Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ "17Ν" ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
  • [02] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΜΠΛΟΥΣ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3 - 2
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥ ΣΟΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Α. ΚΟΝΤΟΥΛΗ
  • [08] ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [09] ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΡΟΝ
  • [10] H N.E. ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
  • [11] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
  • [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
  • [14] ΚΑΡΑΤΕ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Δ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ
  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
  • [16] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [17] ΠΑΝΩ ΑΠΌ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [18] ΣΤ. ΤΑΜΒΑΚΗΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [19] KOIΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ 3Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 1 - 1
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ
  • [23] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
  • [24] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

  • [01] ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ "17Ν" ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (13:14 UTC+2)

    Ενορκη κατάθεση για τη «17Ν», πρώην μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει αδρανοποιηθεί, έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με άρθρο του «Βήματος», τις πληροφορίες του οποίου δεν επιβεβαιώνουν οι δικαστικές και διωκτικές αρχές.

    Η εξέλιξη αυτή, θεωρείται εξαιρετικής σοβαρότητας καθώς οι πληροφορίες προέρχονται από άτομο για το οποίο στο παρελθόν, υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε αναπτύξει έντονη τρομοκρατική δράση και ενέχονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά κάποια στιγμή "ξεπλύθηκε και αποστασιοποιήθηκε".

    Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι διωκτικές αρχές σκοπεύουν σε πρώτη φάση να αξιοποιήσουν τα στοιχεία τα οποία περιέχει η μαρτυρία-κλειδί, ώστε να αποτρέψουν μια νέα τρομοκρατική ενέργεια από την «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη», χωρίς να προχωρήσουν ωστόσο σε συλλήψεις μελών τρομοκρατικών οργανώσεων παρά το ότι τα νέα δεδομένα το επιτρέπουν ακόμη και τώρα- περιμένοντας να «δεθούν νομικά» τρομοκρατικές ενέργειες, ώστε οι σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται να είναι ικανές να σταθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

    Η εν λόγω υπόθεση έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου, σχεδόν, στους πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ, οι οποίοι γι' αυτό το λόγο έχουν παραλάβει σημαντικά ευρήματα τα οποία εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια του Λονδίνου.

    [02] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (11:14 UTC+2)

    «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει στην αναζήτηση υποψήφιου δημάρχου στο δήμο Θεσσαλονίκης, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό σε συζητήσεις για κομματικά στελέχη υψηλού ή μεσαίου βαθμού, καθώς πριν απ' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφώσουμε μια συσπείρωση και ενεργοποίηση των δυνάμεων της πόλης. Η τοπική αυτοδιοίκηση για μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη είναι και πρέπει να είναι- μοχλός ανάπτυξης». Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία», ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος θεωρεί υπερβολική την κριτική για τη ρύθμιση για τα ΜΜΕ, καθώς όπως υποστηρίζει στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα άγνωστων ιδιοκτητών ή αγνώστων κέντρων επιρροής επί μέσων ενημέρωσης.

    Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της διοργάνωσης της EXPO στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία γύρω από την EXPO- ενός μοντέλου ανάπτυξης για την πόλη και τον ευρύτερο περίγυρό της, που αναδεικνύει όλα τα προσόντα της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξης της πόλης δεν είναι μόνο ζήτημα οδικών έργων.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (16:28 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΑΕ είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπ. Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη, του ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Δόλλη και του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Πάππα.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Ελληνισμού.

    " Όλες οι δραστηριότητες του υπ. Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο είναι πρώτα για τους απόδημους Έλληνες και μετά φυσικά για όλη την τοπική κοινωνία, τόνισε ο υπ. Πολιτισμού. Στην περίοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το ΣΑΕ είναι το πρώτο δίκτυο που μας βοηθάει να περάσουμε τα μηνύματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο, Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα αυτά όπως ο εθελοντισμός για το 2004, για το μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για το πώς θα οργανώσουμε την πρώτη Ελληνιάδα τον Ιούνιο του 2002, αλλά και για την μονιμότερη συνεργασία μας σε μια εποχή ψηφιακή, που μας επιτρέπει συνεχώς να επικοινωνούμε μεταξύ μας μέσω του διαδικτύου".

    Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε και την στενή συνεργασία που έχει με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Άθενς, με τον οποίο από κοινού διοργανώθηκε η μεγάλη πολιτιστική έκθεση του ΣΑΕ το Νοέμβριο του 2001 στο Σικάγο

    Από την πλευρά του ο κ. Άθενς τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά για το προεδρείο να συνεργάζεται με τον υπ. Πολιτισμού σε μια περίοδο που όλος ο Ελληνισμός κινητοποιείται για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    " Αισθάνομαι ότι αυτή τη φορά είμαστε πιο κοντά στο μεγάλο στόχο, την Ολυμπιάδα του 2004., τόνισε ο κ. Άθενς. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ και να βοηθήσουμε τον υπουργό, την κυβέρνηση και την Ελλάδα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι και εμείς έστω και ελάχιστα συμβάλαμε στη μεγάλη επιτυχία που θα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον τόπο που γεννήθηκαν".

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΜΠΛΟΥΣ

    Ιερουσαλήμ, 17 Φεβρουαρίου 2002 (10:18 UTC+2)

    Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν τα ξημερώματα με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον Παλαιστινιακών στόχων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης ως αντίποινα για την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέι Σoμρόν της Δυτικής Οχθης.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις των ισραηλινών σήμερα το πρωί καταστράφηκαν κτίρια των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

    Ο Μαχμούντ Αλ-Αλούλ, κυβερνήτης της Ναμπλούς καταδίκασε τις επιδρομές και τόνισε ότι προκαλούν κλιμάκωση της βίας αλλά ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι ήταν αντίποινα για τις συνεχείς επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον του και των πολιτών του Ισρααήλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις άνθρωποι, ο ένας ήταν ο βομβιστής σκοτώθηκαν χθες στην επίθεση και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση αυτοκτονίας στον οικισμό Καρνέι Σομρόν έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγη το αυτοκίνητο του στη πόλη Τζενίν.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 είχε επιτεθεί εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

    Η πρωινή επίθεση των Ισραηλινών έρχεται λίγες ώρες μετά από την έκκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο.Κ.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3 - 2

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Σε ένα πραγματικά μεγάλο ντέρμπι που έσπασε καρδιές ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 3 - 2, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν στο πρώτο ημίχρονο να προηγηθούν με 3 - 0, όμως στην επανάληψη ο Δικέφαλος προσπάθησε σκληρά για την ανατροπή.

    Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξεκίνησε άσχημα το ματς, παρουσίασε αρκετά κενά στην άμυνα, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο γήπεδο και έπιασε στον "ύπνο" τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Οι ασπρόμαυροι δημιούργησαν την πρώτη καλή ευκαιρία του αγώνα στο 5' λεπτό με τον Γεωργιάδη, όμως στη συνέχεια οι γηπεδούχοι είχαν ένα εκρητικό τέταρτο και κατάφεραν να προηγηθούν με 3 - 0.

    Η αρχή έγινε στο 9' όταν ο Ζιοβάνι πέρασε δύο αμυντικούς και τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα γράφοντας το 1 - 0. Στο 13' ήταν η σειρά του Στέλιου Γιαννακόπουλου να διαμορφώσει το 2 - 0, ενώ στο 17' ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς τριπλασίασε τα τέρματα για τον Ολυμπιακό.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ μπήκε μεταμορφωμένος στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε στο 53' να μειώσει το σκορ με τον Γιώργο Γεωργιάδη σε 3 - 1. Στο 56' ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε πέναλτι σε τράβηγμα του Γιασεμάκη Γιασεμή από τον Γιώργο Αμανατίδη. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γεωργιάδης που ήταν εύστοχος και διαμόρφωσε το 3 - 2.

    Κίτρινες κάρτες είδαν οι Κωνσταντινίδης, Αμπονσά από την πλευρά του ΠΑΟΚ και ο Γιαννακόπουλος από τον Ολυμπιακό.

    Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος (82' Μαυρογενίδης), Καρεμπέ, Ζε Ελίας (89' Ανατολάκης), Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι και Αλεξανδρής (70' Νινιάδης).

    ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Κατσαμπής, Νάστος, Αμπονσά, Κουλακιώτης, Κούτσης (46' Σπάσιτς), Καφές, Γεωργιάδης (84' Φρούσος), Κωνσταντινίδης, Γιασεμή και Οκκάς (84' Φουτσίνι).

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥ ΣΟΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν αύριο το πως θα αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε να αφαιρέσει την άδεια παραμονής του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι, μεταδίδει το BBC.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 θα συζητήσουν αν θα επιβάλουν κυρώσεις στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε.

