Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TO NOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Σ. ΧΟΥΣΕΪΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [04] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΠΔΧ
  • [05] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  • [06] ΔΗΚΚΙ: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ
  • [07] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
  • [10] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [11] ΑΓΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
  • [12] Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΝΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΟΜΑΛΑ
  • [13] ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ Ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [15] "Ο ΦΙΑΚΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] GUARDIAN: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [20] Ο Β. ΣΕΣΕΛΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [22] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ 100.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΘΡΑΚΗΣ
  • [23] ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • [01] TO NOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Aθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (14:36 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συζήτησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα του «βασικού μετόχου» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης προβλέπει ότι βασικός μέτοχος θεωρείται αυτός που έχει ποσοστό από 5% και πάνω σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης.

    Παρουσιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο «διαφάνεια, νομιμότητα και ποιότητα» και πρόσθεσε ότι πρέπει το κάθε μέσο να αντιμετωπίσει το λειτούργημά του με ελευθερία αλλά και ευθύνη. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας θα έχει επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να διαμορφωθούν οι οριστικές ρυθμίσεις για το θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στην πορεία του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά την αντίληψη που υπάρχει μερικές φορές για καθυστερήσεις, η κυβέρνηση παράγει έργο και είναι ευθύνη όλων των υπουργών να αναδειχτεί το έργο αυτό. Εξάλλου το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της βασιλικής περιουσίας καθώς σε δύο μήνες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (14:50 UTC+2)

    Σειρά επιφυλάξεων όσον αφορά το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, αναμένεται να μεταφέρουν το απόγευμα στον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο, οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο δύο κλειστών συσκέψεων, στα γραφεία του ΚΕΠΑ και του ΣΒΒΕ.

    Παράλληλα, οι φορείς θα κοινοποιήσουν στον υφυπουργό τις προτάσεις τους για την καλύτερη δυνατόν οργάνωση του όλου εγχειρήματος, ώστε η εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για τις χώρες-λήπτριες, όσο και για τις επιχειρήσεις που θα διεκδικήσουν κομμάτι της πίτας της ανασυγκρότησης.

    Ειδικότερα, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) αναμένεται να επισημάνει στον υφυπουργό τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το Σχέδιο οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό επειδή οι διατάξεις του υπό αναθεώρηση αναπτυξιακού νόμου, που συνδέονται με την υλοποίηση του Σχεδίου, προβλέπουν την ενίσχυση μόνο νέων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, ο ΣΒΒΕ αναμένεται να επαναλάβει τη θέση που διατύπωσε από κοινού και με άλλους επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, για την κατάργηση του άρθρου 4 του νομοσχεδίου για την Ανασυγκρότηση και την αντικατάστασή του από άλλη διάταξη.

    Επίσης, ο Σύνδεσμος θα προτείνει να προβλεφθεί εξουσιοδότηση -με υπουργικές αποφάσεις- προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ώστε να ρυθμίζει θέματα τεχνικής υποστήριξης στην υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση.

    Τέλος, αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι η συμμετοχή των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης, όπως η Εταιρεία Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος (ΕΑΙΥΒΕ) και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), στη διαχείριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης αποτελεί θέμα μείζονος προτεραιότητας.

    [03] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Σ. ΧΟΥΣΕΪΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 14 Φεβρουαρίου 2002 (09:43 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επίθεση εναντίον του Ιράκ, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Το Πεντάγωνο και η CIA έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία επιχείρησης εναντίον του Ιράκ στην οποία θα λάβουν μέρος 200.000 στρατιώτες που θα συγκεντρωθούν στο Κουβέιτ φέρεται να δηλώνει αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Πηγή προσκείμενη στη CIA ανέφερε ότι σχέδια τόσο για στρατιωτική δράση, όσο και για «κρυφό» πόλεμο, έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες στον αμερικανό πρόεδρο.

    Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «απαραίτητα» μέσα για να εμποδίσει το Ιράκ να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να καταλάβει ότι σοβαρολογώ όταν μιλάω για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε ο Μπους.

    Η εφημερίδα Inquirer της Φιλαδέλφειας ανέφερε ότι ο Μπους έχει διατάξει τη CIA, το Πεντάγωνο και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες να καταστρώσουν σχέδια για την απομάκρυνσή του Σαντάμ από την εξουσία.

    [04] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΠΔΧ

    Χάγη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (14:57 UTC+2)

    Τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ θα καλέσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νατοϊκών ένοπλων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Μιλώντας ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου ο Μιλόσεβιτς είπε σήμερα το μεσημέρι ότι ο Γάλλος πρόεδρος, σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε παραδεχθεί ότι η Γαλλία είχε ασκήσει βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό των γεφυρών στο Βελιγράδι.

    "Αυτό αποδεικνύει ότι οι αρχηγοί των χωρών (του ΝΑΤΟ) είχαν καθορίσει τους στόχους" είπε ο Μιλόσεβιτς και συμπλήρωσε "Όταν ο Σιράκ έρθει εδώ και επειδή έσω το δικαίωμα να υποβάλλω ερωτήσεις στους μάρτυρες, θα τον ρωτήσω γιατί δεν άσκησε βέτο στην καταστροφή μίας μικρής πόλης ανθρακωρύχων και άλλων στόχων".

    Ε.Π.

    [05] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Μόσχα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ειδική επιστημονική έρευνα προγραμματίζει ο ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με των αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ντάγκλας Γκάρντνερ.

    Ορμώμενος από τα συμπεράσματα της αναφοράς του ΟΗΕ με θέμα «Οι ανθρώπινες συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ: Στρατηγική ανάρρωσης», ο Γκάρντνερ σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ δίνει πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα για τις επιπτώσεις της ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

    Γύρω από το Τσερνόμπιλ υπάρχει πλέον μια υψηλής ακτινοβολίας ζώνη ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα στις 26 Απριλίου του 1986, με αποτέλεσμα να μολυνθεί το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, αλλά κυρίως στη βόρεια Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στη δυτική Ρωσία.

    N.K.

    [06] ΔΗΚΚΙ: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ το ΔΗΚΚΙ σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει ότι "η σκανδαλώδης αυτή πρόταση, εφόσον ισχύσει, θα "νομιμοποιήσει" τη δυνατότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών να έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επομένως και στις πολιτικές εξελίξεις, με μια ιδιότυπη διαπλοκή".

    "Η πρόταση της κυβέρνησης να χαρακτηρίζεται "βασικός μέτοχος" ενός μέσου ενημέρωσης, όποιος έχει ποσοστό από 5% και πάνω, είναι μία επιπλέον απόδειξη της συμπόρευσης κυβέρνησης και μεγαλοεκδοτών - μεγαλοεργολάβων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει ότι "είναι γνωστό ότι σε μία ιδιωτική επιχείρηση μπορεί να αρκεί και το 1% για να έχει το μάνατζμεντ, όταν για παράδειγμα οι υπόλοιποι εταίροι έχουν από 49,5%" και προσθέτει ότι "τέτοιες υποκριτικές προτάσεις διαφάνειας όχι μόνο χρεοκοπούν το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κάνουν την όποια, δημοκρατία ακόμη πιο γκρίζα και αδιαφανή".

