Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [06] ΒΟΛΕΪ: O ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ
  • [08] ΧΑΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 29ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΡΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ, ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [11] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ
  • [13] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [15] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ
  • [16] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [17] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [18] ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [19] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ 307 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2004
  • [21] ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΑΝ Ο ΣΑΝΤΑΜ
  • [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΕ ΑΡΗΣ
  • [23] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΗΣ

  • [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2002 (18:00 UTC+2)

    Στο Ογκολογικό Κέντρο της Λευκωσίας άφησε την τελευταία του πνοή, στις 17.32 ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, όπου νοσηλευόταν από το Σάββατο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

    Ο Σπύρος Κυπριανού, που έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών, γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Οκτωβρίου του 1932, σπούδασε οικονομικά και νομικά στο Λονδίνο, με ειδίκευση στο Συγκριτικό Δίκαιο. Ηταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά

    Το 1952 ίδρυσε και προέδρευσε της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Αγγλίας, ενώ το Φεβρουάριο του ίδιου έτους διορίστηκε γραμματέας στο Λονδίνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το 1954 ορίστηκε γραμματέας της Κυπριακής Εθναρχίας στο Λονδίνο, ως υπεύθυνος για τη διαφώτιση της βρετανικής κοινής γνώμης για τα δίκαια της Κύπρου. Λόγω της δραστηριότητάς του εγκατελείπει τη Βρετανια δύο χρόνια μετά και μεταβαίνει στην Ελλάδα, όπου συνεργάζεται με την Πανελλήνια Επιτροπή Αυτοδιάθεσης της Κύπρου για θέματα προβολής του κυπριακού.

    Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας διορίζεται υπουργός Δικαιοσύνης (1960) και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών. Το 1964 υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για σοβιετική στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο. Το 1972 παραιτείται από τη θέση του ΥΠΕΞ, λόγο διαφωνίας με τη στρατιωτική χούντα της Ελλάδας. Αποσύρεται από την πολιτική και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

    Μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή (1974) αναλαμβάνει διεθνείς διπλωματικές αποστολές για την επίλυση του κυπριακού σε Ελλάδα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Το 1976 ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κερδίζει τις εκλογές και ο ίδιος εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής (1976). Μετά το θάνατο του Μακαρίου εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος της Δημοκρατίας ως τη λήξη της θητείας του (1977).

    Το 1978 επανεκλέγεται πρόεδρος για πενταετή θητεία, όπως και το 1983. Το 1988 κερδίζει τις εκλογές ο Βασιλείου και το 1991 επανεκλέγεται ως βουλευτής. Το 1993 επανεκλέγεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ στο συνέδριο του κόμματος και το 1996 πρόεδρος της Βουλής με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Το 1997 επανεκλέγεται χωρίς αντίπαλο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ανακοινώνει τη διακοπή συνεργασίας του με το ΔΗΣΥ και την αποχώρηση πέντε υπουργών του από την κυβέρνηση.

    Το 1998 επανεκλέγεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ και το 2000 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στις ΗΠΑ. Ενα μήνα μετά υποβάλλεται σε νέα χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραδίδει επίσημα την ηγεσία του ΔΗΚΟ στον Τάσο Παπαδόπουλο και ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για βουλευτής.

    [02] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 12 Μαρτίου 2002 (11:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ- Γιώργος Παπανδρέου

    Αρχίζουν σήμερα στην Άγκυρα οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αποκλειστικό στόχο να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου για τα μείζονα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο γενικός διευθυντής Διεθνών Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργύρης Φατούρος, ενώ την τουρκική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Ουκιούρ Ζιγιάλ και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Ντενίς Μπουλούκμπασι.

    Η εντολή των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, οι οποίοι συμφώνησαν τις διερευνητικές επαφές στη Νέα Υόρκη και τις επαναβεβαίωσαν στην Κωνσταντινούπολη, είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθούν σημεία σύγκλισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος καταρχήν θα εστιαστεί σε οργανωτικά θέματα

    Η Ελλάδα σύμφωνα με την πάγια θέση της διεμήνυσε ότι ο διάλογος αυτός συνδέεται με την μόνη νομική ελληνοτουρκική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Επιπλέον, στη συνάντηση της Άγκυρας θα καθοριστούν η επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η περιοδικότητα των συναντήσεων και το πλαίσιο του διαλόγου, ενώ σημειώνεται ότι στις 16 Απριλίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

    [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (15:40 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε σήμερα στους συνδικαλιστές ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.

