Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [02] ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [03] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [04] ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΗΤΑΝ Ο 41ΧΡΟΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ
  • [05] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΡΥ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
  • [07] ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [08] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ
  • [09] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΡΕΛΗ
  • [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [12] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ο.Α. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
  • [13] Μ. ΒΑΛΣΤΡΟΜ: Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
  • [14] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [15] ΣΤΗΝ 4η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Η ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [16] ΕΟΦ: ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • [17] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 7ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
  • [18] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [19] H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΟΞΕΝΟ
  • [21] Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ ΜΜΕ
  • [22] FBI: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΑΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ
  • [24] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [25] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο 4ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (10:20 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς και τα κομβικά σημεία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου παίρνει από το μεσημέρι η τροχαία.

    Από τις 3 το μεσημέρι και έως τις 9 το βράδυ θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων της τροχαίας για τη διευκόλυνση της μαζικής μετακίνησης των Αθηναίων στη διάρκεια του τριημέρου.

    Ειδικότερα, επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας θα παραχωρηθεί στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διόδια της Μάνδρας και στην Κακιά Σκάλα. Επίσης παρεμβάσεις θα γίνονται στους κόμβους Δαφνίου, Διυλιστηρίων, Ασπροπύργου, Μαγούλας καθώς και όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας. Στην Αθηνών-Λαμίας οι τροχονόμοι θα παρεμβαίνουν στα σημεία των έργων και στους κόμβους, Νέας Κηφισιάς, Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

    Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και σε άλλους βασικούς δρόμους της Αττικής. Ανάλογα με το κυκλοφοριακό φόρτο θα μονοδρομείται η γέφυρα στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής, είτε προς Μεσόγεια είτε προς Αθήνα, στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου θα προστίθεται επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας απ' την οδό Καλύμνου έως την εκκλησία της Βάρης.

    [02] ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Βαρκελώνη, 15 Μαρτίου 2002 (17:06 UTC+2)

    Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Οι «15» τόνισαν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Ένωσης.

    Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε να υιοθετηθεί μια ηπιότερη πολιτική για το ασφαλιστικό και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε σωστές αποφάσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι μια χώρα και μια οικονομία που χαρακτηρίζονται από συνταξιοδοτική ανασφάλεια και έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι ελκυστικές ούτε για τους ίδιους τους πολίτες, ούτε για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

    Εξάλλου οι ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σύνοδο της Λισσαβόνας μέχρι σήμερα και συζήτησαν ζητήματα διεύρυνσης αλλά και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οι 15 διαπίστωσαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσαρμόστηκαν καλά στο ευρώ ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τη διεθνή ύφεση τόσο αποτελεσματικά όσο οι ΗΠΑ.

    Το μεσημέρι οι «15» συζήτησαν με τους 13 ηγέτες των υπό ένταξη χωρών ενώ στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

    Στο περιθώριο της συνόδου της Βαρκελώνης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ενώ αργότερα είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Στο αποψινό δείπνο των «15» ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

    Ηδη ο Κώστας Σημίτης έχει τοποθετηθεί για το Μεσανατολικό και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να εξεταστούν σχέδια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτόνωση της έντασης. «Η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν ωφελεί κανέναν και προπαντός δεν ωφελεί τους Ισραηλινούς που πιστεύουν ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα. Ετσι δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα θα το οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [03] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Βαρκελώνη, 15 Μαρτίου 2002 (09:58 UTC+2)

    Τη θεματολογία της άτυπης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά τις εργασίες της σήμερα Παρασκευή, έχουν στο επίκεντρο της συνόδου τους οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνέρχονται στη Βαρκελώνη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ σημείωσε ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τα ζητήματα που αφορούν την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και πιο συγκεκριμένα την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Τα θέματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι "έχει μεγαλύτερη ανεργία και βρίσκεται σε μεγαλύτερη υστέρηση ως προς την πραγματική σύγκλιση, καθώς το βιοτικό επίπεδο κινείται στο 70% του μέσου κοινοτικού". Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα προς την ενοποίηση και στην κατεύθυνση αυτή, η συγκρότηση και λειτουργία της Συνέλευσης θα δώσει μιαν ακόμη ευκαιρία.

    "Ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα", υπογράμμισε ακόμη ο κ. Καραμανλής έχει η ΚΕΠΑΑ, η οποία "λόγω κυβερνητικής αστοχίας δεν είχε καλή εξέλιξη. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν μπορεί να είναι αποδεκτό για μάς το κείμενο της Κωνσταντινούπολης, στη σύνταξη του οποίου δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή". Επ΄ αυτού, υπογράμμισε ότι "σε θέματα αρχών είμαστε αμετακίνητοι καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι χώρα δεύτερης κατηγορίας, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας". "Ούτε μπορεί η Ελλάδα" κατέληξε, "να εξισώνεται με μη μέλη της Ενωσης".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, που συνοδεύεται στη Βαρκελώνη από τον καθηγητή Γ. Βαλληνάκη και τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Θ. Ρουσσόπουλο, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον πρόεδρο της Κύπρου.

