Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΓΑΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ "ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [03] Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [04] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΕΜ
  • [05] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [06] Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΧΕΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [11] O Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ" ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΟΥ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ
  • [12] ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • [13] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ;
  • [14] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [15] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΧΑΡΙΣΗΣ
  • [16] ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ
  • [17] ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΥ
  • [18] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗ...
  • [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ
  • [20] ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [21] Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [22] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ
  • [23] ΞΕΚΙΝΑ O Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΓΝΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ "VENTURE2002"
  • [24] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ EΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [01] ΟΡΓΑΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ "ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (11:06 UTC+2)

    Τη συγκρότηση ενός οργάνου κύρους για τον έλεγχο των "αδιάφθορων" της δημόσιας διοίκησης εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    "Εγώ πιστεύω ότι αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν πως πάνω από αυτούς υπάρχει ένα όργανο αποτελούμενο από ανεπίληπτους ανθρώπους, πρόσωπα κύρους και εγνωσμένης πείρας, ένα όργανο το οποίο αν παρανομήσουν θα τους εντοπίσει, τότε δύσκολα θα επιχειρήσουν οτιδήποτε", εξηγεί ο υπουργός στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Το νέο αυτό ελεγκτικό όργανο θα είναι μικρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, θα υπάγεται στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες και η συγκρότηση του κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και τους λεγόμενους "αδιάφθορους" που έχουν αναλάβει την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο.

    Εντός της εβδομάδας θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, με σκοπό να επεξεργαστούν σχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και του οικονομικού εγκλήματος.

    [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (12:46 UTC+2)

    Πανέτοιμος για την αυριανή έναρξη της δίκης του είναι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως δήλωσε ο Ντράγκοσλαβ Ογκνιάνοβιτς, ένας από τους νομικούς συμβούλους του.

    "Επισκέφθηκα τον κ.Μιλόσεβιτς την περασμένη εβδομάδα, μαζί με την σύζυγό του. Η ψυχική και η σωματική του κατάσταση είναι πολύ καλή και είναι έτοιμος για τη δίκη. Ωστόσο, δεν περιμένει ότι η δικαιοσύνη θα βγει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης" είπε ο Ογκνιάνοβιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα υπερασπίσει τον εαυτό του ακολουθώντας τους κανόνες του ΔΠΔΧ, αλλά θα εκμεταλλευτεί την εμφάνισή του στο δικαστήριο για να πει την αλήθεια για τα γεγονότα στη Βοσνία, την Κροατία και το Κόσοβο.

    Ε.Π.

    [03] Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (14:26 UTC+2)

    Ο Χρήστος Παπουτσής θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ύστερα από σύσκεψη που έγινε το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή του κ. Λαλιώτη και βουλευτών από την Α΄περιφέρεια της Αθήνας, οι οποίοι συμφώνησαν στην πρόταση Παπουτσή. Τη συμφωνία τους εξέφρασαν με γραπτό μήνυμα οι υπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου, που απουσίαζαν από τη σύσκεψη.

    Με τον Χρήστο Παπουτσή επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και του ευχήθηκε "καλή επιτυχία".

    Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας ο Κ. Λαλιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκλογική μάχη στο Δήμο Αθηναίων. Εξήρε την ευρωπαική εμπειρία και τις ικανότητες του Χρ. Παπουτσή, επισήμανε την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσων στην πορεία προς τις εκλογές και αναφέρθηκε στο όραμα για μια Αθήνα σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.

    Ο Χρήστος Παπουτσής είναι 49 χρονών, εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄Αθήνας και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Εχει τελειώσει το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών κι έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΦΕΕ, αναπληρωτής γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής (1984, 1989, 1994), Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [04] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (14:37 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Καθέρες της Ισπανίας.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, έγινε μία πολύ σημαντική συζήτηση για την διεύρυνση της ΕΕ και το χρηματοδοτικό πλαίσιό της.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, την οποία χαρακτηρίζει ρεαλιστική, και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πορεία των υπό ένταξη χωρών, που θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Στο άτυπο συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών έγινε και μία ανασκόπηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία καθυστερεί σημαντικά στην υλοποίηση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Επίσης έγινε αναφορά, χωρίς ωστόσο οι "15" να μπουν στην ουσία του περιεχομένου, και στην επιστολή Τζεμ, με την οποία επιμένει στη πολιτική λύση του κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και κάνει λόγο για δύο ξεχωριστά κράτη, τα οποία θα εκπροσωπούνται σε συνεταιρισμό προς τα έξω.

