονομικούς και τους λοιπούς απαραίτητους πόρους ώστε να παρέχει αποτελεσματική και επαγγελματική υποστήριξη στο πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ.

    [11] ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Μαρτίου 2002 (20:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι προπονητές της εθνικής ομάδας ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής γυναικών της Ρουμανίας που θα συμμετέχει στους ολυμπιακούς αγώνες διέψευσαν τις φήμες που επικρατούν σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται να αλλάξει ο χώρος των προπονήσεων των αθλητριών στην πόλη Ντέβα στη δυτική Ρουμανία όπου και στεγάζονται και να μεταφερθεί σε άλλη πόλη.

    Όπως επισήμαναν οι δυο προπονητές της εθνικής ομάδας οι δηλώσεις τους παρεξηγήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία και τα κατηγόρησαν ότι διεξάγουν εκστρατεία παραπληροφόρησης μεταδίδοντας ειδήσεις όπως ότι οι προπονητές κάνουν πλύση εγκεφάλου στις αθλήτριες υποβάλλοντάς αυτές σε σκληρή και εξουθενωτική προπόνηση.

    Οι προπονητές της εθνικής ομάδας ισχυρίστηκαν ότι η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από τα ΜΜΕ μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής στην Ρουμανία.

    [12] Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Για την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων και την εξέλιξη του χορηγικού προγράμματος ενημέρωσαν τους Ολυμπιακούς Υπεύθυνους των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθεί Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και εκείνους των Διεθνών (ΤΟΡ) Χορηγών ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάρτον Σίμιτσεκ, ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ Γεώργιος Μπόλος και ο Διευθυντής Χορηγιών Ανδρέας Τσοχαντάρης.

    Πρόκειται για την τρίτη σειράς συναντήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2001 με σκοπό την ενημέρωση όλων των Χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων για τη πορεία προς το 2004 και με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του χορηγικού προγράμματος καθώς και την αξιοποίηση των ωφελημάτων και των επιχειρηματικών ευκαιριών για τις εταιρείες που μετέχουν.

    Μέχρι στιγμής, το χορηγικό πρόγραμμα της ΑΘΗΝΑ 2004 έχει φθάσει τα 213.35 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 107% του προϋπολογισθέντος στόχου, με μόνο τις 7 από τις 40 συνολικά κατηγορίες χορηγών που έχουν προγραμματισθεί.

    Στους εκπροσώπους των εταιρειών που παρευρέθησαν παρουσιάστηκε η πρόοδος στα προγράμματα της ΑΘΗΝΑ 2004 ενώ συζητήθηκαν επί μέρους θέματα μεταξύ των οποίων η φιλοξενία και οι μεταφορές καθώς και τα συμπεράσματα από τις εμπειρίες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ. Παρουσιάστηκαν επίσης προτάσεις για τη προώθηση της εταιρικής ταυτότητας των χορηγών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από υπευθύνους του τηλεοπτικού δικτύου EUROSPORT.

    [13] ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Βουκουρέστι, 21 Μαρτίου 2002 (20:25 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ρουμανία οδηγείται στην καταστροφή από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) το οποίο χαρακτηρίζεται από "αυταρχική συμπεριφορά, ανικανότητα και ψεύδη".

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας έκανε λόγο για κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης καταγγέλλοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο προεδρικό μέγαρο και τα κυβερνητικά γραφεία είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό στη διάρκεια της δικής του θητείας.

    Ο κ. Κονσταντινέσκου έκανε λόγο και για την έλλειψη αξιοκρατίας τονίζοντας ότι οι οικογένειες και τα παιδιά κυρίως των αξιωματούχων είναι όσοι έχουν το τελευταίο διάστημα πρόσβαση σε θέσεις του δημοσίου τομέα.

    [14] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ BAR KAI BIG BROTHER

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την αναστολή μετάδοσης των τηλεοπτικών εκπομπών Bar και Big Brother 2 αποφάσισε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Βασίλης Λαμπρίδης, επικαλούμενος τον νόμο 2644 του 1998, άρθρο 15 και παράγραφος 3, του Συντάγματος.

    Ο κ. Λαμπρίδης ανέφερε ότι αύριο στις 11 το πρωί έχει κληθεί στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αντιπροσωπεία του τηλεοπτικού σταθμού Mega και στις 12 του Antenna προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Το δικαίωμά τους αυτό προκύπτει από το άρθρο 20 του Συντάγματος. Μετά τις συναντήσεις αυτές, όπως είπε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση του Προέδρου του.