    Ο Σόρι εφκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ. Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Α. ΚΟΝΤΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Το βιβλίο της «Μη γεράσεις Αννα!» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα, στις 8μμ, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», η πρόεδρος του δικτύου γυναικών του ΣΑΕ Αννα Κοντούλη. Για το βιβλίο θα μιλήσει η λογοτέχνης Ρούλα Αλαβέρα, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Λίνα Λαμπράκη.

    Το βιβλίο περιγράφει το μεγάλο δίλημμα της γυναίκας - ηρωίδας για το αν θα ακολουθήσει την συμβιβασμένη πορεία που η ζωή επιφυλάσσει για τους περισσότερους ανθρώπους ή όχι. Με κεντρικό άξονα το παραπάνω δίλημμα, ξετυλίγεται μια ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους με ήρωες άλλοτε ανθρώπινους, άλλοτε στερεότυπους, που παλεύουν ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, στη λογική και το παράλογο, στο συνειδητό και το υποσυνείδητο.

    [08] ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Τζόρτζια, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Περισσότερα απο 80 πτώματα σε αποσύνθεση στιβαγμένα και καλυμένα με ξύλα πίσω απο ένα κρεματόριο στην Τζόρτζια των εντόπισε η αστυνομία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Οι αρχές είπαν οτι το μακάβριο εύρημα ήταν 10 φορές πιό τρομακτικό απο τη χειρότερη ταινία τρόμου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα έιχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέλειξαν σε αποθήκη.

    Ήδη έχει συλληφθεί και ανακρίνεται ο ιδιοκτητης του κρεματόριου.

    [09] ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβίβ, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την υπόσχεση ότι η χώρα του δε θα χάσει τον πόλεμο που κήρυξαν εναντίον της οι Παλαιστίνιοι έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, μεταδίδει το BBC.

    Ο Σαρόν είπε επίσης ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι αν ο ισραηλινός λαός παραμείνει ενωμένος θα θριαμβεύσει.

    Όμως ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η συσπείρωση γύρω από την ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαλύεται και η παράταξη της αριστεράς άρχισε εκστρατεία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο τελευταίο επεισόδιο βίας σκοτώθηκαν δύο άνδρες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.

    Εξάλλου, ισραηλινά τανκ και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα μισό περίπου χιλιόμετρο μέσα σε περιοχή βορείως της Λωρίδας της Γάζας η οποία βρίσκεται υπό Παλαιστινιακή διοίκηση

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μπουλντόζες και τα τανκ κατεδαφίζοντας αγροκτήματα ενώ ισραηλινοί στρατιώτες προέβησαν σε έρευνες.

    Εν τω μεταξύ νέα επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωί το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν τρία κτίρια, περιλαμβανομένου και ενός κτιρίου των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η νέα αυτή αεροπορική επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέϊ Σομρόν της Δυτικής Όχθης κατά την οποία τρία άτομα σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και ο βομβιστής - και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν.

    Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Ντόρε Γκολντ, αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν οι Ισραηλινοί είναι "απλώς αυτοάμυνα".

    [10] H N.E. ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Εδεσσα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Τη συμπαράσταση της στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, εκφράζει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πέλλας, με αφορμή την εμπλοκή του από τηλεοπτική εκπομπή σε υπόθεση παράνομου τζόγου. Επιπλέον, προσθέτει ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από μέλη του οργάνου είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν τη Ν.Ε.

    «Το παράνομο στοίχημα και ο παράνομος τζόγος αποτελούν πληγή για την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να εξαφανίσουν την παραπάνω πληγή. Αρμόδιοι για την τήρηση των νόμων και της τάξης σε μια ευνομούμενη κοινωνία είναι τα εντεταλμένα όργανα της και όχι τα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών και οι δημοσιογράφοι σε ρόλο δημόσιου κατηγόρου κατά πάντων», επισημαίνεται στην απόφαση που υιοθέτησε με πλειοψηφία η Ν.Ε.

    «Η προσπάθεια σπίλωσης του πολιτικού κόσμου άκριτα και χωρίς αποδείξεις μας βρίσκει αντίθετους, στόχο, δε, έχει την αποδυνάμωση του πολιτικού μας συστήματος και κατ' επέκταση της δημοκρατίας μας.