    Σχολιάζοντας την επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι περιέχει τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας και πρόσθεσε ότι "το κυπριακό σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η στάση της Αγκυρας κρίνεται και αξιολογείται καθημερινά με βάση την συμβολή της στη πρόοδο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος". Ακόμα σημείωσε ότι η επιστολή δεν προσέφερε κάτι καινούργιο στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπήρξε δυσφορία της Λευκωσίας επειδή δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την επιστολή και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ. Μπεγλίτης έδειξε την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών για τις επικρίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με προσπάθεια απόκρυψης της επιστολής και την έμφαση που δόθηκε στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι "η επιστολή δεν προσέφερε κάτι καινούργιο από τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας". Πρόσθεσε μάλιστα εμφατικά ότι καμία υποχρέωση δεν έχει ο ίδιος προσωπικά να συνδιαχειρίζεται με τους δημοσιογράφους τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    [05] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη η διήμερη κοινή διάσκεψη που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ισλαμική Διάσκεψη, κατά την οποία, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υπάρχουσα αρμονία ανάμεσα στους πολιτισμούς παρά στις διαφορές.

    Τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος συνοδεύεται από τριμελή αντιπροσωπεία του υπουργείου, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Διευθυντής Πρωτοκόλλου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Κασουλίδης, αύριο, θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου και θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την πρωινή σύνοδο του συνεδρίου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [06] Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Με δικαιολογημένο απόντα τον Ντέμη Νικολαίδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η πρώτη συγκέντρωση - προπόνηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου εν όψει του φιλικού αγώνα της Τετάρτης με τη Σουηδίας στο γήπεδο Χαριλάου.

    "Κλείσαμε την περασμένη διοργάνωση με θετικό τρόπο. Ετσι έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλύτερα", τόνισε το μέλος της εθνικής, Νίκος Μαχλάς και συνέχισε: "Το ματς με την Σουηδία είναι πολύ καλό γιατί είναι μια έμπειρη ομάδα. Εμείς έχουμε καλούς παίκτες και τα πήγαμε αρκετά καλά στα προηγούμενα δύσκολα παιχνίδια".

    Από την άλλη ο παίκτης του ΠΑΟΚ Γιώργος Γεωργιάδης δήλωσε: "Είναι ένα φιλικό παιχνίδι και στοχεύουμε στην καλύτερη προετοιμασία μας. Μετά από πολύ καιρό παίζουμε στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό θα πρέπει ο κόσμος να μας στηρίξει και να έρθει στο γήπεδο για να δει ένα καλό παιχνίδι. Η εθνική μας ομάδα έχει καλούς παίκτες και το θέμα που παρουσιάζει είναι υψηλό. Από την άλλη η Σουηδία είναι καλή αντίπαλος".

    Τέλος ο αμυντικός μέσος του ΠΑΟ Σωτήρης Κυργιάκος πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής: "Αρχίζουμε από τη Θεσσαλονίκη την προετοιμασία μας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είμαστε πάλι σε δύσκολο όμιλο, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε".

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Στο τραπέζι των συνομιλιών αποδεικνύεται ποιοι επιθυμούν πραγματικά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει το νέο ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δημιουργεί δήθεν κρίση με την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι η πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση εξακολουθεί να ισχύει και η Τουρκία δεν έχει παρά να την αποδεχτεί.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΧΕΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει πως παρακολουθεί "με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Σε ανακοίνωση της οργάνωσης εκφράζεται η ελπίδα ότι "αυτός ο νέος αέρας αισιοδοξίας και το ανανεωμένο πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, που προέρχεται από τους δύο ηγέτες θα συνεχίσει να περιβάλλει ολόκληρο τον κυρπιακό λαό", ενώ παράλλημα απευθύνεται η προειδοποίηση πως "αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν πρόκειται να παραμείνει ανοικτό για πάντα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ

    Πρίστινα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες στην ΠΓΔΜ αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι κρύβονται πίσω από την χθεσινή επίθεση στο Αρατσίνοβο όπου σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκε ακόμη ένα.