    Ερωτηθείς αν οι εκπομπές Bar και Big Brother 2 θα πρέπει να μεταδοθούν σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απάντησε ότι η απόφασή του ισχύει για τρεις τουλάχιστον μέρες. Εντός του διαστήματος αυτού θα πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ώστε να επικυρώσει ή όχι την απόφασή του. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση δεν συζήτησε το θέμα παρά το γεγονός ότι έξι μέλη του έθεσαν το ζήτημα.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν τα τηλεοπτικά κανάλια μπορέσουν να αντιδράσουν νομικά ο κ. Λαμπρίδης είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αν τα κανάλια καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα.

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης πρότεινε να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να καλέσει τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας.

    Επιφυλακτικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχετικά με την επιστολή του προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Βασίλη Λαμπρίδη, για την επιβολή απαγόρευσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΑ.

    Ο εκπρόσωπος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά και με σαφήνεια, όπως είπε, αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα ήταν ατόπημα αν ο υπουργός παρενέβαινε σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, εννοώντας τη συνέχιση της συνεδρίασης του ΕΣΡ αύριο.

    [15] Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο δημοσιογράφος Αγγελος Στάγκος θα είναι πιθανότατα ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κ. Στάγκος αξιολογήθηκε πρώτος μεταξύ των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση αυτή, από την αρμόδια επιτροπή και το υπουργείο Τύπου αποφάσισε να προτείνει την τοποθέτησή του, η οποία τελεί υπό την κρίση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της ειδικής επιτροπής της Βουλής.

    Οι άλλοι τέσσερις της πεντάδας είναι οι κκ Βάμβας, Συρμόγλου, Κωνσταντάρας και Μαρνιέρος.

    [16] ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 0,1%

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% και δημόσιο χρέος 99,7% ως ποσοστά επί του ΑΕΠ εμφανίζει η Ελλάδα κατά το 2001, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των "15".

    Ειδικότερα, το ελληνικό ΑΕΠ σε τιμές αγοράς ανήλθε σε 130,4 δισ. ευρώ και το πλεόνασμα που σημειώθηκε ήταν 93 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ. Ακόμη, το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 130 δισ. ευρώ ή 99,7% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 6,3% του ΑΕΠ.

    Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, που συνοδεύει τα στοιχεία για τους δείκτες των ευρωπαϊκών οικονομιών, η Eurostat αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνουν μια σειρά από χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Φιλανδία, Ιρλανδία και Ιταλία) σχετικά με τον ακριβή υπολογισμό του ύψους του δημοσίου χρέους τους λόγω ελλιπούς πληροφόρησης.

    [17] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Μαρτίου 2002 (20:17 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Καθήκοντα μάνατζερ-διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ανέλαβε σήμερα ο Παναγιώτης Σιούτης.

    Η τοποθέτησή του έγινε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠΕΣΥ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στράτο Χασάπη στο αμφιθέατρο των προκλινικών της Ιατρικής Σχολής, παρουσία του απερχόμενου προέδρου του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Λάζαρου Φουντουκίδη, των διευθυντών των κλινικών και των διευθυντών των υπηρεσιών.

    "Με την τοποθέτηση του μάνατζερ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ολοκληρώνεται ένα στάδιο που αφορά το νέο διοικητικό μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ένα διοικητικό μοντέλο που στηρίζεται στην αποκέντρωση. Το μοντέλο αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από την προηγούμενη συνθήκη, όπου ο Υπουργός είχε να κάνει με 130 προέδρους των νοσοκομείων. Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ με τις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες που έχει εξ ονόματος του Υπουργείου μπορεί να ελέγχει, να συνεργάζεται, να συντονίζει έξι διοικητές νοσοκομείων γιατί έξι είναι τα νοσοκομεία της περιφέρειας" είπε ο κ. Χασάπης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του μάνατζερ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και πρόσθεσε: "Τα ΔΣ που οι θητείες τους τελειώνουν πλέον, έπαιξαν τον ρόλο τους και τον έπαιξαν ικανοποιητικά. Η σημερινή συγκυρία επιβάλλει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και διαχείρησης. Για αυτό το μοντέλο χρειάζονται σύγχρονοι κανόνες μάνατζμεντ και γι' αυτό πάμε στο μοντέλο των ΠΕΣΥ με τα στοιχεία της αποκέντρωσης και στη διοίκηση των νοσοκομείων από τους διοικητές".