    Ειδικότερα, η προσπάθεια σπίλωσης του ΥΜΑΘ Γιώργου Πασχαλίδη, δοκιμασμένου επί χρόνια στην πολιτική σκηνή, μας βρίσκει αντίθετους και είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθεια του για υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του», καταλήγει η Ν.Ε.

    [11] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Η αρωγή των ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η προβολή των εθνικών θεμάτων, τα δίκτυα, η παιδεία ομογενών, η Ολυμπιάδα του 2004 και ο εθελοντισμός, οι νέες δομές του απόδημου ελληνισμού και το Εθνικό Ταμείο Ομογενών, τα εκλογικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που ζουν στην ΕΕ, καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι μερικά από τα κύρια θέματα στα οποία εστιάζει η Περιφέρεια ΣΑΕ Ευρώπης.

    Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης κ. Ά. Ασλανίδης το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας είναι όργανο θεσμικά εκλεγμένο από τις οργανώσεις και σε αυτό θα πρέπει να του δοθεί ρόλος ώστε να έχει ύπαρξη το ΣΑΕ.

    «Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να κάνει πιλοτικά μια υπέρβαση ώστε να γίνουμε οι απόδημοι συνδιαχειριστές των πολιτικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα απόδημου ελληνισμού. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να θέτουμε στόχους για συνεργασία των φορέων μας κατά περιοχές ώστε να καλλιεργηθεί το πνεύμα της συνεργασίας, συνοχής και ενότητας των αποδήμων ελλήνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ασλανίδης.

    [12] ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Μόσχα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    «Οι Αμερικάνοι ξεχνούν τους φίλους τους», ήταν η φράση - κατηγορώ που εξαπέλυσε εναντίον των ΗΠΑ ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σημειώνοντας ότι μετά τη νίκη τους εναντίον του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν, έχουν ξεχάσει ποιοι τους βοήθησαν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    «Όποτε επιτυγχάνουν μία νίκη (οι ΗΠΑ), αισθάνονται τέτοια ευφορία που ξεχνούν τους φίλους τους», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

    Τα σχόλια του πρώην ηγέτη ήρθαν να προστεθούν σε ένα γενικότερο κλίμα αντίδρασης της Δύσης απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση. Άλλωστε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφράσει την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τις δηλώσεις Μπους, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν, το Ιράκ, και η Β. Κορέα αποτελούν τον «άξονα του Κακού».

    «Νομίζω ότι οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι θα πρέπει να σκέφτονται τους συμμάχους τους, όχι μόνο όταν ο καιρός είναι κακός αλλά και όταν τα πράγματα είναι καλά και η επιτυχία έχει προσεγγιστεί», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσόφ.

    Ν.Κ.

    [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Αναχώρησε το απόγευμα για το Αφγανιστάν ο προπομπός της ελληνικής δύναμης, που θα συμμετάσχει στο πολυεθνικό ειρηνευτικό σώμα που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Οι πρώτοι 49 Ελληνες στρατιωτικοί αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Μίκρας, με αεροσκάφος C-130.

    Η ελληνική δύναμη αριθμεί συνολικά 177 άνδρες και η μεταφορά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

    [14] ΚΑΡΑΤΕ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Δ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 65 κιλών του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων στο καράτε που ολοκληρώθηκε στο Κόπλεντς της Γερμανίας κατέκτησε ο Δημήτρης Τριανταφύλλης. Ο έλληνας πρωταθλητής κέρδισε στον τελικό τον τούρκο Οζού με 7 - 0 στα σημεία.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η αντιπροσωπευτικότητα του ΣΑΕ και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση του προεδρείου του ΣΑΕ με τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρη Νιώτη, το μέλος της Επιτροπής, βουλευτή της ΝΔ Bασίλη Πάππα και τον Β΄ Αντιπρόεδρο της επιτροπής, βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαο Γκατζή.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Νιώτης επεσήμανε τη γόνιμη συνεργασία που είχε με το προεδρείο του ΣΑΕ και τον πρόεδρο Αντρέα Άθενς. Ιδιαίτερα τέθηκαν προς συζήτηση τα ζητήματα, που συνδέονται με την αναβάθμιση του ΣΑΕ από το νέο σύνταγμα της Ελλάδας.

    «Αναφέρθηκα ιδιαίτερα στη νέα ρύθμιση του άρθρου 108 του Συντάγματος , σύμφωνα με το οποίο για πρώτη φορά η ελληνική ομογένεια αποκτά ένα συνταγματικό θεσμό, το ΣΑΕ διατηρώντας την πλήρη αυτονομία του από το ελληνικό κράτος, τόνισε ο κ. Νιώτης επισημαίνοντας ότι τώρα ΣΑΕ καλείται να συντονίσει όλες τις δυνάμεις της διασποράς.