    Ενας 37χρονος Σλαβομακεδόνας σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε βαριά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το πρωί στο χωριό Αρατσίνοβο, 10 χιλιόμετρα ανατολικά των Σκοπίων. Η βόμβα εξερράγη την ώρα που ο Στογιάνοφσκι, συνοδευόμενος από φίλο του, επιχείρησε να εισέλθει στο σπίτι του, το οποίο είχε εγκαταλείψει πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το χωριό κατέλαβαν Αλβανοί ένοπλοι.

    Ο Εθνικός Αλβανικός Στρατός (ΑΝΑ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση και πρόσθεσε ότι τα μέλη του δεν χτυπούν ποτέ πολιτικούς στόχους.

    Το Αρατσίνοβο βρίσκεται 10 μόλις χιλιόμετρα από τα Σκόπια και το καλοκαίρι καταλήφθηκε από 600 περίπου Αλβανούς ενόπλους. Πριν από την κρίση στην περιοχή αυτή ζούσαν 15.000 κάτοικοι, το 90% αυτών Αλβανοί.

    O.K.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Μόσχα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Η Ρωσία απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει την απομόνωση που έχει επιβάλλει από τις αρχές Δεκεμβρίου στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσσερ Αραφάτ καταδικάζοντας το τελευταίο κύμα βίας στην περιοχή.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τονίζεται ότι ο πολιτικός διάλογος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο εάν και οι δυο πλευρές υιοθετήσουν συμβιβαστικές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσωρινή διακοπή της αιματοχυσίας στην περιοχή και δώσουν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαλόγου.

    Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η Παλαιστινιακή πλευρά οφείλει να εγγυηθεί το τερματισμό των ενεργειών που απειλούν την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών και να προχωρήσει στην σύλληψη και την τιμωρία όλων όσων σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες.

    Τονίζεται ακόμη ότι η ισραηλινή πλευρά θα πρέπει να σταματήσει τις καταστροφές των Παλαιστινιακών εδαφών, τις πράξεις αντιποίνων καθώς και την απομόνωση του ηγέτη των Παλαιστινίων.

    Οι παραπάνω επισημάνσεις από την πλευρά της Μόσχας σημειώθηκαν σήμερα ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα.

    [11] O Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ" ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΟΥ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσε η παράλειψη των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Σοτλ Λεϊκ Σίτι να μην αναφέρουν στο πρόγραμμα ότι την ώρα της αφής της Ολυμπιακής φλόγας ακούστηκε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Canto Olympico».

    Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει ότι η αποσιώπηση της ταυτότητας του «Canto Olympico» και της ταυτότητας του δημιουργού του φαίνεται ότι έχει ευρύτερες διαστάσεις απ' ότι φάνηκε στην αρχή.

    Πρόκειται, προσθέτει, για κατάφορη προσβολή από μέρους των διοργανωτών στο πρόσωπο του δημιουργού, αλλά και ευρύτερα προς την Ελλάδα. Επιπλέον, κάνει λόγο για άνωθεν παρέμβαση, που την τελευταία στιγμή ώθησε τους διοργανωτές να αποσιωπήσουν την ταυτότητα του δημιουργού.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης επιρρίπτει ευθύνες και στους σχολιαστές της ΕΡΤ που κάλυπταν την τελετή έναρξης. «Οσον αφορά την ΕΡΤ η ευθύνη παραμένει στο βαθμό που ήταν από πριν ενημερωμένη με δελτίο τύπου πριν από την τελετή έναρξης», τονίζει.

    Οι διοργανωτές των Αγώνων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες επισημαίνουν ότι ήταν παράλειψη που το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη δεν αναφέρθηκε στο επίσημο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ και προσθέτουν ότι υπήρχαν και άλλοι συνθέτες τα ονόματα των οποίων από λάθος δεν αναγράφηκαν στο πρόγραμμα.

    Η ΕΡΤ επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι οι διοργανωτές με κείμενο τους προς την ελληνική αποστολή παραδέχονται ότι ήταν δική τους παράλειψη η μη αναφορά του ονόματος του συνθέτη στο επίσημο πρόγραμμα της μετάδοσης της τελετής έναρξης. Τα μέλη της αποστολής της ΕΡΤ διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τους υπευθύνους της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος των διοργανωτών να παραδεχτεί δημοσίως τη σοβαρότατη παράλειψη.

    [12] ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΑ

    Μόσχα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Κβασίμ Φαχίμ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του Ιγκορ Ιβανόφ και αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι η Καμπούλ αγοράζει όπλα από τη Μόσχα.