    [07] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Στην ιδιωτικοποίηση του καζίνου της Πάρνηθας, στον καθορισμό των βασικών ορών του διαγωνισμού της δεύτερης φάσης ιδιωτικοποίησης των μαρίνων Αλίμου, Φλοίσβου και Ζέας, καθώς και στην έναρξη διαδικασιών δημιουργίας του Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών κατέληξαν ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και η διοίκηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του καζίνο της Πάρνηθας αποφασίστηκε η πώληση του 49% των μετοχών της επιχείρησης, το δικαίωμα προαίρεσης 2% από πλευράς του αγοραστή, μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η εισαγωγή του καζίνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ως ποσό των οικονομικών προσφορών ορίστηκε το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ακόμη καθορίστηκαν οι όροι του διαγωνισμού της δεύτερης φάσης ιδιωτικοποίησης των μαρίνων Αλίμου, Φλοίσβου και Ζέας, οι προκηρύξεις του οποίου θα δοθούν στους αναδόχους την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο.

    Στη σύσκεψη εκτός από την έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας του συνεδριακού Κέντρου Αθηνών αποφασίστηκε και η αξιοποίηση του Golf Αφάντου Ρόδου καθώς και η δημιουργία θεματικού πάρκου στην Ανάβυσσο, με την συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στην επένδυση και την διαχείριση των επιχειρήσεων. Οι όροι των διαγωνισμών θα δημοσιευθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    "Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι κυβερνήσεις Σημίτη ευθύνονται αποκλειστικά για την αναρχία που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς δικές τους πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό χάος", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Αντί να αναζητεί άλλοθι για τις αμαρτίες που διέπραξε στο παρελθόν και για τα σημερινά της ολισθήματα η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

    Γιατί δεν έχει φέρει ακόμη - παρά τις δεσμεύσεις της - προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τους εκτελεστικούς νόμους του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων και τους νόμους των άρθρων 14 και 15;

    Ποιους ευνοεί το σημερινό χάος των προσωρινών αδειών και της αντίστοιχης αδυναμίας ουσιαστικού ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου όσων διαθέτουν ΜΜΕ;", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την κενότητα της πολιτικής της", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Ρουσόπουλου,

    "Οι δηλώσεις αυτές θυμίζουν το "Απορία ψάλτου βήξ". Ο μαξιμαλισμός που ακολουθεί επιβεβαιώνει την κενότητα αυτή, αλλά και την αδυναμία της να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στην αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ώστε επιτέλους να επιβληθεί σ' αυτό τάξη αντί της ασυδοσίας και αναρχίας που επί των ημερών της "άνθισαν", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [10] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Μπορεί οι παίκτες του ΠΑΟΚ να ξεκίνησαν και πάλι όλοι μαζί τις προπονήσεις τους εν όψει του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, αλλά ο Νιγηριανός Ιφεάνι Ουντέζε εξακολουθεί να είναι άφαντος. Ο άσος του Δικεφάλου που ήταν να έρθει στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης, ούτε και σήμερα ήρθε. Ετσι είναι πολύ απίθανο να αγωνιστεί την Κυριακή στο παιχνίδι.

    Από την άλλη, ανάρπαστα έχουν γίνει τα εισιτήρια του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ηδη οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ έχουν προγραμματίσει εκδρομή στην Αθήνα, προκειμένου να δουν την αγαπημένη τους ομάδα στο Ολυμπιακό στάδιο.

    Ο σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στη Μονή Λαζαριστών την ετήσια εκδήλωσή του. Κατά τη διάρκεια της θα τιμηθούν ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία, καθώς και προσωπικότητες του αθλητισμού, του πολιτικού και πολιτιστικού χώρου, ενώ θα ακολουθήσει και συναυλία με τον Μανώλη Ρασούλη.

    [11] ΑΓΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε το μεσημέρι ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην απόδοση των παικτών του, όσο για το κύπελλο και το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Ιωνικό.