    Συγκεκριμένα οι προτάσεις του υπουργείου προβλέπουν διατήρηση των δικαιωμάτων όσων ασφαλίστηκαν ως και το 1992, βελτίωση συντάξιμων αποδοχών για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993, σύνταξη μετά από 37 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας και αύξηση κατώτερων συντάξεων στα επίπεδα του ΙΚΑ.

    Ο κ. Ρέππας δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις. Ωστόσο για τα υπόλοιπα ζητήματα έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις.

    Αύριο ο κ. Ρέππας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με αντικείμενο το ασφαλιστικό για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του Δημοσίου.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2002 (23:26 UTC+2)

    Πρόταση "πέντε σημείων" για την άμεση άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό κατέθεσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    Η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης προβλέπει:

    - την προώθηση της εκεχειρίας,

    - την ταυτόχρονη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών,

    - την αξιοποίηση της πρόσφατης γαλλικής πρότασης, για ενδεχόμενες εκλογές των Παλαιστινίων, που θα μπορούσαν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία και να ενισχύσουν τον Αραφάτ,

    - την αξιοποίηση των νέων ειρηνικών κινημάτων που δημιουργήθηκαν στο Ισραήλ και οικονομικά ανταλλάγματα για τις ομάδες εκείνες του ισραηλινού πληθυσμού (π.χ. έποικοι) που θα θιγούν ενδεχομένως από τις συμφωνίες,

    - την προώθηση της αραβικής συναίνεσης.

    "Στηρίξαμε τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες μιλούν για την αναγνώριση του Ισραήλ, αλλά παράλληλα με την απόσυρση των στρατευμάτων από τις περιοχές που είναι υπό κατοχή. Η ανάγκη να προχωρήσει ο στρατηγός Ζίνι, ο οποίος έρχεται από την Αμερική στο να πιέσει τις πλευρές πραγματικά προς την εκεχειρία, αλλά και να απελευθερωθεί ο κ. Αραφάτ, να μπορεί να κινείται χωρίς περιορισμούς είναι τα απαραίτητα πρώτα βήματα", τόνισε σε δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συμφωνήθηκε ότι η μόνη λύση είναι η ειρηνική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων με την αμοιβαία εξασφάλιση της ασφάλειας.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ακόμη τους ομολόγους του ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προτίθεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης να παρουσιάσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. το πλαίσιο των βασικών αρχών και θέσεων για την επίλυση του ζητήματος του Ευρωστρατού.

    [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (21:04 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης ομολόγησε σήμερα τα αδιέξοδά του και την αδυναμία του να τα υπερβεί. Η απόπειρά του να αποστασιοποιηθεί από τα όσα δήλωσε περί εκτροπής, κατηγορώντας μάλιστα την Αντιπολίτευση, επιβεβαιώνει την ανευθυνότητά του. Είναι, επιτέλους, καιρός να καταλάβει ότι η αδυναμία του δεν μπορεί να γίνεται πηγή νέων προβλημάτων για τον τόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "αντί να κυβερνά, περιορίζεται στο να αντιπολιτεύεται την Αντιπολίτευση" και ότι "το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα μείνει γαντζωμένος στην εξουσία".

    "Μπροστά στο ενδεχόμενο της ήττας, πολώνει και διχάζει την κοινωνία, προωθεί μεθόδους αλλοίωσης της βούλησης του ελληνικού λαού.

    Είναι καιρός ν' αντιληφθεί ότι ο ελληνικός λαός, 20 χρόνια τώρα, έχει χορτάσει από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Σήμερα απαιτεί τα αυτονόητα: σεβασμό, υπευθυνότητα και, κυρίως, έργο", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [06] ΒΟΛΕΪ: O ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο Άκης Χριστοδούλου (κεντρικός, αγωνίζεται στην Δεξαμενή) από την προολυμπιακή και ο Ίωνας Χατζηπροδρόμου (κεντρικός) από τον ΓΣ Λαμίας αναδείχτηκαν πολυτιμότεροι παίκτες στον χθεσινό αγώνα που έγινε στο Χαλκιοπούλειο μεταξύ των δύο ομάδων (3-2 υπέρ της προολυμπιακής).