    Ο κ. Φαχίμ είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται νέα όπλα και έχει ήδη αρκετά και ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι το Αφγανιστάν πρέπει να δημιουργήσει τον δικό του αποτελεσματικό στρατό και πρόσθεσε ότι όλος ο εξοπλισμός του αφγανικού στρατού είναι ρωσικός.

    O.K.

    [13] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ;

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Πολύ κοντά σε συνεργασία με τον προπονητή ελληνορωμαϊκής πάλης Γιασίν Νικολάι Πάβλοβιτς βρίσκεται η ΕΟΦΠ. Ο Ρώσος προπονητής που πήγε το Σαββατοκύριακο στο Αμύνταιο δεσμεύτηκε να απαντήσει μέσα στην εβδομάδα.

    Τον Ρώσο τεχνικό συνόδευσε στο Αμύνταιο ο πρόεδρος της Ενωσης Σωματείων Πάλης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ποζίδης. "Οι πρώτες εντυπώσεις του προπονητή είναι καλές. Ετσι θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να αναλάβει τις τύχες της εθνικής", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ποζίδης.

    Πρωταθλήματα των εκπλήξεων ήταν και τα δύο που φιλοξενήθηκαν στο Αμύνταιο, αφού ανέδειξαν πρωταθλητές στην ελληνορωμαϊκή πάλη ανδρών, αλλά και στην ελευθέρα νεανίδων, δύο συλλόγους με μικρή ιστορία στο άθλημα της πάλης. Αυτό όπως είναι επόμενο χαροποιεί τους φίλους του αθλήματος ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Πρωταθλητής Ελλάδος λοιπόν για το 2002 στους άνδρες αναδείχθηκε ο Παλαιστικός Ομιλος Πρωταθλητών Χαλκίδας για πρώτη φορά στη μικρή διαδρομή του στο άθλημα της πάλης με 33 βαθμούς. Η επιτυχία του παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι κέρδισε τον πανελλήνιο τίτλο αφού υπερτέρησε μεγάλων συλλόγων με ιστορική διαδρομή στο άθλημα, όπως είναι ο Εθνικός Αθηνών με 32 βαθμούς και ο Ολυμπιακός με 30 βαθμούς (3ος).

    Οι νικητές στην ελληνορωμαϊκή ανδρών είναι:

    55 κιλά : Κιουρεγκιάν Αρτιόμ (Αγία Βαρβάρα)

    60 κιλά : Μότσιος Βασίλης (Τρίκκη Τρικάλων)

    66 κιλά : Αρκουδέας Κωνσταντίνος (Εθνικός ΓΣ)

    74 κιλά : Παναγιώτου Γεώργιος (Τρίκκη Τρικάλων)

    84 κιλά : Αβράμης Δημήτρης (Πανελλήνιος)

    96 κιλά : Κουτσιούμπας Γιώργος (Ολυμπιακός)

    120 κιλά: Κουτσιούμπας Ξενοφώντας (Ολυμπιακός)

    Οι νικήτριες της ελευθέρας νεναίδων είναι:

    43 κιλά: Ταλαμπούκα (Μακεδονική Λέσχη)

    46 κιλά: Παπαδόπουλου (ΧΑΝΘ)

    50 κιλά: Σταματάκου (Ηρακλής Ζαφυρίου)

    54 κιλά: Σταματάκου (Ηρακλής Ζαφυρίου)

    58 κιλά: Παπαβασιλείου (Εμμ. Παππάς)

    63 κιλά: Χριστοδουλάκη (Ευπυρίδαι)

    68 κιλά: Στάβου (Βικτωρία)

    75 κιλά: Παπαγεωργίου (ΑΓΕΧ)

    Κ.Π.

    [14] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Νέα γραμμή μετακινήσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τέθηκε σε λειτουργία από το δήμο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για την πέμπτη γραμμή εξυπηρέτησης που θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος "Αινείας", το οποίο για τις ειδικές ανάγκες των μεταφερομένων διαθέτει εκτός από τα αναγκαία πληρώματα, τρία ειδικά οχήματα το πρωί και δύο το απόγευμα και το βράδυ.