    [04] ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΗΤΑΝ Ο 41ΧΡΟΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε η σπουδάστρια των ΤΕΙ Ναταλία Κανκόβα, η οποία απολογούμενη στον ανακριτή, αποκάλυψε ότι ο ομογενής Γιώργος Κεχιόπουλος, τον οποίο σκότωσε, ήταν τελικά σύζυγος της αδελφής της, και όχι πατέρας της.

    Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της στον Ε' ανακριτή, αποκαλύφθηκε ότι η νεαρή είναι Αμπχάζια στην καταγωγή, δεν ονομάζεται Κεχιοπούλου, αλλά Κανκόβα και είναι ηλικίας 21 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ανάκρισή της είπε ότι είχε αναγνωρισθεί παράνομα ως κόρη του 41χρονου ομογενή, προκειμένου να ελληνοποιηθεί μαζί με την αδελφή της, ενώ, όπως είπε, δεν αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το μυστικό επειδή ήθελε να προστατεύσει τα μέλη της οικογενείας της, για να μην απελαθούν από την Ελλάδα.

    Η 21χρονη αλλοδαπή ωστόσο ισχυρίστηκε και στην απολογία της ότι ο ομογενής πολιτικός μηχανικός τη βίαζε συστηματικά από το 1997, από τότε που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και ότι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας τον σκότωσε επειδή δεν άντεχε άλλο αυτήν την κατάσταση.

    Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέα ενώ την ερχόμενη Τρίτη κλήθηκε για να δώσει κατάθεση και η αδελφή της, Ειρήνη.

    Γ.Χ.

    [05] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 15 Μαρτίου 2002 (10:55 UTC+2)

    Κίνηση καλής θέλησης χαρακτήρισαν οι Ισραηλινοί τη μερική απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από τρεις πόλεις της Δυτικής Όχθης, στην οποία προχώρησαν, όπως δήλωσαν, προκειμένου να διευκολύνουν την ειρηνευτική προσπάθεια του Αμερικανού απεσταλμένου, Άντονι Ζίνι.

    Όπως μεταδίδει το BBC, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την Καλκιλια, την Τουλκαρέμ και τον προσφυγικό καταυλισμό του αλ Μπουρεϊ, δίνοντας έτσι τέλος στην μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή τους τα τελευταία 20 χρόνια. Πάντως, κάποια στρατεύματά τους παραμένουν στη Βηθλεέμ.

    Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι η απομάκρυνση των στρατευμάτων τους δεν αποτελεί παρά έναν πολιτικό ελιγμό και κάλεσαν την ισραηλινή πλευρά να αποσυρθεί τελείως από τα παλαιστινιακά εδάφη, πριν αρχίσει η διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Ζινι, που έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι θα μείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί για να πείσει τις δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να οικοδομήσουν μέτρα εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν σε μια σταθερή ανακωχή. Σήμερα ο Άντονι Ζίνι αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    Ωστόσο, τα επεισόδια βίας δεν έλειψαν ούτε σήμερα. Μάρτυρες ανέφεραν στο BBC, ότι δύο θωρακισμένα ισραηλινά οχήματα χτυπήθηκαν στη Ραμάλα και καταστράφηκαν, κάτι που όμως, διεύψευσε ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας ότι ένα όχημα ανατινάχτηκε ανατολικά της Ραμάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι.

    Νωρίτερα, έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Δυτική Όχθη.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΡΥ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι θα λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε στην αγορά τροφίμων με την απεργία των γεωτεχνικών του υπουργείου Γεωργίας εμφανίστηκε ο υπουργός Γιώργος Δρυς.

    «Οι εργαζόμενοι γεωτεχνικοί, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά. Και νομίζω ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών», δήλωσε ο κ. Δρυς, που συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των απεργών.

    Ωστόσο, οι γεωτεχνικοί του υπουργείου Γεωργίας επισήμαναν μετά τη συνάντηση με τον κ. Δρυ ότι δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη, που θα τους επιτρέψει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λύσης της απεργίας.

    [07] ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Σαναά, 15 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από την έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη και πρόσθεσε ότι άγνωστοι πέταξαν δυο χειροβομβίδες σε τοίχο του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρεσβεία.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι αρχές της πρωτεύουσας της χώρας, Σαναά συνέλαβαν ένα άτομο.

    [08] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαρκελώνη, 15 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ τάχθηκε κατά της ανάληψης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ γεγονός που όπως χαρακτηριστικά επισήμανε θα προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στην Μέση Ανατολή.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 15 στην Βαρκελώνη, ο κ. Ετζεβίτ επισήμανε την ανησχυία της Άγκυρας τονίζοντας τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το παραπάνω ενδεχόμενο.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ιρακ δεν είναι σε θέση να προκαλέσει κακό στις γειτονικές χώρες και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν είναι αναγκαία μια στρατιωτική επιχείρηση".