    Οι 12 παίκτες που επιλέχθηκαν για το αυριανό παιχνίδι της προολυμπιακής με τον Μακεδονικό (γηπ. Νεάπολης, 18.00) είναι οι: Μιχάλης Μανιάτης (Πανελλήνιος), Παναγιώτης Ρομπότσης (Παγκράτι), Αστέριος Γκανάς (Δεξαμενή), Ορέστης Καπετανόπουλος (Πανερυθραϊκός), Ανδρέας Ανδρεάδης (Εθνικός Αλεξ/πολης), Νίκος Καραγιάννης (Ιωνικός ΝΦ), Δημήτρης Ωρολογάς (Άρης), Δημήτρης Ριζόπουλος (ΑΟ Σερρών), Γιάννης Παντακίδης (Αριστοτέλης Σκύδρας), Δημήτρης Γκαράς (Ορεστιάδα), Βασίλης Μπουτάσης (Αετός Σκύδρας), Στέλιος Πιπέριας (Ηρακλής).

    [07] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Ορεστιάδα) βρίσκονται σήμερα και αύριο Τετάρτη ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας και ο τεχνικός συντονιστής της ΕΟΠΕ Περικλής Μπακοδήμος προκειμένου να συναντηθούν με τους προπονητές των σωματείων και των κλιμακίων της περιοχής. Στις 26 και 27 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν ανάλογο ταξίδι και στην Κρήτη.

    Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης θα μεταβεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην Ιταλία (επιστρέφει στις 20/03/02) για να παρακολουθήσει τις προπονήσεις και τους αγώνες της Σίσλεϊ Τρεβίζο και της Πάντοβα, καθώς και το εκτός έδρας ματς της Κάλιαρι, όπου αγωνίζεται ο Νίκος Ρουμελιώτης, με την Τριέστε.

    [08] ΧΑΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 29ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ

    Χανιά, 12 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Ρούμελης στην Παλαιοχώρα Χανίων ο 29χρονος Αλβανός Χίντα Αλφρεντ, ο οποίος είχε χαθεί χτες το βράδυ. Ο 29χρονος βρίσκονταν με ένα φίλο του στην προβλήτα του λιμανιού, όταν ένα κύμα που έσκασε στον λιμενοβραχίονα τον παρέσυρε στη θάλασσα.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΡΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ, ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ειδικότερα για το άθλημα του μπέϊζ-μπολ, επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρο Καπράλο.

    Ο Τόμας Μίλερ εξέφρασε την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να υποστηρίξει ενεργά, μέσω της διμερούς αθλητικής συνεργασίας, την προσπάθεια για τον σχηματισμό και την κατάλληλη προετοιμασία της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας μπέϊζ-μπολ. Ανάλογο ενδιαφέρον εκφράζεται από επιχειρηματίες - μέλη της κοινότητας της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

    Ο Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι η υψηλού επιπέδου προετοιμασία της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας αποτελεί προτεραιότητα για την ΑΘΗΝΑ 2004, δεδομένου ότι επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο την συσπείρωση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η ευπρόσωπη παρουσία των εθνικών ομάδων μας συνιστά προϋπόθεση για την προσέλκυση αυξημένου αριθμού θεατών στα στάδια το καλοκαίρι του 2004.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα, ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάκης Ασημακόπουλος, και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας μπέϊζ-μπολ, Παναγιώτης Μητσιόπουλος.

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 12 Μαρτίου 2002 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε ανακοίνωσε την πρόθεσή του για αύξηση της τάξεως του 25% στους μισθούς των εκπαιδευτικών μετά την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν χθες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία όλης της χώρας.

    Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονταν για την αύξηση της τάξεως μόλις του 5% που είχε εξαγγείλει ο κ. Ναστάσε τηνπερασμένη εβδομάδα ζητώντας μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς τους.

    Σημειώνεται ότι ο Ρουμάνος πρωθυπουργός θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματά τους ωστόσο όπως σημείωσε η αύξηση του 25% δεν θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ζωής των εκπαιδευτικών προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τεθούν καλύτερες και περισσότερες προτάσεις.