    Τα εγκαίνια της νέας γραμμής εξυπηρέτησης έγιναν από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Κάτια Ζελομοσίδου και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ευάγγελο Δημητρίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα πληρώματα κίνησης των αυτοκινήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    [15] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΧΑΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Η καλή εμφάνιση του Χρήστου Χαρίση με τη φανέλα του Ηρακλείου στη Δράμα στάθηκε αφορμή να αναδειχθεί MVP της 16ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Ο άσος του Ηρακλείου συγκέντρωσε 57 βαθμούς στην ψηφοφορία του ΕΣΑΚΕ, αφήνοντας πίσω του τον παίκτη του ΠΑΟ, Ντέγιαν Μποντίρογκα.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

    Χρήστος Χαρίσης (Ηράκλειο) 57

    Ντέγιαν Μποντιρόγκα (ΠΑΟ) 35

    Νίκος Χατζής (ΑΕΚ) 22

    Αντώνης Ασημακόπουλος (Νήαρ Ηστ) 12

    Τζέιμς Φόρεστ (Ολυμπιακός) 9

    Τζίμι Ολιβερ (Μαρούσι) 7

    Δημήτρης Παπανικολάου (Ολυμπιακός) 5

    Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 5

    Πολ Σίρλεϊ (Πανιώνιος) 4

    Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ) 1

    Κέρκ Κινγκ (Νήαρ Ηστ) 1.

    [16] ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Μόσταρ, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε διαμέρισμα στην πόλη Μόσταρ στην νότια Βοσνία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Ο Ιρφαν Μέρζιτς, τραυματίστηκε όταν ήταν σε σπίτι Μουσουλμάνου πρόσφυγα σε συνοικία όπου μένουν κυρίως Κροάτες.

    Οι αρχές δεν ανέφεραν τι είδους εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτός που εξερράγη ούτε αν τραυματίστηκε σοβαρά ο Μέρζιτς.

    O.K.

    [17] ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΥ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του Ιωάννη Σκολαρίκου διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου του 2001 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Δράστης είναι ο Ιωάννης Μυλωνάς 35 ετών, ο οποίος αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα της σκηνής του εγκλήματος. Ο δράστης σεσημασμένος κακοποιός και χρήστης ναρκωτικών, συνελήφθη στο χωριό του Πτερούντα της Μυτιλήνης από κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής που έφτασε στη Λέσβο γι αυτό το σκοπό.

    Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία με πρόθεση, ληστεία, πράξη που εκτελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου και για διακεκριμένη κλοπή από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

    Ο Μυλωνάς θα προσαχθεί με τη σε βάρος του δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της δολοφονίας ο Σκολαρίκος κατέβηκε από το αυτοκίνητό του αφήνοντας τα κλειδιά στη μηχανή για να πάει σε διπλανό περίπτερο. Επιστρέφοντας είδε το δράστη να θέτει το αυτοκίνητό του σε κίνηση. Τον κατεδίωξε με αποτέλεσμα να δεχθεί αλλεπάλληλους πυροβολισμούς και να μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο, όπου δύο ημέρες αργότερα υπέκυψε.

    [18] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗ...

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο είπε σήμερα στον Γιαννη Παθιακάκη όλη η αθλητική οικογένεια. Ολοι ήταν εκεί. Κοντά στον άνθρωπο που αγάπησε το ελληνικό ποδόσφαιρο και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο. Περισσότερα από 1.500 άτομα αποχαιρέτησαν τον προπονητή. Η σορός του, σκεπασμένη με τις σημαίες του Απόλλωνα και του Ακράτητου, μεταφέρθηκε στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός κ. Κουράκης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Γκαγκάτσης, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης, αντιπροσωπεία της ΑΕΚ αποτελούμενη από τους Ψωμιάδη, Στάθη, Νικολαΐδη, Γεωργέα, Ζήκο, Λάκη, Κωστένογλου, Φερούζεμ, Χιώτη, Μήνου, Πανταζή, η ομάδα του Απόλλωνα με την οποία έφτασε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1995), ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Μίμης Δομάζος, ο Θωμάς Μαύρος, ο Ηλίας Ρωσσίδης, o Τάκης Λεμονής, ο Ηλίας Πουρσανίδης και πλήθος κόσμου που αγάπησε τον άνθρωπο Γιάννη Παθιακάκη.