    Παράλληλα τοποθετήθηκε σε μια σειρά ζητημάτων όπως η διεύρυνση της

    αντιπροσωπευτικότητας του ΣΑΕ, το οποίο μέχρι σήμερα εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αποδήμων ελλήνων, τις ελληνικές κοινότητες, τις κληρικολαϊκές κοινότητες , και τις εθνικοτοπικές οργανώσεις και καλείται να βρει τρόπους και μεθόδους να εντάξει τις ζωντανές δυνάμεις των νέων γενεών της ομογένειας που πραγματικά θα δώσουν τη δικιά τους συμβολή στις σχέσεις της ελληνικής μητρόπολης με τη διασπορά της.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 51 του Συντάγματος για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που όπως είπε ο κ. Νιώτης είναι πραγματικά μια οφειλόμενη απάντηση στο αίτημα της Ελληνικής διασποράς να ασκεί τα πολιτικά της δικαιώματα, τα οποία έμεναν σε αδράνεια.

    «Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η μόνη σύγχρονη χώρα και στην ΕΕ και στο σύνολο των σύγχρονων χωρών , στην οποία δεν υλοποιείται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Προσωπικά θερμότατα έχω εισηγηθεί αυτή τη διάταξη από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αλλά και σήμερα. Πρέπει να πω ότι και ο κ. Βενιζέλος ως γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας τη συμπεριέλαβε και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ψηφίστηκε από το 90% των ελλήνων βουλευτών. Τώρα μένει να υπάρξει νέος νόμος δια του οποίου να υλοποιηθεί η επιστολική ψήφος με το προαπαιτούμενο ότι θα πρέπει να ψηφιστεί και πάλι από τα 2/3 των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου», κατέληξε ο κ. Νιώτης.

    [16] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Aθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    «Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, η δύναμη που μπορεί να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις και να νικήσει τη βία που υπάρχει στην κοινωνία μας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ο οποίος παρέστη χθες στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες «Αμυμώνη».

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο Θεός δεν είναι αίτιος των κακών αλλά επιτρέπει να δοκιμαζόμαστε για να δοκιμάζεται η πίστη και η αντοχή μας. Απηύθυνε εξάλλου έκκληση για συμπαράσταση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο πρώην υπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Κουρουπλής, οι δήμαρχοι Ελληνικού κ. Εφραιμίδης, Ηλιουπόλεως κ. Γεωργάκης και Γλυφάδας κ. Λανδράκης καθώς και ο πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου «Αμυμώνη».

    [17] ΠΑΝΩ ΑΠΌ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις που πραγματοποίησαν Μαοϊστές αντάρτες σε αρχηγεία της αστυνομίας και σε πολιτικό αεροδρόμιο στο βορειοδυτικό Νεπάλ, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

    Στην χειρότερη επίθεση μετά από τη λήξη του διαλόγου για ειρήνευση το 2001, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε αρχηγεία αστυνομίας στο Ακχαμ, 375 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 50 αστυνομικοί πρέπει να πέθαναν.

    Οι αντάρτες μετά επιτέθηκαν σε μικρό αεροδρόμιο στο Σανφεμπαγκα και σκότωσαν 22 αστυνομικούς. Δεν υπήρχαν ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο την ώρα της επίθεσης.

    [18] ΣΤ. ΤΑΜΒΑΚΗΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στην ανάγκη ανάπτυξης του τομέα προβολής του έργου του ΣΑΕ εστίασε της εισήγησή του στη συνεδρίαση του προεδρείο του ΣΑΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Στέφανος Ταμβάκης.

    «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει σημαντικό έργο, ξεκινώντας από τα Ιατρικά Κέντρα που δημιουργούνται με το προσωπικό αγώνα του Προέδρου μας, κ. Ανδρέα Α. Άθενς, όλοι έχουμε καταβάλει προσπάθειες για τον απόδημο ελληνισμό. Το έργο όμως του ΣΑΕ ως οργανισμός ομπρέλα για τους Έλληνες της Διασποράς, δεν είναι γνωστό», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Ταμβάκη είναι απαραίτητη μία μεθοδική πολιτική στον τομέα της επικοινωνίας και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, αλλά και προς τους Αποδήμους ξεχωριστά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκτός από τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίες, όπως ο Τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, θα πρέπει το ΣΑΕ να χρησιμοποιήσει με επιτυχία τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα.