    Από την πλευρά του ο μάνατζερ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ο κ. Σιούτης είπε: "Το ζητούμενο για μένα είναι η συνεργασία. Δεν υπάρχει κομμάτι της δουλειάς πάνω στο σύγχρονο μάνατζμεντ που να μην ζητάει σήμερα πλέον συνεργασία. Άρα είναι αναγκαίο και το ζητώ ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να βρούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους γρήγορα θα επιλύουμε τα προβλήματά μας". Κατέληξε λέγοντας ότι "στόχος, είναι και το κομμάτι του νοσοκομείου αυτό που προσφέρει τις άλλες τις κλινικές υπηρεσίες αλλά και το Ακαδημαϊκό το Πανεπιστημιακό να το καλύψουμε και να το προάγουμε στο βέλτιστο και καλύτερο δυνατό σημείο που μπορούμε να έχουμε".

    Ο μάνατζερ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Σιούτης ήταν πρώην διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου Ξάνθης.

    [18] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Μειώσεις που προσεγγίζουν το 30% αναμένονται στα τέλη κλήσεων από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό, μετά από σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ κ. Μ. Γιακουμάκης οι μειώσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών θα είναι εμφανείς μέσα στο πρώτο τρίμηνο ενώ μέσα σε έναν χρόνο, όπως είπε, θα αγγίξουν το 30%. Παράλληλα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται από την ΕΕΤΤ να ακολουθούν "διαφανή και χωρίς διακρίσεις" πολιτική εκπτώσεων.

    Η παρέμβαση της Επιτροπής έγινε μετά το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε για το θέμα αυτό. Από την δημόσια αυτή διαβούλευση οι εταιρίες Cosmote και Vodafone αναδείχθηκαν σε "παίκτες" με Σημαντική Ισχύ Αγοράς στην κινητή τηλεφωνία. Η απόφαση για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής αφορά αρχικά αυτές τις δύο εταιρίες, εκτιμάται όμως ότι θα προσαρμοστούν και οι άλλες δύο προκειμένου να μην βρεθούν εκτός αγοράς.

    Το όφελος από τη ρύθμιση αυτή σε ετήσια βάση για το σύνολο των συνδρομητών του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 149,7 εκατ. ευρώ (51 δισ. δρχ.)

    Σε περίπτωση που οι δύο εταιρίες κινητής δεν συμμορφωθούν, τότε αντιμετωπίζουν σημαντικά πρόστιμα τα οποία αρχίζουν από 1,47 εκατ. ευρώ (500 εκ. δρχ.). Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ αφορά στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα στις ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις για κλήσεις από σταθερό προς κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις οι εταιρίες για κλήση από σταθερό προς κινητό εισπράττουν 92 δρχ ή 0,27 ευρώ ενώ καταβάλουν στο σταθερό δίκτυο 3,95 δρχ ή 0,01159 ευρώ. Πρόκειται για το "τέλος τερματισμού κλήσης" που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 0,1816 ευρώ - 61,88 δρχ.).

    Στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αναφερόταν ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Πορτογαλία, η οποία όμως, αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης μείωσε τα "τέλη τερματισμού" κατά 21%.

    [19] ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Οι πρώτες αποφάσεις για σφράγιση των καταστημάτων επιδόθηκαν ήδη σε 59 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Μεταξουργείο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου για την ανάπλαση και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας.

    Στους εν λόγω επιχειρηματίες, που στην πλειονότητά τους διατηρούν συνεργεία αυτοκινήτων, δόθηκαν λίγες ημέρες προθεσμία για "να μαζέψουν τα πράγματά τους", ενώ καμία πρόβλεψη για αποζημίωση των θιγέντων και μετεγκατάστασή τους δεν έχει γίνει.

    Το σφράγισμα των καταστημάτων αναβλήθηκε για λίγες ημέρες, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη Τρίτη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) και της ΕΟΒΕΑΜΜ (ομοσπονδία των συνεργείων αυτοκινήτων).

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τις αλλαγές στη χρήση γης στο Μεταξουργείο θα κλείσουν περισσότερες από 300 ΜΜΕ, κυρίως συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και ξυλουργεία, σιδηρουργεία, μηχανουργεία κλπ, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 2.000 εργαζόμενοι. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και χιλιάδες ακόμη ΜΜΕ, με την ανάπλαση της οδού Πειραιώς που θα ακολουθήσει.