    [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    "Τη δικαιολογημένη οργή κάθε Ελληνα πολίτη προκαλεί η πρωτοφανής ασχήμια, η οποία διεπράχθη από την κρατική τηλεόραση σε βάρος του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Οι υπεκφυγές της Διοίκησης της ΕΡΤ δεν πείθουν. Πολύ περισσότερο, καθώς εγνώριζε - μέσω Δελτίου Τύπου, που εξέδωσε ο κ. Θεοδωράκης και το οποίο απεστάλη εγκαίρως στην ΕΡΤ - και συνεπώς θα έπρεπε να ενημερώσει τους απεσταλμένους της στο Salt Lake, ότι απόσπασμα του μουσικού έργου ''Canto Olympico'' επένδυσε μουσικά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων", τόνισε.

    "Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Διοίκηση της ΕΡΤ υιοθετεί το κυβερνητικό δόγμα τού ''για όλα φταίνε οι άλλοι''. Επιβεβαιώνει έτσι ότι η κρατική τηλεόραση, με ευθύνη αυτών που κυβερνούν, έχει μετατραπεί σ' έναν χώρο, όπου ευδοκιμούν η αναξιοκρατία, οι ισοπεδωτικές λογικές και οι καθεστωτικές πρακτικές", κατέληξε.

    [20] ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Η παράλειψη της κρατικής τηλεόρασης να αναφέρει το όνομα του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κατά τη μετάδοση της τελετής έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι το θέμα Ερώτησης, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τύπου, που κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ. βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι "η κρατική τηλεόραση, για πολλοστή φορά, επεχείρησε να αγνοήσει τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη, όταν οι απεσταλμένοι της παρέλειψαν να μεταδώσουν τα στοιχεία του Έλληνα δημιουργού κατά τη μετάδοση της μουσικής του, στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων".

    "Στο πλαίσιο της αναγγελθείσης πολιτιστικής Ολυμπιάδας του πολιτισμού των πολιτισμών, η διορισμένη από την Κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ φθάνει στο σημείο να αγνοεί την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξαν οι οργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με τη μετάδοση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν στο πλαίσιο της νεότερης μεγάλης ιδέας του Έθνους θα συνεχίσουν να αγνοούν τους δημιουργούς εκείνους που δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

    [21] Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Τη σαφή ελληνική υποστήριξη στις προσπάθειες προώθησης της Βουλγαρικής υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ επιδιώκει η βουλγαρική πλευρά από την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στη Βουλγαρία. Το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ουσιαστικό στόχο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Βουλγαρίας, η οποία, προς την κατεύθυνση αυτή καλείται από τη συμμαχία να προχωρήσει σε ουσιώδη αναδιοργάνωση του αμυντικού της σχεδιασμού αλλά και των υποδομών των ενόπλων δυνάμεών της καθώς και σε εκσυγχρονισμό των οπλικών της συστημάτων.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά την ενταξιακή προοπτική της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της προοπτικής αυτής. Ρουμανία και Bουλγαρία προωθούν κοινή στρατηγική πρόταση υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ ενόψει και της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους στην Πράγα. Τον Νοέμβριο το ΝΑΤΟ αναμένεται να προχωρήσει στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης κατά το οποίο υποψήφιες θα είναι εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Αλβανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η FYROM, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δεν είχε καταφέρει να συμμετάσχει στο πρώτο κύμα διεύρυνσης της συμμαχίας, τον Μάρτιο του 1999 που υλοποιήθηκε με την είσοδο της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

    Στο πλαίσιο της προσαρμογής της στα δεδομένα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει προβλήματα στην υλοποίηση των αμυντικών της σχεδίων, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Για το λόγο αυτό επιδιώκει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

    Καίριος, σε αυτόν τον τομέα, είναι ο ρόλος της Ελλάδας ως φορέα παροχής τεχνογνωσίας, δεδομένου ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαθέτουν οπλισμό από τις ανατολικές χώρες. Ήδη, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αξιοποίησης αυτών των οπλικών συστημάτων, οι διευθύνσεις εξοπλισμών των δύο χωρών έχουν υπογράψει συμφωνία για την αξιοποίηση των αμοιβαίων δυνατοτήτων.

    Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας στην άμυνα έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα. Τον Μάιο του 1999, οι τότε υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Ακης Τσοχατζόπουλος και Γκεόργκι Ανανίεφ υπέγραψαν στη Σόφια συμφωνία, η οποία προέβλεπε συνεργασία στους εξοπλισμούς και την αμυντική βιομηχανία. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 1998, οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Ανανίεφ είχαν υπογράψει στην Αθήνα σύμφωνο συνεργασίας των διευθύνσεων εξοπλισμών των δύο υπουργείων. Πρόγραμμα συνεργασίας υπέγραψαν την ίδια χρονιά και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

    Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για ενίσχυση της Βουλγαρικής υποψηφιότητας, οι σοβαρές ελλείψεις κονδυλίων δημιουργούν σκοπέλους στην επιτάχυνση της προετοιμασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έτσι η Βουλγαρική πλευρά στρέφεται σε διαφορετικές κινήσεις, μία από τις οποίες ήταν και η παραχώρηση στο ΝΑΤΟ της δυνατότητας χρήσης του εναέριου χώρου της για τη διέλευση μαχητικών αεροσκαφών της Συμμαχίας.

    Εξάλλου, η Βουλγαρία αναδεικνύει τον ρόλο της στις προσπάθειες για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που ανέδειξε και κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγινε στην Αττάλλεια της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2001. Στη συνάντηση αυτή είχαν συμμετάσχει οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Νικολάι Σβινάροφ, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα της ένταξης των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές. Σημειώνεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2002 θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία η επόμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Οι διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της βουλγαρικής πλευράς στο θέμα της προώθησης της υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ θα απασχολήσουν τις επαφές του Έλληνα υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στη Σόφια, στο πλαίσιο και της προσπάθειας της Ελλάδας να ισχυροποιήσει την παρουσία της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Π.Γ.

    [22] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Μόσχα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σέργκει Ιβάνοφ επισήμανε ότι η Μόσχα θα ζητήσει αποδείξεις καθώς και ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών πριν να συμφωνήσει με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για επέκταση του πολέμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν.

    "Πρέπει να υπάρξουν αδιάψευστες αποδείξεις και ανάλογη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" επισήμανε ο κ. Ιβάνοφ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά".

    Τα σχόλια του κ. Ιβάνοφ επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος λίγο νωρίτερα τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται κατά της μονομερούς στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράκ τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς την αξία της διεθνούς συνεργασίας.

    [23] ΞΕΚΙΝΑ O Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΓΝΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ "VENTURE2002"

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Την έναρξη του δεύτερου γύρου διαγωνισμού επιχειρηματικής ιδέας και πλάνου "Venture 2002" κήρυξαν από τη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Ενωση Πιχειρηματιών, το κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολυτεχνείου, του πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, η εταιρία συμβούλων McKinsey και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, που ανέλαβαν την συγκεκρικένη πρωτοβουλία.

    Στόχος είναι η ενίσχυση της ιδέας της πρακτικής της επιχειρηματικότητας στους νέους και κυρίως στους φοιτητές των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας.

    Τον Οκτώβριο του 2001 ξεκίνησε ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού με τίτλο "Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας", στον οποίο υποβλήθηκαν 175 τέτοιες ιδέες. Τελικά βραβεύτηκαν οι 10 καλύτερες ομάδες, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 250.000 δραχμών.

    Στον β' γύρο με τίτλο "Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Πλάνου" που ξεκινά από σήμερα, φοιτητές και νέοι επιχειρηματίες, υπό την εποπτεία μεντόρων - αναγνωρισμένων προσώπων και στελεχών από τον επιχειρηματικό κόσμο - μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 8 Απριλίου τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία θα αξιολογηθούν από έμπειρους κριτές για να αναδειχθούν τελικά τα 8 καλύτερα. Το βραβείο θα είναι 500.000 δραχμές για την κάθε ομάδα, ενώ θα ακολουθήσει τρίτος γύρος, στον οποίο θα αναδειχθούν τελικά 3 νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα λάβουν έπαθλα των 3 εκατομμυρίων, 1,5 και ενός εκατομμυρίου αντίστοιχα.

    Στο δεύτερο αυτό γύρο, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναπτύξουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο σε 30 σελίδες, το οποίο θα περιλαμβάνει ανάλυση, προοπτική ανάπτυξης, οικονομικά στοιχεία κια διαδικασία υλοποίησης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Η πρωτοβουλία στηρίζεται και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η επιχειρηματικότητα, αλλά λείπουν τα εργαλεία στρατηγικής για την ανάπτυξή της και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν παιδεία γύρω από τον επιχειρηματικό τομέα. Διευκρίνισε δε, ότι διασφαλίζονται και προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των συμμετεχόντων, ενώ υπάρχουν χρηματοδότες που θα προωθήσουν τα καλύτερα σχέδια.