    [11] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Ξάνθη, 12 Μαρτίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας που αναφέρει ότι ο παράγοντας του Εθνικού Αστέρα, Γιάννης Χοντροκούκης γνωρίζει ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου που προσέφεραν 10 εκατομμύρια στους παίκτες της Ξάνθης σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας με τον Ολυμπιακό, οι ποδοσφαιριστές της ακριτικής πόλης σύνταξαν μια επιστολή που την υπογράφει ο αρχηγός τους Νίκος Κεχαγιάς και η οποία αναφέρει: "Αποβράσματα του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλά, γι' αυτό και το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτσι όπως είναι. Ο εν λόγο κύριος δεν μπορεί παρά να είναι ένα από αυτά.

    Με την παρούσα δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εμάς τους ποδοσφαιριστές της Ξάνθης ουδέποτε μας πλησίασε παράγων του ελληνικού ποδοσφαίρου για να κερδίσουμε ή να φέρουμε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό. Ισως επειδή γνωρίζουν ότι για όλα τα αποτελέσματα αμοιβόμεθα σωστά από την εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε.

    Δηλώνουμε ότι αυτόν το κύριο θα τον οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη στην προσπάθεια που κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υπόληψή μας, την αξιοπρέπειά μας και τις οικογένειές μας.

    Θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου ο κύριος αυτός να μην κυκλοφορεί ελεύθερος, γιατί είναι σίγουρο ότι κάνει κακό στην ελληνική κοινωνία".

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών.

    «Σήμερα είναι δεδομένο ότι υπάρχει έλλειμμα στη διακυβέρνηση της χώρας και αντί η κυβέρνηση να ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων ασχολείται με το πώς θα γαντζωθεί στην εξουσία με μεθοδεύσεις που αλλοιώνουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και με πολιτικά κατασκευάσματα, όπως αυτά περί παρένθεσης, που υποτιμούν και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και την πολιτική του βούληση, αλλά παραγνωρίζουν και την Ιστορία- εννοώ, δηλαδή, το 1989», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Σε ερώτηση αν το κόμμα του φοβάται τις εκλογές ο κ. Σουφλιάς σημείωσε: «Εμείς ποτέ δεν φοβηθήκαμε τις εκλογές. Απλώς ,δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε. Και πιστεύουμε ότι, όσο περισσότερο, μένει η κυβέρνηση αυτή, τόσο χειρότερο είναι για τον τόπο»

    Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων και πρόσθεσε ότι «επειδή δεν μπορεί να κυβερνήσει, όπως τα ίδια του τα στελέχη ομολογούν, μια υπηρεσία μπορεί να προσφέρει στον τόπο και με έναν τρόπο μπορεί να διαφυλάξει τα υπολείμματα αξιοπιστίας που του απέμειναν, να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές»

    [13] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Για διάλυση του κυβερνητικού μηχανισμού, δείγμα της οποίας είναι η νομοθετική απραξία της Βουλής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι αδυνατεί να φέρει σε πέρας το έργο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Σύμφωνα με τον κ.Παυλόπουλο, περίπου 40 εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος εκκρεμούν, ενώ παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι

    πάνω από 25 θα είχαν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, ως τις 31 Δεκ. 2001, μόλις δύο κατατέθηκαν στη Βουλή: για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και για τον Οργανισμό των Δικαστηρίων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει ότι απομένουν προς ψήφιση τεράστιας σημασίας εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος που αφορούν: τη διαφάνεια

    των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, των ΜΜΕ, την οργάνωση και το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ, τη Δικαιοσύνη και ιδίως την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων κυρίως σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

    "Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φέρει στο φως, ιδίως μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την απραξία αυτή της Κυβέρνησης Σημίτης σε θεσμικό επίπεδο. Και πρέπει επίσης να σύρει την Κυβέρνηση στην ψήφιση των σχετικών εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων, παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία κατάθεσης προτάσεων νόμων" υποστηρίζει.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 12 Μαρτίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ζάιμε Γκάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Βοσνίας μετά από σειρά επαφών που είχε με τοπικούς και διεθνείς αξιωματούχους.

    "Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει αποφασίσει να πάει μπροστά" τόνισε ο κ. Γκάμα, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας σε συνέντευξη τύπου στο Σαράγιεβο.

    "Η κατάσταση στην Βοσνία είναι περισσότερο ασφαλής, οι θεσμοί λειτουργούν καλύτερα και υπάρχει πιθανότητα μείωσης της διεθνούς παρουσίας που αποτελεί βασικό σκοπό της διεθνούς κοινότητας" τόνισε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Βοσνία ο κ. Γκάμα συναντήθηκε με σειρά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στην χώρα Βολφγκανγκ Πέτριτς.