    Το ΒΕΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι "η ανάπλαση και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως γίνεται, δεν εκφράζει παρά τις ισχυρές πιέσεις και τα οικονομικά συμφέροντα για χρήσεις αναψυχής και 'πολιτισμού'". Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Μεταξουργείο, επισημαίνει σε υπόμνημά του προς την κ. Παπανδρέου το Επιμελητήριο, είναι στην πλειοψηφία τους εργαστήρια χαμηλής όχλησης και δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για όσες, μετά από τεκμηριωμένη μελέτη, κριθεί αναγκαίο να απομακρυνθούν, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός μετεγκατάστασης και ενίσχυσής τους.

    Η ΓΣΕΒΕΕ, αφού επισημαίνει ότι το σφράγισμα των ΜΜΕ γίνεται χωρίς να έχει προβλεφθεί ούτε που θα εγκατασταθούν, χωρίς να υπάρξει αποζημίωση και χωρίς να έχει μελετηθεί καμιά εναλλακτική λύση, τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο ΠΔ με το οποίο "αναβαθμίζεται" το Μεταξουργείο, προβλέφθηκε ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των οίκων ανοχής και των χαρτοπαικτικών λεσχών της περιοχής!

    [20] ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Σε αναπροσαρμογή της επενδυτικής της σύστασης για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (διακράτηση από "χτίσιμο θέσεων" προηγουμένως) προχώρησε την Πέμπτη η Dresdner Kleinwort Wasserstein, εκτιμώντας ότι η μετοχή -που διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) 15,3 και λόγο τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/BV) είναι πλέον λογικά αποτιμημένη. Παράλληλα, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας προτείνουν στους πελάτες τους να μειώσουν τις θέσεις τους στις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς).

    "Η αρχική ευφορία από την αναβάθμιση της Σοφοκλέους έχει υποχωρήσει και καθίσταται πλέον σαφές ότι οι τράπεζες δεν ήταν προετοιμασμένες για την οικονομική πραγματικότητα της μείωσης των προμηθειών που συνδέονται με τις κεφαλαιαγορές και της ανάγκης για συγκράτηση του κόστους", επισημαίνεται στην ανάλυση της Dresdner που υιοθετεί αρνητική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς θεωρεί ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα της λιανικής τραπεζικής δεν θα έχουν σημαντικές αποδόσεις για τουλάχιστον δυο χρόνια..."

    [21] ΔΕΝ ΠΩΛΕΙ Ο ΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ CLOBUL

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Δεν τίθεται θέμα πώλησης ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στη θυγατρική κινητής τηλεφωνίας Clobul στη Βουλγαρία. Αυτό τόνισε χθες ο εντεταλμένος πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Σκαρπέλης, διαψεύδοντας δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας που ήθελε τον ΟΤΕ να πουλά ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής εταιρείας σε άλλο όμιλο.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκαρπέλη η στρατηγική του ομίλου του ΟΤΕ δίνει έμφαση στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των επενδύσεων στις αγορές που ήδη ο ΟΤΕ έχει παρουσία, γεγονός που δεν υπαγορεύει τέτοιες κινήσεις.

    [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Την υπογραφή συμφωνίας με την φινλανδική εταιρεία SETEC ανακοίνωσε η INFORM PROCESSING SERVICES Α.Ε., μέλος του Ομίλου ΛΥΚΟΣ. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η αποκλειστική συνεργασία σε θέματα έξυπνων καρτών και εφαρμογών ασφαλείας.

    Η SETEC ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Τράπεζα της Φινλανδίας και το Φινλανδικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Sitra.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IPS οι πρώτοι τομείς ενεργοποίησης της συμφωνίας αφορούν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

    1. Τραπεζικές κάρτες, καθώς η SETEC είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία η οποία έχει κατασκευάσει και εισάγει ήδη στην αγορά πιστωτικές κάρτες με chip (κάρτες EMV)

    2. Κάρτες Αναγνώρισης (ID cards) με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας (Ταυτότητες, κάρτες υγείας, φοιτητικές, κάρτες Δημοτών κλπ)

    3. Πρωτότυπες και εξειδικευμένες εφαρμογές έξυπνων καρτών όπως είναι οι κάρτες διπλής χρήσης (chip επαφής και contactless στην ίδια κάρτα - Dual Interface Cards).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 March 2002 - 19:13:44 UTC