    "Επιθυμούμε η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας να καταστεί συνειδητή επιλογή" των νέων, τόνισε ο κ.Κυριακόπουλος και υπογράμμισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν υψηλού επιπέδου παιδεία, ωστόσο αυτή δεν συνδέεται ούτε ταυτίζεται με την αγορά. "Υπάρχει απόσταση των γνώσεων που προσφέρονται με την αγορά" είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία "Venture 2002" δίνει διέξοδο στους νέους και τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών, ενώ από την πλευρά του ο επιχειρηματικός κόσμος στήριξε με ενθουσιασμό το εγχείρημα.

    Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού συμμετείχαν κυρίως πανεπιστήμια από την Αθήνα, αλλά και από την περιφέρεια, όπως για παράδειγμα από την Κρήτη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και ΤΕΙ της Κοζάνης, ενώ η θεματολογία αφορούσε τη νέα οικονομία, το συνδυασμό των τεχνολογιών, τις εφευρέσεις, υπηρεσίες και εφαρμογές στη γεωργία και τον τουρισμό.

    Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν εφαρμοστεί και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ινδία, ΗΠΑ και χώρες της Σκανδιναβίας, όμως σύμφωνα με τον κ.Κυριακόπουλο, στην Ελλάδα το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα στο Ιντερνετ www.venture2002.gr για περισσότερες πληροφορίες.

    ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Οπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν και νέες πρωτοβουλίες για τη "νεανική επιχειρηματικότητα", που θα εφαρμοστούν σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

    Τα προγράμματα αυτά θα εξαγγελθούν σύντομα και θα λειτουργήσουν πιλοτικά για δύο μήνες μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να ξεκινήσουν το φθινόπωρο με τη νέα σχολική περίοδο, κυρίως σε σχολεία της Αττικής, αλλά και σε ορισμένα της περιφέρειας.

    [24] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ EΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 11 Φεβρουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο Ολλανδός κοινοβουλευτικός Joost Lagendijk διορίστηκε στη θέση του Daniel Conn - Bendit στην προεδρία από ευρωπαϊκής πλευράς της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που εκτελεί καθήκοντα γέφυρας μεταξύ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο νέος πρόεδρος είναι μέλος της "Ομάδας των Πρασίνων", γνωρίζει καλά την Τουρκία σε βαθμό που μπορεί να γράψει βιβλίο και επιθυμεί να μάθει την τουρκική. Ο ίδιος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" ότι πριν 15 χρόνια είχε έρθει με τη φίλη του από την Ελλάδα για μία εβδομάδα στην Τουρκία και την είχε ερωτευθεί.

    Ο κ. Lagendijk αναφορικά με το θέμα της Κύπρου, τόνισε ότι η Κύπρος ολοκληρώνει στα τέλη του έτους τις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. και ότι δεν μένει κανένα εμπόδιο για την ένταξη. "Ευχόμαστε να έχει θετικά αποτελέσματα ο διάλογος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", σημείωσε.

    Για το HADEP είπε ότι είναι πολύ σημαντική, συμβολικά, η ύπαρξη ενός κόμματος κουρδικής καταγωγής, καθώς και η συμμετοχή αυτού στις εκλογές. "Με την ύπαρξη του κόμματος αυτού μπορούμε να πούμε προς τα έξω: "Είδατε, στην Τουρκία υπάρχει και αυτό", τόνισε.

    Οσον αφορά τις απαγορευμένες εκδόσεις υπογράμμισε ότι κάθε είδηση σχετικά με το θέμα αυτό ισχυροποιεί τη θέση όσων λένε στην Ευρώπη "Η Τουρκία δεν αλλάζει". "Ισως και εγώ να μην συμφωνώ με το περιεχόμενο των εκδόσεων, αλλά δεν γίνεται να απαγορεύονται", πρόσθεσε.

    Για το ρόλο του στρατού στην Τουρκία τόνισε ότι είναι γνωστό πως ο στρατός έχει βαρύτητα στην πολιτική και ότι αυτό δεν είναι δυνατό να αλλάξει σε μία μέρα. "Με αυτή τη βαρύτητα, γνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.", τόνισε.

    Τέλος για το PKK είπε: "Γνωρίζουμε ότι το ΡΚΚ στην ιστορία είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Ομως δεν θα είναι σωστό να τεθεί η σφραγίδα του τρομοκράτη σε μία οργάνωση που εγκατέλειψε τα όπλα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 February 2002 - 19:13:55 UTC