    [19] KOIΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ 3Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Aθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Τη σημασία της ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο υπογραμμίζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι εκπρόσωποι 24 χωρών που μετείχαν στην 3η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

    Στην διακήρυξη αποδοκιμάζεται η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και καλούνται οι ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να επιδείξουν συγκράτηση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Παράλληλα καταδικάζεται η βία και επαναβεβαιώνεται ότι η δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού πρέπει να βασίζεται στην αρχή της «ανταλλαγής εδάφους με ειρήνη» και στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η διακήρυξη αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νόμιμα δίκαια του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, όπως επίσης και το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια εντός των συνόρων του.

    Οι συμμετέχοντες στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων χαιρετίζουν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, μεταξύ της τρόικα (Ισπανία, Ελλάδα, Σουηδία), του προέδρου της Ισραηλινής Κνεσέτ και του προέδρου του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου.

    Εξάλλου, καλούν επειγόντως για ανθρωπιστική βοήθεια στον Ιρακινό λαό, εκφράζουν την ελπίδα για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, καταδικάζουν την τρομοκρατία, παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να τηρούν παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και υπογραμμίζουν ότι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση στενότερων δεσμών μεταξύ των λαών της περιοχής.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 1 - 1

    Ξάνθη, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Σε ένα δυνατό ματς που έγινε σήμερα στη Θράκη, η Ξάνθη και η ΑΕΚ αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1 για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η Ενωση μπορεί να έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς, ωστόσο παραμένει στην κορυφή και οδηγεί την κούρσα της βαθμολογίας.

    Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο σε εντυπώσεις. Στο πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη ήταν καλύτερη και κατάφερε να προηγηθεί στο 38' με τον Ουακίλι. Στην επανάληψη η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της και ισοφάρισε στο 62' με τον Χρήστο Μαλαδένη που πέρασε ως αλλαγή στο 33' στη θέση του Ντέμη Νικολαίδη ο οποίος αποχώρησε από το γήπεδο τραυματίας.

    Μάλιστα ο τραυματισμός του Νικολαίδη απασχολεί ιδιαίτερα τον πορτογάλο τεχνικό της Ενωσης, Φερνάντο Σάντος, καθώς ο διεθνής επιθετικός κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι με την Ιντερ στο Μιλάνο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση των Ισραηλινών βόρεια της πόλης Χαντέρα.

    Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, τα επεισόδια άρχισαν όταν ένας από τους δύο άντρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο περνούσε έξω από τη στρατιωτική βάση Μαχάνε Σμόνιμ, άρχισε να πυροβολεί. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και άρχισε να τους καταδιώκει. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε, καθώς όπως εκτιμάται, είχε κάποιο μηχανισμό που πυροδοτήθηκε. Ο ένας από τους δύο δράστες είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, ενώ ο δεύτερος, ο οδηγός δηλαδή του οχήματος, λόγω της έκρηξης.

    Από τις συγκρούσεις, όμως τραυματίστηκαν και άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά.

    Η επίθεση αυτή είναι δείγμα της ανεξέλεγκτης βίας που παρατηρείται πλέον στην περιοχή καθώς νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίθεση των Ισραηλινών στη Ναμπλούς, ως αντίποινα της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας των Παλαιστινίων.

    Ν.Κ.

    [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Aθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Δημοκρατία, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα στηρίξει υποψηφίους που έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών προς τις οποίες απευθύνονται έδωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Πανελλήνια Σύνοδο των ΝΟΔΕ.

    «Οι δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, είναι κατ' εξοχήν πολιτικές εκλογές. Οι πολίτες, ειδικότερα σε επίπεδο Νομαρχιών και μεγάλων πόλεων, κρίνουν, όχι μόνο με κριτήρια "Αυτοδιοικητικά", αλλά και πολιτικά» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει αυτήν την πολιτική μάχη. Σύμμαχός μας είναι οι κοινωνικές δυνάμεις, που πιστεύουν, όπως και εμείς, στην ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης, στην ανάγκη πραγματικής στήριξης του θεσμού και στην υποχρέωση των οργάνων της Αυτοδιοίκησης να έχουν ως πρώτο τους στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη».