    "Είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών και την εικόνα της ομάδας. Σύμφωνα με την απόδοσή μας, μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών. Σημασία, όμως, έχει η συγκομιδή εμπειριών. Η ένταση ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία για όλα τα παιδιά. Η εικόνα που παρουσίασαν ήταν θετικότατη, γιατί δείξανε πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δεν κρύβω ότι στην αρχή φοβήθηκα μήπως η έλλειψη εμπειριών μας προκαλέσει προβλήματα", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: "Υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών. Θα δω σήμερα σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά που έλειπαν με τις Εθνικές ομάδες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όλα τα παιδιά. Πιστεύω ότι θα τα πάμε ακόμη καλύτερα μέχρι το τέλος. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και από το σημείο που έφτασε η ομάδα μέχρι στιγμής. Δεν ασχολούμαι με το ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας στο Κύπελλο. Θα γίνει ό,τι βγάλει η κληρωτίδα και ό,τι πει ο Θεός.

    Ο Κεμπάτζε ήρθε και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά. Γνώριζε τι ζητούσα. Είμαι ικανοποιημένος. Ηταν σίγουρη επιλογή. Ο Βακουφτσής ήταν καθαρά δική μου επιλογή. Τον είχα ζητήσει και το καλοκαίρι, αλλά δεν έγινε η μεταγραφή λόγω της προηγούμενής του ομάδας. Δεν ήταν πολύ καλά προπονημένος, γιατί στη Φιορεντίνα τρεις μέρες γυμναζόταν και τρεις όχι. Είναι μόνο 21 ετών και στη συνέχεια θα βοηθήσει πολύ. Ο Κολομπούρδας ήταν από τον Οκτώβριο μαζί μας. Μας ζήτησε να κάνει μία προσπάθεια για να παίξει ξανά ποδόσφαιρο και τον δεχθήκαμε όπως ο Ηρακλής δέχθηκε, εξάλλου, να βοηθήσει και άλλα παιδιά. Ο Κολομπούρδας δεν ζήτησε χρήματα και ο ίδιος μας είπε ότι θέλει να πληρώνεται μόνον όταν παίζει ποδόσφαιρο. Είναι καλός ποδοσφαιριστής".

    Ο τεχνικός της ομάδας αναφέρθηκε και για το μέλλον της ομάδας: "Ο Ηρακλής προσπαθεί να φτιάξει μία ομάδα για αύριο. Το κλίμα είναι καταπληκτικό. Ποτέ δεν είχα τέτοιο σύνολο ποδοσφαιριστών. Είναι καταπληκτικό αυτό που γίνεται φέτος στον Ηρακλή. Καταλυτική είναι, βέβαια, και η συμπαράσταση του Μπάμπη Ξανθόπουλου. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Και στη Β' ομάδα γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά".

    Αναφορικά για το επόμενο παιχνίδι με τον Ιωνικό, επισήμανε: "Ο Χάγκαν δεν θα αγωνισθεί στο παιχνίδι με τον Ιωνικό. Ο Στολτίδης έπαιξε τραυματίας στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Οσον αφορά στην Εθνική ομάδα, στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν και τόσο καλοί. Στο δεύτερο μισό του αγώνα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Η αντίπαλός μας, η Σουηδία, μου αρέσει λόγω πειθαρχίας. Ούτε πανικοβάλλονται ούτε ενθουσιάζονται".

    [12] Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΝΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΟΜΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο διαιτητής που θα σφυρίξει το ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ μίλησε σήμερα στο αθλητικό ραδιόφωνο "Μετρόπολις". Πριν αναφερθεί το σημαντικότερο παιχνίδι της αγωνιστικής ευχήθηκε όλα να κυλήσουν ομαλά και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να κάνει τα λιγότερα λάθη, ώστε να γίνει ένα καλό παιχνίδι που θα αποτελέσει διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    "Όλα βαίνουν καλώς. Μαθαίνω ότι θα υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι. Εύχομαι να γίνει ένας πολύ καλός αγώνας. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς οράματα και φιλοδοξία. Θα ήταν άδικο για μένα να μην έχω φιλοδοξίες να σφυρίξω ένα τέτοιο παιχνίδι. Πιστεύω ότι μετά από έξι χρόνια παρουσίας μου στα αθλητικά ποδοσφαιρικά δρώμενα ο καθένας να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον Γιώργο Κασναφέρη. Μέσα σε αυτά τα παιχνίδια μπορεί να έγιναν κάποια λάθη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά".