    Αργότερα ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ θα συναντηθεί με αντιπροσώπους της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας ενώ αύριο θα μεταβεί στην Μπάνια Λούκα όπου θα έχει συνομιλίες με αντιπροσώπους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [15] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (20:11 UTC+2)

    «Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα επαναλαμβάνεται μονότονα. Προσπαθεί να μετατρέψει την ανεπάρκεια και τη μιζέρια της, σε ανεπάρκεια και μιζέρια του τόπου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος.

    «Θέλουμε απλά να τους επισημάνουμε ότι όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική, τόσο ο λαός θα τους καταδικάζει στο να «αποτιμούν», ως αντιπολίτευση, το κυβερνητικό έργο άλλων», πρόσθεσε.

    [16] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Για τη Βαρκελώνη αναχωρεί αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της Διευρυμένης Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ. Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητής Γ. Βαληνάκης και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος του κόμματος UDC της Καταλονίας Χοσέπ Ντουράν Ιλέιντα.

    Το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιαν Πέτερσεν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [17] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 12 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    «Εποικοδομητική» και «θετική» χαρακτήρισαν η ελληνική και η τουρκική πλευρά τη συνάντηση σήμερα στην Αγκυρα που εγκαινίασε τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών.

    Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Διεθνών Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργύρης Φατούρος, ενώ την τουρκική πλευρά εκπροσώπησαν ο μόνιμος υφυπουργός του ΥΠΕΞ πρέσβης Ουγκούρ Ζιγιάλ και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Ντενίς Μπουλούκμπασι.

    Ο κ. Σκοπελίτης χαρακτήρισε θετική και εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    Ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ουγκούρ Ζιγιάλ είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη μεθοδολογία, το πλαίσιο και την ουσία του προβλήματος. Τόνισε, δε, ότι οι συζητήσεις δεν έχουν κάποιο χρονικό ορίζοντα.

    Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για να διατηρηθεί συμφώνησαν ότι για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του διαλόγου δεν θα γίνονται εκτενείς ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του.

    [18] ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Εγινε και αυτό στο γήπεδο Χαριλάου! Λίγο το υπέδαφος, λίγο η προχειροδουλειά όταν φτιάχτηκε ο αγωνιστικός χώρος και λίγο οι βροχές στάθηκαν αιτία να ανοίξει σήμερα μεγάλη τρύπα στο γκαζόν του γηπέδου. Το γήπεδο του Αρη βούλιαξε δύο μέτρα! Το πρωί που πήγαν οι υπεύθυνοι του Αρη στο Χαριλάου, είδαν στον αγωνιστικό χώρο την τρύπα! Στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής που βρίσκεται μπροστά από τη Θύρα 3.

    "Πρόκειται προφανώς για κακοτεχνία. Η ΕΠΑΕ έφτιαξε το γήπεδο πριν από ενάμιση χρόνο. Κάποτε πριν γίνει αγωνιστικός χώρος υπήρχαν μπάζα. Δεν έγινε σωστή δουλειά και να ποια είναι τα αποτελέσματα", αναφέρει ο Κώστας Μητσάκης και συνέχισε: "Αυτό που συνέβη στην ομάδα είναι ανεπίτρεπτο. Ειδικά για ένα γήπεδο όπως είναι το γήπεδο Χαριλάου που είναι έδρα μεγάλης και ιστορικής ομάδας". Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο γήπεδο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004".

    [19] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ 307 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 12 Μαρτίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ θα πάρει 307 εκατομμύρια ευρώ (274 εκατομμύρια δολάρια) από τη διεθνή κοινότητα συμφώνησαν οι διάφορες χώρες και οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην διάσκεψη των δωρητριών χωρών στις Βρυξέλες.

    Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την μακροοικονομική πολιτικής της χώρας, για έργα ανοικοδόμησης και για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση όσων συμμετείχαν στη διάσκεψη.

    Οι δωρήτριες χώρες συμφώνησαν ακόμη στη χορήγηση επιπρόσθετης βοήθειας 271 εκατομμυρίων ευρώ (241 εκατομμυρίων δολαρίων) για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2002.