    Αναφερόμενος στην τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανέφερε ότι στις Νομαρχίες, τις πρωτεύουσες νομών και τις μεγάλες πόλεις θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι μετά από έναν ευρύ διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος αλλά και τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.

    Για τους άλλους δήμους σε περίπτωση ήδη εκλεγμένων δημάρχων, που έχουν τις ίδιες αρχές και θέσεις με την παράταξη, οι Δήμαρχοι αυτοί θα έχουν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως η διαδικασία εξελίσσεται, το 90%, περίπου, αυτών θα είναι και πάλι υποψήφιοι με στήριξη. Στους δήμους για τους οποίους οι υποψηφιότητες είναι πολλές θα ακολουθηθούν συνθετικές διαδικασίες.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που με οποιαδήποτε διαδικασία δοθεί στήριξη σε υποψήφιο, η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη των διοικήσεων όλων των οργάνων του κόμματος, διαφορετικά, θα εκπίπτουν αυτομάτως και του κομματικού τους αξιώματος. Επίσης όποιος Δήμαρχος λάβει στήριξη, υποχρεωτικά αποδέχεται και στηρίζει την επιλογή του υποψηφίου για τη Νομαρχία. «Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει συντεταγμένη την πολιτική μάχη των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προτάξει το όποιο προσωπικό συμφέρον του για να υπονομεύσει τον αγώνα αυτό» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [23] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    «Μοναδική απάντηση σε κάθε επικίνδυνη άποψη που θέλει την ανθρωπότητα να χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση πολιτισμών, δίνει ο διάλογος των πολιτισμών, όπως αυτός που διεξάγεται σήμερα. Αυτός ο διάλογος αποτελεί το εργαλείο της ουσιαστικής διαμόρφωσης ενός παγκοσμίου συστήματος με κέντρο τον άνθρωπο, που θα βασίζεται στην κατανόηση, την ανεκτικότητα και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κηρύσσοντας απόψε την έναρξη της τετραμερούς συνάντησης των πρόεδρων των Κοινοβουλίων των αρχαίων πολιτισμών (αιγυπτιακού, ελληνικού, περσικού, ρωμαϊκού), που θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα στην αίθουσα γερουσίας της ελληνικής Βουλής.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, «η ανθρωποκεντρική αυτή αντίληψη του κόσμου μπορεί να είναι η απάντηση μας σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, αλλά και σε κάθε απόπειρα βίαιης επιβολής του ισχυρότερου».

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μία διαδικασία παγκοσμιοποίησης, η οποία αναγνωρίζει μόνο την οικονομική διάσταση των κοινωνικών σχέσεων και στηρίζεται στη στείρα πολιτισμική ισοπέδωση. Σε μια διαδικασία, δηλαδή, που θεμελιώνει τις ανισότητες και αναπαράγει τα ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να κηρύξει το 2001 ως παγκόσμιο έτος του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και το 2002 ως έτος προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνδέεται με το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ώστε να αποκατασταθεί η αρτιότητα του μνημείου.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις τους, αποβλέπει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική πρωτοβουλία για την εφαρμογή της εκεχειρίας, έστω και μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνει αφορμή για τη διάδοση της ιδέας, ώστε να μπορέσουμε να κατακτήσουμε κάποια στιγμή στην ιστορία μας την παγκόσμια ειρήνη.

    Αύριο, στις 11.30πμ θα υπογραφεί σε ειδική τελετή στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής, η τελική διακήρυξη της τετραμερούς συνάντησης των πρόεδρων των Κοινοβουλίων για το διάλογο των πολιτισμών.

    [24] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Το Κολέγιο Αθηνών κέρδισε σήμερα εκτός έδρας τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας με σκορ 21 - 17 για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και σκαρφάλωσε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Στο μεταξύ, ο Αρχέλαος Κατερίνης νίκησε το Κιλκίς με 31 - 26, ενώ στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε ο Πανελλήνιος που επικράτησε στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ 26 - 23.

    Στη Βέροια, ο Φίλιππος συνέτριψε τα Βριλήσσια με σκορ 44 - 22 ενώ ο Δούκας επιβλήθηκε επί του Αθηναϊκού με 35 - 19. Ακόμη ο Αρης Νικαίας κέρδισε τον Λεωνίδα με 31 - 27 και έκανε σημαντικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 February 2002 - 19:13:51 UTC