    [09] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Άγκυρα, 15 Μαρτίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Dunya με τον πολύστηλο τίτλο «Μετανάστευση επενδύσεων στα Βαλκάνια»,  έχει ως εξής:

    Οι επενδύσεις που Τούρκοι επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει στις βαλκανικές χώρες, οι οποίες εξασφαλίζουν πρόσφορες δυνατότητες φορολογίας και επενδύσεων, πλησιάζουν στο 1 δις δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η τουρκική οικονομική εφημερίδα «Ντουνιά».

    Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η ΠΓΔΜ, η Γιουγκοσλαβία και η Κροατία προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουρκικών εταιρειών λόγω της φθηνής ενέργειας και του εργατικού δυναμικού που εξασφαλίζουν στους επενδυτές, τις μειωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις φορολογικές διευκολύνσεις 5-10 ετών και την έτοιμη υποδομή τους.

    Πρώτη από τις χώρες, στις οποίες η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια έρχεται η Ρουμανία με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.  Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ιδρυθεί με τουρκικά κεφάλαια στη χώρα αυτή έχει φθάσει τις 6.740. Το δε σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ο δε αριθμός των εταιρειών τις 1.100.

    Οι τομείς οι οποίοι προτιμώνται περισσότερο για επενδύσεις στα Βαλκάνια είναι ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας των ηλεκτρονικών, των χημικών, ο οικοδομικός και τουριστικός τομέας και τα εμπορικά κέντρα.

    Στο δημοσίευμα παρατίθεται και πίνακας των σημαντικότερων επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στις διάφορες χώρες.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Όμιλος Anadolu, Pak Maya, Kombassan Holding, Fiba Holding, Bayraktar Holding, Bayindir Bank, Bayindir Holding, Finans Bank, Pimapen, Nokta Dis Ticaret [Εξωτερικό Εμπόριο], Aydin Insaat [Οικοδομική], Global Menkul Degerler [Κινητές Αξίες], Ram Dis Ticaret [Eξωτερικό Εμπόριο], Intekno Robank Egebank ortakligi [Κοινοπραξία], Hayat Holding, Altinmaya, DMS Dilmenler ERCO SA, Uzel Makina [Μηχανήματα], Erdemir

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Sise Cam (Yαλικά], Isiklar Holding, Suzer Holding, Hayat Holding , Koc Holding, Maser Holding, Ziraat Bankasi [Αγροτική Τράπεζα], Princess Hotel, Misirli Tekstil [Κλωστοϋφαντουργικά], Demirbank, Faf Metal, Aksan, Sahinler, Menderes Tekstil [Κλωστοϋφαντουργικά], UKI, Enboy, Denge Insaat [Οικοδομική], Nurinvest, Trikom [Τουρκοβουλγαρική Κοινοπραξία], Metro Turizm, Magic Life, ASE Express

    Π.Γ.Δ.Μ : THY [Τουρκικές Αερογραμμές], Ziraat Bankasi [Αγροτική Τράπεζα], Birlik Tekstil [Κλωστοϋφαντουργικά], Sembol Gida [Τρόφιμα], Mogol Makina [Μηχανήματα], Uzel Makina [Μηχανήματα], Ber Oner,

    ΕΛΛΑΔΑ: Gama Endustri [Βιομηχανία], Idas, Gantek,

    ΒΟΣΝΙΑ -  ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Borova Yapi Endustri )Οικοδομική], Ziraat Bankasi [Αγροτική Τράπεζα], THY  [Τουρκικές Αερογραμμές],

    ΑΛΒΑΝΙΑ: Kentbank, Ber Oner, Kurum Demir

    ΚΡΟΑΤΙΑ: Uzel Makina [Μηχανήματα]

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΡΕΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Συνεχίζεται η ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου και της πρόεδρου του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, με αφορμή την προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις της κ. Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε έκπληκτος και γεμάτος απορία από τη στάση της. «Η κ. Αγγελοπούλου δεν είναι εκλεγμένη, αλλά διορισμένη από την κυβέρνηση. Ας μην κάνει δηλώσεις χωρίς να έχει ενημερωθεί»

    Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής. «Οι πάντες ήταν ενήμεροι των μελετών, το νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας τις ενέκρινε πριν από έναν ολόκληρο χρόνο και μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές εμφανίζεται ο δήμος της Αθήνας, ο οποίος θέλει με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στο έργο».

    [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Άγκυρα, 15 Μαρτίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων υποστηρίζει το αίτημα της χώρας τους να γίνει μέλος της Ε.Ε., αλλά περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν θα αποδεχθεί την Τουρκία ως μέλος, όπως δείχνει μία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Strateji/Mori.

    Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία για το ειδησεογραφικό πρόγραμμα «Manset» του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου CNN-Turk, διεξήχθη σε 12 επαρχίες με τηλεφωνικές συνεντεύξεις υποστηριζόμενες από ηλεκτρονικό υπολογιστή σε δείγμα 455 ατόμων.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 76,5% των Τούρκων υποστηρίζουν την προσπάθεια της Άγκυρας για την Ε.Ε. ενώ το 22,1% αντιτίθενται και το 1,3% δεν έχουν γνώμη για το θέμα.

    Από την άλλη, η ομάδα η οποία έλαβε μέρος στη δημοσκόπηση, απαντώντας στην ερώτηση «Θα γίνει ποτέ η Τουρκία αποδεκτή στην Ε.Ε.;», παρουσιάσθηκε διχασμένη, με το 45% να δηλώνει ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την Τουρκία ως μέλος. Το 25,3% πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. εντός των επομένων πέντε ετών και το 28,7% πιστεύει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα πάρει περισσότερο από πέντε χρόνια, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί. Ένα αμελητέο 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

    Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 79,3% των Τούρκων ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις που αφορούν το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε., εκ των οποίων το 18,8% άμεσα, το 40,6% από καιρού εις καιρόν και το 19,9% σπάνια. Μία ομάδα 20,7% δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

    Όσον αφορά την ερώτηση-κλειδί «Σε ποια περιοχή θεωρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται 'πιο κοντά';» , το 34,7% απάντησε στην Ε.Ε. ενώ το 25,2% απάντησε στις Τουρκικές Δημοκρατίες, το 19,4% στις ισλαμικές χώρες, το 4,2% στις χώρες της Μέσης Ανατολής και το 10,2% δεν είχε γνώμη.

    Για το θέμα της Κύπρου η ομάδα που εξετάσθηκε ήταν ξανά διχασμένη. Ενώ το 44,6% πιστεύει ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο θα επιταχύνει το αίτημα της Τουρκίας για την Ε.Ε., ένα υψηλότερο 47,2% απάντησε αρνητικά, ενώ το 8,1% δεν είχε γνώμη.

    Το 62,2% δήλωσε ότι, εάν η Τουρκία δεν μπορέσει να γίνει μέλος της Ε.Ε., αυτό θα οφείλεται στο ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία ενώ το 34,5% δήλωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι το αποτέλεσμα της μη εκπλήρωσης των όρων του ευρωπαϊκού κλαμπ από την Τουρκία. Το 3,2% δεν είχε γνώμη.

    Το 35,3% της ομάδας που εξετάσθηκε πιστεύει ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το 24% πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές ενώ το 15,2% πιστεύει ότι είναι το Κυπριακό πρόβλημα και οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι αυτά που χαλούν τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Ένα 7,4% δεν απάντησε στην ερώτηση.

    [12] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ο.Α. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Την κατάργηση πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας με προορισμούς σε πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας καταγγέλει η Ενωση Συνοδών της Ο.Α., υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα δρομολόγια είχαν υψηλά ποσοστά επιβατικής κίνησης, ακόμη και μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στο όνομα της εξυγίανσης της Ολυμπιακής καταργήθηκαν τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς Βρυξέλλες, Αμστερνταμ, Παρίσι, Μόναχο, Χανιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο και Λάρνακα, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνταν για δύο χρόνια.

    Η επιβατική κίνηση των συγκεκριμένων δρομολογίων για το καλοκαίρι του 2001 αντιστοιχεί σε: Μόναχο 67%, Αμστερνταμ 69%, Παρίσι 61%, Βρυξέλλες 67%. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται στην ανακοίνωση μήπως η κατάργηση των δρομολογίων γίνεται για να σωθεί κάποια ιδιωτική αεροπορική εταιρία ή να σωθεί το Ελ. Βενιζέλος από τα νέα τέλη που θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι μεταβιβαζόμενοι επιβάτες για το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    [13] Μ. ΒΑΛΣΤΡΟΜ: Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΩΝ

    Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Με διακοπή της χρηματοδότησης έργων που παραβιάζουν το δίκαιο περιβάλλοντος προειδοποιεί η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάργκοτ Βάλστρομ και θέτει την ανάγκη προόδου για την προστασία των οικοτόπων κοινοτικής σημασίας ως προϋπόθεση για οιαδήποτε περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση, απαντώντας στο ερώτημα του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνη Τρακατέλλη σχετικά με τις παραβιάσεις και την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στην Ελλάδα.

    Η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, επισημαίνει: "Η Ελλάδα παρά τη σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση που έλαβε, μέσω του προγράμματος LIFE και των διαρθρωτικών ταμείων, για την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης περιοχών που εντάσσονται στο δίκτυο Φύση 2000 (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας) εντούτοις διαπιστώνεται ότι έχει επιτύχει πολύ μικρή πρόοδο και για το λόγο αυτό η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν παραπέρα, ώστε να χορηγηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των περιοχών που στερούνται ακόμη προστασίας".

    Σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα η κ. Βάλστρομ τονίζει:

    - Η Επιτροπή απαιτεί συγκεκριμένη πρόοδο σχετικά με τα σχέδια προστασίας και διαχείρισης των περιοχών Φύση 2000 και κυρίως εκείνων διεθνούς σημασίας (ζώνες Ramsar) και θεωρεί ότι αυτό ως προϋπόθεση οιασδήποτε επιπρόσθετης χορήγησης κοινοτικής χρηματοδότησης για την προστασία τους.

    - Διακόπτεται η κοινοτική χρηματοδότηση στην περίπτωση έργων όπου υφίσταται παραβίαση του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος και όπου υπάρχει αντίστοιχη κοινοτική συγχρηματοδότηση.

    Σχετικά με το βιότοπο του Μαραθώνα και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου, η Επίτροπος αναφέρει: "Κατόπιν μιας καταγγελίας, οι ελληνικές αρχές γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν στον εθνικό κατάλογο περιοχών προστασίας του Δικτύου Φύση 2000 και παρείχαν εγγυήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος αποκατάστασης και διαχείρισης της εν λόγω περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός οργανισμού διαχείρισης".

    Ο κ. Τρακατέλλης τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει έναν ατελή κατάλογο με προστατευόμενους τόπους για το Δίκτυο Φύση 2000, δεν λαμβάνουν ανάλογα μέτρα για την προστασία αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, αλλά και βάσει διεθνών συμβάσεων, όπως το Δέλτα του Αξιού ποταμού, ο υγρότοπος του οποίου μολύνεται και υποβαθμίζεται συνεχώς παρότι προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν συσταθεί οι φορείς διαχείρισης και προστασίας (περιοχή Σχοινιά στο Μαραθώνα, λίμνη Βιστωνίδα, Δέλτα Νέστου) κ.ά., ενώ σε άλλες όπου απλώς θεσμοθετήθηκαν στα χαρτιά δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη προστασία και διαχείριση με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως έγινε για τη χελώνα Caretta - Caretta στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο.

    Πρέπει, καταλήγει ο κ. Τρακατέλλης, η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσουν την ένταξη στον κατάλογο Φύση 2000 των περιοχών που έχουν κοινοτική σημασία και παράλληλα οι φορείς διαχείρισης να εξασφαλίσουν την προστασία των ήδη προταθέντων τόπων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κοινοτική χρηματοδότηση.

    [14] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Σαναά, 15 Μαρτίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης ανακοίνωσαν οι αρχές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα όχημα να απομακρύνεται από το σημείο της έκρηξης με μεγάλη ταχύτητα.

    Η αστυνομία και ο στρατός έχουν κλείσει όλους τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία και ερευνούν διερχόμενα οχήματα.

    Χθες τη Σαναά επισκέφθηκε για δυο ώρες ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

    O.K.

    [15] ΣΤΗΝ 4η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Η ΕΣΗΕΜ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ μετείχε στην 4η Συνδιάσκεψη των Δημοσιογράφων της Μεσογείου στις 8-9 Μαρτίου, μαζί με 43 εκπροσώπους δημοσιογραφικών οργανώσεων από 16 χώρες με θέμα "Μεσόγειος: Γέφυρα ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς".

    Οι δημοσιογράφοι της Μεσογείου δήλωσαν την αγωνιστική συμπαράσταση και την πλήρη αλληλεγγύη στους Ελληνες συναδέλφους τους για τους απεργιακούς αγώνες με στόχο τις οικονομικές διεκδικήσεις και το σεβασμό στις δημοσιογραφικές δεοντολογικές αρχές και την αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση. Τονίσθηκε ακόμη η αναγκαιότητα για την ύπαρξη στις χώρες της Μεσογείου, πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς και της προστασίας της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής αυτονομίας των δημοσιογράφων.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό και το παλαιστινιακό ζήτημα. Για το πρώτο επισημάνθηκε ότι είναι ένας παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και πηγή κινδύνων και υπογραμμίσθηκε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί σε λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. Στο παλαιστινιακό έγινε εκτενής αναφορά στις νέες δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα και εκφράστηκε η ευχή για παγίωση της ειρήνης στην περιοχή.

    Στη συνδιάσκεψη παρουσιάστηκε πρόγραμμα της ΕΕ και Διεθνούς Ομοσπονδίας για την ενίσχυση των δημοσιογράφων της ΝΑ Μεσογείου και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας on line εφημερίδας με την επωνυμία Mediterranean Electronic Diary. Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης έγινε τελετή διδυμοποίησης μεταξύ της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και της Εθνικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Ιταλίας.

    [16] ΕΟΦ: ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ολα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει ο ΕΟΦ, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς σε εμβόλια πολυομελίτιδας, κορτιζόνης και θυροξίνης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση απόσυρσης ή έλλειψης, φροντίζει για την άμεση αντικατάστασή τους.