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και 40 χωρών, συμμετείχαν στη διάσκεψη που είχε αρχικά στόχο τη συγκέντρωση ποσού των 256 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η Αμερική με ανακοίνωση της ανέφερε ότι θα δώσει 116.38 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2004, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή και τη συνταγματική επιταγή δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

    Στόχος μας, είπε χαρακτηριστικά, είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, όχι διότι θέλουμε την εξουσία αλλά για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Ο Κώστας Σημίτης προσδιόρισε τους τέσσερις μείζονες στόχους της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρώτος στόχος είναι, στη νέα πραγματικότητα του Ευρώ, να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την πραγματική σύγκλιση σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ο δεύτερος στόχος είναι να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα, ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, επανατοποθέτηση των σχέσεών μας με την Τουρκία, με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ο τρίτος η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ο τέταρτος να δώσουμε τη μάχη για τη θέση μας μέσα σε μία δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη των λαών.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρωθυπουργός, κρίνεται από το έργο της και την προσφορά της και όχι με φραστικά πυροτεχνήματα. "Δεν έχει την πολυτέλεια των λόγων που έχει η κάθε είδους αντιπολίτευση" είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η αντιπαράθεση από πλευράς της κυβέρνησης για να έχει προοπτική νίκης στηρίζεται στο έργο της, στην προσφορά της.

    Οσον αφορά τις συνεργασίες ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία για να στηρίξει την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με γόνιμο διάλογο με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, γι αυτό και επιδιώκει τη συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. "Οι προτάσεις μας και οι οι πρωτοβουλίες μας δεν θα απευθύνονται μόνο στην κορυφή των πολιτικών αλλά κυρίως στους πολίτες" είπε.

    Για τις δημοτικές εκλογές δήλωσε ότι επιδίωξη είναι η επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών, συμμαχιών με στόχο την αύξηση των προοδευτικών δυνάμεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα έρθει με τη σειρά του. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, σημείωσε, εντάσσεται στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, στην προσπάθεια για την ποιότητα της δημοκρατίας.

    Κλείνοντας, ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε οξεία επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά "η ΝΔ είναι ένα κόμμα με γνωστή ταυτότητα, την οποία και έδειξε με την πολιτική της την περίοδο ΄89 - ΄93, περίοδος που πήγε την χώρα μας πίσω. Σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα με σημαία ευκαιρίας. Η ρητορική της χαρακτηρίζεται από πόλωση, σκανδαλολογία, επιθετικότητα και καταστροφολογία. Η ανοχή στη ρητορική αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί, δεν πρέπει να την αφήσουμε αναπάντητη. Ανοχή στη συνειδητή και γόνιμη παραποίηση της πραγματικότητας δεν είναι επιτρεπτή για μας".

    Τέλος τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει να είναι και θα είναι μια παράταξη μιας κοινωνικής μειοψηφίας που αδιαφορεί για την κοινωνική αλληλεγγύη και εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, εξυπηρετεί συμφέροντα των ολίγων.

    [21] ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΑΝ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟ

    Λονδίνο, 12 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την άποψη ότι το Ιράκ θέτει μια σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη υποστηρίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδό τους στην χώρα.

    Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί το ενδεχόμενο δράσης σε περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τον διεθνή νόμο προσθέτοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις για την συνενοχή της Βαγδάτης στην παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Τα σχόλια του κ. Στρο έρχονται λίγο μετά την συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι στο Λονδίνο.

    [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Mε αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί πώλησης της ΠΑΕ Αρης, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος Γιάννης Ζαχουδάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Ουδεμία πρόθεση έχω να πουλήσω τις μετοχές της ΠΑΕ Αρης. Αγόρασα τον Αρη με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσω μια μεγάλη ομάδα. Παράλληλα, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδεμία πρόταση αγοράς της ΠΑΕ Αρης υπήρξε, ούτε καν εκδήλωση ενδιαφέροντος από κανέναν. Όλοι αυτοί που το ισχυρίζονται, είναι προφανές ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομά τους χρησιμοποιώντας ως όχημα την ΠΑΕ Αρης".

    Με προπόνηση σήμερα το πρωί (10:00) ξεκίνησαν οι ποδοσφαιριστές του Άρη την προετοιμασία τους για τον προσεχή αγώνα με τον ΟΦΗ (Κυριακή 17/3 και ώρα 17:00). Για προληπτικούς λόγους οι Σπύρος Νούσιας και Γιώργος Κατσιαρός διέκοψαν τη σημερινή τους προπόνηση καθώς αισθάνθηκαν ενοχλήσεις στη γάμπα.