    Ο Γιώργος Κασναφέρης αναφερόμενος για το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος τόνισε: "Πέρσι στον ίδιο αγώνα τιμωρήθηκα γιατί είχα πάρει μια λανθασμένη απόφαση. Οποιος μένει σε αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Λογικό είναι κάποιος διαιτητής να κάνει λάθος. Θεωρώ ότι στην παρούσα στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε πολύ καλό δρόμο. Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα ούτε και ψυχολογική πίεση. Λάθη γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται από όλους όσους εμπλέκονται στο άθλημα. Αν στεκόμαστε σε αυτά προβάλουμε μόνο την κακιά πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    Οσο για τα σχόλια που διαβάζει συχνά πυκνά από τις εφημερίδες και ακούει από τα ραδιόφωνα ο κ. Κασναφέρης επισήμανε: "Δεν ασχολούμαι, αλλά ούτε και επηρεάζομαι από αυτά. Ενημερώνομαι για αυτά, αλλά δεν επηρεάζομαι. Οι φιλοδοξίες μου φθάνουν πολύ ψηλά και δεν περιορίζονται μόνο σε μια υψηλή διοργάνωση. Όταν πάψω να έχω φιλοδοξίες, θα πάψω να σφυρίζω στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

    [13] ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ρήγμα που δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα του ορυχείου ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης έχει σημάνει συναγερμό στους υπεύθυνους της ΔΕΗ. Ηδη με απόφαση της ΔΕΗ έχουν σταματήσει οι εργασίες στη βάση του ορυχείου, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει η αντιστήριξη του τμήματος, όπου εμφανίστηκε το ρήγμα.

    Η ύπαρξη ρηγμάτων σε ορυχεία της ΔΕΗ δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και για αυτό είναι τακτική η καταγραφή και η παρακολούθησή τους.

    Στο ρήγμα του ορυχείου Καρδιάς γίνονται δορυφορικές μετρήσεις και επίγειες μετρήσεις με όργανα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο ρήγμα. Ολα τα στοιχεία αναλύονται από ειδικούς επιστήμονες που παρακολουθούν σε καθημερινή βάση το φαινόμενο.

    [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ Ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Δεν πρόλαβε να μάθει τα... κατατόπια ο Νίκος Κωστόπουλος στη Δάφνη και κλήθηκε να λύσει τη συνεργασία του με την ομάδα. Κάθισε στον πάγκο της ομάδας μόνο 37 ημέρες. Τώρα η διοίκηση της ομάδας έχει στραφεί στην απόκτηση ενός καταξιωμένου προπονητή που θα καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πιθανόν θα αναλάβει ο Γιώργος Καλαφατάκης.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Δάφνη αναφέρει τα εξής: "Η ΚΑΕ Δάφνη ευχαριστεί πολύ τον Νίκο Κωστόπουλο για τη συνεργασία του και κυρίως για την βοήθεια που προσέφερε στον αγώνα με το Περιστέρι, από του οποίου το αποτέλεσμα η ομάδα κατάφερε να διατηρήσει τις ελπίδες της για την παραμονή της".

    [15] "Ο ΦΙΑΚΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Ο "Φιάκας", το πιο δημοφιλές έργο του Δημοσθένη Μισιτζή, ανεβαίνει από αύριο στο θέατρο Αυλαία από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

    Πρόκειται για μια κωμωδία που γράφτηκε το 1870. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα και αναδεικνύει τον κοινωνικό περίγυρο, το άρωμα και την ατμόσφαιρα της εποχής.