    "Ο εφοδιασμός της φαρμακευτικής αγοράς με σκευάσματα θυροξίνης τείνει να ομαλοποιηθεί με τις έκτακτες εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από το εξωτερικό, διαμέσου του ΙΦΕΤ. Παράλληλα είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του ΕΟΦ για την παρακολούθηση των θεμάτων που μπορεί να προκύπτουν από πιθανό 'απόθεμα' προϊόντος από τους ασθενείς. Για το εμβόλιο πολυομελίτιδας και την ενέσιμη κορτιζόνη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα εντός των προσεχών ημερών" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [17] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 7ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Συγκίνηση έχει προκαλέσει η περιπέτεια της 7χρονης Αλεξάνδρας Σημαντηράκη που πάσχει από λευχαιμία και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς δεν έχει βρεθεί συμβατός δότης.

    Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 100 εθελοντές προσφέρθηκαν και έδωσαν αίμα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να προσφέρουν μυελό των οστών στην μικρή Αλεξάνδρα.

    Η περιπέτεια της 7χρονης Αλεξάνδρας ευαισθητοποίησε και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο υφυπουργός Εκτωρας Νασιώκας με κατεπείγουσα εγκύκλιο του καλεί τους πρόεδρους των ΠΕ.ΣΥ να επιληφθούν προσωπικά προκειμένου να διευκολυνθούν να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε εξετάσεις ιστοσυμβατότητας στα νοσοκομεία.

    Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα μπορούν να απευθυνθούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ελενα Βενιζέλου», «Γενικό Κρατικό Αθηνών», «Παίδων Αγίας Σοφίας» και «Τζάνειο» στην Αθήνα και στο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη.

    Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών φτάνουν στη χώρα μας τους 4.000 όμως δεν επαρκούν. Οσοι επιθυμούν να γίνουν δότες πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 50 ετών, ενώ πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για εθελοντική αιμοδοσία.

    [18] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών Συνέδριο με θέμα "Ασφάλεια των τροφίμων και κοινωνική ευθύνη επιχειρήσεων" στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών - ΙΝΚΑ σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της αγοράς.

    Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος απένειμε το φετινό βραβείο του ΙΝΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο διοικητή της Λουκά Παπαδήμο για την προσφορά του ιδρύματος και των στελεχών του, στην εισαγωγή του νέου νομίσματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι εντός του τρέχοντος εξαμήνου εισέρχεται στη φάση της "ενεργοποίησης" η συγκρότηση των περιφερειακών υποδομών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

    Οπως ανακοίνωσε μετά τη δημιουργία γραφείων του ΕΦΕΤ στη Θεσσαλονίκη προχωρούν ανάλογες κινήσεις και για την Πάτρα, το Ηράκλειο, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

    "Πρέπει να φροντίσουμε όλοι οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουμε όρους αποδεκτής λειτουργίας στην αγορά. Αποδεχόμενοι τη λειτουργία της αγοράς, την ελευθερία των συμμετεχόντων, την ελευθερία του εμπόρου, του προμηθευτή, αλλά συγχρόνως και του πολίτη καταναλωτή, όπως και του πολίτη παραγωγού, έχουμε υποχρέωση να βρούμε την ισορροπία του συστήματος", τόνισε.

    "Το θέμα της ισορροπίας, στηρίζεται κατά πρώτον σ' έναν πολίτη ενημερωμένο, σ' έναν πολίτη καταναλωτή, ο οποίος κρίνει, έχει το χρόνο και τη θέληση", υπογράμμισε

    "Από την άλλη μεριά όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να περιμένουμε την ευκαιριακή εθελούσια κρίση του όποιου καταναλωτή. Θέλουμε να βρούμε ένα σύστημα, το οποίο θα επιβάλλει αυτή την ισορροπία. Κι αυτό το σύστημα είναι η ολοκληρωμένη δημοκρατική λειτουργία. Η ολοκληρωμένη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών είναι η μόνη που και στην αγορά μπορεί να επιβάλλει την πειθαρχία και τη συνευθύνη", σημείωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η πολιτεία περισσότερο απ' όλους πρέπει να φροντίσει να στηρίξει αυτού του είδους τις διαδικασίες και τις εξελίξεις σε σταθερό και μόνιμο διάλογο με τις επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους, τους πολίτες, τους καταναλωτές, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να στηρίξουμε την ολοκληρωμένη, νέας μορφής δημοκρατική λειτουργία, που στον 21ο αιώνα, δεν αποτελεί παρχοή, αλλά υποχρέωση δημοκρατική για όλους τους πολίτες".

    "Είναι ευκαιρία η σημερινή εκδήλωση να μας οδηγήσει σε ένα κάλεσμα, για ανάδειξη συνομιλητών, που στο πλαίσιο ενός Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών στο οποίο έχουμε την ευθύνη και τη δέσμευση να καλέσουμε πολύ γρήγορα και με τη δική σας συμβολή και όλα τα αντίστοιχα Κινήματα Καταναλωτών στη χώρα μας, να συγκροτήσουμε τη βάση διαλόγου μετά από πολύ καιρό", είπε.

    Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ και Εθνικός Εκπρόσωπος Καταναλωτών Χαράλαμπος Κουρής ανακοίνωσε τις δράσεις του του ΙΝΚΑ για το άμεσο μέλλον, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

    - Εκστρατεία για την Ασφάλεια Τροφίμων

    - Δημιουργία Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλατών Ολυμπιακών Αγώνων 2004

    - Πύλη στο Διαδίκτυο

    - Στοιχεία του Ελληνικού Βαρόμετρου Καταναλωτών ΙΝΚΑ

    Ο κ. Κουρής κατήγγειλε την επιθετική πολιτική των τραπεζών (το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών υπερβαίνει το ,7,5 τρισ. δρχ. με εμφανή την αδυναμία εξόφλησης και τα παράπονα των καταναλωτών να φθάνουν στα 25.838) και κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος να αναχαιτίσουν αυτή την τακτική, που πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια με την αυθαίρετη έκδοση προχρεωμένων πιστωτικών καρτών (Κέντρα Αδυνατίσματος κλπ.)

    [19] H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Πριν από λίγο ανακοίνωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς την αποστολή που θα αντιμετωπίσει την Ξάνθη. Συμμετέχουν 21 ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι: Αμπονσά, Βοσκαρίδης, Γεωργιάδης, Γιασεμής, Ζαβαντίας, Μπορμπόκης, Καφές, Καραδήμος, Κατσαμπής, Κουλακιώτης, Κούτσης, Κωνσταντινίδης, Νάστος, Οκκάς, Ουντέζε, Πουρλιοτόπουλος, Σπάσιτς, Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Φρούσος, Χασιώτης.

    Επιτυχία σημείωσε και η σημερινή επίσκεψη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο σχολικό συγκρότημα της Πολίχνης και των Συκεών στα πλαίσια της "κερκίδας αθλητικής παιδείας του ΠΑΟΚ". Μία κερκίδα όπου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρωτοπορεί και καλεί όλους τους μαθητές της Θεσσαλονίκης και όλης της Β. Ελλάδος την Κυριακή 17 Μαρτίου στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΞΑΝΘΗ στο γήπεδο αφού προηγουμένως έχουν εκπαιδευτεί για τη σωστή συμπεριφορά τους ως φίλαθλοι από τα στελέχη της ολυμπιακής παιδείας σε μια ειδικά διαμορφωμένη για τα παιδιά θύρα. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η πρόσκληση ισχύει για όλους τους μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται από τους γονείς τους στην ειδικά διαμορφωμένη για τα παιδιά ΘΥΡΑ 7.

    Παρευρέθησαν και μίλησαν οι δήμαρχοι Πολίχνης και Συκεών, οι διευθυντές των σχολείων και από πλευράς παικτών οι Χασιώτης, Ουντέζε και Πουρλιοτόπουλος, εκπρόσωποι της διοίκησης κ. Γκροζούδης και Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των παλαιμάχων και του τεχνικού τιμ κ. Φούρτουλα καθώς και διοικητικό προσωπικό, κ.κ. Τζέτζης, Βουλγαράκης και Παπαγιαννόπουλος. Οι εκπρόσωποι και οι παίκτες απεύθυναν χαιρετισμό, υπέγραψαν αυτόγραφα και αντάλλαξαν δώρα με τις διευθύνσεις των σχολείων. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θέλει να ευχαριστήσει τους δημάρχους, τους διευθυντές και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και να συγχαρεί για την επιτυχία της.

    Κλήθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νιγηρίας ο Ινφεάνι Ουντέζε προκειμένου να συμμετάσχει στον διεθνή φιλικό αγώνα Παραγουάη - Νιγηρία, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου στο Λονδίνο.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΟΞΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίλβιο Ιονέσκου, είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

    Ο νομάρχης αποδέχτηκε πρόταση του κ. Ιονέσκου να συμμετάσχει ως ιδρυτικό μέλος στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βόρειας Ελλάδας - Ρουμανίας, μία πρωτοβουλία του Ρουμάνου πρόξενου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και πολιτικοί από τη βόρεια Ελλάδα.

    Στη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε στο Ρουμάνο διπλωμάτη το νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως έδρα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, τις δυνατότητες του νομού να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό και τις παρεμβάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή.

    [21] Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ ΜΜΕ

    Χαράρε, 15 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε προκαλεί εκ νέου με τη στάση του αφού έθεσε σε ισχύ αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος περιορίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δύο μόνο μέρες μετά την αμφισβητούμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

    Οπως μεταδίδει το BBC, ο νόμος ορίζει ότι οι δημοσιογράφοι της Ζιμπάμπουε θα πρέπει να έχουν τη διαπίστευση κρατικής επιτροπής και απαγορεύεται στους ξένους ανταποκριτές να έχουν πλήρη απασχόληση στη χώρα.