    Κανονικά εξελίσσεται η αποθεραπεία του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπόνησης και παράλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή. Ο διεθνής επιθετικός του Άρη έχει ελάχιστες πιθανότητες να αγωνιστεί στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

    Ο Σαϊντ Σίμπα συνεχίζει τις φυσικοθεραπείες και ειδική αγωγή, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να αγωνιστεί ακόμη.

    Αντίθετα, οι Γιώργος Μπάρκογλου, Ζοέλ Επαλέ και Ανδρέας Σκέντζος βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του προπονητή.

    Οι Νορντίν Ζμπαρί, Αλέξανδρος Δέλλιος, Πέτρος Πασσαλής και Λεωνίδας Καμπάνταης είναι στα τελευταία στάδια της αποθεραπείας τους και θα χρειαστούν κάποιο χρόνο ακόμη μέχρι να επανέλθουν σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.

    Ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία την ΠΑΕ Αρης την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 10:00 για πειθαρχικώς ελεγχόμενες ενέργειες των φιλάθλων της στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Οι πράξεις του κατηγορητηρίου συνιστούν την από πρόθεση δυσφήμηση του αθλήματος: Ρίψη κροτίδων προς την πλευρά του τερματοφύλακα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις από τα μεγάφωνα και υβριστικά συνθήματα κατά του διαιτητή της αναμέτρησης.

    [23] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Μαρτίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Με πυροβολισμούς και φωτοβολίδες πανηγύρισαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι χωριών στην περιφέρεια του Τετόβου την έναρξη εφαρμογής του νόμου για την αμνηστία.

    Σύμφωνα με το νόμο αποφυλακίστηκαν ήδη 16 άτομα που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτούς και ο Σέμι Χαμπίμπι, ο οποίος πρόσφατα παραδόθηκε στην ΠΓΔΜ από τις γερμανικές αρχές. Ακόμη, αποφυλακίστηκαν και οι αποκαλούμενοι βομβιστές της πόλης Κίτσεβο, οι οποίοι κατηγορήθηκαν το 1997 για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δημόσια κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας.

    Στις φυλακές παραμένουν επτά πρώην διοικητές του ΟΝΑ που συνελήφθησαν για κατοχή όπλων μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε έληξε η διαδικασία αφοπλισμού. Επίσης, δεν αμνηστεύτηκαν οι άνδρες του ΟΝΑ που είχαν κακοποιήσει τέσσερις εργάτες στην περιφέρεια Τετόβου.

    Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου της αμνηστίας ακολουθεί η διευθέτηση ενός ακόμη κρίσιμου ζητήματος, αυτό της χρήσης της αλβανικής γλώσσας επίσημα και στο κοινοβούλιο.

    [24] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΗΣ

    Σκόπια, 12 Μαρτίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Για εκτεταμένη διαφθορά στην ΠΓΔΜ κάνει λόγο νέα έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, η οποία προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επιδείνωσης του φαινομένου θα απειληθεί η λειτουργία του κράτους.

    Η διεθνής Ομάδα Κρίσης αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία διαφθοράς, όπως τις προμήθειες στελεχών της κυβέρνησης από την πώληση του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ, καθώς και την υπόθεση του πρώην υπουργού Αμυνας, ο οποίος, υποστηρίζεται ότι ζημίωσε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια μάρκα προς όφελος συγγενών του.

    Η έκθεση επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου της ΠΓΔΜ για τις προμήθειες των τελωνειακών υπαλλήλων και για το λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με την Ομάδα Κρίσης, τόσο τα αλβανικά όσο και τα σλαβικά κόμματα αναπτύσσουν λαθρεμπόριο τσιγάρων. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η συμμετοχή Αλβανών στην κυβέρνηση στηρίζεται στη συμφωνία είσπραξης του ενός τρίτου από τα κέρδη που προέρχονται από το λαθρεμπόριο και από προμήθειες.

    Η Διεθνής Ομάδας Κρίσης καταλήγει λέγοντας ότι οι δωρητές στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στείλει σύμβουλο για την πάταξη της διαφθοράς, διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση της ΠΓΔΜ από την ΕΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 March 2002 - 19:13:47 UTC