    "Ο Κωνσταντινουπολίτικος χαρακτήρας του έργου φαίνεται ιδιαίτερα μέσα από τα σκηνικά και τα κουστούμια" τόνισε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πάνος Σκουρολιάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Φιάκας, το κεντρικό πρόσωπο, είναι ένας απατεώνας που προσπαθεί να ξεφύγει από το οικονομικό του αδιέξοδο κάνοντας έναν "καλό" γάμο, οι προθέσεις του όμως αποκαλύπτονται και αρχίζει το μπέρδεμα. Ο Τάκης Χρυσικάκος που ενσαρκώνει τον ρόλο, χαρακτήρισε τον Φιάκα ''κομπαστή και επιδειξία''.

    Το έργο θίγει και σατιρίζει με καυστικό τρόπο την ξενομανία, τη διάθεση πλουτισμού και την επιθυμία κοινωνικής αναρρίχησης, ελαττώματα που χαρακτήριζαν τα ανερχόμενα κοινωνικά στρώματα στην υπό διαμόρφωση κωνσταντινουπολίτικη αστική τάξη της καμπής του 19ου αιώνα.

    Ο Τάσος Περζικιανίδης υπογράμμισε ότι το έργο έχει ενδιαφέρον για τα διαφορετικά επίπεδα της γλώσσας, καθώς χρησιμοποιείται η δημοτική και η καθαρεύουσα.

    Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Πάνος Σκουρολιάκος, στο πρωταγωνιστικό δίδυμο του Φιάκα και του υπηρέτη εμφανίζονται ο Τάκης Χρυσικάκος καο ο Τάσος Περζικιανίδης αντίστοιχα. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Κουμαριανού, Μάρα Κούκουλα και Αρης Τσιούνης.

    Το έργο παρουσιάστηκε στην Λαμία και στην Αμφισσα και πρόκειται να ανεβεί και στην Αθήνα.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Βουκουρέστι, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 19 Φεβρουαρίου κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών καθώς και η ανεύρεση τρόπων βελτίωσης τους ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Tον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Γιόζεφ Βαν Αρστεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια, δέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας του και υπογράμμισε ότι αναμένει βοήθεια από την διεθνή κοινότητα με νέες επενδύσεις.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, για την οποία ο κ.Τράικοφσκι τόνισε ότι θα βοηθήσει τη σταθερότητας και την ασφάλεια της χώρας. Ο Ολλανδός υπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Τσάσουλε.

    Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Τσάσουλε αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχουν λάβει τα Σκόπια από την Ολλανδία. Σύμφωνα με στοιχεία, οι άμεσες επενδύσεις της Ολλανδίας στα Σκόπια είναι της τάξης των 46 εκατομμυρίων ευρώ. Εξάλλου, η ολλανδική κυβέρνηση προσφέρει συνεχώς βοήθεια για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών της ΠΓΔΜ. Από το 1994 μέχρι το 2000 προσέφερε 65.500 δολάρια, ενώ μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο προσέφερε 25 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα της χώρας. Για φέτος και τον επόμενο χρόνο προγραμματίζει βοήθεια, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    [18] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στην απόδημη Ελληνίδα διοργανώνουν τη Δευτέρα στις 14:00 στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική γραμματεία Ισότητας ΥΠΕΣΔΔΑ.

    Στη εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την πρόταση της 4ης συνέλευσης του ΣΑΕ, να ανακηρυχθεί το 2002 έτος της "Απόδημης Ελληνίδας", θα συζητηθούν οι κοινές προτάσεις και πρωτοβουλίες των διοργανωτών.

    Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν οι: υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, η ΓΓ Ισότητας ΥΠΕΣΔΔΑ, Εφη Μπέκου, ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς.

    Ακόμη έχουν προσκληθεί η Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, γυναίκες βουλευτές του εθνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων και φορέων.

    [19] GUARDIAN: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Το Πεντάγωνο και η CIA έχουν αρχίσει προετοιμασίες για μία επίθεση που θα εξαπολυθεί πιθανότατα κατά του Ιράκ φέτος με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν υποστηρίζει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Guardian, μεταδίδει το BBC.

    Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μπους και οι επιτελείς του συμφωνούν πως η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αποδώσει καρπούς. «Η αλλαγή του καθεστώτος της Βαγδάτης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής αλλά και του ιρακινού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Τα σχέδια για μία επιχείρηση κατά του Ιράκ, εξηγεί στη συνέχεια η Guardian στηρίζονται σε σχέδια που είχε εκπονήσει το Πεντάγωνο και τα οποία προέβλεπαν τη χρησιμοποίηση δύναμης μέχρι και διακοσίων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων θα εισέβαλλε στο Ιράκ από το Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με το BBC, σε αυτούς θα προστεθούν και οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ και οι δυνάμεις των Σιιτών που εκπαιδεύει η CIA.

    Στις επιχειρήσεις αυτές, ας σημειωθεί, θα παίξει μεγάλο ρόλο και η Τουρκία. Δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο το Ιντσιρλίκ ως βάση για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Βορείου Ιράκ. Εκσυγχρονίζεται και η αεροπορική βάση του Ικονίου η οποία επίσης θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τη Guardian, σε αυτές τις επιχειρήσεις.

    [20] Ο Β. ΣΕΣΕΛΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ως κατηγορούμενος ή μάρτυρας υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς του το ζητήσει.

    "Στο κατηγορητήριο το όνομά μου αναφέρθηκε πολλές φορές και δεν μου εκδίδουν βίζα για να πάω στη Χάγη", τόνισε ο κ. Σέσελι σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι.

    "Εχω πολλά να πω εναντίον των εγκληματιών του ΝΑΤΟ", σημείωσε.

    Ο κ. Σέσελι επέμεινε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Τόνισε ακόμη ότι "οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην δικαστούν ποτέ από δικαστήριο, αλλά θα τους δικάσει η ιστορία".

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε θα μεταβεί την Παρασκευή στην Μπάνια Λούκα όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της, Φλορενς Χάρτμαν.

    Η κα. Χάρτμαν επισήμανε ότι η επίσκεψη της κας ντελ Πόντε θα πραγματοποιηθεί παρά της συνέχιση της δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

    "Το Δικαστήριο έχει και άλλα καθήκοντα πέρα από τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", τόνισε.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κα. Ντελ Πόντε θα καλέσει τις αρχές των Σερβοβοσνίων να ξεκινήσουν τις συλλήψεις των καταζητούμενων από τις αρχές του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

    Σημειώνεται ότι το Δ.Π.Δ. ζήτησε την σύλληψη πάνω από 20 Σερβοβοσνίων μεταξύ των οποίων και οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

    [22] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ 100.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Προϊστορικό λατομείο 100.000 χρόνων, εντός του οποίου βρέθηκαν 250.000 εργαλεία ανακάλυψε στα Πετρωτά Θράκης ο καθηγητής αρχαιολογίας, Μ. Φωτιάδης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή το λατομείο, στο οποίο εργαζόταν ομάδες 10-20 ατόμων, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο χώρος να χρησιμοποιήθηκε και στη νεολιθική εποχή.

    Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη έγινε στην Πέλλα, όπου βρέθηκε κιβωτιόσχημος τάφος του 4ου αιώνα, με τοιχογραφίες κυρίως ανδρών.

    [23] ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Ζευγάρι φωτιά ανέδειξε σήμερα η κληρωτίδα στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανδρών. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ, και ο Πανελλήνιος το Μαρούσι.

    Το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί από 5-7 Απριλίου, ενώ η έδρα του θα οριστεί τις επόμενες ημέρες από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρας.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Εγινε η κλήρωση για το φάιναλ φορ του κυπέλλου μπάσκετ στις γυναίκες. Η κληρωτίδα έβγαλε τα ζευγάρια Γλυφάδα-ΠΑΟ και Μ. Αλέξανδρος-Σπόρτιγκ. Θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Μαρτίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 February 2002 - 19:14:20 UTC