    Με το νόμο ιδρύεται η Κρατική Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι δημοσιογράφοι κάθε χρόνο για τη χορήγηση άδειας.

    Κάθε δημοσιογράφος που θα κρίνεται ένοχος για οποιοδήποτε αδίκημα θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.875 δολαρίων ή φυλάκιση δύο ετών.

    [22] FBI: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΑΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Σινγκαπούρη, 15 Μαρτίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχασε το καταφύγιο που του παρείχε το Αφγανιστάν και πιθανόν να αναζητήσει νέα βάση στη Νοτιοανατολική Ασία ή ακόμη και στη Μέση Ανατολή, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μέλερ από τη Σινγκαπούρη μετέδωσε το Associated Press.

    Αναφερόμενος στην περιοχή της Ασίας, ο επικεφαλής του FBI τόνισε ότι υπάρχει πολύ λίγη γνώση σχετικά με τα τρομοκρατικά δίκτυα στην περιοχή χαρακτηρίζοντας ως άκρως απαραίτητη την συγκέντρωση πληροφοριών για τη δράση των τρομοκρατικών στοιχείων.

    "Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το μέγεθος της υποστήριξης που παρέχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία" τόνισε ο κ. Μέλερ προσθέτοντας ότι παραμένουν ακόμη άγνωστα στοιχεία όπως ο τρόπος επικοινωνίας, οι πηγές χρηματοδότησης και η μετακίνηση χρηματικών ποσών μεταξύ των τρομοκρατών.

    Κατέληξε με την προειδοποίηση ότι η Νοτιοανατολική Ασία και η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των μελών της Αλ Κάιντα προσθέτοντας την σημασία που αποδίδει το FBI για την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο εθνικός προπονητής του στίβου, Οδυσσέας Παπατώλης για την προετοιμασία εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που γίνεται 6-11 Αυγούστου στο Μόναχο.

    "Είναι απόλυτα έτοιμοι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατώλης που επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα το Μόναχο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών. Ο Ελληνας τεχνικός είχε ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις όπου θα γίνουν οι αγώνες, τους τόπους διαμονής των αποστολών, τις μεταφορές, τα προπονητήρια, τα προθερμαντήρια, τις αίθουσες ενδυνάμωσης, τις σάουνες, τις αίθουσες μασάζ κλπ. Η ελληνική αποστολή θα μένει στο Ολυμπιακό Χωριό κι έτσι λύνεται το πρόβλημα των μετακινήσεων στο γήπεδο.

    Οι Εαρινοί Αγώνες στίβου (Παούρεια) 2002 δεν θα διεξαχθούν με απόφαση του ΣΕΓΑΣ, λόγω έλλειψης αγωνιστικών χώρων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες υπάρχει ήδη προγραμματισμένος αγώνας. Πρόκειται για τα Κνώσσεια, που εντάσσονται στο πρόγραμμα των ελληνικών γκραν-πρι. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, υπάρχει η προοπτική να διεξαχθούν και άλλοι τοπικοί ή περιφερειακοί αγώνες.

    Η IAAF πρότεινε στον ΣΕΓΑΣ να διεξαχθεί το Ολυμπιακό μίτινγκ της Θεσσαλονίκης το 2003 την Τρίτη 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο που υπάρχει για το καλεντάρι της επόμενης χρονιάς, το ευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι θα γίνει το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου, ενώ το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι 23-31 Αυγούστου.

    [24] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε και κράτησε Αμερικανό διπλωμάτη στο Βελιγράδι για 15 ώρες ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης συνελήφθη και τον κακομεταχειρίσθηκαν και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του έγινε σε εστιατόριο όταν βρισκόταν με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Μόμτσιλο Πέρισιτς.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι η αστυνομία μπήκε στο εστιατόριο και συνέλαβε και τους δυο και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα διαμαρτυρηθεί για αυτή την ενέργεια.

    Η ίδια πηγή είπε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπούτσερ καταδίκασε το γεγονός και θα ζητήσει επίσημα εξηγήσεις από το Βελιγράδι.

    O.K.

    [25] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο 4ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για αύριο τέταρτος αγώνας δρόμου της σειράς ''Γύροι των Πόλεων'' που επρόκειτο να γίνει αύριο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η ομοσπονδία εκφράζει τη θλίψη του γιατί ''βλέπει αθλητές και σωματεία να υφίστανται μια σημαντική ταλαιπωρία εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου Πολυγύρου και της οργανωτικής επιτροπής να υλοποιήσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους''.

    Η ανακοίνωση της αδυναμίας αυτής του Δήμου, γίνεται μόλις λίγες ώρες πριν την τέλεση του αγώνα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ να ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 March 2002 - 19:14:01 UTC